Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Πετώντας αλά Iron Man video



Αυτό που βλέπαμε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας έγινε πραγματικότητα και είναι πέρα για πέρα τρελό!




Η απόλυτη ξεφτίλα δεν συνεννοήθηκαν ούτε στο ρουσφέτι...




Ο κ. Αριστείδης Μπαλτάς και ο κ. Τάσος Κουράκης έσπευσαν, με δύο ξεχωριστές αποφάσεις τους, να αποσπάσουν την ίδια καθηγήτρια σε δύο διαφορετικές θέσεις. Για το θέμα έχει γίνει σούσουρο μεταξύ των υπαλλήλων στο υπουργείο Παιδείας αλλά και μεταξύ των εκπαιδευτικών: όλοι μιλούν για ρουσφέτια στα οποία... εκπαιδεύεται «η πρώτη αριστερή κυβέρνηση της χώρας». Η κριτική κατά των Μπαλτά-Κουράκη έχει δύο όψεις: Παρόλο που τα κενά στα σχολεία θα προσεγγίσουν τις 25.000, κάποιοι εκπαιδευτικοί χωρίς διαφανή κριτήρια παίρνουν απόσπαση και προηγούνται άλλων που διεκδικούν απόσπαση μέσω μοριοδότησης. Ειδικότερα, λίγο πριν παραδώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς και ο αναπληρωτής του Τάσος Κουράκης έσπευσαν να αποσπάσουν την ίδια καθηγήτρια. Την περασμένη Τετάρτη 26 Αυγούστου, με απόφασή του ο κ. Μπαλτάς ενέκρινε την απόσπαση της καθηγήτριας σε Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο-Γυμνάσιο πρωτεύουσας νομού της Κεντρικής Ελλάδας. Η απόσπαση περιλαμβάνεται στις 41 αποσπάσεις που έγιναν εκείνη την ημέρα σε εννέα Γενικά Εκκλησιαστικά Λύκεια-Γυμνάσια της χώρας.

Μία ημέρα αργότερα, στις 27 Αυγούστου, ο κ. Τάσος Κουράκης απέσπασε την ίδια εκπαιδευτικό σε τμήμα ΤΕΙ το οποίο έχει έδρα στην ίδια πόλη της κεντρικής Ελλάδας. Η απόσπαση περιλαμβάνεται στην απόφαση, βάσει της οποίας πραγματοποιήθηκαν 125 αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε όλη τη χώρα. Οι δύο υπουργικές αποφάσεις είναι αναρτημένες στη Διαύγεια.

Στελέχη του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν χθες στην «Κ» ότι «ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλα παράδοξα στις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών από σχολεία σε φορείς, επειδή έγιναν εσπευσμένα λόγω της προκήρυξης των εθνικών εκλογών». Βέβαια, καθώς οι συγκεκριμένες αποσπάσεις έγιναν χωρίς μοριοδότηση των εκπαιδευτικών, ούτε μέσω των αρμόδιων Υπηρεσιακών Συμβουλίων, η διπλή απόσπαση έχει προκαλέσει ιδιαίτερα σκωπτικά σχόλια για ρουσφετολογικές αποφάσεις και ασυνεννοησία των δύο υπουργών.

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν δύο σενάρια. Σύμφωνα με το πρώτο, τα επιτελεία των Α. Μπαλτά και Τ. Κουράκη έσπευσαν να ικανοποιήσουν το αίτημα χωρίς να συνεννοηθούν – άλλωστε είναι γνωστό ότι οι σχέσεις των δύο υπουργών ήταν από... υπηρεσιακές έως κακές, όπως και των επιτελείων τους. Και αυτό μάλλον είναι το πιο πιθανό σενάριο, αφού οι εκπαιδευτικοί έχουν δικαίωμα να κάνουν δύο αιτήσεις, μία για απόσπαση σε φορέα (π.χ., ΑΕΙ/ΤΕΙ) και μία για απόσπαση σε Γυμνάσιο/Λύκειο. Προσοχή όμως, διότι υπάρχει ένα κρίσιμο στοιχείο στη διαδικασία. Πρώτα ικανοποιούνται οι αιτήσεις αποσπάσεων σε φορείς (εν προκειμένω στο ΤΕΙ) και κατόπιν οι υπόλοιπες αιτήσεις. Ποιος, λοιπόν, έσπευσε να ικανοποιήσει την αίτηση στο Εκκλησιαστικό Σχολείο; Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, η απόσπαση στο Εκκλησιαστικό Σχολείο δεν ικανοποίησε την καθηγήτρια και κάποιοι έσπευσαν να την τοποθετήσουν στο ΤΕΙ.

Παράλληλα, ένα ακόμη παράδοξο των τελευταίων ημερών Μπαλτά-Κουράκη στο υπουργείο Παιδείας ανέδειξε χθες η Πανελλήνια Eνωση Εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής, με επιστολή προς την υπηρεσιακή υπουργό Φρόσω Κιάου. Για την προετοιμασία νέου θεσμικού πλαισίου για τα Αθλητικά Σχολεία δημιουργήθηκε πενταμελής επιτροπή, στην οποία μόνο ένα μέλος είναι γυμναστής. Από τα υπόλοιπα, οι δύο είναι διοικητικοί υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας και οι άλλοι δύο είναι εκπαιδευτικοί γαλλικών!

Από την άλλη, το υπουργείο κατέθεσε στην αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου της Επικρατείας αίτηση εξαίρεσής του από την απαγόρευση υπηρεσιακών μεταβολών σε προεκλογική περίοδο, με στόχο να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις για την κάλυψη των κενών. Αυτά θα προσεγγίσουν τις 25.000, παρότι το υπουργείο κάνει λόγο για 16.000 κενά. Σύμφωνα με την ενημέρωση του ταμία της ΟΛΜΕ, Νικηφόρου Κωνσταντίνου, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση διορίστηκαν πέρυσι 12.061 αναπληρωτές. Οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων είναι 1.159. Αρα οι ελλείψεις είναι 13.220. Αντίστοιχα, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση διορίστηκαν πέρυσι 5.444 αναπληρωτές και οι συνταξιοδοτήσεις φέτος είναι 1.527. Αρα δημιουργούνται 6.971 ελλείψεις, στις οποίες εάν προστεθούν οι 13.220 της πρωτοβάθμιας φθάνουμε στις 20.191. Ωστόσο, το 2014-15 δεν έγιναν διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών και άρα τα κενά από την προηγούμενη χρονιά παραμένουν. Αν στο νούμερο αυτό προστεθούν τα νέα κενά για το 2015-16 (από επαπειλούμενες κυήσεις, ασθένειες κ.λπ.), τότε ο αριθμός των ελλείψεων εκπαιδευτικών θα εκτιναχθεί στις 25.000.



Έντυπη Καθημερινή


Εγκαταλείπει τον Τσίπρα και η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, που πλέον διαλύεται





37 μέλη του κεντρικού συμβουλίου διαχωρίζουν τη θέση τους από την Κουμουνδούρου - Οσα μέλη της νεολαίας παραμείνουν, θα ενταχθούν απευθείας στο κόμμα

Πράξη έκαναν τις απειλές τους για αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ τα στελέχη που ελέγχουν τη Νεολαία του κόμματος.  Με μία συντριπτική για τις μνημονιακές επιλογές της ηγεσίας, 37 μέλη του κεντρικού συμβουλίου, μεταξύ αυτών ο πρώην γραμματέας Ηλίας Χρονόπουλος, αλλά και ο νυν Ηλίας Παντελεάκος), που προέρχονται όχι μόνο από την κίνηση των 53, αλλά και από την πάλαι ποτέ προεδρική τάση, διαχωρίζουν τη θέση τους από την Κουμουνδούρου και ζητούν να στηριχθούν σε αυτές τις εκλογές ψηφοδέλτια αντιμνημονιακά.

Με βάση τη «ρητή  θέση σχετικά με την αδυναμία μας πλέον, να στηρίξουμε, να ενισχύσουμε και να συμμετέχουμε στο ΣΥΡΙΖΑ», όπως αναφέρουν, « προκρίνουμε την ψήφο σε αριστερά, ριζοσπαστικά, αντικαπιταλιστικά ψηφοδέλτια, που αντιστοιχούνται στην τελευταία απόφαση του ΚΣ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και σχηματίζονται στο πλαίσιο της απόρριψης της ΤΙΝΑ (ThereisNoAlternative) των μνημονίων, για να εκφραστεί το «ΟΧΙ μέχρι τέλους», αλλά και με ορίζοντα ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές ανατροπές».

Ουσιαστικά πρόκειται για τη διάλυση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από αυτή την εξέλιξη και ενώ στο μεταξύ είχαν αποχωρήσει και επτά μέλη του ΚΣ, που εντάχθηκαν στη Λαϊκή Ενότητα. Από τη νέα κίνηση αποχώρησης, πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποια στελέχη θα συνεργαστούν με το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και άλλα θα αναζητήσουν τη δυνατότητα να συγκροτήσουν νέο πολιτικό φορέα.

Σημειωτέον ότι όσα μέλη της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ παραμείνουν, θα ενταχθούν απευθείας στο κόμμα και πιθανόν δεν θα υπάρχει χωριστή οργανωτική δομή.

Τα 37 μέλη που αποχώρησαν σήμερα είναι οι: Βαρελτζής Δημήτρης, Βελεγράκης Γιώργος, Γαβριηλίδης Βαγγέλης, Γανιάρης Νικόλας, Γιαννόπουλος Γιάννος, Γιαννόπουλος Σωκράτης, Δαμδούνη Ιωάννα, Ζαρκαδούλας Άκης, Ζαχιώτης Αλέξανδρος, Καλυμνιός Κώστας, Καπουτσής Λεωνίδας, Καραγιάννη Έφη, Κατερίνης-Λινάρδος Μιχάλης, Κοσυφολόγου Αλίκη, Κοταράς Πόθος,Ματσούκα Αναστασία, Μπαλωμενάκης Δημήτρης, Μπάντιος Ιάσωνας, Μπενέκος Γιώργος, Μπένινγκ Κωστής, Μπλιαχούτας Γιώργος, Μπούκα Έρικα, Μπουκουβάλας Γιώργος, Μωραΐτη Αναστασία, Παντελεάκος Ηλίας, Παπατζανή Εύα, Πατσίκα Έφη, Πουλάκης Μάριος, Προδρόμου Δανάη, Ρόγγας Βασίλης, Σανταμούρης Πέτρος, Σεχάτα Σακίνα, Σιαηλή Δήμητρα, Σταυρακάκης Χρήστος, Τσούτσης Κωσταντίνος, Τυροβολάς Στέφανος, Χρονόπουλος Ηλίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
 
Η χρεοκοπία του ΣΥΡΙΖΑ κι εμείς απέναντί της

Η νέα «περίοδος» στην οποία έχει εισέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ, συνιστά για εμάς, όχι μια τακτική ή μερική υποχώρησή του σε σχέση με τις επιδιώξεις και εξαγγελίες του, αλλά μια στρατηγική ήττα ή, ακόμα καλύτερα, μια χρεοκοπία. Η ψήφιση του 3ου Μνημονίου, η ενεργητική υποστήριξή του και η μετατροπή του σε στρατηγικό ορίζοντα, ο άνευ όρων κυβερνητισμός και η πλήρης περιθωριοποίηση και απαξίωση του κόμματος, συνιστούν τους βασικούς λόγους γι’ αυτή τη χρεοκοπία, καθώς και για το γεγονός πως πλέον δεν μπορούμε να δούμε τους εαυτούς μας εντός ΣΥΡΙΖΑ, ούτε όμως και να υπερασπιστούμε την επιδίωξη της συνέχισης μιας αριστερής στρατηγικής με όχημα τον μεταλλασσόμενο ΣΥΡΙΖΑ. Η προκήρυξη των εκλογών, με τις ευλογίες μάλιστα των δανειστών, πριν την πραγματοποίηση του έκτακτου συνεδρίου που είχε αποφασίσει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, κλείνει κάθε συζήτηση περί απεγκλωβισμού του ΣΥΡΙΖΑ από το μνημονιακό μονόδρομο στον οποίο εισέρχεται μέρα με τη μέρα. Σε αυτό το πλαίσιο, η ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών, δηλαδή η επιλογή του καλύτερου διαχειριστή της μνημονιακής πραγματικότητας και η αναζήτηση μεταρρυθμίσεων σε προοδευτική(;) κατεύθυνση στην περιφέρεια του μνημονίου, μας αφήνει παγερά αδιάφορες/ους από αριστερή σκοπιά.

Επιπλέον, ακόμη και πέρα από την συντριπτική για όλη την κοινωνία υποχώρηση απέναντι στις επιταγές του νεοφιλελευθερισμού, η κρίση της συλλογικής λειτουργίας, η απαξίωση της εσωτερικής δημοκρατίας και των ειλημμένων αποφάσεων των οργάνων, με ευθύνη της ηγεσίας της κυβέρνησης, είναι ενδεικτικές της πορείας της μετάλλαξης που έχει αρχίσει να χαράσσεται.

Συνεπώς, δε θα στηρίξουμε το ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, ούτε θα στελεχώσουμε τα ψηφοδέλτιά του. Ταυτόχρονα, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την πολιτική δράση μέσα από τις γραμμές του και οφείλουμε να αναζητήσουμε το αναγκαίο πολιτικό σχέδιο για τη συνέχιση της πάλης, εκτός του ΣΥΡΙΖΑ και της μνημονιακής στρατηγικής του.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε πίσω μας μια σημαντική παρακατηθήκη. Η επιμονή στην ενότητα της ριζοσπαστικής Αριστεράς που υπήρξε καταστατική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ, η συμμετοχή στα κινήματα και η όσμωση με την κοινωνική κίνηση που υπήρξαν βασικές συνθήκες για την ίδια την ύπαρξή του, η προοπτική της αριστερής κυβέρνησης που έδωσε πολιτική διέξοδο στους αγώνες της προηγούμενης περιόδου κι ενέπνευσε αγωνίστριες κι αγωνιστές όλων των γενιών, όλα αυτά είναι πολύτιμα στοιχεία για τη συνέχεια και όσες κι όσοι δουλέψαμε σκληρά σε αυτό το πλαίσιο δεν μπορούμε και δεν πρέπει να δεχτούμε τη μνημονιακή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ ως κάτι από το οποίο δε γίνεται να αποδράσουμε.

Την κριτική που ασκούμε δεν τη θεωρούμε αυτο-δικαίωση. Αντίθετα, είναι αναγκαία μια αυτοκριτική όλων των συμμετεχόντων στο ΣΥΡΙΖΑ η οποία οφείλει να είναι δριμεία και σε βάθος. Η απουσία της δε, υποδηλώνει απουσία αξιοπιστίας. Εξαρχής είμαστε αντίθετοι τόσο με εύκολους αναγωγισμούς και με αντι-πολιτικές λογικές περί προδοσίας, ξεπουλήματος κλπ, όσο και με την αναπαραγωγή του “υπαρκτού κυβερνητισμού” με πλήρως αμβλυμένες τις ταξικές αιχμές που δείχνουν προς μια κατεύθυνση επανάληψης χρεοκοπημένων λογικών που καμιά προοπτική για το μέλλον δεν ανοίγουν. Για εμάς βάση της αυτοκριτικής είναι η απόφαση της 10ης Συνόδου του Κεντρικού Συμβουλίου της Ν.ΣΥΡΙΖΑ (Ιούλιος 2015).

Ένα τέλος που δεν το θέλαμε

Μια τέτοια συζήτηση και μια τέτοια απόφαση εναντίωσης στο ΣΥΡΙΖΑ κι απομάκρυνσης απ’ αυτόν, εκτιμούμε πως θα έπρεπε να είναι επίδικο αντικείμενο, τόσο μιας συνεδρίασης του Κεντρικού Συμβουλίου όσο και – πολύ περισσότερο – μιας πανελλαδικής πολιτικής διαδικασίας που να εμπλέκει το σύνολο των μελών της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτήν την κατεύθυνση επιδιώξαμε τη διεξαγωγή του Κεντρικού Συμβουλίου την Κυριακή 30/8, με στόχο την τοποθέτηση του οργάνου απέναντι στις ερχόμενες εκλογές και την απόφαση για διεξαγωγή πανελλαδικής διαδικασίας άμεσα, με θέμα την απεμπλοκή (ή μη) των δυνάμεων της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ από το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς, αυτό δεν κατέστη εφικτό, καθότι μερίδα του ΚΣ, είτε με την απροθυμία της να προσέλθει στη σύνοδο είτε με την παραίτησή της πριν τη σύγκληση του οργάνου, εμπόδισε την επίτευξη της απαραίτητης απαρτίας. Γι’ αυτό το λόγο αναγκαζόμαστε να συντάξουμε το παρόν κείμενο, που δηλώνει τη στάση μας για όσα συμβαίνουν, σε αντίθεση με μια δημόσια τοποθέτηση του ΚΣ που ήταν η αρχική μας επιδίωξη.

Παράλληλα, εκτιμούμε πως η χθεσινή (σκόπιμη) αποτυχία του ΚΣ να πάρει απόφαση, οδηγεί εκ των πραγμάτων σ’ ένα τέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, όπως την ξέραμε. Αυτό το τέλος δεν το θέλαμε και σίγουρα δε θέλαμε να έχει αυτή τη μορφή. Ωστόσο, είναι σαφές για εμάς πως, στην παρούσα φάση, το ριζοσπαστικό πολιτικό περιεχόμενο της οργάνωσης, η κινηματική παράδοση και παρακαταθήκη της, καθώς και οι αγωνίες και οι προβληματισμοί των μελών της, δεν μπορούν να συνδυαστούν με την παραμονή στο ΣΥΡΙΖΑ. Ελλείψει μιας διαδικασίας που να ορίζει έναν κοινό βηματισμό των μελών της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα και με την παραπάνω αντίθεση (ανάμεσα στο τι είναι η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και τι ο ΣΥΡΙΖΑ, πλέον) να είναι υπαρξιακού χαρακτήρα, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ φτάνει σ’ ένα αδιαμφισβήτητο τέλος εποχής.
Εντούτοις, μια πολιτική συλλογικότητα δε συμπυκνώνεται στο brandname της, αλλά στο πολιτικό της στίγμα, στις πρακτικές της, στα προτάγματά της και στο βάθος των πολιτικών προβληματισμών της. Συνεπώς, οι λέξεις «Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ» δε θα αντιστοιχούν, στο εξής, ούτε στο κενό ούτε σε κάτι που θα συνάδει με τον «υπαρκτό ΣΥΡΙΖΑ». Το «βουβό τέλος» της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ δε σημαίνει πως οι παρεμβάσεις και τα κείμενά της δε μιλούν ακόμα, πως τα μπλοκ της δε βουίζουν ακόμα από τις φωνές, πως τα φεστιβάλ της δεν τραγουδούν ακόμα. Ας μην έχουμε, όλες κι όλοι, αυταπάτες γύρω απ’ αυτό το ζήτημα.

Τι κάνουμε, από δω και πέρα

Σε αυτή τη νέα συνθήκη και με δεδομένη την επιτακτική πολιτική ανάγκη να τοποθετηθούμε σχετικά με τις ερχόμενες εκλογές, είμαστε δεσμευμένοι/ες από την απόφαση της τελευταίας Συνόδου του ΚΣ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στις 18 και 19 Ιουλίου, η οποία δήλωνε ρητά την αντίθεσή μας με την ψήφιση και υλοποίηση του 3ου Μνημονίου, καθώς αυτή «έρχεται απέναντι στις ιδεολογικές μας καταβολές, τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, τις συλλογικές μας αποφάσεις και προσπαθεί να ανατρέψει μια μακρά πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και να τσακίσει τη σκέψη και την ελπίδα για έναν διαφορετικό δρόμο στη μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου η αριστερά πέτυχε μια ιστορική νίκη».

Στην ίδια απόφαση μάλιστα, εμβαθύναμε τις επεξεργασίες μας για καίρια ζητήματα όπως η στάση μας απέναντι σε πολιτικούς οργανισμούς του κεφαλαίου, όπως η Ε.Ε. και η Ευρωζώνη, λέγοντας πως «οφείλουμε να δούμε, πως τελικά η Ε.Ε. και η Ευρωζώνη λειτουργούν ως θεσμοθετημένος νεοφιλελευθερισμός, που περιορίζει ασφυκτικά τα περιθώρια μετασχηματισμού. Οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε τη διεθνιστική μας στρατηγική μέσα από το πρίσμα της ρήξης και της αποδέσμευσης από αυτούς τους υπερεθνικούς σχηματισμούς, ως ένα αίτημα δημοκρατίας, λαϊκής κυριαρχίας αλλά και ως προϋπόθεση αμφισβήτησης του νεοφιλελεύθερου μονόδρομου».

Τέλος, δηλώναμε ρητά πως «το να αγωνιζόμαστε για έναν δικαιότερο κόσμο δεν ήταν για εμάς μια επιλογή ηθικής δικαίωσης αλλά ένας τρόπος να αλλάζουμε την καθημερινότητά μας, να μετασχηματίζουμε τις ζωές μας και την κοινωνία. Στον δρόμο αυτό θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε έχοντας πάντα στο νου ότι η ιστορία είναι ένα πεδίο δυνατοτήτων στο οποίο διαρκώς αγωνιζόμαστε για να καταστήσουμε εφικτά αυτά που σε όλους μπορεί να φαίνονται αδύνατα.»

Με βάση τα παραπάνω, αλλά και τη ρητή μας θέση σχετικά με την αδυναμία μας πλέον, να στηρίξουμε, να ενισχύσουμε και να συμμετέχουμε στο ΣΥΡΙΖΑ, προκρίνουμε την ψήφο σε αριστερά, ριζοσπαστικά, αντικαπιταλιστικά ψηφοδέλτια, που αντιστοιχούνται στις παραπάνω προκείμενες της τελευταίας απόφασης του ΚΣ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και σχηματίζονται στο πλαίσιο της απόρριψης της ΤΙΝΑ (ThereisNoAlternative) των μνημονίων, για να εκφραστεί το «ΟΧΙ μέχρι τέλους», αλλά και με ορίζοντα ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές ανατροπές. Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, θα δώσουμε τη μάχη στους νεολαιίστικους χώρους όπου ζούμε και παρεμβαίνουμε – στα σχολεία, τα πανεπιστήμια, στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς – ώστε η νεολαία, μια νεολαία που με συντριπτική πλειοψηφία στήριξε το «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα, να επιλέξει το δρόμο της αντίστασης και της ανατροπής, ενάντια σε αντι-πολιτικές επιλογές ή στην αποχή.Ειδικά σε ότι αφορά το δημοψήφισμα, η νεανική δημιουργικότητα και η αυθόρμητη συμβολή στην καμπάνια υπέρ του ΟΧΙ, έχουν ιδιαίτερη σημασία και αποτελούν στοιχεία μέσα απ’ τα οποία μπορούμε να δούμε την εξέλιξη αυτής της κοινωνικής δυναμικής και το μετασχηματισμό της.

Ο αγώνας για το σοσιαλισμό πάντα επίκαιρος

Ο ορίζοντας της δράσης μας, ωστόσο, δε σταματά στις εκλογές. Εξάλλου, αυτό το νέο πολιτικό πρότυπο λειτουργίας που αναζητούμε δεν μπορεί ούτε και θέλουμε να θεμελιώνεται σε μια παραδοσιακή αντίληψη που συρρικνώνει τον πολιτικό μας ορίζοντα στις θεσμικές διεκδικήσεις και στην επίτευξη αλλαγών αποκλειστικά μέσω του κοινοβουλευτικού δρόμου. Θεωρούμε πως επειδή τίποτα δε θα μας χαριστεί, πρέπει η κοινωνία να είναι σε θέση να διεκδικήσει τα πάντα και συνεπώς δίνουμε έμφαση στις μορφές κοινωνικής οργάνωσης και οργάνωσης της εξουσίας των από κάτω. Είναι με αυτό το μονοπάτι σκέψης που η ρήξη με την Ευρωζώνη και την Ε.Ε. αποκτά αριστερό, ριζοσπαστικό πρόσημο και ταυτόχρονα γίνεται μέσο για να ξεδιπλωθεί μια διεθνιστική στρατηγική από πλευράς των ευρωπαϊκών εργαζόμενων τάξεων, μακριά από κάθε λογική εθνικής περιχαράκωσης ή εξόδου από την κρίση μέσω της «ανταγωνιστικότητας».

Άλλωστε, πιστεύουμε πως τα προγράμματα σοσιαλδημοκρατικών αιτημάτων και παροχών, καθώς και ο άκρατος παραγωγισμός είναι ξεπερεσμένα από την ίδια την ιστορία. Χρειαζόμαστε μια διαδικασία τομών και μετασχηματισμών με ματιά στην κοινωνική απελευθέρωση.  Γι’ αυτό θεωρούμε αναγκαία τη στρατηγική συζήτηση για το “τι μας έφερε ως εδώ”, χωρίς βεβαιότητες και αποποίηση ευθυνών, καθώς αυτή η συζήτηση είναι αναγκαία συνθήκη για τη συγκρότηση οτιδήποτε νέου στο πλαίσιο της Αριστεράς.

Η μη αποδοχή, από μέρους των νέων ανθρώπων, της έλλειψης εναλλακτικής στα μνημόνια και την καπιταλιστική βαρβαρότητα, είναι ένα στοίχημα ιστορικών διαστάσεων για την ελληνική κοινωνία και, πολύ περισσότερο, για τις εργαζόμενες τάξεις. Δε διαφεύγει καθόλου της προσοχής μας, πως ο παλιός κόσμος πεθαίνει κάθε μέρα γύρω μας. Η κρίση και η παρακμή του καπιταλισμού βαθαίνουν, οι πολιτικές εξουσίες γίνονται όλο και πιο αυταρχικές εντείνοντας τη δική τους κρίση και κάθε μέρα που περνάει, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, πληθαίνουν αυτές κι αυτοί που ο καπιταλισμός δεν μπορεί να ενσωματώσει, αυτές κι αυτοί που εξεγείρονται ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση, αυτές κι αυτοί που βάζουν τους σπόρους ενός άλλου τρόπου παραγωγής, μιας άλλης κοινωνίας.

Η νεολαία, οι εργαζόμενες τάξεις, οι γυναίκες, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, η ΛΟΑΤΚ κοινότητα, δυνητικά αποτελούν την μαγιά μιας πραγματικά επαναστατικής κοινωνικής πλειοψηφίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η οικοδόμηση της οργάνωσης της συλλογικής αντίστασης έτσι ώστε να μπορεί να γίνει πραγματικά απειλητική για τον υπάρχοντα συσχετισμό δυνάμεων θα αποτελέσει κυρίαρχο μέλημα μας για το επερχόμενο διάστημα. Επομένως, σε ότι μας αφορά, θα επιμένουμε πως το ζήτημα οικοδόμησης ενός άλλου κόσμου παραμένει το ιστορικό καθήκον «στην ημερήσια διάταξη».

Η ανασύνθεση, λοιπόν, των δυνάμεων της ριζοσπαστικής/αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, αναγκαίος όρος για να μαζικοποιήσουμε, να διευρύνουμε και να επικαιροποιήσουμε το πρόταγμα του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα, είναι για εμάς βασική επιδίωξη το επόμενο διάστημα. Κεντρικός μας προβληματισμός παραμένει η συσπείρωση πλατιών νεολαιίστικων μαζών σε μια τέτοια υπόθεση, η ύπαρξη κι η γενίκευση κινηματικών και πολιτικών μετωπικών αντιστάσεων κόντρα στη βαρβαρότητα του μονοδρόμου της σκληρής λιτότητας, αλλά και η ηγεμονία μιας κουλτούρας «δημιουργικού αντικαπιταλισμού» με αξιοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων των νέων ανθρώπων σε κατεύθυνση αμφισβήτησης των καπιταλιστικών αυτονόητων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε την πρόθεση να πειραματιστούμε με νέες μορφές οργάνωσης, λιγότερο ιεραρχικές και παρωχημένες, δοκιμάζοντας την γνώση και την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει από την συμμετοχή μας στους κοινωνικούς αγώνες κι ακόμη δοκιμάζοντας τους ίδιους μας τους εαυτούς.

Όπως λέγαμε και στην Ιδρυτική Διακήρυξη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ «[..]σε όλες τις μεγάλες ιστορικές στιγμές του τόπου, αλλά και διεθνώς, η νεολαία πρωτοστάτησε: από την ΕΠΟΝ και τον αντιδικτατορικό αγώνα, μέχρι τις μεταδικτατορικές μάχες και τα σύγχρονα κινήματα. Από το Μάη του ’68, μέχρι τις σύγχρονες εξεγέρσεις στην Τυνησία, την Αίγυπτο, την Τουρκία και αλλού. Εδώ δεν ψάχνουμε για ήρωες όμως, ούτε για ωραίες αφηγήσεις για όταν μεγαλώσουμε. Οι μεγάλες, ιστορικές στιγμές του νεολαιίστικου κινήματος στην Ελλάδα, μας δίνουν το φρόνημα. Το συλλογικό μας κεφάλαιο γνώσεων, δεξιοτήτων κι εμπειριών μας δίνει τη δύναμη. Αυτές οι μέρες, είναι ωραίες μέρες. Είναι μέρες που ακριβώς επειδή δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα, μπορούμε να διεκδικήσουμε τα πάντα. Δε ζητάμε την  αναβίωση των χαμένων υποσχέσεων του νεοφιλελευθερισμού. Θέλουμε να εμπλακούμε σε μια υπόθεση που μας ξεπερνά και γι’ αυτό μας ολοκληρώνει: την υπόθεση της οικοδόμησης του δικού μας κόσμου, του κόσμου της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης.» Σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε.

(*)

Το παρόν κείμενο απευθύνεται στο σύνολο των μελών της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ που, στο βαθμό που συμφωνούν, μπορούν να το συνυπογράφουν. Στη βάση του κειμένου αυτού σκοπεύουμε να καλέσουμε σε κατά τόπους μαζέματα αλλά και σε μια πανελλαδική διαδικασία, με ορίζοντα πραγματοποίησής της μετά τις εκλογές και με θέμα της, το πώς συνεχίζουμε την πάλη μας στο πλαίσιο που πολύ αδρά σκιαγραφούμε σε αυτές τις γραμμές, με δεδομένο το τέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ όπως την ξέραμε.

Επιπλέον, με το κείμενο αυτό, θέλουμε να συνομιλήσουμε με χώρους και άτομα με παρόμοια ερωτήματα, κόσμο που αποδεσμεύεται από το ΣΥΡΙΖΑ, κόσμο της ριζοσπαστικής κι αντικαπιταλιστικής αριστεράς που θέλει να υπερβεί τις αδυναμίες του παρελθόντος για να αλλάξει το παρόν, κινηματικές συλλογικότητες και βεβαίως το ευρύ δυναμικό αγωνιστών, ειδικά στη νεολαία, που στήριξε το ΟΧΙ κι αμφισβήτησε το μονόδρομο των μνημονίων. Με όχημα την ανασυνθετική, μετωπική πολιτική δράση, με τις σημαντικές παρακαταθήκες του παρελθόντος, αλλά και με τη βαθιά αυτοκριτική, θα προχωρήσουμε για τους αγώνες και τις νίκες που μας αξίζουν.

Υπογραφές:

Βαρελτζής Δημήτρης
Βελεγράκης Γιώργος
Γαβριηλίδης Βαγγέλης
Γανιάρης Νικόλας
Γιαννόπουλος Γιάννος
Γιαννόπουλος Σωκράτης
Δαμδούνη Ιωάννα
Ζαρκαδούλας Άκης
Ζαχιώτης Αλέξανδρος
Καλυμνιός Κώστας
Καπουτσής Λεωνίδας
Καραγιάννη Έφη
Κατερίνης-Λινάρδος Μιχάλης
Κοσυφολόγου Αλίκη
Κοταράς Πόθος
Ματσούκα Αναστασία
Μπαλωμενάκης Δημήτρης
Μπάντιος Ιάσωνας
Μπενέκος Γιώργος
Μπένινγκ Κωστής
Μπλιαχούτας Γιώργος
Μπούκα Έρικα
Μπουκουβάλας Γιώργος
Μωραΐτη Αναστασία
Παντελεάκος Ηλίας
Παπατζανή Εύα
Πατσίκα Έφη
Πουλάκης Μάριος
Προδρόμου Δανάη
Ρόγγας Βασίλης
Σανταμούρης Πέτρος
Σεχάτα Σακίνα
Σιαηλή Δήμητρα
Σταυρακάκης Χρήστος
Τσούτσης Κωσταντίνος
Τυροβολάς Στέφανος
Χρονόπουλος Ηλίας



Πηγή : protothema.gr



Αποφάσεις που δείχνουν μεγάλη έλλειψη σοβαρότητας διατηρείται τελικά το 23% ΦΠΑ στην Ιδιωτική εκπαίδευση




Ολική ανατροπή με τη διατήρηση του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική Εκπαίδευση σημειώθηκε χθες προκαλώντας ψυχρολουσία στους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων και ιδιωτικών σχολείων.

Ενώ χθες το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης δήλωνε ότι είναι έτοιμη και αναμένεται να εκδοθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα «πάγωνε» για δύο μήνες ο ΦΠΑ στην Εκπαίδευση, το απόγευμα το σκηνικό άλλαξε άρδην.

Η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου ανακοίνωσε ότι υπέγραψε εγκύκλιο με την οποία απλώς παρατείνεται μέχρι και τις 8 Σεπτεμβρίου η προθεσμία που έχουν οι επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης (φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία κλπ.) και υπάγονται στο καθεστώς ΦΠΑ από τις 19 Αυγούστου προκειμένου να κάνουν τη δήλωση μεταβολής στις εφορίες χωρίς την επιβολή προστίμου.

Η κυρία Σαββαΐδου υπέγραψε την εγκύκλιο καθώς χθες έληγε κανονικά η προθεσμία για τις δηλώσεις μεταβολών και για λόγους χρηστής διοίκησης παρέτεινε απλώς την προθεσμία μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου

Κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν ότι δεν πρόκειται να εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καθώς για το συγκεκριμένο θέμα δεν προέκυψε διακομματική συναίνεση και από τη στιγμή που η επιβολή του ΦΠΑ στην Εκπαίδευση θεωρείται συμβατική υποχρέωση δεν μπορεί να μην εκπληρωθεί από την υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Ετσι, όπως όλα δείχνουν, η νέα σχολική χρονιά θα κάνει πρεμιέρα με ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων (πλην δημοσίου δικαίου) και των φροντιστηρίων.
Η εγκύκλιος

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΓΓΔΕ, η δήλωση μεταβολών των επιχειρήσεων που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες, οι οποίες από 19 Αυγούστου 2015 υπάγονται σε ΦΠΑ (σύμφωνα με τον ν. 4336/2015), δύναται να υποβληθεί μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου 2015 χωρίς πρόστιμο.
Οι λοιπές υποχρεώσεις των εν λόγω προσώπων ισχύουν κανονικά όπως αυτές περιγράφονται στην υποπαράγραφο Δ.2 του άρθρου 1 του ν. 4336/2015, ήτοι:

Τυχόν συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία για την επίρριψη του ΦΠΑ επί αρχικών φορολογικών στοιχείων που εκδόθηκαν από τις 20 Ιουλίου έως και τις 20 Αυγούστου 2015 θα πρέπει να εκδοθούν το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2015,

Ο οφειλόμενος φόρος με βάση τα συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία θα καταβληθεί με τη δήλωση ΦΠΑ της περιόδου, εντός της οποίας εκδόθηκαν αυτά (για παράδειγμα για συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία που θα εκδοθούν τον Σεπτέμβριο, ο φόρος θα καταβληθεί με τη δήλωση ΦΠΑ που υποβάλλεται έως και το τέλος Οκτωβρίου 2015), και

Σύνταξη απογραφής των αγαθών που κατέχουν στις 19 Ιουλίου 2015 και υποβολή δήλωσης αποθεμάτων μετάταξης μέχρι τις 19 Οκτωβρίου 2015, προκειμένου να ασκηθεί το δικαίωμα έκπτωσης.



Μαρία Βουργάνα


Πηγή : ethnos.gr


2% μπροστά η Ν.Δ. σε δημοσκόπηση - ανατροπή Iskra: ΝΔ 24% - ΣΥΡΙΖΑ 22%





Προβάδισμα δύο μονάδων δίνει στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δημοσκόπηση που παρουσιάζει η ιστοσελίδα «Iskra». Συγκεκριμένα η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 24%, έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η Λαϊκή Ενότητα παρουσιάζεται τρίτη με 10%.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα πραγματικά αποτελέσματα αυτή την στιγμή είναι τα εξής:

ΣΥΡΙΖΑ 22%
ΝΔ 24%
ΛΑ.Ε. 10%
Χρυσή Αυγή 9%
ΚΚΕ 8%
ΠΟΤΑΜΙ 6%
ΠΑΣΟΚ 4,5%
ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ 3,5%
ΛΕΒΕΝΤΗΣ 3,2%.



Πηγή : imerisia.gr


Διεθνής Ρεζιλίκια...Βίντεο-Πορεία μουσουλμάνων στο κέντρο της Αθήνας..«Ανοίξτε τα σύνορα να έλθουν τα αδέλφια μας»




Διεθνής ατελείωτα Ρεζιλίκια...Κράτος Χαβαλές....

Και όμως συμβαίνει και αυτό στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ελλάδας..

Περίπου 300 άτομα Μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα πραγματοποίησαν εχθές πορεία με κεντρικό σύνθημα να ανοίξουν τα σύνορα κυρίως της Ελλάδας και της...

 Ευρωπαϊκής Ένωσης,προκειμένου να ανοίξουμε τελείως τα σύνορα (όπως είχε πει και η κυρά Τασία) και συναντήσουν τα ομόθρησκα «αδέλφια» τους.

Η αστυνομική παρουσία ήταν έντονη.

Παρόλα αυτά τα ρεζιλίκια είναι ατελείωτα..και σ' αυτή την περίπτωση την ευθύνη έχουν πολλoί ανευθυνοϋπευθυνοι του κρατικού μηχανισμού,αλλά και κάποιοι ανθέλληνες που δηλώνουν «δήθεν» υπερευαίσθητοι και αλληλέγγυοι..

Φανταστείτε να γινόταν αυτό στα κράτη που είναι το όνειρο και ο ο τελικός προορισμός των λαθρομεταναστών ..

Πρωτεύουσες όπως το Βερολίνο,το Λονδίνο ή και η Ουάσινγκτον..πόσοι υπεύθυνοι ομαλής και ασφαλής λειτουργίας του κράτους-έθνους τους... θα είχαν παραιτηθεί την ίδια ώρα?..και κάποιοι άλλοι που δίνουν τα πλακάτ και τους οργανωνουν θα είχαν πάει ή όχι ο καθένας από μια βόλτα στα υπόγεια των υπηρεσιών ασφαλείας...?




Πηγή : eglimatikotita.gr


Συντάξεις: Όλοι στο ΙΚΑ και κατάργηση της επικουρικής – Πως θα υπολογίζονται τα ποσά




Όσο ο καιρός περνάει το νέο ασφαλιστικό αποκρυσταλλώνεται. Τα νέα δεν είναι καλά σε κανένα επίπεδο. Δεν είναι μονάχα τα όρια ηλικίας που πάνε στα 67 έτη για την κύρια σύνταξη, αλλά και ο υπολογισμός των ποσών.

Με βάση τις νεώτερες πληροφορίες το ζήτημα του ασφαλιστικού μπαίνει πρώτο στην ατζέντα αμέσως μετά τις εκλογές και η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές μέχρι τις 20 Οκτωβρίου.

Όλα δείχνουν ότι πάμε σε ένα ενιαίο σύστημα για όλους με ένα Ταμείο. Αλλαγή που θα σημάνει και αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών, αλλά και των αποδοχών για τους συνταξιούχους.

Οι δανειστές πιέζουν πάνω στο παλιό σενάριο για την ενοποίηση επικουρική και κύριας σύνταξης. Το σενάριο αυτό προβλέπει αναπλήρωση σε ποσοστό 70% του μισθού, δηλαδή φέρνει μείωση 10% στα σημερινά ποσά που ανεβάζουν το ποσοστό αναπλήρωσης στο 80% αν υπολογίσει κανείς ξεχωριστά κύρια και επικουρική.

Παράλληλα το νέο σχέδιο προβλέπει ενοποίηση όλων των Ταμείων σε ένα με μεταβατικό στάδιο τριών ταμείων των σημερινών ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ ως το 2017.

Παράλληλα το κράτος δεν θα εγγυάται παρά ένα μίνιμουμ ποσό στη σύνταξη που θα υπολογίζεται με βάση το όριο της φτώχειας. Αυτό σημαίνει ότι με τα δεδομένα του 2014 μιλάμε για ένα ελάχιστο ποσό 380 ευρώ, όμως με τα σημερινά δεδομένα το ποσό αυτό μπορεί να πέσει ακόμη και στα 360 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι το ποσό της σύνταξης από κει και πάνω θα υπολογίζεται με βάση τις εισφορές του καθενός ξεχωριστά οι οποίες μάλιστα θα υπολογίζονται στο σύνολο του εργασιακού βίου και όχι με βάση της καλύτερη πενταετία και έτσι αναμένονται και νέες μειώσεις στα ποσά των συντάξεων.

Η πρώτη μείωση στα ποσά των συντάξεων έρχεται από αυτόν τον μήνα με την άυξηση των εισφορών υπέρ υγείας.



Πηγή : newsit.gr



Ανοιχτό το θέμα επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση



Ανοιχτό παραμένει το θέμα της επιβολής ΦΠΑ στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, καθώς δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται διακομματική συναίνεση στην έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την αναστολή του μέτρου επιβολής ΦΠΑ στα δίδακτρά τους. Αν και από το οικονομικό επιτελείο επιχειρούσαν τις τελευταίες ημέρες να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες υπογραφές και να αποσπάσουν τη συναίνεση των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αυτό δεν κατέστη εφικτό, με συνέπεια να εκδοθεί εγκύκλιος από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, που παρατείνει για 8 ημέρες τις προθεσμίες για να ενταχθούν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στο καθεστώς ΦΠΑ.

Οπως αναφέρει ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, οι προσπάθειες συνεννόησης θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, δίχως ωστόσο να προεξοφλείται συμφωνία. Χθες, πάντως, από την Πάτρα, ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης απέδωσε την εμπλοκή στην άρνηση του ίδιου του κ. Αλ. Τσίπρα, προειδοποιώντας τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μην επιμείνουν σε μία απόφαση εμφανώς αντίθετη με τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Η ΓΓΔΕ δίνει παράταση έως τις 8 Σεπτεμβρίου στα εκπαιδευτήρια, προκειμένου να μεταβούν στην εφορία και να ενταχθούν στο καθεστώς ΦΠΑ. Στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι η έκδοση της ΠΝΠ είναι τυπική υπόθεση, όπως ενημερώθηκαν από το ΥΠΟΙΚ, και πως αποτελεί ειλημμένη απόφαση το «πάγωμα» εφαρμογής της διάταξης για διάστημα δύο μηνών. Σε περίπτωση πάντως που δοθεί δίμηνη παράταση, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους δανειστές ισοδύναμα περίπου 350 εκατ. ευρώ. Αλλιώς ενδέχεται να θεωρηθεί από τους δανειστές μονομερής ενέργεια.

Οι συζητήσεις για το «πάγωμα» του μέτρου είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα μετά και την επιστολή της Κομισιόν που ουσιαστικά έδινε την έγκρισή της, όπως είχε παρουσιάσει η «Κ» στο φύλλο της 28ης Αυγούστου. Το χθεσινό πισωγύρισμα προκάλεσε τις οξύτατες αντιδράσεις των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων. «Οι του ΣΥΡΙΖΑ άλλα λένε το πρωί, άλλα το μεσημέρι και άλλα αποφασίζουν το βράδυ. Εάν κρίνουν ότι πρέπει να επιβληθεί ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, γιατί είναι σχολεία των πλουσίων, είναι γελασμένοι. Εάν πιστεύουν ότι το μέτρο είναι δίκαιο, ας προσλάβουν το προσωπικό του ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου που έκλεισε στον Πειραιά σήμερα» ανέφερε χθες με οργή στην «Κ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων Μπ. Κυραϊλίδης.



Πηγή


«Θα σας γδάρουν σαν λαγούς & θα ανεμίζουν τα τομάρια σας στους Podemos...»




Το κρίσιμο φθινοπωρινό ραντεβού Σόιμπλε-Τόμσεν που αποφασίστηκε σκληρή γραμμή στην κυβέρνηση Σαμαρά για να μην υπάρξει κανένα περιθώριο χαλάρωσης για τον Τσίπρα.

Μια μυστική συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών με τον Πολ Τόμσεν καθόρισε τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Το ραντεβού έγινε λίγο μετά τη συνάντηση που είχε ο τότε έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με την Αγκελα Μέρκελ τον περασμένο Σεπτέμβριο στην οποία, ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει να «χαλαρώσουν» οι όροι της πέμπτης αξιολόγησης προκειμένου να επιταχυνθεί η έξοδος από το Μνημόνιο και να οπλιστεί η τότε κυβέρνηση με επιχειρήματα κατά του επερχόμενου Αλέξη Τσίπρα, όπως αναφέρει το «Βήμα».

Νωρίτερα είχε προηγηθεί και δείπνο Σόιμπλε – Σαμαρά στο οποίο ο γερμανός υπουργός δεν άφησε πολλά περιθώρια για πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο, αναγκάζοντας τον Eλληνα πρωθυπουργό να προστρέξει στην καγκελάριο.

Στο ραντεβού Σόιμπλε-Τομσεν (αμφότεροι είχαν πλήρη εικόνα για την ελληνική οικονομία) το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο γερμανός υπουργός ήταν κάθετος: καμία διευκόλυνση καθώς θα κατέληγε εν τέλει όπλο στα χέρια του επερχόμενου Τσίπρα αφήνοντάς του περισσότερα περιθώρια κινήσεων. Ο Σόιμπλε οχυρωμένος δεν έκανε βήμα πίσω και θέλησε να περιμένει την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα.

Σε εκείνη τη φάση, στις πολλές επαφές που έγιναν μεταφέρθηκαν οι... διαθέσεις Σόιμπλε και Τόμσεν καθώς διαμηνύθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η φράση «θα σας γδάρουν σαν λαγούς και θα ανεμίζουν τα τομάρια σας στους Podemos»…


Πηγή : thetoc.gr


Δήμος ξόδεψε €370.000 για κόλλυβα, φέρετρα και κηδειόχαρτα σε ένα έτος




ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης προτείνει η αντεισαγγελέας Εφετών Δέσποινα Σιδηροπούλου να παραπεμφθούν ο τέως δήμαρχος Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης και ο πρώην γενικός γραμματέας του ίδιου δήμου Δημήτρης Λέκκας, κατηγορούμενοι για οικονομικό σκάνδαλο με επίκεντρο τη Δημοτική Επιχείρηση Τελετών Καλαμαριάς.

Εκτός από τους Χρ. Οικονομίδη και Δημ. Λέκκα, οι οποίοι κατηγορούνται ως άμεσοι συνεργοί σε απιστία, η εισαγγελέας εισηγείται προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης να παραπεμφθούν σε δίκη άλλα εννέα άτομα, κατά περίπτωση για διάφορα αδικήματα. Ανάμεσα σε αυτούς είναι πρόεδροι και αντιπρόεδροι παλιότερων διοικήσεων της Δημοτικής Επιχείρησης, ένας πρώην διευθυντής της, δύο δημοτικοί υπάλληλοι και μία ιδιώτης.

Η «μαύρη τρύπα» που προέκυψε στα δημοτικά ταμεία εκτιμάται ότι προσεγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ, ενώ η υπόθεση αφορά το χρονικό διάστημα 2002-2006, διάστημα κατά το οποίο οι οικονομικοί επιθεωρητές, κατά τον έλεγχο που διενήργησαν στην Επιχείρηση, διαπίστωσαν πολλές φορολογικές παραβάσεις και σωρεία οικονομικών ατασθαλιών.

Μεγάλο μέρος της υπόθεσης συνδέεται με συναλλαγές για τις οποίες δεν εκδόθηκαν τα προβλεπόμενα φορολογικά παραστατικά. Μάλιστα, το ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας επέβαλε πρόστιμα και πρόσθετους φόρους που ξεπερνούν τις 400 χιλιάδες ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για το έτος 2005 η Επιχείρηση ξόδεψε σχεδόν 370 χιλιάδες ευρώ για κόλλυβα, λουλούδια, φέρετρα, εκτυπώσεις αγγελτηρίων κηδειών-μνημόσυνων κ.ά., χωρίς να εκδοθούν τα προβλεπόμενα τιμολόγια πληρωμής. Κατά την ίδια χρονιά, η Επιχείρηση εισέπραξε 120 χιλιάδες ευρώ από τελετές μνημόσυνων, κηδειών, λουλούδια, στεφάνια, κεριά κ.ά., για τα οποία δεν υπάρχουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.

Παράλληλα, στην εισαγγελική πρόταση περιγράφονται μία σειρά από οικονομικές ατασθαλίες, από τις οποίες οι πιο κραυγαλέες συνδέονται με τα παρακάτω: μη προβλεπόμενες -από το Καταστατικό της Επιχείρησης- δωρεές προς οργανισμούς και συλλόγους, δωρεές κηδειών για άπορους δημότες χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά απορίας, αμοιβές για νεκροθάφτες, ιερείς, ψάλτες και νεκροκομιστές δίχως να υπάρχει καμία προς τούτο υποχρέωση της Επιχείρησης, άτυπες συμβάσεις με πρατήρια υγρών καυσίμων όπου «φούλαραν» τα αυτοκίνητά τους υπάλληλοι της Επιχείρησης, δήθεν χορήγηση εκπτώσεων σε δημότες για τέλεση κηδειών με το ποσό της έκπτωσης να καταλήγει στις «τσέπες» εμπλεκόμενων προσώπων.

Ακόμη, τα εμπλεκόμενα στελέχη της Δημοτικής Επιχείρησης κατηγορούνται -σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση- ότι παρέλειψαν να προβούν σε επωφελή τοποθέτηση των ταμειακών της διαθεσίμων σε έντοκο τραπεζικό λογαριασμό χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος, με αποτέλεσμα να απολέσει το όφελος που θα προέκυπτε από την είσπραξη των αντίστοιχων τόκων.
Η εισαγγελέας, τέλος, ζητά να παύσει οριστικά -λόγω θανάτου- η ποινική δίωξη σε βάρος του αείμνηστου Ολυμπιονίκη της πάλης Παναγιώτη Ποικιλίδη, ο οποίος διετέλεσε κατά το παρελθόν πρόεδρος της συγκεκριμένης Επιχείρησης.

Για την παραπομπή ή μη των εμπλεκόμενων προσώπων σε δίκη θα αποφανθεί το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης που θα εκδώσει σχετικό βούλευμα.


Πηγή: ΑΜΠΕ, ethnos.gr


Θεοδωράκης: Φουλ επίθεση του «νέου» στο «παλιό» των Τσίπρα και Μειμαράκη




Για τη συγκυβέρνηση είτε με ΣΥΡΙΖΑ, είτε με ΝΔ δεν ανοίγει πλήρως τα χαρτιά του, τονίζοντας όμως ότι θα βάλει όρους που θα είναι σε συνάρτηση του ποσοστού

Την τακτική της φουλ επίθεσης απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία συνεχίζει ο Σταύρος Θεοδωράκης, ασκώντας σκληρή κριτική ιδιαίτερα στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ ξεκαθαρίζει με κάθε τρόπο ότι το Ποτάμι δεν έχει καμία σχέση με τη παλαιά κομματική νοοτροπία, είναι “σύμμαχος με το νέο”,  επιδιώκει να καταργήσει τη λογική του “πελατειακού κράτους”  και στοχεύει να αλλάξει τη χώρα, χωρίς να τη γκρεμίσει, με συνεργασίες,  υπό όρους.

Για τη συγκυβέρνηση είτε με ΣΥΡΙΖΑ, είτε με ΝΔ, ο επικεφαλής του κόματος δεν ξεκαθαρίζει τη θέση του, ωστόσο τονίζει με έμφαση ότι θα βάλει όρους, που θα είναι σε συνάρτηση του ποσοστού στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. “Για το πόσους όρους θα θέσουμε εξαρτάται από το ποσοστό που θα πάρουμε”, τόνισε ο κ. Θεοδωράκης από τη Θεσσαλονίκη την Δευτέρα, ξεκαθαρίζοντας ότι “δεν έχουμε κάψα να κυβερνήσουμε, έχουμε γνωρίσει τη δόξα. Θέλουμε όμως να είμαστε χρήσιμοι και τους όρους που βάζει η κοινωνία. Δεν έχει σημασία ποιο υπουργείο αναλαμβάνεις και ποιο υπουργείο αναλαμβάνει ο διπλανός σου”. “ Δεν θέλουμε ούτε 4-2-1 ούτε το σύστημα Τσίπρα αλλά μια ομάδα που πρέπει να κερδίσει και να λύσει τα προβλήματα της χώρας”, είπε χαρακτηριστικά.

“Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω. Η Ελλάδα δεν θα παραδοθεί ξανά στους κομματικούς μηχανισμούς, τους ερασιτέχνες αλλά και τους πονηρούς, τα συμφέροντα και τις συντεχνίες που την κρατάνε γονατισμένη όλα αυτά τα χρόνια, όλες αυτές τις δεκαετίες”. Αυτό το μήνυμα έστειλε ο  Σταύρος Θεοδωράκης από τη συμπρωτεύουσα, τον πρώτο σταθμό της προεκλογικής εκστρατείας του Ποταμιού. Μιλώντας  στο κατάμεστο Αμφιθέατρο Κήπος των Εποχών- στο οποίο έδωσαν το παρόν μεταξύ άλλων οι κ.κ. Γιάννης Μπουτάρης και ο Απόστολος Τζιτζικώστας- ο επικεφαλής του Ποταμιού επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα λέγοντας ότι  “το μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος για τη χώρα αλλά αποτέλεσμα της 7μηνης διαπραγμάτευσης του κ. Τσίπρα”, ενώ τόνισε ότι «το θράσος του κ. Τσίπρα είναι πολύ μεγάλο”, αναφερόμενος στις βλέψεις του να είναι αυτοδύναμος πρωθυπουργός.  Χαρακτήρισε δε όλες τις επιλογές του ή σχεδόν όλες “αποτυχημένες”.  Βολές και κατά της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας ότι “Ψηφίστε ξανά ΝΔ να επιστρέψουμε στις ωραίες μέρες του 2014 – του 2013 – του 2012. Για καινούργιους φόρους – για καινούργιες περικοπές – για νέα λιτότητα και λίγες, έως καθόλου, μεταρρυθμίσεις”.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού εξήγησε τις θέσεις και τις προτάσεις του ενόψει των εθνικών εκλογών και εξέφρασε την άποψη ότι “ο λαός πρέπει να σκεφθεί ποιος του έλεγε αλήθεια και ποιος ψέμματα και να αποφασίσει να ψηφίσει βάσει αυτού”.  «Όλοι δικαιούμαστε μια δεύτερη ευκαιρία», είπε σχετικά με τον Αλέξη Τσίπρα και συμπλήρωσε με νόημα: Το να μετανοείς για τα λάθη σου είναι σημαντικό. Αν θέλεις να είσαι Πρωθυπουργός όμως πρέπει να αποδείξεις στον λαό ότι έχεις αλλάξει και ρότα. Εμείς έχουμε διαπιστώσει ότι στην περίπτωση Τσίπρα δεν υπάρχουν παρά μόνο αλλαγές στα λόγια. Ο ελληνικός λαός πρέπει να σκεφτεί ποιος του έλεγε αλήθεια και ποιος ψέματα. Ας βρεθεί κάποιος να πει ότι το Ποτάμι είπε έστω κι ένα ψέμα. Αυτή είναι η πολιτική μας. Εμείς θα λέμε την αλήθεια, αυτοί θα λένε τα ψέματά τους και ο λαός θα αποφασίζει.

Με ποιους θα συνεργαστεί το Ποτάμι

Ο Σταύρος Θεοδωράκης άνοιξε τα χαρτιά του και για τις ενδεχόμενες συνεργασίες σε μια διαφορετική συγκέντρωση, αφού κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις τριών δημοσιογράφων της πόλης. Σχετικά με το παλιό πολιτικό σύστημα και την κυβέρνηση συνεργασίας ξεκαθάρισε: συμμαχία μ’ αυτούς που προσπάθησαν, συμμαχία μ’ αυτούς που σήμερα έχουν τη διάθεση να τολμήσουν τις μεγάλες αλλαγές. “Το νέο δεν είναι στην ταυτότητα, το νέο είναι στις ιδέες, το νέο είναι στις προτάσεις. Ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή όταν τον ρώτησα γιατί είναι κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έγιναν οι περιφερειακοί διευθυντές εκπαίδευσης, απάντησε ότι έτσι έκαναν και οι προηγούμενοι. Αυτό λοιπόν είναι το παλιό πολιτικό σύστημα. Το παλιό πολιτικό σύστημα δεν έχει σχέση με την ημερομηνία γέννησης. Έχει σχέση με τις συνθήκες που πολιτεύεται. Έχει σχέση με το τι αντιγράφει. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι, είμαστε σύμμαχοι με το νέο”.

Σχετικά με το ποιοι θα πρέπει να συμμετέχουν σε μια μελλοντική κυβέρνηση τόνισε ότι “δεν πιστεύει στους ανειδίκευτους πολιτικούς, στους πολιτικούς του κομματικού σωλήνα”, επαναλαμβάνοντας την πρόταση για πολιτικά μυαλά, τα οποία έχουν δουλέψει στην κοινωνία κι έχουν κουλτούρα να συνεργαστούν. “Πρέπει να βρεθεί μια ομάδα 20 ανθρώπων που δεν θα είναι αναγκαστικά βουλευτές. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι άνθρωποι που στην πραγματική ζωή έχουν ασχοληθεί με το αντικείμενο που θα κληθούν να ασχοληθούν και ως κυβερνητικά στελέχη. Δεν μπορεί πια άνθρωποι να μαθαίνουν πολιτική στου κασίδη το κεφάλι”, δήλωσε.

Για τη συγκυβέρνηση είτε με ΣΥΡΙΖΑ, είτε με ΝΔ ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι “για το πόσους όρους θα θέσουμε εξαρτάται από το ποσοστό που θα πάρουμε” ξεκαθαρίζοντας ότι “δεν έχουμε κάψα να κυβερνήσουμε, έχουμε γνωρίσει τη δόξα. Θέλουμε όμως να είμαστε χρήσιμοι και τους όρους που βάζει η κοινωνία. Δεν έχει σημασία ποιο υπουργείο αναλαμβάνεις και ποιο υπουργείο αναλαμβάνει ο διπλανός σου”. “ Δεν θέλουμε ούτε 4-2-1 ούτε το σύστημα Τσίπρα αλλά μια ομάδα που πρέπει να κερδίσει και να λύσει τα προβλήματα της χώρας”, είπε χαρακτηριστικά

“Να σταματήσουν να κυβερνούν οι άεργοι, τα παιδιά του κομματικού σωλήνα”
Αν και κρατά ακόμα κλειστά τα χαρτιά του για τα τελικά ονόματα που θα απαρτίζουν τα ψηφοδέλτια, δεν τηρεί την ίδια στάση με τις προγραμματικές προτάσεις του κινήματος και τις επιδιώξεις του για την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος.

“Κανείς να μην μπορεί να γίνεται υπουργός αν δεν έχει τουλάχιστον πέντε χρόνια ένσημα στον ιδιωτικό τομέα ή ανάλογη υπηρεσία στο δημόσιο όπου θα έχει μπει νόμιμα όμως, μέσω ΑΣΕΠ και όχι από το παράθυρο. Να σταματήσουν να κυβερνούν οι άεργοι, τα παιδιά του κομματικού σωλήνα, οι θλιβεροί στρατηγοί των κομματικών μηχανισμών”, ανακοίνωσε ο κ. Θεοδωράκης,  ενώ συμπλήρωσε τη πρότασή του αναφέροντας: “Κατάργηση της ισοβιότητας του Βουλευτή. Ανώτερο όριο 2 συνεχόμενες τετραετίες και συνολικά 4 θητείες σε όλη του την ζωή. Και βέβαια καμία σύνταξη από τη Βουλή – σύνταξη παίρνεις από το επάγγελμά σου”.

Πως θα έρθει η ανάπτυξη, τι θα κάνει με το Μνημόνιο

Ο κ. Θεοδωράκης απάντησε και σε ερωτήσεις σχετικά με το πως θα γεμίσει τα κρατικά ταμεία και θα έρθει η ανάπτυξη, λέγοντας ότι “είχαμε πολλά περιθώρια να πάρουμε κάποια λεφτά τα οποία χάσαμε αυτούς τους επτά μήνες. Για να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία υπάρχει ο δρόμος της αγοράς, της ανάπτυξης, της είσπραξης. Εννοώ τα αδήλωτα κέρδη, τη φοροκλοπή που συνεχίζεται”.  Πρόσθεσε ότι “έχουμε τους ανθρώπους που έδωσαν μάχη εναντίον της φοροδιαφυγής κι επειδή ενόχλησαν τους έδιωξαν από την κρατική μηχανή. Πρέπει να βάλουμε τους χαμηλότερους δυνατούς φορολογικούς συντελεστές για να μπορέσει ο πολίτης να δημιουργήσει. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να ενισχύσουμε την παραγωγή, τη δημιουργία την εξωστρέφεια ώστε να δημιουργήσουμε πλούτο”.

Για το αν χρειάζονται απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων δήλωσε ότι “υπάρχουν τομείς στο Δημόσιο που θα πρέπει να ενισχυθούν. Λέμε όμως επιπλέον ότι πρέπει να γίνεται αξιολόγηση των ανθρώπων αλλά και των δομών του Δημοσίου. Υπάρχουν δομές άχρηστες που θα πρέπει να καταργηθούν. Δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει τόσες πολλές Γενικές Γραμματείες. Δεν έχουμε ανάγκη από άλλα τέτοια στελέχη, από άλλους τέτοιους κομματικούς διορισμούς”.

Για την αποκομματικοποίηση του Δημοσίου εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν, λέγοντας ότι η κομματικοποίηση στο Δημόσιο είναι στο DNA τους. “Εμείς κάναμε πράξη αυτό που λέμε. Δεν πήραμε ούτε τους μισούς δημοσίους υπαλλήλους απ’ αυτούς που δικαιούμασταν. Δεν περιμένουμε μόνο να το κάνουν τα άλλα κόμματα. Λέμε λοιπόν: περιορισμός των δημοσίων υπαλλήλων που δουλεύουν στα κόμματα. Λέμε ακόμη ότι δεν πρέπει στις Γενικές Γραμματείες κάθε υπουργός να διορίζει τους δικούς του. Θέλουμε διορισμούς μέσω ΑΣΕΠ. Θέλουμε διαφανή κριτήρια. Αν εφαρμοστούν αυτά το δημόσιο θα αποκτήσει υγιή στελέχη από την αγορά και όχι κομματικούς υπαλλήλους”, τόνισε.

Αναφερόμενος στο Μνημόνιο τόνισε ότι δεν ήταν μονόδρομος για τη χώρα αλλά αποτέλεσμα του 7μηνου τεμπελιάσματος της κυβέρνησης. “Η δεύτερη πρόταση Γιουνκέρ ήταν πολύ καλύτερη από το μνημόνιο που υπεγράφη. Οι τράπεζες δεν έχουν σχέση με τους πλούσιους, οι τράπεζες είναι για τον μικρομεσαίο, για τις επιχειρήσεις. Αφήσαμε να γκρεμιστεί το τραπεζικό σύστημα. Χάσαμε 14 δις. Εμείς λέμε ότι πρέπει η συμφωνία να τηρηθεί και δεν λέμε ψέματα ότι μπορούμε να υπάρξουμε χωρίς αυτή τη συμφωνία. Αν την αθετήσουμε θα πάθουμε ένα καινούριο χρηματοοικονομικό κλακάζ. Αυτό που θα κάνουμε όμως είναι να βρούμε τους τρόπους για να στηρίξουμε τους οικονομικά αδύνατους”, τόνισε.

«Πρέπει η Συμφωνία που έγινε, να τηρηθεί. Δε λέμε ψέματα ότι μπορεί η Ελλάδα να την αθετήσει χωρίς ζημιές» δήλωσε και πρόσθεσε ότι  «είχαμε ένα πολιτικό σύστημα που λιαζόταν, αντί να δουλεύει. Που φοβόταν το πολιτικό κόστος, αντί να τολμά. Μπορεί τα προβλήματα να είναι δικά τους δημιουργήματα. Οι λύσεις όμως, πρέπει να είναι δικές μας. Δεν μηδενίζουμε τις προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν. Εμείς λέμε συμμαχία με αυτούς που τόλμησαν. Θα πρέπει να σκεφτούμε ότι αυτό το μνημόνιο μπορεί να μην είναι το τελευταίο, αν δεν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας».  «Δεν λέμε μπαρουφο-ιστορίες», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας το μεταναστευτικό, τόνισε ότι “η Ελλάδα δεν έχει ανοιχτά σύνορα. Κάθε χώρα θέλει μια ελάχιστη ασφάλεια. Θέλουμε σύνορα που τα φυλάει η FRONTEX, με έξοδα της Ευρώπης και συνδρομή της στο να προσφέρουμε βοήθεια στους πρόσφυγες. Δικαιούνται μια λύση” και πρόσθεσε ότι “η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα για τους μετανάστες όλου του κόσμου. Θέλουν μια χώρα στην οποία να μπορούν να ζουν από τους κόπους της δουλειάς τους. Μας διαμήνυσαν από τον ΟΗΕ ότι δεν υπάρχει κάποιος στην Ελλάδα να συνεννοηθούμε. Δεν έχουν λύσεις, έχουν ιδέες κάποιες καλές, κάποιες κακές , αλλά όχι λύσεις”.

Επιγραμματικά οι προτάσεις του Ποταμιού για έξοδο από την κρίση

- Κανείς να μην γίνεται υπουργός αν δεν έχει τουλάχιστον πέντε χρόνια ένσημα στον ιδιωτικό τομέα.

- Υπουργός με προϋπηρεσία στο δημόσιο, θα γίνεται κάποιος μόνο αν έχει μπει νόμιμα μέσω ΑΣΕΠ. Όχι από το παράθυρο.

- κατάργηση της ισοβιότητας του Βουλευτή.

- Ανώτερο όριο 2 συνεχόμενες τετραετίες και συνολικά 4 σε όλη του την ζωή ενός βουλευτή

- Για τους βουλευτές: Καμία σύνταξη από την Βουλή – σύνταξη από το επάγγελμα σου.

- Κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών. Να πάψει το παζάρι βουλευτών-καναλαρχών

- Να μπει ένα τέλος στον φαύλο κύκλο της άγριας φορολογίας. Όχι νέοι φόροι, αλλά μάζεμα των φόρων

- Προτείνουμε κατάργηση του ισοπεδωτικού τέλους επιτηδεύματος εκατοντάδων χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών

-Απαλλαγή από την υποχρέωση του ΦΠΑ επιχειρήσεων με τζίρο μέχρι 30.000€. Όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

- Ελεύθερες και χωρίς κανένα φόρο μεταβιβάσεις των ακινήτων

-Δικαιότερη εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ αν πάει στους Δήμους. Με αντίστοιχη μείωση των κρατικών πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση

- Να ολοκληρώσουμε όλες τις αποκρατικοποιήσεις με ανοιχτές και διάφανες διαδικασίες μέσα στο πρώτο 6μηνο της νέας κυβέρνησης.

- Να επιστρέψει άμεσα,χωρίς ελέγχους,ο ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις που έχουν «λευκό μητρώο».

- Κίνητρα στους αγρότες, για να διαθέτουν όλη τους την παραγωγή μέσα από ομάδες και συνεταιρισμούς.Όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη.

- Αναθεώρηση του άδικου τρόπου διανομής των 2 δις της ενιαίας ενίσχυσης από την Ευρώπη σε όλους τους παραγωγούς

- Για την Παιδεία: Πρότυπα σχολεία σε όλες τις φτωχές περιοχές της χώρας .Να αυξήσουμε την εξωστρέφεια των πανεπιστημίων μας και να τα διασυνδέσουμε με την παραγωγή. Να προχωρήσουμε στη δημιουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων. Όχι άλλες διαρροές εγκεφάλων.

-Ενιαία αρχή προμηθειών όπου σταδιακά θα μεταφερθούν όλες οι αποφάσεις για τις προμήθειες και τα δημόσια έργα.

- Ο Τσίπρας λέει ακόμη πώς θα μοιράσουμε τη φτώχεια. Εμάς μας ενδιαφέρει να μοιράσουμε τον πλούτο.


Πηγή : protothema.gr


Οι τζιχαντιστές πυρπόλησαν ζωντανούς τέσσερις σιίτες μαχητές στο Ιράκ




Το Ισλαμικό Κράτος πυρπόλησε τέσσερις σιίτες μαχητές στο Ιράκ, και ανήρτησε το βίντεο στο διαδίκτυο

Τέσσερις άνδρες, οι οποίοι ήταν μέλη των δυνάμεων της Λαϊκής Κινητοποίησης που πολεμά τους τζιχαντιστές στο Ιράκ, κρεμάστηκαν ζωντανοί με δεμένα χέρια και πόδια από ένα δοκάρι προτού καούν ζωντανοί από μέλη του ISIS. Το βίντεο της φρίκης εξετάζεται για την αυθεντικότητα του.
Το Ισλαμικό Κράτος εξηγεί πως τους εκτέλεσε για να εκδικηθεί τον θάνατο τεσσάρων ανδρών του που σκοτώθηκαν από τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις.
Αφότου πήρε τον έλεγχο τεράστιων περιοχών στο Ιράκ και στη Συρία, η τζιχαντιστική οργάνωση έχει προχωρήσει σε αναρρίθμητες εκτελέσεις και αποτελεί σχεδόν πάγια τακτική της οργάνωσης να αναρτά τα βίντεο κατόπιν στο διαδίκτυο.

Τμήμα δεύτερου αρχαίου ναού στην Παλμύρα κατέστρεψαν οι τζιχαντιστές

Εν τω μεταξύ, σημαντικές ζημιές σε τμήμα του Ναού του Μπελ στον αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας προκάλεσαν οι τζιχαντιστές της ISIS, συνεχίζοντας την "επίδειξη δύναμης".
Η καταστροφή των μνημείων, μετά την ισοπέδωση του Ναού του Βάαλ, προστίθεται στην βάρβαρη εκτέλεση του αρχαιολόγου που ήταν για δεκαετίες επικεφαλής της διαχείρισης των μνημείων.
Όπως ανέφερε τη νύχτα προς Δευτέρα η οργάνωση "Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων", που συγκεντρώνει πληροφορίες από τον συριακό εμφύλιο, ένα "τμήμα του ναού" καταστράφηκε, χωρίς να είναι γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.
Παραμένει ωστόσο ασαφές πόσο εκτεταμένες είναι οι ζημιές. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας αρχαιοτήτων της Συρίας δήλωσε στο BBC πως η έκρηξη συνέβη στην περίμετρο του ναού και δεν κατέστρεψε το περιστύλιο ή το ιερό.
Οι τζιχαντιστές είχαν καταστρέψει προηγουμένως με εκρηκτικά το Ναό του Βάαλ. Ημέρες μετά τις πρώτες αναφορές εκείνης της καταστροφής, η ISIS είχε διοχετεύσει βίντεο με την έκρηξη και εικόνες με τα εκρηκτικά που είχαν τοποθετηθεί στον ναό.


Πηγή


Σόου Ζωής με τρίωρο πρόγραμμα για να μας πεί ότι θα είναι ανεξάρτητη, αλλά στη ΛΑΕ




Με σφοδρότατες προσωπικές επιθέσεις προς τον κ. Αλ. Τσίπρα, τον οποίο διαρκώς αποκαλούσε «παραιτηθέντα πρωθυπουργό», εγκαινίασε χθες την προσωποκεντρική προεκλογική της εκστρατεία η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, ανακοινώνοντας πως σε αυτή τη φάση θα συνεργαστεί ως ανεξάρτητη υποψήφια βουλευτής με τη νεοσυσταθείσα Λαϊκή Ενότητα του κ. Π. Λαφαζάνη. Αναφερόμενη στην απόφαση για το νέο μνημόνιο και την επίσπευση των εκλογών, η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για «σχέδια στραγγαλισμού της κοινοβουλευτικής και δημοκρατικής λειτουργίας» και υποστήριξε ότι ζήσαμε «μια πολύ σκοτεινή περίοδο». Μάλιστα, με αφορμή σχετική ερώτηση, ουσιαστικά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιδιωχθεί συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής και για το 3ο μνημόνιο. «Κανένας δεν είναι άμοιρος ευθυνών», είπε και συνέχισε επιστρέφοντας στις πολιτικές επιθέσεις: «Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός ανέλαβε με το πρόθυμο επιτελείο του να διαλύσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Να τον μετατρέψει σε κόμμα των μηχανισμών και μνημονιακό μόρφωμα». Υπό αυτό το πρίσμα, αίσθηση προκάλεσε ότι χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις για την πολιτική στάση και τις επιλογές του κ. Τσίπρα, φθάνοντας να κάνει λόγο για το «κορυφαίο ψέμα του παραιτηθέντος πρωθυπουργού, ότι δεν υπήρχε εναλλακτική στην απόφασή του για το μνημόνιο».

Η κ. Κωνσταντοπούλου επιχείρησε πολλές φορές να εμφανίσει το πρόσωπό της ως μόνιμο στόχο συνεχών επιθέσεων έως και απειλών τόσο από το περιβάλλον του κ. Τσίπρα όσο και από τα ΜΜΕ, υποστηρίζοντας ότι οι επιθέσεις αυτές εκδηλώθηκαν όχι μόνο επειδή τάχθηκε κατά των μνημονίων, αλλά και κάθε φορά που προσπαθούσε –όπως υποστήριξε– να βάλει τάξη στα πράγματα της Βουλής. «Προσπάθησα να αλλάξω το υπόδειγμα κοινοβουλευτικής λειτουργίας, για να είναι η Βουλή τμήμα της κοινωνίας», υποστήριξε. Ωστόσο, για μιαν εντελώς διαφορετική πραγματικότητα (που έχει μέσω δημοσιευμάτων αναδείξει και η «Κ») διαμαρτυρήθηκαν στον χώρο της συνέντευξης (αίθουσα της ΕΣΗΕΑ) συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο Κανάλι και σε άλλες υπηρεσίες του Κοινοβουλίου, που εργάζονται επί μήνες απλήρωτοι, σε εξοντωτικούς ρυθμούς, καθώς οι συμβάσεις τους δεν έχουν ανανεωθεί. Η διαμαρτυρία τους αυτή έκανε την κ. Κωνσταντοπούλου να μιλήσει για προβοκάτσια σε βάρος της και επιτέθηκε εκ νέου γενικόλογα στους εργαζομένους στο Κοινοβούλιο, ενώ την ίδια ώρα άγνωστοι υποστηρικτές της, που επίσης βρίσκονταν ως χειροκροτητές και σε αυτή τη «συνέντευξη Τύπου», προέβησαν σε αποδοκιμασία των διαμαρτυρομένων. Δεν έλειψαν ούτε και από αυτή την εμφάνιση της κ. Κωνσταντοπούλου οι σκληρές επιθέσεις στον ΠτΔ και στους δημοσιογράφους που ασκούν κριτική.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία της με τη ΛΑΕ, από τις τοποθετήσεις της προέκυπτε σαφής η πρόθεσή της να λειτουργήσει υπερβατικά, λέγοντας ότι στόχος της είναι να συμβάλει ώστε να μετατραπεί η κίνηση Λαφαζάνη, από «πρώτο ανάχωμα» που είναι σήμερα, σε ευρύτερο κίνημα με τη συμμετοχή και άλλων είτε προσωπικοτήτων (αναφέρθηκε σε ονόματα όπως των Μαν. Γλέζου, Σοφίας Σακοράφα, Μίκη Θεοδωράκη) είτε τμημάτων της κοινωνίας, κυρίως από τις νέες ηλικίες.



Πηγή : kathimerini.gr