Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

Ξεκινά η διαδικασία αποκατάστασης στο δάσος της Δαδιάς


 

Την άμεση οικολογική αποκατάσταση του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς, που επλήγη από τις καταστροφικές πυρκαγιές των προηγούμενων ημερών, ανακοίνωσαν ο υπουργός και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και Γιώργος Αμυράς.

Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

Τη χαρτογράφηση και αποτίμηση αλλαγών στο φυσικό κεφάλαιο και τις οικοσυστημικές υπηρεσίες, καθώς και την καταγραφή της σφοδρότητας της πυρκαγιάς σε επίπεδο ατόμου (δένδρου), με εικόνες πολύ υψηλής ευκρίνειας.

Παράλληλα, θα προσληφθεί έκτακτο προσωπικό (ορνιθολόγων και δασολόγων) για την υποστήριξη της τοπικής Μονάδας Διαχείρισης και των υπόλοιπων τοπικών υπηρεσιών, ενώ πραγματοποιείται και περίθαλψη άγριων ζώων σε συνεχή συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και ΜΚΟ.

Ήδη λειτουργεί Σταθμός Πρώτων Βοηθειών για την άγρια πανίδα, στο κτίριο της Μονάδας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο «ΑΝΙΜΑ». Στη δράση συμμετέχουν κτηνίατροι και έξι εθελοντές, οι οποίοι ήδη έχουν παράσχει πρώτες βοήθειες σε τραυματισμένες χελώνες και φρύνους. Παράλληλα, δυο ασπροπάρηδες, από τα σπάνια είδη γύπα που διαβιούν στην περιοχή, θα μεταφερθούν άμεσα και πάλι στις φωλιές τους.

Επίσης, θα γίνει αποκατάσταση του παρατηρητηρίου αρπακτικών, καθώς και της ταΐστρας των πτωματοφάγων που καταστράφηκαν από την πυρκαγιά, ενώ θα οριοθετηθούν -βάσει κινδύνου πλημμύρας- οι περιοχές στις οποίες θα πρέπει να υλοτομηθούν άμεσα για να γίνουν, εάν χρειαστεί, αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα.

Παράλληλα, θα γίνει αξιολόγηση, με βάση την οικολογική αποτίμηση, κατά πόσο υπάρχει ανάγκη αναθεώρησης του διαχειριστικού σχεδίου του Εθνικού Πάρκου για τις περιοχές που δεν έχουν καεί και θα προβλεφθεί για την άνοιξη του 2023 η επανάληψη της απογραφής των πληθυσμών των αρπακτικών πουλιών που είχε γίνει το 2020, έτσι ώστε να αποτυπωθεί πώς έχει επηρεαστεί η κατανομή και ο αριθμός των επικρατειών στο Εθνικό Πάρκο.

Τέλος, θα καταρτιστεί μακροπρόθεσμο σχέδιο συστηματικής παρακολούθησης του προστατευτέου αντικειμένου στην πληγείσα περιοχή με ορίζοντα 15 ετών κατ' ελάχιστο, για τη διαχρονική αποτύπωση των επιπτώσεων και της πορείας της αποκατάστασης.

Όπως αποκαλύπτουν τα πρώτα επιστημονικά στοιχεία, οι καταστροφές στο δάσος της Δαδιάς περιορίστηκαν περίπου στο μισό (22.097 στρέμματα) της συνολικής έκτασης (45.412 στρέμματα) που επλήγη.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου