Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

Άρε στεναχώριες! Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση της Θάνου για παραμονή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού



Στις 30 Αυγούστου προσδιορίστηκε να συζητηθεί στην Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, η αίτηση αναστολής που έχουν καταθέσει η πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου όπως και η πρώην αντιπρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής Άννα Νάκου. 

Με την αίτηση τους οι κυρίες Θάνου και Νάκου ζητούν να παγώσει η έκπτωσή τους από τα συγκεκριμένα αξιώματα και υποστηρίζουν πως η θέσπιση του επίμαχου ασυμβιβάστου με το Ν. 4623/2019, παραβιάζει σειρά διατάξεων της κοινοτικής και ελληνικής νομοθεσίας.

Την ίδια ώρα, για τις αρχές Δεκεμβρίου προσδιορίστηκε να συζητηθεί στις Ολομέλεια του ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης που επίσης έχουν καταθέσει οι κυρίες Θάνου και Νάκου κατά της έκπτωσής τους από τις θέσεις της προέδρου και της αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Πάντως, η πρώτη νομική ενέργεια της κυριών Θάνου και Νάκου να παγώσουν τις κυβερνητικές πράξεις με τις οποίες παύθηκαν από τις θέσεις τις οποίες κατείχαν, δεν ευόδωσε αφού το ΣτΕ την απέριψε. 

Ο προεδρεύων του θερινού τμήματος του ΣτΕ αντιπρόεδρος του, Μιχ. Πικραμένος, απέρριψε την αίτηση τους για έκδοση προσωρινής διαταγής. 

Αν αυτή η αίτηση γίνονταν δεκτή, θα επέτρεπε στις κυρίες Θάνου και Νάκου να παραμείνουν στις θέσεις τους τουλάχιστον μέχρι την εκδίκαση της αίτησης αναστολής τους την μεθεπόμενη Παρασκευή.


Φρίκη στα Χανιά! Βασάνισαν και σκότωσαν γάτες και τις έβαλαν στην μέση του δρόμου



Αποτρόπαιη ήταν η εικόνα που αντίκρισαν διερχόμενοι από δρόμο στο Ακρωτήρι

Δεν το χωρά ανθρώπου νους, αυτό που συνέβη την νύχτα στο Ακρωτήρι στα Χανιά.  

Κάποιος ή κάποιοι  που σίγουρα έχουν ψυχολογικά προβλήματα, βασάνισαν και σκότωσαν  πέντε γάτες, ενώ στην συνέχεια τοποθέτησαν τα πτώματά τους στην σειρά, στην μέση του δρόμου από τα Καθιανά προς το Αρώνι.

Την απίστευτης βαρβαρότητας εικόνα αντίκρισαν διερχόμενοι οι οποίοι και ενημέρωσαν τις αστυνομικές αρχές.

Να σημειωθεί πως τα άτυχα ζωάκια είχαν βασανιστεί καθώς  τους είχαν βγάλει τα μάτια!





Πηγή : flashnews.gr


Τον Ιωάννη Λιανό προτείνει η κυβέρνηση για Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού - Ολα τα ονόματα



Τον Ιωάννη Λιανό, καθηγητή Δικαίου Ανταγωνισμού και Δημοσίας Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου προτείνει η κυβέρνηση ως Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού στη θέση της Βασιλικής Θάνου. 

Για τη θέση της Αντιπροέδρου προτείνει την Διδάκτωρα Καλλιόπη Μπενετάτου, η οποία έχει δεκαετή θητεία σε θέσεις ευθύνης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και για τις θέσεις των μελών και εισηγητών της Ανεξάρτητης Αρχής, την καθηγήτρια στο Δίκαιο Ανταγωνισμού, Μαρία Ιωαννίδου και την ειδική νομική Σύμβουλο του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης της Ευρωπαϊκή Ένωσης, Μαρία-Ιωάννα Ράντου. 

Σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οι επιλογές εξειδικευμένων προσώπων υψηλού κύρους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στο πεδίο του δικαίου του ανταγωνισμού, με μεγάλη εμπειρία στο χώρο της ρύθμισης και του ελέγχου των αγορών και χωρίς καμία πολιτική δραστηριοποίηση σηματοδοτούν την απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης για αποκατάσταση της ανεξαρτησίας και ακεραιότητας της Επιτροπής Ανταγωνισμού. 

Επιπλέον, όμως, σηματοδοτούν την πρόθεση της Κυβέρνησης και την προσωπική μου δέσμευση να αξιοποιηθεί το μεγαλύτερο κεφάλαιο της πατρίδας μας πού είναι το ανθρώπινο δυναμικό της. Για να αντιστρέψουμε τη ροή εξόδου των νέων μας από τη χώρα που δημιουργήθηκε την τελευταία δεκαετία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.  Για την προηγούμενη κυβέρνηση που επιχείρησε να χειραγωγήσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού και για όσους βιάστηκαν να ασκήσουν κριτική, παραπέμπουμε απλά στα βιογραφικά των προτεινόμενων μελών ως την απόδειξη ότι δεν πρόκειται να κάνουμε καμία έκπτωση στις αρχές της αξιοκρατίας και της αμεροληψίας με γνώμονα την ανεξαρτησία της Επιτροπής Ανταγωνισμού προς όφελος των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας».

Ακολουθούν τα βιογραφικά των προτεινόμενων προσώπων:

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΙΑΝΟΣ

Ο Ιωάννης Λιανός είναι Καθηγητής Δικαίου Ανταγωνισμού και Δημοσίας Πολιτικής στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), Διευθύνων στο Κέντρο Νομικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του UCL, Εκτελεστικός Διευθυντής στο Ινστιτούτο Δικαίου Ανταγωνισμού και Οικονομικών Jevons του UCL και Συνδιευθυντής στο Ινστιτούτο Παγκοσμίου Δικαίου. Επίσης είναι εκλεγμένος στην Έδρα Vincent Wright, Sciences PO στο Παρίσι και Ακαδημαϊκός Διευθύνων στο διεθνές δίκτυο BRICS που αφορά το Δίκαιο του Ανταγωνισμού και των Οικονομικών.

Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στα Πανεπιστήμια του Στρασβούργου και της Νέας Υόρκης. Απέκτησε το διδακτορικό του από τη Νομική Σχολή του  Πανεπιστημίου του Στρασβούργου. Έχει διατελέσει συνεργάτης ερευνητής στη Νομική Σχολή του Yale,  Επισκέπτης Καθηγητής σε διεθνή Ινστιτούτα και Πανεπιστήμια όπως στο PARIS II του Στρασβούργου, του Hong Kong, της Χιλής κλπ, ενώ είναι μέλος διεθνών συμβουλευτικών επιτροπών σε Ερευνητικά Ινστιτούτα όπως Antitrust Ινστιτούτο, Ινστιτούτο George Mason περί Παγκοσμίου Antitrust, ΗΠΑ, Πανεπιστήμιο Loyola του Σικάγο, Ινστιτούτο Μελετών περί Καταναλωτισμού και Antitrust, ΗΠΑ και άλλα. 

Επίσης είναι εκδότης, συνεκδότης και μέλος συντακτικών επιτροπών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 120 επιστημονικά συνέδρια, ενώ το συγγραφικό έργο σε βιβλία και επιστημονικά περιοδικά είναι πλούσιο.

Είναι κάτοχος σημαντικού αριθμού υποτροφιών και βραβείων από διεθνείς οργανισμούς, ενώ η έρευνά του έχει τύχει χρηματοδότησης από ανταγωνιστικούς φορείς και προγράμματα. 

ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΜΠΕΝΕΤΑΤΟΥ

Η Καλλιόπη Μπενετάτου είναι Πτυχιούχος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, με Μεταπτυχιακές Σπουδές στις Οικονομικές Επιστήμες και Διδάκτωρ υπό αναγόρευση στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Έχει δεκαετή εργασιακή θητεία (2009-2019) στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, αρχικά ως Προϊσταμένη και κατόπιν ως Δ/ντρια της Α’ Δ/νσης Οικονομικής Τεκμηρίωσης και σήμερα ως Προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προώθησης Ανταγωνισμού.

Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη σύνταξη νομοθετικών ρυθμίσεων, την ερμηνεία ιδιωτικών και δημοσίων συμβάσεων, τη διαμόρφωση πολιτικών στο πλαίσιο ευρωπαϊκών θεσμών. Με εξειδίκευση στα Οικονομικά του Ανταγωνισμού χαρακτηρίζεται από οργανωτικές, διοικητικές, συντονιστικές, αλλά και διαπραγματευτικές ικανότητες. 

Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με δημοσιεύσεις στο πεδίο του Δικαίου Ανταγωνισμού. Έχει διατελέσει ερευνήτρια στο Κέντρο Ερευνών Κ-NET, καθώς επίσης και Budgeting & Reporting Manager Ομίλου Γρ, Σαράντης Α.Β.Ε.Ε. Μιλά Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά. 

ΜΑΡΙΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

Η Μαρία Ιωαννίδου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Δίκαιο Ανταγωνισμού, στο Πανεπιστήμιο Queen Mary University του Λονδίνου. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου συνέχισε και τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Αστικό Δίκαιο. Ακολούθησαν σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Magister Juris (MJur), Master of Philosophy (MPhil) και Διδακτορικός Τίτλος στο Δίκαιο Ανταγωνισμού. Έχει διατελέσει Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανταγωνισμού, στην ΑΣΟEΕ, καθώς και στο Πανεπιστήμιο της Σουηδίας, ενώ είναι μέλος διεθνών επιστημονικών επιτροπών όπως Competition Law Scholars Forum (CLaSF), Academic Society for Competition Law (ASCOLA), European Law Institute (ELI), Competition Law Scholars Forum (CLaSF).

Είναι εκδότρια, συνεκδότρια και μέλος συντακτικών επιτροπών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, όπως Journal of Antitrust Enforcement, Journal of World Competition Law and Economics Review. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια, διαβουλεύσεις και επιστημονικές μελέτης, διαθέτοντας παράλληλα πλούσιο συγγραφικό έργο σε βιβλία και επιστημονικά περιοδικά. Επίσης, είναι κάτοχος υποτροφιών από Ελληνικούς Ιδρύματα, όπως το Ίδρυμα Λεβέντη και το ΙΚΥ. 

ΜΑΡΙΑ - ΙΩΑΝΝΑ ΡΑΝΤΟΥ 

Η Μαρία – Ιωάννα Ράντου είναι Ειδική Νομική Σύμβουλος (Single Resolution Expert) του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης, που αποτελεί το κεντρικό όργανο της Τραπεζιτικής Ένωσης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διετέλεσε συνεργάτης της Διεθνούς Δικηγορικής Εταιρείας Bird & Bird στις Βρυξέλλες, στους τομείς του Δικαίου του Ανταγωνισμού και της Ε.Ε.

Σπούδασε Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της  Θεσσαλονίκης και ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου. Από το 2005 είναι μέλος της Συντακτικής Ομάδας του νομικού περιοδικού World Competition Law and Economics Review και έχει συμμετάσχει σε Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια, έχοντας παράλληλα δημοσιεύσεις στο πεδίο του Δικαίου του Ανταγωνισμού σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Μιλά Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ο Σπίρτζης αγνόησε επιστολή που προέβλεπε ατύχημα από τα καλώδια στον Πόρο



Πριν από 15 μήνες, τον Μάη του 2018, η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων & Ασφάλειας Πτήσεων είχε προειδοποιήσει το υπουργείο Μεταφορών της προηγούμενης κυβέρνησης για πιθανό ατύχημα στο ελικοδρόμιο του Γαλατά.

Και φτάσαμε πριν δύο ημέρες στο τραγικό δυστύχημα με την πτώση του ελικοπτέρου που είχε ως αποτέλεσμα τους τρεις νεκρούς και τα πολλά αναπάντητα ερωτηματικά για την κατάσταση του ελικοδρομίου στον Γαλατά που δεν είχε άδεια και δεν πληροί της προδιαγραφές.

Μάλιστα, η ΕΔΑΑΠ στην τότε επιστολή της στις 11 Μαΐου 2018 αναφερόταν ξεκάθαρα ότι τα καλώδια στο οικόπεδο μπορεί να προκαλέσουν ατύχημα. Ο Πρόεδρος της ΕΔΑΑΠ ζητούσε να μπει σήμανση στα καλώδια που τελικά έριξαν το ελικόπτερο στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Πόρου και Γαλατά. «Τα εν λόγω καλώδια αποτελούν δυνητικά κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος (πρόσκρουση ελικοπτέρου) τόσο στη διαδικασία προσγείωσης όσο και μετά την απογείωση, ιδιαίτερα για τους μη γνωρίζοντες την περιοχή», έγραφε χαρακτηριστικά η προειδοποιητική επιστολή που απέστειλε στις 11/5/2018 – 15 μήνες πριν πέσει το ελικόπτερο- ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων & Ασφάλειας Πτήσεων (ΕΔΑΑΠ) Αθανάσιος Μπίνης, στον ΔΕΔΔΗΕ.

Όπως προκύπτει από την επιστολή -την οποία δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» με αφορμή το δυστύχημα με το ελικόπτερο- ο κύριος Μπίνης είχε επικοινωνήσει αρχικά με τον διευθυντή διεύθυνσης δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ ώστε να του επισημάνει την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για τα εναέρια καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς σήμανση, που βρίσκονται πάνω από το πεδίο προσγείωσης, προκειμένου να μη δημιουργηθούν στο μέλλον δυσχερείς καταστάσεις.

Η επιστολή


Η επιστολή της ΕΔΑΑΠ, που είχε κοινοποιηθεί στους προέδρους των ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ, στο διοικητή της ΥΠΑ και στο ΥΠΟΜΕ, αποδεικνύει ότι το πρόβλημα προϋπήρχε και δεν πάρθηκε κανένα μέτρο. Μάλιστα, είχε παρακαλέσει, στο πλαίσιο προαγωγής της ασφάλειας των πτήσεων, να εξεταστεί «η δυνατότητα σήμανσης των εν λόγω καλωδίων (τοποθέτηση σφαιρικών ανακλαστικών σημαντήρων κ.λπ.)».


Πηγή: iefimerida.gr 


Μητσοτάκης στη Le Figaro: Πρόσκληση σε Γάλλους επενδυτές


Αποκλειστική συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro παραχωρεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εν όψει της επίσκεψής του σήμερα Πέμπτη στο Παρίσι.

Με βασικό μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, αφήνοντας οριστικά πίσω της την δεκαετή κρίση και ότι διαθέτει μία ισχυρή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση και με στόχο να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα για την ελληνική οικονομία για την προσέλκυση επενδύσεων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά από σήμερα στο Παρίσι και τον Εμανουέλ Μακρόν τον κύκλο των συναντήσεων του με ξένους ηγέτες.

Ο πρωθυπουργός ο οποίος θα συνοδεύεται από την σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Πρόεδρο της Γαλλίας καθώς γνωρίζονται από την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομίας, ενώ είχαν συναντηθεί και όταν ο κ. Μακρόν επισκέφθηκε τη χώρα μας. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης συμφωνεί με πολλά από τα στοιχεία της ευρωπαϊκής ατζέντας του Εμανουέλ Μακρόν, όπως ο κοινός προϋπολογισμός και η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, ενώ θα στηρίξει και την πράσινη ατζέντα του Γάλλου Προέδρου και θα προτείνει να βρεθούν στην πρώτη γραμμή ώστε να ενισχυθεί και να αποκτήσει μόνιμες δομές ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα ο πρωθυπουργός θα απευθύνει κάλεσμα στους Γάλλους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και καταγράφονται ήδη στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, στο επιτόκιο-ρεκόρ για την έκδοση του νέου 7ετούς τίτλου, στη θετική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου και τη σημαντική βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος. Θα συνοδεύσει την πρόσκλησή του με δέσμευση για άμεση μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Βασικός στόχος πάντα και «απαράγραπτη δέσμευση του πρωθυπουργού», όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021, αίτημα το οποίο θα θέσει και στον Πρόεδρο Μακρόν αλλά και την επόμενη εβδομάδα στην συνάντηση που θα έχει με την Καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο.

Ο πρωθυπουργός θα οικοδομήσει την απαραίτητη αξιοπιστία για να προωθήσει μία «συμφωνία για την ανάπτυξη». Η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης ξεκινά από το ότι οι αγορές εμπιστεύονται το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της νέας ελληνικής κυβέρνησης και η χώρα βρίσκεται στην ορθή τροχιά για την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019. Παράλληλα η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα τηρήσει τον στόχο και το 2020. Θα θέσει έτσι τις παραμέτρους μιας συμφωνίας για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ελλάδα. Ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει επίσης από ελληνικής πλευράς, τη μείωση των φόρων που ήδη δρομολογείται, την ταχεία υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων και την απελευθέρωση της οικονομίας από γραφειοκρατικά εμπόδια. Συνολικά, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για τη μείωση των πλεονασμάτων θα τεθεί στη βάση της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται (αποκατάσταση εμπιστοσύνης, εντυπωσιακή μείωση επιτοκίων και αποδόσεων των ομολόγων) αλλά και του κοινού συμφέροντος της Ελλάδας και των εταίρων της για υψηλή ανάπτυξη η οποία βελτιώνει με καθοριστικό τρόπο και τη βιωσιμότητα του χρέους.

Στη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Μακρόν θα τεθούν και τα θέματα της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας, σε συνδυασμό με τη σταθερότητα και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημειώνεται ότι στην ελληνική αποστολή στο Παρίσι συμμετέχει και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Αλέξανδρος Διακόπουλος.

Με δεδομένες τις τελευταίες εξελίξεις, η παρουσία μεγάλων ενεργειακών εταιρειών στην ανατολική Μεσόγειο και νότια της Κρήτης δείχνει από τη μια πλευρά τις δυνατότητες επενδύσεων και συνεργασίας στο πεδίο αυτό, ενώ συμβάλλει στη διατήρηση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, ανέφεραν συνεργάτες του Μεγάρου Μαξίμου. Άλλωστε η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ και το μοναδικό μέλος της ΕΕ στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, αποτελεί τον βασικό πυλώνα σταθερότητας.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού (σε ώρα Ελλάδας) έχει ως εξής:

16.00: Άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο Ηλυσίων. Κοινές Δηλώσεις στον Τύπο κ. Πρωθυπουργού με Πρόεδρο κ. Μακρόν.
16.00-16.45: Παράλληλο πρόγραμμα κ. Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη. Ξενάγηση στο Προεδρικό Μέγαρο. Συνάντηση με την κ. Μακρόν.
16.15: Διευρυμένες συνομιλίες αντιπροσωπειών.
16.45: Κατ' ιδίαν συνάντηση κ. Πρωθυπουργού με Πρόεδρο κ. Μακρόν.

Με πληροφορίες της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ



Από αναταράξεις σε πτήση τραυματίστηκαν 14 άνθρωποι



Δέκα τέσσερις άνθρωποι έλαβαν τις πρώτες βοήθειες στη Μαδρίτη, αφότου το αεροσκάφος τους, που ανήκε στην ισπανική εταιρεία τσάρτερ Evelop, έπεσε σε σφοδρές αναταράξεις, κατά τη διάρκεια της πτήσης από τον Μαυρίκιο, έγινε γνωστό σήμερα από έναν αξιωματούχο της εταιρείας, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Το Airbus A330-343 προσγειώθηκε με ασφάλεια στο αεροδρόμιο Barajas της Μαδρίτης, χθες το βράδυ, μετά το περιστατικό που διήρκησε 15 δευτερόλεπτα, και συνέβη πάνω από την Αιθιοπία.

Τρία μέλη του πληρώματος βρίσκονται μεταξύ των τραυματιών. Σύμφωνα με μια πηγή από την εταιρεία, 11 επιβάτες αγνόησαν την ένδειξη να φορέσουν τη ζώνη τους, προτού το αεροσκάφος πέσει στις αναταράξεις.

Η εφημερίδα El Mundo μετέφερε σήμερα τη μαρτυρία ενός επιβάτη που περιέγραψε πως κατά τη διάρκεια των αναταράξεων, πολλοί άνθρωποι «εκσφενδονίστηκαν προς την οροφή του αεροπλάνου, πετούσαν στον αέρα, όπως ακριβώς βλέπουμε στις ταινίες».

«Νομίζαμε ότι θα πεθάνουμε» είπε στην El Mundo, προσθέτοντας ότι μόλις το αεροπλάνο προσγειώθηκε, οι επιβάτες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και αγκαλιάζονταν.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Παραλήρημα Τραμπ: Είμαι ο εκλεκτός, τα βάζω με την Κίνα και κερδίζω


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε παραλήρημα μεγαλείου δήλωσε ότι είναι ο «εκλεκτός» για να χειριστεί τις εμπορικές ανισορροπίες με την Κίνα, την ώρα που ερευνητές του Κογκρέσου προειδοποιούν ότι οι δασμοί που έχει επιβάλει μπορεί να μειώσουν την οικονομική απόδοση κατά 0,3% το 2020.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε : «Είμαι ο εκλεκτός... έτσι, τα βάζω με την Κίνα. Τα βάζω με την Κίνα στο εμπόριο. Και ξέρετε κάτι; Κερδίζω», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, διεκδικώντας έναν τίτλο που συνήθως αποδίδεται σε ηγετικές μορφές θρησκειών, όπως ο Ιησούς ή ο Μωάμεθ.

Ο Τραμπ παραδέχτηκε πάντως, για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες, ότι ένας εμπορικός πόλεμος με την Κίνα μπορεί να βλάψει την αμερικανική οικονομία, επιμένοντας όμως ότι δεν διαφαίνεται ύφεση στον ορίζοντα.




Εξαφάνιση ανήλικου αγοριού από το Παλαιό Φάληρο



Την εξαφάνιση ενός ανήλικου αγοριού κινεζικής καταγωγής από το Παλαιό Φάληρο, έκανε γνωστή το Χαμόγελο του Παιδιού μέσω της ειδοποίησης «Amber Alert Hellas».

Ειδικότερα, στις 19/8/2019, στις 19:30 ώρα, εξαφανίστηκε από το σπίτι του στο Παλαιό Φάληρο, ο Γκανγκζενγκ Τζου, 13 ετών, κινεζικής καταγωγής.

Ο Γκανγκζενγκ Τζου έχει ύψος 1,65μ., κανονικό βάρος, μαύρα μάτια και μαύρα κοντά μαλλιά. Το παιδί μιλάει μόνο την κινεζική γλώσσα και πιθανόν δεν μπορεί να επικοινωνήσει και να ζητήσει βοήθεια.



Το «Χαμόγελο του Παιδιού» ενημερώθηκε την Τετάρτη 21/08/2019 για την εξαφάνιση του και προέβη στην ενεργοποίηση του Εθνικού Συντονιστικού Προγράμματος έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών «Amber Alert Hellas» κατόπιν εισαγγελικής εντολής.

Οποιοσδήποτε έχει κάποια πληροφορία, παρακαλείται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» όλο το 24ωρο, στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» καθώς και σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας.


Επιτέλους πράσινο φως για την επένδυση στο Ελληνικό


Το «πράσινο» φως προκειμένου να ξεμπλοκάρει η επένδυση του Ελληνικού έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), ανοίγοντας τον δρόμο για την επανέκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού, η οποία αποτελεί το πρώτο βήμα για να ξεμπλοκάρει η επένδυση.

Τα μέλη του ΚΑΣ αποφάσισαν ομόφωνα την Τετάρτη να τροποποιήσουν την υπουργική απόφαση της πρώην κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που προκαλούσε τριβές με την ανάδοχο εταιρεία στο Ελληνικό.

Ειδικότερα, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) υπό τη νέα σύνθεσή του και μετά από πολύωρη συνεδρίαση γνωμοδότησε υπέρ της απάλειψης από την υπουργική απόφαση, που θα εκδοθεί, του όρου να ελέγχει η αρχαιολογία κάθε μελέτη και κάθε σχέδιο στο ακίνητο των 6.000 στρεμμάτων, συντασσόμενο ουσιαστικά και με τη σχετική απόφαση του ΣτΕ.

Σύμφωνα με την τροποποίηση αυτή, θα πρέπει οι επενδυτές να καταθέτουν μελέτες αρχιτεκτονικές και περιβαλλοντικές για παρεμβάσεις μόνο εντός κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και όχι για όλη την έκταση της επένδυσης.

Επιπλέον, η εταιρία θα πρέπει να καταθέτει αντίστοιχες μελέτες και για τις όψεις πολυόροφων κτιρίων που θα εφάπτονται με τους χώρους αυτούς.

Φαίνεται επίσης πως θα υπάρξει αδόμητη ζώνη 20 μέτρων πέριξ των αρχαιολογικών χώρων ή μνημείων και έλεγχος των μορφών κτιρίων σε κοντινή απόσταση από μνημεία.

Στη γνωμοδότηση θα περιλαμβάνεται και ένας ακόμα όρος, σύμφωνα με τον οποίο οι αρχαιότητες οι οποίες θα έρθουν στο φως στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού θα προστατεύονται από τις κείμενες διατάξεις της Αρχαιολογικής Νομοθεσίας.


Κρεμάστηκε από το μπαλκόνι του σπιτιού του



Τυχερός στη ατυχία του ήταν ένας άντρας στην Ξάνθη, όταν ζαλίστηκε και κρεμάστηκε από το μπαλκόνι του, το μεσημέρι της Δευτέρας. 

Ο άντρας είχε πιαστεί από τα εξωτερικά κάγκελα του σπιτιού για αρκετή ώρα και προσπαθούσε να κρατηθεί.

Περαστικοί που τον είδαν ανέβηκαν στο διαμέρισμα και με αρκετή δυσκολία τον τράβηξαν πάνω. 

Ένας στρατιωτικός έσπασε την πόρτα του σπιτιού, και τον τράβηξε από το μπαλκόνι.

Στο σημείο έφτασε η πυροσβεστική, χωρίς τελικά να χρειαστεί η επέμβασή της.




Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της Ε.Σ.ΑμεΑ



Ως απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την στρατηγική που θα ακολουθηθεί για την ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων των Ατόμων με Αναπηρία κατά την υποδοχή του προέδρου και εκπροσώπων της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ) στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι ο συντονισμός αυτής της στρατηγικής θα γίνεται σε επίπεδο πρωθυπουργικού γραφείου με εποπτεύοντα τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη «έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι η στρατηγική θα έχει τα οριζόντια χαρακτηριστικά που απαιτείται».

Στην έναρξη της συνάντησης ο Πρωθυπουργός δήλωσε:

«Σε συνέχεια των συστηματικών επαφών κατά το παρελθόν, έχω τη μεγάλη χαρά να σας υποδέχομαι  και επίσημα στο Μέγαρο Μαξίμου. Επαναλαμβάνω και από τη θέση του Πρωθυπουργού ότι αποτελεί απόλυτη προτεραιότητά μου μια εμπεριστατωμένη και συνεκτική στρατηγική που θα αντιμετωπίζει ουσιαστικά και αποτελεσματικά τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία. Δεδομένου ότι στο μείζον αυτό θέμα έχει οριζόντια χαρακτηριστικά και αφορά αρμοδιότητα πολλών υπουργείων, η στρατηγική αυτή θα συντονίζεται από το πρωθυπουργικό γραφείο και από εμένα προσωπικά διά του υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη».

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Ιωάννης Βαρδακαστάνης δήλωσε:

«Κύριε Πρόεδρε, είναι εξαιρετική η τιμή που σας συναντούμε σήμερα. Εμείς, όπως λέγεται, προσπαθούμε να δουλεύουμε με συστηματικό  και οργανωμένο τρόπο μεταφέροντας και τη γνώση και την εμπειρία που αποκτούμε από την ευρωπαϊκή και διεθνή μας δράση και εμπειρία. Σε συνέχεια της συνάντησης που είχαμε στη Συνομοσπονδία στις 10 Σεπτέμβρη και της εξαιρετικής τοποθέτησης που κάνατε τότε, σας καταθέσαμε στις 15 Ιουλίου την πρότασή μας για ένα 4ετές πρόγραμμα δημόσιων πολιτικών για άτομα με αναπηρία, όπως ακριβώς τα είχαμε συζητήσει. Εξηγούσα μόλις προ ολίγου στον κ Υπουργό ότι έχουμε μπει στη δεύτερη φάση επεξεργασίας αυτού του προγράμματος, αυτής της πρότασης αναζητώντας τι θα θεωρούσαμε εμείς εμβληματική πολιτική και πρωτοβουλία ανά Υπουργείο. Γιατί το σημαντικό είναι να πηγαίνεις σε αυτό που είναι ο πυρήνας για να χτίζεις πάνω σε αυτόν τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Και νομίζουμε ότι η χώρα είναι έτοιμη για μια εξαιρετική μεταρρυθμιστική προσπάθεια στα ζητήματα των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Σε 15 μέρες η χώρα θα εξεταστεί από την Επιτροπή του ΟΗΕ. Ξέρω ότι θα υπάρξει πολύ σημαντική Ελληνική αντιπροσωπεία εκεί, θα ηγηθώ εγώ της αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας στη συνάντηση εκεί. Στόχος νομίζω όλων  μας είναι, έχοντας κατά νου ότι βεβαίως η χώρα μας πέρασε 10 χρόνια δύσκολα, ότι  τώρα μπορεί σε αυτό το νέο ξεκίνημα που κάνει να θέσει και τα θέματα των ατόμων με αναπηρία στο επίκεντρο της πολιτικής».

Πρωθυπουργός: «Χαίρομαι που θίξατε το χρονικό πλαίσιο της 4ετίας διότι αυτό  συμπίπτει και με τον κυβερνητικό ορίζοντα και καταδεικνύει ότι οι πολιτικές αυτές είναι βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες. Εγώ θέλω να σας επαναλάβω την απόλυτη αφοσίωσή μου στην υλοποίηση μιας τολμηρής πολιτικής για τα άτομα με αναπηρία και όπως σας είχα πει και όταν είχαμε βρεθεί στα γραφεία της Ομοσπονδίας, γνωρίζετε και τα προσωπικά μου βιώματα. Και θεωρώ ότι με κάποιο τρόπο αποτελεί και ένα φόρο τιμής προς ένα πρόσωπο τη Μαρίκα Μητσοτάκη η οποία πρώτη με θάρρος τότε και με κόστος έβαλε στο δημόσιο διάλογο τα ζητήματα της αναπηρίας, μιλώντας η ίδια για το πρόβλημά της ίσως σε μια εποχή που η κοινωνία δεν ήταν ακόμη έτοιμη και ώριμη να μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά. Όμως τώρα είμαστε και έτοιμοι και ώριμοι και βγαίνοντας πια η χώρα από την κρίση δεν υπάρχει η δικαιολογία γιατί να μην μπορεί να υλοποιήσει μια τέτοια πολιτική. Οπότε εμείς είμαστε πάντα ανοιχτοί, εγώ ως συνομιλητής σε επίπεδο Πρωθυπουργικού Γραφείου διά του Υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη ο οποίος θα συντονίζει και όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και νομίζω ότι το επόμενο βήμα είναι να μπορούμε να συμφωνήσουμε πια σε ένα κοινό σχέδιο δράσης με ξεκάθαρα μέσα, χρονικά ορόσημα και, κυρίως, μετρήσιμους δείκτες αποτελεσματικότητας».

Στη διάρκεια της συνάντησης ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ανέλυσε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που αφορούν στα άτομα με αναπηρία και τόνισε ότι είναι ανοιχτός στο διάλογο και σε προτάσεις για τη  διαμόρφωση των πολιτικών και των νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν ενώ ο κ. Βαρδακαστάνης κατέθεσε τις θέσεις προτάσεις της Συνομοσπονδίας σε σειρά κρίσιμων ζητημάτων για τα ΑμεΑ.

Ανάμεσα στις προτάσεις που συζητήθηκαν και θα προωθηθούν προς υλοποίηση είναι:

Η συγκρότηση διαρκούς τεχνικής επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων των συναρμόδιων υπουργείων και της συνομοσπονδίας για θέση και επεξεργασία προτάσεων.
Η δημιουργία Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας σε επίπεδο Πρωθυπουργού η οποία θα επιβλέπει την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για τα ΑμεΑ και θα εισηγείται ρυθμιστικές παρεμβάσεις.
Η άμεση ενσωμάτωση του προστατευτικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα κωδικοποιεί τις διάσπαρτες νομοθετικές διατάξεις και θα εισάγει τις αναγκαίες παρεμβάσεις.

Ο Υπουργός Επικρατείας και ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ συμφώνησαν να βρίσκονται σε τακτική επαφή για την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων.


Έρχεται μεγάλη σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας κάνει τον "επιτυχημένο"



Η αλλαγές που θέλει να κάνει ο δήθεν "επιτυχημένος" Τσίπρας προκαλούν εσωκομματικές τριβές, και συντάσσονται διαφορετικές δυνάμεις μέσα στο κόμμα κοιτώντας τον περίεργα. Οι ενέργειες του δήθεν "επιτυχημένου" προκαλούν αντίθεσης, καθώς το ιδεολογικό ακροαριστερό υπόβαθρο που είναι η βάση του κόμματος δεν θα το ανεχτεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πορευόταν και πορεύεται μέσα από τις εσωτερικές του, ιδεολογικές και υπαρξιακές, αντιθέσεις και έχει ανεχτεί πολλά μέχρι σήμερα όπως τους τελειωμένους και ότι περίσσεψε που μάζεψε ο Τσίπρας από ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για να διευρύνει το κόμμα.

Οι βασικοί αντίπαλοι του Τσίπρα είναι όλοι οι ακροαριστεροί όπως ο Νίκος Φίλης, ο Νίκος Βούτσης κ.ά., που δεν θέλουν κανένας από τους τελειωμένους που μάζεψε ο Τσίπρας, ούτε να περάσει το κόμμα από την αριστερή του καταβολή στην σοσιαλδημοκρατία.

Το πρώτο "θύμα" των πολιτικών αναζητήσεων του Τσίπρα για αυτό που θέλει να κάνει είναι ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης που εξελέγη πέρυσι τέτοιο καιρό γραμματέας με 88% και να βάζει στην θέση του τον Νάσο Ηλιόπουλο.

Το προεδρικό σχέδιο πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί και επιβάλλεται η αλλαγή των συσχετισμών και του γραμματέα για να προωθηθεί πιο εύκολα, οπότε θα πέσουν κεφάλια και η σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αναπόφευκτη.