Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

Βίντεο ντοκουμέντο: Καρέ καρέ η ληστεία της τράπεζας στο Νοσοκομείο «Αττικόν»



Ο δράστης φοράει μάλλον μάσκα σιλικόνης, βγάζει από ένα σακβουαγιάζ ένα όπλο - Δίνει το σακίδιο στον ταμία ζητώντας τα χρήματα με το όπλο προτεταμένο- Εικάζεται ότι πρόκειται για τον ίδιο ληστή της τράπεζας στο Χαϊδάρι.

Ένα βίντεο ντοκουμέντο από την ένοπλη ληστεία στην τράπεζα μέσα στο Νοσοκομείο «Αττικόν» δόθηκε στη δημοσιότητα και δείχνει καρέ καρέ τις κινήσεις του δράστη. 

Ένας άνδρας που όπως φαίνεται στο βίντεο  που έφερε στο φως ο Σκάι, φοράει μάλλον μάσκα σιλικόνης, βγάζει από ένα σακβουαγιάζ ένα όπλο και το οπλίζει. Ο δράστης δίνει το σακίδιο στον ταμία ζητώντας τα χρήματα με προτεταμένο το όπλο για να κάνει κατανοητό ότι δεν αστειεύεται.

Στην τράπεζα βρίσκονται εκείνη την ώρα τρεις γυναίκες που περίμεναν να εξυπηρετηθούν και πάγωσαν στη θέα του όπλου.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, που επικαλείται αστυνομικές πηγές, αξιωματικοί της ΕΛΑΣ εκτιμούν ότι ο δράστης είναι το ίδιο πρόσωπο με τον ληστή που χτύπησε επίσης χθες τράπεζα στο Χαϊδάρι ανοίγοντας μάλιστα πυρ μέσα στο κατάστημα.



Πηγή : protothema.gr


Βασική προϋπόθεση για τον επανακαθορισμό των σχέσεών μας με την Τουρκία είναι η άμεση απελευθέρωση των 2 Ελλήνων αξιωματικών



Συνέντευξη στην εφημερίδα «Βραδυνή της Κυριακής» 15.07.2018

Ο πρωθυπουργός σάς επιτέθηκε από τη Θεσσαλονίκη για την παρουσία σας στην ορκωμοσία Ερντογάν. Εσείς απαντήσατε ότι η διατήρηση διαύλων επικοινωνίας με την τουρκική ηγεσία είναι πράξη σοβαρότητας. Βρήκατε, όμως, διαύλους επικοινωνίας στην Άγκυρα; Υπήρξε κάποια ενημέρωσή σας για το μέλλον των δύο Ελλήνων αξιωματικών;

«Ο κ. Τσίπρας με την στάση του απέδειξε για άλλη μια φορά την αιτία της παταγώδους αποτυχίας του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, που δεν είναι άλλη από τη βαθιά διχαστική του λογική, ακόμη και στα ευαίσθητα εθνικά μας θέματα. Ξέρετε, θεωρώ μικρόψυχο το να αρνείται ο πρωθυπουργός την όποια βοήθεια μπορεί να προσφέρει ένας Έλληνας πολιτικός σε ένα ζήτημα που απασχολεί ολόκληρη την Ελλάδα. Δύο αξιωματικοί μας είναι άδικα φυλακισμένοι για πάνω από 4 μήνες, και έπρεπε να κινητοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις που έχουμε ως χώρα για να τους φέρουμε πίσω. Σας βεβαιώνω ότι άκουσαν με προσοχή τις απόψεις μου για το θέμα και το αίτημα της άμεσης απελευθέρωσης των δύο αξιωματικών. Επιβάλλεται να υπάρξουν και να ενισχυθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία. Τα αστεία επιχειρήματα, ότι είμαστε μαλωμένοι με τους Τούρκους και άρα τους κάνουμε μούτρα, είναι μια λογική η οποία εφαρμόζεται σε προσωπικές σχέσεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να έχει εφαρμογή στις διεθνείς σχέσεις και στο χειρισμό θεμάτων εξωτερικής πολιτικής».

Ο Ερντογάν με ενισχυμένες εξουσίες είναι ο νέος «σουλτάνος» της Τουρκίας. Πιστεύετε πως έχει τώρα λόγους να αλλάξει τη στάση του απέναντι στην Ελλάδα;

«Χωρίς αμφιβολία, ξεκινάει ένας νέος ιστορικός κύκλος στην Τουρκία, με τον Ταγίπ Ερντογάν να είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Φιλοδοξία του είναι να γίνει ο νέος πατέρας των Τούρκων, ο νέος Κεμάλ. Πιστεύω ότι τα Ελληνοτουρκικά βρίσκονται, επί του παρόντος, χαμηλά στην ατζέντα του Τούρκου προέδρου. Εκείνο που τον απασχολεί περισσότερο είναι οι ενεργειακές εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως μια νέα στρατηγική έναντι της γειτονικής χώρας, με βάση και τα νέα δεδομένα στην Τουρκία. Όμως, βασική προϋπόθεση για τον επανακαθορισμό των σχέσεών μας στη βάση ενός αξιόπιστου πλαισίου είναι η άμεση απελευθέρωση των 2 Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται παράνομα στην Ανδριανούπολη».

Σύνοδος του ΝΑΤΟ Βουκουρέστι 2008 – Βρυξέλλες 2018. Πόσο διαφορετικές ήταν αυτές οι δύο εικόνες;

«Καταρχήν, είχαμε την κωμικοτραγική εικόνα ο υπουργός Άμυνας που μετέχει στη Σύνοδο και συνοδεύει τον πρωθυπουργό να διαφωνεί μαζί του. Ο κ. Τσίπρας υπερασπιζόταν τη Συμφωνία και μιλούσε για ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ, και ο κ. Καμμένος μιλώντας στη διπλανή αίθουσα έλεγε ότι η Συμφωνία δεν θα περάσει από τη Βουλή. Αυτή είναι μια εικόνα που πραγματικά δεν ταιριάζει στη χώρα μας. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες, για να καλύψει αυτή τη φαρσοκωμωδία, και κυρίως την αναμενόμενη πρόσκληση του ΝΑΤΟ στην κυβέρνηση των Σκοπίων για να αρχίσει τις ενταξιακές συζητήσεις, επιδόθηκε σε ένα κρεσέντο εθνικολαϊκισμού. Δεν αμφισβητώ τις προθέσεις τους για απελευθέρωση των 2 αξιωματικών μας, όμως στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή επέλεξαν για άλλη μια φορά τη λογική του διχασμού για να καλύψουν την πρόσκληση του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, και άρα την πλήρη απεμπόληση του κεκτημένου του Βουκουρεστίου».

Ποιο θα είναι το σκηνικό της χώρας μετά την 20ή Αυγούστου;

«Μια πρώτη γεύση πήραμε όλοι από την ψυχρολουσία στο Εurogroup, διότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαπραγματευτεί αξιόπιστα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι μετά τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα για έξοδο από τα Μνημόνια και τις φιέστες με τις γραβάτες, οι Έλληνες θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αυστηρή εποπτεία των εταίρων για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, που στερούν χρήματα από την ελληνική Οικονομία και την καταδικάζουν σε αναιμική ανάπτυξη. Επίσης, οι συνταξιούχοι παρά τις επικοινωνιακές εξαγγελίες της κυβέρνησης θα υποστούν τις νέες περικοπές των συντάξεών τους, τις οποίες θέλω να σας υπενθυμίσω ότι η Ν.Δ. τις καταψήφισε. Η Ελλάδα έχασε τρία χρόνια και σήμερα παλεύει να φτάσει εκεί που ήμασταν το 2014. Την τριετία 2015-2017 η Ιρλανδία αύξησε το ΑΕΠ της κατά 13%, η Κύπρος κατά 9,3% και η Πορτογαλία κατά 6,1%. Η Ελλάδα μόλις κατά 0,9%. Με ευθύνη της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, η Ελλάδα, αντί να συγκλίνει, αποκλίνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα, η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης στο Φορολογικό και το Ασφαλιστικό δημιουργεί νέες ωρολογιακές βόμβες, με σημαντικότερη αυτή του ιδιωτικού χρέους. Οι Έλληνες χρωστούν σήμερα 102 δισ. ευρώ στην Εφορία, 31 δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία, και περίπου 100 δισ. στις τράπεζες. Αν προστεθούν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στις ΔΕΚΟ και στους δήμους, τότε οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών φτάνουν τα 240 δισ. ευρώ. Αν δεν υπάρξουν μέτρα που θα δώσουν ανάσα στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, θα αυξήσουν “την πίτα” και θα φέρουν δουλειές, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της και να βγει οριστικά από την κρίση».

Τι μπορούμε να περιμένουμε μετά τον Αύγουστο του 2018 για να υπάρξουν καλύτερες προοπτικές για τη χώρα;

«Μόνο με αλλαγή κυβέρνησης μπορεί να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας, που θα φέρει επενδύσεις, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα δώσει προοπτική στη χώρα. Η αυριανή κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις όχι επειδή μας επιβάλλονται, αλλά επειδή πιστεύει σε αυτές. Μεταρρυθμίσεις στο Κράτος, τη Δικαιοσύνη, την Παιδεία και τις Αγορές που θα στηρίξουν την ανάπτυξη και θα προστατεύσουν τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί για μείωση του ΕΝΦΙΑ 30% σε δύο χρόνια, και μείωση φορολογίας σε επιχειρήσεις και ιδιώτες. Επίσης, θα διεκδικήσουμε μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, που θα δημιουργήσουν δημοσιονομικό χώρο προς όφελος των πολιτών».

Η ίδρυση νέου κόμματος από τον Δ. Καμμένο και τον Τ. Μπαλτάκο τι σημαίνει για τη Ν.Δ.;

«Απολύτως τίποτα».

Ο Γρ. Ψαριανός είπε ότι πρέπει να υπάρξει προγραμματική συνεργασία Ν.Δ. – Ποταμιού πριν από τις εκλογές. Εσείς τι λέτε;

«H κυβέρνηση της Ν.Δ., που σας βεβαιώνω ότι θα είναι αυτοδύναμη, θα επιδιώξει, όπως έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συμμαχία, για να μπορέσει η χώρα μας να γυρίσει σελίδα. Η συνεργασία όλων των δημοκρατικών ευρωπαϊκών, μεταρρυθμιστικών δυνάμεων αποτελεί κεντρική επιλογή μας και δεν εξαρτάται από το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο στόχος είναι μεγάλος, και όσοι θέλουν να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια είναι ευπρόσδεκτοι».

Πάμε σε τριπλές κάλπες, κ. Μπακογιάννη;

«Όλα είναι πιθανά από αυτή την κυβέρνηση, που κάνει ό,τι μπορεί για να ευτελίσει τους θεσμούς. Έχει αλλάξει τέσσερις φορές θέση για το πότε πρέπει να γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο κ. Σκουρλέτης πριν από λίγους μήνες μάς έλεγε ότι βλάπτει την Αυτοδιοίκηση η ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών. Και σήμερα το θεσμοθετεί. Ψήφισε την απλή αναλογική, δήθεν για να ενισχύσει την κουλτούρα των συνεργασιών. Στην πραγματικότητα θέλει να επιβάλει την κουλτούρα του χάους. Συμπέρασμα, η κυβέρνηση είναι πανικόβλητη και πιστεύει ότι με τέτοια τερτίπια θα προκαλέσει σύγχυση στους πολίτες. Ας μην έχει και σε αυτό αυταπάτες. Όσες κάλπες και αν στήσει, όποτε και αν τις στήσει, οι πολίτες θα της δείξουν την πόρτα της εξόδου. Πάντως, μετά την εξέλιξη στο Εurogroup, έχω την αίσθηση ότι οι εθνικές εκλογές θα επισπευσθούν και θα γίνουν νωρίτερα από το Μάιο».


Συνελήφθη στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών 35χρονος αλλοδαπός για εισαγωγή ναρκωτικών ουσιών



Συνελήφθη, το μεσημέρι της 19-7-2018 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ένας 35χρονος αλλοδαπός για εισαγωγή στην Ελληνική Επικράτεια ποσότητας ηρωίνης.

Ειδικότερα, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής, στο πλαίσιο στοχευόμενων ελέγχων, για την αποτροπή εισαγωγής ναρκωτικών ουσιών στην Ελληνική Επικράτεια, εντόπισαν και συνέλαβαν τον ανωτέρω, ο οποίος αφίχθη αεροπορικώς στη χώρα μας από το Πακιστάν, μέσω Τζέντα- Κάιρο.




Συγκεκριμένα, ο 35χρονος αλλοδαπός μετέφερε, στις αποσκευές του τρείς (3) αυτοσχέδιες συσκευασίες περιέχουσες ποσότητα ηρωίνης, συνολικού βάρους -7 κιλών και 586- γραμμαρίων, οι οποίες και κατασχέθηκαν.

Περαιτέρω, κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των -400- ευρώ, -7.500- ρούπια Πακιστάν καθώς και δύο (2) συσκευές κινητής τηλεφωνίας.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος τον παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή.


Στοιχεία-σοκ: Πάνω από 100 πνιγμοί στις ελληνικές παραλίες από την 1η Ιουνίου



Σοκ προκαλούν τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος για τους πνιγμούς ανθρώπων στη χώρα μας από την πρώτη ημέρα του καλοκαιριού έως και σήμερα.

Συγκεκριμένα, από την 1η Ιουνίου έως και τις 20 Ιουλίου, 110 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις ελληνικές παραλίες. Εξ αυτών οι 74 ήταν Έλληνες, 33 αλλοδαποί και τρεις αγνώστων στοιχείων αναφέρει ο ΑΝΤ1.

Μόνο τις τελευταίες 48 ώρες σημειώθηκαν 10 πνιγμοί λουόμενων, ενώ μόνο την Παρασκευή τέσσερις άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή στη θάλασσα.

Μεταξύ αυτών είναι κι ένα 13χρονο αγόρι που ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του σε παραλία της Νάξου. Το τραγικό συμβάν σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής όταν το άτυχο παιδί βρισκόταν για μπάνιο με την οικογένεια του στην περιοχή Καλαντός.

Τραγικό τέλος στη θάλασσα βρήκε ένας 64χρονος στην παραλία της Καταλυκής στον Κόκκινο Πύργο. Αργά χθες το απόγευμα, λουόμενοι είδαν τον άτυχο άνδρα να επιπλέει χωρίς τις αισθήσεις του και αμέσως ειδοποίησαν τις αρχές.

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, χθες το πρωί ένας άνδρας 70 περίπου ετών από τη θαλάσσια περιοχή Νέων Επιβατών Θεσσαλονίκης. Ο άνδρας διεκομίσθη με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης »ΑΧΕΠΑ», όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Επίσης, χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε χθες το απόγευμα μια 70χρονη, από τη θαλάσσια περιοχή της παραλίας »Φλάμπουρο» Λουτρακίου.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Η απειλή της στασιμότητας μετά την κρίση



Η έρευνα που δημοσίευσε αυτήν την εβδομάδα το φημισμένο γερμανικό ινστιτούτο DIW Berlin για τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα είναι ένα επώδυνο αλλά αναγκαίο ανάγνωσμα. Υπενθυμίζει σε όσους επιμένουν στις ψευδαισθήσεις τους ότι, παρά την έξοδο από τα μνημόνια και την επιστροφή των θετικών ρυθμών ανάπτυξης, η ελληνική οικονομία έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμα για να φθάσει σε συνθήκες βιώσιμης ευημερίας.

Σύμφωνα με τα ευρήματά της έρευνας, η ονομαστική προστιθέμενη αξία που παράγει ο εγχώριος ιδιωτικός τομέας κατακρημνίσθηκε κατά 38% μεταξύ του 2008 και 2017. Την ίδια περίοδο, στην Ε.Ε., η προστιθέμενη αξία του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε κατά 19%. Αναλύοντας τα στοιχεία, προκύπτει ότι η μεγαλύτερη πτώση στην παραγωγή προστιθέμενης αξίας σημειώθηκε στις πολύ μικρές επιχειρήσεις (έως 10 εργαζόμενοι), φθάνοντας το 60%, ενώ οι επιχειρήσεις με 10 έως 49 εργαζομένους υπέστησαν και αυτές αξιοσημείωτη μείωση, της τάξης του 45%, την ίδια περίοδο. Αντιθέτως, οι μεγάλες επιχειρήσεις (με περισσότερους από 250 εργαζομένους), που εξακολουθούν να σπανίζουν στην Ελλάδα, όπως παρατηρούν οι συντάκτες της έρευνας, υπέστησαν πολύ μικρότερες απώλειες. Το αποτέλεσμα είναι ότι το ποσοστό της συνολικής προστιθέμενης αξίας της ιδιωτικής οικονομίας που παράγεται από μεγάλες επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά τη δεκαετία που πέρασε από 29% σε 36% (παραμένοντας, ακόμα και σήμερα, χαμηλό σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσον όρο).

Αυτή η αύξηση, ωστόσο, ήταν κυρίως προϊόν των μαζικών λουκέτων μεταξύ των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, όπως σημειώνεται. Το μερίδιο της απασχόλησης των μεγάλων επιχειρήσεων ήταν το ίδιο το 2017, όπως και το 2008 – 15%, ποσοστό μικρότερο του μισού του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις είναι αυτές που μπορούν να εκμεταλλευθούν τις οικονομίες κλίμακας που προσδίδουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις διεθνείς αγορές και τη δυνατότητα ανάπτυξης μέσω εξαγωγών.

Εξετάζοντας τα δεδομένα ανά κλάδο, η έρευνα αναδεικνύει τους πρωταθλητές στο μέτωπο της προστιθέμενης αξίας: υπηρεσίες πληροφορικής, με αύξηση 44%, φαρμακοβιομηχανία, στο συν 9%, αλλά και ο κλάδος των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας, η πτώση κατά 9% του οποίου αναμένεται σύντομα να αντιστραφεί αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις ανάπτυξής του. Στο άλλο άκρο βρίσκονται το λιανεμπόριο και το χονδρεμπόριο, με πτώση 60%, και οι κατασκευαστικός κλάδος, με πτώση 30% και μείωση απασχόλησης στο μισό σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα.

Στο μέτωπο της καινοτομίας στην οικονομία, οι συντάκτες της έρευνας του DIW εντοπίζουν μικρή έως ανύπαρκτη πρόοδο. Σημειώνουν ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου στον βαθμό που χρησιμοποιούν την τεχνολογία στην παραγωγική διαδικασία και ότι σε ποσοστό μόλις 6% μπορούν να χαρακτηρισθούν «ταχέως αναπτυσσόμενες» (έναντι μ.ο. σχεδόν 10% στην Ε.Ε.). Ωστόσο, αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι το ποσοστό των εργαζομένων που απασχολούνται σε τέτοιου είδους εταιρείες είναι 13% – σχεδόν ίσο με το 14% που αποτελεί τον ευρωπαϊκό μέσον όρο.

Κίνδυνος χαμηλών πτήσεων

Οπως έχουν τα πράγματα σήμερα, εξηγεί στην «Κ» ο Αλέξανδρος Κρητικός, εκ των συντακτών της έκθεσης και διευθυντής ερευνών στο DIW, «η Ελλάδα θα ακολουθήσει μια πορεία περιορισμένης ανάπτυξης σε κλάδους χαμηλής προστιθέμενης αξίας. Οι πολιτικοί θα είναι ευτυχείς, καθώς θα μπορούν να επικαλούνται τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας. Ωστόσο, η σημερινή δομή της ελληνικής οικονομίας και το ρυθμιστικό περιβάλλον δεν είναι αρκετά ώστε να δημιουργήσουν διατηρήσιμη ευημερία για το σύνολο της χώρας – μια ευημερία που είναι εφικτή. Αν η Ελλάδα θέλει να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες της, πρέπει να πάει πέρα από τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις των προηγούμενων ετών».

Η έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου είναι ξεκάθαρη σχετικά με την πρόκληση της επόμενης μέρας: «Η προσωρινή σταθεροποίηση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος –όπως φαίνεται και από το ιστορικό της Ελλάδας έως το 2008– είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για την ανάπτυξη των υφιστάμενων εταιρειών και για την ίδρυση δημιουργικών startups, και συνεπώς για την ανάδυση ανταγωνιστικής οικονομίας... απαιτείται η δημιουργία πιο θετικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος».

Δυναμισμός, αλλά και «αξιοσημείωτες αδυναμίες»

Εστιάζοντας στις προοπτικές για δυναμική, εξωστρεφή ανάπτυξη στο προσεχές μέλλον, η έρευνα του DIW εξετάζει τον βαθμό στον οποίο συντρέχουν στη χώρα οι αναγκαίες συνθήκες για να ευδοκιμήσει η καινοτόμος επιχειρηματικότητα. Τα συμπεράσματα είναι μάλλον απογοητευτικά.

Το πρώτο πρόβλημα που εντοπίζεται είναι η έλλειψη πολιτικής συναίνεσης και συνέχειας στις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Στην Ελλάδα, σημειώνεται, «επενδύσεις και εγχειρήματα τα οποία έχουν ξεκινήσει προηγούμενες κυβερνήσεις συχνά σταματούν, μεταρρυθμίσεις καταργούνται ή στρέφονται στην αντίθετη κατεύθυνση από τον αρχικό τους σκοπό».

Επιπλέον, οι αναλυτές του γερμανικού ινστιτούτου υπενθυμίζουν τις εξαιρετικά προβληματικές επιδόσεις της Ελλάδας στον δείκτη Ease of Doing Business. Στην τελευταία έκδοση της έκθεσης (2018), η Ελλάδα έχει διολισθήσει στην 67η θέση παγκοσμίως – τελευταία μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Συγκρίνοντας, η Πορτογαλία βρίσκεται στην 29η θέση, ενώ οι βαλτικές χώρες (Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία) είναι όλες στην πρώτη εικοσάδα.

Σχολιάζοντας τις επιμέρους κατηγορίες του δείκτη, οι συντάκτες της έκθεσης του DIW παρατηρούν ότι η Ελλάδα «συνεχίζει να επιδεικνύει αξιοσημείωτες αδυναμίες, ειδικά σχετικά με τα ζητήματα που είναι κεντρικού ενδιαφέροντος για όσους ασχολούνται με την καινοτομία αλλά και για τους επενδυτές». Ειδική αναφορά γίνεται στα βάρη του τραπεζικού συστήματος, με το μεγάλο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων που παραμένουν στους ισολογισμούς των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, την επιδείνωση στον χρόνο που απαιτείται για τη δικαστική επίλυση επιχειρηματικών διαφορών, αλλά και τη συνεχιζόμενη αστάθεια και τις αυξανόμενες επιβαρύνσεις που χαρακτηρίζουν το φορολογικό σύστημα. Ακόμα και οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις, αναφέρεται στην έκθεση, παρότι έχουν πετύχει την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, δεν θα αποφέρουν οφέλη στους εργαζομένους αν δεν δημιουργηθεί το περιβάλλον εκείνο που θα επιτρέψει την ίδρυση μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

«Βασικός πυλώνας του μνημονίου υποτίθεται ότι ήταν η απελευθέρωση του κράτους από τον εναγκαλισμό από την κακώς εννοούμενη “επιχειρηματικότητα” και η υποστήριξη της υγιούς παραγωγής», σημειώνει στην «Κ» ο Μιχάλης Ιακωβίδης, αναπληρωτής καθηγητής Στρατηγικής και Επιχειρηματικότητας στην έδρα Ντόναλντ Γκόρντον στο London Business School. «Ωστόσο πολλές από τις κλειστές δομές δεν αντιμετωπίστηκαν, διότι το πολιτικό σύστημα δεν θέλησε και δεν μπόρεσε να είναι αρκετά τολμηρό, ενώ κάποιες πολιτικές που εφαρμόστηκαν (και δη στο ασφαλιστικό) συνεχίζουν να δημιουργούν προβλήματα σε όσους δοκιμάζουν να αναπτυχθούν».

Ο κ. Ιακωβίδης τονίζει τη σημασία της πολιτικής αστάθειας και της ασυνέχειας και της μεταβλητότητας στα εφαρμοζόμενα μέτρα. Οπως σημειώνει, οι συνθήκες αυτές «λειτουργούν ως τροχοπέδη για όσους σκέφτονται να επενδύσουν και σαφέστατα περιορίζουν την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας».

Η ίδια η επιχειρηματική τάξη έχει αλλάξει επαρκώς; Εχει δημιουργηθεί η κρίσιμη μάζα εκείνων που κατανοούν ότι πρέπει να ενστερνιστούν την καινοτομία και να στραφούν στις διεθνείς αγορές για νέους καταναλωτές;

«Το ποτήρι εδώ είναι μάλλον μισογεμάτο», απαντά ο καθηγητής του LBS. «Η κρίση έχει πιέσει σειρά επιχειρήσεων να επικεντρωθούν σε εξαγώγιμα προϊόντα και υπηρεσίες και η επιχειρηματικότητα έχει γίνει πολύ πιο αποδεκτή από ένα τμήμα της νεότερης γενιάς. Νέες επενδύσεις στον τουρισμό και τις υπηρεσίες δίνουν μια αίσθηση δυναμισμού, που θα επιταχυνθεί με την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Αλλά δεν έχει εξαλειφθεί η τάξη των κρατικοδίαιτων μεγαλο-επιχειρηματιών, ενώ το θεσμικό και ρυθμιστικό περιβάλλον συνεχίζει να καρκινοβατεί. Η Ελλάδα αλλάζει – αλλά πιο σταδιακά από ό,τι θα έπρεπε».


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Στιβ Μπάνον: Ακροδεξιά εξέγερση στην Ευρώπη σχεδιάζει το πρώην δεξί χέρι του Τραμπ



Προσβλέπει στη σύσταση ενός οργανισμού επί ευρωπαϊκού εδάφους, οραματιζόμενος  μία ακροδεξιά, λαϊκιστική εξέγερση στη Γηραιά Ήπειρο,  αρχής γενομένης από τις επικείμενες  ευρωεκλογές.

Ο Στιβ Μπάνον, το πρώην δεξί χέρι του Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να ανάψει το φιτίλι μίας ακροδεξιάς επανάστασης στην Ευρώπη. Όπως ο ίδιος δήλωσε στην Daily Beast, σχεδιάζει τη σύσταση ενός ιδρύματος στην Ευρώπη με το όνομα «Το Κίνημα», το οποίο ελπίζει να οδηγήσει σε μία ακροδεξιά, λαϊκιστική εξέγερση στη Γηραιά Ήπειρο, ξεκινώντας από τις ευρωεκλογές της ερχόμενης άνοιξης. 

Ο μη κερδοσκοπικός αυτός οργανισμός θα είναι μία κεντρική δεξαμενή δημοσκοπήσεων, συμβουλευτικής και ένα think tank έρευνας για ένα ετερόκλητο σχήμα δεξιών που πλημμυρίζουν την Ευρώπη, τις περισσότερες φορές χωρίς επαγγελματικές πολιτικές δομές ή αξιοσημείωτο προϋπολογισμό.

Φιλοδοξία του Μπάνον για τον οργανισμό του είναι να συναγωνιστεί τον αντίκτυπο του «Open Society» του Τζορτζ Σόρος, που έχει δόσει 32 εκατ. δολάρια για μεγάλες καμπάνιες των φιλελευθέρων από την ίδρυσή του το 1984.  «Ο Σόρος είναι ευφυέστατος» είπε, μεταξύ  άλλων ο Μπάνον, «είναι ο διάβολος αλλά είναι ευφυέστατος».

Οραματίζεται μία δεξιά υπερομάδα εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα μπορεί να προσελκύσει το ένα τρίτο των ευρωβουλευτών στις εκλογές του επόμενου Μαΐου. Ένα ενωμένο λαϊκιστικό μπλοκ αυτού του μεγέθους, σύμφωνα με τον Μπάνον, θα ήταν ικανό να εμποδίσει σε μεγάλο βαθμό κοινοβουλευτικές διαδικασίες, δίνοντας στον Μπάνον μεγάλη δύυναμη εντός του λαϊκιστικού κινήματος. 

Το αρχηγείο του «Κινήματος» πιθανώς θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου οι προσλήψεις για τη στελέχωσή του αναμένεται να ξεκινήσουν τους ερχόμενους μήνες. Ο Μπάνον σχεδιάζει να περνά το 50% του χρόνου του στην Ευρώπη, κυρίως στις Βρυξέλλες. Η αποστολή λέγεται επίσης ότι θα λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ της Ευρωπαϊκής δεξιάς και του αμερικανικού «Freedom Caucus», που υποστηρίζει τον Τραμπ.

Πέρυσι ο Μπάνον είχε συνομιλίες με ακροδεξιές ομάδες σε όλη την Ευρώπη, από τον Νάιτζελ Φάρατζ και μέλη του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν στη Δύση, μέχρι τον πρωθυπουργό  της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν και τους πολωνούς λαϊκιστές στην Ανατολή.

«Ήταν τόσο μεγάλη η επιτυχία μας που θα ξεκινήσουμε να στρατολογούμε προσωπικό» τόνισε ο ίδιος στη συνέντευξή του στο Daily Beast.

«Η Ιταλία είναι η καρδιά της σύγχρονης πολιτικής» εκτιμά επίσης ο Μπάνον, αναφερόμενος στην άνοδο στην εξουσία της ακροδεξιάς Λέγκας. «Εάν αυτό πετύχει εκεί κάτω, μπορεί να πετύχει οπουδήποτε».

Αφότου εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από τον Λευκό Οίκο», ο Μπάνον δράττεται της ευκαιρίας να σχεδιάσει την νέα Ευρωπαϊκή Αυτοκρατορία του. «Καλύτερα να βασιλεύω στην κόλαση, παρά να  υπηρετώ στον παράδεισο», λέει ο ίδιος παραφράζοντας  τη φράση του Διαβόλου στον «Χαμένο Παράδεισο» του Τζον Μίλτον.


Πηγή : protothema.gr


Νέα Δημοκρατία : Η Ελλάδα ήταν και παραμένει στο πλευρό της Κύπρου



Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. για την 44η επέτειο από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο.

«Επί 44 έτη, σύσσωμος ο Ελληνισμός “δεν ξεχνά” την εισβολή και την κατοχή στην Κύπρο. Δεν αποδέχεται τη διχοτόμηση του νησιού και δεν συμβιβάζεται με τετελεσμένα.  Πρέπει να πέσει επιτέλους, το τελευταίο διαχωριστικό τείχος στην Ευρώπη, και ο κυπριακός λαός να επανενωθεί και να ζήσει ειρηνικά και δημιουργικά. Οι Κύπριοι δικαιούνται ένα κοινό μέλλον, μια πατρίδα ενωμένη, μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, χωρίς εγγυήσεις και παρεμβάσεις τρίτων και πρωτίστως χωρίς κατοχικά στρατεύματα. Σαράντα τέσσερα χρόνια είναι πολλά αλλά όχι αρκετά ώστε να μας κάνουν να ξεχάσουμε το στόχο για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Στον αγώνα αυτό, η Ελλάδα ήταν και παραμένει στο πλευρό της Κύπρου».


Αναποφάσιστος ο Τσίπρας που θα ξεφτιλιστεί και θα στήσει το πάρτι δήθεν επιτυχίας για να μοιράσει σανό



Γελάει όλη η διεθνής κοινότητα με το καραγκιοζιλίκι που κάνει την κυβέρνηση στην Ελλάδα και παρακολουθεί τον κάθε εξευτελισμό της.

Μας είχε πιάσει μια ανησυχία που θα στήσει το πάρτι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για να κάνει ότι πανηγυρίζει και όπως μαθαίνουμε δεν θα ξεφτιλιστεί στην Πνύκα.

Διαβάζοντας τα δημοσιεύματα στο Μαξίμου που επικρίνουν πάσης φύσεως στημένους πανηγυρισμούς, τις αντιδράσεις και το κράξιμο που θα ακολουθήσει, αποφασίστηκε να υιοθετηθούν χαμηλότεροι τόνοι και να αποφευχθούν πάσης φύσεως πανηγυρισμοί, ώστε να μοιραστεί το σανό αλλά περιορίζοντας την ξεφτίλα.  

Όπως ακούγεται λοιπόν έντονα το πάρτι της δήθεν επιτυχίας θα στηθεί στο Καστελόριζο που έχει και καλό ψάρι, και εκεί θα ακούσετε τα αίσχη και τα ψέματα από το στόμα του αδίστακτου Αλέξη Τσίπρα που θα πανηγυρίσει προκλητικά εξαπατώντας.




Ταρακουνήθηκε η Αθήνα εχθές το βράδυ



Ασθενής σεισμική δόνηση  σημειώθηκε εχθές στις 22.34  το βράδυ στην Αττική.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτου Αθηνών η σεισμική δόνηση ήταν ασθενής και είχε μέγεθος 2,9 Ρίχτερ. 

Το επίκεντρο εντοπίζεται 30 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αθήνας και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 5 χιλιόμετρα.

Ακολούθησε μετασεισμός 13 λεπτά αργότερα, στο ίδιο σημείο και εστιακό βάθος με μέγεθος 2,4 Ρίχτερ.


Φυλάκισαν 15χρονη γιατί έκανε έκτρωση μετά τον βιασμό από τον αδερφό της



Έντονες αντιδράσεις, κυρίως εκτός συνόρων, έχει προκαλέσει, η απόφαση δικαστηρίου της Σουμάτρας, στην Ινδονησία, να στείλει στη φυλακή 15χρονη επειδή έριξε το παιδί που προήλθε από βιασμό της, δράστης του οποίου ήταν ο 17χρονος αδελφός της. 

Βάσει της νομοθεσίας, στη χώρα επιτρέπονται οι αμβλώσεις μόνο «σε πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις επιπλοκών υγείας της εγκυμονούσας και εφόσον το έμβρυο είναι μικρότερο από έξι εβδομάδων». 

Το θύμα βιάστηκε οκτώ φορές από τον 17χρονο αδελφό της, σε διάστημα ενός μήνα και καθυστέρησε πολύ να αντιληφθεί ότι κυοφορεί. Παρότι το διάστημα των έξι εβδομάδων παρήλθε και έχοντας τη στήριξη και της μητέρας της, αποφάσισε να προχωρήσει σε έκτρωση. 

Αυτή η απόφαση τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης έξι μηνών, ενώ ο δράστης και αδελφός της θα φυλακιστεί για δύο χρόνια. Κατηγορίες ενδέχεται, επίσης, να αντιμετωπίσει και η μητέρα που δεν απέτρεψε αλλά αντιθέτως στήριξε την κόρη της στην απόφαση να ρίξει το παιδί. 

Το πιο περίεργο της ιστορίας είναι ότι οι κατήγοροι έκριναν χαμηλή την ποινή και εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφύγουν κατά της απόφασης, ζητώντας το θύμα να τιμωρηθεί με φυλάκιση ενός έτους και ο δράστης με επτά χρόνια. 


Πηγή : nooz.gr