Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019

Ραδιο-σήματα FRB: Σήματα από το διάστημα ανακάλυψαν επιστήμονες – Τι δήλωσαν



Οι επιστήμονες ανακάλυψαν 8 νέα ραδιο-σήματα, τύπου FRB. Εντόπισαν αινιγματικά σήματα που εκπέμπονταν από το διάστημα σύμφωνα με δημοσίευμα του «Science Alert».

Αινιγματικά ραδιο-σήματα από το διάστημα φέρεται να έχουν λάβει οι επιστήμονες στον πλανήτη Γη, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Science Alert».

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για οκτώ ειδικά επαναλαμβανόμενα ραδιο-σήματα, τύπου FRB (Fast Radio Bursts), τα οποία εκπέμπονται από το διάστημα.

H νέα ανακάλυψη ανεβάζει τον αριθμό των μέχρι στιγμής καταγεγραμμένων και γνωστών FRB σε δέκα.

Στις αρχές του 2019, οι επιστήμονες γνώριζαν για την ύπαρξη ενός μόνου επαναλαμβανομένου ραδιο-κύματος, ενώ το δεύτερο έγινε γνωστό μόλις τον Ιανουάριο.

«Νομίζω ότι τα ευρήματα θα βοηθήσουν να βρούμε τι ακριβώς παράγει τα επαναλαμβανόμενα FRB» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο φυσικός Ζίγκι Πλέουνις, καθηγητής στο ΜcGill University.

Η πρόσφατη ανακάλυψη καταδεικνύει επίσης, ότι «παρότι όλα τα FRB είναι επαναλαμβανόμενα, ορισμένα είναι πιο ενεργά από τ’ άλλα».

«Όπως ορισμένα ηφαίστεια είναι πιο ενεργά από κάποια άλλα» έσπευσε να σχολιάσει ο Πλέουνις.


Πηγή : pentapostagma.gr



Ισόβια στον πρώην εργαζόμενο της Blackwater για το πολύκροτο μακελειό στη Βαγδάτη



Ο Νίκολας Σλέιτεν, πρώην εργαζόμενος της εταιρείας ιδιωτικής ασφάλειας Blackwater, καταδικάστηκε χθες Τετάρτη να εκτίσει ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία ιρακινού αμάχου στη διάρκεια μακελειού σε πλατεία στη Βαγδάτη το 2007, η οποία είχε προκαλέσει αγανάκτηση σε όλον τον κόσμο.

Ανέμενε την ποινή του

Ο Σλέιτεν κρίθηκε ένοχος για φόνο εκ προμελέτης τον Δεκέμβριο και ανέμενε την απαγγελία της ποινής του.

Είχε ήδη κριθεί ένοχος το 2014 για φόνο και είχε καταδικαστεί και τότε να εκτίσει ισόβια, όμως εφετείο ακύρωσε εκείνη την ετυμηγορία.

Ο πρώην εργαζόμενος της εταιρείας κρίθηκε ένοχος στη δίκη για τον φόνο του Αχμεντ Χάιθαμ Αχμεντ αλ Ρουμπία, φοιτητή ιατρικής, τη 16η Σεπτεμβρίου 2007, όταν εργαζόμενοι της Μπλάκγουοτερ – η οποία έκτοτε έχει αλλάξει αρκετές φορές όνομα – είχαν ανοίξει πυρ με πολυβόλα και είχαν ρίξει χειροβομβίδες σε πολυσύχναστη διασταύρωση ενώ κινούνταν στη Βαγδάτη με θωρακισμένα αυτοκίνητα.

Παιδιά και γυναίκες ανάμεσα στα θύματα

Από τα πυρά και τις χειροβομβίδες τους σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι, δέκα άνδρες, δύο γυναίκες και δύο παιδιά, ενώ δεκαοκτώ ακόμη πολίτες τραυματίστηκαν.

Οι εργαζόμενοι της εταιρείας είχαν διαβεβαιώσει πως αντέδρασαν διότι δέχθηκαν πυρά από αντάρτες, ισχυρισμό τον οποίο αντέκρουσαν αυτόπτες μάρτυρες και εισαγγελείς.

Η αναίτια σφαγή προκάλεσε διεθνές σκάνδαλο και γενίκευσε τη δυσφορία των Ιρακινών έναντι των Αμερικανών. Η Μπλάκγουοτερ μετατράπηκε στο σύμβολο των εταιρειών ιδιωτικής ασφάλειας που κατηγορούνται πως δρουν με πλήρη ατιμωρησία βάσει συμβάσεων που υπογράφουν με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

«Δικαστική πλάνη»

Κατά τη διάρκεια της απαγγελίας της ποινής του χθες Τετάρτη, ο Νίκολας Σλέιτεν χαρακτήρισε την καταδίκη του «δικαστική πλάνη», σύμφωνα με την εφημερίδα The New York Times.

Το 2014, στην πρώτη δίκη για την υπόθεση, τρεις πρώην συνάδελφοί του καταδικάστηκαν σε 30ετή κάθειρξη για τις δολοφονίες των άλλων 13 αμάχων.


Πηγή: ΑΠΕ
in.gr


Διεθνείς αντιδράσεις για την πολιτική κρίση το Χονγκ Κονγκ



Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα πως τα δικαιώματα του λαού του Χονγκ Κονγκ και το κράτος δικαίου πρέπει να γίνονται σεβαστά, καθώς παρότρυνε την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ και τους διαδηλωτές να αποφύγουν την κλιμάκωση και να επιδιώξουν το διάλογο έπειτα από εβδομάδες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και συγκρούσεων με την αστυνομία.

Το Πεκίνο αντιμετωπίζει από την αρχή Ιουνίου διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, οι οποίες αποτελούν τη μεγαλυτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει η κινεζική εξουσία μετά την επιστροφή του εδάφους αυτού από τη Βρετανία, το 1997.

«Πρέπει να γίνουν τα πάντα για την αποφυγή της βίας και για την εξεύρεση επιλογών για μια λύση μέσα από το διάλογο», τόνισε η Μέρκελ, έπειτα από συνάντησή της στο Βερολίνο με τον Λιθουανό πρόεδρο Γκιτάνας Ναουσέντα

Η γερμανική κυβέρνηση εργάζεται για την ενθάρρυνση του διαλόγου «αλλά στη βάση των ισχυόντων νόµων στο Χονγκ Κονγκ» που θα διασφαλίζουν την ελευθερία της έκφρασης και το κράτος δικαίου, πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λεντριάν κάλεσε τις αρχές της πρώην βρετανικής αποικίας σήμερα να επανεκκινήσουν τις συνομιλίες με τους διαδηλωτές για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην κρίση.

«Καλώ όλα τα μέρη, ιδιαίτερα τις αρχές του Χονγκ Κονγκ, να επαναφέρουν τον διάλογο ώστε να βρεθεί μια ειρηνική λύση σε αυτή την κρίση και να τεθεί ένα τέλος στην κλιμάκωση της βίας», ανέφερε ο Γάλλος ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του.

Χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στην ημιαυτόνομη περιοχή να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποκλιμακώσουν επειγόντως την κατάσταση.

Την Δευτέρα ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό εξέφρασε την έντονη ανησυχία για την πολιτική κρίση στο Χονγκ Κονγκ, όπου ζουν περίπου 300.000 Καναδοί υπήκοοι, και παρότρυνε τις κινεζικές αρχές να αντιμετωπίσουν με διακριτικότητα τις διαδηλώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στην Εύβοια



Κοντά στους ανθρώπους που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή για την κατάσβεση πυρκαγιάς στην Εύβοια, βρέθηκε ο Πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κινητό Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής «Όλυμπος», ενημερώθηκε για την τρέχουσα κατάσταση στα διάφορα πύρινα μέτωπα.

Παρόντες ήταν, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο απερχόμενος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, ο νέος Περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός, ο δήμαρχος Διρφύων -Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς, και οι βουλευτές Νέας Δημοκρατίας του νομού Εύβοιας, Σίμος Κεδίκογλου και Αθανάσιος Ζεμπίλης.

Ο Πρωθυπουργός στις δηλώσεις του, ευχαρίστησε τις γυναίκες και τους άντρες που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους στη μάχη με τις φλόγες, ανακοίνωσε πως θα κινηθεί άμεσα η διαδικασία για να αποκατασταθούν οι αγρότες από τον ΕΛΓΑ για τις καταστροφές που υπέστησαν στην περιουσία τους και προανήγγειλε πως το επόμενο χρονικό διάστημα, θα προχωρήσουν δραστικές παρεμβάσεις στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί συνολικά η Πολιτική Προστασία.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης μετέβη σε περιοχή έξω από το χωριό Μακρυμάλλη στην κεντρική Εύβοια, για να δει από κοντά τις ζημιές που προκάλεσε την πυρκαγιά.

Ακολουθούν οι πλήρεις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας:

Κ. Μητσοτάκης: «Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στις γυναίκες και τους άνδρες της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας, του Στρατού, της Αστυνομίας, του προσωπικού του Δήμου, της Περιφέρειας, στους εκατοντάδες εθελοντές οι οποίοι προσφέρθηκαν να έρθουν να υποστηρίξουν αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, για να αντιμετωπίσουμε μια εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά.

Τα πράγματα, πλέον, είναι καλύτερα. Αλλά, όπως είπε και ο Γενικός Γραμματέας, δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός και θα παρακαλούσα όλες και όλους να ακούν προσεκτικά τις εντολές και τις οδηγίες της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής.

Θα αρχίσει πολύ σύντομα το δύσκολο έργο της καταγραφής της έκτασης της ζημιάς. Έχω, ήδη, ζητήσει να υπάρξει άμεση αποτύπωση, ώστε να κινηθεί η διαδικασία για να αποκατασταθούν οι αγρότες από τον ΕΛΓΑ για τις καταστροφές που υπέστησαν στην περιουσία τους. Και από εκεί και πέρα, να κινηθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες, ώστε να επιτρέψουμε στην ίδια τη φύση να ξεκινήσει από μόνη της το έργο της δύσκολης και μακροχρόνιας αποκατάστασης της καταστροφής, η οποία συντελέστηκε.

Θα επαναλάβω και εγώ ότι, για μένα προσωπικά, η Πολιτική Προστασία είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Για την Κυβέρνησή μας, πρώτο μέλημα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Αμέσως μετά, η προστασία των περιουσιών και καθώς η αντιπυρική περίοδος θα φτάνει προς το τέλος της θα αξιοποιήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να κάνουμε δραστικές παρεμβάσεις στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί συνολικά η Πολιτική Προστασία.

Θέλω και πάλι να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου και προσωπικά στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Σε όλες και σε όλους οι οποίοι, άυπνοι, τις τελευταίες ημέρες καταβάλουν όλη αυτή την προσπάθεια, ώστε να μπορέσουμε να αναμετρηθούμε με ακραία φυσικά φαινόμενα, τα οποία, δυστυχώς, θα είναι μαζί μας για πολλά χρόνια ακόμα. Και οφείλουμε σε εθνικό, αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως τόνισα και στη συνάντηση που είχα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, κ. Στυλιανίδη, να είμαστε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι.

Τέλος, να επισημάνω ότι δεν έχει τελειώσει ακόμα η αντιπυρική περίοδος και θα χρειαστεί εγρήγορση μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου απ’ όλες και απ’ όλους, ώστε να περιορίσουμε στο ελάχιστο τη ζημιά που θα γίνει από τις δασικές πυρκαγιές. Ευχαριστώ πολύ».

Ν. Χαρδαλιάς: «Υποδεχτήκαμε τον Πρωθυπουργό σήμερα στο Συντονιστικό Κέντρο «Όλυμπος». Η καρδιά του επιχειρησιακού πλάνου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας δίνουν μια δύσκολη μάχη εδώ στην Εύβοια, εδώ στα Ψαχνά. Ο αγώνας συνεχίζεται. Η προσπάθεια συνεχίζεται. Η συγκυρία η καιρική και οι καταστάσεις επιβάλλουν εγρήγορση και την παράκληση σε όλους να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να αποφεύγουμε ενέργειες που μπορεί να δημιουργήσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Λίγα λόγια, πολύ δουλειά. Το ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας είναι στοίχημα και είναι στοίχημα ζωής για όλους όσους εμπλεκόμαστε με αυτή


Οργανωμένο σχέδιο! 31 δασικές πυρκαγιές σε ένα 24ωρο



Μόνο με οργανωμένο σχέδιο μπορείς να το χαρακτηρίσεις όταν από τις 19:00 της 13ης Αυγούστου έως τις 19:00 της 14ης Αυγούστου 2019, εκδηλώθηκαν 31 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν: 864 πυροσβέστες, 297 οχήματα, 36 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), ενώ περιοδικά επιχείρησαν όλα τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης, 2 συντονιστικά ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς και 2 αεροσκάφη από Ιταλία, μετά από αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (RescEU).