Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Ο Τούρκος πάντα Τούρκος θα είναι Ακαρ: Παράνομη στρατιωτικοποίηση 16 νησιών – Παράνομος και ο εναέριος χώρος



Προκλητικές δηλώσεις Τούρκου που αποδεικνύει ότι ο Τούρκος δεν αλλάζει όσα χρόνια και να περάσουν, θα παραμένει Τούρκος.

Προκλητικές κατάπτυστες δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας από τον γελοίο και γραφικό Τούρκο υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακαρ.

Στη συνέντευξη του στην εφημερίδα Hürriyet ο Τούρκος δήλωσε : «Ο τρόπος προσέγγισης της Ελλάδας είναι να δυσκολέψει την επίλυση των προβλημάτων σε κοινό επίπεδο. Έχει στρατιωτικοποιήση 16 από τα 23 νησιά από το 1936 και έχει παραβιάσει τις συνθήκες. Παράλληλα με έναν τρόπο που Δεν έχει προηγούμενο στον κόσμο ισχυρίζεται πως ο εναέριος της χώρος είναι 10 μίλια ενώ τα χωρικά της ύδατα φτάνουν τα 6 μίλια. Περιμένουμε από την Ελλάδα που είναι και σύμμαχος μας στο ΝΑΤΟ να παραμείνει πίστη στις σχέσεις καλής γειτονίας και στις συνθήκες που έχει υπογράψει. Στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο αλλά ούτε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας. Δεν υπάρχει περίπτωση επιβίωσης κανενός σχεδίου αν δεν είμαστε μέσα κι εμείς.
Στην Κύπρο, είμαστε εγγυήτρια δύναμη και θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας όπως και των Τουρκοκυπριων αδελφών μας, κανένας να μην τεστάρει την ισχύ και την δύναμη μας» κατέληξε προκλητικά ο Τούρκος.


Ο κοροναϊός και το μεγάλο μυστήριο: Δεν νοσούν εύκολα τα παιδιά και κανείς δεν ξέρει το γιατί…


Πολλά είναι όσα δεν γνωρίζουν ακόμα οι επιστήμονες, για τον νέο κοροναϊό της Γουχάν. Το μεγαλύτερο μυστήριο, όμως, είναι το γεγονός ότι τα μικρά παιδιά προσβάλλονται πολύ δύσκολα. Και ακόμα δεν ξέρουν το γιατί...

Κορυφαίο μυστήριο για τους επιστήμονες -που βάζουν όλη την ενέργεια και τις γνώσεις τους να ανακαλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερα για τον νέο κοροναϊό της Κίνας- αποτελεί η διαπίστωση ότι τα μικρά παιδιά δεν είναι τόσο ευάλωτα στη μόλυνση όσο οι ενήλικες. Αν και το γεγονός είναι ευχάριστο και ανακουφιστικό, από την άλλη πλευρά, αποτελεί έναν άλυτο επιστημονικό γρίφο.

Η επιδημία ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στις 31 Δεκεμβρίου, όμως κανένα παιδί μικρότερο των 15 ετών δεν είχε διαγνωστεί με τη νόσο, έως τις 22 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine:

“Τα παιδιά ενδέχεται να μολύνονται πολύ λιγότερο, ενώ ακόμα και εάν προσβληθούν από τον ιό, μπορεί να αναπτύξουν ηπιότερα συμπτώματα απ' τους ενήλικες”, ανέφερε η μελέτη.

Οι γιατροί εντόπισαν ελάχιστες εξαιρέσεις στον κανόνα. Μεταξύ των 37.000 κρουσμάτων ήταν μόνο: ένα κορίτσι ηλικίας 9 μηνών στο Πεκίνο, ένα παιδί στη Γερμανία (ο πατέρας του οποίου είχε διαγνωστεί με τον ιό), αλλά και ένα άλλο παιδί στην πόλη Shenzhen της Κίνας, στο οποίο ταυτοποιήθηκε μεν ο ιός, όμως, δεν παρουσίαζε συμπτώματα της νόσου.

Την περασμένη Τετάρτη, οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δύο νεογέννητα βρέφη στο Γουχάν της Κίνας νόσησαν από τον ιό, λίγες ώρες μετά τη γέννησή τους. Οι μητέρες τους ήταν θετικές στον ιό.

Δείτε επίσης: Και δεύτερο μωρό προσβεβλημένο από τον κοροναϊό στη Γουχάν – Προσβεβλημένες και οι μητέρες
Στην συντριπτική πλειοψηφία τους, ωστόσο, τα παιδιά δεν είναι ευάλωτα στον κοροναϊό.

“Από όλες τις περιπτώσεις που έχουμε εξετάσει μέχρι σήμερα και για λόγους που δεν είναι ξεκάθαροι σε εμάς, φαίνεται ότι ο κοροναϊός προσβάλλει πρωτίστως τους ενήλικες”, δήλωσε στο Business Insider, ο Richard Martinello, αναπληρωτής καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Yale και συμπλήρωσε:

“Οι έρευνες που έχουν δημοσιευθεί στην Κίνα, όμως, προέρχονται κυρίως από νοσοκομεία ενηλίκων και όχι από παιδιατρικά. Οπότε αυτό θα μπορούσε ίσως να σημαίνει, ότι ακόμα δεν έχουμε στα χέρια μας όλα τα δεδομένα”, τονίζει ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάντως, περίπου το 80% των θανάτων από τον νέο κορωναϊό έχουν καταγραφεί σε άτομα ηλικίας από 60 ετών και άνω.

μυστήριο

Ευτύχημα μέσα στην γενική καταστροφή
Η χαμηλή μεταδοτικότητα του ιού στα παιδιά είναι ευτυχές γεγονός, σύμφωνα με τους επιστήμονες της υγείας, επειδή αυτά δεν πειθαρχούν τόσο εύκολα στους κανόνες υγιεινής: είναι πιθανόν να μην πλένουν συχνά τα χέρια τους ή να μην καλύπτουν το στόμα τους, ή να μην αποφύγουν να αγγίξουν τους άλλους – συμπεριφορές, δηλαδή, που διασπείρουν τους ιούς και τα μικρόβια.

“Αν πράγματι τα παιδιά είναι -ως επί το πλείστον- προστατευμένα, αυτό είναι καλό πρωτίστως για τα ίδια, και δευτερευόντως για όλο τον πληθυσμό. Εάν ο ιός διαδίδονταν εύκολα στον παιδικό πληθυσμό, τότε αυτό θα σήμαινε αυτόματα και τη μεγαλύτερη διασπορά του στον γενικό πληθυσμό ”, δήλωσε στο Business Insider, o επιδημιολόγος και καθηγητής παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, Aaron Milstone και συμπλήρωσε:

"Είμαι παιδίατρος και αγαπώ τα παιδιά. Όμως τα παιδιά συμβάλλουν πράγματι στην μεγαλύτερη εξάπλωση των αναπνευστικών ιών. Είναι πολύ πιο εύκολο να πείσεις έναν ενήλικα και ακολουθεί τους κανόνες υγιεινής. Τα παιδιά, όμως, όταν είναι άρρωστα δεν απομονώνονται εύκολα. Θέλουν να καταφεύγουν συνεχώς στην αγκαλιά της μαμάς τους ή να παίξουν με τα αδέλφια τους”, ανέφερε ο Milstone.

Λίγα παιδιά νόσησαν και από SARS

Τα συμπτώματα του νέου κοροναϊού της Γουχάν μοιάζουν κατά πολύ με εκείνα της πνευμονίας ή της γρίπης: πυρετός, βήχας, ρίγος, πονοκέφαλος, αναπνευστική δυσχέρεια και πονόλαιμος.

Ο νέος κοροναϊός έχει δε, εντυπωσιακές ομοιότητες με την άλλη νόσο που προέρχεται από την ίδια οικογένεια κοροναϊών, το SARS, το οποίο οδήγησε στο θάνατο 774 άτομα και προσέβαλλε περισσότερους από 8.000 ανθρώπους, μεταξύ Νοεμβρίου 2002 – Ιουλίου 2003. Ανάμεσα στα κρούσματα του ιού SARS υπήρξαν και κάποιες λίγες περιπτώσεις παιδιών: 80 εργαστηριακά επιβεβαιωμένες και 55 πιθανές ή ύποπτες. Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά είχαν εμφανίσει πυρετό, και λιγότερα βήχα ή εμετούς.

Σε μελέτη του 2007  λοιμωξιολόγοι από Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων είχαν διαπιστώσει ότι παιδιά ηλικίας 12 ετών ή μικρότερα, εμφάνισαν ηπιότερα συμπτώματα της νόσου SARS, σε σύγκριση με τους ενήλικες. Επίσης, κανένα παιδί ή έφηβος δεν έχασε τη ζωή του από τον ιό, ενώ σε μία μόνο περίπτωση παιδί μετέδωσε τη νόσο σε άλλο άτομο.

Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει χρόνια ερευνών από τότε, οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην γνωρίζουν με βεβαιότητα γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Στην τρέχουσα επιδημία του κοροναϊού της Γουχάν, δύο εκδοχές διερευνούν οι επιστήμονες: Είτε τα παιδιά να μην προσβάλλονται εύκολα για λόγους που δεν γνωρίζουν ακόμα, είτε ο οργανισμός τους να ανταποκρίνεται με διαφορετικό τρόπο στη λοίμωξη από τον κοροναϊό.

Το μυστήριο μεγαλώνει ακόμη περισσότερο εξαιτίας του γεγονότος ότι τα παιδιά εμφανίζονται περισσότερο ευάλωτα στη γρίπη και σε άλλες ιογενείς καταστάσεις.

Δεν ήταν παιδιά οι πρώτοι άνθρωποι που μολύνθηκαν

Ο επιδημιολόγος και καθηγητής παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, David Weber, δίνει μια άλλη εκδοχή: “Εικάζω ότι η χαμηλή μεταδοτικότητα που εμφανίζει ο ιός στα παιδιά μπορεί να οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο ξέσπασε η επιδημία. Ξέρουμε ότι πιθανότατα ο ιός μεταδόθηκε από τα ζώα στους ανθρώπους από την αγορά θαλασσινών στο Γουχάν. Σ' αυτές τις αγορές, όμως, δεν κυκλοφορούν συχνά παιδιά”

Άλλη πιθανότητα που διερευνάται, είναι οι ενήλικες να μην μεταδίδουν εύκολα τον ιό στα παιδιά επειδή είναι περισσότερο προσεκτικοί και φροντίζουν να τα προστατεύουν.

Πώς μπορεί να ανατραπεί αυτό το δεδομένο και να διαδοθεί στα παιδιά ο κοροναϊός
Όσο ο ιός συνεχίζει την καταστροφική του επέλαση η σημερινή εικόνα κινδυνεύει να ανατραπεί και να αρχίσουν και τα παιδιά να νοσούν περισσότερο. Αυτή θα ήταν πολύ άσχημη εξέλιξη και  για τα ίδια, αλλά και για ολόκληρο τον πλανήτη.

"Εάν καταφέρουμε να κρατήσουμε αυτόν τον ιό μακριά από τον παιδικό πληθυσμό, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά να περιορίσουμε την επιδημία, ώστε να μην επιδεινωθεί η δύσκολη κατάσταση που, ήδη, βιώνουμε", δήλωσε ο Milstone.


Γιάννα Σουλάκη
Πηγή : iatropedia.gr



Νταής πυγμάχος… έστειλε στο Νοσοκομείο 16χρονο συμμαθητή του!



Νταής νεαρός πυγμάχος, φαίνεται πως εκτός από το ρινγκ και παρά τις οδηγίες που έχει λάβει από τους δασκάλους του… επιδεικνύει τις «ικανότητές» του ακόμη και στο σχολείο του!

Ο νεαρός είναι 19 ετών, μαθητής σε ΕΠΑΛ της Πάτρας και επί χρόνια αθλητής πυγμαχίας. Προ ημερών όμως έφθασε στο σημείο… να σπάσει το σαγόνι συμμαθητή του, κάτι που φαίνεται θα πληρώσει πολύ ακριβά, αφού η Δικαιοσύνη… δεν «παίζει» με αυτά!

Σύμφωνα με καταγγελία του πατέρα του μαθητή, ο οποίος έχει προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, όλα ξεκίνησαν από μία διαφωνία στην διάρκεια συζήτησης μεταξύ συμμαθητών. Ο γιος του διαφώνησε με τον πυγμάχο συζητώντας ένα θέμα που αφορούσε τον ρόλο του ύπνου στην κούραση του ανθρώπινου οργανισμού. Ο πυγμάχος του είπε μία κουβέντα, ο συμμαθητής απάντησε σε φιλικό όμως τόνο (όπως μιλούν οι έφηβοι αλλα και οι μεγαλύτεροι ακόμη και φίλοι μεταξύ τους) με μία πιο υβριστική έκφραση αλλά… χαμογελώντας και φαίνεται πως ο αθλητής εθίγη! Σηκώθηκε όρθιος του είπε σε αυστηρό τόνο «πως του μιλάει έτσι» και πριν προλάβει ο 16χρονος συμμαθητής του να πει έστω και μία κουβέντα, του είχε καταφέρει μία δυνατή γροθιά στο σαγόνι με αποτέλεσμα να του δημιουργήσει κατάγματα!

Το παιδί μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο και μάλιστα υπεβλήθη την περασμένη Τρίτη σε επέμβαση. Οι ορθοοπεδικοί έκριναν ότι έπρεπε να του τοποθετήσουν τρεις λάμες στην κάτω γνάθο καθώς είχε σπάσει σε τρεις μεριές.

Ο 19χρονος πυγμάχος δεν φάνηκε το ίδιο «νταής» απέναντι στην Αστυνομία. Εξαφανίσθηκε από προσώπου γης και έμεινε κρυμμένος για 48 ώρες μέχρι να περάσει το χρονικό διάστημα της αυτόφωρης διαδικασίας και να μην συλληφθεί! Δεν γνωρίζουμε τι προβλέπεται σε αυτή την περίπτωση από την Πυγμαχική Ομοσπονδία, όμως το να είσαι επαγγελματίας και να τα βάζεις με έναν ανήλικο στέλνοντάς τον στο Νοσοκομείο… ε, μάλλον δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο!

Το παιδί εξακολουθεί να είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση, ενώ ο πατέρας του δήλωσε στον «Κόσμο» πως θα φθάσει την υπόθεση μέχρι τέλους ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία του ενήλικα πυγμάχου. Το θέμα έφθασε μέχρι και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης προκειμένου να ληφθούν και παιδαγωγικά μέτρα κατά του 19χρονου μαθητή – πυγμάχου, ο οποίος όχι μόνο τα έβαλε με συμμαθητή του, αλλά προκάλεσε και αναστάτωση σε μία ολόκληρη σχολική κοινότητα!


Πηγή : dete.gr


Στην 74η θέση παγκοσμίως και στην 11η θέση πανευρωπαϊκά το ΕΚΠΑ


Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στην 74η θέση παγκοσμίως με βάση τα πρόσφατα αποτελέσματα της παγκόσμιας κατάταξης «Top Universities by Top Google Scholar Citations» της Webometrics, η οποία δημοσιεύθηκε στα τέλη Ιανουαρίου του 2020. Ο πίνακας περιλαμβάνει 4.320 Πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και 28 Ελληνικά Πανεπιστήμια.

Το ΕΚΠΑ βρίσκεται στην 74η θέση παγκοσμίως, στην 11η θέση στην Ευρώπη και στην πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών ιδρυμάτων, με 2.039.623 ετεροαναφορές (citations).

Την «πεντάδα» των καλύτερων Ελληνικών Πανεπιστημίων συμπληρώνουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην θέση 324 με 679.598 ετεροαναφορές, το Πανεπιστήμιο Πατρών στη θέση 399 με 535.480 ετεροαναφορές, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη θέση 400 με 535.454 ετεροαναφορές, και το Πανεπιστήμιο Κρήτης στη θέση 437 με 484.842 ετεροαναφορές.

Παγκοσμίως, η πρώτη «πεντάδα» παγκοσμίως, βρίσκονται πανεπιστήμια από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και συγκεκριμένα: το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (9.557.291 ετεροαναφορές), το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ (8.150.705 ετεροαναφορές), το πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια (6.515.961 ετεροαναφορές), το ΜΙΤ (5.574.014 ετεροαναφορές) και το πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια (5.413.213 ετεροαναφορές).

Ο εν λόγω πίνακας κατάταξης συντάσσεται με βάση τον αριθμό ετεροαναφορών του ερευνητικού έργου των καθηγητών και ερευνητών των Ιδρυμάτων, αριθμός ο οποίος εντοπίζεται μέσω της πλέον δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης ακαδημαϊκής βιβλιογραφίας, της GoogleScholar. Τα στοιχεία των ετεροαναφορών για την συγκεκριμένη κατάταξη συλλέχθηκαν κατά το δεκαήμερο 10-20 Ιανουαρίου 2020.

Έτσι, ο αριθμός ετεροαναφορών και κατά συνέπεια η βαθμολογία του κάθε πανεπιστημίου υπολογίζεται από το άθροισμα των ετεροαναφορών των πρώτων 110 προφίλ καθηγητών και ερευνητών του πανεπιστημίου μείον τις ετεροαναφορές των δέκα πρώτων προφίλ.

Όπως σημείωσε σε σχετική ενημέρωση το ΕΚΠΑ, είναι «ιδιαίτερα εντυπωσιακό» το γεγονός ότι ο αριθμός των ετεροαναφορών του, καλύπτει το 33% του συνόλου των ετεροαναφορών των τριάντα ελληνικών πανεπιστημίων που συμπεριλαμβάνονται στην κατάταξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη των ετεροαναφορών θεωρείται το εγκυρότερο κριτήριο αποτίμησης του επιστημονικού - ερευνητικού έργου ενός πανεπιστημίου, καθώς επικεντρώνεται ότι στον αριθμό των άρθρων που έχουν γραφτεί από τους καθηγητές του πανεπιστημίου, αλλά στον αριθμό των αναφορών του ονόματος και του έργου του που έχουν γίνει σε άρθρα και έρευνες άλλων συγγραφέων και καθηγητών άλλων πανεπιστημίων. Είναι, λοιπόν, ένας δείκτης που καταγράφει την επίδραση των ακαδημαϊκών στο αντικείμενο που θεραπεύουν, αλλά και επιστημονική αναγνώριση από την ακαδημαϊκή κοινότητα παγκοσμίως.


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην 115 Πτέρυγα Μάχης


Την 115 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία θα γίνει η πρώτη πραγματικά «πράσινη» μονάδα στον κόσμο, επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Κρήτη.

«Συγχαρητήρια σε όλους τους χειριστές, στο τεχνικό προσωπικό, σε όσες και όσους κρατάνε τα αεροπλάνα μας ετοιμοπόλεμα για να προασπίσουν, μέρα και νύχτα, την εδαφική μας ακεραιότητα» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Πριν από 27 χρόνια είχα υπηρετήσει και εγώ την θητεία μου, στην 346 Μοίρα, στην 111 Πτέρυγα Μάχης, στην Αγχίαλο. Τα πρώτα F-16 Block 30, τότε τα είχαμε παραλάβει. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Έχουμε τώρα σε αυτήν την Πτέρυγα Μάχης τα πιο σύγχρονα F-16 τα οποία διαθέτει η Πολεμική μας Αεροπορία. Και μάλιστα, καθώς, εντός των επόμενων ετών θα ολοκληρωθεί και το πρόγραμμα αναβάθμισης 82 F-16, τα αεροσκάφη μας, αναβαθμισμένα πια στον τύπο Viper θα αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη επιχειρησιακή επάρκεια», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να αναφερθεί στη συνέχεια στο πρωτοπόρο πρόγραμμα το οποίο θα καταστήσει την Πτέρυγα Μάχης πλήρως ενεργειακά αυτόνομη.


«Καθώς η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα την οποία δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και η χώρα μας έχει αναλάβει πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Έρχεται και η Πολεμική Αεροπορία, μέσα από αυτήν την εμβληματική και εξαιρετικά καινοτόμα πρωτοβουλία να δείξει τον δρόμο τον οποίο -είμαι σίγουρος- ότι και πολλοί άλλοι θα ακολουθήσουν» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και φιλόδοξο project το οποίο δείχνει τον δρόμο τον οποίο πρέπει να ακολουθήσουμε συνολικά -όχι μόνο στις Ένοπλες Δυνάμεις- αλλά δείχνει και τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει συνολικά το ευρύτερο δημόσιο, για να αναβαθμίσει το κτιριακό του δυναμικό, να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας, να μειώσει συνολικά τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα» πρόσθεσε.



Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε εκ μέρους της κυβέρνησης την εταιρεία ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και τον κ. Περιστέρη για την πολύ γενναιόδωρη προσφορά.

«Πράσινη» μονάδα

Ο προϋπολογισμός των έργων ξεπερνά τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ άλλων, με τη δωρεά και την τεχνική εμπειρογνωμοσύνη της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, σχεδιάζονται η εγκατάσταση ηλιακών θερμικών συστημάτων και αντλιών θερμότητας στα κτήρια, παρεμβάσεις στη μόνωση και τον φωτισμό των κτισμάτων, σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 1,7MW, τοποθέτηση συστήματος αποθήκευσης ενέργειας με συσσωρευτές ιόντων Λιθίου πολύ μεγάλης χωρητικότητας και ενεργοποίηση ενός «έξυπνου» συστήματος για τη διαχείριση της ενέργειας που παράγεται και καταναλώνεται.

Στόχος είναι να μετατραπεί το αεροδρόμιο της 115 ΠΜ, στη Σούδα, σε εγκατάσταση Μηδενικού Αποτυπώματος Άνθρακα, οι ενεργειακές ανάγκες της οποίας θα ικανοποιούνται απόλυτα από Ανανεώσιμες Πηγές. Παράλληλα, στοχεύεται η αντικατάσταση των υπηρεσιακών οχημάτων που χρησιμοποιούνται στη βάση από ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα και ποδήλατα.

Η ενεργειακή αναμόρφωση της μονάδας θα περιορίσει δραστικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμά της, καθότι παραδοσιακά τα αεροδρόμια αποτελούν πηγή ρύπων. Οι αλλαγές αυτές ευθυγραμμίζονται με την «πράσινη» πολιτική της κυβέρνησης.

Οι αλλαγές δεν θα υποβαθμίσουν ούτε στο ελάχιστο την επιχειρησιακή δεινότητα της 115 ΠΜ, η οποία διακρίνεται για τις επιδόσεις της. Αντίθετα, θα επιτρέψουν τη περικοπή της ετήσιας δαπάνης για την προμήθεια πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας κατά 400.000 ευρώ.



Ολόκληρη η δήλωση του Πρωθυπουργού

Κύριε Υπουργέ, κύριοι αρχηγοί, κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι,

Πρέπει να σας πω ότι χαίρομαι ιδιαίτερα κάθε φορά, που επισκέπτομαι μια Πτέρυγα Μάχης. Καθώς ο χώρος μου είναι εξαιρετικά οικείος, Πριν από 27 χρόνια είχα υπηρετήσει και εγώ τη θητεία μου, στην 346 Μοίρα, στην 111 Πτέρυγα Μάχης, στην Αγχίαλο. Τα πρώτα F-16 Block 30, τότε τα είχαμε παραλάβει.

Από τότε κύλησε, κύριοι Αρχηγοί, πολύ νερό στο αυλάκι. Έχουμε τώρα σε αυτήν την Πτέρυγα Μάχης τα πιο σύγχρονα F-16 τα οποία διαθέτει η Πολεμική μας Αεροπορία. Και μάλιστα, καθώς, εντός των επόμενων ετών θα ολοκληρωθεί και το πρόγραμμα αναβάθμισης 82 F-16, τα αεροσκάφη μας, αναβαθμισμένα πια στον τύπο Viper θα αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη επιχειρησιακή επάρκεια.

Συγχαρητήρια σε όλους τους χειριστές, στο τεχνικό προσωπικό, σε όσες και όσους κρατάνε τα αεροπλάνα μας ετοιμοπόλεμα για να προασπίσουν, μέρα και νύχτα, την εδαφική μας ακεραιότητα.

Σήμερα δεν είμαστε, όμως, εδώ για να συζητήσουμε για αεροσκάφη, για βλήματα και για βόμβες, Είμαστε εδώ γιατί η 115 Πτέρυγα Μάχης βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας πρωτοποριακής προσπάθειας να μειώσουμε σημαντικά, κύριε Υπουργέ, το ενεργειακό αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Και χάρη στην πολύ γενναιόδωρη προσφορά της εταιρείας ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ -τον κύριο Περιστέρη θέλω να τον ευχαριστήσω προσωπικά εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης- θα δρομολογηθεί εδώ στην 115 Πτέρυγα Μάχης ένα εξαιρετικά πρωτοπόρο πρόγραμμα το οποίο θα οδηγήσει τελικά, συνολικά, την Πτέρυγα Μάχης σε μια κατάσταση όπου δεν θα εκπέμπει πια καθόλου διοξείδιο του άνθρακα και θα καταστεί -η Πτέρυγα Μάχης- πλήρως ενεργειακά αυτόνομη.

Σας περιέγραψε ο κ. Περιστέρης τις βασικές συνιστώσες αυτού του τολμηρού προγράμματος. Φωτοβολταϊκά για να αξιοποιήσουμε το άπλετο ηλιακό δυναμικό, το οποίο διαθέτουμε στην Κρήτη, μπαταρίες για να μπορούμε να αποθηκεύουμε την ενέργεια, αντλίες θερμότητας για να βελτιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο θερμαίνουμε τα κτίρια, επεμβάσεις στις μονώσεις των κτιρίων έτσι ώστε να μειώσουμε το ενεργειακό τους αποτύπωμα, ηλεκτρικά οχήματα ώστε οι μετακινήσεις εντός της Πτέρυγας Μάχης να γίνονται από οχήματα που δεν θα επιβαρύνουν καθόλου το περιβάλλον.

Είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και φιλόδοξο project το οποίο δείχνει τον δρόμο τον οποίο πρέπει να ακολουθήσουμε συνολικά -όχι μόνο στις Ένοπλες Δυνάμεις- αλλά δείχνει και τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει συνολικά το ευρύτερο δημόσιο, για να αναβαθμίσει το κτιριακό του δυναμικό, να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας, να μειώσει συνολικά τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα.

Το κόστος αυτής της δωρεάς εκτιμάται περίπου στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Είναι μια πολύ γενναιόδωρη προσφορά της εταιρείας. Σκεφτείτε, όμως, ότι το ετήσιο όφελος θα ξεπερνά τις 400.000 ευρώ.

Είναι, δηλαδή, αν το δει κανείς ως μια επένδυση, μια επένδυση η οποία έχει μια περίοδο απόσβεσης της τάξης των 8 ετών -όχι κακή- κατά συνέπεια θα μπορούσε τέτοιες επενδύσεις να εξεταστούν ανεξαρτήτως του τρόπου χρηματοδότησης και να γνωρίζετε ότι θα υπάρχουν και πάρα πολλοί Ευρωπαϊκοί πόροι διαθέσιμοι, έτσι ώστε μέσα από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα να προχωρήσουμε και σε άλλες τέτοιες φιλόδοξες πρωτοβουλίες -όχι μόνο στο πλαίσιο των Ενόπλων Δυνάμεων- αλλά συνολικά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Δείχνουμε, λοιπόν, εδώ πέρα κύριε Αρχηγέ, κύριοι Αρχηγοί, κύριε Υπουργέ, κύριε Διοικητά, τον δρόμο τον οποίο πρέπει να πορευτούμε. Καθώς η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα την οποία δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και η χώρα μας έχει αναλάβει πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Έρχεται και η Πολεμική Αεροπορία, μέσα από αυτήν την εμβληματική και εξαιρετικά καινοτόμα πρωτοβουλία να δείξει τον δρόμο τον οποίο -είμαι σίγουρος- ότι και πολλοί άλλοι θα ακολουθήσουν.

Και βέβαια, να επαναλάβω ακόμα μια φορά, το πόσο μεγάλη σημασία έχει να έχουμε ιδιώτες χορηγούς, ευεργέτες, που υποστηρίζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις. Γνωρίζω ότι είναι πολλοί αυτοί, κύριε Αρχηγέ, που αθόρυβα υποστηρίζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις. Και με αυτόν τον τρόπο συνδράμουν και αυτοί -στο μερίδιο που τους αναλογεί- στο να κρατήσουν την επιχειρησιακή μας ετοιμότητα στο επίπεδο το οποίο πρέπει να βρίσκεται.

Πολλά συγχαρητήρια, λοιπόν, και πάλι σε όλους τους συντελεστές αυτής της πρωτοβουλίας και εύχομαι πολύ σύντομα -στην επόμενη επίσκεψή μου στην Πτέρυγα Μάχης- να μπορώ να είμαι υποχρεωμένος να αφήσω το αυτοκίνητό μου έξω. Βέβαια, τώρα, όλοι οι Βουλευτές προμηθεύονται ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οπότε θα τους επιτρέπεται η είσοδος στη Μονάδα. Και να μπορώ να μετακινούμαι πια με ηλεκτρικά οχήματα σε μια Μονάδα που θα είναι πρωτοπόρα -όχι μόνο στην Ελλάδα- αλλά συνολικά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Και πάλι θερμά συγχαρητήρια.


Κάτω από το όριο της φτώχειας ένας στους πέντε στη Βρετανία



Kαι ενώ η Βρετανία προετοιμάζεται πυρετωδώς για ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της, αποχωρώντας μετά σχεδόν μισόν αιώνα από τους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και πολλά θα αλλάξουν εκ θεμελίων, υπάρχει κάτι το οποίο όσο περνάει ο καιρός επιδεινώνεται.

Και αυτό είναι το οξύ φαινόμενο της φτώχειας και της οικονομικής ανισότητας. Οι βαρύτερα πληττόμενες περιφέρειες, όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian, είναι η ίδια βρετανική πρωτεύουσα, η βόρεια Αγγλία, τα Μίντλαντς στο κέντρο περίπου της χώρας και η Ουαλλία.

Επί συνόλου 64,5 εκατομμυρίων, που είναι ο πληθυσμός της χώρας, τα 14 εκατομμύρια θεωρούνται φτωχοί, δηλαδή περισσότερο από ένας στους πέντε. Στον αριθμό αυτό συγκαταλέγονται 4 εκατομμύρια παιδιά και 2 εκατομμύρια συνταξιούχοι, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 400.000 και 300.000, αντίστοιχα, την τελευταία πενταετία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τη φτώχεια, το 2018 αποδείχθηκε η τρίτη κατά σειράν χρονιά που αυτή έφθασε σε υψηλότατα επίπεδα-ρεκόρ, ενώ παράλληλα η απασχόληση τονώνεται. Και αυτό, όπως επισημαίνουν και οικονομολόγοι, σημαίνει ότι αν και περισσότεροι άνθρωποι στη χώρα εργάζονται, οι αποδοχές τους είναι τόσο ισχνές, ώστε να μην καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες και να μη βελτιώνουν το βιοτικό τους επίπεδο.

Το φιλανθρωπικό Ιδρυμα Τζόζεφ Ράουντρι, που διενήργησε τη σχετική έρευνα, αναφέρει ότι, ενώ η εργασία μειώνει τον κίνδυνο να περιπέσει κανείς σε  ένδεια, σχεδόν το 56% όσων ζούσαν σε καθεστώς φτώχειας εργάζονταν κιόλας. Δηλαδή, το 56% ήταν μέλη ενός νοικοκυριού, όπου οι βασικοί υπεύθυνοι ενήλικες ήταν εντός αγοράς εργασίας, ενώ πριν από 20 χρόνια ήταν το 39%.

Τα επτά στα δέκα φτωχά παιδιά σήμερα στη Βρετανία εντοπίζονται σε εργατικές οικογένειες, ενώ το σοβαρότερο χτύπημα δέχονται οι μονογονεϊκές – το χτύπημα αυτό έχει να κάνει με το ότι η επικρατούσα τάση στην οικονομία σήμερα είναι πως οι μισθοί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις βιοτικές ανάγκες. Τα τρία στα δέκα φτωχά νοικοκυριά το 2018 ήταν μονογονεϊκών οικογενειών, όταν αντιστοίχως το 2011 η αναλογία ήταν δύο στα δέκα. Επί του θέματος η εκτελεστική διευθύντρια του ιδρύματος, Κλερ Ενσλεϊ, δήλωσε ότι τα τελευταία ευρήματα για τη φτώχεια αποτυπώνουν με τη γλώσσα των αριθμών και το πόσο τεράστιο είναι το έργο της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, εάν πρόκειται να αυξήσει τα εισοδήματα σε όλη τη χώρα και να περιστείλει το χάσμα ανάμεσα στις πλουσιότερες πόλεις και στις φτωχότερες περιφέρειες. Οπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει στην εφημερίδα Guardian, η κ. Ενσλεϊ, «η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε μία ιστορική ευκαιρία στην αυγή της δεκαετίας του ’20 για να αναλάβει δράση. Η παλαιότερη εμπειρία και το πόσο επιτυχημένα έχει αντιμετωπισθεί η ανισότητα τα περασμένα χρόνια αποδεικνύουν ότι η Βρετανία μπορεί να προστατεύσει από την απειλή της φτώχειας όσους κινδυνεύουν περισσότερο». Ολη αυτή η πρόοδος, που είχε εντούτοις σημειωθεί, εξασθενεί. Οπότε θα χρειαστεί σύντονη προσπάθεια σε όλες τις επιμέρους περιφέρειες της χώρας και σε βάθος χρόνου να ελεγχθεί η φτώχεια.

Περιγράφοντας λίγο ευρύτερα την όλη κατάσταση, η εκτελεστική διευθύντρια του Ιδρύματος Τζόζεφ Ράουντρι δεν παρέλειψε να αναφέρει και τους προβληματισμούς της για το εάν οι φτωχότεροι Βρετανοί έχουν κακής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη και απασχολούνται σε επισφαλείς εργασίες. Ο αριθμός των φτωχών μεταξύ του εργατικού δυναμικού έφθασε το 12,7% το 2018 σε σύγκριση με το 9,9% το 1998.

Αίτημα για αυξήσεις

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Εργατικών κατηγορεί την κυβέρνηση Τζόνσον ότι δεν κινητοποιήθηκε εγκαίρως ούτε έλαβε τα αναγκαία μέτρα για να αποτρέψει την εξάπλωση της φτώχειας. Η Ομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων της χώρας διά μέσου της γενικής της γραμματέως, Φράνσις Ογκρέιντι, επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση έχει καθήκον να καταργήσει τα επιχειρηματικά μοντέλα, τα οποία βασίζονται σε μισθούς πείνας και απασχόληση χωρίς ασφάλεια», όπως αναφέρει ο Guardian. Ειδικότερα, οι συμβάσεις μηδενικών ωρών εργασίας θα πρέπει να απαγορευθούν, ενώ παράλληλα, όπως προσθέτει η κ. Ογκρέιντι, το ελάχιστο ωρομίσθιο θα πρέπει να φθάσει τουλάχιστον τις 10 στερλίνες/11,80 ευρώ από 8,21 στερλίνες/9,69 ευρώ σήμερα.

Αυτό που συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ότι η φτώχεια σχετίζεται και με το πού ζει κανείς. Λόγου χάριν, όπως αναφέρεται στην έρευνα του ιδρύματος Τζόζεφ Ράουντρι, έχουν περισσότερες πιθανότητες να περιέλθουν σε ένδεια όσοι ζουν στο Λονδίνο, στη βόρεια Αγγλία και στην Ουαλλία και όχι τόσο όσοι ζουν στη νότια Αγγλία, στη Σκωτία και στη Βόρεια Ιρλανδία. Επίσης, κινδυνεύουν και όσοι ανήκουν σε οικογένεια με άτομο με ειδικές ανάγκες ή σε οικογένεια όπου ένα μέλος της παρέχει φροντίδα σε άλλο, όσοι εργάζονται στο λιανεμπόριο ή στον τουρισμό και όσοι ζουν στο νοίκι. Τέλος, εξαιρετικά ανησυχητικό για το ίδρυμα είναι και το γεγονός πως αυξάνεται ο αριθμός των νέων που εξακολουθούν να ζουν με τους γονείς τους, ενώ σε παλιότερες εποχές θα είχαν ήδη απογαλακτιστεί και θα είχαν κάνει τη δική τους οικογένεια. 


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Τι προβλέπει το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου που προτείνει η Γερμανία



Η  γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατέληξε σε ένα σχέδιο για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, που προτίθεται να προτείνει η γερμανική Προεδρία της ΕΕ.

Το έγγραφο επί του οποίου υπήρξε συμφωνία μεταξύ των εταίρων του συνασπισμού (Χριστιανοδημοκρατών /CDU, Χριστιανοκοινωνιστών / CSU, Σοσιαλδημοκρατών /SPD) και περιήλθε σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa) προβλέπει, μεταξύ άλλων, την «προκαταρκτική εξέταση» των αιτήσεων ασύλου στις χώρες εισόδου.

Με αυτόν τον τρόπο θα  διευκρινίζεται γρήγορα εάν ένας πρόσφυγας/μετανάστης έχει ρεαλιστικές προοπτικές να αναγνωριστεί ως πολιτικά διωκόμενος ή πρόσφυγας και σε περίπτωση θετικής προκαταρκτικής εξέτασης, οι εξετασθέντες θα πρέπει να  κατανέμονται στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μια κατά το δυνατόν δίκαιη διαδικασία.

Αυτή η -αποκαλούμενη- αρχή της "δίκαιης κατανομής" θα βασίζεται στον πληθυσμό και την οικονομική ισχύ των μεμονωμένων χωρών. 

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το μέχρι τώρα ισχύον σύστημα του Δουβλίνου, ο αιτών άσυλο πρέπει να υποβάλει την αίτησή του στην πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία καταγράφηκε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία, επιβαρύνονται ιδιαίτερα.

Το έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης προβλέπει επίσης ότι οι κοινωνικές παροχές για τους αιτούντες άσυλο θα παρέχονται  αποκλειστικά και μόνο στη χώρα της ΕΕ που είναι αρμόδια για την αντίστοιχη διαδικασία ασύλου. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται να περιοριστεί η λεγόμενη δευτερεύουσα μετανάστευση, δηλαδή  η μη ελεγχόμενη  μετακίνηση των αιτούντων άσυλο από το ένα μέλος της ΕΕ στο άλλο. Έτσι δεν θα μπορεί πλέον ουσιαστικά να είναι  δυνατή η παράλληλη εξέταση της αίτησης ασύλου σε άλλο κράτος-μέλος. 

Για την εφαρμογή αυτών των προτάσεων ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ σχεδιάζει να αξιοποιήσει τη γερμανική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. "Η συμφωνία εντός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι σημαντική για τις συνομιλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο", δήλωσε ο Ζέεχοφερ. Ο Βαυαρός πολιτικός προτίθεται να συνεχίσει «να κάνει ό, τι είναι δυνατόν, ώστε να μπορέσουμε τελικά να προχωρήσουμε και να βάλουμε ένα τέλος στη στασιμότητα της μεταναστευτικής πολιτικής». 


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
skai.gr


«Μεσαίωνας» σε γυμνάσιο της Κέρκυρας. Καταγγελία στην Υπουργό Παιδείας και μήνυση στους καθηγητές.


Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες εξιστορεί στην καταγγελία της προς την Υπουργό Παιδείας, αλλά και στη μήνυση σε βάρος 5 καθηγητών της, αριστούχα μαθήτρια Γυμνασίου της Κέρκυρας, η οποία τα τελευταία δυο χρόνια ανεβαίνει τον δικό της «Γολγοθά».

Το σχολείο, που κύρια αποστολή του είναι, πέρα από την μετάδοση της γνώσης, η κοινωνικοποίηση των παιδιών για να  εφοδιαστούν με εκείνα τα εφόδια που θα τους καταστήσουν χρήσιμους και ενεργούς πολίτες, δεν έχει καμία σχέση με την εφιαλτική εμπειρία που βιώνει η συγκεκριμένη μαθήτρια τα τελευταία 2 χρόνια, εξ αιτίας της βίαιης, προσβλητικής, απαξιωτικής και εκδικητικής συμπεριφοράς 5 καθηγητών τους οποίους κατονομάζει.

Ένα σχολείο αυταρχικό, μισαλλόδοξο, εκδικητικό, τιμωρητικό σε όσους τολμήσουν να έχουν διαφορετική άποψη ή έντονη προσωπικότητα. Μια αριστούχα μαθήτρια στα 15 της χρόνια, ζει έναν πραγματικό εφιάλτη εξ αιτίας των συμπεριφορών 5 καθηγητών, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος αυτές οι συμπεριφορές, τις οποίες καταγγέλλει η μαθήτρια και η οικογένεια της να χαραχθούν αναλλοίωτες στην παιδική ψυχή αυτού του κοριτσιού, ως τραύματα, που θα την ακολουθούν στην υπόλοιπη ζωή της.

Στην αρχή αντιμετώπιζε με γενναιότητα και θάρρος την επιθετική, σκληρή, άδικη και εκφοβιστική συμπεριφορά των καθηγητών της, έχοντας την συμπαράσταση της οικογένειας της, αλλά και των συμμαθητών της και των μελών του πενταμελούς συμβουλίου, τώρα όμως έχει λυγίσει από το βάρος του εφιάλτη που ζει και η παιδική της ψυχή δεν άντεξε τις πιέσεις και την αδικία. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η αναγκαία προσφυγή σε παιδοψυχολόγο για να αντιμετωπιστούν τα σύνδρομα που αχνοφαίνονται ότι απειλούν την παιδική ψυχή του 15χρονου κοριτσιού. Όπως περιγράφουν στην καταγγελία τους προς την Υπουργό Παιδείας και στη μήνυση που κατέθεσαν οι γονείς της μαθήτριας, έχει χάσει την εμπιστοσύνη της σε ανθρώπου που θεωρούσε δικούς της.

Αλήθεια πώς να  της εξηγήσει κάποιος την συμπεριφορά της Διευθύντριας της όταν  έλαβε μέρος στον διαγωνισμό της μαθηματικής εταιρείας κερδίζοντας βραβείο, πλην όμως δεν την ενημέρωσε για την λήψη του βραβείου, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να δηλώσει συμμετοχή στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθηματικών, καίτοι είχε το δικαίωμα ως βραβευθείσα.

Και αν αυτό φαίνεται ένα τυπικό δείγμα εκδικητικότητας εκ μέρους της Διευθύντριας, πώς να εξηγήσει κανείς την συμπεριφορά του καθηγητή της Μουσικής, μπροστά μάλιστα στα έκπληκτα μάτια των συμμαθητών της. Όπως καταγγέλλει η μαθήτρια και η οικογένεια της, τόσο στη μήνυση που έχει υποβληθεί, όσο και στην καταγγελία προς το Υπουργείο Παιδείας, έπεσε θύμα βίαιης και αυταρχικής συμπεριφοράς.

Συγκεκριμένα στην καταγγελία αναφέρονται μεταξύ των άλλων τα εξής:

«Τις 22.01.2020 κατά το μάθημα της Μουσικής λίγα λεπτά πριν χτυπήσει το κουδούνι για διάλειμμα, όλοι οι μαθητές ήταν όρθιοι και φώναζαν. Ενώ φώναζαν όλοι μαθητές του Τμήματος ο καθηγητής ζήτησε από την θυγατέρας μας να περάσει έξω. Η θυγατέρα μου τον ρώτησε γιατί μόνο η ίδια, αφού όλοι οι μαθητές του τμήματος έκαναν φασαρία και της απάντησε: «Βγάλε το σκασμό και πέρασε έξω». Η θυγατέρα μας του είπε ότι δεν του επιτρέπει να της μιλάει έτσι και ότι δεν του έχει δώσει κανένα δικαίωμα. Τότε αυτός της απάντησε: «Τα ξέρω πολύ καλά τα δικαιώματά μου και δεν με ενδιαφέρει, τα δικαιώματα τα παίρνω από μόνος μου». Πήρε την τσάντα της επειδή ήταν τελευταία ώρα και σε 2 -3 λεπτά θα χτυπούσε το κουδούνι για να σχολάσουν και τότε ο καθηγητής της τραβούσε με δύναμη την τσάντα από το χέρι και της φώναζε να βγει έξω και να αφήσει την τσάντα της, ενώ η θυγατέρα μας του είπε (επειδή κόντευε να κόψει την τσάντα) ότι,  αν της κόψει την τσάντα θα της  αγοράσει άλλη. Ο καθηγητής της ξαναείπε: «Βγάλε το σκασμό» και φέροντας το χέρι του δίπλα στο πρόσωπό της, την  απείλησε ότι θα της δώσει χαστούκι. Όλοι οι συμμαθητές της του φώναζαν να μην την ακουμπήσει. Δεν την χτύπησε τελικά, αλλά της  πήρε την τσάντα και την έβαλε πάνω στην έδρα και από πάνω έβαλε τα πράγματά του για να μην μπορεί να την πάρει και της είπε να περάσει έξω και στο επόμενο μάθημα να πάει με τους γονείς της.

Την Τετάρτη 29.01.2020, στο μάθημα της Μουσικής, ο καθηγητής έβαλε στους μαθητές του Τμήματος μιαν άσκηση, όπου  ζητούσε να γράψουν τους Νομούς της Πελοποννήσου και τις πρωτεύουσες τους. Η θυγατέρα μας τον ρώτησε γιατί στο μάθημα της Μουσικής τους έβαζε ερωτήσεις Γεωγραφίας. Τότε ο καθηγητής άρχισε να της φωνάζει και να της  λέει: «Σκάσε! Θα φας σφαλιάρα!» Του είπε ότι δεν έχει δικαίωμα να την χτυπήσει και αυτός συνεχίζοντας να της φωνάζει, της είπε ότι αυτό εκμεταλλεύεται και της είπε εις επήκοον όλων «ότι είναι άχρηστη», «να πάει με τους άστεγους», «ότι έχει νοητική στέρηση», «ότι είναι ανάπηρη και ότι μόνο για εκεί κάνει». Ταυτοχρόνως, την έπιασε από τα μαλλιά και την πλεξίδα της και την  τραβούσε από τα μαλλιά πάντα, μέχρι το γραφείο της Διευθύντριας. Εκεί είπε ότι η θυγατέρα μας δημιουργεί συνεχώς προβλήματα, ότι δεν θα της επιτρέψει να μπει ξανά στο μάθημά του και ότι θα ζητήσει αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος. Η Διευθύντρια είπε στην θυγατέρα μας «ντροπή σου», «είσαι απαράδεκτη» και του πρότεινε να πάρει τριήμερη αποβολή.

Με αφορμή  αυτή την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στο σχολείο και που η αριστούχα μαθήτρια κόρη τους είχε μετατραπεί σε «μαύρο πρόβατο», οι γονείς απευθύνθηκαν στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία όμως αποδείχθηκε Πόντιος Πιλάτος, όπως ισχυρίζονται. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που αναφέρεται στην μήνυση και καταγγελία προς το Υπουργείο Παιδείας:

«Τις 20.09.2019, ημέρα Παρασκευή, στο Τμήμα που φοιτά η κόρη μας, κατά την ώρα του μαθήματος των Αγγλικών,  η καθηγήτρια της έκανε παρατήρηση επειδή καθόταν στραβά στην καρέκλα και πιο συγκεκριμένα το ένα πόδι ήταν στο μπροστά μέρος της καρέκλας και το άλλο στο πλάι. Υπάκουσε, αλλά μετά ξεχάστηκε επειδή έτσι συνήθιζε να κάθεται γενικά και τότε η καθηγήτρια των Αγγλικών την έπιασε από τα μαλλιά και τραβώντας τα, της έσπρωξε το κεφάλι προς τα εμπρός. Στο διάλλειμα διαμαρτυρήθηκε για αυτό στην  ιευθύντρια, η οποία της απάντησε: «σε παρακαλώ φύγε τώρα από το γραφείο!». Την Δευτέρα 23.09.2019 επικοινώνησα τηλεφωνικά εγώ η μητέρα της μαθήτριας με τη Διευθύντρια, η οποία μου είπε: «Σιγά τι έγινε τώρα..δεν ήταν και κάτι σοβαρό!» Όταν δε της ζήτησα να παρατηρήσει την καθηγήτρια ώστε να αποφύγει ξανά τέτοιες ενέργειες, επανέλαβε: «Σιγά τώρα…»

Την ίδια μέρα, 23.09.2019, στο διάλειμμα, πλησίασε την θυγατέρα μας η Διευθύντρια και της είπε κοιτώντας την στα μάτια με νόημα: «Την Παρασκευή στα Αγγλικά δεν έγινε τίποτα, έτσιιιιιιιι?????????». Βλέποντας εγώ η μητέρα της, την εντελή  αδιαφορία της Διεύθυνσης του Σχολείου, την ίδια μέρα, έκανα καταγγελία προς την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας. Δεν μου  απάντησαν ποτέ στην καταγγελία μου και, όταν επικοινώνησα μαζί τους για να τους ρωτήσω τι έγινε και να τους επισημάνω ότι έχει περάσει η νόμιμη προθεσμία για να απαντήσουν,  μου κοινοποίησαν έγγραφο, το οποίο ανέφερε ότι στο σχολείο τα αρνούνται όλα και οι ίδιοι έχουν πολύ περιορισμένες αρμοδιότητες και δεν μπορούν να τιμωρήσουν».

Όπως καταγγέλλουν οι γονείς, συγκεκριμένοι καθηγητές αλλά και η Διεύθυνση του Σχολείου είχε μετατρέψει το παιδί τους σε «αποδιοπομπαίο τράγο» και καταθέτουν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, στοχοποίησης του παιδιού τους:

«Το μήνα Ιανουάριο του έτους 2020, την ώρα της προσευχής, η Διευθύντρια του σχολείου ανακοίνωσε από το μικρόφωνο σε όλους τους μαθητές του Σχολείου ότι η  Β΄ Τάξη του Γυμνασίου δεν θα πάει στην προγραμματισμένη εκδρομή στην Αθήνα λόγω συμπεριφοράς μιας μαθήτριας της Β’ Τάξης υπονοώντας την θυγατέρα μας, πράγμα βεβαίως που όλοι οι μαθητές του Σχολείου κατάλαβαν».

Σοβαρότατη επίσης καταγγελία είναι ότι όπως υποστηρίζει η μαθήτρια και η οικογένεια της δεν της έχει επιτραπεί να αποχωρήσει από το συγκεκριμένο σχολείο και όταν έγινε προσπάθεια, απέβη άκαρπη αφού ξαφνικά δεν την δεχόταν τα άλλα σχολεία στα οποία απευθύνθηκε ενώ αρχικά ήταν θετικά σε μια τέτοια προοπτική.

Είναι κάποια σταχυολογημένα περιστατικά και συμβάντα που συμπεριλαμβάνονται τόσο στην καταγγελία προς την Υπουργό Παιδείας, όσο και στη μήνυση κατά των 5 καθηγητών. Τον λόγο βεβαίως έχει πλέον η δικαιοσύνη και όπως πάντα υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας. Απομένει να αποδειχτούν ή να αντικρουστούν αυτές οι σοβαρότατες καταγγελίες.

Εμείς ως αντικειμενικοί παρατηρητές το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ότι, μέσα στο σχολικό χώρο πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες που θα ευνοήσουν την καλλιέργεια και την σύσταση μίας ολοκληρωμένης προσωπικότητας των μαθητών. Το σχολείο πρέπει να αφουγκραστεί τις ανάγκες των σημερινών παιδιών και εφήβων και να μην υποχωρήσει σε αυταρχικές δομές, που ακόμα διαθέτει, αλλά να δώσει χώρο σε πιο ανοικτές μορφές εκπαίδευσης, όπου τα παιδιά θα αλληλεπιδρούν μέσα στο σχολικό χώρο αναπτύσσοντας συνθήκες κοινωνικής ζωής πέρα από τις ακαδημαϊκές τους γνώσεις.

Ζητούμενο της εποχής μας, αλλά και της κοινωνίας μας είναι τα παιδιά, οι μαθητές μας, να αναπτύξουν δημιουργική σκέψη, κριτική στάση και να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες μέσα σε ένα δεκτικό, θετικό και ασφαλές μαθησιακό περιβάλλον. Που κάτι τέτοιο με βάση τις καταγγελίες της μαθήτριας και της οικογένειας της δεν φαίνεται ότι συμβαίνει στο συγκεκριμένο σχολείο.

Όταν γαλουχούμε νέους με αυταρχική αγωγή και πρότυπα δημιουργούμε αυριανούς πολίτες με αισθήματα ενοχής, τιμωρίας, δογματικούς, πολίτες ανυποχώρητους στις διαπροσωπικές τους σχέσεις και στις κοινωνικές τους συνδιαλλαγές, με αποτέλεσμα να διαιωνίζονται κοινωνικές συμπεριφορές και στερεότυπα που δεν προάγουν μια διαφορετική και σύγχρονη κοινωνία.


Πηγή : corfutvnews.gr


Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας



Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας η 9η Φεβρουαρίου, και στο βίντεο διάρκειας 1,5 λεπτού με το οποίο συμμετέχει στον εορτασμό η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών εμφανίζονται πολίτες διαφόρων χωρών, ηλικιών και επαγγελματικής απασχόλησης, που προφέρουν λέξεις στις γλώσσες τους και είναι ελληνικής προέλευσης.

Στόχος της καμπάνιας είναι να καταδείξει την οικουμενικότητα της ελληνικής γλώσσας μέσα από την ευρεία αντίληψη που υπάρχει σε όλον τον κόσμο, και όχι μόνο μεταξύ των ειδικών, για τη συμβολή της Ελληνικής στο γλωσσικό και πολιτισμικό εμπλουτισμό των ευρωπαϊκών και πολλών άλλων γλωσσών του πλανήτη.

Did you know you speak Greek? («Γνωρίζετε ότι μιλάτε Ελληνικά;») είναι ο τίτλος του συγκεκριμένου βίντεο, και το πρωτογενές υλικό απέστειλαν τα Γραφεία Δημόσιας Διπλωματίας που λειτουργούν στις ελληνικές διπλωματικές και προξενικές Αρχές.

Το βίντεο θα είναι προσβάσιμο στον ιστότοπο του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ έχει ήδη αναρτηθεί σε ιστοσελίδες διπλωματικών Αρχών της Ελλάδας.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας, Θρησκευτικών και Προξενικών Υποθέσεων είναι μια νεοσύστατη δομή στο υπουργείο Εξωτερικών, που στόχο έχει τη συντονισμένη και στοχευμένη ανάδειξη της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη δρομολογήσει μια σειρά από δράσεις που προβάλλουν το νέο εξωστρεφές αφήγημα της Ελλάδας, όπως η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Αφής του Φάρου Τυφλών Ελλάδος «Ψηλαφίζοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά» (3/12/2019) για τις πρωτοβουλίες της χώρας μας όσον αφορά την πρόσβαση των ΑμεΑ στον πολιτισμό και η εκδήλωση «Χτίζοντας γέφυρες: Τα ελληνικά πανεπιστήμια ανοίγονται στον κόσμο» (24/1/2020) για την προβολή των αγγλόφωνων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων που προσφέρουν τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Η 9η Φεβρουαρίου Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας (ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού) καθιερώθηκε τον Απρίλιο του 2017 με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Με αφορμή αυτήν την ημέρα, όλη η εξερχόμενη αλληλογραφία του ΥΠΕΞ προς τις εδώ εδρεύουσες πρεσβείες και διεθνείς οργανισμούς θα είναι στα Ελληνικά κατά την περίοδο 9-15 Φεβρουαρίου.



Πηγή


Ταϊλάνδη: 27 νεκροί και 57 τραυματίες νεκρός και ο δράστης



Ταϊλανδός στρατιώτης, άνοιξε πυρ μέσα σε εμπορικό κέντρο βορειοανατολικής πόλης σκοτώνοντας 26 ανθρώπους και τραυματίζοντας 57, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Πραγιούτ Τσαν-Οτσα.

Το μακελειό με 27 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένου του δράστη της επίθεσης, σε εμπορικό κέντρο είναι “πρωτοφανές” στη χώρα, είπε ο πρωθυπουργός.


Τα κίνητρα του δολοφόνου ήταν “προσωπικά”, έχουν σχέση με μια διένεξη για την “πώληση ενός σπιτιού” στην οποία θεωρούσε ότι είχε εξαπατηθεί.

Ο στρατιώτης σκοτώθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις μετά την ολονύκτια πολιορκία στο εμπορικό κέντρο Terminal 21 της πόλης.

This CCTV footage shows the rogue Thai soldier in the shopping mall.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης αρχικά πήγε σε κάποιο σπίτι της πόλης και σκότωσε εκεί δύο ανθρώπους. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο κατάστημα όπλων μιας στρατιωτικής βάσης και προμηθεύτηκε ένα νέο όπλο. Άνοιξε πυρ και μέσα στη βάση, όμως δεν έχει διευκρινιστεί αν υπάρχουν θύματα.

Ο Τζακραπάντ Τόμα φέρεται ότι άνοιξε πυρ σε διάφορα σημεία της πόλης, η οποία απέχει 250 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Μπανγκόκ. 


Στους 811 οι νεκροί πάνω από 37.000 τα κρούσματα του κορωνοϊού



Ο κορωνοϊος έχει προκαλέσει το θάνατο 811 ανθρώπων μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, ξεπερνώντας έτσι τον αριθμό των νεκρών που καταγράφηκαν παγκοσμίως από τον SARS την περίοδο 2002-2003, με βάση τον τελευταίο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι κινεζικές αρχές.

Ακόμη 81 ασθενείς υπέκυψαν χθες από τον στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της επιδημίας, ενώ κατεγράφησαν 2.147 νέα κρούσματα.

Η επιδημία του Σοβαρού Οξέως Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) είχε προκαλέσει το θάνατο παγκοσμίως σε 774 ανθρώπους το 2003.

100 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess, το οποίο έχει τεθεί σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα, ανέβασαν πυρετό ή αισθάνθηκαν αδιαθεσία, μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο Kyodo σήμερα.

64 επιβάτες που είχαν βρεθεί θετικοί στον νέο κορωνοϊό, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία από το κρουαζιερόπλοιο, στο οποίο επιβαίνουν περίπου 3.700 εκδρομείς από 50 χώρες. 

Η καραντίνα στο κρουαζιερόπλοιο θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου.


Πυροβολισμοί και σύλληψη 3 Αλβανών κακοποιών στην Κόρινθο



Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. έφερε τη σύλληψη τριών αδίστακτων Αλβανών κακοποιών που είχαν διαπράξει ληστείες σε Καλαμάτα, Πάργα κ.α., και πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Αρχαία Κόρινθο .

Το τμήμα Εγκλημάτων κατά ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής που είχε ακολουθήσει τα ίχνη των σκληρών Αλβανών κακοποιών από τη Μακεδόνία επιχείρησε να τους συλλάβει στην Αρχαία Κόρινθο.

Όταν αυτοί αντιλήφθηκαν πως είναι μπλοκαρισμένοι, έβγαλαν τα όπλα τους και άρχισαν τα πυροβολούν αδίστακτα κατά των αστυνομικών.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

08-02-2020 το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, στην Αρχαία Κόρινθο, συνελήφθησαν τρεις επικίνδυνοι ένοπλοι κακοποιοί, οι οποίοι εμπλέκονται σε ένοπλες ληστείες.

Οι τρεις κακοποιοί πυροβόλησαν κατά των αστυνομικών, οι οποίοι ανταπέδωσαν τα πυρά, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο από τους δράστες.

Ο ένας τραυματίας διακομίστηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο και ο δεύτερος στο Νοσοκομείο Κορίνθου.

Μέσα στο όχημα των δραστών εντοπίστηκε ένα καλάσνικοφ ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι τρεις Αλβανοί κακοποιοί ανήκουν στη συμμορία που είχε κάνει τη μεγάλη ληστεία σε τράπεζα, στην Καλαμάτα, τον περασμένο Αύγουστο αλλά και στην Πάργα, όπου και στις δύο περιπτώσεις δεν είχαν διστάσει να ανοίξουν πυρ.




Η "ταυτότητα" του διεθνούς αεροδρομίου Καστελίου



Η ΤΕΡΝΑ σε ανακοίνωσή της παρουσιάζει την "ταυτότητα" του έργου. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται:

Ο Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», ο οποίος βρίσκεται εντός της πόλης του Ηρακλείου, αποτελεί σήμερα το 2ο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στην Ελλάδα, ακολουθώντας τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και έχει ήδη ξεπεράσει κατά πολύ τη χωρητικότητα της επιβατικής του κίνησης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης περαιτέρω αύξησης της κίνησης (συνολική κίνηση 2019= 8 εκ. επιβάτες).

Το υφιστάμενο αεροδρόμιο αντιμετωπίζει περιορισμούς λόγω συμφόρησης ιδιαίτερα κατά τους μήνες αιχμής, περιορίζοντας μια σημαντική θετική προοπτική. Κατά συνέπεια, οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις του αεροδρομίου μειονεκτούν σε σχέση με τις προδιαγραφές των σύγχρονων αεροδρομίων που εξυπηρετούν δημοφιλείς προορισμούς.

Ο Νέος Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου στην περιοχή του Καστελίου θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο αερολιμένα και θα κατασκευαστεί σύμφωνα με ένα σύνολο τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών προκειμένου να ικανοποιήσει τις παρούσες και μελλοντικές ανάγκες κίνησης καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου παραχώρησης. Μεταξύ των έργων που θα υλοποιηθούν περιλαμβάνονται και οι οδικές συνδέσεις του νέου αεροδρομίου.

Εμπλεκόμενα μέρη

Εταιρεία Αεροδρομίου κατά την Ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης:
Ελληνικό Δημόσιο (45,90%) - ΤΕΡΝΑ Α.Ε. (32,46%) - GMR Airports Ltd (21,64%)
Κατασκευαστής: ΤΕΡΝΑ Α.Ε. (100%)
Οικονομικές Παράμετροι Προσφοράς:

Συμμετοχή Ελληνικού Δημοσίου στην Εταιρεία Αεροδρομίου: 45,90%
Κόστος κατασκευής: €480.000.000,00 εξαιρουμένου του εξοπλισμού αεροναυτιλίας ο οποίος εμπίπτει στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και θα καθοριστεί μετά την Ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης από κοινού με την ΥΠΑ.
Αντισταθμιστικό Αντάλλαγμα, το οποίο θα καταβάλλεται από την Εταιρεία ετησίως ως εξής: Συνολικά 2% επί των εσόδων που προκύπτουν από την εκμετάλλευση του Έργου, εκ των οποίων 1% στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος της Περιφέρειας Κρήτης (Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου) και 1% για την ενίσχυση της ανάπτυξης στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου καθώς και σε άλλες κοινωφελείς δράσεις.

ΤΕΡΝΑ: Αυτή είναι η "ταυτότητα" του διεθνούς αεροδρομίου Καστελίου

Χρονοδιάγραμμα Έργου

Συμβατική διάρκεια Περιόδου Παραχώρησης: 35 έτη από την Ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης (06/02/2020) και συμπεριλαμβάνει την Περίοδο Μελέτης-Κατασκευής.
Συμβατική διάρκεια Περιόδου Μελέτης-Κατασκευής: έως (60) μήνες από την Ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης.
Απασχόληση – Θέσεις Εργασίας

2.000 εργαζόμενοι κατά την Περίοδο Μελέτης-Κατασκευής.
Η στελέχωση της Εταιρείας του Αεροδρομίου, θα περιλαμβάνει το μόνιμο προσωπικό, κατανεμημένο σε διευθύνσεις και τμήματα, ενώ σύμφωνα και με τις συνήθεις πρακτικές των αεροδρομίων, η Εταιρεία προτίθεται να αναθέσει κάποιες παροχές/εργασίες σε τρίτους (πχ εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, καθαριότητα, συντήρηση πρασίνου, τεχνική (IT) υποστήριξη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κτλ), προκειμένου να εξασφαλίσει τη βέλτιστη εξυπηρέτηση σε συνδυασμό με τη βέλτιστη ποιότητα.

ΤΕΡΝΑ: Αυτή είναι η "ταυτότητα" του διεθνούς αεροδρομίου Καστελίου

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ (ΕΡΓΟ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ)

1 Διάδρομος προσγείωσης-απογείωσης μήκους 3.200m κατηγορίας κατά ICAO 4E
1 παράλληλος τροχόδρομος κίνησης αεροσκαφών ίσου μήκους
8 συνδετήριοι τροχόδρομοι του διαδρόμου με τον παράλληλο τροχοδρομο
2 συνδετήριοι τροχοδρομοι με τον διάδρομο του Στρατιωτικού Αεροδρομίου
Χώρος στάθμευσης αεροσκαφών (apron) για 27 απομακρυσμένες θέσεις στάθμευσης αεροσκαφών κατηγορίας κατά ICAO C & 5+1 θέσεις τύπου MARS κατηγορία κατά ICAO E (ή 10+2 σταθερές θέσεις στάθμευσης Κατηγορίας C)
1 Τερματικό κτίριο Αεροσταθμού (Terminal Building) 5 επιπέδων συνολικής επιφάνειας 72.000m2 εκ των οποίων περί τα 13.000m2 χώροι εμπορικών χρήσεων και περίπου 1.000m2 μόνιμοι εκθεσιακοί χώροι
11 Κτίρια/Εγκαταστάσεις απαιτήσεων λειτουργίας αεροδρομίου: Πύργος Ελέγχου, Πυροσβεστική, Αστυνομία, Συντήρησης Αεροδρομίου, Εγκατάστασης εταιρειών επίγειας εξυπηρέτησης, Κέντρο ενέργειας, Υποσταθμός 150kV, Δεξαμενές Νερού, Εγκατάσταση Βιολογικού Καθαρισμού, Εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων και ανεφοδιασμού αεροσκαφών μέσω υπόγειου συστήματος Hydrant, Εγκατάσταση συλλογής απορριμμάτων αεροδρομίου
Δυνατότητα εξυπηρέτησης των αναγκών πλήρης διοχέτευσης των αστικών αποβλήτων των οικισμών Θραψανού, Αρχάγγελου, Γαλελιανού, Σκλαβεροχωρίου, Ευαγγελισμού, Λιλιανού, Αγίας Παρασκευής, Ρουσοχωρίων στην Εγκατάσταση Βιολογικού Καθαρισμού του Αεροδρομίου
Χώροι στάθμευσης και εξυπηρέτησης οχημάτων (ΙΧ, Ταξί, Αστικά-Εμπορικά Λεωφορεία)
Εσωτερικό δίκτυο οδοποιίας
Οδός πρόσβασης 2 κλάδων με 4 κυκλικούς κόμβους
Χώρος Εμπορικών Χρήσεων επιφάνειας 400στρ.

ΤΟΠΙΚΑ ΕΡΓΑ - ΟΔΟΙ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

Παρεμβάσεις επί του ΒΟΑΚ για την κατασκευή του νέου Α/Κ Χερσονήσου με επεμβάσεις αναβάθμισης των χαρακτηριστικών των τοπικών οδών προς Χερσόνησo
Οδός σύνδεσης Αεροδρομίου με τον ΒΟΑΚ στο ύψος του οικισμού Χερσονήσου μήκους περίπου 18km, 2 κλάδων με 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και παράπλευρο δίκτυο σε όλο το μήκος
Αποκατάσταση της υφιστάμενης Ε.Ο. Χερσόνησος – Καστέλι στα σημεία επιρροής από την νέα οδό σύνδεσης ΒΟΑΚ - Αεροδρομίου
Οδός σύνδεσης Αεροδρομίου με την Οδό Αρκαλοχωρίου-Βιάννος μήκους περίπου 6km, με 1 λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και παράπλευρο δίκτυο σε όλο το μήκος
Περιμετρική οδός Καστελίου μήκους 1,5km
Εξωτερικό περιμετρικό δίκτυο Αεροδρομίου με την αναβάθμιση των χαρακτηριστικών των υφιστάμενων οδών που επηρεάζονται εκτιμώμενου συνολικού μήκους 20km


Πρόκληση των Σκοπιανών επανέφεραν πινακίδα με το προηγούμενο όνομα της χώρας



Σε προκλητική ενέργεια προέβη η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής της υπηρεσιακής κυβέρνησης, Ρασέλα Μιζράχι, επαναφέροντας στο υπουργείο πινακίδα με το προηγούμενο όνομα της χώρας («Δημοκρατία της Μακεδονίας»).

Η Μιζράχι, η οποία προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, εμφανίστηκε μπροστά από την πινακίδα που η ίδια τοποθέτησε στο υπουργείο της.

Η προκλητική Μιζράχι αγνόησε την υποχρέωση της χώρας της, όπως προκύπτει από τη Συμφωνία των Πρεσπών και επανέφερε στο υπουργείο του οποίου ηγείται, παλαιότερη πινακίδα.

Το κυβερνών κόμμα «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ επέκρινε έντονα την ενέργεια της υπουργού Εργασίας. «Πρόκειται για παραβίαση του Συντάγματος και για μία ενέργεια η οποία θέτει σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών και ως εκ τούτου συνιστά απειλή για την ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή ενσωμάτωσή της. Χωρίς τη συμφωνία (των Πρεσπών) δεν μπορεί να υπάρξει ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ» αναφέρεται σε ανακοίνωση του SDSM, το οποίο κατηγόρησε ακόμη την ηγεσία του VMRO-DPMNE ως υπεύθυνη για το όλο θέμα.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, το κόμμα του οποίου είχε αντιταχθεί στη Συμφωνία των Πρεσπών και στην αλλαγή του ονόματος της χώρας, κληθείς σήμερα να σχολιάσει την ενέργεια της υπουργού του κόμματός του, αρνήθηκε να λάβει θέση, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους να ρωτήσουν στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής για το όλο θέμα που ανέκυψε.

Η Ρασέλα Μιζράχι ορίστηκε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής στις αρχές Ιανουαρίου, στη βάση της ισχύουσας νομοθεσίας που ορίζει πως 100 ημέρες πριν τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στη χώρα σχηματίζεται μία υπηρεσιακή κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχει και η αντιπολίτευση με δύο υπουργούς.