Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Περικοπές σε συντάξεις και αύξηση ΦΠΑ ζήτησε η Λαγκάρντ


Περικοπές σε συντάξεις κι αύξηση ΦΠΑ ζητά η Λαγκάρντ, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο. Διαψεύδει τις πληροφορίες το ΥΠΟΙΚ. Τι συζητήθηκε τελικά;

Περικοπές σε συντάξεις καθώς και αύξηση του ΦΠΑ φαίνεται ότι ζήτησε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως αναφέρει το DPA το ΔΝΤ είναι ένας ιδιαίτερα σκληρός διαπραγματευτής και αποκαλύπτει, επικαλούμενο πηγές, ότι ο διεθνής οργανισμός ζητά από την ελληνική κυβέρνηση περικοπές σε συντάξεις καθώς και αύξηση του ΦΠΑ. «Οι άλλοι δανειστές στην Ευρώπη είναι πιο ευέλικτοι από το ΔΝΤ», σχολιάζει χαρακτηριστικά το γερμανικό πρακτορείο και αναφέρει πως «οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές θα συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα σε Βρυξέλλες και Αθήνα».

Επίσης, το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο κύκλους του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι, η κυβέρνηση των Αθηνών προσπαθεί να πείσει το ΔΝΤ να χαλαρώσει τις προϋποθέσεις για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση προς την Ελλάδα.

Ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διαψεύδουν ότι η Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε το οτιδήποτε από τον υπουργό Οικονομικών, τονίζοντας μάλιστα ότι τη συνάντησή τους δεν προκάλεσε η ίδια.

Για «εποικοδομητική και εξαιρετικά παραγωγική συζήτηση  για τις ελληνικές προτάσεις μεταρρυθμίσεων» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μετά τη συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία διήρκεσε δυόμισι ώρες, στα γραφεία του ΔΝΤ.

«H κυβέρνησή μας είναι μεταρρυθμιστική. Είμαστε αποφασισμένοι να μεταρρυθμίσουμε την Ελλάδα εκ βαθέων. Αυτή είναι η υπόσχεσή μας στον ελληνικό λαό» είπε και επεσήμανε: «Το να έχουμε λοιπόν την ευκαιρία να συζητήσουμε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, εδώ στο ΔΝΤ με τη γενική διευθύντρια, είναι ένα εξαίρετο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Συζητήσαμε, επίσης, τρόπους βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των διαπραγματεύσεων που γίνονται τόσο στην Ομάδα των Βρυξελλών και σε τεχνικό επίπεδο στην Ελλάδα».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος των θεσμών του Bretton Woods, του ΔΝΤ και το να διατηρούμε και να βελτιώνουμε τα κανάλια επικοινωνίας, όπως κάνουμε, είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα καθώς το ΔΝΤ είναι εταίρος στην προσπάθεια της Ελλάδας να εξέλθει της κρίσης των τελευταίων πέντε ετών. Η Ελλάδα σκοπεύει να καλύψει όλες τις υποχρεώσεις της προς όλους τους πιστωτές της στο διηνεκές».

Από την πλευρά της, η Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε τη δέσμευση της Ελλάδας να πληρώσει κανονικά τη δόση των περίπου 450 εκατομμυρίων ευρώ που πρέπει να καταβληθεί στο ΔΝΤ τη Μεγάλη Πέμπτη, ενώ επισήμανε ότι «η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας». Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε πως το Ταμείο «παραμένει δεσμευμένο να εργαστεί μαζί με τις ελληνικές Αρχές για να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει σε έναν βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης και απασχόλησης».

Στη συνάντηση η  Κριστίν Λαγκάρντ, συνοδευόταν από τον Πολ Τόμσεν, ενώ παρών ήταν και ο κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης, πρώην αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

Σήμερα ο κ. Βαρουφάκης θα γίνει δεκτός από την ηγεσία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, ενώ θα έχει συνάντηση με τη σύμβουλο σε θέματα εθνικής ασφάλειας του Προέδρου Ομπάμα, Καρολάιν Άτκινσον.


Πηγή : ant1




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου