Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Βενεζουέλα: Δεν αποκλείει στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ ο Γκουαϊδό



Ο 25χρονος Γκουαϊδό κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο τόνισε πως δεν το αποκλείει ώστε να αναγκαστεί ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο να εγκαταλείψει την εξουσία και να τερματιστεί η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα.

Σε ερώτηση εάν θα δίσταζε να εγκρίνει μια στρατιωτική επέμβαση των

ΗΠΑ, ο Γκουαϊδό απάντησε: «Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, ό,τι πρέπει να κάνουμε για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, για να σταματήσουν να πεθαίνουν παιδιά”.

“Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν. Αυτό είναι ένα ζήτημα που προφανώς προκαλεί μεγάλη πολεμική, αλλά κάνοντας χρήση της εθνικής μας κυριαρχίας, ασκώντας τα προνόμιά μας, θα κάνουμε αυτό που είναι απαραίτητο», πρόσθεσε ο Γκουαϊδό, που έχει αναγνωριστεί ως μεταβατικός πρόεδρος της λατινοαμερικάνικης χώρας από περίπου σαράντα χώρες, με πρώτες τις ΗΠΑ.

«Εδώ, στη Βενεζουέλα, κάθε ημέρα που περνάει μετράει σε ανθρώπινες ζωές», επέμεινε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης. «Θα κάνουμε όλα όσα χρειάζεται να κάνουμε με τρόπο κυρίαρχο, αυτόνομο, ώστε να σταματήσει η αρπαγή» της εξουσίας από τον Νικολάς Μαδούρο, τόνισε ο Γκουαϊδό.

Η βαθιά οικονομική κρίση που πλήττει την πετρελαιοπαραγωγική χώρα προκαλεί τεράστιες ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων. Τουλάχιστον 2 εκατομμύρια πολίτες έχουν εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα από το 2015, κατά τον ΟΗΕ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, η κυβέρνηση του οποίου αναγνώρισε αμέσως τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, επανέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα παραμένει μια «επιλογή».


Πηγή: newsit.gr


Νέα Δημοκρατία : Ρωτάμε...... την κυβέρνηση-κουρελού



Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. για την αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ στις δηλώσεις Βέμπερ για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

«Η κυβέρνηση πανικόβλητη μετά τις δηλώσεις Βέμπερ ότι η επόμενη Κομισιόν θα εξετάσει το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για τη μείωση των πλεονασμάτων, προσπάθησε μέσω του ΑΠΕ (!) να αποσπάσει διαβεβαιώσεις από το Βερολίνο ότι η θηλιά που έχει περάσει ο κ. Τσίπρας στον ελληνικό λαό θα παραμείνει στη θέση της. 

Ρωτάμε, λοιπόν, την κυβέρνηση-κουρελού: Θέλει να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να αναπνεύσουν η οικονομία και οι Έλληνες; Ναι ή όχι;  

Μέχρι να μας απαντήσουν, ας πάψουν τουλάχιστον να λειτουργούν επί ζημία της χώρας».


Εξιχνιάστηκαν 20 διαρρήξεις & 7 κλοπές οχημάτων στη Ροδόπη


Εξιχνιάστηκαν ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και εμπεριστατωμένες έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Κομοτηνής, είκοσι (20) διαρρήξεις καταστημάτων – επιχειρήσεων – Ιερών Ναών – αποθήκης και μία (1) απόπειρα, καθώς επίσης επτά (7) κλοπές οχημάτων και πέντε (5) απόπειρες, που είχαν διαπραχθεί το χρονικό διάστημα 18-12-2018 έως 6-2-2019, στο νομό Ροδόπης.

Ταυτοποιήθηκαν ως δράστες οκτώ (8) ημεδαποί, ηλικίας 29, 23, 23, 21, 20, 17, 16 και 15 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής, κατ’ επάγγελμα, κατά συναυτουργία και κατά συρροή.

Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών ερευνών, την 6-2-2019 το πρωί, συνελήφθη στις Σέρρες ο 21χρονος δράστης, με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο εφαρμογής ειδικού σχεδίου αντιμετώπισης διαρρήξεων και κλοπών, σε συνδυασμό με την κατάλληλη αξιοποίηση και αξιολόγηση στοιχείων, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής διακριβώθηκε ότι, το παραπάνω χρονικό διάστημα, τις νυχτερινές κυρίως ώρες, οι δύο δράστες, ηλικίας 21 και 20 ετών, ενεργώντας από κοινού, με την κατά περίπτωση συνδρομή των υπολοίπων έξι δραστών, προέβησαν σε διαρρήξεις καταστημάτων, επιχειρήσεων, Ιερών Ναών και αποθήκης, καθώς και κλοπές οχημάτων στο νομό Ροδόπης.

Συγκεκριμένα προέκυψε ότι:

διέρρηξαν δεκαεπτά (17) καταστήματα – επιχειρήσεις, δύο (2) Ιερούς Ναούς και μία (1) αποθήκη, ενώ αποπειράθηκαν να διαρρήξουν άλλη μια (1) επιχείρηση, χωρίς να ολοκληρώσουν την πράξη τους
αφαίρεσαν επτά (7) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, ενώ αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν άλλα πέντε (5) οχήματα (3 Ι.Χ.Ε. και 2 Ι.Χ.Φ.), χωρίς να τα καταφέρουν. 
Κατά τη διάπραξη των διαρρήξεων αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 2.350 ευρώ περίπου, 12 κινητά τηλέφωνα, στιγμιαία λαχεία, καπνικά προϊόντα, εργαλεία, λάδια μηχανής, ηλεκτρικούς συσσωρευτές, τρόφιμα, αναψυκτικά και αλκοολούχα ποτά.

Στο πλαίσιο των αστυνομικών ερευνών βρέθηκαν όλα τα αφαιρεθέντα οχήματα, τα οποία κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους.

Στην κατοχή του 21χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 4 κινητά τηλέφωνα, 1 tablet , 325 ευρώ περίπου και στιγμιαία λαχεία, μέρος των οποίων αποδόθηκαν στους δικαιούχους τους.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε υπεβλήθη στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση και τις έρευνες ενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής.


Πηγή : adiakritos.gr


Η Γερουσία των ΗΠΑ εγκρίνει ψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών



Η Γερουσία των ΗΠΑ αναμένεται να εγκρίνει ψήφισμα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για να στηρίξει τις δραστηριότητες της FYROM και της Ελλάδας, όσον αφορά την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, γράφει δημοσίευμα των Σκοπίων.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Σκοπίων, αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Μπουγιάρ Οσμάνι, κατά τη διάρκεια επίσκεψης εργασίας στην Ουάσιγκτον, ενημέρωσε για τις εξελίξεις στη χώρα του, τον γερουσιαστή Ρον Τζόνσον, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών για την Εσωτερική Ασφάλεια και τις Κυβερνητικές Υποθέσεις.

Ο γερουσιαστής Τζόνσον αφού συνεχάρη την επιτυχία των Σκοπίων, ανέφερε ότι μαζί με την γερουσιάστρια Τζέιν Σαχίν έχουν υποβάλλει σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο απεστάλη στον Οσμάνι, και αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να τεθεί στην ημερήσια διάταξη της Γερουσίας στις αρχές της επόμενες εβδομάδας ώστε να εγκριθεί.

Στο σχέδιο ψηφίσματος, μεταξύ των άλλων, υπάρχει σύσταση προς το Συμβούλιο της ΕΕ για τη σύνοδο του Ιουνίου, ώστε να επιβεβαιωθεί η απόφαση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

«Το πραγματικό όφελος είναι η εταιρική σχέση μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, καθώς οι ΗΠΑ μπορούν να υπολογίζουν σε έναν σταθερό σύμμαχο για την προώθηση των δημοκρατικών αξιών στα Δυτικά Βαλκάνια», δήλωσε ο Οσμάνι.

Νωρίτερα, ο Μπουγιάρ Οσμάνι, συμμετείχε στην παραδοσιακή πρωινή προσευχή που διοργάνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: a1on.mk – Βαλκανικό Περισκόπιο
adiakritos.gr


Νέα νούμερα στο τσίρκο Νικολόπουλος κατέθεσε μήνυση κατά του Πάνου Καμμένου!



Ο Νίκος Νικολόπουλος, βρέθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στη ΓΑΔΑ προκειμένου, να καταθέσει μήνυση για απειλές και εκβιασμούς που δέχεται. Η μήνυση στρέφεται κατά του Πάνου Καμμένου, επισήμως δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα, ανεπισήμως οι πληροφορίες «μιλούν» ακριβώς γι’ αυτό.

Η μήνυση που κατατέθηκε αφορά σε εκβιασμό και απειλές κατά του ανεξάρτητου βουλευτή, που έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιστρέψει στους ΑΝΕΛ, εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ λίγο πριν από το μεσημέρι, συνοδευόμενος από το δικηγόρο του, και κατέθεσε τη μήνυση χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Τα μηνύματα στο κινητό για τα οποία κατέθεσε μήνυση στην ΓΑΔΑ ο Νίκος Νικολόπουλος δόθηκαν στην δημοσιότητα από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τον Πάνο Καμμένο ώστε να αποκαλυφθεί το μέγεθος της γελοιότητας του υποτιθέμενου εκβιασμού».





Μητσοτάκης: Φύγετε τώρα -Ζούμε ημέρες πολιτικής συναλλαγής



Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συζήτηση για την Κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Πριν μιλήσω για το θέμα της σημερινής συνεδρίασης, και μιας και βλέπω στην αίθουσα τον Υπουργό Υγείας, επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε ένα θέμα της επικαιρότητας που προκαλεί σοβαρότατη ανησυχία στην ελληνική κοινωνία: 40 συμπολίτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους, εκατοντάδες νοσηλεύονται -πολλοί στην εντατική-, και πολλοί περισσότεροι νοσούν από τον ιό της γρίπης. Λυπάμαι,  κ. Υπουργέ, αλλά αυτό είναι γεγονός απαράδεκτο στον 21ο αιώνα και αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση -δυστυχώς- δεν αντιμετώπισε εγκαίρως αυτή την υπόγεια, την αντι-επιστημονική φημολογία, του αντιεμβολιασμού. Δεν προχώρησε ούτε στην σωστή ενημέρωση του κοινού ούτε στον γρήγορο εφοδιασμό των φαρμακείων, ενώ πολλά κρεβάτια στις εντατικές -δυστυχώς- παραμένουν κλειστά. Η πρωτοβάθμια φροντίδα, η τόσο πολυδιαφημισμένη από εσάς μεταρρύθμιση των ΤΟΜΥ, στην πραγματικότητα  δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Όλοι ξέρουμε ότι είναι ένα σύστημα το οποίο καταρρέει.  Είμαι υποχρεωμένος, κ. Υπουργέ να τα επισημάνω όλα αυτά. Και περιμένουμε από την κυβέρνηση να ανταποκριθεί, επιτέλους, στα στοιχειώδη καθήκοντά της και έστω και σήμερα να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα πριν θρηνήσουμε και άλλα θύματα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

H Βουλή καλείται σήμερα -σε μια συνεδρίαση, τολμώ να πω, αρκετά υποτονική για τη σημασία του θέματος- να ολοκληρώσει και τυπικά την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει το Πρωτόκολλο ένταξης, γιατί είναι απλά η προδιαγεγραμμένη τελική πράξη, μιας επιζήμιας συμφωνίας. Και μάλιστα δρομολογείται μέσα από μια διαδικασία που ευτελίζει με πρωτοφανή τρόπο τα κοινοβουλευτικά μας ήθη και αφήνει την κυβέρνηση, τον ίδιο τον κ. Τσίπρα προσωπικά, ηθικά απαξιωμένο. Διότι αυτό είστε πλέον. Μια κυβέρνηση, και μια κυβερνητική πλειοψηφία, που βασίστηκε σε ευκαιριακές, σε πρόσκαιρες συμμαχίες, προκειμένου να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μια συμφωνία που  στήριξαν κάποιοι πρόθυμοι βουλευτές, αλλά την απορρίπτει η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Κάτι που εξηγεί γιατί ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ επείγονται να τεθεί σε ισχύ.

Όλα αυτά και ενώ η αντιπροσωπευτικότητα της σύνθεσης του Κοινοβουλίου έχει αλλοιωθεί. Μια εθνική υποχώρηση συντελείται -δυστυχώς- στα ερείπια βασικών κανόνων της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Αντί να πάει σε εκλογές, όπως θα όφειλε, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να δεσμεύσει τη χώρα χωρίς να διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση για να το πράξει. Δεν έχουν ξαναγίνει στη χώρα μας αυτά τα οποία βιώσαμε τις τελευταίες εβδομάδες. Αποτελούν έκφραση μιας πρωτοφανούς πολιτικής, θεσμικής αυθαιρεσίας. Η Ελληνική Δημοκρατία έζησε και ζει στιγμες πολιτικής συναλλαγής. Και μάλιστα σε κοινή θέα.

Μπροστά στα μάτια μας είδαμε και βλέπουμε εκβιασμούς. Κάθε μέρα νομίζουμε ότι δεν πάει πιο κάτω και μας διαψεύδουν. Όλοι πια έχουν αντιληφθεί τα παζάρια τα οποία έχουν γίνει. Συνειδήσεις αντηλλάγησαν με χαρτοφυλάκια και πόστα, για να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και για να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών. Άλλες πλειοψηφίες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, άλλες πλειοψηφίες  ψηφίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Νομοσχέδια περνούν με βουλευτές μιας χρήσης. Γίνεται το πρωτοφανές, να δίνεται εν λευκώ εξουσιοδότηση από βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου να ψηφίζουν όλα τα μελλοντικά νομοσχέδια τα οποία θα φέρει αυτή η κυβέρνηση, παραβαίνοντας  τον ίδιο τον όρκο  τον οποίο έχουν δώσει. Όλα αυτά ανάμεσα σε διαλείμματα για γκαζόζες.


Έτσι θα ψηφιστεί και η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, με δανεικές ψήφους από τον κ. Καμμένο ο οποίος παίζει το ίδιο θέατρο που έχει ξεκινήσει από πέρυσι την άνοιξη. Τότε που ο ίδιος έδωσε στον κ. Τσίπρα το στυλό να υπογράψει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μια συμφωνία η οποία ακύρωνε την πολιτική όλων των προηγουμένων κυβερνήσεων στο Σκοπιανό.  Τώρα για αυτά τα οποία είδαμε σήμερα, τι να πω.  Ένας 4ετής τραγέλαφος τελειώνει με ένα μελόδραμα. Το ύστατο στάδιο της πολιτικής απαξίωσης είναι η γελοιοποίηση. Και νομίζω ότι είμαστε ακόμα στην αρχή. Οι πολίτες που παρακολούθησαν σήμερα αυτόν τον διάλογο μεταξύ του κ. Καμμένου και του κ. Τσίπρα έβγαλαν τα συμπεράσματά τους, δεν χρειάζεται να προσθέσω τίποτα παραπάνω.


Θα πω μόνο ότι αυτή η συνολική κοινοβουλευτική παρακμή την οποία βιώσαμε τις τελευταίες εβδομάδες ενισχύει τελικά τους εχθρούς της Δημοκρατίας. Ενισχύει όλους αυτούς που απαξιώνουν συνολικά την πολιτική. Ενισχύει όλους αυτούς που σπέρνουν την απογοήτευση, που επενδύουν σε ακρότητες, που καλλιεργούν ανυπόστατες θεωρίες συνομωσίας. Όπως και εσείς εξάλλου κάνατε στο παρελθόν. Η δική σας πολιτική είναι που τους εκθρέφει. Η δική σας πολιτική είναι που ρίχνει νερό στο μύλο των ακραίων εχθρών της Δημοκρατίας. Αυτός είναι και ο λόγος που η χώρα πρέπει να πάει άμεσα στις κάλπες. Οι εκλογές θα φέρουν την πολιτική κάθαρση που χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα. Όσο συντομότερα γίνουν τόσο καλύτερα θα είναι για τον τόπο. Η σημερινή σύνθεση της Βουλής βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με την κοινωνία. Η αριθμητική που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση με συναλλαγές, με εκβιασμούς, είναι μια αριθμητική μετέωρη. Οι πλειοψηφίες που προκύπτουν με εκβιασμούς και παζάρια είναι πλαστές. Και τα μονότονα ψέματα του κ. Τσίπρα δεν ακούγονται, πια, από κανέναν. Απέναντι σε όλα αυτά, οι Έλληνες έχουν τη δική τους φωνή. Θα στείλουν το δικό τους μήνυμα: Φύγετε! Φύγετε, μαζί με τους φόρους. Φύγετε μαζί με τα δύο σας τα μνημόνια. Φύγετε μαζί με την αποτυχία σας και αφήστε τους Έλληνες, επιτέλους, να αναπνεύσουν και να πάρουν τις τύχες του τόπου στα χέρια τους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Μία τέτοια Βουλή -και υπό αυτές τις θλιβερές συνθήκες που παρουσίασα- είναι λάθος να δεσμεύει τη χώρα με μία τόσο κρίσιμη απόφαση, όπως η σημερινή. Γιατί η κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξης είναι η τελική σφραγίδα σε ένα εθνικό λάθος. Μετά και τη σημερινή απόφαση δεν υπάρχει πλέον καμία επιστροφή. Χάνεται οριστικά ένα από τα ισχυρότερα διαπραγματευτικά όπλα της χώρας μας. Ένα όπλο το οποίο σας δώσαμε στα χέρια σας, αλλά δυστυχώς δεν μπορέσατε να αξιοποιήσετε.

Άλλωστε, μη γελιόμαστε, η είσοδος των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ήταν η γενεσιουργός αιτία της Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι σύμμαχοι ήθελαν εδώ και πολλά χρόνια να κλείσουν αυτή την εκκρεμότητα. Μόνο τώρα, όμως, βρήκαν μία κυβέρνηση τόσο πρόθυμη να διχάσει τους Έλληνες για να ενώσει τους Σκοπιανούς. Στην προηγούμενη συζήτηση για το Σκοπιανό,  κ. Τσίπρα, εξέθεσα αναλυτικά και τεκμηριωμένα τα αρνητικά δεδομένα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο κ. Τσίπρας, τότε, είχε αποφύγει να μου απαντήσει συγκεκριμένα. Μίλησε, μάλιστα, για  «λεπτομέρειες» και «τυπικότητες». Απάντησε, όπως συνηθίζει, με γενικότητες σε συγκεκριμένα επιχειρήματα. Αυτές, λοιπόν, τις πικρές, επώδυνες  αλήθειες, θα τις επαναλάβω και σήμερα. Όχι, βέβαια για τον ίδιο που μάλλον αδιαφορεί, αλλά για τους Έλληνες που νοιάζονται και ανησυχούν.Πάμε, λοιπόν, να δούμε αν σήμερα επιτέλους θα πάρω συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα τα οποία θέτω.

Αλήθεια πρώτη. Η συμφωνία αυτή ανατρέπει μία πάγια εξωτερική πολιτική την οποία έχει ακολουθήσει η χώρα εδώ και παραπάνω από 100 χρόνια. Η Ελλάδα δεν επέτρεψε  ποτέ να μονοπωλήσει κάποιος τρίτος τον όρο Μακεδονία. Και δεν αναγνώρισε ποτέ, επαναλαμβάνω ποτέ,  διακριτή «μακεδονική» εθνότητα. Η σταθερή και καθαρή αυτή στάση αλλάζει τώρα. Και αυτό γίνεται με κοινό όχημα την εθνότητα, την ταυτότητα και τη γλώσσα. Τρεις έννοιες που η κυβέρνησή σας -ενώ δεν ήταν υποχρεωμένη να το κάνει- δέχτηκε ως «μακεδονικές».

Αλήθεια δεύτερη: Το ζήτημα της γλώσσας. Επιμένετε να ισχυρίζεστε ψευδώς ότι αυτή είχε αναγνωριστεί από το 1977. Σας είπα και στην προηγούμενη συνεδρίαση και δεν απαντήσατε, ότι οι ίδιοι οι σκοπιανοί, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της Συνόδου Κορυφής, λένε ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα δεν αναγνώριζε και δεν αναγνωρίζει «μακεδονική» γλώσσα. Όπως και το ΝΑΤΟ, βέβαια, δεν αναγνώρισε ποτέ «μακεδονική» γλώσσα. Σας κατέθεσα και την προηγούμενη φορά το σχετικό έγγραφο του ΝΑΤΟ το οποίο λέει ότι: «Macedonian language is unacceptable to one NATO delegation». Από το 2000, κ. Τσίπρα, είναι αυτό το έγγραφο, το κατέθεσα, απάντηση όμως δεν πήρα. Είμαι περίεργος να δω αν θα πάρω σήμερα.

Όσο για το περιβόητο επιχείρημα ότι η γλώσσα αυτή ανήκει στις λεγόμενες νοτιοσλαβικές γλώσσες, είναι χωρίς περιεχόμενο. Σε αυτές ανήκουν και τα βουλγάρικα, ανήκουν και τα σέρβικα. Ούτε και οι Σκοπιανοί είπαν, ποτέ, ότι μιλούν αρχαιοελληνική γλώσσα. Τη «μακεδονική» ζήτησαν και εσείς τους την δώσατε. Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Τσίπρα, κ. Κοτζιά, δεν σας προβλημάτισε ποτέ ότι οι Βούλγαροι δεν αναγνώρισαν ποτέ τη «μακεδονική» γλώσσα;  Και ο Βούλγαρος αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Άμυνας, δήλωσε ότι τέτοια γλώσσα δεν υπάρχει και δεν μπορεί καθιερωθεί. Αναρωτιέμαι, κ. Τσίπρα, αξιοποιήσατε ποτέ αυτήν την θέση; Ενδιαφερθήκατε ποτέ να διαμορφώσουμε μια κοινή στάση στο ζήτημα αυτό ώστε να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη; Γιατί δεν το κάνατε; Θα σας πω εγώ: Γιατί -κατά βάση- δεν σας ενδιέφερε. Θεωρούσατε -και εξακολουθούν πολλοί από εσάς να θεωρούν- το ζήτημα αυτό ως ανούσιο, ως μια εκκρεμότητα η οποία πρέπει να κλείσει όπως - όπως, ως μια ιστορική υποσημείωση, ανάξια σημασίας. Το κλείσατε λοιπόν όπως - όπως για λόγους που μόνο εσείς γνωρίζετε.

Αλήθεια τρίτη. Το άρθρο 7 της Συμφωνίας των Πρεσπών ορίζει για τα Σκόπια, με τους όρους «Μακεδονία» και «μακεδονικός» ότι θα περιγράφεται -ξαναδιαβάζω- «H επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους με την δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά». Όλα αυτά, είναι συνώνυμα με τον ορισμό εθνικής ταυτότητας. Πιο καθαρός ορισμός Έθνους δεν υπάρχει. Και στην περίπτωση αυτή, μάλιστα, συγκροτούν και κάτι νέο, απαράδεκτο: Μια «μακεδονική» ταυτότητα, η οποία πια -με τη δική σας σφραγίδα και με τη δική σας υπογραφή- δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Και η οποία δεν αποκαλείται καν «βορειομακεδονική», ώστε να συνδέεται -έστω και τυπικά- με το νέο όνομα της γειτονικής χώρας. Η συμφωνία, λοιπόν, αυτή, αναγνωρίζει -με τη δική μας υπογραφή- το δικαίωμα να προσδιορίζονται -επίσημα και νομικά- οι πολίτες της γειτονικής χώρας ως «Μακεδόνες» κι έτσι θα αναγράφονται και στα διαβατήριά τους.

Αλήθεια τέταρτη. Καταφέρατε και το περιβόητο erga omnes -ένα όνομα για όλες τις χρήσεις- να το στρέψετε σε βάρος των δικών μας συμφερόντων. Σας το ξαναείπα και την προηγούμενη φορά, ούτε εδώ πήρα απάντηση. Το άρθρο 1.8 της Συμφωνίας λέει ξεκάθαρα: «Τα Μέρη θα χρησιμοποιούν το όνομα και τις ορολογίες του Άρθρου 1.3, για όλες τις χρήσεις και για όλους τους σκοπούς erga omnes. Είτε εσωτερικά είτε σε όλους τους περιφερειακούς και διεθνείς Οργανισμούς». Tι σημαίνει αυτό; Ότι το erga omnes δεσμεύει νομικά όχι μόνο τους βόρειους γείτονές μας αλλά και την Ελλάδα. Συνεπώς «μακεδονική» ταυτότητα, «μακεδονική» γλώσσα, αναγνωρίζονται -επισήμως και μονοπωλιακά- στους  Σκοπιανούς, καθίστανται πλέον υποχρεωτικές και στην Ελλάδα. Είμαστε υποχρεωμένοι νομικά να αποκαλούμε τους γείτονές μας «Μακεδόνες». Να το χαίρεστε το erga omnes της συγκυβέρνησής σας κύριε Τσίπρα και κύριοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Και, βέβαια, το πρόβλημα αυτό προκύπτει στο πολλαπλάσιο σε σχέση με τα εμπορικά σήματα. Εκατοντάδες εταιρίες που χρησιμοποιούν το επίθετο «μακεδονικός» στο brand τους είναι τραγικά εκτεθειμένες αφού το ζήτημα των σημάτων  έχει παραπεμφθεί στο μέλλον.

Αλήθεια πέμπτη. Η Συμφωνία δεν αναφέρει πουθενά τη λέξη «Μακεδονία» ή «Μακεδόνες» σε σχέση με την Ελλάδα, κύριε Τσίπρα. Πουθενά δεν γράφει «Έλληνες Μακεδόνες» ή «ελληνική Μακεδονία». Αντίθετα, η ελληνική Μακεδονία, προσδιορίζεται ως «η βόρεια περιοχή… του Πρώτου Μέρους». Επαναλαμβάνω, η ελληνική Μακεδονία προσδιορίζεται ως η βόρεια περιοχή του Πρώτου Μέρους.  Οι ηγέτες της γειτονικής χώρας ξέρετε, φρόντισαν να μην αποδεχθούν τίποτα στη συμφωνία που θα απέδιδε άμεσα τον όρο «μακεδονικός» και στην Ελλάδα. Για λογαριασμό τους πάλεψαν, απέκρουσαν οποιαδήποτε αναφορά  σε «ελληνική Μακεδονία». Το ερώτημα, όμως, είναι γιατί τους το επέτρεψε ο κ. Τσίπρας και οι υπερήφανοι διαπραγματευτές του.  Και επειδή είδα μια χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που επέκρινε με περίσσιο θράσος το γεγονός ότι στελέχη της Νέας Δημοκρατίας λένε ότι, ναι, δεν θα τους αποκαλέσουμε Μακεδόνες, υπάρχουν και άλλοι τρόποι περιφραστικά να τους περιγράψουμε. Εγώ δε θα πω ποτέ “καλωσορίζω τον Μακεδόνα πρωθυπουργό στη χώρα”. Περιμένω να το πείτε εσείς κ. Τσίπρα. Περιμένω να το πείτε εσείς. Και περιμένω και τον κ. Αποστολάκη να καλωσορίσει το Μακεδονικό στρατό στην Ελλάδα, όταν θα κάνει κοινά γυμνάσια με τον ελληνικό στρατό. Αυτά έχετε υπογράψει, μην εκνευρίζεστε. Αυτά ακριβώς  έχετε υπογράψει και αυτά θα ψηφίσετε σήμερα. Τώρα έρχεστε αντιμέτωποι με τις συνέπειες των δικών σας επιλογών. Θα σας καταδιώκουν πολιτικά για πολύ καιρό. Το πρόβλημα είναι ότι θα ζημιώσουν τη χώρα για πολλά χρόνια.

Αλήθεια έκτη. Η Συμφωνία των Πρεσπών, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν έρχεται να λύσει ένα παλιό πρόβλημα, αλλά να προσθέσει νέα προβλήματα. Μπορεί πράγματι προσωρινά να  εξυπηρετεί διεθνή συμφέροντα στην περιοχή. Όμως οδηγεί την Ελλάδα σε ένα διαρκές ναρκοπέδιο για το μέλλον. Πώς θα πιστοποιούνται -επαναλαμβάνω το ερώτημα γιατί δεν έχω πάρει καμία απάντηση-  προϊόντα με ονομασία προέλευσης της Βόρειας Ελλάδος, όταν όλα τα προϊόντα της γειτονικής χώρας θα μπορούν και επίσημα να κυκλοφορούν και ως Μακεδονικά; Φαντάζομαι ότι ο χλευασμός σας κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ έχει να κάνει με το ότι αδιαφορείτε  προκλητικά για τις επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα. Δεν σας ενδιαφέρουν, όπως δεν σας ενδιέφερε ποτέ τελικά αυτή η υπόθεση. Εσείς ήσασταν αυτοί που το 2008 λέγατε να δοθεί το όνομα Μακεδονία σκέτο. Αποδεικνύετε σε κάθε ευκαιρία ότι αδιαφορείτε πραγματικά για τις εθνικές ευαισθησίες των Ελλήνων. Δεν σας ενδιαφέρει αυτή η υπόθεση καθόλου.

Τι θα αλλάξει άραγε στα βιβλία ιστορίας και των δύο χωρών ώστε να μην υπάρχουν αλυτρωτικές αναφορές; Δεν ήξερα ότι στα δικά μας βιβλία υπάρχουν αλυτρωτικές αναφορές.  Έχω δει όμως σε αρκετές δηλώσεις του τον κ. Ζάεφ να έχει από πίσω του το χάρτη της μεγάλης Μακεδονίας. Άρα μη μας βάζετε στην ίδια μοίρα παρακαλώ, Ελλάδα και Σκόπια στο ζήτημα αυτό.

Και κάτι τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό. Η Συμφωνία των Πρεσπών τυπικά επιτρέπει να συσταθούν και εδώ σύλλογοι «μακεδονικής» γλώσσας. Και  ξέρετε ότι υπάρχουν στη χώρα μας, δεν σας λέω κάτι το οποίο δεν γνωρίζετε, ορισμένοι που προβάλλουν τη γλώσσα την οποία ομιλούν ως απόδειξη εθνότητας.  Ότι δηλαδή -μέσα στην Ελλάδα- υπάρχουν «Μακεδόνες» που δεν είναι Έλληνες. Το έχουν πει ότι θα το κάνουν. Αποκαλύπτουμε τις συνέπειες της δικής σας πολιτικής. Εσείς δίνετε τη δυνατότητα να δημιουργηθεί μειονοτικό πρόβλημα στη βόρειο Ελλάδα με τη συμφωνία την οποία έχετε υπογράψει. Δε θα ζητήσετε τα ρέστα από τη ΝΔ επειδή αναδεικνύει την πραγματικότητα, έτσι όπως διαμορφώνεται μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών.

Κυρίες και κύριοι,

Ο λαός έχει πλήρη επίγνωση τι σημαίνουν αυτές οι αλήθειες: Η Συμφωνία των Πρεσπών, τελικά, προσφέρει τη δυνατότητα στους γείτονες να μονοπωλήσουν «μακεδονική» εθνότητα, «μακεδονική» ταυτότητα, «μακεδονική» γλώσσα. Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες: Το κείμενο αυτό συντάχθηκε και προωθήθηκε, ώστε στο τέλος να αφορά μόνο κάποιες ταμπέλες που θα ξαναβαφτούν. Στην πράξη, ακόμα και ο όρος «Βόρεια Μακεδονία» είναι πολύ πιθανό να παραγνωρίζεται καθώς η «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα θα συμπαρασύρουν, τελικά, και το όνομα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Αυτή δεν είναι μια ισορροπημένη Συμφωνία. Είναι μια διευθέτηση. Μόνο ο κ. Τσίπρας ξέρει τι πολιτικά ανταλλάγματα πήρε για να πει ναι εκεί που όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί είχαν πει όχι. Θα τα μάθουμε όλα στην πορεία. Δεν άκουσε,ο κ. Τσίπρας, και δεν ακούσατε και εσείς, τις φωνές των Ελλήνων στα μεγάλα συλλαλητήρια. Αγνοήσατε ακόμη και τους μισούς από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, του 2015, που σας λένε ότι είναι απέναντι στη Συμφωνία. Και συνεχίζετε -δυστυχώς- να προσβάλλετε τον ελληνικό λαό, αποκαλώντας εθνικιστή, ακροδεξιό ή, ακόμα χειρότερα, και άμυαλο όποιον δεν είναι με το μέρος του! Γιατί, αυτό περίπου είπε ο κ. Τσίπρας, συνομιλώντας με Ευρωπαίους ηγέτες: ότι όσοι είναι απέναντι στη Συμφωνία δεν έχουν το μυαλό να αντιληφθούν το μεγαλείο του κ. Τσίπρα, το μεγαλείο της σκέψης του. Ντροπή σας κ. Τσίπρα.  Ντροπή σας, να προσβάλλετε και να υποτιμάτε του Έλληνες πολίτες με αυτόν τον τρόπο. 

Και βέβαια για να το ξεκαθαρίσουμε -μια και καλή: είναι πολιτική ύβρις να μιλάει ο κ. Τσίπρας στη Νέα Δημοκρατία για ακροδεξιά. Γιατί είναι αυτός, που ύψωσε μαζί με την ακροδεξιά τις «αγανακτισμένες» κρεμάλες στο Σύνταγμα. Είναι αυτός που μαζί με την ακροδεξιά έριξε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2014. Είναι αυτός που συγκυβέρνησε μαζί με τον εθνικιστικό ακροδεξιό λαϊκισμό που καθρεφτίζεται στο πρόσωπο του κ.Καμμένου – χωρίς την ανοχή του οποίου η κυβέρνηση δεν θα είχε φθάσει ποτέ στις Πρέσπες. Είναι αυτός που με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής διόρισε μέχρι και τη νομική του σύμβουλο πρόεδρο Ανεξάρτητης Αρχής.

Τέσσερα χρόνια τώρα δικάζεται η ακροδεξιά. Ο κ. Τσίπρας θα έχει φύγει από την εξουσία και η δίκη ακόμα δεν θα έχει τελειώσει. Ήταν η Νέα Δημοκρατία, όμως, που οδήγησε τη βία και το μίσος της Χρυσής Αυγής στο εδώλιο. Αυτά επιμένετε να τα ξεχνάτε όμως, δεν σας βολεύουν. Ας μην πιάνετε, λοιπόν, τη Νέα Δημοκρατία στο στόμα σας και κάνετε ανιστόριτες αναφορές περί ακροδεξιάς. Και σταματήστε -επιτέλους-  να συκοφαντείτε  την αυθόρμητη πατριωτική αντίδραση στη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό που έχετε αποδείξει κ. Τσίπρα με τη συμπεριφορά σας είναι ένα: Μέγας χορηγός και σταθερός παραστάτης της ακροδεξιάς στην Ελλάδα είναι ο κ. Τσίπρας με την δική του πολιτική.

Κύριοι συνάδελφοι,

Με ψέματα και προπαγάνδα δεν υπηρετείται το εθνικό συμφέρον. Παρακολουθήσαμε με μεγάλη επιφύλαξη την κυβερνητική σκηνοθεσία της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στην Τουρκία. Η Νέα Δημοκρατία έχει σταθερές θέσεις απέναντι στην Τουρκία. Θέλει ειρήνη και συνεργασία. Με σεβασμό, όμως, των Συνθηκών, του Διεθνούς Δικαίου, του εθνικού συμφέροντος και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Τηρούμε στάση επιφυλακτική, καθώς η εμπειρία της χώρας στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών υπήρξε τραυματική. Όχι μόνο γιατί έφερε μια εθνική υποχώρηση. Αλλά και γιατί ενέπλεξε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα στα δίχτυα της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης, στα δίχτυα κομματικών σκοπιμοτήτων. Τα εθνικά δίκαια δεν μπορούν ποτέ να μπαίνουν στη ζυγαριά πολιτικών ανταλλαγμάτων. Εμείς ξέρουμε ότι στο ζήτημα του βόρειου γείτονά μας κάναμε το καθήκον μας.

Καταγγείλαμε από την πρώτη στιγμή την μυστική διπλωματία του κ. Κοτζιά. Αποκρούσαμε την «Μακεδονία του Ίλιντεν». Προειδοποιήσαμε για τους κινδύνους που έρχονται από την υποκρισία του κ. Καμμένου. Η Νέα Δημοκρατία χαράσσει την πολιτική της με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Γι’ αυτό και είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στο δυτικό κόσμο. Εμείς είμαστε οι θεματοφύλακες του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της πατρίδας μας. Άλλοι ανακάλυψαν όψιμα το ΝΑΤΟ. Να σας θυμίσω τι λέγατε για το ΝΑΤΟ πριν από κάποια χρόνια; Αφήστε το καλύτερα, τα ξέρετε, δεν χρειάζεται. Εμείς δεν χρειάζεται να αποδείξουμε τίποτα και σε κανέναν, γι’ αυτό και μιλάμε στους εταίρους μας με όρους αμοιβαίου σεβασμού.

Επί της αρχής -το έχουμε πει πολλές φορές- η Νέα Δημοκρατία δεν είχε αντίρρηση να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. Είχε όμως και έχει αντίρρηση να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ εκχωρώντας μακεδονική ταυτότητα, εθνότητα και γλώσσα. Αυτή είναι η διαφωνία μας με εσάς κ. Τσίπρα, και γι’ αυτό καταψηφίζουμε το Πρωτόκολλο Ένταξης. Αυτά τα εξήγησα και στους συνομιλητές μας στην Ευρώπη, χωρίς να διστάσω να διαφωνήσω και κατ’ ιδίαν και δημόσια με ισχυρούς παράγοντες, όπως η Καγκελάριος Μέρκελ. Έχουμε την αξιοπιστία να μπορούμε να υπερασπιζόμαστε τις θέσεις μας. Τώρα, έχουν διαμορφωθεί αρνητικά τετελεσμένα. Όμως, η εθνική προσπάθεια συνεχίζεται. Οι δυσμενείς επιπτώσεις  από αυτή τη Συμφωνία θα πρέπει να αμβλύνονται μέτρο με μέτρο, ημέρα με την ημέρα.

Επαναλαμβάνω -για άλλη μια φορά- για να απαντήσω και στον κ. Θεοδωράκη. Δεν απεμπολώ το δικαίωμα του «βέτο» στην ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 35 κεφάλαια υπάρχουν τα οποία απαιτούν την έγκρισή μας και στο άνοιγμα και στο κλείσιμο. Αυτά λοιπόν, δεν θα ανοίξουν και δεν θα κλείσουν, χωρίς να ικανοποιηθούν οι θέσεις της Ελλάδας και τα εθνικά μας συμφέροντα.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Πιστοί στη θέση που έχουμε διαμορφώσει, καταψηφίζουμε σήμερα το Πρωτόκολλο Ένταξης. Γιατί επισφραγίζει την εθνική ήττα των Πρεσπών. Την ίδια ώρα, καταγγέλλουμε τον ευτελισμό της πολιτικής ζωής από μία κυβέρνηση-κουρελού. Αντιστεκόμαστε στο εθνικό, θεσμικό, οικονομικό ναυάγιο που έχει προκαλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και η διακυβέρνησή του. Του ΣΥΡΙΖΑ που, αντί για τους ΑΝΕΛ, υποστηρίζεται σήμερα από κάποιους βουλευτές μιας χρήσης. Είναι ένα καθεστώς φόβου, ψεύδους, φόρων και εθνικών υποχωρήσεων. Αλλά, ξέρετε, στις δημοκρατίες δεν μπορούν να στηθούν καθεστώτα. Όπως αυτά τα καθεστώτα του κ. Μαδούρο, τα οποία επιμένετε να υποστηρίζετε και να θαυμάζετε, εσείς του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να μας έχετε απαντήσει ποτέ με πιο τρόπο εξυπηρετούνται τα εθνικά συμφέροντα από την στήριξή σας στον κ. Μαδούρο. Και τι είναι αυτό που σας συνδέει τελικά με αυτή τη Χούντα της Βενεζουέλας. Δεν έχετε εσείς, κύριοι της Αριστεράς, τις απαραίτητες δημοκρατικές ευαισθησίες να αντιληφθείτε ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν στυγνό δικτάτορα που έχει οδηγήσει τη χώρα του στη φτώχεια και την ανέχεια; Θα μας απαντήσετε κάποια στιγμή για τον κ. Μαδούρο, φαντάζομαι, και γιατί επιμένετε να  διαφοροποιείστε από την ευρωπαϊκή θέση.  Αλλά κοιτάξτε, στις Δημοκρατίες δεν στήνονται καθεστώτα, διότι αυτά τα καθεστώτα τα σαρώνουν οι εκλογές. Και οι εκλογές έρχονται. Θα δώσουν ανάσα στους Έλληνες. Θα φέρουν αλήθεια, ενότητα και πρόοδο. Και θα ανοίξουν έναν άλλο δρόμο για την πατρίδα μας.  Με λιγότερους φόρους. Περισσότερες επενδύσεις και δουλειές, ειδικά για τη νέα γενιά. Με ευκαιρίες για όλους και προστασία σε αυτούς που τη χρειάζονται. Με κράτος στην υπηρεσία του πολίτη και όχι του κόμματος. Με σεβασμό στους θεσμούς και στους κανόνες. Με ασφάλεια στην καθημερινότητα.

Και, ναι, κ. Τσίπρα, και με μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Είδα με ενδιαφέρον ότι αντιδράσατε αρνητικά σε μια θετική εξέλιξη για τη χώρα. Ποια είναι αυτή η θετική εξέλιξη; Ότι ένας σημαντικός Ευρωπαίος ηγέτης, πιθανώς ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε κάτι το οποίο, καταλαβαίνω ότι σε ένα επίπεδο μπορεί να σας ενόχλησε. Ότι, ναι, μια σοβαρή και αξιόπιστη κυβέρνηση μπορεί να διεκδικήσει μικρότερα πλεονάσματα για τη χώρα. Συμφωνείτε με αυτή την πολιτική κ. Τσίπρα, ναι ή όχι; Συμφωνείτε ότι πρέπει να είναι εθνικός στόχος η μείωση των πλεονασμάτων ναι ή όχι; Ή θέλετε να φορτώσετε στην επόμενη κυβέρνηση υψηλότερα πλεονάσματα γιατί νομίζετε ότι με αυτόν τον τρόπο θα κάνετε τη ζωή μας πιο δύσκολη. Εγώ σας καλώ εδώ και τώρα. Πάμε μαζί. Πάμε μαζί στην Ευρώπη. Πάμε μαζί στη Γερμανία να διεκδικήσουμε τα μικρότερα πλεονάσματα. Εκτός αν πράγματι αυτό το οποίο θέλετε είναι να κάνετε τη ζωή της επόμενης κυβέρνησης πιο δύσκολη, έχοντας ουσιαστικά προεξοφλήσει από τώρα το εκλογικό αποτέλεσμα.

Εμείς τη μάχη για τα μικρότερα πλεονάσματα θα τη δώσουμε. Θα τη δώσουμε έχοντας κάτι που εσείς δεν διαθέτετε. Πραγματική αξιοπιστία και πραγματική βούληση να υλοποιήσουμε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Γιατί τα υψηλά πλεονάσματα που δυστυχώς δεσμεύουν τη χώρα είναι το αποτέλεσμα της δικής σας αναξιοπιστίας. Είναι το αποτέλεσμα των  πρώτων 6 μηνών του 2015, της πολιτικής του κ. Βαρουφάκη. Είναι τα αποτελέσματα του κομματικού κράτους, το οποίο εξακολουθεί να διογκώνεται, των συμβασιούχων στους οποίους υπόσχεστε μονιμοποιήσεις, τα extra  πλεονάσματα. Είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής η οποία επαναφέρει, δυστυχώς, στο δημόσιο βίο τα χειρότερα χαρακτηριστικά τα οποία οδήγησαν τη χώρα στην χρεοκοπία.

Εμείς, λοιπόν κ. Τσίπρα θέτουμε το στόχο της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων με ευθύτητα και με ειλικρίνεια. Σας καλούμε να ακολουθήσετε και εσείς αυτήν την πορεία. Και εδώ θα φανεί πραγματικά ποιος ενδιαφέρεται για το καλό των Ελλήνων και ποιος ενδιαφέρεται μόνο για το καλό του κόμματός του. Εμείς  λοιπόν θα μιλήσουμε

Εμείς θα μιλήσουμε από τώρα μέχρι τις εκλογές για το δικό μας θετικό λόγο, για τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουμε, για το πρόγραμμά μας. Αυτές τις δεσμεύσεις μας οι πολίτες θα τις πληροφορηθούν από μας – παρόλες τις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ να διαστρεβλώσει τις θέσεις μας και τίποτα δεν θα ανακόψει το μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα που διαμορφώνεται.

Ξέρουμε ότι θα κάνετε ό,τι μπορείτε για να μείνετε λίγους μήνες ακόμη στην εξουσία. Θα προσπαθήσετε να μεταθέσετε όσο μπορείτε τις εθνικές εκλογές, ακόμη και να επιχειρήσετε φτάσετε ως το τέλος της τετραετίας. Δεν μπορείτε όμως να πάει κόντρα στη δύναμη των πραγμάτων. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές η κυβέρνησή σας θα σαρωθεί. Και οι Ευρωεκλογές, αν δεν γίνουν εθνικές εκλογές τότε, θα γίνουν δημοψήφισμα, με σύνθημα αυτό που σας φωνάζουν οκτώ στους δέκα Έλληνες. Φύγετε, φύγετε! Η Ελλάδα αξίζει καλύτερα. Μαζί Μπορούμε. Θέλουμε να πάμε επιτέλους τη χώρα μπροστά.




Επιτέλους παραιτήθηκε ο Παπαχριστόπουλος και οδεύει για ΣΥΡΙΖΑ



Επιτέλους και αφού είχε ξεφτιλιστεί, παρέδωσε την έδρα του και παραιτήθηκε από την Βουλή ο μέχρι πρότινος βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Είχε προηγηθεί η διαγραφή του από τον Πάνο Καμμένο, που δρομολόγησε την διάλυσή της, καθώς πλέον αριθμούσε τέσσερις βουλευτές, έναν λιγότερο από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό.

Την έδρα του κ. Παπαχριστόπουλου καταλαμβάνει ο πρώτος επιλαχών Τέρενς Κουίκ, ο οποίος θα ορκιστεί την Δευτέρα. Ο κ. Κουίκ, που υπηρετεί ως υφυπουργός Εξωτερικών, έχει διαμηνύσει πως θα πουλήσει τους ΑΝΕΛ και θα στηρίξει την κυβέρνηση.

Ακόμα και σε περίπτωση που ο κ. Κουίκ παραδώσει την έδρα, η ΚΟ των ΑΝΕΛ δεν δύναται να ανασυγκροτηθεί, καθώς άπαξ και διαλύθηκε απαιτούνται τουλάχιστον 10 βουλευτές για την αναδημιουργία της.