Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου: 8 στα 10 παιδιά βγαίνουν νικητές


Ο παιδικός καρκίνος δεν είναι προβλέψιμος αλλά θεραπεύεται κατά 80% στη χώρα μας.

Σήμερα από τα 250 με 300 παιδιά, που διαγιγνώσκονται τον χρόνο με καρκίνο της παιδικής ηλικίας στη χώρα μας, ένα ποσοστό που αγγίζει το 80% καταφέρνουν να θεραπευθούν, ενώ υπάρχει ένα ποσοστό 20%, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις συμβατικές θεραπείες. 

Στην Ευρώπη ζουν περί τους 500.000 ενηλίκους που αντιμετώπισαν κάποιου είδους παιδικό ή εφηβικό καρκίνο και βγήκαν νικητές.

Ο πιο συνηθισμένος καρκίνος στην παιδική ηλικία είναι η λευχαιμία που αναπτύσσεται στον μυελό των οστών και η οποία ευθύνεται για το 1/3 των καρκίνων σε παιδιά.

Εξάλλου, το 20% περίπου των καρκίνων στην παιδική ηλικία συνίσταται σε κακοήθεις όγκους στον εγκέφαλο, ενώ πιο σπάνια εμφανίζονται παιδικά λεμφώματα, νόσος του Hodgin, σαρκώματα του Ewing, ρετινο-βλαστώματα, ραβδομυοσαρκώματα και ηπατοβλαστώματα.

Λιγότερο συχνοί καρκίνοι στα παιδιά είναι ο όγκος στους νεφρούς, ο καρκίνος του νευρικού συστήματος (νευροβλάστωμα) και ο καρκίνος των οστών (οστεοσάρκωμα).


Απεργία στα μέσα μεταφοράς την Τρίτη (18/2)



Τα Σωματεία των εργαζομένων θα συμμετάσχουν με 24ωρη απεργία στην κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Αθηνών (ΕΚΑ) διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό.

Καθόλη τη διάρκεια της ημέρας στους δρόμους της Αθήνας δεν θα κυκλοφορήσουν λεωφορεία και τρόλεϊ, ενώ ακινητοποιημένοι θα μείνουν και οι συρμοί του τραμ και του μετρό τόσο στις γραμμές 2 και 3 όσο και στην 1.


Η Βουλή στα Σκόπια απέπεμψε την υπουργό Εργασίας για την επίμαχη πινακίδα με το όνομα


Η Βουλή στα Σκόπια, με 62 ψήφους υπέρ έναντι 26 κατά, αποφάσισε την αποπομπή από την υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Ρασέλα Μιζράχι, μετά την ενέργεια της τελευταίας να επανατοποθετήσει στο υπουργείο πινακίδα στην οποία αναγράφεται η προηγούμενη ονομασία της χώρας («Δημοκρατία της Μακεδονίας»).

Υπέρ της πρότασης για την αποπομπή της Μιζράχι ψήφισαν οι βουλευτές του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του Ζόραν Ζάεφ και οι βουλευτές των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, ενώ κατά τάχθηκαν οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, από το οποίο προέρχεται η Μιζράχι.

Η συνεδρίαση της Βουλής για την αποπομπή της υπουργού Εργασίας ξεκίνησε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα και ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Την αποπομπή της υπουργού Εργασίας είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης Όλιβερ Σπάσοφσκι, ο οποίος μιλώντας στη συνεδρίαση της Βουλής, ανέφερε ότι η Ρασέλα Μιζράχι, με την ενέργεια της να επαναφέρει την «επίμαχη» πινακίδα, παραβίασε κατάφωρα το Σύνταγμα και έθεσε σε κίνδυνο τις σχέσεις της Βόρειας Μακεδονίας με γειτονικές χώρες, όπως και την ευρωατλαντική πορεία της χώρας.

«Ως πρόεδρος της κυβέρνησης, δεν μπορώ να επιτρέψω οι πολίτες και η χώρα να κρατούνται όμηροι μιας ανεύθυνης συμπεριφοράς, που θέτει σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών και όλα τα οφέλη της συμφωνίας αυτής για την ένταξή μας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και για την προώθηση των σχέσεών μας με τους γείτονές μας», υπογράμμισε ο Όλιβερ Σπάσοφσκι.

Η Ρασέλα Μιζράχι, η οποία εκφράστηκε στη συνεδρίαση της Βουλής, υποστήριξε ότι «κληρονόμησε» την πινακίδα αυτή, όταν ανέλαβε καθήκοντα υπουργού, στις αρχές Ιανουαρίου και χαρακτήρισε «αστεία» την κατηγορία ότι παραβίασε το Σύνταγμα, ισχυριζόμενη ότι η όλη υπόθεση για την αποπομπή της υποκινήθηκε για καθαρά πολιτικούς λόγους και για να καλυφθούν, όπως είπε, παρανομίες της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας.

Η Μιζράχι είπε ακόμη ότι στη σύντομη θητεία της ως υπουργού Εργασίας έγινε στόχος αντισημιτικών επιθέσεων λόγω της εβραϊκής καταγωγής της και ολοκλήρωσε την ομιλία της λέγοντας: «Είμαι περήφανη Εβραία από την Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Αφότου τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών (Φεβρουάριος 2019), σε όλα τα υπουργεία τοποθετήθηκαν επιγραφές και πινακίδες με τη νέα ονομασία της χώρας: «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Στο υπουργείο Εργασίας όμως είχε παραμείνει στην αίθουσα Τύπου μία πινακίδα με το προηγούμενο όνομα της χώρας, την οποία η αποπεμφθείσα πλέον υπουργός Εργασίας επέλεγε ως φόντο όταν προέβαινε σε δηλώσεις προς τα μέσα ενημέρωσης. Σε αντίθεση με εκείνη, η προκάτοχός της στο υπουργείο Μίλα Τσάροφσκα, η οποία προερχόταν από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, είχε καλύψει την πινακίδα αυτή με ένα μεγάλο πανό, στο οποίο αναγραφόταν η νέα ονομασία της χώρας, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας — το οποίο όμως αφαιρέθηκε το τελευταίο διάστημα.

Η Ρασέλα Μιζράχι ορίστηκε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής την 3η Ιανουαρίου, στη βάση της ισχύουσας νομοθεσίας που ορίζει πως 100 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στη χώρα σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχει και η αντιπολίτευση, με δύο υπουργούς. Το VMRO-DPMNE εκπροσωπείται στην υπηρεσιακή κυβέρνηση με τους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής.

Αύριο Κυριακή αναμένεται να επισημοποιηθεί η διάλυση της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας και η προκήρυξη νέων, πρόωρων βουλευτικών εκλογών τη 12η Απριλίου.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Ο Βαρουφάκης ανεύθυνος κατέθεσε τις παράνομες ηχογραφήσεις του Eurogroup στον Τασούλα



Ο Βαρουφάκης έχει αποδείξει με τις ενέργειες του και τις δηλώσεις του κατά καιρούς το πόσο ανεύθυνος και επικίνδυνος είναι. Είχε το θράσος να καταθέσει στο προεδρείο της Βουλής φάκελο με στικάκι που περιείχε τις παράνομες απομαγνητοφωνήσεις από το Eurogroup του 2015, ρίχνοντας έτσι την ευθύνη στον Τασούλα, για το αν θα ενημερωθούν οι αρχηγοί.

Ο κ. Βαρουφάκης ανέγνωσε μάλιστα απόφαση του Αρείου Πάγου σύμφωνα με την οποία οι ηχογραφήσεις είναι νόμιμες καθώς δεν ανάγονται στη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής, αλλά έγιναν στο πλαίσιο των καθηκόντων του. 

Η αντίδραση του προέδρου της βουλής Τασούλα

"Ο κ. Βαρουφάκης, λίγα λεπτά πριν φύγει για την κηδεία του καλύτερου φίλου του, όπως μας είπε, άφησε με τον χαρακτηρισμό «εμπιστευτικό» προς τον πρόεδρο της Βουλής, από τον πρόεδρο της ΚΟ του ΜέΡΑ25, έναν φάκελο. Προεξόφλησε, στην ομιλία που έκανε πριν φύγει για την κηδεία του καλύτερου φίλου του, όπως μας είπε, ότι το περιεχόμενο αυτού του φακέλου αφορά εις την εκ μέρους του κρυφή μαγνητοφώνηση πρακτικών κορυφαίων συλλογικών οργάνων της ΕΕ και με τον τρόπο αυτό προφανώς μου δίνει το δικαίωμα, όπως είπε, πριν φύγει για την κηδεία του καλύτερού του φίλου, μου δίνει το δικαίωμα να αποφασίσω αν θα το δώσω στους πολιτικούς αρχηγούς.

Ήθελα να πω ότι όταν κάποιος αισθάνεται πως πρέπει να αναλάβει μια πρωτοβουλία, να ανακοινώνει κρυφές μαγνητοφωνήσεις που κάνει, πρέπει αυτή την πρωτοβουλία να την υλοποιεί με δική του ευθύνη.

Δεν αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου, ούτε τη Βουλή, ως αχθοφόρο ή βαστάζο των ευθυνών του κ. Βαρουφάκη, εν προκειμένω. Συνεπώς καλώ αμέσως έναν κλητήρα και επιστρέφω ως απαράδεκτη την επιστολή του κ. Βαρουφάκη. Η Βουλή δεν πρόκειται να μετατραπεί σε αχθοφόρο της όποιας ευθύνης θέλει ο ίδιος να αναλάβει με την αποκάλυψη τέτοιων κρυφών μαγνητοφωνήσεων".


Δίκη Τοπαλούδη: Ξέσπασμα εισαγγελέα για τον κατηγορούμενο - Γελούσε στην αίθουσα



Την «έκρηξη» του εισαγγελέα προκάλεσε την Παρασκευή η προκλητική στάση ενός από τους δύο κατηγορουμένους, του Αλέξανδρου, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ο οποίος γελούσε κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της στενής φίλης της Ελένης Τοπαλούδη. Η φοιτήτρια ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που μίλησε με την Τοπαλούδη πριν από τη δολοφονία της και την εύρεση τoυ άψυχου σώματός της στην ερημική παραλία της Ρόδου το Νοέμβριο του 2018

Η Αριάδνη Λειβαδίτη, φοιτήτρια και η ίδια, κατέθεσε για όσα προηγήθηκαν του άγριου βιασμού και δολοφονίας της φίλης της, λέγοντας πως η Ελένη της είχε μιλήσει για τον Αλέξανδρο αλβανικής καταγωγής.

Σύμφωνα με την μάρτυρα, η Ελένη της είχε πει πως είχε γνωρίσει πρόσφατα τον νεαρό, πως είχαν μία ερωτική συνεύρεση και πως της φαινόταν καλό παιδί.

Η κ. Λειβαδίτη απέκλεισε να είχε συναινέσει η Ελένη να έχει σεξουαλική επαφή και με τους δύο κατηγορούμενους και αναφέρθηκε στο τηλεφώνημα μιάμισης ώρας που είχαν οι δύο τους, πριν το θύμα της πει ότι θα πήγαινε για σουβλάκια με τον Αλέξανδρο. Είπε επίσης, πως αφού είχαν κλείσει το τηλέφωνο, η Ελένη της είχε στείλει μήνυμα που έλεγε «πάρε με τηλ. σε μία ώρα» το οποίο όμως η μάρτυρας είδε, όπως κατέθεσε, το πρωί.

Η σημερινή διαδικασία διεξήχθη απόντος του Ροδίτη κατηγορούμενου, ο οποίος σύμφωνα με την υπεράσπιση του ακολουθεί «μια ιδιαίτερα βαριά φαρμακευτική αγωγή με συνταγογράφηση ψυχιάτρου και νευρολόγου της φυλακής» και γι’ αυτό «είναι σε καταστολή, κοιμάται 22 ώρες, ξυπνάει παίρνει φάρμακα και ξανακοιμάται».

Πρόεδρος και εισαγγελέας ζήτησαν έγγραφη βεβαίωση από τους αρμοδίους των φυλακών για όσα υποστήριξε η υπεράσπιση του κατηγορουμένου και υπήρξε και επικοινωνία του δικαστηρίου με τις φυλακές.

Η μάρτυρας δέχθηκε πολλές ερωτήσεις από Έδρας για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συζήτησης, διάρκειας μιάμισης ώρας, που είχε η μάρτυρας με την 21χρονης φίλη της το μοιραίο βράδυ. Σύμφωνα με την κ. Λειβαδίτη, η Ελένη «μου είπε ότι ήθελε να φάει και πως δεν είχε κανονίσει κάποια έξοδο. Καθ' όλη τη διάρκεια της συζήτησης μου έδινε την εντύπωση ότι μιλούσε και με κάποιο άλλο πρόσωπο με μηνύματα. Ενώ μιλούσαμε χτύπησε η πόρτα. Της είπα να μην ανοίξει και εκείνη μου απάντησε ότι θα είναι το παιδί που είχε γνωρίσει. Μου είχε πει ότι το όνομά του ήταν Αλέξανδρος και πως είχαν συνευρεθεί μαζί του μια φορά. Θυμάμαι που μου είπε πως θα πηγαίνανε για σουβλάκι μιας και πεινούσε. Με έκλεισε και εγώ της είπα να προσέχει. Μετά τις 12 κλείσαμε το τηλέφωνο. Έπειτα εγώ κοιμήθηκα. Η Ελένη μου έστειλε ένα μήνυμα που μου έλεγε: «πάρε με τηλ. σε μια ώρα». Το είδα το πρωί γιατί κοιμήθηκα».

   -Πρόεδρος: Γνωρίζετε αν είχε κάποια σταθερή σχέση η φίλη σας;
   -Μάρτυρας: Όχι, δεν είχε.
   -Πρόεδρος: Σας είπε που ήταν εκείνη την ημέρα πριν βγει με τον Αλέξανδρο;
   -Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι.
   Η μάρτυρας κατέθεσε επίσης, ότι μετά από το περιστατικό βιασμού που είχε βιώσει η Ελένη, ένα χρόνο πριν την παρούσα υπόθεση, της είχε εκμυστηρευτεί ότι «κάτι φοβόταν» χωρίς όμως να εξηγεί καθαρά τι συνέβαινε. Είπε επίσης πως ήταν πεσμένη ψυχολογικά και κάπως απόμακρη.

   Η εισαγγελέας παρατήρησε πως η μάρτυρας είναι «ιδιαίτερα φειδωλή» στις απαντήσεις της προς το δικαστήριο και πως αναφέρει συνεχώς πως δεν θυμάται.

   -Εισαγγελέας: Επειδή λέτε συνεχώς ότι δεν θυμάστε, θέλω να σας πω ότι θα πρέπει να θυμηθείτε καλύτερα. Χάθηκε μια ζωή. Ήσασταν η καλύτερή της φίλη. Φοβάστε κάτι; Αισθάνεστε περίεργα;

   -Μάρτυρας. Όχι καλά είμαι.
   -Εισαγγελέας: Πάντως στις αρχικές καταθέσεις δεν τα έχετε πει έτσι. Έχετε πει και άλλα πράγματα.
   -Μάρτυρας: Δε θυμάμαι.
   -Εισαγγελέας: Εγώ καταλαβαίνω ότι δεν θέλετε να μιλήσετε. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι φοβάστε…
   -Μάρτυρας: Δεν φοβάμαι, απλά με έχετε αγχώσει. Δεν είναι ότι δε θέλω να μιλήσω, σας απαντάω…

 Σε ερώτηση προς την μάρτυρα για την γνώμη που είχε η Ελένη για τον Αλέξανδρο, η εισαγγελέας είδε τον κατηγορούμενο να χαμογελά, γεγονός που την εξόργισε και σε αυστηρό ύφος του είπε: «Γελάτε κύριε, γελάτε συνεχώς. Είστε προκλητικός να γελάτε για κάτι τόσο τραγικό. Σας δείχνουν όλα τα κανάλια να γελάτε. Δεν το έχω ξαναδεί αυτό, αυτό το βλέπω πρώτη φορά».

Νωρίτερα, στο δικαστήριο κατέθεσε ο κ. Βασίλης Καλυβόπουλος, ο οποίος είχε δει τους δυο κατηγορούμενους και την φοιτήτρια στο φορτηγάκι του 21χρονου Ροδίτη, στη περιοχή Κάλαθος, λίγες ώρες πριν η Ελένη βρεθεί νεκρή στην θάλασσα. «Είχαν παρκάρει έξω από το σπίτι μου. Είδα το φορτηγάκι. Ήταν η κοπέλα, ο άλλος κατηγορούμενος και ο Ροδίτης. Ο Αλέξανδρος ήταν στη θέση του οδηγού, η κοπέλα στη θέση του συνοδηγού, ο Ροδίτης κατηγορούμενος ήταν έξω από το αμάξι. Νομίζω ότι ήταν ευδιάθετοι. Το φορτηγάκι ήταν εκεί για δέκα, περίπου, λεπτά» ανέφερε ο μάρτυρας. «Μου μίλησε ο Ροδίτης. Με ρώτησε "τι κάνεις, πως πάει"; Δεν μου μίλησαν οι άλλοι δυο, δεν τους γνώριζα. Μετά από δυο ημέρες είδα τη φωτογραφία της κοπέλας στην τηλεόραση και τα δυο παιδιά που παρουσιάζονταν ως ύποπτοι και συνδύασα ότι η κοπέλα ήταν εκείνη που είχα δει εκείνο το βράδυ μαζί τους».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
skai.gr


Εγκληματικά ανεύθυνη : "Άφησα το μωρό στην πλαζ, για να το βρουν και να το πάρουν"



Aπό πνιγμό έχασε τη ζωή του το νεογέννητο βρέφος που παράτησε η μητέρα του στην παραλία της Αγυιάς στα Βραχνέικα της Πάτρας, σύμφωνα με το πόρισμα της ιατροδικαστού που διενήργησε τη νεκροψία - νεκροτομή. 



O εισαγγελέας άσκησε εναντίον της 27χρονης μητέρας ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία. Ο δικηγόρος της κατηγορουμένης ζητάει το αδίκημα της παιδοκτονίας κι όχι ανθρωποκτονία και αναφέρει ότι : "Την εγκυμοσύνη την προχώρησε συνειδητά. Δεν ήθελε να διακόψει την κύηση. Αν κάποιος θέλει να υιοθετήσει την εκδοχή ότι ήθελε να φονεύσει το παιδί, θεωρώ ότι δεν υπάρχει ότι δεν υπάρχει άλλη εκδοχή από την οργανική ψυχική και σωματική διαταραχή που προκαλεί ο τοκετός σε μία γυναίκα. Γνωρίζουμε ποιος είναι ο πατέρας. Τον είχε ενημερώσει ότι θα το κρατήσει το παιδί, θα συνεχίσει την κύηση κι αυτός δεν ήθελε. Ήταν ο λόγος που χώρισαν. Δεν είχαν επαφή έκτοτε. Σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να αφήσει το παιδί λόγω ερωτικής απογοήτευσης. Δεν έχει μια ροή λόγου, δεν έχει καθαρή σκέψη, δεν μπορεί να πάει το μυαλό κάποιου σε διαφορετική περίπτωση. Στην επιλόχεια κατάληψη δεν λειτουργείς λογικά".


Μενάνδρου: Κουβαλούν τον νεκρό στα χέρια τους οι λαθρομετανάστες



Από τη συμπλοκή ένας Αφγανός έχασε τη ζωή του, ενώ ένας άλλος τραυματίστηκε σοβαρά. Μόλις οι ομοεθνείς του είδαν τον άνθρωπο που τελικά πέθανε, να κείτεται στην άσφαλτο, τον σήκωσαν και τον απομάκρυναν από το σημείο.

Στα νέα βίντεο, καταγράφεται ένας άνδρας να κρατά όπλο, ενώ φαίνεται και ο πανικός που επικράτησε εκείνες τις στιγμές με τους εμπλεκόμενους να τρέχουν κρατώντας ξύλα και άλλα αντικείμενα.

Ένα άτομο φαίνεται να κρατά όπλο, ενώ από τις κινήσεις του, οι Αρχές θεωρούν πως έβαλε γεμιστήρα και όπλισε ξανά το πιστόλι. Πίσω του ακολουθούν και άλλα άτομα που κρατούν επίσης πιστόλια. Αξίζει, να σημειωθεί πως στο σημείο της δολοφονίας οι Αρχές εντόπισαν 13 κάλυκες.





Με πληροφορίες από το iefimerida.gr