Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Ο Ερντογάν αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, απαιτεί αποστρατιωτικοποίηση



Συνεχίζεται στο Αιγαίο ο «πόλεμος» διαρκούς αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων με τις NAVTEX και τις NOTAM που εκδίδει καθημερινά η Τουρκία. Ο Ταγίπ Ερντογάν αμφισβητεί τον ελληνικό εναέριο χώρο και την υφαλοκρηπίδα, και απαιτεί την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.

Ένα από τα τελευταία περιστατικά είναι η ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ακόμη και νότια της Κρήτης, καθώς παρά το γεγονός ότι η Αθήνα δια του αρμοδίου Κέντρου του Ηρακλείου με την NAVTEX 260/2016 ακύρωσε την τουρκική αναγγελία, η τουρκική NAVTEX 141/16 παραμένει σε ισχύ.

Συγκεκριμένα: οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν NAVTEX για την πραγματοποίηση εργασιών πόντισης καλωδίων σε μια μεγάλη περιοχή που αφορά κυρίως την ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτιοανατολικά της Ρόδου και της Καρπάθου αλλά και σε περιοχές νότια της Κρήτης, αμφισβητώντας πλήρως την ελληνική υφαλοκρηπίδα στην κρίσιμη αυτή περιοχή. Τις εργασίες πόντισης θα πραγματοποιήσει το σκάφος CS TELIRI και θα διαρκέσουν μέχρι τις 6 Απριλίου.

Οι ελληνικές αρχές στις 22 Φεβρουαρίου που ήταν η ημέρα έναρξης ισχύος της τουρκικής αναγγελίας, εξεδωσαν NAVTEX με την οποία επισημαίνεται ότι η NAVTEX 141/16 μεταδόθηκε από «αναρμόδιο» σταθμό και περιγράφεται όλη η περιοχή στην οποία υπάρχει η επικάλυψη της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Στην ελληνική NAVTEX επισημαίνεται ότι οι «μοναδικοί εγκεκριμένοι από τον ΙΜΟ και ΙΗΟ σταθμοί NAVTEX είναι οι ελληνικοί σταθμοί Λήμνος (L), Ηράκλειο (Η), και Κέρκυρα (Κ).Στα πλαίσια εφαρμογής του GMDSS για εκπομπές πληροφοριών ναυτιλιακής ασφάλειας και πληροφοριών Ερευνας και Διάσωσης για ολόκληρη την ελληνική περιοχή αρμοδιότητας NAVTEX» και καλεί όλους τους ναυτιλομένους να επικοινωνούν για περισσότερες πληροφορίες με το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης Πειραιά.

Συγχρόνως όμως η Τουρκία με διαρκείς ΝΟΤΑΜ επιχειρεί ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις στο ΝΑΤΟ για την επίτευξη συμφωνίας για τον τρόπο με τον οποίο θα ενεργοποιηθεί η Νατοϊκή Δύναμη στο Αιγαίο, να αμφισβητήσει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Ετσι με την ΝΟΤΑΜ Α0917/16 η Τουρκία χαρακτηρίζει απαράδεκτη την ελληνική «πρακτική» καθορισμού των χωρικών υδάτων σε 6 ν.μ. και του εναέριου χώρου στα 10 ν.μ. που έρχεται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο και παραβιάζει το δικαίωμα της ελεύθερης χρήσης του Διεθνούς εναέριου χώρου, καθώς σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ο εναέριος χώρος επί του οποίου ένα κράτος μπορεί να ισχυρισθεί ότι έχει κυριαρχικά δικαιώματα περιορίζεται σε εκείνη την περιοχή που εκτείνεται πάνω από την επικράτεια του και τα χωρικά ύδατα του. Για τους λόγους αυτούς η ελληνική απαίτηση είναι άκυρη και μη αποδεκτή». Η συγκεκριμένη ΝΟΤΑΜ έχει διάρκεια από 1 Μαρτίου μέχρι τις 28 Απριλίου και εκδόθηκε στις 25 Φεβρουαρίου.

Με μια άλλη ΝΟΤΑΜ Α0888/16 (24 Φεβρουαρίου) η Τουρκία απαντώντας σε ελληνικές ΝΟΤΑΜ επέμεινε στην διεξαγωγή ασκήσεων που είχε εξαγγείλει από τον Ιανουάριο σε μεγάλες περιοχές του Αιγαίου που επικαλύπτουν ελληνικό εναέριο χώρο, υποστηρίζοντας και πάλι ότι η περιοχή μεταξύ 6 και 10 ν.μ. είναι διεθνής εναέριος χώρος και συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει ο σχεδιασμός για την διεξαγωγή της τουρκικής άσκησης

Στις 23 Φεβρουαρίου η τουρκική ΝΟΤΑΜ Α0875/16 με αφορμή ελληνική άσκηση, επανάφερε το ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Συγκεκριμένα η Τουρκία αναφέρει ότι με την άσκηση παραβιάζεται η υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου βάσει της απόφασης των Εξι Δυνάμεων του 1914 και της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και συνεπώς δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό ασκήσεων τα νησιά ‘Αγιος Ευστράτιος και Θάσος».

Ολες αυτές οι απαράδεκτες τουρκικές αιτιάσεις απαντήθηκαν αρμοδίως από τις ελληνικές αρχές αλλά πάντως αποκαλύπτουν τις τουρκικές προθέσεις και διαθέσεις…


Γιώργος Πετράκης
Πηγή : mignatiou.com


Χάθηκαν 2,3 δισ. από τις εξαγωγές λόγω capital controls




Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ), αν είχαν διατηρηθεί οι ρυθμοί αύξησης των εξαγωγών (χωρίς τα πετρελαιοειδή) που καταγράφονταν έως τον Ιούνιο του 2015, στη χώρα θα είχαν εισρεύσει 2,3 δισ. ευρώ περισσότερα απ’ ό,τι το 2014, με σωρευτικό θετικό αποτύπωμα στα δημόσια έσοδα, στις εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία και στη διατήρηση και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι σε συνδυασμό με την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, η συνολική αξία των εξαγωγών το 2015 υποχώρησε για τρίτη συνεχή χρονιά. Από την άλλη, εάν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, προκύπτει αύξηση των εξαγωγών το 2015, της τάξης του 7,8%. Οι εξαγωγείς, ωστόσο, δεν κρύβουν την ανησυχία τους, εκτιμώντας ότι οι όποιες θετικές επιδράσεις από την αύξηση των εξαγωγών είναι πιθανό να εξανεμισθούν, λόγω των κλειστών φυσικών συνόρων, ως συνέπεια των αγροτικών κινητοποιήσεων ή του προσφυγικού ζητήματος.

Η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της ανάπτυξης ή ακόμη και ύφεσης σε αρκετές από τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες αγορές επέδρασαν καθοριστικά στο μείγμα των κυριότερων αγορών για τα ελληνικά προϊόντα, αλλά και στο ποια τελικά προϊόντα κατέγραψαν τις καλύτερες εξαγωγικές επιδόσεις τη χρονιά που πέρασε. Ετσι, σύμφωνα με την ανάλυση του ΠΣΕ, οι εξαγωγές προς τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυξήθηκαν το 2015 κατά 10,6% σε σύγκριση με το 2014, ενώ από την άλλη οι εξαγωγές προς τις τρίτες χώρες υποχώρησαν κατά 18,7%. Ειδικά προς τις χώρες της Ευρωζώνης οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν το 2015 κατά 13,5%. Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν το μερίδιο στη συνολική αξία εξαγωγών για τις χώρες της Ε.Ε. να διαμορφωθεί σε 53,3%, έναντι ποσοστού 46,7% για τις τρίτες χώρες.

Το παραπάνω γίνεται πιο εμφανές με βάση τα αναλυτικά στοιχεία για τις εξαγωγές ανά χώρα. Η Τουρκία, που το 2014 ήταν η κυριότερη αγορά για τα ελληνικά προϊόντα, υποχώρησε το 2015 στην τρίτη θέση, με την αξία των εξαγωγών να καταγράφει μείωση 47,6%. Την πρώτη θέση κατέκτησε η Ιταλία, ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Γερμανία και ακολουθούν στην τέταρτη θέση η Κύπρος και στην πέμπτη θέση η Βουλγαρία. Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ κατά 54,6%, στο 1,25 δισ. ευρώ περίπου, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να ανεβεί στη έκτη θέση από την όγδοη το 2014. Στην έβδομη θέση βρέθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο, στην όγδοη η Αίγυπτος, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν ο Λίβανος και η Σαουδική Αραβία.

Αγορές, ωστόσο, από την άλλη για τις οποίες είχαν δημιουργηθεί μεγάλες προσδοκίες τα προηγούμενα χρόνια το 2015 κατέγραψαν πτώση. Ενδεικτικά, οι ελληνικές εξαγωγές προς Κίνα μειώθηκαν το 2015 κατά 16,6%. Αγορές οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια δεν περιλαμβάνονταν στις πρώτες εκατό και εμφανίστηκαν το 2015 είναι η Λιβερία, οι Μπαχάμες, το Λουξεμβούργο, η Κένυα, η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, το Σουδάν και οι Βερμούδες.

Πρωταγωνιστής των ελληνικών εξαγωγών για το 2015 αναδεικνύεται το ελαιόλαδο, καθώς οι εξαγωγές του εν λόγω προϊόντος σχεδόν υπερδιπλασιάστηκαν το 2015 σε σύγκριση με το 2014, φτάνοντας τα 544 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, το ελαιόλαδο «αναρριχήθηκε» το 2015 στην τέταρτη θέση μετά των κυριότερων, από πλευράς αξίας εξαγωγών, εξαγόμενων προϊόντων από τη δωδέκατη θέση που βρισκόταν το 2014. Παρά την υποχώρηση κατά 26,4%, τα πετρελαιοειδή παρέμειναν το κυριότερο εξαγόμενο προϊόν της Ελλάδας και το 2015, με την αξία των εξαγωγών να διαμορφώνεται σε 7,18 δισ. ευρώ. Ακολουθούν στη δεύτερη θέση τα φάρμακα με 719,4 εκατ. ευρώ και στην τρίτη θέση το αλουμίνιο με εξαγωγές αξίας 568,8 εκατ. ευρώ.



Πηγή : thecaller.gr


«Χαστούκι» για τον τουρισμό -Κατά 90% μειωμένες οι κρατήσεις στη Λέσβο, 60% κάτω στη Χίο




Ισχυρό πλήγμα δέχεται ο τουρισμός στα ελληνικά νησιά, εξαιτίας των πιέσεων από τις ανεξέλεγκτες προσφυγικές ροές.

Ηδη υπάρχουν ακυρώσεις κρατήσεων στα ξενοδοχεία και πτήσεων για την προσεχή σεζόν, όπως και περικοπή δρομολογίων από εταιρείες κρουαζιέρας σε νησιωτικούς προορισμούς που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος.

Χαρακτηριστικό είναι πως στη Λέσβο, οι μειώσεις στις κρατήσεις από κάποιες αγορές φτάνει ακόμη και το 90%, σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλής Αντωνίου, στην «Καθημερινή».

Δύσκολη είναι όμως η κατάσταση και στη Χίο, όπου η φετινή χρονιά προδιαγράφεται ως η χειρότερη των τελευταίων 40 ετών, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία. Εως τώρα τα στοιχεία δείχνουν μείωση των κρατήσεων σε ποσοστό 60%. Πλήγμα δέχεται και στην Κω ο τουρισμός, με τις κρατήσεις να είναι πεσμένες κατά 36%, ενώ στη Σάμο το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 40%.



Πηγή:  iefimerida.gr 


Δωρεάν καρδιολογικές εξετάσεις στα Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων





Προληπτικές καρδιολογικές εξετάσεις για ανασφάλιστους και απόρους συμπολίτες μας θα πραγματοποιούν εθελοντές Καρδιολόγοι της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας στα Δημοτικά Ιατρεία (Σόλωνος 78) του Δήμου Αθηναίων, το διάστημα 29 Φεβρουαρίου - 4 Μαρτίου 2016, και ώρες 09.00 - 12.00. 

Οι καρδιολογικές εξετάσεις θα γίνονται κατόπιν ραντεβού (Τηλ. επικοινωνίας: 210-3626587).

Οι εξετάσεις γίνονται ως συνέχεια της κοινής προσπάθειας του Δήμου Αθηναίων και της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την προαγωγή και πρόληψη υγείας των πολιτών, καθώς και για τη μείωση της θνητότητας από τα Καρδιοαγγειακά Νοσήματα.

Ο πρόεδρος της ΕΚΕ, Στέφανος Φούσας, με αφορμή τις εξετάσεις στα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων επισημαίνει ότι «είναι σημαντικό το γεγονός ότι συνεχίζεται η συνεργασία της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας με τον Δήμο Αθηναίων σε μια διαρκή προσπάθεια κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης προς τους συμπολίτες μας. Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες -είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με διαφόρους φορείς- τόσο στην Αττική τόσο και στην περιφέρεια, για την προστασία της ανθρώπινης υγείας».





Προφυλακίστηκε ο ένας από τρεις κατηγορούμενους δημοσιογράφους για εκβιασμό



Την προφυλάκιση του ενός εκ των δύο δημοσιογράφων, αποφάσισαν ανακριτής και εισαγγελέας μετά τις απολογίες που τελειώσαν εχθές αργά το βράδυ.

Ελεύθεροι με εγγύηση 50.000€ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα ήταν  η απόφαση για τον δεύτερο δημοσιογράφο, και τον εκδότη που κατηγορούνται για τα ίδια αδικήματα.

Ο Ανακριτής και ο εισαγγελέας έκριναν μετά τις απολογίες των τριών κατηγορουμένων πως προσωρινά κρατούμενος θα έπρεπε να παραμείνει το πρόσωπο που δείχνει να έχει τον πιο ενεργό ρόλο στο καταγεγραμμένο υλικό που έχει στα χέρια του ο ανακριτής της υπόθεσης.

Ο συνήγορος του εκδότη, Αλέξης Κούγιας υπογράμμισε: «Τα στοιχεία σε βάρος του ήταν απειροελάχιστα και αυτό διαπιστώθηκε από την απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα».




"Φωτιά" από το Spiegel! Το ΔΝΤ φοβάται χρεοκοπία της Ελλάδας τον Μάρτιο! Απίστευτα πολιτικά παιχνίδια για το προσφυγικό



"Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των χρεών της ήδη στα τέλη Μαρτίου". Αυτή η... εφιαλτική εκτίμηση υπάρχει στους κόλπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel. Ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι «Χρεοκοπία ήδη τον Μάρτιο;».

Μεγάλη ανησυχία

«Το Ταμείο ανησυχεί ιδιαίτερα η προθυμία πολλών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ισχυρότερες παραχωρήσεις προς τους Έλληνες σε ό,τι αφορά τους όρους λιτότητας στο πλαίσιο του γ΄ προγράμματος, λόγω της επιβάρυνσης από την τρέχουσα προσφυγική κρίση».

Αυτό αναφέρεται στο επίμαχο δημοσίευμα, ενώ ακόμη επισημαίνεται ότι αυτό θα μπορούσε για παράδειγμα να αφορά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.

«Το ΔΝΤ επιμένει στις υποσχέσεις μεταρρυθμίσεων των Ελλήνων και μπλοκάρει την εδώ και καιρό εκκρεμούσα έκθεση αξιολόγησης, που πρέπει να δώσει το πράσινο φως ώστε να συμμετάσχει το Ταμείο στο γ΄ πακέτο διάσωσης. Οι ειδικοί του επισημαίνουν ότι οι Έλληνες έχουν υποσχεθεί μόνιμα πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ το έτος. Επειδή δεν καταφέρνουν να φορολογήσουν επαρκώς τους εύπορους, πρέπει να περικοπούν οι συντάξεις», καταλήγει το δημοσίευμα στο τεύχος του περιοδικού που κυκλοφορεί σήμερα.

"Καίει" το προσφυγικό

«Ο καθένας για τον εαυτό του», είναι την ίδια ώρα ο τίτλος εκτενούς δημοσιεύματος του Der Spiegel για την προσφυγική κρίση και κυρίως για τις μονομερείς αποφάσεις πολλών κρατών κατά μήκος της Βαλκανικής Οδού να κλείσουν τα σύνορά τους και τις συνέπειές τους για την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα τηρεί τις συμφωνίες, τα άλλα κράτη όχι», δηλώνει στο περιοδικό ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, ενώ ο υπουργός Άμυνας της Αυστρίας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ τονίζει ότι η Γερμανία θα έπρεπε να την ευγνωμονεί, καθώς φροντίζει για την «συντονισμένη» κίνηση των προσφύγων προς τα σύνορά της.

«Πολλά βαλκανικά κράτη κλείνουν με δική τους πρωτοβουλία τα σύνορά τους, οι πρόσφυγες συνωστίζονται στην Ελλάδα - και η Αθήνα ανακαλεί την πρέσβη της από την Βιέννη. Ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, η ήπειρος βυθίζεται στην διαμάχη», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό στον πρόλογο του άρθρου.

«Η Ελλάδα γίνεται ένα μοναδικό μεγάλο Hotspot», δηλώνει στο Spiegel Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Η χώρα, σαν να μην έφταναν τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, επιβαρύνεται τώρα υπερβολικά με την στέγαση και την φροντίδα των προσφύγων», επισημαίνεται, καθώς περιγράφεται η κατάσταση στην Ειδομένη: «Περίπου 12.000 πρόσφυγες έχουν εγκαταλειφθεί αυτές τις μέρες στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, οι τέσσερις επίσημοι καταυλισμοί είναι τρομερά υπερφορτωμένοι. Μια εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δήλωσε ότι, αν για τους Αλβανούς παραμείνει αδύνατο να προχωρήσουν, το σύστημα θα διαλυθεί σε οκτώ μέρες. Επειδή δεν υπάρχει ρεαλιστικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, προετοιμάζεται κανείς για το χειρότερο. Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει τώρα έκτακτη βοήθεια στην Ελλάδα. Θέλουν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο ενός "κράτους υπό διάλυση" ("failed state") στα σύνορα με την Τουρκία».

Ντροπή!

Το περιοδικό περιγράφει ως «ντροπιαστικές» τις εικόνες των προσφύγων να προσπαθούν να φθάσουν με κάθε τρόπο στα σύνορα ή να διανυκτερεύουν στα μπλόκα των αγροτών και σημειώνει ότι τέτοιες σκηνές εκτυλίσσονται πλέον σε όλη τη χώρα, ως «σύμβολα μιας ευρωπαϊκής αποτυχίας». Ιδιαίτερα δραματική παρουσιάζεται η κατάσταση στην Αθήνα, με εκατοντάδες ανθρώπους να κοιμούνται στην Πλατεία Βικτωρίας. «Οι σκηνές θυμίζουν την κατάσταση στα σύνορα της Ουγγαρίας το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν άφησε την κατάσταση να γίνει τόσο ανυπόφορη που η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ άνοιξε τα σύνορα της Γερμανίας», αναφέρεται.

Το δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη σε μια οικογένεια Αφγανών οι οποίοι έφτασαν στην Αθήνα από κάποιο ελληνικό νησί, μόνο για να μάθουν ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν προς τον απώτερο προορισμό τους, την Γερμανία. Κάποιοι τους ζητούν 3.000 ευρώ για το ταξίδι, από νέα διαδρομή, μέσω Αλβανίας.

Το περιοδικό παραθέτει μεταξύ άλλων απόσπασμα των δηλώσεων του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από την Βουλή, όπου έκανε λόγο για ενδεχόμενο να μπλοκάρει η Ελλάδα αποφάσεις της ΕΕ όσο οι άλλες χώρες δεν δέχονται την συμφωνηθείσα κατανομή προσφύγων. «Πρόκειται μόνο για απειλές;», διερωτάται ο συντάκτης, για να απαντήσει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης με δήλωσή του προς το Spiegel: «Από την πρώτη Σύνοδο Κορυφής για την προσφυγική κρίση, στις 23 Σεπτεμβρίου, ακολούθησαν πολλές άλλες. Τον Οκτώβριο συμμετείχε η Τουρκία και συμφωνήσαμε σε ένα κοινό σχέδιο - με γενναιόδωρες επανεισδοχές από την Τουρκία. Ούτε όμως η Τουρκία ούτε τα κράτη-μέλη της ΕΕ τήρησαν την συμφωνία. Η Γερμανία υποσχέθηκε να διατηρήσει το status quo στα σύνορα μέχρι τη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου, αλλά και αυτό απέτυχε».

Η Ελλάδα είναι μόνη της, συνεχίζει ο υπουργός, «άρα γιατί να τηρήσουμε τις οποιεσδήποτε συμφωνίες;». Η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το δικαίωμά της για βέτο, όχι μόνο στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, αλλά οποτεδήποτε απαιτείται ομοφωνία, επισημαίνεται.

Το αίτημα για έκτακτη βοήθεια και η επικείμενη αποτυχία της Συνόδου Κορυφής

Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να ζητήσει βοήθεια από την ΕΕ. Ως τώρα η κυβέρνηση έχει για πολιτικούς λόγους απορρίψει αυτή την επιλογή, διευκρινίζει το περιοδικό και προσθέτει ότι το σενάριο της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε να παρακινήσει τώρα τις χώρες της ΕΕ να συμπεριφερθούν αλληλέγγυα στην προσφυγική κρίση.

Η ΠΓΔΜ «είναι ο πιο στενός σύμμαχος της Ελλάδας», δηλώνει στο περιοδικό ο Πρόεδρος της γειτονικής χώρας Γκεόργκι Ιβανόφ, αν και ο συντάκτης σημειώνει ότι στην πραγματικότητα, η σχέση των δύο χωρών είναι δύσκολη, εξαιτίας του ζητήματος της ονομασίας. Το κλείσιμο των συνόρων προς την Ελλάδα ήταν απλώς μια αντίδραση, προσθέτει ο κ. Ιβανόφ και δηλώνει ότι «όποτε μια χώρα βορείως των συνόρων μας στενεύει τα σύνορά της, κάνουμε κι εμείς εδώ το ίδιο». Η ΠΓΔΜ δεν είναι μεν στην ΕΕ, αλλά ενεργεί πιο υπεύθυνα απ' ό,τι κάποια κράτη της ΕΕ, συνεχίζει και τονίζει ότι τα Σκόπια δεν μπορούσαν να περιμένουν μια απόφαση από τις Βρυξέλλες, διότι έτσι η ΠΓΔΜ θα πλημμύριζε από πρόσφυγες. «Σε καιρούς κρίσης πρέπει κάθε χώρα να βρει τις δικές της λύσεις», εκτιμά.

Όπως αναφέρει το περιοδικό, στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο είναι μεγάλη η οργή εναντίον του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, λόγω και της εξαγγελίας του δημοψηφίσματος για το προσφυγικό. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δηλώνει σχετικά: «Η Ουγγαρία πρέπει βάσει της ποσόστωσης να δεχτεί μόνο 1.294 πρόσφυγες. Το πώς μπορείς να κάνεις ένα δημοψήφισμα εναντίον αυτού, δεν μου είναι κατανοητό, εκτός αν το εκλάβει κανείς ως ένα περαιτέρω βήμα απομάκρυνσης από μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και της κοινής ευθύνης».

Ο συντάκτης εκφράζει την εκτίμηση ότι οι πιθανότητες επιτυχίας της Συνόδου Κορυφής της 7ης Μαρτίου μειώνονται καθημερινά και ότι η Άγγελα Μέρκελ στέκεται όλο και πιο μόνη με το σχέδιό της να λύσει την κρίση με την βοήθεια της Τουρκίας. Πολλοί ανατολικοευρωπαίοι πολιτικοί και διπλωμάτες της ΕΕ δεν πιστεύουν ότι θα φέρει γρήγορα αποτελέσματα. «Ακόμη και αν επρόκειτο αυτό να συμβεί, θα έπρεπε να ειπωθεί στους Τούρκους πιο ξεκάθαρα τι περιμένουμε - να σταματούν τους πρόσφυγες και να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς των Κούρδων», δηλώνει στο περιοδικό μέλος του επιτελείου του αυστριακού υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς. Η οργή εναντίον των Γερμανών αυξάνεται όμως και για έναν άλλο λόγο, συνεχίζει το δημοσίευμα: «Από τη μία πλευρά το Βερολίνο ασκεί κριτική στα μέτρα κατά μήκος της Βαλκανικής Οδού, αλλά επωφελείται από την μείωση των αριθμών για την οποία φροντίζουν άλλοι. "Εμείς κάνουμε τη βρώμικη δουλειά για τους Γερμανούς", λέει Ευρωπαίος διπλωμάτης της ΕΕ», ενώ ο αυστριακός υπουργός Άμυνας Χανς-Πέτερ Ντόσκοτσιλ δηλώνει: «Η Γερμανία θα έπρεπε να μας ήταν περισσότερο ευγνώμων. Η Αυστρία φροντίζει απλώς ώστε να γίνονται συνεννοήσεις κατά μήκος της Βαλκανικής Οδού. Η γερμανική κριτική είναι τελείως ακατανόητη. Στέλνουμε (πρόσφυγες) συντονισμένα προς τον Βορρά. Υπάρχει για αυτό εναλλακτική: να αφήσουμε όλους ασυντόνιστα να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Γερμανία».



Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, newsit.gr


Γιατί το Facebook δεν ενεργοποίησε το Dislike





O Mark Zuckerberg ξεκαθαρίζει τα πράγματα και απαντά στο ερώτημα χιλιάδων χρηστών του Facebook, σχετικά με το Dislike button 

Λίγες ημέρες μετά την επίσημη κυκλοφορία των αντιδράσεων emoji, με τον πυρετό που προκάλεσαν στους χρήστες του διασημότερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης να μην έχει περάσει ακόμα, ο Mark Zuckerberg βρίσκεται στον τοίχο.

Όλα αυτά γιατί εκατομμύρια χρήστες του Facebook σε όλο τον κόσμο ρωτούν και ξαναρωτούν τον εμπνευστή του μέσου γιατί δεν ενεργοποιήθηκε και το πολύ αναμενόμενο κουμπί του Dislike, μαζί με τα υπόλοιπα emoji που απεικονίζουν την αντίδρασή μας σε ένα post.




Μάλιστα, εκατομμύρια υπέγραψαν online ψηφοφορίες για να ενσωματωθεί το εικονίδιο του dislike στο Facebook.

Σύμφωνα, λοιπόν με την επίσημη ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Zuckerberg το Dislike button  δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί σύντομα. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται πως "Δεν κοινοποιούμε μόνο ευχάριστες στιγμές στο Facebook, αλλά οτιδήποτε μας απασχολεί. Πολλές φορές μπορεί να θέλουμε να μοιραστούμε κάτι λυπηρό ή εξοργιστικό. Είναι γεγονός πως μας έχει ζητηθεί, επανειλημμένα, να ενεργοποιήσουμε το Dislike, όχι επειδή οι χρήστες θέλουν να δείξουν ότι δεν αρέσει μια δημοσίευση, αλλά γιατί θέλουν να έχουν περισσότερους τρόπους για να εκφραστούν."


Και αυτό το αίτημα φαίνεται να έκανε πράξη με τα εικονίδια αντίδρασης που προστέθηκαν στο Facebook την Τετάρτη.

Παράλληλα, σε παλαιότερη ανακοίνωση είχε πει πως η ύπαρξη του dislike button θα προκαλούσε αρνητικά συναισθήματα μεταξύ χρηστών αλλά και αντιδράσεις που μπορεί να οδηγούσαν μέχρι και σε cyberbullying.


Πηγή : news247.gr



Φλαμανδός εθνικιστής κατά Τσίπρα: Η Ελλάδα έβγαζε λεφτά από την προσφυγική κρίση!




Ο επικεφαλής του φλαμανδικού εθνικιστικού κόμματος, NVA, Μπαρτ Ντε Γουέβερ, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν υπολογίζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες στο θέμα του προσφυγικού όπως και στην κρίση χρέους - «Ακροαριστερό δημαγωγό» χαρακτηρίζει τον Τσίπρα.

Σφοδρή επίθεση κατά της Ελλάδας γενικότερα, αλλά και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ειδικότερα, εξαπέλυσε χτες το βράδυ ο επικεφαλής του φλαμανδικού εθνικιστικού κόμματος, NVA, Μπαρτ Ντε Γουέβερ σε συνέντευξή του για το προσφυγικό στην φλαμανδική ραδιοτηλεόραση VRT. Εκτιμώντας ότι η Ελλάδα αποτελεί μέρος του (προσφυγικού) «προβλήματος» και όχι της «λύσης» και εξαπολύοντας χαρακτηρισμούς κατά του Έλληνα πρωθυπουργού όπως «ακροαριστερός δημαγωγός» και «ζητιάνος της Ευρώπης», ο ηγέτης των Φλαμανδών Εθνικιστών εξέφρασε την άποψη ότι ο Α. Τσίπρας θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον κίνδυνο η χώρα του να γίνει ο τελευταίος σταθμός των προσφύγων και ως εκ τούτου θα αναγκαστεί να «λυγίσει» στις ευρωπαϊκές πιέσεις που του ασκούνται για καλύτερη φύλαξη των συνόρων.

Ειδικότερα, σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με τη μη πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού, στη διάσκεψη των κρατών της «βαλκανικής οδού», o Ντε Γουέβερ σημείωσε:
«Μόνο δίκιο δεν έχει. Η Ελλάδα ήταν από την πρώτη στιγμή μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Γράφει στα παλιά της τα παπούτσια όλους τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Αυτό έκανε στην κρίση χρέους με όλες τις συνέπειες, το ίδιο κάνει και τώρα με την προσφυγική κρίση. Έχει ανοίξει διάπλατα την πόρτα της Σένγκεν. Είναι μια χώρα ”διέλευσης” (transit). Δεν έχει η ίδια κανένα σύστημα ασύλου ούτε σύστημα υποδοχής. Οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Λέσβο πληρώνουν περισσότερα από τους τουρίστες για να αγοράσουν ένα εισιτήριο. Η Ελλάδα υπήρξε μέχρι πρότινος η μοναδική χώρα που έχει ”βγάλει λεφτά” από την προσφυγική κρίση. Ενώ δεν διαθέτει κανένα σύστημα φιλοξενίας, αφήνει τους πάντες να κατευθύνονται προς την Βορειοδυτική Ευρώπη, γράφει στα παλιά της τα παπούτσια την Συμφωνία του Δουβλίνου και έχει οδηγήσει σχεδόν σε παραλυσία την ζώνη του Σένγκεν, τώρα που τα σύνορα έχουν κλείσει και υποχρεώνεται η ίδια να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες, κάνει ”φασαρία”. Ο Τσίπρας είναι ένας ακροαριστερός δημαγωγός και όσο πιο θρασείς είναι οι δηλώσεις του τόσο πιο μεγάλες είναι οι υποχωρήσεις που υποχρεώνεται να κάνει καθώς ο άνθρωπος αυτός έχει καταλήξει να είναι ο ζητιάνος της Ευρώπης. Θα αναγκαστεί στο τέλος να συμμορφωθεί».

Σε ό,τι αφορά την απάντηση της Ευρώπης στην προσφυγική κριση, ο Ντε Γουέβερ κατηγορεί τη Γερμανία για «εντελώς λανθασμένο δρόμο» και για χάσιμο «πολύτιμου χρόνου». «Οι προβλέψεις μου έχουν επαληθευτεί. Είχα πει πριν από έξι μήνες ότι κάτι πρέπει να γίνει γιατί διαφορετικά η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει υπαρξιακή κρίση και οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες θα είναι οι πρώτες που θα παρεκκλίνουν από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, κάτι που βλέπουμε να συμβαίνει σήμερα», αναφέρει.

Αναφορικά με τα hotspots και τον μηχανισμό μετεγκατάστασης, ο ίδιος σημειώνει πως μετά το κλείσιμο των συνόρων από την Αυστρία και τις βαλκανικές χώρες «ο κύριος Τσίπρας βρίσκεται σε πανικό γιατί εάν δεν προσέξει η Ελλάδα θα γίνει ένα απέραντο hotspot», γεγονός που οδηγεί σε «μεγάλες υποχωρήσεις».

«Ας θυμηθούμε ότι πρόσφατα ο Έλληνας ομόλογος τού Τ. Φράνκε (σ.σ. Βέλγος υπουργός Εσωτερικών) κατηγόρησε τον Τεό ως “ναζιστή” επειδή ζητούσε επαναπροωθήσεις (push-backs) προσφύγων. Και τι βλέπουμε τώρα; Τον ίδιο αυτό άνθρωπο σήμερα (σ.σ. τον Γ. Μουζάλα) να λέει ότι είναι έτοιμος να συζητήσει για άμεσες επανεισδοχές (readmissions) . Δηλαδή όχι ακριβώς “επαναπροωθήσεις”, αλλά “επανεισδοχές” που είναι βασικά το ίδιο πράγμα. Η Ελλάδα είπε επίσης σήμερα ότι θεωρεί την Τουρκία ως μια χώρα “ασφαλούς διέλευσης”, με άλλα λόγια μας λέει ότι είναι έτοιμη να εφαρμόσει την πολιτική των επαναπροωθήσεων. Βλέπουμε λοιπόν ότι έχουν αρχίσει να κάνουν πίσω. Πρέπει να είμαστε περισσότερο ευγνώμονες απέναντι στις χώρες Visegrad παρά απέναντι στην Γερμανία», αναφέρει.

Τέλος, ερωτηθείς αν η Ελλάδα πρέπει να φύγει από τη Σένγκεν, απαντά πως όπως οι Έλληνες υλοποίησαν τις μεταρρυθμίσεις για να αποφύγουν μια ελεγχόμενη χρεοκοπία, τώρα που κλείνουν τα σύνορα, «θα είναι περισσότερο προσεκτικοί». Συνεχίζοντας, αναφέρει πως «είναι βέβαια εύκολο να κάνεις τον ακροαριστερό και τον ανθρωπιστή ενόσω δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα ο ίδιος και απλά στέλνεις τους πρόσφυγες στην υπόλοιπη Ευρώπη για να καταλήξουν σε μας», ενώ εκφράζει τις «επιφυλάξεις» του για το κατά πόσον «μπορούμε να εργαστούμε με αυτή την κυβέρνηση». «Ποτέ δεν έχουν τηρήσει τις υποσχέσεις τους. Είμαστε λοιπόν ευγνώμονες προς τις χώρες Visegrad που κλείνουν τα ελληνικά σύνορα για λογαριασμό μας.

Από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν θα είναι πλέον χώρα διέλευσης αλλά καταληκτικός σταθμός, οι προσφυγικές ροές θα μειωθούν δραστικά και κάτι τέτοιο είναι που χρειαζόμαστε», καταλήγει ο ηγέτης των Φλαμανδών Εθνικιστών.



Πηγή: protothema.gr


Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 82-66



Η Μπαρτσελόνα νίκησε με χαρακτηριστική άνεση τον Ολυμπιακό, κάλυψε και τη διαφορά των 12 πόντων και πλέον το φάσμα του αποκλεισμού πλησιάζει για τους «ερυθρόλευκους». Πάρτι οι πρώην Πειραιώτες, Ντόρσεϊ (12π., 8ρ.), και Περπέρογλου (16π., 6ρ.).

Η Μπαρτσελόνα επικράτησε άνετα του Ολυμπιακού με 82-66 και κάλυψε τη διαφορά της ήττας της στον πρώτο γύρο. ΟΙ Πειραιώτες ήταν τραγικοί στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης με τη διαφορά να φτάνει στο τρίτο δεκάλεπτο στους 26 πόντους.

Τα πράγματα πλέον ως προς την πρόκριση στα playoffs είναι εξαιρετικά δύσκολα για τους Πρωταθλητές Ελλάδας.

Στο πρώτο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός «διάβασε» πολύ καλά την άμυνα της Μπαρτσελόνα και με μπροστάρηδες τους Σπανούλη και Πρίντεζη προηγήθηκε με 6-13 (5'). Η είσοδος του Τζόι Ντόρσεϊ και η απόφαση του Τσάβι Πασκουάλ να παίξει με δύο σέντερ (και Σάμουελς στην πεντάδα), άλλαξε τη ροή του αγώνα με τους γηπεδούχους αρχικά να ισοφαρίζουν στο τέλος της περιόδου.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο οι Πειραιώτες δε μπορούσαν να βγάλουν άμυνα. Είτε θα δέχονταν καλάθι είτε θα έκαναν φάουλ. Το σχήμα είτε με τον Παπαπέτρου στο «4» είτε με τον Αγραβάνη δε μπορούσε να αμυνθεί αφού όποτε ήθελαν πόσταραν οι γηπεδούχοι και σκόραραν. Όταν μπήκε στο χορό του σκορ και η ευστοχία από τα 6,75 η διαφορά πήγε στο +14 (45-31, 20').

Το τρίτο δεκάλεπτο ήταν απλά εφιαλτικό για τον Ολυμπιακό. Με εξαίρεση τον Ντάνιελ Χάκετ και τον Γιώργο Πρίντεζη  οι υπόλοιποι απλά παρακολουθούσαν τους αντιπάλους τους να σκοράρουν με κάθε πιθανό τρόπο. Οι Καταλανοί βρέθηκαν στο +25 (66-41, 27') και κάπου εκεί χαλάρωσαν.

Στον Ολυμπιακό προσπάθησαν τουλάχιστον αν καλύψουν τη διαφορά των 12 πόντων, έφτασαν δύο φορές στους 15 πόντους χωρίς να καταφέρουν κάτι καλύτερο.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Ο Ολυμπιακός έπαιξε μπάσκετ ένα δεκάλεπτο και η Μπαρτσελόνα τριάμιση. Οι Ισπανοί είχαν πλάνο σε άμυνα κι επίθεση και οι φιλοξενούμενοι, όχι.

Σε ό,τι αφορά τα στατιστικά να αναφέρουμε τα δίποντα (57%-46%), τα τρίποντα (47%-31%), τις βολές (77%-57%) και τις ασίστ (15-9).

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Τζόι Ντόρσεϊ σε 21:54 είχε 12 πόντους (6/8δ., 0/1β.), 8 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 3 κλεψίματα, 2 λάθη και 2 κοψίματα.

Ο Στράτος Περπέρογλου σε 31:14 είχε 16 πόντους (2/3δ., 3/5τρ., 3/4β.), 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 3 λάθη κι ένα κλέψιμο.

Καλός και ο Τόμας Σατοράνσκι με 20 πόντους (4/4δ., 2/4τρ.), 4 ριμπάουντ και 5 ασίστ.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ: Με εξαίρεση τον Σπανούλη (στο πρώτο ημίχρονο), τον Πρίντεζη και τον Χάκετ οι υπόλοιποι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου δεν εμφανίστηκαν στο παρκέ.

ΦΑΣΗ-ΚΛΕΙΔΙ: Ως προς τη νίκη το ματς χάθηκε στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου που το +12 έγινε +26 για την Μπαρτσελόνα.

Ως προς τη διαφορά με το σκορ στο 79-64, ο Παπαπέτρου έκανε βήματα και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα με το σκορ 81-66 ο Αθηναίου αστόχησε σε τρίποντο.

ΤΙ ΚΡΑΤΑΝΕ: Η Μπαρτσελόνα τη νίκη, την κάλυψη της διαφοράς και τη βοήθεια του Ντόρσεϊ.

Στον Ολυμπιακό το φιλότιμο των Χάκετ και Πρίντεζη.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Οι Καταλανοί τίποτα.

Οι Πειραιώτες πάρα πολλά. Την τραγική τους άμυνα, τις 15/26 βολές, τις 6 ασίστ μέχρι το 37'. Πολλά...

Τα δεκάλεπτα: 19-19, 45-31, 71-47, 82-66

Μπαρτσελόνα (Πασκουάλ): Ντόελμαν, Ντόρσεϊ 12 (8ριμπ.), Ρίμπας 6 (3κλ.), Ναβάρο 13 (2/4τρίπ., 4λ.), Σατοράνσκι 14 (4/4δίπ., 4ριμπ.), Σάμιουελς 11 (5/5βολ.), Όλεσον 5 (1ασ.),  Αρόγιο 2 (1/2δίπ.), Περπέρογλου 16 (3/5τρίπ.), Τόμιτς 3 (2ριμπ.)

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Τζόνσον-Όντομ 3, Χάντερ 5 (2/7δίπ.), Παπαπέτρου 4 (3ριμπ.), Σπανούλης 11 (5/7δίπ., 4λ.), Στρόμπερι 3 (4ριμπ.), Μιλουτίνοφ 2, Πρίντεζης 12 (4/7δίπ., 7ριμπ.),  Αγραβάνης 9 (1/2τρίπ.), Μάντζαρης (2ασ.), Χάκετ 16 (6/7βολ.), Παπανικολάου 1 (0/1δίπ., 0/2τρίπ.), Αθηναίου (0/2τρίπ.)



Πηγή :  gazzetta.gr 



Το 3% των φορολογουμένων πληρώνει τους μισούς φόρους




Σύμφωνα με ανάλυση στοιχείων της ΓΓΔΕ

Το 3% των φορολογουμένων με ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ πληρώνει το 42% του φόρου εισοδήματος.
Αυτό προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για τις φορολογικές δηλώσεις του 2015 που αφορούσαν στα εισοδήματα του 2014.

Τα ποσοστά αυτά αντιστοιχούν σε 267.480 φορολογουμένους με εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ, οι οποίοι δηλώνουν εισοδήματα ύψους 35 δισ. ευρώ.

Από την επεξεργασία των στοιχείων διαπιστώνεται ότι ο προϋπολογισμός στηρίζεται κυρίως στα εισοδήματα αυτών των εισοδηματικών κλιμακίων. Μάλιστα, στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι να αυξηθεί η φορολογία για τους 267.480 φορολογουμένους, προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση των φόρων για τα χαμηλότερα εισοδήματα, η συνεισφορά των οποίων είναι ήδη πολύ χαμηλή στο σύνολο των φορολογικών εσόδων.

Το τελευταίο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει για τους ανωτέρω φορολογουμένους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές που, μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης, προσεγγίζει το 60% και περαιτέρω μειώσεις για τους υπόλοιπους. Αντί λοιπόν οι ιθύνοντες του οικονομικού επιτελείου να εστιάσουν στη σύλληψη της φοροδιαφυγής, ακολουθούν τον εύκολο δρόμο της υπερφορολόγησης.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, 1.176.043 φορολογούμενοι δεν κατέβαλαν κανέναν φόρο στο ελληνικό Δημόσιο, ενώ 1.304.634 δήλωσαν εισοδήματα έως 1.000 ευρώ.

Το εντυπωσιακό των στοιχείων είναι ότι σχεδόν το 50% (3,98 εκατ.) των φορολογουμένων δηλώνει εισοδήματα έως 5.000 ευρώ, κάτι που αφενός δείχνει το μέγεθος της φτώχειας στην Ελλάδα, αφετέρου καταδεικνύει το μέγεθος της φοροδιαφυγής, το οποίο δεν αντιμετωπίζεται από τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς.

Επί της ουσίας, τα δύο σημεία στα οποία θα έπρεπε να εστιαστεί η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι στη στήριξη των ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας και στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, 8.516.953 φορολογούμενοι δήλωσαν το 2015 εισόδημα 73,93 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 32,079 δισ. ευρώ προέρχονται από μισθούς και τα 24,648 δισ. ευρώ από συντάξεις.

Τα εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών ανέρχονται στα 4,824 δισ. ευρώ, των αγροτών στα 1,344 και στα 769,5 εκατ. ευρώ των ναυτικών.

Οπως τονίζεται στο εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ για την ελληνική οικονομία, «η ακραία αναδιανομή του εισοδήματος μέσω υπερφορολόγησης των συνεπών φορολογουμένων και των μισθωτών με τα σχετικά υψηλότερα εισοδήματα έχει πλέον φθάσει στα όριά της».

Θα ήταν προτιμότερο, αναφέρουν οι αναλυτές του ΣΕΒ, για να μην αμβλύνονται τα κίνητρα για εργασία και παραμονή στη χώρα όσων παράγουν και δημιουργούν το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών εσόδων, να στηριχθούν τα χαμηλότερα εισοδήματα με την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω χαμηλότερων φόρων και μέσω επενδύσεων και ανάπτυξης. Επίσης, σημειώνουν ότι το 2015 στην Ελλάδα 1,2 εκατ. φορολογούμενοι δήλωσαν μηδενικό εισόδημα και 4,6 εκατ. φορολογούμενοι δήλωσαν εισόδημα έως 10.000 ευρώ, καταβάλλοντας κατά κεφαλήν φόρο 139 ευρώ, συνεισφέροντας δηλαδή το 7,5% των εσόδων του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.


Πηγή : tovima.gr


Σε δύο δημοσκοπήσεις προηγείται η Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 4,3% και 6,5% αντίστοιχα



Δυσαρεστημένη από τις επιδόσεις της κυβέρνησης φαίνεται πως είναι όχι μόνο η πλειοψηφία των ερωτηθέντων κατά 87% αλλά ακόμα και η ίδια η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 74%

Προβάδισμα 4,3 ποσοστιαίων μονάδων της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνει δημοσκόπηση της εταιρείας Μetron Analysis για την εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί σήμερα Σάββατο.

Σύμφωνα με την έρευνα η ΝΔ συγκεντρώνει 23,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 19,4% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 4,7%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 4,2%, η Ένωση Κεντρώων με 3,7%, εκτός βουλής μένουν το Ποτάμι με 2,2% και οι ΑΝΕΛ με 2,3%

Με 6,5 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται η Νέα Δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που παρουσιάστηκε εχθές στον  ΣΚΑΪ.

Η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 24% , ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 17,5%, τρίτο κόμμα έρχεται η Χρυσή Αυγή με 6% , τέταρτο το ΚΚΕ με 5,5% ενώ εκτός βουλής μένουν το Ποτάμι και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που συγκεντρώνουν 2 και 2,5 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα.

Δυσαρεστημένη από τις επιδόσεις της κυβέρνησης φαίνεται πως είναι όχι μόνο η πλειοψηφία των ερωτηθέντων κατά 87% αλλά ακόμα και η ίδια η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 74%.

Εξίσου απαισιόδοξη παρουσιάζεται η κοινή γνώμη και ως προς την οικονομική προοπτική της χώρας, με το 80,5% να μην πιστεύει πως η κυβέρνηση θα καταφέρει να βγάλει την Ελλάδα από το μνημόνιο μέχρι το τέλος της τετραετίας. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται στην ερώτηση καταλληλότερος πρωθυπουργός και στις δύο δημοσκοπήσεις έναντι του Αλέξη Τσίπρα.