Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Βόμβα από FIFA - UEFA για το Κύπελλο!



Αρνητικές εξελίξεις για το ελληνικό ποδόσφαιρο προειδοποιούν ότι θα έρθουν οι δύο ομοσπονδίες! Τι ζητούν με επιστολή προς τον Κοντονή και ποιες θα είναι οι κυρώσεις;

Ο νέος πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ιφαντίνο, έριξε τη "βόμβα" για το ελληνικό ποδόσφαιρο, αφού στην πρώτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της παγκόσμιας ομοσπονδίας, έθεσε επί τάπητος το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τη διακοπή του Κυπέλλου Ελλάδας. 

Η FIFA, μαζί με την UEFA, συνυπέγραψαν επιστολή που έστειλαν στην ελληνική κυβέρνηση, ζητώντας την άμεση επανέναρξη του Κυπέλλου Ελλάδας, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στον Σταύρο Κοντονή!

Συγκεκριμένα, στην επιστολή δίνεται προθεσμία δύο εβδομάδων για να συνεχιστεί η διοργάνωση, ειδάλλως αν δεν υπάρξει "συμμόρφωση", τότε οι αρμόδιοι φορείς της FIFA θα εξετάσουν το ενδεχόμενο κυρώσεων, που δεν αποκλείεται να είναι και ο αποκλεισμός των ελληνικών ομάδων από την Ευρώπη!


Πηγή : sportdog.gr


Μικρά μυστικά για την σωστή ανατροφή παιδιών



Είμαι καλός γονιός; Μεγαλώνω σωστά το παιδί μου; Μήπως το κακομάθω; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που απασχολούν και αγχώνουν τους γονείς. Το σίγουρο είναι ότι τέλειος γονιός δεν υπάρχει και σε αυτό συμφωνούν όλοι οι ψυχολόγοι.

Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος και συγγραφέας Αλεξάνδρα Καππάτου, το μυστικό για τo σωστό μεγάλωμα ενός παιδιού ξεκινά από τη γέννησή του. «Ο ρόλος της οικογένειας» τονίζει «είναι εξαιρετικά σημαντικός γιατί τα θεμέλια της προσωπικότητας δομούνται κατά τα πέντε πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού. Ο βασικός άξονας πάνω στον οποίο πρέπει να κινηθούν οι γονείς είναι να υπάρχει μεταξύ τους αγάπη, συνεννόηση και κοινή γραμμή. Ήδη, από την προσχολική ηλικία αυτός ο κοινός τρόπος διαπαιδαγώγησης απέναντι στα παιδιά είναι σημαντικός γιατί έτσι προσφέρουν τη βασική ασφάλεια που τα παιδιά έχουν ανάγκη, για να νιώσουν άνετα και να προχωρήσουν στα υπόλοιπα αναπτυξιακά τους στάδια».

Η κ. Καπάτου περιγράφει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ποια είναι τα βασικά στάδια της παιδικής ψυχολογίας με βάση το αναπτυξιακό στάδιο, σε ηλικίες από νεογέννητο έως 6 ετών και πως ανταποκρίνονται σε αυτά οι γονείς.

0-3 μηνών: «Η ανάγκη για επιβίωση»: Η σταθερή κάλυψη των αναγκών του παιδιού, είναι η καλύτερη εγγύηση για τη ψυχική του ισορροπία. Στον πρώτο χρόνο της ζωής του παιδιού είναι η ανάγκη της επιβίωσης (διατροφή, ζεστό περιβάλλον). Οι γονείς πρέπει να απαντούν στις ανάγκες του μωρού για την κάλυψη της βασικής ανάγκης της διατροφής καθώς είναι επιτακτική. Ένα παιδί φαίνεται πόσο ικανοποιημένο είναι ανάλογα με το πόσο καλά έχει τραφεί.

3 μηνών: «Πρώτο χαμόγελο»: Το παιδί αρχίζει να χρησιμοποιεί πιο σύνθετους τρόπους για να εκφράζει τις ανάγκες του εκτός από το κλάμα. Οι γονείς σε αυτή τη φάση μαθαίνουν να "διαβάζουν" τις αντιδράσεις του.


6 μηνών: «Ο μικρόκοσμος αλλάζει»: Μέχρι πρότινος το παιδί παρατηρούσε τον κόσμο ξαπλωμένο μέσα από την κούνια του, τώρα το παιδί κάθεται, αντιδρά όταν ακούει τα γέλια της μαμάς. Τώρα οι γονείς μπορούν να προσφέρουν ερεθίσματα που οξύνουν τις αισθήσεις του γιατί έτσι το παιδί μαθαίνει (μαλακά πολύχρωμα αντικείμενα).

9 μηνών: «Το άγχος του αποχωρισμού και ο φόβος προς τα ξένα πρόσωπα»: Σε αυτή τη φάση έχει ήδη δομηθεί η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο παιδί και του περιβάλλοντος που το φροντίζει. Το παιδί αντιδρά με φόβο όταν απομακρύνεται από τη φιγούρα του η μαμά του ή όταν το πλησιάζει ένα άγνωστο πρόσωπο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό είναι κάτι φυσιολογικό και να σεβαστούμε την ανάγκη του παιδιού μας. Η επαφή με νέα πρόσωπα πρέπει να γίνεται σταδιακά και να το καθησυχάζουμε με ηρεμία και αποφασιστικότητα. Ο γονιός πρέπει να καταλάβει ότι αυτό είναι κάτι φυσιολογικό, ενώ από την αντίδραση του γονέα, το παιδί θα εισπράξει την ασφάλεια που έχει ανάγκη.

Από 12 μηνών: «Τα παιδιά κατακτούν την όρθια στάση»: το παιδί γνωρίζει τον κόσμο, δέχεται απλές εντολές, καταλαβαίνει απλά ονόματα και το πεδίο του επεκτείνεται και σε άλλα πράγματα, όπως είναι η ανάπτυξη του λεξιλογίου. Οι γονείς σε αυτό το στάδιο να είναι ενθαρρυντικοί.

18 μηνών: «Το περιβάλλον είναι ένας ελκυστικός κόσμος γεμάτος ερεθίσματα που το παιδί θέλει να ανιχνεύσει»: αρχίζουν να μπαίνουν οι πρώτοι κανόνες για το παιδί. Επειδή το παιδί δε ξερει μέχρι που θα κινηθεί, εμείς θα του περάσουμε τα πρώτα όρια για την επικινδυνότητα. Είναι απαραίτητη η ενθάρρυνση, ο έπαινος για τις επιτυχίες, η αποδοχή των αποτυχιών ή των ζημιών, να δίνουμε στο παιδί πρωτοβουλίες π.χ (να μαζεύει τα παιχνίδια του) και να προσδιορίσουμε τις απαγορεύσεις. 

Πρέπει να του περάσουμε τα μηνύματα των ορίων με σταθερότητα.


2- 3 ετών: "Αναπτύσσει τον λόγο, αποκτά συνήθειες τουαλέτας, δοκιμάζει ιχνογραφήματα και θέλει να διαβάζει με τους γονείς του ιστορίες": Η στάση του γονέα είναι η ενίσχυση. Του δίνουμε πρωτοβουλίες, το αφήνουμε να βοηθάει στις δουλειές του σπιτιού,στα ψώνια,ενώ το ενθαρρύνουμε να παίζει με συνομήλικα παιδιά.

4 ετών: "Έχει μεγάλη επιδεξιότητα στις κινήσεις του, με τη γόνιμη φαντασία του παίζει παιχνίδια ρόλων, ο προφορικός λόγος γίνεται κατανοητός από τους τρίτους και είναι έντονη η κοινωνικοποίησή του". Πάλι οι γονείς πρέπει να είναι ενισχυτικοί προτρέποντάς το, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στην αυτονόμηση και την αυτοεξυπηρέτησή του. Πρέπει ο γονιός να παίζει μαζί του και να το φέρνει σε επαφή με συνομήλικα παιδιά.

5-6 έτη: "Έχει μεγαλώσει πολύ": Ντύνεται μόνο του, βουρτσίζει τα δόντια του, σχεδιάζει πολύ, ανεπτυγμένο λεξιλόγιο, ρωτάει, επιλέγει τους φίλους του μόνο του. Η επαφή με τα συνομίληκα παιδιά αποτελεί βασική επιδίωξη των γονιών. Είναι η εποχή που πρέπει να έχουν τελειοποιηθεί όλα τα προηγούμενα, για να μπορέσουν μετά να ενταχθούν στην πρώτη δημοτικού.

Η κ. Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει τους γονείς να ακούνε τα παιδιά και τις ανάγκες τους. Να τα καθησυχάζουν στις φοβίες τους. Να αποδεχτούν ότι τα παιδιά μεγαλώνουν και προσπαθούν να διαμορφώσουν το δικό τους μοντέλο στην επικοινωνία και τη δική τους άποψη. Πρέπει οι γονείς να βοηθήσουν το παιδί να καταλάβει ότι μπορεί να τους εμπιστευτεί και να τους εκμυστηρευτεί οτιδήποτε τα απασχολεί και να είναι πάντοτε διαθέσιμοι για τα παιδιά…



Πηγή : ethnos.gr


Δύο συλλήψεις για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας



Οι κατηγορούμενοι εντοπίστηκαν έπειτα από πολύμηνες έρευνες, που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο παγκόσμιας επιχείρησης για την πάταξη του φαινομένου της πορνογραφίας ανηλίκων.

Ένας συνταξιούχος φαρμακοποιός και ένας δικαστικός επιμελητής, ηλικίας 72 και 34 ετών αντίστοιχα, συνελήφθησαν στην Αθήνα και στα Γιάννενα, από αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για πορνογραφία ανηλίκων μέσω Διαδικτύου.

Οι κατηγορούμενοι εντοπίστηκαν έπειτα από πολύμηνες έρευνες, που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο παγκόσμιας επιχείρησης για την πάταξη του φαινομένου της πορνογραφίας ανηλίκων.

Από την έρευνα στις οικίες του 72χρονου και του 34χρονου, βρέθηκαν στα ψηφιακά μέσα που κατείχαν, εκατοντάδες αρχεία με φωτογραφίες και βίντεο, το περιεχόμενο των οποίων αφορά υλικό πορνογραφίας ανηλίκων, ενώ κατά τη διάρκεια έρευνας στην οικία της 41χρονης στην Αθήνα, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή της στις συγκεκριμένες πράξεις, καθώς διαπιστώθηκε ότι κατέβαζε από το ίντερνετ υλικό παιδικής δικογραφίας.

Ειδικότερα κατά τη διάρκεια των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και άλλα αποθηκευτικά ψηφιακά μέσα. Τα κατασχεθέντα πειστήρια θα αποσταλούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια, για περαιτέρω διερεύνηση.

Ο 72χρονος και ο 34χρονος, με τις δικογραφίες που σχηματίστηκαν σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές, ενώ η δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος της 41χρονης υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελία.



Πηγή: skai.gr


Μπακογιάννη συνέντευξή στην εφημερίδα Die Welt : Να μην εμφανιζόμαστε ως επαίτες


Στην προσφυγική κρίση, αλλά και την πολιτική της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία αναφέρεται η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, σε σημερινή συνέντευξή της στην εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου.

Μεγάλο μέρος της συνέντευξης εστιάζει στην προσφυγική κρίση. «Γιατί ήταν τόσο απροετοίμαστη η Αθήνα;» είναι το πρώτο ερώτημα της γερμανίδας δημοσιογράφου. Η απάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη: «Η κυβέρνησή μας σίγουρα είναι ανίκανη. Ο Αλέξης Τσίπρας απλώς μετέθετε το πρόβλημα στο μέλλον αντί να προετοιμαστεί για τις προκλήσεις (που θα αντιμετώπιζε). Από την άλλη πλευρά, ελάχιστοι θα μπορούσαν να φανταστούν ότι μεμονωμένα κράτη-μέλη της ΕΕ θα έκλειναν τα σύνορά τους μονομερώς και ενάντια στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής. Για οποιαδήποτε χώρα θα ήταν δύσκολο να δημιουργήσει χώρους διαμονής για 100.000 ανθρώπους μέσα σε δύο μήνες. Επιπλέον, η Ελλάδα εξακολουθεί να πλήττεται από μία βαριά οικονομική κρίση».

Ποια είναι η άποψη της πρώην υπουργού Εξωτερικών για την κριτική που δέχεται η Ελλάδα, ιδιαίτερα από την Αυστρία και τη Σλοβενία, ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχε απλώς αμελήσει τη φύλαξη των συνόρων της, επιτρέποντας τη διέλευση όλων των προσφύγων και μεταναστών που κατευθύνονταν προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη; «Η Ελλάδα έχει ακτές συνολικού μήκους 16.500 χιλιομέτρων και 1.000 νησιά στο Αιγαίο. Είναι πραγματικά δύσκολο να ελέγξει κανείς αυτά τα θαλάσσια σύνορα. Κάποιοι, όπως ο (πρωθυπουργός της Ουγγαρίας) Βίκτορ Όρμπαν και ο (αυστριακός καγκελάριος) Βέρνερ Φάιμαν μας είχαν δώσει μεγαλόστομες υποσχέσεις για βοήθεια. Ακόμα περιμένουμε τα αυστριακά και ουγγρικά πλοία στο Αιγαίο. Αλλά για να μιλήσουμε σοβαρά: η Αθήνα δέχεται κάθε στήριξη που παρέχει η Frontex. Αλλά αυτό δεν φτάνει και τα περισσότερα κράτη-μέλη δεν είναι διατεθειμένα να ενισχύσουν τη Frontex με νέο προσωπικό ή περισσότερα χρήματα. Δεν αντιλαμβάνομαι λοιπόν, σε τι ακριβώς αναφέρεται η κριτική από τη Βιέννη. Δυστυχώς, εμείς οι Ευρωπαίοι δεν έχουμε κοινή γραμμή σε αυτήν την κρίση και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα».

«Οπωσδήποτε συμφωνία με την Τουρκία»

Μιλώντας στην εφημερίδα Die Welt, όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, η Ντόρα Μπακογιάννη επισημαίνει την επιτακτική ανάγκη για συμφωνία με την Τουρκία στην τρέχουσα Σύνοδο Κορυφής, αλλά επιπλέον και την αναγκαιότητα κοινής εφαρμογής και ερμηνείας της νομοθεσίας περί ασύλου σε όλη την Ευρώπη. Ως προς την Τουρκία, η πρώην υπουργός Εξωτερικών βλέπει μία «σπάνια αντίφαση» στη συμπεριφορά των Ευρωπαίων οι οποίοι, από τη μία πλευρά διεξάγουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ενώ από την άλλη πλευρά θεωρούν την Τουρκία «μη ασφαλή τρίτη χώρα» για τους πρόσφυγες. Διευκρινίζει δε ότι, κατά την άποψή της «η Τουρκία είναι ένα αυταρχικό κράτος χωρίς ελευθερία του τύπου», στην οποία ωστόσο «οι πρόσφυγες δεν απειλούνται». Η Ντόρα Μπακογιάννη τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι κάνουν ένα «λάθος» στη διαπραγματευτική τακτική τους με την Τουρκία: «Η Ευρώπη δεν πρέπει να εμφανίζεται ως επαίτης απέναντι στον Ερντογάν. Η Τουρκία έχει αναλάβει ευθύνη για περισσότερους από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες και ασφαλώς η ΕΕ θα πρέπει να τη βοηθήσει. Αλλά σε τελική ανάλυση η Άγκυρα χρειάζεται την υποστήριξη της Ευρώπης, από τη στιγμή που έχει επιδεινωθεί δραστικά η σχέση της με τη Ρωσία, ενώ εκδηλώνονται εκ νέου βίαιες συγκρούσεις στη διαμάχη της με τους Κούρδους».

Ωστόσο, επισημαίνει η δημοσιογράφος της γερμανικής εφημερίδας, το πρόβλημα είναι ότι και αν ακόμη επέλθει συμφωνία με την Τουρκία, πολλοί από τους Ευρωπαίους παραμένουν απρόθυμοι να υποδεχθούν πρόσφυγες στο έδαφός τους. Στην απάντησή της η Ντόρα Μπακογιάννη επικρίνει τη στάση που τηρούν χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία: «Όταν οι χώρες αυτές αντλούσαν κυρίως οφέλη από την ΕΕ, είχαν απλώσει το χέρι. Τώρα οι κυβερνήσεις στη Βουδαπέστη και τη Βαρσοβία δεν θυμούνται την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, την οποία και οι ίδιες είχαν απολαύσει. Και ακόμα χειρότερα: Η Ουγγαρία και η Πολωνία δηλητηριάζουν το κλίμα με μία επικίνδυνη ρητορική μίσους».

Περικοπές κονδυλίων για Πολωνία, Ουγγαρία;

Σε ερώτηση της Welt, πώς θα μπορούσαν να συμμορφωθούν η Πολωνία και η Ουγγαρία, η Ντόρα Μπακογιάννη επισημαίνει: «Αν κάποιοι, όπως ο Βίκτορ Όρμπαν, εξακολουθούν να μην επιδεικνύουν αλληλεγγύη, τότε και η Ευρώπη θα πρέπει να άρει την αλληλεγγύη της προς τη Βουδαπέστη και να περικόψει την οικονομική βοήθεια. Δεν μπορεί να παραμείνει αναπάντητο το ότι ο Όρμπαν μπλοκάρει μία ευρωπαϊκή λύση». Και ένα ιδιαίτερα σημαντικό ερώτημα, με αφορμή τη διαφαινόμενη ελληνο-γερμανική συμπαράταξη για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης: «Θα μπορούσατε να σκεφτείτε πριν από έναν χρόνο ότι κάποτε η Άγκελα Μέρκελ θα ήταν η μοναδική φίλη της Ελλάδας στην ΕΕ;» Η απάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη: «Πάντοτε ήξερα ότι η καγκελάριος είχε καλές προθέσεις απέναντι στην Ελλάδα. Τώρα, στην προσφυγική κρίση, το αντιλαμβάνεται και η πλειονότητα των Ελλήνων. Για μεγάλο χρονικό διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας έκανε πολιτική κατά της Άγκελα Μέρκελ, προβάλλοντας τον εαυτό του εις βάρος της. Αλλά οι εποχές αυτές πέρασαν. Και πρέπει να αναγνωρίσουμε πλέον ότι η καγκελάριος είναι η μόνη επικεφαλής ευρωπαϊκής κυβέρνησης, που διασφαλίζει τον αυτοσεβασμό των Ευρωπαίων».


Πηγή : newsbeast.gr


Tο πρόγραμμα των Πανελλαδικών εξετάσεων



Το Υπουργείο Παιδείας έδωσε στην δημοσιότητα το πρόγραμμα των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, τόσο με το νέο όσο και μετο παλαιό σύστημα

Από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων 2016 Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), τόσο με το ΝΕΟ σύστημα, όσο και με το ΠΑΛΑΙΟ σύστημα και πιο αναλυτικά:

- Το πρόγραμμα ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων, με το ΝΕΟ σύστημα
- Το πρόγραμμα ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) με το ΠΑΛΑΙΟ  σύστημα
- Το πρόγραμμα ημερήσιων ΕΠΑΛ γενικής παιδείας και ειδικότητας με το ΝΕΟ σύστημα
- Το πρόγραμμα ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ γενικής παιδείας και ειδικότητας ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ A΄) και ειδικότητας ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ  Β΄) με το ΠΑΛΑΙΟ σύστημα.

Τις επόμενες ημέρες θα καθοριστούν θέματα και διαδικασίες των επαναληπτικών εξετάσεων και στη συνέχεια θα ανακοινωθούν τα προγράμματα των επαναληπτικών εξετάσεων, των ειδικών μαθημάτων και της πρακτικής δοκιμασίας (αγωνίσματα) για τα ΤΕΦΑΑ. 

Στο προσεχές διάστημα θα ανακοινωθούν τα σχέδια των μηχανογραφικών δελτίων των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ.

Μέσα στον Απρίλιο, όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, στο Λύκειο στο οποίο υπέβαλαν την Αίτηση-Δήλωση του Φεβρουαρίου, θα αποκτήσουν το δελτίο εξεταζομένου, με το οποίο θα προσέρχονται στο εξεταστικό κέντρο κατά τις ημέρες των εξετάσεων. 

Στο δελτίο εξεταζομένου θα αναγράφεται  και το συγκεκριμένο εξεταστικό κέντρο, στο οποίο θα πρέπει οι υποψήφιοι  να προσέρχονται για την εξέταση στα πανελλαδικά μαθήματα.

Ακολουθεί στους 4 παρακάτω πίνακες το αναλυτικό πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων 2016.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2016 ΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΓΕΛ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ


Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις  08.00 π.μ.

Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

Τα μαθήματα, για τα οποία έχει καθοριστεί εξεταστέα ύλη κοινή για το παλαιό και το νέο σύστημα συνεξετάζονται.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2016 ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ (ΓΕΛ) ΚΑΙ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΛ(ΟΜΑΔΑ Β΄ στα μαθήματα γενικής παιδείας και επιλογής) με το ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ


Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις  08.00 π.μ. 

Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες. 

Τα μαθήματα, για τα οποία έχει καθοριστεί εξεταστέα ύλη κοινή για το παλαιό και το νέο σύστημα συνεξετάζονται.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2016 ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ με το ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ


Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις  08.00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες. Τα μαθήματα, για τα οποία έχει καθοριστεί εξεταστέα ύλη κοινή για το παλαιό και το νέο σύστημα συνεξετάζονται.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2016 ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) με το ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ


Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ. κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων.

Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις  08.00 π.μ.

Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες, εκτός από τα μαθήματα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο και Γραφιστικές Εφαρμογές, για τα οποία η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες. 

Οι υποψήφιοι των Εσπερινών ΕΠΑΛ (Ομάδα Α΄) εξετάζονται μόνο στα μαθήματα γενικής παιδείας Νεοελληνική Γλώσσα και Μαθηματικά Ι. Τα μαθήματα, για τα οποία έχει καθοριστεί εξεταστέα ύλη κοινή για το παλαιό και το νέο σύστημα συνεξετάζονται.


Πηγή : protothema.gr


Συνελήφθη ο Σαλά Αμπντεσλάμ



Συνελήφθη πριν από λίγη ώρα ο Σαλά Αμπντεσλάμ, νούμερο ένα καταζητούμενος για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, σύμφωνα με βελγική εφημερίδα, το CNN αλλά και το πρακτορείο Reuters. 

Όπως μετέδωσε πριν από λίγη ώρα η βελγική εφημερίδα HLN, ο Αμπντεσλάμ, του οποίου το DNA εντοπίστηκε στο διαμέρισμα των Βρυξελλών όπου πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη η έφοδος των αστυνομικών της αντιτρομοκρατικής, τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με Βέλγους αστυνομικούς και συνελήφθη.


Επιθέσεις-Παρίσι: Στη λίστα καταζητούμενων και συνεργάτης του Αμπντεσλάμ ο Αλγερινός που σκοτώθηκε στις Βρυξέλλες

Στην αποκάλυψη ότι ο Αλγερινός, ο οποίος σκοτώθηκε την περασμένη Τρίτη στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με αστυνομικούς της βελγικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, ήταν ένας από τους καταζητούμενους για τις επιθέσεις στο Παρίσι, προέβη η βελγική δημόσια τηλεόραση.

Σύμφωνα με τις Αρχές της χώρας, ο Αλγερινός ονομαζόταν Μοχάμεντ Μπελκαΐντ, εντούτοις χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Σαμίρ Μπουζίντ.

Ένα όνομα το οποίο βρισκόταν από τον περασμένο Δεκέμβριο στις λίστες τόσο των γαλλικών όσο και των βελγικών Αρχών, με τους καταζητούμενους για το μακελειό στο Παρίσι.

Σύμφωνα μάλιστα με το RTBF, Ο Μπελκαϊντ ήταν στενός συνεργάτης του νούμερο ένα καταζητούμενου για τις επιθέσεις, Σαλά Αμπντεσλάμ. Όπως, δε, άφησε να εννοηθεί πηγή προσκείμενη στην αστυνομία του Βελγίου, είναι κάτι «περισσότερο από πιθανό ο Αμπντεσλάμ να βρισκόταν στο επίμαχο διαμέρισμα και να το εγκατέλειψε λίγο πριν την έφοδο της αντιτρομοκρατικής.



Πηγή: cnn.gr, Γαλλική Αστυνομία



Γιατί ΔΕΝ πρέπει να πληκτρολογούμε και με τα δύο χέρια




Σε ένα αμφιλεγόμενο συμπέρασμα κατέληξε πρόσφατη έρευνα, σύμφωνα με την οποία, η εξοικείωση με την πληκτρολόγηση με δύο χέρια επηρεάζει τη γραφή μας, με αποτέλεσμα να κάνουμε περισσότερα λάθη, ορθογραφικά και συνοχής, αλλά και να χρησιμοποιούμε φτωχότερο ή πιο κοινότυπο λεξιλόγιο.

Αν αναρωτιέστε γιατί τα κείμενα στα emails σας έχουν γραμματικά και συντακτικά λάθη τα οποία δεν θα έπρεπε να κάνετε, ενώ συχνά, την ώρα που γράφετε κολλάτε χωρίς να βρίσκετε την κατάλληλη πρόταση για να εκφραστείτε, η επιστήμη λέει πως αυτό που σαμποτάρει τον γραπτό σας λόγο, πιθανά να είναι η πληκτρολόγηση με τα δύο χέρια. 

Ακριβέστερα, σύμφωνα με νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο British Journal of Psychology, οι άνθρωποι που πληκτρολογούν με άνεση με τα δύο χέρια, τείνουν να χρησιμοποιούν συνηθισμένες προτάσεις και φτωχό λεξιλόγιο, ενώ τα κείμενά τους δεν έχουν συνοχή, σε σχέση με όταν πληκτρολογούν με το ένα χέρι.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η εξοικείωση με την πληκτρολόγηση με τα δύο χέρια, μπορεί μεν να κάνει το γράψιμο εύκολο, επηρεάζει δε αρνητικά τη γραφή του ατόμου. “Αν η πληκτρολόγηση είναι υπερβολικά εύκολη, μπορεί να βλάψει πραγματικά τη διαδικασία της γραφής”, δήλωσε ο Srdan Medimorec, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Waterloo στον Καναδά.

Η μελέτη

Οι ερευνητές κάλεσαν 103 άριστους στην πληκτρολόγηση ανθρώπους, να γράψουν δοκίμια υπό διαφορετικές συνθήκες -δηλαδή, πληκτρολογώντας είτε με το ένα είτε με τα δύο χέρια. Τα θέματα τα οποία κλήθηκαν να αναπτύξουν οι συμμετέχοντες, είτε όταν έγραφαν με το ένα είτε όταν το έκαναν με τα δύο χέρια, ήταν τα ίδια.



Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα λογισμικό για ανάλυση κειμένου, οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία από τα δοκίμια τα οποία φανερώνουν την ποιότητα του γραπτού λόγου, όπως το εύρος του λεξιλογίου, τη συνοχή του κειμένου και την πολυπλοκότητα των προτάσεων. Όπως διαπίστωσαν, το λεξιλόγιο των συμμετεχόντων έγινε πιο πλούσιο όταν πληκτρολογούσαν με το ένα χέρι.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η επιβράδυνση της πληκτρολόγησης, η οποία επιτυγχάνεται όταν την κάνουμε με το ένα χέρι, μας δίνει περισσότερο χρόνο για μια εσωτερική αναζήτηση μιας λέξης, με αποτέλεσμα το κείμενο μας να έχει πιο πλούσιο λεξιλόγιο. Σε αντίθετη περίπτωση, γράφουμε την πρώτη λέξη που μας έρχεται στο μυαλό.

“Φαίνεται ότι αυτό που γράφουμε είναι ένα προϊόν των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των σκέψεων μας και των εργαλείων που χρησιμοποιούμε για να τις εκφράσουμε”, σημειώνουν οι ερευνητές, οι οποίοι προτείνουν ότι η ταχύτητα γραφής θα μπορούσε να επηρεάσει την ποιότητα του γραπτού λόγου, σε ένα μεγάλο εύρος περιπτώσεων.

Επιβράδυνση με όρια

Ωστόσο, σημειώνουν ότι η υπερβολική επιβράδυνση του ρυθμού πληκτρολόγησης μπορεί να έχει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Στη μελέτη τους, οι συμμετέχοντες, όταν πληκτρολογούσαν με το ένα χέρι, επιβράδυναν περίπου έως τον ρυθμό γραφής με στυλό -όχι περισσότερο.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον καθηγητή Evan Risko, εκ των συγγραφέων της νέας μελέτης, αυτή είναι η πρώτη ερευνητική δουλειά που δείχνει ότι όταν υπάρξει παρέμβαση στον τρόπο με τον οποίο πληκτρολογούν οι άνθρωποι, μπορεί να βελτιωθεί ο γραπτός τους λόγος. 

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι μεταγενέστερες έρευνες θα εξερευνήσουν περαιτέρω το φαινόμενο, αναζητώντας μηχανισμούς μείωσης της ευχέρειας πληκτρολόγησης προς όφελος της ποιότητας της γραφής.



Πηγή : pathfinder.gr


Σαουδάραβες επιστήμονες ανακάλυψαν ότι: "οι γυναίκες είναι θηλαστικά, άρα έχουν ίσα δικαιώματα με τα ζώα"




Επιστήμονες από την Σαουδική Αραβία έκαναν μία "εκπληκτική" και "απροσδόκητη" ανακάλυψη, αφού διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες είναι... θηλαστικά και έτσι πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα με τα ζώα.

Πρόκειται, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, για ένα θέμα που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, έχοντας γίνει viral, αφού οι συγκεκριμένοι Σαουδάραβες "επιστήμονες" διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες "δεν είναι πράγματα για το σπίτι αλλά θηλαστικά".

Αυτή η "ιστορική" κοινωνική ανακάλυψη από τους Σαουδάραβες είναι μία μικρή... πρόοδος στο κομμάτι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα, με ακτιβίστριες να θεωρούν, όσο και αν ακούγεται περίεργο, θετική αυτή την εξέλιξη.

Πάντως η συγκεκριμένη απόφαση των Σαουδαράβων ακαδημαϊκών δεν χαροποίησε την θρησκευτική ελιτ του Βασιλείου αφού πιστεύεται ότι η "ανακάλυψη" μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικοπολιτική αναταραχή και εμπλοκές στο δικαστικό σύστημα.


Πηγή : newmoney.gr


Απίστευτη δήλωση Αλεξιάδη : "Τα άσχημα τελειώνουν, έρχονται τα χειρότερα"



Η λογική λέει ότι τα άσχημα είναι υπιότερα απο τα χειρότερα που μας ανακοινώνει ότι έρχονται ο κύριος Αλεξιάδης.

Δεν κολλάνε πουθενά και πλέον μας ανακοινώνουν ότι θα μας διαλύσουν.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου πρίν λίγο στην Βουλή που είχε να κάνει με την φορολογία ο κύριος Αλεξιάδης είπε: «Αν θα μπορούσα να βάλω έναν τίτλο στο φορολογικό σύστημα της χώρας, αυτός θα ήταν τα άσχημα τελειώνουν, έρχονται τα χειρότερα».

Είπε επίσης ότι : «βεβαίως και θα υπάρχει επιβάρυνση για τα εισοδήματα του 2016 αλλά θα είναι δίκαιη και αναλογική και για ένα ύψος εισοδήματος και πάνω» τόνισε ο κ. Αλεξιάδης.

Κατά την προσφιλή τακτική των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μόλις περάσει ένας εύλογος χρόνος καταλάβουν την πατάτα που έκαναν και φάνε το κράξιμο που τους αρμόζει αρχίζουν να κάνουν ερμηνευτικές διορθωτικές δηλώσεις ρίχνοντας το φταίξιμο στο σαρδάμ και στα Μ.Μ.Ε.

Εμείς έχουμε να πούμε ότι :

Η γλώσσα λανθάνουσα τ’ αληθή λέγει

Αδύνατον τ' αληθές λαθείν.

Απλά γαρ εστι της αληθείας έπη.




Μετανάστης πήγε να βιάσει 7χρονη στον καταυλισμό της Ειδομένης



Φοβόμαστε για τις γυναίκες και τα παιδιά μας, λένε και οι ίδιοι οι πρόσφυγες - Πήγαν να λιντσάρουν τον επίδοξο βιαστή

Σε καζάνια που βράζουν έχουν μετατραπεί πλέον τόσο η Ειδομένη όσο και ο Πειραιάς, καθώς στους ανοργάνωτους αυτοσχέδιους καταυλισμούς συρρέουν όλο και περισσότεροι πρόσφυγες. Το βράδυ της Πέμπτης σημειώθηκαν άγριες συμπλοκές μεταξύ νεαρών στο λιμάνι, ενώ όπως μεταδίδει η Daily Mail, στην Ειδομένη πρόσφυγες «συνέλαβαν» παιδόφιλο που επιτέθηκε σε 7χρονο παιδί και τον λίντσαραν. 

Οι ίδιοι οι πρόσφυγες είναι πολύ ταραγμένοι με την κατάσταση και όπως δηλώνουν σε ΜΜΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις φοβούνται για τις γυναίκες και τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με την βρετανική Daily Mail, που επικαλείται μαρτυρία φωτογράφου, στην Ειδομένη χθες οι πρόσφυγες «πήραν τον νόμο στα χέρια τους» και λίντσαραν έναν άντρα από το Πακιστάν που κατηγορείται ότι βίασε επτάχρονη στον προσφυγικό καταυλισμό. Στις εικόνες που κυκλοφόρησαν φαίνεται μία ομάδα ανδρών να ξυλοκοπά και να μεταφέρει στους άνδρες της ελληνικής αστυνομίας άνδρα. Σύμφωνα με τον φωτογράφο που βρέθηκε στο σημείο, οι πρόσφυγες κλωτσούσαν και χτυπούσαν με γροθιές τον κατηγορούμενο, ενώ ένας εξ αυτών προσπάθησε να τον χτυπήσει με την ζώνη του στο κεφάλι.



Στην Ειδομένη εντός του camp οι πρόσφυγες υπολογίζονται σε 10.500. Σήμερα το πρωί μοιράστηκαν στους πρόσφυγες φυλλάδια από την ελληνική αστυνομία, που τους προτρέπουν να αφήσουν τον καταυλισμό για τα οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας σε όλη τη χώρα.

Το φυλλάδιο που διένειμε η Ελληνική Αστυνομία στην Ειδομένη:


Την Πέμπτη το απόγευμα στην Ειδομένη στήθηκαν δύο σημεία πληροφόρησης των προσφύγων. Εκεί έχουν μετακινηθεί και διερμηνείς, ενώ θα ληφθούν και «ορισμένα μέτρα ενίσχυσης» για την καλύτερη διαμονή των προσφύγων στην Ειδομένη, «όχι όμως επεμβαίνοντας σε ιδιόκτητους χώρους».


Επέστρεψε στον καταυλισμό η 9χρονη με ηπατίτιδα Α

Στο μεταξύ, χαμογελαστή και ευδιάθετη, η 9χρονη 'Αρουα, που πριν από μερικές ημέρες είχε διαγνωστεί με ηπατίτιδα Α (το πρώτο κρούσμα στον καταυλισμό της Ειδομένης), παίζει πλέον ξέγνοιαστη με τα αδέλφια της στη μικρή σκηνή που έχουν στήσει οι γονείς της στα χωράφια, δίπλα στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης Ελλάδας-ΠΓΔΜ, περιμένοντας να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Η μικρή επέστρεψε στον καταυλισμό, μετά τη νοσηλεία της στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης και, όπως είπε η μητέρα της Φάτιμα, «δεν χορταίνει το παιχνίδι».

«Στο νοσοκομείο φοβόταν λίγο, αλλά γιατροί και νοσοκόμες άνοιξαν την αγκαλιά τους και την έκαναν καλά» εξηγεί η Φάτιμα και εξιστορεί πώς ξεκίνησε η μικρή αυτή περιπέτεια για τη μικρή αλλά και την υπόλοιπη οικογένεια: «Παρατήρησα ότι ήθελε συνέχεια να κοιμάται, δεν έτρωγε και δεν είχε καθόλου διάθεση για παιχνίδι, πράγμα ασυνήθιστο για τον χαρακτήρα της. Ήταν τότε που αποφάσισα να την πάω στους γιατρούς, οι οποίοι και μας έστειλαν στο νοσοκομείο».

Η μικρή 'Αρουα και η οικογένειά της έφυγαν από την πόλη Χάσακα της Συρίας, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου μιας ώρας από την Ντέιρ Εζόρ, επειδή δεν άντεχαν να ζουν άλλο στην ανασφάλεια του πολέμου, όπως λέει η Φάτιμα. Προορισμός τους είναι η Γερμανία, όπου βρίσκονται ήδη οι συγγενείς τους.

Όλοι όσοι βρίσκονται στο άμεσο περιβάλλον της μικρής 'Αρουα (συνολικά 13 άτομα: 9 παιδιά και 4 ενήλικες) εμβολιάστηκαν και, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιος Γιαννόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το πρωί την περιοχή, δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα.

Ο κ. Γιαννόπουλος ανέφερε ακόμη -μεταξύ άλλων- πως δεν υπάρχει λόγος μαζικού εμβολιασμού, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές παρακολουθούν την κατάσταση.

Εξάλλου, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας σχολιάζοντας δημοσιεύματα του Τύπου που καλλιεργούν ανησυχίες σχετικά με την ενδεχόμενη μεταφορά προσφύγων στο λιμάνι του Βόλου, είπε ότι καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί και ότι γίνει, θα γίνει στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού σχεδιασμού. «Όλοι, όμως, οφείλουμε να κατανοούμε, ότι πρόκειται για εθνικό σχεδιασμό κρίσιμης σημασίας, στον οποίο όλοι καλούμαστε να συμβάλουμε θετικά και δημιουργικά. Γιατί αυτό απαιτεί ο στόχος της ψύχραιμης και ανθρώπινης διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος, με ταυτόχρονη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και ομαλότητας» τόνισε.



Πηγή : protothema.gr


Πειράχτηκε ο σουλτάνος Ερντογάν για τις δικαιολογημένες επικριτικές δηλώσεις των Ευρωπαίων



Δεν δέχεται την δικαιολογημένη βάση αποδεδειγμένων γεγονότων και αλλεπάλληλων πράξεων της κυβέρνησης του ο Σουλτάνος.

Θα ακούμε την κριτική για τα δικαιώματα όταν είναι σωστή είπε ο Σουτλάνος εννοώντας φυσικά  ότι μόνο εάν μας αρέσει θα την ακούμε, διαφορετικά θα κάνουμε ο,τι κρίνουμε απαραίτητο κοινός θα την γράφουμε, είπε με δικά του λόγια στην τηλεόραση ο Τούρκος πρόεδρος 

Ο Ερντογάν εξαπέλυσε επίθεση στην Ευρώπη σήμερα το πρωί  την ώρα που έχει στείλει τον πρωθυπουργό του να ζητάει λεφτά και να απαιτεί την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Η Ευρώπη πρέπει να κοιτάζει τις δικές της επιδόσεις στο μεταναστευτικό ζήτημα πριν να λέει στην Τουρκία τι να κάνει με τους πρόσφυγες" είπε ο Ταγίπ Ερντογάν και τόνισε ότι η χώρα του θα ακούει την κριτική από την Ευρώπη όσον αφορά τα δικαιώματα όταν αυτή είναι σωστή, διαφορετικά θα κάνει αυτό που κρίνει απαραίτητο! Δηλαδή σε ελεύθερη μετάφραση όπως το καταλαβαίνουμε εμείς θα τους γράφει όλους και θα συνεχίσει να καταπατά ότι γουστάρει όποτε γουστάρει έτσι και αλλιώς αυτά κάνουν τα καθεστώτα.

Ποιός πιστεύει και περιμένει ότι απο αυτή την Τουρκία θα έχει αποτέλεσμα το μεταναστευτικό;

Ποιος πιστεύει ότι οι ορδές μεταναστών δεν είναι σχέδιο της Τουρκίας για να βλάψει την Ελλάδα και την Ευρώπη ειδικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και μετά τα καλέσματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου που άνοιξαν τους ασκούς του Αιόλου;

Ποιος πιστεύει ότι αυτό το καθεστώς έχει θέση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Κανένας μορφωμένος και πολιτισμένος κύριε Ερντογάν!!!


Υπέρ ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν το Ισραήλ – Σε παραζάλη ο Ερντογάν



Ηχηρό χαστούκι στην Άγκυρα έριξε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μοσέ Γιαλόν, ο οποίος δήλωσε ότι το Ισραήλ θα υποστηρίξει την κουρδική ανεξαρτησία για το καλό όλης της περιοχής.

Καλεσμένος σε πάνελ με θέμα τη Μέση Ανατολή στο Wilson Centre στην Ουάσιγκτον, ο Μοσέ Γιαλόν υποστήριξε ότι η κουρδική ανεξαρτησία είναι για το καλύτερο όλης της Μέσης Ανατολής και επέμενε ότι ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος θα σταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ «παίζει» με τους χειρότερους εφιάλτες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά δεν φαίνεται να τον απασχολεί και ιδιαίτερα, αφού δεν έκρυψε ποτέ την απέχθειά του για την ισλαμιστική κυβέρνηση της Τουρκίας.

Υπενθυμίζουμε ότι υπέρ της κουρδικής ανεξαρτησίας έχει ταχθεί και η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ, Αγιελέτ Σακέντ, η οποία έχει δηλώσει ότι οι Κούρδοι είναι ένα αρχαίο έθνος με χιλιάδες χρόνια ιστορία και τάσσονται υπέρ της δημοκρατίας.



Πηγή : tribune.gr


Ο Κουρουπλής είπε τα πράγματα όπως έχουν : Σύγχρονο Νταχάου η Ειδομένη



Σύγχρονο Νταχάου χαρακτήρισε την κατάσταση των προσφύγων στην Ειδομένη ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής και προέτρεψε τους πρόσφυγες να ενταχθούν στα κέντρα φιλοξενίας διαβεβαιώνοντάς ότι δεν πρόκειται να χάσουν τη σειρά τους, εξαιτίας αυτής της μετακίνησης.

Είπε ο υπουργός : 

«Δεν διστάζω να πω ότι εδώ είναι ένα σύγχρονο Νταχάου, αποτέλεσμα της λογικής των κλειστών συνόρων. Πιστέψαμε σε μια Ευρώπη των ανοιχτών συνόρων, σε μια Ευρώπη που θα έχει συνεχώς στο μυαλό της πως το αίμα που χύθηκε εξαιτίας των εθνικισμών δεν πρέπει να ξαναχυθεί. Η Ευρώπη, δυστυχώς, σήμερα βλέπει να αφυπνίζεται και πάλι ένας ιδιότυπος εθνικισμός απέναντι σε κατατρεγμένους ανθρώπους. Και η λογική δεν αντέχει όταν γνωρίζεις ότι υπάρχει μια Ευρώπη των 580 εκατομμυρίων κατοίκων και διστάζει, δυσανασχετεί στο να αφομοιώσει 1-1,5 εκατομμύριο κατατρεγμένους ανθρώπους, που στο κάτω κάτω δεν ήταν επιλογή τους να φύγουν από την πατρίδα τους, αλλά τους ανάγκασαν οι πόλεμοι στους οποίους, δυστυχώς, συμμετείχε και η Ευρώπη» 

Ο κ. Κουρουμπλής συναντήθηκε με εκπροσώπους της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, , με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις,  καθώς και με μέλη του κλιμακίου του ΚΕΕΛΠΝΟ και ενημερώθηκε για την επικρατούσα κατάσταση και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

«Εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει λύση. Παρά ταύτα, δεν αγνοούμε την πραγματικότητα και δεν θα μείνουμε στη διαπίστωση» Είπε ο υπουργός  και ανακοίνωσε ότι : 

Θα ενισχυθεί άμεσα το υγειονομικό σύστημα στον καταυλισμό και από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί των προσφύγων και θα ενισχυθεί η αστυνομική παρουσία για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια.




Σαρώνουν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στην Ελλάδα




Η δεύτερη αιτία θανάτου, σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά τις καρδιαγγειακές παθήσεις που σκοτώνουν 16,7 εκατομμύρια ανθρώπους, είναι τα επιδημικά λοιμώδη νοσήματα.

Τα νοσήματα αυτά σκοτώνουν σήμερα περισσότερους από 14,6 εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, με το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που πεθαίνουν από λοιμώξεις να προέρχονται από τις χώρες της Αφρικής και λιγότερο από τις ανεπτυγμένες χώρες.

«Όσο πιο φτωχή η χώρα τόσο πιο πολλοί θάνατοι από λοιμώξεις» τόνισε ο ομότιμος καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών λοιμωξιολόγος Γιώργος Σαρόγλου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, σε διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδας με θέμα «Αξιολόγηση Κινδύνου στα Επιδημικά Λοιμώδη Νοσήματα».

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, από το 1940 έως το 2004, εμφανίστηκαν 335 νέα λοιμώδη νοσήματα. Τα αναδυόμενα ή και νεοεμφανιζόμενα λοιμώδη νοσήματα -μερικά από τα οποία εμφανίστηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια -που πλήττουν αστικούς πληθυσμούς με επιδημίες σε παγκόσμιο επίπεδο και απασχολούν τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας είναι σύμφωνα με τα όσα είπε ο κος Σαρόγλου: «ο ιός του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα (κουνούπια) από το 2009, ο ιός Zίκα στη Βραζιλία και το Πουέρτο Ρίκο από το 2015, ο Δάγγειος Πυρετός στην Ινδία από το 2010, ο ιός EBOLA στη Δυτική Αφρική με νέα επιδημία από 2014, ο πυρετός CHIKUNGUNYA στην Καραϊβική με επιδημία από 2015, η Πνευμονία MERS- CoV σε χώρες Μ. Ανατολής από το 2013, η Πολιομυελίτιδα στο Πακιστάν από το 2010 και αρκετές νέες Λοιμώξεις από πολυανθεκτικά παθογόνα.

Στην Ελλάδα, όπως εξηγεί ο κ. Σαρόγλου, από τα λοιμώδη νοσήματα το σοβαρότερο αίτιο νοσηρότητας αποτελούν οι νοσοκομειακές λοιμώξεις από πολυανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικροβιακά παθογόνα αίτια. 

«Η αντιμετώπιση όλων των λοιμωδών νοσημάτων απαιτεί εξειδίκευση του ιατρικού προσωπικού, τις κατάλληλες νοσοκομειακές υποδομές και τη σωστή ενημέρωση του κοινού για τη λήψη ατομικών μέτρων προφύλαξης» τόνισε και κατέληξε: «είναι κατανοητό ότι τα λοιμώδη νοσήματα δεν γνωρίζουν κρατικά σύνορα γι αυτό η συνεργασία και η ενημέρωση με τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες μέσω του Ευρωπαϊκού Κάντρου Έλεγχου Λοιμώξεων ECDC κρίνεται απαραίτητη τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση των λοιμωδών νοσημάτων».

O κ. Σαρόγλου, απαντώντας σε ερώτηση που είχε να κάνει με τους πρόσφυγες και μετανάστες -πολλοί από τους οποίους προέρχονται από χώρες που ενδημούν λοιμώδη νοσήματα- εκτίμησε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων από τους διερχόμενους πρόσφυγες είναι μηδενικός και συνέστησε ψυχραιμία και όχι πανικό.





Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, iatropedia.gr


Σκυλίτσα ναυαγός παρέμεινε πέντε εβδομάδες σε έρημο νησί

  (Φωτογραφία:  Associated Press )



Η Λούνα, μια σκυλίτσα ενός έτους είχε χαθεί στη θάλασσα εδώ και πέντε εβδομάδες και όλοι πίστευαν ότι ήταν νεκρή, τελικώς είχε μείνει αποκλεισμένη σε ένα έρημο νησί και σώθηκε χάρη στην παρέμβαση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Η Λούνα είχε πέσει στη θάλασσα από το αλιευτικό σκάφος του ιδιοκτήτη της στα ανοιχτά του Σαν Ντιέγκο, σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων από το νησάκι Σαν Κλεμέντε. 

Ο ιδιοκτήτης της Λούνα είχε ζητήσει τη βοήθεια της βάσης του Κορονάντο για να ξαναβρεί την πιστή φίλη του. Μετά από αρκετές ημέρες μάταιων ερευνών, όλοι θεώρησαν ότι η σκυλίτσα είχε πνιγεί στη θάλασσα.

«Μας είχε πει ότι είναι πολύ καλή κολυμβήτρια και ήταν 90% σίγουρος ότι θα κατευθυνόταν προς την κοντινότερη στεριά», είπε η εκπρόσωπος της βάσης. «Το προσωπικό μας έψαξε στο νησί, χωρίς αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Το πρωί της Τρίτης, κατά την άφιξή τους στο Σαν Κλεμέντε, οι εργαζόμενοι στη βάση τα έχασαν όταν την είδαν να τους υποδέχεται.

Η σκυλίτσα με τα γαλανά μάτια μεταφέρθηκε αεροπορικώς στη βάση του Σαν Ντιέγκο και παραδόθηκε σε φίλο του αφεντικού της για να την προσέχει, μέχρι να επιστρέψει εκείνος από ένα επαγγελματικό ταξίδι.




ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό


Απίστευτη επίθεση της Άγκυρας κατά Τσίπρα-Παυλόπουλου: «Αξιοθρήνητη νοοτροπία»



Με μια εξαιρετικά σκληρή ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξαπέλυσε σφοδρότατη αιφνίδια επίθεση κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τις δηλώσεις που έκαναν για τη γενοκτονία των Αρμενίων, κατά την επίσκεψη του Αρμένιου προέδρου στην Αθήνα.

Την ώρα που στις Βρυξέλλες εκτυλίσσεται η κοινή Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, η  ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ κάνει λόγο για «αξιοθρήνητη νοοτροπία» των δύο ηγετών «που αποδεικνύει πως οι σχέσεις και η αλληλεγγύη μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας βασίζονται σε μια κοινή έχθρα εναντίον της τουρκικής ταυτότητας».

Οπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, ο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει τις δηλώσεις περί γενοκτονίας βαρείς ισχυρισμούς εις βάρος της ίδια της Τουρκίας και της τουρκικής ταυτότητας και τονίζει πως η Αγκυρα ποτέ δεν θα δεχθεί και δεν θα αποδεχθεί τέτοιες δηλώσεις, που επί της ουσίας αποσυνδεδεμένες από την πραγματικότητα, μονομερείς και εμμονικές.

Η ανακοίνωση έρχεται ώρες μετά την αναχώρηση του Αρμένιου προέδρου Σερζ Σαρκισιάν από την Αθήνα και την ώρα που στις Βρυξέλλες διεξάγονται διαβουλεύσεις για το προσφυγικό ζήτημα.






Πηγή: iefimerida.gr 


Κόντρα Μητσοτάκη με τον Ούγγρο πρωθυπουργό: "Πως τολμάς;



Σοβαρό επεισόδιο υπήρξε ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας κατά τη διάρκεια της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Σύμφωνα με πηγές της Συγγρού κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί έκλεισαν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι άμεσα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε το λόγο και του είπε τα εξής:

«Πως τολμάς να λες κάτι τέτοιο όταν αυτό οδήγησε σε ανθρωπιστική κρίση στη χώρα μου και σε ντροπή την Ευρώπη;».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ούγγρος πρωθυπουργός δεν έδωσε καμία απάντηση στον πρόεδρο της ΝΔ. 


Πηγή : newsit.gr


Ανταλλαγή επιστολών μεταξύ Γεννηματά - Θάνου



Μείζον θεσμικό ζήτημα εγείρει το ΠΑΣΟΚ για την επιστολή που απέστειλε προ περίπου δύο εβδομάδων η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου προς την κ. Φώφη Γεννηματά. Σε επιστολή της με ημερομηνία 29 Φεβρουαρίου 2016, την οποία το ΠΑΣΟΚ έδωσε χθες στη δημοσιότητα, η κ. Θάνου εξέφραζε την «απορία» και «έκπληξη» για το ύφος των ανακοινώσεων που εξέδωσε το κόμμα αλλά και την ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος προς τον υπουργό Δικαιοσύνης με αφορμή τη μήνυση που είχε καταθέσει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κατά του καθηγητή κ. Στ. Τσακυράκη. Η κ. Θάνου, μάλιστα, υπερασπίζεται την επιλογή της να καταθέσει μήνυση τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ασφαλώς υπάρχει το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης για όποιον επιθυμεί να κάνει κριτική, αλλά υπάρχει επίσης και το δικαίωμα της προστασίας της προσωπικότητας, το οποίο ορισμένοι φαίνεται ότι θέλουν να παραγνωρίζουν».

Στην απάντησή της (η οποία κοινοποιείται στον πρόεδρο της Βουλής και στην πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας), η κ. Γεννηματά εκφράζει έκπληξη για το περιεχόμενο της επιστολής της κ. Θάνου, περιγράφει ως «ανεπίτρεπτο» το αίτημα της προέδρου του Αρείου Πάγου να ασχοληθεί «με το περιεχόμενο ανακοίνωσης του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ», και τονίζει πως υποχρεώνεται να αποδοκιμάσει και γραπτώς την απόπειρα επέμβασης στο κοινοβουλευτικό έργο. Η κ. Γεννηματά επισημαίνει σε έντονα επικριτικό τόνο ότι «θεμελιώδης αρχή κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος είναι η διάκριση των εξουσιών στην οποία, επιμελώς, αποφεύγετε να αναφερθείτε και να επικαλεσθείτε». Εν συνεχεία, η κ. Γεννηματά επαναλαμβάνει την «πλήρη διαφωνία» για τη μήνυση κατά του καθηγητή κ. Τσακυράκη, «αλλά και τη συνυπογραφή στην κατά πλειοψηφία ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (του οποίου είστε μέλος), με την οποία επιχειρείται η υποστήριξη της μήνυσής σας».

Η κ. Γεννηματά εμμέσως πλην σαφώς καταλογίζει στην κ. Θάνου ότι δεν έχει ασκήσει τα θεσμικά καθήκοντά της επαρκώς. «Εχουν γίνει γνωστές μία σειρά από συνεχείς και απροκάλυπτες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης, τόσο κατά την προεκλογική περίοδο όσο και μετά τις πρόσφατες εκλογές. Ακόμα και με προαναγγελία διώξεων. Ακόμα και με συστηματικές διαρροές στο “φιλικό” προς την κυβέρνηση Τύπο. Δυστυχώς, δεν μου έχουν δοθεί πληροφορίες και στοιχεία ότι εσείς προσωπικά έχετε πράξει οτιδήποτε για την αποτροπή ή τον περιορισμό αυτών των απαράδεκτων κυβερνητικών παρεμβάσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά. Τέλος, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γνωστοποιεί στην κ. Θάνου ότι θεωρεί «απαράδεκτη» τη νέα νομοθετική διάταξη με την οποία ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου «μπορεί να ασκήσει πειθαρχικό έλεγχο κατά του συνόλου των δικαστών, καθώς επίσης και τη σπουδή από εσάς να κάνετε άμεση χρήση της και να προχωρήσετε σε άσκηση πειθαρχικής δίωξης δικαστικών λειτουργών και στη διεξαγωγή της πειθαρχικής έρευνας από εσάς την ίδια».

Το Ποτάμι

Μετωπική επίθεση στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου έκανε χθες και το Ποτάμι. Ο κ. Θεοδωράκης χαρακτήρισε «πρωτοφανές στα χρονικά ένας ανώτατος δικαστικός λειτουργός να επιχειρεί να λογοκρίνει τους πάντες και μάλιστα στο όνομα της Δικαιοσύνης. Το επόμενο βήμα δεν είναι παρά μια νέα τροπολογία με την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα επεκτείνει το δικαίωμα διώξεων από την κ. Θάνου για τους “αντιφρονούντες”», σημείωσε ο πρόεδρος του Ποταμιού.


Έντυπη Καθημερινή


"Χάλκινη" η Στεφανίδη στο παγκόσμιο




Η Κατερίνα Στεφανίδη κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου του Πόρτλαντ, καθώς πήρε την τρίτη θέση στον τελικό του επί κοντώ, με άλμα στα 4.80. Στην 6η θέση η Κυριακοπούλου.

Το 11ο μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα  μας χάρισε η Κατερίνα Στεφανίδη, η οποία ήταν εντυπωσιακή στον τελικό του επί κοντώ στο Πόρτλαντ.

Η Ελληνίδα αθλήτρια, με καλύτερο άλμα στα 4.80, πήρε την τρίτη θέση και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. 




ΓΣΕΕ: Κάτω από το όριο της φτώχειας το 50% των νοικοκυριών



Η συνέχιση της λιτότητας αποσταθεροποιεί το μακροοικονομικό και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και δε δημιουργεί συνθήκες διατηρήσιμης δημοσιονομικής προσαρμογής και αύξησης της απασχόλησης, αναφέρει στην ετήσια έκθεσή της για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση το 2016 η ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.

Όπως σημειώνεται στην ίδια έκθεση, η προοπτική δημιουργίας βιώσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων και εξόδου από την κρίση είναι αρνητική. Επιπλέον τα ευρήματα της Έκθεσης υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα αλλαγής του υφιστάμενου υποδείγματος οικονομικής πολιτικής.

Τα εμπειρικά ευρήματα, τα συμπεράσματα και οι προτάσεις οικονομικής πολιτικής της Έκθεσης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ 2016 δείχνουν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αφενός την αποτυχία της λιτότητας, κι αφετέρου τη δυνατότητα αναδόμησης ενός βιώσιμου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης. Η Έκθεση αξιολογεί τις αρνητικές δημοσιονομικές και τις μακροοικονομικές εξελίξεις για το 2015 και τις υφεσιακές επιπτώσεις της ασκούμενης πολιτικής στην αγορά εργασίας. Το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο στην ΕΕ, η ποιότητα των θέσεων εργασίας συνεχίζει να χειροτερεύει, οι άτυπες και μη ηθελημένες μορφές μερικής απασχόλησης αυξάνονται, όπως και το ποσοστό της φτώχειας και της οικονομικής ανισότητας. Η Έκθεση προτείνει τον επαναπροσδιορισμό του μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης αναδεικνύοντας τα κλαδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν μια νέα στρατηγική επενδύσεων, αύξησης της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και των εξαγωγών.

«Στην αγορά εργασίας παρατηρούμε ότι η αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας συνεχίζεται με ιδιαίτερα αργό ρυθμό, με αποτέλεσμα η ανεργία να παραμένει σε υψηλότατα επίπεδα και συγκεκριμένα στο 24%. Η ενίσχυση της αβεβαιότητας, καθώς και οι συνεχείς απαιτήσεις των δανειστών για επιπλέον μέτρα υλοποίη­σης της πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης αποτελούν τους κύριους παράγο­ντες που βραχυπρόθεσμα απειλούν να ανατρέψουν την τάση αποκλιμάκωσης της ανεργίας. Παρατηρούμε επίσης ότι η μακροχρόνια ανεργία, διαχρονικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, έχει εκτιναχθεί στο 73,7% των ανέργων”, σημειώνει χαρακτηριστικά στην έκθεσή της η ΓΣΕΕ και προσθέτει:

«Μελετώντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανεργίας, παρατηρούμε ότι το ποσοστό των ανέργων κλιμακώνεται όσο μικραίνουν οι ηλικιακές κατηγορίες, με το υψηλότερο ποσοστό (58,1%) να εμφανίζεται στις ηλικίες 15 έως 19 και το δεύτερο υψηλότερο (47,7%) στις ηλικίες 20 έως 24. Εξετάζοντας την κλαδική διά­σταση της ανεργίας διαπιστώνουμε ότι έχουν πληγεί με ιδιαίτερη σφοδρότητα οι παραδοσιακοί κλάδοι της ένδυσης-υπόδησης, της οικοδομής και της ναυπηγοεπι­σκευής, με αποτέλεσμα να αποδομούνται οι βασικοί πυλώνες της παραγωγικής βάσης του μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης που κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της κρίσης. Σημαντική είναι επίσης και η γεωγραφική διάσταση του φαινομένου της ανεργίας. Ιδιαίτερη οξύτητα του προβλήματος της ανεργίας παρατηρούμε στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας, περιοχές με σημαντική συμμετοχή παραδοσιακών κλάδων, ενώ αντίθετα στο νότιο Αιγαίο και στα Ιόνια Νησιά, περιοχές με ιδιαίτερη έμφαση στην τουριστική βιομηχανία, παρατηρούμε σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας από τον μέσο όρο. Αξιόλογο εύρημα είναι επίσης η επιδείνωση της χρήσης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού στη διάρκεια της κρίσης, γεγονός που δείχνει την υποβάθμιση του παραγωγικού δυναμικού της οικονομίας. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα διακρί­νεται επιπλέον από υψηλό κίνδυνο ανεργίας, χαμηλό ποσοστό εξασφάλισης από την ανεργία και πολύ μεγάλη εργασιακή ένταση, ευρήματα που αποκαλύπτουν τη δραματική κατάσταση της αγοράς εργασίας.

Το σύνολο των αλλαγών αυτών στην αγορά εργασίας έχει άμεση και αρνητική επίδραση στα μεγέθη της φτώχειας, της υλικής αποστέρησης και της κοινωνικής ανισότητας. Παρατηρούμε ότι σε σχέση με το 2010 ο δείκτης της απόλυτης φτώ­χειας έχει αυξηθεί κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες, υποδηλώνοντας έτσι υπερδι­πλασιασμό του αριθμού των φτωχών νοικοκυριών. Συγκεκριμένα, το 48% των νοικοκυριών διαβιούν πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ το 20,9% αδυ­νατεί να καλύψει βασικές ανάγκες, ποσοστό που αυξάνεται στο 43,4% για τους ανέργους. Έχει σημασία δε να τονίσουμε ότι, παρά τη σημαντική χειροτέρευση του φαινόμενου της φτώχειας, οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας μειώνονται ποσοστιαία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ-15. Αύξηση παρατηρείται και στο δείκτη οικονομικής ανισότητας, καθώς το 2014 ο δείκτης Gini διαμορφώθηκε στο 34,5, εμφανίζοντας αύξηση της τάξης των 1,4 μονάδων σε σχέση με το 2009”.
Στην ομιλία του ο Επιστημονικός Δ/ντης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ κ. Γ. Αργείτης δήλωσε: «Η Ελληνική οικονομία συνεχίζει να είναι εγκλωβισμένη στη λιτότητα με μη βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα και υψηλό πιστωτικό ρίσκο και δεσμευμένη στα νέα υφεσιακά μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2016 και απαιτούνται από τους δανειστές μέχρι το 2018. Την ίδια στιγμή η Ελληνική κοινωνία βιώνει πρωτόγνωρη σε ένταση και έκταση κρίση με ευρύτερες κοινωνικές ομάδες να αντιμετωπίζουν βίαια φαινόμενα φτωχοποίησης και εργασιακής επισφάλειας. Το 2015 ήταν ένα έτος ραγδαίων οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων, που σημαδεύτηκε από τη διάψευση των προσδοκιών για αλλαγή σελίδας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής. Η εφαρμογή προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής με τεράστιο έλλειμμα αναπτυξιακού πραγματισμού και με άξονες τη βίαιη δημοσιονομική λιτότητα και την εσωτερική υποτίμηση, κυρίως μέσω της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, ήταν κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη ζημία στο μακροοικονομικό και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς και οδυνηρές κοινωνικές συνέπειες», ενώ πρόσθεσε: «Η Ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από τη δημιουργία μιας νέας αναπτυξιακής κουλτούρας η οποία θα είναι αποδεσμευμένη από νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες και θα βασίζεται στη διασύνδεση των δημοσιονομικών, των χρηματοπιστωτικών και των μακροοικονομικών επιδόσεων της οικονομίας με τα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του μοντέλου ανάπτυξης, και ειδικά με την παραγωγική ικανότητα και δυναμική της χώρας να δημιουργεί απασχόληση».



Πηγή : capital.gr







Προκόπης Παυλόπουλος: To Κράτος Δικαίου βρίσκεται σε παρακμή



Το Κράτος Δικαίου, βρίσκεται σε μια φάση παρακμής όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε στο πλαίσιο επιστημονικής εκδήλωσης του Σώματος Ομότιμων Καθηγητών του ΕΚΠA με θέμα «Το Κράτος Δικαίου στον Αστερισμό μιας Αναστρέψιμης Παρακμής» με αντικείμενο συζήτησης την «Συνεισφορά της Νομικής Επιστήμης στην Κοινωνία».

Τούτο οφείλεται- όπως σημείωσε ο Πρόεδρος - στο ό,τι από τη μια πλευρά η Νομοθεσία δεν κατορθώνει να δημιουργήσει ένα σταθερό πλαίσιο νομιμότητας ως προς τη δράση των κρατικών οργάνων, και, από την άλλη, οι διάφοροι κυρωτικοί μηχανισμοί σε περίπτωση παράβασης της αρχής της νομιμότητας από τα κρατικά όργανα δεν λειτουργούν αποτελεσματικά. Δηλαδή δεν λειτουργούν αποτελεσματικά ούτε ο διοικητικός αυτοέλεγχος ούτε ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, ούτε ακόμη και ο δικαστικός έλεγχος, που είναι ο σπουδαιότερος κυρωτικός μηχανισμός του κράτους δικαίου.

Συνεχίζοντας, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι κύριες αιτίες αυτής της παρακμιακής πορείας του κράτους δικαίου είναι η πολυνομία και η κακονομία. Αφού λόγω αυτών -σημείωσε- ούτε ο διοικούμενος μπορεί να ξέρει με ακρίβεια τις υποχρεώσεις του απέναντι στο κράτος αλλά ούτε τα ίδια τα κρατικά όργανα προλαβαίνουν να ενημερωθούν επαρκώς ως προς τη νομοθεσία. Με αποτέλεσμα να παρανομούν συχνά εν αγνοία τους. Αυτό αυξάνει γεωμετρικά τις δικαστικές υποθέσεις, ενώ επισήμανε ότι στη συνέχεια η δικαιοσύνη -και κυρίως η διοικητική δικαιοσύνη- δέχεται τεράστιο αριθμό υποθέσεων, τις οποίες δεν μπορεί να δικάσει εγκαίρως.

Μια άλλη αιτία της παρακμιακής πορείας του κράτους δικαίου, σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, είναι η νεοφιλελεύθερης αντίληψης «απορρύθμιση», η οποία οφείλεται στην «απέχθεια» του νεοφιλελευθερισμού προς την κρατική δράση. «Έτσι συναντάμε πια συχνά από τη μια πλευρά κανόνες δικαίου που δεν προέρχονται από δημοκρατικώς εκλεγμένα όργανα (π.χ. διεθνή λογιστικά πρότυπα). Και, από την άλλη, όργανα εκτός του κρατικού κορμού, και μάλιστα ως και όργανα των "Αγορών", που "σφετερίζονται" κρατικές αρμοδιότητες», τόνισε ο Πρόεδρος για να συνεχίσει λέγοντας:

«Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι ιδιωτικοί ελεγκτικοί οργανισμοί για τις τράπεζες και, γενικότερα, ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες που ελέγχουν, αμέσως ή εμμέσως, ακόμη και φορολογικές υποθέσεις πολιτών».


Πηγή : newsbomb.gr


Παναθηναϊκός - Λοκομοτίβ Κουμπάν 84-79



Ο Δημήτρης Διαμαντίδης οδήγησε τον Παναθηναϊκό στη μεγάλη νίκη επί της Λοκομοτίβ Κουμπάν (84-79) στο... καυτό ΟΑΚΑ και το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs παραμένει εφικτό.

Η αναμέτρηση ήταν σαν τελικός. Κι ο Παναθηναϊκός δεν έχει συνηθίσει να τους χάνει. Όχι αυτός του Δημήτρη Διαμαντίδη. Στη δεύτερη διαδοχική ευκαιρία να πιέσει τη Λοκομοτίβ Κουμπάν για τη δεύτερη θέση του ε' ομίλου έκανε στο ΟΑΚΑ (84-79) ό,τι δεν κατάφερε στην Kombank Arena πριν από μία εβδομάδα κι επιμένει.

Μπορεί να μη κάλυψε τη διαφορά των 9 πόντων του πρώτου γύρου (76-67 στις 21/1), αλλά η πρώτη φετινή νίκη σε τέσσερις αναμετρήσεις με τη ρωσική ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα του αρκεί προς το παρόν.

Αμφότερες οι ομάδες συνεχίζουν απ' το 7-4 και περιμένουν να δουν αν ο Ερυθρός Αστέρας (@ Ουνικάχα στις 18/3, 21:45/novasports 4) θα τους κάνει ή όχι παρέα.

Για τον ίδιο απομένει να φανεί και τι μπορεί να κερδίσει περισσότερο με τη Νταρουσάφακα (εκτός στις 24/3, 20:30/novasports 2), την Τσεντεβίτα (εντός στη 1/4, 21:45/ΕΡΤ2) και την Αναντολού Εφές (εκτός στις 7/4, 20:30/ΕΡΤ2).

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Ο Παναθηναϊκός έβγαλε την πρώτη περίοδο (19-19) με πόντους μόνο μέσα στη ρακέτα (και 3/4 ελεύθερες βολές), αλλά ήταν δεδομένο πως είχε ανάγκη και το περιφερειακό σουτ (0/3τρίπ. έναντι 1/6τρίπ.). Ο Δημήτρης Διαμαντίδης έκανε την αρχή μετά από 4 άστοχες προσπάθειες των υπολοίπων (26-27 στο 13'), αλλά... έναν ίσον κανένα. Αυτό δεν ίσχυε στην περίπτωση της Λοκομοτίβ Κουμπάν, η οποία ούτως ή άλλως από τρίποντα άλλο τίποτα (34-41 στο 19' με 1/8τρίπ. έναντι 5/12τρίπ. και 13π. του Ματ Τζάνινγκ με 2/2δίπ., 3/5τρίπ.). Οι Διαμαντίδης, Καλάθης & Φελντέιν με 8+7+5 πόντους τον κράτησαν στην τρίτη περίοδο (60-63), αλλά εξακολουθούσε να κυνηγά στο σκορ, αφού αδυνατούσε να διορθώσει τα αμυντικά κακώς κείμενα, όπως το ριμπάουντ. Ο Βινς Χάντερ με 4 γρήγορους πόντους του έδωσε το προβάδισμα (64-63 στο 31') μετά από πολλή ώρα (4-2 στο 4'), αλλά ήταν στιγμιαίο (back to back τρίποντα ο Ντόντεϊ Ντρέιπερ και 2/3β. ο Μάλκομ Ντιλέινι για το 64-71 στο 33'). Όχι και μετά το 78-77 με 2/2 ελεύθερες βολές του Έλιοτ Ουίλιαμς στα -2:22, αφού η ρωσική ομάδα συνέχισε σχεδόν μόνο με λάθη.

ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Δημήτρης Διαμαντίδης (15π. με 4/5δίπ., 2/5τρίπ., 1/1β., 5ρ., 6ασ., 2κλ., 1λ. σε 24:29) βούτηξε και στο παρκέ για να κερδίσει τη μπάλα, εν τέλει κέρδισε και την αναμέτρηση, πλαισιωμένος απ' τους Γκιστ, Καλάθη & Ουίλιαμς.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Οι Σίνγκλετον (3π. με 0/1δίπ., 1/3τρίπ., 1ρ., 1κλ., 1κοψ., 1λ. σε 19:30) & Μπρόκχοφ (0/2δίπ., 0/3τρίπ., 1ρ., 1ασ., 2κλ., 3λ. σε 13:57) δεν ήταν απειλή για τον Παναθηναϊκό.

ΦΑΣΗ-ΚΛΕΙΔΙ: Ο Παναθηναϊκός γλίτωσε από ακόμη ένα χαμένο αμυντικό ριμπάουντ (0/2τρίπ. οι Ράντολφ & Σίνγκλετον) μετά απ' το λάθος του Νικ Καλάθη στο 38' (78-77), ο Δημήτρης Διαμαντίδης παραλίγο να σπαταλήσει την κατοχή, αλλά... ξεμπερδεύτηκε και βρήκε τον Έλιοτ Ουίλιαμς για το layup και το 80-77 στα -1:17. Ο Ματ Τζάνινγκ δεν κατάφερε ν' απαντήσει με σχεδόν διπλή προσπάθεια, η συνεργασία των Καλάθη & Διαμαντίδη σε άμυνα κι επίθεση έφεραν και το 82-77 στα -47,1", ο Άντονι Ράντολφ δεν ήταν ο κατάλληλος παίκτης ν' απειλήσει πίσω απ' τα 6,75μ. κι ο Έλιοτ Ουίλιαμς με 2/2 ελεύθερες βολές στα -15,4' (84-77) έστειλε τον Παναθηναϊκό να πλησιάσει ένα καλάθι μακριά απ' την ανατροπή του -9. Η άμυνα ήταν εξαιρετική κι ανάγκασε τον Βίκτορ Κλαβέρ για πάσα εκτός παρκέ, αλλά ο Δημήτρης Διαμαντίδης βρήκε σίδερο στο γρήγορο τρίποντο. Ας είναι...

ΤΙ ΚΡΑΤΑΝΕ: Ο Παναθηναϊκός κρατά τις 23 ασίστ κι η Λοκομοτίβ Κουμπάν το ποσοστό ευστοχίας μέσα απ' τη γραμμή των 6,75μ. (50% με 16/32δίπ.).

ΤΙ ΞΕΧΝΑΝΕ: Αμφότερες οι ομάδες ξεχνάνε τα 12+15 χαμένα αμυντικά ριμπάουντ κι ο Παναθηναϊκός επιπλέον τα 5/21 τρίποντα.

Τα δεκάλεπτα: 19-19, 36-41, 60-63, 84-79

Παναθηναϊκός (Τζόρτζεβιτς): Χέινς (2ρ.), Πάβλοβιτς 5 (2ρ.), Φώτσης 2 (3ρ., 2ασ.), Ραντούλιτσα 8 (3λ.), Φελντέιν 5 (1τρίπ.), Διαμαντίδης 15 (2τρίπ., 5ρ., 6ασ., 2κλ.), Γκιστ 16 (6ρ., 3ασ.), Καλάθης 12 (2τρίπ., 3ρ., 9ασ., 2κλ., 2λ.), Κούζμιτς, Ουίλιαμς 16 (3ρ., 2ασ., 2λ.), Χάντρ 5 (3ρ.)

Λοκομοτίβ Κουμπάν (Μπαρτζώκας): Ντιλέινι 11 (1τρίπ., 2ρ., 4ασ., 5λ.0, Σίνγκλετον 3 (1τρίπ.), Ράντολφ 13 (10ρ., 3ασ.), Ντρέιπερ 8 (2τρίπ., 2ρ., 3ασ.), Κλαβέρ 13 (1τρίπ., 7ρ.), Τζάνινγκ 16 (4τρίπ., 2ρ., 3ασ., 4λ.), Βορόνοφ 8 (2ρ.), Ζούμπκοφ 7, Μπρόκχοφ (2κλ., 3λ.)



Πηγή :  gazzetta.gr