Η απογοήτευση των Αρχών της Ευρωζώνης με την Ελλάδα έχει γίνει τόσο έντονη, ώστε μια αλλαγή στην υπάρχουσα κυβερνητική σύνθεση στην Αθήνα, παρότι τραβηγμένη, έχει γίνει ένα συχνό θέμα συζήτησης στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων, αναφέρουν οι Financial Times.
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι πολλοί αξιωματούχοι -περιλαμβανομένων ορισμένων υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης- έχουν υπαινιχθεί σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι μόνο μια απόφαση του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να απαλλαγεί από την «άκρα αριστερά» (far left) του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να καταστήσει δυνατή μια συμφωνία διάσωσης.
«Η ιδέα θα ήταν για τον κ. Τσίπρα να σφυρηλατήσει μια νέα συμμαχία με παραδοσιακό κεντροαριστερό κόμμα στην Ελλάδα, το πολιορκούμενο ΠΑΣΟΚ, και Το Ποτάμι, ένα νέο κεντροαριστερό κόμμα που έδωσε την πρώτη του εκλογική μάχη τον Ιανουάριο» αναφέρει η εφημερίδα.
«Ο Τσίπρας πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να είναι πρωθυπουργός ή ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ένας ευρωπαίος αξιωματούχος. Αλλος ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης που επικαλούνται οι FT πρόσθεσε: «Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβιώσει».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μέλη της μετριοπαθούς πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με την Αριστερή Πλατφόρμα, την επίσημη εσωτερική αντιπολίτευση, που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο του κόμματος και ελέγχει αρκετούς βουλευτές ώστε να ρίξει την κυβέρνηση αν «επαναστατήσει» σε μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία.
Ο Λαφαζάνης και το βέτο...
«Ημασταν περισσότερο ένας χώρος διαλόγου (debating society) παρά ένα πολιτικό κόμμα... γι 'αυτό είναι δύσκολο να εγκαθιδρύσουμε ένα σύστημα κομματικής πειθαρχίας» είπε ένας αξιωματούχος του ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντας, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι «έχουμε στην εξουσία λιγότερο από 100 ημέρες».
Το δημοσίευμα κάνει αναφορά στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, χαρακτηρίζοντάς τον «σχεδόν τόσο δημοφιλή όσο τον πρωθυπουργό» και ο οποίος, όπως σημειώνεται, έχει απειλήσει με βέτο έναντι των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προωθούνται από τους πιστωτές.
«Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης επιμένουν ότι δεν προσπαθούν να επιβάλουν μια κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα» αναφέρουν οι FT υπενθυμίζοντας τις κατηγορίες ότι η ΕΕ συνέπραξε για τον τερματισμό της θητείας του Γιώργου Παπανδρέου και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, «αλλά παραδέχονται επίσης την αγανάκτησή τους με την αποτυχία του κ. Τσίπρα να επιλέξει ανάμεσα στα αιτήματα της Αριστερής Πλατφόρμας για μια πλήρη απόρριψη του προγράμματος διάσωσης και μια πιο πραγματιστική προσέγγιση που θα περιλαμβάνει πιο κεντρώους πιθανούς συμμάχους στο Κοινοβούλιο».
Δεν λείπουν, τέλος, οι αναφορές των Financial Times στον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος αν και χαρακτηρίζεται «χαρισματικός υπουργός Οικονομικών», θεωρείται «χλιαρός» ως προς το θέμα του μέλλοντος της χώρας στην Ευρωζώνη. «Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι είναι συχνά συγκαταβατικός και τείνει να δίνει διαλέξεις στις συνεδριάσεις με τους ομολόγους του της Ευρωζώνης -μια τάση που έχει αποξενώσει ακόμη και πιθανούς συμμάχους» σημειώνει η εφημερίδα.
Πηγή : tanea.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου