Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 5ευρω στα νοσοκομεία και έφερε 20ευρω




Toυ Δημήτρη Κατσαγάνη


Έχει αποτελέσει ένα από τα βασικά μότο της προεκλογικής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός ότι καταργήθηκε το εισιτήριο 5 ευρώ στα νοσοκομεία.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή η απερχόμενη κυβέρνηση "υποτιμά" πως η επιβάρυνση που υπόκεινται  τα 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχων από τις νέες παρακρατήσεις στις αποδοχές τους υπέρ της …ιατροφαρμακευτικής - περίθαλψης (ισχύουν από την 1η Σεπτεμβρίου) ανέρχονται σε τουλάχιστον 20 ευρώ κάθε μήνα.

Οι συνταξιούχοι είναι εκείνοι που αντιμετωπίζουν το πιο άμεσο κίνδυνο σταδιακού αποκλεισμού από την περίθαλψη, καθώς  μπορεί να γλιτώνουν 5 ευρώ κάθε  μήνα από μία ενδεχόμενη επίσκεψη τους σε κάποιο νοσοκομείο  του ΕΣΥ, από την άλλη –όμως- θα χάσουν στα σίγουρα τουλάχιστον τα τετραπλάσια από τις εισφορές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους υπέρ του ΕΟΠΥΥ.
Για παράδειγμα ένας ασφαλισμένος του ΙΚΑ που παίρνει κατώτατη κύρια σύνταξη ύψους 486 ευρώ και μαζί μία επικουρική σύνταξη 160 ευρώ θα υποστεί τις ακόλουθες έμμεσες απώλειες από τις νέες εισφορές:
- Από την αύξηση της παρακράτησης υπέρ ΕΟΠΥΥ  στις κύριες συντάξεις από το 4% στο 6% θα προκύψει επιβάρυνση κοντά στα 10 ευρώ.
- Από την παρακράτηση στην επικουρική σύνταξη ύψους 6%, ο συνταξιούχος θα χάσει άλλα 10 ευρω.
Συνολικά, λοιπόν, ο συνταξιούχος του παραπάνω παραδείγματος θα χάσει 20 ευρώ από τα 686 ευρώ που παίρνει κάθε μήνα κύρια συν επικουρική σύνταξη, την ίδια στιγμή που θα "γλιτώσει" το 5ευρω για εισιτήριο στο νοσοκομείο.
Ίδιες υποσχέσεις, μεγαλύτερα αδιέξοδα
Εξάλλου … ανυπόγραφη έμεινε τελικά  η Απόφαση που είχαν ετοιμάσει οι πρώην Υπουργοί  Δημήτρης Στρατούλης, Δημήτρης Μάρδας και Παναγιώτης Κουρουμπλής για την παροχή του Βιβλιαρίου Υγείας Ανασφάλιστου, αν και στην ομιλία του από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης την περασμένη Κυριακή , ο απερχόμενος Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την παροχή "κάρτας ανασφάλιστου" σε κάποιο αδιευκρίνιστο μέλλον.

 Προφανώς, γιατί η παροχή μίας τέτοιας κάρτας σε όλους τους ανασφάλιστους θα επιβάρυνε κατά τουλάχιστον 500 – 600 εκατ. ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό ετησίως, την ίδια στιγμή που τα ασφαλιστικά ταμεία χρωστούν πάνω από 1 δις. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ, ο ΕΟΠΥΥ χρωστά 1,6 δις. ευρώ ιδιώτες, ενώ η κρατική χρηματοδότηση προς αυτόν στο 6 μηνο του 2015 βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο της χρηματοδότησης συνολικά προς τους ασφαλιστικούς φορείς.

Την ίδια στιγμή, όμως, το νέο Μνημόνιο που έφερε η απερχόμενη κυβέρνηση στενεύει τον "κλοιό" γύρω κυρίως από τους αυτασφαλισμένους σε ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ λόγω των επικείμενων αυξήσεων των εισφορών, των κατασχέσεων και  του ελέγχου των καταθέσεων από το ΚΕΑΟ, ωθώντας τους σταδιακά εκτός συστήματος ασφάλισης - περίθαλψης.



Πηγή : capital.gr


Αστυνομικοί με ποδήλατα και βερμούδες σε Πλάκα, Ακρόπολη, Μοναστηράκι και Φιλοπάππου.



Αστυνομικοί με ηλεκτροκίνητα ποδήλατα και βερμούδες θα κυκλοφορούν από την επόμενη εβδομάδα στα τουριστικά σημεία της Αθήνας.

Πρόκειται για μία νέα υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ., έμπνευση του απερχόμενου υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση. Οι πρώτες περιπολίες θα ξεκινήσουν σε Ακρόπολη, Φιλοπάππου, Μοναστηράκι και Πλάκα.

Η πρώτη εμφάνιση των ποδηλατιστών της ΕΛ.ΑΣ. έγινε στα εγκαίνια του περιπτέρου της Ελληνικής Αστυνομίας στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι θα κάνουν… πετάλι μέχρι τις 19 Οκτωβρίου 2015 όταν και αναμένεται να έρθει η ετήσια διαταγή για την αλλαγή της χειμερινής στολής, αφού ο θεσμός λειτουργεί πιλοτικά και αφορά κυρίως στην πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας σε περιοχές με τουριστική κίνηση, που μειώνεται τον συγκεκριμένο μήνα.


Όπως και να έχει, 12 ποδηλάτες-αστυνομικοί, που θα φορούν κοντομάνικο μπλουζάκι με τα διακριτικά της ΕΛ.ΑΣ., βερμούδα μέχρι το γόνατο, όλα χρώματος μπλε, και τον εξοπλισμό προστασίας όπως κράνος, γάντια και τον ατομικό οπλισμό χωρίς όμως το αλεξίσφαιρο γιλέκο, θα κάνουν την εμφάνισή τους στην Ακρόπολη και στις τουριστικές περιοχές γύρω από αυτή. Οι αστυνομικοί θα περιπολούν ανά δυάδες σε τρεις βάρδιες από τις 06:00 έως τις 00:00.

Η πρωτότυπη καινοτομία, που έχει τεθεί σε εφαρμογή άλλες τρεις φορές στο παρελθόν (2002-2009-2012) αλλά δεν μακροημέρευσε, ήταν ανάμεσα στις εκκρεμότητες των εξαγγελιών του πρώην αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση, την οποία είχε αναλάβει προς υλοποίηση ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης.

Ο νέος θεσμός, μετά την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, θα κάνει την πιλοτική και ολιγοήμερη παρουσία του, στα Χανιά, τη Ρόδο και το Ναύπλιο. Η στόχευση της πρωτοποριακής αστυνόμευσης αφορά αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικά κέντρα και πεζόδρομους εμπορικής δραστηριότητας.

Τα δίτροχα έχουν επισκευαστεί και ανακατασκευαστεί για τις ανάγκες του αστυνομικού έργου. Η στελέχωση του θεσμού έγινε από άνδρες και γυναίκες αστυνομικούς, που μιλούν ξένες γλώσσες και θα περιπολούν στα σημεία των περιοχών που ορίστηκαν από τις αστυνομικές διευθύνσεις.

Η παρουσία τους θα έχει αποτρεπτικό και προληπτικό χαρακτήρα στην εκδήλωση ληστειών, κλοπές πορτοφολιών, που εντοπίζονται σε περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση, η επέμβαση όταν χρειαστεί, η άμεση ειδοποίηση για ενίσχυση από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές και η συμβουλευτική διευκόλυνση πολιτών και τουριστών.

Αν και πρόκειται για μια σοβαρή καινοτομία, συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ., κάνουν λόγο για σπασμωδικές κινήσεις και όχι συντονισμένα μέτρα, τα οποία είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αστυνόμευσης, και επισημαίνουν πως «ποδηλάτες αστυνομικοί» είχαν υπάρξει άλλες τρεις φορές στο παρελθόν, θεσμός όμως που έληξε άδοξα σε σύντομο χρονικό διάστημα.



Πηγή: huffingtonpost.gr


Έκθεση ΟΑΣΕ: Σχέση του Αλβανού πρωθυπουργού και κορυφαίων πολιτικών στελεχών με το οργανωμένο έγκλημα!



Στα 200 εκατ. ευρώ η περιουσία του αλβανού πρωθυπουργού, υποστηρίζει διεθνής έκθεση

Για άμεση ή έμμεση σχέση κορυφαίων πολιτικών στελεχών της Αλβανίας με το οργανωμένο έγκλημα και το λαθρεμπόριο κάνει λόγο ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) σε πολυσέλιδη εμπιστευτική έκθεσή του, που δημοσιεύει η ιστοσελίδα Lapsi.al.

Η έκθεση, που συντάχθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο, δεν αποτελεί επίσημη θέση του ΟΑΣΕ, αλλά είναι αναμφίβολα μία από τις πλατφόρμες, πάνω στις οποίες αρκετούς μήνες τώρα, έχει ξεκινήσει η μάχη για την αποποινικοποίηση της πολιτικής στην Αλβανία.

Ο χρόνος που συντάχθηκε η έκθεση αυτή συμπίπτει με την έναρξη της μάχης για την “εκκαθάριση” της πολιτικής, η οποία πήρε ακόμη μεγαλύτερη ώθηση μετά την άφιξή στα Τίρανα, του νέου πρεσβευτή των ΗΠΑ Ντόναλντ Λου.

Η έκθεση, που συντάχθηκε από τη μονάδα για τα πολιτικά και δημόσια θέματα του ΟΑΣΕ και έχει διανεμηθεί στις πρεσβείες των χωρών της ΕΕ και των ΗΠΑ, αφορά 31 μέλη του αλβανικού κοινοβουλίου, μέλη όλων των πολιτικών κομμάτων, τα περισσότερα εκ των οποίων του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Σοσιαλιστικού Κινήματος για Ένταξη.

Για πρώτη φορά μια διεθνής έκθεση αναφέρεται συγκεκριμένα σε αριθμούς για την περιουσία που φέρεται να έχει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα και φέρεται -σύμφωνα πάντα με την έκθεση- να την κρύβει στις ΗΠΑ μέσω του αδελφού του Όλσι Ράμα, αλλά και στις κατηγορίες για δωροδοκία για τις οικοδομικές άδειες, όταν ήταν δήμαρχος Τιράνων.

“Η περιουσία του φημολογείται πως ανέρχεται σε 200 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία επενδύθηκαν σε εταιρείες 'offshore' από τον αδελφό του, Ολσι, στις Ηνωμένες Πολιτείες” αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Όσο για τον πρόεδρο της Βουλής και ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κινήματος για Ένταξη (LSI) Ιλίρ Μέτα, η έκθεση αναφέρεται στα συμφέροντά του σε κατασκευαστικές εταιρείες, στο χώρο του τουρισμού, και της ενέργειας και κάνει λόγο για τις σχέσεις του με παράγοντες της μαφίας.

Για τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας και πρώην πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα, που σημάδεψε τα τελευταία 25 χρόνια την πολιτική ζωή της χώρας, η εμπιστευτική έκθεση του ΟΑΣΕ κάνει μνεία σε έρευνα του βαλκανικού ερευνητικού δικτύου BIRN για τους πολυσυζητημένους δεσμούς του με τον Νταμίρ Φάζλιτς, έναν Σερβοβόσνιο επιχειρηματία στον χώρο της ενέργειας, και τις αμφιβολίες σχετικά με τη χρήση της επιρροής του.



ΑΠΕ-ΜΠΕ, tanea.gr


Νέα στοιχεία για καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ έδωσε ο Φαλτσιανί σε έλληνες εισαγγελείς



Με νέα στοιχεία αλλά χωρίς αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής
η κατάθεση του άλλοτε υπαλλήλου της ελβετικής τράπεζας HSBC Εβρέ Φαλτσιανί, που υπέκλεψε αρχεία της με καταθέτες και λογαριασμούς.

Η κατάθεση Φαλτσιανί αξιολογείται ως σημαντική από το κλιμάκιο των εισαγγελέων καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο Φαλτσιανί φέρεται να έδωσε στους έλληνες εισαγγελείς σημαντικές πληροφορίες για τραπεζικές κινήσεις και λογαριασμούς καταθετών της τράπεζας στην οποία εργάστηκε, όχι όμως ονόματα πολιτικών η άλλων προσώπων.

Η πολυσέλιδη κατάθεση Φαλτσιανί αποτέλεσμα της πολύωρης εξέτασης του στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι, όπου είχε μεταβεί το κλιμάκιο των ελλήνων εισαγγελέων με επικεφαλής τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο, θα αξιολογηθεί από τους εισαγγελείς και θα ερευνηθεί σε βάθος το περιεχόμενό της.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κινήσεις των λογαριασμών που δόθηκαν από τον Φαλτσιανί και άλλες τραπεζικές πληροφορίες για έλληνες καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ απαιτούν χρόνο για να αποκαλύψουν ενδεχομένως άγνωστες πτυχές της υπόθεσης που βρίσκεται στο στόχαστρο των ερευνών για μαύρο χρήμα τα τελευταία χρόνια.

Το ραντεβού Φαλτσιανί και ελλήνων εισαγγελέων κλείστηκε πριν από ημέρες μετά από ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων, ενώ η αποστολή των εισαγγελέων στη γαλλική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκε υπό συνθήκες απόλυτης μυστικότητας.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι σύμφωνα με πληροφορίες,ούτε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου είχε ενημερωθεί για το ταξίδι και τη μετάβαση στο Παρίσι του κλιμακίου των εισαγγελέων, κάτι που δεν είθισται, ειδικά όταν πρόκειται εισαγγελείς να μεταβούν στο εξωτερικό.

Αφορμή πάντως για την εξέταση Φαλτσιανί,που ενδεχομένως να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη για τις περαιτέρω έρευνες για τους καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ,αποτέλεσε η διαβίβαση καταγγελιών προς την Εισαγγελία από τον σημερινό υπηρεσιακό υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Οι εν λόγω καταγγελίες που είχαν αποτυπωθεί και σε σχετικά δημοσιεύματα,έκαναν λόγο για ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης,στην οποία μετείχαν συγκεκριμένα πρόσωπα που διαθέτουν λογαριασμούς και καταθέσεις στη λίστα Λαγκάρντ και βρίσκονται από καιρό στο στόχαστρο των εισαγγελικών ερευνών.



Πηγή : tanea.gr


Ό,τι πρέπει να ξέρεις πριν ψηφίσεις τον… αντισυστημικό Λεβέντη



Και ξαφνικά, από την έκρηξη του πολιτικού ηφαιστείου της τελευταίας περιόδου εμφανίζεται ένα κομμάτι… λάβας που παρουσιάζεται στη δημόσια σφαίρα ως κάτι νέο, αλλά στην πραγματικότητα έρχεται από το χρονοντούλαπο της πολιτικής ιστορίας του τόπου: Βασίλης Λεβέντης ή αλλιώς Ενωση Κεντρώων.

Ενας ξεχασμένος πολιτικός, που ανα-γεννήθηκε και μεγάλωσε ουσιαστικά μέσα στην ιδιωτική τηλεόραση στην πιο trash εκδοχή της, εμφανίζεται σήμερα ως ο υπεύθυνος αρχηγός ενός προσωποπαγούς κόμματος, που επαινείται από τα μέσα για το ήθος του, την εντιμότητά του, το πολιτικό του ένστικτο και για τις υποτιθέμενες προφητείες του.

Το θριαμβευτικό αποτέλεσμα των εκλογών του προηγούμενου Ιανουαρίου, στις οποίες συγκέντρωσε 110.000 ψήφους (1,79%), φαίνεται πως ήταν μόνο η αρχή.

Βάσει όλων των τελευταίων δημοσκοπήσεων, η Ενωση Κεντρώων έχει βάσιμους λόγους να αισιοδοξεί για την είσοδό της στο κοινοβούλιο, την ίδια ώρα που ο αριθμός των νέων εγγραφών στο κόμμα διαφημίζεται πως άγγιξε το 1.000%, ενώ στο πολιτικό γραφείο του προέδρου καταφτάνουν διάφοροι πρώην πολιτευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, επιχειρηματίες και απλοί πολίτες, που ελπίζουν να μπουν στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Τηλεοπτικό προϊόν

Ανατρέχουμε στην ιστορία του Βασίλη Λεβέντη και αναρωτιόμαστε τι έχει αλλάξει και πώς μια μάλλον περιθωριακή φιγούρα που κραύγαζε για τους καναλάρχες, μετατράπηκε μέσα στο τελευταίο οκτάμηνο στον νέο ευνοημένο των media.

Αποτελεί άραγε ο Βασίλης Λεβέντης ένα ακόμα τηλεοπτικό προϊόν που θα καταναλωθεί με όρους θεάματος, συνιστά σύμπτωμα παρακμής και αποπολιτικοποίησης ή θα γίνει ένας ακόμα χρήσιμος παίκτης στο κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο;

Πώς γίνεται κόμματα, όπως το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου ή ο ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη να αδυνατούν, σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται, να κατέβουν στις εκλογές λόγω οικονομικών δυσκολιών και ο 64χρονος πια λεβέντης Βασίλης να τα καταφέρνει;

Πάντως, το τελευταίο διάστημα αρκετοί ένοικοι των εφοπλιστικών γραφείων στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά, μεγαλοδικηγόροι και πολιτικοί μηχανικοί (όπως ο ίδιος) στο κέντρο της Αθήνας διερωτώνται πού εξαφανίστηκε ο Β. Λεβέντης. Αυτός που συχνά χτυπούσε την πόρτα των γραφείων τους, ζητούσε οικονομική ενίσχυση, κάνοντας και κήρυγμα περί… διαπλοκής.

Από το παλιό ΠΑΣΟΚ

Με την ενεργό πολιτική ασχολείται για πρώτη φορά το 1974 ως ιδρυτικό μέλος και έπειτα υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Λίγο νωρίτερα, φοιτητής του Πολυτεχνείου ακόμα, είχε βγάλει και έναν δίσκο 45 στροφών, στον οποίο ερμήνευε δύο τραγούδια («Τα παιδιά του Πειραιά» και «Αχόρταγη Αλέκα»).

Μετά το 1981 εκδηλώνει έντονες διαφωνίες, καθώς θεωρούσε ότι το κόμμα -μετά τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης- σταδιακά απομακρυνόταν από τις αρχές του.

Το 1982 θέτει υποψηφιότητα για δήμαρχος του Πειραιά. Το 1984 ιδρύει -όπως ακόμα λέει υπερήφανα- το πρώτο οικολογικό κόμμα στην Ελλάδα, ενώ ο συνδυασμός που δημιούργησε με τον τίτλο «Ελεύθεροι» συμμετείχε στις ευρωεκλογές της ίδιας χρονιάς, αποσπώντας 8.816 ψήφους και ποσοστό 0,15%.

Φεύγει οριστικά από το ΠΑΣΟΚ το 1985, διότι θεωρεί προδοτική την εισχώρηση του κόμματος στις αρχές της ελεύθερης οικονομίας!

Το 1986 θέτει υποψηφιότητα για δήμαρχος Αθηναίων, λαμβάνοντας 2.352 ψήφους και ποσοστό 0,57%.

Στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 1989 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε τότε τοποθετήσει στο έμβλημα του κόμματος, δίπλα από τον πυρσό, ένα ουράνιο τόξο, το οποίο ο Λεβέντης θεωρούσε δικό του έμβλημα.

Υστερα από έντονες διαμαρτυρίες, κατεβαίνει υποψήφιος με τη Ν.Δ. στη Β’ Αθηνών. Κατατάχθηκε 29ος από τους 31…

Το 1990 ιδρύει τον τηλεοπτικό σταθμό Κανάλι 67, που μετονομάστηκε σε Κανάλι 40.

Το 1992 ιδρύει την Ενωση Κεντρώων, ώστε να θυμίζει την Ενωση Κέντρου και τον Γεώργιο Παπανδρέου.

Ιστορία γράφουν τη δεκαετία του ‘90 οι περιβόητες οργισμένες ατάκες-κατάρες του («να πάθουν καρκίνο ο Μητσοτάκης και ο Ανδρέας»), οι φάρσες που δεχόταν, όπως και η απόπειρα γελοιοποίησής του από τον δημοσιογράφο και μετέπειτα υπουργό Πάνο Παναγιωτόπουλο.

Στα μέσα της δεκαετίας του ‘90, στενός συνεργάτης του Λεβέντη και πρόεδρος της Νεολαίας του κόμματος είναι ο γνωστός… δημοσιογράφος και πλέον υποψήφιος με τη Χρυσή Αυγή, Αρης Σπίνος, από τους αγιογράφους της εγκληματικής συμμορίας.

Ο Βασίλης Λεβέντης πουλάει το κανάλι στα τέλη του 2000 στον Γιώργο Κουρή.

Ο σταθμός μετονομάζεται Extra Channel και αργότερα Extra Channel 3.

Ο ίδιος διατηρεί το 20% των μετοχών του καναλιού και μια τρίωρη εβδομαδιαία εκπομπή.

Αργότερα, σε μια αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, χάνει μεγάλο μέρος των μετοχών του, αλλά κρατάει την εκπομπή του.

Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, όπου έλαβε μέρος, δεν ξεπέρασε ποτέ το 0,7%. Τον Ιανουάριο όμως του 2015 φτάνει στο 1,79% με 110.826 πολίτες να τον ψηφίζουν. Πώς τα κατάφερε; Στη Θεσσαλονίκη, όπου ξεπερνά ακόμα και το ΠΑΣΟΚ, είναι γνωστό πως στις τελευταίες εκλογές, απογοητευμένοι (από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.) οπαδοί του ΠΑΟΚ και πρώην ψηφοφόροι αυτών των κομμάτων έδωσαν σύρμα για… λεβέντικη ψήφο.

Πολιτικός λόγος και ακροατήριο

Ο πολιτικός του λόγος πλέον, στα 64 του χρόνια, έχει μαλακώσει, το στραβωμένο ύφος έχει δώσει τη θέση του στην εικόνα του στωικού, του σταθερού στις απόψεις του πολιτικού, που περίμενε υπομονετικά τη σειρά του, για να δικαιωθεί.

Μετράμε πρόχειρα πάνω από 30 τηλεοπτικές εμφανίσεις τις τελευταίες 45 μέρες σε κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, όπου θα ονειρευόταν να εμφανιστεί τα προηγούμενα χρόνια, με τον ΣΚΑΪ -και όχι μόνο- να δείχνει μια ιδιαίτερη αγάπη για το πρόσωπό του.

Πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος του αφιερώνει μια ολόκληρη εκπομπή. Λίγο μετά τον εκλογικό του θρίαμβο, ο Νίκος Χατζηνικολάου ζητά δημοσίως συγγνώμη, εκ μέρους του συνόλου του δημοσιογραφικού χώρου, για τον μειωμένο χρόνο παρουσίασης των θέσεών του (27/1/2015, Real fm).

Στις 31 Ιανουαρίου εμφανίζεται στη δημοφιλή εκπομπή τού «φίλου του από τα παλιά» Θέμου Αναστασιάδη στον ΑΝΤ1. Λίγες μέρες αργότερα, του ξεφεύγει στον τηλεοπτικό αέρα πως εισέπραξε τα χρήματα της κρατικής επιχορήγησης, παρότι συστηματικά στο παρελθόν υποστήριζε ότι δεν θα τα πάρει.

Tους μήνες που ακολουθούν ο Λεβέντης καλείται σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα πολύ συχνά ως σχολιαστής των πολιτικών εξελίξεων και κυρίως της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Στις 9 Φεβρουαρίου 2015, μεταξύ άλλων, δηλώνει ανοιχτά πως επιθυμεί από το 2009 οικουμενική κυβέρνηση τεχνοκρατών. Προσθέτει και κάτι ακόμα: «O Σαμαράς πήγε να κάνει πέντε σοβαρά πράγματα, αλλά τον έλεγαν κατοχικό πρωθυπουργό και δεν τον άφησαν. Ο Παπαδήμος θα θριάμβευε, αλλά του έβαλαν πολιτικά πρόσωπα για υπουργούς μέσα και τον εμπόδισαν».

Στις 24 Απριλίου του 2015 εμφανίζεται αρωγός στον αγώνα των εργαζομένων των μεταλλείων, ώστε να μη σταματήσει η επένδυση της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός».

Επισκέπτεται τη Χαλκιδική και δηλώνει ότι είναι ο πρώτος πρόεδρος κόμματος που βρίσκεται και με τη φυσική του παρουσία δίπλα στους εργαζομένους των μεταλλείων, οι οποίοι φυσικά τον ευχαρίστησαν.

Σοβάρεψε…

«Τώρα σου φαίνεται σοβαρός. Πολύ πιο σοβαρός από κάποιους άλλους καλεσμένους που περιφέρονται στα πάνελ σαν μαϊντανοί κι έχουν καταντήσει τη Βουλή τσίρκο. Ζούμε αυτά που προέβλεψε. Ψηφίσαμε ανθρώπους που αποδείχθηκαν γραφικότεροι του Λεβέντη που λοιδορούσαμε» (Λ. Σταμπούλογλου, protagon.gr, 10/6/2015).

«Τα είχατε πει εσείς, κύριε πρόεδρε», του λένε σχεδόν απολογητικά ο ένας μετά τον άλλο οι παρουσιαστές, όταν τον προσκαλούν, σχεδόν πάντα μόνο του, για κάποια συνέντευξη.

Στις 8 Ιουνίου μιλάει επί 11 λεπτά στο κεντρικό δελτίο του Star για την πορεία της διαπραγμάτευσης, καταγγέλλοντας τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.

Λίγες μέρες αργότερα φτάνει στο σημείο να απειλεί (ταυτιζόμενος με πολύ γνωστότερους πολιτικούς, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος) τον Αλέξη Τσίπρα με ειδικά δικαστήρια σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Ποιοι τον ψηφίζουν

«Η Ενωση Κεντρώων δεν είναι ένα κλασικό κόμμα με καθορισμένη οργάνωση, δεν έχει μία και καθορισμένη ιδεολογία, είναι ένα πρόσωπο, ο Βασίλης Λεβέντης. Στοχεύει στην απολιτική ψήφο, στον πολιτικό κυνισμό, στους απογοητευμένους από το πολιτικό σύστημα και είναι σαφές πια πως έχει την ανοχή των μέσων. Θεωρώ δεδομένο όμως πως η υποστήριξη που έχει δεν είναι μόνο επικοινωνιακή, αλλά υπάρχουν και άλλες -άγνωστες ακόμα- πηγές χρηματοδότησης», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο καθηγητής Κοινωνικής και Πολιτικής Ανάλυσης του ΕΚΠΑ, πρόεδρος του Τμήματος ΕΜΜΕ, Γιώργος Πλειός.

«Με εξαίρεση το ΚΚΕ, η Ε.Κ. εμφανίζει σήμερα εισροές από όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Η ποικιλομορφία είναι ορατή στο ποσοστό μετατόπισης προς Ε.Κ. από ψηφοφόρους του Ιανουαρίου, τόσο της Χ.Α. όσο και του Ποταμιού (5%)», τονίζει ο Γ. Κωνσταντινίδης, επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, προσθέτοντας πως η Ε.Κ. λαμβάνει αξιόλογα ποσοστά, τόσο μεταξύ των υποστηρικτών του «Ναι» όσο και του «Οχι» στο δημοψήφισμα.

Ο Λεβέντης απευθύνεται στον εκτεταμένο όγκο των απογοητευμένων από τα πεπραγμένα των κομμάτων που διαχειρίστηκαν την εξουσία τα τελευταία χρόνια, αλλά και των λοιπών κοινοβουλευτικών κομμάτων. «Για 40 χρόνια ψήφιζες τους ίδιους, ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ. Μην πιάνεσαι κορόιδο, γίνε Λεβέντης. Στις 20 Σεπτεμβρίου διώχνουμε τους κλέφτες, όλοι μαζί Λεβέντες», ακούγεται σε ένα από τα προεκλογικά σποτ του.

Οι προτάσεις του

Ο Λεβέντης θεωρεί ότι η Ελλάδα πτώχευσε, γιατί δεν έκανε μεταρρυθμίσεις. Εξυμνεί τη Μέρκελ, γιατί κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά υπόσχεται και αυτός ότι με τις δικές του προτάσεις θα ξεφύγουμε σύντομα από τα Μνημόνια.

«Αν πιστεύει ο ελληνικός λαός ότι με το Οχι θα φοβηθεί η Μέρκελ, τότε θα βρεθεί και ο λαός και η κυβέρνηση στα κρύα του λουτρού!», έλεγε πριν από το δημοψήφισμα, βρίζοντας όσους ψηφίζουν «Οχι» και βάζοντας στην ίδια κατηγορία και στην ίδια πρόταση φασίστες και αριστερούς.

Σήμερα κάνει λόγο για απολύσεις 1.500 εργαζομένων στη Βουλή, «που είναι παράνομα διορισμένοι συγγενείς βουλευτών», ζητά να επιστρέψουν οι 12.000 αποσπασμένοι του Δημοσίου και να μπει ανώτατο όριο σύνταξης τα 1.500 ευρώ.

Χρησιμοποιεί συχνά τον όρο κλέφτες, όπως και η Χρυσή Αυγή, χωρίς όμως να έχει ανάλογο ρατσιστικό λόγο σε θέματα μεταναστών.

«Τη σύνταξη τη βουλευτική θα την κόψουμε, θα κόψουμε τα χρήματα των κομμάτων από το κράτος, θα κόψουμε τα χρήματα των ΜΚΟ από το κράτος, αυτές θα παίρνουν λεφτά μόνο από ιδιώτες. Προτείνουμε μείωση των βουλευτών στους 150, θητεία 12 έτη για κάθε βουλευτή. Τα μνημόνια υπερπροστατεύουν το Δημόσιο και ρίχνουν όλα τα βάρη στον ιδιωτικό τομέα», ισχυρίζεται.

«Ο Λεβέντης αντιλαμβάνεται την Πολιτεία περισσότερο ως μια εταιρεία, χρησιμοποιεί ευλογοφανή πολιτικό λόγο, στην ανάλυσή του συναντάμε συχνά τη χρήση ηθικών όρων, ενώ απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά σε κοινωνικό ανταγωνισμό και ταξική ανάλυση. Είναι κάτι ανάμεσα στον Μπέπε Γκρίλο και το Ποτάμι», σχολιάζει ο Γιώργος Πλειός, που τον τοποθετεί στα δεξιά του πολιτικού φάσματος. Μας θυμίζει πως ένα από τα πρώτα κόμματα-οργανώσεις που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν μέσα από την τηλεόραση ήταν ένα άλλο δεξιό κόμμα, ο ΛΑΟΣ…

«Οι αναφορές του Λεβέντη σε απολύσεις αργόμισθων δημοσίων υπαλλήλων ομοιάζουν περισσότερο στον λεγόμενο “λαϊκισμό του Κέντρου” παρά σε έναν μεταρρυθμιστικό λόγο», υποστηρίζει ο καθηγητής Γιάννης Κωνσταντινίδης, προσθέτοντας πως «η επιτυχία του Ιανουαρίου μαζί με την παρουσίαση των υψηλών δημοσκοπικών ποσοστών του τον ενέταξαν στο σετ επιλογών ψήφου, με συνέπεια η Ενωση Κεντρώων να θεωρείται μια υπαρκτή και νομιμοποιημένη επιλογή στις τρέχουσες εκλογές».

Οι «κωλοτούμπες» που του χάρισαν προβολή στα ΜΜΕ

1. Οι πρόσφατες ατάκες

► Οι αριστεροί είναι αποτυχημένοι πολίτες.

► Κάποια ζώα θέλουν και σύνταξη! Τώρα θα καταλάβουν και τα ζώα! Οι εισφορές είναι για να έχεις ανά πάσα στιγμή περίθαλψη – όχι για να παίρνεις σύνταξη.

► Για τη μεγάλη συγκέντρωση του «Οχι» είπε: «Συνάθροιση ακροδεξιών, χρυσαυγιτών, αριστερών, κάτι δραχμιστών, ένα άθροισμα λυσσασμένων σκυλιών».

► Ο όρος για να βγεις σε ένα κανάλι, είναι να σταματήσεις να καταγγέλλεις τους όρους της διαπλοκής.

► Σε δύο μήνες μπορώ να βγάλω τη χώρα από το Μνημόνιο και το 2017 μπορούμε να ξαναβγούμε στις αγορές.

► Στις 12 Ιουλίου επεδείχθη ένα μεγαλείο από τη Μέρκελ και σώθηκαν οι καταθέσεις και οι συντάξεις.

► Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με την κυβέρνηση, αλλά όχι με σύμπραξη.

► Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Εγώ δεν είμαι αντισυστημικός, εγώ είμαι συστημικός, αλλά όχι διεφθαρμένος.

► Εγώ το 10%-12% που θα μου δώσει η Ελλάδα, θα το κάνω 30%-40% στις επόμενες εκλογές.

2. Οι παλαιότερες δηλώσεις του

► Αν ήμουν κωλοτούμπας, θα ήμουν σε όλα τα κανάλια των μεγαλονταβατζήδων εκδοτών (2014).

► Ολοι στέκονται κλαρίνο μπροστά στον Μπόμπολα, τον Αλαφούζο, τον Κυριακού, τον Κοντομηνά, σε όλους. Ο μόνος που δεν το δεχόταν η καρδιά μου να γίνει τέτοια υπεξαίρεση του λαϊκού χρήματος και να μην το καταγγείλω, αφού το εντόπισα, ήμουν εγώ. Καταδίκασα τον εαυτό μου να μη με φιλοξενούν πουθενά (10/2/2015, Extra).


Πηγή: Κώστας Ζαφειρόπουλος – efsyn.gr


Πανούσης: Είδα πρόσωπα στο Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλω να σχολιάσω



Ο Γιάννης Πανούσης ασκεί έντονη κριτική στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία όπως υποστηρίζει δείχνουν ανακύκλωση των ίδιων προσώπων σε άλλους ρόλους.

Ο πρώην υπουργός ασκεί έντονη κριτική στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία όπως υποστηρίζει δείχνουν ανακύκλωση των ίδιων προσώπων σε άλλους ρόλους, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκανε το προσδοκόμενο άνοιγμα στην κεντροαριστερά.

Υποστηρίζει επίσης, πως όποιος πει ότι θέλει νέες εκλογές λόγω αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης θα καταστραφεί και ότι αν του γίνει πρόταση από τη Ν.Δ. να αναλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τότε σε περίπτωση που δεχθεί θα έχουμε έναν χειμώνα που θα τον θυμόμαστε για χρόνια.

Ο κ. Πανούσης δηλώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ «έμπλεξε τα ιδεολογήματα με την πραγματικότητα. Έμπλεξε τους ακτιβισμούς με τη συνολική διαχείριση των προβλημάτων», ενώ πέρα από τη διαχειριστική αδυναμία ορισμένων υπουργών δεν κατάλαβε «τι αριστερό έκαναν στα υπουργεία, ώστε να δείξουν μία χρηστή διοίκηση, διαφάνεια και ισονομία».

«Aπειλήθηκα για τη ζωή μου. Δικαιωματίες του ΣΥΡΙΖΑ επισκέπτονταν στον Κορυδαλλό κατηγορουμένους για τρομοκρατία, τους οποίους παραπληροφορούσαν λέγοντάς τους ότι εκείνος ευθύνεται για ότι στραβό κάνει η κυβέρνηση σε βάρος τους. ‘Θα φάμε τον Πανούση’, λέγανε» αποκαλύπτει ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης σε συνέντευξη στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής».

Τρεις τουλάχιστον μεμονομένους Ευρωπαίους τζιχαντιστές με διαβατήρια κρατών μελών της Ε.Ε. είχε εντοπίσει η ΕΥΠ στην Ελλάδα, επί των ημερών του, για τους οποίους ενημερώθηκαν οι υπηρεσίες άλλων χωρών, αναφέρει ο κ. Πανούσης. Επιμένει, επίσης, σε κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Δημοκρατίας, δίνοντας όμως άλλη διάσταση αυτή τη φορά, καθώς προτείνει πρωθυπουργό τρίτο πρόσωπο πέραν των δύο πολιτικών αρχηγών.

Όλη η συνέντευξη:

Τάσσεστε υπέρ συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ. Δεν προβληματίζεστε ότι έτσι μπορεί να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση η Χρυσή Αυγή;

Όχι δεν με προβληματίζει αυτό. Μη ξεχνάτε ότι έχουμε ένα προηγούμενο. Σας θυμίζω ότι όταν το ΠΑΣΟΚ έκανε κυβέρνηση με τον Σαμαρά και τη ΔΗΜΑΡ το ΠΑΣΟΚ παρέμενε αξιωματική αντιπολίτευση. Πάντα υπάρχει τρόπος να λειτουργήσει ένας τέτοιος συνασπισμός. Το ποιος θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση θα το δούμε κοινοβουλευτικά και στο κάτω κάτω είναι δουλειά των συνταγματολόγων.

Ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι δεν επιθυμεί συνεργασία με Ν.Δ. και Ποτάμι. Αν επιμείνει θεωρείται ότι υπάρχει ο κίνδυνος η χώρα να συρθεί ξανά σε εκλογές;

Είναι διαφορετικό πράγμα το προεκλογικό σλόγκαν ή η προεκλογική τακτική του καθενός από αυτό που τελικά θα γίνει. Ο καθένας θέλει την αυτοδυναμία και να έρθει πρώτος. Με την ίδια λογική μπορείς να πεις ότι ο Μειμαράκης προσπαθεί να μαζέψει ψήφους από αυτούς που θέλουν οικουμενική κυβέρνηση. Αποκλείω το σενάριο νέων εκλογών. Όποιος πει ότι θέλει νέες εκλογές λόγω αδυναμίας σχηματισμούς κυβέρνησης θα καταστραφεί. Ο Τσίπρας δεν θα πάει σε εκλογές. Θα βρουν έναν τρόπο σχηματισμού κυβέρνησης.

Το πρόβλημα δεν είναι να αγαπηθούν αλλά να συνεργαστούν αυτοί που το ψηφίσανε το Μνημόνιο για την εφαρμογή του. Όλα όσα ακούγονται, κυρίως από το ΣΥΡΙΖΑ και όχι τον ίδιο τον Τσίπρα, ότι θα εφαρμόσουμε κάτι που δεν θέλουμε τα θεωρώ προεκλογικά λόγια.

Ας πάρουμε το χειρότερο σενάριο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμετέχει στην  κυβέρνηση της επόμενης ημέρας. Τι θα γίνει; Θα βρίσκεται στα κάγκελα και θα καταγγέλλει το Μνημόνιο που ψήφισε;

Νομίζω ότι σε περίπτωση συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων πρέπει ο πρωθυπουργός να είναι τρίτο πρόσωπο πέραν των δύο αρχηγών, ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα.

Ο κ. Τσίπρας εκτιμάτε ότι έκανε το άνοιγμα στην κεντροαριστερά που του είχατε προτείνει σε παλιότερες συνεντεύξεις σας;

Δυστυχώς δεν το έκανε. Περίμενα με αγωνία να δω τα ψηφοδέλτια. Δυστυχώς είδα μία ανακύκλωση των ίδιων προσώπων σε άλλους ρόλους. Δεν ξέρω ποια είναι η βούληση του κ. Τσίπρα, τον οποίο ευχαριστώ που μου έδωσε την ευκαιρία να συνεργαστούμε και με προστάτευσε το διάστημα αυτό. Υπάρχει το ζήτημα της ανασφάλειας που νιώθει λόγω της απόσυρσης πολλών στελεχών. Οπότε αυτοί που έμειναν, τα διάφορα μορφώματα, πιθανόν να τον έχουν εγκλωβίσει υποστηρίζοντας ότι ‘εμείς μείναμε μαζί σου άλλα ακολουθείς αυτή τη γραμμή. Δεν στρίβεις’.

Ο Τσίπρας πρέπει να είναι ένας πρωθυπουργός που στηρίζεται σε σοσιαλιστικές-σοσιαλοδημοκρατικές δυνάμεις. Δεν πρέπει να είναι ένας αριστερός πρωθυπουργός που θα στηρίζεται σε αριστερές ή αριστερίστικες δυνάμεις. Εφόσον δεν έκανε αυτή τη στροφή με τα πρόσωπα των ψηφοδελτίων τουλάχιστον ας την κάνει στη σύνθεση της κυβέρνησης. Αυτή τη στιγμή ρίχνει το βάρος στο να ελέγχει την κοινοβουλευτική του ομάδα. Αν αυτούς τους πάρει και τους ξαναβάλει υπουργούς δεν θα αλλάξει κάτι. Και είδα κάτι πρόσωπα και στο επικρατείας που δεν θέλω να σχολιάσω.

Ποιο πιστεύετε ότι ήταν το βασικότερο λάθος του ΣΥΡΙΖΑ αυτούς τους επτά μήνες διακυβέρνησης;

 Έμπλεξε τα ιδεολογήματα με την πραγματικότητα. Έμπλεξε τους ακτιβισμούς με τη συνολική διαχείριση των προβλημάτων. Ανακάτεψε λαθεμένες εκτιμήσεις σε επίπεδο παγκοσμιοποίησης και Ευρώπης με απόψεις ότι μπορείς να ρίξεις τον καπιταλισμό αν έχεις μία αριστερή κυβέρνηση σε μία χώρα.

Πέρα της διαχειριστικής αδυναμίας από ορισμένους υπουργούς δεν μπόρεσα να διακρίνω ποια ήταν η αριστερή τους εκδοχή. Δεν κατάλαβα τι αριστερό έκαναν στα υπουργεία, ώστε να δείξουν μία χρηστή διοίκηση, διαφάνεια και ισονομία.

Θεωρείτε ότι στοχοποιηθήκατε στο θέμα που ανέκυψε με τις έρευνες σε κελιά κρατουμένων στον Κορυδαλλό;

Το να σε απειλούν να σε σκοτώσουν όταν είσαι υπουργός Προστασίας του Πολίτη είναι μέσα στο παιχνίδι. Απειλήθηκα για τη ζωή μου. Αλλά το σημαντικό είναι άλλο. Λίγο πριν παραιτηθεί η κυβέρνηση εμφανίστηκε από τον ιστότοπο ιντιμίντια ότι έχω στείλει αστυνομικούς να ελέγξουν κελιά κατηγορουμένων για τρομοκρατία. Μίλησα με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλο και τον ρώτησα γιατί δεν διαψεύδει την είδηση αφού και ο ίδιος μου παραδέχθηκε στη συζήτησή μας ότι η είδηση είναι παντελώς αναληθής. Οι φυλακές είναι χώρος του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το υπουργείο φυλάχτηκε και δεν είπε ότι είναι ψέματα και δεν έχει σχέση ο Πανούσης. Το πρώτο ερώτημα είναι γιατί; Δεύτερον, ρωτώντας για το ποιος διαδίδει αυτά τα πράγματα δυστυχώς έμαθα ότι προέρχονται από δικαιωματίες του ΣΥΡΙΖΑ που πηγαίνουν και παραπληροφορούν κρατουμένους για τρομοκρατία λέγοντάς τους ότι με τη παρέμβαση Πανούση γίνονται όλα τα στραβά σε βάρος τους. Εκτός από τους Πυρήνες της Φωτιάς με απειλούν και ποινικοί. Η θεωρία των δικαιωματιών του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι εκείνοι και το υπουργείο Δικαιοσύνης υπερασπίζονται τους κρατουμένους ενώ εγώ τους στοχοποιώ. Στην ουσία στοχοποιούν εμένα για κάτι που δεν έκανα. Ελεύθερα με απειλούσαν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους. «Θα φάμε τον Πανούση», λέγανε κάποιοι.

Σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης με κορμό τη Ν.Δ. θα συμμετείχατε αν σας γινόταν πρόταση;

Αν δεχθούμε ότι μου γίνεται πρόταση από τη Νέα Δημοκρατία για να είμαι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμετέχει σε αυτή την κυβέρνηση τότε θα έχουμε ένα χειμώνα που θα το θυμόμαστε χρόνια. Θα έχουμε εντάσεις. Το Μνημόνιο ούτως η άλλως δημιουργεί εντάσεις λόγω φτωχοποίησης. Έχουμε και το κόμμα του Λαφαζάνη που θα δημιουργήσει ένταση. Αν παράλληλα υπάρχει μία κυβέρνηση που έχει απέναντι τον ΣΥΡΙΖΑ τότε τα πράγματα θα είναι άσχημα. Άρα να έρθω να υπερασπίσω τι; Συνεπώς το αφήνουμε και θα δούμε. Έχουν ανθρώπους να βάλουν. Το θέμα είναι ότι αν δεν υπάρξει ο μεγάλος συνασπισμός θα τροφοδοτούνται εντάσεις και θα υπάρχει αδυναμία αντιμετώπισής τους.

Πληθαίνουν οι δηλώσεις αξιωματούχων για είσοδο τζιχαντιστών στη χώρα μας. Τι εικόνα είχατε ως υπουργός;

Ουδέποτε η ΕΥΠ μου μίλησε για θύλακες τζιχαντιστών στη χώρα μας. Η ΕΥΠ επί των ημερών μου εντόπισε στην Ελλάδα τζιχαντιστές, οι οποίοι ήταν ευρωπαίοι πολίτες. Δεν μπήκαν μαζί με τους μετανάστες. Μπήκαν κανονικότατα με τα διαβατήριά τους ως ευρωπαίοι πολίτες και με το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Επρόκειτο για Γάλλους υπηκόους και τα λοιπά. Από τις ελληνικές Αρχές κινήθηκαν όλες οι διαδικασίες για να βγάλουμε τα άτομα αυτά από τη χώρα. Μέσα στα κύματα προσφύγων μπορεί να υπάρχουν τζιχαντιστές αλλά σήμερα η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει θέμα οργανωμένων θυλάκων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους που μπορεί να μας απειλούν.

Συνδέεται την εκτόξευση των μεταναστευτικών ροών με την πολιτική που ακολουθεί στο θέμα η Τουρκία;

Με την Τουρκία έχουμε μία συνεργασία και γίνονται αναχαιτίσεις. Αλλά προφανώς αν η γείτονα χώρα θέλει να σπρώξει κόσμο στην Ελλάδα μπορεί να το κάνει. Και εκτιμώ ότι υπάρχουν κύκλοι στην Τουρκία που το κάνουν. Υπάρχουν, επίσης, άνθρωποι που έχουν στήσει μπίζνες στα παράλια. Έχουν κάνει ξενοδοχεία, όπου μένουν πρόσφυγες και τα λοιπά. Ούτε η Ευρώπη μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Μόνο ο ΟΗΕ μπορεί. Που θα πάνε τα εκατομμύρια προσφύγων; Η Ευρώπη δεν τα αντέχει. Πρέπει να πάνε στην Αμερική και στην Αυστραλία για να ζήσουν με όρους ανθρώπινους. Αυτές είναι οι μόνες χώρες που έχουν τη δυνατότητα και την παράδοση να χειριστούν το μεταναστευτικό.



Πηγή : thetoc.gr


Ο εφιάλτης του bullying





Του Σπύρου Μουζακίτη

Η χειρότερη στιγμή της ημέρας του ήταν όταν ξυπνούσε. Το φως που έμπαινε από το παράθυρο ήταν μία απειλή. Ήταν φωνές που του έλεγαν ότι δεν έχει κανένα λόγο να αναπνέει, ότι είναι άχρηστος, ότι είναι ένα φυτό. Η καλύτερη περίοδος ήταν το καλοκαίρι. Τότε που γνώριζε ότι για τρεις μήνες δεν θα χρειαστεί να επιστρέψει στον τόπο του μαρτυρίου.

Ο Τάιλερ Λονγκ ήταν ένα χαμογελαστό παιδί. Το πρώτο από τα τρία της οικογένειας. Οι γονείς του, Ντείβιντ και Τίνα, τον λάτρευαν. Έπασχε από το σύνδρομο Άσπεργκερ, μία διαταραχή του φάσματος του αυτισμού. Από την πρώτη ημέρα στο σχολείο και όσο ο Τάιλερ μεγάλωνε, γινόταν όλο και πιο μοναχικός. Δεν άντεχε τις μεγάλες παρέες και την φασαρία.

Για χρόνια, όταν γυρνούσε από το σχολείο, στη Τζόρτζια των Ηνωμένων Πολιτειών, κλεινόταν στο δωμάτιό του και έκλαιγε. Κάποια στιγμή όμως, σταμάτησε να κλαίει. Τα παράτησε. Όταν ήταν 17 ετών, συμμαθητές του τον περικύκλωσαν και χτύπησαν το κεφάλι του σε ένα ντουλάπι. Δύο μέρες μετά, στις 17 Οκτωβρίου του 2009, οι γονείς του μπήκαν στο σπίτι και τον βρήκαν κρεμασμένο. Γνώριζαν πολύ καλά γιατί αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του.

«Γνωρίζαμε για χρόνια ότι ο Τάιλερ δεχόταν λεκτικές επιθέσεις», δηλώνει στο Real.gr η μητέρα του. «Επισκέφτηκα το σχολείο τόσες φορές, που έχασα κάποια στιγμή το μέτρημα. Από ένα σημείο και μετά, του επιτρεπόταν να φεύγει νωρίτερα, να τρώει μαζί με τους δασκάλους, να κάθεται ακριβώς πίσω από τον οδηγό του σχολικού λεωφορείου».

Η Τίνα Λονγκ αναφέρει ότι η λύση που βρήκαν οι υπεύθυνοι ήταν ουσιαστικά να τον απομονώσουν και να τον κάνουν να νιώθει εντελώς μόνος. «Τον έκαναν να νιώθει ξένο σώμα, απόβλητος και κακό παιδί. Ήταν πολύ πιο εύκολο για αυτούς να τον απομονώσουν, από το να τον φροντίσουν μέσα στο σχολικό περιβάλλον», εξηγεί.

«Ο γιος μου ήταν εύκολος στόχος. Μου είπαν ότι δεχόταν επιθέσεις από πολλά παιδιά, όχι μόνο από μερικούς συμμαθητές του. Κάποια στιγμή, σταμάτησε να μας λέει τι συμβαίνει. Νομίζαμε ότι τα παιδιά μεγαλώνουν και ότι πλέον θα σταματούσαν. Ωστόσο, δεν είχε αλλάξει τίποτα. Απλά, ο Τάιλερ τα είχε πλέον παρατήσει» αναφέρει η Τίνα Λονγκ.


«Το σχολείο τον αγνοούσε, εμείς ως γονείς δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι για να σταματήσουμε το κακό. Τι άλλη επιλογή είχε; Αυτό για το οποίο μετανιώνουμε είναι ότι δεν του επιτρέψαμε να παρατήσει το σχολείο ή να τον γράψουμε σε ένα άλλο. Λέγαμε, “ποιος σωστός γονέας επιτρέπει στο παιδί του να παρατήσει το σχολείο”; Τελικά, θα έπρεπε να του το είχαμε επιτρέψει. Θα ήταν ακόμη ζωντανός».

Για τον θάνατο του Τάιλερ δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Και η Τίνα Λονγκ λέει ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν κενά στο νόμο για τις περιπτώσεις bullying. «Δεν γνωρίζω τους νόμους στην Ελλάδα, ωστόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ εύκολο να καταφέρεις να ξεφύγεις από την κατηγορία του bullying, ενώ είναι και πολύ δύσκολο να αποδείξεις ότι έχεις πέσει θύμα επίθεσης» αναφέρει.

Η ίδια τονίζει ότι τα σχολεία θα πρέπει να φροντίσουν ώστε τα παιδιά να προστατεύονται και να νιώθουν ότι βρίσκονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον: «Εμείς δεν στείλαμε ποτέ τον Τάιλερ σε σπίτι ενός bully, τον στείλαμε στο σχολείο και εκεί δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους προβλήματα».


Ο αυτισμός από τον οποίο έπασχε ο Τάιλερ δεν του επέτρεπε να εκφράσει τα συναισθήματά του. Ο πόνος για την οικογένειά του όταν έφυγε ήταν αβάσταχτος. Πλέον, ο Ντέιβιντ και η Τίνα Λονγκ έχουν αφοσιωθεί στο στόχο να κρατήσουν ζωντανή τη φωνή του Τάιλερ.

Λίγο καιρό μετά τον θάνατό του, συμμετείχαν στο ντοκιμαντέρ «Bully», που γνώρισε μεγάλη επιτυχία και στάθηκε η αφορμή ώστε να αρχίσει να συζητείται περισσότερο το θέμα του bullying. Στη συνέχεια, δημιούργησαν την οργάνωση «Everything Starts With 1» («Όλα Ξεκινούν από Έναν»). «Καθημερινά, επικοινωνούμε με γονείς, παιδιά και δασκάλους, οι οποίοι έχουν ανάγκη από βοήθεια. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε με αυτά που έχουμε μάθει», τονίζει η Τίνα Λονγκ.

Για πολλά χρόνια, στο σχολείο όπου φοιτούσε ο Τάιλερ δεν άλλαξε τίποτα. Οι λεκτικές επιθέσεις συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση. Ωστόσο, αυτό που τρομάζει είναι ότι την επομένη του θανάτου του, πολλοί συμμαθητές του εμφανίστηκαν στο σχολείο φορώντας ένα σχοινί στο λαιμό τους… Κανείς ποτέ δεν τιμωρήθηκε.

«Δεν αρκεί το bullying για να οδηγηθεί το θύμα στην αυτοκτονία»

Τα χαρακτηριστικά των παιδιών που πέφτουν θύματα εκφοβισμού αλλά και των εκφοβιστών περιγράφει μιλώντας στο Real.gr η ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια Δήμητρα Στρατήγη, η οποία σημειώνει ότι «το bullying από μόνο του δεν αρκεί για να οδηγήσει το θύμα στην αυτοκτονία».

Σύμφωνα με την κ. Στρατήγη, το bullying από μόνο του δεν αρκεί για να οδηγηθεί το θύμα στην αυτοκτονία. «Αιτία της αυτοκτονικής συμπεριφορας είναι η απελπισία, η μοναξιά και η ανημπόρια, οι οποίες φτάνουν σε παθολογικά σημεία. Το θύμα νιώθει πως δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ η δύσκολη κατάσταση που βιώνει και δεν υπάρχει κανείς που μπορεί να το βοηθήσει».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Συνήθως τα θύματα bullying χαρακτηρίζονται «εύκολοι στόχοι». Πως μπορεί να «στοχοποιηθεί» ένα παιδί από τους bullies;

Συνήθως τα παιδιά που «πέφτουν» θύματα bullying έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση και χαρακτηρίζονται από κάποια διαφορετικότητα, είτε σωματική, είτε ψυχική, είτε διανοητική. Είναι συνήθως άτομα μοναχικά, ντροπαλά, εσωστρεφή, ευάλωτα. Δεν θα υπερασπιστούν σωστά τον εαυτό τους, αλλά αντιθέτως θα δείξουν το φόβο τους και θα κλάψουν. Θα αντιδράσουν δηλαδή με τρόπους που ικανοποιούν τον θύτη.

Σε επίπεδο εξωτερικής εμφάνισης είναι συνήθως παιδιά υπέρβαρα ή λιποβαρή, ντύνονται διαφορετικά από ότι «επιτάσσει η μόδα», φορούν σιδεράκια κ.λ.π. Αναφορικά με τις σχολικές τους επιδόσεις, μπορεί να είναι παιδιά με φτωχές ακαδημαϊκές γνώσεις, αλλά αντίθετα και με πολύ υψηλές επιδόσεις, στις οποίες και έχουν αφοσιωθεί αποκλειστικά. Δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις που έπεσαν θύματα bullying μαθητές με άλλη θρησκεία ή εθνικότητα.

Σε ποιές ηλικίες είναι πιο σύνηθες το bullying; Είναι αλήθεια ότι συμβαίνει κυρίως ανάμεσα σε παιδιά μικρότερων ηλικιών; Και εάν ναι, τότε ποιοι είναι οι λόγοι που ένας ενήλικος είναι τόσο ευάλωτος;

To bullying μπορεί να ξεκινήσει από αρκετά νωρίς, με την έναρξη της μαθητικής ζωής στο δημοτικό και να γίνει αρκετά πιο έντονο στο γυμνάσιο και το λύκειο. Η έναρξη της εφηβείας συνοδεύεται από αλλαγές που επηρεάζουν τις σχέσεις των συνομηλίκων και ευνοούν την εμφάνιση του σχολικού εκφοβισμού. Οι βιολογικές αλλαγές (ύψος, σημάδια σεξουαλικής ανάπτυξης, κλπ) διαφέρουν ως προς την έναρξη, το ρυθμό και το εύρος τους, δημιουργώντας διαφορές στην εμφάνιση, οι οποίες επηρεάζουν την ένταξη των εφήβων σε μία ομάδα συνομηλίκων.

Το γεγονός ότι ο εκφοβισμός είναι πιο διαδεδομένος στις σχολικές ηλικίες, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να παρατηρηθεί και στην ενήλικη ζωή και ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια αυτής. Χώροι στους οποίους μπορεί να υπάρξουν φαινόμενα εκφοβισμού ενηλίκων είναι το πανεπιστήμιο, ο στρατός, η φυλακή, το εργασιακό περιβάλλον.

Ένα άτομο που υφίσταται εκφοβισμό στην ενήλικη ζωή του, πιθανόν είχε υποστεί και στη μαθητική του ζωή. Περνώντας τα χρόνια δεν κατάφερε να αναπτύξει τις απαραίτητες δεξιότητες επικοινωνίας, ώστε να αντιμετωπίζει τα διάφορα «πειράγματα» με τέτοιο τρόπο, που να μην «ικανοποιεί» τον εκφοβιστή του.

Σε τι ψυχολογική κατάσταση βρίσκεται το θύμα bullying όταν αποφασίζει να δώσει τέλος στη ζωή του;

Πρέπει να διευκρινιστεί πως το bullying από μόνο του δεν αρκεί για να οδηγηθεί το θύμα στην αυτοκτονία. Πρέπει να συνυπάρχει και ένα τέτοιο κλινικό υπόβαθρο που να «ευνοεί» μια τέτοια συμπεριφορά.

Αιτία της αυτοκτονικής συμπεριφοράς είναι η απελπισία, η μοναξιά και η ανημπόρια, οι οποίες φτάνουν σε παθολογικά σημεία. Το θύμα νιώθει πως δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ η δύσκολη κατάσταση που βιώνει (το bullying στην προκειμένη περίπτωση) και δεν υπάρχει κανείς που μπορεί να το βοηθήσει.

Το θυμό και την οργή που νιώθει για το θύτη του τη στρέφει προς τον ίδιο του τον εαυτό. Όταν αποφασίζει κάτι τέτοιο χαρακτηρίζεται από διαταραγμένη κρίση και συναισθηματική σύγχυση. Η έντονη ψυχική δυσφορία και η απελπισία που νιώθει το θύμα το εμποδίζουν από το να βρει άλλες λύσεις.

Ποιο είναι το προφίλ του bully; Είναι αλήθεια ότι έχει ανάγκη από προσοχή;

Κατά κύριο λόγο οι bullies είναι άτομα τα οποία είναι αντικοινωνικά, αντιδραστικά, με έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων. Συχνός ισχυρισμός τους είναι πως για τη συμπεριφορά τους προκλήθηκαν από τα ίδια τα θύματα.

Έχουν την ανάγκη να κυριαρχούν έναντι των υπολοίπων και αδυνατούν να ελέγξουν τις παρορμήσεις τους. Ο bully νιώθει εσωτερικευμένο θυμό και επιθετικότητα, τα οποία εκτονώνει στο θύμα που επιλέγει, με βάση κάποια μειονεξία του σε σχέση με τον ίδιο.

Από πλευράς εξωτερικής εμφάνισης, συνήθως είναι παιδιά ανεπτυγμένα, με μυϊκή δύναμη. Το οικογενειακό τους περιβάλλον πολλές φορές είναι ασταθές, με τη βία (σωματική ή ψυχολογική) να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επικοινωνία μεταξύ των μελών της οικογένειας και να αποτελεί οικείο τρόπο επίλυσης προβλημάτων.

Ο εκφοβιστής επιζητά «κοινό». Αντλεί ικανοποίηση και αίγλη από το γεγονός ότι υπάρχει συνήθως μια ομάδα ατόμων που τον ακολουθούν στις πράξεις του, με σκοπό να πάρουν δύναμη και αναγνώριση από αυτόν. Το θαυμασμό και την αποδοχή που έχει ανάγκη να λάβει δεν θα την κερδίσει συνήθως μέσω των σχολικών του επιδόσεων, αλλά μέσω της δύναμής του και της επιβολής του στους πιο αδύναμους.



Πηγή : real.gr


Αφορολόγητο για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και ενιαία κλίμακα για μισθούς, συντάξεις, ενοίκια




Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ και μια ενιαία φορολογική κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους και εισοδήματα από ενοίκια σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο για το 2016.
Στις διαπραγματεύσεις που γίνονται με τα τεχνικά κλιμάκια το οικονομικό επιτελείο της υπηρεσιακής κυβέρνησης έχει καταθέσει διάφορες προτάσεις τις οποίες επεξεργάζονται από κοινού, προκειμένου η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου να ολοκληρώσει ταχύτερα τα προαπαιτούμενα, με στόχο εντός του Οκτωβρίου να ψηφισθεί από τη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Στη νέα ενιαία φορολογική κλίμακα που σχεδιάζεται θα ενσωματωθεί και η εισφορά αλληλεγγύης, ενώ αντιστοίχως θα ενσωματωθεί και η εισφορά αλληλεγγύης στην κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης, που εισπραττόταν μέχρι σήμερα ξεχωριστά, θα επιμερισθεί στους υπόχρεους μέσω της φορολογικής κλίμακας, ξεκινώντας από τα υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Επίσης, αναφέρει ότι έχουν κατατεθεί διάφορα σενάρια όχι μόνο για το ύψος του αφορολόγητου ορίου αλλά και για το ποιοι φορολογούμενοι θα το δικαιούνται. Ειδικότερα, οικονομικό επιτελείο και τεχνικά κλιμάκια επεξεργάζονται τα εξής σενάρια:

1. Φορολογική κλίμακα. Δημιουργία ενιαίας φορολογικής κλίμακας για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια. Αν και το 3ο μνημόνιο προβλέπει την αύξηση των συντελεστών για τα εισοδήματα από ακίνητα, ωστόσο εξετάζεται να φορολογηθούν με ενιαία κλίμακα. Συγκεκριμένα, το νέο πρόγραμμα που ψήφισε η Βουλή ορίζει ο συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 11% στο 15% και ο υψηλός, για ποσά εισοδημάτων από ακίνητα πάνω από τις 12.000 ευρώ, θα αυξηθεί από το 33% στο 35%.

2. Αφορολόγητο όριο. Το ύψος του αφορολόγητου ορίου θα ανέρχεται στις 12.000 ευρώ και θα αφορά μόνο όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ. Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ. Στο σχέδιο που επεξεργάζονται οι δύο πλευρές περιλαμβάνονται πολλά κλιμάκια με χαμηλούς συντελεστές. Για παράδειγμα, σήμερα φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ καταβάλλει στο ελληνικό Δημόσιο φόρο ύψους 1.200 ευρώ καθώς και εισφορά αλληλεγγύης 105 ευρώ. Εφόσον το πρώτο φορολογικό κλιμάκιο έχει συντελεστή 8% ή 9%, θα καταβάλει το ίδιο ποσό στην εφορία. Στόχος, όπως αναφέρει το στέλεχος του οικονομικού επιτελείο, είναι το βάρος να μετατοπισθεί από τα μεσαία εισοδήματα στα υψηλότερα. Αναφέρει επίσης ότι με τη νέα κλίμακα θα αυξηθούν σημαντικά τα έσοδα του Δημοσίου.

3. Κάρτες. Στην περίπτωση που υιοθετηθεί το ανωτέρω σενάριο, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να δώσει ισχυρά κίνητρα για τη χρήση καρτών. Για παράδειγμα, σκοπεύει να κληρώνει κάθε δύο μήνες ή στο τέλος του χρόνου περί τα 10 ακίνητα. Στην κλήρωση θα μπορούν να συμμετάσχουν οι φορολογούμενοι που θα έχουν συγκεντρώσει κάποιον αριθμό αποδείξεων μέσω καρτών, ανάλογα και με το ύψος του εισοδήματός τους. Ταυτόχρονα θα γίνονται κληρώσεις και για άλλα δώρα, όπως αυτοκίνητα, διακοπές κ.λπ.

Ωστόσο, δεν έχει απορριφθεί το σενάριο που προβλέπει το αφορολόγητο όριο να«χτίζεται» εξ ολοκλήρου μέσω των αποδείξεων που συγκεντρώνονται μέσω καρτών.

4. Ελεύθεροι επαγγελματίες. Θα συνεχίσουν να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και με 33% για εισοδήματα υψηλότερα. Η εισφορά αλληλεγγύης ενδεχομένως να ενσωματωθεί στην κλίμακα. Στην περίπτωση αυτή, θα αυξηθούν οι ανωτέρω συντελεστές φορολόγησης. Διαφορετικά, θα συνεχίσουν να την πληρώνουν κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.

ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία

Σχεδόν σίγουρη θεωρούν στελέχη του οικονομικού επιτελείου την κατάργηση των διατάξεων που προβλέπουν συντελεστή ΦΠΑ 23% στις επιχειρήσεις που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Στελέχη των θεσμών θεωρούν υπερβολικό να επιβάλλεται συντελεστής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και μάλιστα με τόσο υψηλό συντελεστή. Ηδη οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν προταθεί διάφορα ισοδύναμα για την αντικατάσταση του μέτρου. Προς το παρόν πάντως τη λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί έδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων παρέχοντας τη δυνατότητα να υποβληθούν συμπληρωματικά τιμολόγια και δηλώσεις ΦΠΑ για τιμολόγια που εκδόθηκαν από τις 20 Ιουλίου έως τις 16 Οκτωβρίου. Ειδικότερα:

α) Τα συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία για την επίρριψη του ΦΠΑ μπορούν να εκδοθούν μέχρι τις 23 Οκτωβρίου 2015. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται για αρχικά στοιχεία με ημερομηνία έκδοσης από 20 Ιουλίου 2015 έως 16 Οκτωβρίου 2015.

β) Τα συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία καταχωρίζονται στη δήλωση ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου εντός της οποίας ο φόρος νόμιμα οφείλεται.

γ) Οι εν λόγω δηλώσεις ΦΠΑ, ανεξάρτητα αν είναι αρχικές ή τροποποιητικές, υποβάλλονται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2015 σε έντυπη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ χωρίς την επιβολή τόκου, προστίμων και λοιπών κυρώσεων.

Για παράδειγμα, επιχείρηση, που τηρεί πλήρη λογιστικά πρότυπα, εκδίδει φορολογικό στοιχείο για εκπαιδευτικές υπηρεσίες στις 23 Ιουλίου 2015 χωρίς ΦΠΑ. Το συμπληρωματικό φορολογικό στοιχείο εκδίδεται στις 20 Οκτωβρίου (δηλαδή πέραν της προθεσμίας της 30/9, που ορίζει ο ν. 4336/2015). Στην περίπτωση αυτή, το συμπληρωματικό αυτό στοιχείο καταχωρίζεται στη δήλωση ΦΠΑ του Ιουλίου, η οποία θα πρέπει να υποβληθεί εντύπως στη ΔΟΥ το αργότερο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.
Ιατρικές δαπάνες και φοροαπαλλαγές
Μόνο οι ιατρικές δαπάνες που αποδεικνύονται μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας θα γίνονται δεκτές από την εφορία και κατ’ επέκταση θα συνεχίσουν να εκπίπτουν από τον φόρο. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη, ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται από το υπουργείο είναι οι ιατρικές δαπάνες να αποδεικνύονται μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Οπως προβλέπεται από τη συμφωνία της 14ης Αυγούστου, τα σχετικά νομοθετήματα θα πρέπει να είναι έτοιμα τον Οκτώβριο.

Ταυτόχρονα, τεχνικά κλιμάκια και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αξιολογούν τις φοροαπαλλαγές, με στόχο να καταργηθούν οι περισσότερες και να αντικατασταθούν με άμεσες ενισχύσεις στους φορολογούμενους που τις έχουν ανάγκη. Οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα ανέρχονται σε 700 και κοστίζουν στον προϋπολογισμό περί τα 3,6 δισ. ευρώ (μαζί με τις απαλλαγές του ΦΠΑ, που καταργούνται σταδιακά). Το κόστος των ανωτέρω φοροαπαλλαγών αναλύεται ως εξής:

• Στα 293 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι φοροαπαλλαγές που έχουν απομείνει στα νοικοκυριά (ιατρικές δαπάνες, δωρεές και χορηγίες, διατροφή μεταξύ συζύγων, έκπτωση φόρου λόγω αναπηρίας, ειδική φορολόγηση ναυτικών, έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου).

• Φοροαπαλλαγές 33,32 εκατ. ευρώ έχουν τα νομικά πρόσωπα.

• Στα 658,78 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι φοροαπαλλαγές που εφαρμόζονται στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, τις κληρονομιές, τις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

• Στα 545,47 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι φοροαπαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ελλάδα - Βέλγιο 75-54




Όταν το Βέλγιο σταμάτησε να τα βάζει κι η ελληνική ομάδα έσφιξε την άμυνά της, τα πράγματα έγιναν όσο εύκολα μαρτυρά το τελικό 75-54! Το ταξίδι συνεχίζεται στους «8» για την επίσημη αγαπημένη! Eπόμενος αντίπαλος η Ισπανία (15/9, 19:30).  

Το συγκρότημα του Φώτη Κατσικάρη ταξίδεψε στη Λιλ της Γαλλίας έχοντας στις αποσκευές της το 5/5 της Α' Φάσης! Το Βέλγιο του Ματ Λοτζέσκι δυσκόλεψε την επίσημη αγαπημένη μέχρι τα μισά της τρίτης περιόδου και το ταξίδι της στο Eurobasket 2015 στη Λιλ συνεχίζεται!

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η Εθνική Ανδρών ξεκίνησε με τον Κώστα Κουφό να κυριαρχεί κάτω από το καλάθι, αλλά είχε χαμηλά ποσοστά στην επίθεσή της. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχασε δύο ελεύθερα τρίποντα, ευστόχησε όμως στο τρίτο κι έβαλε μπροστά την Ελλάδα. Ο Πρίντεζης έκανε αμέσως το +3 (12-9), αλλά οι Λοτζέσκι και Ζιλέ έξω από τα 6,75μ. δεν επέτρεψαν στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να ξεφύγει (16-15 στο 10').

Η Ελλάδα ανέβασε τη διαφορά μετά τα δύο εύστοχα τρίποντα του Ζήση, αλλά τα 6 λάθη που έκανε στη δεύτερη περίοδο κι οι διεισδύσεις των Βέλγων τη δυσκόλεψαν (34-31 στο 20').

Στο δεύτερο ημίχρονο η ομάδα του Φώτη Κατσικάρη μπήκε «ζεστή», βελτίωσε τα ποσοστά της στην επίθεση κι οι Ερβέλ, Τουμπά και Βαν Ρόσομ φορτώθηκαν γρήγορα με το τρίτο τους φάουλ Τα τρίποντα κρατούσαν «ζωντανό» το Βέλγιο (44-39 στο 25'), αλλά όταν σταμάτησαν να μπαίνουν κι η ελληνική άμυνα... έσφιξε οι Αντετοκούνμπο και Καλάθης έκαναν το +8 (49-41 στο 26'). Η διαφορά εκτοξεύθηκε στο +15 χάρις στο καλάθι του Γιάννη Μπουρούση στη λήξη της τρίτης περιόδου (57-42 στο 30'00'') κι η συνέχεια άνηκε ολοκληρωτικά στην Ελλάδα!

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Κώστας Κούφός κυριάρχησε στο πρώτο ημίχρονο με 11 πόντους κι 9 ριμπάουντ, ενώ ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έκανε νέο double-double με 10 πόντους και 10 ριμπάουντ σε 25:55.

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ: Ο Άλεξ Ερβέλ έμεινε στους 2 πόντους με 1/3 δίποντα, 0/2 τρίποντα και δεν βοήθησε επιθετικά το Βέλγιο.

ΦΑΣΗ-ΚΛΕΙΔΙ: Ο Νικ Καλάθης πήρε την ασίστ από τον Σπανούλη κι έκανε το 49-41, ενώ στη συνέχεια ο υπαρχηγός της Εθνικής έκανε το +10 (51-41). Η διαφορά δεν κατέβηκε ξανά σε μονοψήφιο αριθμό κι έφτασε ακόμα και στο +27, με το Βέλγιο να έχει τον ρόλο του... θεατή.

ΤΙ ΚΡΑΤΑΝΕ: Το Βέλγιο κρατάει τη συμμετοχή του στο Eurobasket 2015 και το γεγονός ότι κατάφερε να φτάσει μέχρι τους «16».

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η Ελλάδα... πετάει τα 6 λάθη στη δεύτερη περίοδο.

Τα δεκάλεπτα: 16-15, 34-31, 57-42, 75-54


Πηγή : gazzetta.gr






Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ο Τσίπρας θυμίζει τον δικτάκτορα Παπαδόπουλο- “Καπέλωμα” Λαφαζάνη




Με πρωτοφανούς οξύτητας επιθετικές διαθέσεις έναντι του κ. Αλ. Τσίπρα, η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου παρομοίασε χθες τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με τον δικτάτορα Παπαδόπουλο. Η απερχόμενη πρόεδρος της βουλής είπε (Παραπολιτικά): «Ο Τσίπρας μου θύμισε τον Παπαδόπουλο που ήθελε να βάλει την Ελλάδα στον γύψο. Νομοθετούσε και καταργούσε νόμους και διατάξεις κατά παραγγελία των δανειστών. Αυτό ήταν μια πλήρης κατάλυση της δημοκρατίας και δεν μπορεί να λέει ένας πρωθυπουργός ότι είναι για το καλό μας. Αυτό είναι λίγο σαν τον γύψο του Παπαδόπουλου».

Εντονη δράση-“καπέλωμα” Λαφαζάνη

Το τελευταίο διάστημα, η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής, κάνοντας μάλιστα και χρήση της θεσμικής ιδιότητας που για τυπικούς λόγους ακόμα διαθέτει -έως την εκλογή του διαδόχου της από τη νέα Βουλή- έχει αναπτύξει έντονη δράση και σχεδιάσει τη συστηματική επικοινωνιακή προβολή του προσώπου της, προετοιμαζόμενη για την επόμενη ημέρα των εκλογών. Πέραν του πρωθυπουργού, που ήδη δέχθηκε από χθες την πρωτοφανούς σκληρότητας επίθεσή της, η κ. Κωνσταντοπούλου φαίνεται πως «βάζει στο κάδρο» για την επόμενη φάση ακόμα και τον πρόεδρο της ΛΑΕ:

α) Επέβαλε την παρουσία της και συμμετείχε με εισήγηση και παρεμβάσεις, στη συνέντευξη Τύπου του κ. Π. Λαφαζάνη στη ΔΕΘ.

β) Είναι κεντρική ομιλήτρια σε εκδηλώσεις της ΛΑΕ (εγκαίνια προεκλογικού περιπτέρου στην Αθήνα, φεστιβάλ νεολαίας, πρωταγωνίστρια στο νέο προεκλογικό σποτ του κόμματος),

γ) Υποτιμά φραστικά τη ΛΑΕ, χαρακτηρίζοντάς την ουσιαστικά συγκυριακό φορέα, καθώς την έχει δημοσίως αποκαλέσει «πρώτο ανάχωμα».

δ) Προχώρησε σε έμμεση πλην σαφή υποβάθμιση των ικανοτήτων του κ. Λαφαζάνη, απευθύνοντας δημοσίως πρόσκληση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για ντιμπέιτ μαζί της.
Καθημερινή



 Πηγή: dimokratiki.gr


Τρίκαλα: Πρεμιέρα για το Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό



Σε πραγματικές συνθήκες δοκιμάστηκε  το Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό στους δρόμους των Τρικάλων, ένα παγκόσμιο επίτευγμα που παίρνει σάρκα και οστά στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού προγράμματος CityMobil 2, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Το Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό άρχισε σήμερα την πορεία του στους δρόμους των Τρικάλων, όπως θα κάνει κάθε μέρα -πλην Δευτέρας- και τις ώρες 10:00 έως 14:00 και 16:00 έως 20:00. Το Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό θα διασχίζει τη μήκους 2,4 χμ. προγραμματισμένη διαδρομή στο κέντρο των Τρικάλων.

Η κυκλοφορία για τις πρώτες έξι ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου, θα γίνεται χωρίς επιβάτες. Από τις 18 Σεπτεμβρίου, ημέρα Παρασκευή, το Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό θα δέχεται επιβάτες στην πιλοτική του λειτουργία και από τα τέλη Οκτωβρίου, θα γίνεται κανονικά η αυτόματη ανεξάρτητη κυκλοφορία του.

Αυτό σημαίνει πλέον, ότι οι δρόμοι στους οποίους θα κινηθεί το όχημα, όπως γίνεται επίσημα γνωστό, θα πρέπει να είναι ελεύθεροι από σταθμευμένα οχήματα πάσης φύσης, καθώς και από εμπόδια. Για τον λόγο αυτόν, προσωπικό της e-trikala Α.Ε. που υλοποιεί το πρόγραμμα, ήδη έχει χορηγήσει συγκεκριμένα φυλλάδια για τη διαδρομή και τη στάθμευση, ενώ θα βρίσκεται και καθημερινά στον δρόμο, για να γίνεται σύσταση στους οδηγούς. Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι, όπως πλέον ορίζει ο νόμος, μπορεί να εφαρμοστεί η επιβολή προστίμων από τη Δημοτική Αστυνομία, καθώς η λεωφορειολωρίδα είναι χώρος απαγόρευσης στάθμευσης, μέχρι το τέλος ωραρίου κυκλοφορίας του οχήματος.

Σημειώνεται ακόμα, ότι καταγράφηκε μια ακόμη παγκόσμια καινοτομία: Βάσει της υπουργικής απόφασης, σε συνεργασία με τη Δ/νση Μεταφορών και Επικοινωνιών και το ΚΤΕΟ Τρικάλων, καθώς και με τις υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, η e-trikala Α.Ε. διαθέτει πινακίδες κυκλοφορίας για τα δύο πρώτα οχήματα. Με αριθμούς κυκλοφορίας ΤΚΤ 3131 και ΤΚΤ 3132, τα δύο πρώτα οχήματα πλέον, φέρουν κανονική πινακίδα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να κυκλοφορήσουν παντού, κάτι που στα τεχνολογικά και οδηγικά χρονικά, καταγράφεται επίσης ως πρωτιά, αφού μέχρι τώρα, όλα τα δρομολόγια ήταν ανεπίσημα, δεν «υπήρχαν» πουθενά και τα οχήματα ήταν μόνο πειραματικά.

Τα δύο οχήματα θα αυξηθούν σε έξι, με άλλα δύο να έρχονται στα Τρίκαλα στις 20 Σεπτεμβρίου και άλλα δύο, στις αρχές Οκτωβρίου.



Πηγή: topontiki.gr


Μεϊμαράκης: Δώστε μας εντολή τετραετίας για να σταματήσουν τα πειράματα






Δεσμεύτηκε να σχηματίσει «εθνική ομάδα διακυβέρνησης»

Το κυβερνητικό πρόγραμμά παρουσίασε στη ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΝΔ - Ανοίγματα προς τους απογοητευμένους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και τώρα είναι αναποφάσιστοι - Παρόντων των Κ. Καραμανλή και Α. Σαμαρά, οι οπαδοί της ΝΔ τον υποδέχτηκαν με το σύνθημα «Νάτος, νάτος ο πρωθυπουργός» - Στις 11:30 παραχωρεί συνέντευξη Τύπου

«Εθνική ομάδα διακυβέρνησης» δεσμεύτηκε να συγκροτήσει την επόμενη των εκλογών ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας  Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου από το βήμα της 80ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης κάλεσε τους πολίτες να δώσουν στον ίδιο και στο κόμμα του εντολή τετραετίας για να κυβερνήσει τη χώρα σε συνεργασία και με άλλες πολιτικές δυνάμεις.

«Από μας και από μένα θα ακούτε μόνον αλήθεια», τόνισε μιλώντας μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό που τον υποδέχθηκε με το σύνθημα «Νάτος, νάτος ο πρωθυπουργός», ενώ παρόντες στην πρώτη σειρά της αίθουσας που μίλησε ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, καθώς και πλήθος βουλευτών και άλλων στελεχών της Κεντροδεξιάς.

«Εύκολος δρόμος δεν υπάρχει, ούτε είπαμε, ούτε θα το πούμε ποτέ, κάλπικες ελπίδες και ψεύτικα προγράμματα δεν πρόκειται να μοιράσουμε, μόνο αλήθειες», ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης, επισημαίνοντας ότι «τα επόμενα χρόνια είναι δύσκολα και κρίσιμα, αλλά η ελπίδα υπάρχει».
Ασκώντας κριτική στην απελθούσα κυβέρνηση, κάλεσε τους πολίτες να συγκρίνουν όσα είχε υποσχεθεί πριν από ένα χρόνο στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη με τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του. «Μέσα σε επτά μήνες όλα έγιναν χειρότερα», είπε σε άλλη αποστροφή της ομιλίας του, τονίζοντας ότι τον περασμένο Ιανουάριο «είμαστε καλύτερα, ελπίζαμε, αισιοδοξούσαμε».

«Θεού θέλοντος και λαού θέλοντος»

«Ποτέ στο παρελθόν δεν έγινε τόσο κακό σε τόσο μικρό διάστημα», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Δεν αντέχουμε άλλα πειράματα. Είναι η τελευταία ευκαιρία και δεν πρέπει να χαθεί», είπε εφιστώντας την προσοχή των πολιτών τους οποίους κάλεσε «να μην τζογάρουν σε αυτές τις εκλογές» και να στηρίξουν τη Ν.Δ. για να αποτελέσει τον κορμό μιας νέας κυβέρνησης και να αναλάβει ο ίδιος –«Θεού θέλοντος και λαού θέλοντος», όπως είπε- πρωθυπουργός.
«Υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που ψήφισαν “πρώτη φορά αριστερά”. Πολλοί είναι αναποφάσιστοι. Τους καλώ τώρα να αναλογιστούν το κόστος που έχουν να πληρώσουν και πρέπει να το σκεφθούν. Να κρίνουν και να συγκρίνουν», είπε ο κ. Μεϊμαράκης, κάνοντας «άνοιγμα» στους ψηφοφόρους που επέλεξαν τον Ιανουάριο τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ ξεκαθαρίζοντας  τη δική του θέση συμπλήρωσε: «Ούτε τάζω, ούτε υπόσχομαι. Είμαστε μπροστά στην τελευταία ευκαιρία. Στόχος μου είναι να μπει η χώρα στην τροχιά της ανάπτυξης. Δώστε μας την εντολή και όλοι οι Έλληνες μπορούμε».

Ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε το επικαιροποιημένο κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματός του, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να συγκροτηθεί άμεσα μετά τις εκλογές εθνική ομάδα διακυβέρνησης, όπως και εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης που θα επιχειρήσει να γίνουν αλλαγές στο Μνημόνιο, αλλά και να διαπραγματευθεί την αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς και ομάδα εθνικού σχεδιασμού.
Ειδικά για την ομάδα της διαπραγμάτευσης, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι πρέπει να συμμετάσχει οπωσδήποτε ο κ. Τσίπρας. «Εάν δυσκολεύεται να είναι σε μια κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ. και πρωθυπουργό Μεϊμαράκη, οφείλει να είναι στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, αφού δικό του έργο είναι αυτό που έγινε», «συμφώνησε, υπέγραψε και έφερε προς ψήφιση το νέο μνημόνιο, που είναι και το μόνο νέο το οποίο έφερε», ανέφερε
 
«Ακούω πάλι από τον ΣΥΡΙΖΑ τελευταία έναν νέο πολιτικό εκβιασμό. Είπε ότι θα βγει πρώτο κόμμα και θα εφαρμόσει τη συμφωνία είτε θα μείνει εκτός κυβέρνησης αν δεν είναι πρώτο κόμμα και θα αρχίσει πάλι την επαναστατική γυμναστική του», είπε σε άλλο σημείο ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «Προφανώς ξέχασε πως χάνει πια το παιγνίδι που πουλούσε τον περασμένο Ιούλιο. Τώρα έχει φέρει τη δική του Συμφωνία, με τη δική του υπογραφή και τη δική του σφραγίδα. Και η Συμφωνία που έφερε δεν επιτρέπει όλα αυτά που αναφέρει, για δήθεν παράλληλους δρόμους, παράλληλα χρονοδιαγράμματα. Είναι η χειρότερη Συμφωνία που μπορούσε να φέρει. Το παραμύθι εκείνο έχει καταλήξει σε εφιάλτη».

«Να ξαναφέρουμε το χαμόγελο»

«Μπορούμε να ξαναφέρουμε το χαμόγελο στα χείλη των Ελλήνων μετά τις 20 Σεπτεμβρίου. Ξέρω, βέβαια. Το ξέρουμε όλοι. Ότι δεν είναι κάτι το εύκολο. Όμως μπορούμε να το προσπαθήσουμε, δώστε μας την εντολή», επισήμανε και δήλωσε πως «την επόμενη Δευτέρα η Ελλάδα αλλάζει, η Ελλάδα κοιτάζει μπροστά, με σταθερότητα, συνεργασία, επενδύσεις, δουλειές, με κορμό τη ΝΔ».
Από τις εξαγγελίες του κ. Μεϊμαράκη που ξεχώρισαν ήταν η αναφορά στην Αναθεώρηση του Συντάγματος τόσο για την δυνατότητα λειτουργίας μη κρατικών Πανεπιστημίων όσο και την αποφυγή της πρόωρης διάλυσης της Βουλής για να μην έχουμε, όπως είπε κάθε έξι μήνες εκλογές, αλλά να υπάρχει μίνιμουμ τριετούς κοινοβουλευτικής θητείας.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει και την Κυριακή το πρόγραμμα του στη Θεσσαλονίκη. Σε αυτό περιλαμβάνεται η συνέντευξη Τύπου που είναι προγραμματισμένο να παραχωρήσει στις 11.30 στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννη Βελλίδη, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί τα γραφεία της HELEXPO – ΔΕΘ, όπου θα συναντηθεί με το Διοικητικό Συμβούλιο και θα περιηγηθεί σε περίπτερα και χώρους της ΔΕΘ.


Πηγή : protothema.gr


Τι δείχνουν 5 δημοσκοπήσεις: Στο νήμα θα κριθούν ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ και 3η θέση



Σε σκληρή μάχη που φαίνεται ότι θα κριθεί την τελυταία στιγμή, εξελίσσεται η εκλογική αναμέτρηση, μία μόλις εβδομάδα πριν από τις κάλπες της 20ης Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση της Κάπα Reserach για το Βήμα της Κυριακής ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με μισή μονάδα, καταγράφοντας ποσοστό 26,7% έναντι 26,2% της Νέας Δημοκρατίας.
Στη δημοσκόπηση της ίδια εταιρείας μια βδομάδα πριν, η διαφορά διαμορφωνόταν στο 0,7%, με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 26,5% και τη ΝΔ στο 25,9%.

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία η έρευνα της Kapa Research δείχνει τον Αλέξη Τσίπρα να προηγείται με ποσοστό 36,7% έναντι 34,4% του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ κανένας από τους δυο απαντά το 25,8% των ερωτηθέντων.

Η δημοσκόπηση της GPO για το MEGA καταγράφει ανατροπές και βρίσκει το ΣΥΡΙΖΑ στο 26% και τη Νέα Δημοκρατία στο 25,8, δίνει δηλαδή μια διαφορά 0,2 μονάδων υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπενθυμίζεται ότι 10 μέρες πριν, η διαφορά ήταν 0,3% υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, με 25,3% για το κόμμα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και 25% για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.


Για την τρίτη θέση μάχονται τέσσερα κόμματα. Μικρό προβάδισμα καταγράφει η Χρυσή Αυγή με ποσοστά 7% και 6,5% στις δυο μετρήσεις. Το ΠΑΣΟΚ είναι στο 6,1% και στο 6%, το ΚΚΕ μεταξύ 5,9% και 5,7% ενώ το Ποτάμι καταγράφεται στο 5% στην έρευνα της Κάπα Research και στο 4,4 στην έρευνα της GPO.
Στα υπόλοιπα κόμματα το ποσοστό της Λαϊκής Ενότητας είναι στο 4,2% και στο 3,6%, της Ένωσης Κεντρώων στο 3,6% και στο 3,3%, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταγράφονται στο 3,1% και στο 3%, πάνω δηλαδή από το όριο εισόδου στην επόμενη Βουλή.


Ένας στους 10 ψηφοφόρους φαίνεται αυτή τη στιγμή να είναι αναποφάσιστος.
Στην έρευνα της ALCO για το Πρώτο Θέμα, η διαφορά των δυο κομμάτων είναι 0,7% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, το ποσοστό του οποίου ανέρχεται στο 25,4% έναντι 24,7% της ΝΔ. Ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 6,4%, ΚΚΕ με 6,2%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με 5,1%, Ποτάμι με 4%, Ένωση Κεντρώων με 3,9%, Λαϊκή Ενότητα με 3,4%, ΑΝΕΛ με 2,6%, και η αδιευκρίνιστη ψήφος στο 10,4%.


Στην έρευνα της MRB για τη Realnews, η διαφορά των δυο κομμάτων είναι 0,4% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ που έχει 25,9% έναντι 25,5% της ΝΔ. Ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 6,1%, ΚΚΕ με 5,7%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με 5,3%, το Ποτάμι με 4,9%, η Ένωση Κεντρώων με 3,9%, η Λαϊκή Ενότητα με 3,2%, οι ΑΝΕΛ με 2,6% και η αδιευκρίνιστη ψήφος στο 14,1%.


Τέλος, στη δημοσκόπηση της Rass για το ΠΑΡΟΝ ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 27,4% έναντι 27,1% της ΝΔ κι ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 6,4%, ΚΚΕ με 5,5%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με 4,8%, Ποτάμι με 3,8%, Ένωση Κεντρώων με 3,3%, Λαϊκή Ενότητα με 3%, ΑΝΕΛ με 2,3% και η αδιευκρίνιστη ψήφος στο 13,1%.


Πηγή : ethnos.gr