Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

Ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη: Τα κόκκινα περιβραχιόνια και το «κυνήγι» όποιου κρατούσε ελληνική σημαία!


Αστυνομικοί των ΜΑΤ με ασπίδες και κράνη να ψάχνουν απεγνωσμένα ελληνικές σημαίες. Αξιωματικοί της Ασφάλειας με άκρα μυστικότητα στο κυνήγι της γαλανόλευκης ακόμα και στις τουαλέτες του “Παλέ ντε Σπορ”. 

Διμοιρίες απλωμένες σ' όλη τη Θεσσαλονίκη “να διενεργούν μακροσκοπικούς ελέγχους κατά το δοκούν” -όπως έλεγε χαρακτηριστικά η αυστηρή εντολή του ταξιάρχου από τον ασύρματο – μήπως και εντοπίσουν πολίτη να κουβαλά ελληνική σημαία. Φυσικά προσαγωγές και συλλήψεις σε όσους διαπράττουν το ...αδίκημα της σημαίας, ενώ ό,τι περίεργο κινείται στην πόλη κυκλώνεται από τις ειδικές δυνάμεις και απομακρύνεται άμεσα ακόμη και σηκωτό...

Σπαρταριστοί διάλογοι μεταξύ ανώτατων αξιωματικών στους ασυρμάτους για γέλια και για κλάματα... Και όταν εντοπίστηκε ύποπτο άτομο ακολούθησε πανικός. “Είστε εκεί μπροστά στο σημείο που κινούνται τρία άτομα. Το ένα πρέπει να έχει σημαία. Να τους συστήσετε να κατέβουν προς την παραλία και να μην ανέβουν πάνω σε καμία περίπτωση” διαβίβασε ο επικεφαλής ταξίαρχος των μέτρων στους σαστισμένους αστυνομικούς που είχαν εντολή να ξετρυπώσουν τις κρυμμένες σημαίες όπως τα... λαγωνικά την τρούφα στους αγρούς της Προβηγκίας! 

Μοιάζει περισσότερο με σουρεαλιστική ταινία, όμως είναι τα όσα απίθανα και εξωφρενικά συνέβησαν στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλησε να ενημερώσει τους πολίτες της πόλης για την Συμφωνία των Πρεσπών. Μια εκδήλωση στην οποία είχαν πρόσβαση λίγοι (άλλωστε δεν υπήρξε και ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους Θεσσαλονικείς) αφού προηγουμένως ελέγχθησαν ενδελεχώς τα πολιτικά τους φρονήματα, μήπως και στο παρελθόν είχαν επαφές με... ελληνικές σημαίες. Μάλιστα, για να περάσουν τις πύλες του Αλεξάνδρειου, τους έψαχναν μέχρι και τα εσώρουχά τους καθώς η εντολή ήταν συγκεκριμένη και διαβιβάστηκε επανειλημμένως από το κέντρο επιχειρήσεων: “Να το πούμε ακόμη μια φορά: Οι έλεγχοι που θα γίνονται θα είναι ενδελεχείς και θα γίνονται προς όλους”. 


Εντολές από τις ομάδες περιφρούρησης του ΣΥΡΙΖΑ 

“Για οτιδήποτε, αναφερθείτε άμεσα στο κέντρο. Προς όλες τις δυνάμεις. Όποιος δει οτιδήποτε περίεργο, ειδοποιεί το κέντρο για να στείλουμε δυνάμεις εκεί, διμοιρία κ.λ.π”.Η εντολή αυτή όπως διατυπώνεται στο ηχητικό ντοκουμέντο που έχει στην κατοχή του το ΘΕΜΑ από τους σπαρταριστούς διαλόγους στους αστυνομικούς ασυρμάτους, δόθηκε πολλές φορές. Το “οτιδήποτε περίεργο” φυσικά μεταφράζεται σε “πολίτες που κρατάνε ελληνικές σημαίες” καθώς εκείνη την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη κανένας δεν έπρεπε να πλησιάσει στο αποστειρωμένο Παλέ ντε Σπορ με τους λίγους πιστούς οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του πρωθυπουργού. 

Περισσότεροι από 2000 αστυνομικοί μουδιασμένοι και με σκυμμένα τα κεφάλια έπρεπε να ακολουθήσουν εντολές που πραγματικά δεν μπορούσαν να κατανοήσουν. Πως άλλωστε θα μπορούσαν να ερμηνεύσουν τη διαταγή που δινόταν μέσω ασυρμάτου από το κέντρο επιχειρήσεων; “Σταθμοί τάξης και ασφάλειας από τώρα μια ομάδα δική σου και μια ομάδα διμοιρίας υποστήριξης αριστερά και δεξιά στην Εγνατίας και να γίνεται μακροσκοπικός έλεγχος κατά το δοκούν”.

Όπως λένε αστυνομικοί που πήραν μέρος στα μέτρα αλλά για ευνόητους λόγους δεν θέλουν να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους, γενικό κουμάντο έκαναν οι ομάδες περιφρούρησης του ΣΥΡΙΖΑ. Τα άτομα με τα κόκκινα περιβραχιόνια τα οποία όπως αποκαλύπτουν οι αστυνομικοί έδιναν εντολές σε ένστολους και σε αστυνομικούς της Ασφάλειας. Από τα μέρη που κινούνται μέχρι τα σημεία που στήνονται για να μην χαλάνε τα τηλεοπτικά πλάνα. “Έδιναν διαρκώς εντολές και ....σκηνοθετικές οδηγίες. Τους έλεγαν να μην κάθονται στα μαύρα σεντόνια στη θύρα 9 και πίσω για να μην καταστρέφουν πλάνα του σκηνοθέτη” λέει αστυνομικός και προσθέτει “Η ασφάλεια του πρωθυπουργού έδινε και αυτή εντολές σε όλους. Ακόμη και σε ταξιάρχους και υποστρατήγους της ΕΛ.ΑΣ”. 



“Συνέλαβαν” ασφαλίτη 

Σύμφωνα με αξιωματικούς που πήραν μέρος στα μέτρα, συνολικά διατέθηκαν 34 διμοιρίες των ΜΑΤ. Από αυτές, 18 ήταν από διπλανούς νομούς και οι 15 από τη Θεσσαλονίκη. Περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί από την Ασφάλεια, την Τάξη και την Τροχαία και φυσικά ο Αίαντας που ταξίδεψε από την Αθήνα για να επέμβει σε περίπτωση που στράβωνε η υπόθεση. Δέκα ομάδες ΟΠΚΕ έφθασαν στην πόλη από τους γύρω νομούς ενώ επιστρατεύτηκε σχεδόν όλη η δύναμη των ομάδων ΔΙ.ΑΣ και “Ζ”. Παρών, και ο ίδιος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος που ήθελε να έχει τον απόλυτο έλεγχο συντονίζοντας από κοντά τα αυστηρά μέτρα. 

Φυσικά, για να μπει κάποιος στο χώρο της εκδήλωσης έπρεπε να περάσει από αυστηρό face control. Οι άνδρες με τα κόκκινα περιβραχιόνια έδιναν εντολή στους αστυνομικούς για το ποιοι θα εισέλθουν, ποιοι ύποπτοι θα ελεγχθούν και ποιοι ανεπιθύμητοι θα απομακρυνθούν. Έτσι, δεν έλειψαν και σκηνικά που θύμιζαν κωμωδία με τον Πήτερ Σέλερς. Όταν για παράδειγμα οι “Κλουζώ” με τα κόκκινα περιβραχιόνια έκριναν ύποπτο αστυνομικό της Ασφάλειας με πολιτική περιβολή, αμέσως έτρεξαν στους ένστολους αστυνομικούς και απαιτούσαν να τον πλησιάσουν και να τον συλλάβουν. Ακολούθησαν μερικά λεπτά διαβουλεύσεων μέχρι τελικά να πειστούν ότι ήταν και αυτός μέρος του δρακόντειου επιχειρησιακού σχεδίου ασφαλείας και να τον αφήσουν να φύγει.

Στα highlights του παραλόγου και το σκηνικό που διαδραματίστηκε στη θύρα 8 όταν ένας από τους παρευρισκόμενους απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα του είπε “Δεν είσαι Μακεδόνας” και οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να τον βγάλουν σηκωτό, με έναν από τους συνοδούς του πρωθυπουργού να τον πλησιάζει και με άγριο τόνο να εκστομίζει: “Εσυ είσαι Μακεδόνας ρε;”. 


Κλεφτοπόλεμος 

Και ενώ μέσα στο “στεγανοποιημένο” Αλεξάνδρειο Μέλαθρο όλα έδειχναν να βρίσκονται υπό πλήρη έλεγχο και δεν υπήρχε ελληνική σημαία ούτε για δείγμα, στους δρόμους του κέντρου της πόλης οι αστυνομικοί έδιναν μάχη για να μην περάσει ούτε ένα άτομο που να κουβαλά πάνω του τη γαλανόλευκη. Ο διάλογος που ακολουθεί από τους ασυρμάτους αποτυπώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο μια κατάσταση με έντονα θεαματικό χαρακτήρα που άγγιζε τα όρια της θεατρικότητας: 

“Κέντρο διαβιβάζει για όλους τους συναδέλφους την εντολή του Β60 για όλα τα στατικά τμήματα. Ο,τι πέσει στην αντίληψη σας άμεση ενημέρωση του κέντρου. Αν δείτε τίποτα περίεργες ομάδες ατόμων να κινούνται στο χώρο της εκδήλωσης άμεση ενημέρωση του κέντρου για να σας ενισχύσουμε”. Αυτές ήταν οι εντολές του κέντρου. Και όταν εντοπίστηκαν στον ...μακροσκοπικό έλεγχο 60 “περίεργοι” ακολούθησαν τα παρακάτω:
- Προς όλες τις δυνάμεις 60 άτομα σε σημείο του Λευκού Πύργου”.
- Έχουν διαχωριστεί και τρία ανεβαίνουν το πάρκο προς τα κάτω. 
- Πάνε προς τον λευκό πύργο; 
- Προς παραλιακή.
- Διμοιρία Μαγνησίας λαμβάνετε; 
- Εμείς είμαστε στο δημαρχείο. Μπροστά από δω περνάνε; 
- Κινούνται στο δρόμο, η Ανδρόνικου είναι μπροστά σας στην Ανδρόνικου ανάποδα. Έρχονται προς το σημείο θα τα εντοπίσετε. 
- Διαβιβάστε....
- Τα άτομα κινήθηκαν ανατολικά προς την Ανδρόνικου. 
- Τα συνοδεύεις μέχρι κάποιο σημείο μέχρι το δημαρχείο που είναι η διμοιρία μπορείς; 
- 353 διαβιβάστε... 
- Ορθόν τα δύο άτομα είναι ακόμη στο σημείο σας; 
- Ορθόν!
- Με ήρεμο τρόπο και ευγενικό θα τους πεις ότι πάνω δεν μπορούνε να πάνε και αν χρειαστεί τους συνοδεύσεις μέχρι τον Ανδρόνικο πίσω πάνω και στο δημαρχείο να φύγουν.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, το σκηνικό στη Θεσσαλονίκη ηρέμησε, ο πρωθυπουργός αποχώρησε, οι άνδρες με τα κόκκινα περιβραχιόνια πήγαν σπίτι τους. Πλέον ο συναγερμός είχε λήξει και κανένας πολίτης που είχε πάνω του ελληνική σημαία δεν κινδύνευε να συλληφθεί..

Δημήτρης Πώποτας, Άρια Καλύβα
Πηγή : protothema.gr


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Στοά των εμπόρων




Τη Στοά Εμπόρων, στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο του εορταστικού διημέρου «Ζήσε την Αθήνα στα Σημεία», που διοργάνωσε ο δήμος Αθηναίων, επισκέφθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέρασε από όλα τα καταστήματα τα οποία και άρχισαν να λειτουργούν πρόσφατα στο πλαίσιο της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.Αλ.Ο), παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα με κοινωνικό και περιβαλλοντικό όφελος.




  1. Επισκέφτηκα σήμερα τη Στοά Εμπόρων, στο πλαίσιο του εορταστικού διημέρου “Ζήσε την Αθήνα στα Σημεία”, που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων. Είδα επαγγελματισμό, ποιότητα, σεβασμό στον καταναλωτή, αλλά και κοινωνική ευαισθησία στην πράξη.



Βίντεο-σοκ: Το τσουνάμι στην Ινδονησία παρέσυρε ροκ συγκρότημα την ώρα συναυλίας



Η δημοφιλής στη χώρα, ροκ μπάντα Seventeen από τη Τζακάρτα, ερμήνευε τραγούδια σε μια γιορτή που οργάνωσε η κρατική εταιρεία ηλεκτροδότησης PLN σε θέρετρο της παραλίας Tanjung Lesung, όταν εντελώς απροειδοποίητα το τσουνάμι σάρωσε τη σκηνή γύρω στις 09:30 χθες το βράδυ τοπική ώρα.

Σοκ προκαλούν οι δραματικές εικόνες που καταγράφουν την ώρα που το φονικό τσουνάμι της Ινδονησίας παρασέρνει τα μέλη ενός τοπικού συγκροτήματος την ώρα που έπαιζαν στη σκηνή, καθώς και το ακροατήριο.

Η δημοφιλής στη χώρα, ροκ μπάντα Seventeen από τη Τζακάρτα, ερμήνευε τραγούδια σε μια γιορτή που οργάνωσε η κρατική εταιρεία ηλεκτροδότησης PLN σε θέρετρο της παραλίας Tanjung Lesung, όταν εντελώς απροειδοποίητα το τσουνάμι σάρωσε τη σκηνή γύρω στις 09:30 χθες το βράδυ τοπική ώρα.


Σε ανακοίνωσή του το συγκρότημα αναφέρει ότι ο μπασίστας M. Aουάλ Πουρμπάνι, γνωστός ως Μπάνι και ο μάνατζέρ τους βρέθηκαν νεκροί, ενώ εξακολουθούν να αγνοούνται άλλα τέσσερα μέλη των Seventeen.

Ο φρόντμαν της μπάντας, Riefian Fajarsyah, ανέβασε στο λογαριασμό του στο Instagram ένα συγκινητικό βίντεο, καλώντας τους ακολούθους του να προσευχηθούν για τα μέλη του συγκροτήματος και τη γυναίκα του, που επίσης αγνοείται.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Φέρνει Μέρκελ ο Τσίπρας στην Αθήνα για να στηρίξει το ξεπούλημα της Μακεδονίας



Το «Go back Merkel» είναι μια μακρά ανάμνηση για τον Αλέξη Τσίπρα και τώρα ζητάει σανίδα σωτηρίας στην Μέρκελ για το ξεπούλημα της Μακεδονίας που υπερασπίζεται ο ακροαριστερός με σθένος.

Διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα αναμένεται να πραγματοποίηση εντός του Ιανουαρίου  η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ πιθανών 10 και 11 Ιανουαρίου.

Η επιλογή της ημερομηνίας για την επίσκεψη της Μέρκελ δεν είναι τυχαία, καθώς λίγες ημέρες αργότερα, η κυβέρνηση Ζάεφ θα έχει ολοκληρώσει την προβλεπόμενη συνταγματική αναθεώρηση, η συμφωνία των Πρεσπών θα πάρει τον δρόμο για την ελληνική Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνταγματικές αλλαγές αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στην ΠΓΔΜ περί τα μέσα Ιανουαρίου ενώ μέχρι το Μάρτιο θα φτάσει η Συμφωνία στη Βουλή των Ελλήνων.




Τέλη κυκλοφορίας: Πότε λήγει η προθεσμία


Τα ειδοποιητήρια που αφορούν την καταβολή των τελών κυκλοφορίας οχημάτων έτους 2019 έχουν αναρτηθεί στο TAXISnet , τα οποία για άλλη μία χρονιά παραμένουν αμετάβλητα.  

Εκείνο που θα πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων, είναι ότι η προθεσμία για την αποπληρωμή των τελών κυκλοφορίας λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. 

Η πρόσβαση στη σχετική υπηρεσία μπορεί να γίνει είτε με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στο TAXISnet που διαθέτει κάθε φορολογούμενος, είτε με τον αριθμό φορολογικού μητρώου του και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός του.  

Η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας μπορεί να γίνεται είτε στα γκισέ της τράπεζας είτε ηλεκτρονικά. Για όσους θέλουν να τα εξοφλήσουν μέσω e-banking, θα χρειαστούν μόνον την Ταυτότητα Οφειλής που υπάρχει στο ειδοποιητήριο. Τα τέλη κυκλοφορίας μπορούν να εξοφλήσουν σε 12 δόσεις οι κάτοχοι των πιστωτικών καρτών.  

Σε κάποιες τράπεζες ακόμη και εάν ο οφειλέτης δεν έχει τον κωδικό πληρωμής, μπορεί να το πράξει απλά δηλώνοντας στην σχετική καρτέλα τον αριθμό κυκλοφορίας και το ΑΦΜ.  

Τα βήματα Για την εκτύπωση του ειδοποιητηρίου για τα τέλη κυκλοφορίας 2019 δεν χρειάζεται να πληκτρολογήσετε του κωδικούς πρόσβασης.  

Θα πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:  

– Στην Υπηρεσία προς τους Πολίτες επιλέξτε την ένδειξη Οχήματα   

Αμέσως θα μεταφερθείτε στην ηλεκτρονική φόρμα και στη συνέχεια να κάνετε κλικ στο πεδίο «ΕΙΣΟΔΟΣ».    

– Συμπληρώστε το Α.Φ.Μ., που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας  

– Συμπληρώστε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος, που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας  

– Συμπληρώστε το έτος τελών κυκλοφορίας  

– Επιλέγετε «Αναζήτηση»

 – Επιλέγετε « Εκτύπωση» όταν εμφανιστεί το μήνυμα «Επιτυχής αναζήτηση» 


Πηγή


Αλβανοί σκότωσαν Αφγανό στο κέντρο της Αθήνας



Άγρια δολοφονία Αφγανού στο κέντρο της Αθήνας για ξεκαθάρισμα λογαριασμών. 

Λίγο μετά τις 20:30 το θύμα βρισκόταν στη συμβολή των οδών Σοφοκλέους και Μενάνδρου όταν τον πλησίασε μια μηχανή στην οποία επέβαιναν δύο άτομα και πριν προλάβει να αντιδράσει ο ένας κατέβηκε και τον μαχαίρωσε στην καρδιά. 

Στη συνέχεια χάθηκαν με τον συνεργό του στα σκοτεινά στενά της περιοχής. 



Ο άνδρας που σύμφωνα με πληροφορίες είναι Αφγανός άφησε την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο. 

Οι δράστες εκτιμάται ότι είναι αλβανικής καταγωγής ενώ η άγρια δολοφονία οφείλεται σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών με φόντο υποθέσεις ναρκωτικών.


Πηγή : protothema.gr


Έκρηξη ηφαιστείου στην Ινδονησία και τσουνάμι! 62 νεκροί και 584 τραυματίες



Τουλάχιστον 62 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 684 τραυματίστηκαν από τσουνάμι που έπληξε τις νήσους Ιάβα και Σουμάτρα στην Ινδονησία το Σάββατο το βράδυ, έπειτα από μια υποθαλάσσια κατολίσθηση που προκάλεσε έκρηξη του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα.

Ο πρώτος απολογισμός των αρχών έκανε λόγο για τουλάχιστον 20 νεκρούς. Ο Νουγκρόχο προειδοποίησε ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί περισσότερο.

Δεκάδες κτίρια έχουν καταστραφεί από το παλιρροϊκό κύμα που έπληξε τις παραλίες της Νότιας Σουμάτρας και στα δυτικά της Ιάβας το Σάββατο περίπου στις 21:30 τοπική ώρα.


Βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν πανικόβλητους κατοίκους να κρατούν φακούς και να αναζητούν καταφύγιο σε υψίπεδα.

Το τσουνάμι προκλήθηκε από “υποθαλάσσια κατολίσθηση ως αποτέλεσμα της ηφαιστειακής δραστηριότητας του Ανάκ Κρακατάου” και επιδεινώθηκε από μια ασυνήθιστη πλημμυρίδα, λόγω της πανσέληνου, είπε ο Νουγκρόχο.

“Αυτός ο συνδυασμός προκάλεσε ένα απότομο τσουνάμι που έπληξε την ακτή”, τόνισε, προσθέτοντας ότι η ινδονησιακή γεωλογική υπηρεσία διεξάγει έρευνα για το τι ακριβώς συνέβη.

“Δεν σημειώθηκε σεισμική δόνηση και η έκρηξη του Ανάκ Κρακατόα επίσης δεν ήταν τόσο μεγάλη”.

Όπως είπε στο Metro TV τα τσουνάμι που προκαλούνται από εκρήξεις ηφαιστείων είναι “σπάνια” και πως το τσουνάμι του Πορθμό Σούντα δεν ήταν αποτέλεσμα σεισμού.

Οι ινδονησιακές αρχές αρχικά είχαν υποδείξει ότι το κύμα δεν ήταν τσουνάμι αλλά πλημμυρίδα και ζήτησαν από τον πληθυσμό να μην πανικοβληθεί.

“Ήταν ένα λάθος, ζητάμε συγγνώμη”, έγραψε στο Twitter o Νουγκρόχο.

Η υπηρεσία ανέφερε ότι εξακολουθεί να συγκεντρώνει πληροφορίες, σημειώνοντας ότι “υπάρχει πιθανότητα ο απολογισμός των θυμάτων και των καταστροφών να αυξηθεί”.

Η έκρηξη του Κρακατόα δημιούργησε μια στήλη ηφαιστειακής στάχτης που εκτιμάται ότι έφτασε έως και τα 500 μέτρα ύψος.

Ανακοίνωση της μετεωρολογικής και γεωφυσικής υπηρεσίας της Ινδονησίας (BMKG) ανέφερε ότι “το τσουνάμι έπληξε αρκετές περιοχές στον Πορθμό Σούντα, ανάμεσά τους παραλίες στην επαρχία Παντεγκλάνγκ, Σέρανγκ και Νότιο Λαμπούνγκ”.

Ο Ένταν Περμάνα, επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών στο Παντεγκλάνγκ δήλωσε στο Metro TV ότι η αστυνομία παρέχει άμεση βοήθεια σε θύματα στο Τανζουνγκ Λεσουνγκ στην επαρχία Μπάντεν, δημοφιλή τουριστικό προορισμό, κοντά στην Τζακάρτα, καθώς οι εργαζομένοι έκτακτης ανάγκης δεν έχουν φτάσει ακόμη στο σημείο.

“Πολλοί αγνοούνται”, σημείωσε ο Περμάνα.

Οι αρχές προειδοποίησαν κατοίκους και τουρίστες στις παράκτιες περιοχές γύρω από τον Πορθμό Σούντα να παραμείνουν μακριά από τις παραλίες και πως μια προειδοποίηση πλημμυρίδας παραμένει σε ισχύ.

Το Κρακατόα είναι ηφαιστειακό νησί το οποίο βρίσκεται στον Πορθμό της Σούνδας, ανάμεσα στα νησιά Ιάβα και Σουμάτρα. Το όνομα χρησιμοποιείται για την ομάδα νησιών η οποία αποτελεί τα κατάλοιπα ενός μεγαλύτερου νησιού το οποίο καταστράφηκε από την κατακλυσμιαία έκρηξη του 1883. Στην καλδέρα του που σχηματίστηκε το 1883 αναδύθηκε το 1927 ένα νέο νησί, το Ανάκ Κρακατάου (στα ινδονησιακά “παιδί” του Κρακατάου), το οποίο είναι ενεργό ηφαίστειο.

Είναι ένα από τα 127 ενεργά ηφαίστεια της Ινδονησίας.

Το τσουνάμι έρχεται ακριβώς σχεδόν 14 χρόνια μετά το σεισμό και το τσουνάμι της 26ης Δεκεμβρίου 2004 στον Ινδικό Ωκεανό, μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές της σύγχρονης ιστορίας, με απολογισμό θυμάτων 226.000 νεκρούς σε 13 χώρες, εκ των οποίων περισσότερους από 120.000 στην Ινδονησία.

Η έκρηξη του Κρακατάου το 1883 είχε προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 36.000 ανθρώπων από μια σειρά από τσουνάμι.


Πηγή : newsit.gr