Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

9,5 μονάδες μπροστά η ΝΔ, αγγίζει το 50% η δημοτικότητα Μητσοτάκη - Ακατάλληλος ο Τσίπρας

 



Στις 9,5 ποσοστιαίες μονάδες η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων, στη νέα δημοσκόπηση της εταιρείας MARC για το «Πρώτο Θέμα».



Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, με αναγωγή επί των έγκυρων, η ΝΔ έρχεται πρώτη με 33,4%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 23,9%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 12,3%, το ΚΚΕ με 5,7% και η Ελληνική Λύση με 5%. Το ΜέΡΑ25 βρίσκεται στο 2,9% και μένει εκτός Βουλής.

Χωρίς αναγωγή επί των έγκυρων, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 32,2% των προτιμήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 23%, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής συγκεντρώνει 11,8% καταγράφοντας πτώση μίας μονάδας σε σχέση με τη δημοσκόπηση του Ιουνίου, και αυτό δείχνει την αδυναμία του αρχηγού του να ηγηθεί σωστά και να αντιπολιτευθεί μαζί με τα στελέχη του ουσιαστικά κάνοντας την διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (52,9%) επιθυμούν το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη να συμμετέχει σε κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τη Νέα Δημοκρατία, ενώ μόλις το 17,5% προτιμά κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί το προβάδισμά έναντι όλων των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών, καθώς συγκεντρώνει θετικές γνώμες σε ποσοστό 46,7%. Σε ό,τι αφορά την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται του Αλέξη Τσίπρα με ποσοστό 51,9% έναντι 29,1% στο ερώτημα ποιος μπορεί να ηγηθεί καλύτερα της χώρας σε περιόδους κρίσεων.



Κρίμα για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κάνει φαιδρή αντιπολίτευση αλλά ΣΥΡΙΖΑ - Η κυβέρνηση ευθύνεται για τις πυρκαγιές

 


Κατώτερο των περιστάσεων το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, δεν μπορεί να κάνει την διαφορά και να κερδίσει την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις επόμενες εκλογές.

Όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σε κάθε τηλεοπτικό πάνελ, σιγοντάρουν την φαιδρή αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να αντιπολιτευθούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση με σοβαρές θέσεις, δείχνοντας στους πολίτες ότι εκτός από κυβέρνηση, μπορεί να υπάρξει και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση.

Νέο ατόπημα από τον Γραμματέα Περιβάλλοντος του κόμματος, που έκανε αντιπολίτευση απλά για να κάνει σε ρυθμούς του φαιδρού ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας στους ψηφοφόρους, ότι δεν υπάρχει διαφορά. Όσο εύκολα γελοιοποιούνται στον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο εύκολα μπορούν και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ενώ, έσβησε γρήγορα και αποτελεσματικά η φωτιά στην Πεντέλη, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των συντρόφων εμπρηστών να κάνουν όσο μεγαλύτερη ζημιά μπορούσαν, και να στοχεύσουν και σε νεκρούς!! Ενώ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι επιχειρήσεις της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και του Στρατού για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη φωτιά στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς αλλά και στα Βατερά της Λέσβου, καθώς και σε άλλα σημεία της επικράτειας, η γραμματεία Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε ανακοίνωση που εξέδωσε χωρίς να ντρέπεται και απέδωσε στην κυβέρνηση την ευθύνη για όλες τις πυρκαγιές.

Σε φαιδρή ανακοίνωσή του να είχαμε να λέγαμε, ο ακατάλληλος Γραμματέας Περιβάλλοντος του κόμματος Γιώργος Αποστολόπουλος, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση ήταν αυτή που «κατέκαψε την Πάρνηθα»! Ο ξεπεσμός είναι τέτοιος που χρησιμοποιεί μάλιστα λεξιλόγιο ΣΥΡΙΖΑ, αφού αναφέρεται ειρωνικά στην «Κυβέρνηση των ...αρίστων».

Η ανακοίνωση

«Θλιβερό περιβαλλοντικό γεγονός με διεθνές αντίκτυπο. Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η καταστροφική πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς. Πρόκειται για ένα ακόμα μελανό σημείο για την «Κυβέρνηση των… αρίστων» με τις υποτιθέμενες οικολογικές ευαισθησίες.

Το δάσος της Δαδιάς αποτελεί την κορωνίδα των ελληνικών οικοσυστημάτων. Σπάνια θηλαστικά συνυπάρχουν με 166 είδη πτηνών όπως μοναδικούς γύπες, καθώς και ερπετά και αμφίβια. Όλα αυτά κινδυνεύουν με μαζικό αφανισμό. Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για τη χλωρίδα. Περίπου 400 είδη φυτών και δέντρων μεταξύ των οποίων ενδημικά και προστατευόμενα μετατρέπονται σε κάρβουνο.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επανειλημμένα τονίζει τόσο τη σημασία της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών όσο και την ανάγκη ενίσχυσης του στόλου των πυροσβεστικών αεροσκαφών και κατάρτισης αποτελεσματικών σχεδίων αντιμετώπισης.

Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία που κατέκαψε Πάρνηθα, Πεντέλη, Εύβοια και Γεράνεια συνεχίζει το καταστροφικό της έργο επιτρέποντας μάλιστα την εκμετάλλευση των προστατευόμενων περιοχών την ίδια στιγμή που οι άναρθρες πολιτικές κραυγές του ΣΥΡΙΖΑ ανασύρουν τις τραγικές στιγμές στο Μάτι και στην Κινέτα.

Σκληρή απάντηση από τη ΝΔ: Κάνει αντιπολίτευση α λα ΣΥΡΙΖΑ

Άμεση και σκληρή ήταν η απάντηση της ΝΔ στην ακραία επίθεση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την Πάρνηθα, μετά την ανακοίνωση για την πυρκαγιά στο Δάσος της Δαδιάς του Γραμματέα Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Αποστολόπουλου, που επισήμανε ότι η… κυβέρνηση ήταν αυτή που «κατέκαψε την Πάρνηθα».

«Αφήνουμε στην κρίση των πολιτών τη χυδαία αντίληψη του ΠΑΣΟΚ περί ''κυβέρνησης που κατακαίει την Ελλάδα'' και του ευχόμαστε καλή συνέχεια στην εντατική προσπάθεια Συριζοποίησης» τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΝΔ.

«Το 112 λειτουργεί υποδειγματικά, κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της ΝΔ» επισημαίνεται ακόμη σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΝΔ:

«Είναι ξεκάθαρη πια η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να κάνει αντιπολίτευση α λα ΣΥΡΙΖΑ, πατώντας πάνω σε μεγάλες φυσικές καταστροφές που λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη, λόγω της κλιματικής κρίσης, με πολύ χειρότερες συνέπειες σε άλλες χώρες. Ο κρατικός μηχανισμός παλεύει καθημερινά με 50-70 πυρκαγιές τη μέρα, σε ακραίες συνθήκες, με πρώτο μέλημα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και μετά της περιουσίας των πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντος. Η πρόληψη, τα πτητικά μέσα, οι πυροσβέστες, ο προϋπολογισμός της πολιτικής προστασίας και του καθαρισμού δασών έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ το 112 λειτουργεί υποδειγματικά, κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της ΝΔ. Αφήνουμε στην κρίση των πολιτών τη χυδαία αντίληψη του ΠΑΣΟΚ περί «κυβέρνησης που κατακαίει την Ελλάδα» και του ευχόμαστε καλή συνέχεια στην εντατική προσπάθεια Συριζοποίησης».

Μετά την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, και σίγουρα το κράξιμο από τους λίγους σοβαρούς του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, ο Γιώργος Αποστολόπουλος προσπάθησε να τα μαζέψει γιατί κατάλαβε ότι ξεφτιλίστηκε.

Διευκρινήσεις να είχαμε να λέγαμε, για την επίμαχη φράση του, που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της ΝΔ, έδωσε με νεώτερη ανακοίνωσή του ο γραμματέας του Τομέα Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Αποστολόπουλος.

«Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η φράση που χρησιμοποίησα, αποσκοπούσε να αποτυπώσει την κακή διαχείριση της κρατικής μηχανής στα εν λόγω περιστατικά και δεν θα αφήσω χώρο σε θολές εντυπώσεις», αναφέρει, προσθέτοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής έχει αποδείξει την αξιακή του αντιπολίτευση στη βάση προτάσεων και όχι τοξικής αντιπαράθεσης».




Τραυμάτισαν αστυνομικό με μάρμαρο οι αντιεξουσιαστές

 



Δέν είναι η πρώτη φορά που οι αντιεξουσιαστές προσπαθούν με μολότοφ και ρίψη αντικειμένων να τραυματίσουν, η ακόμα και να δολοφονήσουν αστυνομικούς.

Ο επικεφαλής της διμοιρίας δέχθηκε μάρμαρο σε ευθεία βολή, προκαλώντας του τραύμα με αποτέλεσμα να χρειαστεί 15 ράμματα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στα Εξάρχεια την Παρασκευή το βράδυ, από ομάδα αντιεξουσιαστών.

Τη στιγμή που χτυπάει έχασε τις αισθήσεις του για μερικά δευτερόλεπτα και όπως φαίνεται στο βίντεο τον απομακρύνουν οι υπόλοιποι άνδρες της διμοιρίας.

Στη συνέχεια του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Δείτε το βίντεο του iefimerida.gr με τον τραυματισμό αστυνομικού στα Εξάρχεια από μάρμαρο:





Έρχονται τα «ψηφιακά ΚΕΠΑ» και η Κάρτα Αναπηρίας


 

Την πλήρη ψηφιοποίηση –με ταυτόχρονη απλοποίηση- της διαδικασίας πιστοποίησης αναπηρίας, δηλαδή τη δημιουργία «ψηφιακών ΚΕΠΑ» καθώς και την θέσπιση του πλαισίου για την Κάρτα Αναπηρίας προβλέπει –μεταξύ άλλων- τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις».

H ψηφιακή μεταρρύθμιση στοχεύει στη βελτίωση της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία και στη μείωση της ταλαιπωρίας που υφίστανται. Ετσι ανοίγει ο δρόμος ώστε από το φθινόπωρο, όλη η διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας μέσω των ΚΕΠΑ να γίνεται ηλεκτρονικά. Οι ασφαλισμένοι θα χρειάζεται να επισκεφθούν μια μόνο φορά τα ΚΕΠΑ, την ημέρα της εξέτασής τους και όχι σε προηγούμενα στάδια της διαδικασίας (π.χ. για να υποβάλουν αυτοπροσώπως αίτηση για την πιστοποίηση αναπηρίας όπως γινόταν μέχρι τώρα), κάτι που «μεταφράζεται» σε κατάργηση χιλιάδων επισκέψεων στα ΚΕΠΑ. Όλες δηλαδή οι διαδικασίες-πλην της ιατρικής εξέτασης του αιτούντος από την υγειονομική επιτροπή- θα γίνονται ψηφιακά, κάτι που συνιστά άλμα στην εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία.

Οι βασικότερες ρυθμίσεις της τροπολογίας είναι οι εξής:


1. Δημιουργείται Εθνική Πύλη Αναπηρίας, δηλαδή ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα που λειτουργεί ως υπηρεσία μιας στάσης και συγκεντρώνει τις βασικές λειτουργίες που ενδιαφέρουν τα άτομα με αναπηρία:


α. πιστοποίηση από ΚΕΠΑ


β. μητρώο και κάρτα αναπηρίας


γ. μητρώο παροχών.


Μέσω της Εθνικής Πύλης τα άτομα με αναπηρία:


-Έχουν πρόσβαση στα προσωπικά τους δεδομένα που τηρούνται στο Ψηφιακό Μητρώο ΑμεΑ


-Υποβάλλουν αίτημα για αξιολόγηση και πιστοποίηση αναπηρίας,


-Υποβάλλουν αίτημα για χορήγηση Κάρτας Αναπηρίας,


-Εξυπηρετούνται για συνταξιοδοτικές, επιδοματικές, κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή κοινωνικές υπηρεσίες, που προβλέπονται από τη νομοθεσία για τα άτομα με αναπηρία


-Πληροφορούνται για τις διαθέσιμες παροχές και τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τις παροχές αυτές.


2. Αναμορφώνεται πλήρως η διαδικασία πιστοποίησης της αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ, που εφεξής θα γίνεται ψηφιακά με μια αίτηση και θα καταλήγει στην έκδοση μιας ενιαίας ιατρικής γνωμάτευσης/πιστοποίησης.


Πιο συγκεκριμένα, το νέο ψηφιακό σύστημα λειτουργίας του ΚΕΠΑ:


-Παρέχει τη δυνατότητα στον πολίτη να υποβάλει ηλεκτρονικά αίτηση για αξιολόγησή του από τα ΚΕΠΑ μόνο με τα απαραίτητα για την πιστοποίηση της αναπηρίας του στοιχεία.


-Επιτρέπει στον γιατρό ψηφιακά να δημιουργήσει και να οριστικοποιήσει τον Εισηγητικό Φάκελο


-Προβλέπει την ηλεκτρονική διακίνηση του Ιατρικού Εισηγητικού Φακέλου


-Παρέχει άμεση πληροφόρηση στο ΚΕΠΑ για την οριστικοποίηση της αίτησης και του φακέλου προκειμένου να κανονιστεί ραντεβού για την αξιολόγηση



-Οδηγεί σε έκδοση Ενιαίας Γνωμάτευσης και Γνωστοποίησης της Πιστοποίησης Αναπηρίας, δεσμευτικής για όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου, με την οποία ο πολίτης θα έχει πρόσβαση σε όλες τις παροχές και διευκολύνσεις που προβλέπονται στη νομοθεσία για τη στήριξη των Ατόμων με Αναπηρία και δικαιούται στη βάση των επιμέρους διατάξεων.


Συμπερασματικά, απλουστεύεται και ψηφιοποιείται η αξιολόγηση της αναπηρίας στα ΚΕΠΑ, προκειμένου οι πολίτες να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και να λαμβάνουν την απαραίτητη πιστοποίηση γρήγορα και αποτελεσματικά. Επιπροσθέτως καταργείται η υποχρέωση καταβολής παραβόλου για όλες τις κατηγορίες αιτούντων.


3. Δημιουργείται νέο Ειδικό Σώμα Ιατρών (ΕΣΙ), στο Μητρώο του οποίου θα εγγράφονται οι ιατροί που στελεχώνουν τις υγειονομικές επιτροπές. Το ΕΣΙ δεν θα αποτελείται πλέον μόνο από ιατρούς του ΕΦΚΑ και του ΕΟΠΠΥ, αλλά και από ιδιώτες ιατρούς, οι οποίοι θα πρέπει να ολοκληρώσουν επιτυχώς σχετικό σεμινάριο. Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζεται η ανάγκη εμπλουτισμού του Σώματος με νέους γιατρούς και σύγχρονες ειδικότητες.


4.Καθιερώνεται το Ψηφιακό Μητρώο Αναπηρίας, στο οποίο καταγράφονται τα άτομα με αναπηρία που είναι δικαιούχοι παροχών. Μέσω της Κάρτας Αναπηρίας, η οποία αντλεί τα στοιχεία της από το Μητρώο, τα άτομα με αναπηρία μπορούν να πιστοποιούν την ιδιότητά τους, προκειμένου να ασκούν τα αντίστοιχα δικαιώματά τους. Η Κάρτα Αναπηρίας που αποδεικνύει την ταυτότητα του κατόχου της και τη ιδιότητα του ατόμου με αναπηρία έναντι κάθε δημόσιας αρχής και τρίτου θα αντικαταστήσει οποιοδήποτε έγγραφο/πιστοποιητικό χρησιμοποιείται σήμερα. Πρόκειται για μια ακόμα σημαντική ψηφιακή μεταρρύθμιση που θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και θα διευκολύνει τα άτομα με αναπηρία στην καθημερινότητά τους και στις συναλλαγές τους με τους δημόσιους φορείς.


5. Τέλος, στο Μητρώο Παροχών τα άτομα με αναπηρία έχουν το σύνολο των δικαιωμάτων και παροχών που δικαιούνται συγκεντρωμένα σε ένα ηλεκτρονικό τόπο και μπορούν να πληροφορούνται τις ειδικότερες προϋποθέσεις για το καθένα.



ΙΡΑΝ τριτοκοσμική χώρα με δημόσιες εκτελέσεις -


 

Στο Ιράν μιά τριτοκοσμική χώρα, που η ανθρώπινη ζωή δεν παίζει σημαντικό ρόλο, πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο η πρώτη δημόσια εκτέλεση εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια, με τον απαγχονισμό ενός άνδρα που καταδικάστηκε για τη δολοφονία ενός αστυνομικού.


Ο Ιμάν Σαμπζικάρ, ένας εργάτης που είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία ενός αστυνομικού τον περασμένο Φεβρουάριο στην πόλη Σιράζ (νότιο Ιράν), απαγχονίστηκε νωρίς το πρωί στον τόπο του εγκλήματος, ανέφερε η νορβηγική ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR) με βάση πληροφορίες που μεταδόθηκαν από κρατικά μέσα ενημέρωσης στο Ιράν.


«Η επανάληψη αυτής της βίαιης τιμωρίας σε δημόσια θέα έχει σκοπό να τρομοκρατήσει και να εκφοβίσει ανθρώπους για να μη διαδηλώνουν», υποστήριξε ο Μαχμούντ Αμιρί-Μογκαντάμ, διευθυντής του IHR. Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει σθεναρά και να διαμαρτυρηθεί για αυτήν τη «μεσαιωνική» πρακτική.

Εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φέρονται να απαθανατίζουν τη δημόσια εκτέλεση, δείχνουν έναν άνδρα με στολή κρατουμένου να είναι κρεμασμένος πολλά μέτρα πάνω από το έδαφος με σχοινί το οποίο ήταν δεμένο σε γερανό.

Οι δημόσιες εκτελέσεις έχουν αποτρεπτικό χαρακτήρα, ειδικά όταν πρόκειται για κάποια δολοφονία μέλους των δυνάμεων ασφαλείας, σημειώνει η συγκεκριμένη ΜΚΟ, υπογραμμίζοντας ότι η τελευταία δημόσια εκτέλεση στο Ιράν είχε πραγματοποιηθεί στις 11 Ιουνίου του 2020.

Η οργάνωση IHR εκφράζει φόβους ότι άλλοι τέσσερις άνδρες που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο για τη δολοφονία αστυνομικών (σε διαφορετικές υποθέσεις) θα έχουν την ίδια μοίρα. Παράλληλα, σημειώνει ότι ο αριθμός των εκτελέσεων στο Ιράν έχει διπλασιαστεί το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ακτιβιστές έχουν εκφράσει ανησυχία για την αυξανόμενη καταστολή στο Ιράν, καθώς η οικονομική κρίση πυροδοτεί κύμα διαμαρτυριών. Μεταξύ άλλων, έχουν συλληφθεί γνωστοί διανοούμενοι και κινηματογραφιστές.