Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Πληρωμές με κάρτα: Αλλάζουν όλα στις ανέπαφες συναλλαγές – Όσα πρέπει να γνωρίζετε


Από τις 14 Σεπτεμβρίου 2019, όλες οι ανέπαφες (contactless) συναλλαγές, έως του ποσού των 25 ευρώ, χωρίς την καταχώρηση του κωδικού PIN σε τερματικό (POS), με χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες θα πραγματοποιούνται με όριο έως του ποσού των 150 ευρώ, σωρευτικά.

Κάθε φορά που θα πραγματοποιείται οποιουδήποτε είδους συναλλαγή με χρήση κωδικού PIN, το όριο των 150 ευρώ θα μηδενίζεται. Συνεπώς, δεν θα παρέχεται η δυνατότητα πραγματοποίησης απεριορίστων διαδοχικών ανέπαφων αγορών χωρίς την χρήση του κωδικού PIN. Αλλαγές, όμως, θα υπάρξουν και στις αγορές μέσω ίντερνετ. Οι αλλαγές αφορούν ειδικά στην ισχυρή ταυτοποίηση του κατόχου. Οι αγορές στο internet με χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες θα πρέπει να πραγματοποιούνται με ισχυρή ταυτοποίηση πελατών, τη στιγμή της αγοράς. Η ισχυρή ταυτοποίηση του πελάτη, κατά την διάρκεια της αγοράς, θα πραγματοποιείται μέσω: κωδικών winbank web/mobile banking (κάτι που ο πελάτης γνωρίζει) και SMS extraPIN ή push notification (κάτι που ο πελάτης έχει ή είναι).

Οι αλλαγές στις πληρωμές θα εφαρμοστούν στην Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά. Πρόκειται για νέες απαιτήσεις ασφαλείας στις συναλλαγές που διενεργούνται με τη χρήση καρτών πληρωμών (χρεωστικών, πιστωτικών και προπληρωμένων).

Πληρωμές με κάρτα – Οι νέες αυτές απαιτήσεις ασφαλείας θα αφορούν τις ακόλουθες περιπτώσεις συναλλαγών:

Ανέπαφες πληρωμές με κάρτα σε τερματικά αποδοχής συναλλαγών των εμπόρων (POS). Θα απαιτείται από τον κάτοχο της κάρτας η χρήση του κωδικού (ΡΙΝ) για την ολοκλήρωση και των ανέπαφων συναλλαγών του, όταν αυτές υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσό ή αριθμό.

Μεμονωμένες πληρωμές σε περιβάλλον «ηλεκτρονικού εμπορίου» (e-commerce). Θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ισχυρή ταυτοποίηση του κατόχου κάρτας, για τις ανάγκες της κάθε συναλλαγής του. Προς το σκοπό αυτό ο αποδέκτης των συναλλαγών με κάρτα (π.χ. τράπεζα, ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος, κ.λπ) θα πρέπει να συνεργαστεί έγκαιρα με τις επιχειρήσεις-πελάτες του για την χωρίς καθυστέρηση προσαρμογή των συστημάτων του στο νέο περιβάλλον ισχυρής ταυτοποίησης.

Πάγιες εντολές (περιοδικές πληρωμές κατόπιν εξουσιοδότησης του πελάτη σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες εμπόρων). Θα πρέπει και στην περίπτωση αυτή η επιχείρηση που αποδέχεται στην πλατφόρμα της περιοδικές πληρωμές με κάρτα πληρωμών, να εξασφαλίζει την ισχυρή ταυτοποίηση του κατόχου της και της συναλλαγής του.

Οι τράπεζες-μέλη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών έχουν ήδη προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για να ανταποκριθούν έγκαιρα στις παραπάνω νέες υποχρεωτικές ρυθμίσεις. Οι πελάτες-επιχειρήσεις των τραπεζών θα λάβουν τη σχετική λεπτομερέστερη ενημέρωση και περαιτέρω πληροφορίες από τις τράπεζες συνεργασίας τους.

Ανέπαφες συναλλαγές – Τι αλλάζει: Ερωτήσεις και απαντήσεις
1. Τι είναι οι ανέπαφες (contactless) συναλλαγές;
Οι ανέπαφες συναλλαγές (contactless transactions) είναι ο γρήγορος και ασφαλής τρόπος, για να κάνετε τις αγορές σας με κάρτες ειδικής τεχνολογίας που φέρουν το σήμα . Οι ανέπαφες συναλλαγές δίνουν τη δυνατότητα στον πελάτη να κάνει αγορές, πλησιάζοντας απλά την κάρτα του στο κατάλληλο μηχάνημα πληρωμών (POS). Σήμερα εάν το ποσό είναι κάτω των 25€, δεν χρειάζεται να εισάγετε το PIN σας, ενώ εάν το ποσό είναι άνω των 25€, θα σας ζητηθεί να εισάγετε το PIN σας. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

2. Τι αλλάζει στις ανέπαφες (contactless) συναλλαγές με κάρτα, από τις 14/9/2019 και μετά;
Θα ισχύει όριο στις ανέπαφες συναλλαγές, χωρίς τη χρήση ΡΙΝ, σωρευτικά έως το ποσό των €150. Όταν εξαντληθεί το όριο, θα ζητείται η καταχώρηση του ΡΙΝ στο μηχάνημα αποδοχής καρτών (POS), ακόμη και αν πρόκειται για συναλλαγή κάτω των €25. Κάθε φορά που θα πραγματοποιείτε οποιουδήποτε είδους συναλλαγή με χρήση PIN, το όριο των €150 θα μηδενίζεται. Παράδειγμα: Εάν έχετε κάνει ανέπαφες συναλλαγές, χωρίς χρήση ΡΙΝ, με συνολική αξία €150 και στη συνέχεια πραγματοποιήσετε αγορά 22€, θα ζητηθεί η καταχώρηση του ΡΙΝ στο μηχάνημα αποδοχής καρτών (POS). Στη συνέχεια, θα μπορείτε να συνεχίσετε τις ανέπαφες συναλλαγές, χωρίς χρήση PIN εκ νέου, ξανά μέχρι το ποσό των €150.



3. Το όριο των €25 παύει να ισχύει; Μέχρι ποιο ποσό μπορώ να κάνω ανέπαφη συναλλαγή, χωρίς ΡΙΝ;
Το όριο των €25, για κάθε ανέπαφη συναλλαγή, συνεχίζει να ισχύει. Για τις συναλλαγές έως και €25, δεν χρειάζεται να εισάγετε το ΡΙΝ σας. Θα χρειαστεί να το πληκτρολογήσετε μόλις το συνολικό ποσό των ανέπαφων συναλλαγών, χωρίς PIN, ξεπεράσει τα €150 (σωρευτικά).

4. Γιατί μπαίνει το όριο των €150 στο συνολικό ποσό των συναλλαγών χωρίς PIN, μέσω κάρτα; Εγώ θέλω σε όλες τις αγορές, κάτω των €25, να μη βάζω PIN.

Το συγκεκριμένο όριο (€150), έχει καθοριστεί, βάσει της νέας Ευρωπαϊκής Οδηγίας (PSD2) για τις Υπηρεσίες Πληρωμών και δεν υπάρχει κάποια εξαίρεση. Η Οδηγία έχει σκοπό να καταστήσει τις πληρωμές πιο ασφαλείς, απλές και αποτελεσματικές. Με την οδηγία αυτή, εκσυγχρονίζονται οι υπηρεσίες πληρωμών στην Ευρώπη, προς όφελος τόσο των καταναλωτών, όσο και των επιχειρήσεων. Εφόσον πραγματοποιείτε τακτικά με την κάρτα σας συναλλαγές πληκτρολογώντας το PIN σας, όπως αναλήψεις μετρητών ή ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ, ή αγορές άνω των €25, τότε, πιθανά, να μη χρειαστεί να εισάγετε το PIN σας, σε συναλλαγές κάτω των €25.

5. Το όριο των €150 στις ανέπαφες συναλλαγές, χωρίς PIN, ισχύει για συναλλαγές με κάρτα εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Ισχύει για διαδοχικές ανέπαφες συναλλαγές με κάρτα μόνο σε χώρες εντός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.).

6. Εάν έχει συμπληρωθεί το όριο των €150 στις ανέπαφες συναλλαγές, χωρίς PIN, και κάνω μία ανέπαφη συναλλαγή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, τι θα γίνει;
Η ανέπαφη συναλλαγή σας με κάρτα εκτός ΕΟΧ, θα εκτελεστεί όπως ίσχυε μέχρι τώρα, χωρίς να επηρεαστεί από την εν λόγω οδηγία. Το σωρευτικό όριο του ποσού των €150 δεν ισχύει για συναλλαγές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

7. Ο «μηδενισμός» του ορίου του ποσού των €150 στις ανέπαφες συναλλαγές με κάρτα γίνεται με κάθε συναλλαγή με χρήση ΡΙΝ;
Ναι, οποιαδήποτε συναλλαγή με χρήση ΡΙΝ σε χώρες εντός ΕΟΧ, σε έμπορο ή ΑΤΜ, «μηδενίζει» το όριο.

8. Το σωρευτικό όριο του ποσού των €150 στις ανέπαφες συναλλαγές με κάρτα έχει χρονικό περιορισμό;
Δεν έχει χρονικό περιορισμό. Μηδενίζει με οποιαδήποτε συναλλαγή με PIN μέσω κάρτας, οποιαδήποτε χρονική στιγμή και αν πραγματοποιηθεί αυτή. Π.χ. εάν έχετε κάνει ανέπαφες συναλλαγές, χωρίς PIN, με συνολική αξία €60 μέσα σε διάστημα 2 μηνών, και στη συνέχεια πραγματοποιήσετε αγορά με ΡΙΝ, θα γίνεται επαναφορά του ορίου και θα ξεκινάει η μέτρηση από την αρχή.

9. Έχω πρόσθετη πιστωτική κάρτα. Θα έχω κοινό όριο με την κύρια κάρτα για το ποσό των συναλλαγών χωρίς PIN;
Όχι, κάθε κάρτα έχει το δικό της όριο.

10. Έχω πρόσθετη εταιρική χρεωστική κάρτα. Θα έχω κοινό όριο με τις υπόλοιπες πρόσθετες εταιρικές κάρτες των συναδέλφων μου, για το ποσό των συναλλαγών χωρίς PIN;
Όχι, κάθε κάρτα έχει το δικό της όριο.

11. Έχω χρεωστική, πιστωτική και προπληρωμένη κάρτα. Θα έχω κοινό όριο για όλες τις κάρτες μου;
Όχι, κάθε κάρτα έχει το δικό της όριο.


Πηγή : newsit.gr


Ορκίστηκε o δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης



Νέος δήμαρχος Αθηναίων και επίσημα ο Κώστας Μπακογιάννης. Ορκίστηκε στην Ακαδημία Πλάτωνος. 

Ο Κώστας Μπακογιάννης έφτασε λίγο πριν τις 18:00, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Σία Κοσιώνη, και τα παιδιά του.

Η τελετή ορκωμοσίας ήταν ανοικτή για τις Αθηναίες και τους Αθηναίους και σε αυτή ανέλαβαν τα καθήκοντα τους και οι νέοι Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι.

«Δεσμεύομαι ότι και τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα είμαι υπηρέτης των Αθηναίων. Προορισμός μας είναι μια Αθήνα που θα αίρεται για όλα όσα είναι σήμερα και συνεχίζει να δημιουργεί. Όσο υπερήφανους μπορεί να μας κάνεις το ιστορικό αυτής της πόλης τόσο μας στεναχωρεί το παρόν της. Να σηματοδοτήσουμε και να σηκώσουμε την Αθήνα ψηλά. Θέλουμε μια πόλη, όχι απλά να προσπαθείς να επιβιώσεις, αλλά να θέλεις να ζήσεις. Δεν δέχομαι να βγαίνω λειψός, ξεκινάμε από κάτω προς τα πάνω με το βλέμμα ψηλά. Με σκληρή δουλειά, με σχέδιο, θα τα καταφέρουμε. Δεν ξεχνάμε ότι χρωστάμε στον καθένα και στην καθεμία που μας εμπιστεύτηκε», είπε μεταξύ άλλων ο νέος δήμαρχος.




Μητσοτάκης: Άμεσα η πλήρης άρση των capital controls



Όπως ανακοίνωσε προ ολίγου από βήματος της Βουλής ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Κυβέρνηση προχωράει άμεσα στην πλήρη άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων για να αναπνεύσει η επιχειρηματικότητα και ο Έλληνας πολίτης.

Ένας βασικός στόχος της κατάργησης και των τελευταίων περιορισμών που υπάρχουν, είναι η αναβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης σε επενδυτική βαθμίδα. Οι περιορισμοί αποτελούν περιοριστικό παράγοντα και η κατάργησή τους θα επιτρέψει στους οίκους να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα.





Κάποιος να ντραπεί;;; Εγκαινιάζουν το «Βερούλειο» και δεν κάλεσαν την Άννα Βερούλη!



Για σήμερα Δευτέρα έχει προγραμματίσει ο δήμος Καβάλας τα εγκαίνια του ανακαινισμένου «Βερούλειου Σταδίου Καβάλας», μόνο που στην τελετή δεν έχει προσκληθεί η αθλήτρια που έδωσε το όνομά της στο στάδιο αυτό η Άννα Βερούλη! 

Η Ελληνίδα ακοντίστρια Άννα Βερούλη δημοσιοποίησε η ίδια το παράπονο της, με μια ανάρτηση στο προφίλ της στο facebook, όπου έγραψε πως λυπάται για το ότι δεν δέχθηκε πρόσκληση, αλλά χαίρεται για το τόσο σημαντικό αθλητικό έργο.

facebook: 

«Σήμερα, τα εγκαίνεια του ανακαινισμένου ‘’Βερούλειου Σταδίου Καβάλας’’. Λυπάμαι που δεν δέχτηκα μια πρόσκληση να παρεβρεθώ σε αυτή την όμορφη στιγμή, αν και πρέπει να τονίσω, πως η χαρά μου είναι πολύ μεγαλύτερη, που ένα τόσο σημαντικό αθλητικό έργο για τη γενέτειρά μου παραδίδεται ανανεωμένο, ως παρακαταθήκη, στις νέες γενιές. Συγχαρητήρια σε όσους δούλεψαν για αυτό. 
Υ.Γ. Η ειρωνεία είναι ότι βρίσκομαι στην Καβάλα για προσωπικούς λόγους».

Anna Verouli
5 ώρες πριν
Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019 - Καβάλα
«Σήμερα, τα εγκαίνεια του ανακαινισμένου ‘’Βερούλειου Σταδίου Καβάλας’’. Λυπάμαι που δεν δέχτηκα μια πρόσκληση να παρεβρεθώ σε αυτή την όμορφη στιγμή, αν και πρέπει να τονίσω, πως η χαρά μου είναι πολύ μεγαλύτερη, που ένα τόσο σημαντικό αθλητικό έργο για τη γενέτειρά μου παραδίδεται ανανεωμένο, ως παρακαταθήκη, στις νέες γενιές. Συγχαρητήρια σε όσους δούλεψαν για αυτό.
Υ.Γ. Η ειρωνεία είναι ότι βρίσκομαι στην Καβάλα για προσωπικούς λόγους.»
Άννα Βερούλη
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, χαμογελάει, κοντινό πλάνο


Ο 28χρονος που σκότωσε γιαγιά και εγγονάκι στο Αίγιο πήγε να διαφύγει από την θάλασσα



Ο 28χρονος οδηγός του αυτοκινήτου έχασε τον έλεγχο  ενώ επιχειρούσε να προσπεράσει προπορευόμενο όχημα, με αποτέλεσμα να καβαλήσει το πεζοδρόμιο και να παρασύρει  την 67χρονη γιαγιά και το μωρό που ήταν στο καρότσι. 

Αυτόπτες μάρτυρες καταθέτουν, ότι το ΙΧ είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα και από την σφοδρότητα της σύγκρουσης, τα θύματα εκσφενδονίστηκαν σε απόσταση 10 μέτρων. Αμέσως μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο όπου όμως απλά  διαπιστώθηκε ο θάνατός τους. 

Το μωράκι είχε βαπτιστεί μόλις πριν από λίγες ημέρες. 

Ο οδηγός που κατάγεται από τον Λόγγο και υπηρετεί στο Πολεμικό Ναυτικό, αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι αρχικά σταμάτησε κατέβηκε από το αυτοκίνητό του για να δει τι έγινε και μόλις είδε το παιδάκι με ανοιγμένο το κεφάλι, το έβαλε στα πόδια.

Στην προσπάθεια του να αποφύγει τη σύλληψη, έπεσε στη θάλασσα στην παραλία του Λόγγου και ανέβηκε σε βάρκα! Τελικά συνελήφθη λίγο αργότερα από άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Αιγιάλειας και οδηγήθηκε στην Διεύθυνση της Τροχαίας Πατρών όπου σήμερα αφέθηκε ελεύθερος μετά από εισαγγελική εντολή.


Πουλήθηκε το ιρανικό τάνκερ υποστηρίζει η Τεχεράνη



Το ιρανικό τάνκερ Adrian Darya 1, που βρίσκεται στο επίκεντρο σφοδρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη, δεν έχει πλέον προορισμό την Τουρκία, σύμφωνα με τον ιστότοπο Refinitiv Eikon, έχοντας αλλάξει τον προορισμό που είχε ορίσει το Σαββατοκύριακο.

Το τάνκερ, που είναι φορτωμένο με πετρέλαιο και, αρχικά, είχε ορίσει ως προορισμό την Καλαμάτα, άλλαξε ρότα το Σάββατο, ορίζοντας ως προορισμό το λιμάνι της Μερσίνας στην Τουρκία, όπου επρόκειτο να καταπλεύσει στις 31 Αυγούστου.

Σήμερα, στην καταγραφή του Refinitiv Eikon δεν αναφέρεται κανένας προορισμός για το δεξαμενόπλοιο, το οποίο πλέει νότια της ηπειρωτικής Ελλάδας και βρίσκεται δυτικά της Κρήτης.

Πάντως, εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι το Ιράν πούλησε τόσο το τάνκερ όσο και το φορτίο πετρελαίου και ο ιδιοκτήτης του θα αποφασίσει τον προορισμό του πλοίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Μπήκαν σε 4 υπό κατάληψη κτίρια, έβγαλαν πάνω από 130 μετανάστες



Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας με παρουσία εισαγγελικού λειτουργού μπήκαν σε τέσσερα υπό κατάληψη κτίρια κοντά στην πλατεία Εξαρχείων και προχώρησαν σε αρκετές προσαγωγές, ενώ τα σπίτια, εξετάζονται εξονυχιστικά τόσο για ναρκωτικά όσο και οπλισμό.

Στη μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας συμμετέχουν η Δίωξη Ναρκωτικών αλλά και άντρες των ΜΑΤ και των ΕΚΑΜ, όπως και ελικόπτερο.

130 μετανάστες στην πλειοψηφία τους από την Συρία έχουν βρεθεί μέσα στα κτίρια.

Από την κατάληψη της Σπύρου Τρικούπη 17 βγήκαν περίπου 60 μετανάστες, ενώ από αυτήν της Σπύρου Τρικούπη 19 βγήκαν περίπου 70.

Από την κατάληψη ΓΚΑΡΕ στην Καλλιδρομίου βγήκαν 3 μετανάστες.

Στην κατάληψη ΡΟΣΑ ΝΕΡΑ στην οδό Ασημάκη Φωτήλα 18 δεν βρέθηκε κανένας.