Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

Βούτσης για καθεστωτικές προτάσεις Πολάκη : Είσαι άσχετος!


Στην τοποθέτησή του ο Παύλος Πολάκης τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε ως κυβέρνηση να έχει αλλάξει καθεστωτικά τη διάταξη της εκλογής των Ανεξάρτητων Αρχών, ώστε να μην απαιτούνταν τα 4/5 για την εκλογή τους, επικαλούμενος τον πόλεμο που πολλές εξ αυτών έκαναν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Βούτσης ενοχλήθηκε με αυτή την καθεστωτική λογική του Παύλου Πολάκη και του είπε με έντονο τόνο: «Ο τρόπος εκλογής των Αρχών προβλέπεται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής», είπε ο πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου, χαρακτηρίζοντας «άσχετο» τον Πολάκη.

Στον Νίκο Βούτση ανταπάντησε ο Παύλος Πολάκης, επιμένοντας στις καθεστωτικές απόψεις του και τονίζοντας πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιπαρατεθεί συγκρουσιακά με το παλιό πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να έχει αποτελέσματα.



Ελεύθερος Τύπος : Έρχονται 19.463 νέες προσλήψεις στο Δημόσιο μέσα στο 2020



Ριζικές αλλαγές στο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών. Ο προγραμματισμός προβλέπει ότι φέτος θα πραγματοποιηθούν 19.463 νέες προσλήψεις, έναντι 20.531 αποχωρήσεων τα δύο τελευταία έτη, με βάση την αναλογία 1 προς 1 και εκτός αυτής, ενώ για το 2020 έχουν υποβληθεί συνολικά 36.546 αιτήματα προσλήψεων από υπουργεία, δήμους και φορείς του δημόσιου τομέα.

Επανεξετάζεται το πεδίο εφαρμογής του ν. 2190/1994 για το ποιοι φορείς του Δημοσίου υπάγονται στο ΑΣΕΠ, το οποίο αναδιοργανώνεται και απλοποιούνται οι διαδικασίες προσλήψεων με νέο νόμο που θα έλθει προς ψήφιση τον Οκτώβριο.

Οι νέες προσλήψεις αφορούν:

› 12.063 θέσεις σε υπουργεία, δήμους και φορείς, με βάση εγκρίσεις προηγούμενων ετών, το σχέδιο των προσλήψεων του 2020 και 400 εργαζόμενους για το μεταναστευτικό.

› 2.900 θέσεις για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» των δήμων, για το οποίο, όπως αναφέρεται, «έχουν προκύψει ορισμένα θέματα σχετικά με την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 91 του ν. 4583/2018 και πρέπει να οριστικοποιηθούν και να υλοποιηθούν πριν από την πρόσκληση».

› 4.500 θέσεις εκπαιδευτικών γενικής εκπαίδευσης, για τις οποίες έχουν εκδοθεί οι σχετικές προκηρύξεις και ολοκληρώνονται οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων.

Σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν:

› Αλλες 4.500 θέσεις εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής, που προκηρύχθηκαν το 2019 και οι τελικές λίστες διορισμού θα έχουν δημοσιευτεί μέχρι το τέλος Μαρτίου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα από το ΑΣΕΠ.

› Οι 8.166 προσλήψεις της 3Κ/2018 στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, για τις οποίες εκκρεμεί η ανάληψη υπηρεσίας.

› Οι 6.630 προσλήψεις του 2019 που έγιναν βάσει εγκρίσεων προηγουμένων ετών, συν τους 1.500 ειδικούς φρουρούς που προσλήφθηκαν το περασμένο φθινόπωρο.

Ολόκληρο το σχέδιο του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου για το ανθρώπινο δυναμικό στο Δημοσίου με τις βασικές προτεραιότητες που έχουν καθοριστεί και θα υλοποιηθούν εντός του 2020 στους τομείς των προσλήψεων, της κινητικότητας, της αξιολόγησης, της κατάρτισης, αλλά και της τηλεργασίας των δημοσίων υπαλλήλων, με στόχο το Δημοσίου να γίνει πιο λειτουργικό για τους υπαλλήλους και πιο φιλικό για τον πολίτη, παρουσιάζει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ


Μαρκ Ζούκερμπεργκ: «Πήραμε το μάθημά μας» από τις αμερικανικές εκλογές του 2016



«Μάθαμε το μάθημά μας», δήλωσε αναφερόμενος στον κίνδυνο πολιτικών παρεμβάσεων ενόψει των εκλογών στις ΗΠΑ, ο δημιουργός του Facebook και Διευθύνων Σύμβουλος της αντίστοιχης εταιρίας Μαρκ Ζούκερμπεργκ, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Ο κ. Ζούκερμπεργκ εμφανίστηκε ανοιχτός ακόμη και σε κάποιο βαθμό ρύθμισης, με ένα σύστημα «κάπου ανάμεσα στους υπάρχοντες κανόνες που εφαρμόζονται για τις τηλεπικοινωνίες και σε αυτούς για τα ΜΜΕ» και τόνισε ότι κάποιοι όροι θα πρέπει να τεθούν και στην λειτουργία άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ταυτόχρονα υποστήριξε ότι το Facebook έχει βελτιώσει σημαντικά την καταπολέμηση φαινομένων όπως οι διαδικτυακές εκλογικές παρεμβάσεις: «Μάθαμε το μάθημά μας», είπε χαρακτηριστικά, με το βλέμμα στην προεκλογική περίοδο του 2016, όταν μέλη της καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποίησαν το κενό ασφάλειας του Facebook, προκειμένου να εντοπίσουν αναποφάσιστους ψηφοφόρους στα λεγόμενα «swing states» και να τους επηρεάσουν με λασπολογία κατά της αντιπάλου του υποψηφίου τους, Χίλαρι Κλίντον.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ τόνισε επιπλέον ότι η εταιρία του καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια εντοπισμού και απενεργοποίησης ψεύτικων λογαριασμών και σε αυτό το πλαίσιο αναστέλλει την λειτουργία περίπου ενός εκατομμυρίου λογαριασμών την ημέρα. Απασχολεί δε περισσότερα από 35.000 άτομα και οι περισσότεροι ψεύτικοι λογαριασμοί γίνονται πλέον αντιληπτοί εντός λίγων λεπτών από την δημιουργία τους.

Ο ίδιος ανάφερε μάλιστα ότι μόνο το 2016 η Facebook αναγνώρισε συνολικά 50 εκστρατείες παραπληροφόρησης, μεταξύ των οποίων μία ιρανική και μια ρωσική απόπειρα παρέμβασης στις αμερικανικές και τις ουκρανικές εκλογές αντίστοιχα. «Ο σημερινός μας προϋπολογισμός είναι μεγαλύτερος από τα συνολικά έσοδα της εταιρίας κατά την είσοδό της στο Χρηματιστήριο το 2012», επισήμανε και δήλωσε «υπερήφανος για τα αποτελέσματα», παραδεχόμενος ωστόσο ότι θα πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση.

Ο κ. Ζούκερμπεργκ, αν και δέχθηκε αλλεπάλληλες ερωτήσεις κυρίως σε σχέση με τον αλγόριθμο και την ασφάλεια του Facebook, το οποίο αριθμεί σήμερα περίπου δύο δισεκατομμύρια χρήστες, είναι σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ αναμφισβήτητα ο «σταρ» της Διάσκεψης. Οι περισσότεροι ξένοι ηγέτες ζήτησαν να τον συναντήσουν, όπως γράφει χαρακτηριστικά το περιοδικό Der Spiegel, ενώ τα εισιτήρια για το δείπνο προς τιμήν του εξαντλήθηκαν αμέσως. Το εάν ωστόσο η «εκστρατεία γοητείας» που επιχειρεί από το Μόναχο αλλά και από τις Βρυξέλλες, όπου θα μεταβεί στην συνέχεια, είναι ακόμη άγνωστο, επισημαίνεται.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Μπαράζ… εξώσεων λόγω Airbnb – Αυξήθηκαν 47% οι μετακομίσεις


Τη… ζημιά που έκανε η Airbnb στους ενοικιαστές αντικατοπτρίζουν τα στοιχεία του Douleutaras για τις μετακομίσεις.

Η πλατφόρμα, που φέρνει σε επαφή πελάτες και επαγγελματίες, για την υλοποίηση οποιασδήποτε τεχνικής υπηρεσίας σχετίζεται με το σπίτι, κατέγραψε πέρυσι αύξηση της τάξεως του 47% σε σχέση με το 2018 στις μετακομίσεις, με τα σχετικά αιτήματα να προσεγγίζουν τις 12.000. «Από το σύνολο των κρούσεων που είχαμε για μετακίνηση εντός του ίδιου νομού, το 26% είχαν σημείο εκκίνησης τον Δήμο Αθηναίων», εξηγούν στον Ελεύθερο Τύπο πηγές από την εταιρία.

Μολονότι οι ίδιοι δεν δύνανται να γνωρίζουν το λόγο της μετακόμισης, καθώς το αντικείμενό τους είναι να προωθούν τα αιτήματα στους επαγγελματίες, παράγοντες της κτηματαγοράς σπεύδουν να επισημάνουν πως σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχουν και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Πιέσεις

«Στη σημερινή εποχή, με τα ενοίκια να έχουν πάρει… φωτιά, ελάχιστοι είναι εκείνοι που μετακομίζουν εκουσίως», σχολιάζει, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών (ΠΑΣΥΠΕ),  Αγγελος Σκιαδάς και συνεχίζει: «Εννέα στις 10 περιπτώσεις αφορούν είτε σε αγωγές εξώσεων είτε σε αποχωρήσεις κατόπιν πιέσεως από πλευράς των ιδιοκτητών για υπέρογκες αυξήσεις, με στόχο να απελευθερωθεί το ακίνητο και έτσι να διατεθεί προς εκμετάλλευση μέσω Airbnb».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Spitogatos, οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης στο κέντρο της Αθήνας, μολονότι καταγράφουν μία πτώση πέριξ του 6% σε ετήσια βάση, παραμένουν, ωστόσο, σε υψηλά επίπεδα, «αγγίζοντας» ακόμη και τα εννέα ευρώ/τ.μ. Για ένα σπίτι, δηλαδή, 60 τ.μ. το ενοίκιο υπολογίζεται στα 540 ευρώ, όσο, δηλαδή, είναι σήμερα ο κατώτατος μισθός. Οσον αφορά στις ενεργές αγγελίες στην Airbnb, αυτές, με βάση την AirDna, την ιστοσελίδα, δηλαδή, που επεξεργάζεται τα δεδομένα της επίμαχης πλατφόρμας, ξεπερνούν τις 10.200 σε όλη την Αθήνα.

Στο επίκεντρο

Εκτός του Δήμου Αθηναίων, την τετράδα με τα περισσότερα αιτήματα μετακόμισης στον Douleutaras συμπληρώνουν οι Πειραιάς, Μαρούσι και Ζωγράφου.

Τα ενοίκια στο… λιμάνι έχουν εκτοξευτεί κατά 12,50% (από 6,82 ευρώ/τ.μ. το δ’ τρίμηνο του 2018 σε 7,67 τους τελευταίους μήνες του 2019), ενώ το Μαρούσι ενδείκνυται για το ιατρικό κοινό της Airbnb, που επικεντρώνει την αναζήτηση του σε σπίτια πλησίον μεγάλων νοσοκομείων και κλινικών. «Ο λόγος που δεν επιλέγουν τη διαμονή σε ένα από τα πολλά ξενοδοχεία της πρωτεύουσας είναι γιατί προσπαθούν να κάνουν τον ασθενή να νιώσει οικεία», τονίζουν αρμόδιες πηγές, υπολογίζοντας σε πέριξ 200 τις ενεργές αγγελίες στην πλατφόρμα, με το μηνιάτικο να «αγγίζει» ακόμη και τα 797 ευρώ.

Οι… διαδρομές

Στο 10% υπολογίζει ο Douleutaras το ποσοστό των εργασιών που αφορούσαν πέρυσι σε μετακόμιση στο εξωτερικό. «Το 65% ήταν για μετακίνηση εντός του ίδιου νομού και 22% διαφορετικού», τονίζουν πηγές της εταιρίας.

Προς επίρρωση, για εντός νομού, σχεδόν οκτώ στους 10 επικοινώνησαν για μετακόμιση εντός Αττικής, 11% εντός Θεσσαλονίκης και μόλις 1% για κάποιον τρίτο νομό. Ως προς τους διαφορετικούς νομούς, 60% έγιναν από την Αττική, 10% από τη Θεσσαλονίκη και 30% από Πάτρα, Θράκη και Ηράκλειο. «Η τιμή διαφέρει αρκετά ανά περίπτωση, ανάλογα με το μέγεθος του σπιτιού, τον αριθμό αντικειμένων για μεταφορά, την απόσταση μεταξύ των σημείων μεταφοράς και το απαιτούμενο προσωπικό που θα απασχοληθεί», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Ακτινογραφία…

540 ευρώ το ενοίκιο για ένα σπίτι 60 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας

10.200 ενεργές αγγελίες για Αθήνα στην Airbnb

200 ενεργές αγγελίες για Μαρούσι, με το μηνιάτικο να «αγγίζει» και τα 797 ευρώ

Το 65% μετακινήθηκε εντός του ίδιου νομού, το 22% σε διαφορετικό

Ενας στου 10 μετακομίζει στο εξωτερικό


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΝΔ: Η θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέφτει μεγάλη στον Αλέξη Τσίπρα



Σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η ΝΔ με αφορμή τα όσα είπε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για την τραγωδία στο Μάτι και δεν ντράπηκε καθόλου για ακόμα μία φορά.

«Ο Αλ.Τσίπρας ξεπέρασε τον εαυτό του στο θράσος και στο ψέμα. Σήμερα λοιπόν ανακάλυψε ότι για την τραγωδία στο Μάτι δεν φταίνε οι τραγικοί χειρισμοί της κυβέρνησής του, αλλά πάλι «κάποιοι άλλοι». Το τελευταίο καταφύγιο του λαϊκισμού, οι θεωρίες συνομωσίας. «Ξέχασε» τα αναίσχυντα ψέματα, τις θεατρικές παραστάσεις του, όταν ήξερε ότι υπάρχουν νεκροί και τις συνεντεύξεις-παρωδία. Η λέξη ντροπή είναι λίγη για να χαρακτηρίσει τα λεγόμενα και τη βολική «αμνησία» του. Με τις νέες θεωρίες του το μόνο που κάνει είναι να υπενθυμίζει στον ελληνικό λαό τα ψέματα, την υποκρισία και την ανικανότητά του. Και έτσι να επιβεβαιώνει ότι και η θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης του πέφτει μεγάλη.»


Συνελήφθη ο ρώσος καλλιτέχνης που δημοσιοποίησε τα «ροζ» βίντεο του υποψηφίου για τη δημαρχία του Παρισιού




Ο Ρώσος καλλιτέχνης που υποστηρίζει ότι διέρρευσε τα βίντεο με σεξουαλικό περιεχόμενο, που έβγαλαν εκτός της κούρσας για τον δημαρχιακό θώκο του Παρισιού τον υποψήφιο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν συνελήφθη για ένα άλλο περιστατικό, έγινε γνωστό το Σάββατο από δικαστικές πηγές στη Γαλλία.

Ο Πιότρ Παβλένσκι συνελήφθη και κρατείται για ανάκριση στο πλαίσιο μιας έρευνας για επίθεση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ανέφεραν οι πηγές.

Το περιστατικό δεν συνδέεται με τη δημοσιοποίηση του βίντεο και των προσωπικών μηνυμάτων που φέρεται να έστειλε ο στενός σύμμαχος του Μακρόν και υποψήφιος δήμαρχος του Παρισιού Μπενζαμέν Γκριβό.

Ο Παβλένσκι υποστήριξε σε γαλλικά ΜΜΕ ότι εκείνος βρίσκεται πίσω από τη δημοσιοποίηση του βίντεο και των μηνυμάτων, τα οποία οδήγησαν χθες τον Γκριβό να αποσυρθεί από την κούρσα για τον δημαρχιακό θώκο.

Ο ιστότοπος Mediapart μετέδωσε χθες ότι ο Παβλένσκι αναζητείτο από την αστυνομία για μια βίαιη φιλονικία που συνέβη σε πάρτι την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Ο Ρώσος πολιτικός πρόσφυγας βρισκόταν στο στόχαστρο, εδώ και πολλές εβδομάδες, της έρευνας με την κατηγορία της «εθελούσιας πρόκλησης βίας με όπλο». Συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση στο πλαίσιο της όλης διαδικασίας, σημειώνουν οι δικαστικές πηγές, επιβεβαιώνοντας μια πληροφορία που μετέδωσε το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Παβλένσκι φέρεται να συμμετείχε σε έναν καβγά τη νύχτα της 31ης Δεκεμβρίου σε ένα διαμέρισμα στο Παρίσι. Όπως αφηγήθηκε ένας συμμετέχων στο AFP, ξέσπασε μια διένεξη μεταξύ πολλών προσώπων και ο Ρώσος καλλιτέχνης πήρε ένα μαχαίρι από την κουζίνα.

Δύο καλεσμένοι τραυματίστηκαν με αυτό το μαχαίρι, γράφει το Médiapart.



Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
in.gr


Νιγηρία: Αιματηρή επίθεση ενόπλων σε χωρικούς - Οι δράστες έκαψαν ζωντανούς 21 ανθρώπους



Ομάδα ενόπλων που μετακινούνταν με μοτοσικλέτες σκότωσε τουλάχιστον 30 ανθρώπους στις επιθέσεις που εξαπέλυσε σε δύο χωριά στην πολιτεία Κατσίνα της βορειοδυτικής Νιγηρίας, ανακοίνωσε η αστυνομία το Σάββατο.

Οι δράστες της επίθεσης έκαψαν ζωντανούς 21 ανθρώπους και σκότωσαν χρησιμοποιώντας πυροβόλα όπλα άλλους εννέα χωρικούς στο Ντανκάρ και στο Τσάουα, όπου λεηλάτησαν τρόφιμα και έκλεψαν ζώα, κατά την αστυνομία.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις στη βορειοδυτική Νιγηρία από πέρυσι. Η κυβέρνηση αποδίδει γενικά τις δολοφονίες, τις απαγωγές και τις κλοπές στην περιοχή σε «ληστοσυμμορίτες».

Ο Σανούσι Μπούμπα, ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας στην Κατσίνα, επιβεβαίωσε τον απολογισμό των νεκρών ενώ σημείωσε ότι στάλθηκαν στα χωριά δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού και ότι διενεργείται έρευνα.

Ειδικοί σε θέματα ασφαλείας επισημαίνουν ότι οι Αρχές της Νιγηρίας δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν σε νέες εστίες ανασφάλειας, καθώς ήδη δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τον ανταρτοπόλεμο των τζιχαντιστών στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, τις ταραχές σε κεντρικές πολιτείες καθώς και τη δράση ένοπλων οργανώσεων στην πετρελαιοπαραγωγική περιοχή του Δέλτα του Νίγηρα, στο νοτιοανατολικό τμήμα της πολυπληθέστερης χώρας της Αφρικής.

Ο απολογισμός των θυμάτων της βίας δεν παύει να αυξάνεται στη Νιγηρία. Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου στη βορειοανατολική πολιτεία Μπόρνο σε επίθεση που οι Αρχές απέδωσαν στην τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ.


Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
newsbomb.gr


Νέα συμπλοκή κακοποιών Πακιστανών στην Θεσσαλονίκη



Δύο υπήκοοι Πακιστάν ήρθαν αντιμέτωποι με ομοεθνείς τους κακοποιούς που επιχείρησαν να τους ληστέψουν. 

Οι Πακιστανοί αντιστάθηκαν με αποτέλεσμα  οι δράστες να χρησιμοποιήσουν μαχαίρι και να τραυματίσουν τον ένα θύμα.

Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις που προχώρησαν σε προσαγωγές υπόπτων, ενώ ο Πακιστανός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Οι επιθέσεις και οι συμπλοκές επικίνδυνων λαθρομεταναστών στην Θεσσαλονίκη είναι καθημερινό φαινόμενο.