Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Nεκρός οδηγός νταλίκας απο μαχαίρι



Οδηγός Νταλίκας βρέθηκε νεκρός στο φορτηγό του σε πάρκινγκ στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, στο ύψος του Ασπρόπυργου.

Το θύμα εντοπίστηκε με πολλά αίματα στο στήθος στην καμπίνα του φορτηγού του στη θέση Σχινέζα Ασπροπύργου. Ο θάνατος του προήλθε από μαχαίρι και οι δράστες του κατάφεραν 9 μαχαιρίες.

Άνδρες του Τμήματος Ανθρωποκτονιών που έχουν σπεύσει στην περιοχή είναι ο άτυχος οδηγός να έπεσε θύμα άγριας ληστείας.

Όσον αφορά την ταυτότητα του οδηγού, πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για αλλοδαπό, πιθανότατα από την Τουρκία


Στα δόντια ενός... κανίβαλου προγόνου μας βρέθηκε το αρχαιότερο ανθρώπινο γενετικό υλικό




Οι επιστήμονες κατάφεραν να εξάγουν από οδοντικό σμάλτο το αρχαιότερο γενετικό υλικό που έχει ποτέ αποκτηθεί, ηλικίας 800.000 ετών, από ένα μυστηριώδη πρόγονο του ανθρώπου (Homo antecessor), το απολίθωμα του οποίου βρέθηκε σε σπήλαιο κοντά στο χωριό Αταπουέρκα της βόρειας Ισπανίας.

Έως τώρα το αρχαιότερο γενετικό υλικό από την ανθρώπινη οικογένεια (Homo) ήταν ηλικίας περίπου 430.000 ετών και είχε βρεθεί επίσης στη Ισπανία. Στο παρελθόν οι επιστήμονες είχαν επίσης κατορθώσει να εξάγουν αρχαίες πρωτεΐνες από απολιθώματα ζώων ηλικίας έως σχεδόν δύο εκατομμυρίων ετών (ενός πιθήκου στην Κίνα).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον μοριακό ανθρωπολόγο Φρίντο Βέλκερ του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», κατάφεραν να ανακτήσουν τις αρχαίες πρωτεΐνες από το απολιθωμένο δόντι με τη χρήση της μεθόδου της παλαιοπρωτεομικής, η οποία επιτρέπει την εξαγωγή γενετικού υλικού από πρωτεΐνες και όχι από DNA, το οποίο δεν μπορεί να αντέξει τόσο πολύ στο χρόνο.

Είναι πιθανό ότι ο Homo antecessor (σημαίνει «πρόγονος του Homo») εμφανίστηκε πριν περίπου ένα εκατομμύριο χρόνια στη νοτιοδυτική Ασία, πιθανώς στη Μέση Ανατολή, από όπου κινήθηκε προς τα δυτικά. Αν και δεν είναι πολλά πράγματα γνωστά γι' αυτόν, υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι υπήρξε κανίβαλος.

Στο παρελθόν ορισμένοι επιστήμονες είχαν υποστηρίξει ότι ο Homo antecessor ήταν ο τελευταίος κοινός πρόγονος της εξελικτικής γραμμής που οδήγησε στον «έμφρονα» άνθρωπο (Homo sapiens) και στον «ξάδερφο» του Νεάντερταλ. Η γενετική ανάλυση έδειξε όμως ότι ο Homo antecessor υπήρξε αρκετά διαφορετικός για να ενταχθεί στο ίδιο εξελικτικό δέντρο με τους Homo sapiens και τους Νεάντερταλ. Πιθανώς, σύμφωνα με τους ερευνητές, πρόκειται για «αδελφό είδος» του κοινού προγόνου, δηλαδή ήταν στενός συγγενής του τελευταίου κοινού προγόνου των σύγχρονων ανθρώπων και των Νεάντερταλ.


Πηγή : protothema.gr


Μετά το Πάσχα τα τεστ για τον κορωνοϊό από τις Κινητές Μονάδες



Σε δύο φάσεις θα εξελιχθεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, που αφορά την διασπορά του ιού στον πληθυσμό και την ύπαρξη αντισωμάτων.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, στην πρώτη φάση θα έχουμε εξορμήσεις για ελέγχους με γεωγραφικά και επιδημιολογικά κριτήρια για να έχουμε εικόνα για την διασπορά του ιού στη χώρα και στη δεύτερη φάση θα διερευνηθεί η ύπαρξη αντισωμάτων στον πληθυσμό.

«Είναι πολύ σημαντικό αυτό το πρόγραμμα» , είπε ο υφυπουργός, και πρόσθεσε ότι μετά το Πάσχα θα ξεκινήσουν οι πρώτες Μονάδες να βρίσκονται στην επικράτεια.

Ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε επίσης ότι ενώ είναι χρηματοδοτούμενο από ευρωπαϊκά κονδύλια, υπάρχουν ήδη δωρεές, κυρίως σε ότι αφορά τα αυτοκίνητα, τα καύσιμα και τον τεχνολογικό εξοπλισμό που θα συνοδεύει τους οδηγούς και νοσηλευτές.



Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ Ρομά υγειονομική βόμβα για όλους μας


Είναι παντού ανεξέλεγκτοι, αγράμματοι, χωρίς μάσκες, χωρίς γάντια αδιαφορώντας για την ενημέρωση που τους έχει γίνει από την πολιτεία. Γιατί και ενημέρωση έχουν οι Ρομά από τους δήμους και την πολιτεία, και βοήθεια σε μάσκες και υγιειονομικό υλικό έχουν αλλά μετρητά δεν έχουν και έτσι τους είναι αδιάφορο να προστατευτούν.

Μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί στους καταυλισμούς Ρομά έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, που υποτίθεται προστατεύει τους ψηφοφόρους του και δεν έχει στείλει κανένα στέλεχος του κόμματος να τους ενημερώσει για του κινδύνους, ώστε να προστατευτούν οι Ρομά και οι πολίτες που δεν ζουν σε καταυλισμούς και έρχονται σε επαφή με τους ανεξέλεγκτους Ρομά.


Όταν τους χρειαζόταν στον ΣΥΡΙΖΑ τους είχε φτιάξει τον ποινικό κώδικα στα μέτρα τους για να αποφυλακίζονται σωρηδόν, ότι έγκλημα και να είχαν κάνει, τώρα τους έχει αφήσει στην μοίρα τους και μάλιστα δημοσιογράφοι της εφημερίδας "Αυγή" έχουν το θράσος να εγκαλούν με άρθρα τους την κυβέρνηση ότι δεν τους ενημερώνει, αντί να έχει στείλει κλιμάκια ο ΣΥΡΙΖΑ να τους ενημερώνει καθημερινά βοηθώντας τους.

Η πολιτεία έχει ενημερώσει και ενημερώνει συνέχεια για τον κίνδυνο της πανδημίας,  ο ΣΥΡΙΖΑ όμως προκλητικά αφήνει στο περιθώριο τους ψηφοφόρους του και υποστηρικτές του Ρομά, χωρίς να τους χορηγεί κανένα μέτρο προστασίας κάνοντας απλά τον κριτή αντί να παρακολουθεί εάν το υγιειονιμικό υλικό έχει διατεθεί στους καταυλισμούς η το έχουν πάρει και το πουλάνε στην μαύρη αγορά.

Το #ΜένουμεΣπίτι είναι για όλους και θα πρέπει να ενημερώνει και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μην πούμε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας τους Ρομά πηγαίνοντας από καταυλισμό σε καταυλισμό για την επικινδυνότητα της πανδημίας. Δεν είναι δύσκολο να μπει και ο ΣΥΡΙΖΑ στην μάχη προστατεύοντας τους ψηφοφόρους του Ρομά που εξαπατούσε εύκολα και είχε κάνει υποχείριο για να τον ψηφίσουν το καλοκαίρι.





23χρονος αλλοδαπός συνελήφθη για κλοπές αυτοκινήτων στο κέντρο της Αθήνας



Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 23χρονου αλλοδαπού, για κλοπές κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία.

Ο κατηγορούμενος είναι ήδη έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης συνεπεία σύλληψης από την ίδια Υπηρεσία, για συμμετοχή σε σπείρα που διακινούσε ναρκωτικά στην πλατεία Εξαρχείων.

Όπως εξακριβώθηκε, ο ανωτέρω κατηγορούμενος, μαζί με έτερους συνεργούς του, διέπρατταν συστηματικά κλοπές από αυτοκίνητα στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου των Αθηνών, ακολουθώντας συγκεκριμένη μεθοδολογία.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα εξιχνιάστηκαν δεκαοκτώ περιπτώσεις κλοπών.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών .


Πομπέο: Θα δούμε στην πορεία την τιμωρία σε Κίνα και ΠΟΫ



Ο Μάικ Πομπέο δήλωσε πως είναι πρόωρο να γίνει δημόσια συζήτηση για τις ενδεχόμενες συνέπειες που θα αντιμετωπίσει η Κίνα εξαιτίας του κορωνοϊού.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εμμένει στην άποψη πως το Πεκίνο δεν ενημέρωσε έγκαιρα την Ουάσινγκτον για το εύρος και τη σοβαρότητα της πανδημίας του κορωνοϊού, την ώρα βέβαια που ο πρόεδρος Τραμπ τον έπαιρνε αψήφιστα.

Ο Πομπέο έχει επικρίνει επανειλημμένα την Κίνα εν μέσω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης και τοποθετήθηκε εκ νέου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Τραμπ. Ερωτηθείς ποιες συνέπειες θα αντιμετωπίσει η Κίνα, ο Μάικ Πομπέο απάντησε: «Δεν είναι αυτή η ώρα για την τιμωρία. Αλλά είναι ώρα για σαφήνεια και διαφάνεια».

Παράλληλα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επιβεβαίωσε πως επανεξετάζεται το ζήτημα της συμβολής των ΗΠΑ στη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΫ), που ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε «να αναστείλει» την προηγουμένη. Πρόσθεσε ότι δεν είναι ώρα να συζητηθεί αλλαγή ηγεσίας στον ΠΟΫ.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Πομπέο ενημέρωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση επαναπάτρισε 50.000 Αμερικανούς που είχαν αποκλειστεί σε διάφορες χώρες του κόσμου εξαιτίας των μέτρων που λαμβάνονται για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας και θα επαναπατρίσει αρκετές χιλιάδες ακόμη. Οι πρεσβείες των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο παραμένουν ανοικτές, θύμισε.



Πηγή: iefimerida.gr 


Ξεκίνησαν οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών



Οι ψεκασμοί πραγματοποιούνται σε οικολογικά προστατευόμενες περιοχές (υδροβιότοποι, φυσικά συστήματα) και σε περιοχές - εστίες των Δήμων.

Τέλος Μαρτίου ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος ψεκασμών του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής σε όλους του Δήμους με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.

Οι ψεκασμοί πραγματοποιούνται σε οικολογικά προστατευόμενες περιοχές (υδροβιότοποι, φυσικά συστήματα) και σε περιοχές - εστίες των Δήμων, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης μολυσματικών νοσημάτων μέσω κουνουπιών - διαβιβαστών σε όλη την Επικράτεια.

Επισημαίνεται ότι, παράλληλα, οι Διευθύνσεις Υγειονομικών Ελέγχων και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας Αττικής, με σχετικά έγγραφα ενημέρωσε για λήψη μέτρων αποφυγής εστιών ανάπτυξης κουνουπιών τους δήμους, όπου διαπιστώθηκαν συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη κουνουπιών εντός του αστικού ιστού και στρατόπεδα, μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, αγροτικούς κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς, τοπικές επιχειρήσεις κ.λπ.


Πηγή : newpost.gr


665 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις στην χώρα



Συνεχίζονται οι συστηματικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας για τις άσκοπες μετακινήσεις.

Εχθές 08.04.2020 από 06:00 έως 15:00 ώρα, βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια (665) παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα, ως ακολούθως:

(238) στην Αττική,
  (78) στη Θεσσαλονίκη,
  (54) στα Ιόνια Νησιά,
  (51) στην Κεντρική Μακεδονία,
  (50) στη Δυτική Ελλάδα,
  (36) στην Πελοπόννησο,
  (33) στη Θεσσαλία,
  (30) στο Νότιο Αιγαίο,
  (27) στη Στερεά Ελλάδα,
  (24) στην Ήπειρο,
  (17) στην Κρήτη,
  (14) στο Βόρειο Αιγαίο,
    (9) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και
    (4) στη Δυτική Μακεδονία. 

Από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, ημερομηνία έναρξης του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (25.422) παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.


Σχεδόν 2.000 νεκροί για 2η συνεχόμενη ημέρα στις ΗΠΑ



Στις ΗΠΑ για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα καταγράφηκαν σχεδόν 2.000 θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού. Το νέο θλιβερό ρεκόρ (+1.973 θάνατοι) είναι υψηλότερο από αυτό της προηγουμένης (1.939) και αυξάνει στα 14.695 τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της ασθένειας COVID-19 στις ΗΠΑ.

Οι θάνατοι στις ΗΠΑ ξεπέρασαν αυτούς την Ισπανία (14.555), πάντως ακόμα η χώρα θρηνεί λιγότερα θύματα από την Ιταλία (17.669). Η Νέα Υόρκη να παρουσιάζει σχεδόν τριπλάσια κρούσματα, σε σχέση με το Νιου Τζέρσι, που ακολουθεί στη δεύτερη θέση.

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης αποτελεί μακράν τη μεγαλύτερη εστία της πανδημίας στην αμερικανική επικράτεια, με 6.268 νεκρούς. Κατέγραψε νέα αύξηση-ρεκόρ το τελευταίο 24ωρο (+779).

Ο Λευκός Οίκος, σύμφωνα με το ΑΠΕ, προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα ότι η ασθένεια COVID-19 ενδέχεται να στοιχίσει τη ζωή σε 100.000 ως 240.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ, όμως ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει βέβαιος ότι η κυβέρνησή του θα μπορέσει να χειριστεί την κρίση κατά τρόπο που θα φέρει «πολύ καλύτερα» αποτελέσματα.




Δωρεά 20.000 μάσκες στην Ελλάδα από τους Αντετοκούνμπο



Δωρεά 10 χιλιάδες μάσκες στον Δήμο Ζωγράφου και 10 χιλιάδες ακόμη μάσκες στον Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) για την ενίσχυση της μάχης κατά του κορωνοϊού έκανε η οικογένεια Αντετοκούνμπο.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, τα αδέλφια του Θανάσης, Κώστας και Άλεξ, καθώς και η μητέρα τους ζήτησαν να μοιραστεί ένα μέρος αυτών στα Σεπόλια, δηλαδή στη γειτονιά της Αθήνας που μεγάλωσαν.

«Ευχαριστούμε την οικογένεια Αντετοκούνμπο γι΄ αυτή την υπέροχη κίνηση σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Οι μάσκες αυτές θα χρησιμοποιηθούν με σκοπό να προστατευθούν οι άνθρωποι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στον νέο κορωνοϊό,» ήταν η κοινή δήλωση της προέδρου του ΟΠΑΝΔΑ Άννας Ροκοφύλλου και του αντιπροέδρου του, Γιούρκα Σεϊταρίδη

Στον Δήμο Ζωγράφου, ο Γιάννης, ο Θανάσης, ο Κώστας, ο Άλεξ και η μητέρα τους θέλησαν να προσφέρουν εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού στον Δήμο που ανήκει ο Φιλαθλητικός, η πρώτη ομάδα μπάσκετ του σούπερ σταρ των Μιλγουόκι Μπακς.

Την είδηση έκανε γνωστή ο Δήμος Ζωγράφου εκφράζοντας ευγνωμοσύνη προς την οικογένεια Αντετοκούνμπο για την προσφορά της, κάνοντας λόγο για ουσιαστική προσφορά στους πολίτες.

Στη σχετική ανακοίνωση, ο Δήμος Ζωγράφου κάνει αναφορά στο δέσιμο που έχουν με την πόλη τα αδέρφια Αντετοκούνμπο, καθώς και με τον Φιλαθλητικό, το σύλλογο από τον οποίο ξεκίνησαν την ενασχόλησή τους με το μπάσκετ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι μάσκες θα μοιραστούν στους εργαζόμενους και στις ευπαθείς ομάδες του Δήμου.


Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Tηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού με γιατρούς Μονάδων Εντατικής Θεραπείας



Τηλεδιάσκεψη με στελέχη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας πέντε μεγάλων δημόσιων νοσοκομείων, τον Απόστολο Αρμαγανίδη από το «Αττικόν», την Αναστασία Κοτανίδου από τον «Ευαγγελισμό», την Αντωνία Κουτσούκου από το νοσοκομείο «Η Σωτηρία», την Ελένη Γκέκα από το ΑΧΕΠΑ και τη Μηλίτσα Μπιτζάνη από το «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, είχε το απόγευμα της Τρίτης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη και ευχαρίστησε τους εντατικολόγους για την ανυπολόγιστη προσφορά τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και για το συνολικό έργο τους. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η εξέταση των κύριων αναγκών που έχουν οι ΜΕΘ, προκειμένου να προχωρήσει η ουσιαστική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τις υλικοτεχνικές υποδομές και το έμψυχο δυναμικό που χρειάζεται για να ανταπεξέλθει σε κάθε πρόκληση, και πέραν του Covid-19.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε πως η Ελλάδα έχει καταφέρει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και να εξασφαλίσει τον χρόνο που απαιτείται ώστε το ΕΣΥ να ενισχυθεί περαιτέρω και να προετοιμαστεί καλύτερα. Χάρη σε αυτή την πρώτη νίκη, προσέθεσε, το σύστημα υγείας έχει το περιθώριο να προετοιμαστεί για ενδεχόμενο δεύτερο «κύμα» του κορονοϊού ή για οποιαδήποτε μελλοντική κρίση.

Κατά την έναρξη της τηλεδιάσκεψης ο Πρωθυπουργός δήλωσε (on camera):

«Είναι πολύ μεγάλη η χαρά μου. Με κάποιους έχουμε μιλήσει κατά μόνας, με κάποιους δεν έχουμε επικοινωνήσει αλλά μιας και σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας ήθελα με την ευκαιρία αυτή καταρχάς να σας ευχαριστήσω για την καταπληκτική δουλειά που έχετε κάνει και εσείς και όλοι οι εργαζόμενοι στις Εντατικές -γιατροί, νοσηλευτές, υποστηρικτικό προσωπικό. Πράγματι θεωρώ ότι μας έχετε βγάλει ασπροπρόσωπους και έχετε εμπνεύσει συνολικά με την δουλειά σας μια νέα εμπιστοσύνη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τις δυνατότητές του και κυρίως τους ανθρώπους του.

Βέβαια η δική μας η δουλεία -όπως είπα και χθες στο “Σωτηρία”, όπως κουβεντιάζαμε με την κυρία Κουτσούκου- είναι να σας παρέχουμε όλα τα αναγκαία μέσα για να μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας σωστά. Είτε μιλάμε για προστατευτικό υλικό είτε μιλάμε, προφανώς, για εξοπλισμό είτε μιλάμε για νοσηλευτές και ανθρώπινο δυναμικό, έτσι ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα μια έκτακτη κρίση, όπως αυτή η κρίση του κορονοϊού.

Θα ήθελα να ακούσω από εσάς τις δικές σας εμπειρίες. Τι πρέπει να ξέρουμε εμείς, τι έχουμε κάνει καλά, τι δεν έχουμε κάνει καλά. Πού είναι οι ελλείψεις τις οποίες εντοπίζετε εσείς σήμερα. Σε ποιο βαθμό έχουμε μία εικόνα για το τι δουλεύει και το τι δεν δουλεύει σε επίπεδο θεραπευτικών πρωτοκόλλων, καθώς είστε στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της ασθένειας. Και οτιδήποτε άλλο πιστεύετε ότι πρέπει να γνωρίζουμε σε κεντρικό επίπεδο ώστε η παρέμβασή μας τουλάχιστον ως προς το κομμάτι των Εντατικών να μην είναι μια παρέμβαση που να περιοριστεί πυροσβεστικά στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.

Ο σκοπός μας είναι να αφήσουμε πίσω μας μια ουσιαστική παρακαταθήκη, για να αντιμετωπίσουμε την επόμενη κρίση. Θα έρθει η επόμενη κρίση. Όπως έλεγα και σε κάποιους συνεργάτες μου δεν θα θέλω ποτέ να ξαναφτάσουμε στο σημείο -το δύσκολο σημείο, θυμάμαι είχα γίνει και εγώ αποδέκτης τέτοιων αιτημάτων- να πρέπει να ζητείται η παρέμβαση ενός πολιτικού για το ποιος Έλληνας πολίτης θα έχει ή δεν θα έχει τελικά πρόσβαση σε ένα κρεβάτι Εντατικής. Αυτό πρέπει να το αφήσουμε τελείως πίσω μας».

Οι εντατικολόγοι στάθηκαν στην ανάγκη αύξησης των μόνιμα διαθέσιμων κλινών και ενίσχυσης των ΜΕΘ με εξειδικευμένους γιατρούς και νοσηλευτές. Η αύξηση της δυναμικότητας, προσέθεσαν, θα επιτρέψει στις Μονάδες να δέχονται ασθενείς προτού η επιδείνωση της υγείας τους καταστήσει απόλυτα αναγκαία την εντατική θεραπεία, αναβαθμίζοντας την αποτελεσματικότητα των νοσοκομείων.

«Σε αυτή την περίπτωση δεν θα παίρναμε μόνο τα πολύ βαριά, θα παίρναμε και αυτά τα οποία έχουν και μεγαλύτερη ελπίδα να γίνουν καλά, γιατί θα τα παίρναμε πολύ νωρίτερα», σημείωσε η κα. Κοτανίδου. «Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουμε, ανά 100.000 πληθυσμού, το μισό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (…) Άρα χρειαζόμαστε τουλάχιστον άλλα τόσα κρεβάτια εντατικής θεραπείας. Επίσης είμαστε ακόμα πιο χαμηλά, στις μονάδες “step down”, δηλαδή αυτές όπου θα πάει ο άρρωστος όταν είναι κάπως πιο ελαφρά», ανέφερε ο κ. Αρμαγανίδης.

Σημειώθηκε επίσης πως είναι σημαντικό να θεσπιστούν εκπαιδευτικά προγράμματα για νοσηλευτές που θα υπηρετούν στις ΜΕΘ και κίνητρα ώστε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να μην εγκαταλείπει τις Μονάδες για άλλες κλινικές. Επισημάνθηκαν ακόμη οι επιπτώσεις του brain drain, καθώς νεαροί έλληνες γιατροί έχουν δεχτεί θέσεις στο εξωτερικό.

«Για το μέλλον νομίζω ότι σημαντικό είναι να δούμε τι θα μας μείνει από αυτή την ιστορία, τι κέρδος θα έχει όχι μόνο η εντατική θεραπεία αλλά το Σύστημα Υγείας και η κοινωνία συνολικότερα (…) Σκεφτείτε στο μέλλον να φτιάξετε ειδικευμένους νοσηλευτές Εντατικής», δήλωσε η κα. Κουτσούκου. «Δεν υπάρχουν διαθέσιμοι γιατροί με την εξειδίκευση της εντατικολογίας (…) Το κυριότερο πρόβλημα -που νομίζω πανελλήνια υπάρχει- είναι η έλλειψη από τις μάσκες υψηλής προστασίας», ανέφερε από την πλευρά της κα. Γκέκα.

«Το θέμα είναι να εκμεταλλευτούμε πραγματικά αυτή την ευκαιρία, να μην την αφήσουμε να πάει χαμένη. Δηλαδή αυτά τα κρεβάτια, όλα τα κρεβάτια που έχουν μπει σε όλα τα νοσοκομεία, σιγά-σιγά να εξοπλιστούν, να επανδρωθούν και να μείνουν στο ελληνικό ΕΣΥ για να αρχίσουμε πλέον να δεχόμαστε αρρώστους οι οποίοι δεν είναι απαραίτητα διασωληνωμένοι αλλά είναι βαριά και θα πάνε πολύ καλύτερα αν νοσηλευτούν σε μία ΜΕΘ», σχολίασε η κα. Μπιτζάνη.

Ο Πρωθυπουργός απάντησε πως στόχος είναι η αντιμετώπιση των σημερινών κενών και ελλείψεων με ζητούμενο την πολύπλευρη και μακρόπνοη θωράκιση του ΕΣΥ, ώστε να μην χρειάζεται η προσφυγή σε έκτακτες, «πυροσβεστικές» λύσεις, και για να εξασφαλιστεί μία παρακαταθήκη που θα έχει διάρκεια. Χαρακτήρισε επίσης αυτονόητη την επανεξέταση ρύθμισης που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη διαδικασία επιλογής εξειδικευόμενων γιατρών στις ΜΕΘ, η οποία προκάλεσε προβλήματα στη λειτουργία τους.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος και ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος.




Τι κατέγραψε το Παρατηρητήριο της ΝΔ για τα fake news



Μια σειρά από fake news που κατέγραψε το «Παρατηρητήριο» του γραφείου τύπου της ΝΔ δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η κλειστή δομή φιλοξενίας Σιντικής Σερρών μετατρέπεται σε ανοιχτή.
(πηγή: ΜΜΕ & social media)

Η συγκεκριμένη δομή όπως και αυτή της Μαλακάσας παραμένουν και θα παραμείνουν κλειστές για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Η δομή των Σερρών θα παραχωρηθεί στην Ελληνική Αστυνομία με σκοπό την λειτουργία κλειστού προαναχωρησιακού κέντρου. Υπενθυμίζεται ότι τόσο η δομή των Σερρών όσο και αυτή της Μαλακάσας δημιουργήθηκαν ταχύτατα τον περασμένο Μάρτιο προκειμένου να φιλοξενήσουν όσους εισέρχονταν παράνομα στη χώρα. Για την εύρυθμη λειτουργία αυτών των δομών, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προκήρυξε την πρόσληψη Διοικητή και είκοσι θέσεων συμβασιούχων τρίμηνης διάρκειας για κάθε δομή, για την κάλυψη των οποίων προτάσσονται οι μόνιμοι κάτοικοι των εν λόγω δήμων.

Σκάνδαλο: Κρατική διαφήμιση από την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» στο site της συζύγου του Υπουργού Υγείας
(Πηγή: https://tvxs.gr/news/ellada/kratiki-diafimisi-kai-sto-jennygr-tis-syzygoy-toy-yp-ygeias )

H επίθεση με fake news σε συζύγους και οικογένειες πολιτικών αντιπάλων αποτελεί συνήθη πρακτική για τα εκδοτικο-δημοσιογραφικά φερέφωνα της Κουμουνδούρου, και ως εκ τούτου δεν εκπλήσσει κανέναν.

Η ίδια η κα Μπαλατσινού απάντησε επίσημα με ανάρτησή της σημειώνοντας ότι το jenny.gr έχει σταματήσει να της ανήκει εδώ και έναν χρόνο. Ιδιοκτήτρια εταιρία του συγκεκριμένου site είναι η liquid στην οποία ανήκει μεταξύ άλλων και το luben.gr, ένα site που με πολύ έξυπνο τρόπο, μέσω του χιούμορ, περνάει υπόγεια την προπαγάνδα του Σύριζα, στοχοποιεί πολιτικούς του αντιπάλους και δολοφονεί μη αρεστούς στο σύστημα Κουμουνδρούρου χαρακτήρες. Εν ολίγοις από την βιασύνη τους και τον εθισμό τους στα fake news, πήγαν για μαλλί και βγήκαν για μια ακόμη φορά κουρεμένοι!

Δωρεά της ΔΕΗ στο ΕΣΥ μέσω έξτρα επιβάρυνσης των καταναλωτών.
(πηγή: ΜΜΕ & social media)

Στην προσπάθειά τους να υποβαθμίσουν τη σημασία της δωρεάς προστατευτικού υλικού από την ΔΕΗ για το ΕΣΥ,  στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και φίλα προσκείμενα ΜΜΕ διαστρεβλώνουν τις δηλώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη εφευρίσκοντας δήθεν «χαράτσι» 0,8 ευρώ το χρόνο για τους καταναλωτές από το οποίο υποτίθεται ότι χρηματοδοτήθηκε η δωρεά.
Για μια ακόμα φορά επιδίδονται στο αγαπημένο τους σπορ, δημιουργώντας και διαδίδοντας απολύτως ψευδείς ειδήσεις και επιδεικνύοντας πόσο μικρόψυχα και διχαστικά λειτουργούν ακόμα και σε αυτές τις πρωτόγνωρα κρίσιμες στιγμές.

Καμία επιπλέον χρέωση δεν έχει υπάρξει. Τα χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την δωρεά προέρχονται από το ταμείο της ΔΕΗ, είναι χρήματα που έχει ήδη εισπράξει για τις υπηρεσίες προς τους πελάτες της και σε καμία περίπτωση δεν είναι προϊόν επιπλέον χρέωσης. Αντιθέτως, η εταιρεία την περίοδο αυτή έχει προχωρήσει σε εκπτώσεις και διευκολύνσεις προς τους πελάτες της.

Το προστατευτικό υλικό (μάσκες, στολές, ειδικά γυαλιά, κ.α.) που δώρισε η ΔΕΗ βρίσκεται ήδη στα Νοσοκομεία της χώρας και αποτελεί ένα ακόμα όπλο στη μεγάλη μάχη που δίνει αδιάκοπα το υγειονομικό προσωπικό της χώρας με τον κορωνοϊό.

Αναλυτικό χρονοδιάγραμμα άρσης των μέτρων προστασίας απο 27 Απριλίου
(Πηγή: social media & sms)

Πρόκειται περί ενός υποτιθέμενου αναλυτικού σχεδίου άρσης μέτρων προστασίας με διάφορες ημερομηνίες το οποίο δήθεν δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, αλλά έκανε τον γύρο του διαδικτύου, ενώ παράλληλα διακινήθηκε και μέσω sms νωρίτερα. Το συγκεκριμένο fake news διαψεύστηκε με τον πλέον επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά στην σημερινή ενημέρωσή του.


Στους 83 οι νεκροί στην Ελλάδα - 52 νέα κρούσματα



Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης 52 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει στα 1884.

Έχουν καταγραφεί 2 νέοι θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη χώρα μας να φτάνει τους 83 (60 άνδρες και 23 γυναίκες). Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 74 έτη και το 87% είχε κάποιο επικείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 84 ασθενείς στην Ελλάδα, με διάμεση ηλικία τα 67 έτη. Το 20% αυτών είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι 14 ασθενείς έχουν εξέλθει από την εντατική. Επίσης το 77% αυτών πάσχει από υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικιωμένοι από 70 ετών και άνω.

Απο τον Ευαγγελισμό δόθηκε η ενημέρωση ότι από σύνολο 39 διασωληνωμένων στο νοσοκομείο έχουν αποσωληνωθεί οι 17 και επίσης 4 από αυτούς έχουν πάρει εξιτήριο σήμερα κι άλλοι 6 είναι πολύ καλά στην υγεία τους. Τα στοιχεί αυτά είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά διότι στον Ευαγγελισμό υπάρχει η πιο μεγάλη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και διαπιστώνεται η ποιότητα της φροντίδας που δίνεται.


Κλείνουν τα διόδια - Διπλασιάζονται τα πρόστιμα



«Η οποιαδήποτε προσπάθεια μετακίνησης από το αστικά κέντρα στα χωριά» μπορεί να μεταδώσει τον ιό και αυτό «δεν μπορούμε ούτε να ρισκάρουμε, ούτε να το επιτρέψουμε» διεμήνυσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοινώνοντας ότι από τις 6 το απόγευμα:

· Σε όλη την επικράτεια, στις εθνικές οδούς, τους αυτοκινητόδρομους και τους παραδρόμους έχουν στηθεί σημεία ελέγχου όλων των ΙΧ και όλων των οχημάτων από την ΕΛΑΣ

· Σημεία ελέγχων έχει στήσει και το Λιμενικό σε όλους τους πορθμειακούς σταθμούς

· Από τα αεροδρόμια, λιμάνια, ΚΤΕΛ και άλλες πύλες αναχωρούν μόνο όσοι είναι μόνιμοι κάτοικοι με βεβαίωση τύπου Α και χωρίς δυνατότητα επιστροφής, με μοναδική εξαίρεση τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας (για υπηρεσιακούς λόγους), τους γιατρούς και νοσηλευτές, το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, όπως και υπαλλήλους του κράτους σε κρίσιμες υποδομές.

Οι εντατικοί έλεγχοι θα διαρκέσουν μέχρι τις 27 Απριλίου, ενώ «κανένα εισιτήριο δεν θα κόβεται» και κανείς δεν θα κινείται χωρίς βεβαίωση τύπου Β1 ή βεβαίωση μόνιμης κατοικίας τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Το πρόστιμο θα διπλασιάζεται, δηλαδή θα φτάνει στα 300 ευρώ, θα αφαιρούνται για 60 ημέρες πινακίδες κα το όχημα θα γυρίζει πίσω από όπου ξεκίνησε.

Επιπλέον, μέχρι τις 27 Απριλίου, αναστέλλεται η μετακίνηση από και προς τα νησιά αεροπορικά και ακτοπλοϊκά, με εξαίρεση την μετάβαση μόνιμων κατοίκων προς την κατοικία, αλλά και την μετακίνηση κατοίκων από μικρά προς μεγαλύτερα νησιά εντός του ίδιου δήμου για μετακινήσεις τύπου Β1, Β2 Β3.

Για παράδειγμα οι κάτοικοι της Σύμης μπορούν να μεταβούν στη Ρόδο για φαρμακείο, γιατρό, σούπερ μάρκετ ή την τράπεζα, όχι όμως οι κάτοικοι Ρόδου στη Σύμη εξήγησε ο υφυπουργός. Ο ίδιος διευκρίνισε πως «τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα δεν είναι καινούρια, αλλά βρίσκονται ήδη σε ισχύ» και πρόσθεσε πως «εντατικοποιούνται οι έλεγχοι εφαρμογής τους». Συγκεκριμένα, από τις 23 Μαρτίου έχει τεθεί η δυνατότητα άπαξ μετάβασης στην μόνιμη κατοικία, χωρίς δικαίωμα επιστροφής.

Παράλληλα, ο υφυπουργός εξέφρασε τον προβληματισμό του για καταχρηστικές μετακινήσεις με βεβαιώσεις τύπου Α, οι οποίες έχουν εκχωρηθεί σε άτομα τα οποία δεν απασχολούνται σε αυτές και κάλεσε όλους τους εργοδότες στη χώρα να επικαιροποιήσουν εντός 24 ωρών τους δικαιούχους των βεβαιώσεων από τις επιχειρήσεις τους, προειδοποιώντας πως σε περίπτωση ελέγχου ο εργοδότης θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις κυρώσεις του νόμου περί ανασφάλιστων και 10.500 ευρώ πρόστιμο, ενώ οι κάτοχοι των παράτυπων βεβαιώσεων με ποινικές κυρώσεις.

Στην ίδια κατεύθυνση, ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε τους εργαζομένους στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) που διαμένουν σε μόνιμη κατοικία σε άλλους νομούς, να «το ξανασκεφτούν» αν σκέφτονται να κάνουν χρήση αδείας για να μεταβούν στην ύπαιθρο, καθώς «δεν θα έχουν δυνατότητα επιστροφής από τα χωριά με βεβαίωση εργοδότη», αφού «θα παραμείνουν αποκλεισμένοι στα χωριά τους».


ΨΕΥΤΗΣ Πολάκης; Είπε ότι έδωσε τον μισθό του στο ΕΚΑΒ και τον διαψεύδουν



Καθημερινά δείχνει την ακροαριστερή ηθική του ο Πολάκης, και ξεφτιλίζεται από τα όσα γράφει και λέει οπότε πώς να τον πιστέψεις αφού και την αλήθεια την κάνει ψέμα..

Εχθές ανέβασε μια ανάρτηση ότι δήθεν βρέθηκε με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Χανίων και του έδωσε τον μισθό του για να βοηθήσει. Μάλιστα εμπλούτισε το παραμύθι κάνοντας τον ψυκτικό και λέγοντας ότι έκανε έλεγχο και στο οξυγόνο του νοσοκομείο.

Ο Παύλος Πολάκης φέρεται να ανέφερε στην ανάρτησή του πως είχε μεταβεί στα Χανιά και είχε συναντηθεί με το Σωματείο Εργαζομένων του νοσκομείου της πόλης καθώς και με το Σωματείο του ΕΚΑΒ Χανίων, υλοποιώντας αυτό που είχε υποσχεθεί για τη στήριξη του Συστήματος Υγείας μέσω του μισθού του.

Την ιστορία του διέψευσε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του ΕΚΑΒ Χανίων, Νεκτάριος Παπουδάκης, ο οποίος διέψευσε τον κ. Πολάκη, αναφέροντας πως «με το σωματείο εργαζομένων του ΕΚΑΒ Χανίων αποκλείεται να συναντήθηκες! Εγώ είμαι ο πρόεδρός του... Και 20 μήνες τώρα, παρά τις προσπάθειες που έκανε το σωματείο Χανίων δεν καταφέραμε να τα πούμε! Τώρα ποιός σου συστήθηκε σαν πρόεδρος του ΕΚΑΒ δεν ξέρω!».

Την νέα ξεφτίλα Πολάκη ανέδειξε στο Twitter ο Άδωνις Γεωργιάδης, συνοδεύοντάς την από το δικό του «αιχμηρό» σχόλιο: «Απλά κορυφαίος Παύλος Πολάκης....τα λεφτά τα έδωσε άραγε ή και σε αυτό είπε ψέματα;».



Ο Πολάκης μετά την ξεφτίλα προχώρησε στην αλήθεια, σε διευκρινιστική διόρθωση της ανάρτησης του ανεβάζοντας μία ακόμη φωτογραφία, με τον ίδιο και με τους εκπροσώπους των δύο σωματείων με τους οποίους συναντήθηκε χθες, ενώ απαντώντας στον Υπουργός Ανάπτυξης έγραψε, μεταξύ άλλων:


«…Όχι μόνο έκανα αυτά που υποσχέθηκα το πρωί ,όχι μόνο ανέδειξα ξανά το απαράδεκτο θέμα με τη γεννήτρια οξυγόνου (που επίτηδες δεν αναφέρεις ούτε εσύ ούτε το κανίς σου στο ρεπορτάζ), ΑΛΛΑ το βράδυ στα Σφακια στο ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΦΑΚΙΩΝ (που έφτιαξα ως Δημαρχος και στελέχωσα ως υπουργός) χειρούργησα εθελοντικά δυο πατριώτες μου που είχαν κάποιο μικρό πρόβλημα το οποίο λόγω της γενικότερης κατάστασης δεν μπορούσε (και σωστά ) να αντιμετωπισθεί τώρα στο Νοσοκομείο Χανιων…»


Τι να πιστέψεις και τι να μην πιστέψεις από ένα προκλητικό Παύλο Πολάκη!! Κακός ασχολούμαστε και μαζί του.