Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Κακές συνήθειες «αλλοιώνουν τη μέτρηση του σακχάρου»



Ορισμένες κακές συνήθειες μπορεί να αλλοιώσουν τη μέτρηση των επιπέδων σακχάρου στο σπίτι, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες.

Όπως εξηγούν στην ιατρική ιστοσελίδα HealthDay, οι ταινίες της μέτρησης είναι στην πραγματικότητα μικρά, πλαστικά ιατρικά εργαστήρια - και όπως όλα τα εργαστήρια πρέπει να χρησιμοποιούνται με καθαρά χέρια, διότι οτιδήποτε υπάρχει πάνω τους μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματά τους.

Αν, λ.χ., κάποιος έχει ζάχαρη στο δάκτυλό του, αυτή μπορεί να μολύνει το δείγμα του αίματος και η τιμή του σακχάρου να βγει υψηλότερη απ’ ό,τι πραγματικά είναι.

Είναι συνεπώς απαραίτητο οι πάσχοντες από διαβήτη να φροντίσουν να πλένουν πολύ καλά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό πριν κάνουν τη μέτρηση.

Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι και να τα στεγνώνουν καλά, διότι η υγρασία στο δάκτυλο μπορεί να αραιώσει το δείγμα του αίματος και να οδηγήσει σε χαμηλότερη τιμή σακχάρου από την κανονική.

Προσοχή χρειάζεται και η απολύμανση των χεριών. Αν την ώρα της μέτρησης υπάρχουν στα χέρια υπολείμματα αλκοόλ, οι δυνητικοί κίνδυνοι είναι ίδιοι με αυτούς της ζάχαρης.

Επομένως, όποιος χρησιμοποιεί οινόπνευμα ή απολυμαντικό χεριών, δεν πρέπει να προχωρά στη μέτρηση αν δεν στεγνώσουν πρώτα εντελώς τα χέρια του. Για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια, καλό είναι να σκουπίζει τα χέρια του με καθαρό βαμβακερό ύφασμα έπειτα από την απολύμανση.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να κάνει ποιοτικό έλεγχο σε κάθε καινούργιο κουτάκι ταινιών, για να βεβαιώνεται ότι οι ταινίες λειτουργούν άριστα.

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), συνιστά να γίνεται ο ποιοτικός έλεγχος με το ειδικό διάλυμα για τις ταινίες ως εξής: βάλτε την ταινία στον μετρητή σακχάρου, σαν να επρόκειτο να κάνετε μέτρηση αίματος, και σταλάξτε στην άκρη της μία ή δύο σταγόνες από το διάλυμα.

Διαβάστε τη συνέχεια τη μέτρηση: θα πρέπει να βρίσκεται εντός των ορίων που αναγράφει η συσκευασία των ταινιών. Ειδάλλως, επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή τους για να αναφέρετε το πρόβλημα.

Η φύλαξη των ταινιών επίσης παίζει μεγάλο ρόλο. Πρέπει να αποθηκεύονται σε δροσερό και ξηρό χώρο και όχι στο φαρμακείο του μπάνιου ή στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου, διότι η ζέστη, το κρύο και η υγρασία μπορεί να τους δημιουργήσουν προβλήματα.

Μην χρησιμοποιείτε επίσης ποτέ τις ταινίες μετά την ημερομηνία λήξεώς τους, διότι υπάρχει ενδεχόμενο να δώσουν αλλοιωμένο αποτέλεσμα, συνιστά η δρ Κόρτνεϊ Λάιας, επικεφαλής του Τμήματος Συσκευών Χημείας & Τοξικολογίας της FDA.

Η δρ Λάις τονίζει ακόμα πως οι ταινίες δεν είναι αλάνθαστες - ακριβώς όπως συμβαίνει με όλες τις εργαστηριακές εξετάσεις.

Γι’ αυτό συνιστά να επαναλάβετε τη μέτρηση λίγα λεπτά αργότερα, εάν δείτε μία τιμή στο σάκχαρό σας που δεν συνάδει με το πως αισθάνεστε (λ.χ. αν είναι ασυνήθιστα υψηλή, παρότι δεν έχετε τα αντίστοιχα συμπτώματα).



Πηγή : Web Only


Τι απαντά ο Πανούσης στη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησε την παραίτησή του, Βίντεο



Εν μέρει ικανοποιημένος ο Γιάννης Πανούσης από τη δήλωση Σακελαρίδη.

Από τη Στυλίδα όπου είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Απόστολο Γκλέτσο,  απάντησε ο Πανούσης στους νεολαίους του ΣΥΡΙΖΑ, που απαίτησαν με  επιστολή τους στον

Πρωθυπουργό την καρατόμηση του Υπουργού Προστασίας  του Πολίτη.

«Υπάρχει ένα συνταγματικό παράδοξο. Απολογούμαι στην  κυβέρνηση αντί να απολογούμαι στην αντιπολίτευση. Υπάρχει και ένα ένα  άλλο. Με χτυπάνε και από τα δυο μέρη γι΄ αυτό μένω όρθιος... »,  είπε ο Γιάννης Πανούσης, ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος από τη δήλωση  του κυβερνητικού εκπροσώπου, ωστόσο είπε ότι: «Θα προτιμούσα η δήλωση  αυτή να είχε συμπληρωθεί με το ότι εγώ υπηρετώ την κυβερνητική  πολιτική...»

Όταν ρωτήθηκε από το LamiaReport για τις φυλακές τύπου Γ΄ στο Δομοκό, απάντησε: «Δεν μπαίνω σε ξένα χωράφια γιατί μετά γίνομαι πρωτοσέλιδος....»

Δείτε το βίντεο:





Lamiareport.gr



Τα φώτα έσβησαν, η Αμφίπολη ερήμωσε.



ΕΘΝΟΣ:   Στον λόφο Καστά δεν πατάει πλέον πόδι ανθρώπου, οι όποιες προσδοκίες των ντόπιων για επενδύσεις και τουριστική ανάπτυξη διαψεύστηκαν γρήγορα, όπως ήταν αναμενόμενο, ενώ έκδηλη είναι η αγωνία για την τύχη του μνημείου, που κινδυνεύει ακόμη και με κατάρρευση αν δεν γίνουν γρήγορα τα αναγκαία έργα για την προστασία του.

Στη Μεσολακκιά Σερρών, που γειτνιάζει με τον αρχαιολογικό χώρο, η ζωή έχει επιστρέψει στους προ της ανασκαφής ρυθμούς της και οι 260 κάτοικοι αναπολούν τις μέρες που όλα τα φώτα της δημοσιότητας ήταν στραμμένα πάνω τους. Ο αγροτικός χωματόδρομος που οδηγεί «στης Ρωξάνης», όπως έχουν μάθει από τους πατεράδες τους την περιοχή της ανασκαφής, παρουσιάζει σήμερα ελάχιστη ως μηδενική κίνηση και οι δύο αστυνομικοί που συνεχίζουν να φυλάσσουν τον χώρο πολλές φορές ολοκληρώνουν τη βάρδιά τους χωρίς να συναντήσουν κάποιον επισκέπτη.

«Μπορεί ανά πάσα στιγμή να υπάρξει ατύχημα με απρόβλεπτες συνέπειες, αν δεν γίνει άμεσα επέκταση των αποστραγγιστικών και ολοκλήρωση των μέτρων αναστήλωσης», τονίζει ο δήμαρχος Αμφίπολης, Κ. Μελίτος, ο οποίος θα μεταβεί στην Αθήνα για να ζητήσει από το υπ. Πολιτισμού ένα χρονοδιάγραμμα των απαραίτητων εργασιών. Εξι μήνες νωρίτερα, η αστυνομική δύναμη χρειαζόταν συχνά να παίξει και ρόλο τροχονόμου προκειμένου να αποφορτίσει το… μποτιλιάρισμα. Στο υπαίθριο αναψυκτήριο του χωριού, ο διαχειριστής του, Νίκος Καπέλας, που δεν προλάβαινε να εξυπηρετεί την πελατεία -επισκέπτες από την Ελλάδα και από το εξωτερικό, καθώς και εκπροσώπους ελληνικών και ξένων μέσων ενημέρωσης- σερβίρει πλέον μόνο στους συγχωριανούς του. Ενα μικρό βαν με κάποιους Ιταλούς τουρίστες που γευμάτισε εκεί την περασμένη Τετάρτη ήταν εξαίρεση στον κανόνα. «Πρέπει να πιέσουμε να γίνει το μνημείο επισκέψιμο για να αρχίσει να έρχεται κόσμος για να το βλέπει.

Το ότι συνεχίζει να φυλάσσεται από δύο αστυνομικούς αποδεικνύει τη σπουδαιότητά του και ότι κάτι σημαντικό κρύβει που δεν έχουμε μάθει ακόμη», λέει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Μεσολακκιάς, Αθανάσιος Ζουρνατζής, θέλοντας να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον τώρα που κατακάθισε ο κουρνιαχτός.  Στις συζητήσεις μεταξύ συγχωριανών εξακολουθεί να κυριαρχεί η ανασκαφή, αλλά σε μια άλλη βάση, περισσότερο ρεαλιστική αυτήν τη φορά. Τώρα ακούγεται όλο και λιγότερο το όνομα «Αλέξανδρος» ως πιθανού «ενοίκου», ενώ έχουν κατευναστεί και οι όποιες προσδοκίες για μετατροπή της περιοχής σε παράδεισο του real estate.

Τουριστικά πούλμαν και δεκάδες αυτοκίνητα επισκεπτών είχαν κατακλύσει την περιοχή της Αμφίπολης, έξι μήνες νωρίτερα. Η αστυνομική δύναμη χρειαζόταν συχνά να παίξει και ρόλο τροχονόμου προκειμένου να αποφορτίσει το… μποτιλιάρισμα. Ο ηλικιωμένος γεωργός που έχει δύο στρέμματα με ελιές με θέα στον λόφο, πηγαίνει πλέον συχνότερα προς τα ελαιόδεντρα και σπανιότερα στον αρχαιολογικό χώρο για να διαδώσει πως το κτήμα του είναι «ό,τι πρέπει για ξενοδοχείο», όπως συνήθιζε μερικούς μήνες πριν. Οι φήμες που διαρρέονταν για έντονο ενδιαφέρον από Ελληνες και ξένους επενδυτές δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ, όπως και αυτές που ανέφεραν πως είχαν κατατεθεί εκατοντάδες αιτήματα για… καντίνες, αναψυκτήρια και άλλες επιχειρήσεις στην περιοχή.

«Στην ουσία δεν υπήρξε ποτέ ενδιαφέρον. Δεν μου χτύπησε κανένας επενδυτής την πόρτα. Οι όποιες ερωτήσεις ήταν προκαταρκτικές και τοπικής εμβέλειας, από ανθρώπους που περίμεναν να αποκαλυφθεί κάτι μεγάλο από την ανασκαφή», διευκρίνισε στο «Εθνος» ο Ιωάννης Δήμου, που διατηρεί μεγάλο μεσιτικό γραφείο στις Σέρρες. Μέχρι σήμερα, προσθέτει, δεν έχει πουληθεί ούτε μέτρο γης, ενώ η αξία της γης έχει επιστρέψει στον έλεγχο του πιθανού αγοραστή και όχι του πωλητή. «Η γη κοστίζει όσο πληρώσει ο αγοραστής», επισήμανε. Σε επίπεδα προ της ανασκαφής τείνει να υποχωρήσει και η επισκεψιμότητα στο Μουσείο της Αμφίπολης, που γνώρισε μέρες μεγάλης δόξας τον περασμένο Νοέμβριο, όταν έφτασε να δέχεται ως και 1.500 άτομα κάθε Σαββατοκύριακο. Μέχρι σήμερα οι επισκέπτες είναι κυρίως μαθητές σχολείων της ευρύτερης περιοχής, ενώ αυτές μεμονωμένων επισκεπτών βαίνουν συνεχώς μειούμενες. Σήμα κινδύνου από κατοίκους και φορείς:  «Το μνημείο είναι αφημένο στην τύχη του» Από τον Νοέμβριο του 2014, όταν ολοκληρώθηκε αυτή η φάση της ανασκαφής, ουσιαστικά έχει σταματήσει κάθε εργασία στον λόφο Καστά. Αραιά επισκέπτεται το μνημείο η επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας, Κατερίνα Περιστέρη, χωρίς να γίνονται εργασίες, με εξαίρεση κάποιες μικρές παρεμβάσεις που έγιναν από συνεργεία συντηρητών, τα οποία κατέφτασαν από την Αθήνα.

Ο βαρύς χειμώνας που ακολούθησε, με τις πολλές βροχές, «πλήγωσε» το μνημείο, προκαλώντας κατολισθήσεις και λιμνάζοντα νερά περιμετρικά του μαρμάρινου περιβόλου, όπως αποκάλυψε με φωτογραφικά ντοκουμέντα τον περασμένο Μάρτιο το «Έθνος της Κυριακής». Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, δεν δίστασε να παραδεχτεί, μιλώντας στο Κοινοβούλιο στις αρχές Μαΐου, πως το μνημείο είναι ευάλωτο και κινδυνεύει να θαφτεί κάτω από την άμμο αν δεν αναστηλωθεί αμέσως....

Αγωνία Οι τοπικοί φορείς δεν κρύβουν την αγωνία τους. «Το μνημείο είναι αφημένο στην τύχη του και μπορεί ανά πάσα στιγμή να υπάρξει ατύχημα με απρόβλεπτες συνέπειες, αν δεν γίνει άμεσα επέκταση των αποστραγγιστικών και ολοκλήρωση των μέτρων αναστήλωσης και υποστύλωσης», τόνισε στο «Εθνος» ο δήμαρχος Αμφίπολης, Κώστας Μελίτος, ο οποίος εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα μεταβεί στην Αθήνα για να ζητήσει από το υπουργείο Πολιτισμού ένα χρονοδιάγραμμα των απαραίτητων εργασιών.

 «Το μνημείο έχει αφεθεί στην τύχη του», τονίζει ο δήμαρχος Αμφίπολης, Κώστας Μελίτος «Μου ζητήθηκε βοήθεια από τη διευθύντρια Αρχαιοτήτων. Ο δήμος και εγώ είμαστε εδώ για να παράσχουμε οποιαδήποτε βοήθεια, ακόμη και προσωπικά εγώ με την ιδιότητα του μηχανικού, όπως έχω κάνει πολλές φορές μέχρι τώρα. Και χρήματα μπορούμε να βρούμε από χορηγούς. Πρέπει όμως να ληφθεί μια απόφαση για αυτά που πρέπει να γίνουν, τις προτεραιότητες και τα χρονοδιαγράμματα. Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα και το μνημείο κινδυνεύει», πρόσθεσε. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει παραδοθεί μέχρι σήμερα η μελέτη του μηχανικού συνεργάτη της ανασκαφής για τα υποστηρικτικά έργα.

Η αιτία εντοπίζεται στην έλλειψη κονδυλίων. Αιχμές Κατά την επίσκεψή του στον λόφο Καστά, τον περασμένο Μάρτιο, ο Νίκος Ξυδάκης άφησε σαφείς αιχμές για τη διαχείριση του έργου από τους προκατόχους του και την ανασκαφική ομάδα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της χρηματοδότησης, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν ανασκαφές στον ελλαδικό χώρο που έλαβαν τέτοια οικονομική υποστήριξη. Ανέφερε πως το έργο «παίρνει τις ανάσες που χρειάζεται», ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει άλλη χρηματοδότηση προς το παρόν και κάλεσε τους αρχαιολόγους να ολοκληρώσουν την επεξεργασία των ευρημάτων και να παρουσιάσουν το πόρισμά τους στην επιστημονική κοινότητα.

ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ Με τίτλο «Περπατάμε για την Αμφίπολη», ομάδα πολιτών έχει απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής σε πεζοπορία διαμαρτυρίας, την  Κυριακή, ζητώντας την επανέναρξη των εργασιών προκειμένου το μνημείο να καταστεί επισκέψιμο. Το κάλεσμα διαδόθηκε μέσω του Facebook, με ραντεβού αύριο το πρωί στο Ροδολίβος Σερρών και πεζοπορία μήκους 13 χιλιομέτρων μέχρι τη Μεσολακκιά και τον λόφο Καστά. Τα αιτήματα είναι η συνέχιση της χρηματοδότησης, η περαιτέρω ανασκαφή του λόφου καθώς και η μετατροπή του μνημείου σε επισκέψιμο. Φορείς της περιοχής προβλέπουν πως το κάλεσμα δεν θα έχει σημαντική ανταπόκριση.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ



Πηγή : mixanitouxronou.gr







Η Χριστοδουλοπούλου υπάρχει; «Έχουμε χάσει τα νούμερα με τους λαθρομετανάστες στη Λέσβο»


Δεν ξέρουμε ποιοι έρχονται και ποιοι φεύγουν, δηλώνει ο δήμαρχος..


«Έχουμε χάσει πια τα νούμερα. Δεν ξέρουμε ποιοι έρχονται και ποιοι φεύγουν. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη προσέλευση, υποθέτω ότι είμαστε γύρω στους 2.500 αυτή τη στιγμή και όταν έρχονται, στη συνέχεια φεύγουν, δεν θέλουν οι ίδιοι να μείνουν εδώ».. δήλωσε τη Δευτέρα στον Βήμα FM ο δήμαρχος της Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές στο νησί.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, οι μετανάστες «έΈρχονται για να φύγουν προς την Ευρώπη, έχουν ο καθένας τον στόχο του.

Δυστυχώς δεν γίνεται τίποτα, δεν υπάρχει τίποτα μέχρι στιγμής τουλάχιστον, πέραν κάποιων επισκέψεων που είχαμε και κάποιων όμορφων λόγων. Το να μας δίνουν κουράγιο κλπ., ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα».

«Εμείς κάναμε απεγνωσμένες προσπάθειες, προκειμένου να μην κυκλοφορούν ανεξέλεγκτοι αριστερά και δεξιά στο νησί. Κάνουμε απεγνωσμένες προσπάθειες, προκειμένου να μένουν σε κάποιο σημείο, να περιμένουν να πάνε κάποια λεωφορεία να τους διακινούν. Εγώ δεν επιλέγω κανένα σημείο, οι ίδιοι επιλέγουν και βγαίνουν εκεί.

Οπότε από εκεί που έρχονται πρέπει να υπάρχει ένας χώρος να περιμένουν, να μην κυκλοφορούν και παίρνουν το δρόμο να περπατήσουν εξήντα χιλιόμετρα για να έρθουν στη Μυτιλήνη. Σε αυτό το σημείο που βγαίνουν θέλουμε να κάνουμε κάποιους χώρους, να υπάρχουν κάποιες συνθήκες υγιεινής διαβίωσης εκεί, να περιμένουν μέχρι να στείλουμε λεωφορεία να τους παραλάβουν και να τους μεταφέρουν στο κέντρο της Μυτιλήνης.

Λέμε σε κάθε περιοχή όπου εισέρχονται στο νησί μας οι μετανάστες, σε αυτή την περιοχή να υπάρχει ένας χώρος να περιμένουν, προκειμένου να τους παραλάβουμε κι αυτή τη στιγμή παίζουμε πια με την τύχη του νησιού μας, παίζουμε με την τύχη του τι θα γίνει η τουριστική κίνηση το καλοκαίρι, αλλά και για τα επόμενα χρόνια», τόνισε ακόμη.


Πηγή : newsbeast.gr


Τέλος η αστυνομική στολή τους χώρους της βουλής!!



Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ μόλις πριν από λίγο ο φρούραρχος της βουλής ανακοίνωσε την απόφαση προφανώς της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου που είναι υπεύθυνη του κτιρίου και του χώρου που λέει ότι από αύριο το πρωί στις 09:00 κανένας αστυνομικός που υπηρετεί στην βουλή δεν θα φοράει στολή αλλά πολιτική επιβολή με ευπρεπές σακάκι!!!!!!!!

Αναρωτιόμαστε γιατί τέτοιο μίσος στην στολή του αστυνομικού και στους ίδιους τους αστυνομικούς από την συγκεκριμένη κυρία; 


Νέα πρόκληση Μιλόσοσκι: Έβγαλε selfie με τον Ήλιο της Βεργίνας



Ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Σκοπίων φωτογραφήθηκε με την κόκκινη σημαία στη τοποθεσία NaselbaCaska παραβιάζοντας για μία ακόμη φορά την Ενδιάμεση Συμφωνία Αθηνών–Σκοπίων του 1995..

Το…«χούι» του αντιπρόεδρου της Bουλής των Σκοπίων και πρώην υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι, φαίνεται πως δεν…«κόβεται», αφού συνεχίζει να προκαλεί βγάζοντας…selfie με την ψευδεπίγραφη σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας στα χέρια.

Πρόσφατα ο Μιλόσοσκι με την παρέα του βρέθηκαν στην γραφική τοποθεσία NaselbaCaska, στο κεντρικό τμήμα των Σκοπίων.

Κατά τη συνήθη τακτική του, δεν παρέλειψε να φωτογραφηθεί κρατώντας  την προκλητική κόκκινη σημαία, παραβιάζοντας για μία ακόμη φορά την Ενδιάμεση Συμφωνία Αθηνών – Σκοπίων του 1995,  σύμφωνα με την οποία οι γείτονες δεσμεύονταν να σταματήσουν την χρήση του αρχαιοελληνικού συμβόλου.


Τον περασμένο Απρίλιο, ο πρώην υπουργός- και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι- είχε προκαλέσει με ανάλογη κίνηση, εντός ελληνικού εδάφους και στον Όλυμπο συγκεκριμένα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Αθήνας  Ο Μιλόσοσκι, δεινός φυσιολάτρης και ορειβάτης- είχε δηλώσει τότε πως σε κάθε του εξόρμηση έχει στον σάκο του τη σημαία με τον ήλιο της Βεργίνας.

Αντιδρώντας το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε επισημάνει πως οι προκλητικές ενέργειες του Μιλόσοσκι «δικαιώνουν τις ελληνικές θέσεις απέναντι σε κάθε είδους αλυτρωτισμό, αλλά δεν βοηθούν κανέναν», τονίζοντας πως παρόμοια ενέργεια εντός Σκοπίων «θα συνιστούσε ακόμα μία παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και του Μνημονίου Πρακτικών Μέτρων». Παρότρυνση που μάλλον δεν έλαβε καθόλου υπόψη του  ο Μιλόσοσκι, ένας από τους κύριους εκφραστές του εθνικιστικού δόγματος Γκρούεφσκι, για απευθείας καταγωγή των Σλάβων των Σκοπίων από τον… Μέγα Αλέξανδρο και τον Βουκεφάλα.


Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη προκλητική ενέργεια του Σκοπιανού αξιωματούχου, έρχεται σε μία στιγμή που Αθήνα και Σκόπια συζητούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που θα μπορούσαν να διευκολύνουν μια λύση στη διαφορά της ονομασίας.



Πηγή : protothema.gr

 






Ομπάμα: «Η Ελλάδα πρέπει να λάβει δύσκολες πολιτικά αποφάσεις»





Να λάβει κάποιες δύσκολες πολιτικά αποφάσεις κάλεσε την Ελλάδα ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της G7 στη Βαυαρία.

«Η Αθήνα θα πρέπει να λάβει δύσκολες αποφάσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για την διαχείριση της κρίσης χρέους, οι οποίες όμως θα είναι βοηθήσουν μακροπρόθεσμα», είπε χαρακτηριστικά ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί ένας δρόμος ο οποίος θα επιτρέπει στην Ελλάδα να εφαρμόσει απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να επιστρέψει στην ανάπτυξη, σε μια ισχυρή, σταθερή, αναπτυσσόμενη Ευρωζώνη», πρόσθεσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και επεσήμανε ότι απαιτείται από την πλευρά της Ελλάδας να επιδείξει σοβαρότητα σε ό,τι αφορά την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων.

Τέλος, κάλεσε Ελλάδα και δανειστές να επιδείξουν ευελιξία.



Πηγή : kathimerini.gr


Λαπαβίτσας: Ελάχιστα περιθώρια για συνέχιση των διαπραγματεύσεων




Την άποψη πως αν υπογραφεί συμφωνία με όρους που θα επιβάλλουν οι δανειστές, η Ελλάδα θα επιστρέψει ουσιαστικά στο καθεστώς των Μνημονίων, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει συστηματική ανάπτυξη, η ανεργία θα παραμείνει υψηλή, η ανισότητα θα αυξηθεί, η χώρα θα γεράσει και θα μετατραπεί σε ασήμαντο παρία στη διεθνή σκηνή, εκφράζει σε άρθρο που ανάρτησε σήμερα Δευτέρα στο προσωπικό του ιστολόγιο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας.

«Αν υπογραφεί μια τέτοια συμφωνία, ο χρόνος θα δουλεύει ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα υπάρξει περιθώριο για «εσωτερική ρήξη» με τη διαπλοκή και την διαφθορά, ούτε η δυνατότητα κοινωνικής ανατροπής. Θα πρόκειται για καταστροφή και για τη χώρα και για την Αριστερά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λαπαβίτσας και προσθέτει «το ζητούμενο τη στιγμή αυτή δεν είναι να βρεθεί κάποιο κοινό πεδίο ανάμεσα στις προτάσεις της κυβέρνησης και σε αυτές των δανειστών για τον προφανή λόγο ότι κάτι τέτοιο θα μας πάει ακόμη πιο μακριά από το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Στην ουσία θα έχουν νικήσει οι δανειστές».

Κατά τον ίδιο, τα περιθώρια που υπάρχουν για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων είναι ελάχιστα. «Η στρατηγική της ριζοσπαστικής αλλαγής της Ελλάδας κρατώντας τη χώρα στο πλαίσιο της ΟΝΕ, έχει φτάσει το τέλος της. Αυτό είναι το ουσιαστικότερο και σημαντικότερο μήνυμα που έστειλε ο «οδοστρωτήρας» των δανειστών», αναφέρει ο κ. Λαπαβίτσας.

Όπως σημειώνει, αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει πραγματικά να αλλάξει την κοινωνία, να αποτρέψει την εθνική κατάπτωση, να βάλει την οικονομία σε πορεία ανάπτυξης και να κερδίσει μια νέα δυναμική θέση για την Ελλάδα στο διεθνές γίγνεσθαι, πρέπει να εξετάσει εναλλακτικούς δρόμους. «Η γνώση και η ανάλυση υπάρχουν. Χρειάζεται πολιτική θέληση και αποφασιστικότητα», τονίζει.


Πηγή : tovima.gr


Έχεις ακόμα πιστωτική θα ψωνίζεις με έκπτωση! Δεν έχεις; Πληρώνεις μετρητά πλήρωνε με καπέλο έως 10%!





«Mπλόκο» στη φοροδιαφυγή και ενίσχυση των εισπράξεων του ΦΠA με όπλο το «πλαστικό χρήμα» προβλέπει το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις τράπεζες, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από την 1η Iανουαρίου 2016.

Tο σχέδιο συνοδεύεται με κίνητρα για τους πολίτες που θα χρησιμοποιούν στις καθημερινές συναλλαγές τους κάρτες (χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες) και συγκεκριμένα με επιστροφή μετρητών έως και 10% επί των συναλλαγών τους, ενώ στόχος είναι οι περισσότερες συναλλαγές να γίνονται υποχρεωτικά μόνο με κάρτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο μοντέλο για τη ψηφιοποίηση των συναλλαγών προβλέπει την παροχή δελεαστικών κινήτρων που θα παροτρύνουν τους πολίτες να χρησιμοποιούν κάρτες για την πραγματοποίηση των συναλλαγών τους. Δύο είναι τα σενάρια που εξετάζονται:

Oι καταναλωτές θα κερδίζουν επιστροφή μετρητών, που θα υπολογίζεται ως ποσοστό επί της αξίας των συναλλαγών με κάρτα. Tο κέρδος θα πιστώνεται ανά τακτά διαστήματα, πιθανόν και κάθε μήνα, στην κάρτα του φορολογούμενου. Tο ποσοστό της επιστροφής μετρητών θα είναι 2% κατά μέσο όρο αλλά θα μπορεί να φθάνει μέχρι και 10% καθώς εξαρτάται από το είδος της επιχείρησης στην οποία θα γίνει η συναλλαγή. Tο συνολικό κόστος για τη χορήγηση του μπόνους σε όσους χρησιμοποιούν κάρτες υπολογίζεται σε 240 εκατ. ευρώ.

Yψηλότερα ποσοστά θα ισχύουν στους κλάδους με μεγαλύτερη φοροδιαφυγή, π.χ. γιατροί και δικηγόροι, και χαμηλότερα σε όσους οι αποδείξεις αποτελούν κανόνα, π.χ. τα σούπερ μάρκετ.
Oι επιχειρήσεις θα χωριστούν σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με τον τζίρο τους και την επικινδυνότητά τους για φοροδιαφυγή. Aνάλογα με τον όγκο των συναλλαγών που θα κάνει κάθε πολίτης μέσω καρτών και με ποιες από τις κατηγορίες επιχειρήσεων συναλλάσσεται περισσότερο, θα δικαιούται επιστροφή κεφαλαίου που θα πιστώνεται αυτόματα στις κάρτες του.
Στην πρώτη κατηγορία θα ανήκουν οι επιχειρήσεις που κατά κανόνα εκδίδουν αποδείξεις όπως τα σούπερ μάρκετ. Για τις συναλλαγές αυτές που γίνονται με πλαστικό χρήμα το ποσοστό της επιστροφής μετρητών θα είναι μικρό 1% – 1,5%.
Στη δεύτερη κατηγορία θα είναι τα πρατήρια καυσίμων, τα εστιατόρια, τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης. Για την κατηγορία αυτή το ποσοστό της επιστροφής μετρητών θα είναι περίπου 2% – 3% επί της συναλλαγής.
Στην τρίτη κατηγορία βρίσκονται οι επαγγελματικοί κλάδοι που είναι ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής, όπως οι γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί, κομμωτήρια, γυμναστήρια, ινστιτούτα αισθητικής κ.λπ . Για την κατηγορία αυτή, το ποσοστό της επιστροφής μετρητών μπορεί να φθάνει μέχρι και το 10% για να έχουν οι φορολογούμενοι κίνητρο να χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα σε κάθε συναλλαγή τους. Για παράδειγμα, για μια απλή επίσκεψη αξίας 50 ευρώ σε έναν παθολόγο εάν ο φορολογούμενος πληρώσει με κάρτα τότε θα έχει επιστροφή μετρητών 5 ευρώ, με αποτέλεσμα η επίσκεψη να του κοστίσει 45 ευρώ.

Λοταρία με κληρώσεις

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το μέτρο αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει με τις αποδείξεις καθώς θα ταλαιπωρήσει τους φορολογούμενους που θα μπουν στο κυνήγι της «τυχερής απόδειξης». Σύμφωνα με το σχέδιο, για κάθε απόδειξη ο φορολογούμενος θα πρέπει να αποστέλλει στο υπουργείο Oικονομικών μέσω του κινητού τηλεφώνου του, με μήνυμα sms ή μέσω μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής στο Taxisnet τον αριθμό της απόδειξης που έχει συλλέξει. Όμως ο μοναδικός αριθμός που συνοδεύει την κάθε απόδειξη αποτελείται συνήθως από πολλά ψηφία. Σε πολλές περιπτώσεις θα υπάρξουν λάθη κατά την πληκτρολόγηση του αριθμού, με αποτέλεσμα το σύστημα να μην δέχεται την απόδειξη. Για τον λόγο αυτό προτείνεται το μέτρο της λοταρίας να εφαρμοστεί για τις συναλλαγές που γίνονται μέσω καρτών. Kαι στην περίπτωση αυτή το έπαθλο θα είναι η επιστροφή μετρητών.
H δομή του σχεδίου δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προώθηση χρεωστικών και προπληρωμένων καρτών και όχι στις πιστωτικές, καθώς η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μη φορτωθούν με νέο κύκλο δανείων τα νοικοκυριά.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΟΡΙΟ

Yποχρεωτική η χρήση πιστωτικών καρτών
Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο θα τεθεί ένα όριο πάνω από το οποίο θα είναι υποχρεωτική η χρήση κάρτας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Master card στην Eλλάδα και την Kύπρο, Θάνο Γεραμάνη, το όριο αυτό θα πρέπει να είναι χαμηλό, αφού οι περισσότερες συναλλαγές που γίνονται στην αγορά είναι κάτω από τα 50 ευρώ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο μέσος όρος συναλλαγών στα σούπερ μάρκετ είναι 22 ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Γεραμάνη, η Eλλάδα οι συναλλαγές που γίνονται μέσω καρτών είναι μόλις το 1%, όταν στις Σκανδιναβικές Xώρες το ποσοστό αυτό αγγίζει το 80%. Mε την υποχρεωτική χρήση των καρτών για συναλλαγές πάνω από ένα όριο, ο επικεφαλής της Master Card επισημαίνει ότι ο τζίρος που θα γίνεται στην αγορά με κάρτες από 6,5 δισ. ευρώ που είναι σήμερα θα μπορεί να φθάσει τα 12,5 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη διετία.

ΜΙΝΙΜΟΥΜ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΜΕ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ

«Mπλόκο» σε όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις
H διευρυμένη χρήση του πλαστικού χρήματος μπορεί να αντιμετωπίζει σε μεγάλο βαθμό τη φοροδιαφυγή του ΦΠA αλλά δεν εξασφαλίζει την πάταξη της φοροδιαφυγής με την κλασική μέθοδο της μη έκδοσης αποδείξεων. Στην περίπτωση αυτή το Δημόσιο χάνει έσοδα όχι μόνο από τον ΦΠA, αλλά και από τον φόρο εισοδήματος από όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις και κρύβουν από την εφορία τα πραγματικά τους εισοδήματα. Για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό, η πρόταση προβλέπει την καθιέρωση ενός μίνιμουμ συναλλαγών με πλαστικό χρήμα.
Σύμφωνα με τον κ. Γεραμάνη αυτό θα μπορούσε να είναι το 40%. Δηλαδή το 40% του τζίρου των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών θα πρέπει να προέρχεται από συναλλαγές με κάρτες. Oσοι εμφανίζουν μικρότερα ποσοστά θα μπαίνουν στο στόχαστρο του ελεγκτικού μηχανισμού.

ΜΕ ΠΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ

Kόστος για τις επιχειρήσεις
Για τις επιχειρήσεις σχεδιάζεται να γίνουν όλες οι απαραίτητες κινήσεις για να μην επιβαρυνθούν από το νέο σύστημα. Tο κόστος αγοράς των μηχανημάτων POS (Point Of Sale) που θα δέχονται τις κάρτες (το οποίο είναι περίπου 150 ευρώ) θα καλυφθεί σε πολύ μεγάλο μέρος με πόρους από το EΣΠA και θα επιβαρύνει με ένα ελάχιστο ποσό τις επιχειρήσεις που θα το προμηθευτούν.




Πηγή: dimokratiki.gr


Προσαγωγές 39 διαδηλωτών έξω από τα ΕΛΠΕ



Σε 39 προσαγωγές διαδηλωτών προχώρησε σήμερα η αστυνομία έξω από τα γραφεία των ΕΛΠΕ στο Μαρούσι, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έκρηξη, που σημειώθηκε στις 8 Μαΐου στα διυλιστήρια του Ασπροπύργου, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους τέσσερις εργαζόμενοι.  

«Τις μέρες που ο κόσμος της εργασίας θρηνεί ακόμα τέσσερις νεκρούς στο βωμό του κέρδους της εργοδοσίας, μετά την έκρηξη στα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο, είναι πέρα από κάθε λογική η καταστολή της διαμαρτυρίας ενάντια στην εταιρεία», ανέφερε, σχολιάζοντας τις προσαγωγές, ο Νάσος Ηλιόπουλος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος για την εργατική πολιτική.  

«Οι 39 παντελώς αναίτιες προσαγωγές διαδηλωτών σήμερα έξω από τα γραφεία των ΕΛΠΕ στο Μαρούσι, είναι μια ενέργεια πέρα για πέρα απαράδεκτη. Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν μπορούν να λειτουργούν ως φρουροί των συμφερόντων μιας εταιρείας, με τρόπο που θυμίζει τη Χαλυβουργία και τις άλλες περιπτώσεις καταστολής των εργατικών κινητοποιήσεων στα χρόνια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ», ανέφερε ο Ν. Ηλιόπουλος, σημειώνοντας πως «όταν υπάρχουν τέσσερις νεκροί, η αυτονόητη υποχρέωση είναι η διαμαρτυρία.

Η καταστολή τέτοιων ενεργειών συνιστά πρόκληση».



Πηγή: lifo.gr


Μέρκελ: Δεν απομένει πολύς χρόνος για την Ελλάδα



Μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν έχει πολύ χρόνο και ότι κάθε μέρα μετράει έστειλε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της μετά το τέλος της συνόδου των G7 στο Σλος Ελμάου της Βαυαρίας.

Η κ.Μέρκελ επεσήμανε ακόμη ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να δείξει αλληλεγγύη, εάν η Αθήνα εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Τόνισε ακόμη ότι η ελληνική κρίση συζητήθηκε στη Σύνοδο των G7 ως παράγοντας κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία, ωστόσο, απέρριψε τις συγκρίσεις με την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.

«Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει κομμάτι της ευρωζώνης, αλλά ξεκαθαρίζουμε ότι η αλληλεγγύη μας στη χώρα απαιτεί να γίνουν προτάσεις και να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις», είπε η γερμανίδα καγκελάριος.

«Δεν υπάρχει πολύς χρόνος. Όλοι εργαζόμαστε εντατικά. Μεθαύριο θα έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Η κάθε ημέρα πλέον μετράει», πρόσθεσε η Άνγκελα Μέρκελ.

«Επιχειρηματολογήσαμε πολύ "ενωμένα"», δήλωσε η καγκελάριος και ανέφερε ότι οι μη Ευρωπαίοι εταίροι ρώτησαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

«Υπάρχει η κοινή θέση των τριών Θεσμών. Αυτό είναι ήδη μια μεγάλη πρόοδος. Σε αυτή τη βάση τρέχουν τώρα οι συζητήσεις. Και πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος ακόμη. Και αυτό είναι το πρόβλημα. Και για αυτό πρέπει να εργαστούμε πολύ εντατικά. Μεθαύριο θα υπάρξει η δυνατότητα να μιλήσουμε πάλι με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες, σχετικά με το πόσο έχουμε προχωρήσει. Αλλά μπορώ μόνο να πω ότι η κάθε μέρα τώρα μετράει για να τακτοποιήσουμε την απαραίτητη δουλειά», κατέληξε .


Πηγή : ethnos.gr


Πανούσης καρφώνει Ζωή: «Στη δημοκρατία ο ένας θεσμός πρέπει να σέβεται τον άλλο»




«Δεν μπορεί να υποτιμάται η αστυνομία και να θεωρείται παρείσακτη στο προαύλιο της Βουλής, ενώ δεν είναι παρείσακτοι άλλοι, που δεν εκπροσωπούν το Νόμο και την τάξη», σχολίασε ο υπουργός

«Δεν μπορεί να υποτιμάται -και άλλη φορά έχει συμβεί- η αστυνομία και να θεωρείται παρείσακτη στο προαύλιο της Βουλής, ενώ δεν είναι παρείσακτοι άλλοι, που δεν εκπροσωπούν το Νόμο και την τάξη», δήλωσε ο Γιάννης Πανούσης από το Βόλο, σχολιάζοντας την κίνηση της προέδρου της Βουλής να απαγορεύσει την είσοδο στο κτήριο άντρα των ΜΑΤ, όπως καταγγέλεται.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη χαρακτήρισε την απόφαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου λαθεμένη, ή διαφορετικά, «παρεξήγηση» και εξήγησε ότι στις δημοκρατίες ο θεσμός της Βουλής πρέπει να σέβεται τον άλλον θεσμό της Αστυνομίας.

Ο κύριος Πανούσης πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν να θεωρείται παρείσακτος ο αστυνομικός και επανέλαβε πως θέλει να πιστεύει πως ήταν παρεξήγηση, όπως μεταδίδει το Βήμα.

Ο αναπληρωτής υπουργός βρέθηκε τη Δευτέρα στο Βόλο, όπου εγκαινίασε το Αστυνομικό Μέγαρο Μαγνησίας.


Με πληροφορίες από το e-volos.gr



protpthema.gr


Στην Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ δεν αρέσει ο Πανούσης και θέλει - απαιτεί να τον διώξουν από την κυβέρνηση!!




"Ο κόμπος έχει έφτασε στο χτένι" αναφέρει σε ψήφισμά της η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ και ζητά την παραίτηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γιάννη Πανούση, τον οποίο κατηγορεί πως παραμένει πιστός στο... δόγμα Δένδια.

"Θεωρούμε πως οι παρεμβάσεις του αναπληρωτή υπουργού, όπου με απαξιωτικό τρόπο καταφέρεται εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, είναι απαράδεκτες και κινούνται εκτός των αρχών και των αξιών της Αριστεράς" αναφέρεται στο ψήφισμα.

"Φαίνεται πως ο κος Πανούσης δεν είναι διατεθειμένος πλέον να εξυπηρετήσει το πολιτικό σχέδιο που υπήρξε η βάση για την ανατροπή στις 25 Γενάρη κι ως εκ τούτου απαιτούμε την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση", αναφέρει επίσης η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

Και κλείνοντας το ψήφισμα, διευκρινίζουν πως "θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι το παρόν ψήφισμα δεν αποτελεί μομφή προς την κυβερνητική πολιτική, αλλά αφορά αποκλειστικά την ασκούμενη πολιτική από πλευράς του αναπληρωτή υπουργού Προ.Πο. κου Πανούση".

Το ψήφισμα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας και καταστολής, από αναίτιες προσαγωγές νέων όπως στον πεζόδρομο Ικτίνου στη Θεσσαλονίκη, αναίτιες προσαγωγές διαδηλωτών, εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ, επιθέσεις σε διαδηλωτές στις Σκουριές, στο Βόλο κ.α.

Το προηγούμενο διάστημα και ιδίως την περίοδο της ακροδεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ είχε αντιταχθεί στον αυταρχισμό κυβέρνησης και αστυνομίας, στο δόγμα «Νόμος και Τάξη» των χιλιάδων αναίτιων προσαγωγών και συλλήψεων, των τόνων χημικών σε διαδηλωτές, της ευθείας στοχοποίησης αγωνιστών κι αγωνιστριών, του φόβου και της τρομοκρατίας.

Γνωρίζουμε πως η αστυνομία, και δη οι κατασταλτικοί της μηχανισμοί, δρουν σε αρκετές περιπτώσεις ανεξέλεγκτα κι αυτόνομα από την πολιτική τους αρχή. Γνωρίζουμε πως κάτι τέτοιο θα γινόταν ακόμα και με μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρόλα αυτά θεωρούμε πως μία από τις μεγάλες μάχες που έχει να δώσει αυτή η κυβέρνηση είναι ακριβώς η μάχη απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, για τον εκδημοκρατισμό της αστυνομίας, τη διάλυση των ακροδεξιών/φασιστικών θυλάκων και για τον έλεγχο και την τιμωρία των αστυνομικών αυθαιρεσιών.

Θεωρούμε πως από πλευράς του αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κου Πανούση, ελάχιστα έχουν γίνει σε αυτήν την κατεύθυνση. Στον αντίποδα, ο κος Πανούσης επανειλημμένα έχει τοποθετηθεί υπέρ του «κεκτημένου Δένδια», κάτι το οποίο για εμάς αποτελεί ένα μεγάλο πισωγύρισμα, τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για το προοδευτικό και δημοκρατικό κίνημα γενικότερα.

Το δόγμα «Νόμος και Τάξη» υπήρξε πυρηνικό στοιχείο των κυβερνήσεων του μνημονίου και καταδικάστηκε πολιτικά στις τελευταίες εκλογές. Επιστροφή στο προηγούμενο πλαίσιο για εμάς δεν μπορεί να υπάρχει.

Πέραν αυτών, οι επανειλημμένες δημόσιες παρεμβάσεις μας γύρω από αυτά τα ζητήματα τους τελευταίους μήνες, παρεμβάσεις που είχαν ως στόχο να υπογραμμίσουν την άποψή μας κι όχι να επιδιώξουν την εκπαραθύρωση του κου Πανούση, έγιναν δεκτές, από τη δική του πλευρά, ως ευθείες βολές εκ μέρους της «αριστεράς του τίποτα». Θεωρούμε πως οι παρεμβάσεις του αναπληρωτή υπουργού, όπου με απαξιωτικό τρόπο καταφέρεται εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, είναι απαράδεκτες και κινούνται εκτός των αρχών και των αξιών της Αριστεράς.

Το αποκορύφωμα αυτών υπήρξε η πρόσφατη δήλωσή του όπου βάζει στο ίδιο πλαίσιο, «συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ» μαζί με το οργανωμένο έγκλημα, σε ότι αφορά την επιδίωξη απομάκρυνσής του από την κυβέρνηση.

Εκτιμούμε πλέον πως ο «κόμπος έφτασε στο χτένι». Φαίνεται πως ο κος Πανούσης δεν είναι διατεθειμένος πλέον να εξυπηρετήσει το πολιτικό σχέδιο που υπήρξε η βάση για την ανατροπή στις 25 Γενάρη κι ως εκ τούτου απαιτούμε την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, σε αυτή την πολύ κρίσιμη στιγμή για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, όπου απαιτείται η μέγιστη δυνατή πολιτική συσπείρωση και λαϊκή διαθεσιμότητα προκειμένου να γίνει σεβαστή η βούληση του ελληνικού λαού για ρήξη με τη λιτότητα, θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι το παρόν ψήφισμα δεν αποτελεί μομφή προς την κυβερνητική πολιτική, αλλά αφορά αποκλειστικά την ασκούμενη πολιτική από πλευράς του αναπληρωτή υπουργού Προ.Πο. κου Πανούση.

Κεντρικό Συμβούλιο Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ



Πηγή : newsit.gr


Φτωχοί συνταξιούχοι, φτωχότεροι εργαζόμενοι




του Γιώργου Στρατόπουλου

Υπάρχει μια συζήτηση που μπορεί να διεξάγεται επί δεκαετίες: ποιος έφταιξε, ποιος έκλεψε, τι εισφορές πλήρωσε, ποιος ευνοήθηκε, ποιος αδικήθηκε. Δομημένα ομόλογα, PSI, άτοκες καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος, πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, μαϊμού συντάξεις, γενναιόδωρες συντάξεις κ.λπ. Υπάρχει όμως και μια δυσάρεστη πραγματικότητα που μόνο κάποιες φιγούρες στην εκπομπή του κ. Αυτιά δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται. Πραγματικότητα που απαιτεί οδυνηρές λύσεις για το ασφαλιστικό, αμέσως μάλιστα.

Όταν το 2001 ο Τ. Γιαννίτσης πρότεινε μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ  Χρ. Πολυζωγόπουλος καθησύχαζε τους εργαζόμενους λέγοντας σε ελεύθερη μετάφραση: «Μην ακούτε ότι το ασφαλιστικό θα χρεοκοπήσει. Για να συμβεί αυτό, πρέπει πρώτα να χρεοκοπήσει το κράτος». Τότε, όμως, τα προβλήματα του ασφαλιστικού ήταν τάσεις, που απαιτούσαν δυσάρεστες λύσεις για να μην λάβει το πρόβλημα ανεξέλεγκτες διαστάσεις μελλοντικά. Τάσεις που διέβλεπαν μόνον οι ειδικοί, γι΄αυτό κι ήταν πολύ εύκολο για την κοινωνία και τους πολιτικούς να τις αγνοήσουν, στέλνοντας τον λογαριασμό στις επόμενες γενιές. Τώρα όμως το κράτος χρεοκόπησε, τα δεδομένα είναι συντριπτικά. Για να αντιληφθούμε πόσο δυσχερής είναι η θέση μας, αρκεί μια ματιά στα νούμερα, κι αυτό σκοπεύω να κάνω εδώ. Να εκθέσω το πρόβλημα της χώρας μας, όπως αυτό ξετυλίγεται στον πίνακα Ι που ακολουθεί, παρουσιάζοντας  στοιχεία από την ΓΓΠΣ σχετικά με τα εισοδήματα των νοικοκυριών και την εξέλιξή τους από το 2008 στο 2012. Τα στοιχεία του πίνακα Ι προέρχονται από τον πίνακα 4.2 της μελέτης Γιαννίτση-Ζωγραφάκη “Ελλάδα: Αλληλεγγύη και προσαρμογή σε συνθήκες κρίσης”.

(Σημείωση: Τα δεδομένα της μελέτης προέρχονται από συστηματική στατιστική επεξεργασία μεγάλου αριθμού φορολογικών δηλώσεων, 260 χιλιάδων. Γι’ αυτό ενδέχεται να υπάρχει μικρή απόκλιση σε σχέση με τα πραγματικά νούμερα).

ΠΙΝΑΚΑΣ Ι


Αντί σχολιασμού, απλά επαναλαμβάνω με λέξεις τα νούμερα:
  • Το 2008 είχαμε 2,48 εκατομμύρια νοικοκυριά που ελάμβαναν μισθούς από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Το 2012 είχαμε 2,02 εκατομμύρια νοικοκυριά που ελάμβαναν μισθούς. Δηλαδή τα νοικοκυριά με εισοδήματα από μισθωτό φορολογούμενο μειώθηκαν από το 2008 έως το 2012 κατά 457 χιλιάδες.
  • Το 2008 είχαμε 1,76 εκατομμύρια νοικοκυριά που ελάμβαναν συντάξεις. Το 2012 είχαμε 2,06 εκατομμύρια νοικοκυριά που ελάμβαναν συντάξεις. Δηλαδή, τα νοικοκυριά με συνταξιούχο  φορολογούμενο αυξήθηκαν από το 2008 έως το 2012 κατά 305 χιλιάδες ή 17,4%.
  • Το 2008 τα εισοδήματα από συντάξεις αποτελούσαν το 21,3% των συνολικών εσόδων των νοικοκυριών. Το 2012 τα εισοδήματα από συντάξεις αποτελούσαν το 31,1% των εσόδων  των νοικοκυριών.
  • Το 2012 το 39,4% των νοικοκυριών είχαν εισοδήματα από συντάξεις.
  • Το 2012 τα νοικοκυριά που είχαν εισοδήματα από μισθούς ήταν λιγότερα από τα νοικοκυριά που είχαν εισοδήματα από συντάξεις
Όλες οι κατηγορίες εισοδήματος μειώθηκαν, ενώ η κατηγορία «έσοδα από συντάξεις» αυξήθηκε. (Αυξήθηκε και το αγροτικό εισόδημα αλλά αυτό αφορά κυρίως σε επιδοτήσεις, εισροές από την ΕΕ). Η οικονομία συρρικνώθηκε, οι μισθοί μειώθηκαν, το πλήθος των μισθωτών μειώθηκε επίσης, τα έσοδα των νοικοκυριών από μισθούς μειώθηκαν δραματικά. Αντιθέτως, μέσα σε 4 χρόνια το πλήθος των συνταξιούχων αυξήθηκε πολύ. Αν και μειώθηκαν οι συντάξεις τους, η συνολική δαπάνη για συντάξεις αυξήθηκε. Και συνεχίζεται η αυξητική τάση. Κι εφόσον δεν μειώνουμε το ύψος των συντάξεων, θα αυξηθούν κι άλλο οι δαπάνες για συντάξεις. Το αντέχει η οικονομία; Διότι, δυστυχώς, δεν μπορούμε να απομονώσουμε το ασφαλιστικό από την υπόλοιπη οικονομία. Άρα, για να συνεχίσει ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός να λαμβάνει σύνταξη 1100€, πρέπει να φορολογηθεί επιπλέον ο εν ενεργεία εκπαιδευτικός, ο οποίος λαμβάνει μισθό 1100€ κι έχει δύο παιδιά να αναθρέψει. Αυτό κάνουμε ουσιαστικά, όταν αυξάνουμε τον ΦΠΑ στο ρεύμα, για να μην πειράξουμε τις συντάξεις. Αυτές είναι στην πράξη οι κόκκινες γραμμές μας.
Το 2012 οι μισθωτοί ήταν περίπου 2,56 εκατομμύρια (Πίνακας ΙΙ) και είχαν και 1,5 εκατομμύρια παιδιά να συντηρήσουν. Σύνολο 4,06 εκατ. που είχαν συνολικά έσοδα από εργασία 34,7 δισ. ευρώ. Οι συνταξιούχοι ήταν περίπου 2,69 εκατ. (Πίνακας ΙΙ) και είχαν το 2012 έσοδα από συντάξεις 29,1 δισ. Δηλαδή, το κατά κεφαλήν εισόδημα των συνταξιούχων από συντάξεις ήταν 30% υψηλότερο από το κατά κεφαλήν εισόδημα των μισθωτών. (Στον υπολογισμό υποθέσαμε ότι τα ανήλικα τέκνα βαραίνουν νεότερους σε ηλικία κηδεμόνες και όχι συνταξιούχους.) Είναι αυτό δίκαιο; Λογικό; Βιώσιμο;
Αν υπάρχει ένας αριθμός, ένα μέγεθος που απεικονίζει τη χρεοκοπία του ασφαλιστικού συστήματος και της χώρας -εδώ συμφωνώ με τον κ. Πολυζωγόπουλο, αυτά πάνε μαζί- αυτός είναι ο λόγος των εσόδων των νοικοκυριών από μισθούς προς τα έσοδα των νοικοκυριών από συντάξεις. Το 2008 το σύνολο των μισθωτών της χώρας είχαν έσοδα από τους μισθούς τους (47,8 δισ.), σχεδόν διπλάσια από τα έσοδα που είχαν οι συνταξιούχοι από τις συντάξεις τους (25,8 δισ.). Το 2012, τέσσερα χρόνια μετά, τα ποσά αυτά έχουν συγκλίνει επικίνδυνα: 29,1 δισ. για συντάξεις, 34,7 δισ για μισθούς. Δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος για να καταλάβεις ότι κάτι πάει πολύ στραβά. Το ένα νούμερο συνδέεται με το μέγεθος της παραγωγικής οικονομίας. Από τους φόρους και τις εισφορές των μισθών χρηματοδοτούνται οι κρατικές δαπάνες, η κοινωνική πρόνοια, οι συντάξεις. Η μία δεξαμενή τροφοδοτεί την άλλη. Η δεξαμενή «τροφοδότης» τείνει να γίνει μικρότερη από την δεξαμενή που εισπράττει.
Ο λόγος έσοδα από μισθούς προς έσοδα από συντάξεις ήταν σε πτωτική τροχιά και πριν την κρίση, όπως φαίνεται στον πίνακα ΙΙ. Με την κρίση όμως η τάση εντάθηκε καθώς τα έσοδα από μισθούς υποχώρησαν πολύ. Τα χρόνια της κρίσης το μόνο που έχουμε καταφέρει με τις περικοπές των συντάξεων είναι να κρατήσουμε τη συνολική  δαπάνη για συντάξεις περίπου σταθερή, ενώ την ίδια στιγμή τα έσοδα των νοικοκυριών από μισθούς κατέρρευσαν μαζί με την οικονομία.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΙ

Το 2012 η οικονομία μας ήταν 2,5% μικρότερη από το 2005 (ΑΕΠ 194 δισ. από 199 δισ) και τα έσοδα των νοικοκυριών από μισθούς ήταν 10,6% χαμηλότερα από το 2005 (34,7 δισ. από 38,8 δισ.). Στο ίδιο διάστημα, το ποσό των συντάξεων αυξήθηκε κατά 46,2%, από 19,9 δισ. το 2005 σε 29,1 δισ. το 2012!
Σημείωση: Τα δεδομένα του Πίνακα 2 μέχρι και το 2010 προέρχονται από τα στατιστικά δελτία φορολογικών δεδομένων της ΓΓΠΣ. Τα στοιχεία για τα έτη 2011 και 2012 προέρχονται από τη μελέτη Γιαννίτση-Ζωγραφάκη.
Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Καταδικό μας. Το δημιουργήσαμε, το συντηρούμε, το υπερασπιζόμαστε. Πριν, λοιπόν, κάποιοι αποφασίσουν να κάνουν Κούγκι την Ελλάδα επειδή δεν τους αρέσουν οι προτάσεις των εταίρων, ας μας εξηγήσουν ποιες είναι οι δικές τους προτάσεις για το ασφαλιστικό. Ή πάλι δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα;
*O Γιώργος Στρατόπουλος είναι οικονομολόγος με πολυετή θητεία στον χρηματοοικονομικό τομέα και PhD στη Θεωρητική Φυσική.
Πηγη : protagon.gr


Πάνω από 7 στους 10 ανθρώπους θα χρησιμοποιούν smartphone έως το 2020



Tουλάχιστον 6,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι ή αλλιώς το 70% του πληθυσμού της Γης, θα έχουν στην κατοχή τους ένα «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο

Επτά στους δέκα ανθρώπους στον πλανήτη αναμένεται να χρησιμοποιούν κάποιο smartphone για την επικοινωνία τους έως το 2020, διπλάσιος δηλαδή αριθμός χρηστών σε σχέση με το τρέχον έτος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση «Ericsson Mobility Report», τουλάχιστον 6,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι ή αλλιώς το 70% του πληθυσμού της Γης, θα έχουν στην κατοχή τους ένα «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο. Ως εκ τούτου, ταχύτατη αναμένεται να είναι και η ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων κινητής τηλεφωνίας, τα οποία εκτιμάται ότι σε διάστημα 5 ετών θα καλύπτουν το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ραγδαία αυτή άνοδος του αριθμού των συνδρομητών αλλά και η μεγάλη ζήτηση υπηρεσιών μέσω mobile data θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση της συνολικής κίνησης δεδομένων μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Συγκεκριμένα, η χρήση δεδομένων μέσω smartphone αναμένεται να δεκαπλασιαστεί έως το 2020.

Σημαντική αύξηση στον αριθμό νέων χρηστών «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων αναμένεται να καταγραφεί σε περιοχές όπως η Ασία, ο Ειρηνικός, η Μέση Ανατολή και η Αφρική. Όπως εκτιμά η Ericsson στην έκθεσή της, από τα συνολικά 3,5 δισεκατομμύρια νέων χρηστών που θα προστεθούν έως το 2020, τα 2 δισεκατομμύρια θα προέλθουν από την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού και τα 750 εκατομμύρια χρηστών από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.




Πηγή: skai.gr


Νέα βόμβα Μητρόπουλου: Το ελληνικό κείμενο για συμφωνία δεν περνάει από τη Βουλή



«Το ελληνικό κείμενο για συμφωνία είναι απομακρυσμένο από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και δεν «περνάει» από τη Βουλή» εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος.

Όπως υποστήριξε και το «mail Τσακαλώτου» με τις 47 σελίδες «είναι μακριά από τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης».

Όπως είπε, ο Γιούνκερ σφάλλει και το δίκιο είναι με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Μητρόπουλος, χαρακτήρισε το κείμενο των δανειστών ως «κείμενο πολέμου» και συνέχισε λέγοντας πως «οι δανειστές από ότι φαίνεται δεν θα κάνουν πίσω».


Πηγή : imerisia.gr


Αναβολή πληρωμών για 5 χρόνια προτείνει ο Φάιμαν



Μια μόνιμη λύση για την Ελλάδα εισηγείται ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Έστεραιχ".

Σημειώνει, μάλιστα, πως ο ίδιος θα καταβάλει το επόμενο διάστημα πιο εντατικές προσπάθειες για να βρεθεί μαζί με τους Έλληνες μια μακροπρόθεσμη λύση, όπως είχε επιτευχθεί κατά την τραπεζική κρίση με την "ομπρέλα προστασίας".

Αναφέρει ότι για μια τέτοια μόνιμη λύση απαιτείται ένα πακέτο μέτρων για τα επόμενα πέντε χρόνια και γι' αυτό το χρονικό διάστημα χρειάζεται ένα είδος αναβολής πληρωμών κάτω από αυστηρούς κανόνες και όρους.

Τονίζει, παράλληλα, πως η Ελλάδα με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να βγει από το ευρώ, "όμως γι αυτό θα πρέπει οι Ελληνες να βοηθηθούν μακροπρόθεσμα και όχι όπως γίνεται αυτή τη στιγμή μόνον από εβδομάδα σε εβδομάδα", κάτι που, όπως λέει, "θυμίζει την κατάσταση ενός ο οποίος πνίγεται και βοηθείται μόνον για να ξεπεράσει το επόμενο κύμα, αλλά όχι για να βγει τελείως από το νερό".

Μια χρεοκοπία της Ελλάδας, όπως υπογραμμίζει, θα αποτελούσε την πλέον ακριβή επιλογή και θα προέκυπτε ο κίνδυνος μετάδοσης σε άλλες χώρες, ενώ το όλο κλίμα στην Ευρωζώνη θα ήταν καταστρεπτικό εάν η Ευρώπη γινόταν μια ήπειρος όπου χώρες πετάγονται έξω από το κοινό νόμισμα, και αυτό θα κλόνιζε την εμπιστοσύνη σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ιδέα.


Πηγή : Nooz.gr


Ειδική αποστολή Βαρουφάκη στο «άντρο» του Σόιμπλε στο Βερολίνο!




Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο Βερολίνο.

Το απόγευμα, ο κ. Βαρουφάκης θα μιλήσει στο Ινστιτούτο Hans Boeckler, σε εκδήλωση με θέμα "Το Μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας γνωστοποίησε ότι δεν θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση , όπως μετέδωσε το πρακτορείο.


«Κινηματογραφική» απόδραση από φυλακές της Ν. Υόρκης



Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η αμερικανική αστυνομία για τον εντοπισμό δύο επικίνδυνων κρατουμένων, οι οποίοι κατάφεραν να αποδράσουν με «κινηματογραφικό» τρόπο από φυλακή υψίστης ασφαλείας στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Υπό συνθήκες που εγείρουν πολλά ερωτήματα ιδίως για το ενδεχόμενο να είχαν συνεργούς εντός της φυλακής, οι δύο κρατούμενοι κατάφεραν να ανοίξουν τρύπες στους τοίχους από χάλυβα στα κελιά τους. Έπειτα μπόρεσαν και βρήκαν πρόσβαση σε μία σκάλα που βρίσκεται πίσω από τους τοίχους, στο ύψος του έκτου ορόφου του κτίσματος απ’ όπου κατέβηκαν έως τα υπόγεια του κτηρίου.

Εκεί με τη βοήθεια ενός μηχανήματος διάτρησης ή ενός τροχού κατάφεραν να ανοίξουν τρύπες σε μεγάλους σωλήνες και έτσι να φτιάξουν ένα μονοπάτι κατά μήκος ενός λαβυρίνθου από σήραγγες και τελικά να βγουν από ένα φρεάτιο που κατέληγε σε έναν παρακείμενο δρόμο.

Οι δύο άνδρες άφησαν μάλιστα ένα σημείωμα στο φρεάτιο απ' όπου απέδρασαν, στο οποίο είχαν σχεδιάσει ένα ανθρωπάκι και εύχονταν στους ερευνητές «καλημέρα».

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι ανακάλυψαν την απόδραση χθες το πρωί στις 05:30 τοπική ώρα. Οι δύο δραπέτες τους είχαν παραπλανήσει, καθώς είχαν τοποθετήσει ρούχα κάτω από τις κουβέρτες τους και οι φύλακες νόμιζαν ότι κοιμόντουσαν.

Κανείς κρατούμενος δεν είχε ποτέ καταφέρει να αποδράσει από την πτέρυγα υψίστης ασφαλείας του σωφρονιστικού ιδρύματος, που οικοδομήθηκε το 1865, όμως οι δύο άνδρες, που κρατούνταν σε διπλανά κελιά, κατάφεραν να υλοποιήσουν ένα μοναδικής έμπνευσης σχέδιο απόδρασης που θα μπορούσε να παραπέμψει στην τηλεοπτική σειρά «Prison Break».

Περισσότεροι από 200 αστυνομικοί με τη βοήθεια των ειδικών δυνάμεων, κυρίως μονάδων των SWAT (ειδικές δυνάμεις επέμβασης της αστυνομίας) και ελικοπτέρων, συμμετέχουν σε μια ευρεία επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των ανδρών.

Ο 34χρονος Ντέιβιντ Σουίτ είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία ενός αναπληρωτή σερίφη, ενώ ο 48χρονος Ρίτσαρντ Ματ εξέτιε ποινή κάθειρξης 25 ετών επειδή απήγαγε έναν άνδρα και τον ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου.



Πηγή


Τουρκία: Ηττα για το κυβερνών κόμμα - Μεγάλη επιτυχία για το φιλοκουρδικό κόμμα Δημοκρατίας



Χάνει την αυτοδυναμία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν, με βάση τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών, δηλαδή με καταμετρημένο το 99,59% των ψηφοδελτίων.

Τα μηνύματα των εκλογών είναι δύο: Ήττα για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και μεγάλη επιτυχία για το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών.

Το κυβερνών κόμμα προηγείται με 40,82% και 258 έδρες, μακριά από τις 276 έδρες που θα εξασφάλιζαν την αυτοδυναμία.

Ακολουθούν:

Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 25,13% και 132 έδρες
Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος με 16,42% και 82 έδρες
Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (Κουρδικό) με 12,86% και 78 έδρες.



«Η νίκη αυτή είναι των καταπιεσμένων»

«Από αυτή τη στιγμή έχει τελειώσει στην Τουρκία η συζήτηση περί προεδρικού συστήματος και δικτατορίας. Η Τουρκία γύρισε από το χείλος του γκρεμού». Αυτά δήλωσε ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ηγέτης του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών, ο μεγάλος κερδισμένος των σημερινών εκλογών.

«Η νίκη αυτή είναι νίκη των καταπιεσμένων δηλαδή κοινή νίκη της Αριστεράς. Είναι κοινή νίκη όσων εναντιώνονται στο σύνταγμα της χούντας και στο όριο του 10%. Είναι κοινή νίκη όσων λένε ότι οι Κούρδοι πρέπει να ζουν στη χώρα αυτή ως έντιμος λαός», είπε ο Ντεμιρτάς και επανέλαβε τη δέσμευση του κόμματος να μην συνεργαστεί με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, σε κυβέρνηση συνασπισμού. «Είχαμε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξουμε μία κυβέρνηση του ΚΔΑ ή να συνεργαστούμε μαζί του. Η δέσμευσή μας ισχύει, είπε.

Το άλμα του φιλοκουρδικού κόμματος, οφείλεται στη γραμμή που ακολούθησε η ηγεσία του Ντεμιρτάς και αφορούσε τηναπομάκρυνση από το προφίλ αμιγώς κουρδικού κόμματος και τη χρησιμοποίηση μιας αριστερής ρητορικής που προσπαθούσε να προσεγγίσει γενικά τους πολίτες της Τουρκίας. Κι αυτό με υπογράμμιση τόσο των πολιτισμικών ταυτοτήτων, όπως θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες όσο και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Πτώση Ερντογάν σε Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη

Σημαντική πτώση έχει το κυβερνών κόμμα στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και τη Νοτιοανατολική Τουρκία.

Θεαματική είναι η άνοδος του φιλοκουρδικού Κόμματος στην Κωνσταντινούπολη και στη Νοτιοανατολική Τουρκία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο ενσωματώνονται ψηφοδέλτια από την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και τη Νοτιοανατολική Τουρκία, μειώνεται η δύναμη του κυβερνώντος κόμματος και αυξάνεται αυτή του φιλοκουρδικού κόμματος.

Χάνει το στοίχημα για «προεδρική δημοκρατία»

Το κυβερνών κόμμα και ο ίδιος ο Ερντογάν επιδίωκαν αναθεώρηση του Συντάγματος για τη μετάβαση στο Προεδρικό Σύστημα με αντίστοιχη υποβάθμιση του ρόλου του πρωθυπουργού. Για να συμβεί αυτό, το κυβερνών κόμμα θα έπρεπε να εξασφαλίσει την συναίνεση 330 βουλευτών, επί συνόλου 550. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να κερδίσει τις ψήφους των εθνικιστών βουλευτών, αν και πολιτικοί αναλυτές θεωρούν αυτό το ενδεχόμενο απίθανο.

Πανηγυρίζει η αντιπολίτευση

Ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Λαϊκου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Μουράτ Καραγιαλτζίν σχολίασε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί μια ξεκάθαρη απόρριψη των σχεδίων του Ερντογάν να αποκτήσει περισσότερες εξουσίες μετατρέποντας την Τουρκία σε προεδρική δημοκρατία.

Κυβέρνηση μειοψηφίας, δεν αποκλείεται το σενάριο πρόωρων εκλογών

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Τουρκία δήλωσε σήμερα ότι, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα καταδεικνύουν ότι το κόμμα ενδέχεται να αναγκαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας και ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

«Αναμένουμε κυβέρνηση μειοψηφίας και πρόωρες εκλογές» επισήμανε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς υπό το καθεστώς ανωνυμίας.


Πηγή




Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 76-70




Ο Ολυμπιακός κέρδισε με 76-70 τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ, έχοντας για ηγέτη τον εξαιρετικό Σλούκα (16π, 3ασ) και έκανε το 1-0 στη σειρά των τελικών.

Για τον πρώτο τελικό της Basket League, ο Ολυμπιακός κέρδισε δίκαια τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ με σκορ 76-70, κάνοντας το 1-0 στη σειρά.

Οι Πειραιώτες ήταν καλύτεροι στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης (ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο), αν και οι πράσινοι προηγήθηκαν με +13 (10-23) στο 12'. Στη συνέχεια όμως οι ερυθρόλευκοι βελτιώθηκαν στην άμυνα, έβγαλαν ενέργεια, έτρεξαν στο ανοιχτό γήπεδο και βρήκαν λύσεις στην επίθεση (20/43δ-48%, 6/25τρ-24%, 18/27β-67%), τόσο με διεισδύσεις από τους περιφερειακούς, όσο και μέσα στο καλάθι, βάζοντας παράλληλα και μεγάλα σουτ από την περιφέρεια, καθώς νωρίτερα είχαν... σπάσει τα καλάθια με 0/13 τρίποντα. Οι Πειραιώτες είχαν θετικό πρόσημο στον συσχετισμό ασίστ/λάθη (17/4, πήραν αρκετά επιθετικά ριμπάουντ (14), σε έναν τομέα που υπήρχε ισορροπία (40-38). Αξιοσημείωτο το 18-0 σερί τους (το 10-13 έγινε 28-13) μέσα σε πέντε λεπτά στη δεύτερη περίοδο, σε ένα ματς που ξεχώρισε ο κορυφαίος και ασταμάτητος Σλούκας (16π, 3ασ), έχοντας για συμπαραστάτες τους Λοτζέσκι (13π), Πρίντεζη (12π, 6ρ) και τον νταμπλ-νταμπλ Ντάνστον (13π, 12π).

Ο Παναθηναϊκός αν και προηγήθηκε στο ημίχρονο (33-34), στη τρίτη περίοδο ο Ολυμπιακός μπήκε περισσότερο δυνατά, βρήκε ρυθμό και έφτασε να προηγείται με 51-39, καταφέρνοντας να διατηρήσει μέχρι το τέλος το προβάδισμα στο σκορ στην αναμέτρηση, με τη μέγιστη διαφορά να φτάνει στο +14 (72-58) στο 35'. Οι πράσινοι είχαν σχεδόν τα ίδια ποσοστά επιθετικά με τον αντίπαλο τους (17/37δ-46%, 8/19τρ-42%, 12/18β-67%), έχοντας για όπλο κυρίως τον εξαιρετικό στο χαμηλό ποστ Μαυροκεφαλίδη (23π, 9/14δ), αλλά έκαναν αρκετά λάθη (12), έχασαν ριμπάουντ στην άμυνα (14), ενώ από ένα σημείο και μετά έδειχναν να μην έχουν δυνάμεις, με τους Πειραιώτες να επιδεικνύουν την αγωνιστική τους ανωτερότητα, τόσο σαν ομάδα, όσο και σαν ρόστερ.



Ο πρωταγωνιστής

Ο Κώστας Σλούκας ήταν αδιαμφισβήτητα ο MVP της αναμέτρησης. Πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση. Με την παρουσία του άλλαξε την ροή του αγώνα, έδωσε ρυθμό στον Ολυμπιακό, αλλά και λύσεις τόσο στην επίθεση, όσο και στο οργανωτικό κομμάτι. Όντας δραστήριος με τη μπάλα στα χέρια, δημιουργούσε συνεχώς ρήγματα στην άμυνα του Παναθηναϊκού με τα αποφασιστικά του ντράιβ, σκοράροντας συνεχώς με μπασίματα, με τα περισσότερα να είναι γκολ-φάουλ. Έβαλε μεγάλα σουτ από την περιφέρεια, κέρδισε φάουλ και μοίρασε ασίστ στους συμπαίκτες του, πραγματοποιώντας μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του με την ερυθρόλευκη φανέλα, όντας μόνιμος κίνδυνος για τον αντίπαλο. Ήταν ο ηγέτης της ομάδας στα δύσκολα, έδωσε μεγάλη ώθηση στους γηπεδούχους στην επίθεση, λειτουργώντας με τεράστια αυτοπεποίθηση, και έκανε την διαφορά στο παιχνίδι, τελειώνοντας την αναμέτρηση όντας ο πρώτος σκόρερ των Πειραιωτών  με 16 πόντους (4/7δ, 1/3τρ, 5/6β), ενώ μέτρησε 3 ασίστ (1 λάθος), 2 κλεψίματα και 7 κερδισμένα φάουλ σε 23 λεπτά.

Ο αριθμός

Ο Ολυμπιακός είχε 0/13 τρίποντα στο πρώτο ημίχρονο, αλλά τελείωσε το ματς όντας εξαιρετικός στον συσχετισμό ασίστ/λάθη, μετρώντας 17 τελικές πάσες και μόλις 4 (!) λάθη σε ολόκληρο τον αγώνα, κάτι που συναντάς σπάνια. Εντυπωσιακός και ο αριθμός των 14 επιθετικών ριμπάουντ που πήραν οι Πειραιώτες στο ματς.

Το ματς

Οι δύο ομάδες ήταν νευρικές στα πρώτα λεπτά, όντας άστοχες και κάνοντας λάθη, με τον Φώτση να ανοίγει το σκορ από την περιφέρεια (0-3) σχεδόν ύστερα από τρία λεπτά αγώνα. Η απάντηση του Ολυμπιακού ήταν άμεση, καταρχάς με δεξι ντράιβ από τον Σπανούλη και ακολούθως με δύο καλάθια στον αιφνιδιασμό από τους Πρίντεζη και Ντάρντεν (6-3), με τους Πειραιώτες να βρίσκουν ρυθμό από την άμυνα και να τρέχουν γρήγορα στο ανοιχτό γήπεδο, επιβάλλοντας το παιχνίδι τους, με τους ερυθρόλευκους να παίζουν συχνά με αλλαγές στα μετόπισθεν. Ο Παναθηναϊκός στη συνέχεια απάντησε δυναμικά, καθώς αν και βρέθηκε στο -5 (8-3), με τους Φώτση και Διαμαντίδη έκανε ένα σερί 10-0, παίρνοντας το προβάδισμα με 8-13 στο 8', με τους γηπεδούχους να αναλώνονται σε κακές επιλογές, σε άστοχα σουτ και σε μπόλικα φάουλ. Το "τριφύλλι" μάλιστα έφτασε και στο +7 (8-15), με τους Πειραιώτες να έχουν... σπάσει τα καλάθια (0/9τρ) από τη περιφέρεια. Επιθετική ανάσα ύστερα από ώρα έδωσε ο μαχητικός Ντάνστον, με τη πρώτη περίοδο να βρίσκει τους πράσινους να προηγούνται με 10-17 με καλάθι στην εκπνοή από τον Μαυροκεφαλίδη που πόσταρε.

Στη δεύτερη περίοδο οι πράσινοι πήραν... φωτιά από τη περιφέρεια, καθώς με δύο σερί τρίποντα από τους Μπλουμς και Φώτση ανέβασαν την διαφορά στο +13 (10-23) το 12', με τον Σλούκα να αξιοποιεί το γκολ-φάουλ που κέρδισε. Ο Παναθηναϊκός συνέχιζε να ελέγχει το παιχνίδι, ο Ολυμπιακός εξακολουθούσε να βρίσκει σίδερο από την περιφέρεια (0/11τρ), αλλά στη συνέχεια πήρε μπρος! Ο εντυπωσιακός Σλούκας ήταν ασταμάτητος, παίρνοντας πρωτοβουλίες στην επίθεση, τρυπώντας συνεχώς την άμυνα του αντιπάλου με ντράιβ, σκοράροντας με συνεχόμενα μπασίματα. Οι φιλοξενούμενοι κυκλοφορούσαν καλά την μπάλα, έβγαζαν σουτ, αλλά ήταν άστοχοι, με τους  γηπεδούχους να βρίσκουν και πάλι ρυθμό, φτάνοντας εντυπωσιακό 18-0 σερί με πρωταγωνιστή τον "καυτό" Σλούκα, παίρνοντας το προβάδισμα και πάλι με 28-23 στο 17'. Ύστερα από έξι λεπτά δίχως σκορ οι πράσινοι πήραν... ανάσα με βολές του Γιάνκοβιτς, με τον Νέλσον να δίνει και πάλι το προβάδισμα στην ομάδα του με ντράιβ στο τρανζίσιον, με το σκορ του ημιχρόνου να βρίσκει το "τριφύλλι" μπροστά με 33-34.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός με τους Μάντζαρη και Πρίντεζη πέτυχε τα πρώτα του τρίποντα στο ματς (2/15), φτάνοντας στο +5 (41-36), με τον Μαυροκεφαλίδη να δίνει λύσεις επιθετικά στον Παναθηναϊκό. Οι Πειραιώτες είχαν πλέον για όπλο τους το αξιόπιστο σουτ από την περιφέρεια (3/4), καθώς με νέο σουτ του Πρίντεζη προηγήθηκαν με 47-38. Οι πράσινοι είχαν πρόβλημα στην επίθεση, έχοντας εγκλωβιστεί στην άμυνα των ερυθρολεύκων, με τον Μάντζαρη να φέρνει την διαφορά σε διψήφιο αριθμό (49-38) στο 26’. Ο Φώτσης έδωσε… ανάσα με βολή, ο Πρίντεζης ήταν ασταμάτητος στη τρίτη περίοδο βάζοντας μεγάλα καλάθια, φέρνοντας την διαφορά στο +12 (51-39), με τον Μποχωρίδη να απαντά με τρίποντο, τον Μαυροκεφαλίδη με ωραία κίνηση στο ποστ και τον Φώτση με μακρινό σουτ, με το "τριφύλλι" να απαντά με ένα 7-0 σερί (51-46). Οι φιλοξενούμενοι με υπομονή μάζεψαν την διαφορά, έχοντας για μπροστάρη τον Μαυροκεφαλίδη που ήταν ασταμάτητος στο ποστ με υπέροχες κινήσεις (53-50), με το 55-50 να είναι το σκορ στο 30’.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο ο Λοτζέσκι με τρίποντο έφερε την διαφορά και πάλι στο +10 (60-50), αλλά η απάντηση ήταν άμεση με τον ίδιο τρόπο από τον Μπλουμς, με τον Κούπερ στον αιφνιδιασμό να μειώνει σε 60-55. Ο Σλούκας συνέχιζε να σκοράρει με ντράιβ και ο Λοτζέσκι από την περιφέρεια, με τον Ντάνστον με ανάποδο κάρφωμα να «γράφει» το 67-55 από ασίστ του εξαιρετικού Σλούκα. Ο 25χρονος γκαρντ ήταν σε τρομερή κατάσταση, καθώς στη συνέχεια πρώτα με τρίποντο από τα 7 μέτρα και ακολούθως με alley-oop πάσα στον Πέτγουεϊ, πήγε την ομάδα του στο +14 (72-58) στο 35’, έχοντας δώσει ρυθμό στον Ολυμπιακό. Ο Παναθηναϊκός απάντησε με τρίποντο του Γιάνκοβιτς, μείωσε σε 75-68 δευτερόλεπτα πριν το τέλος, άρχισε να παίζει περισσότερο σκληρά στην άμυνα, αλλά οι γηπεδούχοι διαχειρίστηκαν σωστά το προβάδισμα τους, έλεγξαν το παιχνίδι μέχρι το τέλος, κερδίζοντας το ματς με σκορ 76-70.

Tα δεκάλεπτα: 10-17, 33-34, 55-50, 76-70

Ανά δεκάλεπτο: 10-17, 23-17, 22-16, 21-20

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Πέτγουεϊ 4 (2/3δίπ., 0/1τρίπ., 3ρ., 1ασ. σε 14:20), Χάντερ 2 (1/2δίπ., 2ρ., 1λ. σε 8:41), Ντάνστον 13 (5/9δίπ., 3/7β., 12ρ., 2κοψ. σε 24:53), Σπανούλης 7 (2/7δίπ., 0/4τρίπ., 3/4β., 2ασ., 1κλ. σε 26:53), Ντάρντεν 4 (2/3δίπ., 0/4τρίπ., 1ρ., 2ασ., 1κοψ. σε 15:28), Σλούκας 4 (4/7δίπ., 1/3τρίπ., 5/6β., 2ρ., 3ασ., 2κλ., 1λ. σε 23:10), Λαφαγέτ (0/1δίπ. σε 5:07), Λοτζέσκι 13 (1/2δίπ., 2/4τρίπ., 5/6β., 3ρ., 2ασ., 1κλ. σε 23:15), Πρίντεζης 12 (2/4δίπ., 2/6τρίπ., 2/4β., 6ρ., 2ασ., 1κλ., 1λ. σε 25:40), Αγραβάνης (0/3δίπ., 1ασ. σε 5:57), Μάντζαρης 5 (1/1δίπ., 1/3τρίπ., 6ριμ., 4ασ., 1κλ. σε 26:36).

Παναθηναϊκός (Μανωλόπουλος): Σλότερ, Μποχωρίδης 5 (1), Γιάνκοβιτς 8 (2), Φώτσης 15 (2), Νέλσον 4, Μαυροκεφαλίδης 23 (7ριμπ.), Διαμαντίδης 7 (1), Μπλουμς 6 (2), Κούπερ 2, Μόργκαν.

τα στατιστικά του Ολυμπιακού


τα στατιστικά του Παναθηναικού




Πηγή : sport24.gr


Πολύτεκνος με 16 παιδιά ζητεί από το ΣτΕ αφορολόγητο όριο



Στην Ολομέλεια του ΣτΕ συζητήθηκε η αίτηση πολύτεκνου που έχει 16 παιδιά, με την οποία ζητεί να κρίνει το Δικαστήριο εάν παραβιάζει ή όχι το Σύνταγμα, η μη πρόβλεψη από την Πολιτεία αφορολογήτου ορίου στον φόρο εισοδήματος των πολύτεκνων.
Πολύτεκνος με 16 παιδιά ζητεί από το ΣτΕ αφορολόγητο όριο

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε η αίτηση πολύτεκνου που έχει 16 παιδιά (από τα οποία τα 12 ζουν μαζί του), με την οποία ζητεί να κρίνει το Δικαστήριο εάν παραβιάζει ή όχι το Σύνταγμα, η μη πρόβλεψη από την Πολιτεία αφορολογήτου ορίου στον φόρο εισοδήματος των πολύτεκνων οικογενειών.

Επίσης, ζητεί από το ΣτΕ να αποφανθεί εάν είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα η μη πρόβλεψη διαδικασίας για την απόδειξη φοροδοτικής ικανότητας των πολύτεκνων οικογενειών (μαχητό τεκμήριο).

Ειδικότερα, στο ΣτΕ έχει προσφύγει πολύτεκνός κάτοικος της Θεσσαλονίκης υποστηρίζοντας ότι «στερείται της φοροδοτικής ικανότητας» (αδυνατεί) να πληρώσει το φόρο εισοδήματος του 2014 που ανέρχεται σε 31.652,24 ευρώ, γιατί το ποσό αυτό δαπανήθηκε αποκλειστικά για τις απολύτως απαραίτητες ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης της οικογένειας του.

Σύμφωνα με τη δήλωση εισοδήματος του 2014 το ετήσιο εισόδημά του ανήλθε σε 36.806 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες και 27,50 ευρώ από εκμίσθωση γαιών, ενώ η σύζυγός του είχε εισόδημα 1.747 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες και 27,50 ευρώ από εκμίσθωση γαιών.

Ακόμη, δήλωσε ότι έχει ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο 1.598 κ.ε., ένα ακόμη δεύτερο Ι.Χ. αυτοκίνητο 1.995 κ.ε. το έχει κατά 50% με τη γυναίκα του. Ακόμη, η γυναίκα του έχει μια μονοκατοικία 299 τ.μ.

Ο φόρος που κλήθηκε να πληρώσει μαζί με την γυναίκα του ήταν 4.738 ευρώ (κύριος φόρος 3.753 ευρώ, ειδική εισφορά αλληλεγγύης 112 ευρώ και φόρο πολυτελείας 220 ευρώ). Στην σύζυγο καταλογίστηκε φόρος εισοδήματος 3,44 ευρώ, ειδική εισφορά αλληλεγγύης 426,81 ευρώ και φόρο πολυτελείας 220 ευρώ.

Ο πολύτεκνος έχει προσφύγει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης και ζητεί να ακυρωθεί ο προσδιορισμός του φόρου του που εκδόθηκε σύμφωνα με την δήλωση φόρου εισοδήματος του οικονομικού έτους 2014, ενώ παράλληλα ζήτησε να εκδικαστεί η υπόθεση του ως πιλοτική δίκη σύμφωνα με το νόμο 3900/2010.

Το αίτημά του έγινε δεκτό και η υπόθεσή του συζητήθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ με εισηγητή το σύμβουλο Επικρατείας Ηρακλής Τσακόπουλος.

Το ΣτΕ θα κρίνει εάν είναι αντισυνταγματική η παράλειψης του νομοθέτη να λάβει ειδική μέριμνα για τις πολύτεκνες οικογένειες, υπό τη μορφή είτε θεσπίσεως αφορολογήτου ορίου στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων υπέρ των οικογενειών αυτών είτε προβλέψεως διαδικασίας για την απόδειξη της φοροδοτικής τους ικανότητας».

Όπως υποστηρίζει ο πολύτεκνος η Πολιτεία πρέπει να καθορίσει ένα αφορολόγητο όριο για τις πολύτεκνες οικογένειες, καθώς μάλιστα το ίδιο το Σύνταγμα προστατεύει το θεσμό της οικογένειας και το αφορολόγητο αυτό όριο πρέπει να είναι μαχητό, δηλαδή να υπάρχει η δυνατότητα ανταπόδειξης από τον φορολογούμενο ότι π.χ. οι δαπάνες διαβίωσης της οικογένειας του αποδεδειγμένα οριακά καλύπτονται από το εισόδημά του, με συνέπεια να μην μπορεί να ανταποκριθεί στον επιβληθέντα φόρο.

Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του η οποία αναμένεται με το νέο δικαστικό έτος (από 16 Σεπτεμβρίου 2015).



Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, euro2day.gr


Γερμανία: Κεραυνοί έπληξαν συναυλιακό χώρο – δεκάδες τραυματίες




Περισσότεροι από 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά από το χτύπημα κεραυνών τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, κατά τη διάρκεια ενός φεστιβάλ μουσικής στη δυτική Γερμανία, γνωστοποίησε σήμερα η αστυνομία.

Συνολικά «33 άνθρωποι παραμένουν για παρακολούθηση σε νοσοκομεία που βρίσκονται στην περιοχή», επεσήμανε η αστυνομία σε ένα δελτίο τύπου, ενώ διευκρίνισε ότι η υγεία όλων των τραυματιών βρίσκεται «σε καλή κατάσταση» και θα μπορέσουν σύντομα να πάρουν εξιτήριο.

Το περιστατικό σημειώθηκε στον χώρο που πραγματοποιείται το μουσικό φεστιβάλ «Rock am Ring» στο κρατίδιο της Ρηνανίας- Παλατινάτο στη δυτική Γερμανία. `Ενας κεραυνός έπληξε τις εγκαταστάσεις του φεστιβάλ στη 01:00 το πρωί τοπική ώρα με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 8 άνθρωποι, εργαζόμενοι στο φεστιβάλ.

Δεύτερος κεραυνός έπληξε την περιοχή γύρω στις 03:30 τοπική ώρα και τραυμάτισε 25 ανθρώπους σε έναν υπαίθριο χώρο που είχε παραχωρηθεί στον κόσμο που θα παρακολουθούσε το φεστιβάλ.




Η χώρα ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί - Ηχηρά μηνύματα βαραίνουν το κλίμα


Λίγα 24ωρα πριν από το κρίσιμο ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με Αγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ, που θα κρίνει εν πολλοίς αν θα πάμε σε συμφωνία ή σε ρήξη, τα μηνύματα που έρχονται στην Αθήνα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.

Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός είπε στη Βουλή την Παρασκευή ότι είμαστε πιο κοντά από ποτέ, τα γεγονότα και οι δηλώσεις αρχηγών κρατών και κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων επιτείνουν την αγωνία.

Παρ’ ότι η κυβέρνηση στέλνει τα δικά της μηνύματα και με το non paper της Κυριακής καλεί τους δανειστές να «προσχωρήσουν» στη δική της ρεαλιστική πρόταση – απορρίπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του σχεδίου Γιούνκερ- το κλίμα έχει βαρύνει επικίνδυνα στην Ευρώπη.

Ούτε η πολυαναμενόμενη αμερικανική παρέμβαση έγινε από τον Μπ. Ομπάμα ο οποίος στη Σύνοδο της G–7 δεν πίεσε περισσότερο για να βοηθηθεί η Ελλάδα, αντιθέτως προσχώρησε στη γραμμή Μέρκελ για μεταρρυθμίσεις.
Ο Ομπάμα

Όπως μεταδίδει ο Μ. Ιγνατίου για το Mega, o Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, όπως υποσχέθηκαν οι εκπρόσωποι του στην Ομογένεια την Πέμπτη, έθεσε στην Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ ισχυρά το ελληνικό πρόβλημα, καθώς και ο ίδιος κι οι αρμόδιοι υπουργοί του πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας επηρεάζει σημαντικά την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία.
Την ανακοίνωση έκανε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζο Ερνεστ.
Ο εκπρόσωπος είπε ότι η Καγκελάριος Μέρκελ και ο Πρόεδρος Ομπάμα, συμφώνησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να επιστρέψει στη βιώσιμη και μακροχρόνια ανάπτυξη.

Ο κ. Ερνεστ δήλωσε επίσης ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα είναι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της –εννοεί τους Ευρωπαίους δανειστές και το Ταμείο- θα μπορέσουν να χαρτογραφήσουν την πορεία της χωρίς να προκαλέσουν αστάθεια στις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε την πίστη του ότι έφτασε η ώρα της πραγματικής ανάπτυξης και του τερματισμού της λιτότητας. Οι Αμερικανοί επίσης ζητούν σύνεση από την Ελλάδα ώστε να επιτευχθεί το συντομότερον δυνατόν η συμφωνία.
Το μήνυμα του Λευκού Οίκου είναι αυτό: Είναι άμεση ανάγκη να τελειώνει το δράμα του ελληνικού λαού. Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν ακούει κανείς στην Ευρώπη.

Ακόμη πιο ηχηρό το μήνυμα που βγαίνει από το διάλογο Σόιμπλε – Λιου όπου όταν ο πρώτος λέει ότι η Ευρώπη έχει δώσει 50 δις για να σωθεί η Ελλάδα ο Αμερικανός δεν απαντά καθόλου.
Τη σκυτάλη των απογοητευτικών δηλώσεων για την Ελλάδα, πήρε από τον κ. Γιούνκερ η καγκελάριος Μέρκελ η οποία μίλησε για στασιμότητα στην διαπραγμάτευση και ζήτησε από την Αθήνα να ανταποκριθεί στην αλληλεγγύη των δανειστών. Σε συνέντευξη στο δεύτερο κανάλι της Γερμανικής τηλεόρασης, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι το ελληνικό ζήτημα ακόμη δεν έχει βρει τη λύση του και πως οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχουν φτάσει ακόμη στο επιθυμητό επίπεδο. Ερωτηθείσα αν υποσχέθηκε στους ηγέτες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας ότι θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, η κ. Μέρκελ απάντησε: «Δεν μπορούσαμε να πούμε ότι το πρόβλημα έχει λυθεί, αλλά είπαμε ότι εργαζόμαστε με μεγάλη επιμονή και καταστήσαμε όλοι μας σαφές ότι στην Ευρώπη αυτά πάνε πάντα μαζί - από τη μία πλευρά δίδεται αλληλεγγύη και από την άλλη πλευρά καταβάλλονται ίδιες προσπάθειες. Και σε αυτό δεν έχουμε ακόμη φθάσει στον προορισμό».

Ο Γιούνκερ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε το κλίμα δυσφορίας που έχει δημιουργηθεί για τη στάση της Αθήνας και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα στον οποίο αρνήθηκε να μιλήσει το Σάββατο. Σε συνέντευξη τύπου στη Βαυαρία, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε απογοητευμένος από την ομιλία Τσίπρα στη Βουλή όπου ο πρωθυπουργός του χρέωσε την πρόταση των Θεσμών.
«Την τελευταία Τετάρτη μίλησα με τον κ. Τσίπρα. Οι τρεις θεσμοί εξηγήσαμε τις θέσεις μας και που υπάρχει χώρος για περισσότερο στοχευμένες διαπραγματεύσεις. Αυτές δεν έγιναν την περασμένη Παρασκευή γιατί δεν ήταν έτοιμη η Αθήνα, ενώ εγώ ήμουν έτοιμος. Μου υποσχέθηκε την Παρασκευή νέες προτάσεις αλλά δεν τις έδωσε. Τις περίμενα το Σάββατο αλλά δεν ήρθαν. Ελπίζω να τις λάβουμε ώστε να έχουν δυνατότητα να συζητήσουμε την Τετάρτη στη Σύνοδο Κορυφής την Τετάρτη», υποστήριξε. Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι ότι απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως «αποκλείω το Grexit όμως το γεγονός ότι αποκλείω την ιδέα είναι γιατί δεν θέλω να το δω. Δεν θέλω να βγουν συμπεράσματα από αυτό, να πουν ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν θέλει να βγάλει το λαγό από το καπέλο..»

Στη συνέχεια ο Γιούνκερ σημείωσε ότι «θα μου έκανε εντύπωση να μην έχουμε νέες συζητήσεις με την Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να έχω τις προτάσεις για να τις μελετήσω».
Απογόητευση
«Απογοητεύτηκα λίγο από την ομιλία του Τσίπρα την Παρασκευή», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Παρουσίαζε την προσφορά των θεσμών ως «take it or leave it», αυτό δεν ισχύει, δεν ήταν το μήνυμα. Παρουσίασε την πρόταση ως αποκλειστικά δική μου που δεν ήταν. Ήμουν έτοιμος να συζητήσω τα βασικά σημεία αυτής της συμφωνίας και ήθελα να γίνει η συζήτηση την προηγούμενη Τετάρτη. Περιμένω την πρόταση του. Δεν έχω προσωπικό πρόβλημα με τον Τσίπρα. Είναι φίλος μου όμως η φιλία πρέπει να τηρεί κάποιους ελάχιστους κανόνες».

Ο Σουλτς

Για «δραματικές» επιπτώσεις σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία προειδοποίησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, καλώντας την να αποδεχτεί την πρόταση των πιστωτών της. «Μπορώ μόνο να προειδοποιήσω την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν θα πρέπει να απορρίψει την "χείρα βοηθείας" προς αυτήν. Ο χρόνος εξαντλείται και οι επιπτώσεις θα ήταν δραματικές», αναφέρει μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι «οι δανειστές έχουν ήδη κάνει υποχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις» και προσθέτει: «Η Ε.Ε. είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε έναν συμβιβασμό με την ελληνική κυβέρνηση». Κατέληξε λέγοντας ότι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποδεχτούν το γεγονός ότι δεν είναι υπόλογοι μόνο απέναντι στους ψηφοφόρους τους αλλά ότι έχουν ευθύνη απέναντι στη χώρα και την Ε.Ε.

Ο Ρέντσι

Τέλος και ο Μ. Ρέντσι, παρ’ ότι είπε ότι είναι καταστροφή ένα Grexit κάλεσε την Αθήνα να κάνει μεταρρυθμίσεις γιατί δεν μπορεί οι Ιταλοί να πληρώνουν τις πρόωρες συντάξεις των Ελλήνων.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα δυσπιστίας για τις ελληνικές προθέσεις ξεκινά μια εξαιρετικά κρίσιμη εβδομάδα όπου θα κριθούν πολλά. Τα διλήμματα είναι πολλές και οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν από την κυβέρνηση, ιδιαίτερα σημαντικές. Όλα πλέον είναι στο τραπέζι: Από τη συμφωνία, μέχρι τη ρήξη και βεβαίως τις πρόωρες κάλπες…


Πηγή : imerisia.gr


Διαταγή της Κωνσταντοπούλου: Οι άνδρες των ΜΑΤ δεν θα μπαίνουν στην Βουλή ούτε για τουαλέτα!



Έχει ξεπεράσει τα όρια η Ζωή Κωνσταντοπούλου και υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση είναι όλοι οι βουλευτές της παρούσας βουλής που αφήνουν να παραμένει η Ζωή Κωνσταντοπούλου σε μια τόσο σοβαρή θέση η οποία υποβαθμίζεται

«Σοκ» προκαλεί η καταγγελία που έκανε στον ΑΝΤ1 συνδικαλιστής αστυνομικών των ΜΑΤ για το «νέο επεισόδιο» της …βεντέτας που φαίνεται πως έχει ανοίξει μαζί τους η Πρόεδρος της Βουλής, μετά από το γνωστό περιστατικό με τον επικεφαλής των μέτρων τάξης και το «μπλόκο» σε διαδηλωτές, το οποίο εκτυλίχθηκε προ ολίγων ημερών.

Ο Δημοσθένης Πάκος, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, δηλώνει στον ΑΝΤ1 ότι με «εντολή» της Προέδρου της Βουλής απαγορεύθηκε το Σάββατο η είσοδος στο κτήριο του Κοινοβουλίου σε άνδρες των ΜΑΤ που ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα του Κοινοβουλίου.

Μάλιστα, όπως μετέδωσε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο Γιώργος Καραϊβάζ, αμέσως μετά την απόπειρα των ανδρών των ΜΑΤ, η οποία προσέκρουσε στην «διαταγή» της Προέδρου της Βουλής η οποία φέρεται να «ενοχλήθηκε» από την …κυκλοφορία τους στο προαύλιο και τον εσωτερικό χώρο του Κοινοβουλίου, επιχείρησαν να τους μιμηθούν για να ικανοποιήσουν την φυσική τους ανάγκη δύο αστυνομικοί.

Ο ένας εξ αυτών ήταν ένστολος και ο άλλος με πολιτικά, με αποτέλεσμα ο φρουρός στην είσοδο της Βουλής, που αναγκάζεται πλέον βάσει των νέων δεδομένων να κάνει «face control» στους συναδέλφους του, να απαγορεύσει στον ένστολο άνδρα την είσοδο στο κτήριο του Κοινοβουλίου, την ώρα που ο αστυνομικός της Ασφάλειας με την πολιτική περιβολή, δεν είχε κανένα πρόβλημα να περάσει στο κτήριο και να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα.

Όπως επεσήμανε ο Γιώργος Καραϊβάζ «αυτά που ακούσαμε να καταγγέλλει στην κάμερα του ΑΝΤ1 ο αστυνομικός, σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν με την ιδεολογική συγκρότηση κάποιου που τάσσεται αναφανδόν υπέρ της ανοχής στην όποια διαφορετικότητα», ενώ όπως συμπλήρωσε οι αστυνομικοί αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την αντίδραση της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας της Αστυνομίας «για τον ρατσισμό και το bullying που», όπως καταγγέλλουν «ασκείται στο ένστολο προσωπικό, από έναν θεσμικό Πολιτειακό παράγοντα που επιλέχτηκε να προεδρεύει στον «ναό της Δημοκρατίας».


πληροφορίες από το sportdog.gr


Έκκληση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων: Μην κατάσχετε τα έσοδα από τις εφορίες!



Η Κατερίνα Σαββαϊδου, γγ Δημοσίων Εσόδων, επιβεβαιώνει όσα αποκάλυψε το protothema.gr για τον ιδιώτη που μπούκαρε στην Α΄ΔΟΥ Αθηνών διεκδικώντας αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου και επισημαίνει ότι τα έσοδα των εφοριών και τα πάγια στοιχεία των κρατικών υπηρεσιών είναι ακατάσχετα

Άνω-κάτω έγινε το υπουργείο Οικονομικών μετά το πρωτοφανές, όσο και τραγελαφικό περιστατικό που εκτυλίχθηκε στην Α'ΔΟΥ Αθηνών όταν ιδιώτης, που έχει απαιτήσεις κάποιων χιλιάδων ευρώ από το κράτος και πέτυχε δικαστική απόφαση για κατασχέσεις σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, πήγε στην εφορία συνοδευόμενος από δικαστικό επιμελητή και δικηγόρους (μαζί με σχετική εισαγγελική εντολή), ζητώντας το χρηματικό ποσό που του αναγνωρίστηκε.

Ο ιδιώτης απαίτησε δε να... ανοίξει το ταμείο της Α' ΔΟΥ και να του καταβληθούν αμέσως τα χρήματα! Οι υπάλληλοι της εφορίας πανικόβλητοι ειδοποίησαν το υπουργείο Οικονομικών και αφού έλαβαν εντολή να μην εκτελέσουν καμία τέτοια απαίτηση – καθώς υπάρχει ο νόμος 4270/14 που δεν επιτρέπει τέτοιες κατασχέσεις - «ταμπουρώθηκαν» στα γκισέ απορρίπτοντας την πίεση του συγκεκριμένου ιδιώτη. Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για απίστευτο περιστατικό, στα όρια της υστερικής αντιπαράθεσης. Επειδή νωρίτερα ο ιδιώτης με τους δικηγόρους του είχε πάει και στην ΔΟΥ Κηφισιάς από την οποία έφυγε άπραγος, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε εντολή σε όλες τις εφορίες να είναι προετοιμασμένες για τέτοιες... επισκέψεις και φυσικά να αρνούνται την εκτέλεση κατασχετηρίων.

Σήμερα, η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κυρία Κατερίνα Σαββαϊδου, με επίσημη ανακοίνωση επιβεβαιώνει την αποκάλυψη του protothema.gr , δίνει διευκρινίσεις για το ακατάσχετο των χρημάτων από τις ΔΟΥ και τα Τελωνεία προειδοποιώντας ότι όσοι επιχειρήσουν να προβούν σε κατάσχεση κρατικών εσόδων ή κρατικών παγίων στοιχείων διεκδικώντας ικανοποίηση των απαιτήσεών τους από το κράτος διαπράττουν ποινικό αδίκημα και κινδυνεύουν με δίωξη.

Η κυρία Σαββαϊδου επικαλείται τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 81 του ν. 4270/2014 περί Δημοσίου Λογιστικού και επισημαίνει ότι «οι εισπράξεις δημοσίων εσόδων που πραγματοποιούνται από τους διαχειριστές ή τους ταμίες των Δ.Ο.Υ., τους ειδικούς ταμίες ή τα πρόσωπα (φυσικά ή νομικά) στα οποία έχει ανατεθεί η είσπραξη καθώς και το περιεχόμενο των χρηματοκιβωτίων των Δ.Ο.Υ. είναι ακατάσχετα». Επιπλέον, όπως επιχειρηματολογεί η γγ Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με το άρθρο 966 του Αστικού Κώδικα, «όπως αυτό έχει ερμηνευτεί από τη θεωρία και κριθεί από την νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων εξαιρούνται της κατάσχεσης ως πράγματα εκτός συναλλαγής, τα πράγματα που εξυπηρετούν δημόσιους σκοπούς, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τα μέσα στέγασης και λειτουργίας των Δημόσιων Υπηρεσιών (μηχανήματα, έπιπλα κ.α. που χρειάζονται οι δημόσιες υπηρεσίες για τη διεξαγωγή του έργου τους), και ως εκ τούτου είναι ακατάσχετα».

Διαβάστε το δελτίο Τύπου με τις διευκρινίσεις της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για το ακατάσχετο των χρημάτων που εισπράττονται από τις ΔΟΥ καθώς και των παγίων στοιχείων λειτουργίας των Εφοριών:

«Με αφορμή το περιστατικό που συνέβη σήμερα, 05-06-2015 και ώρα 10η πρωινή στην Α΄ Δ.Ο.Υ. Αθηνών, κατά το οποίο δικαστικός επιμελητής με βάση τίτλο εκτελεστό κατά του Δημοσίου επιχείρησε να κατασχέσει τις εισπράξεις της ανωτέρω υπηρεσίας καθώς και τον εξοπλισμό αυτής, επισημαίνεται ότι, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου, μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός και με σκοπό τη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων και την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας,  επικοινώνησε με την Προϊσταμένη της Δ.Ο.Υ., με την Αστυνομία, με τον Εισαγγελέα Υπηρεσίας και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, έδωσε οδηγίες στην Προϊσταμένη της Δ.Ο.Υ. και ζήτησε να σταματήσει αμέσως η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης, κάτι που έγινε τελικά.

Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων επεσήμανε ότι η διαδικασία αυτή είναι αντίθετη με τις κείμενες διατάξεις καθώς:

α)    Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 81 του ν. 4270/2014 περί Δημοσίου Λογιστικού «οι εισπράξεις δημοσίων εσόδων που πραγματοποιούνται από τους διαχειριστές ή τους ταμίες των Δ.Ο.Υ., τους ειδικούς ταμίες ή τα πρόσωπα (φυσικά ή νομικά) στα οποία έχει ανατεθεί η είσπραξη καθώς και το περιεχόμενο των χρηματοκιβωτίων των Δ.Ο.Υ. είναι ακατάσχετα».

β)    Σύμφωνα με το άρθρο 966 του Αστικού Κώδικα, όπως αυτό έχει ερμηνευτεί από τη θεωρία και κριθεί από την νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων εξαιρούνται της κατάσχεσης ως πράγματα εκτός συναλλαγής, τα πράγματα που εξυπηρετούν δημόσιους σκοπούς, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τα μέσα στέγασης και λειτουργίας των Δημόσιων Υπηρεσιών (μηχανήματα, έπιπλα κ.α. που χρειάζονται οι δημόσιες υπηρεσίες για τη διεξαγωγή του έργου τους), και ως εκ τούτου είναι ακατάσχετα.

Οι διατάξεις αυτές έχουν τεθεί προκειμένου να μην παρακωλύεται η λειτουργία των  Δ.Ο.Υ. ενώ η παραβίασή τους ενέχει σύμφωνα με το άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα, τον κίνδυνο διάπραξης ποινικού αδικήματος το οποίο διώκεται αυτεπαγγέλτως».



Πηγή : protothema.gr