Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Μήνυμα Πάιατ: Όλα τα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα



Τη θέση ότι όλα τα ελληνικά νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους έχουν δικαίωμα στην οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας εκφράζει ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ o Τζέφρι Πάιατ, δηλώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εγγυώνται την ασφάλεια της Ελλάδας κι εργάζονται καθημερινά για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο.

«Ισχύει για τα νησιά ως γενικός κανόνας. Έχει υπάρξει μεγάλη σύγχυση και δεν θέλω απόψε να προσθέσω περισσότερη σύγχυση. Αυτό στο οποίο θα ήθελα να εστιάσω, είναι στην άποψή μας πως, τα νησιά, ως γενικός κανόνας, είναι ακριβώς όπως οι ηπειρωτικές περιοχές,  σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα που απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας. Τέλος της συζήτησης», σημειώνει αναφορικά την υφαλοκρηπίδα στα νησιά και συνεχίζει: «Μιλάμε για όλα τα νησιά. Θα αφήσω σε άλλους τη συζήτηση για το τι αποτελεί βραχονησίδα και τι αποτελεί νησί, αλλά τα νησιά έχουν όλα τα ίδια δικαιώματα».

Όσον αφορά για κάποιο ατύχημα στο Αιγαίο ο Αμερικανός Πρέσβης απάντηση: «Νομίζω πως πάντα θα πρέπει να ανησυχούμε για το ρίσκο μιας λάθος εκτίμησης όταν έχουμε προηγμένης στρατιωτικής τεχνολογίας αντικείμενα να δρουν σε τόσο κοντινή απόσταση. Είμαι πιο αισιόδοξος σήμερα διότι βλέπω την πραγματικά σκληρή προσπάθεια που ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση καταβάλουν ώστε να χαμηλώσουν την ένταση και να δημιουργήσουν μια κανονική ατμόσφαιρα κι εκεί ακριβώς εστιάζουμε αυτή τη στιγμή».

Για την κατάσταση στη Λιβύη, ο κ. Πάιατ τονίζει: «Έχουμε μια ενεργή συζήτηση με την Ελλάδα για αυτά τα θέματα. Είναι κάτι για το οποίο ο υπουργός Εξωτερικών Πομπέο έχει συζητήσει με τον υπουργό Εξωτερικών Δένδια, είναι ένα θέμα για το οποίο κι εγώ είχα εκτεταμένες συζητήσεις με τους ομολόγους μου στην Αθήνα, εστιάζουμε στο πώς θα αποκλιμακωθεί η βία στη Λιβύη και καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και των μισθοφόρων της, της Τουρκίας αλλά και των Αραβικών χωρών του κόλπου να απέχουν από τις πράξεις, συμπεριλαμβανομένων και των αποστολών οπλισμού, που βαθαίνουν τη βία και την ένταση. Υπήρξε και μια σημαντική δήλωση από την πλευρά της Ευρώπης αυτή την εβδομάδα, θα δούμε τι θα γίνει, αλλά οι ΗΠΑ εστιάζουν στο να βάλουν την διπλωματική προσπάθεια πάνω στις ράγες».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Συνελήφθη πρώην παίκτρια του "Big Brother" για ναρκωτικά και όπλα



Συνελήφθησαν χθες το μεσημέρι στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, ένα ζευγάρι, ηλικίας 49 και 44 ετών.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών και περί όπλων, καθώς και της νομοθεσίας δεδομένων περί προσωπικού χαρακτήρα. Μάλιστα η γυναίκα είναι πρώην παίκτρια του Big Brother πριν 19 χρόνια.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, διενεργήθηκε νομότυπη έρευνα, στην οικία των δραστών, κατά την οποία βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν, ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους 1 κιλού και 355 γραμμαρίων, εξοπλισμός υδροπονικής καλλιέργειας αποτελούμενος από σύστημα εξαερισμού, λαμπτήρες και μηχανισμούς επεξεργασίας κάνναβης, εκτός λειτουργίας και λειτουργικό πολεμικό τυφέκιο (υποπολυβόλο), με τέσσερις γεμιστήρες χωρίς φυσίγγια.

Επίσης, κατασχέθηκε αεροβόλο τυφέκιο, κυνηγετικό όπλο, γεμιστήρας πιστολιού χωρίς φυσίγγια, 461 πολεμικά φυσίγγια, διαφόρων διαμετρημάτων, εννέα από τα οποία αντιαεροπορικά, μικροποσότητα μείγματος κάνναβης και καπνού, ζυγαριά, το χρηματικό ποσό των 12.025 ευρώ, 1.000 δολαρίων ΗΠΑ και ένα λειτουργικό σύστημα καταγραφής εικόνας και ήχου με εγκατεστημένη την κάμερα στην είσοδο της οικίας.

Επιπλέον, κατασχέθηκαν δύο Ι.Χ. αυτοκίνητα ιδιοκτησίας των συλληφθέντων, ως μέσα διευκόλυνσης της εγκληματικής τους δραστηριότητας καθώς και δύο κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν στην κατοχή τους.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου, ενώ το προανακριτικό έργο διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου.


Πηγή : news247.gr


Νέοι εμπρησμοί κατά ΙΧ αθώων πολιτών την νύχτα



Επίθεση σε αυτοκίνητα αθώων πολιτών στην Καλλιθέα πραγματοποίησαν οι γνωστοί σε όλους "άγνωστοι" σύντροφοι κακοποιοί κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Από τη φωτιά που ξέσπασε επί της οδού Ξενοφώντος υπέστησαν ζημιές δύο οχήματα αθώων πολιτών.

Στο σημείο έσπευσαν δύο οχήματα της Πυροσβεστικής με έξι πυροσβέστες, οι οποίοι έσβησαν τη φωτιά σε λίγα λεπτά.


Άμεση προειδοποίηση Μόσχας στον Ερντογάν για τη νέα επιχείρηση στην Ιντλίμπ



Άμεσα απάντησε το Κρεμλίνο στις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του AKP ότι μια νέα επιχείρηση των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ιντλίμπ της Συρία είναι «απλώς θέμα χρόνου». Η Τουρκία αναπτύσσει ήδη ενισχύσεις στη συριακή επαρχία. 

«Πρόκειται για μια επιχείρηση εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης της Συριακής Δημοκρατίας και των ενόπλων δυνάμεων της Συριακής Δημοκρατίας η οποία θα είναι αναμφισβήτητα η χειρότερη επιλογή», τόνισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε εξάλλου ότι η Μόσχα και η Άγκυρα παραμένουν σε επαφή προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην Ιντλίμπ.

«Ήμασταν ικανοποιημένοι από τις συμφωνίες στις οποίες καταλήξαμε πριν από περισσότερο από έναν χρόνο στο Σότσι (…) και σταματήσαμε να είμαστε ικανοποιημένοι αφού αντάρτες και τρομοκρατικές οργανώσεις ξεκίνησαν την επιχείρησή τους από την Ιντλίμπ εναντίον των συριακών ενόπλων δυνάμεων και των ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

«Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να έχουμε τακτικές επαφές με τους ομολόγους μας στην Τουρκία προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση στην Ιντλίμπ», υπογράμμισε.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για τηλεφωνική επικοινωνία (μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ερντογάν). Ωστόσο οι πρόεδροι έχουν στενή επαφή και, αν χρειαστεί, μια τηλεφωνική επικοινωνία μπορεί να συμφωνηθεί κυριολεκτικά μέσα σε λίγες ώρες», τόνισε ο Πεσκόφ.

Καμία συμφωνία

Η Άγκυρα και η Μόσχα συμφώνησαν το 2018 να δημιουργήσουν μια ζώνη αποκλιμάκωσης στην Ιντλίμπ και να εγκαταστήσουν σημεία παρατήρησης στην επαρχία αυτή της Συρίας. Όμως έκτοτε η μία πλευρά κατηγορεί την άλλη ότι παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας.

Τούρκοι και Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν πραγματοποιήσει πολλούς γύρους συνομιλιών στην Άγκυρα και τη Μόσχα για την Ιντλίμπ. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ρωσίας –Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Σεργκέι Λαβρόφ-- συναντήθηκαν το Σαββατοκύριακο στη Μόσχα για να συζητήσουν το θέμα, όμως δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία.

Ο Λαβρόφ επισήμανε σήμερα ότι οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία στις τελευταίες συνομιλίες τους, αν και υπογράμμισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει να συνεργάζεται με την Τουρκία για την κατάσταση στην Ιντλίμπ.

Ο Ρώσος υπουργός εξήγησε ότι ο συριακός στρατός τηρεί τις προηγούμενες συμφωνίες, αλλά απαντά και στις προκλήσεις, ενώ πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις ανταρτών εναντίον συριακών και ρωσικών δυνάμεων συνεχίζονται.


Πηγή: skai.gr




Αγνοούνται οι μάρτυρες! Φήμες ότι τους έχουν φυγαδεύσει στο εξωτερικό για να μην καταθέσουν




Τους προστατευόμενους μάρτυρες “Μάξιμο Σαράφης” και “Αικατερίνη Κελέση” ψάχνει η αστυνομία για να τους οδηγήσει στην Προανακριτική για τη Novartis.

Ακούγονται πολλά, και ένα από τα πολλά σενάρια είναι ότι τους έχουν φυγαδεύσει στο εξωτερικό για να μην καταθέσουν και αποκαλυφθεί το όνομα του Αλέξη Τσίπρα στην σκευωρία. Το μόνο κόμμα που έχει συμφέρον να εξαφανιστούν οι μάρτυρες και να μην καταθέσουν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και μόνο.

Όπως και να έχει θα αποκαλυφθούν όλα σύντομα. Η Επιτροπή έχει προγραμματίσει συνεδρίαση για σήμερα  Πέμπτη στις 10:00 το πρωί, με θέμα την εξέταση μαρτύρων, πιθανότατα του Δημήτρη Τζανακόπουλου. Μέλη της ωστόσο ανέφεραν ότι προηγουμένως θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της άρσης προστασίας για τους δύο μάρτυρες, δηλαδή να υπάρξει αίτημα της επιτροπής στην αρμόδια προς τούτο Αρχή.


ΥΠΕΞ : Η Τουρκία συνεχίζει να αποτελεί μειοψηφία του ενός



Η Τουρκία συνεχίζει να αποτελεί μειοψηφία του ενός, τονίζει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών μετά την νέα προκλητική δήλωση του Τούρκου προέδρου, ότι  «η Ελλάδα σιγά- σιγά αποδέχεται το καθεστώς που έχει κηρύξει η Τουρκία στη Μεσόγειο»

Ειδικότερα, ο κ.Γεννηματάς, απαντώντας σε ερώτηση για τις σημερινές αναφορές της τουρκικής ηγεσίας στη Μεσόγειο, είπε:

Ως έχουμε κατ´επανάληψη τονίσει, η παρανομία δεν παράγει δίκαιο.

Η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει αποδεχθεί, αλλά έχει καταδικάσει, όπως και η διεθνής κοινότητα, τις παράνομες τουρκικές μεθοδεύσεις στην περιοχή. Μεθοδεύσεις που συνεχίζουν να υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, δημιουργώντας μεταξύ άλλων προσχήματα για την παραβίαση εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και για την απόπειρα σφετερισμού κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών της περιοχής.

Δυστυχώς και σε αυτό, η Τουρκία συνεχίζει να αποτελεί μειοψηφία του ενός.


Υπέκυψαν δύο επιβάτες του Diamond Princess



Ένας άνδρας και μια γυναίκα που συγκαταλέγονταν στους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess που μολύνθηκαν από τον COVID-19 πάνω σε αυτό πέθαναν, μετέδωσε το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Ιάπωνας λοιμωξιολόγος που ανέβηκε στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess κατήγγειλε με δριμύτητα τη «χαώδη κατάσταση» στη διαχείριση της κρίσης του Covid-19 επί του πλοίου που ετέθη σε καραντίνα στο λιμάνι της Γιοκοχάμα και έκτοτε έγινε εστία μετάδοσης του ιού στους εγκλωβισμένους επιβαίνοντες. Ο καθηγητής ειδικευμένος στις λοιμώδεις νόσους του Πανεπιστημίου του Κόμπε, δήλωσε ότι αισθάνθηκε «τρόμο», όπως σε καμία άλλη χώρα κατά την διάρκεια της καριέρας του.

Αφού έδωσε μάχη για να λάβει άδεια από τις αρχές, επιβιβάσθηκε στο ακινητοποιημένο στο λιμάνι της Γιοκοχάμα κρουαζιερόπλοιο.

«Αυτό το πλοίο είναι τελείως κατάλληλο για τον έλεγχο της εξάπλωσης των λοιμώξεων. Δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στις πράσινες (μη μολυσμένες) και κόκκινες (εν δυνάμει μολυσμένες) ζώνες και το προσωπικό μπορεί να κυκλοφορεί από την μία περιοχή στην άλλη, να τρώει, να τηλεφωνεί...», λέει.

«Βρέθηκα στην Αφρική για την επιδημία του Εμπολα. Βρέθηκα σε άλλες χώρες για την χολέρα, στην Κίνα το 2003 για το Sars...Ποτέ δεν φοβήθηκα μήπως μολυνθώ κι εγώ», δήλωσε.


Η τοποθέτηση της ΕΛ.ΑΣ. για τους προστατευόμενους μάρτυρες που κρύβονται



Διευκρινίσεις σχετικά με τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες, «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση», που σχετίζονται με την υπόθεση της Novartis, κρύβονται και αναζητούνται, αφήνοντας πολλά ερωτηματικά σε όλους τους Έλληνες πολίτες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:

«Από το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, αναζητούνται, με βάση εντάλματα βίαιης προσαγωγής της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, οι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».

Διευκρινίζεται ότι, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Εισαγγελίας Εφετών και τις εντολές της Εισαγγελίας Διαφθοράς, τα μέτρα προστασίας των παραπάνω προσώπων, των οποίων επιλαμβάνεται η Αστυνομία, αφορούν μόνο στη χρήση των παραπάνω κωδικών ονομασιών, αντί των πραγματικών στοιχείων ταυτότητάς τους καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέτρο, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης ανωνυμία τους.

Κατά συνέπεια στα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται από την Αστυνομία δεν περιλαμβάνονται ούτε η φύλαξη, ούτε κάθε άλλου είδους παρακολούθηση των μαρτύρων.

Η Αστυνομία παραμένει σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές των οποίων τις εντολές εφαρμόζει».