Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Πάνω από 2.000 φοιτήτριες στην Ελλάδα έβαλαν αγγελία σε ροζ site



Διαστάσεις φαίνεται πως παίρνει το φαινόμενο με τις φοιτήτριες που μπλέκουν στα δίχτυα κυκλώματα πορνείας... Αυτό τουλάχιστον μπορεί να καταλάβει κανείς, βλέποντας το ρεπορτάζ που προέβαλε χθες το βράδυ το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Μία από αυτές τις κοπέλες μίλησε με αλλοιωμένη την φωνή της, αποκαλύπτοντας κάποιες από τις λεπτομέρειες...

-Πόσα χρόνια το κανεις αυτό το επάγγελμα;

- Δυο, δυο και ο λόγος βέβαια είναι τα πολύ καλά χρήματα.

- Για πόσα χρήματα μιλάμε;

-Ε, μιλάμε για 200 ευρώ την ημέρα

- Σε έχουν προσεγγίσει κυκλώματα;

-Ναι, ναι σε προσεγγίζουνε, για προστασία, αλλά είναι πως θα το αντιμετωπίσεις και εσύ.

2.000 φοιτήτριες σε λίγους μήνες

Μάλιστα, στο ρεπορτάζ μίλησε και η Χέλγκα, η οποία και εκείνη είναι μία εκδιδόμενη κοπέλα. Όπως είπε, στην διαδικτυακή ροζ πλατφόρμα που διαθέτει, έχουν καταχωρηθεί μόνο τους τελευταίους μήνες, 2.000 αγγελίες.

Οι περισσότερες είναι από την Πάτρα, την Αλεξανδρούπολη και τη Θεσσαλονίκη. Τα κυκλώματα τους τάζουν τεράστιες αμοιβές, εκείνες πείθονται, αλλά στο τέλος παίρνουν ελάχιστα χρήματα σε σχέση με αυτά που βγάζουν.


Δεν φταίει η κρίση
Θα περίμενε κανείς, πως όλο αυτό είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που υπάρχει στην χώρα μας, όμως ο Γρηγόρης Λάζος είχε διαφορετική άποψη.

Ο καθηγητής ουσιαστικά υποστηρίζει οτι η φτώχια δεν είναι ο πραγματικός λόγος, αλλά η πλούσια ζωή που προσφέρει το κύκλωμα αυτό.


Πηγή : protothema.gr


Κάτω του στόχου η ανάπτυξη το 2018


Σε ρυθμό 1,9% περιορίστηκε τελικά η άνοδος του ΑΕΠ το 2018 σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ. Ηταν δηλαδή βραδύτερη κατά 0,2% σε σχέση με την κυβερνητική εκτίμηση στην οποία βασίστηκε και ο προϋπολογισμός (ανάπτυξη κατά 2,1%).
Η αρνητική αυτή επίδοση συνδέεται και με την επιβράδυνση του ΑΕΠ το 4ο τρίμηνο σε ρυθμό μόλις 1,6%, έναντι ανόδου 2,4% το 3ο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το 4ο τρίμηνο συνεχίσθηκε η ελεύθερη πτώση των επενδύσεων (πτώση στον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου κατά 23,0% το 3ο τρίμηνο και κατά 27,2% το 4ο τρίμηνο του 2018). Περιορισμένη ήταν η άνοδος της τελικής καταναλωτικής δαπάνης (κατά 0,3%) με τον ιδιωτικό τομέα να είναι η μόνη πηγή στήριξης, αφού καταγράφεται μείωση της δαπάνης του κράτους κατά 1,4%.
Σε ετήσια βάση, η πτώση στην κρατική δαπάνη ήταν ακόμη μεγαλύτερη, της τάξης του 2,5%.
Τα στοιχεία μένει να φανεί πως θα επιδράσουν στον υπό διαμόρφωση μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό 2020-2023 που καταστρώνει η κυβέρνηση.
Πτώση του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση
Την ίδια στιγμή, το ελληνικό ΑΕΠ παρουσίασε μείωση 0,1% το δ΄ τρίμηνο του 2018 σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2018.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, μόνο η Ελλάδα και η Ιταλία κατέγραψαν μείωση του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση (και οι δύο -0,1%), ενώ το ΑΕΠ της Γερμανίας παρέμεινε αμετάβλητο.
Αύξηση 1,9% το 2018
Συνολικά για το 2018 η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ σε όρους όγκου ανήλθε σε 190,8 δισ. ευρώ έναντι 187,2 δισ. ευρώ το 2017 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,9%.
Το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές το 2018 ανήλθε σε 184,7 δισ. ευρώ έναντι 180,2 δισ. ευρώ το 2017, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,5%.
Ετήσιες μεταβολές
-Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 0,3% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2017.
-Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 27,2% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2017.
-Αύξηση κατά 10,6% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,2% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 12,8%.
-Αύξηση κατά 2,0% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 13,1%.

Τριμηνιαίες μεταβολές
-Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2018.
-Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 3,6 % σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2018.
-Αύξηση κατά 1,8% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,3% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,7%.
-Μείωση κατά 7,8% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 8,4% ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 2,4%.
Της Δήμητρας Καδδά


Νέο άρθρο – φωτιά για «μακεδονική μειονότητα»


Tο δημοσίευμα του BBC περί μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα φαίνεται ότι ήταν η αρχή. Και μπορεί να έγινε σχετική «διόρθωση» του ρεπορτάζ, όμως, φαίνεται ότι έκανε καλά τη δουλειά του, να προκαλέσει δηλαδή αναστάτωση και μπαράζ αντίστοιχων κειμένων.

Το νέο χτύπημα έρχεται από τη Γερμανία και συγκεκριμένα από την ιστοσελίδα της Γερμανικής Ραδιοφωνίας (DLF) η οποία φιλοξενεί ρεπορτάζ με υπέρτιτλο «Μακεδονική μειονότητα» και τίτλο «Μη αναγνωρισμένη στην Ελλάδα».

Στην εισαγωγή γίνεται αναφορά και στο περίφημο δημοσίευμα του BBC και σημειώνεται πως «ο πάταγος στην Αθήνα ήταν μεγάλος. Όπως λέγεται, δεν υπάρχει μακεδονική μειονότητα. Φωνές από τη Βουλγαρία ονομάζουν αυτήν τη μειονότητα βουλγαρική».

Το δημοσίευμα βασίζεται στα λεγόμενα του δημοσιογράφου Τάσου Κωστόπουλου που όπως επισημαίνεται «ασχολείται εδώ και δεκαετίες με την ελληνική περιοχή της Μακεδονίας και τον εκεί σλαβόφωνο πληθυσμό. Ο 54χρονος νομικός και ιστορικός έχει συγγράψει αρκετά βιβλία, καθώς και τη διδακτορική του διατριβή επ’ αυτού του θέματος. Όπως διαπιστώνει, το γεγονός είναι ότι υφίστανται άνθρωποι στη βορειοελληνική περιφέρεια (της Μακεδονίας), οι οποίοι μιλούν μία σλαβική διάλεκτο».

Ο κ. Κωστόπουλος λέει πως «υπάρχει μία σειρά, διαφορετικών στάσεων και αυτοπροσδιορισμών: Οι μεν βλέπουν τους εαυτούς τους ως αμιγείς Έλληνες. Οι άλλοι λένε ότι έχουν μόνον ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά, χωρίς να ανήκουν σε άλλο λαό. Δεν θέλουν σε καμία απολύτως περίπτωση να είναι μειονότητα, έχουν την αντίληψη ότι αυτό θα μπορούσε μόνον να τους βλάψει, ότι με αυτόν τον τρόπο θα περιχαρακώνονταν από τον υπόλοιπο πληθυσμό».

Σύμφωνα με τον κ. Κωστόπουλο: «το μικρό κομμάτι των σλάβων Ελλήνων, το οποίο όντως αυτοπροσδιορίζεται ως μειονότητα, εκπροσωπείται πολιτικά από το κόμμα «Ουράνιο Τόξο», – το οποίο εδρεύει στην βορειοελληνική πόλη της Φλώρινας. Αυτό το κόμμα όμως, με τις μερικές χιλιάδες ψήφων που λαμβάνει, δεν διαδραματίζει σχεδόν κανένα ρόλο στην περιοχή».

«Κατά το 1913, αυτή η πληθυσμιακή ομάδα τελούσε υπό ελληνική κυριαρχία. Μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, πραγματοποιήθηκε μία ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, χιλιάδες Σλάβοι εγκατέλειψαν τη χώρα. Εκείνη την εποχή, η Βουλγαρία στο νότο θεωρείτο ακόμη ως «Ο» κίνδυνος, ο εχθρός που εξακολουθούσε να θεωρεί δικά του τα εδάφη που μόλις είχαν αποκτηθεί, δηλαδή την περιοχή της Μακεδονίας.

Διεκδικήσεις;

Όσοι παρέμειναν στην Ελλάδα, ανέπτυξαν με την πάροδο των ετών μία νέα ταυτότητα, τη «σλαβομακεδονική» – με τη βοήθεια και του ελληνικού κράτους, το οποίο επεδίωκε έτσι να μετριάσει τη λανθάνουσα, βουλγαρική απειλή. Μία άλλη γειτονική χώρα, η σημερινή Βόρεια Μακεδονία, συχνά στο παρελθόν, χαρακτήριζε τους σλαβογενείς Έλληνες ως δική της – μακεδονική – μειονότητα. Ωστόσο, μέσω της συμφωνίας με την Ελλάδα για την αλλαγή της ονομασίας της, η Βόρεια Μακεδονία ανέλαβε την υποχρέωση να απαλείψει όλα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να γίνουν αντιληπτά ως εδαφική διεκδίκηση», υποστηρίζει -πάντα κατά το ίδιο δημοσίευμα- ο κ. Κωστόπουλος.

Το δημοσίευμα καταλήγει με μια δήλωση ττου Νίκολα Ντιμιτρόφ μετά το άρθρο του BBC: «Είναι ένα θέμα για διάλογο στο εσωτερικό της Ελλάδας, ίσως και ένα ζήτημα διεθνών υποχρεώσεων, αλλά το να αναμιχθούμε σε αυτό δεν μας βοηθά ως προς αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε. Ανοίξαμε μία νέα σελίδα στις σχέσεις μας και απελευθερώσαμε την τεράστια δυναμική της φιλίας και της συνεργασίας».


Πηγή : in.gr


Μάτι : Εισαγγελικό πόρισμα-κόλαφος – Οι διάλογοι που εκθέτουν τους υπεύθυνους



Τo εισαγγελικό πόρισμα για τη δίωξη των 20 προσώπων για την τραγωδία στο Μάτι, είναι κόλαφος. Οχι μόνο για τα 20 αυτά άτομα, αλλά για το σύνολο της κυβέρνησης. Από τον πρωθυπουργό που έλειπε ταξίδι και ήρθε κατόπιν εορτής, μέχρι τον Νίκο Τόσκα, που ενώ ήξερε έκανε… τον ανήξερο και όλους τους υπουργούς που είχαν γνώση της καταστροφής αλλά το έκρυβαν.

Και το χειρότερο: Οι ίδιοι όλες τις επόμενες ημέρες επέλεξαν να στοχοποιήσουν τους νεκρούς και τους συγγενείς τους για την τραγωδία. Επέλεξαν να παίξουν με το χαρτί του δήθεν εμπρησμού, επέλεξαν να γίνουν άμοιροι ευθυνών προκειμένου να μην καταρρεύσουν.

Το εισαγγελικό πόρισμα δεν ασχολείται με τα πολιτικά πρόσωπα. Ποιος θα ασχοληθεί με αυτά; Το έγκλημα του πολιτικού συστήματος και δη της κυβέρνησης δεν θα τιμωρηθεί ποτέ;

Τώρα που βγήκαν στο φως όλα όσα έγιναν (ή δεν έγιναν εκείνη την ημέρα) ο Τσίπρας θα επιλέξει να κρυφτεί για άλλη μια φορά; Τι θα κάνει; Θα ρίξει κανένα πόρισμα για τη Novartis για να κουκουλωθεί για άλλη μια φορά η τραγωδία;

Το πόρισμα «καίει» οριστικά την κυβέρνηση, τη Δούρου, τον Ψινάκη. Κι αν η Δικαιοσύνη δεν μπορέσει ποτέ να τους τιμωρήσει είναι σίγουρο ότι θα το κάνουν οι πολίτες.

Οποιος μπορεί να διαβάσει το πόρισμα των εισαγγελέων για την τραγωδία στο Μάτι, με το οποίο ασκήθηκαν διώξεις σε 20 πρόσωπα, θα συγκλονιστεί. Και ταυτόχρονα θα εξοργιστεί ακόμη περισσότερο με τα όσα περιγράφονται από τις μαρτυρικές καταθέσεις καθώς και τις τηλεφωνικές συνομιλίες εκείνες τις κρίσιμες ώρες. Η λέξη χάος είναι λίγη για να περιγράψει κανείς όλα όσα έγιναν από τις 4.30 περίπου το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα, όταν όλοι ήξεραν ότι κάηκαν άνθρωποι και συνέβη μια απίστευτη καταστροφή αλλά ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του εμφανίζονταν ανίδεοι και ρωτούσαν για τον άνεμο και για το πότε θα πετάξουν ξανά τα αεροπλάνα.

Οι διάλογοι, τους οποίους αποκάλυψε «Το Βήμα», που καταγράφονται με απελπισμένους κατοίκους στο Μάτι και το Νέο Βουτζά να ζητούν βοήθεια από το 199 και την αστυνομία και τις αρμόδιες υπηρεσίες να μην ξέρουν τι να κάνουν.

«Είναι προφανές, αναφέρουν οι εισαγγελείς, ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για επιχείρηση κατάσβεσης και διάσωσης ανθρώπων, που κινδυνεύουν, όταν το βασικό κεντρικό συντονιστικό όργανο, αγνοεί ποιος είναι ο επικεφαλής των επίγειων δυνάμεων, πού είναι η πυρκαγιά, πού έχει επεκταθεί, ποιος διαχειρίζεται τα εναέρια μέσα και ακόμη και αν υπάρχει πυρκαγιά».

Οι διάλογοι της ντροπής
Ενδεικτικοί είναι οι διάλογοι των αρμοδίων που αφήνουν άφωνο κάθε πολίτη.

Ερμής Αθηνών προς Αξ. Υπηρεσίας του 199: «Ρε, καταλαβαίνεις τι σου λέμε τόση ώρα; Σας καλώ τόση ώρα να ρίξουν τα εναέρια, γιατί δεν μπορεί να πιάσει βόρεια-βορειοδυτικά, έχει πιάσει κορυφογραμμή και δεν μου απαντάει κανένας. Γυρνάμε σε σας και δεν μου απαντάει ούτε από σας».

Αξιωματικός του 199: «Δεν έχετε ασύρματο να μιλήσετε με τα εναέρια;»

Eρμής Αθηνών: «Όχι, όχι και δεν τα διαχειρίζομαι εγώ τα εναέρια».

Αξιωματικός 199: «Ποιος τα διαχειρίζεται;»

Eρμής Αθηνών: «Δεν ξέρω ποιος τα διαχειρίζεται, καλούσαν τον ποιος τα διαχειρίζεται, εγώ μιλάω με το κέντρο και δεν απαντάτε…»

Όπως λένε οι εισαγγελείς, η ως άνω εσφαλμένη αντίληψη που είχαν οι χειριστές – τηλεφωνητές στο 199 και τα λοιπά όργανα του ΕΣΚΕ είναι προφανές ότι είχε επιπτώσεις στην κοινητοποίηση των αναγκαίων πυροσβεστικών δυνάμεων και ήταν ένας από τους κυριότερους λόγους στους οποίους οφειλόταν η καθυστερημένη επέμβαση των δυνάμεων και η αποτυχία κατάσβεσης στο αρχικό στάδιο αλλά και στην εξέλιξή της.

Στις 19.00 αξιωματικός επιχειρήσεων του ΕΣΚΕ/199 ζήτησε από τη Γραμματεία να του φέρει 2-3 τηλεφωνητές ακόμη λέγοντας «φέρε δύο άτομα ακόμη τρία για τηλεφωνητές, γίνεται χαμός. «Εχουμε θέμα, δεν ξέρουμε σε ποιον να διαβιβάσουμε πλέον συμβάντα, είναι όλοι μποτιλιαρισμένοι, δεν έχουμε εικόνα, τι γίνεται κι αν μπορεί να περάσει κανένας.

Οι πολίτες καλούσαν και ζητούσαν πληροφορίες ή οδηγίες γιατί βρίσκονταν σε κίνδυνο. Λόγω της έλλειψης ικανού αριθμού χειριστών – τηλεφωνητών σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό συμβάντων διαπιστώθηκαν απρεπείς συμπεριφορές.

Χαρακτηριστικός ο διάλογος:  «Ερχονται κυρία μου έρχονται, το κέρατό μου έρχονται».

«Αυτό σας λέω κυρία μου, ότι μπορούμε κάνουμε δέκα, πέντε αυτοκίνητα, είκοσι έρχονται, μακάρι να γεννήσουμε κι άλλα».

«Δεν κατάλαβα το ύφος σας κύριε»… Όχι όχι τι είσαστε εσείς, τι δεν καταλάβατε πολίτης είμαι, έχετε υποχρέωση, τι είσαστε, μαγαζί σας είναι η Πυροσβεστική δεν το κατάλαβα…»

«Κι εγώ δεν κατάλαβα… εντάξει δεν είναι ταξί να το παραγγείλουμε, κινδυνεύει κάποιος, μπορεί να κινδυνεύει κάποιος άνθρωπος, θα το δούμε έτσι; Θα ‘ρθει».

Και συνεχίζουν: «Καπνό στην Αττική ο καπνός, μην παραπονιέστε και φωνάζετε όλοι»

Οι άνθρωποι καίγονταν και στο 199 δεν ήξεραν τι να κάνουν…

Στη συνέχεια το πόρισμα αναφέρει: Όμως ανάλογη ήταν η συμπεριφορά και απέναντι σε εμπλεκόμενους φορείς, όπως λ.χ. σε συνομιλία με την Αμεση Δράση:

«Θέλω τροχαία στα φανάρια στη διασταύρωση στη Ραφήνα. Στη Ραφήνα έχω φωτιές από εκεί πέρα. Τι είναι αυτό στο Νέο Βουτζά, χεστήκαμε. Ο παππούς θα πεθάνει εκεί μέσα, Μαλάκα είναι να πεθάνει ο παππούς. Θέλω τροχαία στη διασταύρωση για Ραφήνα».

Μόνο να καταδειχθεί εμφατικά η στάση ευτυχώς ας μπει ορισμένων οργάνων του ΠΣ, παρατίθεται και η συνομιλία του Αξιωματικού του ΠΣ με τον αξιωματικό υπηρεσίας του 199 όταν είπε χαρακτηριστικά για τους κινδυνεύοντες στην περιοχή της Κινέττας: «Τώρα να καούν για να βάλουν μυαλό ρε φίλε. Ναι μπορεί να έχουμε πενήντα νεκρούς για πλάκα για τον κάθε βλάκα τώρα. Τα όρνια να μείνουν εκεί…».

Το ΠΣ λάμβανε, λέει το πόρισμα, κλήσεις στο 199 από πολίτες που ανέφεραν σοβαρά και κρίσιμα περιστατικά σχετικά με ανθρώπους που κινδύνευε η ζωή τους από την εξελισσόμενη πυρκαγιά στους οικισμούς του Νέου Βουτζά, Μάτι, Κόκκινο Λιμανάκι. Στις περισσότερες περιπτώσεις αντί να προωθηθούν πυροσβεστικές δυνάμεις στις συγκεκριμένες διευθύνσεις των κινδυνευόντων ατόμων για τη διάσωσή τους, δεν προέβη προσπάθεια διάσωσης ατόμων από πυρκαγιά αλλά διαβίβαζε τα περιστατικά αυτά στις αναρμόδιες αστυνομικές δυνάμεις που και δεν είχαν αρμοδιότητα και γνώση και μέσα για να κάνουν διάσωση.

Είναι σημαντικό ότι οι κάτοικοι έπαιρναν από τις 18.13 τηλέφωνο ότι καίγονται, άρα όλοι γνώριζαν ότι είναι σε εξέλιξη η τραγωδία και δεν έπρεπε να φτάσουμε έξι ώρες μετά για να κάνει το σόου ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί.

Γυναίκα τηλεφωνεί: «Γύρω – γύρω τώρα καίγονται όλα, θα έχουν καεί όλα κι εμείς είμαστε μέσα έχει πολύ καπνό. Χάλασε το αυτοκίνητό μας, κάηκε τι λέτε τώρα;»

Και ο χειριστής απαντά: «Σιγά – σιγά προς την παραλία δεν μπορείτε να πάτε; Εχετε αυτοκίνητο»; Και μια γυναίκα απαντά: «Όχι ρε, παιδιά αφού έχω μωρό 13 μηνών και πόσο θα αναπνεύσει λίγο, δεν ξέρω κάντε κάτι.

Ο ίδιος χειριστής λέει: «Αυτή η κυρία δεν γίνεται να πάρει τηλέφωνο το εκατό να πάει ένα περιπολικό αυτά που είπε σε εσένα δεν μπορούσε να τα πει στο εκατό;»

Ακόμη, στην οδό Μυκόνου όταν πολίτης ειδοποίησε στις 18.57.03 το 199 για τον κίνδυνο που αντιμετώπιζαν τρεις γυναίκες στην ως άνω διεύθυνση όπου καίγονταν δέντρα έξω από το σπίτι και ζήτησε βοήθεια για τη διάσωση και μεταφορά τους σε ασφαλή περιοχή απάντησε ο τηλεφωνητής: «Ντάξει πάρα πολλά περιστατικά όμως που είναι έτσι αντίστοιχα με τα δικά σας, και κατασκηνώσεις προσπαθούμε να εκκενώσουμε και γίνεται χαμός». Και «Να σας πως, πάρτε και το 100 την αστυνομία αν μπορούν και αυτοί να κάνουν μεταφορά».

Τέλος, όταν κάποια γυναίκα υπάλληλος ξενοδοχείου ζήτησε από το 199 εξαιτίας του ότι καίγονταν τα αυτοκίνητα στο εξωτερικό πάρκινγκ του, την εκκένωση του, αυτό κάλεσε το ΚΕΠΠ για να διαβιβάσει στην Αστυνομία το περιστατικό.

Που είναι η φωτιά;
Ενδεικτικός της έλλειψης συνεννόησης των αξιωματικών είναι η εξής συνομιλία: «Να σε ρωτήσω κάτι, η Νέα Μάκρη, η φωτιά της Νέας Μάκρης είναι η φωτιά του Νταού;»

Για να λάβει την απάντηση: «Δεν ξέρω, η φωτιά της Νέας Μάκρης είναι η φωτιά της Νέας Μάκρης;»

Τραγική κατάσταση αποτυπώνει και η συνομιλία του εκπροσώπου του ΓΕΕΘΑ και του αξιωματικού υπηρεσίας του 199.

Εκπρόσωπος ΓΕΕΘΑ: «Εεε, με ρωτάν απ’ το ΓΕΕΘΑ ο επιτελάρχης, εεε… για τη φωτιά στη Νταού Πεντέλης, αν αυτή η φωτιά πλησιάζει το Ζούμπερι εκείνες τις περιοχές, τα όριά του γιατί υπάρχουν κατασκηνώσεις παιδικές…. Το ξέρω έχουνε δώσει –εννοείται εκκένωση- της αεροπορίας αλλά θέλει να μάθει αν πλησιάζει Ζούμπερι.

Αξιωματικός: «Ωραία εντάξει θα το κοιτάξω να δούμε που έχει φτάσει, ντάξει; Και σας σας πούμε Οκ».

Σε άλλη περίπτωση, στις 18.35.08 η άμεση δράση ζητά από το 199 να πάει σε συμβάν στο Ν. Βουτζά όπου υπάρχει εγκλωβισμένο άτομο καθώς και σε συμβάν στο Μάτι γιατί η αστυνομία δεν μπορεί να προσεγγίσει λόγω πυρκαγιάς.

Από τη συνομιλία αποκαλύπτεται ότι την ώρα που η πυρκαγιά είχε περάσει τη Λ. Μαραθώνος προς το Μάτι στις 18.30, περίπου, ο τηλεφωνητής του 199 σε σχετική ερώτηση της Αμεσης Δράσης αν είχε περάσει απάντησε «Δεν ξέρω ακριβώς που βρίσκεται η φωτιά αυτή τη στιγμή για να σας πληροφορήσω περισσότερο».

Ο εγκλωβισμός της Μαραθώνος
Στο εισαγγελικό πόρισμα, με στοιχεία και σε βάθος αξιολογήσεις, οι εισαγγελείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το κλείσιμο της Μαραθώνος ήταν θάνατος για τους ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν στην περιοχή.

«Αναφορικά, τονίζεται στο πόρισμα, με την επίδραση που είχε η εκτροπή των οχημάτων που έγινε στον συγκεκριμένο χρόνο και στα συγκεκριμένα σημεία, πρέπει να σημειωθούν τα ακόλουθα.

Κατ’ αρχήν, στο χρόνο που έγινε η εκτροπή 18.25-18.30, όσα οχήματα βρίσκονταν ήδη επί της Μαραθώνος, βρέθηκαν ανάμεσα σε δύο κλειστές διόδους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διαφύγουν και έτσι μπροστά στην απειλή της φωτιάς, που εκείνη την ώρα έβλεπαν να είναι στη Μαραθώνος, αντιδρώντας ενστικτωδώς, έστριβαν προς το Μάτι και εισέρχονταν από κάθετες διόδους…»

«Περαιτέρω, επειδή οι εκτροπές έγιναν και σε σημεία του εσωτερικού οδικού δικτύου στο Μάτι δημιουργήθηκε ξαφνικά μποτιλιάρισμα στα οχήματα, που κινούνταν ήδη εκεί, καθώς ξαφνικά η διακοπή της κίνησης δημιούργησε συμφόρηση εσωτερικά στην περιοχή και έτσι δεν μπορούσαν να απεγκλωβιστούν τα οχήματα και να διαφύγουν από την περιοχή.

«Αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω ήταν τελικά να εισέλθει μεγάλος αριθμός οχημάτων στο Μάτι, πλέον αυτών που υπήρχαν ήδη και κινούνταν εκεί, όταν οι κάτοικοι άρχισαν να κινούνται πανικόβλητοι για να απομακρυνθούν. Έτσι, η κίνηση γινόταν άτακτα με συνέπεια να δημιουργηθεί συμφόρηση στους στενούς δρόμους και τελικά οι άνθρωποι να εγκλωβιστούν».

Οι εισαγγελείς περιγράφοντας το απόλυτο μπάχαλο της κρατικής μηχανικής, κάνουν λόγο για «πλήρη σύγχυση και άγνοια για την πραγματική κατάσταση και την εικόνα του μετώπου της πυρκαγιάς στους διάφορους οικισμούς» και παραθέτουν ότι «δεν γνώριζαν ποιος ήταν κάθε χρονική στιγμή ο επικεφαλής των δυνάμεων στο πεδίο της πυρκαγιάς» και ότι «αγνοούσαν σε ποια πυρκαγιά ήταν επικεφαλής ο Διοικητής Ανατολικής Αττικής, Αρχιπύραρχος Χαράλαμπος Χιώνης. Και ειδικότερα, για τα εναέρια μέσα αγνοούσαν ακόμη και ποιος ήταν ο αξιωματικός του ΠΣ που διαχειριζόταν τα εναέρια μέσα στην περιοχή του Νταού Πεντέλης»!

Βεβαίως, στο πόρισμα καταγράφονται σκηνές εγκληματικών συμπεριφορών από αρμόδια όργανα, όταν οι πολίτες καλούσαν πανικόβλητοι για να μάθουν που είναι η φωτιά, οι πυροσβέστες και λοιποί, δεν ήξεραν και απαντούσαν ακόμα και με εγκληματικό τρόπο, αρνούνταν να καθοδηγήσουν τους πολίτες και επεδείκνυαν συμπεριφορές που δεν περιγράφονται.

Όμως, οι εισαγγελείς, πέραν όλων των άλλων, καταγράφουν πως και ο υπουργός τότε Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, είχε άμεση ενημέρωση.

Οι εισαγγελείς, αφού αναφέρονται με λεπτομέρειες για τις αρχικές ενημερώσεις από τον τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής και τον Γενικό Γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας προς τον κ. Τόσκα, σημειώνουν ότι πήγαν στο γραφείο του διοικητή του ΕΣΚΕ, προκειμένου να λάβουν περισσότερες πληροφορίες και στη συνέχεια έδωσαν εντολή να μεταβούν επιπλέον δυνάμεις και εναέρια μέσα στο συμβάν.

Ηξεραν όλοι
Και καταλήγουν, «για το συγκεκριμένο θέμα, συνολικά, υπήρξε άμεση ενημέρωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας σε κάθε χρονική φάση υπήρχε άμεση ενημέρωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του Γενικού Γραμματέα…».

Οι περιγραφές των εισαγγελικών λειτουργών, οι οποίες στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο στο αποδεικτικό υλικό που συγκέντρωσαν, καθώς και η επίκληση συγκεκριμένων διαλόγων πολιτών με τις αρμόδιες υπηρεσίες  είναι σοκαριστικές και αποτυπώνουν το μέγεθος των ποινικών ευθυνών. Επίσης, είναι συγκλονιστική η παραδοχή πως αν υπήρχε έστω κατ΄ελάχιστον συντονισμός των υπηρεσιών οι κάτοικοι στο Μάτι θα είχαν το χρόνο να απομακρυνθούν.

«Εάν είχε κατ΄ελάχιστον λειτουργήσει το σύστημα Πολιτικής Προστασίας και είχε ενεργοποιηθεί ένας μηχανισμός ενημέρωσης- προειδοποίησης των κατοίκων των περιοχών που απειλούνταν, εκείνοι θα είχαν το χρόνο να απομακρυνθούν πριν πλησιάσει η φωτιά ή  ο καπνός και το θερμικό ακόμη και με ίδια μέσα και όχι απόλυτα οργανωμένα ή να λάβουν μέτρα αυτοπροσταίας έγκαιρα και έτσι να αποτραπούν οι τραγικές συνέπειες για τη ζωή τους» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην πολυσέλιδη εισαγγελική διάταξη με βάση την οποία αρχειοθετήθηκε ο φάκελος για τέσσερις, από τους είκοσι τέσσερις, ποινικά ελεγχόμενους.

Οι τρεις εισαγγελείς -Ηλίας Ζαγοραίος, αντεισαγγελέας εφετών και πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Νίκος Φιστόπουλος και Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, εισαγγελείς πρωτοδικών- αξιοποίησαν όλα τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους για να συντάξουν ουσιαστικά μία… ακτινογραφία  ποινικών ευθυνών.

Στο πόρισμά τους  καταδεικνύεται ότι δεν κατάφερε να λειτουργήσει καμία από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες κατά τρόπο τέτοιο ώστε να αποφευχθεί η εκατόμβη των νεκρών.

«Ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας αποδείχθηκε τελικά, και του εκ του αποτελέσματος, ότι  από το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την λήξη  της προηγούμενης αντιπυρικής περιόδου, και μέχρι την έναρξη της επόμενης, δεν κατόρθωσε όπως επιβαλλόταν εκ του νόμου και της αποστολής του, αλλά και των σχετικών εγκυκλίων της ΓΓΠΠ, να είναι στην πράξη- και όχι επί χάρτου- κατάλληλα και έγκαιρα προετοιμασμένος και επαρκώς επιχειρησιακά οργανωμένος και να βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, όταν οι συνθήκες το απαίτησαν, όπως στην προκειμένη περίπτωση, που ο δείκτης πυρκαγιάς είναι υψηλός κατηγορία 4, προκειμένου να αντιμετωπίσει και γενικά να διαχειριστεί ταυτόχρονα και μάλιστα στην ίδια ή έστω σε άλλη περιφέρεια δύο μεγάλες  καταστροφές λόγω δασικών πυρκαγιών και με την έκταση και την ένταση σαν αυτές που εκδηλώθηκαν, στην Κινέτα και το ΝΤΑΟΥ Πεντέλης.

Ποιοι ευθύνονται
Επίσης από τα ανωτέρω προέκυψε ότι από ενέργειες, παραλείψεις, ολιγωρίες, πλημμέλειες, αρρυθμίες, και δυσλειτουργίες των αρμοδίων θεσμικά και νομικά οργάνων και υπηρεσιών και φορέων του ισχύοντος μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της χώρας, αιτιακά προκλήθηκε ο θάνατος τουλάχιστον 100 ανθρώπων και 31 τραυματισμών λόγω της συγκεκριμένης δασικής πυρκαγιάς», όπως περιγράφουν οι εισαγγελείς, οι οποίοι ήλεγξαν τις πράξεις και τις παραλείψεις των αρμοδίων τόσο πριν από το στάδιο της πυρκαγιάς , όσο και κατά την εκδήλωση της φονικής φωτιάς.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους  εισαγγελείς «ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της χώρας δεν λειτούργησε κατά τα προβλεπόμενα από τον σχετικό νόμο και σύμφωνα με τις εγκυκλίους, σε όλες τις φάσεις της αντιμετώπισης της ως άνω πυρκαγιάς και γενικά της διαχείρισης του εν λόγω καταστροφικού φαινομένου και κρίσης, καθώς δεν ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά και με επάρκεια, στην εκ του νόμου αποστολή του και στις προβλεπόμενες  από αυτόν αρμοδιότητες του. Ειδικότερα, τα ως άνω σοβαρά λάθη, ενέργειες αρρυθμίες και δυσλειτουργίες, εντοπίζονται κυρίως:

Στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
Στο Πυροσβεστικό Σώμα
Την ΕΛ.ΑΣ
Την Περιφέρεια και τους Δήμους
Οι εισαγγελείς  στο πόρισμά τους ουσιαστικά απορρίπτουν τους ισχυρισμούς της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου ότι δεν είχε εκείνη την ευθύνη της εκκένωσης των πληγέντων περιοχών. «Η  λήψη της απόφασης, αναφέρουν οι εισαγγελείς, για την οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών αποτελεί ευθύνη των κατά τόπους δημάρχων οι οποίοι έχουν τον συντονισμό του έργου πολιτικής προστασίας…» και διευκρινίζουν ότι «όταν η εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή μπορεί να επηρεάσει πάνω από ένα δήμο η απόφαση λαμβάνεται από το αρμόδιο Περιφεριάρχη ο οποίος μπορεί να εξουσιοδοτήσει σχετικώς τον οικείο αντιπεριφερειάρχη».

Εχασαν τον… επικεφαλής
Σοκ προκαλεί η εισαγγελική παραδοχή με παράθεση δεκάδων ότι ήταν τέτοιο το μέγεθος της ασυνεννοησίας των κρατικών υπηρεσιών και τέτοιο το χάος που δεν ήξεραν ούτε ποιός ήταν ο επικεφαλής των επίγειων δυνάμεων.

«Είναι προφανές αναφέρουν οι εισαγγελείς ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για επιχείρηση κατάσβεσης και διάσωσης ανθρώπων, που κινδυνεύουν, όταν το βασικό κεντρικό συντονιστικό όργανο, αγνοεί ποιός είναι ο επικεφαλής των επίγειων δυνάμεων, πού είναι η πυρκαγιά, πού έχει επεκταθεί, ποιός διαχειρίζεται τα εναέρια μέσα και ακόμη και αν υπάρχει πυρκαγιά».

Επίσης οι εισαγγγελείς  κάνουν λόγο για «πλήρη σύγχυση και άγνοια για την πραγματική κατάσταση και την εικόνα του μετώπου της πυρκαγιάς στου διάφορους οικισμούς» και παραθέτουν ότι «δεν γνώριζαν ποιός ήταν κάθε χρονική στιγμή ο επικεφαλής των δυνάμεων στο πεδίο της πυρκαγιάς» και ότι «αγνοούσαν σε ποιά πυρκαγιά ήταν επικεφαλής ο Διοικητής Ανατολικής Αττικής Αρχιπύραρχος Χαράλαμπος Χιώνης. Και ειδικότερα, για τα εναέρια μέσα αγνοούσαν ακόμη και ποιός ήταν ο αξιωματικός του ΠΣ που διαχεριζόταν τα εναέρια μέσα στην Περιοχή του Νταού Πεντέλης».


ΤΟ ΒΗΜΑ


Άνανδροι κακοποιοί μαχαίρωσαν 22χρονη γυναίκα οπαδό του Παναθηναϊκού



Ανεξέλεγκτες συμμορίες κακοποιών που εντάσσονται σε εγκληματικές οργανώσεις και  παρεισφρύουν σε αθλητικές ομάδες όπως ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός και ανάμεσα σε οργανωμένους οπαδούς δεν διστάζουν να σκοτώσουν για προσωπικές διαφορές.

H κατάσταση δεν έφτασε πια στα άκρα τα ξεπέρασε και οι κακοποιοί εκμεταλλεύονται την αδράνεια της αστυνομίας και την απουσία της Πολιτείας με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που παρακολουθεί τις εξελίξεις απλά χωρίς να κάνει τίποτα, δείχνοντας ανοχή σε κάθε είδους έγκλημα.

Τα τελευταία 24ωρα, με αφορμή δύο ακόμη τραγικά περιστατικά, και τώρα την άνανδρη επίθεση οπαδών του Ολυμπιακού σε μια 22χρονη γυναίκα οπαδό του Παναθηναϊκού, την οποία και μαχαίρωσαν και τα αντίποινα οπαδών του Παναθηναϊκού με την επίθεσή τους στο Παπαστράτειο, η ελληνική πολιτεία λέει ότι θέλει να κάνει κάτι αλλά με αυτή την κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

Παρακολουθήστε το video με τους "άντρες" κακοποιούς να χτυπάνε και να μαχαιρώνουν γυναίκα οπαδό.




Times: Ο αριστερός πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, από τους λίγους Ευρωπαίους που εξακολουθούν να υποστηρίζουν τον Maduro



Τόν Τσίπρα έχουν πάρει χαμπάρι όλοι στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο και η συμπεριφορά του δεν ξεφτιλίζει μόνο τον ίδιο που έχει ανοσία στην ξεφτίλα αλλά και ολόκληρη την χώρα.

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για το αεροσκάφος μυστήριο του καθεστώτος του ακροαριστερού δικτάτορα Μαδούροπου, σύντροφο και φίλο του ακροαριστερού Αλέξη Τσίπρα, που προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στο οποίο βρισκόταν ο υπουργός Εξωτερικών του Μαδούρο, δημοσιεύουν οι Times.

Δείτε το άρθρο των Times:

Μια σειρά από μυστηριώδεις πτήσεις, από το Καράκας, τις τελευταίες ημέρες, δημιούργησαν υποψίες ότι το καθεστώς Maduro μετακινεί κρυφά τόνους χρυσού από τη χώρα και τους πουλάει σε εμπόρους στην Αφρική, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Την 1η Μαρτίου, ένα Boeing 777 που ανήκει στη ρωσική χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία Nordwind και το οποίο θεωρείται ότι δεν είχε επιβάτες, εντοπίστηκε να πετάει από το Καράκας στην Καμπάλα, την πρωτεύουσα της Ουγκάντα. Σταμάτησε εκεί για λίγες ώρες πριν συνεχίσει στη Ζανζιβάρη και έπειτα επέστρεψε στο Καράκας. 

Το ίδιο αεροπλάνο είχε εντοπιστεί στο διεθνές αεροδρόμιο του Καράκας στα τέλη Ιανουαρίου, όπου προφανώς ήταν έτοιμο να πετάξει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με φορτίο 20 τόνων χρυσού αξίας 650 εκατομμυρίων λιρών, μια συμφωνία που μπλοκαρίστηκε μετά από πίεση από τις ΗΠΑ. 

Η Ουγκάντα αναπτύσσει τη φήμη της σε ό,τι αφορά  το ξέπλυμα χρυσού και ο διεθνής οργανισμός  Global Witness χαρακτήρισε τη χώρα ως «γεμάτη διαφθορά από κάτω έως πάνω» μετά από 18 μήνες έρευνας. 

Το αεροπλάνο της Nordwind δεν ήταν η μόνη πτήση που παρέδωσε ένα ύποπτο φορτίο από το Καράκας στην Ουγκάντα τις τελευταίες ημέρες: μια αεροπορική πηγή δήλωσε στους Times ότι μια ευρωπαϊκή εταιρεία τσάρτερ με γραφείο στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας έκανε συμφωνία  να μεταφέρει τέσσερις τόνους σε ράβδους χρυσού από το Καράκας στο Entebbe την περασμένη εβδομάδα. 

Επιπλέον, η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ισχυρίστηκε ότι ένα κυβερνητικό αεροσκάφος  που χρησιμοποιήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Jorge Arreaza για  κρυφή μεταφορά χρυσού. Το αεροσκάφος Falcon 900, το οποίο είναι εγγεγραμμένο στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA, πραγματοποίησε μια απρογραμμάτιστη στάση στην Αθήνα στις 2 Μαρτίου μετά την επίσκεψη στο Abu Dhabi. 

Η ελληνική αρχή πολιτικής αεροπορίας δήλωσε ότι το αεροπλάνο έλαβε άδεια προσγείωσης μόνο για ανεφοδιασμό. To αεροσκάφος παρέμεινε στο έδαφος για περισσότερες από τέσσερις ώρες. 

Η αντιπολίτευση θεώρησε ότι προσγειώθηκε για να πάρει μία πληρωμή σε ευρώ για μια προηγούμενη παράδοση χρυσού, προτού επιστρέψει στο Καράκας. «Το αεροπλάνο δεν θα είχε προσγειωθεί στην Ελλάδα αν δεν συνέβαινε κάτι», δήλωσε ο José Guerra στο δίκτυο ΣΚΑΪ.

Ο Φρέντι Φερνάρντεζ, πρεσβευτής της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, διέψευσε τα δημοσιεύματα. «Είναι ανόητο να πιστεύουμε ότι ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας έβγαλε το χρυσό έξω από τη χώρα. Η ιστορία αποτελεί μέρος μιας συντονισμένης επίθεσης εναντίον της χώρας μας», δήλωσε στην «Εφημερίδα των Συντακτών». 

Ο αριστερός πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας είναι ένας από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες που εξακολουθούν να υποστηρίζουν τον πρόεδρο Μαδούρο και όχι τον αντίπαλό του Χουάν Γκουαϊδό.






Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. για το δώρο ΣΥΡΙΖΑ στις Πολυεθνικές των Φαρμάκων




Δώρο ΣΥΡΙΖΑ στις Πολυεθνικές των Φαρμάκων

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Στις 10 Φεβρουαρίου του 2017 ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στη Βουλή τα εξής: “Το σκάνδαλο της Novartis είναι η έκφραση ενός αδιαφανούς τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων, ο οποίος έχει βασιστεί σε συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα. Καθοριστικός παράγοντας υπήρξε το γεγονός ότι η χώρα μας αποτελούσε χώρα αναφοράς για τον καθορισμό της τιμής των φαρμάκων σε άλλες 55 χώρες. Κατά συνέπεια, μια υψηλή τιμή στη χώρα μας εξασφάλιζε αυξημένα κέρδη σε άλλες 55 χώρες για τις εταιρίες, οι οποίες 55 χώρες συνιστούν και τη μεγαλύτερη αγορά”.

Ο κ. Τσίπρας που τα δήλωνε αυτά, ψηφίζει σήμερα στη Βουλή νόμο με τον οποίον αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων και επιτρέπονται για πρώτη φορά αυξήσεις έως 10% ετησίως στις τιμές τους. Δηλαδή βάσει των όσων ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ισχυριζόταν και αφού η χώρα μας αποτελεί χώρα αναφοράς για όλες τις άλλες χώρες, ο σημερινός νόμος θα αυξήσει τις τιμές των φαρμάκων παγκοσμίως και άρα οι πολυεθνικές εταιρείες θα κερδίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. 

Συγκεκριμένα, ενώ ο νόμος της ΝΔ προέβλεπε ότι η τιμή των φαρμάκων καθοριζόταν από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ε.Ε., από σήμερα οι τιμές θα καθορίζονται με βάση τις δύο χαμηλότερες τιμές όχι της Ε.Ε, αλλά μόνο της ευρωζώνης. Έτσι όμως αποκλείονται όλες οι φτωχότερες χώρες με τις χαμηλότερες τιμές και διευκολύνονται για πρώτη φορά οι αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων σε 55 χώρες.

Στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις μας γιατί η κυβέρνηση Τσίπρα κάνει ένα τόσο μεγάλο δώρο στις πολυεθνικές εταιρείες, το μόνο που βρήκε να πει ο Υπουργός Υγείας είναι ότι κάποιες από αυτές απείλησαν ότι θα αποσύρουν τα φάρμακά τους από την Ελλάδα λόγω των χαμηλών τιμών. Με απλά λόγια ο κ. Ξανθός παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση νομοθετεί αυτό το δώρο εκβιαζόμενη. 

Μόνο που οι πολίτες καταλαβαίνουν πια ποιος δήθεν πολεμά τα μεγάλα συμφέροντα, ενώ στην πραγματικότητα τα υπηρετεί με σκανδαλώδη τρόπο».


Βρέθηκαν 110 «χαμένα» χειρόγραφα του Αϊνστάιν



To Εβραϊκό Πανεπιστήμιο του Ισραήλ θα διοργανώσει έκθεση με 110 χειρόγραφες σημειώσεις του Αλμπερτ Αϊνστάιν πολλές από τις οποίες βλέπουν για πρώτη φορά το φώς της δημοσιότητας.


Αποτελούνται από χειρόγραφες μαθηματικές σημειώσεις, κυρίως από το 1944 μέχρι το 1948, αλλά και ένα παράρτημα, το οποίο το πανεπιστήμιο πίστευε ότι είχε χαθεί, μίας μελέτης σχετικά με την ενοποιημένη θεωρία πεδίου.


Ο Αϊνστάιν, εκτός από την θεωρία της σχετικότητας, έναν από τους βασικούς πυλώνες της σύγχρονης φυσικής, προσπαθούσε ανεπιτυχώς για πολλές δεκαετίες να αποδείξει ότι ο ηλεκτρομαγνητισμός και η βαρύτητα ήταν διαφορετικές εκφάνσεις του ίδιου βασικού πεδίου.


Το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο δήλωσε ότι τα έγγραφα ήταν μέρος μίας δωρεάς οργανισμού του Σικάγο 80 χιλιάδων αντικειμένων από το αρχείο του Αϊνστάιν.

REUTERS
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ερώτηση της Ν.Δ. για το αεροσκάφος που μετέφερε τον ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας



«Η Νέα Δημοκρατία επανέρχεται, με ερώτηση που καταθέτει ο βουλευτής, κ.Γιώργος Γεωργαντάς, στο πολύ σοβαρό ζήτημα που ανέκυψε με το αεροσκάφος της Βενεζουέλας που προσγειώθηκε στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Το αεροσκάφος, στο οποίο επέβαινε ο Υπουργός Εξωτερικών του καθεστώτος Μαδούρο έμεινε -σύμφωνα με την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας- για 4 ώρες στην Αθήνα παρά το γεγονός ότι ο απαιτούμενος χρόνος για τον ανεφοδιασμό του δεν ξεπερνά τα 90 λεπτά. Καθ’ όλη τη διάρκεια της στάσης του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο, ο Υπουργός Εξωτερικών φιλοξενήθηκε στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου. 

Η κυβέρνηση καλείται άμεσα να απαντήσει σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα:

Γιατί η κυβέρνηση έκανε δεκτό το αίτημα προσγείωσης του αεροσκάφους ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες απέρριψαν το σχετικό αίτημα;
Γιατί το αεροσκάφος προσγειώθηκε για ανεφοδιασμό στο Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ θα μπορούσε να εφοδιαστεί με καύσιμα στο Άμπου Ντάμπι όπου βρίσκονταν πριν σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, προκειμένου να επιστρέψει τελικά στη Βενεζουέλα;
Γιατί η κυβέρνηση αποσιώπησε την ύπαρξη των δύο εγκεκριμένων σχεδίων πτήσης που αναφέρονται στην ανακοίνωση της Υ.Π.Α;».


Αθήνα, 6 Μαρτίου 2019


ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΚΕ

Προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χ. Σπίρτζη

«Επιτακτική ανάγκη να δοθούν διευκρινήσεις και στοιχεία για την άφιξη του κυβερνητικού αεροσκάφους της Βενεζουέλας»

Μετά από παρέλευση δύο ημερών εκδόθηκε τελικά επίσημη ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (Υ.Π.Α.) σχετικά με την άφιξη και την παραμονή του κυβερνητικού αεροσκάφους της Βενεζουέλας στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το Σάββατο, 2 Μαρτίου 2019. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή απέφυγε να τοποθετηθεί επίσημα παρά τη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα και τα εύλογα ερωτήματα που δημιουργήθηκαν. 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Υ.Π.Α. το κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας που μετέφερε τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας, κ Jorge Arreaza, αφίχθη στην Αθήνα για ανεφοδιασμό καυσίμων στις 13:59 (ώρα Ελλάδας) και αναχώρησε  στις 17:47 (ώρα Ελλάδας). Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, παρέμεινε στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου, μέχρι να ολοκληρωθεί ο ανεφοδιασμός καυσίμων και η αναχώρηση του αεροσκάφους έγινε σύμφωνα με νέο κατατεθειμένο και εγκεκριμένο σχέδιο πτήσης.
Είναι αναγκαίο άμεσα και με κάθε έγγραφο στοιχείο να απαντηθούν όσα ερωτήματα έχουν προκύψει και αφορούν τη συγκεκριμένη πτήση.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1) Για ποιό λόγο η κυβέρνηση έκανε δεκτό το αίτημα προσγείωσης του αεροσκάφους ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες απέρριψαν το σχετικό αίτημα;
2) Για ποιό λόγο η κυβέρνηση αποσιώπησε την ύπαρξη των δύο εγκεκριμένων σχεδίων πτήσης που αναφέρονται στην ανακοίνωση της Υ.Π.Α.;
3) Γιατί ενώ ο προβλεπόμενος χρόνος ανεφοδιασμού του αεροσκάφους δεν μπορεί να ξεπεράσει συνολικά τα 90 λεπτά, αυτό παρέμεινε στο αεροδρόμιο για 4 ώρες περίπου;
4) Για ποιο λόγο το αεροσκάφος προσγειώθηκε για ανεφοδιασμό στο Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ θα μπορούσε να εφοδιαστεί με καύσιμα στο Άμπου Ντάμπι όπου βρίσκονταν πριν σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, προκειμένου να επιστρέψει τελικά στη Βενεζουέλα;
5) Παρακαλώ να κατατεθούν α) το εγκεκριμένο σχέδιο πτήσης που υποβλήθηκε αρχικά και β) το νέο σχέδιο πτήσης που εγκρίθηκε στη συνέχεια, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Υ.Π.Α.
6) Παρακαλώ όπως κατατεθούν επίσης τα πρακτικά από τους σχετικούς διαλόγους του Πύργου Ελέγχου του αεροδρομίου με τον πιλότο του αεροσκάφους. Επισημαίνεται η αναγκαιότητα αποστολής άμεσα του σχετικού αιτήματος στην αρμόδια υπηρεσία καθώς ως γνωστόν τα πρακτικά των διαλόγων αυτών φυλάσσονται  για 35 ημέρες.

Ο Ερωτών Βουλευτής

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ

Κατεβάστε το πλήρες κείμενο της ερώτησης εδώ.





Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Η εξέταση που καταργεί την κολονοσκόπηση


Νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Ινστιτούτου Regenstrief και δημοσιεύθηκε στο Science Daily απεφάνθη ότι οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να αντικαταστήσουν την εξέταση της κολονοσκόπησης με ένα ετήσιο τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Αν και στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 55 ετών έχει παρατηρηθεί μείωση στα ποσοστά του εν λόγω καρκίνου χάρη στην τακτικότερη εξέταση, ο τυπικός έλεγχος για τη νόσο που πραγματοποιείται μέσω της κολονοσκόπησης είναι μια διαδικασία επεμβατική, χρονοβόρα, δαπανηρή και δυσάρεστη, όλα δηλαδή τα στοιχεία που εμποδίζουν την πιο συνεπή και εκτεταμένη πληθυσμιακά εξέταση.

Αντίθετα, τα τεστ κοπράνων στο σπίτι αποτελούν μια μακράν ευκολότερη λύση, με τους ερευνητές να υποστηρίζουν ότι, για άτομα χωρίς συμπτώματα ή σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου, αυτά τα τεστ συνιστούν εξαιρετικά εργαλεία ελέγχου σε πρώτο στάδιο.

Για να αποδείξουν αυτή τη θεώρηση, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 31 και πλέον προηγούμενες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 120.255 συμμετέχοντες, οι οποίοι πραγματοποίησαν το  ανοσοχημικό τεστ κοπράνων (FIT) και στη συνέχεια έκαναν και κολονοσκόπηση. Όταν, λοιπόν, συνέκριναν τις δύο μεθόδους εξέτασης, το τεστ FIT παρουσίασε υψηλό ποσοστό ανίχνευσης.

Αν και η κολονοσκόπηση εξακολουθεί να θεωρείται απαραίτητη για άτομα άνω των 45 ετών που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρκίνου, τα στοιχεία της έρευνας υποδεικνύουν ότι, εφόσον ένα τεστ FIT βγει αρνητικό, η κολονοσκόπηση πιθανόν να μην είναι απαραίτητη.

Το μειονέκτημα του τεστ FIT, σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης και γαστρεντερολόγο του Regenstrief Institute, Δρ. Thomas Imperiale, είναι ότι πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, σε αντίθεση με μια κολονοσκόπηση, η οποία, εάν βγει αρνητική, δεν χρειάζεται να πραγματοποιηθεί για διάστημα 10 ετών.

Πάντως, ήδη σε άλλες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η Ιταλία, οι κολονοσκοπήσεις γίνονται σε ετήσια βάση μόνο για άτομα υψηλού κινδύνου και το τεστ FIT είναι το συνιστώμενο μέτρο ελέγχου για όλο τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η τακτική κολονοσκόπηση παραμένει απαραίτητη για τα άτομα με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, τα περιστατικά του οποίου αυξάνονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, κυρίως στις νεότερες ηλικιακές ομάδες, καθιστώντας τον έλεγχο πιο σημαντικό από ποτέ.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία την περασμένη χρονιά μείωσε ακόμα περισσότερο την ηλικία στην οποία συστήνει την έναρξη του ελέγχου, μειώνοντας την ενδεδειγμένη ηλικία στα 45 έτη, από τα 50.


Πηγή : ygeiamou.gr


Αυτά κάνετε και ζηλεύει ο ΣΥΡΙΖΑ! Στη Ρωσία όσοι «προσβάλλουν» την κυβέρνηση θα φυλακίζονται



Το «πράσινο φως» έδωσε η Ρωσική βουλή σε νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει στα δικαστήρια ακόμα και να φυλακίζουν όσους «δεν σέβονται» στο διαδίκτυο την κυβέρνηση ή κρατικούς αξιωματούχους, ανάμεσα στους οποίους και ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο νόμος, που σύμφωνα με τους επικριτές του θυμίζει τη σοβιετική περίοδο όσον αφορά τη στοχοποίηση των πολιτικών αντιπάλων του καθεστώτος, προβλέπει και πρόστιμα έως 100.000 ρούβλια για «απρεπή» σχόλια μέσω διαδικτύου που αποτελούν «κατάφωρη προσβολή για την κοινωνία, τη χώρα, τα κρατικά σύμβολα, το Σύνταγμα ή τις αρχές».

Όσοι, δε, εντοπιστούν να επαναλαμβάνουν το αδίκημα τότε ή θα καλούνται να πληρώσουν διπλάσιο πρόστιμο ή θα μπορούν να βρεθούν πίσω από τα κάγκελα για 15 ημέρες.

Αυτό που επισημαίνουν οι διαφωνούντες με τη διάταξη αυτή είναι πως είναι τόσο ασαφώς διατυπωμένη ώστε να επιτρέπει την ένταξη σε αυτή σχεδόν κάθε κριτικής που εκφράζεται μέσω διαδικτύου κατά των ρωσικών αρχών.

«Σε λίγο θα λέμε αστεια για την κυβέρνηση μόνο ψιθυριστά στις κουζίνες μας» έγραψε χαρακτηριστικά στο Facebook ο Ρώσος δικηγόρος Σεργκέι Σάβκιν.

Άλλη διάταξη προβλέπει και «λουκέτο» σε ιστοσελίδες που δημοσιεύουν fake news ή «ασεβές» περιεχόμενο, με τον βουλευτή του κόμματος του Πούτιν που την παρουσίασε στη Βουλή να υποστηρίζει ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί για να στοχοποιηθούν ανεξάρτητες ή αντιπολιτευόμενες ιστοσελίδες.


Πηγή : protothema.gr


Αμετανόητη η Δούρου για τις ευθύνες της στο Μάτι



Μιλώντας στο Open, η αμετανόητη Δούρου είπε ότι «οι αρμόδιες αρχές θα εξετάσουν αν επί των αρμοδιοτήτων μας υπάρχει παράλειψη ή αμέλεια» και πρόσθεσε : «Αυτό εμένα δεν μπορεί να μου καταλαγιάσει μία ανείπωτη θλίψη, η οποία υπάρχει από εκείνη τη Δευτέρα προς Τρίτη ξημερώματα και δεν νομίζω ότι κάποτε θα εξαφανιστεί».

Η Δούρου είπε επίσης και το απίστευτο λες και δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη: «Ως περιφερειάρχης πιστεύω ότι οι υπηρεσίες μας ως προς την πρώτη διαδικασία έχουν πράξει το καθήκον τους».

Η Δούρου σημείωσε πως «δεν θα πάρω όμως και τη σκυτάλη από αυτούς που κλαυθμυρίζουν περί πολιτικής δίωξης. Είτε πρόκειται περί παιδεραστία είτε για διαφθορά ή για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, απειλώντας ευθέως τη δικαιοσύνη».

«Η απονομή της Δικαιοσύνης είναι ακριβή στο χρόνο, χρειάζεται υπομονή και οι αθώοι πρέπει να περιμένουν», πρόσθεσε η Ρένα Δούρου επιμένοντας παρά τις ευθύνες που τις αποδίδουν να κάνει την αθώα.


Καταγγελίες για ασέλγεια δασκάλου σε μαθητές δημοτικού στο Κιλκίς




Τι καταγγελίες έκαναν οι ίδιοι οι μαθητές, σε βάρος δασκάλου για ασέλγεια! 

Την είδηση αποκάλυψε ο ΑΝΤ1 και έχει ήδη έχει ενημερωθεί το υπουργείο Παιδείας για την υπόθεση, ενώ έχει παρέμβει και ο Εισαγγελέας!

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, ένα αγόρι είναι αυτό που άνοιξε το στόμα του και μίλησε στους γονείς του. Είπε ότι ένας δάσκαλος του το παρενοχλεί σεξουαλικά. Συνέπεια αυτού; Οι γονείς θέλησαν να διαμαρτυρηθούν στη διεύθυνση του σχολείου. Το έκαναν και φαίνεται πως άνοιξαν και άλλα στόματα. Ο δάσκαλος είναι νεαρής – σχετικά – ηλικίας.

Έχει απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του και δεν εμφανίζεται τις τελευταίες δέκα μέρες στο σχολείο.


Πα - ΤΕΡΑΣ έριξε οξύ στον τρίχρονο γιό του για να εκδικηθεί την πρώην του



Ένας 40χρονος καταδικάστηκε από βρετανικό δικαστήριο σε κάθειρξη 16 ετών, επειδή οργάνωσε μια επίθεση με οξύ εναντίον του γιου του, ηλικίας τριών ετών, ώστε να εκδικηθεί την πρώην του σύζυγο.

Επιπλέον πέντε πρόσωπα κρίθηκαν ένοχοι από το δικαστήριο του Ουόρσεστερ, στην Αγγλία, ότι οργάνωσαν αυτήν την επίθεση με θειικό οξύ στοχεύοντας να «προκαλέσουν εγκαύματα, ακρωτηριασμό ή την παραμόρφωση» του μικρού αγοριού.

Το παιδάκι υπέστη σοβαρά εγκαύματα στο χέρι και το πρόσωπο και νοσηλεύτηκε μετά την επίθεση, που συνέβη τον περασμένο Ιούλιο σε ένα κατάστημα στο Ουόρσεστερ. Ο πατέρας του είχε στρατολογήσει άλλους συνεργούς για να επιτεθούν στον γιο του, με στόχο να καταφέρει να βλέπει περισσότερο το παιδί αφού αποδείκνυε ότι η μητέρα του δεν ήταν ικανή να το φροντίσει.



Σε μια δήλωσή της που αναγνώστηκε ενώπιον του δικαστηρίου, η μητέρα του 3χρονου είπε ότι φοβάται πως ο πρώην σύζυγός της θα τη σκοτώσει, εάν ποτέ αποφυλακιστεί. Άλλωστε, όπως επισήμανε, εκείνος την είχε απειλήσει δύο φορές ότι θα σκοτώσει εκείνη ή τα παιδιά τους.

«Η υγεία του γιου μου πάει καλά, είναι ένα ευτυχισμένο παιδί, όμως θα έχει ουλές για όλη τη ζωή του. Θα χρειάζεται να τον φροντίζουν συνεχώς» περιέγραψε η ίδια.

Ο δικαστής χαρακτήρισε την υπόθεση «μοναδική», σημειώνοντας ότι «δεν έχει ποτέ ξαναδεί μια υπόθεση όπου να εμπλέκεται ένας τόσο μεγάλος αριθμός ανθρώπων, που να βάζουν στο στόχαστρο ένα παιδί».

Μεταξύ των καταδικασθέντων βρίσκονται και τρεις άνδρες ηλικίας περίπου 20 ετών. Στις εικόνες κλειστού κυκλώματος, διακρίνονται να παρακολουθούν το αγοράκι και τη μητέρα του από το σπίτι τους έως το κατάστημα όπου διέπραξαν την επίθεση, κατόπιν να φεύγουν ήρεμα από το σημείο.

Ο δικαστής δήλωσε ότι οι άνδρες «στη συνέχεια, πέρασαν τη νύχτα γιορτάζοντας» μετά την επίθεση, «σαν κανείς από εσάς να αντιλαμβανόταν τις τερατώδεις πράξεις που έκανε».


Δραματική η κατάσταση στα ελληνικά νοικοκυριά: Έχουν χρήματα για 19 μέρες το μήνα



Πάνω από τα μισά νοικοκυριά στην Ελλάδα δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα με το εισόδημά τους, καθώς διαρκεί για 19 μέρες.

Αυτό είναι ένα από τα πολλά συμπεράσματα για την τραγική οικονομική κατάσταση κάτω από την οποία βρίσκονται αρκετά νοικοκυριά που προκύπτει από έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα πολυμελή νοικοκυριά αφού σε ποσοστό 62,6% δεν επαρκεί το εισόδημά τους για να βγάλουν το μήνα.

Σε μία ένδειξη της οικονομικής στενότητας, περισσότερα από έξι στα δέκα νοικοκυριά δήλωσαν πως χρειάζεται να προβούν σε περικοπές ώστε να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους.

Το 12,7% απάντησε πως δεν μπορεί να ικανοποιήσει ούτε καν τις βασικές ανάγκες, μερίδιο που συνδέεται με φαινόμενα ακραίας φτώχειας. Η ΓΣΒΕΕ εκτιμά μάλιστα πως τρία στα δέκα νοικοκυριά διαβιούν με λιγότερα από 10.000 ευρώ ανά έτος, δηλαδή ανήκουν στην χαμηλότερη εισοδηματική κατηγορία.

Οι δυνατότητες των νοικοκυριών συμπιέζονται και από τις φορολογικές υποχρεώσεις τους. Σχεδόν το 19% απάντησε ότι έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία. Περίπου οι μισοί οφειλέτες ανέφεραν δε ότι ουδέποτε έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους, με την Συνομοσπονδία να εκτιμά πως αυτό αντανακλά «πάγια αδυναμία εξυπηρέτησης οφειλών».

Εισόδημα η σύνταξη

Η σύνταξη παραμένει η κυριότερη πηγή εισοδήματος για τα μισά περίπου νοικοκυριά. Αποτελεί μάλιστα και τη δεύτερη κυριότερη πηγή εισοδήματος για το 15,5% των νοικοκυριών. Με βάση τα ευρήματα της έρευνας για 1 στα 10 (10,3%) νοικοκυριά η σύνταξη αποτελεί την κυριότερη και την δεύτερη κυριότερη πηγή εισοδήματος, ενώ για περίπου 2 στα 10 νοικοκυριά (21,5%) η σύνταξη αποτελεί την μόνη πηγή εισοδήματος.

Όπως τονίζει η ΓΣΕΒΕΕ, από τα στοιχεία αυτά φαίνεται ότι μια ενδεχόμενη μείωση των συντάξεων πιθανότατα θα έχει δυο αρνητικές συνέπειες: α) θα αυξήσει το ποσοστό κινδύνου φτώχειας των νοικοκυριών και β) θα περιορίσει την κατανάλωση δημιουργώντας προϋποθέσεις ύφεσης της οικονομίας.

Τα νοικοκυριά που δηλώνουν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα ως κύρια πηγή εισοδήματος παραμένουν σε πολύ χαμηλό ποσοστό (6,7%), κάτι που – όπως τονίζεται – υποδηλώνει αδυναμία των επιχειρηματικών μονάδων να εξασφαλίσουν ένα επαρκές και αξιοπρεπές εισόδημα στα νοικοκυριά. Από την άλλη η μερική αύξηση του μεριδίου μισθών (40,1%) που καταγράφεται συνδέεται με την αύξηση της μισθωτής απασχόλησης.

Δύο στα 10 νοικοκυριά έχουν τουλάχιστον έναν άνεργο
Στο σκέλος της απασχόλησης, η έρευνα διαπιστώνει ότι περίπου 2 στα 10 νοικοκυριά έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστον άτομο σε ανεργία. Το ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας ανέρχεται στο 70,2% του συνολικού αριθμού των ανέργων.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς εφορία και τράπεζες για δύο στα 10 νοικοκυριά

Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 18,9% των νοικοκυριών έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία. Το 44% αυτών των οφειλετών έχει υπαχθεί σε κάποια ρύθμιση, ενώ το 6,1% είχε αλλά την έχασε. «Το γεγονός ότι περισσότεροι από 1 στους 2 οφειλέτες δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους αποτελεί ένδειξη ότι βρίσκονται σε πάγια αδυναμία εξυπηρέτησης οφειλών και αναζητά λύσεις παρατείνοντας τους χρόνους αποπληρωμής» σημειώνει η ΓΣΕΒΕΕ, προσθέτοντας ότι η θεσμοθέτηση αποτελεσματικών ρυθμίσεων των ληξιπροθέσμων οφειλών αποτελεί διαχρονικό ζητούμενο.

Βάσει των ευρημάτων της έρευνας ένα στα πέντε νοικοκυριά εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις το 2019.

Το 36,7% των νοικοκυριών δήλωσε ότι έχει δανειακές υποχρεώσεις προς τράπεζες (κάρτες δανείων, καταναλωτικά, στεγαστικά δάνεια), ενώ από αυτά τα νοικοκυριά σχεδόν 1 στα 3 (27,7%) έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Αντίστοιχα 1 στα 3 (28,4%) νοικοκυριά δηλώνει ότι κατά το τρέχον έτος δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις οφειλές του προς τις τράπεζες.

Ο δείκτης ανησυχίας απώλειας ακινήτου παραμένει σταθερά υψηλός καθώς 1 στα 5 νοικοκυριά (19,9%) δηλώνει φόβο ότι θα χάσει το ιδιόκτητο σπίτι του λόγω αδυναμίας καταβολής δόσεων και φόρων.

Επίσης το 7,2% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με δέσμευση /κατάσχεση λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων λόγω οφειλών. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο σε σχέση με τα προηγούμενα έτη (4,4% το 2017 και 4% το 2016).

Σε ό,τι αφορά στους δείκτες κατανάλωσης, στη φετινή έρευνα καταγράφεται εμφανής βελτίωση σε σχέση με τις προηγούμενες, αν και σε ευρείες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών συνεχίζεται η πτωτική πορεία της εγχώριας ζήτησης.

Ειδικότερα σχετικά με τις τάσεις κατανάλωσης, το 45,8% του πληθυσμού σημείωσε περικοπές στις δαπάνες ένδυσης- υπόδησης, το 42,7% στις εξόδους και το 38,9% στα ειδή δώρων.

Στα είδη διατροφής μείωση στις δαπάνες δήλωσε το 25,2% (έναντι 40,2% το 2017) ενώ αύξηση το 26% (έναντι 22,1% το 2017).

Για την υγεία και τα φάρμακα μείωση στις δαπάνες δήλωσε το 6,9% (12,4% το 2017) και αύξηση το 30,7% (31,1% το 2017). Ωστόσο ο αριθμός των νοικοκυριών που καλύπτει με ιδιωτικές δαπάνες την υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη  και τη θέρμανση παραμένει σημαντικά υψηλός.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ