Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Θεραπεία του διαβήτη τύπου 1 από το... έντερο



Προγονικά κύτταρα του γαστρεντερικού «έδωσαν» ινσουλινοπαραγωγά κύτταρα σε ποντίκια

Μια νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου Κολούμπια δείχνει ότι κύτταρα του εντέρου μπορούν να παραγάγουν…ινσουλίνη, καταργώντας την ανάγκη μεταμόσχευσης βλαστικών κυττάρων.

Χωρίς μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων

Μέχρι σήμερα πολλοί ειδικοί θεωρούσαν ως μοναδική λύση για την αντικατάσταση των κυττάρων που χάνονται στον διαβήτη τύπου 1 τη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων η οποία δίνει υπόσχεση για «απελευθέρωση» των ασθενών από τις καθημερινές ενέσεις ινσουλίνης. Η νέα μελέτη όμως που διεξήχθη σε ποντίκια και η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Genetics»,  δημιουργεί καινούργιες προοπτικές σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 1 οι οποίες έχουν ως αφετηρία τον… γαστρεντερικό σωλήνα.

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα στο οποίο τα ινσουλινοπαραγωγά κύτταρα του παγκρέατος πεθαίνουν καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς εξαπολύει λανθασμένα επίθεση εναντίον τους. Το πάγκρεας δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα χαμένα κύτταρα με αποτέλεσμα οι ασθενείς να χρειάζεται να λαμβάνουν ενέσεις ινσουλίνης εφ’όρου ζωής προκειμένου να διατηρούν υπό έλεγχο τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος.

Ενας από τους μακροπρόθεσμους στόχους των ερευνητών που ασχολούνται με τον διαβήτη τύπου 1 είναι η αντικατάσταση των κυττάρων του παγκρέατος που χάνονται με νέα κύτταρα τα οποία εκλύουν ινσουλίνη. Αν και οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να παραγάγουν στο εργαστήριο ινσουλινοπαραγωγά κύτταρα με χρήση εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων, τα κύτταρα αυτά έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι κατάλληλα για μεταμόσχευση στον άνθρωπο. Και αυτό διότι δεν εκλύουν ινσουλίνη τις στιγμές που θα έπρεπε ως απόκριση στη γλυκόζη του αίματος με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία του ασθενούς.

«Κλειδί» τα προγονικά κύτταρα του εντέρου

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης ο καθηγητής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια Ντομένικο Ατσίλι και η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Τσούτιμα Ταλτσάι έδειξαν ότι ορισμένα προγονικά κύτταρα στο έντερο ποντικών έχουν την εκπληκτική ικανότητα να μετατρέπονται σε ινσουλινοπαραγωγά κύτταρα.

Τα προγονικά κύτταρα του γαστρεντερικού συστήματος είναι υπεύθυνα για την παραγωγή πολλών και διαφορετικών κυττάρων του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων που παράγουν τον νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη, το γαστρικό ανασταλτικό πεπτίδιο και άλλες ορμόνες που εκκρίνονται στον γαστρεντερικό σωλήνα και στην κυκλοφορία του αίματος.

Οι ερευνητές από το Κολούμπια ανακάλυψαν ότι όταν «αποσιωπούσαν» ένα γονίδιο – Foxo1-  το οποίο είναι γνωστό ότι παίζει ρόλο στη… μοίρα των κυττάρων, τα προγονικά κύτταρα παρήγαν ινσουλινοπαραγωγά κύτταρα.

Προς θεραπεία παιδιών αλλά και ενήλικων διαβητικών

Παρότι περισσότερα κύτταρα του παγκρέατος παράγονταν όταν το Foxo1 ετίθετο «εκτός λειτουργίας» σε πρώιμο στάδιο της ανάπτυξης των ζώων, η παραγωγή των ινσουλινοπαραγωγών κυττάρων γινόταν ακόμη και όταν το γονίδιο «αποσιωπείτο» σε ενήλικα πειραματόζωα. «Τα ευρήματα αυτά μαρτυρούν ότι είναι πιθανό να μπορούμε να δημιουργήσουμε ινσουλινοπαραγωγά κύτταρα στον γαστρεντερικό σωλήνα τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων με διαβήτη τύπου 1» σημειώνει ο δρ Ατσίλι

Προσθέτει ότι «κανένας δεν θα μπορούσε να προβλέψει αυτό το αποτέλεσμα. Πολλά πράγματα θα μπορούσαν να είχαν συμβεί μετά την αποσιώπηση του Foxo1. Στο πάγκρεας όταν αποσιωπούμε το γονίδιο δεν συμβαίνει τίποτα. Τότε γιατί συμβαίνει όταν η αποσιώπηση γίνεται στο έντερο; Δεν γνωρίζουμε – τουλάχιστον ακόμη – την απάντηση».

Τα κύτταρα που παρήχθησαν στο έντερο των ποντικών θα ήταν επικίνδυνα εάν δεν εξέλυαν ινσουλίνη ανάλογα με τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα κύτταρα που παρήγαγαν είχαν υποδοχείς που ανίχνευαν τη γλυκόζη με αποτέλεσμα να εκκρίνουν ινσουλίνη στον σωστό χρόνο. Η ινσουλίνη μάλιστα εκλύθηκε στην κυκλοφορία του αίματος και λειτούργησε φυσιολογικά ενώ παρήχθη σε ποσότητες ικανές για να ρυθμίσουν τη γλυκόζη του αίματος στα διαβητικά ποντίκια.

Γαστρεντερικός σωλήνας προστατευμένος από τις ανοσοεπιθέσεις

«Όλα αυτά τα ευρήματα μας κάνουν να πιστεύουμε ότι η παραγωγή ινσουλινοπαραγωγών κυττάρων στο έντερο αποτελεί καλύτερο τρόπο θεραπείας του διαβήτη σε σύγκριση με τις θεραπείες που βασίζονται στα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα ή στα κύτταρα iPS (ενήλικα κύτταρα τα οποία με τους κατάλληλους γονιδιακούς χειρισμούς λαμβάνουν τις ιδιότητες των εμβρυϊκών βλαστικών)» τονίζει ο καθηγητής Ατσίλι και προσθέτει πως το γεγονός ότι το «εργοστάσιο παραγωγής» των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη είναι το έντερο, θεωρείται σημαντικό. Και αυτό διότι ο γαστρεντερικός σωλήνας είναι έστω και μερικώς προστατευμένος από το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα ο διαβήτης να μην μπορεί να καταστρέψει τόσο εύκολα τα κύτταρα που παράγονται εκεί.

Το «κλειδί» ώστε να μετατραπεί το ενδιαφέρον εύρημα σε θεραπεία για τον άνθρωπο είναι να βρεθεί ένα φάρμακο που θα έχει την ίδια επίδραση στα προγονικά κύτταρα του εντέρου με εκείνη που έχει η «αποσιώπηση» του γονιδίου Foxo1 στα ποντίκια. Ο δρ Ατσίλι σημειώνει ότι κάτι τέτοιο θα καταστεί πιθανότατα εφικτό αφού στο εργαστήριο έχει ήδη επιτευχθεί η δημιουργία ινσουλινοπαραγωγών κυττάρων από πρόδρομα κύτταρα του εντέρου μέσω της αναστολής της λειτουργίας του Foxo1 με έναν χημικό παράγοντα.

Ο καθηγητής καταλήγει τονίζοντας ότι «είναι σημαντικό, εάν αναπτυχθεί μια νέα θεραπεία για τον διαβήτη, να είναι εξίσου ασφαλής και πιο αποτελεσματική από την ινσουλίνη. Δεν πρέπει να δοκιμάζουμε θεραπείες που είναι επικίνδυνες μόνο και μόνο επειδή θα καταργήσουν την ανάγκη καθημερινών ενέσεων».


πηγή



Νέα Δημοκρατία: Βγάζει πρόεδρο στις 30 Αυγούστου ενόψει... εκλογών




Μπορεί αρχικά η εκλογή του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας να προγραμματιζόταν για τον Ιούνιο του 2016 αλλά φαίνεται πως οι διαφαινόμενες εκλογές αλλάζουν τα δεδομένα και ο διάδοχος του Αντώνη Σαμαρά θα εκλεγεί στις 30 Αυγούστου.

Την ώρα που όλα δείχνουν ότι η χώρα οδεύει ολοταχώς προς νέες πρόωρες εκλογές (αν δεν είναι Σεπτέμβριος θα είναι Οκτώβριος είχε πει την προηγούμενη εβδομάδα ο Νίκος Βούτσης), στη Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως "τρέχουν" να κλείσουν το θέμα του προέδρου και να μην το αφήσουν μέχρι το συνέδριο του ’16.

Η εκλογή του νέου προέδρου της ΝΔ θα γίνει στο τέλος Αυγούστου από τη βάση, όπως όλα δείχνουν, λίγα 24ωρα μετά τη συνέντευξη του μεταβατικού προέδρου του κόμματος, Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην ΕΡΤ, όπου εξέφρασε την άποψη ότι η εκλογή του νέου προέδρου δεν μπορεί να γίνει... "απ’ όποιον περαστικό που δίνει 2 ευρώ".

Την Παρασκευή συνεδριάζει η Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ και εκεί θα κριθούν όλα. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η εισήγηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος, εκτιμάται πως δεν θα ζητήσει τελικά νομιμοποίηση μέχρι το συνέδριο του κόμματος τον Ιούνιο του 2016. Γιατί μπορεί να δηλώνει ότι δεν θέλει εκλογές, αλλά επειδή τις... βλέπει να έρχονται, θέλει η Νέα Δημοκρατία να είναι έτοιμη για την εκλογική μάχη.

Ο κ. Μεϊμαράκης αναμένεται να εισηγηθεί την εκλογή του νέου προέδρου της παράταξης στις 30 Αυγούστου και σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να έχει δώσει και σχετικές εντολές στον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο, προκειμένου να "τρέξουν" τα διαδικαστικά.

Ακόμη ένα ενδιαφέρον ανοιχτό θέμα είναι και οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Από τη στιγμή που θα οριστικοποιηθεί η ημερομηνία της εκλογής, θα ξεκινήσει και η κατάθεση των υποψηφιοτήτων και η συλλογή των υπογραφών για κάθε μια.

Δεν αποκλείεται να είναι υποψήφιος ακόμη και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, που παραιτήθηκε μετά το δημοψήφισμα, Αντώνης Σαμαράς. Θολό είναι το τοπίο όσον αφορά στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Πρόσωπα κοντά στον μεταβατικό πρόεδρο της ΝΔ είναι πως οι αποφάσεις του θα ληφθούν αφού πρώτα ξεκαθαρίσει η εικόνα σχετικά με το ποιοι άλλοι θα διεκδικήσουν την αρχηγία.


newsit.gr



Με το «σωληνάκι» μας κρατάει ο Ντράγκι: Κατά 900 εκατ. ευρώ αυξήθηκε ο ELA για άλλη μια βδομάδα




Το όριο αυξήθηκε πλέον στα 90,4 δισ. - Το ύψος του «κουρέματος» των ενεχύρων που μπορούν να καταθέσουν οι ελληνικές τράπεζες παρέμεινε αμετάβλητο

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε σήμερα το μεσημέρι, μέσω τηλεδιάσκεψης, να αυξήσει το όριο της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA.

Με το όριο να βρίσκεται στα 89,5 δισ. ευρώ, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σημαίνει ότι ο ELA ανέρχεται πλέον σε 90,4 δισ. ευρώ.

Την περασμένη εβδομάδα, το ΔΣ της ΕΚΤ είχε αποφασίσει να αυξήσει το όριο του ELA πίσης κατά 900 εκατ. ευρώ, δίνοντας το σήμα για άρση της τραπεζικής αργίας.

Η αύξηση θεωρείτο σχεδόν δεδομένη, καθώς η Αθήνα ακολουθεί κατά γράμμα τα συμφωνηθέντα με τους πιστωτές, ενώ η ΕΚΤ, ήδη, έχει εκφράσει την ικανοποίησή της για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει και στην ψήφιση -σήμερα- της κοινοτικής οδηγίας για την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση των τραπεζών (BRRD).

Το ύψος του «κουρέματος» των ενεχύρων που μπορούν να καταθέσουν οι ελληνικές τράπεζες παρέμεινε αμετάβλητο, με αρκετούς αναλυτές να τονίζουν ότι, εάν όλα φυσικά ακολουθήσουν την επιθυμητή πορεία και υπάρξει τελική συμφωνία Ελλάδας και πιστωτών, η διοίκηση της ΕΚΤ είναι πρόθυμη να επανεξετάσει το ενδεχόμενο να μειώσει το «κούρεμα» αυτό, αλλά θα το πράξει από το Σεπτέμβριο και μετά.

Όπως ανέφερε, νωρίτερα σήμερα, δημοσίευμα του Bloomberg, το 59% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου δήλωσαν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει από το Σεπτέμβριο το «κούρεμα» που επιβάλλεται στα ενέχυρα που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες έναντι του ELA.

Παράλληλα το 90% των οικονομολόγων αναμένει ότι έως το τέλος του έτους τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και τα τραπεζικά ομόλογα με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου θα μπορούν να γίνονται δεκτά από την ΕΚΤ για πράξεις αναχρηματοδότησης (σ.σ.: αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα δανείζονται απευθείας από την ΕΚΤ με χαμηλότερο επιτόκιο, μόλις 0,05%).


newmoney.gr


Ζωή: Τι κυβέρνηση της Αριστεράς είναι αυτή;



Ως πρόεδρος της Βουλής δεν θα μπορούσα ποτέ να ψηφίσω νομοσχέδια που κάνουν τη Βουλή διακοσμητική, είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην τοποθέτησή της - Απέστειλε επιστολή σε Τσίπρα-Παυλόπουλο - Κάνει λόγο για εκβιασμό της ΕΕ στους βουλευτές και καταγγέλλει «βίαιη επίθεση στη Δημοκρατία»

Ως βουλευτής δεν θα μπορούσα να ψηφίσω ποτέ αυτό το νομοσχέδιο είπε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Ως δικηγόρος δεν θα μπορούσα ποτέ να ψηφίσω αυτό το νομοσχέδιο και ως πρόεδρος της Βουλής δεν θα μπορούσα ποτέ να ψηφίσω νομοσχέδια που κάνουν τη Βουλή διακοσμητική»  επισήμανε η κυρία Κωνσταντοπούλου στην τοποθέτησή της στο σχέδιο νόμου «επείγοντα μέτρα εφαρμογής του νόμου 4334/2015».

«Τι κυβέρνηση της Αριστεράς είναι αυτή;» αναρωτήθηκε σε άλλο σημείο της ομιλίας της η κυρία Κωνσταντοπούλου.

Δένδιας: Είτε πέφτει η κυβέρνηση, είτε κάνετε πρόταση μομφής εναντίον της Ζωής

Μετά τα όσα είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου πρέπει είτε να πέσει η κυβέρνηση είτε να κατατεθεί πρόταση μομφής εναντίον της προέδρου της Βουλής, τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Δένδιας λαμβάνοντας το λόγο αμέσως μετά την κυρία Κωνσταντοπούλου.

Αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας της, η κυρία Κωνσταντοπούλου έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή την οποία απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην οποία καταγγέλλει ότι οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν υπό καθεστώς εκβιασμού υπό την ευθεία απειλή άτακτης χρεοκοπίας. «Η θεσμική ευθύνη όλων είναι τεράστια» προειδοποιεί τους κυρίους Παυλόπουλο και Τσίπρα η κυρία Κωνσταντοπούλου και καταλήγει στην επιστολή της: «Αυτή η βίαιη επίθεση στη Δημοκρατία δεν μπορεί να συντελείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Και σίγουρα δεν μπορεί να συντελείται εν σιωπή».

Διαβάστε την επιστολή της Ζωής Κωνσταντοπούλου προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο:

«Προς τον Αξιότιμο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο
Προς τον Αξιότιμο Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,                                                                                                                    

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,


Από θεσμική υποχρέωση σας επισημαίνω ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες εισάγεται προς συζήτηση το νομοσχέδιο «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Ν. 4334/2015», συνιστάμενο στο κατατεθέν τα μεσάνυχτα της 20ής προς 21ή Ιουνίου 2015, συνολικό κείμενο 977 σελίδων, συμπεριλαμβανομένων όλων των κειμένων που πρέπει να μελετήσουν και να λάβουν υπ’ όψιν τους οι βουλευτές προκειμένου να διαμορφώσουν άποψη και να ψηφίσουν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εντός της σήμερον, και το οποίο περιέχει:

1)     σε 1 άρθρο (Άρθρο 1) τα 1.008 άρθρα του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και εκείνα του Εισαγωγικού Νόμου του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και

2)     σε 1 επίσης άρθρο (Άρθρο 2) τα 130 άρθρα περί ενσωμάτωσης οδηγίας της Ε.Ε.

δεν εγγυώνται την τήρηση του Συντάγματος, τη θωράκιση της δημοκρατικής λειτουργίας, την άσκηση της νομοθετικής εξουσίας του Κοινοβουλίου ούτε την κατά συνείδηση ψήφο του βουλευτή.

Υπό καθεστώς εξόφθαλμου εκβιασμού  ο οποίος απευθύνεται από ξένες Κυβερνήσεις- μέλη της Ε.Ε. προς την Κυβέρνηση και τους βουλευτές, εισάγεται και, μάλιστα, με «έλλειψη δυνατότητας οποιασδήποτε τροποποίησης» ένα νομοθέτημα με το οποίο επιχειρείται μείζων παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και στην άσκηση των δικαιωμάτων των πολιτών, κατά τρόπο που καταλύει τόσο την λειτουργία της Ελληνικής Δημοκρατίας ως κοινωνικού κράτους δικαίου, στο οποίο λειτουργεί η διάκριση των εξουσιών, σύμφωνα με τα Συνταγματικώς οριζόμενα, όσο και την διαφύλαξη της αρχής της δίκαιης δίκης.

Το νομοθέτημα εξαναγκάζονται να εισαγάγουν Υπουργοί οι οποίοι δεν συμμερίζονται το περιεχόμενό του, αλλά αντιτάσσονται ευθέως σε αυτό, και εξαναγκάζονται να υπερψηφίσουν βουλευτές οι οποίοι επίσης αντιστρατεύονται το περιεχόμενό του.

Όλα αυτά υπό την ευθεία απειλή άτακτης χρεοκοπίας.

Πρόκειται για νομοθέτημα αναγόμενο στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, κατατεθέν από τον προηγούμενο Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου, για το οποίο διενεργήθηκε, το Δεκέμβριο 2014, πανελλαδικό δημοψήφισμα των δικηγόρων υπό την αιγίδα της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την απόρριψη του νομοσχεδίου με ποσοστό μεγαλύτερο του 93%.

Εξάλλου, εναντίον του Νομοσχεδίου έχουν ταχθεί οι εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης, οι Διοικητικές Ολομέλειες των Δικαστηρίων, συνολικά οι ενδιαφερόμενοι κοινωνικοί φορείς.  Αμφότερα τα συγκυβερνώντα κόμματα διέλαβαν ως προγραμματική τους δέσμευση την μη εισαγωγή του συγκεκριμένου νομοθετήματος και κανένα εκ των δύο δεν έχει μεταβάλει άποψη και θέση επί της ουσίας.

Το γεγονός ότι αυτό το νομοθέτημα επελέγη από ξένες κυβερνήσεις, συμμετέχουσες στο EuroSummit, ως «προαπαιτούμενο», δηλαδή ως προϋπόθεση για την έναρξη συνομιλιών προς εξεύρεση λύσης αποτυπώνει το μέγεθος της περιφρόνησης που επιδεικνύεται από τις ανωτέρω ξένες Κυβερνήσεις στις αρχές της κοινοβουλευτικής λειτουργίας, της λαϊκής κυριαρχίας και, τέλος, της δημοκρατίας.

Η θεσμική ευθύνη όλων είναι τεράστια. Αναλαμβάνοντας τη θεσμική μου ευθύνη ως Προέδρου της Βουλής, σας ζητώ να ενημερώσετε τους ομολόγους σας για την παρούσα επιστολή μου, την οποία θα κοινοποιήσω στη συνέχεια στους ομολόγους μου σε όλη την Ευρώπη, σε συνέχεια των προηγούμενων παρεμβάσεών μου, εισηγήσεών μου και της πρόσφατης επιστολής μου προς τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς, η οποία κοινοποιήθηκε και στα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου.

Αυτή η βίαιη επίθεση στη Δημοκρατία δεν μπορεί να συντελείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Και σίγουρα δεν μπορεί να συντελείται εν σιωπή.

Αθήνα, 22/7/2015

Με τιμή,


Η Πρόεδρος της Βουλής

Ζωή Ν. Κωνσταντοπούλου»


protothema.gr



Μόνος δρόμος οι διερευνητικές εντολές αν υπάρξουν νέες διαρροές λέει ο Κοντονής



Μόνος δρόμος οι διερευνητικές εντολές αν υπάρξουν νέες διαρροές λέει ο Κοντονής Μόνος δρόμος είναι η διαδικασία των διερευνητικών εντολών αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει νέες διαρροές στην ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα διεμήνυσε στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Πολιτισμού Σταύρος Κοντονής, εγκαλώντας την Αριστερή Πλατφόρμα για απουσία εναλλακτικής λύσης στη συμφωνία. «Αν συνεχιστεί αυτή η δουλειά, αν έχουμε κάτω από 120 βουλευτές, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από διερευνητικές.

Είναι ακατανόητο να λέμε ‘στηρίζω την κυβέρνηση αλλά καταψηφίζω τα νομοσχέδια’. Έχει μετατραπεί αυτή η κυβέρνηση σε κυβέρνηση μειοψηφίας... Αντιλαμβάνονται οι σύντροφοι τι έχει συμβεί; Είτε υπηρετούμε την πλειοψηφική άποψη είτε όχι .

Δεν θα μιλήσω για αποστασίες αλλά να αντιληφθούν ότι καταβαραθρώνει την κυβέρνηση» ξεκαθάρισε ο Σταύρος Κοντονής. «Προοιωνίζονται πολιτικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξεκαθαριστεί και στην κοινωνία και το κόμμα, ότι δεν μπορεί να προχωρήσει έχοντας δυο γραμμές, με την πλειοψηφία να στηρίζει τη συμφωνία ως αναγκαίο κακό, και την άλλη, απολύτως αρνητική, χωρίς να παρουσιάζει εναλλακτική λύση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντονής.

Στην Αριστερά για να προχωρήσεις σε δημιουργικές συνθέσεις θα πρέπει να υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια» πρόσθεσε με νόημα. «Η άτακτη χρεοκοπία σημαίνει οι φτωχοί άνθρωποι να βρεθούν σε εξαθλίωση» σημείωσε ο υφυπουργός. «Η άμεση αποχώρηση από το ευρώ γίνεται από τη μια στην άλλη χωρίς να υπάρχει καμία επίπτωση;» διερωτήθηκε. «Το θέμα είναι πώς πολιτεύεται κανείς, όχι πόσες ψήφους συγκέντρωσε» σημείωσε δε για τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο κ. Κοντονής ξεκαθάρισε ότι στις εκλογές του Ιανουαρίου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ως σύνθημα καλύτερη διαπραγμάτευση εντός του ευρώ, και η απόφαση του συνεδρίου του κόμματος δεν μπορεί να αλλάξει με απόφαση της ΚΕ.




dikaiologitika.gr


ΧΑΡΙΤΟΛΟΤΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΧΑΡΙΤΙΝΗ





Γράφει η ΧΑΡΙΤΙΝΗ

Δεν έχει ο Όλυμπος Θεούς ,μηδέ λεβέντες Όσσα
ραγιάδες έχεις μάνα γή ,σκυφτούς για το χαράτσι ,
κούφιοι και οκνοί καταφρονούν την Θεία τραχιά σου γλώσσα
των Ευρωπαίων περίγελος και των αρχαίων παλιάτσοι

Και δημοκόποι Κλέωνες και λογοκόποι Ζωίλοι
και Μαμωνάδες βάρβαροι ,και χαύνοι λεβαντίνοι
λύκοι ώ κοπάδια οι πειστικοί και ψωριασμένοι σκύλοι
και χαροκόποι αδιάντροποι και πόρνη η Ρωμιοσύνη !
Κ. Παλαμάς
Πάμε να χαριτολογήσουμε αγαπημένοι μου γιατί  είμαστε για τα ...κάγκελα .
Ελλάς των μεγαλείων ,Ελλάς των μνημονίων .
Εδώ και πολλά χρόνια ήταν χρεωμένη η Ελλάδα μας στους Ευρωπαίους..
.φίλους ...και Σωτήρες μας ! Μετά είχαμε τους Πολιτικούς μας...άλλους Σωτήρες ...
που είχαν την ιδεολογία της τσέπης ! Φτάσαμε λοιπόν με αυτά και τ' άλλα στο
σωτήριο έτος 2015 και γίνεται ..της κολάσεως ! Πηγαίναμε για τα καλύτερα με τον
ΣΥΡΙΖΑ , αλλά οι τρικλοποδιές και το στημένο παιχνίδι μας έχει κάνει μπάχαλο .Έτσι η αριστερή κυβέρνηση
έγινε ποιο δεξιά με το στενό μαρκάρισμα και τις απειλές των δανειστών μας .
Δεξιός ή αριστερός ο λαός θέλει πολιτικούς που να σέβονται και ν' αγαπάνε αυτόν τον
τόπο . Οι... φίλοι μας οι Εταίροι έχουν άλλα σχέδια βέβαια , γιατί η γεωστρατηγική θέση
της Ελλάδας , ο φυσικός και ο ορυκτός πλούτος της είναι αυτό που θέλουν πάση θυσία !
Έτσι τα συμφέροντα που παίζονται είναι πολλά ! Προσπαθούν λοιπόν με την τρομοκρατία ,
τις απειλές , ακόμα εξαγοράζονται συνειδήσεις πολιτικών και έτσι πέφτουν οι τεράστιες
μνημονιάρες ! Που θα τα κληρονομήσουν  τα τρισέγγονά μας !
Η εβδομάδα που πέρασε είχε την ψήφο στην Βουλή για τα δύο νομοσχέδια , για ν' ανοίξουν
οι τράπεζες και πάμε στις 22 Ιουλίου για το τρίτο μνημόνιο που θα μας δέσει ..χειροπόδαρα !
Η Βουλή ένα μπάχαλο , σε όλο της το μεγαλείο ! ΟΙ ομιλίες των πολιτικών έδιναν και έπαιρναν .
Οι πρώην κυβερνήσεις να τσακώνονται με την νυν ότι αυτές είχαν το καλύτερο μνημόνιο .
Πάτε καλά ; Το θέμα είναι ποιος έφερε το καλύτερο μνημόνιο ; ή ποιος  μας έβαλε στο μνημόνιο !
Σοβαρευτείτε επιτέλους !Η χώρα βουλιάζει με χιλιάδες ανέργους ,με κλείσιμο επιχειρήσεων που
πάνε στην γειτονική Βουλγαρία , και πολλούς συμπολίτες μας να ζούνε κάτω από το όριο της
φτώχιας .Οργανωθείτε όλοι μαζί έστω και τώρα και κάνετε κάτι γι' αυτό το τόπο .
Το αστείο είναι ότι ο λαός δυστυχώς για εσάς , σας έχει  καταλάβει !
Παράλληλα με την ψήφο στην βουλή είχαμε πορεία του ΠΑΜΕ και ΑΔΕΔΥ  , και το καθιερωμένο
παρτάκι ..των αναρχικών .Μεταξύ τους υπήρχαν και άτομα από άλλες χώρες που έκαναν
οργανωμένες ζημιές  και συνελήφθησαν .Αλήθεια τι γύρευαν αυτά τα άτομα στην Αθήνα ;
Μετά το μπαχαλάκι στη Βουλή με τα ΟΧΙ βουλευτών και Υπουργών στο ΣΥΡΙΖΑ είχαμε ΄
ανασχηματισμό και στις 20 Ιουλίου παράδοση και παραλαβή Υπουργείων .
Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά και τόσα άλλα , με βομβαρδισμό από τα Μ.Μ.Ε  με
φωτιές γύρω από την Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα , με κάτι 38αρια και 40αρια πάνω από
 στο κεφάλι μας και θές επειγόντως θάλασσα  και ...άραγμα , έχεις και τον Σόιμπλε !
Έχει τρελαθεί να επιμένει ότι δεν θα τα καταφέρουμε και ότι πρέπει να βγούμε από το ευρώ .
Ξέρει ..βέβαια ότι το πρόγραμμα που επέβαλαν στη Ελλάδα είναι πολύ σκληροπυρηνικό  
και θα μας γονατίσει ; !..Αλήθεια τι ξέρει από Έλληνες ο Σόιμπλε ; Γεννημένος το 1943 σε μια
Γερμανία που καταρρέει στο τέλος του Β΄Παγκοσμίου πολέμου  πέρασε στερημένα παιδικά χρόνια .
Σίγουρα ο πατέρας του θα είχε πολεμήσει στο Έλληνογερμανικό πόλεμο .Τώρα εξηγείται αυτό
το μίσος που έχει  ...γιαλίζει το μάτι του ..όταν μιλάει για τους Έλληνες ..απείθαρχοι ...
Κάτι θα του είχε πεί ο πατέρας του   ! Σιγά ..σιγά θα μάθει ...
Τώρα το σκηνικό που επικρατεί  στον ΣΥΡΙΖΑ  που έχει διασπαστεί στα δύο , με την νεολαία
του κόμματος να ζητάει συνέδριο , μας βλέπω για εκλογές το Φθινόπωρο .
Μόνο ας μιλήσουν με κάποια  αστρολόγο  ότι είναι να κάνουν όχι με ανάδρομο Ερμή ..γιατί πάλι
τα ίδια θα έχουμε . Και κλείνοντας ας πούμε και ..αυτό  :
<< Η Γερμανική ατομικότης δια  να καταστεί έθνος , δηλαδή λαός με εθνική   συνείδησίν ,προσέτρεξε
εις την επικουρίαν του Ελληνικού πνεύματος >> Εδ. Σπράνγερ .
Το Tip της εβδομάδας !
Άρχισαν οι εκπτώσεις ! Με όσα έχει ο κάθε ένας μας , λίγα ή πολλά ας
πάρουμε κάτι βρε αδελφέ ! Έτσι για να σκάσουν οι...εχθροί μας .
Γιατί η ζωή μας είναι στιγμές ευτυχίας !
Αυτά και άλλα Χαριτωμένα την
άλλη εβδομάδα με την Χαριτίνη ! 


Φρίκη! Ομαδικός βιασμός 2 γυναικών - Ανάγκασαν τους συντρόφους τους να βλέπουν




Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη συμμορίας αντρών που βίασαν δύο γυναίκες στο Ντιτρόιτ.
Αφού οδήγησαν μια 21χρονη και τον 22χρονο φίλο της σε απομονωμένο δρομάκι υπό την απειλή όπλου, μια ομάδα 6 αντρών βίασε τη νεαρή κοπέλα μπροστά στα μάτια του φίλου της και οι δράστες διέφυγαν με τα πόδια αργά το βράδυ της Πέμπτης.

"Είδα πρώτα την κοπέλα. Έτρεχε. Φορούσε ένα μαύρο τοπ και τίποτα από κάτω", δήλωσε στο WDIV - TV αυτόπτης μάρτυρας που είδε το ζευγάρι να καλεί σε βοήθεια. "Ήταν τρομοκρατημένη όπως και ο σύντροφός της".

Η δεύτερη επίθεση σημειώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής και διαπράχθηκε από 4 άντρες, με τον έναν να πιστεύεται ότι συνδέεται και με την πρώτο βιασμό. Θύματά τους ήταν μια 19χρονη κοπέλα και ο 21χρονος φίλος της.

Οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα σκίτσα τριών υπόπτων, με τους αστυνομικούς να συνδέουν τις επιθέσεις με τον βιασμό μιας γυναίκας στις 11 Ιουλίου.



Πηγή: Nydailynews, newsit


Τατσόπουλος κατά Κατρούγκαλου: Γ...ε μας ρε τζιτζιφιόγκο που μιλάς για Βάρκιζα




«Εσύ και τα άλλα τσόλια, όπως το βλίτο της Κοζάνης, που μπερδεύετε τη Βάρκιζα και το αντάρτικο με τις ξαπλώστρες στη Λούτσα» έγραψε ο συγγραφέας

«Άστραψε και βρόντηξε» ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος από τις αναφορές του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου ότι η συμφωνία της κυβέρνησης «δεν είναι Βάρκιζα γιατί δεν παραδόθηκαν τα όπλα, δηλαδή η εξουσία...».

Αρχικά προειδοποιεί ότι «ειδικά αυτή τη φορά» δεν θα μπει στον κόπο να γράψει «κάτι πιο πνευματώδες και πιο λογοτεχνικό και πιο πολιτικά ορθό» και στη συνέχεια «εκρήγνυται»:

«Γάμησέ μας, ρε πλούσιε τζιτζιφιόγκο, με τις γραβατίτσες σου και τα μαντηλάκια σου και τα ποσοστά σου επί των επαναπροσλήψεων. Γάμησέ μας, ρε καραγκιόζη, εσύ και τα άλλα τσόλια, όπως το βλίτο της Κοζάνης, που μπερδεύετε τη Βάρκιζα και το αντάρτικο με τις ξαπλώστρες στη Λούτσα. Νισάφι πια. Βουλώστε το, παράσιτα. Αν δεν έχετε τσίπα να ζητήσετε συγγνώμη από τον κόσμο της Αριστεράς, τουλάχιστον βουλώστε το».


Λίγες ώρες αργότερα, δε, επιχείρησε να απαντήσει σε όσους τον επέκριναν για το ύφος του αυτό λέγοντας ότι για τις χυδαίες εκφράσεις του προηγήθηκαν «χυδαίες δηλώσεις».




protothema.gr


Νέα Δημοκρατία: Τα δέκα ψέματα της γενικής γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας




«Εκτοξεύει ψέματα για να καλύψει τα παλιά»

Τα δέκα ψέματα της γενικής γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας παραθέτει η Νέα Δημοκρατία, σε αιχμηρή ανακοίνωση της κατά της κυβέρνησης.

Απαντώντας στη γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η οποία υποστηρίζει ότι παρέλαβε χρέη 14 εκατ. ευρώ, η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σταματήσει να λέει ψέματα και μετά να εκτοξεύει νέα ψέματα για να καλύψει τα παλιά.

Όπως επισημαίνει, αραδιάζουν ένα σωρό ψέματα περί δήθεν χρεών τα οποία, όπως μας διαβεβαιώνουν αυτοί που θα τέλειωναν με τα μνημόνια, θα διευθετήσουν.

Ψέμα πρώτο: Υπάρχουν οφειλές 7 εκ. ευρώ προς τα ΕΛΤΑ: Η αλήθεια είναι ότι το χρέος ρυθμίστηκε κατόπιν διαπραγμάτευσης, αλλά το θέμα της οφειλής βρίσκεται ακόμη στην ΥΔΕ του υπουργείου Οικονομικών, μόνου αρμόδιου να εγκρίνει την ανάληψη και καταβολή στα ΕΛΤΑ. Κατά συνέπεια δεν πρόκειται για χρέος, αφού η σχετική πληρωμή εξαρτάται αποκλειστικά από το υπουργείο των Οικονομικών – κάτι που θα είχε συμβεί αν δεν έσπευδαν οι πάνσοφοι διασπορείς παντός είδους ψευδών να ρίξουν την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ψέμα δεύτερο: Υπάρχει ποσό υπέρβασης για την προμήθεια βενζίνης: Η αλήθεια είναι ότι η προηγούμενη κυβέρνηση επέμεινε στην τήρηση του ορίου κατανάλωσης από τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα, όπως προβλεπόταν από την σχετική υπουργική απόφαση, και κατά συνέπεια θα ήταν παράνομο να πληρωθεί το επιπλέον ποσό.

Ψέμα τρίτο: Οφειλή από προκηρύξεις προγραμμάτων του ΕΣΠΑ: Η αλήθεια είναι ότι αυτή οφείλεται στην διαφωνία της ΥΔΕ του υπουργείου των Οικονομικών, που υποστηρίζει ότι με τη σχετική δαπάνη των προκηρύξεων που δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες βαρύνεται ο Ανάδοχος του έργου και όχι η Γ.Γ.

Ψέμα τέταρτο: Οφειλή προς την ΔΕΗ: Η αλήθεια είναι ότι αυτή αφορά την αξία του καταναλωθέντος ρεύματος από τις Ενώσεις των ΜΜΕ, στις οποίες είχε παραχωρηθεί κτίριο του Γ.Γ. για να στεγαστούν. Κατά συνέπεια η οφειλή δεν αφορά την Γ.Γ.

Ψέμα πέμπτο: Απαίτηση του ΟΤΕ για παλαιά χρέη: Η αλήθεια είναι ότι η Γ.Γ. έχει ζητήσει από τον ΟΤΕ αναλυτική κατάσταση των τηλεφωνικών δαπανών, πλην όμως μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2015 τέτοια κατάσταση δεν είχε αποσταλεί. Επομένως για τυπικούς, αλλά και ουσιαστικούς λόγους είναι αδύνατη η πληρωμή αυτού του ποσού.

Ψέμα έκτο: Απαίτηση του ΟΤΕ για την δορυφορική μετάδοση του Briefing: Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει υπογραφεί σχετική σύμβαση μεταξύ της Γ.Γ. και του ΟΤΕ και τυχόν καταβολή του θα σήμαινε απιστία σε βάρος του Δημοσίου, κακουργηματικού χαρακτήρα.

Ψέμα έβδομο: Υπερβάσεις στις δαπάνες κινητής τηλεφωνίας: Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει όριο στις δαπάνες της κινητής τηλεφωνίας και κατά συνέπεια το ποσό της υπέρβασης δεν μπορεί να πληρωθεί.

Ψέμα όγδοο: Κλείνουν δέκα γραφεία Τύπου εξωτερικού για να ενισχυθούν άλλα μονοπρόσωπα γραφεία: Η αλήθεια είναι πως κάθε άλλο παρά μονοπρόσωπα είναι τα γραφεία σε πρωτεύουσες όπως το Βερολίνο, η Λευκωσία, το Λονδίνο, η Ν. Υόρκη κλπ – αντίθετα πολλά απασχολούν και επιτόπιο προσωπικό (επιφυλασσόμαστε για περισσότερα στοιχεία).

Ψέμα ένατο: Κριτήριο είναι η εναλλαγή του προσωπικού. Η αλήθεια είναι ότι από τα 36 άτομα που μετακομίζουν εκτός έδρας, μόνο των επτά είχε λήξει η προβλεπόμενη από το νόμο θητεία τους.

Ψέμα δέκατο: Με το «πάνσοφο», πλην όμως λίαν πελατειακό σχέδιο, εξοικονομείται 1 εκ. ευρώ και σε κάθε περίπτωση «η υπηρεσία έχει ήδη προβλέψει την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων για τις μετακινήσεις στα Γραφεία Τύπου Εξωτερικού για το 2015»: Η αλήθεια είναι πως το κόστος μισθοδοσίας όσων θα μετακινηθούν, μαζί με το κόστος πρώτης εγκατάστασης αναμένεται να είναι διπλάσιο από αυτό που θα εξοικονομηθεί από το κλείσιμο των γραφείων. Φυσικά αποφεύγεται να αναφερθεί ότι το επίδομα αλλοδαπής ξεπερνά τα 4.500 ευρώ – και αυξάνει αν ο υπάλληλος έχει τέκνα - τα οποία έρχονται να προστεθούν στον κανονικό μισθό που φυσικά συνεχίζει να καταβάλλεται.


star.gr


Προστασία της πρώτης κατοικίας έως το τέλος του 2015


Την de facto προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος του έτους ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση μέσω της αιτιολογικής έκθεσης του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΚΠΔ), προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα τη θέσπιση των μέτρων εκείνων με τα οποία θα αντιμετωπίζεται μόνιμα το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων πριν από την 1η Ιανουαρίου 2016. Λίγες ώρες αργότερα, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών εξέδιδε ανακοίνωση με την οποία επιβεβαίωνε επίσης ότι οι τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα θα συνεχίσουν, μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους, να παρέχουν προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών με βάση το προϊσχύσαν νομοθετικό πλαίσιο (ν. 4224/2013). Πρόκειται για κινήσεις που έχουν και επικοινωνιακό χαρακτήρα σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί απελευθέρωσης των πλειστηριασμών, που προκλήθηκαν με αφορμή τον νέο ΚΠΔ.

Το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας, πάντως, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη νομοθετήσει την επανενεργοποίηση του νόμου 4224/2013 (πρόκειται για νόμο που έληξε στις 31/12/2014), παραπέμποντας στο άτυπο μορατόριουμ απαγόρευσης των πλειστηριασμών που ισχύει από τις αρχές του 2015. Βεβαίως εδώ υπάρχει ένα κρίσιμο όσο και θολό σημείο: ο νόμος 4224/2013 προβλέπει την καταβολή μηνιαίας δόσης από τους δανειολήπτες που υπάγονται στις διατάξεις του, ενώ στο πλαίσιο του άτυπου μορατόριουμ οι δανειολήπτες δεν καταβάλλουν κάποια δόση, καθώς η διαδικασία σταματά στο τελευταίο στάδιο, στην πόρτα του Ειρηνοδικείου.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 4224/2013, αλλά και η πρόταση που απέστειλε στους δανειστές ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, προβλέπει ότι η πρώτη κατοικία προστατεύεται υπό την προϋπόθεση της πλήρωσης των ακόλουθων κριτηρίων: α) η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ, β) το καθαρό οικογενειακό εισόδημα, χωρίς τις κρατήσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία, φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης, να είναι μέχρι 35.000 ευρώ και γ) η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας να είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ. Από το πόσο αυτό, το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.

Το πρώτο, πάντως, βήμα για την προστασία της α΄ κατοικίας γίνεται με βάση υπουργική απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών και η οποία προβλέπει ότι από χθες έως και τις 31 Ιουλίου 2015 αναστέλλεται η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης, ιδίως η διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, εξώσεων και προσωπικών κρατήσεων. Η απόφαση αυτή εκδόθηκε κυρίως λόγω των δυσχερειών που προκάλεσε στις πληρωμές η τραπεζική αργία, κύκλοι όμως του υπουργείου Οικονομίας επισημαίνουν ότι στην ουσία νομιμοποιεί μέχρι το τέλος Ιουλίου το άτυπο μορατόριουμ για τους πλειστηριασμούς. Τον Αύγουστο δεν πραγματοποιούνται πλειστηριασμοί λόγω των δικαστικών διακοπών.

Το ποιο θα είναι το δεύτερο βήμα θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα της κυβέρνησης και τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, καθώς και από το πότε θα ολοκληρωθούν τα stress tests των τραπεζών. Η έναρξή τους άμεσα μέσα στον Αύγουστο πιθανότατα θα επιταχύνει τις διαδικασίες για τη δημιουργία του ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με χαρακτηριστικά «bad bank» και πιθανώς να μην απαιτηθεί η νομοθέτηση της επανενεργοποίησης του νόμου 4224/2013.

Σε διαφορετική περίπτωση, το δεύτερο βήμα θα είναι η μεταβατική διάταξη για την προστασία της α΄ κατοικίας (ρύθμισης Χατζηδάκη) με κάποιες ίσως αλλαγές σχετικά με το ύψος της μηνιαίας δόσης που θα καταβάλλουν οι δανειολήπτες και το τρίτο πλέον βήμα θα είναι η μόνιμη πλέον αντιμετώπιση της υπερχρέωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.



Έντυπη Καθημερινή


Ορατό πλέον το σχίσμα: Προς κάλπες τον Σεπτέμβριο με ΣΥΡΙΖΑ εναντίον ΣΥΡΙΖΑ



Σε εσωκομματικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών προχωρά ο Αλέξης Τσίπρας μεταφέροντας το βάρος των πολιτικών εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ. Eξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην Αριστερή Πλατφόρμα του Π. Λαφαζάνη αλλά και στον Γ. Βαρουφάκη, με τα όσα είπε σήμερα το πρωί στους συνεργάτες του, ο Πρωθυπουργός πέταξε το γάντι στους διαφωνούντες μεταφέροντας το πεδίο της σύγκρουσης στο κόμμα και μάλιστα σε συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο.

Μετά τους κυβερνητικούς ελιγμούς με την μεταφορά των διαπραγματεύσεων για το φορολογικό των αγροτώνστην συζήτηση για την μεγάλη συμφωνία αλλά και την δέσμευση για αναστολή των πληστηριασμών με την υποσχετική των αλλαγών στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίζει την ψήφο περισσοτέρων από 120 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην αυριανή κρίσιμη ψηφοφορία.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ξεκαθαρίσει μία και καλή τους λογαριασμούς του με την Αριστερή Πλατφόρμα

Με την αίσθηση ότι έχει ξεπεραστεί ο σκόπελος της αυριανής συνεδρίασης στην βουλή, ο πρωθυπουργός επιδιώκει να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του στο κόμμα με την Αριστερή Πλατφόρμα, ζητώντας την διοργάνωση ανοιχτού συνεδρίου τον Σεπτέμβριο, όπου θα ανοίξουν οι πόρτες του κόμματος στην κοινωνία, προκειμένου όπως είπε «Ο «κομματικός» ΣΥΡΙΖΑ να αντιστοιχηθεί με τον «κοινωνικό». Να υποδεχθεί τις αγωνίες και τις προσδοκίες των δεκάδων χιλιάδων απλών ανθρώπων που στηρίζουν σε αυτόν τις ελπίδες του. Και συντεταγμένα, όπως αρμόζει στη δημοκρατική κουλτούρα της αριστεράς, να οδηγηθεί το Σεπτέμβρη σε ευρείες συλλογικές διαδικασίες ώστε να προσδιορίσουμε τους στόχους και τα χαρακτηριστικά της αριστερής διακυβέρνησης στα νέα δεδομένα».

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ξεκαθαρίσει μία και καλή τους λογαριασμούς του με την Αριστερή Πλατφόρμα, για την οποία μίλησε με σκληρά λόγια αναφέροντας στους συνεργάτες του: «Μέχρι σήμερα αντιδράσεις βλέπω, ηρωικές δηλώσεις διαβάζω, αλλά καμία πρόταση εναλλακτική στο εκβιαστικό δίλλημα της 12ης Ιούλη δεν άκουσα. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι το εναλλακτικό αριστερό σχέδιο είναι το Σχέδιο Σόιμπλε, η αρπαγή του στοκ των χαρτονομισμάτων της ΕΚΤ ή το να δίνουμε στους συνταξιούχους χαρτάκια «iou»αντί για συντάξεις, ας βγουν να το εξηγήσουν στον ελληνικό λαό». Είπε δε χαρακτηριστικά «να μην κρύβονται κάποιοι πίσω από την ασφάλεια της δικής του υπογραφής».

Ξεπερνώντας το εμπόδιο της ΚΕ, όπου είναι προφανές ότι δεν διαθέτει την πλειοψηφία, αφού 109 από τα 201 μέλη του οργάνου έχουν ταχθεί κατά της συμφωνίας, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται ναπροτείνει στην  Πολιτική Γραμματεία την διοργάνωση ανοιχτού συνεδρίου, ανταποκρινόμενος θετικά στο αίτημα των διαφωνούντων για επαναλειτουργία των κομματικών οργάνων.

Όπως αναφέρουν κομματικά στελέχη που βρίσκονται στον κύκλο επιρροής του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας απορρίπτει τα σενάρια για δημιουργία νέου κόμματος και με την στάση του δηλώνει στους διαφωνούντες ότι θα επιδιώξει να ανατρέψει υπέρ του τους συσχετισμούς δυνάμεων στο κόμμα, με την συμβολή πολιτών και κοινωνικών στελεχών που θέλουν να συμβάλουν στο εγχείρημα για την δημιουργία ενός νέου, ενιαίου κόμματος. Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι με τον τρόπο αυτό, δείχνει την πόρτα της εξόδου στους διαφωνούντες καθώς εκτιμάται ότι σε ένα ανοιχτό κόμμα η Αριστερή Πλατφόρμα και οι συνιστώσες θα περιορίζονταν σε πολύ χαμηλά ποσοστά μακριά από το 35-40%που καταγράφουν σήμερα οι προσκείμενες σε αυτούς δυνάμεις.

Ο πρωθυπουργός όμως με την μεταφορά του κέντρου βάρους της αντιπαράθεσης στο κόμμα και ανοίγοντας τα θέματα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής, την προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αναγκαίων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα, προσπαθεί να αλλάξει την πολιτική ατζέντα ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης για την νέα συμφωνία που θα γίνει μέχρι τις 20 Αυγούστου. Πέραν των εμποδίων που καλείται να αντιμετωπίσει στο εσωκομματικό πεδίο, ο πρωθυπουργός θα έρθει αντιμέτωπος με την εφαρμογή του προγράμματος που περιλαμβάνει σκληρά μέτρα για τα αδύναμα οικονομικά στρώματα αλλά κυρίως με το στοίχημα για την ανάκαμψη της οικονομίας και την επαναλειτουργία του τραπεζικού συστήματος.


Κέρδος