Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Από φέτος οι ανατροπές στα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ







- Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα τέλη κυκλοφορίας 
- Πως θα υπολογίζονται οι νέες τιμές 
- Δείτε ποια τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση 
- Στόχος να πληρώσουν λιγότερα τα παλιά και χαμηλής αξίας αυτοκίνητα

Ερχονται μεγάλες αλλαγές, ακόμα και ανατροπές στα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ αυτοκινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται αρκετά σενάρια και λύσεις που εξετάζονται και μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, ώστε 20 ημέρες να αναρτηθούν στα Taxis, τα εκκαθαριστικά.

Στα σενάρια περιλαμβάνεται η καταβολή τελών κυκλοφορίας και για ΙΧ που ως τώρα είχαν απαλλαγεί, η καταβολή περισσότερων τελών κυκλοφορίας από οικογένειες που διαθέτουν δύο και περισσότερα αυτοκίνητα στην ιδιοκτησία τους. Εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο το ύψος των τελών κυκλοφορίας να συνδεθεί με την εμπορική αξία του αυτοκινήτου.

Η κατεύθυνση πάντως να υπάρξουν ελαφρύνσεις σε ορισμένες κατηγορίες ιδιοκτητών ΙΧ και να μετατεθεί το βάρος σε άλλες κατηγορίες ώστε το τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή τα συνολικά έσοδα, να είναι τα ίδια.

Στο υπουργείο Οικονομικών πιστεύουν ότι με την ελάφρυνση κάποιων κατηγοριών θα αποτραπεί νέο κύμα κατάθεσης πινακίδων στις εφορίες, ενώ ελπίζουν ότι κάποιοι που τις έχουν καταθέσει θα τις πάρουν πίσω. Παράλληλα υπογραμμίζουν ότι οι μεγάλες απώλειες εισόδων προήλθαν από την κατάθεση των πινακίδων, που ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης των τελών κυκλοφορίας τα προηγούμενα χρόνια.


Θανάσης Λυρτσογιάννης
Πηγή : newsit.gr


Εάν θα γίνει;;; Βουλευτές και υπουργοί χάνουν έως 1000 ευρώ τον μήνα




Έρχεται μαχαίρι στους μισθούς βουλευτών, υπουργών, υφυπουργών, γενικών γραμματέων, διοικητών οργανισμών και αιρετών στην αυτοδιοίκηση με νόμο που θα εισάγει τον Νοέμβριο στην Βουλή το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης όπου προβλέπονται περικοπές που θα φτάνουν μέχρι και τα 1.000 ευρώ σε μηνιαία βάση.

Η μειώσεις των αποδοχών του πολιτικού προσωπικού φέρνει ντόμινο μειώσεων και στις θέσεις που έχουν συνδέσει τις αποζημιώσεις των κατόχων τους με την βουλευτική αποζημίωση

Οι μειώσεις στις αποδοχές του πολιτικού προσωπικού που θα κινηθούν στο 25% θα επιφέρουν ντόμινο περικοπών στους κατόχους πολιτικών θέσεων στους οποίους ο μισθός συνδέεται με την βουλευτική αποζημίωση, όπως για παράδειγμα η αποζημίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας μέχρι και τις αμοιβές των μελών της κυβέρνησης.

Στην κυβέρνηση επικρατεί η λογική ότι οι περικοπές στις αμοιβές του πολιτικού προσωπικού αποτελούν μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης και στέλνουν μήνυμα στους πολίτες ενόψει και των μέτρων που θα ληφθούν για την αύξηση της φορολόγησης των αγροτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέτρο έχει προαναγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας και αποπειράθηκε να καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο ο αν. υπουργός Χρ. Βερβαρδάκης τον περασμένο Σεπτέμβριο χωρίς όμως επιτυχία καθώς η νομοθετική διαδικασία διακόπηκε από της εκλογές.

Οι περικοπές αφορούν τις αποζημιώσεις που λαμβάνουν υπουργοί, υφυπουργοί, διοικητές οργανισμών, γενικοί γραμματείς δήμαρχοι και περιφερειάρχες. Υπολογίζεται ότι οι μειώσεις που αφορούν το 25% των αποδοχών των συγκεκριμένων θέσεων θα φτάσουν έως και 1.000 ευρώ για τους υψηλούς μισθούς στο επίπεδο των γενικών γραμματέων που λαμβάνουν «καθαρά» 2.800 ευρώ, οι μειώσεις αναμένονται περίπου στα 700 ευρώ στο σύνολο των καθαρών αποδοχών, ορίζοντας το …ταβάνι των βασικών αποδοχών στο Δημόσιο στα 2.000-2.100 ευρώ.

Στα ίδια επίπεδα θα κινηθούν οι μειώσεις στις αποδοχές των διοικητών οργανισμών ενώ σε χαμηλότερο επίπεδο θα περιοριστούν οι περικοπές στις αποζημιώσεις δημάρχων και περιφερειαρχών που υπολογίζονται από 350-500 ευρώ.

Παράλληλα η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει την αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των βουλευτών με την επιβολή φόρου στο σύνολο των μηνιαίων αποδοχών που θα επιφέρει μείωση στους μισθούς των βουλευτών από 800-1000 ευρώ το μήνα.

Κάθε βουλευτής λαμβάνει μηνιαίως το ποσό των 2.086 ευρώ, σχεδόν την μισή βουλευτική αποζημίωση, αφού το σύνολό της υπολογίζεται σε 4.200 ευρώ, χωρίς να φορολογείται καθώς υπόκεινται σε ειδικό καθεστώς φορολόγησης. Το συνολικό αφορολόγητο ποσό αντιστοιχεί σε 29.204 ευρώ ετησίως. Εάν τελικώς φορολογηθεί και το συγκεκριμένο ποσό τότε οι βουλευτές θα ενταχθούν στα κλιμάκια φορολόγησης πάνω από 42.000 ευρώ ετησίως όπου φορολογούνται με συντελεστή 42% γεγονός που θα επιφέρει σημαντικές μειώσεις στις αποδοχές τους.

Αντίστοιχα ένας ενδεχόμενος  συνδυασμός της επιβολής μείωσης των αποδοχών, με την φορολόγηση του συνόλου της βουλευτικής αποζημίωσης θα μπορούσε επιφέρει σημαντικές μειώσεις στις αποδοχές των βουλευτών που θα ξεπερνούσαν ακόμα και το 30% των συνολικών αποδοχών.
Ντόμινο …μειώσεων

Η μειώσεις των αποδοχών του πολιτικού προσωπικού φέρνει ντόμινο μειώσεων και στις θέσεις που έχουν συνδέσει τις αποζημιώσεις των κατόχων τους με την βουλευτική αποζημίωση. Αμέσως μετά την επιβολή περικοπών στην βουλευτική αποζημίωση θα προκληθούν μειώσεις σε υπουργούς, αν. υπουργούς και υφυπουργούς, στις αποδοχές του Προέδρου της Δημοκρατίας- λαμβάνει αποδοχές δύο βουλευτικών αποζημιώσεων καθώς και των πρώην Προέδρων της Δημοκρατίας. Η μείωση των αποδοχών του γενικού γραμματέα συμπαρασύρει όσους έχουν συνδέσει τους μισθούς τους με τον μισθό της συγκεκριμένης θέσης.

Η ένταξη του αφορολόγητου επιδόματος στο φορολογητέο εισόδημα για τους βουλευτές μπορεί να συμπαρασύρει τους δικαστικούς λειτουργούς που λαμβάνουν αντίστοιχα αφορολόγητα επιδόματα ενώ οι μειώσεις σε δημάρχους και περιφερειάρχες συμπαρασύρει τις αποζημιώσεις αντιπεριφερειαρχών και αντιδημάρχων καθώς και προέδρων δημοτικών επιχειρήσεων, των οποίων οι αποδοχές είναι συνδεδεμένες με αυτές των επικεφαλής δήμων και περιφερειών.


Πηγή :  thetoc.gr


«Πάγος» από Ντάισελμπλουμ για το χρέος: Σε 15 χρόνια θα χρειαστεί παρέμβαση



Τότε θα καταγραφούν τα πρώτα χρηματοδοτικά εμπόδια λέει ο επικεφαλής του Eurogroup - Υποστηρίζει ότι υπάρχει συμφωνία η ετήσια εξυπηρέτηση του χρέους να φτάσει στο 15% του ΑΕΠ - Ανοιχτό το πότε και πώς θα γίνει η παρέμβαση

Οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης συμφωνούν ότι η ελάφρυνση χρέους για την Αθήνα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσω της τοποθέτησης του ορίου της ετήσιας εξυπηρέτησης του χρέους μάξιμουμ στο 15% του ΑΕΠ της χώρας δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Αλλά οι συζητήσεις για το χρόνο και τον τρόπο που θα πρέπει αυτό να συμβεί, αν, δηλαδή, θα πρέπει να γίνει «μπροστά», αν θα πρέπει να γίνει εν ευθέτω χρόνω και αφού ικανοποιηθούν ορισμένες προϋποθέσεις ή ως ένα μείγμα των δύο αυτών προτάσεων, θα ξεκινήσουν αργότερα μέσα στο έτος αφού η Ελλάδα ολοκληρώσει επιτυχώς την πρώτη αξιολόγηση από τους πιστωτές συμπλήρωσε ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup.

«Υπάρχει ευρεία κατανόηση για την μέθοδο που πρέπει να διαλέξουμε, και αυτή αφορά την εξέταση των ετήσιων αναγκών του χρέους» είπε ο Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Φαίνεται να υπάρχει, επίσης, μια ευρεία αποδοχή ότι ένα καλό ύψος για το όριο θα ήταν να τεθεί στο 15% του ΑΕΠ το μέγιστο» συμπλήρωσε.

«Και τρίτον, και σε αυτό εργαζόμαστε με τη Κομισιόν και το ΔΝΤ, ότι θα πρέπει να έχουμε μια κοινή βάση για τα σενάρια εφαρμογής (σ.σ. της ελάφρυνσης του χρέους): ποιες είναι πραγματικές προσμονές σε ένα κανονικό σενάριο; Ή διαφορετικά σε ένα αντίθετο σενάριο όσον αφορά την ανάπτυξη ή τον πληθωρισμό; κ.ο.κ.» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Ωστόσο ο ίδιος ο επικεφαλής του Eurogroup τάχθηκε κατά μιας συμφωνίας για μια πλήρη και πρόωρη μείωση του χρέους λέγοντας ότι αυτό ίσως να μην ήταν η καλύτερη λύση.

«Θα εξετάσουμε αν υπάρχουν "κορυφές" στις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας τα επόμενα 30 χρόνια. Η ανάλυση του ESM έχει δείξει ότι τα πρώτα χρηματοδοτικά εμπόδια μπορεί να καταγραφούν σε 15 χρόνια. Οπότε αν αυτά είναι τα δεδομένα θα ήταν παράξενο να προσπαθήσουμε να τα λύσουμε από τώρα - είναι πολύ μακριά» εξήγησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι άποψη του ΔΝΤ είναι ότι ενώ το να τεθεί το όριο του ύψους της εξυπηρέτησης του χρέους σε ετήσια βάση στο 15% του ΑΕΠ ήταν μια σταθερά που έχει λειτουργήσει για τις περισσότερες οικονομίες, η Ελλάδα ίσως να χρειαστεί πιο γενναιόδωρους όρους με τα ετήσια κόστη να περιορίζονται στο 10% του ΑΕΠ.

«Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι το ΔΝΤ πάντα εργάζεται με τη λογική του 15% αλλά αν αυτοί υποστηρίζουν ότι αυτό είναι πολύ υψηλό ποσοστό για την Ελλάδα τότε αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να συζητήσουμε μαζί τους» δήλωσε στο Reuters ο Ντάισελμπλουμ για το συγεκριμένο θέμα.

Όπως παρατηρεί το πρακτορείο ειδήσεων ορισμένοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε ιδιωτικές συζητήσεις λένε ότι το ΔΝΤ πιέζει για μείωση του χρέους της Ελλάδα την ώρα που το ίδιο περιμένει να αποπληρωθεί πλήρως.

«Με τα 86 δισ. του ESM αυτό που κάνουμε είναι να αποπληρώσουμε το ΔΝΤ γιατί το ΔΝΤ είναι πολύ ακριβό. Τα αποπληρώνουμε με τα δάνεια του ESM που είναι πολύ-πολύ φθηνότερα. ΈΝα μέρος του τρέχοντος προγράμματος είναι να μειώσουμε σταδιακά τα δάνεια του ΔΝΤ και το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών δανείων» εξηγεί ο επικεφαλής του Eurogroup.

Παρόλα αυτά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό το ΔΝΤ να συμμετέχει στο τρίτο πρόγραμμα ακόμα και χωρίς να δανείσει νέα χρήματα. «Είναι πολύ σημαντικό να εμπλακούν για την αξιοπιστία του προγράμματος και την πολιτική στήριξη στη Γερμανία, την Ολλανδία και αλλού» δήλωσε χαρακτηριστικά.



Πηγή : protothema.gr






Τι δείχνουν τα “βουβά εγκαίνια” Τζιτζικώστα στην Αθήνα




Η αποψινή βραδιά ήταν κρίσιμη για τον Απόστολο Τζιτζικώστα, καθώς με τα εγκαίνια του γραφείου του στην Αθήνα, ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας ήθελε να δείξει ότι η υποψηφιότητά του ξεφεύγει από τον τοπικισμό της Βορείου Ελλάδας, και έχει πανελλαδικά χαρακτηριστικά.

Οι προσδοκίες του επιτελείου Τζιτζικώστα δεν επαληθεύτηκαν. Η παρουσία στελεχών της Νέας Δημοκρατίας ήταν ασθενική, και ακόμη πιο υποτονική ήταν η παρουσία του κόσμου, των απλών πολιτών.

Για έναν υποψήφιο που προσδοκά να εκφράσει την πλατιά κοινωνία και όχι τους μηχανισμούς, η αποψινή βραδιά μάλλον θα πρέπει να προβλημάτισε τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Κι αν είναι αναμενόμενο να έχει οργανωτικές αδυναμίες στην Αθήνα, τα αποψινά “βουβά εγκαίνια” έδειξαν την ουσία μιας από τις πλέον προβληματικές παραμέτρους της υποψηφιότητας Τζιτζικώστα: Έχει χαρακτηριστικά “Λέγκας του Βορρά”, και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν καταγράφει ρεύμα αλλαγής γενιάς στην Κεντροδεξιά.

Πλέον, με τις εκλογές στις 22 Νοεμβρίου, ο Απόστολος Τζιτζικώστας έχει περίπου 40 μέρες στη διάθεσή του για να πείσει ότι δεν είναι… “εσωτερικού χώρου”, και ότι μπορεί να απευθυνθεί στο σύνολο της χώρας.

Απ΄την άλλη βέβαια, οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του υποστηρίζουν ότι μέσα σε αυτές τις 40 μέρες, θα αποδειχθεί η αδυναμία του να αρθρώσει εμπνευσμένο και οραματικό πολιτικό λόγο, σε αναντιστοιχία με το επιχείρημα της “Αλλαγής”.


Πηγή : ysterografa.gr


Δημόσιο: Τι θα αλλάξει σε αξιολόγηση, κινητικότητα, μισθολόγιο




Η αξιολόγηση δεν θα είναι τιμωρητική, ούτε θα έχει στόχο τις απολύσεις, καθώς -αντιθέτως- το Δημόσιο «έχει ανάγκη από προσλήψεις» και καλύτερη αξιοποίηση των υπαλλήλων του. Η κινητικότητα θα είναι έξυπνη, εθελούσια και με κίνητρα. Το μισθολόγιο δεν θα συνδέεται με το βαθμολόγιο, με στόχο τον εξορθολογισμό του. Ωστόσο, οι περισσότεροι υπάλληλοι θα μπορέσουν να δουν έστω μια μικρή αύξηση μέσα στο 2016. Αυτά είναι τα σημεία - κλειδιά του σχεδιασμού του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χρ.Βερναρδάκη.

Συγκεκριμένα, σε συνεντεύξεις που παραχώρησε την Παρασκευή στην ΕΡΤ1 και την Εφημερίδα των Συντακτών, ο κ. Βερναρδάκης ερωτηθείς για το ζήτημα της αξιολόγησης, υπογράμμισε ότι δεν ταυτίζεται με απολύσεις στο Δημόσιο.

«Το Δημόσιο δεν χρειάζεται απολύσεις αλλά προσλήψεις», είπε χαρακτηριστικά. Επανέλαβε, ότι όσοι έχουν περάσει στο Δημόσιο με διαδικασίες ΑΣΕΠ, θα έχουν προτεραιότητα στις προσλήψεις.

Τόνισε ότι η κινητικότητα θα είναι εθελοντική και χαρακτήρισε τις αποσπάσεις, διοικητική τρέλα λέγοντας ότι δεν μπορούν να χρονίζουν για έξι μήνες.

Παράλληλα, ο Χρ.Βερναρδάκης έκανε λόγο για «έξυπνη, εθελούσια κινητικότητα, με κίνητρα για τους εργαζόμενους».

Όπως εξήγησε, το νέο σύστημα κινητικότητας θα λαμβάνει υπόψη του τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας και τις επιλογές κάθε υπαλλήλου. Οι κενές θέσεις θα ανακοινώνονται online και θα επιχειρείται να «κουμπώσουν» με την ειδικότητα και τα προσόντα των ενδιαφερόμενων υπαλλήλων.

Εάν οι κενές θέσεις δεν μπορούν να καλυφθούν με τον τρόπο αυτό, τότε θα γίνονται προσλήψεις.

Το εργασιακό «προφίλ» του κάθε εργαζόμενου θα καταγράφεται στο πλαίσιο της αξιολόγησης. Όπως παρατήρησε ο κ. Βερναρδάκης, πλέον η διαδικασία «δεν θα αφορά μια ατομοκεντρική αξιολόγηση, αλλά θα είναι μια αξιολόγηση δομών, προσφερόμενου έργου, μέσα στην οποία και οι ατομικές αξιολογήσεις θα συμβάλλουν στο μέτρο που τους αναλογούν, στη γενική αξιολόγηση του έργου της δομής».

«Η αξιολόγηση δεν θα είναι ούτε τιμωρητική, ούτε εποπτική. Θα συμβάλει στην καλύτερη κατανομή των θέσεων εργασίας, στην καλύτερη περιγραφή της εργασίας του καθενός, ανάλογα με τα προσόντα του, τις ιδέες του, τις δεξιότητές του. Για να τον κάνει καλύτερο ή για να τον αξιοποιήσει σε μια θέση που μπορεί να είναι περισσότερο παραγωγικός» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σε ό,τι αφορά το μισθολόγιο, ο ίδιος ανέφερε ότι θα αποσυνδεθεί από το βαθμολόγιο, δηλαδή «θα μπορεί κανείς να έχει βαθμολογική εξέλιξη, χωρίς να σχετίζεται με τη μισθολογική του εξέλιξη ή το αντίστροφο».

Επίσης, παρατήρησε ότι στόχος είναι ο εξορθολογισμός στο μισθολόγιο του δημοσίου, δηλαδή «μια καταρχής ενοποίηση ομοειδών μισθολογίων» και «μια μείωση των μισθολογικών ανισοτήτων για την ίδια δουλειά».

Αν και τα πλαίσια είναι στενά, ο κ. Βερδαρδάκης ανέφερε ότι «θα κοιτάξουμε πρώτον να μην υπάρχει μείωση στο βασικό μισθό του Δημοσίου, αυτό είναι σίγουρο, όπως επίσης ότι για μεγάλη πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων είναι βέβαιο ότι θα δουν και μια μικρή αύξηση στους μισθούς, από το 2016».

Παράλληλα, προανήγγειλε νομοτεχνικές βελτιώσεις στο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων με έμφαση στην αντιμετώπιση των περιπτώσεων όπου υπάρχει παραπομπή σε δίκη για διάπραξη σοβαρών ποινικών αδικημάτων και κακουργημάτων.

Όπως είπε, θα παραμένουν σε αργία δημόσιοι υπάλληλοι που βαρύνονται με κακουργηματικές πράξεις, ακόμη και αν δεν έχουν συνεδριάσει τα πειθαρχικά όργανα.



Newsroom ΔΟΛ


«Βουτιά» έως 65% στις τιμές των ακινήτων σε οκτώ χρόνια




Καταστροφική οκταετία για την αγορά ακινήτων, με μείωση τιμών ακόμη και 65%, χαρακτηρίζεται η περίοδος 2008-2015, αλλά φαίνεται ότι ο κλάδος δεν έχει πιάσει «πάτο».

Τα εντυπωσιακά στοιχεία που έδωσαν χθες παράγοντες της κτηματαγοράς στο συνέδριο της Prodexpo δείχνουν ότι οι ιδιοκτήτες στην Ελλάδα έχουν υποστεί τεράστια ζημιά, καθώς βλέπουν να απαξιώνεται πλήρως η περιουσία τους. Μάλιστα, πολλοί εξ αυτών πληρώνουν δάνεια για ακίνητα χαμηλής πλέον αξίας, ενώ ένας στους τρεις δανειολήπτης δηλώνει ότι αδυνατεί πλέον να πληρώσει.
Τη μεγαλύτερη «ζημιά» στην οκταετία έχουν υποστεί, πάντως, οι μονοκατοικίες στα βόρεια προάστια και τα γραφεία σύγχρονων προδιαγραφών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος, Δ. Μπινιάρης:


• Οι μειώσεις στις μονοκατοικίες των βορείων προαστίων έως 400 τ.μ. έφτασαν 60%-65%.

• Αναφορικά με τις διακυμάνσεις τιμών σε οικόπεδα του Παλαιού Ψυχικού και της Φιλοθέης: Ενα οικόπεδο στο Παλαιό Ψυχικό ή στη Φιλοθέη κόστιζε περίπου 550.000 ανά στρέμμα το 1997, με τις τιμές να εκτοξεύονται στα 3 εκατ. ευρώ ευρώ ανά στρέμμα το 2000 και στα 4 εκατ. ευρώ ανά στρέμμα το 2007, λίγο πριν αρχίσει η κρίση, ενώ εν έτει 2015, οι τιμές έχουν υποχωρήσει στο 1 εκατ. ευρώ το στρέμμα.

• Μεγάλη είναι η πτώση και στους γραφειακούς χώρους με ένα ποσοστό από 50% έως 60% κατά τη διάρκεια της κρίσιμης περιόδου, ενώ οι σύγχρονοι αποθηκευτικοί χώροι έχουν σημειώσει πτώση σε ποσοστό 45% έως 50%.

• Πτώση από 35% έως 45% έχουν σημειώσει οι τιμές σε κεντρικά καταστήματα.

• Μικρότερη, μεταξύ 20%-25%, είναι η πτώση στα μικρά διαμερίσματα σε ακριβές συνοικίες της Αθήνας.

• Για τους γραφειακούς χώρους, οι τιμές στη Λεωφόρο Κηφισίας ανέρχονταν σε 25 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (τ.μ.) το 2007 και σήμερα έχουν υποχωρήσει στα 11 ευρώ ανά τ.μ. Στη Λεωφόρο Συγγρού έχουν μειωθεί από τα 15 ευρώ ανά τ.μ. στα 8 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης από τα 18 στα 9 ευρώ ανά τ.μ.

• Στις αποθήκες, οι τιμές στη Δυτική Αττική βρίσκονταν στα 7 ευρώ ανά τ.μ. το 2007 και σήμερα στα 3 ευρώ ανά τ.μ. Στη Βόρεια Αττική έχουν υποχωρήσει στα 4,5 ευρώ από τα 8 ευρώ ανά τ.μ. το 2007. Μεγαλύτερη είναι η πτώση στη Βοιωτία, όπου από τα 4 ευρώ ανά τ.μ. το 2007 σήμερα μισθώνει κάποιος αποθήκη με 1,5 ευρώ ανά τ.μ.

Σύμφωνα με τον κ. Μπινιάρη, η αγορά και οι εμπλεκόμενοι σ' αυτήν έκαναν τραγικά λάθη κατά τη διάρκεια της «χρυσής δεκαετίας» 1997- 2007, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι οι τράπεζες έδιναν δάνεια ακόμη και για το 120% της αξίας του ακινήτου, ενώ και οι καταναλωτές από την πλευρά τους, από μισθωτές ένιωθαν «ιδιοκτήτες» δανειζόμενοι και αυτοί στο 120% της αξίας αγοράς του ακινήτου. Επιπλέον, οι τρέχουσες εμπορικές αξίες των οικιστικών ακινήτων ανέρχονταν από το διπλάσιο έως το? πενταπλάσιο των αντικειμενικών αξιών, ενώ το κόστος μεταβίβασης του ακινήτου έφθανε το 15% της αντικειμενικής αξίας.

Οι μεσίτες ακινήτων και οι βοηθοί τους από τα 8.000 μέλη πανελλαδικά ξεπερνούν πια τα 30 χιλ. μέλη, ενώ οι παράνομοι μεσίτες (δικηγόροι, χρηματιστές, μηχανικοί κ.τ.λ.) ξεπερνούν τις 10 χιλ. Οι μηχανικοί, με ταχύρυθμο σεμινάριο βαφτίζονται εκτιμητές- ανεξάρτητοι συνεργάτες των τραπεζών. Αποτέλεσμα; Οι τιμές στην Αθήνα τη χρυσή περίοδο της ελληνικής κτηματοαγοράς να είναι κατά πολύ υψηλότερες από τις τιμές στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο!.

Στα λάθη που εξακολουθούμε και τώρα να κάνουμε ο κ. Μπινιάρης συμπεριλαμβάνει καταρχάς την υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση της αξίας της.
«Για να ανακάμψει η αγορά απαιτείται επανεκτίμηση όλων των ενυπόθηκων και των ''κόκκινων'' δανείων από ανεξάρτητους πιστοποιημένους εκτιμητές, καθώς και αναλογικό κούρεμα ώστε να γίνουν βιώσιμα. Επίσης, θα πρέπει να γίνει επανεκτίμηση από ανεξάρτητους εκτιμητές όλων των ακινήτων των τραπεζών, των ταμείων και του Δημοσίου, ώστε να μπορούν να διατεθούν στις τρέχουσες εμπορικές αξίες. Απαραίτητη θεωρείται και η δημιουργία δεικτών ακινήτων με τη συνεργασία όλων των παραγόντων της αγοράς και η άμεση υπαγωγή των αντικειμενικών αξιών στις τρέχουσες εμπορικές αξίες. Προϋπόθεση ανάκαμψης είναι και η ελάφρυνση της φορολογίας των ακινήτων προ της δήμευσής τους, καθώς και η άμεση εκμετάλλευση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας».

Ενας στους τρεις αδυνατεί να πληρώσει το δάνειό του

Μόλις το 4,5% απάντησε «ναι» και «μάλλον», ενώ «όχι» και «μάλλον όχι» απάντησε το 94,9% των πολιτών στην ερώτηση για το αν σκοπεύουν να αγοράσουν κάποιο ακίνητο τα επόμενα δύο χρόνια. Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι η κτηματαγορά δεν πρόκειται να ανακάμψει και οι πωλήσεις θα παραμείνουν σε «ρηχά» νερά.

Σύμφωνα με έρευνα της Marc:

Στην ερώτηση εάν «εσείς ή κάποιο μέλος του νοικοκυριού σας σκοπεύετε να προχωρήσετε σε κάποια πώληση ακινήτου την επόμενη τριετία» το 81,2% απάντησε «όχι» και «μάλλον όχι» και «ναι» και «μάλλον ναι» το 18,8%. Το 94,9% των ερωτηθέντων δεν ψάχνει προς ενοικίαση κάποιο ακίνητο αυτή την περίοδο, ενώ μόλις το 5,1% ψάχνει.

Στην ερώτηση «πιστεύετε ότι οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα τα επόμενα 2-3 χρόνια θα μειωθούν περισσότερο, θα αρχίσουν να αυξάνονται, ή θα παραμείνουν σταθερές», το 50,4% εκτιμά ότι θα μειωθούν, θα αυξηθούν το 6,8% και θα σταθεροποιηθούν το 30,8%. Στην ερώτηση εάν έχετε στεγαστικό δάνειο που τρέχει ακόμη, «ναι» απάντησε το 23,4% και όχι το 76,6%.

Ένας στους τρεις δανειολήπτες αντιμετωπίζει δυσκολία στην αποπληρωμή του δανείου του. Ειδικότερα στη ερώτηση «πώς ανταποκρίνεστε στις δόσεις του στεγαστικού δανείου», «πάντα στην ώρα τους» απάντησε το 69,3%, ενώ «συχνά με κάποια καθυστέρηση» το 18% και «έχω καθυστερημένες οφειλές» το 11,7%.

Στην ερώτηση εάν «έχετε κάνει διακανονισμό για μικρότερες δόσεις», «ναι» απάντησε το 40,9% και «όχ»ι το 54,8%.

«Πιστεύετε ότι θα μπορέσετε να αποπληρώνετε κανονικά τις δόσεις του στεγαστικού σας στο μέλλον», «ναι» και «μάλλον ναι» απάντησε το 59,1% και «όχι» και «μάλλον όχι» το 28,4%.
Αναφορικά με τη φορολογία, στην ερώτηση εάν «πιστεύετε ότι θα μπορέσετε να πληρώσετε τους φόρους που αφορούν το ακίνητό σας» το 30,9% απαντά «όχι» και «μάλλον όχι» το 30,9% και «ναι» και «μάλλον ναι» το 64,4%.

Εάν καταφέρνετε να πληρώνετε το ενοίκιό σας στην ώρα του, «στην ώρα του» απάντησε το 58,9% και «με κάποια καθυστέρηση» το 28,8%, ενώ το 11,7% έχει καθυστερημένα ενοίκια (πάνω από ένα).



Πηγή : imerisia.gr


ΠΩΣ εξαφάνισαν πάνω από 13.500 πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη..την μέρα που πήγαν ο Τσίπρας με τον καγκελάριο της Αυστρίας



Ούτε ταχυδακτυλουργοί να ήταν οι κρατικοί αρμόδιοι και οι Τούρκοι δουλέμποροι.. Μέσα σε μία μέρα κατάφεραν να εξαφανίσουν από προσώπου γης, ούτε λίγο ούτε πολύ, πάνω από 13..000 πρόσφυγες.

Κι αυτό μόνο σε μία περιοχή, την ...Λαμπεντούζα του Αιγαίου, τη Μυτιλήνη.

Μην πάει, όμως, ο νους σας στο κακό. Στο πολύ κακό, εννοώ. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι πέραν της βύθισης των σκαφών, που εφάρμοσαν στο παρελθόν άλλες μεσογειακές χώρες, για να εξαφανίσεις πρόσφυγες.

Προσέξτε τι σκαρφίστηκαν τα όργανα του ελληνικού κράτους για να δείξουν στον καγκελάριο της Αυστρίας που είχε πάει επίσκεψη στη Λέσβο ότι όλα στο νησί λειτουργούν τέλεια όσον αφορά τους πρόσφυγες. Και η υποδοχή και η ταυτοποίηση και οι καταυλισμοί. Φόρτωσαν σε τέσσερα καράβια 7.500 πρόσφυγες και τους έστειλαν στον Πειραιά.

Η Τρίτη, ημέρα της επίσκεψης του Αυστριακού στο νησί ήταν μία ξεχωριστή ημέρα για τους νησιώτες. Πουθενά δεν έβλεπες πρόσφυγες και τα πάντα είχαν επανέλθει στην παλιά, πριν τη μαζική έλευση τους, κατάσταση. Το περίεργο και εν πολλοίς ανεξήγητο, όμως, είναι ότι σε όλη τη διάρκεια της ημέρας τα καραβάκια των δουλεμπόρων είχαν σταματήσει να αποβιβάζουν πρόσφυγες στις ακτές.

Το ...ανώτατο συντονιστικό κέντρο που εδρεύει στα τουρκικά παράλια είχε δώσει απαγορευτικό στους απόπλους. Τα δρομολόγια ξανάρχισαν στις πέντε το απόγευμα, με την αποβίβαση περίπου 6.000 προσφύγων. Ήταν η ώρα της αναχώρησης του Αυστριακού επισήμου.

Που φυσικά όλα τα βρήκε τέλεια ή μάλλον υποδειγματικά...
.



Πηγή : apodytiriakias.gr


Ραχήλ Μακρή: Δεν πληρώνω ΕΝΦΙΑ, ελάτε να με πιάσετε με ντου



Την πρόθεσή της να μην πληρώσει ΕΝΦΙΑ γνωστοποιεί μέσω Facebook η Ραχήλ Μακρή, καλώντας μάλιστα την κυβέρνηση να την «πιάσει με ντου».

 Αναρτώντας ένα βίντεο με παλιότερες δηλώσεις του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου, ο οποίος δηλώνει ότι δεν θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ, η κ. Μακρή σχολιάζει:

«Ούτε εγώ θα πληρώσω θα ακολουθήσω τις συμβουλές σου. Εξάλλου δεν τον ψήφισα δύο φορές μια με Σαμαρά και μια με εσάς. Οπότε μπορείτε να στείλετε να με πιάσουν με ντου».



                                                                                                                       eglimatikotita.gr


Άρχισε ο Λεβέντης: Ο Βούτσης έκανε ατιμία. Σιχάθηκα την κατάσταση στη Βουλή, είναι χειρότεροι και από τη χούντα!




Απογοητευμένος δήλωσε εκ νέου ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, σχετικά με την κατάσταση στο ελληνικό κοινοβούλιο.                                

Μιλώντας στο Mega, δήλωσε ότι «είναι ένα ακροατήριο, οι δεξιοί χειροκροτούν τον δεξιό, οι αριστεροί τον αριστερό, είχα μάθει να μιλάω σε ακροατήρια που αν έλεγα κάτι σωστό το χειροκροτούσαν όλοι», είπε.

Και συνέχισε: «Έχω σιχαθεί αυτή την κατάσταση που συνάντησα, καταρχάς στις ομιλίες έκανε ο Βούτσης, θα την πω μια ατιμία. Έκανε τρεις κύκλους και τα μικρά κόμματα μετά τον τρίτο κύκλο. Δηλαδή 36 πρέπει να μιλάνε για να έρθει η ώρα της Ένωσης Κεντρώων. Ενώ πρώτα μπορούσες να παρέμβεις και στην αρχή».

Έκανε μάλιστα λόγο και για υποκρισία του προέδρου της Βουλής σχετικά με ενδεχόμενες περικοπές στους μισθούς των βουλευτών στεκόμενος στον ισχυρισμό ότι με τους συμβούλους που δικαιούται κάθε βουλευτής το κόστος που του αναλογεί τριπλασιάζεται: «Θα πάει ο Βούτσης να κόψει 10% από το μισθό του βουλευτή, στα 3.500 που είναι ο βασικός δηλαδή να κόψει 300 ευρώ και αφήνει τα 22.000, δεν είναι υποκρισία; Να το αφήσω εγώ ο Λεβέντης έτσι;».

Το τελευταίο δίωρο, υπογράμμισε, μίλαγαν όλοι οι υπουργοί. «Εάν αντιλαμβάνονται έτσι τη δημόσια ζωή είναι χειρότεροι και από τη χούντα», τόνισε. Επίσης έκανε εκτενή αναφορά για την χρήση των συμβούλων από τα κόμματα της Βουλής, λέγοντας πως κάθε βουλευτής έχει πέντε. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές επί 5, συν 300 για το κόμμα, είναι 1.100 ένα κόμμα, άλλοι 900 τόσοι η ΝΔ, είναι σοβαρά πράγματα που δεν ξέρω αν τα ξέρουν οι Ευρωπαίοι», συμπλήρωσε. Αναγνώρισε πως «αν είχε ένα κόμμα από 20 άτομα στα κεντρικά του γραφεία, αυτό είναι δικαιολογημένο, μέχρι εκεί» αλλά «1.100 για να γνωμοδοτούν είναι υπερβολή».

«Είμαι σίγουρος ότι του ΣΥΡΙΖΑ οι οπαδοί δεν γνωρίζουν ότι έχουν 1.100 συμβούλους. Περίμενα μια Βουλή που να λειτουργεί, να μπορώ να απευθυνθώ στον Τσίπρα για το ένα για το άλλο, μιλάει ο καθένας τον μονόλογό του και μετά περνάνε άλλοι 30 να έρθει η ώρα, έχει ξεθυμάνει αυτό που θέλω να πω και δεν έχει νόημα και να το πω», ήταν η χαρακτηριστική του τοποθέτηση.
Σχετικά με το εάν ο ίδιος όμως και το κόμμα του θα κάνει χρήση των συμβούλων είπε: «Η πρώτη σκέψη ήταν να γίνω ιεραπόστολος του συστήματος παραιτούμενος αλλά επειδή τους βλέπω ότι είναι αναίσθητοι, ατάραχοι και γελάνε όταν ακούν τέτοια πράγματα, θεωρούν δεδομένο ότι έχουμε το λαό και του πίνουμε το αίμα, δεν έχει νόημα και να πάρω ή να μην πάρω».

Για τον πρωθυπουργό είπε πως τον «χαιρέτισε με καλοσύνη, μιλήσαμε για τον πατέρα του, σε προσωπικό επίπεδο καλό αλλά είναι παιδί του συστήματος».

Είπε ωστόσο πως είναι «στο χέρι του Τσίπρα είναι να συνεργαστούμε» και πως «δεν είναι δύσκολα, οι τέσσερις συντάξεις να γίνουν μια, να μην υπάρχουν αργόμισθοι»...





Πηγή : huffingtonpost.gr


Απρέπεια από Χολέμπας - Πέταξε τη φανέλα της Εθνικής!



Ο αμυντικός της Γουότφορντ ήταν ο αρνητικός πρωταγωνιστής σε επεισόδιο που έλαβε χώρα μετά τη λήξη του αγώνα της Ελλάδας με τη Βόρεια Ιρλανδία για την προκριματική φάση του Euro 2016.

Αμέσως μετά το τέλος του αγώνα με τη Β. Ιρλανδία και παρά το βαρύ 3-1, οι διεθνείς κατευθύνονταν προς την εξέδρα των Ελλήνων για να τους χαιρετήσουν, αλλά ο μπακ της Γουότφορντ αρνήθηκε να τους ακολουθήσει.

Ο Χολέμπας πέταξε εκνευρισμένος τη φανέλα του στον αγωνιστικό χώρο, είχε ένταση με τον Αραβίδη –που προσπάθησε να τον πείσει να ακολουθήσει τους άλλους διεθνείς- και έτρεξε μόνος του στα αποδυτήρια προς έκπληξη των συμπαικτών του.



Πηγή


Βόμβα στις συντάξεις – Κίνδυνος στάσης πληρωμών και κρυφά χρέη ως 13 δισ. ευρώ!




- Ασφαλιστικά Ταμεία και ΕΟΠΥΥ ένα βήμα πριν την κατάρρευση
- Χωρίς χρήματα ως και 2,5 χρόνια χιλιάδες συνταξιούχοι
- Στον αέρα η έκδοση 273.000 συντάξεων, κίνδυνος για μεγαλύτερη μείωση εφάπαξ

Μια πραγματική βόμβα κρύβει το Ασφαλιστικό με “κρυφά” χρέη που απειλούν να τινάξουν όλο το σύστημα στον αέρα, μαζί όμως και τον ΕΟΠΥΥ ο οποίος περιμένει δισεκατομμύρια ευρώ από τα άδεια Ταμεία. Ουσιαστικά με το λογιστικό πρόβλημα που παρουσιάζεται βρίσκονται στον αέρα και οι συντάξεις και η περίθαλψη.


Μπορεί το έλλειμμα των Ταμείων να υπολογίζεται φέτος στο 1,5 και για του χρόνου στο 1,6 δισ και ήδη να λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπισή του με νέες περικοπές στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις αλλά και αύξηση των ορίων ηλικίας, όμως δεν είναι μόνο αυτά τα ποσά. Υπάρχουν κρυφά ελλείμματα συνολικού ύψους 8 δισ. το οποίο αππλά δεν... φαίνεται καθώς δεν έχουν ακόμη αποδοθεί εκκρεμείς συντάξεις που είναι στο ... περίμενε επί τουλάχιστον δύο χρόνια.


Σύμφωνα με τα στοιχεία στα ταμεία πρόνοιας είναι στο... περίμενε 30.500 ασφαλισμένοι που περιμένουν το εφάπαξ, ενώ άλλοι 21.000 αν και η καταβολή του εφάπαξ έχει εγκριθεί, δεν έχουν πάρει ακόμη τα χρήματά τους.Οι εκκρεμείς συντάξεις στο ΙΚΑ φτάνουν 79,644, ενώ καθυστερούν άλλες 129,885 επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑ. Ίδια εικόνα και στον ΟΑΕΕ με καθυστέρηση σε 33.000 συντάξεις, ενώ και ο ΟΓΑ καθυστερεί άλλες 30.000.


Και τα χρήματα δεν είναι μόνο αυτά. Τα Ασφαλιστικά Ταμεία προς διάφορους φορείς και τον ΕΟΠΥΥ έχουν επιπλέον χρέη 2 δισ. ευρώ. Κάπως έτσι διαμορφώνεται ένα εκρηκτικό κοκτέιλ χρεών τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν έτσι ώστε να αποφευχθεί στάση πληρωμών, είτε από τα Ταμεία προς τους συνταξιούχους, στάση πληρωμών των συντάξεων δηλαδή, είτε στάση πληρωμών του ΕΟΠΥΥ, για τον οποίο αναζητούνται άμεσα περί τα 900 εκατομμύρια ευρώ για να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του.



Πηγή : newsit.gr


Αναζητούν ηθικό αυτουργό για την αυτοκτονία της Μαρίας



Σε έρευνα... τύπου Βαγγέλη Γιακουμάκη για τον ηθικό αυτουργό της αυτοκτονίας της 21χρονης φοιτήτριας Μαρίας Νταλιάνη, προβαίνουν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ

Σε έρευνα... Βαγγέλη Γιακουμάκη για τον ηθικό αυτουργό της αυτοκτονίας της 21χρονης φοιτήτριας Μαρίας Νταλιάνη, προβαίνουν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. Αναζητούν πιθανά στοιχεία που ενδεχομένως θα αναδείξουν πρόσωπο ή πρόσωπα, τα οποία με την συμπεριφορά και τις ενέργειές τους ώθησαν το άτυχο κορίτσι στο κενό. Αν και οι οποίες τέτοιου είδους ενδείξεις, τεκμηριωθούν, δεν θα έχουν κάποια νομική ισχύ, οι αρμόδιοι αξιωματικοί είναι πρόθυμοι να ολοκληρώσουν τις έρευνες για να αποκαλύψουν τις αιτίες και την αφορμή που οδήγησαν την Μαρία στο απονενοημένο διάβημα.

Το τελευταίο εξάμηνο όπως προκύπτει από τις καταθέσεις το ευαίσθητο κορίτσι, από μία σειρά συνδυαστικών γεγονότων, είχε καταρρακωθεί ψυχολογικά αφήνοντας τον εαυτό της να καταρρεύσει. Τα πρώτα αστυνομικά συμπεράσματα κάνουν λόγο για ερωτική απογοήτευση και πιεστικό περίγυρο, με συγκεκριμένα πρόσωπα να έχουν σημαντικό ρόλο στην «πλημμυρίδα» αυτών των συναισθημάτων που κατέκλυσαν ασφυκτικά την 21χρονη φοιτήτρια.

Οι αστυνομικοί δεν έχουν πλέον καμία αμφιβολία πως πρόκειται για αυτοκτονία, σύμφωνα και με το πόρισμα της ιατροδικαστικής έκθεσης, στο οποίο απομένουν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων για να ολοκληρωθεί. Επιχειρούν όμως να απαντήσουν στο ερώτημα, τι οδήγησε την Μαρία στην αυτοκτονία, ένα κορίτσι που φαίνεται να αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα, όπως περιγράφεται σε σχετικό σήμα της ΕΛ.ΑΣ., τα οποία όμως  κάποιοι δημιούργησαν και άλλοι τα επέτειναν έως το μοιραίο τέλος

Για τουλάχιστον έξι μήνες, τα γαλάζια μάτια της Μαρίας ήταν μόνιμα  πλημμυρισμένα με δάκρυα και η απογοήτευση ήταν ευδιάκριτη σε κάθε της λέξη, όπως περιγράφουν σε καταθέσεις τους φίλες και φίλοι του άτυχου κοριτσιού.

Οι αστυνομικοί που ασχολούνται με την υπόθεση γνωρίζουν πως ο χωρισμός της από το 23χρονο αγόρι, συνέβη περίπου τον περασμένο Απρίλιο, κάτι που αποτέλεσε ένα ισχυρό σοκ για εκείνη. Το χρονικό διάστημα όμως μέχρι την πτώση της στο κενό, φαίνεται να υπήρξαν και άλλα γεγονότα, που την αναστάτωσαν και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην μοιραία απόφασή της και αυτά αναζητούν οι αστυνομικοί.

Ενδεικτικές, της κατάστασής της, είναι οι καταθέσεις φίλης της αλλά και μιας ξαδέρφης της, με την πρώτη να περιγράφει την απογοήτευση στο πρόσωπο της Μαρίας, την παραμέληση της εμφάνισής της, το κλείσιμο στον εαυτό της και στο σπίτι, ενώ η δεύτερη την επίσκεψη που δέχθηκε από την Μαρία στο νοσοκομείο, η οποία έκλαιγε καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής της εκεί.

Οι αξιωματικοί που χειρίζονται την υπόθεση περιμένουν και τα αποτελέσματα της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών από το κινητό τηλέφωνο της Μαρίας, το οποίο είχε μαζί της κατά την πτώση στο κενό. Θέλουν να εντοπίσουν τις τελευταίες κλήσεις, τις συχνότερες, τα sms, προκειμένου να διακριβώσουν αν κάτι από αυτά κλόνισε την 21χρονη και επίσπευσε την υλοποίησης της τραγικής απόφασης.


Πηγή : thetoc.gr


Απεργιακές κινητοποιήσεις σήμερα σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ



Στάση εργασίας για σήμερα και 24ωρη απεργία για την Δευτέρα έχουν προγραμματίσει οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Διαμαρτύρονται για τη δικαστική δίωξη 14 συναδέλφων τους.

Οι υπάλληλοι διώκονται για παραβίαση δικαστικής απόφασης και συμμετοχή σε παράνομη απεργία, αδικήματα τα οποία αφορούν στις πολύμηνες απεργιακές κινητοποιήσεις του 2013 εναντίον του μέτρου της διαθεσιμότητας.

Το υπουργείο Παιδείας, μετά από συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των διοικητικών, εξέφρασε τη συμπαράστασή του «στους συνδικαλιστικούς αγώνες των εργαζομένων για κοινωνική δικαιοσύνη και τη διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους, αναγνωρίζει τους κοινωνικούς αγώνες και θεωρεί τη δικαστική δίωξη των κατηγορουμένων διοικητικών υπαλλήλων καταχρηστική».


Πηγή: skai.gr


Επιστολή βουλευτών της Μέρκελ: Να στηρίξει η Γερμανία την Ελλάδα και την Τουρκία στο προσφυγικό




Περισσότερη στήριξη για την Ελλάδα και την Τουρκία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το βάρος που δέχονται από την προσφυγική κρίση, αλλά και πίεση για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων, ζητούν από την Άγγελα Μέρκελ 34 βουλευτές τοπικών κοινοβουλίων, δήμαρχοι και επικεφαλής κομματικών οργανώσεων του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).

«Η Γερμανία και η Ευρώπη είναι ισχυρές και μπορούν να δεχθούν πολλούς πρόσφυγες. Αλλά η παρούσα κατάσταση των εκ των πραγμάτων ανοιχτών συνόρων, δεν θέτει υπό αμφισβήτηση μόνο την κυριαρχία της Γερμανίας και της ΕΕ, αλλά δημιουργεί και τον κίνδυνο, η δυνατότητα και η ετοιμότητα υποδοχής προσφύγων να ξεπεράσει τα όριά της. Η συνέχιση της ανεξέλεγκτης ροής θέτει σε κίνδυνο την εσωτερική ελευθερία και ενισχύει τους ακραίους κάθε απόχρωσης», γράφουν στην επιστολή τους τα στελέχη του κόμματος της Άγγελα Μέρκελ.

Στην ίδια επιστολή, οι υπογράφοντες ζητούν από την Γερμανίδα καγκελάριο να λάβει άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα για την αποκατάσταση του κύρους του ευρωπαϊκού και του γερμανικού δικαίου, εξηγώντας ότι όσοι προέρχονται από ασφαλείς τρίτες χώρες θα πρέπει να απορρίπτονται στα σύνορα της Γερμανίας. Παράλληλα προτείνουν μεγαλύτερη ενίσχυση των προσφύγων στις ίδιες τους τις χώρες ή στις εκτός Ευρώπης χώρες όπου έχουν βρει καταφυγή, επιτάχυνση των διαδικασιών επαναπροώθησης και απέλασης, και καθαρά μηνύματα προς τις χώρες προέλευσης και τους λαούς τους, περί περιορισμένης δυνατότητας υποδοχής προσφύγων εκ μέρους της Γερμανίας.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Τουρκία, τα στελέχη του CDU τονίζουν ότι πρέπει να αναγνωριστεί το βάρος που δέχονται από το προσφυγικό κύμα και να στηριχθεί η προσπάθειά τους, αλλά και να τους ζητηθεί να ελέγχουν τα σύνορά τους πιο αποτελεσματικά. «Όσο τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι εκ των πραγμάτων ανοιχτά, θα πρέπει να προσφέρουμε σε όλα τα κράτη επί της βαλκανικής διαδρομής κάθε βοήθεια για την φύλαξη των συνόρων και για την φροντίδα των προσφύγων, και ταυτόχρονα να τους ζητήσουμε να μην στέλνουν απλώς πρόσφυγες προς την Γερμανία», αναφέρεται στην επιστολή.

Την ίδια ώρα με «αμυντικά μέτρα έκτακτης ανάγκης» απείλησε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ, σε περίπτωση που η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ δεν λάβει μέτρα για τον περιορισμό του αριθμού των προσφύγων που δέχεται η Γερμανία, και οι οποίοι στην πλειοψηφία τους καταλήγουν στη Βαυαρία.

«Θεωρώ βασικό καθήκον την ένταξη όσων έχουν ανάγκη προστασίας στη χώρα μας. Αλλά χωρίς περιορισμό της μετανάστευσης, δεν θα μπορέσει να υπάρξει βιώσιμη ένταξη», διευκρίνισε ο Βαυαρός πρωθυπουργός, ο οποίος το τελευταίο διάστημα ασκεί δριμεία κριτική στην πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ στο θέμα των προσφύγων.

Μιλώντας χθες σε συνάντηση δημάρχων του κρατιδίου του, ο κ. Ζεεχόφερ ζήτησε να ληφθούν μέτρα για την επαναπροώθηση των μεταναστών που προέρχονται από τις βαλκανικές χώρες και για την χρήση περισσότερων σιδηροδρομικών κόμβων εκτός Βαυαρίας. Τόνισε δε την ανάγκη, η κοινή γνώμη να αντιμετωπίζεται με ρεαλισμό και όχι με αυταπάτες που δεν μπορούν να συντηρηθούν για πολύ.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), έκανε λόγο για την ανάγκη «μεγαλύτερης συμμετοχής» από πλευράς τους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η Γαλλία δέχεται όσους πρόσφυγες δέχεται μια περιφέρεια ενός γερμανικού κρατιδίου. Ζήτησε δε την εγκατάσταση κέντρων υποδοχής και καταγραφής των προσφύγων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Βουλγαρία - και την στενότερη συνεργασία με την Τουρκία.

Ερωτώμενος αν τον ανησυχεί το ενδεχόμενο η κυρία Μέρκελ να τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης για την πολιτική της στην προσφυγική κρίση, ο κ. Ζεεχόφερ απάντησε αρνητικά: «Αν το πάρει θα την παραδεχτώ, θα χαρώ κι εγώ».



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,  iefimerida.gr


Ο Παναθηναϊκός "άλωσε" το ΣΕΦ



Ο Παναθηναϊκός νίκησε με 70-64 τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ και προκρίθηκε στα ημιτελικά, χάρη σε ένα εντυπωσιακό 15-0 σερί στη 4η περίοδο. Κομβική η παρουσία του Γιάνκοβιτς. Τα "έσπασαν" οι Πειραιώτες.

Την πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας πήρε ο Παναθηναϊκός, νικώντας στο "κεκλεισμένων των θυρών" ΣΕΦ τον Ολυμπιακό με σκορ 70-64. Με ένα εντυπωσιακό σερί 15-0 στη τέταρτη περίοδο, βάζοντας μεγάλα σουτ και δείχνοντας χαρακτήρα, οι πράσινοι πήραν διαφορά δεκαπέντε πόντων (44-59), την οποία οι Πειραιώτες δεν κατάφεραν να ανατρέψουν. Αντιθέτως, έμειναν δίχως σκορ για 6':20'', παρουσιάζοντας κάκιστη εικόνα στη τέταρτη περίοδο. Τα "έσπασαν" από την περιφέρεια, μετρώντας 5/30 τρίποντα. Οι πράσινοι παρουσιάστηκαν πιο έτοιμοι στην αναμέτρηση και κέρδισαν δίκαια στο τέλος.

Ο πρωταγωνιστής

Η παρουσία του Βλάντο Γιάνκοβιτς ήταν κομβική στη τέταρτη περίοδο, καθώς με δικούς του πόντους ο Παναθηναϊκός εκτόξευσε την διαφορά στο +8 (44-52) στο 33', βάζοντας ένα μεγάλο τρίποντο, το οποίο έδωσε ώθηση στους πράσινους. Ήταν το σουτ που έδωσε την μεγαλύτερη διαφορά στην αναμέτρηση ως εκείνο το σημείο, καθώς νωρίτερα δεν είχε ξεφύγει από το +5. Τέλειωσε το ματς με 12 πόντους, μετρώντας 4/4 δίποντα.


Ο αριθμός του αγώνα

Το επιβλητικό 15-0 του Παναθηναϊκού στη τέταρτη περίοδο, αλλά και το γεγονός πως ο Ολυμπιακός έμεινε δίχως σκορ στη καθοριστική τέταρτη περίοδο για έξι λεπτά και είκοσι δευτερόλεπτα. Οι 46 βολές για τους πράσινους είναι εντυπωσιακό νούμερο, σπάνια το συναντάς, αλλά στο τέλος τους έκαναν και αρκετά φάουλ οι Πειραιώτες ώστε να μειώσουν την διαφορά.


Που κρίθηκε

Το παιχνίδι κρίθηκε στη τέταρτη περίοδο. Με το σκορ στο 44-44, ο Παναθηναϊκός έκανε ένα εντυπωσιακό 15-0 σερί, φτάνοντας στο 44-59 στο 37'. Σε εκείνο το διάστημα οι πράσινοι βρήκαν ρυθμό στην επίθεση και έβαλαν μεγάλα σουτ, με τον Ολυμπιακό αντιθέτως να αναλώνεται σε λάθη και σε κακές επιλογές.


Ο αγώνας

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε το ματς με τους Μάντζαρη, Σπανούλη, Λοτζέσκι, Πρίντεζη και Γιανγκ, ενώ ο Παναθηναϊκός έχοντας τους Καλάθη, Φελντέιν, Πάβλοβιτς, Γκιστ και Κούζμιτς. Ο "καυτός" Πρίντεζης με τρίποντο και λέι-απ, συν το μπάσιμο του Σπανούλη, διαμόρφωσαν το 8-2 στο 3', με το "τριφύλλι" να είναι άστοχο στην επίθεση. Οι Πειραιώτες έπαιζαν με χετζ-άουτ και με αλλαγές μετά τα σκριν, με τον Γιανγκ να χρεώνεται με δεύτερο φάουλ και να περνάει στον πάγκο. Ο Ραντούλιτσα πέρασε στο παιχνίδι, έχοντας αντίπαλο τον Μιλουτίνοφ στο "5", με τον Γκιστ να δίνει... ανάσα στους πράσινους με κάρφωμα, "γράφοντας" το 8-6 στο 5'.

Οι Πειραιώτες είχαν μείνει για πέντε λεπτά δίχως σκορ, με τον Παναθηναϊκό να έχει βρει ρυθμό στο παιχνίδι του, φτάνοντας ένα σερί 7-0, με τον Γιάνκοβιτς να δίνει το προβάδισμα στους πράσινους (8-9). Οι δύο προπονητές έκαναν συνεχώς αλλαγές στις πεντάδες, ο Χάκετ έδωσε επιθετική ώθηση στους γηπεδούχους (14-11), με το 14-12 να είναι το σκορ της πρώτης περιόδου, στην οποία έχασαν αρκετές βολές (6/12) οι πράσινοι και πολλά τρίποντα (1/7τρ) ο Ολυμπιακός.


Στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Πρίντεζης συνέχισε να μην χάνει σουτ μέσα στη ρακέτα, ο Φελντέιν σε κάθε ευκαιρία πήγαινε για ντράιβ, με τον Σπανούλη να δίνει ασίστ στον Μιλουτίνοφ που κάρφωσε, διαμορφώνοντας το 18-14 στο 13'. Ο Ολυμπιακός "δάγκωνε" στην άμυνα και έπαιρνε τα ριμπάουντ, με τον Χάκετ να βγάζει ενέργεια, αλλά οι Πειραιώτες σπαταλούσαν τις κατοχές τους στην επίθεση, μετρώντας 1/12 τρίποντα. Ο Παναθηναϊκός το εκμεταλλεύτηκε και με τον Ραντούλιτσα έφερε το ματς στα ίσα (18-18) στο 15'.

Ο Ραντούλιτσα, ακολούθως, μπλόκαρε τον Μιλουτίνοφ και στη συνέχεια ο Διαμαντίδης στον αιφνιδιασμό με τρίποντο "έγραψε" το 18-21 (στο 17'), δίνοντας ξανά το προβάδισμα στο "τριφύλλι" το οποίο μέτρησε και πάλι σερί 7-0 στην επίθεση. Ο σταθερός Πρίντεζης με νέο "χουκ" βρήκε τον δρόμο προς το καλάθι (20-21), ο Φελντέιν απάντησε με τρίποντο, αλλά με τον ίδιο τρόπο σκόραρε και ο Λοτζέσκι (25-24), όντας αυτό το δεύτερο εύστοχο σουτ από τα 6.75 μέτρα (2/15τρ) για τους Πειραιώτες στο ματς. Το πρώτο μέρος βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες με 26-26.


Στο δεύτερο ημίχρονο ο Λοτζέσκι ξεκίνησε "καυτός" στην επίθεση και με πέντε σερί πόντους "έγραψε" το 31-30, με τις δύο ομάδες να παίζουν δυνατά στην άμυνα και τους ρέφερι να σταματούν συχνά το ματς για φάουλ. Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε και πάλι με τον Γιάνκοβιτς (31-32), ο Πρίντεζης απάντησε ξανά από το "ζωγραφιστό" (33-34), με τους Γιανγκ, Ραντούλιτσα και Μιλουτίνοφ να μετρούν τρία φάουλ στο ματς.

Ο Παναθηναϊκός έπαιρνε σκορ κυρίως με βολές, καταφέρνοντας να φτάσει στο +5 (35-40) στο 17' με τους Διαμαντίδη και Πάβλοβιτς, με τον Ολυμπιακό να έχει μπλοκάρει στην επίθεση. Εκεί έδωσε... ανάσα για τους Πειραιώτες ο Αθηναίου με τρίποντο, ενώ ακολούθως ο Αγραβάνης με βολή μείωσε στον πόντο (39-40). Ο Πάβλοβιτς απάντησε με εντυπωσιακό κάρφωμα, ο Διαμαντίδης σκόραρε ξανά με βολές, με το "τριφύλλι" να παίρνει και τα επιθετικά ριμπάουντ. Στην τελευταία επίθεση ο Σπανούλης έδωσε ασίστ στον Αγραβάνη, ο οποίος στην εκπνοή του δεκαλέπτου με ελεύθερο τρίποντο "έγραψε" το 44-44 στο σκορ.


Στη τελευταία περίοδο, ο Παναθηναϊκός πήρε στο ξεκίνημα και πάλι το προβάδισμα στο σκορ, με τον Γιάνκοβιτς να "γράφει" το 44-49, νικώντας μέσα στη ρακέτα τον Μιλουτίνοφ, με τον Ολυμπιακό να δείχνει στατικός στην επίθεση. Οι πράσινοι πατούσαν καλύτερα στο παρκέ, έπαιρναν σκορ μέσα στη ρακέτα, αλλά όταν ήρθε η ώρα "πυροβόλησαν" και από την περιφέρεια, "γράφοντας" το 44-52 στο 33' με τον Γιάνκοβιτς. Οι Πειραιώτες ήταν δίχως σκορ για πέντε λεπτά, όντας απελπιστικά άστοχοι και κάνοντας λάθη, με τον Φελντέιν να ευστοχεί σε νέο σουτ από τα 6.75 μέτρα, εκτοξεύοντας την διαφορά στο +11 (44-55) στο 35'.

Ο Παναθηναϊκός έλεγχε στο απόλυτο τον ρυθμό του παιχνιδιού, σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό που παρουσίαζε μία κάκιστη εικόνα στο παρκέ, κάνοντας απελπισμένες κινήσεις. Παράλληλα, ο γεμάτος αυτοπεποίθηση Πάβλοβιτς πήρε το... όπλο του και με σερί πόντους έφερε την διαφορά στο +15 (44-59) στο 37'. Οι γηπεδούχοι κατάφερναν να σκοράρουν ύστερα από σχεδόν έξι (!) λεπτά (6:20) με βολές του Πρίντεζη, δίνοντας τέλος στο 15-0 σερί των πρασίνων, αλλά ο Φελντέιν στη συνέχεια κάρφωσε στον αιφνιδιασμό. Ο Λοτζέσκι με γκολ-φάουλ μείωσε σε 49-61, ο Πρίντεζης έδωσε ψυχολογία μειώνοντας σε 53-61, αλλά ο Καλάθης απάντησε άμεσα (53-63). Το "τριφύλλι" στο τέλος διαχειρίστηκε σωστά τον χρόνο που πίεζε τον αντίπαλο, διατήρησε το προβάδισμα του, ήταν ψύχραιμος στις βολές και πήρε μία παλικαρίσια νίκη μέσα στο ΣΕΦ με σκορ 64-70.


Τα δεκάλεπτα: 14-12, 26-26, 44-44, 64-70

Ανά δεκάλεπτο: 14-12, 12-14, 18-18, 20-26

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σφαιρόπουλος): Γιανγκ 2, Παπαπέτρου 6, Σπανούλης 2, Στρόμπερι 4, Τσαϊρέλης, Μιλουτίνοφ 2, Πρίντεζης 19 (1), Αγραβάνης 6 (1), Μάντζαρης 2, Χάκετ 4, Λοτζέσκι 14 (2), Αθηναίου 3 (1).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τζόρτζεβιτς): Πάβλοβιτς 8, Γιάνκοβιτς 12 (1), Φώτσης 2, Ραντούλιτσα 4, Φελντέιν 14 (2), Διαμαντίδης 16 (1), Γκιστ 4, Καλάθης 6, Κούζμιτς 3.

Αναλυτικά τα στατιστικά του Ολυμπιακού στο ματς:


Αναλυτικά τα στατιστικά του Παναθηναϊκού στο ματς:





Πηγή : sport24.gr


Αυτές είναι οι λίστες με τους επίορκους δημόσιους υπάλληλους που θα μπουν σε αυτοδίκαιη αργία




Με ταχείς ρυθμούς δρομολογούνται από την κυβέρνηση διαδικασίες για συνολική επανεξέταση, από νομοπαρασκευαστική επιτροπή υψηλού κύρους, του πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων. 

Χωρίς να επιδιώκεται η εκ βάθρων αλλαγή του θεσμικού πλέγματος που διέπει το πειθαρχικό δίκαιο στο Δημόσιο, αναμένεται να επέλθουν νομοτεχνικές βελτιώσεις με έμφαση στην αντιμετώπιση των περιπτώσεων όπου υπάρχει παραπομπή σε δίκη για διάπραξη σοβαρών ποινικών αδικημάτων και κακουργημάτων.

Πάντως, το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης «τρέχει» με επείγουσες διαδικασίες την προσπάθεια για την επικαιροποίηση «ενός σύγχρονου, ουσιαστικού και αποτελεσματικού πλαισίου που θα το διέπει η αρχή της ισορροπίας στην άσκηση των ένδικων μέσων». Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επιμένει ότι είναι άδικο να δυσφημίζονται οι δημόσιοι υπάλληλοι λόγω κάποιων επίορκων, ενώ το πιστοποιούν και τα αριθμητικά στοιχεία.

Οι πειθαρχικές υποθέσεις που εκκρεμούν έως σήμερα είναι 460, την ώρα που στο Δημόσιο εργάζονται περίπου 600.000 άτομα. Μάλιστα, όπως σημειώνουν ηγετικά στελέχη από το επιτελείο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χριστόφορου Βερναρδάκη, εκ των 220 περιπτώσεων που αφορούν ιατρικό προσωπικό το οποίο εγκαλείται και παραπέμπεται σε πειθαρχικά συμβούλια για αυτοδίκαιη αργία ή δυνητική αργία, οι 150 σχετίζονται με μη σοβαρά παραπτώματα, οι 13 για «φακελάκι» και 22 για ποινικά θέματα (περιλαμβανομένων διενέξεων μεταξύ συζύγων, διαζυγίων κ.ά.).

Πάντως, το θέμα των «επίορκων» και τα φαινόμενα διαφθοράς κάθε άλλο παρά πρέπει να υποτιμούνται ακόμα και αν η αριθμητική των στοιχείων που αποτυπώνουν εκκρεμείς υποθέσεις λόγω καθυστέρησης στην απονομή πειθαρχικής δικαιοσύνης δεν δείχνει μεγάλα μεγέθη.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης επεξεργάστηκαν στοιχεία των ποινικών διώξεων, παραπεμπτικών βουλευμάτων και καταδικαστικών αποφάσεων που κοινοποιήθηκαν αρμοδίως στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης το 2014.

Η νέα ρύθμιση

Με τη νέα ρύθμιση θα απομακρύνεται, χωρίς κωλυσιεργία, άμεσα, από τα υπηρεσιακά του καθήκοντα υπάλληλος σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για αδίκημα το οποίο μπορεί να επισύρει την έκπτωση από την υπηρεσία ή έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη για παράπτωμα, το οποίο μπορεί να επισύρει την ποινή της οριστικής παύσης. Η έμφαση δίνεται σε περιπτώσεις παραπομπής σε δίκη για διάπραξη σοβαρών ποινικών αδικημάτων και κακουργημάτων.

Στις λίστες που ακολουθούν περιλαμβάνονται ποινικές διώξεις και καταδικαστικές αποφάσεις του 2014. Με βάση τη νέα ρύθμιση, θα ετίθεντο σε αυτοδίκαιη αργία οι σκιασμένες περιπτώσεις, εφόσον φυσικά υπάρξει αμετάκλητη παραπομπή στο αρμόδιο δικαστήριο.

Λίστα 1

Λίστα 2

Λίστα 3


Πηγή 


Εκλογή στη Ν.Δ. στις 22 και 29 Νοεμβρίου




Στις 22 και 29 Νοεμβρίου ορίστηκαν οι δύο γύροι για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, όπως αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ) του κόμματος. Οι δύο ημερομηνίες συμπίπτουν με την πρώτη ανάδειξη προέδρου από τη βάση (σ.σ. ήταν στις 29 Νοεμβρίου του 2009 που ο κ. Αντ. Σαμαράς επικράτησε στην κούρσα με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη) και βρίσκονται πολύ μακριά από τους αρχικούς σχεδιασμούς του επιτελείου της Ν.Δ. αλλά και από τα απώτατα όρια που είχαν, αρχικώς, θέσει οι κ. Κυρ. Μητσοτάκης, Αδ. Γεωργιάδης και Απ. Τζιτζικώστας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πεντάωρη (σ.σ. και συχνά εκρηκτική, αφού οι φωνές ακούγονταν μέχρι έξω) συνεδρίαση της ΚΕΦΕ οι εκπρόσωποι των τριών υποψηφίων πρότειναν ως ημερομηνία εκλογής την 15η Νοεμβρίου (η πλευρά Γεωργιάδη είχε αρχικώς προτείνει την 29η για συμβολικούς λόγους), ενώ ο κ. Θοδ. Αμπατζόγλου, εκπρόσωπος του κ. Ευ. Μεϊμαράκη, αλλάζοντας την αρχική θέση περί σύντομης εκλογής, πρότεινε οι κάλπες να στηθούν στις 29 Νοεμβρίου. Εν τέλει έγινε αποδεκτή η συμβιβαστική πρόταση του κ. Ανδ. Παπαμιμίκου και ο πρώτος γύρος ορίστηκε στις 22/11.

Η μακρά παράταση της προεκλογικής περιόδου κρίθηκε αναγκαία και για καθαρά τεχνικούς λόγους, καθώς υπήρχαν αμφιβολίες εάν το ηλεκτρονικό σύστημα-μητρώο όσων θα προσέλθουν να ψηφίσουν θα μπορούσε να είναι λειτουργικό πριν από τις 12 Νοεμβρίου.

Η ΚΕΦΕ προγραμματίζεται να συνεδριάσει, εκ νέου, την προσεχή Δευτέρα τόσο για τον αριθμό των κέντρων ψηφοφορίας που θα λειτουργήσουν όσο και για τη συνδρομή που θα κληθούν να καταβάλλουν παλαιά και μη μέλη της Ν.Δ. που θα θελήσουν να ψηφίσουν, ενώ πάντοτε τις αποφάσεις βαραίνει η οικονομική δυσπραγία του κόμματος έναντι μιας διαδικασίας που εκτιμάται ότι θα κοστίσει τουλάχιστον 700.000 ευρώ.

Με δεδομένο πλέον τον μακρύ εκλογικό ορίζοντα, η προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων αρχίζει να κλιμακώνεται. Μετά το μπαράζ συνεντεύξεων σε ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης ξεκίνησε κύκλο περιοδειών, με πρώτο σταθμό την Κύπρο, όπου, μεταξύ άλλων, είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη. Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε και τον τύμβο της Μακεδονίτισσας ως ένδειξη τιμής «στους πεσόντες Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριους κατά τους μεγάλους εθνικούς αγώνες στη Μεγαλόνησο εναντίον της Τουρκίας το 1964 και το 1974».

Τα γραφεία, επί της οδού Πανεπιστημίου, που θα αποτελέσουν και το στρατηγείο του μέχρι τις γαλάζιες κάλπες εγκαινίασε χθες και ο κ. Απ. Τζιτζικώστας, δεσμευόμενος ότι ξεκινά μία μεγάλη προσπάθεια «για να αλλάξουμε και να μεγαλώσουμε τη Ν.Δ. και, τελικά, να μπορέσουμε να εμπνεύσουμε τη χώρα». Το κεντρικό σύνθημα της εκστρατείας Τζιτζικώστα είναι «τολμάμε, αλλάζουμε, κερδίζουμε». Παρόντες από τους βουλευτές και πολιτευτές της Ν.Δ. ήταν οι Ν. Μηταράκης, Σ. Κεδίκογλου αλλά και ο πρώτος επιλαχών στην Εύβοια Κ. Μαρκόπουλος, Απ. Βεσυρόπουλος, οι Κ. Κιλτίδης, Δ. Σαμπαζιώτης και Γ. Κωνσταντόπουλος αλλά και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κ. Ζουράρις.


Έντυπη Καθημερινή