Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

Σρι Λάνκα: Ξεπέρασαν τους 350 οι νεκροί



Αυξήθηκε ακόμη περισσότερο ο αριθμός των νεκρών από τις βομβιστικές επιθέσεις που αιματοκύλησαν τη Σρι Λάνκα, ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών. 

Ο νέος απολογισμός σύμφωνα με επίσημες πηγές κάνει λόγο για 359 νεκρούς και 500 τραυματίες. Το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μπαράζ έκρηξεων σε εκκλησίες και ξενοδοχεία της χώρας, δίνοντας, μάλιστα στη δημοσιότητα τα ονόματα των καμικάζι που εξαπέλυσαν τις επιθέσεις. 


Συνεχίζει ο ανεκδιήγητος Πολάκης να μην ζητάει συγνώμη προκαλώντας όλη την Ελλάδα



Αμετανόητος και προκλητικός ο Παύλος Πολάκης όχι μόνο δεν παίρνει πίσω όσα κατάπτυστα είπε για τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, δεν ζητάει συγνώμη και προκαλεί τους συντρόφους του μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που έσπευσαν να αμφισβητήσουν τις προθέσεις και το ήθος του.

Η ανάρτηση Πολάκη :

ΓΙΑ ΜΕΝΑ ..

Ηθικο πλεονεκτημα και ηθος της αριστερας ειναι...

-Να εχεις φτασει ψηλα χωρις να γλυψεις ,χωρις να προσκυνησεις ,χωρις να χρωστας καμια χαρη σε κανενα μεγαλοσχημο.

-Να ξερεις τη δουλεια σου οσο καλυτερα γινεται ,να την κανεις με τιμιο τροπο χωρις λαμογιες και παραπλευρα ωφελη.

-Να στηριζεις τους αδυναμους ,να χτυπας τους εκμεταλλευτες και τα τσιρακια τους πολιτικα η δημοσιογραφικα ,να μη φοβασαι τη συγκρουση και να φερνεις ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ υπερ των πολλων στην καθημερινοτητα των ανθρωπων.

-Να λες τον κλεφτη κλεφτη,νασαι με τους καλους καλυτερος με τους κακους χειροτερος γιατι αλλιως δεν πολεμιουνται,να μην καλυπτεις υποθεσεις του παρελθοντος ,να συγκρουεσαι με τους σαπιους μηχανισμους του κρατους χωρις να τους χαιδευεις ,να εκτιμας την πραγματικη αξια των ανθρωπων και οχι τους λουστραρισμενους δηθεν η τα "αριστα" τιποτα .

-Να μπορεις να παραξεις σχεδιο και προγραμμα στο χωρο ευθυνης σου υπερ της κοινωνικης πλειοψηφιας ,που να αντικαθιστα αυτο που υπαρχει σημερα και βεβαια να επιβλεψεις και να οργανωσεις την ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ.(γιατι το ηθος ειναι η τελικη πραξη οχι η λεκτικη εξαγγελια)

-Να μη φοβασαι να εκτεθεις γι αυτα που πιστευεις ,να σηκωνεις το γαντι που σου ριχνει ο αντιπαλος,να στηριζεις το κομμα σου και τα μελη του,να υπερασπιζεσαι τα μετωπα και τους συμμαχους σου,ασκωντας οταν χρειαζεται την πιο σκληρη κριτικη εκει που πρεπει.

-Νασαι ο εαυτος σου κι αυτο που κουβαλας απ τα γονιδια ,την οικογενεια, την καταγωγη σου, τον τοπο σου,τις σπουδες σου και τη μορφωση σου,την εμπειρια σου και τη διαδρομη σου.

ΑΥΤΑ ...

Για το "ξεκάρφωμα" ο Π.Πολλάκης ολοκληρώνει με ένα υστερόγραφο την ανάρτησή του "προς συντρόφους" ότι δε θα αντιδικήσει μαζί τους, σημειώνοντας

ΥΓ μην περιμενετε απο μενα να μαλωσω δημοσια με συντροφους και συναγωνιστες .Ο εχθρος ειναι απεναντι...

ΟΛΑ ΠΡΥΜΑ ....





Παππάς για Πετσίτη: «Το πιο εύκολο θα ήταν να πάρει μια κανονική θέση δίπλα μου ή σε κάποιον υπουργό»!


Σε μια εκπομπή μηδενικής τηλεθέασης της δημόσιας τηλεόρασης αποφάσισε να δώσει τις δικές του απαντήσεις χθες το βράδυ, σε μια σειρά θεμάτων για τα οποία έχει κατηγορηθεί, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς. 

Αναφερόμενος στην υπόθεση του Μανώλη Πετσίτη, ο Νίκος Παππάς έκανε λόγο για ένα «κατασκεύασμα της αντιπολίτευσης».

«Αυτή είναι η θέση μας από την αρχή. Δεν έχω αρνηθεί ότι τον ήξερα», συνέχισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και Επικοινωνιών τονίζοντας: «Ήταν κοντά μας για ένα διάστημα, πήρε τη δική του πορεία με τις δικές του επιλογές. Το πιο εύκολο θα ήταν να πάρει μια κανονική θέση δίπλα μου ή σε κάποιον υπουργό» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «εδώ μιλάμε για μια υπόθεση που δεν αφορά δημόσιο χρήμα».

Σύμφωνα πάντως με το κρατικά ελεγχόμενο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Νίκος Παππάς στη συνέντευξή του στην Κατερίνα Ακριβοπούλου είπε: «Το πιο εύκολο θα ήταν να πάρει υπουργική θέση που ποτέ δεν πήρε»! Παρά την άποψη αυτή των δημοσιογράφων του κρατικού ΑΠΕ, ο πανίσχυρος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και Επικοινωνιών Νίκος Παππάς στην πραγματικότητα είπε στην ΕΡΤ για τον φίλο του Μανώλη Πετσίτη: «Το πιο εύκολο θα ήταν να πάρει μια κανονική θέση δίπλα μου ή σε κάποιον υπουργό»!


Το γεγονός ότι για τους δημοσιογράφους του ΑΠΕ μοιάζει λογικό ότι ο Μανώλης Πετσίτης -ο αποκαλούμενης Μανώλης του Παππά- θα μπορούσε ακόμη και να καταλάβει υπουργικό χαρτοφυλάκιο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι ενδεικτικό της άποψης που υπάρχει στο κυβερνών κόμμα για τις πραγματικές σχέσεις του ανθρώπου που σήμερα ζει σαν αυτοεξόριστος στην Κύπρο με την ηγεσία της κυβέρνησης. Είναι αποκαλυπτικό, όπως αποτυπώνεται και στις φωτογραφίες που έχουν κυκλοφορήσει, το γεγονός ότι τις ημέρες του κρίσιμου δημοψηφίσματος του 2015  ο Μανώλης Πετσίτης ήταν μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγα μέτρα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ίσως γι' αυτό, αφού και οι φωτογραφίες είναι αδιάψευστος μάρτυρας, ο Νίκος Παππάς έφτασε στο σημείο να παραδεχτεί στην ΕΡΤ ότι θα μπορούσε να έχει διορίσει τον κολλητό του φίλο Μανώλη Πετσίτη σε μια κανονική θέση δίπλα του ή να έχει μεσολαβήσει ώστε ο Μανόλο να τοποθετηθεί σε κάποια άλλη θέση συμβούλου ή μετακλητού σε άλλον υπουργό...

Για να δικαιολογήσει τον ξαφνικό πλουτισμό του φίλου του Μανώλη Πετσίτη, του ανθρώπου που στοιχημάτιζε μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα για τις επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, ο κ. Παππάς έφτασε στο σημείο να πει: «Δεν είναι λίγες οι φορές που πάρα πολλοί άνθρωποι αξιοποίησαν τις γνωριμίες τους για να πετύχουν οικονομικά αποτελέσματα». 

Στο αν είχε επικοινωνία με τον Μανώλη Πετσίτη, μετά τις αποκαλύψεις για την δράση του, ο Νίκος Παππάς, είπε «είχα επικοινωνία με μέλη της οικογένειά του. Η οικογένειά του είναι μια οικογένεια την οποία αγαπώ πάρα πολύ». 


Μετά από μια εβδομάδα απαντώντας για την επίθεση Μαρινάκη, σημείωσε ότι «ο κ. Μαρινάκης δικαιούται να λέει όποια ανακρίβεια θέλει. Είναι ένας υπόδικος, έχει δίκη για τα στημένα στο ποδόσφαιρο και διώκεται για τη μεγαλύτερη υπόθεση ναρκωτικών στην Ελλάδα και το τελευταίο του καταφύγιο είναι το κουτσομπολιό». Τόνισε ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος υπερασπίστηκαν το δημόσιο συμφέρον στις τηλεοπτικές άδειες για να συμπληρώσει: «Ο κ. Μαρινάκης νομίζει ότι εμείς τον εκδικούμαστε επειδή δεν μας έκανε κάποια χάρη. Η κυβέρνηση ούτε καλοπιάνει, ούτε αποπαίρνει κανέναν. Νομοθετεί».

Και συνέχισε ο κ. Παππάς: «Έχουμε δικαιωθεί πλήρως (σ.σ. για τις τηλεοπτικές άδειες). Θυμίζω ότι οι εκπέμποντες τηλεοπτικοί σταθμοί είχαν εξαπολύσει ανηλεή πόλεμο και εναντίον μου και εναντίον της κυβέρνησης. Δεν υπάρχει δυσκολία να ερμηνεύσει κανείς τη στάση του (σ.σ. Μαρινάκης). Όταν κορυφώθηκε η κόντρα με τον Π. Καμμένο, λόγω της κατάθεσης Γιαννουσάκη, εκεί είχαμε ακραία πολεμική που κρατάει μέχρι τώρα. Και αυτό που είπε ο κ. Καμμένος ότι ο κ. Μαρινάκης προσέφερε την ανταλλαγή του τύπου "σας δίνω τον ΔΟΛ για να διώξετε τον Καμμένο" αυτό δεν θα το διαψεύσω».

«Η ουσία είναι ότι εδώ γεννήθηκε κάτι από την ανάρτηση υποψήφιου ευρωβουλευτή, ο οποίος και ο ίδιος επιθυμεί να αντιμετωπίζεται ως άνθρωπος που διεκδικεί τη θέση του στον πολιτικό στίβο και είναι ανοικτός στην κριτική. Δικαίως δημιουργούνται ερωτηματικά σε σχέση με τη στάση της ΝΔ για τους ανθρώπους με αναπηρία. Η ΝΔ εξαπέλυσε επίθεση και στον Πολάκη και σε μια κυβέρνηση που έχει κάνει πολλά για τα άτομα με αναπηρία και το ερώτημα παραμένει: Η ΝΔ θεωρεί ότι οι άνθρωποι με αναπηρία δικαιούνται θετικών διατάξεων του νόμου και πρέπει να τους διασφαλίζουμε τους όρους για τη δική τους πορεία ή όχι; ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, μιλώντας για την υπόθεση Κυμπουρόπουλου.

Απαντώντας για το αν η πρόταση μομφής εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας είναι ένας αντιπερισπασμός, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ σχολίασε ότι «η ΝΔ θα πηγαίνει από αντιπερισπασμό σε αντιπερισπασμό. Εδώ υπάρχει όμως ένα ζήτημα: το πώς τα μίντια αντιμετωπίζουν αυτά» πρόσθεσε λέγοντας ότι και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και άτομο με κινητικά προβλήματα, ο κ. Ρέλλας, ο οποίος πήγε σε κανάλι για να μετέχει σε συνέντευξη, του ακύρωσαν τη συμμετοχή. «Θα περίμενα να βγει μια καταδίκη από όλες τις πολιτικές δυνάμεις» για αυτό, υπογράμμισε ο Ν. Παππάς, προσθέτοντας ότι θα «ήταν ευχής έργο να φτάσουμε σε ευρύτατες συναινέσεις για να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των ανθρώπων που δεν μπορούν από μόνοι τους».


Απαντώντας για τις δηλώσεις Μητσοτάκη ότι "πίσω από κάθε σκάνδαλο κρύβεται ο Παππάς" ο υπουργός ΨΗΠΤΕ σημείωσε: «Το να κατηγορεί εμένα ο κ. Μητσοτάκης ότι είμαι πίσω από κάθε σκάνδαλο είναι σαν να λέω εγώ ότι έχει κομμουνιστικές ρίζες. Ο κ. Μητσοτάκης είναι περήφανος συνεχιστής μιας πολιτικής παράδοσης που έχει σχετιστεί με όλες τις στιγμές της πολιτικής ανωμαλίας στην Ελλάδα. Από την αποστασία του 1965, μέχρι τις επιταγές Αλαφούζου, οι οποίες είχαν γίνει φειγ βολάν και που δήλωνε ο πατέρας Αλαφούζος τότε ότι στον Κ. Μητσοτάκη είχε δώσει λεφτά, αλλά χάλασε η σχέση τους διότι του ζητούσε συνέχεια. Ο κ. Μητσοτάκης, λοιπόν, είναι ένας ηθικός πολυτραυματίας και από πού να το πιάσει κανείς: από την εμπλοκή των στελεχών του στο σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ; Από την εμπλοκή στο σκάνδαλο της Νοβάρτις; Από το γεγονός ότι έπαιρνε δάνεια για την εφημερίδα του, η οποία δεν λειτουργούσε και τα "πιστόλιαζε"; Από το γεγονός ότι ο οικογενειακός του προϋπολογισμός χρηματοδοτείται από μια οφ σορ εφοπλιστή για τον οποίο δεν μας έχει πει ποιος είναι για να ξέρουμε και εμείς και οι πολίτες, εάν κάποιες τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη είναι κατά παραγγελία του εφοπλιστή που τον χρηματοδότησε. Επειδή, ο κ. Μητσοτάκης ανήκει σε μια οικογένεια που διάγει βίο ανθόσπαρτο, έναν βίο που διάγουν οι μεγιστάνες του πλούτου και έχει συσσωρεύσει αυτή η οικογένεια έναν πλούτο, ο οποίος δεν βγαίνει από τις βουλευτικές αποζημιώσεις. Μάλλον η συνταγή για να κρατιέται αυτό το στυλ ζωής δεν είναι απλώς να "πιστολιάζεις" τα δάνεια του Κήρυκα Χανίων, και να ενισχύεις τον προϋπολογισμό σου από τις οφ σορ. Πρέπει να μισείς και τους φτωχούς. Δηλαδή, την ώρα που το δάνειό σου δεν εξυπηρετείται και παίρνεις ευνοϊκές ρυθμίσεις, να λες να καταργηθεί και το 8ωρο. Την ώρα που διασφαλίζεις για την οικογένειά σου χρήματα από οφ σορ, να λες πρέπει να καταργηθούν τα επιδόματα. Ο κόσμος έχει βγάλει τα συμπεράσματά του και δεν θα γυρίσει στην εποχή που την Ελλάδα τη διαφέντευαν δυο τρία πολιτικά τζάκια, η Νοβάρτις και η Ζίμενς. Οι τρόφιμοι του Χριστοφοράκου να είναι πιο μετρημένοι σε αυτά που μας κατηγορούν. Ο κ. Μητσοτάκης, όταν έχει μιλήσει ο κ. Μαρινάκης λίγο πριν, καλό είναι να μην τοποθετείται και αυτός δημόσια, γιατί τον πρωτεύοντα ρόλο στο αντιπολιτευτικό πολιτικό εκδοτικό μπλοκ τον έχει ο κ. Μαρινάκης, όπου ο Μητσοτάκης απλά ήρθε ως κακόφωνη ηχώ αυτών που είπε. Αυτή είναι η κατάντια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκεί την πηγαίνουν την κεντροδεξιά παράταξη αυτοί οι οποίοι βρίσκονται στην ηγεσία της».



Ο Ν. Παππάς σημείωσε ότι «ενώ έχουν ειπωθεί τερατώδη ψέματα, για μένα επιλέγω να μην κινηθώ δικαστικά και το κάνω συνειδητά. Το πώς ζει και κινείται ο καθένας φαίνεται» υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «το Μαξίμου και ο Παππάς έχουν απαντήσει. Η ρητορική ότι δεν έχουμε απαντήσει είναι κομμάτι στρατηγικής και ο κόσμος το έχει καταλάβει».

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν έχει βεντέτες με κανέναν, «νομοθετεί και βάζει σε τάξη τα πράγματα σε όλα τα επίπεδα (…). Οι επιχειρηματίες μονίμως πιέζουν. Η κυβέρνηση κρίνεται από τον τρόπο που νομοθετεί και διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και αυτό το είχαν κάνει κουρέλι στις τηλεοπτικές άδειες οι προηγούμενοι και αυτό που δεν ήθελαν είναι να βάλουν το χέρι στην τσέπη οι επιχειρηματίες».

Πηγή : protothema.gr


Κάλπες τον Οκτώβριο με βαριά ήττα ΣΥΡΙΖΑ βλέπει ο Economist



Συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» ο Economist στις ερχόμενες ευρωεκλογές αλλά και στις δημοτικές εκλογές του Μαίου, οι οποίες όπως σημειώνει το περιοδικό είναι οι πρώτες που διεξάγονται στην Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο του 2015, και γι' αυτό αποτελούν «βαρόμετρο» για τις επόμενες Εθνικές Εκλογές.

Μάλιστα το Economist Intelligence Unit (EIU) αναμένει η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία, ήτοι κάλπες τον Οκτώβριο, καθώς «θα προσκολληθεί στην εξουσία λόγω της χαμηλής δημοτικότητάς της».

«Αναμέναμε ότι η Kυβέρνηση θα συνδύαζε τις πρόωρες εκλογές με τις Eυρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές. Παρ’όλα αυτά, η δημοτικότητα και αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον τόσο χαμηλή, που αναμένουμε ότι θα προσκολληθεί στην εξουσία μέχρι που θα πλησιάζει το τέλος της τετραετίας», τονίζει η έκθεση του Economist.

Ο ΕΙU αναμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει στις επόμενες βουλευτικές Εκλογές. Όμως αναφέρει πως είναι πιθανό να δυσκολευθεί η Νέα Δημοκρατία στο σχηματισμό μονοκομματικής Κυβέρνησης.

Στις Εκλογές του 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξασφαλίσει το 26,6% των ψήφων, έναντι ποσοστού 22,7% της Νέας Δημοκρατίας. Ο Αλέξης Τσίπρας επικράτησε και στις Εκλογές του επόμενου Ιανουαρίου, καθώς και στις επαναληπτικές τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ έχει υποχωρήσει μεταξύ 19%-22%, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ενώ η Νέα Δημοκρατία έχει ανέβει στο 29% με 31%.


Πηγή : newmoney.gr


Παιδεία: Ιδεοληψίες, ψηφοθηρία, ρουσφετάκια


Σε κομματικές εκδουλεύσεις, σε επαναφορά ρυθμίσεων του παρελθόντος και εντέλει στη μικροκομματική πολιτική που δηλητηριάζει τη λειτουργία του ελληνικού κράτους από καταβολής του κατέληξε η μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία, που είχε προβληθεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως μείζον εκσυγχρονιστικό βήμα. 

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, εγκλωβισμένος σε ιδεοληψίες της Αριστεράς, αντέγραψε τα κακέκτυπα της δεκαετίας του 1980, παρουσιάζοντας ένα νομοσχέδιο που δεν έχει καμία πνοή, στρατηγική και πολιτικό όραμα, πλην της ικανοποίησης των ψηφοθηρικών στοχεύσεων του κυβερνώντος κόμματος. Ενδεικτικά, το νέο σύστημα εισαγωγής είναι κακέκτυπο των δεσμών, τα Πρότυπα-Πειραματικά επιστρέφουν στο παλιό τους καθεστώς που ίσχυσε από το 1985, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το δόγμα του «κάθε πόλη και ΑΕΙ» αποθεώνεται, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα... έκαναν παρέλαση βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από το υπουργικό γραφείο και χθες πανηγύριζαν για τα τμήματα-ακαδημαϊκά ρουσφετάκια που πήραν για να κυματίζουν στα προεκλογικά μπαλκόνια τους. Χαρακτηριστικό της αμετροέπειας που επέδειξε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι ότι οι διατάξεις του, πλέον από χθες, νόμου ψηφίστηκαν χωρίς αλλαγές, παρότι προκάλεσαν μπαράζ οξύτατων αντιδράσεων από όλους τους εκπαιδευτικούς χώρους. Η χθεσινή ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής –με 147 ψήφους υπέρ και 100 κατά σε ονομαστική ψηφοφορία– αποτέλεσε το κύκνειο πολιτικό άσμα του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος, εμφανώς εκνευρισμένος από τις αντιδράσεις, κατέφυγε σε ειρωνείες και σκωπτικά σχόλια προς την αντιπολίτευση. Μάλιστα, μετά την αποστομωτική απάντηση που έλαβε το βράδυ της Δευτέρας από τον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα –«Kύριε Γαβρόγλου, που πετάγεστε συνεχώς με αυτό το υφάκι, κόφτε το», του είπε– χθες ο υπουργός Παιδείας στην καταληκτική του ομιλία έφθασε να πει ότι «στη Βουλή εκφράστηκε και το πιο σύντομο ανέκδοτο, το αίτημα του ΚΚΕ για κριτική σκέψη».

Αναφορικά με το ν/σ, έως τώρα και μετά την «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ το 2001, την ανώτατη τριτοβάθμια εκπαίδευση –τα ΑΕΙ δηλαδή– αποτελούσαν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Χθες, έπεσε η αυλαία των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, καθώς στον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τα ΤΕΙ είτε απορροφήθηκαν από κάποιο πανεπιστήμιο είτε αναβαθμίστηκαν σε πανεπιστήμια. Τα ΑΕΙ από 32 έμειναν 24 (μόνον η ΑΣΠΑΙΤΕ δεν συγχωνεύθηκε), ενώ, σύμφωνα με τον κ. Γαβρόγλου, ο αριθμός των τμημάτων από 450 έως τώρα μειώνεται σε 430. Ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε τη μείωση του αριθμού για να αντικρούσει τις κατηγορίες ότι δημιουργεί τμήματα για ρουσφετολογικούς λόγους. Ωστόσο, η μείωση του αριθμού προκλήθηκε από τη συγχώνευση τμημάτων, ενώ η θέση Γαβρόγλου καταρρίπτεται από τη δική του (προ τριών εβδομάδων στην ΕΡΤ) εξαγγελία για αύξηση του αριθμού των εισακτέων για το έτος 2019-2020.

Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας δεν εξήγησε γιατί έκανε δεκτές τις εκπρόθεσμες βουλευτικές τροπολογίες που του πρότειναν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για νέα τμήματα σε Αργος, Εδεσσα, Κοζάνη και Φλώρινα. Με ποια ακαδημαϊκά κριτήρια τα αποφάσισε; Ο καθηγητής Φυσικής του ΑΠΘ Λουκάς Βλάχος αποτύπωσε την κατάσταση δηλώνοντας στην «Κ»: «Είναι έτοιμη η σημερινή κυβέρνηση να διαλύσει τον βασικότερο μοχλό της πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, την εκπαίδευση, με τροπολογίες που έγιναν κυριολεκτικά μέσα στη νύχτα».

Αντί της κατάργησης, διπλές εξετάσεις

Η εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων κατέληξε σε... διπλές εξετάσεις (περιφερειακές και πανελλαδικές) στα ίδια μαθήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, διά χειρός του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, επαναφέρει το σύστημα των δεσμών που ίσχυσε επί ΠΑΣΟΚ, επικρινόμενος μάλιστα ότι θέτει σε αμφισβήτηση το κεκτημένο της μεταπολίτευσης, δηλαδή το αδιάβλητο των εξετάσεων.

Ειδικότερα, ο βασικός κορμός του νέου συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ που ψηφίστηκε χθες προσομοιάζει με το μακροβιότερο εξεταστικό σύστημα μεταπολιτευτικά, αυτό των δεσμών. Οι δέσμες καθιερώθηκαν επί ΠΑΣΟΚ το 1983 και εφαρμόστηκαν έως και το 1999. Τότε οι μαθητές εξετάζονταν σε τέσσερα μαθήματα για τις σχολές ενός και μόνον επιστημονικού πεδίου.

Ωστόσο, με το νέο σύστημα καθιερώνεται ένα... εξεταστικό παράδοξο: οι μαθητές θα εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα για να πάρουν το απολυτήριό τους (τα θέματα θα ορίζονται από καθηγητές ανά ομάδες σχολείων της ίδιας περιφέρειας) και ένα μήνα μετά θα εξετάζονται εκ νέου στα ίδια μαθήματα (με θέματα ορισμένα από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων-ΚΕΕ) για να εισαχθούν στα ΑΕΙ. Με τον τρόπο αυτό, δηλαδή αναθέτοντας τα θέματα των κρίσιμων πανελλαδικών στην ΚΕΕ, ουσιαστικά το υπουργείο αποδέχεται μια γκρίζα ζώνη του νέου συστήματος, η οποία σχετίζεται με τον διαφορετικό βαθμό δυσκολίας που θα έχουν τα θέματα για το απολυτήριο, ανά περιφέρεια σχολείων. Παράλληλα, η ελεύθερη πρόσβαση κατέληξε να αφορά σχολές χαμηλής ζήτησης και βάση εισαγωγής κάτω από το 10.

Από την άλλη, τους τίτλους τέλους της προσπάθειας για υψηλού επιπέδου διδασκαλία και αριστεία στα δημόσια σχολεία που ξεκίνησε το 2011 με την ίδρυση των Πρότυπων-Πειραματικών Σχολείων (ΠΠΣ) υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας. Το βασικό στοιχείο του νέου συστήματος, για το οποίο υπάρχουν οι περισσότερες αντιδράσεις από γονείς, είναι ότι οι εκπαιδευτικοί που θα στελεχώσουν τα ΠΠΣ δεν θα έχουν αξιολογηθεί προηγουμένως. Ο νόμος 3966 του 2011 άλλαξε άρδην το θεσμικό πλαίσιο των σχολείων καθιερώνοντας την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών τους. Πλέον ο κ. Γαβρόγλου κάνει βήματα προς το παλαιότερο καθεστώς που ίσχυσε από το 1985 και μετά, όταν τα Πειραματικά Σχολεία είχαν μετατραπεί σταδιακά σε σχολεία της γειτονιάς.


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Νέο "κτύπημα" στην φοροροδιαφυγή! Πρόστιμο 2.600€ στην 90χρονη γιαγιά που πουλούσε τερλίκια



Θυμάστε την γιαγιά 90χρονών που πήγε η καημένη να πουλήσει στην λαϊκή αγορά της Θεσσαλονίκης καλτσάκια, που είχε πλέξει μόνη της για να έχει κάποιο εισόδημα και κάποιοι βγάζοντας κακία την κάρφωσαν; Συνελήφθη και πέρασε όλη την διαδικασία της σήμανσης που ούτε κακοποιός δεν την περνάει.

Η περιπέτεια για την γιαγιά συνεχίζεται και μετά το πρόστιμο των 200 ευρώ που της επιβλήθηκε και το πλήρωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ήρθε και η εφορία να της επιβάλλει  πρόστιμα συνολικού ύψους 2.600 ευρώ.

Σύμφωνα με έγγραφο η εφορία της επιβάλλει πρόστιμο 2.500 ευρώ επειδή δεν τηρούσε λογιστικά βιβλία για τα τερλίκια που πουλούσε, και επιπλέον 100 ευρώ επειδή δεν είχε κάνει έναρξη επαγγέλματος.

Χρειάστηκε η παρέμβαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή για να μπει «ϕρένο» στο σάλο που προκλήθηκε από το πρόστιμο 2.600 ευρώ που καταλόγισε η εφορία στην γιαγιά με τα τερλίκια.






Ο Αποστολάκης προτρέπει το στράτευμα να δεχτεί την Συμφωνία των Πρεσπών του ΣΥΡΙΖΑ



Απίστευτη προτροπή και ξεκάθαρο μήνυμα στο στράτευμα για σεβασμό της Συμφωνίας των Πρεσπών, ανεξαρτήτως από την προσωπική άποψη του καθενός, απέστειλε εχθές Μεγάλη Τετάρτη από την Πρίστινα, όπου επισκέφθηκε την Ελληνική Δύναμη Κοσσυφοπεδίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης.

«Είμαστε, λοιπόν, υποχρεωμένοι, είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε, είτε έχουμε διαφορετική άποψη, να υποστηρίζουμε αυτά που αποφασίζονται και αυτά που το κράτος και η Κυβέρνηση θεωρούν ότι συμφέρουν το Έθνος».

Ο χαιρετισμός του Υπουργού Εθνικής Άμυνας :

«Είναι ιδιαίτερη η χαρά, που κατάφερα να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, τις Άγιες ημέρες. Βέβαια, γνωρίζω ότι όλοι θα θέλατε να είστε σήμερα στα σπίτια σας, με τους δικούς σας, το Πάσχα στην Ελλάδα θα ήταν ό,τι καλύτερο, αλλά, δυστυχώς, οι υποχρεώσεις και οι αποστολές μας είναι τέτοιες, που κάποιος πρέπει να είναι στην αποστολή και να κάνει το έργο που κάνετε εδώ.

Η εικόνα που έχω είναι ότι κάνετε εξαιρετικά τη δουλειά σας. Η παρουσία σας εδώ είναι μία παρουσία αντιπροσωπευτική για την Ελλάδα και δείχνει, κατ’ αρχήν, την ποιότητα και το ήθος του Ελληνικού Στρατού, την αγάπη με την οποία αναλαμβάνετε τις αποστολές σας και μεταφέρετε και το πνεύμα της Ελλάδας εδώ, ότι είμαστε μία χώρα η οποία μάχεται για τη ειρήνη, μάχεται για την ασφάλεια και προσπαθεί να κάνει ό,τι είναι δυνατόν καλύτερο σε αυτή την κατεύθυνση.

Τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, σε αυτή την περιοχή, κάνουν ακόμα πιο σοβαρή την ανάγκη της παρουσίας της Δύναμης του Κοσσόβου. Επομένως, όπως καταλαβαίνετε, υποστηρίζουμε ότι η Δύναμη αυτή πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει και να εκτελεί την αποστολή της, μέχρι να επιλυθούν τα προβλήματα που έχει αυτή η περιοχή.

Η Ελλάδα πλέον δεν είναι ένα κράτος που λειτουργεί παθητικά, περιμένοντας στην Αθήνα να δημιουργηθούν οι εξελίξεις και οι προοπτικές μόνες τους. Έχει πάρει τα ηνία στα χέρια της, έχει μία διεθνή παρουσία και έχει μία πολύ σοβαρή παρέμβαση και συνέργεια στα δρώμενα της διεθνούς πολιτικής, τουλάχιστον στην ευρύτερη περιοχή. Θεωρούμε ότι η ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών δίνει άλλες προοπτικές, ακόμα και σε αυτή εδώ τη χώρα, γιατί μπαίνει μία καινούργια προοπτική και δίνονται ελπίδες ότι προβλήματα τα οποία διαιωνίζονται για πάρα πολλά χρόνια, υπάρχουν τρόποι για να επιλυθούν και δεν είναι πάντα ο τρόπος οι στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Αυτή τη στιγμή, όπως γνωρίζετε, κινούμαστε στην κατεύθυνση να αναλάβουμε οτιδήποτε χρειάζεται από πλευράς στρατιωτικής υποστήριξης, στη νέα χώρα, όπως την ονομάζουμε, Βόρεια Μακεδονία. Εκτοπίσαμε ένα πολύ μεγάλο μέρος από δραστηριότητες γειτόνων, οι οποίοι είχαν αναλάβει αυτό το έργο. Κινούμαστε με πολύ γρήγορους ρυθμούς και βέβαια, όπως καταλαβαίνετε, το μεγάλο βάρος αυτής της υποστήριξης πέφτει στις Ένοπλες Δυνάμεις και ιδιαίτερα στο Στρατό Ξηράς, γιατί είναι ένα χερσαίο κράτος.

Εμείς, πρέπει να καταλάβουμε ένα πράγμα, τουλάχιστον οι Ένοπλες Δυνάμεις, ανεξαρτήτως από το ποια είναι η άποψή μας για κάποια θέματα, είμαστε στρατιώτες και είμαστε συντεταγμένο τμήμα της Κυβέρνησης, της όποιας Κυβέρνησης. Είμαστε, λοιπόν, υποχρεωμένοι, είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε, είτε έχουμε διαφορετική άποψη, να υποστηρίζουμε αυτά που αποφασίζονται και αυτά που το κράτος και η Κυβέρνηση θεωρούν ότι συμφέρουν το Έθνος. Έτσι, λοιπόν, κινούμαστε και δεν το κάνουμε ούτε με το στανιό, ούτε γιατί μας αναγκάζει κανείς, το κάνουμε γιατί, όπως είπαμε, είμαστε στρατιώτες και έτσι έχουμε μάθει.

Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να πω πολλά πράγματα σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά επειδή διάφορα λέγονται, διάφορα ακούγονται, πέφτει πολύ δηλητήριο σε όλη αυτή την υπόθεση, δηλαδή έχουμε χωριστεί σε πολύ πατριώτες και σε λιγότερο πατριώτες, δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα, δεν υπάρχουν Έλληνες που δεν αγαπάνε την Ελλάδα, δεν υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν το καλό αυτού του τόπου. Άλλοι το εκφράζουν έντονα και άλλοι λιγότερο έντονα. Η ουσία είναι ότι όλοι είμαστε εδώ για να προασπίσουμε και να υποστηρίξουμε τα συμφέροντα της Ελλάδας, όποια είναι αυτά. Επομένως, εδώ, προσωπικές απόψεις και θεωρίες παράξενες δεν χωράνε.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η Κυβέρνηση κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων και την ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Η στρατιωτική διπλωματία, τα τελευταία χρόνια, είναι στην πρώτη γραμμή, ανοίγει δρόμο. Επειδή, οι στρατιωτικές κοινότητες επικοινωνούν πιο εύκολα, έχουν μία πιο σαφή, πιο καθαρή γλώσσα, είναι πολύ τεχνικό το αντικείμενο και μπορεί να προσδιοριστεί, καλλιεργούμε ευκολότερα το έδαφος για τους διπλωμάτες και την υπόλοιπη εξέλιξη των σχέσεων. Επομένως, ο ρόλος σας δεν είναι μόνο στρατιωτικός, ιδιαίτερα εδώ, ο καθένας από εσάς είναι και ένας πρέσβης της Ελλάδας.

Για αυτό θέλω να σας δώσω συγχαρητήρια, γιατί εκτελείτε αυτή την αποστολή κατά τον καλύτερο τρόπο. Από πού προκύπτει; Από το γεγονός ότι μόνο θετικά σχόλια εισπράττουμε από τον κόσμο που είναι εδώ και για τη συμπεριφορά σας και για τον τρόπο που συνεργάζεστε με τους άλλους και για τις μαρτυρίες που έχουμε από τις τοπικές κοινωνίες. Αυτά, λοιπόν, είναι εξαιρετικά στοιχεία, που δείχνουν ότι υπάρχει ποιότητα και επαγγελματισμός.

Δεν θέλω να σας κουράσω άλλο. Θέλω να ευχηθώ σε όλους υγεία, καλές Άγιες ημέρες, Καλή Ανάσταση και του χρόνου τέτοιες ημέρες να είστε στα σπίτια σας. Να ευχηθώ στις οικογένειές σας Καλές Γιορτές, Καλή Ανάσταση και σε εσάς καλή συνέχεια στην αποστολή σας και να συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο να υπηρετείτε την πατρίδα.


Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».


Μητσοτάκης : Ο κ. Τσίπρας, χθες, επέλεξε να ταυτιστεί απόλυτα με τον κ. Πολάκη



Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Ασπρόπυργο όπου βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κ. Τσίπρας, χθες, επέλεξε να ταυτιστεί απόλυτα με τον κ. Πολάκη. Δεν νομίζω ότι υπάρχει Έλληνας σήμερα ο οποίος να μην αντιλαμβάνεται ότι Πολάκης ίσον Τσίπρας και Τσίπρας ίσον Πολάκης. Φαντάζομαι ότι ο κ. Τσίπρας σήμερα θα αισθάνεται πάρα πολύ μόνος του με την επιλογή του, ακόμη και μέσα στο ίδιο του το κόμμα».




Άνδρας κρατάει όμηρο τον πατέρα του από εχθές το απόγευμα



Από εχθές το απόγευμα βρίσκεται σε εξέλιξη υπόθεση ομηρίας σε διαμέρισμα στην Νέα Σμύρνη επί της οδού Θεμιστοκλή Σοφούλη.

Όλα ξεκίνησαν το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης στις 17:30, όταν ένας 35χρονος άνδρας, καβγάδισε άγρια με τους γονείς του, «πέταξε» έξω από το σπίτι την μητέρα του και κλειδώθηκε μέσα σε αυτό, κρατώντας ως όμηρο τον πατέρα του με την απειλή μαχαιριού.

O δράστης φέρεται να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, ενώ σύμφωνα σύμφωνα με τους γείτονες έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές για παρόμοιο περιστατικό.

Η περιοχή έχει αποκλειστεί εδώ και 14 ώρες από τις αστυνομικές αρχές, ενώ στο σημείο βρίσκεται και διαπραγματευτής της Αστυνομίας.