Κυριακή 26 Μαΐου 2019

Τεράστια αλλαγή στα διπλώματα οδήγησης: Ποιοι πρέπει να δώσουν ξανά εξετάσεις


Παράβολο συνολικού κόστους 113 ευρώ πρέπει να πληρώσουν ηλεκτρονικά οι οδηγοί ηλικίας άνω των 74 ετών που θέλουν να ανανεώσουν το δίπλωμα οδήγησής τους, ενώ θα πρέπει να δώσουν και πάλι τις σχετικές εξετάσεις.

Στα ηλεκτρονικά παράβολα κόστους 113 ευρώ συμπεριλαμβάνονται αναλυτικά τα εξής:

Ανανέωση άδειας οδήγησης 50 ευρώ (κωδικός e-παραβόλου «23»).
Εκτύπωση εντύπου άδειας οδήγησης 30 ευρώ (κωδικός e-παραβόλου «28»).
Χαρτόσημο ανανέωσης άδειας οδήγησης 18 ευρώ (κωδικός e-παραβόλου «65»).
Δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς (Πρακτική εξέταση) 15 ευρώ (κωδικός e-παραβόλου «2038»).
Σημείωση: Υπάρχει επιπλέον χρέωση (προμήθεια) για κάθε παράβολο από οποιαδήποτε τράπεζα.

Επίσης, αν η άδεια οδήγησης είναι φθαρμένη ή έχουμε αλλαγή στοιχείων, χρειάζεται επιπλέον παράβολο 9,02 ευρώ.

Τι ισχύει για την πρακτική εξέταση

Η πρακτική εξέταση ξεκινά με τον έλεγχο από τον εξεταστή των απαραίτητων εγγράφων του οδηγού (όπως ταυτότητα, διαβατήριο και άδεια οδήγησης) και του οχήματος (άδεια κυκλοφορίας, δελτίο τεχνικού ελέγχου, κάρτα καυσαερίων, ασφαλιστήριο συμβόλαιο ή ειδικό σήμα ασφάλισης, απόδειξη πληρωμής τελών κυκλοφορίας) και έπειτα ακολουθεί η ουσιαστική πρακτική εξέταση από τον εξεταστή.

Σε έγγραφο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προς τις Διευθύνσεις Μεταφορών αλλά και τις ασφαλιστικές εταιρείες τονίζεται, ότι, κατά την πρακτική εξέταση των οδηγών άνω των 74 ετών, δεν διενεργούνται οι ειδικές δοκιμασίες, εξαιρουμένων:

του ελέγχου για την προετοιμασία του οχήματος και επιπλέον, κατά την εξέταση με δίκυκλο, του ελέγχου για τη χρήση κράνους και λοιπών προστατευτικών.

του ελέγχου για τη λήψη μέτρων ασφαλείας κατά την έξοδο από το όχημα, ή αντιστοίχως, κατά την εξέταση με δίκυκλο, του ελέγχου για την ακινητοποίηση, στάθμευση δικύκλου και ασφαλή απομάκρυνση από αυτό.


Πηγή


Δυσαρέσκεια στην ΕΛ.ΑΣ από την παρουσία του Αρχηγού της σε προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ



Πρώτη φορά αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ παρευρεύθηκε σε ανοικτή κομματική συγκέντρωση – Νέος κύκλος αμφισβητήσεων των επιλογών του.

Αλγεινές εντυπώσεις, απογοήτευση και ερωτηματικά προκάλεσε στις τάξεις δεκάδων χιλιάδων αστυνομικών η παρουσία του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ Αριστείδη Ανδρικόπουλου αλλά και του Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος Χρήστου Δραγατάκη στην προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα – την Παρασκευή – με κεντρικό ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, «η παρουσία της ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ στην συγκέντρωση του Συντάγματος είναι δείγμα της παρέμβασης του μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΛ.ΑΣ. Είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία αρχηγός της Αστυνομίας επιδεικνύει με τέτοιο απροσχημάτιστο τρόπο την κομματική ταυτότητα του».

Πολλοί θεωρούν ότι αυτό ήταν το κύριο κριτήριο για τις εκδιώξεις τους τελευταίους μήνες – και σε δύο διαδοχικές κρίσεις – δεκάδων σημαντικών αξιωματικών του Σώματος, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτή η κατάσταση αποσύνθεσης στην ΕΛΑΣ με τις διαδοχικές επιθέσεις αντιεξουσιαστών, την αδυναμία αντίδρασης, την αποψίλωση των αστυνομικών υπηρεσιών και την κακή κατανομή αστυνομικών δυνάμεων που αναλώνονται σε φρουρήσεις χωρίς νόημα. Κι όλα αυτά ενώ δεκάδες ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί  αμφισβητούν τις σπασμωδικές  επιλογές του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ ενώ υπάρχουν καθημερινές προστριβές στην λεωφόρο Κατεχάκη.

Αρκετοί δε πιστεύουν ότι ο κ. Ανδρικόπουλος έχει χάσει το έρεισμα του στους ενστόλους, με πολλούς να του αποδίδουν ότι είχε μικρές υπηρεσιακές δυνατότητες και αντλούσε την ισχύ του από τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Η παρουσία του στο Σύνταγμα την Παρασκευή πολλαπλασιάζει αυτές τις αιτιάσεις. Κι ασφαλώς το μέλλον της Αστυνομίας, με τέτοιους εμφανείς κομματικούς διαχωρισμούς από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ, είναι δυσοίωνο, σύμφωνα πάντα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

Σημειώνεται ότι και ο κ. Δραγατάκης, που έχει κι αυτός γνωριμία με υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, έχει παραμείνει την τελευταία τετραετία στις κορυφαίες θέσεις της ΕΛ.ΑΣ, παρότι υπάρχει αμφισβήτηση της επιλογής του.

Επιπροσθέτως, ο κ. Ανδρικόπουλος τοποθετήθηκε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ λίγο μετά τη τραγωδία στο Μάτι και την αποπομπή του μέχρι τότε αρχηγού Κ. Τσουβάλα, στον οποίο υπενθυμίζεται ότι δεν αποδόθηκαν κατηγορίες για την πύρινη λαίλαπα. Ο κ. Ανδρικόπουλος πίεζε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του να προχωρήσει σε εκκαθαρίσεις υψηλόβαθμων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ, στους οποίους απέδιδε πλημμελείς, εσφαλμένες ενέργειες, κυρίως στην αντιμετώπιση των αναρχικών.

Παρότι υπήρξαν αντιδράσεις, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας  Τάξης συμφώνησε μαζί του κι υπήρχαν δύο αμφιλεγόμενες διαδικασίες κρίσεων στην ΕΛ.ΑΣ, οπότε κι αποπέμφθηκαν πολλοί έμπειροι αξιωματικοί. Κάτι που είχε αντίκτυπο στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ και στην απόδοση των αρχών ασφαλείας. Με τις καταδρομικές επιθέσεις των αναρχικών να συνεχίζονται με μεγαλύτερη σφοδρότητα, παρότι ο περιορισμός τους εμφανιζόταν σαν «κριτήριο» της  αποπομπής πολλών στελεχών της Αστυνομίας.


ΒΑΣΙΛΗΣ Γ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΟ ΒΗΜΑ



Νέα ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων νερού σε μορφή πάγου στον Αρη



Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν την ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων νερού σε μορφή πάγου, θαμμένων ενάμιση χιλιόμετρο κάτω από την άμμο στο βόρειο πόλο του Αρη.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Τέξας και της Αριζόνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Geophysical Research Letters" της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης (AGU), ανέλυσαν στοιχεία από το δορυφόρο MRO της NASA που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον «κόκκινο» πλανήτη εδώ και χρόνια. Το όργανο ραντάρ SHARAD μπορεί να διεισδύσει σε βάθος έως περίπου δύο χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη.

Τα ευρήματα -τα οποία επιβεβαιώθηκαν από ανεξάρτητη μελέτη του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς που έκανε χρήση δεδομένων βαρύτητας αντί ραντάρ και δημοσιεύθηκε στο ίδιο περιοδικό- θεωρούνται σημαντικά, επειδή αποκαλύπτουν άγνωστα έως τώρα αποθέματα νερού.

Σε μερικά σημεία τα στρώματα άμμου και πάγου έχουν περιεκτικότητα νερού σε ποσοστό έως 90%. Αν λιώσουν αυτοί οι πάγοι, εκτιμάται ότι θα καλύψουν όλο τον πλανήτη με νερό βάθους τουλάχιστον ενάμισι μέτρου.

«Δεν περιμέναμε να βρούμε τόσο πολύ νερό σε αυτή την περιοχή. Πιθανότατα πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο απόθεμα νερού στον Αρη μετά από τις καλυμμένες με πάγο περιοχές στους δύο πόλους», δήλωσε ο ερευνητής Στέφανο Νερότσι.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα υπόγεια στρώματα πάγου σχηματίστηκαν στη διάρκεια παλαιότερων εποχών παγετώνων στον Αρη. Κάθε φορά που ανέβαινε η θερμοκρασία, ένα μέρος των πάγων καλυπτόταν από άμμο, η οποία προστάτευσε τους πάγους από την ηλιακή ακτινοβολία, γι' αυτό δεν έλιωσαν μέχρι σήμερα και το νερό δεν εξατμίστηκε στην ατμόσφαιρα.

Οι μεταβολές στην τροχιά και την κλίση του άξονα περιστροφής του Αρη ήταν οι βασικές αιτίες για τις περιοδικές κλιματικές μεταβολές στο παρελθόν του Αρη, με συνέπεια να εναλλάσσονται εποχές παγετώνων με πιο ζεστές εποχές. Περίπου κάθε 50.000 χρόνια ο Aρης «γέρνει» περισσότερο προς τον Ήλιο και στη συνέχεια επανέρχεται σε μια πιο κάθετη θέση.

Oταν η κλίση του αυξάνει, οι πάγοι υποχωρούν ή λιώνουν τελείως, ενώ όταν ο πλανήτης είναι πιο όρθιος και ο ισημερινός του «βλέπει» τον Ηλιο, οι πολικοί πάγοι αυξάνουν.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι οι πάγοι που είχαν σχηματιστεί παλαιότερα στους πόλους είχαν χαθεί. Ομως, τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι στην πραγματικότητα μεγάλοι όγκοι πάγου έχουν διασωθεί, απλώς είναι κρυμμένοι πιο βαθιά κάτω από την επιφάνεια, παγιδευμένοι ανάμεσα σε εναλλασσόμενα στρώματα άμμου και πάγου, όπως τα διαδοχικά στρώματα ενός κέικ.

«Προς μεγάλη μας έκπληξη, ο συνολικός όγκος νερού που είναι παγιδευμένος σε αυτά τα θαμμένα πολικά αποθέματα, είναι περίπου ο ίδιος με όλο το νερό των πάγων που είναι ήδη γνωστό ότι υπάρχει στους παγετώνες και κάτω από την επιφάνεια σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη του Αρη», δήλωσε ο καθηγητής Τζακ Χολτ του Σεληνιακού και Πλανητικού Εργαστηρίου της Αριζόνα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Θεσσαλονίκη: Έκαναν φτερά 86 σφραγίδες εφορευτικών επιτροπών στον δήμο Παύλου Μελά!



Αναστάτωση επικρατεί από χτες στον δήμο Παύλου Μελά, στη Θεσσαλονίκη. Δύο ημέρες πριν τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, από τον δήμο έκαναν φτερά συνολικά 86 σφραγίδες με τις οποίες τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών σφραγίζουν τα ψηφοδέλτια που καταλήγουν στην κάλπη.

Η αρμόδια υπάλληλος του δήμου διαπίστωσε το γεγονός χτες το μεσημέρι και από τότε άρχισε η διαδικασία αναζήτησης των σφραγίδων. Είναι αξιοσημείωτο ότι η διοίκηση του δήμου δεν ενημέρωσε τους εκπροσώπους των συνδυασμών που συμμετέχουν στις εκλογές για το συμβάν, ενώ σε ερώτηση για το τι ακριβώς συνέβη, ο Γενικός Γραμματέας του δήμου απάντησε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να έγινε λάθος στην αρχική καταμέτρηση των σφραγίδων.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Thestival, ο Γ.Γ. του δήμου, Κίμων Σαραφίδης μετέβη σήμερα το απόγευμα στο Τμήμα Ασφαλείας Παύλου Μελά για να δηλώσει το συμβάν, ενώ στο Αστυνομικό Τμήμα μετέβησαν και μέλη της παράταξης «Αλλάζω την πόλη μου» του Δημήτρη Δεληγιάννη, τα οποία καταθέτουν αυτή την ώρα μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου. "Η απώλεια 85 σφραγίδων του εκλογικού υλικού του Δημίου μας για τις δημοτικές εκλογές μπορεί να αποτελέσει μοχλό νόθευσης του αποτελέσματος της εκλογικής διαδικασίας. Για το λόγο αυτό έχω υποβάλει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για την απόδοση ευθυνών. Συγχρόνως έχω ζητήσει να ενημερωθούν για το γεγονός ο αρμόδιος εισαγγελέας, ο έφορος δικαστικών αντιπροσώπων και το υπουργείο εσωτερικών. Βεβαιώνω τους δημότες του δήμου Παύλου Μελά ότι η παράταξη μας θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη σωστή και ομαλή διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών" δήλωσε ο κ. Δεληγιάννης στο Thestival.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης «Ανατροπή», Γιώργος Λίλτσης μετέβη στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης όπου και κατήγγειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών το γεγονός, επιφυλασσόμενος να κινηθεί και ο ίδιος νομικά. "Η διοίκηση επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά αυτό που εμείς φωνάζουμε εδώ και χρόνια: ότι είναι ανίκανη. Αφού δεν μπορεί να διασφαλίσει την εκλογική διαδικασία, αφού δεν μπορεί να προστατεύσει τον χώρο του δημαρχείου, πως μπορεί να προστατεύσει τα συμφέροντα του δήμου μας;» σχολίασε σχετικά ο κ. Λίλτσης.

Τέλος, στο Αστυνομικό Τμήμα Παύλου Μελά μετέβησαν λίγο μετά τις 23.00 και η υποψήφια δήμαρχος με την παράταξη "Πόλη Μπροστά", Σίσσυ Φραγκοπούλου, καθώς και ο επικεφαλής της παράταξης "Ανανεωτική Κίνηση Πολιτών Δ. Παύλου Μελά", Άρης Ιακωβίδης, οι οποίοι επίσης προτίθεται να καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου. 

Για το περιστατικό διενεργείται προανάκριση από το τμήμα ασφαλείας Παύλου Μελά, ενώ οι σφραγίδες αντικαταστάθηκαν εντός της ημέρας.


Πηγή : thestival.gr


Μπαράζ εμπρησμών σε ΙΧ και μοτοσυκλετών το βράδυ



Τα ξημερώματα της Κυριακής και συγκεκριμένα στη 01:22 φωτιά ξέσπασε σε ΙΧ στη Νέα Σμύρνη έξω από κοιμητήριο της περιοχής στην οδό Αγίας Σοφίας αναστατώνοντας την περιοχή. Στο σημείο άμεσα έσπευσαν 2 πυροσβεστικά με 5 πυροσβέστες προκειμένου να κατασβήσουν την πυρκαγιά.

Ακολούθησαν και άλλοι εμπρησμοί 2:31 τα ξημερώματα αυτή την φορά στο κέντρο της Αθήνας στην οδό Ζαχιά & Νέστορος σε 2 αυτοκίνητα και ένα μηχανάκι που τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Στην οδό Ζακύνθου 7, Βάρης Βούλα – Βουλιαγμένης σε ένα ακόμη ΙΧ ξέσπασε φωτιά στις 3:28 με 2 πυροσβεστικά με 6 πυροσβέστες να φτάνουν στο σημείο για να σβήσουν την πυρκαγιά.


Κανένας δεν υποδέχτηκε τον Τσίπρα στο εκλογικό κέντρο! Ούτε εφορευτική επιτροπή δεν είχε!



Πολλά μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν εμφανίστηκαν στα εκλογικά τμήματα που έχουν οριστεί και χωρίς να ειδοποιήσουν, χωρίς να προσκομίσουν δηλαδή κάποιο χαρτί που να υποδηλώνει αντικειμενικό κώλυμα.

Δεκάδες εκλογικά τμήματα ανά την χώρα έχουν μείνει χωρίς εφορευτική επιτροπή, πράγμα που θα δυσκολέψει πολύ την διεξαγωγή της διαδικασίας.

Το σοβαρό για τον Τσίπρα είναι ότι κανένας δεν τον υποδέχτηκε έξω από το εκλογικό κέντρο που ψηφίζει απαξιώνοντας τον και δεν υπάρχει κανένα μέλος της εφορευτικής ούτε… στο εκλογικό τμήμα που ψηφίζει ο Αλέξης Τσίπρας στην Κυψέλη.


Άρχισαν τα όργανα! Καταγγέλλουν νοθεία στο Λονδίνο για την ψήφο των ομογενών



Σοβαρή καταγγελία για νόθευση της εκλογικής διαδικασίας για τους Ελληνες στο Λονδίνο, που ψηφίζουν σήμερα για τις ευρωεκλογές, κάνει η ΛΑ.Ε..


Η ανακοίνωση της ΛΑΕ :

«ΛΑ.Ε.: Ανοιχτή νόθευση της υπό εξέλιξη εκλογικής διαδικασίας στο Λονδίνο. Δεν υπάρχουν και δεν δίνονται με ευθύνη της κυβέρνησης ψηφοδέλτια της ΛΑ.Ε.

Η Λαϊκή Ενότητα καταγγέλλει την πρωτοφανή, ανοικτή και κυνική νόθευση των ελληνικών ευρωεκλογών που λαμβάνει χώρα από το πρωί του Σαββάτου που άνοιξαν οι ευρωεκλογικές κάλπες στο Λονδίνο και την οποία όλως τυχαίως ανακαλύψαμε.

Η νοθεία και παραχάραξη της εκλογικής διαδικασίας στο Λονδίνο έγκειται στο γεγονός ότι στα αντίστοιχα εκλογικά τμήματα για τις ευρωεκλογές που βρίσκονται στην εκεί πρεσβεία μας δεν υπάρχουν και επομένως δεν δίδονται ψηφοδέλτια της Λαϊκής Ενότητας – Μέτωπο Ανατροπής στην εκεί εκλογική διαδικασία που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη.

Και δεν υπάρχουν ψηφοδέλτια της ΛΑ.Ε., ενδεχομένως και άλλων κομμάτων, στα εκλογικά τμήματα του Λονδίνου με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και των συναρμόδιων Υπουργείων, τα οποία μάλιστα γνώριζαν την έλλειψη ψηφοδελτίων της ΛΑ.Ε. και όχι μόνο δεν έπραξαν τα δέοντα αλλά συνειδητά αδράνησαν και τώρα καλύπτουν την νόθευση και καταδολίευση της εκλογικής διαδικασίας.

Η ΛΑ.Ε. είχε αποστείλει έγκαιρα από τις 13/5 με την υπηρεσία ταχυμεταφορών των Ελληνικών Ταχυδρομείων τα ψηφοδέλτιά της στο Λονδίνο και προς απόδειξη διαθέτουμε στην διάθεση οποιουδήποτε τα σχετικά αποδεικτικά παραστατικά, τα οποία δώσαμε και στα Υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών.

Επομένως ο ισχυρισμός μας ότι αποκλειστική ευθύνη της εκλογικής νόθευσης που αυτήν την ώρα με παχυδερμία συντελείται στο Λονδίνο είναι αληθής και τεκμηριωμένη από αδιάσειστα στοιχεία.


Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση για πρακτικές ωμής νόθευσης της εκλογικής διαδικασίας στο Λονδίνο. Αν η κυβέρνηση συμπεριφέρεται με τέτοια αδιαφορία και κυνικότητα στην περίπτωση του Λονδίνου, μπορεί κανείς να φανταστεί σε τι μεθοδεύσεις σε βάρος της ακεραιότητας των εκλογών μπορεί γενικότερα να φτάσει.

Ζητάμε εδώ και τώρα να σταματήσουν άμεσα και να ακυρωθούν οι εκλογές στο Λονδίνο. Διερευνούμε πού αλλού συμβαίνουν τέτοια έκτροπα και διεκδικούμε πλήρη έλεγχο της αποτύπωσης των τελικών εκλογικών αποτελεσμάτων».