Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Ο Μειμαράκης κατάφερε να κερδίσει και μέσα στην Τούμπα!!



Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ο Βαγγέλης Μειμαράκης κατάφερε να κερδίσει τον Τζιτζικώστα μέσα στο γήπεδο του στην Θεσσαλονίκη και στην καυτή περιοχή της Τούμπας.

Εκλογικό Τμήμα Τριανδρίας:

Ψήφισαν 543
Άκυρα 4
Λευκά 1
Έγκυρα 538

Μεϊμαράκης 189
Μητσοτάκης 168
Τζιτζικώστας 110
Γεωργιάδης 71


Τούμπα

Ψήφισαν 368
Λευκά 1
Άκυρα 2
Έγκυρα 365

Μεϊμαράκης 129
Μητσοτάκης 86
Γεωργιάδης 36
Τζιτχικώστας 114


Η καταμέτρηση σε όλη την Ελλάδα συνεχίζεται!!


Σαρωτική νίκη Μειμαράκη κυμαίνεται γύρω στο 45%



Σαρωτική νίκη με μεγάλη διαφορά για το Βαγγέλη Μεϊμαράκη δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών για πρόεδρο της ΝΔ με δεύτερο τον  Κυριάκο Μητσοτάκη, τρίτος ο Α.Τζιτζικώστας και τέταρτος ο Άδωνις Γεωργιάδης.   

Οι πρώτες πληροφορίες για τα αποτελέσματα, δίνουν μέχρι στιγμής τα ποσοστά του Μεϊμαράκη πάνω από 45%, και ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος είναι πολύ κοντά με τον Τζιτζικώστα και τα ποσοστά τους παίζουν μεταξύ 24 και 23% . 

Τελευταίος με πολύ χαμηλά ποσοστά, έρχεται ο Α. Γεωργιάδης. 

Τελική εικόνα θα υπάρξει μετά την καταμέτρηση στα εκλογικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και κοντά στις 11 το βράδυ.   

Πάντως το ύψος της διαφοράς μεταξύ των τριών πρώτων, θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξη της αντιπαράθεσης και θα κρίνει εάν θα υπάρξει δεύτερη Κυριακή.


Απετράπη η αυτοκτονία νεαρής γυναίκας, χάρη στη συμβολή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος



Μία ακόμη αυτοκτονία απετράπη, χάρη στη συμβολή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μέσω της online διαδικασίας «CYBER ALERT». 

Μια 22χρονη αλλοδαπή εξεδήλωσε πρόθεση αυτοκτονίας μέσω διαδικτύου, ενώ απέστειλε σχετικό μήνυμα, μέσω εφαρμογής ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, σε άλλο χρήστη της ιστοσελίδας.

Από αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ακολούθησε έρευνα και αλληλογραφία με την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και με εταιρίες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας. Έπειτα από συντονισμένες ενέργειες η αστυνομία ταυτοποίησε τα στοιχεία και τον τόπο διαμονής της.

Άμεσα ενημερώθηκε το αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα και μετά από έρευνες, εντοπίστηκε 22χρονη αλλοδαπή, ενώ διασφαλίστηκε άμεσα η σωματική της ακεραιότητα.

Για την υπόθεση ενημερώθηκε ο αρμόδιος εισαγγελέας, ενώ το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε θα υποβληθεί αρμοδίως.


Πηγή : bloko.gr


17 αστυνομικοί για τη φύλαξη δύο πρώην υπουργών που μένουν εκτός Ελλάδας




Οι αστυνομικοί-ορντινάτσες προστατεύουν τους... επισήμους, παρότι είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού! Δύο Έλληνες αξιωματούχοι -πρώην υπουργοί- οι οποίοι εδρεύουν μόνιμα στην αλλοδαπή απασχολούν συνολικά 17 αστυνομικούς και πέντε υπηρεσιακά αυτοκίνητα για τη φύλαξή τους όταν έρχονται περιστασιακά στην... Ελλάδα.

Η διαταγή που βγήκε στις 20 Νοεμβρίου 2015 δίνει την δυνατότητα στους «αόρατους» αστυνομικούς να είναι... φαντάσματα για τις υπηρεσίες τους.

Παρόλα αυτά η νέα πολιτική ηγεσία περιόρισε στους μισούς, τους αστυνομικούς που ήταν στη φύλαξη, πρώην υπουργών και βουλευτών. Συνολικά από τους 196 αστυνομικούς, έμειναν οι 105.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό δημοφιλούς πρώην υπουργού, ο οποίος παρότι λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων απουσιάζει τις περισσότερες ημέρες του χρόνου στο εξωτερικό έχει προσωπική ασφάλεια στην Αθήνα που αποτελείται από πέντε αστυνομικούς και ένα υπηρεσιακό δίκυκλο. Και αυτό παρά τις παλιότερες δηλώσεις του ότι δεν επιθυμεί φρουρά.

Με υπηρεσιακό αυτοκίνητο της ΕΛ.ΑΣ. εξακολουθεί να κυκλοφορεί και ένας πρώην υπουργός με... δουλειές εκτός Ελλάδος, ο οποίος διαθέτει τέσσερις συνοδούς ενστόλους. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. τονίζουν ότι τα συνοδευτικά απαγορεύεται βάσει Προεδρικού Διατάγματος να χρησιμοποιούνται από τους vip ως μέσα μετακίνησης για να γλιτώνουν τα καύσιμα. Ο ρόλος τους είναι να βρίσκονται πίσω από το αυτοκίνητο του στόχου. Μία άλλη περίπτωση προσώπου που φυλάσσεται στην Ελλάδα ενώ βρίσκεται σε άλλη χώρα είναι αυτή γνωστού τραπεζίτη, ο οποίος έχει δύο αστυνομικούς.

Για τους εν Ελλάδα τραπεζίτες οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που εκπόνησαν τη διαταγή έκριναν ότι -σε αντίθεση με τους πρώην βουλευτές και υπουργούς- πρέπει να διατηρήσουν σε μεγάλου βαθμό τις φρουρές τους.
Και αυτό γιατί θεωρούνται «κόκκινοι στόχοι» λόγω των απειλών που έχουν δεχθεί κατά καιρούς σε προκηρύξεις ένοπλων οργανώσεων. Ενδεικτικό είναι ότι σε τρία υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη έχουν διατεθεί συνολικά 20 αστυνομικοί και συνοδευτικά οχήματα.

Εκτός όμως από τους ευνοημένους... απόδημους πολιτικούς υπάρχουν και οι αδικημένοι. Ένας από αυτούς είναι γνωστός πολιτικός, ο οποίος παρότι δικαιούται φύλαξη ως πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης έμεινε χωρίς κανέναν συνοδό. Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους του δεν διαμαρτυρήθηκε καθόλου.

Χωρίς «φύλακα άγγελο» μετά από πολλές δεκαετίες έμεινε και ιστορικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς ούτε σε αυτή την περίπτωση να υπάρξει κάποια αντίδραση. Τα τηλέφωνα προς τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα το προηγούμενο διάστημα έπεφταν βροχή από «αδικημένους» πολιτικούς. Αυτός είναι και ο λόγος που ο κ. Τόσκας είχε κάνει έκκληση στους συναδέλφους του να μην του τηλεφωνούν για τέτοια ζητήματα, καθώς θέλει να βάλει μία τάξη στις στρατιές των vip σε μία περίοδο που τα Αστυνομικά Τμήματα έχουν κυριολεκτικά αδειάσει.
Άλλοι διαμαρτύρονταν δικαίως και άλλοι όχι. Πρώην υπουργός Οικονομικών, ο οποίος είχε γίνει στόχος τρομοκρατικής οργάνωσης διαμαρτυρήθηκε εγγράφως στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. διότι του έκοψαν το μοναδικό αστυνομικό που είχε συνοδεία. Το αίτημά του έγινε δεκτό και έτσι εξακολουθεί να φυλάσσεται.

«Τσεκούρι» έπεσε στη φρουρά στελέχους των Ανεξάρτητων Ελλήνων, το οποίο από τέσσερις αστυνομικούς που είχε έμεινε με έναν, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι οικογενειακό του πρόσωπο.

Σχόλια σε αστυνομικούς κύκλους προκάλεσε η περίπτωση πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, η οποία συνεργάστηκε στο παρελθόν στενά με τον κ. Τόσκα. Και αυτό διότι ενώ στους περισσότερους πρώην βουλευτές αφαιρέθηκε ο αστυνομικός-συνοδός στην περίπτωσή της δεν συνέβη το ίδιο. Σημειώνεται, πάντως, ότι στο παρελθόν κτίρια που σχετίζονται με το συγκεκριμένο πρόσωπο έχουν γίνει στόχος τρομοκρατικής επίθεσης και έτσι υπάρχει διαφορετική διαβάθμιση του κινδύνου.



Πηγή : thetoc


Ποιος είναι ο ταχύτερος οδηγός F1 όλων των εποχών;





ΤΟΥ ΑΚΗ ΤΕΜΠΕΡΙΔΗ

Βλέποντας τους Stirling Moss και Lewis Hamilton παρέα στη Μόντσα πριν από μερικές ημέρες, μία αφελής ερώτηση γεννήθηκε στο μυαλό μου: ποιος μπορούμε να πούμε ότι υπήρξε ο πιο γρήγορος οδηγός στην ιστορία;

Και δεν εννοώ να συγκρίνουμε τον κάθε οδηγό με τους αντιπάλους της εποχής του αλλά διαχρονικά, με όλους μέσα. Ποιος θα κέρδιζε δηλαδή σήμερα στην F1 με όλους τους μεγάλους από κάθε εποχή στο grid; Ο Fangio, ο Moss, ο Stewart, ο Senna, ο Schumacher; Ή μήπως θα υπερίσχυαν και πάλι οι Vettel, Alonso, Hamilton κ.α.;

Επί της ουσίας το ερώτημα δεν είναι απλά αφελές – είναι ηλίθιο. Και δε χρειάζεται να εξηγήσω το γιατί σε όσους έχουν την παραμικρή σχέση με τους αγώνες. Πιστεύω δε ότι για να διαβάζεις NewsAuto, έχεις ιδέα. Θα σημειώσω μόνο το εξής: είναι αρχή μου να μη συγκρίνω οδηγούς από διαφορετικές εποχές. Είναι σα να συγκρίνεις το Μέγα Αλέξανδρο με το Ναπολέοντα και να βγάζεις συμπεράσματα για το ποιος υπήρξε μεγαλύτερος στρατηλάτης.

Δεν θα έδινα απάντηση σε ανάλογη ερώτηση που θα αναφερόταν σε οδηγούς της ίδιας γενιάς. Σε αντίστοιχες συζητήσεις ακόμη και με συναδέλφους, έχω αρνηθεί να κάνω σύγκριση ανάμεσα στους προαναφερθένες αστέρες του σήμερα, προβάλλοντας πάντα ένα πνεύμα αντιλογίας. Αν μου πεις δηλαδή ότι ο Hamilton είναι ο ταχύτερος οδηγός σήμερα, θα κάνω το παν για να σου αποδείξω ότι είναι ο Alonso ή ο Vettel. Και το ίδιο θα έκανα αν κάποιος υποστήριζε το ίδιο για τους δύο τελευταίους.

Θα τολμούσα να βγάλω συμπεράσματα (για το ποιος είναι ταχύτερος) μόνο ανάμεσα σε δύο οδηγούς που έχουν συμβιώσει στην ίδια ομάδα για καιρό. Αλλά και πάλι θα διατηρούσα κάποιες επιφυλάξεις στα πλαίσια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Σαν φίλαθλος βέβαια, πιστεύω ακράδαντα ότι ο Schumacher ήταν πιο γρήγορος από τον Barichello και ο Vettel από τον Webber, έτσι για να ρίξω δύο τρανταχτά παραδείγματα. Όμως δεν μπορώ να πω – για παράδειγμα – ποιος είναι ταχύτερος ανάμεσα στους Hamilton και Rosberg, από τη στιγμή που έχουν μέλλον ακόμη μπροστά τους (και μεταξύ τους). Και επιμένω σ’ αυτό παρότι το προηγούμενο σαββατοκύριακο ο Βρετανός ήταν και πάλι ανώτερος του Γερμανού (αλλά πολύ άτυχος, όπως αποδείχτηκε στο τέλος…).

ΟΚ, πάμε σε άλλη ερώτηση, η οποία ίσως έχει απασχολήσει κυρίως όσους αναπολούν το παρελθόν, υπήρξαν δηλαδή λάτρεις της «παλιάς» F1 και ταυτίστηκαν με οδηγούς που ή δεν υπάρχουν πια ή έχουν συνταξιοδοτηθεί: πόσο γρήγοροι θα ήταν οι παλιοί πρωταθλητές με ένα σημερινό μονοθέσιο;

Αυτή η ερώτηση χωρά συζήτηση. Αν και πάλι δεν επιδέχεται απάντησης αντικειμενικά τεκμηριωμένης είναι ένα ωραίο θέμα για κυριακάτικη κουβέντα, κατά προτίμηση σε sports bar με οθόνες που να δείχνουν live F1 συνοδεία μπόλικης μπίρας.

Η προσωπική μου άποψη είναι η εξής: ένας γεννημένος πρωταθλητής θα μπορούσε, όχι απλά να οδηγήσει στο όριο οποιοδήποτε αυτοκίνητο, αλλά και να στεφθεί πρωταθλητής σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο. Αυτή είναι μία ιδεαλιστική και μόνο προσέγγιση. Αλλά αν εμβαθύνουμε σε τεχνικό επίπεδο, μάλλον μπάζει νερά.

Σίγουρα θα είχε ενδιαφέρον να απομονώναμε το DNA ενός Fangio ή ενός Clark, να τους κλωνοποιούσαμε, να τους δίναμε την προετοιμασία ενός Hamilton ή ενός Vettel από παιδιά και να βλέπαμε πού θα έφταναν σήμερα. Ιδεαλιστικά μιλώντας και με μπόλικο συναίσθημα – το τονίζω αυτό – πιστεύω ότι και οι δύο θα μπορούσαν να παίξουν και να κερδίσουν, ακόμη και σήμερα.

Βέβαια, με την ίδια λογική, χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια DNA, θα μπορούσαν να μας δώσουν παγκόσμιους πρωταθλητές, με τα απαραίτητα χρήματα, εκπαίδευση και λιώσιμο στης πίστες. Και όπως οι περισσότεροι ίσως από εσάς, πιστεύω – χωρίς καμία αζαζονική διάθεση – ότι ανάμεσα στα DNA παγκόσμιοι πρωταθλητές – θα μπορούσε να είναι και το δικό μου! Όμως αυτό είναι θέμα για άλλο άρθρο…

Πρακτικά, αν τηλεμεταφέραμε τον Αργεντινό σουπερστάρ της δεκαετίας του ’50 ή το Βρετανό πρωταθλητή της Lotus στο σήμερα και τους βάζαμε να οδηγήσουν ένα σημερινό μονοθέσιο, το μόνο σίγουρο είναι ότι στο δεύτερο γύρο ή θα επέστρεφαν στα πιτς με αφόρητους πόνους στο λαιμό, ή θα έμεναν από αναπνοή ή θα έχαναν τον έλεγχο με 180-200 χλμ./ώρα σε στροφή που οι σύγχρονοι οδηγοί θα την έστριβαν με 250.

Το πιο πιθανό είναι – κι αυτό το πιστεύω ακράδαντα – ότι οποιοσδήποτε οδηγός F1 πριν την εποχή των αεροδυναμικών βοηθημάτων θα πάθαινε σοκ από το πώς μπορεί να φρενάρει και να στρίψει ένα μονοθέσιο φτιαγμένο από την εποχή της Lotus 78 μέχρι σήμερα.

Σαφώς μία οδηγική ιδιοφυϊα του παρελθόντος θα μπορούσε γρήγορα να πιάσει το νόημα ώστε να φρενάρει και να στρίβει πατώντας στο downforce (αλλά και στις τσαχπινιές των σημερινών σλικ), ωστόσο θα χρειαζόταν εκατοντάδες γύρους για να βρει το απόλυτο όριο. Και αν το έβρισκε θα καταλάβαινε ότι θα χρειαζόταν μήνες – αν όχι χρόνια – στο γυμναστήριο, ώστε να αντέξει το σώμα του στις καταπονήσεις. Πιθανόν να άλλαζε επάγγελμα…

Αυτό το τελευταίο δεν σημαίνει ότι τα παλιά μονοθέσια δεν καταπονούσαν το σώμα. Το αντίθετο, θα έλεγα. Ήταν κατασκευές πολύ στριφνές, απόβλεπτες στο όριο, με ασήκωτο τιμόνι, αναίσθητο πεντάλ φρένων, με απίστευτους κραδασμούς και μηδέν παθητική ασφάλεια. Όμως με τίποτα δεν ανέπτυσσαν φορτία 4-5 g στα φρένα και στις στροφές με τα ελαστικά και την αεροδυναμική του ’50 ή του ’60.

Με όλο το σεβασμό και το δέος που νιώθω για τους μεγάλους αλλά και τους ξεχασμένους οδηγούς παλαιάς κοπής, η γνώμη μου είναι ότι οι οδηγοί είναι είδος που βελτιώνεται συνεχώς. Οι σημερινοί δηλαδή πρωταθλητές είναι εξελιγμένο είδος σε σχέση με εκείνους της προηγούμενης δεκαετίας και ούτω καθεξής. Παράδειγμα ο Verstappen. 17 χρονών και είδατε πώς οδηγούσε χθες στο Μονακό (το λάθος του στα φρένα της Σεν Ντεβότ το θεωρώ πταίσμα απόλυτα φυσιολογικό με την επιθετικότητα που είχε εκείνη τη στιγμή).

Παρακολουθώντας δηλαδή έναν αγώνα F1, όσο βαρετός κι αν μας φαίνεται κάποιες φορές, δεν βλέπουμε μόνο τα πιο ανεπτυγμένα τεχνολογικά μονοθέσια (και ελαστικά, αναρτήσεις, κινητήρες κτλ.) αλλά και το πιο εξελιγμένο είδος οδηγών που υπήρξε ποτέ.

Το συνόψισε αυτό πριν από δύο χρόνια ο Valentino Rossi όταν ρωτήθηκε για το αν ο Marc Marquez ήταν ο επόμενος Rossi. Τι είπε ο τύπος; «Οι οδηγοί αγώνων είμαστε σαν τα αυτοκίνητα και το κάθε νέο μοντέλο είναι καλύτερο από το προηγούμενο. Ναι, ο Marc είναι κάτι σαν κι εμένα, απλά πιο εξελιγμένο μοντέλο»!

Υπόκλιση παρακαλώ!


Πηγή : newsauto.gr


Άμοιρη Ελλάδα μιά νέα Ρεπούση μας βρήκε



Άλλο να είσαι ιδιώτης και να λες ότι θέλεις και άλλο να σου έχουν δώσει ένα ρόλο ειδικά στο Υπουργείο Παιδείας και να υπερασπίζεσαι αντεθνικά σχέδια αντίθετα στην ιστορία μιας χώρας.

Ε δεν έχεις αυτό το δικαίωμα και δεν σου επιτρέπετε θεσμικά να κάνεις καμία αναφορά κυρία Αναγνωστοπούλου!!!

Η υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου μπλέκει την Μικρασιατική καταστροφή με το προσφυγικό, προαναγγέλλει νέα σχολικά βιβλία ιστορίας, χωρίς τη χρήση "εθνόμετρου" όπως τονίζει χαρακτηριστικά, και εμφανίζεται ως προστάτης της Μαρίας Ρεπούση.

Να αλλάξουν τα σχολικά βιβλία της ιστορίας χωρίς τη χρήση "εθνόμετρου", και να μετατραπούν σε γνωμοδοτικά τα συμβούλια στα ΑΕΙ, δηλώνει σε συνέντευξη της, στην "Καθημερινή" η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σια Αναγνωστοπούλου η οποία μετά την πολύμηνη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και παρά την ιδεολογική της αντίθεση για τους τελευταίους εκφράζεται θετικά, αποκλείοντας κάθε περίπτωση πολιτικού καιροσκοπισμού.

Η υπουργός για τα σχολικά ιστορικά βιβλία δηλώνει, ότι «πρέπει να πάψει να μπαίνει σε καλούπια εθνόμετρου η έρευνα και η άποψη των επιστημόνων για την Ιστορία και όπως αυτή διδάσκεται στο σχολείο». Στην Ελλάδα , συνεχίζει, εθνική ιστορία θεωρείται ό,τι κάποιοι έχουν επιβάλει . Δηλαδή αυτό που οι ίδιοι θεωρούν πως αποτελεί την εθνική ιστορία των Ελλήνων. Για παράδειγμα χαρακτηρίζει την Μικρασιατική καταστροφή ως ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός, το οποίο όμως «Δεν συνέβη επειδή οι Έλληνες είναι Έλληνες με μια συγεκριμένη μοίρα αλλά είναι ένα μεγάλο εθνικό γεγονός, επειδή το προσφυγικό είναι μεγάλο ζήτημα στην ανθρώπινη ιστορία».

Η κ. Αναγνωστοπούλου παρουσιάζοντας τη διαφορά ιστορικής και εθνικής ταυτότητας, σημειώνει ότι ο εθνικιστής έχει «τη μανία ότι τα κατορθώματα του έθνους του, αποτελούν εθνική ιδιομορφία». Εξηγεί δε, ότι «ο εθνικιστής θεωρεί ότι ο Κολοκοτρώνης υπήρξε επειδή ήταν Έλληνας και επειδή ο ηρωισμός είναι ίδιον της φυλής, ενώ ο ιστορικός τον κατατάσσει ως ηρωική μορφή μιας ευρωπαϊκής περιόδου επαναστάσεων». Ερωτηθείσα για το κρυφό σχολείο σημειώνει ότι «εάν υπήρχε ή όχι αφορά την ιστορική έρευνα» και ότι η Ορθόδοξη εκκλησία είχε θρησκευτικά σχολεία. Επισημαίνει ακόμη, ότι στη δημόσια ιστορία το σχολείο ως δημόσιο αγαθό είναι προϊόν του έθνους-κράτους. Για την υπόθεση της Μαρίας Ρεπούση, η οποία είχε εκφράσει παρεμφερείς απόψεις η κ. Αναγνωστοπούλου, ομολογεί ότι «φοβήθηκα τον φανατισμό που έστησε έναν άνθρωπο στον τοίχο με τάση απομόνωσής του ως εθνικό προδότη».

Σε ότι αφορά την στάση της απέναντι στα Συμβούλια η υπουργός απαντά ότι δεν έπραξαν αυτό για το οποίο ορίστηκαν (εξεύρεση πόρων για τα ιδρύματα) και προσθέτει: «Σε πολλές περιπτώσεις λειτούργησαν αντιδημοκρατικά στο θέμα της προεπιλογής υποψηφίων πρυτάνεων. Συχνά αδυνατούσαν να συνεδριάσουν λόγω της απουσίας πολλών μελών τους στο εξωτερικό, ενώ την ίδια στιγμή εντός των ΑΕΙ δημιουργήθηκε μια δυσλειτουργική δυαρχία ανάμεσα στον πρύτανη και το Συμβούλιο».





Πηγή πληροφοριών ΑΠΕ ΜΠΕ
Πηγή φωτό Eurokinissi


Βαρουφάκης: Έπρεπε να ρισκάρουμε - Τσακαλώτος: Έγιναν λάθη τακτικής



Πρώην και νυν υπουργοί Οικονομικών εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για την διαπραγματευτική τακτική που έπρεπε να ακολουθήσει η κυβέρνηση πριν το τρίτο μνημόνιο.

Αφορμή στάθηκε το ντοκιμαντέρ του Πολ Μέισον για την περίοδο που η κυβέρνηση ήταν ένα βήμα πριν το Grexit και τελικά συμβιβάστηκε με τους δανειστές. Ο Γιάνης Βαρουφάκης, απαντώντας ουσιαστικά στον Μέισον, μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας, υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να υποχωρήσει. 

«Είχα πάντοτε την πεποίθηση πως σε περίπτωση που παραμέναμε σταθεροί στις θέσεις μας, η κ. Μέρκελ και ο κ. Ντράγκι θα είχαν παρέμβει προκειμένου να αποφευχθεί το Grexit, με οποιοδήποτε κόστος. Τότε θα είχε υπογραφεί μια έντιμη συμφωνία και όχι ένα έγγραφο παράδοσης, που είναι γνωστό και ως τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. Είχαμε το δικαίωμα να πάρουμε αυτό το ρίσκο; Πιστεύω πως ναι, είχαμε την υποχρέωση να το πάρουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

«Το ντοκιμαντέρ παίρνει ως δεδομένο ότι σε τελική ανάλυση, εμείς και άλλα κράτη - μέλη έχουμε μόνο δύο επιλογές: Συνθηκολόγηση με την τρόικα ή έξοδο από την ευρωζώνη. Είναι αλήθεια ότι αυτή ήταν πάντοτε η γραμμή της τρόικας αλλά και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προκειμένου να αναγκάσουν τις κυβερνήσεις για να υποταχθούν. Ωστόσο, αυτή η γραμμή δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη», σημειώνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών. 

Ο κ. Βαρουφάκης έδωσε την δική του ερμηνεία για το 62% του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πλειοψηφία των Ελλήνων έστειλε τα εξής μηνύματα: 

- Δεν επιθυμούμε σύγκρουση με την Ευρώπη. 
- Δεν επιθυμούμε να βγούμε από την Ευρωζώνη. 
- Όμως, σε περίπτωση που οι Βρυξέλλες, η Φρανκφούρτη και το Βερολίνο απαιτούσαν την παράδοσή μας και να αποδεχθούμε την εμβάθυνση της ύφεσης υπό την απειλή ενός Grexit, πείτε τους: Κάντε το χειρότερό σας. Δεν υποχωρούμε! 

Τσακαλώτος: Έγιναν λάθη στην τακτική 

Στα λάθη της διαπραγμάτευσης που οδήγησαν στο τρίτο πρόγραμμα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ο νυν υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Πολ Μέισον και την Θεόπη Σκαρλάτου στο πλαίσιο του Ντοκιμαντέρ #ThisIsACoup. 

Για το τρίτο πρόγραμμα σημειώνει ότι «θα μπορούσαμε να το έχουμε αποφύγει» και προσθέτει: «Κάναμε έναν τακτικό συμβιβασμό και ο βασικός παράγοντας είναι αν μπορούμε να το ενσωματώσουμε σε μια πιο ριζοσπαστική στρατηγική. Η απάντηση σε αυτό πάει πέρα από την Ελλάδα. Αν μείνουμε η μόνη εκλεγμένη αριστερή ριζοσπαστική κυβέρνηση στην Ευρώπη τα επόμενα 3 - 4 χρόνια, τότε δεν νομίζω ότι θα είμαστε επιτυχημένοι γιατί βασικά δεν θα υπάρχει εντός της Ευρώπης μια διαφορετική ομάδα που θα κάνει διαφορετικές ερωτήσεις και θα δίνει διαφορετικές απαντήσεις».

Για την διαπραγματευτική τακτική σημειώνει: «Υπάρχει μερίδιο ευθύνης για το πώς σκεφτήκαμε να διαπραγματευτούμε, τι νομίζαμε ότι μπορούσαμε να αντέξουμε, τι τακτικές θα μπορούσαμε να φέρουμε. Η τακτική να λέμε ότι μπορούμε να βγούμε από ευρώ δεν ήταν πολύ αποτελεσματική γιατί τελικά ήταν μέρος του σχεδίου των πιστωτών από την πρώτη στιγμή. Ένα μέρος των ευρωπαϊκών ελίτ ήθελε να πετάξει έξω την Ελλάδα, άρα δεν είναι εντυπωσιακή πολιτική να λες ότι θα φύγω αν δεν κάνετε αυτό που θέλω γιατί ένα μεγάλο μέρος αυτό ακριβώς επιθυμεί».

Ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει εξάλλου ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε την επιλογή του Grexit και μάλιστα «του Grexit μαζί με ένα ακόμα μνημόνιο». Υπογραμμίζει ταυτόχρονα ότι η τράπεζες θα κατέρρεαν «και αυτό θα είχε το μεγαλύτερο αντίκτυπο στους φτωχότερους γιατί οι περισσότεροι από τη μεσαία και ανώτερη τάξη έβγαλαν τα χρήματα τους αν όχι εκτός της χώρας, σίγουρα εκτός των τραπεζών. Άρα το Grexit θα επηρέαζε όλους αυτούς τους ανθρώπους στα χαμηλότερα στρώματα και στις πιο φτωχές γειτονιές. Και αυτό δεν ήταν κάτι που μια αριστερή κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφασίσει ελαφρά την καρδία». 

Προειδοποιεί ταυτόχρονα ότι αν δεν λυθεί το πρόβλημα του χρέους σε περίοδο 10 ετών «η Ελλάδα, αλλά και άλλες οικονομίες του Νότου, αντιμετωπίζουν μια περίοδο στασιμότητας». 

«Χωρίς αντιμετώπιση του χρέους, χωρίς η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το χρέος και άλλων κρατών θα έχουμε ακόμα μια διαβολική δεκαετία» όπως τη δεκαετία του 1930, υπογραμμίζει και προσθέτει: «Το χρέος είναι υπερφυσικό και πηγαίνει πολύ μακρύτερα από την Ελλάδα. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν μια νομισματική ένωση που λειτουργεί».


Πηγή : real.gr


Μεϊμαράκης, σήμερα είναι μια μεγάλη γιορτή για τη ΝΔ



Ο μεγάλος νικητής της σημερινής μέρας είναι η ΝΔ ανέφερε σε δήλωσή του λίγο πριν ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Όπως είπε ο κ. Μεϊμαράκης, σήμερα είναι μια μεγάλη γιορτή για τη ΝΔ αλλά και για την ίδια τη δημοκρατία.

Και πρόσθεσε: "Το βράδυ δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, ο μεγάλος νικητής είναι η Νέα Δημοκρατία". που με αισιοδοξία θα προχωρησει για το μέλλον να κακατησει την εμπιστοσύνη των Ελλώνων πολιτών και να είναι κυρίαρχη δύναμη στο πολιτικό γίγνεσθαι του τόπου.

Ο κ. Μεϊμαράκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η διαδικασία διεξάγεται ομαλά και ξεπεράστηκε η τεχνική αστοχία της προηγούμενης φοράς.



Πηγή



Μεγάλη προσέλευση για τις εκλογές προέδρου στην Νέα Δημοκρατία



Χωρίς προβλήματα εξελίσσονται οι εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ. Οι κάλπες άνοιξαν στις 7.00, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η συμμετοχή από τα επιτελεία των υποψηφίων κινείται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς στις 15:45 είχαν ψηφίσει πάνω από 250.000 άτομα.

Για το λόγο αυτό, ο επικεφαλής της ΚΕΦΕ, Γιάννης Τραγάκης, είπε ότι οι κάλπες θα κλείσουν στις 20:00, αντί για τις 19:00, καθώς θα δοθεί παράταση μίας ώρας, λόγω της μεγάλης προσέλευσης.

Οι αισιόδοξες προβλέψεις είναι ότι εφόσον η ροή των ψηφοφόρων στα εκλογικά τμήματα εξελιχθεί σύμφωνα με την πρωινή προσέλευση, τότε είναι βέβαιος όχι μόνο ο αριθμός των 300.000 ψηφοφόρων, αλλά οι ψηφοφόροι μπορεί να φτάσουν ακόμα και τις 400.000.





Τρόμος σε πτήση της Air France - Βρήκαν «ύποπτη» συσκευή στις τουαλέτες



Έκανε αναγκαστική προσγείωση στην Κένυα  - Πρόκειται για ένα Boeing 777 το οποίο μετέφερε 459 επιβάτες

Αναγκαστική προσγείωση πραγματοποίησε το Σάββατο το βράδυ αεροσκάφος της Air France λόγω υποψίας για βόμβα, ωστόσο, η είδηση έγινε γνωστή σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αεροσκάφος πετούσε από τον Μαυρίκιο στο Παρίσι αλλά αναγκάστηκε να προσγειωθεί στη Μομπάσα της Κένυα καθώς εντοπίστηκε σε μια από τις τουαλέτες του ένα ύποπτο αντικείμενο. 

Πρόκειται για ένα Boeing 777 το οποίο μετέφερε στο αεροδρόμιο «Charles de Gaulle» στη γαλλική πρωτεύουσα 459 επιβάτες και είχε 14 άτομα πλήρωμα.

Πηγές από την γαλλική αστυνομία ανέφεραν πως μια συσκευή, η οποία πιστεύεται πως είναι βόμβα, βρέθηκε μέσα στις τουαλέτες, γεγονός που οδήγησε το πλήρωμα του αεροπλάνου να ζητήσει από τις αρχές της Κένυα να προχωρήσει σε αναγκαστική προσγείωση.

Όλοι οι επιβάτες βγήκαν με ασφάλεια έξω από το αεροπλάνο, ενώ αυτή την ώρα η ύποπτη συσκευή εξετάζεται από ειδικούς.

Το αεροσκάφος έκανε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Μομπάσα


Οι επιβάτες του Boeing 777 βγήκαν με ασφάλεια από το αεροσκάφος



Πηγή : protothema.gr


Χρυσές... μπίζνες με τα "κόκκινα δάνεια" - Επελαύνουν τα distress funds, αγωνιούν οι μικροί δανειολήπτες



Ένα... «big bang» στην αγορά «πυροδοτεί» η απόφαση της κυβέρνησης να απελευθερώσει τους πλειστηριασμούς για τα «κόκκινα» δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων. Τα distress funds παραμονεύουν για νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας όπως ο τουρισμός, η μεταποίηση, οι αλυσίδες λιανικού εμπορίου και οι ιχθυοκαλλιέργειες, που έχουν υψηλό βαθμό έκθεσης στον τραπεζικό δανεισμό.

Αλλαγές από το 2016

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, στελέχη της αγοράς αλλά και των τραπεζών περιγράφουν το 2016 ως τη χρονιά των μεγάλων επιχειρηματικών ανακατατάξεων, όπου οι εξαγορές, οι συγχωνεύσεις αλλά και τα λουκέτα ισχυρών ομίλων θα είναι μέσα στην «ατζέντα».

Αιχμή των ανατροπών θα είναι το νέο καθεστώς διαχείρισης δανείων με την είσοδο εταιριών διαχείρισης, που θα μπορούν να αγοράζουν προβληματικές δανειακές συμβάσεις αλλά και ενήμερα δάνεια ελέγχοντας τις επιχειρήσεις. Τα distress funds, τα οποία στην αργκό της αγοράς αποκαλούνται «κοράκια», θα μπορούν να αποκτούν τα «κόκκινα» δάνεια από τις τράπεζες σε χαμηλή τιμή θέτοντας υπό τον έλεγχό τους τις επιχειρήσεις και να τις μεταπωλούν σε άλλους ομίλους αλλάζοντας πλήρως το χάρτη της εγχώριας επιχειρηματικής σκηνής.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν προβληματισμοί για το εάν οι σημερινοί ιδιοκτήτες μεγάλων επιχειρήσεων θα μπορέσουν μέσω τρίτων εταιριών να αγοράσουν σε χαμηλή τιμή τα δάνειά τους πετυχαίνοντας ουσιαστικά «κούρεμα» των οφειλών τους χωρίς η εταιρία τους να αλλάξει χέρια, θεωρώντας ότι είναι βιώσιμη.

Φάκελος "τράπεζες"

Οι τράπεζες αυτή τη στιγμή έχουν διπλό κόστος όσον αφορά στα «κόκκινα» δάνεια: αφενός δεν εισπράττουν απαιτήσεις που είχαν εντάξει στον προϋπολογισμό τους, γεγονός που σημαίνει πως χάνουν έσοδα τα οποία είχαν προϋπολογίσει. Αφετέρου, τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται έχουν ως αποτέλεσμα να εγκλωβίζουν κεφάλαια που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία (π.χ. παροχή νέων δανείων).

Με αυτά τα δεδομένα, ο εκάστοτε τραπεζικός διαχειριστής των «κόκκινων» δανείων θα προσπαθήσει στην αρχή σε συνεννόηση με τον οφειλέτη του δανείου να το πρασινίσει, έχοντας ως εναλλακτική την πώλησή του σε κάποιο distress fund.

Από το νέο έτος, ακόμη και ανταγωνιστικές εταιρίες μπορεί να αλλάζουν χέρια, εφόσον ο εκάστοτε επιχειρηματίας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις δανειακές του υποχρεώσεις. Ο διαχειριστής των δανείων, με γνώμονα τι θα του αποφέρει περισσότερο κέρδος, θα προχωράει ενδεχομένως σε «κομμάτιασμα» των δραστηριοτήτων της. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να βγουν στο σφυρί κάποιες από τις δραστηριότητες της επιχείρησης, π.χ. οι πιο κερδοφόρες, και να ανασταλούν οι μη κερδοφόρες ή μη εμπορεύσιμες. Γεγονός που οδηγεί αβίαστα στο ερώτημα τι θα γίνει με την τύχη των εργαζομένων.

Τα "θολά" σημεία του νόμου

Ο νόμος που θέτει τις βάσεις για την αγοροπωλησία «κόκκινων» δανείων δεν ξεκαθαρίζει σε ποιο ποσοστό της ονομαστικής τους αξίας μπορούν να πουληθούν τα «κόκκινα» δάνεια. Συνεπώς, και δεδομένων των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα, αφήνει πολλά περιθώρια κερδοσκοπίας.

Οπως εκτιμά ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, τα κέρδη των ξένων funds, αν αγοράσουν δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ και καταφέρουν να εισπράξουν το 15% αυτών, θα ανέρχονται ετησίως σε 4,5 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ μάλιστα προέτρεψε τις τράπεζες να έλθουν σε συμφωνία με τις επιχειρήσεις προκειμένου να αναδιαρθρώσουν μόνοι τους τα δάνεια με μία απομείωση της τάξης του 30%-40%.

Σημειώνεται πως βασικές προϋποθέσεις για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους επιχειρηματίες είναι ένα καλό επιχειρηματικό σχέδιο, με χρηματοδοτική συμμετοχή των βασικών μετόχων και βεβαίως επαρκές χρονικό διάστημα για τη διευθέτησή τους.



Πηγή: Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, newsit.gr


Εικονική ξενάγηση στην Αγία Σοφία: 1500 Χρόνια Ιστορίας




H προβολή πλήρους ψηφιακής αναπαράστασης του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη στην περίοδο της ακμής του, αποτελεί τη νέα διαδραστική παραγωγή στην «Θόλο» εικονικής πραγματικότητας του «Ελληνικού Κόσμου».

Από χθες, οι θεατές, μικροί και μεγάλοι, καλούνται σε ένα μοναδικό ταξίδι ανακάλυψης ενός μνημείου της παγκόσμιας κληρονομιάς, σύμβολο πνευματικό και πολιτικό της βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Για τη νέα διαδραστική παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού με τίτλο «Αγία Σοφία: 1500 Χρόνια Ιστορίας», συνεργάστηκαν ερευνητές και επιστημονικοί συνεργάτες του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ) προκειμένου να αποδοθεί με πλήρη λεπτομέρεια, το εσωτερικό του ναού της Αγίας Σοφίας, ο αρχιτεκτονικός του σχεδιασμός, ο γλυπτός και ψηφιδωτός διάκοσμος και παράλληλα, οι διάφορες φάσεις κατασκευής του μνημείου και σημαντικά ιστορικά, κοινωνικά και οικονομικά στοιχεία της ζωής του Βυζαντίου.

Στην εμπειρία αυτής της εικονικής περιήγησης οι επισκέπτες της «Θόλου » δεν είναι απλοί παρατηρητές, αλλά συμμετέχουν σε διάφορα σενάρια και περιηγήσεις.

Ξεκινά με την κατασκευή του μεγάλου ναού μετά την καταστροφή της παλαιότερης βασιλικής της Αγίας Σοφίας, κατά την Στάση του Νίκα, το 532 μ.Χ.. Ο Ιουστινιανός αναθέτει την μελέτη και την κατασκευή στους αρχιτέκτονες και μαθηματικούς Ανθέμιο και Ισίδωρο. Οι επισκέπτες παρακολουθούν τον σχεδιασμό και τα τεχνικά προβλήματα που προκύπτουν, καθώς και τις κατασκευαστικές λύσεις που δόθηκαν.

Όταν, λίγα χρόνια αργότερα, ο τρούλος που κατασκεύασαν οι δύο αρχιτέκτονες καταστρέφεται εξαιτίας ενός μεγάλου σεισμού, ο Ιουστινιανός αναθέτει στον Ισίδωρο το νεότερο την κατασκευή ενός ψηλότερου και σταθερότερου τρούλου. Φθάνοντας στο τέλος της περιόδου της εικονομαχίας, με την βοήθεια του Πατριάρχη Φωτίου οι θεατές βλέπουν τις πρώτες ψηφιδωτές εικόνες του ναού και μαθαίνουν για την «εν Αγία Σοφία Οικουμενική Σύνοδο» του 879 μ.Χ..

Η περιήγηση συνεχίζεται με την παρουσίαση των περίφημων ψηφιδωτών της Αγίας Σοφίας, με αποκορύφωμα το ψηφιδωτό της Δέησης. Η Αγία Σοφία υπέστη πολλά δεινά από τους σταυροφόρους μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης το 1024 μ.Χ.. Τα δεινά αυτά λήγουν το 1261 μ.Χ., όταν ο Μιχαήλ Παλαιολόγος ανακαταλαμβάνει την Πόλη. Οι θεατές παρακολουθούν την στέψη του Μιχαήλ ως αυτοκράτορα στην Αγία Σοφία και την προσπάθειά του για την ανόρθωση της αυτοκρατορίας μετά την εκδίωξη των Λατίνων από την Πόλη.

Η ξενάγηση διαρκεί 45΄.

Εισιτήρια: 9 ευρώ ενηλίκων & 7 ευρώ παιδικό.




Πηγή : newsbomb.gr


Επιπλέον 68.745 προστέθηκαν στις λίστες ανεργίας τον Νοέμβριο




Επιπλέον 68.745 άνεργοι (29.510 που αναζήτησαν, αλλά δεν βρήκαν εργασία και 39.235 οι οποίοι έπαψαν να αναζητούν κάποια θέση εργασίας) προστέθηκαν στις λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ μέσα σε ένα μήνα ανεβάζοντας τον Νοέμβριο τον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων σε 1.034.730, από 965.985 τον αμέσως προηγούμενο μήνα, Οκτώβριο. Με βάση τα συγκριτικά στοιχεία του ΟΑΕΔ, μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του 2015, οι αναζητούντες εργασία άνεργοι αυξήθηκαν κατά 3,62% και οι μη αναζητούντες εργασία κατά 29,95% ύστερα και από τη διακοπή της λειτουργίας των εποχικών επιχειρήσεων.

Οι αναζητούντες εργασία έφτασαν τους 844.308 από 814.798 τον Οκτώβριο και 854.517 που ήταν τον Νοέμβριο του '14. Από αυτούς οι 457.934 (54,24%) είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών. Οι άνδρες είναι 330.885 (39,19%) και οι γυναίκες 513.423 (60,81%) ηλικίας 30-44 ετών σε ποσοστό 40,12% και 45-54 ετών το 22,14%. Οι εγγεγραμμένοι «μη αναζητούντες εργασία» αυξήθηκαν στα 190.422 άτομα από 151.187 τον Οκτώβριο και τους 205. 550 που ήταν τον περσινό Νοέμβριο.

Οι 66.476 (34,91%) είναι μακροχρόνια άνεργοι και το 61,10% γυναίκες. Η αύξηση του αριθμού των ανέργων είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν και οι επιδοτούμενοι από τον ΟΑΕΔ. Συνολικά τον Νοέμβριο επιδοτήθηκαν 128.625 άτομα έναντι 112.489 τον προηγούμενο μήνα (+16.136 άτομα και σε ποσοστό + 14,34%) και των 120.353 που ελάμβαναν επίδομα ανεργίας τον περσινό Νοέμβριο (+8.272 άτομα και σε ποσοστό +6,87%).

Παρά την αύξηση αυτή, ο αριθμός των επιδοτούμενων στο σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων παραμένει χαμηλός σε ποσοστό (12,4%) και οι περισσότεροι (77.467 ή 60,23%) είναι πρώην εργαζόμενοι από κοινές επιχειρήσεις. Οι 2.449 (1,90%) είναι οικοδόμοι, 39.292 (30,55%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων, 7.189 (5,59%) είναι εποχικοί λοιποί (αγροτικά), 2.181 (1,70%) εκπαιδευτικοί και 47 (0,04%) προέρχονται από άλλες δραστηριότητες.





Το έργο του Λιμενικού στη διάσωση μεταναστών εξήρε ο Αλέξης Τσίπρας








«Έχετε σώσει χιλιάδες ζωές ανθρώπων στο Αιγαίο», τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τον Αρχηγό του Λιμενικού.

To έργο του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής στη διαχείριση και διάσωση μεταναστών στο ανατολικό Αιγαίο εξήρε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε με τον αρχηγό του Σώματος, αντιναύαρχο Αθανάσιο Αθανασόπουλο.

«Έχετε σώσει χιλιάδες ζωές ανθρώπων στο Αιγαίο», τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τον Αρχηγό του Λιμενικού.

Αναφερόμενος στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία μίας ενιαίας ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Ε.Ε., ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχει αναφέρει στους ευρωπαίους ομολόγους του τη μεγάλη εμπειρία που αυτή τη στιγμή έχει το Λιμενικό Σώμα στα περιστατικά έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο.

Η συνάντηση με τον αντιναύαρχο Αθανασόπουλο έγινε κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην περιοχή των πρώην λιπασμάτων, στη Δραπετσώνα, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα.




Πηγή: skai.gr


Spiegel κατά Γιούνκερ: «Μαγείρεψε» τα στοιχεία του προσφυγικού υπέρ Τουρκίας




Το γερμανικό περιοδικό κρίνει με την γλώσσα των αριθμών

Βερολίνο 

«Ωραιοποιημένα» προκειμένου να στηριχθεί η υπόθεση ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας αποδίδει καρπούς σε ό,τι αφορά τους πρΌΣΦΥΓΕς που φθάνουν στην Ελλάδα, είναι τα στοιχεία που παρουσίασε στην Σύνοδο ο Γιούνκερ, σύμφωνα με το Spiegel.

«Η Έκθεση με την οποία ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θέλει να πουλήσει τις επιτυχίες της πολιτικής του, είναι στην καλύτερη περίπτωση, παραπλανητική, ενώ υπάλληλοι της Επιτροπής την θεωρούν 'κατασκευασμένη'» αναφέρεται σε δημοσίευμα του περιοδικού, το οποίο κυκλοφορεί την Κυριακή.

«Από τη μία πλευρά η έκθεση περιλαμβάνει αντιφατικά στοιχεία για την εξέλιξη των προσφυγικών ροών και από την άλλη πλευρά τα στοιχεία δεν συμφωνούν με αυτά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Ιδιαίτερα αισθητή είναι η αντίφαση για τις 14 Δεκεμβρίου:

» 'Τη Δευτέρα έφθασαν 5.005 άτομα στα ελληνικά νησιά', αναφέρεται στην εσωτερική ημερήσια αναφορά της UNHCR, 'αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός αφίξεων σε μία ημέρα από τις 7 Νοεμβρίου'. Η Έκθεση της Επιτροπής, αντιθέτως, καταγράφει για την Ελλάδα την ίδια μέρα 1906 αφίξεις από την Τουρκία. Η Επιτροπή τονίζει ότι η τάση 'συνάδει με τα στοιχεία της UNHCR, το πολύ να υπάρχουν ελαφρές αποκλίσεις'».

Το περιοδικό σημειώνει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που «οι πανηγυρικές δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκαλούν εντάσεις» και υπενθυμίζει ότι κατά την διάρκεια της ελληνικής κρίσης, ο επικεφαλής του γραφείου του, Μάρτιν Σελμάιερ, είχε χαρακτηρίσει μέσω Τwitter τις προτάσεις μεταρρυθμίσεων της Αθήνας που είχαν φθάσει αργά τη νύχτα ως 'καλή βάση'. 'Αυτό το νυχτερινό μήνυμα δεν εκνεύρισε μόνο τον Σόιμπλε, αλλά και οι υπουργοί άλλων κρατών - μελών θα προτιμούσαν να είχαν σχηματίσει πρώτα οι ίδιοι μια εικόνα για την πρόταση.»

» Στις Βρυξέλλες λέγεται ότι και υπάλληλοι της Frontex, όπως και η αρμόδια γενική διεύθυνση μετανάστευσης που είναι υπεύθυνη για την προσφυγική πολιτική, διαμαρτυρήθηκαν για αυτό το μόρφωμα αριθμών. 

» Η Επιτροπή το αρνείται. Οι στατιστικές της UNHCR δείχνουν όμως άλλα στοιχεία. Στην ημερήσια αναφορά της 15ης Δεκεμβρίου που προορίζεται για εσωτερική χρήση, οι ειδικοί σημειώνουν ότι ο ημερήσιος αριθμός αφίξεων στην Ελλάδα κατά την περίοδο 30 Νοεμβρίου-6 Δεκεμβρίου, δηλαδή μετά την Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, αυξήθηκε στα 3.590 άτομα, κατά 36% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. 

» Την επόμενη εβδομάδα ήταν ακόμη 3.101 πρόσφυγες ημερησίως, δηλαδή περισσότεροι από ό,τι στο γράφημα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» εξηγεί το δημοσίευμα και τονίζει ότι οι ειδικοί προειδοποιούν να μην εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα από αυτά τα στοιχεία.




Ψηφίζουμε σήμερα με σοβαρότητα για το καλό της χώρας





Κώστας Βουκελάτος

Η ώρα της αλήθειας έφτασε επιτέλους μετά το φιάσκο του Νοεμβρίου, οι Έλληνες πολίτες σήμερα περισσότερο από ποτέ ήθελαν και θέλουν μία σοβαρή αντιπολίτευση για να αντιμετωπίσει τα τεράστια λάθη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και να προστατέψει τους Έλληνες και την χώρα από μια κυβέρνηση που τους οδηγεί  στον γκρεμό.

 Από τις επτά το πρωί οι οπαδοί και φίλοι της ΝΔ σε όλη τη χώρα προσέρχονται στις κάλπες για να αναδείξουν τον 9ο πρόεδρο του κόμματος, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή για τον τόπο, έναν σοβαρό αρχηγό με κοινοβουλευτική παρουσία για να αντιπολιτευτεί μία κυβέρνηση που βρίσκεται στο τέλος της και θα πρέπει να είναι έτοιμος για να αναλάβει τα ηνία της χώρας σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Προσωπικά εγώ δεν το έχω κρύψει ότι θεωρώ καλύτερη επιλογή αυτή την στιγμή για την αρχηγία του κόμματος μόνο τον Βαγγέλη Μειμαράκη άποψη που έχουν πάρα πολλά στελέχη και απλός κόσμος εκφράζοντας τις ανησυχίες τους για την πορεία του τόπου.

Σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε ότι, η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου Προέδρου του Κόμματος σε όλη τη χώρα, ξεκίνησε και συνεχίζεται ομαλά, χωρίς να έχουν παρατηρηθεί τεχνικά προβλήματα.

Καλεί παράλληλα όλους τους Νεοδημοκράτες να συμμετάσχουν στην κορυφαία εκλογική διαδικασία, τονίζοντας ότι «η εκλογή Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας είναι υπόθεση που αφορά όλη την ελληνική κοινωνία και καθορίζει το μέλλον του τόπου».