Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Όχι ρε γαμώτο! Πόρτα και από το ΣτΕ στην Βασιλική Θάνου


Δεν κέρδισε τη δίκη στο Τμήμα Αναστολών του Συμβούλιου της Επικρατείας η πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου.

Το Τμήμα Αναστολών του Aνωτάτου Δικαστηρίου σε σχηματισμό Ολομέλειας με Πρόεδρο την Πρόεδρο του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτριο Εμμανουηλίδη, απέρριψε τις αιτήσεις αναστολών της τέως πρόεδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλικής Θάνου  όσο και της τέως αντιπρόεδρου της ανεξάρτητης αρχής Αννας Νάκου, αλλά και των δυο μελών της Νικολάου Ζευγώλη και Ιωάννη Παύλοβιτς .

Η συζήτηση της αίτησης έγινε την περασμένη Παρασκευή. Τα υπομνήματα των δυο πλευρών υποβλήθηκαν χθες το βράδυ και η απόφαση εκδόθηκε σήμερα κατά της Βασιλικής Θάνου και των υπολοίπων.

Η Βασιλική Θάνου και οι υπόλοιποι είχαν προσφύγει ζητούσαν να παραμείνουν στη θέση τους, υποστηρίζοντας ότι η απομάκρυνσή τους με την θεσμοθέτηση συγκεκριμένων ασυμβίβαστων (προηγούμενες πολιτικές θέσεις) είναι φωτογραφικού τύπου και αντίθετη με την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία.

Στις 6 Δεκεμβρίου 2019 έχει προσδιοριστεί η συζήτηση των κυρίων αιτήσεων ακυρώσεως των τεσσάρων, ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.


Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολλανδική εφημερίδα Het Financieele Dagblad



Κάλεσμα στους Ολλανδούς επενδυτές να εμπιστευτούν τη χώρας μας απευθύνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξή του στην εφημερίδα Het Financieele Dagblad. Ο Πρωθυπουργός τονίζει ότι οι εταίροι της χώρας και οι διεθνείς αγορές αναγνωρίζουν πλέον ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και τονίζει: «Έρχομαι για να καταστήσω σαφές πως η Ελλάδα έχει ξεπεράσει οριστικά την εποχή της κρίσης».

Μιλώντας στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ολλανδία, και της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας εγγυάται τη σταθερότητα και τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων ειδικά σε ό,τι αφορά την άρση των εμποδίων για την υλοποίηση επενδύσεων.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ερωτάται για την αύξηση των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών τις τελευταίες ημέρες και για το αν θα συζητήσει το ζήτημα με τον Ολλανδό ομόλογό του. Απαντώντας, ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι «η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος απαιτεί ευρωπαϊκή στρατηγική. Δεν είναι λογικό ένα τέτοιο ζήτημα να αφορά μόνο ορισμένες χώρες». Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, ο Πρωθυπουργός στέλνει μήνυμα στις χώρες που δεν συμμετέχουν στην κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια: «Όποιος θέλει τα πλεονεκτήματα των ανοιχτών συνόρων της συνθήκης Σένγκεν θα πρέπει να είναι έτοιμος να επωμιστεί και τις συνέπειες».

Με αφορμή τη διαπίστωση του Ολλανδού δημοσιογράφου ότι ο τόνος της πολιτικής αντιπαράθεσης έχει αλλάξει στην Ελλάδα μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει: «Ο δικός μου στόχος είναι ο πολιτισμένος πολιτικός διάλογος. Και πιστεύω ότι και ο κ. Τσίπρας αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν και διαφορετικά. Αν θέλει να μετακινήσει τον ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο είναι και προς το δικό του συμφέρον να διασφαλίσει έναν πολιτισμένο διάλογο».

«Η Ελληνική κοινωνία είναι πλέον πολύ πιο ώριμη από ότι πολλοί πιστεύουν. Περάσαμε μια πολύ δύσκολη περίοδο και την ώρα που στην Ευρώπη ενισχύονται οι λαϊκιστές στην Ελλάδα συνέβη το αντίθετο» αναφέρει ο Πρωθυπουργός.
Κληθείς να σχολιάσει το ιστορικά χαμηλό επιτόκιο των κρατικών ομολόγων και το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται χωρίς πρόβλημα ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει: «Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Το διαπιστώνει κανείς και στους δείκτες εμπιστοσύνης που έχουν επίσης βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό».

Ερωτηθείς για το αν θα ζητήσει αμέσως τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το επίπεδο του 3,5% ο Πρωθυπουργός απαντά ότι αυτό θα γίνει μετά την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων εταίρων της χώρας και την τήρηση του στόχου για το 2019 και το 2020. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι η συμφωνία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τόσο υψηλά πλεονάσματα «είναι ένα απομεινάρι του παρελθόντος, ένα μέτρο που ελήφθη την εποχή κατά την οποία στην Ελλάδα υπήρχε μια κυβέρνηση που δεν ήταν καθόλου πρόθυμη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις».

Για το πελατειακό κράτος και τη μεταρρύθμιση του Δημοσίου κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι «είναι αναγκαίο να μειωθούν στο ελάχιστο οι συναλλαγές πρόσωπο με πρόσωπο» ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και παράλληλα να δημιουργηθούν συνθήκες που θα στηρίζουν τη σταδιοδρομία των πολλών, άξιων δημοσίων υπαλλήλων.

Ερωτηθείς, τέλος, αν τον ανησυχεί ο κίνδυνος ύφεσης στην Ευρώπη, ο Πρωθυπουργός σημειώνει ότι ασφαλώς υπάρχουν ανησυχίες, ότι η απάντηση πρέπει να δοθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και ότι αυτός θα είναι ο ρόλος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Δεν φτάνει που παραβίασε το κόκκινο γύρευε και τσαμπουκά ο γελοίος


Δεν φτάνει που παραβίασε τον κόκκινο σηματοδότη με κίνδυνο την ζωή του, γύρισε να κάνει και τον κόκορα ο βλάκας!!!

Μάλιστα απείλησε τον οδηγό ΙΧ που τον έκραξε ότι θα τον… σφαλιαρώσει.

Όπως κατήγγειλε στο zarpanews.gr o οδηγός του αυτοκινήτου, όλα συνέβησαν στα φανάρια στην Λεωφόρο Ικάρου όταν ένας αναβάτης μοτοσικλέτας, χωρίς να φοράει και κράνος, παραβίασε τον κόκκινο σηματοδότη και διέσχισε τον δρόμο, κινούμενος προς τη Λεωφόρο Αλικαρνασσού.

Όπως φαίνεται στο βίντεο, ο οδηγός του ΙΧ δικαιολογημένα έκραξε τον αναβάτη της μοτοσυκλέτας και του κόρναρε λέγοντάς «πού πας βρε η@@@ε;», χαρακτηρισμό που όπως αναγνώρισε εκ των υστέρων θα μπορούσε να είχε αποφύγει, αλλά του άξιζε του επικίνδυνου οδηγού.

O οδηγός της μηχανής, αντί να ζητήσει συγνώμη έκανε νέα παράβαση με ανάποδη αναστροφή στον δρόμο, επέστρεψε στο σημείο όπου πέρασε με κόκκινο και έκανε τον νταβατζή ζητώντας και τα ρέστα από τον οδηγό που του έκανε την παρατήρηση.

«Και τι σε νοιάζει εσένα;» ρώτησε ο δικυκλιστής με θράσος ο βλάκας επικίνδυνος μοτοσικλετιστής με τον οδηγό του ΙΧ να του απαντάει: «με νοιάζει γιατί ζω εδώ πέρα και δεν μου αρέσει να οδηγάς έτσι…».

Καθώς το πράσινο άναψε, ο νεαρός με το μηχανάκι, απείλησε ότι θα τον «σφαλιαρώσει» αν συνεχίσει να μιλάει…

Το βίντεο από το zarpanews.gr




Ο πρώην πρόεδρος της Εσθονίας στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων ψηφιακής στρατηγικής της κυβέρνησης


Ο πρώην πρόεδρος της Εσθονίας Τόμας Χέντρικ Ιλβες, που κατάφερε να μετατρέψει την χώρα του ως την «πιο προηγμένη ψηφιακή κοινωνία στον κόσμο», αναλαμβάνει σύμβουλος του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Kυριάκου Πιερρακάκη στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία θα συντάξει την «ψηφιακή βίβλο», δηλαδή την στρατηγική ψηφιακού μετασχηματισμού. Στόχος του υπουργείου να ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου, και να δημιουργηθεί ένα διεθνές δίκτυο επαφών, το οποίο θα προσφέρει πρόσβαση σε εταιρείες, ώστε να επενδύσουν στην Ελλάδα. Παράλληλα, στις προτεραιότητες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι η απλούστευση των διαδικασιών, η διαλειτουργικότητα, η κυβερνοασφάλεια, αλλά και το να «επενδύσει» στο οικοσύστημα των start up επιχειρήσεων.

Ποιος είναι ο Toomas Hendrik Ilves

Ο πρόεδρος Toomas Hendrik Ilves είναι διεθνώς γνωστός για τη συμβολή του στον μετασχηματισμό της Εσθονίας στο πλέον πρότυπο ψηφιακό κράτος σε παγκόσμιο επίπεδο. Διετέλεσε πρόεδρος της Δημοκρατίας της Εσθονίας από το 2006 έως το 2016. Ο κ. Ilves υπήρξε υπέρμαχος της ψηφιακής ανάπτυξης της χώρας ήδη από την πρώτη στιγμή της αποκατάστασης της ανεξαρτησίας της. Γεννήθηκε στη Στοκχόλμη από οικογένεια Εσθονών προσφύγων. Εργάστηκε ως διπλωμάτης και δημοσιογράφος, υπήρξε επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Εσθονίας και διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών της χώρας από το 1996 έως το 1998 και από το 1999 έως το 2002. Επίσης, έχει διατελέσει βουλευτής και ευρωβουλευτής. Σπούδασε στις ΗΠΑ και υπηρέτησε από το 1993 έως το 1996 στην Ουάσινγκτον, ως πρέσβης της Δημοκρατίας της Εσθονίας στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ξεκίνησε με τον τότε υπουργό Παιδείας Jaak Aaviksoo την πρωτοβουλία «Tiger Leap», με στόχο τη μηχανογράφηση και σύνδεση όλων των εσθονικών σχολείων στο διαδίκτυο. Στο πλαίσιο των καθηκόντων του ως προέδρου, ο κ. Ilves ασχολήθηκε ενεργά με τον τομέα των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (ICT) στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διετέλεσε Πρόεδρος της Task Force της ΕΕ για την ηλεκτρονική υγεία (eHealth) από το 2011 έως το 2012. Από το 2012 έως το 2014, κατόπιν πρόσκλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης για το Cloud (European Cloud Partnership). Επίσης, πρόεδρος του Global Agenda Council για την κυβερνοασφάλεια του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ καθώς και πρόεδρος της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου (Ηigh-level Panel) για τους Παγκόσμιους Μηχανισμούς Συνεργασίας και Διακυβέρνησης Διαδικτύου της ICANN. Σε αναγνώριση της προσφοράς του στην προώθηση της ψηφιακής ελευθερίας και της ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της ψηφιακής επανάστασης έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με το Βραβείο Ψηφιακής Ελευθερίας (Digital Freedom Award). Σήμερα, είναι διακεκριμένος επισκέπτης ερευνητής στο Hoover Institution του Πανεπιστημίου Stanford, προεδρεύει του Global Future Council για το Blockchain στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, και μέλος του Συμβουλίου της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.

«Η πιο προηγμένη ψηφιακή κοινωνία στον κόσμο»

Το 99% των υπηρεσιών του Δημοσίου στην Εσθονία παρέχονται on-line. Πρόκειται για ένα από τα επιτεύγματα που κάνουν τη χώρα να χαρακτηρίζεται ως «η πιο προηγμένη ψηφιακή κοινωνία στον κόσμο». Κι όμως, στα μέσα της δεκαετίας του '90, δεν υπήρχαν καθόλου ψηφιακά δεδομένα των πολιτών της Εσθονίας. Ο γενικός πληθυσμός δεν είχε πρόσβαση στο ίντερνετ ενώ δεν υπήρχαν καν συσκευές γι' αυτό. Η γενναία απόφαση της πολιτικής ηγεσίας και της κοινωνίας να επενδύσουν στην τεχνολογία οδήγησε στα σημερινά αποτελέσματα: 50% των πολιτών ψηφίζουν on-line ενώ η διαλειτουργικότητα του Δημοσίου έχει επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα. Η τεχνολογία έχει συντελέσει σημαντικά στη μείωση των οδικών ατυχημάτων στη χώρα, καθώς και στην άμεση αντιμετώπιση των περιστατικών. Οι κλήσεις άμεσης ανάγκης απαντώνται εντός 10 δευτερολέπτων, ενώ οι υπηρεσίες είναι σε θέση να εξακριβώσουν στο 35% των περιπτώσεων την γεωγραφική θέση του καλούντος με ακρίβεια 5 μέτρων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ο Κώστας Παπαδογιάννης μιλάει για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του – Βίντεο από το αιματηρό περιστατικό


Ρεθυμνιώτης επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης μπαρ, τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής ήρθε πραγματικά αντιμέτωπος με το θάνατο. Ο Κώστας Παπαδογιάννης, μέσα από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται με τραύμα στην κοιλιακή χώρα κάτω από το θώρακα, δηλώνει εξαιρετικά τυχερός που η σφαίρα του 34χρονου δράστη δεν επηρέασε κανένα από τα ζωτικά του όργανα και ζει τόσο ο ίδιος, όσο και ο αδερφός του Χρήστος, επειδή, όπως λέει, το όπλο του 34χρονου πιθανότατα να έπαθε εμπλοκή και δεν μπόρεσε να πυροβολήσει πάνω από τρεις φορές. Ευτυχώς, οι δύο σφαίρες δεν βρήκαν στόχο.

Ο Κώστας Παπαδογιάννης δηλώνει για τον 34χρονο «πρωταγωνιστή», ο οποίος στις αρχές του Αυγούστου είχε και πάλι εκδηλώσει την εγκληματική του συμπεριφορά, μαχαιρώνοντας σε καφετέρια έναν Αλβανό θαμώνα, που επίσης σώθηκε από θαύμα. Και τότε είχε συλληφθεί, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες, το θύμα είχε αποσύρει τη μήνυση του.

Πρόκειται για έναν άνθρωπο με σαφή επιθετική συμπεριφορά, που δεν δίστασε μέσα σε λίγες ημέρες να τραυματίσει βαρύτατα με τη χρήση όπλων δύο συμπολίτες του. Μάλιστα, στην κατοχή του βρέθηκε ένα ακόμα όπλο, τύπου στυλό. 

Σήμερα πρόκειται να οδηγηθεί ενώπιον του Ανακριτή, προκειμένου να απολογηθεί για την πράξη του.

Το GOODnet δημοσιεύει και βίντεο που καταγράφηκε από κάμερα καταστήματος στην οδό Αρκαδίου την ώρα της επίθεσης, που δείχνει ξεκάθαρα το περιστατικό.




Πηγή : goodnet.gr


Εντοπίστηκε βόμβα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στο Ανόβερο



Στη συνοικία όπου βρίσκεται ο ζωολογικός κήπος της πόλης του Ανόβερο στην Γερμανία, βρέθηκε μια βόμβα βάρους 250 κιλών. Οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να φύγουν από τα σπίτια τους από τις 19.00, τοπική ώρα εχθές, και εκτιμάται ότι μέσα στη νύχτα θα μπορέσουν να επιστρέψουν.

Στη Γερμανία ανακαλύπτονται συχνά τέτοιες βόμβες, «ξεχασμένες» από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι σύμμαχοι βομβάρδιζαν με σφοδρότητα τη χώρα και κυρίως το Βερολίνο. 

Η μεγαλύτερη εκκένωση από το 1945 έγινε τον Σεπτέμβριο του 2017 στη Φραγκφούρτη, όταν βρέθηκε μια βρετανική βόμβα βάρους 1,4 τόνων. Τότε, 65.000 άνθρωποι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Περίπου το 10% των χιλιάδων βομβών που έπεσαν στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του πολέμου δεν εξερράγησαν, σύμφωνα με τους ειδικούς.





Ιδιοκτήτης πρακτορείου ΟΠΑΠ στην Καλλιθέα ήρθε στα χέρια με οπλισμένο ληστή



Άγρια απόπειρα ληστείας και σκληρή συμπλοκή ληστή και θύματος σημειώθηκε τα μεσάνυχτα σε πρακτορείο ΟΠΑΠ, επί της οδού Αριστείδου 201, στην Καλλιθέα.

Ο άγνωστος δράστης εισήλθε στο πρακτορείο και επιχείρησε να ακινητοποιήσει τον ιδιοκτήτη με φραστικές απειλές και απειλή όπλου, όμως το θύμα αντέδρασε, όρμησε εναντίον του και οι δύο άντρες ήρθαν σε συμπλοκή μέσα στο κατάστημα.

Από την συμπλοκή έπεσαν στην τζαμαρία του πρακτορείου που διαλύθηκε, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο χέρι το θύμα, ενώ ο δράστης εγκατέλειψε την προσπάθειά του και τράπηκε σε φυγή, πυροβολώντας μία φορά στον αέρα για εκφοβισμό.

Στο σημείο ακολούθησε κινητοποίηση από την Αστυνομία για τον εντοπισμό του δράστη, δίχως όμως αποτέλεσμα, ενώ ο ιδιοκτήτης μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» για την παροχή των Πρώτων Βοηθειών.


Θοδωρής Παναγιωτίδης
Πηγή : news247.gr


Αυτή είναι η νέα κομπίνα με αυτοκίνητα από τη Βουλγαρία


Μια νέα κομπίνα έχουν ανακαλύψει επιτήδειοι για να εισάγουν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα στην Ελλάδα χωρίς να πληρώνουν ούτε ένα ευρώ για δασμούς ενώ παράλληλα να τα κυκλοφορούν ανασφάλιστα και παράνομα. Ο λόγος για τα λεγόμενα αυτοκίνητα «φαντάσματα» που έχουν κατακλύσει σχεδόν όλη την Επικράτεια και κυρίως την επαρχία τα οποία εισέρχονται στην Ελλάδα κανονικά από την Βουλγαρία χωρίς να δηλώνονται στο Τελωνείο εισόδου και στη συνέχεια οι κάτοχοί τους αναζητούν τον υποψήφιο αγοραστή. Ειδικότερα οι επιτήδειοι αγοράζουν τα αυτοκίνητα από τη γειτονική Βουλγαρία και στη συνέχεια εκδίδουν προσωρινές πινακίδες κυκλοφορίας ώστε να μπορέσουν να μεταβούν στην Ελλάδα χωρίς το όχημα να δηλώνεται στη ελληνικό τελωνείο.

Κατόπιν περνούν από τα ελληνικά σύνορα και ενώ οι προσωρινές πινακίδες κυκλοφορίας έχουν ισχύ για μόλις 24 ώρες οι επιτήδειοι τα κυκλοφορούν κανονικά αλλά εντελώς παράνομα καθώς τα οχήματα είναι ανασφάλιστα και άκρως επικίνδυνα σε περίπτωση ατυχήματος.

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε στις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε ο εν λόγω επιτήδειος έχει εισάγει ένα Ford C-Max diesel μοντέλο του 2005 το οποίο κινείται κανονικά επί ελληνικού εδάφους με προσωρινές πινακίδες Βουλγαρίας ενώ στο πίσω μέρος του παρμπρίζ έχουν τοποθετήσει αυτοκόλλητα με την ένδειξη «Πωλείται»!

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και το Mercedes A140 το οποίο επίσης έχει εισέλθει στη χώρα μας εδώ και πολλούς μήνες με προσωρινές πινακίδες Βουλγαρίας με σκοπό την πώλησή του.

Ωστόσο ο επιτήδειος όπως βλέπεται κινείται κανονικά καθώς γνωρίζει ότι οι Αρχές δεν πρόκειται να τους σταματήσουν και γνωρίζουν τρόπους διαφυγής. Όταν βρει αγοραστή ο επιτήδειος δεν φαίνεται πουθενά στην διαδικασία εισαγωγής του αυτοκινήτου και εκείνος που φαίνεται είναι ο νέος αγοραστής που έχει βρει να πουλήσει το όχημα. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι το συγκεκριμένο αυτοκίνητο να φαίνεται ότι έχει εισαχθεί από τον νέο αγοραστή στην Ελλάδα και ο επιτήδειος έμπορο δεν φαίνεται πουθενά στην διαδικασία εισαγωγής.

Επίσης στην όλη διαδικασία δεν υπάρχει τιμολόγιο αγοράς καθώς η συναλλαγή φαίνεται ότι έχει γίνει μεταξύ ιδιωτών με αποτέλεσμα να χάνονται και έσοδα κατά τη διαδικασία εκτελωνισμού του οχήματος. Το θέμα των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν και πωλούνται παράνομα στην ελληνική αγορά αποτελεί μάστιγα για τις νόμιμες εμπορίες αυτοκινήτων οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με όλα τα χαράτσια που πρέπει να καταβάλλουν στη χώρα μας και να αντιμετωπίσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό που προκαλούν οι επιτήδειοι που πωλούν ανενόχλητοι αυτοκίνητα «φαντάσματα» στην Ελλάδα. Η νέα κομπίνα είναι ιδιαίτερα γνωστή ακόμη και σε αλλοδαπούς εργάτες οι οποίοι εργάζονται σε Έλληνες αγρότες και όποτε πηγαίνουν στη χώρα τους επιστρέφουν πίσω με ένα αυτοκίνητο που φέρει προσωρινές πινακίδες Βουλγαρίας και με αυτό τον τρόπο πραγματοποιούν ένα άτυπο εμπόριο οχημάτων χωρίς να δηλώνουν κανένα έσοδο και βέβαια χωρίς να καταβάλουν φόρους και εισφορές…


Γιώργος Κ. Ανδρής 
Πηγή : newsauto.gr


Ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας στο πλευρό των αντιεξουσιαστών



Στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας έχουν οι αντιεξουσιαστές!!

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Onlarissa.gr η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι «το δόγμα της ΝΔ «νόμος και τάξη» παίρνει σάρκα και οστά το τελευταίο διάστημα στα Εξάρχεια, με τον πιο ακραίο και αντιδημοκρατικό τρόπο». 

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνει ακόμα: «Νόμος και τάξη με τυφλή αστυνομική καταστολή, με υποτιθέμενο στόχο την πάταξη της παρανομίας και του εγκλήματος, με θύματα ωστόσο πρόσφυγες, παιδιά και μανάδες, αλλά και κατοίκους της περιοχής.

Μετά από την αιφνιδιαστική εκκαθάριση υπό κατάληψη χώρων, με αποτέλεσμα τη βίαιη μετακίνηση οικογενειών προσφύγων σε κέντρα φιλοξενίας, την απόπειρα εισβολής με ρίψη χημικών σε εσωτερικό χώρο, στο Κ*ΒΟΞ, καθώς και τραυματισμούς από χρήση γκλομπς, υπήρξε και η απρόκλητη επίθεση με δακρυγόνα εναντίον εκατοντάδων πολιτών που συμμετείχαν σε εκδηλώσεις στην πλατεία Εξαρχείων.

Το γεγονός της ανεμπόδιστης επιστροφής των εμπόρων ναρκωτικών στην πλατεία, αμέσως μετά τη διάλυση των εκδηλώσεων από την αστυνομία, αποδεικνύει ότι όλο αυτό δεν είναι τελικά τίποτα περισσότερο από ένα χυδαίο επικοινωνιακό παιχνίδι, ένα σκηνοθετημένο σενάριο τρόμου, ένα τηλεοπτικό σποτ βίας, προς καθησυχασμό και τέρψη του φιλοθεάμονος κοινού, αλλά και ένα σαφές μήνυμα για όσους και όσες αντιστέκονται στην παράλογη και πολλές φορές παράνομη αστυνομική βία και καταστολή.

Αυτή ήταν και παραμένει η νοοτροπία της ΝΔ: Ένα αστυνομοκρατούμενο κράτος, που επιχειρεί να φοβίσει και εν τέλει να αδρανοποίησει την κοινωνία.

Καταδικάζουμε τις αστυνομικές επιχειρήσεις των τελευταίων ημερών στα Εξάρχεια. Στεκόμαστε απέναντι σε κάθε πολιτική που εκτρέφει τον φόβο και την ανελευθερία.»



Τρελή στεναχώρια στην Επιτροπή Ανταγωνισμού! Δεν θα παραστεί η Βασιλική Θάνου


Με επιστολή της στον νέο επικεφαλής της Αρχής, Γιώργο Λιανό, η κυρία Θάνου σημειώνει πως η αποδοχή της πρόσκλησης να παραστεί θα ερμηνευόταν είτε ως «υποκριτική επίφαση κοινωνικής ευγένειας».

Η επιστολή της Βασιλικής Θάνου στον Γιώργο Λιανό :

«κ. Καθηγητά,

 Μου μεταφέρθηκε, από τη Διευθύντρια του Διοικητικού της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η επιθυμία σας να παρευρεθώ, εάν και εγώ το επιθυμώ, σε παράδοση –παραλαβή, κατά τη σημερινή παρουσία σας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Δεν έτυχε να έχουμε, μέχρι τώρα, γνωριστεί και αισθάνομαι όχι ευχάριστα που η πρώτη επαφή μας γίνεται κάτω από τις δεδομένες συνθήκες. Είναι, όμως, γνωστό ότι έχω ήδη προσβάλει, ως παράνομη και άκυρη (όπως και τα λοιπά έκπτωτα μέλη), ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, την Υπουργική απόφαση, με την οποία, σε εκτέλεση του άρθ. 101Ν4623/2019, επήλθε η έκπτωσή μου από τη θέση της Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, θέση στην οποία επελέγην, κατά τρόπο απόλυτα νόμιμο και μάλιστα, κατά τη διαδικασία ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, έλαβα θετική ψήφο από τέσσερα (4) Κόμματα.

Θεωρώ, ότι θα έχετε λάβει γνώση, επίσης των αρνητικών σχολίων, που γίνονται σε ευρεία κλίμακα, σχετικά με το γεγονός ότι η δημοσίευση του διορισμού σας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως «συνέπεσε» να πραγματοποιηθεί αργά το βράδυ (ώρα 23:00) της προτεραίας της ημερομηνίας δικασίμου (30-8-2019), που είχε προσδιορισθεί για τη συζήτηση, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, της αίτησής μας για την αναστολή της εκτέλεσης της Υπουργικής απόφασης, που επέφερε την παύση της θητείας των εκπτώτων μελών και η «σύμπτωση» αυτή ερμηνεύεται ως απροκάλυπτη προσπάθεια της Κυβέρνησης να προκαταλάβει και να επηρεάσει την κρίση των Δικαστών.

Για όλα τα ανωτέρω, η παρουσία μου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, κατά την εμφάνισή σας σήμερα εκεί, είτε θα εθεωρείτο ως από μέρους μου «υποκριτική επίφαση κοινωνικής ευγένειας», είτε πιθανότατα θα ερμηνευόταν και θα χρησιμοποιείτο, από ορισμένους, ως δήθεν από μέρους μου «αποδοχή και νομιμοποίηση» του διορισμού σας, τον οποίον, όπως είναι ευνόητο, για λόγους νομικούς και ηθικούς, είμαι υποχρεωμένη να προσβάλω, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, αφού η θέση στην οποία διορισθήκατε, κενώθηκε, εξ αιτίας της παράνομης έκπτωσης εμού, του προηγούμενου Προέδρου.

Ως νομικός, ασφαλώς θα γνωρίζατε και πριν αποδεχθείτε τον διορισμό σας, ότι η πρόωρη παύση της θητείας των μελών Ανεξάρτητης Αρχής συμβαίνει για πρώτη φορά, όχι μόνο στα χρονικά του δημοκρατικού πολιτικού βίου στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με εξαίρεση την πρόωρη παύση, από την Ουγγρική Κυβέρνηση, της θητείας του Προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, επί της οποίας κατόπιν προσφυγής αυτού στη Δικαιοσύνη, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) έκρινε ότι «διάταξη νόμου που οδηγεί σε παύση της θητείας των μελών Ανεξάρτητης Αρχής, χωρίς την πρόβλεψη μεταβατικής διάταξης, που να εξασφαλίζει την ολοκλήρωση της θητείας τους, αντίκειται ευθέως στο Ενωσιακό Δίκαιο» απόφαση C-288/12. Επίσης, ασφαλώς θα γνωρίζετε ότι η Οδηγία 1/2019 (άρθρο 4) προβλέπει ότι «για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας των ανεξάρτητων αρχών η εθνική νομοθεσία πρέπει να ορίζει εκ των προτέρων τους λόγους παύσης των μελών τους», καθώς και ότι, σύμφωνα με την πάγια νομολογία του ΔΕΕ, έχει κριθεί ότι «τα κράτη-μέλη, κατά τη διάρκεια της προθεσμίας για τη θέση σε εφαρμογή της Οδηγίας, πρέπει να απέχουν από τη θέσπιση διατάξεων, ικανών να διακυβεύουν σοβαρά την επίτευξη του αποτελέσματος, που επιδιώκει η Οδηγία» (εν προκειμένω η 1/2019)-ενδεικτικές αποφάσεις C-14/02, C-129/96).

Είναι προφανές ότι η σημαντικότερη εγγύηση της ανεξαρτησίας των μελών του Προεδρείου Ανεξάρτητης Αρχής είναι η ολοκλήρωση της θητείας τους, διότι διαφορετικά θα μπορούσε η κάθε Κυβέρνηση, να διακόπτει τη θητεία οποιουδήποτε προσώπου δεν είναι της αρεσκείας της, καταλύοντας έτσι την ανεξαρτησία της Ανεξάρτητης Αρχής, όπως ακριβώς συνέβη στην περίπτωσή μας.

Τέλος, πληροφοριακά αναφέρω, το γεγονός που πιθανόν να γνωρίζετε, παρά την απουσίας σας στο εξωτερικό, σε όλη τη διάρκεια της δεκαετούς σκληρής μνημονιακής δοκιμασίας του ελληνικού λαού, ότι δηλαδή σε όμοια περίπτωση νομοθετικής μεταβολής, κατά το έτος 2016, όσον αφορά τον τότε Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τον οποίον κατέλαβε το όριο ηλικίας των 73 ετών, προστέθηκε μεταβατική διάταξη, προβλέπουσα ότι δεν καταλαμβάνονται από τη ρύθμιση τα νυν υπηρετούντα μέλη, όσον αφορά δε τον τότε Αντιπρόεδρο, τον οποίον κατελάμβανε το θεσμοτηθέν τότε (2016) ασυμβίβαστο, λόγω της ιδιότητάς του, ως συζύγου βουλευτή, δεν εκδόθηκεη διαπιστωτική πράξη του αρμόδιου Υπουργού, και έτσι παρέμειναν και οι δύο στις θέσεις τους, μέχρι τη λήξη τη θητείας τους.

Σας διαβεβαιώ ότι δεν διακατέχομαι από οποιοδήποτε συναίσθημα εμπάθειας ή αντιπάθειας προς το πρόσωπό σας. Αντιθέτως, εκτιμώ ιδιαιτέρα το ότι, ως νέος Έλληνας επιστήμονας, αναπτύξατε αξιόλογη σταδιοδρομία σε Πανεπιστήμιο του εξωτερικού.

Με δεδομένο, ότι και εσείς όπως και εγώ είμαστε τεχνοκράτες –επιστήμονες του Δικαίου και διαθέτουμε επαγγελματισμό και ευσυνειδησία, θα ήθελα να γνωρίζετε ότι είμαι πρόθυμη στα πλαίσια της επιστημονικής συνεργασίας, να σας παράσχω , άμεσα ,οποιαδήποτε ενημέρωση, σχετικά με τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού και ειδικά για τους τρόπους επιτάχυνσης των διαδικασιών, τους οποίους είχα ήδη δρομολογήσει, κατά τη διάρκεια της επτάμηνης θητείας μου, μετά και από τις σχετικές με το ζήτημα αυτό παρατηρήσεις, που διατυπώθηκαν στην έκθεση του ΟΟΣΑ του 2018, καθώς και για τις υποθέσεις που εκκρεμούν.

Σας εύχομαι καλή δύναμη

Φιλικά». 


Μυτιλήνη: Πρόσφυγες κρύβονται για να αποφύγουν τη μετακίνηση



Συνεχίζεται η σημερινή επιχείρηση αποσυμφόρησης του καταυλισμού της Μόριας, με στόχο την επιβίβαση στο πλοίο «Άκουα Μπλου» περισσότερων των 800 προσφύγων και μεταναστών με προορισμό δομές φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα. 

Ήδη, στις 10.30 το πρωί με το πλοίο «Καλντέρα Βίστα» αναχώρησαν άλλα 635 άτομα και το πλοίο αναμένεται να φθάσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης σήμερα το απόγευμα.

Μέχρι στιγμής στο πλοίο έχουν επιβιβασθεί περί τα 500 άτομα, ενώ γίνονται προσπάθειες να εντοπισθούν όσοι περιέχονται στις λίστες ευαλωτότητας που έχουν σταλεί από την Αθήνα με τις οποίες και επιτρέπεται η μετακίνηση.

Ας σημειωθεί εδώ ότι, τις τελευταίες ώρες, από αγνώστους, κυκλοφορεί έντονα μεταξύ των αιτούντων άσυλο στον καταυλισμό της Μόριας φήμη για κακές συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό όπου υποτίθεται ότι θα προωθηθούν, με αποτέλεσμα κάποιοι να κρύβονται για να αποφύγουν τη μετακίνηση.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, περίπου 1.000 από τους μετακινούμενους θα εγκατασταθούν στη δομή της Νέας Καβάλας, σε περισσότερες από 200 κατάλληλα διασκευασμένες σκηνές. Και οι υπόλοιποι θα εγκατασταθούν σε διαφορές δομές της Βόρειας Ελλάδας.

Η μετακίνηση από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις δομές φιλοξενίας θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ενώ κατάλληλο προσωπικό θα παρέχει υποστήριξη στους μεταφερόμενους.

Όπως τονίζεται, η εγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών στη δομή της Νέας Καβάλας είναι προσωρινή και πριν από το τέλος του μήνα θα μεταφερθούν σε νέα δομή, της οποίας η κατασκευή ολοκληρώνεται.

Για το διάστημα της παραμονής τους στη Νέα Καβάλα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τονίζει πως οι όποιες επιβαρύνσεις στην τοπική κοινωνία σε θέματα καθαριότητας, παροχής υπηρεσιών υγείας και νερού θα αντιμετωπιστούν άμεσα.



Πηγή: skai.gr


Αγοράζει γαλλικές φρεγάτες η Ελλάδα εν μέσω πρωτοφανούς τουρκικής προκλητικότητας


Εξοπλίζεται η Ελλάδα εν μέσω τουρκικών προκλήσεων και προχωρά στην αγορά δύο γαλλικών φρεγατών. Η συμφωνία για τις φρεγάτες κλείστηκε κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Παρίσι. Καθοριστικός ο ρόλος του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ. Ποιο είναι το (μεγάλο) κόστος. Δεν είχαν προηγούμενο τα όσα συνέβησαν την περασμένη Τρίτη πάνω από το Καστελόριζο με τα τουρκικά F-16. Οι Τούρκοι απειλούν να στείλουν το Ορούτς Ρέιτς στην Κρήτη!

Η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο έχει χτυπήσει κόκκινο με τα «επεισόδια» να διαδέχονται το ένα το άλλο. Γι’ αυτό το λόγο η ελληνική πλευρά θέλει να θωρακίσει τη χώρα και σχεδιάζει μια σειρά από σημαντικές κινήσεις. Σε πρώτο πλάνο δύο φρεγάτες.

Στο πλαίσιο αυτό η Αθήνα  στο πρόσφατο τετ α τετ που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, γνωστοποίησε την πρόθεσή της να προχωρήσει στην απόκτηση δύο γαλλικών φρεγατών. Η ελληνική πλευρά πέρα από την ευρύτερη αμυντική συνεργασία στρατηγικής σημασίας με τη Γαλλία στοχεύει και στην αγορά φρεγατών και μάλιστα με ευνοϊκούς οικονομικούς όρους. Άλλωστε για την κυβέρνηση αποτελεί προτεραιότητα η ενίσχυση του πολεμικού Ναυτικού και σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να θωρακίσει περαιτέρω τον ελληνικό στρατιωτικό 

Στη συνάντηση που είχε ο Μητσοτάκης με το Μακρόν στο Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος ρώτησε τον Έλληνα πρωθυπουργό ποιες είναι οι προθέσεις του για το θέμα της αγοράς δύο φρεγατών τύπου «Belhara». Ο κύριος Μητσοτάκης απάντησε θετικά όσον αφορά στην επιχειρησιακή αξία των φρεγατών, αλλά επισήμανε πως για να γίνει η παράδοση το 2023 θα πρέπει η συμφωνία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλους του 2019 και να δοθούν οι απαραίτητες προκαταβολές. Η δέσμευση όμως να τηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% το 2019 δεν αφήνει δημοσιονομικό χώρο για να πραγματοποιηθεί η αγορά. Τότε ο Μακρόν φαίνεται να έβαλε στο παιχνίδι τον Γάλλο υπουργό οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ, ο οποίος στις 9 Αυγούστου είχε συναντηθεί με τον Μητσοτάκη στο Μαξίμου και είχαν συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα.

Εγγυητής το γαλλικό δημόσιο

Ο Λε Μερ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αυτή τη φορά κινήθηκε με διαφορετικό τρόπο από ό,τι στην Αθήνα. Σε αντίθεση με την αρχική του στάση πως η όποια μορφή δανεισμού ουσιαστικά είναι αδύνατη τώρα φαίνεται να είπε πως η Γαλλία μπορεί να εξασφαλίσει στην Ελλάδα την αναγκαία χρηματοδότηση με εγγύηση του γαλλικού δημοσίου ώστε να αποκτηθούν οι δύο φρεγάτες. Χωρίς να δοθούν περισσότερες διευκρινίσεις το γαλλικό υπουργείο οικονομικών δεσμεύτηκε να επανέλθει σύντομα με ολοκληρωμένο πρόγραμμα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές υπάρχει ένα νομικό σχήμα που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί μία φορά σε αγορά γαλλικών οπλικών συστημάτων από το Βέλγιο και πάνω εκεί θα μπορούσε να πατήσει το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών. Σστη συνάντηση στο Ελιζέ η συμμετοχή του Λεμέρ ζητήθηκε από τη γαλλική πλευρά λίγες ώρες πριν το τετ-α-τετ του Μητσοτάκη με τον Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος δεν θα μπορούσε να κάνει οποιαδήποτε συζήτηση περί φρεγατών αν ο υπουργός οικονομικών δεν ξεκαθάριζε τη θέση του. Στη συνάντηση στο Παρίσι τα πράγματα πήραν άλλη τροπή χάρη στην καλή χημεία που έχει αναπτύξει ο Μακρόν με τον Μητσοτάκη. Γνωρίζονται άλλωστε από την εποχή που ο Γάλλος πρόεδρος ήταν υπουργός οικονομικών. Ο Μητσοτάκης είχε συναντηθεί με τον Μακρόν το 2016 στο Παρίσι και τον είδε ξανά ως πρόεδρος της Γαλλίας το Σεπτέμβριο του 2017.

Δεν πρέπει να παραβλέψουμε πως στις επαφές στο Παρίσι στην ελληνική αποστολή συμμετείχε και ο Έλληνας σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρος Διακόπουλος αφού πέρα από το θέμα των φρεγατών συζητήθηκε σε βάθος τα ζητήματα ασφάλειας και αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας. Ειδικά για το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ και τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας ο Γάλλος πρόεδρος πήρε σαφή θέση. «Δεν θα δείξουμε την παραμικρή αδυναμία στον τομέα αυτόν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εάν η πρόταση Λε Μέρ ικανοποιήσει την ελληνική πλευρά, η χώρα μας θα μπορούσε να αποκτήσει την κυριότητα των φρεγατών με την παραλαβή της πρώτης από το 2023 και μετά. Το κόστος ανά φρεγάτα ανάλογα με τον οπλισμό που θα φέρει αυτή, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, είναι κοντά στα 700 εκατομμύρια ευρώ. Για να ολοκληρωθεί όμως η παραγγελία απαιτείται άμεσα, δηλαδή μέσα στο 2019, καταβολή εγγύησης 150 εκατομμυρίων ευρώ για κάθε φρεγάτα.

Οι Τούρκοι απειλούν να στείλουν το «Ορούτς Ρέιτς» ανατολικά της Κρήτης
H κλιμάκωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά ξεκίνησε! Στα Γενικά Επιτελεία εκτιμούν ότι με το τέλος της τουριστικής περιόδου που ήταν καλή για την Τουρκία και δεν θέλησε να ρισκάρει, η Άγκυρα έβαλε μπροστά το σχέδιο για περισσότερη πίεση σε Αθήνα και Λευκωσία προκειμένου να αποδεχτούν τετελεσμένα σε Αιγαίο και νοτιοανατολική Μεσόγειο. Οσο και αν ακούγεται παράδοξο η έξοδος του τέταρτου ερευνητικού σκάφους των Τούρκων του «Ορουτς Ρέιτς» ήταν το λιγότερο που έγινε αυτές τις ημέρες. Η κατάσταση σε στρατιωτικό επίπεδο δείχνει να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο!

Τα όσα συνέβησαν την Τρίτη στο Καστελόριζο με τις 55 παραβιάσεις και τις 19 εμπλοκές με τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη αποτυπώνουν την προσπάθεια της Άγκυρας να διατηρήσει ψηλά το θερμόμετρο της έντασης και να πιέσει την Ελλάδα με στρατιωτικά μέσα. Ολα αυτά με την ανοχή του ΝΑΤΟ το οποίο ήταν παρών στην εκδήλωση των προκλήσεων των Τούρκων. ΝΑΤΟϊκό ιπτάμενο ραντάρ AWACS πετούσα από το Καστελόριζο και έχει… συνεργασία με τα τουρκικά Φ-16 που στη συνέχεια μετέτρεψαν την περιοχή σε εναέριο πεδίο μάχης.

Οι Τούρκοι είχαν σχεδιάσει άσκηση η οποία «περικύκλωνε» το Καστελόριζο. Το συνηθίζουν όχι μόνο σε αυτή την περιοχή καθώς το έχουν επαναλάβει ακόμη και σε μεγάλα νησιά όπως η Χίος ή η Λέσβος.

Τι προέβλεπε το σενάριο της άσκησης η οποία είχε και το ΝΑΤΟϊκό καπέλο;

Αριθμός τουρκικών F-16 έπαιζαν το ρόλο εχθρικών αεροσκαφών που επιχειρούν να διεισδύσουν στον τουρκικό εναέριο χώρο και να πλήξουν στόχους. Aλλά τουρκικά F-16 θα έπρεπε να τα αναχαιτίσουν. Σε αυτό το σενάριο συμμετείχε τον τρωικό άβαξ αλλά και ένα τούρκικο ιπτάμενο ραντάρ. Επίσης συμμετείχε και τουρκικό ιπτάμενο τάνκερ. Λόγω της παρουσίας του ΝΑΤΟϊκου AWACS οι Τούρκοι είχαν σχεδιάσει την άσκηση εντός των 12 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο. Είναι αυτονόητο ότι δεν τήρησαν τα όρια και άρχισαν από την πρώτη στιγμή τις παραβιάσεις.

Πρώτα παραβίασαν το κυπριακό FIR από εκεί εισήλθαν στο Ελληνικό FIR όπου και ήρθαν σε επαφή με ελληνικά F-16. Oι αναχαιτίσεις ξεκίνησαν υπό το… βλέμμα του NATOϊκού AWACS το οποίο πολύ σύντομα διέκοψε τη συνεργασία και δήλωσε ότι αποχωρεί από την περιοχή. Αυυτό μάλλον εξόργισε περισσότερο τους Τούρκους οι οποίοι εγκατέλειψαν το σενάριο της άσκησης και προχώρησαν στο «μακελειό» που ακολούθησε.

Υπήρξαν υπήρξαν σκληρότατες εμπλοκές γύρω από το Καστελόριζο. Υπήρξαν στιγμές που εξελίσσονταν την ίδια στιγμή, όχι μία αλλά πολλές διαφορετικές εμπλοκές μεταξύ ελληνικών και τουρκικών F-16. Yπενθυμίζουμε ότι από τα 23 τουρκικά μαχητικά τα 14 ήταν οπλισμένα. Oι αερομαχίες διήρκεσαν αρκετές ώρες αφού τα τουρκικά μαχητικά χρησιμοποίησαν και το ιπτάμενο τάνκερ τους για εναέριο ανεφοδιασμό.



H ελληνική πολεμική αεροπορία αντιμετωπίσει την κατάσταση αποτελεσματικά όπως πάντα. Ωστόσο υπήρξαν στιγμές που η πιθανότητα να υπάρξει ένα απρόβλεπτο γεγονός, που θα ήταν η σπίθα που θα άναβε φωτιά, ήταν μεγάλη. Θα αρκούσε ακόμη και μία μηχανική βλάβη σε ένα από τα αεροσκάφη για να κλιμακωθεί η ένταση. Οι Τούρκοι αποχώρησαν αργά το απόγευμα και αρκετά από τα F-16 προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση του Nτάλαμα αν και δεν ανήκουν σε αυτήν.

«Ο μαύρος Αύγουστος με το ρεκόρ προκλήσεων»

Τα όσα, όμως, συνέβησαν στο Καστελόριζο δεν ήταν απλά ένα μεμονωμένο περιστατικό, μία «κακή μέρα». Ο Αύγουστος ήταν από τους χειρότερους μήνες σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις των Τούρκων εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Μόνο την εβδομάδα που μόλις πέρασε είχαμε:
230 παραβιάσεις
29 εμπλοκές! Αριθμός απίστευτος που είχε πάρα πολλά χρόνια να καταγραφεί.
8 υπερπτήσεις
58 τουρκικά αεροσκάφη από τα οποία πάνω από τα μισά ήταν οπλισμένα χρησιμοποίησαν οι Τούρκοι για τις προκλήσεις τους.

Εξάλλου άσχημη ήταν η κατάσταση και στη θάλασσα του Αιγαίου. Τον Ιούλιο είχαμε 368 θαλάσσιες παραβιάσεις και αναμένονται τα στοιχεία του Αυγούστου. Συνολικά το 2019 έχουμε 1.165 θαλάσσιες παραβιάσεις, όταν όλο το 2018 είχαμε 1.479. Πάμε δηλαδή για ρεκόρ.

Η έξοδος του ερευνητικού σκάφους «Ορούτς Ρέιτς», που συνοδεύεται από μία μικρή τουρκική ναυτική αρμάδα είναι το νέο δεδομένο στην εξελισσόμενη ελληνοτουρκική κρίση. Οι Τούρκοι έχουν διαρρεύσει ότι «δεν θα το χρησιμοποιήσουμε στο Καστελόριζο» αλλά την ίδια ώρα απειλούν με άλλη πρόκληση που η Αθήνα δύσκολα μπορεί να καταπιεί. Οι Τούρκοι απειλούν ότι αν η Αθήνα με οποιοδήποτε τρόπο δραστηριοποιηθεί ερευνητικά ανατολικά της Κρήτης τότε θα μας… στείλουν το «Ορούτς Ρέιτς».

Οι επιδιώξεις της Αθήνας

Η κυβέρνηση συνεχίζει να τηρεί το σχέδιο της «αποφυγής οποιασδήποτε κλιμάκωσης» αλλά είναι πλέον σαφές ότι η Τουρκία θα κάνει ότι μπορεί για να τη βγάλει από αυτό το σχεδιασμό. Η Ελλάδα σε συνεννόηση με την Κύπρο έθεσε θέμα παρουσίας ευρωπαϊκών ναυτικών δυνάμεων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Δυνάμεις που πιστεύει ότι θα αποτελέσουν ασπίδα στις τουρκικές προκλήσεις και στην επιθετικότητα της Άγκυρας. Το αίτημα τέθηκε στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. από τους ΥΕΘΑ Ελλάδας και Κύπρου. Στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέδειξε την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο με την αποστολή τέταρτου ερευνητικού πλοίου καθώς επίσης και τη συμπεριφορά που κλιμακώνει την ένταση και τους κινδύνους ασφάλειας στην περιοχή. Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. δεν πρέπει να συμπεριλάβει κατά προτεραιότητα την Ανατολική Μεσόγειο στις περιοχές αυξημένου ενδιαφέροντος όσον αφορά τη «Συντονισμένη Θαλάσσια Παρουσία» της Ε.Ε.


Πηγή: Realnews.gr
newsit.gr




Τελειώνει τον Νταβούτογλου ο Ερντογάν



Η εκτελεστική επιτροπή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε εχθές Δευτέρα 2/9 ομόφωνα να παραπέμψει τον πρώην πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου σε πειθαρχικό κομματικό όργανο με την εισήγηση να διαγραφεί. Η απόφαση πάρθηκε έπειτα από πεντάωρη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του AKP προεδρεύοντος του Ερντογάν, ανέφερε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Hürriyet στην ηλεκτρονική έκδοσή της.

Σημαντική μορφή του ισλαμοσυντηρητικού κόμματος, ο Νταβούτογλου, ο οποίος υπήρξε επίσης υπουργός Εξωτερικών, παραιτήθηκε από το αξίωμα του πρωθυπουργού το 2016, έπειτα από διετή θητεία. Είχε διαβεβαιώσει τότε πως δεν θα επέκρινε ποτέ τον Ερντογάν δημόσια, αλλά πρόσφατα φάνηκε αποφασισμένος να πάψει να σιωπά ως προς αυτές που χαρακτηρίζει δυσλειτουργίες στο κυβερνών κόμμα.

Κατηγόρησε ιδίως το AKP ότι αποκλίνει από τους στόχους του, ενώ επέκρινε την ηγεσία διότι απαίτησε να επαναληφθούν οι δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, όπου ηττήθηκε με οριακή διαφορά τον Μάρτιο από την αντιπολίτευση. Στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, τον Ιούνιο, ο υποψήφιος που επέλεξε προσωπικά ο Ερντογάν υπέστη βαριά ήττα.

Και άλλα μέλη του κόμματος, όπως ο πρώην πρόεδρος της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ και ο πρώην πρωθυπουργός Αλί Μπαμπατζάν, αμφότεροι ιδρυτικά μέλη του κυβερνώντος κόμματος, παίρνουν τελευταία αποστάσεις από τον Ερντογάν.

Ο Μπαμπατζάν, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ανακοίνωσε την 8η Ιουλίου ότι παραιτείται και αποχωρεί από το κόμμα επικαλούμενος τις «βαθιές διαφωνίες» του με την ηγεσία και την ανάγκη που υπάρχει κατ’ αυτόν να διαμορφωθεί «νέο όραμα».

Ο Μπαμπατζάν, φέρεται να ετοιμάζεται να ιδρύσει μέσα στο φθινόπωρο νέο κόμμα μαζί με τον Γκιούλ.

Πέραν του Αχμέτ Νταβούτογλου, προς διαγραφή οδεύουν άλλοι τρεις βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.


Καλιφόρνια τουλάχιστον 34 οι νεκροί από φωτιά σε σκάφος



34 άνθρωποι που επέβαιναν σε πλοίο που κατέπλεε στην Καλιφόρνια τα ξημερώματα της Δευτέρας, αγνοούνται και μπορεί να έχουν καεί ζωντανοί, μετά από την επιβεβαίωση της τοπικής ακτοφυλακής.

Η ακτοφυλακή του Λος Άντζελες επιβεβαίωσε πως ανταποκρίθηκε με δύο ελικόπτερα και δύο ταχύπλοα σκάφη σε κλήση για μια φωτιά σε σκάφος 23 μέτρων κοντά στο νησί Σάντα Κρουζ, στη Νότια Καλιφόρνια.



Το σκάφος, μήκους 23 μέτρων, εξέπεμψε σήμα κινδύνου ανοιχτά της νότιας Καλιφόρνιας, κοντά στο νησί Σάντα Κρουζ. Πρόκειται για το καταδυτικό σκάφος «Conception», στο οποίο επέβαιναν 39 άτομα. 

Από αυτούς, οι πέντε διασώθηκαν που είναι σύμφωνα με πληροφορίες το πλήρωμα και οι 34 αγνοούνται και επίσημα. Οι πέντε ήταν ξύπνιοι, στην πάνω καμπίνα, ενώ οι υπόλοιποι κοιμούνταν στις κάτω καμπίνες.


Το σκάφος, αφού καιγόταν για ώρες, παρά τις προσπάθειες της πυροσβεστικής, τελικά βυθίστηκε.

Σύμφωνα με την ακτοφυλακή, έχουν διασωθεί  πέντε άτομα πληρώματος, μαζί με τον καπετάνιο του πλοίου, που βοήθησε στην επιχείρηση διάσωσης και παρέμεινε στο σημείο.