Κυριακή 26 Αυγούστου 2018

Αυγενάκης : Θέλουμε τη νεολαία να πρωταγωνιστήσει στην νέα σελίδα της Πατρίδας μας



«Θέλουμε τη νεολαία να πρωταγωνιστήσει στην νέα σελίδα της Πατρίδας μας… Εκείνοι αποτελούν το μέλλον της πατρίδας και δύνανται να αποτελέσουν το όχημα μέσω του οποίου θα επέλθει η πολυπόθητη πολιτική αλλαγή, μία αλλαγή που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος». Αυτό δήλωσε ο Γραμματέας Π.Ε της Ν.Δ.- βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης.

Σε μία συζήτηση στο Ηράκλειο με νέους από ολόκληρο τον νομό, άξονας της οποίας ήταν η συμμετοχή τους στα πολιτικά δρώμενα, στα κέντρα αποφάσεων αλλά και σε ότι έχει να κάνει με τις ανησυχίες των νέων, τους προβληματισμούς, τα οράματα και τις ελπίδες τους σε σχέση με το αύριο τόσο το δικό τους όσο και της Ελλάδας.

«Επιζητούμε από την νέα γενιά να πρωταγωνιστήσει στα πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα της χώρας. Θέλουμε οι νέοι να εισέλθουν στην πολιτική διαδικασία. Για εμάς οι νέοι είναι άξιοι, είναι ικανοί να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον πολιτικό στίβο, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Να πάρουν στα χέρια τους τις ευθύνες του τόπου. Με το νεανικό ενθουσιασμό και τη φρεσκάδα τους είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουν.

Βασιζόμαστε σε αυτούς, καθώς εκείνοι αποτελούν το μέλλον της πατρίδας μας και δύνανται να αποτελέσουν το όχημα μέσω του οποίου θα επέλθει η πολυπόθητη πολιτική αλλαγή, μία αλλαγή που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος» δήλωσε ο γραμματέας της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζοντας παράλληλα πως η Ν.Δ. προχώρα μαζί με τους νέους δυναμικά προς νέες μάχες και νέες μεγαλύτερες νίκες, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Η συνάντηση και η συζήτηση κινήθηκαν κυρίως γύρω από την παροχή ευκαιριών από τη Ν.Δ. για την ενεργό συμμέτοχη των νέων στα κοινά, ώστε να εκφράζουν οι ίδιοι τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς, τα οράματα και τις ελπίδες τους και να διαμορφώνουν οι ίδιοι το μέλλον τους, αντί να μένουν απλοί παρατηρητές των εξελίξεων.

Για το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της ενεργού συμμετοχής των νέων στην πολιτική σε μια χώρα όπου ο πληθυσμός της ορίζεται ως γερασμένος λόγω της υπογεννητικότητας που τη χαρακτηρίζει, ο κ. Αυγενάκης απάντησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ: «Καμία χώρα δεν έχει μέλλον εάν η νέα γενιά, δεν εμπλακεί ενεργά με τα κοινά, συμβάλλοντας ώστε να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο αύριο. Τα τελευταία χρόνια της κρίσης μια γενιά έχει φύγει αναζητώντας καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Οι ικανοί αυτοί νέοι και νέες θα επιστρέψουν μόνο εάν τους προσφέρουμε πραγματικές ευκαιρίες δουλειάς», είπε ο γραμματέας επιμένοντας πως: «Το ίδιο πρέπει να γίνει και για όλους εκείνους που μένουν -ακόμη- στη χώρα, ειδάλλως πολύ σύντομα θα την εγκαταλείψουν κι αυτοί. Για αυτό, η πολιτική μας ατζέντα επικεντρώνεται στην προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Στην παροχή κάθε είδους ευκαιριών στους νέους, ώστε να μείνουν στον τόπο τους και να με εφόδια τον δυναμισμό και τις φρέσκιες ιδέες τους να συμβάλλουν στην ανάταξη της χώρας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ιταλία: Τέλος στο θρίλερ με τους πρόσφυγες του πλοίου «Diciotti»




Βρέθηκε, αργά το βράδυ του Σαββάτου, και μετά από έξι ημέρες, λύση για τους πρόσφυγες και μετανάστες που παρέμεναν «εγκλωβισμένοι» στο πλοίο «Diciotti», στο λιμάνι της Κατάνης, μετά τη διάσωσή τους, καθώς η ιταλική κυβέρνηση είχε απαγορεύσει την αποβίβασή τους στην ξηρά.

Οπως ανακοίνωσε το γραφείου του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, 100 μετανάστες και πρόσφυγες θα γίνουν δεκτοί από τους Καθολικούς Επισκόπους Ιταλίας. Παράλληλα, σαράντα διασωθέντες θα φιλοξενηθούν στην Αλβανία και την Ιρλανδία.

Οπως μετάδωσαν νωρίτερα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας,  από τους δεκαέξι διασωθέντες που μεταφέρθηκαν νωρίτερα στην ξηρά, για λόγους υγείας, τρεις πάσχουν από φυματίωση και δυο από πνευμονία. Παράλληλα, σε πολλούς επιβάτες πριν τέσσερις ημέρες είχε διαγνωστεί ψώρα.

Μαίνεται η κόντρα Ρώμης - Βρυξελλών

Ωστόσο, οι πληγές που δημιούργησε η συγκεκριμένη υπόθεση στις σχέσεις Ρώμης  - Βρυξελλών παραμένουν ιδιαίτερα βαθιές, μιας και η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, τόσο δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού, όσο και με παρεμβάσεις των κυβερνητικών εταίρων Λουίτζι Ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι τήρησε ιδιαίτερα σκληρή στάση, απειλώντας ακόμη και με διακοπή χρηματοδότησης από την πλευρά της Ρώμης προς την Κομισιόν, αν οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν συμφωνήσουν να δεχθούν πρόσφυγες και μετανάστες από το πλοίο.

Ακολούθησε η απάντηση από την πλευρά της Επιτροπής, η οποία υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε απειλές, ενώ, χθες, οι συζητήσεις μεταξύ εκπροσώπων 10 κρατών - μελών, για λύση του προβλήματος, απέβησαν άκαρπες.

Την ίδια ώρα, το συγκυβερνών κόμμα των «Πέντε Αστέρων», υποστήριξε ότι οι χώρες που δεν ανταποκρίνονται στο αίτημα για κατανομή των μεταναστών, δεν θα έπρεπε να λαμβάνουν ευρωπαϊκά κονδύλια, γνωστοποιώντας ότι η Αλβανία δέχθηκε να φιλοξενήσει 20 εκ των προσφύγων που βρίσκονται στο πλοίο και ευχαριστώντας την γι' αυτή της την κίνηση.

«Σ’ αυτές τις χώρες (σ.σ. που δεν θα έπρεπε να λαβάνουν κονδύλια) συγκαταλέγεται και η Ουγγαρία», τονίζει ακόμη το Κίνημα, ενόψει και της συνάντησης του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπαν, την ερχόμενη Τρίτη στο Μιλάνο.

Παρέμβαση ΟΗΕ

Παρέμβαση πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα και ο ΟΗΕ, καλώντας την Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσουν τη μεταξύ τους αντιπαράθεση και να βρουν άμεσα μια λύση, αλλά και την ιταλική κυβέρνηση να επιτρέψει την αποβίβαση των μεταναστών από το πλοίο.

«Είναι επικίνδυνο και ανήθικο να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή προσφύγων και αιτούντων άσυλο ενώ οι χώρες επιδίδονται σε μια πολιτική αντιπαράθεση για την εξεύρεση μακροπρόθεσμων λύσεων», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Υπατος Αρμοστής για τους πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Μέρκελ: Οι θηριωδίες κατά των Αρμενίων δεν πρέπει να ξεχαστούν

Πηγή: REUTERS/Vahram Baghdasaryan


«Οι θηριωδίες που διαπράχθηκαν κατά των Αρμενίων δεν πρέπει και δεν θα ξεχασθούν», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ την Παρασκευή μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της χώρας στο Γερεβάν, αναφερόμενη στη σφαγή των περίπου 1,5 εκατ. Αρμενίων το 1915.

Η κα Μέρκελ απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο "γενοκτονία" στις δηλώσεις της, θέλοντας να παρακάμψει μια πιθανή επανάληψη των εντάσεων που είχαν ξεσπάσει με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, όταν το 2016 η γερμανική βουλή καθιέρωσε επίσημα τον όρο γενοκτονία για την σφαγή των Αρμενίων.

Η καγκελάριος  χαρακτήρισε την τελετή μνήμης το 2016 στην γερμανική βουλή ένα «σημαντικό βήμα στην κουλτούρα της μνήμης» διευκρίνισε όμως, ότι η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε ήταν «μια πολιτική - όχι νομική – ταξινόμηση».

«Καταλαβαίνουμε το μέγεθος των αγριοτήτων που διαπράχθηκαν κατά εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων. Αυτή η δυστυχία δεν πρέπει και δεν θα ξεχαστεί», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος η οποία πραγματοποιεί περιοδεία στις χώρες του νότιου Καύκασου.

 Νωρίτερα επισκέφθηκε τη Γεωργία ενώ το βράδι της Παρασκευής μεταβαίνει στο Αζερμπαϊτζάν.


Πηγή : Cnn.gr


Έρευνα: Ραγδαία αύξηση της θνησιμότητας στην Ελλάδα μετά το 2010



Μία νέα μεγάλη έρευνα στις ΗΠΑ, στην οποία συμμετείχαν και ομογενείς επιστήμονες, έρχεται να καταδείξει πως η λιτότητα τα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα κατέστρεψε την υγεία των Ελλήνων και αύξησε τη θνησιμότητα του πληθυσμού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον (University of Washington, UW), στην έρευνα συμμετείχε ο Δρ. Γιώργος Κοτσάκης (Dr. Georgios Kotsakis), ακαδημαϊκός της Σχολής Οδοντιατρικής (School of Dentistry) καθώς και δεκάδες ακόμη ερευνητές του Πανεπιστημίου, αλλά και Ανώτερων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ανά τον Κόσμο.

Μεταξύ αυτών, ο Δρ Στέφανος Τυροβολάς (Dr. Stefanos Tyrovolas), επισκέπτης καθηγητής στην Σχολή Οδοντιατρικής και ο Δρ Αντι Στεργάκης (Dr. Andy Stergachis), καθηγητής Φαρμακευτικής και Παγκόσμιας Υγείας και αναπληρωτής πρύτανης της Σχολής Φαρμακευτικής του UW.

Ακόμη, οι επιστήμονες Σοφία Ανδρούδη (Sofia Androudi), Βανέσσα Χρέπα (Vanessa Chrepa), Βασιλική Σταματοπούλου (Vasiliki Stathopoulou), Κωνσταντίνος Στρουμπούλης (Konstantinos Stroumpoulis), Φώτης Τοπούζης (Fotis Topouzis), Μιλτιάδης Τσιλιμπάρης (Miltiadis Tsilimbaris), Νικόλαος Τσιλιμπάρης (Nikolaos Tsilimparis), Δημήτριος Βαλσαμίδης (Dimitrios Valsamidis).

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ, WHO), σε ανάλυσή του για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στον τομέα Υγείας στην Ελλάδα, έκανε λόγο για σημαντικές προκλήσεις, παρά τις φιλόδοξες αλλαγές που έγιναν για την παροχή υπηρεσιών σε ανασφάλιστο πληθυσμό.

Ο ΠΟΥ τόνιζε ότι το Σύστημα Υγείας της χώρας επηρεάστηκε βαθιά από την οικονομική κρίση, κάτι που είχε άμεσο αντίκτυπο στην πρόσβαση σε σχετικές υπηρεσίες, την ποιότητα της φροντίδας και την οικονομική προστασία.

Η πίεση από την κρίση αποκάλυψε μακροχρόνια προβλήματα σε τομείς όπως η διακυβέρνηση στην Υγεία και την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Η εγρήγορση γι’ αυτά τα προβλήματα κατέστησε πιο εύκολο στην κυβέρνηση να θέσει στοχευμένες προτεραιότητες για να προωθήσει μεταρρυθμίσεις εις βάθος.

Η νέα έρευνα

Το έργο της μεταρρύθμισης στην Υγεία δεν είναι εύκολο πάντως, ή όχι αρκετά ταχύ. Στα ευρήματα της νέας έρευνας αναφέρεται ότι η υγεία του πληθυσμού της Ελλάδας μειώθηκε σημαντικά και οι θάνατοι αυξήθηκαν ραγδαία μετά την επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας από την ΕΕ και το ΔΝΤ το 2010.

«Η μελέτη αυτή είναι σημαντική γιατί παρέχει ένα πλαίσιο εργασίας για την παρακολούθηση της υγείας σε εθνικό επίπεδο μετά από μεγάλες κοινωνικοοικονομικές αλλαγές», δήλωσε ο Δρ Κοτσάκης, εκ των συγγραφέων της έρευνας η οποία δημοσιεύτηκε στο βρετανικό The Lancet Public Health.

Σε αυτή επισημαίνεται ότι οι κυβερνητικές δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν κατά πολύ στην Ελλάδα και ότι τα αίτια θανάτου που αυξήθηκαν περισσότερο ήταν κυρίως αυτά που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν από το σύστημα περίθαλψης.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η μείωση των δαπανών στον τομέα, που οφείλεται στην απαίτηση για μέτρα λιτότητας, δεν έγινε χωρίς να ληφθούν μέτρα για την προστασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Υπογραμμίζουν ότι οι νομοθέτες θα έπρεπε να θέσουν στο επίκεντρο ειδικής προσοχής να διασφαλίσουν ότι το σύστημα υγεία της χώρας είναι εξοπλισμένο να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών της χώρας.

Η μελέτη διεξήχθη με την χορηγία του Bill & Melinda Gates Foundation, και βασίζεται στην Global Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factors Study (GBD) του UW.

Η έρευνα αυτή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, του 2016, πραγματοποιήθηκε από το Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME), και αποτελεί επέκταση της αρχικής του 1997, η οποία ήταν η μεγαλύτερη συστηματική προσπάθεια να χαρτογραφηθεί το εύρος απώλειας υγείας από όλες τις σημαντικές ασθένειες, τραυματισμούς και παράγοντες κινδύνου ανά ηλικία, φύλο και πληθυσμό.

Οι ερευνητές βρήκαν και μία αύξηση στο ρυθμό γήρανσης του πληθυσμού της Ελλάδας, ως ένα ακόμη ανησυχητικό παράγοντα και τόνισαν:

«Η αύξηση των συνολικών θανάτων σε μικρά παιδιά, μικρότερα των 5 ετών και πιο μεγάλων ενήλικων, σε συνδυασμό με την αύξηση αιτιών ευαίσθητων προς τη διαθεσιμότητα πόρων (όπως η πρόσβαση σε έλεγχο και έκτακτη φροντίδα) δείχνουν ότι το Σύστημα Υγείας απαιτεί σημαντική αναδιάρθρωση για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που είχαν να κάνουν με την διαθεσιμότητα πόρων, επανατοποθέτηση πόρων και δομή του πληθυσμού».

Ακόμη, έγραψαν ότι ενώ το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας αυξήθηκε το 2010 κατά περίπου 5,6% από το 2000, είχε ραγδαία άνοδο περί το 17,7% τα 6 χρόνια που ακολούθησαν (2010-2016), μετά την επιβολή των μέτρων λιτότητας.

Ηταν μία αύξηση τρεις φορές ταχύτερη από το ποσοστό της Δυτικής Ευρώπης και ήρθε σε μία στιγμή που στην πραγματικότητα καταγράφεται μείωση της θνησιμότητας διεθνώς.

Η μεγαλύτερη μάλιστα αύξηση ήταν στις ηλικίες των 70+ ενώ και στους πολύ νεότερους υπήρξε μία δυσανάλογη αύξηση.

Η αύξηση στην θνησιμότητα συμπίπτει με αλλαγές στις αιτίες θανάτου, με αξιοσημείωτες αυξήσεις σε μεταδοτικές, μητρικές, νεογνικές και διατροφικές ασθένειες.



Άλλα ευρήματα της μελέτης περιλαμβάνουν:

Τα περιστατικά φυματίωσης αυξήθηκαν μεταξύ των γεννημένων στη χώρα Ελλήνων αφού επιβλήθηκε η λιτότητα.

Τα περιστατικά HIV σχεδόν διπλασιάστηκαν από το 2010 έως το 2012, υποκινώντας την αποκατάσταση προγραμμάτων διανομής συριγγών. Μετά από αυτό τα ποσοστά HIV μειώθηκαν.

Την περίοδο της λιτότητας καταγράφηκαν σημαντικές αυξήσεις στα ποσοστά αυτοκτονιών κατάθλιψης, καθώς και στην έλλειψη βελτίωσης μητρικής, βρεφικής και παιδικής θνησιμότητας.

«Ειδικότερα, ο αριθμός των ατόμων με σημαντικές ανάγκες φροντίδας υγείας σχεδόν διπλασιάστηκε από το 2010, με μία σημαντική μερίδα να αναφέρει το κόστος ως τον κύριο λόγο για τη μη λήψη των προτεινόμενων υπηρεσιών υγείας», επεσήμαναν οι ερευνητές.



Πηγή: Εθνικός Κήρυξ, iefimerida.gr 


Πώς ένας αδέσποτος σκύλος που βρήκε προστασία στο Νιοχώρι, έγινε διάσημος στη Γερμανία!



Διάσημος στη Γερμανία έγινε ο Ράμπο, ένας αδέσποτος σκύλος, τον οποίο έχουν «υιοθετήσει» κάτοικοι και επιχειρηματίες του Νεοχωρίου. Τη συγκινητική ιστορία για το πώς έμεινε αυτό το συμπαθέστατο τετράποδο στο δρόμο και πώς έφθασε μία ολόκληρη γειτονιά να το φροντίζει, περιγράφει η δημοσιογράφος Frauke Gans (επιλέγει πάντα ενδιαφέροντα θέματα για τη Ρόδο, προσεγγίζοντάς τα από μία ξεχωριστή οπτική γωνία) στο γερμανικό περιοδικό Dogs.



«Ο Ράμπο εγκαταλείφθηκε και βρήκε μια νέα μεγάλη οικογένεια στους κατοίκους της πόλης της Ρόδου», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ το οποίο με ιδιαίτερα συγκινητικό και ανθρώπινο τρόπο αναδεικνύει ένα από τα γνωστά προβλήματα της Ρόδου που δεν είναι άλλο από την μάστιγα των αδέσποτων ζώων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, o Ράμπο εγκαταλείφτηκε στα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης. Τα παλιά του αφεντικά τον «πέταξαν» από το αυτοκίνητο. Περιφερόταν στο Μαντράκι, χωρίς να έχει συνειδητοποιήσει ότι έμεινε «άστεγος», έμοιαζε να ψάχνει το αυτοκίνητο των αφεντικών του. Όταν βράδιασε ο σκύλος συνέχισε να περιπλανιέται μέχρι που έφτασε στο Νιοχώρι, όπου έμελλε να βρει το νέο του «σπίτι». Το πρωί, περιφερόταν με κατεβασμένο το κεφάλι στα στενά σοκάκια του Νεοχωρίου. Η εικόνα του περιπλανώμενου σκύλου ράγιζε καρδιές. «Ο πόνος του ήταν εμφανής», περιγράφει ο Δημήτρης, ιδιοκτήτης επιχείρησης ενοικίασης αυτοκινήτων. Μέσα σε λίγες ώρες ο Ράμπο είχε μία μεγάλη επιλογή από εδέσματα, κιμά, κόκκαλα, ένα κλάμπ σάντουιτς, λουκάνικα και νερό. Τα εστιατόρια, το κρεοπωλείο, τα καταστήματα και οι κάτοικοι της περιοχής δεν άφησαν αβοήθητο το συμπαθέστατο τετράποδο. Έχοντας δαμάσει την πείνα του ο Ράμπο συνέχισε τη βόλτα του χαρούμενος, κουνώντας εύθυμα την ουρά του. Φαινόταν πλέον να απολαμβάνει την ελευθερία του.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, οι περιπλανώμενοι σκύλοι θεωρούνται από τους τουρίστες ως αδέσποτοι. Παρόλα αυτά, ένα καλοταϊσμένο ζώο, ακόμη και αν είναι κάπως ατημέλητο δεν είναι άξιο λύπησης, ιδιαίτερα εάν φορά κολάρο, όπως ο Ράμπο. Αυτά τα τετράποδα κάνουν την απόλυτη σκυλίσια ζωή. Ολόκληρες γειτονιές, όπως το Νιοχώρι τα φροντίζουν και τα περιθάλπουν. Σε κάθε γωνιά, θα βρουν κάτι να φάνε. Πάντα κάποιος θα τους δώσει κάτι. Βέβαια, πίσω από κάθε περιπλανώμενο ζώο υπάρχει πάντα μία όχι και τόσο ευχάριστη ιστορία εγκατάλειψης.

Όντως ο Ράμπο στάθηκε τυχερός μέσα στην ατυχία του. Βρήκε δύο φίλους, τον Τζον και την Τίνα, ακόμη δύο περιπλανώμενα σκυλιά στην περιοχή του Νεοχωρίου. Οι τρεις τους είναι πλέον αχώριστοι και απολαμβάνουν τη φροντίδα των κατοίκων και επιχειρηματιών του Νεοχωρίου.

Το θέμα του Ράμπο έρχεται να υπενθυμίσει σε όλους την έμφαση που πρέπει να δοθεί στην φροντίδα και διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ελλείψει πόρων (στην Ελλάδα της κρίσης προφανώς), δεν αποτελούν άμεση προτεραιότητα τέτοια ζητήματα. Δεν ήταν λίγες οι φορές στο παρελθόν που η Ρόδος εκτέθηκε διεθνώς με τις εικόνες αδέσποτων, περιφερόμενων σκύλων, εικόνες που δεν ταιριάζουν σε ένα κοσμοπολίτικο τουριστικό προορισμό, όπως θέλει να αποκαλείται η Ρόδος.



Δημήτρης Γκαρτζώνης

 Πηγή: dimokratiki.gr


Συνελήφθη ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι



Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Ρωσία, Αλεξέι Ναβάλνι, συνελήφθη και κρατείται στη Μόσχα, σύμφωνα με όσα ανέφερε μέσω του Twitter η εκπρόσωπός του, Κίρα Γιάρμις.

Σύμφωνα με τη Γιάρμις, ο Ναβάλνι συνελήφθη σήμερα έξω από το σπίτι του, για άγνωστους ακόμη λόγους και έχει οδηγηθεί σε τοπικό αστυνομικό τμήμα.

«Βρίσκεται στο αστυνομικό τμήμα του Ντανίλοφσκι. Δεν είπαν γιατί τον συνέλαβαν. Πήραν το τηλέφωνό του» ανέφερε στην ανάρτησή της.

Ο 42χρονος Ναβάλνι έχει συλληφθεί και καταδικαστεί πολλές φορές επειδή οργάνωνε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Στις αρχές του έτους του απαγορεύτηκε να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Ρωσίας ενώ τον Μάιο καταδικάστηκε σε φυλάκιση 30 ημερών επειδή οργάνωσε κινητοποιήσεις εναντίον το προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πηγή : in.gr


Συνελήφθη τα ξημερώματα κλέφτης επώνυμου κοσμηματοπωλείου της Μυκόνου – Τον «τσίμπησαν» μέσα στο πλοίο




Στον εντοπισμό και τη σύλληψη 40χρονου αλλοδαπού, για παράβαση του άρθρου 372 του Π.Κ. (κλοπή), προέβησαν πρωινές ώρες του Σαββάτου (25/8) στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας.

Συγκεκριμένα, ενημερώθηκε πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Ραφήνας από το Αστυνομικό Τμήμα Μυκόνου αναφορικά με κλοπή που έλαβε χώρα σε κοσμηματοπωλείο στη Μύκονο και ότι πιθανόν ο δράστης βρίσκεται εντός Ε/Γ – Ο/Γ πλοίου με προορισμό τη Ραφήνα.

Με τον κατάπλου του Ε/Γ – Ο/Γ «ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π» στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας πραγματοποίησαν έλεγχο εντός του πλοίου, όπου εντόπισαν τον ανωτέρω δράστη εντός Ι.Χ.Ε. οχήματος ενώ στην κατοχή του βρέθηκαν τα κάτωθι:




1) Εβδομήντα πέντε (75) βραχιόλια, εντός δερμάτινης θήκης κυλινδρικού σχήματος που είχε τοποθετήσει ο ανωτέρω κάτω από το κάθισμα του οδηγού,

2) σαράντα (40) γυάλινες φιάλες αλκοολούχου ποτού, εντοπίστηκαν εντός του χώρου των αποσκευών του οχήματος,

3) μία (01) δερμάτινη μαύρη τσάντα,

4) ένα (01) ζευγάρι γυναικεία υποδήματα,

5) εννέα (09) μεταλλικά κλειδιά διάφορων ειδών οικίας ή καταστημάτων,

6) δύο (02) μεταλλικά πολυεργαλεία,

7) δύο (02) μεταλλικές λάμες μήκους 3,5 εκατοστών έκαστη,

8) ένα (01) πορτοφόλι μαύρου χρώματος που περιείχε προσωπικά έγγραφα – κάρτες διάφορων ειδών,

9) το χρηματικό ποσό των τετρακοσίων πενήντα (450€) ευρώ και

10) ένα (01) κινητό τηλέφωνο.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας κατασχέθηκαν όλα τα παραπάνω αντικείμενα καθώς και το Ι.Χ.Ε. όχημα, ενώ διαπιστώθηκε ότι ο 40χρονος αλλοδαπός οδηγούσε το ανωτέρω όχημα χωρίς να κατέχει την νόμιμη άδεια οδήγησης.

Ο 40χρονος πρόκειται να παραδοθεί στο Αστυνομικό Τμήμα Μυκόνου, συνοδεία στελεχών της Λιμενικής Αρχής Ραφήνας.


Πηγή : irafina.gr



Οι Ελληνες έγιναν φτωχότεροι αλλά οι τιμές παρέμειναν υψηλά



Το 2007 η Ελλάδα ήταν η 14η πλουσιότερη χώρα μεταξύ των 27 τότε κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (δεν είχε γίνει μέλος ακόμη η Κροατία) και το πραγματικό μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ (ΠΜΚΑ) βρισκόταν στο 95,1% του κοινοτικού. Το 2017 η Ελλάδα ήταν πλέον η 24η πλουσιότερη χώρα της Ε.Ε.-28 και το ΠΜΚΑ είχε καταποντισθεί στο 69,7% του κοινοτικού. Το ότι οι Ελληνες έγιναν κατά πολύ φτωχότεροι μέσα στα δέκα αυτά χρόνια, δεν σημαίνει ότι και οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών ακολούθησαν την ίδια πορεία.

Το γενικό επίπεδο τιμών διαμορφώθηκε το 2017 στο 82,2% του μέσου κοινοτικού, καθιστώντας την Ελλάδα τη 19η ακριβότερη χώρα, ενώ στην πλέον βασική ομάδα προϊόντων, αυτή των τροφίμων, οι τιμές στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε επίπεδα υψηλότερα από τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Η μη πλήρης λειτουργία του ανταγωνισμού σε αρκετούς κλάδους, αλλά κυρίως η επιβάρυνση βασικών ειδών διατροφής με υψηλούς έμμεσους φόρους –ΦΠΑ και Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης– βρίσκονται πίσω από αυτή την οδυνηρή για την τσέπη μας ανισορροπία. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Eurostat οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα τον προηγούμενο χρόνο ήταν κατά 3,4% υψηλότερες σε σύγκριση με το μέσο επίπεδο τιμών στην Ε.Ε. Ως προς τα τρόφιμα είναι η 13η ακριβότερη χώρα, με άλλα κράτη-μέλη, όπως για παράδειγμα η Πορτογαλία, η Ισπανία και βεβαίως το Ηνωμένο Βασίλειο, να έχουν επίπεδο τιμών τροφίμων κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι τιμές των τροφίμων ήταν πέρυσι 7% κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε., φαινόμενο που σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με το γεγονός ότι βασικά είδη διατροφής δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ.

Στην κατηγορία των αλκοολούχων ποτών και καπνού η Ελλάδα ήταν το 2017 η 12η ακριβότερη χώρα μεταξύ των «28», με τις τιμές να είναι μεν χαμηλότερες από το μέσο επίπεδο τιμών στην Ε.Ε., αλλά με πολύ μικρή απόκλιση από αυτό, μόλις 5,5%. Πρόκειται άλλωστε για τις δύο ομάδες προϊόντων που βρέθηκαν στο στόχαστρο των μνημονιακών κυβερνήσεων ως πηγή εσόδων και προς τούτο η τιμή τους επιβαρύνθηκε με αλλεπάλληλες αυξήσεις του ΕΦΚ.

Οι τηλεπικοινωνίες

Η ομάδα προϊόντων βάσει της οποίας η Ελλάδα είναι η ακριβότερη μεταξύ των «28» με τις τιμές να αποκλίνουν από τον μέσο κοινοτικό όρο κατά 54%, είναι οι τηλεπικοινωνίες (περιλαμβάνει χρεώσεις τηλεφωνίας, ταχυδρομικά τέλη, αλλά και τις συσκευές τηλεφώνων). Στον αντίποδα βρίσκονται οι κατηγορίες «Στέγαση» και «Εκπαίδευση», με τις τιμές στην Ελλάδα να βρίσκονται το 2017 κάτω από τον μέσο κοινοτικό όρο κατά 36,9% και 35,8%, αντιστοίχως. Σε ό,τι αφορά ειδικά τη στέγαση, τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν στην πραγματικότητα τη μισή αλήθεια. Το χαμηλό επίπεδο τιμών οφείλεται στο γεγονός ότι τα ενοίκια συγκριτικά με τη Δυτική Ευρώπη είναι χαμηλά, ενώ κατά την περίοδο της κρίσης υποχώρησαν σημαντικά. Δεν ισχύει όμως το ίδιο με τις τιμές για παράδειγμα της ηλεκτρικής ενέργειας ή του πετρελαίου θέρμανσης, που επίσης περιλαμβάνονται στις δαπάνες στέγασης, ενώ φυσικά δεν συγκαταλέγονται άλλοι παράγοντες κόστους, όπως είναι για παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο της Eurobank, η ελληνική οικονομία για να προσεγγίσει σε ορίζοντα 10ετίας ή 15ετίας ή 20ετίας τα προ κρίσης (2007) επίπεδα πραγματικής σύγκλισης που είχε με την Ε.Ε.-28, θα πρέπει να τρέχει με ρυθμούς μεγέθυνσης σε όρους ΠΜΚΑ κατά 3,2, 2,1 ή 1,6 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερους από τους αντίστοιχους της Ε.Ε.-28. Για την ώρα η «σύγκλιση» με την Ε.Ε. φαίνεται να επιτυγχάνεται μόνο στο επίπεδο των τιμών...

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Κ. Μητσοτάκης : Η εικόνα της χώρας μας σήμερα είναι εικόνα παρακμής και διάλυσης



Συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην εφημερίδα «Τα Νέα» 


Η χώρα έχει ατύπως μπει σε προεκλογική περίοδο, αλλά το ερώτημα είναι ακόμη κι αν κερδίσετε τις εκλογές πώς θα αποφύγετε το σκόπελο της προεδρικής εκλογικής το 2020, αλλά και την απλή αναλογική που θα ακολουθήσει. 

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με ένα γενικότερο σχόλιο. Η εικόνα της χώρας μας σήμερα είναι εικόνα παρακμής και διάλυσης. Στις 23 Ιουλίου ζήσαμε μια εθνική τραγωδία. Μια ολόκληρη πόλη, 30 χιλιόμετρα από την Αθήνα κάηκε, 96 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 30 νοσηλεύονται ακόμη. Η κυβέρνηση δεν απεδείχθη μόνο ανίκανη και ανεύθυνη στο Μάτι, αλλά και κυνική και απάνθρωπη.

Η άλλη όψη της κρατικής απουσίας είναι η ανομία, που έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο με συμμορίες να  δρουν ανενόχλητες ακόμη και στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ενώ την οικονομική και κοινωνική κατάσταση καθρεφτίζουν, δυστυχώς, οι νέοι μας, που συνεχίζουν να αναζητούν διέξοδο στο εξωτερικό ή μένουν πίσω, χωρίς ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει.

Αυτή η εικόνα πρέπει να αλλάξει και να αντικατασταθεί από την Ελλάδα της πράξης και της αισιοδοξίας. Για αυτό και ζητώ από τους πολίτες να συμπορευθούμε σε μια προσπάθεια αναγέννησης που χρειάζεται η πατρίδα μας. Αυτή είναι για μένα η πρόκληση της επόμενης ημέρας και δεν συνδέεται μόνο με τα μνημόνια. Η Ελλάδα χρειάζεται μια συνολική επανεκκίνηση.

Και επειδή είμαι βέβαιος ότι αυτό θέλει και η μεγάλη πλειοψηφία, ουδόλως με προβληματίζουν η προεδρική εκλογή του 2020, και η απλή αναλογική για την οποία με ρωτήσατε. Αλώστε, όπως έχω πει, η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα αλλάξει αμέσως τον εκλογικό νόμο, εισηγούμενη ένα δίκαιο σύστημα που θα διασφαλίζει και την αντιπροσωπευτικότητα αλλά και την ανάγκη κυβερνησιμότητας της χώρας.

Τώρα που έκλεισε ένας μήνας από τη φονική πυρκαγιά και όλοι προσπαθούμε να δούμε πιο ψύχραιμα τι συνέβη,  τι πιστεύετε ότι έφταιξε περισσότερο;

Δεν θα σταθώ στα προφανή επιχειρησιακά σφάλματα, για τα οποία ήδη διεξάγεται έρευνα. Έχω εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη και πιστεύω ότι θα αποδοθούν οι ευθύνες όσο ψηλά και αν αυτές εντοπισθούν. Αυτό, ωστόσο, που πραγματικά με συγκλόνισε ήταν η παντελής αδυναμία του κ. Τσίπρα και των υπουργών του να συμμεριστούν  τον πόνο των Ελλήνων και ειδικά εκείνων που είδαν τους συγγενείς τους να χάνονται και τις περιουσίες τους να καταστρέφονται. Επέδειξαν έναν απάνθρωπο κυνισμό. Ειδικά τις πρώτες ώρες, το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν η προσωπική τους πολιτική διάσωση με όλα εκείνα τα επικοινωνιακά τεχνάσματα που σκαρφίστηκαν. Στην αρχή πήγαν  να κρύψουν την αλήθεια και, στη συνέχεια, όταν αυτή αποκαλύφθηκε, να αποποιηθούν κάθε ευθύνη, ισχυριζόμενοι ότι τα έκαναν όλα τέλεια. Ακόμη και τώρα είναι εξοργιστικό ότι κανείς τους δεν έχει νιώσει την ανάγκη να ζητήσει έστω μια συγγνώμη για αυτή την πρωτοφανή τραγωδία.

Όλο το πρόγραμμα σας βασίζεται στη μείωση των στόχων για υψηλά πλεονάσματα. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι θα πείσετε τους εταίρους να αλλάξουν μια τόσο θεμελιώδη δέσμευση, που η Ελλάδα έχει μόλις αναλάβει;

Όλο το πρόγραμμά μας στηρίζεται στην εφαρμογή ενός σαρωτικού κύματος μεταρρυθμίσεων που θα καταστήσει την οικονομία ανταγωνιστική και το κράτος λειτουργικό, παρέχοντας ασφάλεια σε όλους και αλληλεγγύη στους πιο αδύναμους. Για το ζήτημα των πλεονασμάτων έχω πει ξεκάθαρα ότι θα διεκδικήσω τη μείωση των στόχων τους οποίους δυστυχώς συμφώνησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό θα γίνει αμέσως μόλις ανακτήσει η Ελλάδα την αναγκαία πολιτική της αξιοπιστία. Δηλαδή, όταν η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα έχει δώσει σαφή και μετρήσιμα δείγματα μεταρρυθμίσεων. Όταν, με απλά λόγια, η Ελλάδα γίνει ένας φιλικός επενδυτικός προορισμός με ένα σταθερό φορολογικό σύστημα και με δημόσια διοίκηση που θα δουλεύει ταχύτερα, αποτελεσματικότερα, χωρίς γραφειοκρατία.

Είναι η δική μας πράξη, τα δικά μας αποτελέσματα που θα αίρουν κάθε επιφύλαξη των εταίρων. Και που θα πείθουν για το δικό μας σχέδιο. Αυτά τα δείγματα γραφής, πιστέψτε με, μπορούμε να τα πετύχουμε πολύ γρήγορα, δίχως καμία αναβλητικότητα. Εξ ου και η επόμενη κυβέρνηση θα είναι μια κυβέρνηση αποφασισμένων ανθρώπων, οι οποίοι θα τρέξουν τους στόχους που έχουμε ήδη βάλει ανά τομέα. Μπορεί να ακούγεται αισιόδοξο, αλλά πιστεύω βαθιά ότι η Ελλάδα το 2021, όταν θα γιορτάζει τα 200 χρόνια της Επανάστασης, θα είναι μια χώρα εντελώς διαφορετική από αυτή που ζούμε σήμερα. Μια χώρα στην οποία θα θέλουν να επιστρέφουν, όσοι σήμερα την εγκαταλείπουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι έχει ως στόχο να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις από 1/1/2019. Εσείς στηρίζετε αυτό το αίτημα; Ή μήπως χρειάζεται ο δημοσιονομικός χώρος από αυτές τις περικοπές για να εφαρμοστεί το δικό σας πρόγραμμα φοροαπαλλαγών; 

Αρχικά σας θυμίζω ότι εμείς δεν ψηφίσαμε αυτές τις περικοπές. Και για να καταδείξουμε την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ, καταθέσαμε προ διμήνου καταθέσαμε τροπολογία, με την οποία προκαλέσαμε τον κ. Τσίπρα να καταργήσει τη μείωση των συντάξεων. Την απέρριψε. Η Ν.Δ. έχει ήδη επεξεργαστεί και θα εφαρμόσει ένα εντελώς νέο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα στο οποίο προφανώς δεν έχει καμία θέση ο νόμος Κατρούγκαλου. Ο νόμος αυτός θα καταργηθεί. Όχι μόνον επειδή επέβαλε πρόσθετες άδικες μειώσεις στους συνταξιούχους. Αλλά, κυρίως, διότι η «λογική» του είναι τιμωρητική ως προς τους εργαζόμενους. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι τιμωρεί πρωτίστως τους πιο δημιουργικούς Έλληνες. Το δε άθροισμα φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης που προκάλεσε, είναι πρωτοφανές. Αποτελεί το μεγαλύτερο κίνητρο για φοροδιαφυγή. Και γι’ αυτό θα καταργηθεί αμέσως.

Τι θα περιλαμβάνει το καλάθι της Δ.Ε.Θ.;

Δεν θα πάω με κανένα «καλάθι» στη Δ.Ε.Θ. Δεν θα ακολουθήσω τον κ. Τσίπρα, που όλα δείχνουν ότι θα ανοίξει πάλι ένα κοφίνι ανεύθυνων υποσχέσεων. Διότι, αν το έκανε το 2015, που γνώριζε ότι θα κερδίσει τις εκλογές, σκεφτείτε πόσα ψέματα θα πουλήσει τώρα που ξέρει ότι θα τις χάσει.

Το τελευταίο όμως που χρειάζεται η χώρα είναι μια πλειοδοσία παροχολογίας. Και επειδή πολύ φοβάμαι ότι θα το πράξει, σας λέω από τώρα ότι δεν πρόκειται να τον ακολουθήσω σε αυτό το άθλιο παιχνίδι λαϊκισμού.  

Το πρόγραμμα της ΝΔ είναι συγκεκριμένο, κοστολογημένο και ο πυρήνας του έχει ήδη εγκριθεί από το 11ο συνέδριο μας. Προφανώς το επικαιροποιούμε διαρκώς και το εμπλουτίζουμε. Αλλά μην περιμένετε να ακούσετε από μένα στη Δ.Ε.Θ. μια λίστα παροχών ή διορισμών. Και ειλικρινά, θα ήλπιζα να μην το πράξει και ο κ. Τσίπρας. Όχι μόνο γιατί δεν θα τον πιστέψει κανείς, αλλά γιατί όσα λέγονται στη χώρα μας παρακολουθούνται πλέον και από τις αγορές που είναι βέβαιο ότι θα αντιδράσουν αρνητικά. Δεν το λέω καθόλου τυχαία. Διότι η χώρα παραμένει επί της ουσίας εκτός αγορών. Το κόστος δανεισμού της είναι τώρα 4,5%. δηλαδή απαγορευτικό. 

Οι αγορές, όμως, μάς παρακολουθούν πλέον με το μικροσκόπιο, και θα αντιμετωπίσουν μια τεράστια καχυποψία οποιαδήποτε δήλωση εκπέμψει το μήνυμα ότι επανερχόμαστε στις παλιές κακές συνήθειες που μας οδήγησαν στη κρίση. Και αυτό οφείλει να το συνειδητοποιήσει ο κ. Τσίπρας. Αν, με μια ανεύθυνη παροχολογία, εκτινάξει περαιτέρω το κόστος δανεισμού, θα έχει διαπράξει άλλη μια εγκληματική ενέργεια εις βάρος της χώρας μας.

Έχετε πει ότι θέλετε να κυβερνήσετε με τους καλύτερους. Πού είναι αυτοί οι καλύτεροι και πότε σκοπεύετε να τους παρουσιάσετε; 

Μπορεί να μην είναι ακόμη ευρέως γνωστό, αλλά η ανανέωση που έχει ήδη γίνει στη Ν.Δ. είναι, θα έλεγα, πρωτοφανής σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα για μεγάλο κόμμα. Η Ν.Δ. έχει ανοιχτεί στην κοινωνία και έχει ενισχύσει το δυναμικό της με δεκάδες άξια στελέχη, πολλά από τα οποία δεν έχουν εμπλακεί ποτέ στην κεντρική πολιτική σκηνή. Θα τους γνωρίσετε στα ψηφοδέλτια που θα είναι ριζικά ανανεωμένα. Η ανανέωση όμως είναι και θέμα των πολιτών. Σε εκείνους επαφίεται να επιλέξουν τους πιο κατάλληλους να τους εκπροσωπήσουν.

Πόσο μάλλον όταν τούτη τη φορά θα έχουν πολλές νέες και καλές υποψηφιότητες. Σε ό,τι με αφορά, όντως θα κυβερνήσω με τους καλύτερους. Αλλά θα μου επιτρέψετε να μην είναι τα ονόματά τους η είδηση αυτή της συνέντευξης.

Η μόνιμη επωδός του ΣΥΡΙΖΑ είναι πάντως ότι η Ν.Δ. εκπροσωπεί το παλαιοκομματικό σύστημα. Πιστεύετε όντως ότι το περιβόητο Μητρώο Στελεχών, που έχετε φτιάξει, αρκεί για να αναγεννηθεί ένα κόμμα 44 ετών; 

Γιατί υποτιμάτε μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία η οποία για πρώτη φορά άνοιξε τις πόρτες ενός παραδοσιακού κόμματος σε νέα στελέχη τα οποία αξιολογήθηκαν αντικειμενικά και αξιοκρατικά; Σας είπα λίγο νωρίτερα ότι τις αλλαγές στα πρόσωπα θα τις δείτε προεκλογικά και είμαι σίγουρος ότι θα εκπλήξουν θετικά και τους πλέον δύσπιστους. Αλλά η ανανέωση σε ένα κόμμα δεν είναι μόνον θέμα προσώπων. Θέλω να δείτε το πρόγραμμά μας. Τις ιδέες μας και τις προτάσεις μας. Για την φορολογία, την παιδεία, την υγεία, την ασφάλεια, τις μεγάλες μακροπρόθεσμες προκλήσεις. Την πρωτοφανή τεχνολογική επανάσταση που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οργανώνουμε τη ζωή μας και την εργασία μας. Τις τεράστιες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και τη βραδυφλεγή βόμβα πάνω στην οποία κάθεται η χώρα, που δεν είναι άλλη από την υπογεννητικότητα και τη δραστική συρρίκνωση του Έθνους. Η Ν.Δ. έχει χειροπιαστές απαντήσεις σε όλες αυτές τις προκλήσεις και μιλάει με ορίζοντα μόνο το μέλλον. Και επειδή με προκαλέσατε με την ηλικία του κόμματος του οποίου ηγούμαι, θα σας πω και κάτι ακόμα: Το ποιο κόμμα εκπροσωπεί την πρόοδο και ποιο τον παλαιοκομματισμό δεν εξαρτάται από την ταμπέλα που κραδαίνει ο αρχηγός του, αλλά από τις ιδέες του. Και για να γίνω ακόμη πιο σαφής, η Ν.Δ. είναι σήμερα 44 ετών, αλλά είναι πολύ πιο φρέσκια και προοδευτική από τον κ. Τσίπρα που έχει ακριβώς την ίδια ηλικία.

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τα πρόσωπα που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια είπε ο Πρωθυπουργός με φόντο την Ιθάκη. Βλέπετε να οδηγούμαστε σε εκλογές μέσα σε κλίμα πόλωσης αν όχι ανωμαλίας;

Δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Ο κ. Τσίπρας βλέπει την ακραία πόλωση ως το τελευταίο του σωσίβιο. Αλλά ούτε η πόλωση θα αποτρέψει την οριστική ήττα του. Εκτιμώ, μάλιστα, ότι η τακτική αυτή θα λειτουργήσει ως μπούμερανγκ. Η κοινωνία σήμερα δεν θέλει άλλες ανούσιες αντιπαραθέσεις. Οι πολίτες έχουν επιμερίσει τις ευθύνες και γνωρίζουν πια πολύ καλά τι έγινε στην Ελλάδα. Ξέρουν ποιος έλεγε ότι θα σκίσει τα Μνημόνια, ποιος έκανε το «Όχι» «Ναι» στο δημοψήφισμα, ξέρουν και πόσο έβλαψε τον τόπο το «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Αυτό που σήμερα θέλουν να ακούσουν οι Έλληνες και αυτό που τελικά θα κρίνουν στις εκλογές είναι ποιος μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης, να φέρει επενδύσεις και κυρίως να δημιουργήσει νέες και καλά αμειβόμενες δουλειές. Με απλά λόγια θα κρίνουν ποιος μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην ευημερία με ασφάλεια. Με απλά λόγια θα κρίνουν ποιος μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην ευημερία με ασφάλεια. Ο κ. Τσίπρας, όπως φάνηκε και στην Ιθάκη, εξακολουθεί να μιλάει για το παρελθόν. Εγώ θα επιμένω να μιλάω για το μέλλον. Και πολύ σύντομα θα κριθούμε και οι δύο για τις επιλογές μας.

Πάντως, είτε το θέλετε, είτε όχι, τελευταία έχει ανοίξει η συζήτηση όχι μόνον περί ενός αντιδεξιού μετώπου, αλλά και ενός αντίΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Εσείς δεν μπαίνετε καθόλου σε αυτή τη συζήτηση;

Δεν μου αρέσουν τα μέτωπα. Την θεωρώ μια τελείως ξεπερασμένη έννοια. Και γι’ αυτό δεν μπαίνω σε καμία τέτοια συζήτηση και προτρέπω και τα στελέχη της Ν.Δ. να αποφεύγουν αυτούς τους αναχρονιστικούς και ανούσιους καυγάδες. άλλωστε ο διαχωρισμός Αριστεράς - Δεξιάς, με τους όρους του παρελθόντος, είναι παντελώς ξεπερασμένος. Τα πραγματικά διλήμματα της χώρας είναι σήμερα πιο ξεκάθαρα από ποτέ: υπευθυνότητα ή λαϊκισμός. Αξιοκρατία ή κομματισμός. Αποτελεσματικότητα ή ανικανότητα.

Η Ν.Δ. έχει διδαχθεί από τα λάθη της και δεν προτίθεται να τα επαναλάβει. Είναι η μεγάλη φιλελεύθερη κεντροδεξιά Παράταξη που διεκδικεί ξανά την διακυβέρνηση όχι για να διχάσει, αλλά να ενώσει τους Έλληνες. Είναι η Παράταξη η οποία απεχθάνεται τα άκρα και τον λαϊκισμό και είναι αποφασισμένη να κριθεί από τη συνέπεια των σημερινών της λόγων και των μελλοντικών της πράξεων. Γι’ αυτό και απευθύνομαι σε όλους τους ψηφοφόρους, ανεξαρτήτως του τι επέλεξαν στο παρελθόν. Μπορώ να καταλάβω τη δυσπιστία που υπάρχει σήμερα για το πολιτικό σύστημα, ακόμη και σε μετριοπαθείς πολίτες. Και εν πολλοίς τη δικαιολογώ, ύστερα από τόσα χρόνια κρίσης. Ξέρω επίσης ότι πολλοί, ενώ δεν αντέχουν άλλο τη σημερινή κατάσταση, αναρωτιούνται αν θα τα καταφέρουμε και διστάζουν να μας στηρίξουν, μην έχοντας ποτέ στο παρελθόν ψηφίσει τη Ν.Δ. Απευθύνομαι και σε αυτούς και τους ζητώ να μας εμπιστευθούν. Δεν σας κρύβω ότι το στοίχημά μου είναι ακόμη και αν κάποιοι μας ψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές με «μισή καρδιά», στις μεθεπόμενες να μας στηρίξουν ανεπιφύλακτα γιατί πετύχαμε τους στόχους που είχαμε θέσει.

Έχετε πει ότι κανένα μέλος της οικογενείας σας δεν θα συμμετέχει στο Υπουργικό Συμβούλιο. Τα ψηφοδέλτια, όμως, του Κόμματος σας θα περιλαμβάνουν αρκετά μέλη γνωστών πολιτικών οικογενειών.

Ο ίδιος προέρχομαι από πολιτική οικογένεια. Και προφανώς γνωρίζω ότι το επώνυμο μου με βοήθησε στην πρώτη εκλογή μου ως βουλευτή. Αλλά εκ των υστέρων έπρεπε να δουλέψω πολύ πιο σκληρά για να αποδείξω αν  πραγματικά αξίζω την ψήφο των πολιτών. Με αυτήν μου την πείρα όμως σας διαβεβαιώνω, ότι στο σημερινό πολιτικό περιβάλλον, το να προέρχεσαι από πολιτική οικογένεια είναι μειονέκτημα και όχι πλεονέκτημα. Και τους λόγους προφανώς τους αντιλαμβάνεστε. Ελπίζω όμως το ίδιο ερώτημα να απευθύνει κάποιος και στον κ. Τσίπρα. Διότι ενώ στη Ν.Δ. ακόμη και όσοι προέρχονται από πολιτικές οικογένειες κρίνονται τελικά από την ψήφο των πολιτών, στον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία τριάμισι χρόνια είδαμε κάτι χωρίς προηγούμενο: Οι υπουργοί του κ. Τσίπρα που θα καταπολεμούσαν την οικογενειοκρατία, δεν άφησαν ούτε έναν συγγενή τους αδιόριστο! Σε ό,τι με αφορά πάντως η δέσμευσή μου ισχύει στο ακέραιο. Δεν θα υπάρξει στην κυβέρνησή μου κανείς από το συγγενικό μου περιβάλλον.

Έχετε λάβει τις αποφάσεις για τον υποψήφιο που θα στηρίξετε στο Δήμο της Αθήνας; Ο Κώστας Μπακογιάννης μπορεί να είναι ο κατάλληλος για τη θέση;

Το πρώτο μου μέλημα είναι σήμερα οι εθνικές εκλογές. Εξάλλου, έχω πει πολλές φορές ότι οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να αποφασίζουν οι ίδιες για την τύχη τους και όχι να επιβάλλουν τα κόμματα τους εκλεκτούς τους.

Αν το κόμμα σας δεν έχει αυτοδυναμία, που θα αναζητήσετε κυβερνητικούς εταίρους;

Θα σας επαναλάβω κάτι που έχω ξαναπεί κι ας δυσκολεύονται κάποιοι να το πιστέψουν: Και αυτοδύναμη να είναι η Ν.Δ., θα επιδιώξω την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία θα αποτυπώνει την πλατιά κοινωνική συμμαχία που θέλει να βγει η χώρα μας από το σημερινό της τέλμα και να αφήσει την κρίση οριστικά πίσω της.

Με δεδομένο ότι οι ΑΝΕΛ και ο κ. Καμμένος κινούνται στη δεξιά πλευρά του πολιτικού φάσματος, υπάρχει περίπτωση κάποια στιγμή οι δρόμοι σας να συναντηθούν;

Όχι. Σε καμία περίπτωση. Ο κ. Καμμένος έχει τεράστια ευθύνη για ό,τι συνέβη στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Έχετε χαρακτηρίσει την κυβέρνηση ως τη χειρότερη που γνώρισε ο τόπος. Παρόλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί ένα ποσοστό γύρω στο 20%, ενώ αρκετοί φανατικοί ψηφοφόροι υποστηρίζουν ότι με όσα έκανε θα έπρεπε να έχει μονοψήφιο ποσοστό. 

Επειδή το ακούω συχνά αυτό το επιχείρημα θα σας αντιστρέψω το ερώτημα. Μπορούσε κανείς να φανταστεί τους σημερινούς συσχετισμούς δυνάμεων πριν από μόλις 30 μήνες, όταν δηλαδή η Ν.Δ. έχασε τις εκλογές με 7 μονάδες διαφορά; Θα μου επιτρέψετε, να μην σχολιάσω τις δημοσκοπήσεις. Άλλωστε, η πιο αξιόπιστη αποτύπωση των προθέσεων των πολιτών δεν θα αργήσει. Είτε το θέλει, είτε όχι ο κ. Τσίπρας, οι εθνικές κάλπες είναι πια θέμα μηνών. Μου δίνετε, ωστόσο την ευκαιρία να σας πω και κάτι ακόμη: Θα σεβαστώ την επιλογή ακόμη και όσων εμπιστευθούν ξανά τον κ. Τσίπρα. Διότι την επόμενη μέρα – αν, τελικά, οι πολίτες με επιλέξουν ως επόμενο πρωθυπουργό - θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Δεν θα ακούσετε ποτέ από μένα τα «εμείς και αυτοί». Το λέω, το εννοώ και ελπίζω οι πολίτες να μου δώσουν τη δυνατότητα να το αποδείξω.

Η μεταπολιτευτική παράδοση θέλει το κόμμα που παίρνει την εξουσία να κάνει μια εξεταστική επιτροπή για τους προηγούμενους. Θα την ακολουθήσετε και εσείς;

Το κύριο μέλημα μου είναι πώς θα ανατάξουμε τη βαριά τραυματισμένη κοινωνία. Τα υπόλοιπα θα τα βρούμε στην πορεία.


ΝΔ: Αριστείδης Φλώρος ελεύθερος με τις κατάπτυστες νομοθετικές παρεμβάσεις των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ



Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας για την αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου.

«Ο Αριστείδης Φλώρος καταδικάστηκε σε κάθειρξη όχι μόνον για υπεξαίρεση εκατομμυρίων εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και ηθική αυτουργία σε απόπειρα δολοφονίας. Αποφυλακίστηκε και είναι πλέον ελεύθερος με τις κατάπτυστες νομοθετικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει στους πολίτες πώς επί των ημερών της, οι ισχυροί του χρήματος που καταδικάζονται από τη Δικαιοσύνη, βγαίνουν ο ένας μετά τον άλλον από τις φυλακές. Το κράτος Δικαίου δεν είναι παιχνίδι στα χέρια της. Συνιστά πρωτοφανή πρόκληση για τους πολίτες να ελευθερώνονται εγκληματίες με υπόγειες μεθοδεύσεις».


Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής οι 3 αλλοδαποί επιτίθενται σε άλλο ζευγάρι να τους πάρουν την τσάντα




Δύο Γερμανίδες τουρίστριες θα είχαν την… τύχη του Νίκου Μουστάκα. Γλίτωσαν την τελευταία στιγμή τη θανάσιμη πτώση από τον μοιραίο βράχο στον Λόφο Φιλοπάππου, από τους ίδιους δράστες που «ώθησαν» στο θάνατο τον άτυχο νεαρό.

Ήταν 22.00 το βράδυ της 10ης Αυγούστου, πέντε ημέρες πριν από τη δολοφονία του 25χρονου, όταν η ίδια τριάδα αδίστακτων ληστών, στο ίδιο σημείο, επιχείρησαν να ληστέψουν τις δύο νεαρές τουρίστριες, που νωρίτερα ρέμβαζαν τη θέα και το ηλιοβασίλεμα. Όταν έπεσε το σκοτάδι εμφανίστηκε ο εφιάλτης…

Σε φωτογραφικά ντοκουμέντα που δημοσιοποιεί ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής αποτυπώνονται ξεκάθαρα η μεθοδολογία και η βαναυσότητα της δράσης τους. Ολα εξελίσσονται δύο μέτρα από την άκρη του βράχου από τον οποίο… έσπρωξαν τον Νίκο Μουστάκα στο θάνατο.

Ντοκουμέντο Νο1


Ο 17χρονος Πακιστανός, που φαίνεται να είχε εξειδίκευση στις γυναίκες και τις τσάντες τους (αυτός επιτέθηκε και στην 23χρονη φίλη του Νίκου Μουστάκα), ο 28χρονος εύσωμος και απειλητικός ομοεθνής του και ο 25χρονος Ιρακινός «δεσμώτης», καθώς είχε το ρόλο του ατόμου που ακινητοποιούσε τα θύματα, εμφανίστηκαν αιφνιδιαστικά πίσω από τις δύο Γερμανίδες τουρίστριες, που κάθονταν στον ίδιο βράχο με αυτόν του Νίκου και της Ναταλίας.

Τις τράβηξαν με μανία και τις έσυραν στο άγριο έδαφος. Στόχευσαν τη μία κοπέλα καθώς η φίλη της δεν είχε μαζί της τσάντα ή άλλα εμφανή πολύτιμα αντικείμενα για να αφαιρέσουν. Η τουρίστρια με την τσάντα αντιδρά και σηκώνεται. Κρατά σθεναρά την τσάντα της με χρήματα, κινητά τηλέφωνα, ταξιδιωτικά έγγραφα και προσωπικά αντικείμενα, που ανήκαν και στις δύο κοπέλες. Οι δράστες σαν… αγέλη κυκλώνουν το «θήραμα».

Ο 17χρονος τραβά με μανία την τσάντα της. Ο 25χρονος Ιρακινός κρατά τα χέρια της και προσπαθεί να την ακινητοποιήσει. Ο 28χρονος στέκεται απειλητικά δίπλα τους έτοιμος να επέμβει ενώ παράλληλα επιτηρεί το χώρο μήπως εμφανιστεί κάποιος αστυνομικός ή άλλος περαστικός. Είναι χαρακτηριστικό ότι φορά την ίδια μπλε μπλούζα που φορούσε και στη ληστεία μετά… φόνου του Νίκου Μουστάκα, αλλά και σε διαδικτυακές πόζες του στο facebook.

Η άλλη κοπέλα έχει το σθένος να σηκώσει το κινητό της τηλέφωνο ή τη φωτογραφική μηχανή και να πατήσει το κουμπί αποτύπωσης των δραστών. Αργότερα στην κατάθεσή της είπε πως ήταν μια κίνηση από ένστικτο, προκειμένου το φλας να λειτουργήσει ως… όπλο, που θα μπορούσε να σοκάρει τους δράστες προκειμένου να αφήσουν τη φίλη της. Ο 17χρονος Πακιστανός αλλά και ο 25χρονος Ιρακινός αρχικά… ποζάρουν αδιάφορα.

Ντοκουμέντο Νο2


Στο δεύτερο καρέ της νεαρής Γερμανίδας τουρίστριας φαίνεται πως η ενέργειά της έχει επισπεύσει τις κινήσεις των δραστών, οι οποίοι επιδιώκουν να πετύχουν το στόχο τους και να διαφύγουν όσο γρηγορότερα γίνεται μέσα στο σκοτάδι.

Ο 25χρονος Ιρακινός φαίνεται να αφήνει τα χέρια του θύματος και να επιχειρεί να απομακρυνθεί. Αυτό δίνει την ευκαιρία στην κοπέλα να αντιδράσει πιο έντονα. Σηκώνει το χέρι της και χτυπά τον 17χρονο, που συνεχίζει να τραβά την τσάντα. Ο 28χρονος απειλητικός τσιλιαδόρος έχει χαθεί από το πλάνο καθώς φαίνεται να φωνάζει τους συνεργούς του να φύγουν. Ο 17χρονος, σεσημασμένος για ληστεία και ελεύθερος με περιοριστικούς όρους παρότι ήταν… αγνώστου διαμονής, ήταν επίμονος. Με μία αιφνιδιαστική κίνηση καταφέρνει να αποσπάσει την τσάντα και να τραπεί σε φυγή μαζί με τους συνεργούς του εκμεταλλευόμενος το σκοτάδι. Οι δύο κοπέλες ειδοποιούν την Αστυνομία και την πρεσβεία τους στη χώρα μας.

Κατάθεση
Οι Γερμανίδες τουρίστριες πήγαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ακρόπολης, κατέθεσαν με λεπτομέρειες τα όσα συνέβησαν και έδωσαν καλές περιγραφές των δραστών και τα φωτογραφικά ντοκουμέντα της δράσης τους. Στη συνέχεια διευκολύνθηκαν στην έκδοση νέων διαβατηρίων και έλαβαν και απαραίτητα έγγραφα του περιστατικού και της απώλειας των αντικειμένων τους. Απογοητευμένες από την εφιαλτική περιπέτειά τους έφυγαν από τη χώρα μας δύο ημέρες μετά, παρότι είχαν προγραμματίσει να μείνουν κι άλλο στην Ελλάδα.

Υστερα από τη δολοφονία του Νίκου Μουστάκα, αυτά τα φωτογραφικά ντοκουμέντα επιδείχθηκαν στην 23χρονη κοπέλα από την Πορτογαλία, η οποία φαίνεται να αναγνώρισε ανεπιφύλακτα τους δύο από τους τρεις δράστες, δίνοντας σημαντική ώθηση στις αστυνομικές έρευνες για την ταυτοποίηση των στοιχείων τους και το μετέπειτα εντοπισμό τους.

Σύμφωνα με πηγές του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ύστερα από τη σύλληψη των τριών δραστών, σχηματίζεται και δεύτερη δικογραφία σε βάρος τους για τη διάπραξη ένοπλων επιθέσεων σε τουρίστες και ζευγαράκια στον Λόφο Φιλοπάππου. Μετά τη διάταξη του εισαγγελέα για δημοσιοποίηση των στοιχείων ταυτότητάς τους και κυρίως φωτογραφιών τους, υπάρχει η αστυνομική εκτίμηση ότι ο αριθμός αυτών των ληστρικών επιθέσεων θα αυξηθεί. Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 10 ληστείες με σπασμένα μπουκάλια…


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ