Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Aυτοί είναι τα μέλη της αλβανικής σπείρας που «χτυπούσε» στα βόρεια και νότια προάστια


Φυσικά και οι τέσσερις δεν έφεραν κανένα δικαιολογητικό νόμιμης παρουσίας στη χώρα καθώς το να εισέλθει κάποιος παράνομα στην Ελλάδα δεν αποτελεί πια πρόβλημα..                              

Στη δημοσιότητα δόθηκαν από τις Aρχές οι φωτογραφίες και τα στοιχεία μελών σπείρας διαρρηκτών, η οποία δρούσε στα νότια και βόρεια προάστια της Αττικής ....

και είχε διαπράξει περισσότερες από τριάντα κλοπές σε γραφεία επιχειρήσεων, σε καταστήματα και σε σπίτια.

Όπως ανακοινώθηκε, οι δράστες είναι όλοι αλβανικής καταγωγής, ηλικίας από 25 έως 36 ετών.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους:

Α) (επ.) DINE (ον.) ANDREA του Sotiri και της Polyxeni , που γεννήθηκε το 1979 στην Αλβανία.


Β) (επ.) MARNICOLLAJ (ον.) PELLUMB του Nikoll και της Dina , που γεννήθηκε το 1987 στην Αλβανία.


Γ) (επ.) NUHAJ (ον.) RADJON του Ritva και της Lintita , που γεννήθηκε το 1988 στην Αλβανία.


Δ) (επ.) METO (ον.) KLAJDI του Saba και της Pushime , που γεννήθηκε το 1990 στην Αλβανία.


Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-6875200 και 210-6875187 της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειανατολικής Αττικής και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.


Πηγή : eglimatikotita.gr


Γιος γνωστού επιχειρηματία συνελήφθη στην Κηφισιά για παιδική πoρνoγραφία


Εκβίαζε μέσω διαδικτύου14χρονη με γuμνές εικόνες..

Πρόκειται για τον γιο διευθύνοντος συμβούλου γνωστής εταιρείας ρούχων ο οποίος ζει στα Βόρεια Προάστια ..                                                  

Στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκεται τις τελευταίες ώρες ένας 22χρονος φοιτητής ο οποίος κατηγορείται για πoρνογρ@φία ανηλίκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τον γιο διευθύνοντος συμβούλου γνωστής εταιρείας ρούχων ο οποίος ζει στα Βόρεια Προάστια και συνελήφθη χθες στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ξεκίνησε να διερευνά την υπόθεση, μετά από καταγγελία της 14χρονης, σύμφωνα με την οποία, άγνωστος χρήστης σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, προσάρμοσε με ψηφιακή επεξεργασία, σε ένα γuμνό γυναικείο σώμα, φωτογραφία του προσώπου της. Στη συνέχεια, της απέστειλε την επεξεργασμένη φωτογραφία και την απειλούσε ότι θα τη δημοσίευε στο διαδίκτυο, αν δεν του έστελνε βίντεο της ίδιας με γuμνό περιεχόμενο.

Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, ο δράστης αφού έλαβε το βίντεο, με την απειλή ότι θα το αναρτήσει στο διαδίκτυο, την εξανάγκασε να του αποστείλει και άλλα βίντεο με την ίδια.

Η καταγγελία της ανήλικης τέθηκε υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ εκδόθηκε σχετική διάταξη και βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Από την ψηφιακή και διαδικτυακή έρευνα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία διήρκησε περισσότερο από δύο μήνες, βρέθηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη του δράστη, ενώ ύστερα από αλληλογραφία με εταιρίες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, προέκυψε η σύνδεση, που διατηρούσε στην οικία του. Χθες το πρωί, κλιμάκιο αστυνομικών, παρουσία δικαστικού λειτουργού, μετέβη στην οικία του 22χρονου, σε περιοχή της Αττικής, όπου βρέθηκε και ταυτοποιήθηκε μέρος του βιντεοσκοπημένου υλικού, ενώ ο δράστης συνελήφθη.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της έρευνας, βρέθηκε και κατασχέθηκε φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, ο οποίος θα αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για εργαστηριακές εξετάσεις.

Σε βάρος του 22χρονου σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας, για παραβάσεις διατάξεων των άρθρων περί πoρνογρ@φία ανηλίκων και πορνoγρ@φικές αναπαραστάσεις ανηλίκων, που έγιναν μέσω διαδικτύου, ενώ με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.



Πηγή : protothema.gr


"Ήταν ένας παιδεραστής και ένας ανώμαλος!" - Η συγκλονιστική κατάθεση της κοπέλας για τον βιασμό της από τον προπονητή στην Κρήτη


Στο "σκαμνί" κάθεται ένας 54χρονος, σήμερα, καθηγητής που κατηγορείται για βιασμό ανηλίκου. Ο προπονητής στίβου από την Ιεράπετρα που δικάζεται εξ αναβολής, κατηγορείται για βιασμό ανηλίκου και συγκεκριμένα σε βάρος μιας 13χρονης -τότε- αθλήτριάς του, με τον εφιάλτη που βίωσε η τελευταία να συνεχίζεται για περίπου 4 χρόνια.
Όταν η υπόθεση αποκαλύφθηκε και ο καθηγητής πέρασε από το Πειθαρχικό Συμβούλιο,
η κοπέλα έσπευσε να τον υποστηρίξει, ξεκαθαρίζοντας πως ό,τι έγινε, έγινε με τη συναίνεσή της.

Δεν υπήρξαν κυρώσεις για τον καθηγητή ενώ εκδόθηκε απαλλακτικό βούλευμα για τις κατηγορίες σε σχέση με την ηλικία 14-17 ετών,
ωστόσο η κατηγορία για το 13ο και 14ο έτος ισχύει και βαρύνει τον εκπαιδευτικό.


Η κατάθεση... ψυχής

Στη δίκη, σήμερα, κατέθεσε η βασική μάρτυρας, η κοπέλα, η οποία τώρα έχει προχωρήσει τη ζωή της
και έχει κάνει τη δική της οικογένεια.
Η κατάθεση της 28χρονης συγκλόνισε το δικαστήριο. Σε πολλά σημεία κατά τη διάρκεια της κατάθεση της η κοπέλα που περιέγραψε με λεπτομέρειες τον εφιάλτη που βίωσε στα χέρια του προπονή της κόμπιασε, βούρκωσε και ξέσπασε σε λυγμούς κάνοντας το ακροατήρο να λυγίσει ...

Η κοπέλα περιέγραψε τον πρώην προπονητή της ως ένα πολύ σκληρό άνθρωπο,
ο οποίος είχε βάλει μέσα στην ομάδα το πνεύμα του ανταγωνισμού.
Ο άνδρας είχε επιλέξει εκείνη μαζί με άλλα 15 άτομα, τα οποία προπονούσε ως προπονητής στίβου
ενώ παράλληλα επιδίωκε και τη σκληραγώγησή τους, ίσως σε ακραίο βαθμό, επαναλαμβάνοντάς τους ως μότο το "Ο θάνατός σου, η ζωή μου"!

Ο προπονητής, σύμφωνα με όσα κατέθεσε η κοπέλα, επαναλάμβανε ότι στο γκρουπ του δεν έχουν θέση οι λιγόψυχοι,
ενώ παρενέβαινε και στην προσωπική ζωή τους, απαγορεύοντάς τους να κάνουν πράγματα που τους άρεσαν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της κοπέλας, η οποία με τη συγκατάθεση των γονιών της είχε βάλει σκουλαρίκι στη μύτη, κάτι το οποίο δεν ενέκρινε ο προπονητής.

"Θέλω να σας αποκαλύψω ένα άλλο κομμάτι του αθλητισμού που δε φαίνεται. Δεν ήρθα εδώ για μένα αλλά για όλα τα παιδιά, που πρέπει να μάθουν και να προστατευθούν.
Γιατί παρόμοιες καταστάσεις ζει πολύς κόσμος και δε τον γνωρίζουν οι υπόλοιποι" - είπε η κοπέλα ενώπιον του Δικαστηρίου
σημειώνοντας απεθυνόμενη στην έδρα "και πρέπει να προσέξετε λίγο περισσότερο αύριο που θα πάτε το παιδί σας στο στάδιο το γυμναστήριο το κολυμβητήριο..."

Η ίδια ανέφερε ότι η αγάπη της για τον αθλητισμο την κατέστρεψε, οτι είχε όνειρα και πλέον η οντότητα του κατηγορούμενου προπονητή δεν την αγγίζει...
"Δεν έχει καλλιέργεια, δεν έχει ψυχή, δεν έχει αισθήματα. Μπορεί να πείθει ότι είναι άνθρωπος, έπεισε και την οικογένεια μου και άλλους ανθρώπους αλλά δεν είναι άνθρωπος..."

Όπως είπε ότι αυτό που συνέβη σε εκείνη είναι "όπως παίρνεις ένα παιδάκι και του μαθαίνεις να πως να περπατήσει.. Ετσι και εκείνος πήρε και μένα και μου έλεγε ότι πρέπει να είναι και τιμή μου... Σιχάθηκα τον εαυτό μου μετά από αυτό και ακόμα τον σιχαίνομαι"

Η 28χρονη είπε ότι αν είχαν κανονική σχέση θα έλεγε ότι είναι επιλογή της και θα προχωρούσε παρακάτω
όμως δεν ήταν έτσι. Είπε ότι αυτός ο άνθρωπος έχει διαστροφικό χαρακτήρα, "ο πρώτος άνθρωπος που με άγγιξε ήταν ένας παιδεραστής και ένας ανώμαλος" τόνιζε.

Οταν έμαθε για την υπόθεση Σειραγάκη και για την περίπτωση του καθηγητή που αυτοκτόνησε ανέφερε
"ένοιωσα τύψεις, έκατσα σε ένα δέντρο και έκλαιγα γιατί όταν έπρεπε να μιλήσω σιώπησα".
"Ο πνευματικός μου μου λέει ότι πρέπει να τον συγχωρέσω, δεν ξέρω αν μπορώ, μακάρι να με βοηθησει ο θεός να το κάνω...  Δεν παίζω θέατρο αλλά κάποιοι άνθρωποι είναι λίγο πιο ευαίσθητοι από τους άλλους..."


Είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονία η κοπέλα...

Η 28χρονη είπε ακόμα ότι έχει κανει απόπειρα αυτοκτονιας, έχει πάει σε ψυχολόγους αλλά κανείς δε γίνεται καλά αν δεν το θέλει. "Εμένα ξέρετε τι με έκανε καλά; η προτροπή του συζύγου μου να σπουδάσω... έγινα γυμνάστρια και διδάσκω στο ίδιο σχολείο και στο ίδιο στάδιο που έζησα τα χειρότερα ..."

Στο πλαίσιο της κατάθεσης της είπε ακόμα ότι το 2001 που άρχισε να ασχολείται με το στίβο την επέλεξε να τη βάλει στο προπονητικό του team ήταν πολύ σκληροτράχηλος το μότο του ήταν "ο θάνατος σου η ζωή μου".
Ο ίδιος -όπως είπε η κοπέλα- ηθελε να έχουν ανταγωνιστική σχέση οι αθλητές του και καμία σχέση με τους αλλους αθλητές. Για μεγάλο διάστημα δεν ασχολιόταν μαζί της, ωστόσο κάποια στιγμή άρχισε να της δείχνει ενδιαφέρον και ήθελε να έχει τον απόλυτο έλεγχο της ζωής της.

Όπως ανέφερε, η πρώτη φορά που έγινε ο βιασμός, την είχε υποχρεώσει να πάει μεσημέρι στο στάδιο
και ενώ ήταν στα αποδυτήρια και σκουπιζόταν γυμνή, μπήκε μέσα και κλείδωσε την πόρτα και τη βίασε παρά φύσην ... Όπως είπε η ίδια πάγωσε "δεν έχω νιώσει χειρότερο πόνο στη ζωή μου... Μου ρίζωσε μέσα μου την ενοχή και ακόμα και τώρα που μεγάλωσα δε φεύγει...
Ήταν η καταστροφή μου νοιώθω βρώμικη μια ζωή τον φοβόμουν, μου προκαλούσε τον τρόμο και την απειλή..."

Όπως είπε μετά το περιστατικό την απείλησε ότι αν μιλήσει θα τη βγάλει τρελή. Της είπε ότι αυτόν τον ηξερε όλη Ελλάδα ενώ αυτή δεν την ήξερε κανείς και όπως τόνισε πάτησε στο γεγονός ότι λάτρευε τον αθλητισμό και της είπε ακόμη ότι άν το μάθουν οι δικοί της θα ντρέπονται για εκείνη και θα τη διώξουν από το σπίτι ...


Σοκ! Παρουσιάζε το βιασμό σαν μέθοδο... ντόπινγκ!

Η ίδια ανέφερε ότι ήθελε να σταματήσει τον αθλητισμό αλλά την έπεισε να μην το κάνει.
Της είπε ότι αυτό είναι φυσιολογικό να συμβαίνει μεταξύ προπονητών αθλητριών, είναι μια μέθοδος ντόπινγκ που φέρνει κοντά προπονητή και αθλητή
και ταυτόχρονα αυξάνει τις ορμόνες του και γίνεται καλύτερος αθλητής.
Συνεχισε να προπονείται μαζί του και μετά απο 2,5 μηνες από το περιστατικό ο ίδιος την ξαναπλησίασε.
Της έκανε μασάζ στο στάδιο και εκεί όπως είπε "Το αθώο κορίτσι εσβησε... σε ενα δωμάτιο 1χ1 μου εκλεψε την αθωότητα μου".

Τέλος σημείωσε ότι τις προηγούμενες μέρες δεχόταν απειλές να μην έρθει στο δικαστήριο
αλλά δεν έκανε πίσω και αναφέρθηκε ότι σε παρελθόντα χρόνο το 2005 ειχαν κάνει καταγγελία οι γονείς της στη β βάθμια εκπαίδευση
και δεχόταν αφόρητες πιέσεις να αποσύρει την καταγγελία.
Εν τέλει αποφάσισε να τον καταγγείλει...


Πηγή: CretaLive, Newsit



Αρκούδα έθαψε γυναίκα ζωντανή για επόμενο γεύμα


Μια απίστευτη ιστορία θα έχει να διηγείται στα παιδιά της η 55χρονη Natalya Pasternak.

Ήταν με έναν φίλο της όταν ο σκύλος της άρχισε να την προειδοποιεί για την αρκούδα.


Ήταν πολύ αργά. Ο φίλος της κατάφερε να ξεφύγει και να καλέσει τις αρχές, με την ίδια να δέχεται την επίθεση της αρκούδας.

Οι αρχές εντόπισαν τη γυναίκα θαμμένη, έχοντας φύλλα από πάνω της σε ένα δάσος στην περιοχή Amur στη ρωσική Άπω Ανατολή.


"Η αρκούδα προφανώς θεώρησε πως η γυναίκα είναι νεκρή και προσπάθησε να θάψει και να κρύψει τη λεία της, εξοικονομώντας προφανώς το επόμενο γεύμα της. 

Οι διασώστες σκότωσαν τη θηλυκή αρκούδα όταν προσπάθησε να τους επιτεθεί επειδή προσπαθούσαν να ξεθάψουν την 55χρονη", σημειώνουν οι Siberian Times. 

Η Natalya, που ήταν ζωντανή και βρέθηκε σε κατάσταση σοκ, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με την κατάστασή της να χαρακτηρίζεται σοβαρή.


Πηγή : metro, newsit.gr


Ευχάριστα νέα για περισσότερους από 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων - Πως το ΣτΕ έλυσε τον γόρδιο δεσμό με τα αυθαίρετα



Η ολομέλεια του Συμβουλίου επικρατείας έκρινε συνταγματικές τις ρυθμίσεις για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.

Η απόφαση αυτή δίνει τεράστια ανάσα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που μάλιστα υπολογίζονται πάνω από 1 εκατομμύριο. Μέχρι τώρα οι ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν κάποια παρανομία στο σπίτι τους, είτε μία σοφίτα είτε ημιυπαίθριους χώρους και τα είχαν νομιμοποιήσει, δεν μπορούσαν να τα πουλήσουν.

Κι αυτό γιατί οι νόμοι νομιμοποίησης είτε του κ. Παπακωνσταντίνου είτε της κα Μπιρμπίλη είχαν κριθεί αντισυνταγματικοί. Έτσι πολλοί είχαν πληρώσει και αποπληρώσει το πρόστιμο για το αυθαίρετό τους, αλλά δεν μπορούσαν να προχωρήσουν στην πώλησή του.

Με αυτή την απόφαση όμως που ο τελευταίος νόμος των αυθαιρέτων κρίθηκε συνταγματικός, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να πουλήσουν το ακίνητό τους.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος ο Σωτήρης Ρίζος και εισηγητής ο Σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνος Κουσούλης), έκρινε ότι δεν προσκρούει σε καμία συνταγματική διάταξη ο νόμος 4178/2013 για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμηση, που προβλέπει την διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα των αυθαιρέτων, την εξαίρεση τους από την κατεδάφιση, κ.λπ.

Στη δικαστική απόφαση επισημαίνεται ότι από τη δέσμη μέτρων που θεσμοθετούνται προς αποτροπή συνέχισης της άνομης οικοδομικής δραστηριότητας για το μέλλον, κρίνεται ότι οι σχετικές ρυθμίσεις του νόμου 4178/2013 που αναφέρονται στα αυθαίρετα του παρελθόντος είναι συνταγματικά ανεκτές.

Όμως, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι είναι αντίθετες στις Συνταγματικές διατάξεις: 1) για τη διάκριση των εξουσιών (άρθρο 26 του Συντάγματος), 2) το δικαίωμα αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας (άρθρο 20 του Συντάγματος) και 3) την υποχρέωση συμμόρφωση της Πολιτείας προς τις δικαστικές αποφάσεις (άρθρο 95 του Συντάγματος), η ευνοϊκή εκείνη διάταξη του άρθρου 23 του νόμου 4178/2013, που προβλέπει ότι μπορούν να τακτοποιηθούν (νομιμοποιηθούν) τα ακίνητα που έχουν κριθεί αυθαίρετα και κατεδαφιστέα με τελεσίδική δικαστική απόφαση.

Να επισημανθεί ότι, εν τω μεταξύ, η διάταξη του άρθρου 23 του νόμου 4178/2013, αντικαστάθηκε με νέα, η οποία προβλέπει ότι παραμένουν κατεδαφιστέα τα ακίνητα που κρίθηκαν αυθαίρετα με δικαστική απόφαση.

Επίσης, οι σύμβουλοι Επικρατείας δεν δέχθηκαν απέρριψαν ως απαράδεκτο τον ισχυρισμό ότι ο επίμαχος νόμος για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, προσκρούει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Υπενθυμίζεται ότι στο ΣτΕ είχαν προσφύγει τρεις κάτοικοι του Αμαρουσίου που ζητούσαν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι υπουργικές αποφάσεις για την έναρξη λειτουργίας του πληροφορικού συστήματος διεκπεραίωσης των δηλώσεων υπαγωγής στον νόμο 4178/2013 που αφορά την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ




Τις στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την ΠΓΔΜ ενισχύει η Βουλγαρία


Τις στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, λόγω της πολιτικής κρίσης στη γειτονική χώρα και τα τελευταία γεγονότα στο Κουμάνοβο, ενίσχυσε η Βουλγαρία.

«Ο βουλγαρικός Στρατός είναι στα σύνορα, έτοιμος αν η κατάσταση επιδεινωθεί», δήλωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ σχολιάζοντας τα γεγονότα στην ΠΓΔΜ.

Παρακολουθούμε τα γεγονότα με ανησυχία. Εκτός από τη θέση του υπουργείου Εξωτερικών είχαμε και συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφάλειας, ανέφερε ο Μπορίσοφ.

Κρίσιμη, σύμφωνα με τον βούλγαρο πρωθυπουργό θα είναι επίσης η προσεχής Κυριακή στην ΠΓΔΜ, καθώς θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση.

Ο Μπορίσοφ διευκρίνισε ακόμη ότι είναι σε εξέλιξη εκπαίδευση των στρατιωτικών μονάδων μαζί με ειδικές αντιτρομοκρατικές δυνάμεις και ότι οι στρατιώτες είναι έτοιμοι να σταματήσουν πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις.

«Τέτοιες ασκήσεις διεξάγονται για τον εντοπισμό τρομοκρατικών ομάδων. Γίνονται στο πλαίσιο προετοιμασίας», ανέφερε ο Μπορίσοφ. «Περίπου 90.000 Βούλγαροι υπήκοοι με βουλγαρικά διαβατήρια ίσως επιστρέψουν στη Βουλγαρία. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση πιθανής ανθρωπιστικής κρίσης», πρόσθεσε.

Ο διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και πρώην διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Εξωτερική Πολιτική στη Σόφια, Ντιμίταρ Μπέτσεβ δήλωσε ότι δεν αναμένει κύμα προσφύγων, αν η σύγκρουση παραμείνει σε τοπικό επίπεδο.

Υπενθύμισε ότι κύμα προσφύγων δεν υπήρξε ούτε το 2001, όταν στην ΠΓΔΜ ξέσπασαν συγκρούσεις μεγάλης κλίμακας, οι οποίες επιτυχώς περιορίστηκαν. «Μακροπρόθεσμος κίνδυνος κρύβεται σε πιθανή αποσταθεροποίηση της ΠΓΔΜ, η συνολική αστάθειά της θα την απομονώσει ακόμη περισσότερο και αυτό θα έχει επίδραση και στη Βουλγαρία», εκτιμά ο Μπέτσεβ. «Αν κοιτάξουμε πιο βαθιά, τα προβλήματα στην ΠΓΔΜ συνδέονται με τη διαφθορά, τις πελατειακές σχέσεις, τη χρήση ισχύος για προσωπικά, οικογενειακά συμφέροντα και τα συμφέροντα ορισμένων ομάδων. Αυτά είναι τα προβλήματα και όχι τα προβλήματα μεταξύ εθνικών κοινοτήτων, όπως έσπευσε να εκτιμήσει ο αρχηγός του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (DPS) Λούτφι Μεστάν», υπογραμμίζει.


Πηγή


Αιχμές Ιερώνυμου στα σχόλια για εμπορευματοποίηση των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας


Σαφείς αιχμές κατά του πολιτικού κόσμου άφησε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, απαντώντας στα επικριτικά σχόλια για εμπορευματοποίηση των ιερών λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας. Επισκεπτόμενoς τον Ιερό ναό της Αγίας Βαρβάρας, όπου είχε συρρεύσει πλήθος κόσμου για να προσκυνήσει το ιερό λείψανο που ήλθε στην Ελλάδα ύστερα από 1.000 χρόνια από τη Βενετία όπου φυλάσσεται, ο κ. Ιερώνυμος δήλωσε: «Θαυμάζω το μεγαλείο και τον ψυχισμό αυτού του λαού. Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για αυτόν τον λαό. Δεν πρέπει να τον περιφρονούμε. Η αισιοδοξία μας για το αύριο κρύβεται στις καρδιές αυτών των ανθρώπων. Θαυμασμός απεριόριστος και μεγαλείο το να περιμένουν αυτοί οι άνθρωποι έξι και επτά ολόκληρες ώρες, για να έρθουν και να εναποθέσουν τον ασπασμό στο τίμιο λείψανο της Αγίας Βαρβάρας. Η δεύτερη παρατήρησή μου είναι ότι έρχονται αυτοί οι άνθρωποι για να προσκυνήσουν το σκήνωμα της Αγίας Βαρβάρας, αλλά έχουν και τα χέρια τους γεμάτα αγάπη, φάρμακα, τα οποία είτε αγοράζουν, είτε είναι δικά τους. Τα φέρνουν εδώ για τους συνανθρώπους τους, σε μία εποχή που το φάρμακο δεν είναι εύκολο».

Κατόπιν ο κ. Ιερώνυμος απάντησε στα επικριτικά σχόλια για εμπορευματοποίηση των ιερών λειψάνων. «Ακούγονται διάφορα σχόλια, διάφορα λόγια, από διαφόρους, επισήμους και μη. Δεν θέλω να σχολιάσω, τα αφήνω να περάσουν απαρατήρητα. Γι’ αυτά θα μιλήσει η ιστορία. Θα ήθελα όμως να πω ότι κυρίως αυτοί οι άνθρωποι είναι άνθρωποι των λόγων, και τα λόγια μας έχουν κουράσει. Τα λόγια έφεραν αυτόν τον τόπο σε αυτήν την κατάσταση, γιατί έλειψε ο Λόγος. Χρειαζόμαστε Λόγο και όχι λόγια».

Από την άλλη, με μία ενέργεια που δεν συνηθίζει, η  ΔΙΣ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία σχολιάζει αποκλειστικά τον επικεφαλής του ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη για πρόσφατες δηλώσεις τους. Συγκεκριμένα, η ΔΙΣ λέει: «Τη στιγμή που ο τόπος μας διέρχεται μακροχρόνια και πολύπλευρη κρίση και η υπεύθυνη κυβέρνηση δίνει τη μάχη για το αύριο της χώρας, δυστυχώς συνέβησαν κατά τις τελευταίες ημέρες ανησυχητικά γεγονότα, τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας και δεν ήταν δυνατό να μην απασχολήσουν τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο».

Και κατόπιν συνεχίζει, ξεκινώντας από τον σχολιασμό της περιφοράς του Επιταφίου στο ακριτικό χωριό Εχίνος της ορεινής Ξάνθης από τον κ. Θεοδωράκη. «Αρχηγός νεότευκτου πολιτικού κόμματος, προφανώς για λόγους πολιτικού οφέλους, σχολίασε αρνητικά και διαμαρτυρήθηκε για την καθιερωμένη περιφορά του Επιταφίου στο ακριτικό χωριό Εχίνος της ορεινής Ξάνθης, η οποία πραγματοποιείται χάριν των Ορθοδόξων που εκείνη την ημέρα λόγω υπηρεσίας υποχρεούνται να ευρίσκονται εκεί. Με τη στάση του αυτή δείχνει να αγνοεί, ως μη όφειλε, την ειρηνική συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Θράκη, οι οποίοι μάλιστα για τις δηλώσεις αυτές διαμαρτυρήθηκαν με δημοσιεύματα. Πρέπει να υπογραμμισθεί για όσους αγνοούν τα πράγματα στη Θράκη, ότι παρεμβάσεις μακρόθεν είναι επικίνδυνες, όπως και η καλλιέργεια διχαστικών τάσεων, σε περίοδο μάλιστα που η ενότητα πρέπει να επιδιώκεται και με θυσίες»

Το δεύτερο θέμα που σχολιάζει η ΔΙΣ είναι οι δηλώσεις Φίλη. «Εξ αφορμής της αφίξεως εκ Βενετίας των Τιμίων Λειψάνων της Αγίας Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, ύστερα από χίλια χρόνια και πλέον, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του πρώτου κόμματος εξέφρασε απόψεις προσβλητικές για το θρησκευτικό συναίσθημα και τις παραδόσεις του λαού μας. Ο ίδιος ο λαός όμως, με την αθρόα και συνεχή συμμετοχή του στο Προσκύνημα και τις Ακολουθίες, δίνει ηχηρή απάντηση στα όσα ασεβώς διατυπώθηκαν και διασαλπίζει την πίστη και την αφοσίωσή του στα όσια και ιερά της Εκκλησίας μας».


Πηγή : kathimerini.gr


Πυρά δημάρχων κατά Μπαλτά για τις απλήρωτες σχολικές καθαρίστριες


Με αφορμή δηλώσεις του υπουργού Παιδείας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή

Ευθεία επίθεση κατά του υπουργού Παιδείας κ. Αριστείδη Μπαλτά για το ζήτημα της πληρωμής των σχολικών καθαριστριών εξαπέλυσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Το συλλογικό όργανο εκπροσώπησης των δημάρχων χαρακτηρίζει αναληθή και ανακριβή τα όσα δήλωσε την Πέμπτη στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega Channel ο κ. Μπαλτάς, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στους δήμους για τη μη καταβολή χρημάτων στις καθαρίστριες των σχολείων.

Με ανακοίνωσή της, υπό τον τίτλο «Τα ψέματα Μπαλτά και η αλήθεια για την πληρωμή των σχολικών καθαριστριών-ΟΧΙ “Μπαλτά” μετά την Παιδεία και στους σήμους», η  ΚΕΔΕ επισημαίνει τα εξής για το ζήτημα της πληρωμής των σχολικών καθαριστριών:

«1. Ο μισθός των σχολικών καθαριστριών καταβάλλεται από το υπουργείο Παιδείας, μέσα από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας. Σήμερα, 14 Μαΐου 2015, μέσα από το ΕΙΝ έχουν διατεθεί τα χρήματα με τα οποία έχει πληρωθεί και η μισθοδοσία του μηνός Ιανουαρίου 2015. Καμία καταβολή χρηματοδότησης δεν έχει υπάρξει για το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό και οι σχολικές καθαρίστριες παραμένουν απλήρωτες.

2. Τα χρήματα που αφορούν τη μισθοδοσία των σχολικών καθαριστριών δεν “περνούν” από το ταμείο του κάθε δήμου, αλλά πιστώνονται απευθείας σε ειδικό λογαριασμό που διαθέτει κάθε Σχολική Επιτροπή για το σκοπό αυτό. Πρόκειται δηλαδή για εξειδικευμένη πίστωση που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κανέναν άλλο σκοπό, παρά μόνον για την πληρωμή των σχολικών καθαριστριών».

Και προσθέτει: «Με βάση τα παραπάνω, τα όσα δήλωσε σήμερα το πρωί ο κ. Μπαλτάς, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι τα χρήματα για την πληρωμή των σχολικών καθαριστριών έχουν καταβληθεί από το υπουργείο Παιδείας και για το γεγονός ότι παραμένουν απλήρωτες, ευθύνονται οι δήμοι που τα χρησιμοποιούν για άλλους σκοπούς, είναι παντελώς αναληθή.

Ο κ. Μπαλτάς είτε δεν είναι σωστά ενημερωμένος από τους συνεργάτες του είτε εσκεμμένα παραποιεί την αλήθεια και προσπαθεί να μεταθέσει τις δικές του ευθύνες στους δήμους.

Στα ψέματα Μπαλτά, η Αυτοδιοίκηση απαντά με αλήθειες και με το ξεκάθαρο μήνυμα όχι άλλο “μπαλτά” στους δήμους από την κεντρική εξουσία».



Πηγή : tovima.gr


H ΝΔ θα ψηφίσει τη συμφωνία, εκτιμά η Ντόρα Μπακογιάννη


Την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία το συντομότερο, επισημαίνει η Ντόρα Μπακογιάννη, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι αν η συμφωνία έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, η ΝΔ θα την ψηφίσει. Ξεκαθαρίζει, πάντως ότι είναι θέμα που πρέπει να συζητηθεί στην ΚΟ του κόμματος.

«Δεν θα γίνουμε λαϊκιστές, δεν θα γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ», λέει συγκεκριμένα, τονίζοντας ότι στη φάση αυτή δεν υπάρχει άλλο κριτήριο από αυτό του εθνικού συμφέροντος, που απαιτεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Υποστηρίζει, επίσης, ότι αν η Ελλάδα πριν από 5 χρόνια είχε ενωμένες τις πολιτικές της δυνάμεις, θα είχαμε βγει από το μνημόνιο εδώ και 2,5 χρόνια.

Επίσης, στηρίζει τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στο θέμα που δημιουργήθηκε με την κυβέρνηση, δεν αποκλείει τα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας το φθινόπωρο και λέει πως όταν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, θα υπάρξουν και εξελίξεις στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Μάλιστα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο, όταν και αν κινηθούν διαδικασίες διαδοχής, η ίδια να είναι υποψήφια, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι το ερώτημα σήμερα δεν είναι τα πρόσωπα αλλά οι πολιτικές.

Όλη η συνέντευξη της κ. Μπακογιάννη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο:

Οι μέρες περνούν, ακούμε διάφορα σενάρια για νέα μέτρα που θα περιλαμβάνει η συμφωνία με τους δανειστές, αλλά συμφωνία δεν βλέπουμε... Πού πάμε; Σε συμφωνία ή σε ρήξη;

Κοιτάξτε, εγώ θέλω να πιστεύω ότι θα πάμε σε συμφωνία. Διότι πρέπει να καταλάβουμε ότι η περίπτωση της ρήξης είναι μια καταστροφή. Μου κάνει δε τρομερή εντύπωση ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν σαν να βρίσκονται στην αντιπολίτευση, δεν έχουν καταλάβει ότι έχουν την κεντρική ευθύνη για τη χώρα και την πορεία της. Και, κ. Αρμένη, να είμαστε ξεκάθαροι, με όλα μπορούμε να παίξουμε. Με τη ζωή των Ελλήνων πολιτών δεν παίζει κανένας, για οποιοδήποτε μικροκομματικό όφελος. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, βρισκόμαστε στο παρά πέντε. Ο υπουργός Οικονομίας, ο κ. Βαρουφάκης, βγήκε και είπε ότι υπάρχουν χρήματα για 15 ημέρες. Σημαίνει ότι η σύνταξη του επόμενου δεκαπενθημέρου δεν υπάρχει στα ταμεία αυτή τη στιγμή. Άρα ποιος είναι αυτός ο οποίος μπορεί να διακινδυνεύσει την ρευστότητα, ακόμα και την ελάχιστη που έχει αυτή τη στιγμή το ελληνικό κράτος, έχοντας κάνει ήδη παύση πληρωμών στον ιδιωτικό τομέα; Διότι χρωστάει το κράτος 4,6 δισ. στον ιδιωτικό τομέα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να κινηθεί και άρα υπάρχουν κάθε μέρα λουκέτα και κάθε μέρα περισσότεροι άνεργοι. Σε αυτούς ποιος θα δώσει λογαριασμό;

Καταλαβαίνω λοιπόν ότι ζητάτε να κλείσει η συμφωνία το γρηγορότερο...

Να εξηγήσω ότι η καθυστέρηση είναι εις βάρος της ποιότητας της συμφωνίας, κ. Αρμένη. Εάν πριν από 3 μήνες μπορούσαμε να κάνουμε μια συμφωνία με σχετικά καλύτερους όρους, αυτή η συμφωνία που κάνουμε σήμερα, κολλημένοι στον τοίχο, είναι με τους χειρότερους δυνατούς όρους. Δηλαδή, χάσαμε 100 ημέρες, χωρίς συμφωνία, με παύση πληρωμών, με την Ελλάδα να μπαίνει ξανά στην ύφεση, και η ύφεση σημαίνει περισσότερα λουκέτα και περισσότεροι άνεργοι. Αυτό είναι κόστος το οποίο δεν του άξιζε του ελληνικού λαού να το πληρώσει.

Να δεχθούμε όμως μια συμφωνία η οποία μπορεί να εμπεριέχει μέτρα νέων περικοπών στους μισθούς ή τις συντάξεις ή νέους φόρους;

Κοιτάξτε, εγώ ιδεολογικά -όπως ξέρετε- έχω δώσει μάχη εναντίον της υψηλής φορολογίας. Πιστεύω πως είναι λάθος. Πιστεύω πως είναι υφεσιακή και αντιαναπτυξιακή πολιτική. Την έχω πολεμήσει επί κυβερνήσεως ΝΔ με όσες δυνάμεις είχα ως απλός βουλευτής και το ίδιο λέω και σήμερα. Παρά ταύτα, οτιδήποτε είναι καλύτερο από την χρεοκοπία, από τη στιγμή δηλαδή που η Ελλάδα δεν θα μπορεί να καλύψει τις βασικές της ανάγκες. Όταν φτάνει το αεροδρόμιο Μακεδονίας, που είναι η πρώτη πύλη εισόδου στην Ελλάδα για τη Μακεδονία μας, να μην έχει χαρτί υγείας, καταλαβαίνετε που έχουμε φτάσει.

Θυμάμαι, όντως, ότι είχατε ασκήσει πολύ έντονη κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση για δύο φόρους. Για τον ΕΝΦΙΑ και για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Το πιθανότερο είναι, νομίζω, αυτοί οι δύο φόροι να διατηρηθούν. Η ΝΔ πρέπει να ψηφίσει μία συμφωνία ακόμα και αν εμπεριέχει αυτούς τους δύο φόρους;

Η ΝΔ είναι ένα υπεύθυνο κόμμα, κ. Αρμένη. Είναι κόμμα το οποίο έχει κυβερνήσει. Έχει ευθύνες. Ξέρει ποια είναι τα νούμερα. Εγώ πραγματικά έχω συναδέλφους οι οποίοι έχουν υπηρετήσει στην προηγούμενη κυβέρνηση και ξέρουν την πραγματικότητα πάρα πολύ καλά. Ξέρουν ποιο είναι το κόστος το οποίο πληρώνει η χώρα λόγω της καθυστέρησης. Δεν θα διακινδυνεύσει τη χρεοκοπία της χώρας η ΝΔ. Δεν μπορεί να βάλει την υπογραφή της κάτω από μία άρνηση τής πραγματικότητας και να διακινδυνεύσει αύριο το πρωί η Ελλάδα να βρεθεί στα βράχια. Το λέω αυτό, ήμουν κάποτε πολύ μόνη όταν το έκανα. Θα σας πω ένα πράγμα, κ. Αρμένη. Εάν η Ελλάδα πριν από 5 χρόνια είχε ενωμένες τις πολιτικές της δυνάμεις στη μάχη αυτή, θα είχαμε βγει από το μνημόνιο εδώ και 2,5 χρόνια.

Πάντως ο Αντώνης Σαμαράς στις τελευταίες του ομιλίες είπε ότι λευκή επιταγή δεν δίνει η ΝΔ.

Κανένας δεν θα δώσει λευκή επιταγή.

Υπάρχει πιθανότητα, μπορεί η ΝΔ και να μην ψηφίσει τη συμφωνία;

Δεν το πιστεύω. Κοιτάξτε, δεν το πιστεύω. Έχουμε πει ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί στην ΚΟ της ΝΔ. Παρά ταύτα δεν το πιστεύω. Πιστεύω ότι έχουμε συναίσθηση του μεγέθους του προβλήματος. Ξέρετε, η μεγαλύτερη κατάρα της χώρας -και αυτός είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν έχουμε βγει από το μνημόνιο, ο μόνος λόγος, θα είχαμε βγει, επαναλαμβάνω, εάν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας κάνανε αυτό το οποίο έκανε η Πορτογαλία, η Ιρλανδία ακόμα και οι Κύπρος. Βγαίνουνε και οι τρεις από το μνημόνιο, κ. Αρμένη, και εμείς δεν βγαίνουμε. Και δεν βγαίνουμε λόγω του εσωτερικού διχασμού, λόγω της έλλειψης συναίνεσης και γιατί επί 3 χρόνια τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έβαζε τη δική του λαϊκίστικη και βεβαίως μη πραγματική πρόταση πάνω από το συμφέρον της χώρας. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εμείς λοιπόν δεν θα γίνουμε λαϊκιστές, δεν θα γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ.

Εγώ θα επιμείνω στο θέμα της επίμαχης συμφωνίας όταν και αν έρθει στη Βουλή. Το 2010 εσείς διαγραφήκατε από τη ΝΔ επειδή ψηφίσατε το μνημόνιο. Το 2012 διαγράφησαν 21 βουλευτές της ΝΔ επειδή δεν το ψήφισαν. Μήπως τώρα λύση για τη ΝΔ να είναι η αποχή ή το «παρών» που κι εσείς είχατε επιλέξει στο μεσοπρόθεσμο;

Η απάντησή μου είναι όχι. Δεν κρυβόμαστε από τις ευθύνες μας. Και στη φάση αυτή δεν πρέπει να υπάρχει κανένα άλλο κριτήριο παρά μόνο το κριτήριο του ελληνικού λαού και του εθνικού συμφέροντος. Και το εθνικό συμφέρον αυτή τη στιγμή απαιτεί η Ελλάδα να παραμείνει μέσα στην Ευρώπη, διότι από την Ευρώπη έχει στήριγμα. Για σκεφτείτε, πηγαίνετε λίγο στους αγρότες. Λίγο πιο έξω από τον δικό μας αστικό κέντρο, να τους ρωτήσετε θέλουν να βγούμε από την Ευρώπη; Θέλουν να φύγουν; Θέλουν ρήξη; Για ρωτήστε τον Έλληνα, ο οποίος σήμερα είναι άνεργος -και για τον οποίο δεν μιλάει κανείς-, του ιδιωτικού τομέα, αυτός θέλει μια προοπτική; Πού θα την έχει καλύτερα; Στα χάλια που βρισκόμαστε σήμερα, είναι δυνατόν να στερήσουμε από τον Έλληνα την ελπίδα; Αυτή η ελπίδα είναι που κρατάει ζωντανή την κατάσταση. Λοιπόν, εμείς ως ΝΔ δεν μπορούμε να γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ. Θα κάνουμε δριμύτατη κριτική. Κι εγώ που σας μιλάω, μόνο που ακούω το φορολογικό νομοσχέδιο με πιάνει ανατριχίλα διότι είναι λάθος, διότι είναι υφεσιακό, διότι εξοντώνει τους Έλληνες για λόγους που μπορώ να μιλάω μέχρι αύριο το πρωί. Αλλά αν έχω να διαλέξω μεταξύ της σωτηρίας της χώρας μέσα στο ευρώ και έστω μιας καταστροφικής συμφωνίας θα βάλω στη ζυγαριά τη σωτηρία της χώρας.

Το θέμα που προέκυψε ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον διοικητή της τράπεζας της Έλλαδος κ. Στουρνάρα πώς το είδατε;

Κοιτάξτε, παρακολουθώ με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Μια παλιά παροιμία στην Ελλάδα έλεγε «μαντατοφόρου το κεφάλι, δεν κόβεται». Δεν ξέρω αν το λέγατε κι εσείς στο δικό σας χωριό, εμείς στην Κρήτη το λέγαμε. Βασικά τι είναι ο κ. Στουρνάρας; Ο μαντατοφόρος. Το ερώτημα λοιπόν είναι, αυτά που είπε για την ελληνική οικονομία είναι σωστά ή όχι; Αυτό είναι το ερώτημα. Και αντ' αυτού παρακολουθούμε μια τεράστια επικοινωνιακή ιστορία πώς τόλμησε να το πει, και γιατί το είπε... Μα αυτό είναι το πρόβλημα; Δηλαδή ο Έλληνας πολίτης δεν έχει δικαίωνα γνωρίζει πού βρισκόμαστε; Εγώ που είμαι βουλευτής δεν έχω δικαίωμα να γνωρίζω που βρίσκομαι; Τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, για την οποία τόσο πολύ επαίρονται στην κυβέρνηση, δεν τη φέρανε, δε, να τη δούμε στη Βουλή και τη μαθαίνουμε ξώφαλτσα. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.

Το σενάριο της αριστερής παρένθεσης και τα σενάρια που μιλούν για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που μπορεί να οδηγήσουν το φθινόπωρο σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας πώς τα ακούτε;

Στη χώρα που ζούμε και με την κατάσταση που ζούμε τίποτα δεν αποκλείεται. Κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει κανένα ενδεχόμενο. Αλλά θέλω να στείλω ένα μήνυμα στους κυβερνώντες. Ο ελληνικός λαός τους ψήφισε για να κυβερνήσουν και όχι να συνεχίσουν να κάνουν αντιπολίτευση 3 μήνες μετά. Δεν είναι το ζητούμενο η αντιπολίτευση. Το να ζητάς την ψήφο του ελληνικού λαού, τη ζητάς για να κυβερνήσεις, για να του λύσεις προβλήματα. Όχι για να αντιπολιτεύεσαι τον εαυτό σου. Δεν είναι λύση αυτό. Και βεβαίως, η κυβέρνηση φέρνει μαζί της και ευθύνες και προσαρμογή στην πραγματικότητα. Αυτός λοιπόν ο λαϊκισμός που χρησιμοποιήθηκε τα τελευταία 3 χρόνια, δυστυχώς, έχει τεράστιο κόστος, όπως όλοι οι λαϊκισμοί πάντα. Άρα για να γυρίσω στην προηγούμενη ερώτηση σας, το περιεχόμενο είναι δυστυχώς αληθές, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι δυστυχώς εκεί, και εμείς οι πολιτικοί όλων των κομμάτων έχουμε ευθύνη να σκεφτούμε την πατρίδα μας και τίποτα άλλο.

Είστε από τα στελέχη στη ΝΔ που ζήτησαν έκτακτο συνέδριο. Ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι από τη στιγμή που κανείς δεν θέτει θέμα ηγεσίας δεν υπάρχει λόγος να γίνει έκτακτο συνέδριο και αρκεί η εθνική συνδιάσκεψη. Επιμένετε και γιατί;

Επιμένω. Αυτή τη στιγμή δεν είναι αυτό πρωτεύον για να είμαι ακριβής. Δεν πρωτεύει η ΝΔ και τα εσωτερικά της. Αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο πρωτεύει, και πραγματικά είναι το φλέγον, είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση. Και πώς θα μπορέσει το ελληνικό πολιτικό σύστημα να παραμείνει στοιχειωδώς αξιόπιστο. Αυτό είναι το ζητούμενο. Και δεν θα κουραστώ να λέω ότι απαιτείται ένα μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης. Εάν δεν καταφέρουμε μεταξύ μας να συνεννοηθούμε το κόστος θα είναι δυσβάσταχτο. Και η ιστορία μας έχει διδάξει ότι εμείς οι Έλληνες οποτεδήποτε διχαστήκαμε καταφέραμε να καταστραφούμε. Και δυστυχώς, αυτό το οποίο βλέπω είναι ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μια βαθιά διχαστική πολιτική.

Και αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Αυτά που γίνονται με την παιδεία. Αυτά που γίνονται στη δημόσια τάξη. Αυτά που γίνονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Είναι πρωτοφανή πράγματα. Μας πάνε πίσω στη δεκαετία του '80. Για όνομα του Θεού! Το 1980, υπάρχουν νέες γενιές που δεν είχαν γεννηθεί και σήμερα βρίσκονται στην παραγωγή. Ας κοιτάξουμε το αύριο των ανθρώπων αυτών και όχι το χθες.

Έχετε αφήσει να εννοηθεί σε πολλές τελευταίες συνεντεύξεις σας, όπως έχω παρατηρήσει, ότι από τη στιγμή που θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους θα υπάρξουν και εξελίξεις στη ΝΔ. Ρωτώ ευθέως: Τι εννοείτε; Θα θέσετε θέμα ηγεσίας;

Κοιτάξτε, σας είπα ότι το θέμα της ΝΔ αυτή τη στιγμή είναι τελείως δευτερεύον. Αλλά βεβαίως, όταν η Ελλάδα σωθεί και αν μπούμε σε μια λογική σοβαρότερης αντιμετώπισης των θεμάτων, βεβαίως θα ανοίξουν, θα υπάρξουν εξελίξεις και μέσα στη ΝΔ. Είμαστε ένα κόμμα το οποίο βγήκε από μία μεγάλη ήττα, είμαστε ένα κόμμα το οποίο πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του, δεν μπορούμε να πούμε στον ελληνικό λαό ότι έκανε λάθος, κάτι λάθος κάναμε κι εμείς. Αλλιώς δεν δικαιολογείται ένα κόμμα το οποίο κάποτε είχε φτάσει να εκφράζει τους μισούς Έλληνες να φτάσει στο χαμηλότερο ποσοστό το οποίο έχει πάρει. Αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο αν εσύ κοιταχτείς στον καθρέφτη και αναγνωρίσεις τα λάθη σου για να μπορέσεις να γυρίσεις σελίδα και να πας μπροστά.

Υποθετικά, αν όντως κινηθούν διαδικασίες διαδοχής, εσείς θα είστε υποψήφια;

Δεν είναι η ώρα, κ. Αρμένη, για αυτό. Είναι κάτι το οποίο θα το δούμε. Πολλοί παράγοντες θα παίξουν ρόλο. Δεν είναι προσωπικά τα παιχνίδια. Είναι πολιτικά. Το ερώτημα, λοιπόν, σήμερα, δεν είναι τα πρόσωπα. Έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Το ερώτημα είναι η πολιτική. Ποια πολιτική υποστηρίζεις; Τι θα υποστηρίξει η ΝΔ αύριο ως αναπτυξιακή πρόταση για τη χώρα; Πώς θα μπορέσει αυτό να υλοποιηθεί αξιόπιστα; Αυτό θα δείξει και τα πρόσωπα.


Πηγή


Στο "κάδρο" της εξεταστικής για τα μνημόνια μπαίνει ο Γ. Βαρουφάκης


Να επεκταθεί η έρευνα της εξεταστικής για τα Μνημόνια και στους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ζήτησε ο κ. Κώστας Λαπαβίτσας δημιουργώντας μείζον πολιτικό ζήτημα για το Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως μεταδίδει το protothema, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με παρέμβασή του στην πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας εξεταστικής επιτροπής είπε «Να μην διαχωρίσουμε τις έρευνες κατά περιόδους. Αυτό μοιάζει με καταμερισμό ευθυνών ώστε να βγει κάποιος και να πει ότι «στην δική μου περίοδο όλα έγιναν καλά και στην περίοδο του άλλου υπήρξε καταστροφή»» για να προσθέσει «πρέπει να δούμε ποιο σκεπτικό οδήγησε στην επιβολή των μνημονίων και αν αυτό μας οδηγεί μέχρι σήμερα τότε δεν θα βάλουμε γκιλοτίνα στην έρευνα για το ποιος φταίει και τι έγινε».

Στην πράξη ο κ. Λαπαβίτσας συμφώνησε με τις προτάσεις του κ. Ανδρέα Λοβέρδου (ΠΑΣΟΚ) και του κ. Μάκη Βορίδη(ΝΔ)  που ζήτησαν να επεκταθεί η έρευνα και στην τρέχουσα περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και που επιχειρούσε να αντικρούσει η κυρία Νίνα Κασιμάτη (ΣΥΡΙΖΑ) εξηγώντας ότι τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων θα απασχολήσουν ούτως ή άλλως την ολομέλεια της Βουλής. Σε κάθε περίπτωση όμως η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής έχει εξελιχθεί σε μπούμερανγκ για το Μέγαρο Μαξίμου καθώς αντι να αναζητούνται πιθανές πολιτικές ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων συζητείται αν θα πρέπει να ερευνηθούν οι ενέργειες της κυβέρνησης Τσίπρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το protothema,  ο κ. Λοβέρδος επισήμανε ότι «Δεν θα μείνουν εκτός πεδίου ερευνών τα ελλείμματα της κυβέρνησης Καραμανλή» για να προσθέσει «Εάν ισχύουν όσα ακούμε για την νέα συμφωνία της κυβέρνησης Τσίπρα και για μέτρα 4,5 δις ευρώ κατ έτος - 2015-2016 - τότε υπάρχει θέμα για την επιτροπή μας. Προκύπτει θέμα που θα απασχολήσει τις έρευνες της επιτροπής μας ακόμα και αν η πλειοψηφία δεν το επιθυμεί».

Πρότεινε η έρευνα να «σπάσει» σε πέντε περιόδους: από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ έως το τέλος διακυβέρνησης Καραμανλή, από τον Οκτώβριο 2009 εως Μάιο 2010, από 5.2010 εως 2.2012, από τον Φεβρουάριο 2012 εως το τέλος διακυβέρνησης Σαμαρά και η τελευταία περίοδος να αφορά την διακυβέρνηση Τσίπρα.

Πρόσθεσε ειδικότερα πως « Σήμερα ο υπουργός Οικονομιών Γ. Βαρουφάκης είπε ορισμένα τραγικά πράγματα για το PSI. Για τον κ. Βαρουφάκη οι μομφές από τον προεδρεύοντα της Βουλής (σ.σ. εννοεί τον κ. Αλ. Μητρόπουλο) ήταν σαφείς. Δεν θα δεχθείτε την εξέταση αλλά εξ αντικειμένου προκύπτει η ανάγκη διερεύνησης.  Σήμερα ο Παππάς μίλησε για ορισμένους την Γερμανία που διακινούν σενάρια Grexit και την ίδια ώρα στο εσωτερικό της χώρας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. εννοεί τον κ. Θ. Πετράκο) είπε πως η χώρα μπορεί να περπατήσει και μόνη της».

Από την πλευρά του ο κ. Βορίδης υποστήριξε πως «ενόψει της υπογραφής του 3ου μνημονίου μοιραία θα ανοίξει η συζήτηση».



Πηγή: capital.gr


Τρομακτικό ατύχημα στο Pikes Peak video!!!




Τυχεροί στην ατυχία τους ήταν οι Τζέρεμι Φόλεϊ και Γιούρι Κουζνέτσοφ. Στη προσπάθεια τους να «κατακτήσουν» το θρυλικό Πάικς Πικ, κατέληξαν να μετράνε τη πλαγιά!

Το Mitsubishi Lancer EVO 8 βγήκε από το δρόμο στο 16ο μίλι της ανάβασης του Κολοράντο και μετά… άρχισαν οι τούμπες. Το αγωνιστικό όχημα αναποδογύρισε πολλές φορές και διαλύθηκε χτυπώντας στα βράχια, στο ίδιο σημείο που πέρυσι είχε βγει εκτός δρόμο ο Μπόμπι Ρέτζεστερ.

Ευτυχώς, το πλήρωμα δεν τραυματίστηκε σοβαρά, με τον Φόλει να έχει σπάσει μόνο το πόδι του.




Πηγή : newsauto.gr


Σαλαμίνα και Λήμνος καλούν σε βοήθεια για τις ελλείψεις και την υποστελέχωση





της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Ερώτηση κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής του "Ποταμιού", Νίκος Ορφανός (Β’ Πειραιά), προς τον υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας. Την ίδια ώρα, στην Λήμνο πρέπει να επέμβει άμεσα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας καθώς οι καταστάσεις που λαμβάνουν χώρα στο νοσοκομείο είναι μοναδικού κάλλους...

Ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου, το Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας εκπέμπει SOS λόγω  σοβαρής έλλειψης αναλώσιμων και φαρμάκων. Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους τα αναλώσιμα.

Παρόμοια είναι εξάλλου η κατάσταση στην Λήμνο όπου η αποχώρηση της μίας παθολόγου από το νοσοκομείο, έχει δημιουργήσει χάος πρακτικό και διαχειριστικό...!

Όπως ναφέρουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, "το σκληρό ροκ της παθολογικής κλινικής συνεχίζεται και καθημερινά παίρνει και νέες διαστάσεις. Το κενό που άφησε  η αποχώρηση της Αγγελικής Βουτσά παίρνει χαρακτήρες που μόνο με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την υγεία δεν ταιριάζουν, αντίθετα εμφανίζονται σαν εφαρμογές των μνημονικών πολιτικών Γεωργιάδη και Βορίδη.

Ας ληφθεί υπόψιν ότι η Βουτσά κάλυπτε τις ανάγκες της κλινικής μόνη της για μεγάλο διάστημα σε βάρος της υγείας της και της οικογένειάς της για πολύ μικρότερες αμοιβές  και αντί για ευχαριστώ έφτασε να δέχεται τις επιθέσεις της διοίκησης και την υπονόμευση της θέσης της, θέμα στο οποίο έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν, με αποτέλεσμα φυσικά να εξαναγκασθεί σε παραίτηση και να κληθούν οι ιδιώτες γιατροί να καλύψουν το κενό.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε το γεγονός ότι ακόμη πριν την παραίτηση της κ. Βουτσά είχε αρχίσει η προσπάθεια διείσδυσης με την ανάθεση στον κ. Λούκα, σε άγνοια της διευθύντριας της κλινικής, της διενέργειας εξωτερικών ιατρείων. Σήμερα το λιγότερο που κοστίζει η ιστορία αυτή στο νοσοκομείο είναι 6.000€ το μήνα που θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμη στο διπλάσιο σχεδόν μιας και η απόφαση του ΔΣ δεν προβλέπει πουθενά το αντίθετο και είναι αποκλειστικά στην ευχέρεια της διοίκησης να ορίζει τον αριθμό των εφημεριών και των εφημερευόντων.

Βέβαια όπως είπε και ο κ. Λούκας «δεν είναι θέμα χρημάτων» αλλά όταν έχεις και το ιατρείο σου με όλα τα αβαντάζ του μέσα και έξω, 3.000€ είναι μια καλή τσόντα αυτές τις δύσκολες εποχές, εκείνο που δεν ξέρουμε είναι το αν θα δεχόταν να καλύπτουν το νοσοκομείο με τον ίδιο ζήλο αν δεν υπήρχε το θέμα των χρημάτων και βέβαια αν ισχύει κάτι τέτοιο γιατί πάρθηκε η απόφαση να αμείβονται για κάτι που ήταν διατεθειμένοι να προσφέρουν δωρεάν..."

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης για το ΚΥ Σαλαμίνας:

Προς: Τον Υπουργό Υγείας

Θέμα:  Οριακή η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας

Τραγική εξακολουθεί να παραμένει από το 2011 η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας. Το νησί, στο οποίο ζουν μόνιμα 33 με 36 χιλιάδες κάτοικοι  και  την καλοκαιρινή περίοδο μπορεί να φθάσουν από 100 μέχρι 300 χιλιάδες, εξυπηρετεί μόνο ένα Κέντρο Υγείας χωρίς, εδώ και χρόνια, την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή.
Στο Κέντρο Υγείας του μεγαλύτερου νησιού του Αργοσαρωνικού δεν υπάρχουν- μεταξύ άλλων - οι βασικές ειδικότητες του καρδιολόγου, του χειρουργού και του ορθοπεδικού.Ο μοναδικός Ακτινολόγος είναι με απόσπαση εξαμήνου από την Σαντορίνη, η  σύμβαση του Μικροβιολόγου λήγει τον Δεκέμβριο, ενώ δεν υπάρχει μικροβιολογικό εργαστήριο για απλές εξετάσεις αίματος.Υπάρχουν μόνο δύο κλίνες για βραχεία νοσηλεία και το 2014 χρειάστηκε να νοσηλευτούν περίπου 3.000 άνθρωποι για ενέσεις λόγω χρόνιων ασθενειών. Ένας παιδίατρος μπορεί να κάνει και πέντε εφημερίες και στις εφημερίες υπάρχει μόνο ένας επιμελητής, ένας ειδικευόμενος και ένας αγροτικός γιατρός.
Δεν υπάρχει επανδρωμένο ασθενοφόρο και σε περίπτωση που χρειαστεί συνοδεία ένα βαρύ περιστατικό, το οποίο πρέπει να συνοδευτεί από επιμελητή, ο νόμος του απαγορεύει την εγκατάλειψη της θέσης του.
Το Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας εκπέμπει SOS λόγω σοβαρής έλλειψης αναλώσιμων και φαρμάκων. Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να πληρώνουν με δικά τους λεφτά για να αγοράσουν γάζες, τσιρότα, ενέσεις ή ειδοποιούν τους ασθενείς  να φέρουν δικά τους, αλλά  και ιδιώτες προσφέρουν δωρεάν γάντια, βαμβάκι και οινόπνευμα!

Οι γιατροί είναι κάτοικοι άλλης περιοχής και το κόστος μεταφοράς τους  το καλύπτουν από το μισθό τους, πληρώνοντας καθημερινά 12 ευρώ στο φέρυ μπότ. Επιπροσθέτως δεν έχει προβλεφθεί πρόγραμμα σίτισής τους όταν κάνουν εφημερίες που αγγίζουν τις 36 ώρες.
Παρά τα συνεχή και δικαιολογημένα αιτήματα για ενίσχυση του μοναδικού κέντρου υγείας του νησιού η Β’ Υγειονομική Περιφέρεια – Πειραιώς και Αιγαίου δηλώνει αδυναμία να βοηθήσει.
Τραγική ειρωνεία είναι επίσης ότι ενώ, μετά από δωρεά, επανδρώθηκε το Κέντρο Υγείας με μηχάνημα υπερηχογράφου δεν υπάρχει κανένας ειδικός γιατρός για να το χειριστεί.
Επίσημα έχουν καταγραφεί 120 περιστατικά βίας και έχουν πάει στον εισαγγελέα ασθενών ναρκομανών, αγανακτισμένων ή απελπισμένων εναντίον των γιατρών τη στιγμή που δεν υπάρχει προσωπικό ασφαλείας.
Τέλος, οι εργαζόμενοι κρούουν τoν κώδωνα του κινδύνου και για τις συνθήκες υγιεινής του Κέντρου Υγείας. Η κατάσταση είναι απελπιστική, ειδικά τον χειμώνα όταν βρέχει, και στάζει το νερό μέσα στις κλίνες, τα δύο μοναδικά κρεβάτια είναι σπασμένα ενώ τα τελευταία χρόνια δεν εφοδιάζεται με πετρέλαιο και δεν υπάρχει καθόλου θέρμανση.

Δεδομένου πως ξεκινά η καλοκαιρινή περίοδος και οι ανάγκες για πρώτες βοήθειες θα αυξηθούν στην ευρύτερη περιοχή,
δεδομένου πως οι πρωτοβουλίες σας για πρόσληψη 4.500 εργαζομένων που εξαγγείλατε μετατίθενται κι αυτές για το επόμενο έτος, κατά δήλωση σας,
δεδομένου πως οι προτάσεις σας για αξιολόγηση των δομών θα έχουν ολοκληρωθεί αφού έχει τελειώσει η τουριστική περίοδος,

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο Υπουργός:
Με ποιο τρόπο θα μπορέσετε να καλύψετε άμεσα τις χρόνιες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού του ΚΥ και να χρηματοδοτήσετε τα αναλώσιμα υλικά και τα φάρμακα τα οποία ακόμα υπάρχουν λόγω των φιλότιμων προσπαθειών των εργαζομένων και ιδιωτών;
Έως πότε θα πληρώνουν οι γιατροί από την τσέπης τους για τη μεταφορά τους στο νησί και δε θα υπάρχει καμία μέριμνα σίτισης για εκείνους όταν οι εφημερίες τους ξεπερνούν τις 36 ώρες;
Τι προτίθεστε να κάνετε για τη συντήρηση του κτιρίου που παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα υγρασίας και εγκυμονεί κινδύνους για την υγιεινή τόσο των γιατρών όσο και των ασθενών;
Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε την παρανοϊκή κατάσταση να υπάρχει υπερηχογράφος χωρίς ειδικευμένο γιατρό και μικροβιολόγος χωρίς εργαστήριο για την ανάλυση αίματος;
       

      Ο ερωτών Βουλευτής
 Νικόλαος Ορφανός – Β’ Πειραιά



Πηγή : iatropedia.gr

.




ΕΣΕΕ: Μελέτη τριών σεναρίων για τον ενιαίο ΦΠΑ





Το εμπόριο δηλώνει ότι δεν είναι αρνητικό σε ένα ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ χαμηλότερο του σημερινού 23%, που θα συνοδεύεται βεβαίως με ένα πολύ χαμηλό συντελεστή. Αυτό ανέφερε σε σημερινή δήλωσή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης προσθέτοντας: "ωστόσο, μας απασχολεί ιδιαίτερα τι θα επιφέρει ο ενιαίος συντελεστής στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ της νησιωτικής Ελλάδας καθώς και στα είδη πρώτης ανάγκης".

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας απέστειλε στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, καθώς και σε όλους τους αρμόδιους αναπληρωτές υπουργούς μια μελέτη τριών σεναρίων ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, στην προσπάθειά της να διερευνήσει την επίδραση που θα έχει στην πραγματική οικονομία και στο μέσο καταναλωτή η ριζική αναμόρφωση του υφιστάμενου πλαισίου.

Πιο συγκεκριμένα, παρατίθενται οι βασικές αλλαγές που θα επέλθουν τόσο στην καθημερινότητα χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών όσο και στις συνήθειες του καταναλωτικού κοινού. Γίνεται ανάλυση της νέας κατάστασης που θα διαμορφωθεί κυρίως στους κλάδους του εμπορίου, του τουρισμού, της εστίασης και των μεταφορών από τη μετάταξη των συντελεστών ΦΠΑ, με βάση τα τρία επικρατέστερα σενάρια των τελευταίων ημερών, ενώ επισημαίνονται ταυτόχρονα τα οφέλη και οι επιβαρύνσεις που αναμένεται να καρπωθούν ή να υποστούν οι καταναλωτές.

Τα βασικότερα σημεία και συμπεράσματα της μελέτης του ινστιτούτου της ΕΣΕΕ είναι:

- Τα τρία κυριότερα σενάρια μετάταξης των συντελεστών ΦΠΑ, είναι πρώτο εκείνο του ενιαίου συντελεστή 16% με έναν υπερμειωμένο της τάξεως του 8%, το δεύτερο που προβλέπει ενιαίο συντελεστή 18% με έναν πολύ χαμηλό που ισοδυναμεί με 6,5% και το τρίτο με ενιαίο συντελεστή 20% και έναν χαμηλό 10%. Με σημείο αναφοράς τον κλάδο του εμπορίου, μπορεί στατιστικά τα σενάρια να ισοδυναμούν με μείωση των φορολογικών εσόδων του κράτους, από την άλλη όμως η πτώση των τιμών αναμένεται να τονώσει την ιδιαίτερα χαμηλή καταναλωτική δαπάνη. Η μείωση κρατικών εσόδων ύψους 7,1 δις ευρώ (1ο σενάριο), 2,2 δις ευρώ (2ο σενάριο) και 3,3 δις ευρώ (3ο σενάριο) λόγω μείωσης του ΦΠΑ, εκτιμάται πως θα επιστρέψουν με πολλαπλασιαστικό τρόπο στην αγορά, εξαιτίας του θετικού αντίκτυπου που θα έχει στους καταναλωτές η πτώση του κόστους προμήθειας προϊόντων. Οι θετικές προσδοκίες που θα δημιουργηθούν θα συμβάλλουν στην αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ και της ροπής κατανάλωσης, προσδίδοντας ώθηση στην πραγματική οικονομία.

- Η μείωση των τιμών σε συνδυασμό με την ενδυνάμωση και τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης (ηλεκτρονικές διασταυρώσεις των δηλωθέντων στοιχείων, λογισμικά ανίχνευσης και πάταξης της φοροδιαφυγής ιδίως στο ΦΠΑ, η διασύνδεση των ταμειακών με τη ΓΓΠΣ κ.α.) εκτιμάται πως θα συντελέσει ουσιωδώς στην εξασθένιση του κινήτρου της φοροδιαφυγής και στην εμπέδωση της στοιχειώδους φορολογικής συνείδησης που πρέπει να διακρίνει το σύνολο των υπόχρεων φυσικών προσώπων. Η τόνωση των κρατικών φορολογικών εσόδων σε συνδυασμό με την αυξητική τάση της ιδιωτικής κατανάλωσης στην διάρκεια του 2015, μπορεί να απεγκλωβίσει την πραγματική οικονομία από την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.

- Παρόλα αυτά, η ενδεχόμενη κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά θα αποτελέσει ένα βαρύ χτύπημα για τη νησιωτική Ελλάδα και την εθνική οικονομία εν γένει. Πιο συγκεκριμένα, η μετάταξη των υφιστάμενων συντελεστών ΦΠΑ από 5%, 9% και 16% στα επίπεδα του ενιαίου συντελεστή 18% ως 20%, θα επιφέρει μία άνευ προηγουμένου αύξηση του επιπέδου των τιμών σε σειρά προϊόντων, καθιστώντας τη μόνιμη διαβίωση των νησιωτών στους τόπους καταγωγής τους ασύμφορη. Ο μειωμένος ΦΠΑ δεν θεσπίστηκε ούτε με βάση χαριστικά αλλά ούτε και επιλεκτικά κριτήρια, αλλά αντισταθμίζει τα έξοδα που καταβάλλονται για τη μεταφορά προϊόντων από και προς την ηπειρωτική χώρα, το κοινώς γνωστό ως «θαλάσσιο μεταφορικό ισοδύναμο». Κατά γενική παραδοχή η οικονομική δομή των κοινωνιών αυτών, βρίσκεται σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, εξαιτίας του υψηλού κόστους μεταφοράς.

- Ο εμπορικός κόσμος τάσσεται αναφανδόν εναντίον οποιοδήποτε εισπρακτικού μέτρου έμμεσης φορολογίας, που πλήττει οριζοντίως και χωρίς καμία διάκριση το σύνολο των πολιτών. Με βάση τα παραπάνω, τόσο η επικείμενη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ όσο και η επιβολή πρόσθετων τελών διαμονής στον κλάδο του τουρισμού (από 6,5% για τα καταλύματα στο 9%, στο 10% ή ακόμη και στο 18%) σε συνδυασμό με πιθανές ανατιμήσεις που θα προκύψουν στο χώρο της εστίασης (υπαγωγή στον ενιαίο συντελεστή 18% ή στο 20%), θα οδηγήσουν στην απεμπόληση πληθώρας ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων και στην ασύμμετρη επιβάρυνση του μέσου καταναλωτή.

5. Πιο αναλυτικά, η υιοθέτηση συντελεστή ΦΠΑ 9% στον κλάδο του τουρισμού θα επιφέρει επιβάρυνση στον κλάδο και αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 88,6 εκ. ευρώ, ενώ η μετάταξη του εν λόγω φόρου στο 10% ισοδυναμεί με αύξηση των υφιστάμενων εσόδων κατά 124 εκ. ευρώ. Βεβαίως στο απευκταίο σενάριο που αποφασιστεί ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 18% σε τουρισμό και εστίαση τα έσοδα του κράτους μπορεί να εκτοξεύονται στα 638 εκ. ευρώ και στα περίπου 1,13 δις ευρώ αντίστοιχα, το πλήγμα όμως που θα υποστεί η καταναλωτική δαπάνη και η αγορά θα είναι πολύ σοβαρή. Για το χώρο της εστίασης όμως υπάρχει ένα ακόμη σενάριο, το οποίο προβλέπει την υπαγωγή των παρεχόμενων υπηρεσιών του κλάδου στον ενιαίο συντελεστή 20%, με τις επιβαρύνσεις των καταναλωτών να ανέρχονται στα 438 εκ. ευρώ και τις καταστροφικές συνέπειες στην καταναλωτική δαπάνη και στην απασχόληση να είναι ανυπολόγιστες.

- Η δυσχερής θέση στην οποία θα επέλθουν τα ασθενέστερα οικονομικώς νοικοκυριά επιτείνεται, μεταξύ άλλων από την αναρρίχηση του συντελεστή ΦΠΑ για την πλειονότητα της κατηγορίας των τροφίμων από το 13% στο 18% ή ακόμα και 20%. Ο δείκτης της συγκεκριμένης ομάδας προϊόντων (διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά) σε αντίθεση με τις έντονα αποπληθωριστικές πιέσεις που σημειώνονται στην ελληνική οικονομία τα δύο τελευταία έτη συνεχίζει την ανοδική του πορεία το τρέχον έτος, ελέω κυρίως της ανελαστικότητας που εμφανίζει η συγκεκριμένη δαπάνη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2ου σεναρίου, τα φορολογικά έσοδα του ΦΠΑ στον κλάδο του εμπορίου θα αυξηθούν κατά 1,7 δις στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ας ελπίσουμε πως τα σενάρια θέσπισης ενός χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στα επίπεδα του 10%, στον οποίο θα εμπίπτουν μεταξύ άλλων και ο υποκλάδος των τροφίμων, εν τέλει θα ευοδωθούν και θα προσδώσουν την αναγκαία τόνωση στην αγορά και την οικονομική ελάφρυνση περίπου 1 δις ευρώ στους τελικούς καταναλωτές σύμφωνα με το 3ο σενάριο.

- Η θέσπιση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στα επίπεδα του 18% ή του 20% αναμένεται πως θα επηρεάσει και τις τιμές των οδικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών. Μπορεί βεβαίως το κόστος μεταφοράς των εμπορευμάτων να συρρικνωθεί, η αύξηση όμως του ΦΠΑ από το 13% στο 18% ή στο 20% στα εισιτήρια είναι σχεδόν σίγουρο πως θα επιβαρύνει το επιβατικό κοινό (επιβάρυνση καταναλωτών κατά 140 εκ. ευρώ και 292 εκ. ευρώ αντίστοιχα με βάση τα στοιχεία που παρατίθενται στους πίνακες που ακολουθούν), προκαλώντας μείωση της ζήτησης, εξανεμίζοντας με αυτόν τον τρόπο οποιαδήποτε επιπρόσθετα κρατικά φορολογικά έσοδα.

Όπως δήλωσε ο κ. Κορκίδης : «...Αναφορικά με παλαιότερες σκέψεις αλλαγών στο καθεστώς ΦΠΑ και όπως είχε υπολογιστεί από το 2014, η επίπτωση εφαρμογής ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 18% και αντίστοιχου χαμηλού στο 9% θα οδηγούσε σε αύξηση του τιμαρίθμου μεταξύ 2,4% έως 2,6% και περίπου 4,5% στη διατροφή. Ωστόσο, όπως γνωρίζουμε σε κάθε μεταβολή φόρων η αγορά, λόγω "ακινησίας", συνήθως απορροφά οριακές αυξήσεις... Το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ θα επικαιροποιεί συνεχώς και πολύ προσεκτικά τη σχετική μελέτη, για όλους τους κλάδους του εμπορίου, της διατροφής και των υπηρεσιών, καθώς και των χερσαίων και θαλάσσιων μεταφορών..."




Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ, capital.gr


Φιλιππίνες: 72 οι νεκροί από τη φωτιά στο εργοστάσιο υποδημάτων



Σε 72 έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών από τη φωτιά σε εργοστάσιο που κατασκεύαζε σαγιονάρες στη Μανίλα των Φιλιππίνων.

Η πυρκαγιά φαίνεται ότι ξεκίνησε από σημείο που γίνονταν εργασίες οξυγονοκόλλησης, οι σπίθες από την οποία έφτασαν σε εύφλεκτο υλικό.

Ο Ρέξλον Γκατσαλιάν, δήμαρχος της Βαλενζουέλα Σίτι στη Μανίλα, εξέφρασε την ελπίδα κάποιοι από τους αγνοούμενους εργάτες να έχουν καταφέρει να απεγκλωβιστούν.

Oι περισσότεροι εργάτες πέθαναν από ασφυξία.

Σύμφωνα πάντα με τους πυροσβέστες, λίγο προτού ξεσπάσει η πυρκαγιά, πραγματοποιούνταν εργασίες οξυγονοκόλλησης στην κεντρική είσοδο του εργοστασίου. Της πυρκαγιάς, προσθέτουν, προηγήθηκε έκρηξη. Ολα συνέβησαν αστραπιαία, εν μέρει λόγω του ότι στο εργοστάσιο υπήρχαν εύφλεκτα υλικά.

Περίπου 200 με 300 άνθρωποι βρίσκονταν την ώρα της πυρκαγιάς στο εργοστάσιο, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του εργοστασίου.


Πηγή


Συνεδριάζει σήμερα το ΔΝΤ αποκλειστικά για την Ελλάδα



Κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ είναι προγραμματισμένη για σήμερα στις 21:30 ώρα Ελλάδας με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την Ελλάδα και ενημέρωση από τον Πολ Τόμσεν.

Της συνεδρίασης αναμένεται μάλιστα να προεδρεύσει η Κριστίν Λαγκάρντ. Ο κ. Τόμσεν θα ενημερώσει για τα όσα συμβαίνουν στις Βρυξέλλες και για τα όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας.

Στο Eurogroup της Ρίγας μάλιστα ο κ. Τόμσεν είχε σπεύσει να μιλήσει για ανάγκη «κουρέματος» χρέους, λύση την οποία είχαν απορρίψει οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου.

Ο Ντράγκι στην Ουάσιγκτον

Επίσης στην Ουάσιγκτον έφθασε το βράδυ της Τετάρτης τοπική ώρα ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Αναμένεται να συναντηθεί με την Κριστίν Λαγκάρντ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενώ θα μιλήσει και σε ανοιχτή εκδήλωση του Ταμείου.

Παραμένει άγνωστο το εάν θα συμμετάσχει «τιμής ένεκεν» και στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ για την Ελλάδα.


Πηγή : tovima.gr


«Πιάνει πάτο» η κτηματαγορά - Μείωση 7,5% στις τιμές των κατοικιών το 2014 - Υποχώρηση 3,9% το πρώτο τρίμηνο 2015 (πίνακας)




Υποχωρεί ο ρυθμός πτώσης των κατοικιών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος. Το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν ελαφρά καλύτερο από προηγούμενες περιόδους, σημάδι ότι οι τιμές στην κτηματαγορά έχουν σχεδόν πιάσει πάτο. Ωστόσο, για το σύνολο της προηγούμενης χρονιάς, τα σπίτια στην Ελλάδα έγιναν κατά 7,5% φθηνότερα.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι συνεχίζει να μειώνεται ο αριθμός των συναλλαγών που εκτελούνται με τη διαμεσολάβηση κάποιας τράπεζας, κάτι που δείχνει ότι απουσιάζει παντελώς το ενδιαφέρον για λήψη στεγαστικών δανείων.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος:
Με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα, εκτιμάται ότι το α΄ τρίμηνο του 2015 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο μειωμένες κατά 3,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Για το σύνολο του 2014, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 7,5% (-9,1%, -8,0%, -7,2% και -5,4% το α΄, β΄, γ΄ και δ΄ τρίμηνο του 2014 αντίστοιχα), έναντι μείωσης κατά 10,9% το 2013.
Δείκτης τιμών διαμερισμάτων κατά παλαιότητα και γεωγραφική περιοχή
Πιο αναλυτικά, η μείωση των τιμών το α΄ τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014 ήταν 4,5% για τα “νέα” διαμερίσματα (ηλικίας έως 5 ετών) και 3,5% για τα “παλαιά” (ηλικίας άνω των 5 ετών). Για το σύνολο του 2014, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, ο αντίστοιχος μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης των τιμών των “νέων” διαμερισμάτων διαμορφώθηκε στο 6,6%, έναντι μείωσης 8,0% των “παλαιών” (2013: “νέα” -10,9%, “παλαιά” -10,8%).
Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι η μείωση των τιμών των διαμερισμάτων το α΄ τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014 ήταν 3,8% στην Αθήνα, 5,9% στη Θεσσαλονίκη, 4,1% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 3,0% στις λοιπές περιοχές της χώρας. Για το σύνολο του 2014, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, η μείωση των τιμών στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2013 ήταν 9,2%, 6,7%, 6,7% και 5,1% αντίστοιχα. Τέλος, για το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας, το α΄ τρίμηνο του 2015 οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν μειωμένες κατά 4,2% σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2014. Για το σύνολο του 2014, οι τιμές των διαμερισμάτων στις αστικές περιοχές μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 8,0%, έναντι μείωσης κατά 10,9% το 2013 (ο δείκτης αστικών περιοχών με βάση τον Ν. 4254/2014 χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας κατά τη μεταβίβαση ακινήτων).

Εκτιμήσεις οικιστικών ακινήτων
Οι εκτιμήσεις οικιστικών ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν με τη διαμεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος για οποιονδήποτε λόγο (χρηματοδότηση για αγορά, επαναδιαπραγμάτευση υφιστάμενων δανείων, εγγραφή εξασφάλισης για μη στεγαστικά δάνεια, μεταφορά οφειλών πελατών από μια τράπεζα σε άλλη κ.λπ.) έφθασαν το α΄ τρίμηνο του 2015 τις 3.270, έναντι 4.270 το δ΄ τρίμηνο του 2014 (αναθεωρημένα στοιχεία).
Σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2014, ο αριθμός των εκτιμήσεων το α΄ τρίμηνο του 2015 ήταν μειωμένος κατά 23,9%. Σε ολόκληρο το 2014 ο αριθμός των εκτιμήσεων αυτών έφθασε τις 17.044 (αναθεωρημένα στοιχεία), καταγράφοντας σημαντική μείωση κατά 30,3%, έναντι του προηγούμενου έτους (2013: 24.446).


           
ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΙΜΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ (1)
 
 

2013
2014*
2014 *
2015 *
 
α΄
β΄*
γ΄*
δ΄*
α΄*
 
Ι. ΣΥΝΟΛΟ
 
    Δείκτης τιμών (2007=100)
69,5
64,3
65,6
64,6
63,8
63,3
63,0
 
    (%) μεταβολή έναντι προηγούμενου έτους
-10,9
-7,5
-9,1
-8,0
-7,2
-5,4
-3,9
 



 
ΙΙ. ΚΑΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑ
 
   1.  Νέα (έως 5 ετών)
 
        Δείκτης τιμών (2007=100)
71,4
66,7
68,1
67,2
65,9
65,5
65,1
 
        (%) μεταβολή έναντι προηγούμενου έτους
-10,9
-6,6
-8,4
-6,4
-6,1
-5,4
-4,5
 
   2. Παλαιά (άνω των 5 ετών)
 
        Δείκτης τιμών (2007=100)
68,3
62,8
64,0
63,0
62,5
61,8
61,8
 
        (%) μεταβολή έναντι προηγούμενου έτους
-10,8
-8,0
-9,5
-9,0
-7,9
-5,5
-3,5
 



 
ΙΙΙ. ΚΑΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
 
   1.  Αθήνα
 
        Δείκτης τιμών (2007=100)
67,5
61,2
62,6
61,2
60,8
60,4
60,2
 
        (%) μεταβολή έναντι προηγούμενου έτους
-12,3
-9,2
-11,2
-9,9
-9,4
-6,3
-3,8
 
   2.  Θεσσαλονίκη
 
        Δείκτης τιμών (2007=100)
64,7
60,4
62,3
61,1
59,4
58,8
58,7
 
        (%) μεταβολή έναντι προηγούμενου έτους
-9,1
-6,7
-8,6
-6,5
-5,1
-6,3
-5,9
 
   3.  Άλλες μεγάλες πόλεις
 
        Δείκτης τιμών (2007=100)
71,9
67,1
68,0
67,8
66,9
65,7
65,2
 
        (%) μεταβολή έναντι προηγούμενου έτους
-10,4
-6,7
-8,1
-6,5
-6,1
-5,8
-4,1
 
   4.  Λοιπές περιοχές
 
        Δείκτης τιμών (2007=100)
73,3
69,6
70,9
69,9
68,9
68,8
68,7
 
        (%) μεταβολή έναντι προηγούμενου έτους
-9,1
-5,1
-6,2
-6,3
-4,7
-3,1
-3,0
 
   5.  Αστικές περιοχές (σύνολο)
 
        Δείκτης τιμών (1997=100)
177,4
163,2
166,6
164,2
161,6
160,6
159,6
 
        (%) μεταβολή έναντι προηγούμενου έτους
-10,9
-8,0
-9,8
-8,3
-8,1
-5,7
-4,2
 
            * Προσωρινά στοιχεία.
            Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος.
(1) Για την κατασκευή των δεικτών της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με τις τιμές στην αγορά οικιστικών ακινήτων χρησιμοποιούνται τα αναλυτικά στοιχεία τα οποία συγκεντρώνει το Τμήμα Ανάλυσης Αγοράς Ακινήτων από τις αρχές του 2009, με βάση την ΠΔ/ΤΕ 2610/31.10.2008, από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν τις εκτιμήσεις των τραπεζών για την τρέχουσα εμπορική αξία των οικιστικών ακινήτων, καθώς και πληροφορίες για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Ο αριθμός των εκτιμήσεων που έχουν ήδη αναγγελθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος (έως το τέλος Απριλίου του 2015) έφθασε συνολικά τις 651.452 (66,6% διαμερίσματα, 19,3% μονοκατοικίες, 6,0% μεζονέτες, 6,0% οικόπεδα, 2,1% λοιπά).


Πηγή : imerisia.gr



Τη στήριξη της ομογένειας ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας



Τη στήριξη της ομογένειας ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καλωσορίζοντας στο Μέγαρο Μαξίμου, αντιπροσωπεία της ομογενειακής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ.

«Δίνουμε μία σημαντική μάχη για τον ελληνικό λαό και η στήριξη της ομογένειας είναι σημαντική, ιδιαίτερα όταν η ομογένεια στις ΗΠΑ έχει τη δυνατότητα να παρέμβει σε μία δύναμη που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Μπορώ να πω ότι η στήριξη αυτή είναι σημαντική», πρόσθεσε.


Πηγή : naftemporiki.gr


Κατάληψη στα γραφεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας



Οι εργαζόμενοι ζητούν από τα αρμόδια υπουργεία την ευαισθητοποίηση για την λύση των προβλημάτων στις αερομεταφορές

Κατάληψη στα γραφεία της κεντρικής υπηρεσίας της ΥΠΑ πραγματοποιείται αυτή την ώρα απο την ΟΣΥΠΑ με τους εργαζόμενους να ζητούν από τα αρμόδια υπουργεία την ευαισθητοποίηση για την λύση των προβλημάτων στις αερομεταφορές.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας σε ανακοίνωση της τονίζει πως η ΥΠΑ έχει ετησίως σημαντικά έσοδα τα οποία σύμφωνα με τις διεθνείς απαιτήσεις της χώρας πρόκειται για χρήματα που είναι ανταποδοτικά και πηγαίνουν για την συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των αεροδρομίων και της αεροναυτιλίας.

Ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ Βασίλης Αλεβιζόπουλος σε δηλώσεις του στο protothema.gr αναφέρει ότι «τα ανταποδοτικά τέλη, όχι μόνο δεν δίνονται στην υπηρεσία αλλά κρατούνται για τον προϋπολογισμό και την εξυπηρέτηση των αναγκών της χώρας παρόλο που η ΥΠΑ έχουν μηνιαίως έσοδα που αγγίζουν τα 50εκατ. ευρώ».

Η ΟΣΥΠΑ υπογραμμίζει, μάλιστα, πως όλο αυτό που συμβαίνει, «είναι ένα καλοστημένο παιχνίδι με σκοπό την απαξίωση των κρατικών αεροδρομίων προκειμένου να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για την ιδιωτικοποίηση τους».

Οι εργαζόμενοι ζητούν είναι να σταματήσει η κυβέρνηση την οικονομική ασφυξία, να δοθούν χρήματα για την συντήρηση των αεροδρομίων και της αεροναυτιλίας, να δοθούν τα χρωστούμενα στην φύλαξη, στην καθαριότητα και στους προμηθευτές και τέλος να δοθούν άμεσα τα οφειλόμενα αργιών και νυχτερινών στους εργαζόμενους.

Την ερχόμενη εβδομάδα, εάν δεν εισακουστούν οι απαιτήσεις της ΟΣΥΠΑ θα προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.


Πηγή : protothema.gr





Χρυσοβελώνη: Οι ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουν μέτρα που πονάνε



Με τη διαπραγμάτευση να συνεχίζεται και στο τραπέζι να βρίσκονται μέτρα που προκαλούν αντιδράσεις βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση, ήδη έχουν αρχίσει οι προειδοποιητικές «βολές».

Η εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, στο Mega ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά μέτρα λιτότητας, τονίζοντας ότι οι ΑΝΕΛ «δεν θα ψηφίσουν μέτρα που πονάνε» και πως ο πρωθυπουργός το γνωρίζει.

«Δεν συμφωνούμε με τέτοια μέτρα. Όταν για παράδειγμα μου λέτε αυτά για τον ΦΠΑ 20% κτλ. Αυτή τη στιγμή, όμως, ακόμη και για το θέμα του ΦΠΑ γίνεται διαπραγμάτευση, γίνεται προσπάθεια. Υπάρχει ανταλλαγή απόψεων, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα.

»Οι ΑΝΕΛ το έχουν ξεκαθαρίσει, ο πρωθυπουργός το ξέρει, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχτούμε μέτρα λιτότητας, υφεσιακά μέτρα, μέτρα δηλαδή που θα πονέσουν και θα εξαθλιώσουν ακόμα περισσότερο τον ελληνικό λαό. Γιατί η εντολή που πήραμε είναι πολύ συγκεκριμένη. Αν είναι μέτρα που πονάνε, δεν θα τα ψηφίσουμε».


Πηγή


Αρ. Μπαλτάς: Εν τη ρύμη του λόγου μου η φράση για τη «ρετσινιά της αριστείας»



Στη ρύμη του λόγου απέδωσε ο υπουργός Παιδείας Αρ. Μπαλτάς την αναφορά του περί «ρετσινιάς της αριστείας» αναγνωρίζοντας ότι επρόκειτο για υπερβολική φράση.
«Προφανώς, η αριστεία δεν είναι ρετσινιά αν θες να την πάρεις σοβαρά και την κουβεντιάσεις σοβαρά», δήλωσε το πρωί στο Mega, υποστηρίζοντας πως χρησιμοποίησε «ένα ρητορικό σχήμα» που ήθελε να δείξει ότι «άλλο η πίεση προς τα πάνω και άλλο η χαρά ότι μορφώνομαι και μαθαίνω».

Ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου που θα βγει σε διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα αντιμετωπίζει επείγοντα προβλήματα της ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ δεν άφησε ασχολίαστο το σύνθημα «Όχι Μπαλτάς στην Παιδεία». Όπως είπε πρόκειται για «θέμα και αισθητικής, δηλαδή το να κάνεις σύνθημα την τυχαιότητα ενός ονόματος είναι θέμα πως αισθάνεσαι ότι μπορείς να αντιπολιτευτείς μια κατάσταση, τι αισθητική παιδεία έχεις».

Για τους αιώνιους φοιτητές ο κ. Μπαλτάς υποστήριξε ότι υπάρχουν κατάλογοι σε κάθε γραμματεία και όταν περάσουν δυο χρόνια μετά τη νόμιμη φοίτηση, γίνονται ανενεργοί και δεν συμμετέχουν σε καμία παροχή του πανεπιστημίου, σε συγγράμματα, σίτιση. «Αν τους διαγράφαμε θα χρειάζονται ειδική διαπιστωτική πράξη για τον καθένα και ατέρμονη γραφειοκρατική διαδικασία για τους διοικητικούς που οι ίδιοι νόμοι τους έδιωξαν» εξήγησε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι η απόφαση του υπουργείου είναι να μην πειράξουν τους καταλόγους και αν κάποιος θέλει να ενεργοποιήσει την εγγραφή του να μπορεί να το κάνει.

Αναφορικά με τα πρότυπα και τα πειραματικά σχολεία, τόνισε ότι το υπουργείο δεν τα καταργεί, αλλά διακρίνει τις δυο κατηγορίες. «Τα πρότυπα είναι πολύ καλά σχολεία με διδάσκοντες με περισσότερα προσόντα, όπου δοκιμάζεται συνήθως σε συνάρτηση με κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα» είπε προσθέτοντας ότι κάποια από αυτά είχαν και έχουν εξετάσεις τις οποίες το υπουργείο αφήνει, ενώ στα πειραματικά σχολεία υπογράμμισε ότι «πάντα πρέπει να υπάρχει κλήρωση εξ ορισμού να δοκιμαστούν οι νέες μέθοδοι διδασκαλίας σε ένα εύρος μαθητών που προέρχονται από όλες τις κοινωνικές τάξεις, από όλα τα μορφωτικά περιβάλλοντα και άρα να μπορούν να δοκιμαστούν αυτές, σε ένα πλαίσιο που καθρεφτίζει κατά κάποιο τρόπο κοινωνικές και εκπαιδευτικές προϋποθέσεις του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας».

Για τα φροντιστήρια αναγνώρισε ότι υπάρχουν πολλοί άξιοι εκπαιδευτικοί που δεν βρίσκουν αλλού δουλειά», αλλά όπως σημείωσε, «θέλουμε να μειώσουμε τη συμβολή των φροντιστηρίων στην προετοιμασία των φοιτητών και να αναδείξουμε τον αυτόνομο ρόλο των λυκείων και των δημόσιων σχολείων». «Προσπαθούμε να μειώσουμε τις πολλές εξετάσεις στο επίπεδο του δημόσιου σχολείου ώστε τα φροντιστήρια να μην έχουν πολλές λαβές να αποκτήσουν ας πούμε νέους μαθητές και δη σε πολύ μικρές ηλικίες... Στην εποχή μου φροντιστήριο πηγαίναμε το πολύ δυο φορές», συμπλήρωσε.
Σχετικά με τον τρόπο εκλογής διευθυντών στα σχολεία ανέφερε πως «ως τώρα υπήρχε μοριοδότηση και συνέντευξη που έπαιρνε κάποια μόρια» και «είχε παρατηρηθεί ότι η συνέντευξη έπαιζε πολύ μεγαλύτερο ρόλο στα μόρια και άρα ήταν ως ένα βαθμό συνέντευξη διαβλητή».
Αναφορικά με το άσυλο στα πανεπιστήμια αποσαφήνισε ότι το υπουργείο επαναφέρει «απλώς τον ορισμό του, ότι πανεπιστήμια είναι χώροι που διακινούνται ελεύθερα οι ιδέες» και «σε ό,τι αφορά την προστασία των πανεπιστημιακών χώρων, αφήνουμε τα πράγματα ακριβώς όπως τα έχει ο νόμος Διαμαντοπούλου».

Για τον διαχωρισμό εκκλησίας - κράτους επισήμανε ότι «προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ στρατηγικά είναι υπέρ του διαχωρισμού εκκλησίας και κράτους αλλά αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα με πολλές παραμέτρους κάποια στοιχεία του οποίου έχουν διογκωθεί και είμαστε σε διάλογο με την Εκκλησία στη βάση αυτή».

Πηγή: ΑΜΠΕ


Βαρουφάκης: Δεν υπογράφω συμφωνία που δεν θα μας βγάλει απο την κρίση


Ως υπουργός Οικονομικών θα αρνηθώ να βάλω την υπογραφή μου σε ένα πακέτο που μακροοικονομικά δεν θα είναι συνεπές, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκης απο το βήμα του Συνεδρίου του Economist. Παράλληλα, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει καμμία αλλαγή στον ΦΠΑ πριν το τέλος του καλοκαιριού, ενώ πρόσθεσε ότι οι όποιες αλλαγές θα είναι αντιυφεσιακές. Επίσης, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προτείνει την πλήρη και όχι την περαιτέρω αυτονόμηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, την καθιέρωση περιόδου χάριτος για εισφορές νεοφυών επιχειρήσεων (start up) και την διαχρονική ύπαρξη προγραμμάτων καταπολέμησης της φτώχειας.

"Αν κλείσουμε συμφωνία με μείωση επικουρικών συντάξεων και αύξηση ΦΠΑ για να πάρουμε μία δόση και μετά απο ένα μήνα έχουμε ξανά τα ίδια προβλήματα, αυτό είναι κάτι που δεν το θέλει κανείς" υποστήριξε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι πρέπει να ξεφύγουμε απο την αυστηρότητα.

Παράλληλα ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει "πάρα πάρα" πολλές προτάσεις στην διαπραγμάτευση, αναφέροντας την πλήρη αυτονόμηση της ΓΓΔΕ, τα μέτρα για την μείωση του κόστους του ασφαλιστικού συστήματος, τις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων, παρεμβάσεις στις αγορές προϊόντων και την απελευθέρωση επαγγελμάτων και άλλα. Στόχος είναι η συμφωνία να αποτελέσει διέξοδο στα προβλήματά μας και να επιτρέψει την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας.

Σε ότι αφορά το θέμα του χρέους και ειδικότερα τα ομόλογα που κατέχει η ΕυρωπαΙκή Κεντρική Τράπεζα, ο υπουργός Οικονομικών πρότεινε τα εξής:

Οι λήξεις των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, συνολικού ύψους 27 δισ. ευρώ (τα 6, 7 λήγουν Ιούλιο και Αύγουστο) να σταλούν στο απώτερο μέλλον. Εναλλακτικά πρότεινε να μεσολαβήσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) με την Ελλάδα να εκδίδει ομόλογο που θα αγοράσει ο ESM και το ομόλογο αυτό θα το ανταλλάξει ο ESM με τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ. Με τον τρόπο αυτό ο υπουργός εκτίμησε ότι το όφελος θα είναι διπλό, αφού και δεν θα πληρώσουμε τώρα τις υποχρεώσεις μας και η Ελλάδα θα μπορέσει να επωφεληθεί του προγράμματος εσωτερικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχουν και άλλες ιδέες για ανταλλαγές ομολόγων ώστε να εξομαλυνθούν οι λήξεις υποχρεώσεων προς τον EFSF την περίοδο 2012-22-23.

"Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να επανασχεδιαστεί" δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε ότι δεν μιλάει για "κούρεμα, διότι είναι κακή λέξη".


Πηγή


Ο Δήμος Καλλιθέας και πάλι ουραγός στην καταβολή προνοιακών επιδομάτων



γράφει ο Γιάννης Αθανασίου

Παλαιότερα επί δημαρχίας Κώστα Ασκούνη όσοι λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα περίμεναν τον δήμο Καλλιθέας να αρχίσει να πληρώνει ώστε να ξέρουν ότι άρχισε η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων.

Τώρα με την νέα δημοτική αρχή τους τελευταίους μήνες ο δήμος Καλλιθέας είναι πάντα τελευταίος.

Τα πρωτεία στην  καθυστέρηση παλαιότερα και βάση των όσων λένε οι δικαιούχοι  είχαν η Πάτρα, η Θεσσαλονίκη και μερικές άλλες πόλεις στην περιφέρεια τώρα ουραγός είναι ο δήμος Καλλιθέας ο οποίος έχει πάρει τα χρήματα την ίδια ημέρα που τα πήραν όλοι οι δήμοι που έχουν αρχίσει να πληρώνουν από προχθές.

Ο δήμος Πειραιά πληρώνει πάντα πρώτος μαζί με τον δήμο Λάρισας όπως γίνεται από εχθές 13/5/2015 και ο δήμος Αθηναίων σήμερα 14/5/2015 μαζί με την πλειοψηφία των δήμων της περιφέρειας δίνοντας τέλος στην αγωνία των δικαιούχων που ζουν από το επίδομα.

Για τον δήμος Καλλιθέας και σήμερα 14/5/2015 ούτε ο ΕΛΤΑ, ούτε οι τράπεζες γνωρίζουν εάν θα δεήσει να τα καταβάλλει αύριο 15/5/2015 η την Δευτέρα και το ερώτημα που γεννάται στους δικαιούχους αυτού του μεγάλου μητροπολιτικού δήμου είναι το γιατί αφού έχει τα λεφτά καθυστερεί τόσο ημέρες και δεν τα δίνει μαζί με τον Πειραιά και την Αθήνα, η ακόμα καλύτερα όπως τα έδινε πρώτη από όλου η προηγούμενη δημοτική αρχή; Ζούν άνθρωποι από αυτό το επίδομα.