Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Ανατροπή μετά το δημοψήφισμα! Σενάρια για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης!




Σενάρια επί σεναρίων για την επόμενη ημέρα.

Από τη Δευτέρα είναι βέβαιο ότι θα δρομολογηθούν εξελίξεις σε ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό και όχι μόνο στην κυβέρνηση...

Το σίγουρο είναι επίσης πως τα σενάρια εμπεριέχουν ανασχηματισμό ή ακόμα και κυβέρνηση ειδικού σκοπού, ενώ στο βάθος του χρόνου (δηλαδή το Φθινόπωρο) εκλογές, ανάλογα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και το εύρος της διαφοράς.

Αλλαγές στις Βρυξέλλες;

Όμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες του newsIT, ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις αναμένεται να έχουμε αλλαγές στη σύνθεση της διαπραγματευτικής ομάδας που θα αναλάβει από τη Δευτέρα να διαπραγματευθεί με τους Θεσμούς μία νέα συμφωνία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός της κυβέρνησης κερδίζει έδαφος η ιδέα να συγκληθεί την Κυριακή το βράδυ και ανεξαρτήτως αποτελέσματος το συμβούλιο κορυφής των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Συμβούλιο που θα συζητήσει την κατάσταση που δημιουργείται και θα αποφασίσει, αν αυτό καταστεί εφικτό, τη δημιουργία εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, που θα αντιπροσωπεύει όλες τις πολιτικές δυνάμεις με εξαίρεση το ΚΚΕ και τη "Χρυσή Αυγή".

Η ιδέα αυτή, αναφέρουν οι πληροφορίες, συναντά τις αντιρρήσεις, αν όχι και τις αντιδράσεις της σκληρής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ.

Και επειδή τον τελευταίο καιρό πολλά είδαν τα μάτια μας με τις αλλαγές στις ισορροπίες εντός της κυβέρνησης που μας οδήγησαν τελικά στο δημοψήφισμα παρά τις ισχυρές αντιρρήσεις στελεχών, γίνεται αντιληπτό πως η ιδέα θα βρίσκεται στο τραπέζι μέχρι την τελευταία στιγμή και θα εξαρτηθεί η τύχη της από τις ισορροπίες εντός του κυβερνώντος κόμματος.


Πηγή : protothema.gr



Λ. Κατσέλη: Η διαθέσιμη ρευστότητα της Τρίτης θα καθορίσει το όριο αναλήψεων




Με βάση τη ρευστότητα που θα είναι διαθέσιμη από το πρωί της Τρίτης, θα καθοριστούν τα όρια των αναλήψεων, τόνισε το Σάββατο η πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι οι τράπεζες από την Δευτέρα θα κινηθούν βάσει των αποφάσεων της ΕΚΤ, η οποία θα λάβει αποφάσεις το πρωί της ίδιας ημέρας.

Η κ. Κατσέλη επανέλαβε ότι τα χρήματα που είναι διαθέσιμα επαρκούν μέχρι την Δευτέρα, ενώ ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα την Τρίτη, αν όχι την Τετάρτη να ανοίξουν οι τράπεζες «αφού προηγουμένως θα έχουμε μάθει το όριο των αναλήψεων», τονίζοντας ότι θα υπάρξουν όμως περιορισμοί.

Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία στην ψυχραιμία και την ασφάλεια όλων των συναλλασσομένων, ενώ διέψευσε εκ νέου τα σενάρια για «κούρεμα» 30% στις καταθέσεις πάνω από 8.000 ευρώ, όπως ανέφερε την Παρασκευή δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Σε διάψευση είχε προβεί την Παρασκευή και το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζοντας ,σε ανακοίνωσή του, «προβοκάτσια» και «υπονόμευση του δημοψηφίσματος» το εν λόγω δημοσίευμα.

 Πάντως, οι FT αναφέρουν ότι οι φόβοι της οικονομικής κατάρρευσης, οι τράπεζες προετοιμάζουν το σχέδιο για πιθανό «bail – in». Το δημοσίευμα επικαλείται επιχειρηματίες και τραπεζίτες οι οποίοι έχουν άριστη γνώση της ελληνικής κατάστασης.

«Αυτό δεν είναι κάτι που θα συμβεί άμεσα», αναφέρει πηγή, η οποία τονίζει παράλληλα ότι το κούρεμα θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο μιας αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος που θα συμφωνούνταν με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Η «Κ» επικοινώνησε με σειρά τραπεζικών πηγών πάντως, οι οποίες δεν επιβεβαιώνουν το σενάριο.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμα πως οι ελληνικές τράπεζες είναι κλειστές από την Δευτέρα και ότι οι καταθέτες μπορούν να τραβούν από τα ΑΤΜ έως 60 ευρώ την ημέρα, ενώ το σχέδιο, σημειώνουν οι FT, θα προσμοιάζει με αυτό που εφαρμόστηκε στην Κύπρο για καταθέσεις άνω των 100.0000 Ευρώ.

Μάλιστα επικαλείται έλληνες τραπεζίτες, οι οποίοι δήλωσαν πως τα χρήματα που υπάρχουν στα ΑΤΜ φτάνουν μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.


Πηγή : kathimerini.gr


Γίνεται προσπάθεια να βρεθούν 20ευρα!!




Σε εξάντληση των χαρτονομισμάτων των 20 ευρώ έχουν φθάσει οι ελληνικές τράπεζες, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν αναλήψεις των 60 ευρώ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να αντιμετωπίσει το ζήτημα και να μπορέσουν οι τράπεζες για έχουν ρευστότητα τροφοδοσίας σε χαρτονομίσματα των 20 ευρώ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος να βρίσκεται από χθες σε ανοικτή γραμμή με την ΕΚΤ έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα το ζήτημα και να μπορέσουν οι τράπεζες να τροφοδοτούν με μετρητά τα ATMs.

Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την αξιοποίηση του stock χαρτονομισμάτων των 100, 200 και 500 ευρώ τα οποία ακόμα διαθέτουν οι τράπεζες ωστόσο δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εξαιτίας της επιβολής των Capital Controls.


Πηγή 


ΠΟΠΕΚ: Απαράδεκτη η υποχρέωση πώλησης καυσίμων με πιστωτικές



Απαράδεκτη χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων την επιβολή υποχρέωσης στα πρατήρια να πωλούν καύσιμα με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, με την απειλή αυστηρών κυρώσεων για τους παραβάτες.

Όπως αναφέρει η ΠΟΠΕΚ, «υποχρεώνονται ελεύθεροι επαγγελματίες σε καθεστώς ελεύθερης οικονομίας, όπως οι Πρατηριούχοι Υγρών Καυσίμων και Υγραερίων, ακόμη και με την απειλή διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης και εφαρμογής των άρθρων 288 και 452 του Ποινικού Κώδικα, να πωλούν καύσιμα με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες».
Δυστυχώς, προσθέτει, «οι συντάκτες της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, δεν έλαβαν υπόψη τους την αδυναμία ρευστοποίησης των χιλιάδων ευρώ που συσσωρεύονται καθημερινά από τις πωλήσεις μέσω καρτών, τα οποία όμως δεν μπορούν να εισπράξουν οι Πρατηριούχοι, εξαιτίας των κλειστών τραπεζών».

Η Ομοσπονδία καλεί το υπουργείο Οικονομικών να παρέμβει προς όλες τις τράπεζες ώστε να δέχονται μέσω των ανοικτών τους καταστημάτων την καθημερινή ρευστοποίηση των χρημάτων που προέρχονται από πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες προς διευκόλυνση πρατηριούχων και καταναλωτών.



Πηγή


Υπουργείο Προστασίας Πολίτη: Μην βάζετε στο πολιτικό παιχνίδι την ΕΛ.ΑΣ.




«Κάθε αστυνομικός ψηφίζει κατά συνείδηση»

Να αφεθεί έξω από την πολιτική επιχειρηματολογία και των δύο πλευρών η Αστυνομία εν όψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής, ζητά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, διαψεύδοντας πληροφορίες που ήθελαν το υπουργείο να έχει εμπλακεί στο δημοψήφισμα και στην ελεύθερη έκφραση των ενστόλων.

Πηγές της Κατεχάκη τονίζουν ότι «το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη γνωστοποιεί προς κάθε κατεύθυνση ότι ούτε καν σκέψη υπήρξε ποτέ για ανάμειξη στη διαδικασία ή στην κατεύθυνση ψήφου».

Όπως αναφέρουν οι εγκύκλιοι που εκδίδονται πάγια σε κάθε εκλογική διαδικασία, η Αστυνομία παραμένει, ως οφείλει, ουδέτερη και ο κάθε αστυνομικός ψηφίζει κατά συνείδηση. «Παρακαλούνται οι ένθεν/κακείθεν κεκράκτες να μην βάζουν στο παιχνίδι τους την Αστυνομία» αναφέρει.



Πηγή : tovima.gr


ΝΑΙ η ΟΧΙ στο δημοψήφισμα



Κώστας Βουκελάτος

Θυμόμαστε όλοι ότι ο Τσίπρας στις 30 Ιουνίου έστειλε επιστολή αποδεχόμενος την πρόταση Juncker και μετά ξαφνικά τι; Αναξιόπιστος και ανεξέλεγκτος ο πρωθυπουργός μετά το διάγγελμα είπε όχι στην πρόταση που πριν από λίγο είχε αποδεχθεί.

Ποιος σοβαρός πολιτικός και ειδικά πρωθυπουργός μιας χώρας εμπαίζει έτσι την Ευρώπη λέγοντας ναι στην αρχή και μετά από μερικές ώρες όχι εκθέτοντας και τον εαυτό του και βάζοντας σε κίνδυνο την χώρα του; Συμπεριφέρεται έτσι μόνο αυτός που παίζει πολιτικό παιχνίδι για όφελος δικός του και για το πολιτικό του μέλλον παίζοντας στα ζάρια μια χώρα και τον λαό της.

Ο Τσίπρας μετά τις εξελίξεις τις οποίες επεδίωξε για δικούς του σκοπούς (δραχμή, απομόνωση και έξοδο από το ευρώ) υπέγραψε και το κλείσιμο των τραπεζών γιατί ρευστότητα μηδέν, κάνοντας έτσι μεγαλύτερη οικονομική ζημιά στην χώρα, στις επιχειρήσεις, στον τουρισμό, στον οικογενειακό προγραμματισμό και μόλις είδε ότι δεν του βγαίνει το σχέδιο και έχει δημιουργήσει κοινωνική έκρηξη  έκανε μια κωλοτούμπα ζητώντας να συμφωνήσει με το σχέδιο των δανειστών για το οποίο είχε πει στην αρχή ΝΑΙ και μετά ΟΧΙ και αυτό ήταν και το τέλος του ως διαπραγματευτή για τους Ευρωπαίους.

Ο Τσίπρας είναι πλέον αναξιόπιστος στην Ευρώπη και δεν μπορεί να συνεχίσει την όποια διαπραγμάτευση και ειδικά να τολμήσει να ζητήσει τίποτα λιγότερο από τα σκληρότερα μέτρα που οι ενέργειες του έχουν επιφέρει για την χώρα και τον ελληνικό λαό.

Κατά την γνώμη του Τσίπρα με ένα ΟΧΙ νομίζει ότι θα αποκτήσει λαϊκή επιβεβαίωση και θα είναι και πάλι τόσο δημοφιλής όπως ξεκίνησε αλλά πλανάται πλάνην οικτράν γιατί έχει πάρει την κατηφόρα με το όποιο αποτέλεσμα της Κυριακής.

Πράγματι δύο είναι οι επιλογές του Τσίπρα ο οποίος μας οδήγησε σε ένα δημοψήφισμα που δεν έχει νόημα γιατί δεν υπάρχει πλέον διαπραγμάτευση και ότι ξεκινήσει την Δευτέρα θα είναι εκ του μηδενός, με ΝΑΙ φεύγει εντελώς με ΟΧΙ παραδίδει την κυβέρνηση σε μια κυβέρνηση σοβαρών ανθρώπων εθνικού σκοπού για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.

Η Γερμανία έχει δηλώσει ότι η πρόταση της Ελλάδος για νέα χρηματοδότηση ακυρώνει την πρόταση Juncker τα 9,5 δισεκ.
Το τρίτο δάνειο που έρχεται προς την Ελλάδα με νέα πρόταση θα περιλαμβάνει 15 δις στα επόμενα 2,5 χρόνια.

Έτσι η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εξελίξεις που έρχονται την Δευτέρα είτε με ΝΑΙ, είτε με ΟΧΙ θα βρεθεί αντιμέτωποι με 15 δις. νέα μέτρα και αυτό είναι κληρονομιά των αποτυχημένων διαπραγματεύσεων του Τσίπρα και της ομάδας του.

Για τον λόγο αυτό η ΝΑΙ η ΟΧΙ η Γερμανία έχει θέσει veto αναφέροντας ότι με Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνουν καμία διαπραγμάτευση και χωρίς τους Γερμανούς πως θα υπάρξει συμφωνία;

Οπότε με ΝΑΙ έρχονται νέα αναγκαστικά μέτρα λόγω της διαχείρισης ΣΥΡΙΖΑ και ίσως ανοίξουν οι τράπεζες έως τον Σεπτέμβρη, με ΟΧΙ χάνουμε την όποια ελπίδα μας ως χώρα και λαός για ένα σίγουρο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας διότι ο Τσίπρας και η ομάδα του θα μας οδηγήσουν στην ολοκληρωτική καταστροφή με έξοδο από την Ευρώπη και το ευρώ απομονωμένοι με κίνδυνο της εθνικής μας ασφάλειας.

Και θεωρώ τέλος πιθανό έως σίγουρο μιλώντας με οικονομολόγους ότι αναγκαστικά θα επιβληθεί και ένα κούρεμα του 30% για να επιβιώσουν οι τράπεζες και η χώρα και αυτό είναι επίσης κληρονομία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Αυτά μας δημιούργησε το ΝΑΙ η το ΟΧΙ στηριζόμενο σε μια συμφωνία που δεν υπάρχει πλέον και ότι και να υπερισχύσει την Κυριακή η αλήθεια είναι ότι έρχεται μια καινούργια συμφωνία χειρότερη και κερασμένη από τον Τσίπρα και τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.




Η αλήθεια για το ποιος έκλεισε τις τράπεζες κύριε Τσίπρα



Η ΠΝΠ για την τραπεζική αργία δεν έχει ούτε την υπογραφή του Σόιμπλε, ούτε του Ντραγκι, ούτε του Γιούνκερ - Η απόφαση για το κλείσιμο των τραπεζών φέρει την υπογραφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

«Η επικράτηση ακραίων συντηρητικών κύκλων είχε ως συνέπεια την απόφαση να οδηγηθούν οι τράπεζες της χώρας σε ασφυξία. Με προφανή στόχο να περάσουν τον εκβιασμό από την κυβέρνηση, σε κάθε πολίτη ξεχωριστά. Είναι πράγματι απαράδεκτο σε μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού να έχουμε αυτές τις εικόνες της ντροπής. Να κλείνουν τις τράπεζες, ακριβώς επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να δοθεί ο λόγος στο λαό. Και να οδηγούν σε ταλαιπωρία χιλιάδες ανθρώπους ηλικιωμένους που η κυβέρνηση παρά τη χρηματοδοτική ασφυξία, φρόντισε και εξασφάλισε η σύνταξή τους να καταβληθεί κανονικά στους λογαριασμούς τους» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο διάγγελμά του την Τετάρτη.

Με απλά λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι οι δανειστές σε μια προσπάθεια να εκβιάσουν τον ελληνικό λαό έκλεισαν τις τράπεζες επειδή μας... εκδικούνται.

Ομως ο ισχυρισμός του κ. Τσίπρα ότι οι δανειστές έκλεισαν τις τράπεζες δεν είναι αλήθεια.
Η ΕΚΤ υποστήριξε και συνεχίζει να υποστηρίζει τις ελληνικές τράπεζες με ELA. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει χορηγήσει επιπλέον ELA στις τράπεζες, περίπου 500 εκατ.ευρώ, στο διάστημα μετά την επιβολή των capital controls. Ετσι πληρώθηκαν οι συνταξιούχοι χθες και σήμερα. Ετσι λειτούργησε η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Άλλος έλαβε την απόφαση να κλείσει τις τράπεζες και όχι οι δανειστές.
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, Αρ.Φύλλου 65/28-6-2015, για την τραπεζική αργία, δηλαδή το κλείσιμο των τραπεζών, δεν έχει ούτε την υπογραφή του Σόιμπλε, ούτε του Ντραγκι, ούτε του Γιούνκερ.
Η απόφαση για το κλείσιμο των τραπεζών φέρει την υπογραφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.




Αν η απόφαση για κλείσιμο των τραπεζών και επιβολή capital controls είναι το πρώτο βήμα του σχεδίου Β, στο οποίο τόσες και τόσες φορές έχει αναφερθεί ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είναι κάτι που θα φανεί τις επόμενες μέρες.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είναι υπέρ της επιστροφής στη δραχμή πάντως έχουν αποκαλύψει ότι το επόμενο βήμα θα είναι η κρατικοποίηση των τραπεζών, μετά το μεγάλο κούρεμα καταθέσεων που θα χτυπήσει τους μικροκαταθέτες, θα ακολουθήσει η έκδοση παράλληλου νομίσματος και τελικώς η έξοδος από το κοινό νόμισμα. Αυτό εάν τα σχέδια των μελών του ΣΥΡΙΖΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΎΝ.


Πηγή : protothema.gr



Εθνική Ελλάδας: Όλα για όλα κόντρα στις ΗΠΑ με στόχο τον τελικό στο Παγκόσμιο U19




Οι παίχτες του Ηλία Παπαθεοδώρου δεν αρκούνται στην πρόκριση στην τετράδα και στοχεύουν στην υπέρβαση

Την ώρα που μια ολόκληρη χώρα ζει δύσκολες στιγμές, κάποια παιδιά δίνουν όχι απλώς λίγες στιγμές εφήμερης χαράς, αλλά υπενθυμίζουν σε όλους τους συμπατριώτες τους πως η Ελλάδα… όλα τα μπορεί και πως οι άνθρωποι του τόπου αυτού, αν συνδυάσουν τις δεδομένες αρετές τους με την εργατικότητα και έναν κοινό σκοπό, μπορούν να μεγαλουργήσουν.


Η Εθνική Εφήβων είναι στις τέσσερις καλύτερες ομάδες του κόσμου. Παιδιά που δεν έχουν καν ενηλικιωθεί δείχνουν σε όλους μας, μικρούς αλλά κυρίως μεγάλους, πως ο Έλληνας είναι για όλα ικανός. Αφού λοιπόν ξεπέρασε χαμηλά (Κορέα, Δομινικανή Δημοκρατία) και υψηλά εμπόδια (Σερβία, Ισπανία), είναι αποφασισμένη για τη μεγάλη υπέρβαση.

Αντίπαλος της ομάδας του Ηλία Παπαθεοδώρου είναι απόψε οι ΗΠΑ (20:30, ΕΡΤ 2, ΣΠΟΡ FM 94,6). Πρόκειται για την ισχυρότερη ομάδα του τουρνουά, που νικά τους αντιπάλους της με μέση διαφορά τους 30 πόντους, συνδυάζει την ουσία με πλούσιο θέαμα, κάνει τους αντιπάλους της να ασφυκτιούν από την πίεσή της σε όλο το γήπεδο και μέχρι στιγμής δεν έχει προβληματιστεί καν από κάποιο άλλο συγκρότημα. Εξαίρεση αποτελεί ΜΟΝΟ η Ελλάδα, που στο φιλικό της περασμένης Τρίτης έχασε με 90-82, αν και μέχρι οκτώ λεπτά πριν το τέλος ήταν πίσω στο σκορ.

Η Εθνική Εφήβων καλείται να κάνει την υπέρβαση. Και οι παίκτες το πιστεύουν πως αν μη τι άλλο θα είναι ανταγωνιστικοί και θα εξαντλήσουν τις πιθανότητές τους, έστω κι αν είναι λίγες, για να εκθρονίσουν την παγκόσμια πρωταθλήτρια.


Πηγή 



Ο Φλαμπουράρης στον κόσμο του: Αν υπάρχει θέληση μπορούν οι τράπεζες να ανοίξουν σε 2 ώρες



Μια άλλη διάσταση στο δράμα που ζουν οι Ελληνες με τις κλειστές τράπεζες, έδωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Αλ. Φλαμπουράρηςο οποίος υποστήριξε πως «αν υπάρχει θέληση οι τράπεζες μπορούν να ανοίξουν και μέσα σε 2 ώρες, όχι σε δύο 48ωρα».

Οπως επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας, η συμπεριφορά των εταίρων δεν ήταν αναμενόμενη. «Όταν δόθηκε τελεσίγραφο, τότε προσφύγαμε στον λαό», υποστήριξε ο κ. Φλαμπουράρης. Υπερασπιζόμενος το «Οχι» στο δημοψήφισμα ανέφερε πως έτσι θα επιτευχθεί καλύτερη συμφωνία.
«Οταν είπαμε πως πάμε σε δημοψήφισμα πάρθηκε ένα μέτρο, αν βγει το «Οχι» δεν θα πάρουν άλλα 2-3 μέτρα», διερωτήθηκε·.

Ερωτηθείς για το τι θα κάνει η κυβέρνηση σε ένα ενδεχόμενο «Ναι» απάντησε: «Θα πάμε, δυστυχώς, σε μια συμφωνία με χειρότερους όρους».

Παράλληλα, εκτόξευσε τα «πυρά» του στην αντιπολίτευση για την στάση που κρατάει, αλλά και την πολιτική της τα προηγούμενα χρόνια.

«Τα ''μνημονιακά κόμματα'' επί 5 χρόνια μας οδήγησαν στα χάλια. Δεν μπορούν να λένε να ψηφίσουμε ''Ναι'' στην πρόταση».

Αναφερόμενος στο ΔΝΤ, το κατηγόρησε γιατί δεν δημοσιοποίησε νωρίτερα την έκθεσή του για τη βιωσιμότητα στο χρέος.

Εμείς δεν μπορούσαμε να πούμε ναι σε όλα, δεν είχαμε τέτοια εντολή» , τόνισε, εκφράζοντας την πεποίθηση πως δεν θα ήταν καλύτερη η συμφωνία, αν είχε υπογραφεί το Φεβρουάριο.

Σε ερώτηση για τον εάν γνωρίζει τίποτα για την πρόταση που λέει ο κ. Βαρουφάκης (σε συνέντευξή του στον Πολ Μέισον αποκάλυψε πως έχει πρόταση στα χέρια του), ο κ. Φλαμπουράρης είπε: «Οχι δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο».

Και ρωτώντας η Σία Κοσιώνη: «Μα πως γίνεται αυτό; Δεν είστε στην ίδια συνέντευξη», απάντησε: «Ε και;».


Πηγή 




Ανοιξαν λογαριασμούς σε τράπεζες στη Βουλγαρία 60.000 Ελληνες




«Εξήντα χιλιάδες Ελληνες άνοιξαν τώρα στη Βουλγαρία τραπεζικούς λογαριασμούς», αποκάλυψε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομίας της Αγοράς, Κράσεν Στάντσεφ, μιλώντας στην εφημερίδα ΣΤΑΝΤΑΡΤ της Σόφιας.

Ο οικονομολόγος προέβλεψε πως εξαιτίας της χειροτέρευσης της κατάστασης, οι διακοπές και τα ακίνητα στην Ελλάδα θα γίνουν φθηνότερα, αλλά θα υπάρξει πρόβλημα για τους Βούλγαρους μετανάστες, «πολλοί από τους οποίους θα χάσουν τις δουλειές τους», όπως αναφέρει.

Οι Ελληνες μετέφεραν τις καταθέσεις τους στις βουλγαρικές τράπεζες σε μια προσπάθεια να αποφύγουν ενδεχόμενο «κούρεμα» ή επιστροφή στη δραχμή, ενώ την ίδια ώρα, στην Αλβανία καταθέτες αποσύρουν τα χρήματά τους από ελληνικές τράπεζες και τα τοποθετούν για ασφάλεια σε άλλες ευρωπαϊκών συμφερόντων.


Κέρδος


Αναξιόπιστος ο πρωθυπουργός, Ψηφίζουμε «ναι», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά



Ο κ. Τσακαλώτος ομολόγησε ότι επέλεξαν το δημοψήφισμα συνειδητά και ψυχρά. Γιατί δεν είχαν την τόλμη και το σθένος να αναλάβουν τις ευθύνες τους για μια συμφωνία και να την φέρουν στη Βουλή, δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Τσίπρας συνεχίζοντας την εξαπάτηση, δήλωσε ότι θα φέρει συμφωνία σε 48 ώρες και θα εγγυηθεί το άνοιγμα των τραπεζών, τις καταθέσεις, τους μισθούς και τις συντάξεις, αναφέρει η κ. Γεννηματά υπογραμμίζοντας πως «είναι ένας πρωθυπουργός αναξιόπιστος, όπως αποδείχτηκε».

«Τέρμα τα ψέματα. Το «ναι» στην Ελλάδα, το «ναι» στην Ευρώπη, το «ναι» στο ευρώ, είναι ψήφος ελπίδας, δημοκρατίας, περηφάνιας και αξιοπρέπειας για κάθε Ελληνίδα, για κάθε Έλληνα και κυρίως για τη νέα γενιά», αναφέρει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.



Πηγή : tanea.gr


Ράιχενμπαχ: Πιο ζοφερό το μέλλον της Ελλάδας




Τη βαθιά του απογοήτευση για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα, εξέφρασε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Focus, ο πρώην επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ.

"Πριν από έναν χρόνο η Ελλάδα ήταν σε έναν σωστό δρόμο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και τα εργασιακά και πολλές μεταρρυθμίσεις προχωρούσαν καλά", δήλωσε.

"Γι’ αυτό είναι ακόμη πιο λυπηρό ότι οι μελλοντικές προοπτικές (της Ελλάδας) είναι τώρα πιο ζοφερές", πρόσθεσε.

Επισήμανε, δε, ότι "με τη δουλειά μας στην Ομάδα Δράσης προσπαθήσαμε να μην βρεθεί (η Ελλάδα) σε μια τέτοια κατάσταση".



Πηγή


Επίθεση αντιεξουσιαστών σε συγκέντρωση υπέρ του ΝΑΙ στα Ιωάννινα



Σοβαρά επεισόδια με επίθεση στον Περιφερειάρχη Ηπείρου από ομάδα αντιεξουσιαστών, συμπλοκές, δακρυγόνα, τραυματισμούς και προσαγωγές αμαύρωσαν την συγκέντρωση υπέρ του ΝΑΙ στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων.

Το σκηνικό μύριζε μπαρούτι από νωρίς, όταν μέλη ομάδας αντιεξουσιαστών που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από την Περιφέρεια, κινήθηκαν προς την πλατεία προπηλακίζοντας μέλη της Επιτροπής υπέρ του ΝΑΙ και καταστρέφοντας το περίπτερο που είχε στηθεί για τη συγκέντρωση που θα ακολουθούσε.

Η κατάσταση ξέφυγε εκτός ελέγχου, όταν λίγα λεπτά αργότερα αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν με αβγά και κρέμες γάλακτος στον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη στα σκαλιά της Περιφέρειας, για να τον χτυπήσουν στη συνέχεια.

Σε λίγα λεπτά έφτασε στο σημείο διμοιρία των ΜΑΤ και έγινε προσαγωγή ενός ατόμου, χωρίς όμως οι αντιεξουσιαστές να απομακρυνθούν, με αποτέλεσμα να υπάρξει νέο σκηνικό έντασης λίγο αργότερα και να ακολουθήσει ρίψη χημικών, αλλά και τραυματισμός ενός αστυνομικού.

Οι αντιεξουσιαστές κινήθηκαν προς την πλατεία, όπου είχε συγκεντρωθεί κόσμος για τη συγκέντρωση του ΝΑΙ, με αποτέλεσμα να υπάρξουν συμπλοκές που διήρκησαν λίγα λεπτά μέχρι να υπάρξει παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων.

Ο τέταρτος γύρος επεισοδίων πυροδοτήθηκε από την έξοδο του Αλέκου Καχριμάνη από την Περιφέρεια, καθώς κινούμενος προς την πλατεία δέχθηκε ύβρεις και μπουκάλια, ενώ υπήρξαν και πάλι μικροσυμπλοκές με την μία και μοναδική διμοιρία των ΜΑΤ να παρακολουθεί από απόσταση.

Μετά από αρκετή ώρα και ενώ τα πνεύματα έδειχναν να ηρεμούν, έφτασε μία ακόμη διμοιρία των ΜΑΤ που μπήκε ανάμεσα σε διαδηλωτές και αντιεξουσιαστές, οι οποίοι άρχισαν να αποχωρούν.

Η συγκέντρωση υπέρ του ΝΑΙ πραγματοποιήθηκε τελικά μπροστά από το Διοικητήριο της Περιφέρειας, με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, τον βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ Κώστα Τασούλα και εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν το ΝΑΙ να καταγγέλλουν προβοκάτσια και να καλούν τον κόσμο να εκφραστεί μαζικά υπέρ του ΝΑΙ στις κάλπες την Κυριακή.

Με την αποχώρηση των διαδηλωτών υπήρξε μία νέα εστία έντασης στα κεντρικά φανάρια, όπου είχαν συγκεντρωθεί ξανά οι αντιεξουσιαστές. Με την παρέμβαση της Αστυνομίας οι αντιεξουσιαστές διαλύθηκαν και ακολούθησε κυνηγητό με ορισμένους να μπαίνουν μέσα σε καφετέριες και να προκαλούνται μικρές υλικές ζημιές.



Πηγή : vimanews.gr


Το «κουμπί» της χρεοκοπίας πάτησε ο EFSF




Αξιώνει την αποπληρωμή ολόκληρου του ποσού των 130 δισ. ευρώ που του οφείλει η χώρα μας

«Η ώρα μηδέν» για την ελληνική οικονομία έχει πλέον σημάνει καθώς, παρά τον εφησυχασμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση ισχυριζόμενη πως οι δανειστές «τρέμουν» την πτώχευση μέλους της ευρωζώνης,  το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος (EFSF) πάτησε το «κουμπί» της χρεοκοπίας της και αξιώνει την αποπληρωμή ολόκληρου του ποσού των 130 δισ. ευρώ που του οφείλει η χώρα μας.

Σύμφωνα με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου και των τραπεζών, η εξέλιξη αυτή φέρνει πιο κοντά την πτώχευση και απειλεί να συμπαρασύρει σε ολική καταστροφή δημόσιο, ιδιώτες, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία που κατέχουν ελληνικά ομόλογα,  προκαλώντας ντόμινο κατάρρευσης και έξοδο της χώρας από το ευρώ.


Ασχέτως του δημοψηφίσματος –καθώς η κυβέρνηση γνώριζε τουλάχιστον ένα μήνα πριν τους κινδύνους των χειρισμών της- η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές και η αθέτηση πληρωμής της δόσεως προς το ΔΝΤ, προκαλεί χιονοστοιβάδα συνεπειών που οδηγούν  σε πλήρη ισοπέδωση την ελληνική οικονομία.

Επιπτώσεις

Η επίδοση της επιστολής του EFSF που αποτελεί τον μεγαλύτερο πιστωτή της χώρας μας (αλλά με εξαιρετικά προνομιακούς όρους) σημαίνει ότι έγινε νομικά το πρώτο βήμα για την πτώχευση της χώρας.Ουσιαστικά ο EFSF ανακοίνωσε ότι είναι θέμα χρόνου μόνον πια και ανά πάσα στιγμή μπορεί να κάνει απαιτητό πλέον το σύνολο της οφειλής, όπως προβλέπει η σύμβαση που έχει συνάψει με την Ελλάδα. Ανάλογους όρους και κυρώσεις προβλέπει και ο κανονισμός του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) από τον οποίο η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού ζήτησε στις 30 Ιουνίου να λάβει και νέο δάνειο 29,145 δισ. ευρώ έως το 2017.

Επειδή το ποσό είναι τεράστιο, ο ESM αφήνει ανοικτό προς εξέταση πότε θα γίνουν απαιτητά τα 130 δισ. ευρώ. Οι διορίες όμως τρέχουν και ίσως σε λίγες μέρες, αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, θα καταστεί ληξιπρόθεσμη η οφειλή, κάτι που θα σημάνει άμεσα πτώχευση όλων των ελληνικών ομολόγων (και των νέων που εξέδωσε πέρυσι μετά το PSI) καθώς και των εντόκων γραμματίων, τα οποία χρησιμοποιούν κατέχουν ελληνικές τράπεζες κα ασφαλιστκά ταμεία. Πρακτικά οι τράπεζες  τότε θα έκλειναν οριστικά και η οικονομία θα κατέρρεε, ενώ η χώρα θα έπρεπε να κόψει νέο νόμισμα εκτός ευρώ.

Αντιδράσεις

Η κυβέρνηση έδειξε να αιφνιδιάζεται πάντως από την ταχύτητα της αντίδρασης των δανειστών. Ως κίνηση, την εκλάμβαναν σαν εκβιαστική ενόψει δημοψηφίσματος, όπως και την  μη παράταση από το Eurogroup του «Μνημονίου 2» που έληξε στις 30 Ιουνίου.

Πόνταραν πολλά όμως και στον φόβο των δανειστών για τις συνέπειες τυχόν ελληνικής χρεωκοπίας και Grexit. Μόλις χθες άλλωστε παράγοντας του οικονομικού επιτελείου έλεγε πως «ο κ.Ρέγκλινγκ άλλαξε 32 χρώματα» όταν κατάλαβε πως η Ελλάδα μπορεί να μην πληρώσει το χρέος της ή αυτό να «κουρευτεί» μετά το δημοψήφισμα.

Ωστόσο τα γεγονότα ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένα:

-        Από τις 25 Μαΐου ο επικεφαλής του EFSF/ESM Κλάους Ρέγκλινγκ είχε προειδοποιήσει δημόσια ότι είναι επικίνδυνο να μην πληρώσει η Ελλάδα την δόση στο ΔΝΤ, γιατί θα άλλαζαν στάση και οι υπόλοιποι δανειστές.

-        Στις 25 Ιουνίου (πριν δηλαδή γίνει γνωστό το δημοψήφισμα) ο κ.Ρέγκλινγκ προειδοποίησε δημόσια πάλι ότι αν δεν πληρωθεί το ΔΝΤ, από την 1η Ιουλίου ο ESM μπορεί να ζητούσε ολόκληρο το ποσό της οφειλής της Ελλάδας (130 δισ. ευρώ).

-        Στις 30 Ιουνίου η Κριστίν Λαγκάρντ –και σε χρόνο «μηδέν» όπως και αυτή είχε προειδοποιήσει-  κίνησε άμεσα την διαδικασία στο ΔΝΤ  για την είσπραξη της οφειλής του 1,5 δισ. ευρώ (και όχι έως και ένα μήνα αργότερα που προβλέπει το καταστατικό του).

-        Την Παρασκευή χθες ο κ. Ρέγκλινγκ ανακοίνωσε  πως το EFSF θα κάνει απαιτητό ολόκληρο το χρέος των 130 δισ. της  χώρας μας προς το Ταμείο, επειδή η Αθήνα δεν πλήρωνε την δόση προς το Ταμείο στις 30 Ιουνίου. Έλεγε όμως πως θα προσπαθούσε να μη γίνει απαιτητό άμεσα ολόκληρο το ποσόν, επειδή είναι τεράστιο και εκ των πραγμάτων δεν θα μπορεί να αποπληρωθεί –οπότε θα ενεργοποιηθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

-         Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ο Επίτροπος Μοσκοβισί απέστειλε στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών την διακοίνωση με τις αξιώσεις του EFSF, οπότε η απειλή έλαβε επίσημο χαρακτήρα και πυροδότησε νέες εξελίξεις.

Ο κ.Ρέγκλινγκ είχε δηλώσει πως θα εισηγείτο στο ΔΣ του EFSF να μην γίνουν άμεσα απαιτητή ολόκληρη η οφειλή προς το Ταμείο. Έκανε όμως άμεσα την κίνηση να ανακονώσει στην ελληνική κυβέρνηση την αξίωσή του για την είσπραξη και πλέον ο χρόνος πιέζει την χώρας μα για την εξεύρεση συμφωνίας, αφού το ποσό των 130 δις. δεν μπορεί να πληρωθεί.

Γνωρίζοντας εκ των προτέρων όλα αυτά πάντως, ούτε η κίνηση της κυβέρνησης να προκηρύξει δημοψήφισμα αποδείχθηκε ικανή να φέρει την νέα παράταση που επιζητούσε, μετά την πεντάμηνη περίοδο διαβουλεύσεων που της δόθηκε αφότου εξελέγη.


Πηγή



FT: «"Κούρεμα" 30% για καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ»




Εφιάλτης για εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες καταθέτες - εγκλωβισμένους στις κλειστές τράπεζες. Σύμφωνα με δημοσίευμα - σοκ των Financial Times υπάρχει σχέδιο για «κούρεμα» τουλάχιστον 30% στις καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις πηγές των FT  ότι το σχέδιο περί «κουρέματος» πάνω από 30% είναι πολύ πιθανό να επιβληθεί στις καταθέσεις σε τουλάχιστον μια ελληνική τράπεζα.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στο παράδειγμα της Κύπρου το 2013 όταν για τη διάσωση των κυπριακών τραπεζών, είχε επιβληθεί «κούρεμα» στις μη εγγυημένες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Όπως τονίζεται, εάν το σχέδιο αυτό εφαρμοστεί στην Ελλάδα, θα είναι μέρος του σχεδίου της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, που θα συμφωνηθεί με τους δανειστές της χώρας, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την ΕΕ.

Οι FT επικαλούνται, μάλιστα, έλληνα τραπεζίτη, σύμφωνα με τον οποίο, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής θα κρίνει πόσο γρήγορα θα εξασφαλίσει η Ελλάδα ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης από τους πιστωτές της.

Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές καταθέσεις είναι εγγυημένες μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ, όντας ευθυγραμμισμένες με τις τραπεζικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κεφάλαιο όμως εγγύησης καταθέσεων της χώρας ανέρχεται μόλις σε τρία δισεκατομμύρια ευρώ, που δεν θα είναι αρκετό να καλύψει τη ζήτηση, σε περίπτωση τραπεζικής κατάρρευσης.

Με ελάχιστες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ να έχουν απομείνει στις τράπεζες έπειτα από έξι μήνες εκροής κεφαλαίων, αναλυτές επισημαίνουν ότι «μοιάζει φυσιολογικό για τις τράπεζες να σκέφτονται να επιβάλουν ένα κούρεμα στους μικρούς καταθέτες, ως μέρος ενός σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης. Θα μπορούσε επίσης να θεωρηθεί ως ένας φόρος εφάπαξ».

«Προβοκάτσια» χαρακτήρισε το υπουργείο Οικονομικών δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times το οποίο κάνει λόγο για δήθεν «κούρεμα» των καταθέσεων πάνω από τις 8.000 ευρώ.

Με μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση, το υπουργείο επισημαίνει επίσης ότι το δημοσίευμα αποτελεί υπονόμευση του δημοψηφίσματος της Κυριακής και της λαϊκής ετυμηγορίας και ζητεί από τους FT «να ανακαλέσουν το ψευδέστατο δημοσίευμα».

Παράλληλα, από το υπουργείο επισημαίνεται ότι η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, έχει διαψεύσει κατηγορηματικά αυτή τη νοσηρή «είδηση».



Πηγή : tovima.gr