Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

Σχολεία στην Κύπρο: Τέλος τα σκουλαρίκια για τα αγόρια και οι ψεύτικες βλεφαρίδες για τα κορίτσια


Η χρήση έξυπνων ηλεκτρονικών συσκευών αποτελεί μια μονάχα από τις απαγορεύσεις που θα εφαρμοστούν στα σχολεία της Κύπρου από τη νέα σχολική χρονιά. Το Υπουργείο Παιδείας και οι εκπαιδευτικές οργανώνεις δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ευπρεπή εμφάνιση των μαθητών/τριών και προσθέτουν νέες απαγορεύσεις στη βάση με το τι βλέπουν να συμβαίνει στα σχολεία. 

Γένι, μούσι, μουστάκι, σκουλαρίκια και… κοτσίδα στα αγόρια απαγορεύονται αυστηρώς. Παρελθόν τα κολάν, τα στενά παντελόνια, το μακιγιάζ, οι έντονες ανταύγειες στα μαλλιά, τα μεγάλα βαμμένα νύχια και οι… ψεύτικες βλεφαρίδες (!) για τα κορίτσια. 

Ειδική επιτροπή στο Υπουργείο Παιδείας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εκπαιδευτικών οργανώσεων, καθ’ όλη τη καλοκαιρινή περίοδο επεξεργαζόταν τις αδυναμίες που παρουσίασαν οι νέοι κανονισμοί λειτουργίας των σχολείων που εφαρμόστηκαν κατά την περσινή χρονιά και προχώρησε σε τροποποίησή τους. Μένει μόνο να σταλεί μία εγκύκλιος από το Υπουργείο Παιδείας προς τις διευθύνσεις των σχολείων για την εφαρμογή των αλλαγών που αποφασίστηκαν.

Χωρίς υπερβολές…

Η εμφάνιση των μαθητών/τριών στα σχολεία τονίστηκε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των συσκέψεων από τις δύο πλευρές (Υπουργείο Παιδείας και εκπαιδευτικούς) και συμφωνήθηκε ότι αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη μαθητική ιδιότητα των παιδιών και πρέπει να στηρίζεται στην καλαισθησία. Μαθητές και μαθήτριες θα πρέπει να παρουσιάζονται στο σχολείο χωρίς υπερβολές. 

Τι εστί υπερβολή για τους εκπαιδευτικούς και το Υπουργείο Παιδείας; H απάντηση στο ερώτημα αναφέρεται ενδελεχώς στο πλαίσιο του υφιστάμενου κανονισμού που εμπλουτίστηκε. Ως υπερβολές, λοιπόν, θεωρούνται για τους μαθητές τα πολύ μακριά ή βαμμένα μαλλιά, το ιδιόρρυθμο κούρεμα, η κοτσίδα, το εμφανές αξύριστο πρόσωπο, τα γένια ή το υπογένειο, τα σκουλαρίκια, τα βραχιόλια, οι διακοσμητικές καδένες και αλυσίδες, τα χαμηλόμεσα παντελόνια και άλλα παρόμοια. 

Για τις μαθήτριες θεωρείται υπερβολή η ιδιόρρυθμη κόμμωση (βαμμένα ή φουντωτά μαλλιά ή εξεζητημένες ανταύγειες), το μακιγιαρισμένο πρόσωπο, τα βαμμένα χείλη, οι ψεύτικες βλεφαρίδες, το χαμηλόμεσο παντελόνι ή η κοντή φούστα και τα μακριά ή βαμμένα νύχια. Οι μαθήτριες ωστόσο μπορούν να φέρουν δακτυλίδια (αλλά όχι πολλά ή φανταχτερά) ή βραχιόλια (σε λελογισμένο αριθμό), τα παραδοσιακά σκουλαρίκια και φουλάρια που να ταιριάζουν με τις αποχρώσεις της στολής. Γενικά, τόσο οι μαθητές όσο και οι μαθήτριες θα πρέπει να αποφεύγουν το προκλητικό ντύσιμο και επιλογές που δεν συνάδουν με τη μαθητική ιδιότητα και την ευπρεπή εμφάνιση.

Επιτρέπεται το τζιν αλλά…

Η επιτροπή εξέτασε και το θέμα της στολής. Θα εξακολουθήσει να επιτρέπεται στους μαθητές /τριες λυκείων και τεχνικών σχολών το τζιν παντελόνι, αρκεί αυτό να είναι σκούρου, μπλε χρώματος χωρίς επιγραφές ή μηνύματα. 

Απαγορεύεται μαθητής/τρια να προσέλθει στο σχολείο με τζιν ξεθωριασμένο, ξεβαμμένο, σκισμένο ή με…τρύπες. Γενικότερα, η μαθητική στολή περιλαμβάνει το γκρίζο παντελόνι για τα αγόρια και την γκρίζα φούστα για τα κορίτσια μαζί με πουκάμισο ή μονόχρωμη φανέλα χρώματος άσπρου, γκρίζου ή μπλε. Η κάθε διεύθυνση θα πρέπει να καθορίζει ένα μοναδικό χρώμα φανέλας από τα πιο πάνω χρώματα σε συνεργασία με το κεντρικό μαθητικό συμβούλιο και τον Σύνδεσμο Γονέων. Τη χειμερινή περίοδο οι μαθήτριες μπορούν να φορούν παντελόνι γκρίζο αντί φούστας. Τα παντελόνια ωστόσο δεν πρέπει να είναι χαμηλόμεσα και πολύ στενά. Απαγορεύονται επίσης τα κολάν παντελόνια. 

Επίσης, κατά τη χειμερινή περίοδο επιτρέπεται στους μαθητές/τριες τρικό ή πουλόβερ ή φούτερ ή σακάκι μπλε, γκρίζου ή μαύρου χρώματος. Εναπόκειται και πάλι σε κάθε σχολείο να καθορίσει τον χρωματισμό. Όσον αφορά τα παπούτσια, επιτρέπονται στους μαθητές/τριες τα δερμάτινα μαύρα ή αθλητικά χρώματος μαύρου ή μπλε. Η επίσημη στολή τόσο στο γυμνάσιο όσο και στα λύκεια παραμένει ως έχει: Γκρίζο παντελόνι για τα αγόρια, γκρίζα φούστα για τα κορίτσια, άσπρο πουκάμισο (για αγόρια και κορίτσια) και μπλε γραβάτα για τα αγόρια.

Απαγόρευση στη χρήση κινητών

Υπουργείο Παιδείας και εκπαιδευτικές οργανώσεις συμφώνησαν επίσης στην απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων από τους μαθητές/τριες στα σχολεία, και όχι μόνο. Δεν θα επιτρέπεται επίσης η χρήση τάμπλετ, έξυπνων ρολογιών, φωτογραφικών μηχανών και μηχανών οπτικογράφησης. 

Αν και η χρήση έξυπνων συσκευών θα απαγορεύεται εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, εντούτοις οι μαθητές/τριες θα μπορούν να τα μεταφέρουν μαζί τους, αρκεί να τα τοποθετούν σε ειδικά ερμάρια αποθήκευσης κατά την άφιξή τους στο σχολείο και να τα παραλαμβάνουν ύστερα από το τελευταίο κουδούνι. Τα σχολεία που δεν διαθέτουν ερμάρια αποθήκευσης θα πρέπει να προχωρήσουν στη δημιουργία τους σε συνεργασία με τις σχολικές εφορείες. 

Ουσιαστικά οι μαθητές/τριες κατά την άφιξή τους στο σχολείο θα έχουν υποχρέωση να τοποθετούν τις έξυπνες συσκευές στα ερμάρια αποθήκευσης απενεργοποιώντας τα, ενώ στην περίπτωση που δεν συμμορφώνονται με τους νέους κανονισμούς (π.χ. μαθητής/τρια να κάνει χρήση του κινητού του τηλεφώνου κατά τη διάρκεια διδασκαλίας μαθήματος ή το διάλειμμα) ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να κατάσχει το ηλεκτρονικό μέσο και αφού αυτό απενεργοποιηθεί θα παραδίδεται στη γραμματεία του σχολείου και θα επιστρέφεται με τη λήξη των μαθημάτων της ημέρας στους γονείς/κηδεμόνες του μαθητή/τριας.

Συνοπτικά οι απαγορεύσεις

Για τα αγόρια: Γένι, μούσι, μουστάκι, σκουλαρίκια και… κοτσίδα απαγορεύονται αυστηρώς.

Για τα κορίτσια: Παρελθόν τα κολάν, τα στενά παντελόνια, το μακιγιάζ, οι έντονες ανταύγειες στα μαλλιά, τα μεγάλα βαμμένα νύχια και οι… ψεύτικες βλεφαρίδες.


Πηγή: Πολίτης Κύπρου
protothema.gr


Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους κοινωνικών εταίρων



Σε κλίμα εποικοδομητικής συνεργασίας πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΕΒ, ΣΒΕ).

Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο Πρωθυπουργός δήλωσε:

«Χαίρομαι πολύ και σας καλωσορίζω στο Μέγαρο Μαξίμου, στην πρώτη μας συνάντηση σε αυτόν εδώ τον χώρο, καθώς μέχρι τώρα οι επαφές μας ήταν μεν συχνές, αλλά γινόντουσαν αλλού. Θα εξακολουθούν, βέβαια, οι επαφές μας να είναι συχνές και συστηματικές, γιατί αυτή η κυβέρνηση στηρίζεται και στον κόσμο της εργασίας και στον κόσμο της επιχειρηματικότητας. Και προσωπικά θεωρώ τους, εντός εισαγωγικών, λεγόμενους κοινωνικούς εταίρους, συνεργάτες και συνεταίρους στην ανάπτυξη της χώρας.

Πριν από λίγες μέρες βρέθηκα στην Θεσσαλονίκη, είχα την ευκαιρία να ακούσω τις απόψεις των παραγωγικών και επιστημονικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας ενόψει της τακτικής προετοιμασίας την οποία κάνουμε για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Σήμερα είμαι έτοιμος να ακούσω και να συζητήσω τις δικές σας προτάσεις γι’ αυτά τα οποία, ήδη, συμβαίνουν στη χώρα, όπως νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις, τα πολύ θετικά στοιχεία που είχαμε στο μέτωπο της αύξησης της απασχόλησης για τον μήνα Αύγουστο, την σημαντική βελτίωση του δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης τους τελευταίους δύο μήνες, να συζητήσουμε γι’ αυτά τα οποία δρομολογούνται, για το πολύ τολμηρό αναπτυξιακό νομοσχέδιο το οποίο η κυβέρνηση θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση εντός αυτής της εβδομάδος, αλλά και γι’ αυτά τα οποία προσδοκούμε, που δεν είναι άλλα από επενδύσεις. Επενδύσεις οι οποίες θα φέρουν ανάπτυξη για όλους.

Έχουμε ήδη πολύ θετικά νέα στο μέτωπο μιας σειράς από μεγάλες επενδύσεις, στο τι γίνεται στο Ελληνικό, τι γίνεται με την κατάθεση του καινούργιου master plan της Cosco για την ουσιαστική αναβάθμιση του λιμένος του Πειραιά, τι γίνεται όσον αφορά τις εξελίξεις στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Πιστεύω και μια σειρά από σημαντικές, ήδη, εξαγγελίες μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων οι οποίες δρομολογούνται στη χώρα μας.

Είμαστε εδώ, όμως βέβαια, να συζητήσουμε και για τα πολλά προβλήματα τα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν στην αγορά, είτε αυτά αφορούν ιστορικές παθογένειες, είτε είναι πληγές από το πρόσφατο παρελθόν. Και είμαι πάντα πρόθυμος και ανοιχτός να ακούσω τις απόψεις σας, όμως θέλω και με την ευκαιρία αυτή στην πρώτη μας επίσημη συνάντηση με τη νέα μου ιδιότητα, να επαναλάβω μια σταθερή μου θέση, ότι η πολιτεία θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα με κάθε κίνητρο για να αναπτυχθεί, απαιτεί, όμως, και από αυτήν να ανταποκριθεί στον κοινωνικό της ρόλο. Να σέβεται το νόμο, τις υποχρεώσεις της, να φροντίζει τους εργαζόμενους και να φροντίζει, βέβαια, και το κοινό μας περιβάλλον. Είναι αυτή η συμφωνία αλήθειας, για την οποία είχα μιλήσεις πολλές φορές, όταν ήμουν ακόμα αρχηγός της Αντιπολίτευσης, και την οποία σας καλώ όλους, όλες και όλους, να την κάνουμε πράξη τώρα.

Κλείνοντας, θέλω να σας πω ότι ειδικά σήμερα λίγες μέρες πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αναμένω συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις των κοινωνικών εταίρων για την ανάπτυξη, γιατί αυτή και μόνο μπορεί να οδηγήσει τελικά σε μια, πραγματικά, αυτοδύναμη Ελλάδα. Αυτό είναι το κλειδί για την οριστική υπέρβαση της κρίσης, αλλά και ο μόνος δρόμος για την ευημερία όλων των πολιτών παντού στη χώρα. Γι’ αυτό  άλλωστε και το σύνθημά μας σε αυτήν την έκθεση είναι :  Ανάπτυξη για όλους. Θα κλείσω εδώ την εισαγωγική μου τοποθέτηση για να έχουμε αρκετό χρόνο να ακούσω τις προτάσεις σας και θα ξεκινήσω δίνοντας τον λόγο στον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ».

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη ανανέωσαν το ραντεβού τους, για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σε λίγες ημέρες από σήμερα.


Προκλητικός και γελοίος ο Ερντογάν φωτογραφίζεται σε χάρτη που δείχνει τουρκικό το μισό Αιγαίο


Δεν είναι πλέον γραφικός ο Ερντογάν, είναι ένας επικίνδυνος γελοίος Τούρκος που δεν πρέπει να τον παρακολουθείς πλέον.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ένα κρεσέντο γελοιότητας επανέφερε τη θεωρία για την «Γαλάζια Πατρίδα», αλλά πόζαρε και μπροστά από τον χάρτη των τουρκικών διεκδικήσεων.

Η γελοιότητα αυτή συντελέστηκε κατά τη διάρκεια της τελετής της ορκωμοσίας στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας στην οποία συμμετείχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Όπως φαίνεται πίσω από τον γελοίο Τούρκο, υπάρχει ένας χάρτης που γράφει «Γαλάζια Πατρίδα, έκταση 462.000 χιλιομέτρων». Στον χάρτη αυτό το μισό Αιγαίο εμφανίζεται ως μέρος της «Γαλάζιας Πατρίδας» της Τουρκίας. Οι θαλάσσιες περιοχές γύρω από την Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο μέχρι και ανατολικά της Κρήτης στον χάρτη αυτό περιλαμβάνονται ως τουρκική «Γαλάζια Πατρίδα».






Μυτιλήνη: Στο Κικλίς μεταφέρονται οι 1500 αιτούντες άσυλο


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε, στις 10:30, το πρώτο μέρος της μεταφοράς 1.500 αιτούντων άσυλο από τους καταυλισμούς της Μυτιλήνης σε δομές φιλοξενίας της βόρειας Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, με το πλοίο «Καλντέρα Βίστα» αναχώρησαν 635 άτομα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Τόσο αυτοί όσο και οι υπόλοιποι (συνολικά ο στόχος της μετακίνησης φτάνει τα 1.500 άτομα) που θα μετακινηθούν με το πλοίο «Άκουα Μπλου» από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, οι 1.000 θα πάνε σε χώρο φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα Κιλκίς και οι υπόλοιποι 500 σε άλλες δομές της βόρειας Ελλάδας.

Η όλη διαδικασία ξεκίνησε στις 4:00 από την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα, ενώ ενεπλάκησαν και οι Ένοπλες Δυνάμεις με φορτηγά προκειμένου να μεταφερθούν τα προσωπικά είδη των μετακινουμένων.

Ήδη, έχει ξεκινήσει η συγκέντρωση των υπολοίπων, προκειμένου να μετακινηθούν από τη Μόρια στο λιμάνι της Μυτιλήνης και να ξεκινήσει, περίπου στις 12:00, η επιβίβαση στο δεύτερο πλοίο.

Και άλλες αφίξεις

Σημειώνεται, ότι χθες το βράδυ, Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου προς Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, άλλοι 125 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στη Λέσβο. Στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Τουρκική Ακτοφυλακή κάνουν λόγο για περίπου 700 συλλήψεις ατόμων που περνούσαν στο νησί από την περασμένη Πέμπτη μέχρι σήμερα. Στο ίδιο διάστημα ξεπερνάνε τους 1.000 οι αφιχθέντες στη Λέσβο που υπέβαλαν αίτημα ασύλου.

Tι λέει ο Κουμουτσάκος 

Το πρώτο πλοίο που μεταφέρει 640 προσφυγές από τη Μόρια  στην Θεσσαλονίκη και από εκεί στη Νέα Καβαλά του Κιλκίς αναχώρησε από τη Μυτιλήνη δήλωσε πριν από λίγο στον ΣΚΑΙ ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης.

Άλλοι 650 θα αναχωρήσουν το απόγευμα με άλλο πλοίο πρόσθεσε ο κ Κουμουτσάκος ενώ 390 νέοι μετανάστες έφτασαν χθες και σήμερα στη Λέσβο. 

Ο κύριος Κουμουτσάκος έδωσε και απάντηση  στην κριτική γιατι δεν εμποδίστηκαν οι φουσκωτές βάρκες που έφτασαν την περασμένη Εβδομάδα με μετανάστες στη Λέσβο.

 " Μπορούσαν  να σταθούν τα πλοία της Φρόντεξ και του Λιμενικού  μπροστά στις βάρκες  αλλά μετά από τρία λεπτά οι μετανάστες- δασκαλεμένοι από τους διακινητές- τρυπούν τις βάρκες πέφτουν στο νερό και μετατρέπονται αυτομάτως σε ναυαγούς και οφείλεις να τους σώσεις.

Μάλιστα τα πλοία της Φρόντεξ μετατρέπονται πολλές φορές σε σημαδούρες.

 Ο κ Κουμουτσάκος τόνισε ότι η Κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου ώστε να διευκολυνθούν οι επιστροφές για τις όποιες -όπως είπε -είχε μέχρι τώρα ευθύνες και η Ελληνική πλευρά.


Πηγή: skai.gr


Νέα Αλητεία ΣΥΡΙΖΑ! 9.000 υπεράριθμους συμβασιούχους άφησε στο δημόσιο


Φάμπρικα προσλήψεων έκανε το δημόσιο η αθλιότητα ΣΥΡΙΖΑ που άφησε 9.000 που έγιναν σε έκτακτο προσωπικό κατά τους μήνες Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο για να πάει σε εκλογές και να πάρει ψήφους.

Ο υπουργός εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος είπε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, το προσληφθέν προσωπικό για κάλυψη εκτάκτων αναγκών έπρεπε να είναι 48.000 άτομα ενώ αυτή την στιγμή έχει φτάσει στους 57.000, γεγονός το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση παρέλειψε να δημοσιοποιήσει .

«Δεν θέλω να είμαι άδικος, είναι γνωστό πως για πολλές δεκαετίες κυβερνήσεις έσπρωχναν τον αριθμό των εκτάκτων προσλήψεων προς τα πάνω σε περιόδους εκλογών. Οι τριπλές εκλογικές αναμετρήσεις που προηγήθηκαν συνέβαλαν κατά πολύ σε αυτό όπως φαίνεται και γι’ αυτό τώρα αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα» ανέφερε ο υπουργός.

Ο κος Θεοδωρικάκος διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθούν οι συμβάσεις των εν λόγω προσληφθέντων καθώς η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να φερθεί άδικα σε κανέναν ωστόσο από εδώ και πέρα πρόκειται να μπει προγραμματισμός προκειμένων να μην ξανασυμβούν τέτοιες πολιτικές οι οποίες όπως υπογράμμισε είναι σε βάρος της κοινωνίας.

«Θα μελετήσω τα στοιχεία όσον αφορά το ζήτημα ώστε να υπάρξει πλήρη διαφάνεια αλλά θα μπει τάξη. Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί, είναι αποφασισμένη και θα φέρει στη βουλή προς νομοθέτηση σχέδιο κεντρικού προγραμματισμού προσλήψεων από υπουργείο Εσωτερικών για να μην ξεφύγουμε.», πρόσθεσε.

Όπως διευκρίνισε η υπέρβαση στις προσλήψεις έκτακτου προσωπικού εντοπίζεται σε πλήθος υπηρεσιών διαφόρων κλάδων, με ενδεικτικούς αυτούς της καθαριότητας, της φύλαξης ή της σίτισης την ώρα που έτσι κι αλλιώς υπήρχε πρόβλεψη για διορισμό μόνιμου προσωπικού.

«Αυτό που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση είναι μια γενικότερη εικόνα διάλυσης του κράτους, κανείς δεν έπαιρνε ευθύνη για τίποτα.» σχολίασε ο υπουργός.


Τραγουδίστρια σκοτώθηκε από πυροτέχνημα την ώρα της συναυλίας!



Η τραγουδίστρια Joana Sainz στην Ισπανία συμμετείχε στο συγκρότημα Super Hollywood Orchestra, το οποίο έδινε μια συναυλία στην πόλη Αβίλα το βράδυ του Σαββάτου (31.08.2019).

Το σόου του συγκροτήματος περιελάμβανε και πολλά πυροτεχνήματα και εφέ, όπως γίνεται δηλαδή στις περισσότερες συναυλίες πλέον. Ωστόσο ένα πυροτέχνημα φαίνεται πως εξερράγη και χτύπησε την Joana, με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή της.

Στο βίντεο που έχει κάνει τον γύρο του διαδικτύου, φαίνεται το συγκρότημα να είναι στην σκηνή, και την ώρα εκείνη ένα εφέ φωτιάς να «ξεφεύγει» και να τραυματίζει την τραγουδίστρια.



Πηγή : newsit.gr


Η τελευταία μπλόφα της Βρετανίας;



Οι παραλληλισμοί μεταξύ του χάους του βρετανικού Brexit και των κρίσιμων μηνών του 2015 και του Grexit έχουν αναλυθεί ευρέως. Ευτυχώς ο Αλέξης Τσίπρας δεν άκουσε τον Γιάν(ν)η Βαρουφάκη και απέτρεψε μια τεράστια οικονομική καταστροφή. Βέβαια, για να το πετύχει αυτό αναγκάστηκε να αγνοήσει επίσης και το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος. Αυτή την περίοδο διαβάζω τη λεπτομερή περιγραφή των τεκταινόμενων του 2015 στο βιβλίο «Η τελευταία μπλόφα», της Βικτώριας Δενδρινού και της Ελένης Βαρβιτσιώτη. Θα μπορούσε ίσως και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Οπως και ο Βαρουφάκης, ο Μπόρις προτίθεται να σηματοδοτήσει πως δεν θα υποχωρήσει από τις απαιτήσεις του για μια καλύτερη συμφωνία. Πρέπει να κάνει αυτή την απειλή πειστική προκειμένου να έχει μία ευκαιρία να αλλάξει τη στάση των υπόλοιπων κρατών-μελών της Ε.Ε. Ομως, παράλληλα, ρισκάρει να διαπράξει το ίδιο λάθος με τον Βαρουφάκη, μη αντιλαμβανόμενος τους λόγους που οδήγησαν την Ε.Ε. σε μια τέτοια θέση και τους περιορισμούς της ως προς έναν πιθανό συμβιβασμό. Τα 27 κράτη-μέλη δεν μπορούν να απεμπολήσουν τον μηχανισμό του ιρλανδικού «backstop» που βρίσκεται εντός της συμφωνίας αποχώρησης που υπέγραψε η Τερέζα Μέι χωρίς να ρισκάρουν τη συνοχή της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς. Και, όπως και με την Ελλάδα, η Ε.Ε. πιστεύει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρεθεί σε πολύ χειρότερη μοίρα συγκριτικά με αυτήν σε περίπτωση μη συμφωνίας.

Για να υπάρξει έστω και μία πιθανότητα οι Βρετανοί να επιλέξουν το λιγότερο επαχθές Brexit –μία συμφωνία παρόμοια με αυτή που έχει η Νορβηγία με την Ε.Ε.– ή ακόμη και να σταματήσουν την έξοδό τους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να κρατήσουν σθεναρή στάση και να μην προσφέρουν στον Μπόρις νέα συμφωνία. Σε περίπτωση που η Μέρκελ και ο Μακρόν τού προσφέρουν ένα τέτοιο πολιτικό δώρο, αυτό θα αποτελέσει καίριο πλήγμα για τους αντιπάλους του Βρετανού πρωθυπουργού. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να διδαχθούν από την παρατεταμένη ελληνική κρίση: όταν η Ευρώπη υπονομεύει τους εγχώριους συμμάχους της, τότε η Ευρώπη χάνει.

Πίσω στη Βρετανία, ο Μπόρις προσπαθεί να διαλύσει τους αντιπάλους του. Παρά τα περιβόητα πλεονεκτήματα του άγραφου βρετανικού συντάγματος, μια βασική αρχή του είναι οι ισχυρές εξουσίες που δίνει στον πρωθυπουργό. Ετσι όταν, αυτή την εβδομάδα, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τη βασίλισσα να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, με το ισχνό πρόσχημα ότι θέλει να σηματοδοτήσει μια χρονική αλλαγή μεταξύ της δικής του κυβέρνησης και της προηγούμενης, η βασίλισσα δεν είχε άλλη επιλογή από το να δεχθεί αυτό το αίτημα. Ως αποτέλεσμα αυτής της κίνησης, οι δυνατότητες του Κοινοβουλίου να καθυστερήσει ή και να σταματήσει τα σχέδια της κυβέρνησης για το Brexit περιορίστηκαν σημαντικά. Πολλοί βουλευτές θεωρούν ότι είναι ο θεσμικός ρόλος τους να αποφασίσουν τι σημαίνει η απόφαση να «φύγουν από την Ε.Ε.». Αντίθετα, δεν θεωρούν ότι είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού να ερμηνεύσει το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος που έλαβε χώρα πριν από τρία χρόνια.

Αυτή τη στιγμή απομένουν δύο εμπόδια στον Μπόρις. Πρώτον, υπάρχει η δυνατότητα δικαστικής προσφυγής εναντίον της απόφασης της κυβέρνησης να «κλείσει» το Κοινοβούλιο σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή. Για παράδειγμα, ο Τσώρτσιλ πήγαινε συχνά στο Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια των γερμανικών βομβαρδισμών. Παρ’ όλ’ αυτά, για να αποφασίσει το δικαστήριο την επαναλειτουργία του Κοινοβουλίου, θα πρέπει να δεχθεί, για πρώτη φορά στα χρονικά, ότι το αίτημα του πρωθυπουργού ήταν «αντισυνταγματικό». Μεγαλύτερο εμπόδιο μπορεί να αποδειχθεί το Κοινοβούλιο, το οποίο συνέρχεται την Τρίτη. Οι βουλευτές μπορούν να ψηφίσουν έτσι ώστε να υποχρεώσουν την κυβέρνηση να ζητήσει παράταση της καταληκτικής προθεσμίας της 31ης Οκτωβρίου ή και να τη δεσμεύσουν προκειμένου να μην αποχωρήσει από την Ενωση χωρίς συμφωνία. Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο το Κοινοβούλιο να ψηφίσει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης και να την αναγκάσει να παραιτηθεί.

Καθώς μπαίνουμε στο τελικό στάδιο, ο Μπόρις –όπως και ο Βαρουφάκης– μπορεί να μην επιβιώσει αρκετά για να δει την τελική έκβαση. Αν όμως τα καταφέρει φαίνεται προετοιμασμένος να οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός Ευρώπης άνευ συμφωνίας. Αυτό θα σημάνει την απουσία οποιουδήποτε νομικού και ρυθμιστικού πλαισίου στους τομείς του εμπορίου, των υπηρεσιών και της μετανάστευσης διαμέσου του αγγλικού καναλιού. Είναι πολύ πιθανό η Βρετανία και η Ε.Ε. να υιοθετήσουν περιορισμένες λύσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά σε κάθε περίπτωση θα επικρατήσει κλίμα αβεβαιότητας, καινοφανών προβλημάτων, μέχρι και χάος σε ορισμένους τομείς – δηλαδή συνθήκες μακριά από οποιαδήποτε οικονομική λογική.

Ακόμη και αυτές οι εξελίξεις ίσως δεν οδηγήσουν τον Μπόρις εκτός κυβέρνησης. Τα ΜΜΕ αναφέρουν ότι είναι μέρος της στρατηγικής του να προκαλέσει πρόωρες εκλογές προτού οι πλήρεις συνέπειες ενός σκληρού Brexit γίνουν αισθητές. Στη συνέχεια θα παρουσιάσει εαυτόν ως τον ηγέτη που πραγματοποίησε το Brexit ενάντια στο Κοινοβούλιο – ένα τέλειο δείγμα ανεξέλεγκτου λαϊκισμού.

To Brexit συνεχίζει να εκπλήσσει. Η εξισορρόπηση των εξουσιών εντός του βρετανικού συστήματος δεν είναι τόσο ισχυρή όσο συχνά θρυλείται στο εξωτερικό. Παράλληλα, οι αντιλήψεις σχετικά με τον βρετανικό πραγματισμό είναι μάλλον ξεπερασμένες. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι δέσμιο των ακραίων οπαδών του Brexit, οι οποίοι έχουν επικρατήσει εντός του Συντηρητικού Κόμματος. Η «μητέρα των Κοινοβουλίων» αντιμετωπίζει ένα βιαστή. Τα μεγάλα ΜΜΕ διατηρούν έναν ευρωσκεπτικιστικό λαϊκισμό που είναι σοκαριστικός. Οι δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται μπροστά σε ένα φοβερό δίλημμα: να παραμείνουν πιστοί σε μια «τρελή» στρατηγική ή σε ένα ανώτερο εθνικό συμφέρον; Το όλο σύστημα είναι υπό κατάρρευση. Αυτός είναι ο κόσμος της «μπλόφας».

Μέσα σε αυτό το χάος, είναι ανόητο να μιλάει κανείς για τα πλεονεκτήματα του Brexit. Η έξοδος χωρίς συμφωνία δεν κλείνει το θέμα. Απλώς κάνει το επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική σχέση Ε.Ε. - Βρετανίας πιο πικρό και οδυνηρό. Η εγχώρια ιστορία του Brexit είναι ένα αφήγημα επαναλαμβανόμενης πολιτικής μυωπίας.


ΚΕΒΙΝ ΦΕΔΕΡΣΤΟΟΥΝ
Ο κ. Κέβιν Φέδερστοουν είναι καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών στην έδρα «Ελευθέριος Βενιζέλος» και διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου στο LSE.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Νέα δολοφονική επίθεση αντιεξουσιαστών κατά αστυνομικών




Δολοφονική επίθεση με βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών πραγματοποίησε λίγο πριν τα μεσάνυχτα στην περιοχή των Εξαρχείων μία ομάδα 30-40 αντιξουσιαστών.

Ο στόχος των αντιεξουσιαστών ήταν η διμοιρία των ΜΑΤ που είχε σταθμεύσει στην οδό Σπύρου Τρικούπη.

Οι αντιεξουσιαστές εμφανίστηκαν ξαφνικά σε απόσταση βολής από τους αστυνομικούς, πέταξαν τις βόμβες μολότοφ που κρατούσαν στα χέρια τους και εξαφανίστηκαν αμέσως στα γύρω στενά.