Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Εκτόξευση «κόκκινων» δανείων στα 100 δισ. φοβούνται οι τράπεζες

πατήστε επάνω για να δείτε τα ποσοστά

Αντιμέτωπες με τον κίνδυνο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να ξεπεράσουν το 45% του συνόλου, που αντιστοιχεί σε «κόκκινα» δάνεια ύψους 100 δισ. ευρώ, βρίσκονται οι τράπεζες εξαιτίας της παρατεταμένης αβεβαιότητας που παραλύει την οικονομία.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, στο τέλος του α΄ τριμήνου το 35% των δανείων βρισκόταν σε κατάσταση οριστικής καθυστέρηση (εμφανίζουν καθυστέρηση στην αποπληρωμή πάνω από 90 ημέρες), που αντιστοιχεί σε «κόκκινα» δάνεια συνολικού ύψους 75 δισ. ευρώ. Ωστόσο, επιπλέον δάνεια ύψους 21 δισ. ευρώ, ή το 10% του συνόλου, κινδυνεύουν να περάσουν στο «κόκκινο» τους επόμενους μήνες. Πρόκειται για δάνεια που έχουν παρουσιάσει παλαιότερα προβλήματα στην εξυπηρέτησή τους, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, και για τα οποία ήδη οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των όρων, κυρίως μέσω επιμήκυνσης της διάρκειας, προκειμένου να διευκολύνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, τα δάνεια που έχουν εμφανίσει προβλήματα στην αποπληρωμή τους στο παρελθόν εμφανίζουν μεγάλες πιθανότητες να εκτροχιαστούν εκ νέου.

Δυστυχώς οι πιθανότητες αυτές πολλαπλασιάζονται εξαιτίας της ραγδαίας επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών και της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για την έκβαση της διαπραγμάτευσης, η οποία παραλύει την οικονομία. Παράλληλα, η προεκλογική δημαγωγία για ευνοϊκές ρυθμίσεις στο θέμα των «κόκκινων» δανείων έχει ενθαρρύνει πολλούς να σταματήσουν να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες μεταξύ των προέδρων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, Εθνικής, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, οι πρόεδροι των τραπεζών σημείωσαν την ανάγκη να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και να τερματιστεί η καλλιέργεια ανεδαφικών προσδοκιών που ενθαρρύνουν τη μη αποπληρωμή των υποχρεώσεων προς τις τράπεζες. Οπως εκτιμούν αναλυτές, εάν η κατάσταση δεν τεθεί υπό έλεγχο, τότε αναπόδραστα οι τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας.

Η αβεβαιότητα που δημιουργούν οι μακρόσυρτες διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - εταίρων, αλλά και η καλλιέργεια προσδοκιών για ευνοϊκές ρυθμίσεις, καταγράφονται ήδη στα αποτελέσματα των τραπεζών του α΄ τριμήνου. Οπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών, το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν περίπου κατά 60 - 70 μονάδες βάσης και προσέγγισαν το 35% έναντι 34,4% στο τέλος Δεκεμβρίου (εκτιμήσεις) και 34,2% που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2014 (σύμφωνα με την ΤτΕ). Σύμφωνα με τα στοιχεία του α΄ τριμήνου, που δημοσίευσε η Eurobank, τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών αυξήθηκαν στα 391 εκατ., από 239 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο (+64%). Αντίστοιχη είναι η εικόνα σε όλες τις τράπεζες, ωστόσο διευκρινίζουν ότι η εικόνα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι καλύτερη από ό,τι θα περίμενε κανείς, δεδομένων της αβεβαιότητας και της αναζωπύρωσης των συζητήσεων για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Η έξαρση στη δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων το πρώτο τρίμηνο έρχεται έπειτα από περίπου ένα χρόνο σταθερής μείωσής τους από τρίμηνο σε τρίμηνο. Οι τράπεζες περίμεναν ότι ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα έφτανε στο ζενίθ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 και εν συνεχεία από το φθινόπωρο αναμενόταν να αρχίσει η αποκλιμάκωση του δείκτη. Πλέον η πορεία αυτή έχει μετατεθεί για τουλάχιστον έξι μήνες και αναμένεται –εφόσον υπάρξει συμφωνία και η κατάσταση στην οικονομία ομαλοποιηθεί– τα «κόκκινα» δάνεια να συνεχίσουν να αυξάνονται έως το τέλος του έτους και εν συνεχεία στις αρχές του 2016 να αρχίσει η σταδιακή μείωσή τους.

Υποβάθμιση προοπτικών από Moody’s

Στην υποβάθμιση των προοπτικών των εγχώριων τραπεζών προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα η Moody’s. Ο οίκος προειδοποίησε ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να χρειαστούν νέα κεφάλαια καθώς και για τον κίνδυνο επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Σύμφωνα με τη Moody’s η απόφαση αντανακλά τη σημαντική επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες τους τελευταίους πέντε μήνες. Οπως εκτιμά, από την αρχή του χρόνου οι καταθέσεις έχουν μειωθεί περίπου κατά 30 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 18% των συνολικών καταθέσεων. Αρνητικά επηρεάζει τις τράπεζες η πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη τη διετία 2015 - 2016, στο 0,5% για τη φετινή χρονιά και στο 1,5% για το 2016, εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων μετά τις εκλογές, που έχουν οδηγήσει σε «πάγωμα» την οικονομικής δραστηριότητας. Η εξασθένηση της οικονομίας σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους του χρήματος θα έχουν σημαντική επίπτωση στα έσοδα και στην κερδοφορία των τραπεζών, ενώ πρόσθετες πιέσεις δημιουργεί η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.


Έντυπη Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου