Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Φαρμάκι έσταξε η Ζωή για το «εμπάργκο» στην εκδήλωση – Βολές κατά Τσίπρα-Παυλόπουλου



Φαίνεται ότι το «εμπάργκο» του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού και των άλλων πολιτικών αρχηγών στην εκδήλωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ενόχλησε ιδιαίτερα την πρόεδρο της Βουλής.

Η Πέπη Ρηγοπούλου, που ανέβηκε στο βήμα της εκδήλωσης, σχολίασε: «Χαίρομαι που αυτή την ώρα διαβάζω σε sites τα οποία λένε ότι βρισκόμαστε σε μια απαγορευμένη εκδήλωση» για να συλλάβει ο τηλεοπτικός φακός την πρόεδρο της Βουλής να χαμογελά αυτάρεσκα. Στη συνέχεια, στο περιθώριο της εκδήλωσης... ξεσπάθωσε σε διάφορα πηγαδάκια. «Αυτά δεν τα έχουν κάνει ούτε οι χειρότεροι Μνημονιακοί» είπε στην αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου όταν επιχειρούσε να την πείσει ότι η κυβέρνηση μπορεί να αποκομίσει κέρδη ακόμα και μέσα σε ένα τρίτο Μνημόνιο.

Πυρ και μανία ήταν και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος αφ' ενός δεν την κάλεσε στο γεύμα με τους πολιτικούς αρχηγούς, αφ' ετέρου δεν παρέστη στην εκδήλωση.

«Η νέα αντίληψη θέλει τη Δημοκρατία να περιορίζεται σε γεύματα μεταξύ πολιτικών αρχηγών» ήταν το ιοβόλο σχόλιο της προέδρου της Βουλής.

Ενώ ακόμη και στην ευχή για «καλές διακοπές» είχε να απαντήσει: «Πάμε για διακοπές με μνημόνιο...».



Πηγή: iefimerida.gr


Εδώ ο κόσμος χάνεται και οι εισπρακτικές δεν έχουν τον θεός τους



Γράφει ο Κώστας Βουκελάτος

Δεν έχει περάσει καλά καλά μία εβδομάδα από την ημέρα που άνοιξαν μερικώς οι τράπεζες και εμφανίστηκαν τέτοιες ημέρες με τέτοια ταμειακή ρευστότητα ορισμένες εισπρακτικές εταιρίες χρησιμοποιώντας μάλιστα παλιές πρακτικές για να ζητήσουν λεφτά.

Το να ενοχλείς τέτοιες ημέρες μια οικογένεια και ένα οφειλέτη για να σου δώσει λεφτά από παλιό καταναλωτικό δάνειο η κάρτα είναι τουλάχιστον άθλια και ανάλγητη συμπεριφορά και γίνεται χειρότερη και ποινικά κολάσιμη όταν χρησιμοποιείς για να πετύχεις μεγαλύτερη πίεση πρακτικές που απαγορεύονται όπως η ενόχληση στον χώρο εργασίας του.

Πριν από δύο ημέρες ο συνεργάτης μας Γιάννης Αθανασίου ήταν αυτήκοος μάρτυρας παρενόχλησης οφειλέτη από εισπρακτική εταιρία η οποία μάλιστα πριν μιλήσει στο προσωπικό τηλέφωνο με τον οφειλέτη είχε φροντίσει να κάνει αισθητή την παρουσία της και στην εταιρία που εργάζεται ως υπάλληλος.

Αυτό έγινε αφορμή να γράψει ένα άρθρο καταγγελία ο Γιάννης http://newsotherwise.blogspot.gr/2015/07/blog-post_585.html και μετά από αυτό ακολούθησαν στο inbox άλλες 20 καταγγελίες αναγνωστών μας για τέτοιες παρενοχλήσεις εισπρακτικών εταιριών ακόμα και από την πρώτη ημέρα που άνοιξαν οι τράπεζες.

Μάλιστα μέσα στις 20 υπήρχαν και καταγγελίες για ίδιες παράνομες πρακτικές οχλήσεων εισπρακτικών εταιριών σε οφειλέτες στον χώρο εργασίας τους.

Το κράτος τέτοιες εποχές θα έπρεπε να προφυλάξει και να θωρακίσει τον πολίτη με περιόδους χάριτος απαγορεύοντας να ενοχλείται για οποιαδήποτε οφειλή μέχρι να περάσει αυτή η δύσκολη κατάσταση για όλους.

Μας ζητήσατε να σας ενημερώσουμε τι μπορείτε να κάνετε αφού το κράτος δεν σας προφυλάσσει και είναι απών και το οποίο έχει δημιουργήσει μιά κατάσταση που δυσχεραίνει τον οποιαδήποτε προγραμματισμό πληρωμών οφειλών και σας ενημερώνουμε για το τι δεν μπορούν να κάνουν οι εισπρακτικές εταιρίες.

Σύμφωνα λοιπόν με νομικούς και την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Απαγορεύεται να σας καλεί εισπρακτική εταιρεία, χωρίς τη δική σας εξουσιοδότηση. Δηλαδή η τράπεζα στην οποία έχετε το δάνειο ή την πιστωτική κάρτα θα πρέπει να σας ενημερώσει για την εταιρεία με την θα οποία συνεργάζεται και θα σας καλεί για την οφειλή σας.

Θα πρέπει να δώσετε την έγγραφη συγκατάθεση σας, δηλαδή ότι συναινείτε να ενημερώνεστε από την εισπρακτική εταιρεία.

Απαγορεύεται να σας καλούν σε καθημερινή βάση, για την ίδια οφειλή.

Απαγορεύεται να σας καλούν στο χώρο εργασίας, ή να ενημερώνουν τρίτους για το είδος της οφειλής σας.

Η εισπρακτική εταιρεία μπορεί να σας καλεί κάθε δεύτερη μέρα (μόνο τις εργάσιμες) και στις ώρες από 9 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.

Απαγορεύεται η άσκηση ψυχολογικής βίας, η προσβλητική συμπεριφορά και  χρήση προσβλητικών εκφράσεων.

Οι πρακτικές των εισπρακτικών εταιρειών συχνά ξεφεύγουν από τα όρια της νομιμότητας. Και αυτός είναι ο λόγος που η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, έθεσε ορισμένους κανόνες που ρυθμίζουν το πλαίσιο λειτουργίας τους.

Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζετε ότι:

Είναι υποχρεωμένες να καταγράφουν και να τηρούν για 1 χρόνο  το περιεχόμενο της επικοινωνίας προκειμένου να ελέγχεται η παραβίαση του νόμου σε περίπτωση καταγγελίας. Ο οφειλέτης ενημερώνεται υποχρεωτικά για την καταγραφή και το σκοπό της. Το περιεχόμενο της καταγραφής δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βάρος του οφειλέτη.

Οι εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών οφείλουν να χορηγούν χωρίς επιβάρυνση στον οφειλέτη ή, μετά από καταγγελία του οφειλέτη στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, εντός 10 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, κατάσταση με τα συναφή δεδομένα κίνησης των τηλεφωνικών συνδέσεων καθώς και τα αναγνωριστικά στοιχεία του κατόχου της τηλεφωνικής παροχής από την οποία πραγματοποιήθηκε η επικοινωνία με τον οφειλέτη προκειμένου να ελεγχθεί καταγγελία για παραβίαση του νόμου.

Οι εταιρείες ενημέρωσης είναι υποχρεωμένες να τηρούν ηλεκτρονικό αρχείο τηλεφωνικών επικοινωνιών ενημέρωσης στις οποίες προβαίνουν προς τον οφειλέτη και να χορηγούν τα στοιχεία αυτά, εφόσον ζητηθούν, στον οφειλέτη ή στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Να θυμάστε  ότι σύμφωνα με το νόμο 3758/2009 που διέπει τη λειτουργία τους, ο σκοπός τους είναι η εξώδικη ενημέρωση του δανειολήπτη.

Απαγορεύεται οι υπάλληλοι να εμφανίζονται ως εργαζόμενοι στις τράπεζες, ή ως δικηγόροι, απαγορεύεται να εκφοβίζουν τους δανειολήπτες με απειλές για δήθεν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Πάντα, όταν δέχεστε τηλεφώνημα από τέτοια εταιρεία να γράφετε την ώρα κλήσης, το όνομα της εταιρείας και του υπαλλήλου που σας κάλεσε.

Μπορείτε να αρνηθείτε να απαντήσετε, αν δεν έχετε ενημερωθεί επίσημα (εγγράφως από την τράπεζα με την οποία συνεργάζεστε) για την εισπρακτική εταιρεία.

Να θυμάστε ότι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας είναι με νόμο «παγωμένοι» μέχρι το τέλος του χρόνου.

Απαγορεύεται να κοινοποιήσουν στον χώρο εργασίας στον οποίο εργάζεστε ως υπάλληλος κανένα δικόγραφο ( εξώδικο, διαταγή πληρωμής κτλπ) παρά μόνο στον χώρο της μόνιμης διαμονής σας και το δικόγραφο θα πρέπει να είναι σε φάκελο κλειστό και σφραγισμένο για προστασία της ιδιωτικότητας σας από τους περίεργους.

Τέλος  μπορείτε να υποβάλλετε καταγγελίες και παράπονα για παραβατική συμπεριφορά  εκ μέρους της εισπρακτικής εταιρείας, στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και στην τηλεφωνική γραμμή 1520



Ετσι θα ξεπουληθεί η Ελλάδα - Ιδιωτικοποιήσεις έναντι πινακίου φακής



Η Ελλάδα πρέπει να πουλήσει κρατικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως αεροδρόμια και μαρίνες, και αυτό γρήγορα, στο πλαίσιο της τρίτης συμφωνίας διάσωσής της. Όμως είναι ρεαλιστικό ένα τέτοιο σχέδιο; διερωτάται σε σημερινό άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Στο άρθρο της η εφημερίδα σημειώνει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις εξακολουθούν να αποτελούν ζωτικής σημασίας στοιχείο στην τελευταία συμφωνία για τη διάσωση της Ελλάδας. Υπό την απειλή της εξόδου από την ευρωζώνη, η Αθήνα συμφώνησε να μεταφέρει "πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία" σε ένα ανεξάρτητο ταμείο, με στόχο τη συγκέντρωση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα μισά από τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη αποθεματικών κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες, το ένα τέταρτο θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή των πιστωτών της Ελλάδας, και το υπόλοιπο ποσό θα δαπανηθεί σε επενδύσεις που ακόμη δεν έχουν καθοριστεί.

Σε μια ανάλυση κόλαφο για το ελληνικό χρέος που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιούλιο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επισήμανε ότι είναι ρεαλιστικό να γίνονται πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων αξίας όχι άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως -- που σημαίνει ότι θα χρειαστούν 100 χρόνια ώστε το ύψος των ιδιωτικοποιήσεων να ανέλθει στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Γκάμπριελ Στερν του Oxford Economics, ενός από τους κορυφαίους συμβουλευτικούς οίκους σε θέματα οικονομίας, υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ δεν κατάφερε να διδαχθεί από την πρόσφατη ιστορία του ότι "το λιγότερο είναι περισσότερο", όταν πρόκειται για τον καθορισμό αριθμητικών στόχων.
Στην Ελλάδα, συνδικαλιστικές οργανώσεις με δεσμούς με το κυβερνών κόμμα έχουν ήδη ορκιστεί να σταματήσουν την πώληση του λιμανιού του Πειραιά, όπου η κινεζική εταιρία Cosco διαχειρίζεται σήμερα τρεις προβλήτες του. Με τη χώρα καταχρεωμένη, αξιωματούχοι τόνισαν ότι ο πρωθυπουργός θα αγωνιστεί για να διασφαλίσει ότι οι αποκρατικοποιήσεις δεν θεωρούνται ξεπούλημα, επισημαίνει η εφημερίδα.

Ωστόσο, ανεξάρτητοι παρατηρητές φοβούνται ακριβώς αυτό. "Η ιδιωτικοποίηση στην Ελλάδα σημαίνει τώρα ξεπούλημα", τονίζει ο πολιτικός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν.

Ο Γενς Μπάστιαν ήταν ένας από τους υπευθύνους για τις ιδιωτικοποιήσεις στο πλαίσιο της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, ενός σώματος εμπειρογνωμόνων διαφορετικού από την τρόικα. Ο ίδιος εκτιμά ότι ήταν "πολιτικό λάθος" να τεθεί ο στόχος των 50 δισεκ. ευρώ από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, καθώς δεν υπάρχει υποστήριξη από τους Έλληνες πολιτικούς όλου του πολιτικού φάσματος. "Δεν είχαμε ποτέ μια πολιτική πλειοψηφία για να αγκαλιάσει την ιδέα της ιδιωτικοποίησης. "Πώς σκοπεύετε να δημιουργήσετε την πολιτική δυναμική που ήταν απούσα τα τελευταία χρόνια κάτω από πιο δύσκολες συνθήκες σήμερα;", διερωτάται.

Ο Πίτερ Ντόιλ, πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ πιστεύει ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας υποχρηματοδοτείται. "Οι Ευρωπαίοι απλώς δεν έχουν αρκετά μετρητά ... και ένας σημαντικός τρόπος για να καλυφθεί αυτό το κενό είναι μέσω των ιδιωτικοποιήσεων".

"Η υπηρεσία ιδιωτικοποιήσεων αντιμετωπίζει μια ανταλλαγή μεταξύ του να κάνει κάτι που θα είναι δίκαιο, ανοικτό και ύστερα από δικαστικές διαδικασίες, ή κάτι που θα αποφέρει τα αναγκαία μετρητά".

Ο Π. Ντόιλ φοβάται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει τον δρόμο που είχε ακολουθήσει η Ρωσία τη δεκαετία του 1990, όταν πολύτιμα κρατικά περιουσιακά στοιχεία πωλήθηκαν σε πολύ χαμηλές τιμές, ώστε να αυξηθούν επειγόντως τα μετρητά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στο μεταξύ μια νέα τάξη ολιγαρχών.

Τονίζει ότι το σημαντικότερο πράγμα που όλοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα χρειάζεται --απαλλαγή από την ολιγαρχία της-- στην πραγματικότητα αυτό θα εδραιωθεί με την ιδιωτικοποίηση που ακολουθείται με αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζει ο Ντόιλ, ο οποίος εργάστηκε για τις ιδιωτικοποιήσεις στη Δημοκρατία της Τσεχίας, τη Σλοβακία και την Πολωνία τη δεκαετία του 1990.

Η διαφορά μεταξύ αυτών των χωρών και της Ελλάδας είναι ότι οι πολίτες και η πολιτική τάξη στην κεντρική Ευρώπη έχει αποδεχθεί την ιδέα της ιδιωτικοποίησης, παρά τις βραχυπρόθεσμες δυσκολίες, τονίζει ο Π. Ντόιλ που δηλώνει πεπεισμένος ότι το τρέχον σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα είναι καταδικασμένο να αποτύχει.



Πηγή : imerisia.gr


Συρρίκνωση του ΑΕΠ 1 δισ. ευρώ το μήνα λόγω των capital controls – Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία






Ήταν στις 29 Ιουνίου όταν η ΕΚΤ διέκοψε τον ELA και οι ελληνικές τράπεζες έκλεισαν. Σήμερα, σχεδόν ένα μήνα μετά, υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις για το μέγεθος της καταστροφής στην οικονομία, με τις προβλέψεις να είναι από δυσοίωνες έως εφιαλτικές.

Στο καλό σενάριο, η ύφεση φέτος θα είναι της τάξεως του 4%. Στα σενάρια τρόμου αγγίζει το 10%, ισοπεδώνοντας μικρομεσαίες επιχειρήσεις, απογειώνοντας την ανεργία πάνω από το 30% και προκαλώντας ένα κύμα δευτερογενών επιπτώσεων το μέγεθος του οποίου είναι αδύνατο να προβλεφθεί.

Οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια έως και 25 δισ. ευρώ για να σταθούν στα πόδια τους και να ανοίξουν πάλι. Τραπεζίτες εκτιμούν ως ρεαλιστικό σενάριο ανάγκες νέων κεφαλαίων της τάξεως των 15 δισ. ευρώ. Σημαίνουν όμως καμπανάκι ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί τάχιστα και έως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν αποκατασταθεί οι συνθήκες εμπιστοσύνης.

Όπως γράφουν «Τα Νέα», κάθε μέρα που διατηρούνται σε ισχύ οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων ροκανίζουν την οικονομία. Η αναγωγή των προβλέψεων συρρίκνωσης του ΑΕΠ σε δισεκατομμύρια οδηγεί σε εκτιμήσεις απωλειών από 7 έως και 18 δισ. ευρώ το 2015, δηλαδή από 1 έως 3 δισ. ευρώ τον μήνα στο β' εξάμηνο του έτους.

Πρόκειται για επιπλέον μείωση από τα 180 δισ. ευρώ του περσινού τσακισμένου -ύστερα από οκτώ χρόνια σωρευτικής ύφεσης πάνω από 25% - Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Οι τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν, αμέσως μετά την επιβολή των capital controls, αφορούσαν συρρίκνωση του ΑΕΠ μεταξύ 2% και 4%. Είχαν ημερομηνία 10 Ιουλίου.

Πριν από την επιβολή των περιορισμών κίνησης κεφαλαίων. Τώρα, αναλυτές εκτιμούν ότι το 4% της ύφεσης «το έχουμε στο νερό», ενώ η πρόβλεψη πανεπιστημιακών με τους οποίους συνομίλησαν με Τα Νέα για ύφεση έως και 10% συνιστά σενάριο τρόμου.

Τραπεζικές πηγές θεωρούν το 10% υπερβολικό. Υποστηρίζουν ότι η σταδιακή χαλάρωση των capital controls η οποία δρομολογήθηκε (ημερήσιο όριο εισαγωγών 100.000 ευρώ ανά πελάτη, ανά τράπεζα όσον αφορά τα αιτήματα εισαγωγών και αποκεντρωμένη διαχείριση των αιτημάτων σε επίπεδο τραπεζών, ανακοίνωσε ο Γ. Στουρνάρας) θα εξομαλύνει τις αρχικές ασφυκτικές πιέσεις.

Υπό αυτό το πρίσμα, ένα 4% ύφεσης θεωρείται ασφαλής εκτίμηση με μια καθοριστική προϋπόθεση πολλών συνιστωσών: συμφωνία με τους εταίρους εντός Αυγούστου, άμεση δρομολόγηση των διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης όσον αφορά τις τράπεζες ώστε να ανοίξουν όπως παλιά κάποια στιγμή στις αρχές του 2016, ομαλότητα στις πολιτικές εξελίξεις.

Ακόμα και με 4% ύφεση, το άλμα του δημόσιου χρέους (χρέος 150% του ΑΕΠ εκτιμούσε το ΔΝΤ για το 2020 πριν από τη μεγάλη κατρακύλα της οικονομίας) και η επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών (ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ φέτος δεν αποκλείεται με την αποδοχή της τρόικας να μετουσιωθεί σε πρωτογενές έλλειμμα) απειλούν να μας φέρουν σε πολλαπλάσια χειρότερη θέση από τα πέντε χρόνια του Μνημονίου.

Με κλειστές τράπεζες, οι εισπράξεις φόρων είναι εντυπωσιακές. Παραμονές δημοψηφίσματος, στις 3 Ιουλίου εισπράχθηκαν μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών 260 εκατ. ευρώ. Στις 30 Ιουνίου, μετά το πρώτο σοκ των capital controls, εισπράχθηκαν 190 εκατομμύρια ευρώ.

Μεταξύ 29 Ιουνίου και μέχρι της 21 Ιουλίου οι εισπράξεις φόρων με ηλεκτρονικά μέσα έφτασαν τα 1,991 δισ. ευρώ συν 148 εκατ. ευρώ στα γκισέ των Eφοριών.



Πηγή : koolnews.gr


Τι άλλο θα ζήσουμε; Δημοσκόπηση στην βουλή και ο Λεβέντης, εκτός οι ΑΝΕΛ



Ισχυρό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, αν και με πτώση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος, δείχνει δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύεται σήμερα Σάββατο στην εφημερίδα Παραπολιτικά.  

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 33,6% (-4,5% σε 15 ημέρες), η ΝΔ 17,8%, η Χρυσή Αυγή, 5,3%, το Ποτάμι 6,1%, το ΚΚΕ 4,2%, οι ΑΝΕΛ 2,8%, το ΠΑΣΟΚ 3,6%, το ΚΙΔΗΣΟ 1,3%, ενώ το 3,3% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν την Ένωση Κεντρώων.  

Διχασμένοι φαίνονται οι πολίτες για τον ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, καθώς το 35% θεωρεί πως είναι ένα καλύτερο κυβερνητικό σχήμα, ενώ το 34% το θεωρεί χειρότερο.

Σε ποσοστό 16% οι πολίτες το ίδιο ούτε καλύτερο ούτε χειρότερο.   Στην αξιολόγηση του Αλέξη Τσίπρα η δημοσκόπηση δείχνει πως παραμένει ισχυρός. Στο ερώτημα ποια είναι η γνώμη σας για τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του ο πρωθυπουργός, το 61% διατυπώνει θετική γνώμη, το 36% αρνητική, το 2% ούτε θετική ούτε αρνητική.  

Πολύ υψηλό παραμένει το ποσοστό των πολιτών που επιθυμούν την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Το 78% τάσσεται υπέρ του ευρώ, ενώ το 19% υπέρ της επιστροφής στη δραχμή.   Στο ερώτημα αν η νέα συμφωνία ανταποκρίνεται στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το 83% απαντά πως δεν ανταποκρίνεται, το 14% απαντά πως δεν ανταποκρίνεται.  

Πηγή: news.in.gr 


Τι αλλάζει από σήμερα στις τραπεζικές αναλήψεις




Χαλαρώνουν τα capital controls - Ανάσα στην οικονομική ασφυξία - Τι αναφέρει η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Αλλαγές στους περιορισμούς της κίνησης κεφαλαίων από την Ελλάδα προς το εξωτερικό προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα capital controls που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής. Η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει ανάσα στην οικονομική ασφυξία που παρατηρείται στην αγορά σχεδόν ένα μήνα μετά το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή capital controls.

Το ανώτατο όριο συναλλαγών ημερησίως ανέρχεται στις 50.000 ευρώ την ημέρα για τις ναυτιλιακές εταιρείες, ενώ για άλλους κλάδους επιχειρήσεων μπορεί να ορίζεται όριο ποσού ανάληψης μετρητών ανά ημέρα. Επίσης, μεταξύ άλλων, επιτρέπεται η ανάληψη από τραπεζικό λογαριασμό και η μεταφορά στο εξωτερικό μετρητών έως 2.000 ευρώ καθώς και η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή σε ξένο νόμισμα έως 2.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι.

Πιο αναλυτικά, με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, καθορίζεται ότι:

- Οι εγκρίσεις εισροών-εκροών κεφαλαίων από το εξωτερικό και ανάληψης μετρητών δίδονται από τις τράπεζες. Συγκεκριμένες αποφάσεις αναμένονται από τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων.

- Επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή σε ξένο νόμισμα έως 2.000 ευρώ, ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό. Από τον συγκεκριμένο περιορισμό εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.

- Επιτρέπεται η ανάληψη από τραπεζικό λογαριασμό και η μεταφορά στο εξωτερικό μετρητών έως 2.000 ευρώ για έναν συνοδό προσώπου που μεταβαίνει στο εξωτερικό για νοσηλεία.

- Οι ναυτιλιακές εταιρίες μπορούν να πραγματοποιούν και αναλήψεις μετρητών έως 50.000 ευρώ την ημέρα.

- Με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, μπορεί να πραγματοποιούνται αναλήψεις και να ορίζεται όριο ποσού ανάληψης μετρητών ανά ημέρα και για άλλους κλάδους επιχειρήσεων.

Ωστόσο, παραμένει η απαγόρευση ανάληψης μετρητών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες που έχουν εκδοθεί από ελληνικές τράπεζες, ενώ ορίζεται ότι η απαγόρευση ανάληψης μετρητών εφαρμόζεται και σε κάθε άλλη πληρωμή μετρητών, ανεξαρτήτως νομίσματος, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων, των εισπράξεων επιταγών και των πληρωμών βάσει εγγυητικών επιστολών. Αυτές κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό για τις αναλήψεις από τον οποίο ισχύουν οι ευρύτεροι περιορισμοί.

Επίσης, παραμένει αμετάβλητο το ημερήσιο όριο αναλήψεων 60 ευρώ ανά καταθέτη και πιστωτικό ίδρυμα. Σωρευτικά από αύριο έως και την επόμενη Παρασκευή, όσοι δεν κάνουν χρήση του ημερήσιου ορίου, μπορούν να κάνουν ανάληψη (την επόμενη Παρασκευή) 420 ευρώ.


Πηγή: newsbeast.gr