Από «μοιραίο» πρόσωπο της περιόδου 2013-2014 -αφού έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά- και μέσα από κρυφές (και φρούδες) ελπίδες να ορκιστεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Φώτης Κουβέλης τελικά συμβιβάστηκε με τα παιχνίδια της ζωής.
Θα έχει πολιτικό προϊστάμενο τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος τον έχει χαρακτηρίσει «πατερίτσα», «ανεκδιήγητο πάστορα» και «άρχοντα των μαξιλαριών».
Ο τέως πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. θα ορκιστεί σήμερα αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας αφού το πολυπόθητο τηλεφώνημα από το Μέγαρο Μαξίμου επιτέλους… έγινε. Πέρασαν τουλάχιστον τρία χρόνια «αναμονής» μιας πρότασης από τον Αλέξη Τσίπρα που δεν ερχόταν αλλά ο κ. Κουβέλης δεν σταμάτησε να περιμένει και να στηρίζει με τις δημόσιες δηλώσεις του τον ΣΥΡΙΖΑ. Το όνειρό του εκπληρώθηκε και σίγουρα θα αισθάνεται δικαιωμένος.
Ηταν Ιούνιος του 2013 όταν ο κ. Κουβέλης αποχώρησε από την κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ μετά το «λουκέτο» στην ΕΡΤ. Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα που δινόταν μάχη να κρατηθεί όρθια, ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. επέλεξε το άλμα στο κενό μετά από σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. «Το μαύρο στην τηλεόραση και η βίαιη διακοπή των συχνοτήτων ήταν συγκεκριμένη πολιτική λογική. Για εμάς είναι ζήτημα δημοκρατικής νομιμότητας. Παρά τη διαταγή του προέδρου του ΣτΕ να ενεργοποιηθούν οι συχνότητες, η απόφαση αυτή δεν έτυχε εφαρμογής όπως όφειλε να πράξει η κυβέρνηση. Το μαύρο παραμένει στους τηλεοπτικούς δέκτες. Δεν επήλθε συμφωνία», δήλωσε επιρρίπτοντας ευθύνες στη Ν.Δ.
Την επιλογή του αυτή την πλήρωσε ακριβά, καθώς οι πολίτες όχι μόνο δεν τον δικαίωσαν αλλά του γύρισαν την πλάτη. Στις ευρωεκλογές του 2014 η ΔΗΜ.ΑΡ. υπέστη συντριβή λαμβάνοντας ποσοστό 1,2%.
Το δεύτερο μοιραίο λάθος του κ. Κουβέλη έγινε στη διαδικασία ψήφισης Προέδρου της Δημοκρατίας κι ενώ οι φήμες είχαν φουντώσει ότι θα ήταν υποψήφιος για την Προεδρία. Η κυβέρνηση έδωσε το «χρίσμα» στον Σταύρο Δήμα και ο τότε πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. επέλεξε να τον καταψηφίσει για να πέσει η κυβέρνηση και η χώρα να οδηγηθεί στις κάλπες. «Με βάση το σημερινό αποτέλεσμα, ανοίγει ο δρόμος για τις εκλογές», δήλωσε αμέσως μετά την πρώτη ψηφοφορία για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Κουβέλης. Λίγο νωρίτερα, χαρακτήριζε τις εκλογές «λύτρωση», χωρίς να κρύβει πλέον ότι η καταψήφιση του κ. Δήμα είχε καταστεί στρατηγικός του στόχος, προκειμένου, όπως είπε, «ο λαός να επιλέξει ποιες πολιτικές προτιμά».
Στον απόηχο των εξελίξεων ο κ. Κουβέλης ήταν κατηγορηματικός ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. δεν εξαπατήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως προς το ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας των δύο κομμάτων, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA. «Δεν είχαμε συζητήσει απολύτως τίποτα ούτε για ψηφοδέλτια ούτε για άλλα ζητήματα διότι εκείνο που προείχε για μας ήταν η προγραμματική συμφωνία και μάλιστα με συγκεκριμένες θέσεις τις οποίες πιστεύαμε ότι θα μπορούσε να αποδεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως οι όποιες συζητήσεις διεκόπησαν όταν ο κ. Τσίπρας σε κομματική εκδήλωση ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα του κόμματός του είναι η πρόταση που έκανε στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Κουβέλης απάντησε τότε πως η στάση που κράτησαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είχε να κάνει με την όποια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η αλλαγή της πολιτικής ήταν αναγκαία και γι’ αυτό δεν ψηφίσαμε ΠτΔ», είπε ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Και πάλι το παρασκήνιο είχε πάρει φωτιά, αυτή τη φορά για «μυστική συμφωνία» με τον κ. Τσίπρα ώστε ο κ. Κουβέλης να είναι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Τίποτα από αυτά δεν συνέβη και η ΔΗΜ.ΑΡ. κατέβηκε αυτόνομα στις εκλογές όπου ήρθε αντιμέτωπη με μια ακόμη συντριβή: Λαμβάνει μόλις 30.074 ψήφους και ποσοστό 0,49%.
Ο τέως πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. παραιτείται και στηρίζει ανοιχτά τον κ. Τσίπρα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ηταν κοινό μυστικό ότι ο κ. Κουβέλης περίμενε ένα τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό για μια θέση στο κυβερνητικό σχήμα ενώ πάντα είχε έναν καλό λόγο να πει για τον κ. Τσίπρα όταν βρισκόταν μπροστά σε πολιτικό αδιέξοδο.
Το φλερτ είχε συνέχεια: Τον Μάιο του 2016 ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα εθνικής κυριαρχίας με τη δημιουργία του υπερταμείου υποστηρίζοντας πως, όσο επαχθή μέτρα και αν περιλαμβάνει το τρίτο Μνημόνιο, «υπάρχουν περιθώρια να αντιρροπηθούν και να οδεύσει η χώρα στην έξοδο από την κρίση». Ενα μήνα αργότερα δήλωνε (Real FM): «Το ακριβές είναι ότι υποστηρίζω όχι τώρα, εδώ και πάρα πολύ καιρό, ότι πρέπει να επιτύχει και προς την κατεύθυνση αυτή, πράγματι, όποιες δυνάμεις έχω τις προσφέρω για την επιτυχία της διακυβέρνησης του τόπου την οποία θεωρώ και προοδευτική. Είναι επίσης ακριβές ότι πριν από κάποιο καιρό, δύο και πλέον μήνες, είχα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τον κ. Τσίπρα, με δική του πρωτοβουλία, αν θέλετε κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας του Μάξιμου και βεβαίως είχα κάποιες τηλεφωνικές επικοινωνίες αναφορικά με ζητήματα της τρέχουσας όσο και σημαντικής πολιτικής ζωής του τόπου και πάντοτε σε σχέση με όσα προβάλλονται ως αναγκαία και κρίσιμα ζητήματα για τον τόπο».
Ο κ. Κουβέλης δεν άλλαξε ποτέ «γραμμή», παρά το γεγονός ότι είχε στο παρελθόν ανταλλάξει πυρά με τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος είχε δηλώσει: «Ο άρχοντας των μαξιλαριών, ο κ. Κουβέλης, πάντα χρησιμοποιείτο και το δικό του κόμμα όπου χρειαζόταν». Από σήμερα θα συνεργάζονται στενά.
Κατερίνα Κατσαβού
Ελεύθερος Τύπος
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου