Πριν από ένα χρόνο, από το βήμα της Δ.Ε.Θ., ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη -πρώτος στην Ε.Ε.- ανακοίνωσε τα πρώτα μέτρα για τη στήριξη των πολιτών έναντι των ενεργειακών ανατιμήσεων.
Παρακολουθώντας στη συνέχεια τις εντεινόμενες -εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία- αυξήσεις στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, που πλήττουν ολόκληρη την Ευρώπη, η Κυβέρνηση προχώρησε στην ενίσχυση των μέτρων και τη διεύρυνση των δικαιούχων, καθώς και σε έκτακτη οικονομική στήριξη στις οικονομικά αδύναμες ομάδες του πληθυσμού.
Εξαντλώντας κάθε δημοσιονομικό περιθώριο, χωρίς ωστόσο να θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα, η χώρα μας αναδείχθηκε, στο διάστημα που πέρασε, πρωτοπόρος στην Ε.Ε. σ’ ό,τι αφορά τη στήριξη πολιτών και επιχειρήσεων καθώς έχει ήδη διαθέσει για τον σκοπό αυτό, το μεγαλύτερο ποσοστό του Α.Ε.Π. Διέθεσε συγκεκριμένα το 3,7% του ΑΕΠ, ενώ ακολουθούν η Λιθουανία με 3,6%, η Ιταλία με 2,8%, η Τσεχία με 2,5% και έπονται η Ισπανία και η Αυστρία με 2,3% και η Γερμανία με 1,7% του ΑΕΠ τους.
Σημειώνεται ότι τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων στη χώρα μας για το 2022 θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για 8,5 δισ. ευρώ και αποτελούν το μεγαλύτερο πακέτο στην Ε.Ε., σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν και οίκων αξιολόγησης.
Σημειώνεται ότι από τον Ιούλιο τέθηκε σε εφαρμογή ένας νέος μηχανισμός στην τιμολόγηση ηλεκτρικής ενέργειας, που αναστέλλει τη ρήτρα αναπροσαρμογής, αφαιρεί άμεσα και μεταφέρει τα υπερέσοδα των προμηθευτών στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, από το οποίο διατίθενται για τη στήριξη των καταναλωτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το μήνα αυτό αντλούνται 1,1 δισ. από το Ταμείο Μετάβασης στα οποία προστίθενται άλλα 800 εκατ. από τον Προϋπολογισμό (σύνολο 1,9 δισ.) για την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των αυξήσεων στο ρεύμα. Απορροφάται, συγκεκριμένα, για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου το 100% της αύξησης, για τους οικιακούς καταναλωτές το 90%, για τους αγρότες το 82% έως το 99% και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως και το 80%.
Στο μεταξύ, για την περίοδο πριν το νέο μηχανισμό ψηφίστηκε διάταξη που προβλέπει φορολόγηση στα υπερέσοδα που είχαν έως τότε οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας με συντελεστή 90% (τον υψηλότερο στην Ευρώπη) η οποία θα εφαρμοστεί άμεσα, προκειμένου να διατεθούν και αυτά τα έσοδα για τη στήριξη των καταναλωτών.
Παράλληλα, για την αποτροπή αθέμιτων πρακτικών σε βάρος των καταναλωτών, η Κυβέρνηση προχώρησε στην επιβολή πλαφόν 5 ευρώ στα πάγια τέλη, επέβαλε στους προμηθευτές την υποχρέωση να δηλώνουν την καθαρή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας που θα ισχύσει στο επόμενο διάστημα, και έδωσε στους καταναλωτές τη δυνατότητα να αλλάζουν προμηθευτή χωρίς να καταβάλουν κάποια αποζημίωση.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου