Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Αποπληρωμή χρέους με 25% περικοπή πρότεινε η Αργεντινή στα ταμεία «όρνεα»



Το χρέος που καλείται να καταβάλει η Αργεντινή ανέρχεται στα 9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Αργεντινή, στην προσπάθειά της να ρυθμίσει την αντιδικία με τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, πρότεινε χθες σε αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε προβληματικές εταιρίες, τα οποία είναι γνωστά και ως ταμεία "όρνεα", να αποπληρώσει το χρέος της με μια απομείωση της τάξης του 25%, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Την Δευτέρα ξεκίνησαν συνομιλίες στη Νέα Υόρκη μεταξύ του Μπουένος Άιρες και των κερδοσκοπικών κεφαλαίων, τα οποία έχουν κερδίσει δίκη κατά της Αργεντινής, η οποία καταδικάστηκε να αποπληρώσει το δημόσιο χρέος της στο 100% της ονομαστικής του αξίας.

Σύμφωνα με μεσολαβητή στην υπόθεση αυτή, η προσφορά της Αργεντινής προβλέπει την καταβολή 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ το παθητικό υπολογίζεται σε περίπου 9 δισεκατομμύρια.

"Η πρόταση προβλέπει μια απομείωση περίπου 25% σε σχέση με τη δικαστική απόφαση", αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.



"Η Αργεντινή δημοσιοποίησε σήμερα μια πρόταση που αποσκοπεί στην επίτευξη ενός συμβιβασμού με τους πολυάριθμους κατόχους τίτλων αθετημένου χρέους και να τους αποπληρώσει", δήλωσε ο Ντάνιελ Πόλακ, ο μεσολαβητής που έχει επιφορτιστεί με την υπόθεση αυτή στη Νέα Υόρκη.

Η πρόταση αυτή θα πρέπει ωστόσο να εγκριθεί προηγουμένως από το Κογκρέσο της Αργεντινής και από τον δικαστή της Νέας Υόρκης που έχει επιφορτιστεί με την υπόθεση, τον Τόμας Γκρίσα, προσθέτει ο ίδιος σε ανακοίνωσή του.

Αυτήν την εβδομάδα ένα ιταλικό ταμείο που συσπειρώνει 50.000 επενδυτές συναίνεσε σε μια απομείωση ύψους σχεδόν 50% και σύναψε συμφωνία που προβλέπει την καταβολή 1,35 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα πριν από δύο μήνες, έχει αρχίσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις και έχει θέσει ως προτεραιότητα την επίλυση της διένεξης για το χρέος της χώρας του.

Πριν από αυτόν η πρόεδρος Κριστίνα Κίρχνερ είχε ακολουθήσει μια πολιτική σιδηράς πυγμής με τα αμερικανικά κερδοσκοπικά κεφάλαια και αρνείτο να εφαρμόσει την απόφαση δικαστηρίου της Νέας Υόρκης.

Μετά την οικονομική κρίση του 2001/2002, έγινε αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής προς το 93% των πιστωτών της. Ωστόσο τα ταμεία "όρνεα", τα οποία διακρατούσαν περίπου το 7% των τίτλων, αρνήθηκαν τις απομειώσεις του χρέους που προβλέπονταν από τις αναδιαρθρώσεις του 2005 και το 2010.





Πηγή: skai.gr


Οι αρχαίοι Έλληνες έφτασαν ένα βήμα από τη δημιουργία της ατμοκίνητης εμβολοφόρου υδραντλίας



Οι επιστήμονες, μηχανικοί και εφευρέτες της Ελληνιστικής εποχής έφθασαν μια ανάσα πριν την αφετηρία της σύγχρονης Βιομηχανικής Επανάστασης: τη δημιουργία της ατμοκίνητης εμβολοφόρου υδραντλίας.

Οι επιστήμονες, μηχανικοί και εφευρέτες της Ελληνιστικής εποχής έφθασαν μια ανάσα πριν την αφετηρία της σύγχρονης Βιομηχανικής Επανάστασης: τη δημιουργία της ατμοκίνητης εμβολοφόρου υδραντλίας. Αυτό ανέφεραν ο καθηγητής του ΕΜΠ Θεοδόσης Τάσιος και ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Τιβέριος σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, το βράδυ της Τρίτης, με τίτλο «’Αραγε είχαν ατμοκίνητη υδραντλία οι Πτολεμαίοι;».
Όπως είπε ο κ.Τάσιος, τον καιρό των Πτολεμαίων, οι μηχανικοί είχαν εφεύρει διαδοχικά όλα τα αναγκαία μηχανολογικά εξαρτήματα (ιμάντες, σωλήνες, γρανάζια, στρόβιλοι κ.α.), που τους επέτρεπαν να αξιοποιούν την ενέργεια του αέρα και του νερού για τη δημιουργία αντλιών, εκμεταλλευόμενοι έτσι τόσο την αιολική, όσο και την υδροδυναμική ενέργεια. Επιπλέον, είχαν κάνει το αρχικό βήμα για την ατμοκίνηση με την μετατροπή της θερμικής ενέργειας σε κινητική, επιτυγχάνοντας την περιστροφική κίνηση μέσω ατμού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ.Τάσιου, οι αρχαίοι έλληνες μηχανικοί απείχαν ελάχιστα -από δέκα έως το πολύ 100 χρόνια- από το να εφεύρουν μια κανονική ατμοκίνητη υδραντλία, οπότε θα είχαν εκείνοι ξεκινήσει τη βιομηχανική επανάσταση πολύ πριν την ώρα της. Τελικά, αυτό συνέβη το 1776, όταν ο σκωτσέζος μηχανικός Τζέημς Βατ εφηύρε μια τέτοια ατμοκίνητη αντλία.

Αν και ο κ.Τιβέριος επεσήμανε πως από το αρχαία ιστορικά κείμενα έχει διασωθεί μόνο το 2,5% περίπου, συνεπώς δεν μπορεί να αποκλεισθεί ότι ίσως το τελικό βήμα της ατμοκίνησης είχε γίνει, έστω κι αν κατασκευάσθηκε μία μόνο πρωτότυπη αντλία ως παιγνίδι και μετά η σχετική τεχνολογία ξεχάσθηκε, όμως -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- δεν υπάρχουν οι σχετικές μαρτυρίες και τα αποδεικτικά στοιχεία.

Ο κ.Τάσιος -που είναι και πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας- εκτίμησε ότι οι πρόγονοί μας έφθασαν πολύ κοντά στην «πηγή», χάρη στις εντυπωσιακές επιστημονικές και τεχνολογικές προόδους τους, όμως δεν είχαν τελικά προχωρήσει στην αξιοποίηση του ατμού για την κίνηση μιας αντλίας και τελικά μιας μηχανής.

Οι κ.κ. Τάσιος και Τιβέριος αναφέρθηκαν στο σημαντικό τεχνολογικό έργο του Κτησίβιου (3ος αι. π.Χ., ιδρυτής της Σχολής Μηχανικών και Μαθηματικών στην Αλεξάνδρεια), του Φίλωνα από το Βυζάντιο (μαθητή του Κτησίβιου) και του Ήρωνα (μάλλον 1ος αι. μ.Χ., οι οποίοι με τις εφευρέσεις τους έδειξαν πόσο προχωρημένη ήταν η ελληνική εφαρμοσμένη επιστήμη και τεχνολογία. Πολλά έργα των ελλήνων μηχανικών, όπως επεσήμανε ο κ.Τιβέριος, διασώθηκαν σε αραβικές μεταφράσεις.
Ο κ.Τάσιος τόνισε το πάθος των αρχαίων Ελλήνων για την τεχνολογία και επεσήμανε ότι, ήδη στα έπη του Ομήρου, γίνεται αναφορά σε αυτόματα και πλοία-ρομπότ. Αργότερα, ο συνδυασμός του κοσμοπολιτισμού (ιδίως στην Αλεξάνδρεια), της ανερχόμενης μεσαίας τάξης και του ενδιαφέροντος των Πτολεμαίων οδήγησε σε σημαντικές εφευρέσεις, όπως δείχνει και ο μηχανισμός των Αντικυθήρων. Αν και παραμένει ερώτημα κατά πόσο αυτές οι τεχνολογίες γνώρισαν ευρύτερη εφαρμογή ή παρέμειναν προνόμιο μιας μικρής ομάδας ανθρώπων.




Πηγή : polispress.gr


Εικόνες καταστροφής στην Ταϊβάν από τον φονικό σεισμό





Οι εικόνες της επόμενης ημέρας του φονικού σεισμού των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στην πόλη Ταϊνάν, στη νοτιοδυτική Ταϊβάν, μοιάζουν βγαλμένες από ταινία καταστροφής.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν κατέρρευσε πολυκατοικία 16 ορόφων, οι τραυματίες ανέρχονται συνολικά σε 378, ενώ περισσότεροι από 450 άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν από τα σωστικά συνεργεία.

Ανάμεσα στα θύματα είναι ένα βρέφος δέκα μηνών, διευκρίνισε ο Λιν Κουάν-τσενγκ, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Στην πόλη κατέρρευσαν τέσσερα κτίρια, ωστόσο οι έρευνες επικεντρώνονται στην πολυκατοικία, όπου διέμεναν 222 άνθρωποι.

Ο Εγκέλαδος βρήκε στον ύπνο τους κατοίκους, καθώς χτύπησε στις 4.00 τα ξημερώματα. Μπαίνοντας στα διαμερίσματα από τα παράθυρα ή ό,τι έμεινε απ' αυτά, χωρίς ανάσα, οι 1.200 διασώστες και πυροσβέστες αναζητούν ένα σημάδι ζωής στα χαλάσματα.

Φοβούνται ότι δεκάδες ακόμη άνθρωποι είναι παγιδευμένοι στα ερείπια του πολυόροφου κτιρίου, ενώ συνεχώς ανασύρουν από τα χαλάσματα μικρά παιδιά και ανθρώπους με τις πιτζάμες τους.

Από άλλη, 7όροφη πολυκατοικία, που επίσης κατέρρευσε τα σωστικά συνεργεία διέσωσαν τουλάχιστον 30 ανθρώπους.

Από τον σεισμό προκλήθηκαν επίσης προβλήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο, όπως και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της νότιας Ταϊβάν.


Πηγή : megatv


Ντόρα Μπακογιάννη: «Στη ΝΔ δεν χωράνε παράσιτα»





Κώστας Βουκελάτος

Η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε στο "Πρακτορείο 104,9 FM" και τα είπε έξω από τα δόντια με την γλώσσα της αλήθειας την οποία γνωρίζει και χειρίζεται πάρα πολύ καλά.

Το έχω ξαναπεί και θα το λέω συνέχεια ότι είναι μία από τους τελευταίους Ελληνίδες πολιτικούς που ξέρουν τι λένε και ξέρουν πώς να χειριστούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην χώρα, τα οποία αντίθετα δεν μπορεί να χειριστεί η παρούσα κυβέρνηση γιατί απλά δεν ξέρει, δεν μπορεί και δεν θα μπορέσει ούτε στο μέλλον να καταφέρει τίποτα γιατί δεν έχει την ικανότητα και την εμπειρία.

Έχουμε την πολυτέλεια να την ακούμε, πρέπει να την ακούμε όλοι ,τι λέει, πώς το λέει και εάν καταφέρουν όσοι θέλουν να την ακούσουν να αντιληφθούν τα όσα σωστά αναφέρει σε κάθε συνέντευξη της τότε θα δουν ότι δεν υπάρχουν αδιέξοδα στην πολιτική αλλά ανικανότητα διαχείρισης.

Η Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε «Γελοίους, γελοιοδέστατους» όσους λένε ότι ο Κυριάκος είναι νεοφιλελεύθερος λέγοντας πως ο νέος πρόεδρος της ΝΔ είναι ένας βαθιά φιλελεύθερος άνθρωπος. Επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή η διαφορά δεν είναι μεταξύ φιλελευθερισμού, σοσιαλισμού ή κομμουνισμού, ή αριστεράς, ενώ κατηγόρησε όσους «προσπαθούν με την παλιά λογική της αριστεράς να κολλήσουν ταμπέλες» σε ανθρώπους.

Συνέχισε λέγοντας :  «Στη ΝΔ δεν χωράνε παράσιτα, δεν χωράνε δηλαδή άνθρωποι οι οποίοι θεωρούν ότι μπορούν να απομυζούν τη ΝΔ χωρίς οι ίδιο να συμμετέχουν δημιουργικά», απαντώντας στην ερώτηση, αν ο νέος αρχηγός του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα χρειαστεί να συγκρουστεί με παλιές λογικές και αντιλήψεις.

Η κ. Μπακογιάννη, είπε ότι σ' αυτή τη ΝΔ πολιτικά και ιδεολογικά χωράνε όλοι και εμφανίστηκε βέβαιη, ότι ο κ. Μητσοτάκης θα καταφέρει να εφαρμόσει μια «κεντρώα και κοινωνικά πιο ευαίσθητη πολιτική», ενώ χαρακτήρισε «γελοίους» αυτούς που τον χαρακτηρίζουν νεοφιλελεύθερο.

Αναφερόμενη στην προχθεσινή απεργία, είπε ότι οι κινητοποιήσεις σηματοδοτούν «το τέλος του λαϊκισμού στην Ελλάδα» και ότι εκτός από τη μαζικότητα, το χαρακτηριστικό τους ήταν ότι αθροίστηκαν ετερόκλητες κοινωνικές ομάδες.

«Κατέβηκαν στους δρόμους οι παραγωγικοί Έλληνες και κατέβηκαν με πάρα πολύ μεγάλη οργή και νομίζω ότι ο βασικός λόγος είναι ότι νιώθουν τον εμπαιγμό στο πετσί τους, ότι η κυβέρνηση τούς ενέπαιξε». Κατηγόρησε  επίσης την κυβέρνηση , ότι με τις προτάσεις της για το ασφαλιστικό ποινικοποιεί την εργασία, αντί να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν από τη μια μεριά να λέμε ότι θα αυξήσουμε τα όρια ηλικίας στις συντάξεις και από την άλλη να λέμε ότι διαφορά δεν θα υπάρχει».

Για το ασφαλιστικό των αγροτών παραδέχτηκε με όλη την σοβαρότητα που την διέπει ότι όλες οι κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια έκαναν λάθη, ασκώντας κοινωνική πολιτική μέσω του ΟΓΑ και υπογράμμισε ότι ο ΟΓΑ θα πρέπει να παραμείνει ένα ταμείο, αλλά -όπως είπε- ταμείο των πραγματικών αγροτών.

Απαντώντας στην ερώτηση για ποιο λόγο δεν υποστήριξε δημόσια κάποιον στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ, είπε το λογικό, ότι αν υποστήριζε τον κ. Μητσοτάκη θα την κατηγορούσαν ότι το κάνει για αδελφικούς λόγους και στην αντίθετη περίπτωση ότι στρεφόταν κατά του αδελφού της. «Δυστυχώς αυτή είναι η ελληνική δημοσιογραφία και έτσι αντιλαμβάνονται τα πράγματα» σχολίασε.

Για τις πρώτες ημέρες και κινήσεις του  κ. Μητσοτάκη στην προεδρία της Νέα Δημοκρατίας είπε ότι ο νέος πρόεδρος της ΝΔ παρέλαβε ένα κόμμα σε κακά χάλια «Παρέλαβε ένα κόμμα σε κακά χάλια, διαλυμένο ουσιαστικά και οικονομικά και αρχίζει και βάζει τάξη». Αναφερόμενη στην πρώτη παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή είπε ότι ο κόσμος «δεν είχε ξαναδεί μέχρι τώρα έναν αρχηγό, ο οποίος λέει τα πράγματα με το όνομά τους».

Τελειώνοντας είπε : «Ο κ. Τσίπρας εξεβίασε εκλογές το Γενάρη του '15 για να πάρει μια εξουσία που δεν ήξερε τι να την κάνει. Εξεβίασε εκλογές και κόστισε στον ελληνικό λαό το 1,8 δισ. του ασφαλιστικού», ο κ. Τσίπρας καλείται πλέον να μπορέσει να κυβερνήσει· εάν τώρα δεν μπορεί να κυβερνήσει, το Σύνταγμα της Ελλάδος προβλέπει ό,τι χρειάζεται να γίνει».


Ένταση και φωτιές στην Κω



Τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα που επικρατεί από το πρωί στην Κω, καθώς κάτοικοι άναψαν φωτιές έξω από το στρατόπεδο όπου πραγματοποιούνται εργασίες για τη δημιουργία hot spot.

Παρά το τσουχτερό κρύο, περί τα 100 άτομα συγκεντρώθηκαν στο σημείο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στη δημιουργία hot spot.

Σύμφωνα με το vimatisko.gr κάτοικοι του Πυλίου, από νωρίς το πρωί του Σαββάτου βρίσκονται στο δρόμο που οδηγεί στο στρατόπεδο (στην Λίμνη) έχουν ανάψει φωτιές και κρατούν κλειστό το δρόμο προς το στρατόπεδο, ενώ αρκετοί μαζεύονται και στον Λινοπότη.

Στο σημείο έσπευσαν αμέσως οχήματα της Πυροσβεστικής που βρίσκονταν στην περιοχή για προληπτικούς λόγους. Όπως όλα δείχνουν παρά τους ισχυρούς ανέμους η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο.

Ήδη, από την Παρασκευή ξεκίνησαν οι εργασίες στο στρατόπεδο για την κατασκευή του hot spot, από τα συνεργεία του στρατού που έχουν αναλάβει την εκπόνηση του σχεδίου.




Αντιδράσεις από την τοπική Αυτοδιοίκηση

Εν τω μεταξύ, αντίστροφα μετρά ο χρόνος έως τις 15 Φεβρουαρίου, οπότε πρέπει να είναι έτοιμα τα hot spot στα νησιά, ωστόσο η κατάσταση συνεχίζει να «μυρίζει μπαρούτι», καθώς κάτοικοι και τοπική αυτοδιοίκηση αντιδρούν σθεναρά στη δημιουργία τους. 

Ο Δημήτρης Βίτσας, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, τόνισε κατά την παρέμβασή σου σήμερα στο «Mega» ότι οι άνθρωποι που αντιδρούν για τα hot spot είναι μεμονωμένοι και προκαλούν σε οποιαδήποτε δράση. Την ίδια ώρα ανακοίνωσε ότι το στρατόπεδο στην Κω θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος της εβδομάδας. 


«Οι πρόσφυγες θα παραμένουν στα στρατόπεδα 72 ώρες, έτσι ώστε στη συνέχεια να προωθούνται. Δεν καταλαβαίνω γιατί τέτοια ένταση. Ελπίζω να σκεφτούν καλύτερα τις κινήσεις τους και στη Σίνδο για την κατάληψη του χώρου. Συναντηθήκαμε και δύο φορές με τον δήμαρχο και μιλήσαμε για το πώς θα φτιαχτεί το στρατόπεδο. Αλλά πρέπει να καταλάβουμε κάτι. Η Ελλάδα δεν είναι ομοσπονδία δημάρχων», επεσήμανε, απαντώντας στον δήμαρχο Ωραιοκάστρου. 



Από την πλευρά του ο κύριος Αστέριος Γαβότσης, επιμένει ότι ο χώρος για τα hot spot είναι ακατάλληλος. «Δεν αντιδρούμε στη δημιουργία hot spot, αντιδρούμε στην επιλογή του χώρου», επισήμανε. «Eμείς, επιμένουμε και θα προχωρήσουμε στην κατάληψη», κατέληξε. 



Πηγή : zougla.gr




Το μεγάλο φάουλ των ένστολων που περιέφεραν ένα τρομαγμένο γαιδαράκο στην Αθήνα




Δυστυχώς υπήρξαν κάποιοι που για το θεαθήναι ταλαιπώρησαν και κακοποίησαν ένα τρομαγμένο ζώο για να περάσουν το μήνυμα τους.

Προσωπικά για εμένα οι κύριοι αυτοί θα έπρεπε να κατηγορηθούν για κακοποίηση του άμοιρου γαιδαράκου που κυκλοφορούσε τρομαγμένο στους δρόμους της Αθήνας και μάλιστα ακουμπούσε το κεφάλι του απορημένος πάνω στο πυροσβέστη που τον έσερνε νομίζοντας ο ίδιος ότι θα περάσει κάποιο μήνυμα υπέρ του δικαιολογημένου κατά τα άλλα αγώνα του, αλλά έχασε την ουσία του αγώνα.



Το μόνο μήνυμα που πέρασε όμως επισκιάζοντας τα πραγματικά προβλήματα του κλάδου του, είναι ότι η κακοποίηση του ζώου στην Ελλάδα είναι έγκλημα και πρέπει να τιμωρηθεί παραδειγματικά.

Ο άμοιρος γάιδαρος μεταφέρθηκε από τα Μέγαρα στο κέντρο της Αθήνας χθες το απόγευμα από ενστόλους που πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας για τα μέτρα της κυβέρνησης και
θέλησαν να τον αφήσουν έξω από τη Βουλή για να τραβήξουν και έτσι τα φώτα της δημοσιότητας.

Δεν έφτανε ο τρόμος που προκάλεσαν στο ζώο το κακοποίησαν κρεμώντας με κλίπς το οποίο κάρφωσαν επάνω στο τρίχωμα του μια αφίσα με τα αιτήματα τους τα οποία φυσικά δεν είδε κανένας γιατί αγανάκτησαν όλοι με την εικόνα του καημένου γαϊδάρου.


Έτσι λοιπόν είδαμε όλοι οι Έλληνες ένα άτυχο ζώο μέσα από το πλήθος με αναρίθμητα οχήματα και κόρνες να μεταφέρετε αφού μέσα στην ατυχία του ήταν τυχερό γιατί ο προορισμός του ήταν να τον παρατήσουν έξω από την βουλή και έτσι μεταφέρθηκε ξανά στο ειδικό όχημα μεταφοράς και οι εμπλεκόμενοι στο «χάπενινγκ» μεταφέρθηκαν στην Τροχαία με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνίας και μόνο . 



Αναρωτιόμαστε μαζί με την πλειοψηφία των Ελλήνων  πολιτών οι ένστολοι που είχαν αυτή την ηλίθια ιδέα θα κατηγορηθούν για την κακομεταχείριση του ζώου που έσερναν στους δρόμους της πόλης – θέτοντας τη ζωή του σε κίνδυνο – για λόγους συμβολισμού είναι υπεράνω του νόμου;


φωτό : Μάκης Συνοδινός, Γιάννης Κέμμος


Λ. Ρακιντζής: Τη διαφθορά στην Ελλάδα δεν μπορεί να τη νικήσει ούτε ο Χριστός



Λίγες φορές ένα πρόσωπο έχει συνδεθεί σε τέτοιο βαθμό με ένα θεσμό, όπως ο Λέανδρος Ρακιντζής με το θεσμό του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Αεροπαγίτης ε.τ., διορίστηκε το
Σεπτέμβριο του 2004, σε μια εποχή που -όπως σημειώνει ο ίδιος- ο έλεγχος στον δημόσιο τομέα ήταν άγνωστη λέξη και η ομερτά για τα αδικήματα των δημόσιων λειτουργών αδιάρρηκτη. Την περασμένη Δευτέρα του ανακοινώθηκε η αντικατάστασή του. «Δεν έχω καμία πίκρα. Έκατσα έξι χρόνια παραπάνω από τη θητεία μου, δεν έχω κάνει καμιά χοντρή πατάτα, οπότε φεύγω με το κεφάλι ψηλά» λέει χαμογελώντας, λίγο πριν αποχωρήσει από το πάντα ανοιχτό για τους δημοσιογράφους γραφείο του στην οδό Κηφισίας 1. «Έντεκα χρόνια είναι πολλά, με βοήθησαν πολύ και τα μίντια, σιγά σιγά έγινε γνωστός ο θεσμός κι άρχισε ο κόσμος να λέει "θα σε πάω στον Ρακιντζή". Έγινα Γιαγκούλας, καταλάβατε;».


Δεν χάνει ποτέ το χιούμορ του. Ο χώρος γύρος μας είναι γεμάτος γελοιογραφίες, δικές του. Του ζητώ να γυρίσει έντεκα χρόνια πίσω, να θυμηθεί τις σκέψεις και τους προβληματισμούς που είχε όταν κάθισε για πρώτη φορά πίσω από αυτό το γραφείο. «Όταν ξεκινούσα δεν ήξερα καν τι είναι όλο αυτό που πάω να κάνω, δεν γνώριζα καν ότι υπήρχε αυτή η υπηρεσία. Σιγά σιγά άρχισα να καταλαβαίνω τι χρειάζεται κι άρχισα να καταλαβαίνω τι σημαίνει έλεγχος. Διότι μέχρι τότε δεν υπήρχε στην Ελλάδα η έννοια του ελέγχου. Υπήρχαν κάποιες υπηρεσίες ελέγχου οι οποίες ήταν αλληλένδετες αλλά δεν συνεργαζόντουσαν καθόλου μεταξύ τους και είχαμε αποσπασματικά πορίσματα που δεν ήταν υποχρεωτικά για τη διοίκηση. Τα έπαιρνε ο υπουργός, τα έβαζε στο συρτάρι. Δεν υπήρχε καν διαδικασία να ξέρουμε αν ένας υπάλληλος έχει τιμωρηθεί. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση υπαλλήλου που είχε στερηθεί τα πολιτικά του δικαιώματα, άρα έπρεπε να έχει απολυθεί, και το ανακαλύψανε όταν πήρε σύνταξη! Σιγά σιγά αυτά λύθηκαν. Είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία επί υπουργίας Παυλόπουλου και μπορέσαμε να στελεχώσουμε την υπηρεσία, να την οργανώσουμε και να πάρουμε και το νομικό οπλοστάσιο που ήταν απαραίτητο, να γίνουν δηλαδή υποχρεωτικές οι διαπιστώσεις ενός πορίσματος για τη διοίκηση, να αναπτυχθεί το πειθαρχικό και από εκεί και πέρα να μπορώ να παρακολουθώ την ποινική διαδικασία κάθε υπόθεσης».

«Τους στόχους που είχατε βάλει τους εκπληρώσατε ή υπάρχουν πράγματα που δεν προλάβατε να ολοκληρώσετε;» ρωτάω. «Δεν βάζεις στόχους» απαντά. «Απλώς κάνεις μια διαχείριση και προσπαθείς ό,τι βλέπεις να το βελτιώσεις. Τι στόχο να βάλω; Να μην υπάρχει διαφθορά στην Ελλάδα; Αυτό είναι ουτοπία. Η Ελλάδα για να φτιάξει χρειάζονται πολλά πράγματα, κυρίως χρειάζεται να φτιάξει η Δικαιοσύνη. Εκεί πάσχουμε, το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι το οικονομικό, ούτε το κοινωνικό, είναι η λειτουργία της Δικαιοσύνης. Η καθυστέρηση είναι στα όρια της αρνησιδικίας και η ποιότητα των αποφάσεων… Ήμουν 38 χρόνια δικαστής και ορισμένες αποφάσεις δεν μπορώ να τις αιτιολογήσω».

Η ταμπέλα, η γριά και ο Μπάμπης

Ενώ συζητάμε, χτυπάει το τηλέφωνο, είναι ο πρόεδρος του ΕΟΠΠΥ. Κάτι λένε για μια ταμπέλα… «Για να δεις τι τρελοκομείο είναι η Ελλάδα. Στο Λαϊκό Νοσοκομείο υπάρχει ένα γραφείο του ΕΟΠΠΥ που εγκρίνει τα νοσηλεία. Στην πόρτα η ταμπέλα γράφει: "ιατρός του ΕΟΠΠΥ 10:00-12:00". Τις προάλλες ήρθε εδώ κόσμος διαμαρτυρόμενος ότι περιμένει δύο ώρες και ο γιατρός δεν εμφανίζεται. Στείλαμε λοιπόν έγγραφο στον ΕΟΠΠΥ και μόλις μίλησα με τον Διοικητή ο οποίος μου λέει: “'Έχει καταργηθεί ο γιατρός, απλά δεν έχουμε βγάλει ακόμα την ταμπέλα”. Μα είναι δυνατόν; Βγάλε την ταμπέλα! Γιατί να κάθεται ο κόσμος να περιμένει; Και μου λέει "ειδοποιώ τις υπηρεσίες να πάνε να τη βγάλουνε και δεν πάνε". Αυτό το χάος είναι η Ελλάδα. Στην Ελλάδα πρέπει να παλεύεις για τα αυτονόητα».

Θα μπορούσε να περιγράφει τραγελαφικά περιστατικά με τις ώρες. Δύο όμως είναι αυτά που ξεχωρίζει. «Θυμάμαι κάποτε προσπαθούσαμε να κατεδαφίσουμε μια τουαλέτα αυθαίρετη έξω από ένα σπίτι στην Πάργα, διότι μπλόκαρε το δρόμο. Κάθε μέρα, έμπαινε μέσα μια γριά και καθόταν εκεί μέχρι το βράδυ για να μην μπορούμε να την κατεδαφίσουμε. Η τουαλέτα είναι ακόμα εκεί. Μετά, είχαμε τον Μπάμπη, έναν υπάλληλο που μάζευε τα αποκόμματα των διοδίων από το δρόμο και τα πουλούσε στους επιθεωρητές του υπουργείου Δημοσίων Έργων για να δικαιολογούσαν τα εκτός έδρας. Χωρίς να πηγαίνουν πουθενά, αποδεικνύανε ότι κάνανε επιθεωρήσεις και πληρωνόντουσαν και τα εκτός έδρας».


90% λαμόγια

Εδώ έχουμε μίζες, διεφθαρμένους πολιτικούς και τοπικούς άρχοντες, δημόσια έργα που χρυσοπληρώνονται και δεν ολοκληρώνονται ποτέ, κι εσείς συζητάτε για τον Μπάμπη; Θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς. Ο Λέανδρος Ρακιντζής όμως είναι πεπεισμένος ότι η λεγόμενη μικρή διαφθορά έχει την ίδια -αν όχι μεγαλύτερη- βαρύτητα από τη μεγάλη διαφθορά. «Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Ο κλητήρας της πολεοδομίας έβγαζε περισσότερα χρήματα από το διευθυντή διότι έπαιρνε ένα πενηντάρικο τη φορά για να φέρει ένα φάκελο από το υπόγειο κι αυτό το έκανε 100 φορές. Ο διευθυντής μπορεί να έπαιρνε 5000, αλλά με κίνδυνο να διασυρθεί να πάει φυλακή. Ο κλητήρας με το "γρηγορόσημο" δεν πάθαινε τίποτα. Άλλωστε, η μικρή διαφθορά γεννάει και τη μεγάλη, διότι διαφθείρει τους πάντες. Μια κοινωνία μπορεί να διαχειριστεί ένα 10% λαμόγια, αν όμως το 90% της κοινωνίας είναι λαμόγια, δεν γίνεται τίποτα, η μειοψηφία δεν μπορεί να κάνει τίποτα».

Θυμάται με απογοήτευση τη διάταξη του νόμου Ρουπακιώτη το 2012 που αποποινικοποιούσε την απλή παροχή σε δημόσιους λειτουργούς ως ένδειξη ευγνωμοσύνης. «Είχα επισημάνει τότε ότι ο νόμος αυτός ήταν ανασταλτικός στην καταπολέμηση της διαφθοράς διότι σήμανε ποινική ατιμωρησία της μικρής δωροδοκίας και δυσκόλεψε το έργο μας. Βγήκα στις τηλεοράσεις, διαμαρτυρήθηκα, πίεσα, καταργήθηκε η διάταξη. Όμως όλες οι υποθέσεις είχαν μπει ήδη στο αρχείο. Αυτό συμβαίνει κάθε 10 χρόνια. Περνάει ένας νόμος περί παραγραφής και παραγράφονται πάρα πολλά αδικήματα. Ο άλλος γιατί να μην παρανομήσει; Αφού θα κάνει 8 χρόνια να δικαστεί η απόφαση, θα βγει και μια παραγραφή, θα μπει η υπόθεση στο αρχείο και δεν θα τιμωρηθεί ποτέ για την παρανομία του».

Στο μεγαλύτερο μέρος της κουβέντας, ο κύριος Ρακιντζής μιλά για πράγματα που δεν κατάφερε να κάνει. Προς το τέλος, τον ρωτώ αν υπάρχει κάτι για το οποίο νιώθει περήφανος.

«Έφερα στην Ελλάδα την έννοια της διαφθοράς, της διαπλοκής, της κακοδιοίκησης καθώς και τη αναγκαιότητα του ελέγχου. Πριν όλα αυτά ήταν θεωρητικές ιδέες. Τώρα σιγά σιγά έχουμε περάσει στην πράξη. Φτιάξαμε ελεγκτικούς μηχανισμούς και κυρίως ο κόσμος έμαθε να καταγγέλλει. Δεν υπάρχει αυτή η ομερτά που υπήρχε παλιά. Παραμένει βεβαίως το κώλυμα της εντοπιότητας, ειδικά στην επαρχία. Δεν μπορείς να κάνεις το δικαστή, τον αστυνόμο, το χωροφύλακα στον τόπο καταγωγής σου, έχεις βαρίδια, αναγκάζεσαι να μην κάνεις καλά τη δουλειά σου. Επιπλέον, έχεις προσέξει ότι ο κόσμος προτιμά να πηγαίνει σε δικηγόρους που είναι παιδιά δικαστών γιατί θεωρεί πώς θα έχει ευνοϊκή μεταχείριση; Έχεις σκεφτεί γιατί δεν υπάρχει περίπτωση γιατρός στο ΕΣΥ να βάλει υποψηφιότητα για δήμαρχος και να μην βγει;» με ρωτά και καταλήγει: «Όλα αυτά τα κάνει η εντοπιότητα. Σημαίνουν ότι δεν λειτουργεί καλά η δημοκρατία, υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός. Όλα αυτά πρέπει να φτιάξουν».

- Πώς θα φτιάξουν;

«Δεν ξέρω»

- Αν δεν ξέρετε εσείς που είστε σε αυτή τη θέση 11, 5 χρόνια ποιος ξέρει;

«Θα σου πω ένα ωραίο ανέκδοτο. Σε ένα μπαρ είναι διάφοροι και εμφανίζεται ο Χριστός. Του λέει ο Γάλλος, "Χριστέ μου είμαι κουτσός, δεν με κάνεις καλά;" Τον ακουμπά ο Χριστός και αμέσως γίνεται καλά. Του λέει ο Γερμανός, "Χριστέ μου είμαι καμπούρης", τον ακουμπά με το χέρι, λαμπάδα ο τύπος. Πλησιάζει έναν Έλληνα, ανάπηρο, και τι του λέει ο Έλληνας; "Μακριά γιατί είδα κι έπαθα να πάρω αναπηρική σύνταξη!" Ούτε ο Χριστός δεν μπορεί να μας φτιάξει αν δεν θέλουμε οι ίδιοι. Για να φτιάξει η Ελλάδα πρέπει εμείς οι ίδιοι να έχουμε συνεχή θέληση».



Ιωάννα Μπρατσιάκου
Πηγή : news247.gr


Βγάζει 110.000 δολάρια το χρόνο απλά πηγαίνοντας σκυλιά βόλτα



Μία βασική ανάγκη των σκυλιών είναι να βγαίνουν την (τις) αναγκαίες τους βόλτες, οι ρυθμοί όμως ζωής των νεοϋρκέζων κάνουν όλο και πιο δύσκολο το έργο των ιδιοκτητών του καλύτερου φίλου του ανθρώπου.

Ήταν τέλη της δεκαετίας του '60 όταν ο Jim Buck έγινε ο πρώτος άνθρωπος στο Μανχάταν που έκανε επάγγελμα την συγκεκριμένη δραστηριότητα, δηλαδή πληρωνόταν για να πηγαίνει βόλτα τα σκυλιά όσων δεν μπορούσαν να τα πάνε οι ίδιοι.

Σήμερα η συγκεκριμένη δουλειά έχει γίνει μία ολόκληρη βιομηχανία, με τζίρο 907 εκατ. δολαρίων το χρόνο, ενώ αναπτύσσεται με ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 3% κάθε χρονιά.

Σύμφωνα με την IBISWorld περί των 23.000 ατόμων είναι επαγγελματίες του είδους, οι λεγόμενοι και Dog walkers.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο 45χρονος Ryan Stewart. O γεννημένος στην Ταϊπέι μετακόμισε στις ΗΠΑ στα 3 του, όμως στα 19 του χρόνια αρρώστησε με λέμφωμα. Ξεκίνησε χημειοθεραπεία και όταν σταμάτησε να λαμβάνει το αναγκαίο για να επιβιώσει επίδομα εργάστηκε ως σερβιτόρος. Οι φίλοι του, βλέποντας ότι τα πηγαίνει καλά με τα σκυλιά του πρότειναν να εργαστεί ως Dog walker.



Τελικά γύρω στα 30 πια αποφάσισε να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο επάγγελμα.

Διάβασε βιβλία για σκυλιά, έμαθε πρακτικές εκπαίδευσης και απέκτησε το δικό του πελατολόγιο.

Όπως αναφέρει, τα τελευταία δέκα χρόνια, έχει αλλάξει πολύ η συμπεριφορά των ιδιοκτητών. "Παλαιότερα μου έδιναν τα κλειδιά του διαμερίσματός τους", τώρα όμως κάποιοι ιδιοκτήτες του ζητούν να τους στέλνει καθημερινά φωτογραφίες των ζώων τους.

Σήμερα, όπως τονίζει, "η σχέση ζώου και ιδιοκτήτη έχει γίνει πιο στενή". "Το '60 τα σκυλιά ζούσαν στο σπιτάκι τους στον κήπο του ιδιοκτήτη τους, ενώ σήμερα κοιμούνται μαζί τους στο ίδιο κρεββάτι", λέει.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι που τοποθετούν κάμερες στα διαμερίσματά τους για να βλέπουν ανά πάσα στιγμή τι κάνει το κατοικίδιό τους.

Ο ίδιος είναι αντίθετος στο να μένουν πολλές ώρες μόνα τους τα ζώα, ενώ δηλώνει σίγουρος πως θα μπορούσε να αναπτύξει την ατομική του επιχείρηση σε... αυτοκρατορία του είδους αν δεν έπρεπε να "ξοδεύει" τόση ώρα για να τονίζει στους ιδιοκτήτες των σκύλων πώς πρέπει να συμπεριφέρονται στα κατοικίδια τους.

Ο 45χρονος χρεώνει 15 δολάρια για κάθε βόλτα, ενώ κάθε εβδομάδα (από Δευτέρα έως Παρασκευή) διαχειρίζεται 40-50 σκυλιά.

"Ξέρω κάποιον dog walker που κερδίζει 2.000 δολάρια την εβδομάδα με δουλειά 35-40 ωρών", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Stewart.

Όπως τονίζει, συνάδελφός του, ο οποίος έχει τόση δουλειά που απαιτείται να χρησιμοποιεί και υπαλλήλους, κερδίζει 150.000 δολάρια το χρόνο.

Ο Stewart κερδίζει 110.000 δολάρια το χρόνο.

Στον ίδιο πάντως, όπως λέει, χρωστάνε ήδη 15.000 δολάρια, τα οποία κάποια στιγμή ελπίζει να του τα δώσουν.


Πηγή : newmoney.gr


Ανεξέλεγκτοι οι αντιεξουσιαστές επετέθηκαν με μολότοφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ - Χτυπήθηκε ο βουλευτής Γιώργος Αρβανιτίδης



Νέα επίθεση με βόμβες μολότοφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη πραγματοποίησε το βράδυ της Παρασκευής μια ομάδα αντιεξουσιαστών.

Η επίθεση σημειώθηκε στις 20.30 και  η μολότοφ χτύπησε τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Αρβανιτίδη στην πλάτη.

Μετά το επεισόδιο η κυρία Γεννηματά έκανε την παρακάτω δήλωση :

«Σήμερα, μετά τις 8:30 μμ εκδηλώθηκαν δυο ακόμη επιθέσεις με μολότοφ κατά των κεντρικών γραφείων του ΠΑΣΟΚ. Κατά τη μια μάλιστα, η μολότοφ χτύπησε τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Αρβανιτίδη, χωρίς ευτυχώς άλλες συνέπειες. Παρά τις προειδοποιήσεις και τις καταγγελίες μας και προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τα γραφεία μένουν χωρίς αστυνομική προστασία.

O υπουργός Προστασίας του Πολίτη είναι προφανώς παντελώς ανίκανος και επικίνδυνος και αν έχει το ελάχιστο φιλότιμο οφείλει να παραιτηθεί. Εάν δεν το πράξει και ο πρωθυπουργός τον διατηρήσει στην θέση του, τότε αναλαμβάνει την ευθύνη για ό,τι επακολουθήσει». 


Μια ανάσα πριν τις 500 μονάδες, με πτώση 1,09% έκλεισε το Χρηματιστήριο



Σε πτωτική τροχιά, για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση, κινήθηκε η χρηματιστηριακή αγορά την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου προσεγγίζοντας ακόμη περισσότερο το ψυχολογικό όριο των 500 μονάδων, κλείνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Ιουνίου του 2012.

Στήριγμα στην αγορά έδωσαν οι μετοχές της Jumbo, Folli Follie και της ΔΕΗ, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές της Alpha Bank, της Πειραιώς, της Motor Oil και της Eurobank.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε στα χαμηλά της ημέρας, στις 503,88 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,09%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 514,18 μονάδες (+0,93%). Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 8,85%, ενώ από τις αρχές του έτους καταγράφει απώλειες 20,19%.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 66,643 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 141.220.584 τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,56%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,99%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Jumbo (+4,69% στα 10,05 ευρώ), της Aegean Airlines (+1,43% στα 7,09 ευρώ), της Folli Follie (+1,31% στα 13,88 ευρώ) και της ΔΕΗ (+1,27% στα 3,20 ευρώ).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Alpha Bank (-8,11% στα 1,36 ευρώ), της Πειραιώς (-6,21% στα 0,136 ευρώ), της Motor Oil (-4,99% στα 8,95 ευρώ), της Eurobank (-3,52% στα 0,548 ευρώ), της Τιτάν (-2,76% στα 16,53 ευρώ) και της ΕΧΑΕ (-2,22% στα 3,96 ευρώ).

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών πραγματοποίησαν η Εθνική με 49.388.894 τεμάχια και η Πειραιώς με 46.595.563 τεμάχια.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Alpha Bank με 26,019 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 10,080 εκατ. ευρώ.

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (+4,08%), της Τεχνολογίας (+1,40%) και του Εμπορίου (+1,30%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Ασφαλειών (-6,67%), των Τραπεζών (-5,10%), της Υγείας (-3,84%) και του Πετρελαίου (-3,61%).

Ανοδικά κινήθηκαν 35 μετοχές, 49 πτωτικά και 28 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: ΑΕΓΕΚ(κο) +20%, Ιονική Ξενοδοχειακή +19,91%, ΣΙΔΜΑ+19,63% και Εκτέρ+15,87%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Forthnet-19,61%, ΑΧΟΝ Συμμετοχών -19,23%, Σφακιανάκης -16,67% και Audiovisual -14,04%.





Πηγή


Με εντομοκτόνο θα ψεκάζει η βρετανία τα αεροσκάφη που επιστρέφουν από χώρες υψηλού κινδύνου



Τα αεροσκάφη που επιστρέφουν στη Βρετανία από χώρες που πλήττονται από τον ιό Ζίκα θα ψεκάζονται με εντομοκτόνα, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η εξάπλωση της επιδημίας, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση.

Τα αεροσκάφη που επιστρέφουν στη Βρετανία από χώρες που πλήττονται από τον ιό Ζίκα θα ψεκάζονται με εντομοκτόνα, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η εξάπλωση της επιδημίας, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση.

Τα αεροπλάνα ψεκάζονται ήδη με εντομοκτόνα για να καταπολεμηθεί η ελονοσία.

Ο ιός Ζίκα μεταδίδεται κυρίως από τα κουνούπια, αν και υπάρχουν υποψίες ότι μπορεί να μεταδίδεται και με τη σεξουαλική επαφή.

Μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, όπως οι αμερικανικές United και Delta και οι ευρωπαϊκές Lufthansa και Air France εμφανίζονται πρόθυμες να μεταθέσουν σε άλλες πτήσεις, σε χώρες που δεν πλήττονται από την επιδημία, τους πιλότους και αεροσυνοδούς που ανησυχούν μήπως προσβληθούν από τον ιό.

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) συστήνουν εξάλλου να υποβάλλονται σε εξετάσεις μετά την επιστροφή τους από τις πληγείσες περιοχές ακόμη και άνθρωποι που δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα.



Πηγή: skai.gr


Ολυμπιακός - Χίμκι 89-77



Ο Ολυμπιακός (3-3) έπαιζε το μέλλον του στη διοργάνωση και με εκπληκτική άμυνα, τρομερούς Χάκετ (14π. και τρομερή ενέργεια) και Πρίντεζη (30π., 9ρ.), νίκησε τη Χίμκι (4-2) με 89-77. Ο Όντομ «κλείδωσε» τον Ράις στην τελευταία περίοδο. Double double ο Χάντερ (10π., 10ρ.).

Η Χίμκι έκανε τα πάντα για να δυσκολέψει τον Ολυμπιακό, αλλά οι Πρωταθλητές Ελλάδας με εκπληκτική άμυνα στα τελευταία 15΄του ματς, κατάφεραν όχι μόνο να ισορροπήσουν το σκορ, αλλά να πανηγυρίσουν μία σημαντική νίκη με 89-77.

Πλέον οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν στο 3-3 και ατενίζουν με περισσότερη αισιοδοξία την πορεία τους προς τα playoffs της Ευρωλίγκας.

Στο πρώτο δεκάλεπτο η Χίμκι εκμεταλλεύτηκε τις τραγικές επιστροφές στην άμυνα του Ολυμπιακού και με συνεχόμενα lay up έτρεξε σερί 14-0 και προηγήθηκε με 7-19 (6’). Η είσοδος του Ματ Λοτζέσκι ταυτόχρονα με τις επιθετικές λύσεις που πρόσφεραν Σπανούλης και Πρίντεζης έδωσαν ρυθμό στους Πειραιώτες οι οποίοι με τη σειρά τους σκόραραν 10 αναπάντητους πόντους και ισορρόπησαν κάπως την κατάσταση (17-19, 8’).

Η Χίμκι στην επίθεση είχε εξαιρετικές επιλογές και με σταθερά καλά ποσοστά κατάφερε και πάλι να χτίσει διψήφια διαφορά πόντων (29-41, 17΄), ωστόσο οι «ερυθρόλευκοι» βρήκαν τρόπο να μειώσουν πηγαίνοντας στα αποδυτήρια.

Στην τρίτη περίοδο η άμυνα του Ολυμπιακού ήταν σκληρή, αλλά η Χίμκι εκμεταλλευόταν κάθε λάθος του με αποτέλεσμα το 44-48 να γίνει γρήγορα 44-56 με δύο τρίποντα του Μόνια. Ο Ντάνιελ Χάκετ ξεκίνησε να ποστάρει τους κοντύτερους αντιπάλους του και με σκορ και δημιουργία ήταν όχι μόνο η αιτία που ισοφάρισε στους 58 πόντους (29’), αλλά και που πήρε το προβάδισμα με 62-60.

Στην τελευταία περίοδο οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου έτρωγαν… σίδερα. Ο Όντομ μηδένισε τον Ράις, ο Χάκετ έκανε πλάκα σε άμυνα κι επίθεση και με «πεντάρι» τον Πρίντεζη ο Ολυμπιακός αύξησε τη διαφορά κάνοντας τη ζωή των Ρώσων δύσκολη. Ο Ολυμπιακός φρόντισε μέχρι τέλους να παίξει με πάθος στα μετόπισθεν και έφυγε πανηγυρίζοντας μετά από τρεις σερί ήττες στην Ευρώπη. 

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η άμυνα ήταν αυτή που έκανε τη διαφορά σε μία ακόμη νίκη του Ολυμπιακού. Από αυτή βρήκε πολλούς αιφνιδιασμούς που του έδωσαν ενέργεια και αυτοπεποίθηση.

Στα στατιστικά οι Πειραιώτες ήταν καλύτεροι στα δίποντα (52%-46%), στα τρίποντα (43%-38%) και στις βολές (67%-59%).

Το σημαντικότερο στοιχείο στην τακτική ήταν το χαμηλό σχήμα με τον Παπαπέτρου στο «4» και τον Πρίντεζη στο «5».

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Ντάνιελ Χάκετ έκανε το καλύτερο παιχνίδι με την ερυθρόλευκη φανέλα. Ο Ιταλός στα 23:20 ήταν ο καθοδηγητής της ομάδας με 14 πόντους (3/7δ., 1/1τρ., 5/6β.), 2 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 3 λάθη και μαγική άμυνα πάνω στον Σβεντ.

Ο Γιώργος Πρίντεζης έκανε ρεκόρ καριέρας με 30 πόντους (σε 27:29) με 9/3 δίποντα, 3/5 τρίποντα και 3/3 βολές. Ακόμη πήρε 9 ριμπάουντ, έδωσε μία ασίστ κι έκανε ένα λάθος.

«Παλικάρι» ο Οθέλο Χάντερ με 10 πόντους, 10 ριμπάουντ και πολλές κερδισμένες μάχες στα 30:15 που αγωνίστηκε.

Σημαντική η προσφορά του Βασίλη Σπανούλη στην επίθεση (14π., 6ασ.) και του Ντάριους Όντομ στην άμυνα πάνω στον Ράις.

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ:Ο Αλεξέι Σβεντ τελείωσε με αρνητικό ranking (-2) έχοντας 11 πόντους (3/9δ., 1/8τρ., 2/2β.), 2 ριμπάουντ, 4 ασίστ κι ένα λάθος.

ΦΑΣΗ-ΚΛΕΙΔΙ: Με το σκορ 72-67 ο Γιώργος Πρίντεζης πέτυχε 5 σερί πόντους, ακολούθησε κάρφωμα του Στρόμπερι και η Χίμκι παραδόθηκε.  

ΤΙ ΚΡΑΤΑΝΕ: Ο Ολυμπιακός όλα όσα έκανε στο δεύτερο ημίχρονο και τη διαφορά των 12 πόντων που ίσως παίξει ρόλο. Η Χίμκι την εντυπωσιακή κίνηση της μπάλας στην επίθεση.

ΤΙ ΞΕΧΝΑΝΕ: Οι Πειραιώτες την αμυντική τους παρουσία στο πρώτο δεκάλεπτο και τις επιστροφές στην άμυνα.

Οι φιλοξενούμενοι τη χαμένη ευκαιρία να πάρουν μία νίκη που διεκδικούσαν μέχρι το 35’.  

Τα δεκάλεπτα: 20-24, 38-43, 62-60, 89-77

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Τζόνσον-Όντομ 5 (2/5δίπ., 4ριμπ.), Χάντερ 10 (4/5δίπ., 2/3βολ., 10ριμπ.), Παπαπέτρου 4 (3ριμπ.), Σπανούλης 14 (3ριμπ.), Στρόμπερι 5 (1ριμπ.), Μιλουτίνοφ 2 (1ριμπ.), Πρίντεζης 30 (9/13δίπ., 9ριμπ.), Μάντζαρης (1λ.), Χάκετ 14 (3/7δίπ., 2ριμπ.), Λοτζέσκι 5 (4ριμπ.), Αθηναίου

Χίμκι (Κουρτινάιτις): Ράις 14 (3ριμπ.), Σβεντ 11 (1/8τρίπ., 2ριμπ.), Ντράγκιτς 11 (4/7δίπ., 4ριμπ.), Ογκουστίν 13 (5ριμπ.), Κόπονεν (0/3τρίπ.), Βιάλτσεφ 7 (2/2τρίπ.), Σοκόλοφ 3, Μόνια 12 (4/5τρίπ.), Τοντόριβιτς 1, Χάνεϊκατ 5 (9ριμπ.)



Πηγή :  gazzetta.gr




Αγρότες προς κυβέρνηση: «Δεν θα σας αφήσουμε σε χλωρό κλαρί»



Οι αγρότες προετοιμάζονται πυρετωδώς για την πανελλαδική σύσκεψη εκπροσώπων των μπλόκων που έχουν συγκαλέσει για την Κυριακή στις 12:00 το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας. Ολοήμερος αποκλεισμός των Τεμπών αποφασίστηκε για το Σάββατο.

Προειδοποίηση στην κυβέρνηση ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους και «να μην την αφήσουν χλωρό κλαρί» έστειλαν οι αγρότες, οι οποίοι έχουν ήδη δώσει προθεσμία έως τη Δευτέρα για σχηματισμό διακομματικής επιτροπής που θα εξετάσει τις προτάσεις ασφάλισης και φορολόγησης του κλάδου τους.

«Δηλώνουμε στην κυβέρνηση και σε κάθε είδους συνεταίρους της ότι συνεχίζουμε και θα κλιμακώσουμε τον δίκαιο αγώνα επιβίωσής μας, ότι δεν θα την αφήσουμε σε χλωρό κλαρί, αυτήν και την αντιλαϊκή της πολιτική και δεν θα ξεμπλέξει εύκολα μαζί μας», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση που εξέδωσε Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των μπλόκων.

Το συντονιστικό όργανο κατηγορεί την κυβέρνηση ότι στην πραγματικότητα προστατεύει και προωθεί τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών επιχειρηματιών, ενώ ταυτόχρονα «επιταχύνει το ξεκλήρισμα των φτωχομεσαίων αγροκτηνοτρόφων».

Οι αγρότες προετοιμάζονται πυρετωδώς για την πανελλαδική σύσκεψη εκπροσώπων των μπλόκων που έχουν συγκαλέσει για την Κυριακή στις 12:00 το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας, προκειμένου να συντονίσουν και να εντείνουν περαιτέρω την αγωνιστική τους δράση.

Εν τω μεταξύ, οι πολύωροι αποκλεισμοί εθνικών οδών και δρόμων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας επαναλήφθηκαν και σήμερα Παρασκευή, ενώ το μπλόκο των Τεμπών αποφάσισε να προχωρήσει σε 24ωρο αποκλεισμό της Κοιλάδας από τις 12:00 το μεσημέρι το Σαββάτου μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι της Κυριακής.

Μεγάλος αριθμός τρακτέρ έκλεισε τα διόδια των Αφιδνών από τις 19:00 το απόγευμα έως τις 21:00 το βράδυ, ενώ κλειστό ήταν και το Κάστρο Βοιωτίας.

Κλειστή είναι και η εθνική οδός Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος του Ισθμού, αν και οι παλαιά εθνική οδός παραμένει ανοιχτός για όλα τα οχήματα.



Πηγή: skai.gr


Bloomberg: Στις πιο «μίζερες» οικονομίες παγκοσμίως η Ελλάδα




«Περίοπτη» θέση στη λίστα του Bloomberg με τις πιο «μίζερες» οικονομίες παγκοσμίως, κατέχει η χώρα μας, κατατασσόμενη τέταρτη σε...δυστυχία, μετά την Βενεζουέλα, την Αργεντινή και τη Νότια Αφρική.

Πρώτη στην κατάταξη του Bloomberg για το 2016 είναι η Βενεζουέλα με 159,7 βαθμούς, καθώς η οικονομία της δέχθηκε μεγάλο πλήγμα από την ραγδαία πτώση στις τιμές του πετρελαίου.

Ακολουθούν χώρες όπου καλπάζει η ανεργία, όπως η Αργεντινή με 39,9 βαθμούς και η Νότια Αφρική με 32 βαθμούς. Έπεται η Ελλάδα με 27 βαθμούς, σημειώνοντας υψηλότερο σκορ σε σχέση με το 2015, αλλά διατηρώντας την ίδια θέση (τέταρτη) στην κατάταξη.

Η πρώτη δεκάδα συμπληρώνεται με την Ουκρανία (26,3 βαθμούς), την Ισπανία (21,2 βαθμούς), την Σερβία (20,9 βαθμούς) την Τουρκία (18,8 βαθμούς) την Βραζιλία (16,8 βαθμούς) και το Καζακστάν (16,7 βαθμούς).

Η κατάταξη του Bloomberg συγκροτήθηκε με την πρόσθεση του ποσοστού της ανεργίας και του πληθωρισμού, με βάση τις μέσες εκτιμήσεις στις οικονομικές έρευνες που διεξήγαγε το πρακτορείο, το περασμένο τρίμηνο.



Πηγή: Bloomberg, ethnos