Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

Παρατηρητήριο Fake news της ΝΔ ξεφτιλίζει και πάλι τα στελέχη και τις εφημερίδες του ΣΥΡΙΖΑ



Το παρατηρητήριο της Νέας Δημοκρατίας κάνει λόγο για Fake news αναφορικά με τη Σύνοδο Κορυφής, τη Σύνοδο των Χωρών του Νότου και την τελετή παραχώρησης των φυλακών Ωρωπού στο Δήμο.

Αναλυτικά τι αναφέρει το Παρατηρητήριο της ΝΔ:

«Για τουρισμό πήγε ο Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες. Είδε μόνο τον Αναστασιάδη.

(Πηγές: Αυγή, στελέχη ΣΥΡΙΖΑ, social media).

Ότι τα Αγγλικά δεν ήταν ποτέ το ατού τους στον ΣΥΡΙΖΑ το ξέραμε. Αυτή τη φορά όμως το σύστημα της Κουμουνδούρου ξεπέρασε τον εαυτό του. Έχτισαν fake αφήγημα πάνω σε έναν πίνακα του EPRS (European Parliament Research Service) τον οποίο είτε δεν ήξεραν να διαβάσουν, είτε πίστευαν πως εκείνοι στους οποίους απευθύνονται δεν θα ήξεραν να διαβάσουν. Η επικεφαλίδα του συγκεκριμένου πίνακα είναι: «EU leaders interactions made public prior to the 17-21 July meeting», δηλαδή «συναντήσεις ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημοσιοποιήθηκαν πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 17-21 Ιουλίου».

Και αν η στοιχειώδης γνώση Αγγλικών που από φέτος θα προσφέρεται και στα νηπιαγωγία θεωρείται πολυτέλεια στην Κουμουνδούρου, τότε μια απλή ανασκόπηση των φωτογραφιών και των ανταποκρίσεων απο τις Βρυξέλλες θα ήταν αρκετή ώστε να μην εκτεθούν.

Συγκεκριμένα κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής ο Πρωθυπουργός είχε κατ´ιδίαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη, τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Μακρόν και τον Πολωνό Πρωθυπουργό κ. Μαραβιέτσκι, ενώ συμμετείχε σε 2 μαραθώνιες συναντήσεις με Μέρκελ (Γερμανία), Μακρόν (Γαλλία), Σάντσεθ (Ισπανία), Κόντε (Ιταλία) και Κόστα (Πορτογαλία) καθώς και σε μια πολύωρη συνάντηση με Κουρτς (Αυστρία), Ρούτε (Ολλανδία), Λεβέν (Σουηδία), Φρεντέρικσεν (Δανία), Μάριν (Φινλανδία), Σάντσεθ (Ισπανία), Κόντε (Ιταλία) και Κόστα (Πορτογαλία). 

Συνημμένα θα βρείτε το δημοσίευμα της Αυγής, τον αναλυτικό πίνακα που επικαλείται και φωτογραφίες απο συναντήσεις που πραγματοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

Η Σύνοδος των Χωρών του Νότου παραμελήθηκε πλήρως από τη Νέα Δημοκρατία

(πηγές: tweet Κατρούγκαλου, ανακοινώσεις ΣΥΡΙΖΑ)

Αυτή η περίπτωση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί είναι fake news 2 σε 1. Κυκλοφορεί σε δύο εκδοχές. Η αρχική εκδοχή λέει ότι η κυβέρνηση δεν έχει αναλάβει καμία πρωτοβουλία, δεν έχει καμία ενεργό συμμετοχή, και είχε ουσιαστικά ξεχάσει την πρωτοβουλία των Χωρών του Νότου (Med 7). Η νεότερη εκδοχή λέει ότι προσπαθεί να καπελώσει την Γαλλία στην σύγκλιση της Συνόδου των Χωρών του Νότου ( http://www.avgi.gr/article/10842/11313682/e-kybernese-metsotake-anakalypse-xaphnika-ten-euromesogeiake-synodo ). Προφανώς δεν μπορούν να ισχύουν και τα δύο. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ισχύει κανένα από τα δύο. Η αλήθεια είναι ότι η «Σύνοδος των Χωρών του Νότου» (Med 7) είχε προγραμματιστεί για τις 2 Ιουλίου 2020 στην Κορσική. Η Ελλάδα σε πλήρη συνεννόηση με την Προεδρεύουσα για φέτος Γαλλία, είχε αναλάβει την προετοιμασία της Συνόδου, με προεδρεύοντα στη σχετική προπαρασκευαστική σύσκεψη των Υπουργών στις 4 Ιουνίου 2020, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Μ. Βαρβιτσιώτη. Την ίδια ημέρα υιοθετήθηκε κοινή δήλωση των Υπουργών των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ομάδας MED-7 και εκδόθηκε σχετικό δελτίο τύπου από το Υπουργείο Εξωτερικών ( https://www.mfa.gr/epikairotita/diloseis-omilies/summetokhe-anaplerote-upourgou-exoterikon-barbitsiote-sten-telediaskepse-upourgon-europaikon-upotheseon-ton-med-04062020.html ).

Η προγραμματισμένη Σύνοδος στην Κορσική αναβλήθηκε λόγω κορονοϊού και στην τελευταία διμερή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Emmanuel Macron, στις Βρυξέλλες, αποφασίστηκε η αναβληθείσα Σύνοδος να πραγματοποιηθεί στο τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, με εκκρεμή την οριστικοποίηση της ακριβούς ημερομηνίας.

Σε συναυλία ο Μητσοτάκης την ημέρα που η Τουρκία εξέδοσε Navtex

(πηγές: Τσίπρας, Καρανίκας, social media)

Δεν ξέρω πως ένιωσε ο Μίκης Θεοδωράκης, η σύζυγος του Ανδρέα Λεντάκη και ο Σπύρος Χαλβατζής, οι οποίοι τιμήθηκαν στην τελετή απονομής των ιστορικών φυλακών Ωρωπού στον Δήμου, ακούγοντας τον κ. Τσίπρα να την χαρακτηρίζει υποτιμητικά συναυλία. Ούτε πως μπορεί να ένιωσε το πρώην δεξί του χέρι, ο κ. Φλαμπουράρης, που παραβρέθηκε επίσης στη συγκεκριμένη εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε η Βουλή των Ελλήνων και τίμησε με την παρουσία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σε κάθε περίπτωση, την περασμένη Τρίτη το βράδυ, ο Πρωθυπουργός δεν παραβρέθηκε σε συναυλία αλλά σε μια ιστορική τελετή μετατροπής ενός χώρου όπου η Χούντα φυλάκιζε πολιτικούς κρατουμένους σε κέντρο Πολιτισμού, Δημοκρατίας και Ιστορίας, κάνοντας πράξη ένα αίτημα δεκαετιών. Άραγε ο κ. Τσίπρας δεν γνώριζε για την εκδήλωση στην οποία είχε και ο ίδιος προσκληθεί; Δεν έκανε τον κόπο να ενημερωθεί; Ή μήπως η πηγή «ενημέρωσής» του ήταν ο πρώην σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού του;»








Συνελήφθησαν 2 αλλοδαποί για διαρρήξεις-κλοπές από οικίες σε περιοχές των Νοτίων Προαστίων



Συνελήφθησαν, μεσημβρινές ώρες της 18-7-2020 στη Γλυφάδα, από αστυνομικούς της Ομάδα ΔΙ.ΑΣ., 2 αλλοδαποί, οι οποίοι λίγο νωρίτερα είχαν αποπειραθεί να παραβιάσουν θύρα διαμερίσματος στην περιοχή.

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα του Τ.Α. Γλυφάδας, οι κατηγορούμενοι είχαν συστήσει ομάδα που διέπραττε διαρρήξεις-κλοπές από οικίες στα νότια προάστια.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2 κινητά τηλέφωνα, πλαστική κάρτα πρόσφορη για παραβίαση ανασφάλιστων θυρών και το χρηματικό ποσό των 145 ευρώ.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα, εξιχνιάστηκαν 2 επιπλέον περιπτώσεις διαρρήξεων-κλοπών από οικίες στα νότια προάστια.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.


Συνελήφθη 63χρονος που προσπάθησε να αρπάξει ανήλικη στο κέντρο



Για απόπειρα αρπαγής ενός 10χρονου κοριτσιού το οποίο επαιτούσε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πουλώντας χαρτομάντιλα, κατηγορείται 63χρονος, ο οποίος συνελήφθη επ' αυτοφώρω από αστυνομικούς. 

Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ., το περιστατικό συνέβη το πρωί της Παρασκευής στην οδό Μητροπόλεως, στο ύψος της Πλατείας Αριστοτέλους, ενώ ο συλληφθείς οδηγείται με την εις βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 63χρονος Έλληνας φέρεται να πλησίασε το βουλγαρικής καταγωγής κορίτσι με το πρόσημα της αγοράς χαρτομάντιλων και επιχείρησε -στη συνέχεια- να επιβιβάσει την ανήλικη, παρά τη θέλησή της, σε διερχόμενο ταξί. 

Η 10χρονη όμως, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, αντιστάθηκε και απομακρύνθηκε αναζητώντας την μητέρα της που βρισκόταν στην ίδια περιοχή.

Το συμβάν έγινε αντιληπτό από διερχόμενους πολίτες που ειδοποίησαν την αστυνομία και μετά από αναζητήσεις ο 63χρονος (συνταξιούχος) εντοπίστηκε από την 'Αμεση Δράση και προσήχθη στο τμήμα Ασφαλείας Λευκού Πύργου όπου κατά την προανάκριση που ακολούθησε αποφασίστηκε η σύλληψή του.

Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας εντοπίστηκαν τόσο η ανήλικη όσο και η μητέρα της, με την πρώτη να εξετάζεται από παιδοψυχολόγους της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων περιγράφοντας τα όσα είχαν προηγηθεί. Όπως έγινε γνωστό, η ανήλικη είναι καλά στην υγεία της.




ΥΠΕΞ : παραβίαση των υποχρεώσεων της Τουρκίας, οι οποίες απορρέουν από τη Σύμβαση του 1972 της UNESCO



H αλλοίωση του χαρακτήρα σημαντικών πολιτιστικών μνημείων αποτελεί αδιαμφισβήτητο πλήγμα στην πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τη μετατροπή του ναού της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

H αλλοίωση του χαρακτήρα σημαντικών πολιτιστικών μνημείων αποτελεί αδιαμφισβήτητο πλήγμα στην πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.

Η αλλοίωση αυτή συνιστά παραβίαση των υποχρεώσεων της Τουρκίας που απορρέουν από τη Σύμβαση του 1972 της UNESCO, ενώ ρίχνει βαριά σκιά στην εικόνα της.

Η χρήση μνημείων με ανάλογη ακτινοβολία και συμβολισμό πρέπει να αίρεται πάνω και πέρα από τυχόν σκοπιμότητες και να λειτουργεί ενωτικά και συμφιλιωτικά για την παγκόσμια κοινότητα.

Η αλλαγή χρήσης του μνημείου, πέρα από τον συμβολισμό της, συνεπάγεται σημαντικούς κινδύνους και για την ακεραιότητα του κτίσματος, καθώς και των ψηφιδωτών και λοιπών έργων τέχνης στο εσωτερικό του.

Θα εργαστούμε ώστε η παγκόσμια κοινότητα να παραμείνει ευαισθητοποιημένη, καθώς η μετατροπή της χρήσης της Αγίας Σοφίας, ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς κατά την UNESCO, σε ισλαμικό τέμενος, είναι ζήτημα ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Σε μια εποχή που απαιτούνται συγκλίσεις και ενωτικά βήματα, κινήσεις που υποδαυλίζουν θρησκευτικές και πολιτισμικές διαιρέσεις και διευρύνουν τα ρήγματα αντί να τα γεφυρώνουν, δεν συμβάλλουν στην κατανόηση και προσέγγιση των λαών.


Ορχάν Παμούκ: Με την Αγία Σοφία τέμενος, μας αφαιρούν την τουρκική υπερηφάνεια



Καταπέλτης ο Τούρκος Νομπελίστας Ορχάν Παμούκ κατά της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, μιλώντας για απεμπόληση της τουρκικής υπερηφάνειας ως λαού ταυτοχρόνως  μουσουλμανικού και κοσμικού.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της Deutsche Welle ο Τούρκος συγγραφέας τόνισε ότι πρόκειται για αντιστροφή της επιθυμίας του πατέρα του νεότερου τουρκικού κράτους, του Κεμάλ Ατατούρκ, να δείξει ότι η Τουρκία είναι κοσμικό έθνος.

"Αυτό απλώς δείχνει ότι δε σεβόμαστε πια τον σεκουλαρισμό του Κεμάλ Ατατούρκ. Θέλουμε να είμαστε λαϊκιστές, να παίξουμε με το λαϊκό Ισλάμ και να δείξουμε στον υπόλοιπο κόσμο ότι δεν είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τη Δύση," δήλωσε οργισμένος ο κ. Παμούκ από την Κωνσταντινούπολη.

"Αυτό δεν είναι ένα μήνυμα που μου αρέσει, αλλά με εκπλήσσει και ότι η αντιπολίτευση εδώ δεν αντιδρά πιστεύοντας ότι πρόκειται για πολύ δημοφιλή απόφαση. Δυστυχώς, όντως πρόκειται για δημοφιλή απόφαση που αγκάλιασε ο τουρκικός λαός. Είμαι κι εγώ όμως μέλος του τουρκικού λαού, και τόσο εγώ όσο και εκατομμύρια άλλοι στεκόμαστε ενάντια σε αυτό γιατί είμαστε υπέρ του κοσμικού κράτους. Και πάλι δυστυχώς, η φωνή μας δεν ακούγεται," τόνισε ο Τούρκος συγγραφέας.

"Στην Τουρκία δεν υπάρχει ελευθερία λόγου," κατήγγειλε, "και ο κόσμος φοβάται να πει ότι εδώ πρόκειται για την κοσμική κληρονομιά του Κεμάλ Ατατούρκ, η οποία μας έκανε να ξεχωρίζουμε από άλλα μουσουλμανικά έθνη, στο ότι εμείς είμαστε κοσμικοί. Αυτή την υπερηφάνεια μάς αφαιρούν τώρα."


Πηγή: DW
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά



Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η ασθενής σεισμική δόνηση 4,4 ρίχτερ καταγράφηκε στις 04.38 στον υποθαλάσσιο χώρο της Κεφαλονιάς.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε απόσταση 18 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Αργοστολίου ή 298 χιλιομέτρων δυτικά της Αθήνας.

Το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 8,6 χιλιόμετρα. Από τον σεισμό δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.


Οι ΗΠΑ στηρίζουν Ελλάδα με αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ» στην Κρήτη




Τη διώρυγα του Σουέζ θα περάσει σήμερα Σάββατο το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ», το οποίο αναμένεται να βρεθεί στην Κρήτη.

Το «Αϊζενχάουερ», συνοδεύται από 12 πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, θα διασχίσει τη νοτιοανατολική Μεσόγειο για περίπου δύο ημέρες.

Κατά το πέρασμά του  νοτίως της Κρήτης θα υπάρξουν, κοινές ασκήσεις με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία όπου αναμένεται να λάβουν μέρος ελληνικά F-16 από το αεροδρόμιο της Σούδας και F-18 του αμερικανικού αεροπλανοφόρου.

Το γεγονός αποκτά ιδιαίτερη σημασία εν μέσω των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων.

Το USS Dwight D. Eisenhower φέρει περίπου 90 πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα και έχει  πλήρωμα 5.600 άτομα.


Όλο το χρονοδιάγραμμα της ψηφιακής έκδοσης όλων των συντάξεων έως το 2022



Το τέλος των ληξιπρόθεσμων αιτημάτων για συντάξεις, από το 2022, προανήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εγκαινιάζοντας την πλήρη λειτουργία του συστήματος ψηφιακής έκδοσης συντάξεων ("Άτλας”) στο Υπουργείο Εργασίας.

Όπως εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες, αυτό σημαίνει πως από το 2022 θα σταματήσει να υπάρχει το φαινόμενο της αναμονής έκδοσης απόφασης σύνταξης πάνω από τρεις μήνες.

Και αυτό σε συνθήκες που με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, η αναμονή φτάνει ακόμα και τους 24 μήνες, ενώ το σύνολο των εκκρεμών αιτήσεων κύριων και επικουρικών συντάξεων έχει φτάσει τις 200.000.

Από τη υφιστάμενη πολύμηνη αναμονή, όπως δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, θα πάμε σε ένα "καθεστώς'' όπου η απόφαση για την έκδοση σύνταξης θα εκδίδεται σε "λίγη ώρα”

Όπως ο ίδιος σημείωσε το σύστημα "Άτλας” λειτουργεί ήδη πιλοτικά από τις 15 Απριλίου, έχοντας εντάξει δύο μεγάλες και κοινωνικά ευαίσθητες κατηγορίες συνταξιοδοτικών αποφάσεων. Τις αποφάσεις μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου για τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων και τις αποφάσεις σύνταξης  γήρατος τέως ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση.

Από χθες, θα εκδίδονται ψηφιακά οι συντάξεις γήρατος σε αγρότες του τέως ΟΓΑ ακόμα και με διαδοχική ασφάλιση. Έως το τέλος του τρέχοντος έτους, θα συμβεί το ίδιο με τις συντάξεις αναπηρίας, ενώ από το 2021 θα εκδίδονται ψηφιακά και όλες οι συντάξεις μισθωτών ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και αργότερα οι συντάξεις των επαγγελματιών.

Η όλη διαδικασία δεν θα απαιτεί την προσκόμιση οποιουδήποτε δικαιολογητικού, σε αντίθεση με τα υφιστάμενα δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία χρειάζονται 9 βεβαιώσεις. Δεν απαιτείται επίσης καμία εμπλοκή υπηρεσιών των ταμείων, καθώς θα υπάρχει μεταξύ τους ηλεκτρονική διασύνδεση. 

O Γ. Βρούτσης δήλωσε επίσης κατά την πρώτη φάση θα απονέμονται κατά μέσο όρο 4.000 συντάξεις τον μήνα και θα καλύπτεται το 40% των νέων συνταξιοδοτικών αιτημάτων.  Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας στο τέλος του 2021 θα απονέμεται ψηφιακά το 80% με 85% των συντάξεων. 

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διοικητής του e- ΕΦΚΑ, δρ Χρήστος Χάλαρης, στο νέο (ψηφιακό) σύστημα ψηφιακής έκδοσης σύνταξης, ο ασφαλισμένος θα υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτηση συνταξιοδότησης σε ειδική πλατφόρμα. Το σύστημα "Άτλας" θα κάνει τον έλεγχο των προϋποθέσεων και εφόσον αυτές πληρούνται θα εκδίδει την απόφαση συνταξιοδότησης. Ο ασφαλισμένος θα ειδοποιείται με e-mail. 

O ίδιος διευκρίνισε πως το Δεκέμβριο του 2020 θα τεθεί σε πιλοτική λειτουργία η ψηφιακή διαδικασία έκδοσης συντάξεων αναπηρίας και των συντάξεων γήρατος των υγειονομικών. Το Μάρτιο του 2021 το σύστημα θα βρίσκεται σε παραγωγική λειτουργία για τις παραπάνω κατηγορίες. 

Τον Απρίλιο του 2021, θα βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία το σύστημα για τις συντάξεις γήρατος των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, των μισθωτών γήρατος του δημοσίου και των συντάξεων γήρατος των μηχανικών. 

Όσον αφορά στις συντάξεις γήρατος ελευθέρων επαγγελματιών και των νομικών, θα εκδίδονται ψηφιακά, σε πιλοτικό επίπεδο, από τον Ιούλιο του 2021 και σε παραγωγικό επίπεδο το Νοέμβριο του 2021. 


Δημήτρης Κατσαγάνης
capital.gr


Μητσοτάκης : Τα όσα συμβαίνουν, αυτή την ημέρα, στην Κωνσταντινούπολη, δεν είναι εκδήλωση ισχύος αλλά απόδειξη αδυναμίας



Μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την Επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Συμπολίτες μου,

Η Ελλάδα γιορτάζει, 46 χρόνια απρόσκοπτης δημοκρατικής πορείας, τη μεγαλύτερη περίοδο ομαλότητας στην πρόσφατη ιστορία της. Πιο ώριμη από ποτέ, διδάσκεται από τις εμπειρίες της. Αντλεί ισχύ απ’ τις δυσκολίες της. Και καθημερινά οικοδομεί την ιστορική επιλογή που έκανε πριν από ένα χρόνο: Να βαδίσει τολμηρά στο δρόμο της αλήθειας, της εθνικής ενότητας και της κοινωνικής συνοχής.

Αν η 24η Ιουλίου του 1974, σημαίνει τη μετάβαση της χώρας από το χειμώνα της δικτατορίας στην άνοιξη του Κοινοβουλευτισμού, η 24η Ιουλίου του 2020 δηλώνει την απόφασή της να συνδεθεί γόνιμα με τις αξίες εκείνης της αλλαγής.

Αλλά και ταυτόχρονα να σφραγίσει τη δική της, νέα εποχή. Εμβαθύνοντας το δημοκρατικό κεκτημένο χωρίς λαϊκισμούς. Υπηρετώντας το Κράτος Δικαίου χωρίς διχασμούς. Και διεκδικώντας τον εκσυγχρονισμό χωρίς εκπτώσεις στη φροντίδα για τον πολίτη.

Η φετινή επέτειος βρίσκει όλο τον πλανήτη πολιορκημένο από την πανδημία. Και τη διεθνή οικονομία σε κραδασμούς. Με ταραχοποιούς, όπως η Τουρκία, να απειλούν την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος και της Κύπρου. Αλλά και προσβάλλοντας τον πολιτισμό του 21ου αιώνα, με πράξεις όπως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

Τα όσα συμβαίνουν, αυτή την ημέρα, στην Κωνσταντινούπολη, δεν είναι εκδήλωση ισχύος αλλά απόδειξη αδυναμίας. Δεν έχουν ασφαλώς τη δύναμη να σκιάσουν την ακτινοβολία ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς. Κηλιδώνουν, όμως, αξίες οικουμενικές. Γι’ αυτό και απαιτούν καταδίκη οικουμενική.

Ειδικά για εμάς τους Έλληνες Χριστιανούς Ορθόδοξους η Αγία Σοφία είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ στις ψυχές μας. Εκεί χτυπάει η καρδιά μας. Μετατρέποντας τη θλίψη σε δύναμη, ψυχραιμία και ενότητα. Γιατί η Αγία Σοφία υπάρχει ακριβώς για να μας ενώνει όλους, καλώντας μας να κοιτάμε μόνο ψηλά. Και έτσι θα μείνει για πάντα.

Συμπολίτες μου,

Τον τελευταίο χρόνο, οι Έλληνες αποδείξαμε ότι μπορούμε να υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας, που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Ότι με υπευθυνότητα και πειθαρχία ξέρουμε να ξεπερνάμε υγειονομικές προκλήσεις, όπως το πρώτο κύμα του Κορωνοϊού. Έχοντας παράλληλα και το σθένος να θωρακίζουμε την οικονομία και την κοινωνία, ακόμα και σε δύσκολες στιγμές. Όλα αυτά συνιστούν κεφάλαιο εθνικής ισχύος.

Έτσι πετύχαμε, άλλωστε, η χώρα να ενισχύεται τώρα με περισσότερα από 70 δις απ’ το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και από τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Παίρνουμε το μερίδιο που μας αναλογεί σε μία χώρα που ξαναγίνεται πρωταγωνιστής στην Ευρώπη. Μια χώρα με ισχυρούς συμμάχους. Που φιλοδοξεί να γίνει και υπόδειγμα Ανάπτυξης για Όλους.

Γιορτάζουμε, λοιπόν, φέτος την Ημέρα της Δημοκρατίας πιο δυνατοί και σίγουροι. Οπλισμένοι με εμπειρίες που μετατρέπουν τη σημερινή επέτειο σε εθνικό στοίχημα για το μέλλον. Για μια πατρίδα ανεξάρτητη, περήφανη και ασφαλή. Και μια κοινωνία, που θα προκόβει και θα ευημερεί.

Σαράντα έξι χρόνια μετά, κρατάμε ζωντανό το μήνυμα της Μεταπολίτευσης. Και το μετουσιώνουμε σε προσπάθεια που, μέρα με την μέρα, κάνει πραγματικότητα τις ελπίδες δεκαετιών: Ο Ελληνισμός να προοδεύει ενωμένος, μέσα και έξω από τα σύνορά μας. Η Δημοκρατία να ανθίζει παντού στον τόπο μας. Και η οικονομία μας να καρποφορεί όλο και περισσότερο προς όφελος του κάθε πολίτη.

Αυτή η Ελλάδα αξίζει στους Έλληνες. Την αξίζουμε και θα την έχουμε. Χρόνια πολλά στη Δημοκρατία μας.