Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Τα σύννεφα παραμένουν πάνω από τη Βενεζουέλα



Οι σκιές γύρω από το μυστηριώδες ταξίδι Παππά στη Βενεζουέλα τον Αύγουστο του 2013 δεν διαλύθηκαν. Τα ερωτήματα που έθεσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος δεν έλαβαν σαφείς απαντήσεις από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και Ενημέρωσης, ο οποίος απέδωσε τα πυρά που δέχεται σε «πολιτικές σκοπιμότητες για φτηνό και μη χρήσιμο αντιπερισπασμό» και σε «κουτσομπολιά». Κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει ο Βαγγέλης Βενιζέλος στο πλαίσιο της Ωρας του Πρωθυπουργού, στην οποία προσήλθε να απαντήσει ο Ν. Παππάς, αυτό που επαναλήφθηκε από την πλευρά του ήταν ότι «ουδέν μεμπτόν» όσον αφορά τον σκοπό και το περιεχόμενο του ταξιδιού, το οποίο, όπως επανέλαβε, έγινε για να διερευνηθούν οι δυνατότητες εμπορικών σχέσεων με τη Βενεζουέλα. «Για να διερευνήσουμε τις δυνατότητες συνεργασίας και τη δυνατότητα ενίσχυσης των πολιτικών σχέσεων, διότι από το 2013 - πώς να το κάνουμε; - υπήρχε και μια υποψία ότι θα γίνουμε κυβέρνηση» είπε.

«Δεν αντιλαμβάνομαι ποιον ακριβώς φορέα εκπροσωπούσε και ποιο σκοπό εξυπηρετούσε ο διευθυντής του γραφείου του (τότε) αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή ο εκπρόσωπος ενός ριζοσπαστικού κόμματος, και τι νόημα έχει ένα κόμμα να βολιδοσκοπεί για εμπορικές σχέσεις, είτε στον αγροτοδιατροφικό τομέα είτε πολύ περισσότερο σε άλλους τομείς που συνδέονται με μεγάλες και ισχυρές επιχειρήσεις όπως είναι ο τομέας της ενέργειας και πιο συγκεκριμένα των πετρελαιοειδών», διερωτήθηκε ο Βενιζέλος.

Σημείωσε δε ότι την περίοδο εκείνη ο ίδιος ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά και υπουργός Εξωτερικών: «Δεν μας ζήτησε καμία βοήθεια ούτε μας ενημέρωσε για τίποτα η τότε αξιωματική αντιπολίτευση, δεν προκύπτει να έχει ενημερωθεί η ελληνική πρεσβεία στο Καράκας, δεν ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει διμερείς διακρατικές σχέσεις, οικονομικές, με τη Βενεζουέλα και, βεβαίως, πώς είναι δυνατόν, κατά ποίαν αντίληψη, αυτού του είδους οι επαφές γίνονται σε αυτό το πολυτελές και περίεργο περιβάλλον, με ιδιωτικά αεροσκάφη, με τροπικά νησιά, με πολυτελή ξενοδοχεία και βεβαίως με φιλοξενίες», είπε χαρακτηριστικά.

«Μεσάζοντας». Ακόμη, επισήμανε στον Παππά, «δεν νοείται ο εκπρόσωπος ενός κόμματος, και μάλιστα αριστερού όπως λέτε, να ασχολείται με οικονομικές σχέσεις με επιχειρήσεις, με εμπορικές συναλλαγές και να κάνει τον μεσάζοντα στην καλύτερη περίπτωση». Αναφορικά με τις επαφές με τον λιβανέζο επιχειρηματία Μαχέντ Χαλίλ ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ρώτησε αν «έκανε επαφές με εκπροσώπους της κυβέρνησης», αν «ήρθε χρησιμοποιώντας αεροσκάφος το οποίο χαρακτηρίστηκε ως κυβερνητικό και του δόθηκε η άδεια κυβερνητικής υπέρπτησης και προσγείωσης» (για το θέμα αυτό ο Παππάς τον παρέπεμψε στο ΥΠΕΞ ως αρμόδιο να απαντήσει για τις πτήσεις). Οσον αφορά τον κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου που συνόδευε τον Παππά στο ταξίδι, ο Βενιζέλος σχολίασε ότι «ο κ. Αρτεμίου είναι ένα θέμα, γιατί ειδικεύεται στις off shore εταιρείες», ενώ ρώτησε «τι σήμαινε η επίσκεψή του στο Μαξίμου;». 
    
Ο Παππάς σχολίασε ότι την περίοδο εκείνη δεν ήταν ούτε βουλευτής ούτε υπουργός ώστε «διά της υπογραφής του να αποτυπώσει οτιδήποτε και να επιβάλει κάτι περισσότερο». «Επαναλαμβάνω ό,τι έχω πει και δημοσίως ξανά και ξανά. Σε αυτό το ταξίδι δεν υπήρξε οτιδήποτε το μεμπτό», δήλωσε, και τόνισε ότι ενώ οι εμπορικές σχέσεις πολλών χωρών της ΕΕ είναι ανεπτυγμένες με τη Βενεζουέλα, όχι όμως και της Ελλάδας, «ούτε την περίοδο που ήσασταν εσείς υπουργός Εξωτερικών βεβαίως και κακώς», κάτι που απέδωσε σε «ιδεολογικές εμμονές του (τότε) κυβερνητικού σας εταίρου, ο οποίος εμφορούνταν και εμφορείται από τις ιδέες και τις συλλήψεις της ακραίας Δεξιάς».

Ενημέρωσε δε ότι τον Αύγουστο του 2015 ο τότε γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ελληνικού ΥΠΕΞ (ο εξάδελφος του Πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας) ταξίδεψε στη Βενεζουέλα όπου υπεγράφη μνημόνιο συναντίληψης για θέματα ενεργειακά. Και ότι στην επίσκεψη εκείνη παρευρίσκονταν και εκπρόσωποι των ελληνικών εταιρειών πετρελαίου Motor Oil και ΕΛΠΕ. Παράλληλα έκανε γνωστό ότι «ο ελληνόκτητος στόλος κάνει πάρα πολλές μεταφορές πετρελαίου της Βενεζουέλας» και ότι ελληνική εταιρεία έχει κατασκευάσει το δίκτυο σωληνώσεων, υποδομών, ύδρευσης και αποχέτευσης στην πρωτεύουσα Καράκας. Συνέστησε δε στον Βενιζέλο να μην υιοθετήσει «κάποιες ιδεολογικές εμμονές και ένα κεντρικό αφήγημα της άκρας Δεξιάς, ότι η Αριστερά στην Ευρώπη χρηματοδοτείται με τρόπο σκοτεινό από τη Δημοκρατία της Βενεζουέλας» όπως έγινε με τους Podemos στην Ισπανία.


Λάμπρος Σταυρόπουλος  
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου