Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με τη Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων



Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε σήμερα συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων στα γραφεία του κόμματος, παρισταμένων και των Τομεαρχών Δικαιοσύνης κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου και Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα.

Οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας εξέθεσαν στον κ. Μητσοτάκη σειρά θεσμικών ζητημάτων και θεμάτων που αφορούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Επιπλέον, ανέπτυξαν τα ειδικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δικηγορικός κλάδος. Ανέδειξαν ιδιαίτερα το πρόβλημα της υπερβολικής επιβάρυνσης της δραστηριότητάς τους με φόρους και εισφορές και την ανάγκη εξαίρεσης των νομικών υπηρεσιών από τον ΦΠΑ ή μείωσης του σχετικού συντελεστή, καθώς και επέκτασης του ορίου απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ. Εξέφρασαν, τέλος, την αντίθεσή τους στο κυβερνητικό σχέδιο τριχοτόμησης του Πρωτοδικείου Αθηνών καθώς και στην υποχρεωτική διαμεσολάβηση.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη θωράκισης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει επανειλημμένως ταχθεί υπέρ της ανάγκης μείωσης των φόρων και των εισφορών που επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις και ειδικά τους αυτοαπασχολούμενους, υπενθύμισε τη δέσμευση του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και επιβαρύνσεων, και δεσμεύθηκε να παρουσιάσει σύντομα το αναλυτικό πρόγραμμα της ΝΔ για ένα διαφορετικό ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων. Συγκεκριμένα, έκανε την εξής τοποθέτηση:

«Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί στο πρόσωπό σας βλέπω εκπροσώπους κατ’ εξοχήν της μεσαίας τάξης, η οποία συμπιέστηκε δραματικά τα χρόνια της κρίσης. Βλέπω και την αγωνία πολλών νέων συναδέλφων σας, νέων δικηγόρων, που είτε φεύγουν στο εξωτερικό -και είδα και τα σχετικά στατιστικά και είναι πολύ ανησυχητικά- είτε φυτοζωούν και δυσκολεύονται πάρα πολύ να αντεπεξέλθουν κάτω από δυσβάστακτες υποχρεώσεις.

Θέτετε -και σωστά κάνετε και το κάνουμε κι εμείς- το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Για μας η προάσπιση του Κράτους Δικαίου αποτελεί αδιαπραγμάτευτη πολιτική προτεραιότητα. Έχουμε επισημάνει τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη αυτά τα τελευταία τριάμισι χρόνια από τη σημερινή Κυβέρνηση, έχουμε στηλιτεύσει αυτές τις πρακτικές και θέλω να είστε απολύτως σίγουροι ότι είμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, εργαλειοποίησής της, στο πλαίσιο οποιωνδήποτε μικροπολιτικών σχεδιασμών. Εγγυώμαι προσωπικά ότι με την επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η Δικαιοσύνη θα αποκτήσει και πάλι τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία της, η οποία είναι και στον πυρήνα του Κράτους Δικαίου έτσι όπως -πιστεύω- η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών το αντιλαμβάνεται.

Η εικόνα οποιουδήποτε ανώτατου δικαστικού να διορίζεται την επόμενη ημέρα της αφυπηρέτησης του -ή της- σε μια αμιγώς πολιτική θέση δεν τιμά κατ’ αρχάς την ίδια την Δικαιοσύνη και σίγουρα δεν προάγει την διάκριση των εξουσιών με τρόπο που δεν θα επιδέχεται οποιασδήποτε αμφισβήτησης. Άρα, επί της αρχής, το να υπάρχει μια περίοδος –ενδεχομένως και συνταγματικά κατοχυρωμένη-  στην οποία δεν θα επιτρέπεται σε κάποιον ανώτατο δικαστικό να αναλαμβάνει άλλη θέση, είναι κάτι το οποίο μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους.

Το δεύτερο ζήτημα το οποίο σας απασχολεί -και μας απασχολεί- έχει να κάνει με τις φορολογικές και τις ασφαλιστικές σας επιβαρύνσεις. Όλοι οι Έλληνες πλήττονται από τη φορολογική και ασφαλιστική πολιτική της Κυβέρνησης. Κατεξοχήν όμως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι δικηγόροι. Και θα ‘λεγα  κατεξοχήν οι δικηγόροι, οι οποίοι, είναι επιτυχημένοι και οι οποίοι δηλώνουν εισοδήματα πάνω από τα πολύ χαμηλά εισοδήματα, που κάποιοι μπορεί σήμερα να εμφανίζουν. Εμείς δεν θέλουμε -δεν θα κουραστώ να το λέω- να τιμωρούμε την επιτυχία και την εργασία. Σήμερα, δυστυχώς, το μείγμα των εισφορών και των φόρων αποτελεί ουσιαστικά αντικίνητρο για συμπληρωματική εργασία. Δεν μπορούμε να δεχόμαστε ότι η πρόσθετη προσπάθεια ουσιαστικά δημεύεται. Έχουμε δεσμευτεί ότι θα μειώσουμε τη φορολογία με μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ. Προφανώς θα μειώσουμε τη φορολογία στην ακίνητη περιουσία που είναι κάτι το οποίο απασχολεί όλους τους Έλληνες. Και θα ξαναδούμε τον σχεδιασμό της φορολογικής κλίμακος με κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος όταν μας το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες. Για το ζήτημα των εισφορών, που σας απασχολεί πάρα πολύ, θα έχουμε την ευκαιρία και στη Θεσσαλονίκη να παρουσιάσουμε πιο αναλυτικά τις σκέψεις μας για ένα διαφορετικό ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων, όπου θέλουμε τις μεγάλες επαγγελματικές ομάδες αρωγούς. Και ναι θέλουμε ο δεύτερος πυλώνας, τα υποχρεωτικά επαγγελματικά ταμεία, να παίξουν ένα σημαντικό συμπληρωματικό ρόλο στην κύρια ασφάλιση. Πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά στις ιδέες σας σε αυτό το ζήτημα και με χαρά να το συζητήσουμε στη συνέχεια.

Γνωρίζω ότι σας απασχολεί το ζήτημα του Φ.Π.Α. στις δικαστηριακές υπηρεσίες. Εκεί εμείς ξέρουμε πού θέλουμε να καταλήξουμε. Θέλουμε να έχουμε δύο συντελεστές Φ.Π.Α. 11% και 22%. Αλλά πρέπει να έχουμε πάντα μία εικόνα του δημοσιονομικού αποτυπώματος οποιασδήποτε παρέμβασης.

Για τα ζητήματα της διαμεσολάβησης -τα έχουμε συζητήσει εκτενώς- νομίζω ότι όλοι είμαστε επί της αρχής υπέρ των εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών. Όχι, όμως, με τρόπο που να είναι αντισυνταγματικός. Να βρούμε μία λύση η οποία να λαμβάνει υπόψη τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις.

Για το ζήτημα του Πρωτοδικείου, είμαστε αντίθετοι σε αποσπασματικές και γρήγορες παρεμβάσεις που έχουν γίνει χωρίς σχεδιασμό και χωρίς συνεννόηση με τους καθ’ ύλην αρμόδιους.
Φαντάζομαι ότι υπάρχουν και άλλα θέματα τα οποία θα βάλουμε στην ατζέντα μας, αλλά θέλω να ξέρετε ότι αυτός ο δίαυλος επικοινωνίας ήταν, είναι και θέλω να παραμείνει ανοιχτός. Και να ξέρετε ότι στο πλαίσιο των συζητήσεων που έχουμε, οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνουμε είναι δεσμεύσεις που ξέρουμε ότι μπορούμε να τις υλοποιήσουμε. Δεν θα δεσμευτούμε για πράγματα τα οποία ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε. Δεν είμαστε εδώ ούτε για χαϊδεύουμε αυτιά ούτε για να τάζουμε στη λογική κάποιων άλλων που έταξαν πάρα πολλά και έκαναν τα ακριβώς αντίθετα. Αν κάτι χρειάζεται η χώρα σήμερα είναι μία επίθεση πολιτικής αξιοπιστίας. Και αυτή η επίθεση πολιτικής αξιοπιστίας ξεκινάει με το να δεσμευόμαστε μόνο για τα πράγματα τα οποία μπορούμε να κάνουμε πράξη».




Τρόμος από τη μυστηριώδη γυναίκα που χαρακώνει βρέφη: Δύο ακόμη περιστατικά στα νότια προάστια



Μηνύσεις χωρίς αντίκρισμα - Αυτή τη φορά «χτύπησε» σε κατάστημα με παιδικά ρούχα σε γνωστό εμπορικό κέντρο - Οι μεταμφιέσεις της και ο τρόπος που πλησιάζει τα θύματά της.

Ένα θέμα που αδυνατείς να πιστέψεις. Μία ιστορία που εύχεσαι να έχει μέσα της γερές δόσεις υπερβολής, διαφορετικά ο κόσμος που σε περιβάλλει είναι κάποιες στιγμές περισσότερο τρομακτικός απ’ όσο μπορείς να αντέξεις. Κι όμως. Το περιστατικό που δημοσιεύθηκε χθες το πρωί στο protothema με πρωταγωνιστές μια μάνα κι ένα μωρό, θύματα της παράνοιας μιας γυναίκας, δεν κλείνει μέσα του ίχνος υπερβολής.

Ήταν το απόγευμα της περασμένης Τρίτης όταν η νεαρή μητέρα κρατώντας το μωρό της στην αγκαλιά περιμένει το ασανσέρ στο ισόγειο κάποιου εμπορικού κέντρου των νοτίων προαστίων. Μία γυναίκα, πάνω από πενήντα ετών, τους πλησιάζει, στέκεται ακριβώς πίσω από τη μάνα και με κάποιο αιχμηρό αντικείμενο χαρακώνει τα πατουσάκια του μωρού. Εκείνο, σφαδάζει από το κλάμα, η μητέρα του δεν καταλαβαίνει τι έχει συμβεί, η «μάγισσα» το χτυπάει συγκαταβατικά στην πλάτη κι ύστερα εξαφανίζεται μέσα στο πλήθος… Η γυναίκα ουρλιάζει, κανείς δεν την ακούει, τη συμβουλεύουν ότι η νομική οδός είναι ένας ανήφορος δίχως τέλος, σωπαίνει, ξεσπά, ξανασωπαίνει και τέλος μιλά εξιστορώντας μας το απίστευτο αυτό περιστατικό. 

Τώρα, κάποιοι την ακούν. Ορισμένοι την αμφισβητούν, άλλοι λένε ότι υπερβάλει, κάποιοι όμως την πιστεύουν. Ανάμεσά τους, δύο ακόμη γυναίκες που λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση της ιστορίας της επικοινώνησαν με το Πρώτο Θέμα καταθέτοντας τη δική τους, πιστό αντίγραφο της δικής της. Η «μάγισσα» με το αιχμηρό αντικείμενο επιτέθηκε και στα δικά τους παιδιά καρφώνοντας το απύθμενο μίσος της στην μωρουδίστικη σάρκα τους. Οι γυναίκες τώρα δεν είναι μόνες, η «μάγισσα» πρέπει να συλληφθεί, όλοι μας οφείλουμε αυτό το παραμύθι να «κλείσει» μ’ ένα δίκαιο και ελπιδοφόρο φινάλε…

Τα νέα περιστατικά

Τρίτη 10 Ιουλίου, ώρα οκτώ μ.μ. Μία γυναίκα, η Μ., κρατώντας στην αγκαλιά της το 16 μηνών μωρό της και έχοντας στο καρότσι την τρίχρονη κόρη της μπαίνει σε κάποιο γνωστό κατάστημα με παιδικά ρούχα που βρίσκεται στον δεύτερο όροφο γνωστού εμπορικού κέντρου των νοτίων προαστίων. Η Μ. στέκεται μπροστά στο ταμείο όταν ξαφνικά νιώθει ένα σκούντηγμα από πίσω της ενώ την ίδια στιγμή το μωρό που κρατά στα χέρια της αρχίζει να κλαίει γοερά: “Στην αρχή πίστεψα ότι πεινάει και του έδωσα ένα μπισκότο, εκείνο όμως συνέχισε να κλαίει απαρηγόρητο", λέει σήμερα η Μ. και συνεχίζει: “Τότε, με πλησίασε μία γυναίκα με μαύρα ρούχα και ξανθά μαλλιά, πάνω από πενήντα ετών, η ίδια γυναίκα που με είχε σκουντήξει για να περάσει, παρότι στο κατάστημα υπήρχε άπλετος χώρος, λέγοντάς μου: «Ένα περίεργο πράγμα σήμερα! Όποτε πηγαίνω δίπλα σε μωρά κλαίνε». Η ίδια γυναίκα, φεύγει, ξανάρχεται, με ρωτάει τι έχει το παιδί, αν το πονάνε τα... δόντια του, το μωρό κάθε φορά που εκείνη έρχεται προς το μέρος μας κλαίει πιο δυνατά. Η πωλήτρια, μου λέει να βγούμε αν θέλουμε λίγο έξω για να ηρεμήσει το μωρό, πως όταν είναι έτοιμο το πιστωτικό θα μας φωνάξει η ίδια. 

Σχεδόν την ταυτόχρονα μία δεύτερη γυναίκα, η Α., κρατώντας κι αυτή στην αγκαλιά της τον μόλις 12 μηνών γιο της, και έγκυος στο δεύτερο παιδί της, μπαίνει στο ίδιο κατάστημα. Η γυναίκα κοντοστέκεται για λίγο στην είσοδο του καταστήματος κοιτάζοντας το μωρό που κλαίει σπαρακτικά στην αγκαλιά της Μ.: «Εκείνη τη στιγμή σκέφτηκα ότι αυτό το κλάμα δεν μπορεί να είναι από πείνα ή από κούραση παρά μόνο από πόνο», λέει σήμερα η Α. και συνεχίζει: «Λίγα δευτερόλεπτα μετά, όταν είχα μπει στο κατάστημα, μία γυναίκα πέρασε από δίπλα μου αγγίζοντας το μωρό μου στο βραχύωνα και ψιθυρίζοντας του κάτι το οποίο δεν κατάλαβα. Εγώ απομακρύνθηκα κι εκείνη υποδυόμενη ότι τραυματίστηκε από κάποια κρεμάστρα του μαγαζιού άρχισε να φωνάζει δυνατά: «Κοιτάξτε, γρατζουνίστηκα στις κρεμάστρες σας! Αν είναι δυνατόν να μην έχετε βάλει προστατευτικά στις κρεμάστρες! Θα τραυματιστεί κανένα παιδί και το σημάδι δεν θα του φύγει ποτέ!». Λίγα λεπτά μετά, η ίδια γυναίκα, στάθηκε πίσω μου αγγίζοντας το πόδι του μωρού μου. Ξαφνικά, το μωρό άρχισε να ουρλιάζει από το κλάμα. Δεν κατάλαβα τι είχε συμβεί, μου πήρε κάποια δευτερόλεπτα μέχρι να συνειδητοποιήσω ότι έλειπε ένα κομμάτι κρέας από το πόδι του παιδιού μου».

Η Μ. βρίσκεται ακόμη έξω από το κατάστημα με το μωρό στην αγκαλιά προσπαθώντας να το ηρεμήσει. Η παράξενη γυναίκα κατευθύνεται τώρα προς την έξοδο του καταστήματος. Τη στιγμή εκείνη, η Α. συνειδητοποιεί το κακό και με το μωρό στην αγκαλιά ακολουθεί την «κυρία» και της φωνάζει: «Συγνώμη, κάνατε κάτι στο παιδί μου;». Εκείνη τη στιγμή η Μ. ρωτάει τον μικρό: «Πονάς κάπου;» και το παιδί της δείχνει το πόδι του. Ένα κομμάτι κρέας λείπει από το πόδι κι αυτού του μωρού. Οι δύο μητέρες δεν μπορούν να το πιστέψουν, η μία γίνεται σύμμαχος της άλλης σ' έναν αγώνα “σύλληψης” της γυναίκας που τραυμάτισε τα μωρά τους: “Έτρεξα πίσω της και την πρόλαβα. Την ίδια στιγμή η Μ. φώναζε “βοήθεια” καλώντας κάποιον άνθρωπο από την ασφάλεια του εμπορικού και την αστυνομία”, λέει σήμερα η Α. και συνεχίζει: “Η “κυρία” άρχισε να βαδίζει με πιο γρήγορο βηματισμό, εγώ την ακολουθούσα με το παιδί στην αγκαλιά. Σε κάποια στιγμή την είδαμε να μπαίνει σε κάποιο γνωστό κατάστημα, για λίγο χάθηκε κι ύστερα την εντοπίσαμε να κατεβαίνει από τις κυλιόμενες σκάλες μεταμφιεσμένη σε κάποια άλλη: είχε αφήσει κάτω τα μαλλιά της, φορούσε άλλα ρούχα και γυαλιά. Οι υπεύθυνοι του καταστήματος μας έλεγαν να μην φωνάζουμε, να μην ανησυχούμε τον κόσμο, ήμασταν δύο μάνες με τρία μωρά στα χέρια, κι εγώ με ένα ακόμη παιδί στην κοιλιά, βλέπαμε την γυναίκα που πλήγωσε τα παιδιά μας να διαφεύγει, δεν ξέραμε τι να κάνουμε. Μάθαμε ότι η “κυρία” ρωτούσε τον κόσμο αν υπάρχει έξοδος διαφυγής, επικράτησε ένας πανικός μέχρι που ο άνδρας της Μ., ο οποίος είχε καταφθάσει στο εμπορικό την σταμάτησε στο ισόγειο του κτηρίου. Εκείνη τη στιγμή έφτασε η αστυνομία και ένας άνδρας της ασφάλειας του εμπορικού μας οδήγησε σε έναν χώρο όπου διαδραματίστηκε μία ιστορία για γέλια και κυρίως για κλάματα...”


“Σκύλες μάνες! Αντί να πάτε σπίτι να ταΐσετε τα παιδιά σας, κάνετε βόλτες… Ο γιος μου είναι εισαγγελέας και θα σας πάρω τα παιδιά...”

Οι δύο μητέρες εξηγούν στους αστυνομικούς τα περιστατικά δείχνοντάς τους τα χαρακωμένα ποδαράκια των παιδιών τους, η “κυρία” αντεπιτίθεται υποστηρίζοντας ότι έχει γιο εισαγγελέα και πως θα πληρώσουν ακριβά τα όσα λένε. Τους λέει ακόμη ότι θα τις μηνύσει και πως θα τους πάρει τα παιδιά. Ότι είναι άχρηστες και ψώνια! Οι δύο γυναίκες και ο σύζυγος της Μ. δεν μπορούν να πιστέψουν τα όσα ακούν. Λένε στους αστυνομικούς να ψάξουν την “κυρία”, να καταλάβουν με τι αντικείμενο τραυμάτισε τα παιδιά τους, η υγεία των μωρών τους μπορεί να βρίσκεται σε κίνδυνο. Εκείνοι λένε ότι δεν μπορούν, πως δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν κάτι τέτοιο! 

Οι αστυνομικοί ζητάνε τώρα τα στοιχεία της “κυρίας”. Δεν έχει, λέει, επάνω της ταυτότητα, ούτε θυμάται το... επώνυμό της. Για να γίνει μήνυση, θα πρέπει, λένε, να πάνε πρώτα στην ΓΑΔΑ, να κάνουν εξακρίβωση στοιχείων, η ώρα έχει φτάσει 10.30 μ.μ., τα μωρά κλαίνε, η Α. παρακαλάει να περάσουν πρώτα από το σπίτι της να πάρει γάλα για το μωρό, οι αστυνομικοί της απαντούν ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατον και πως έχουν στη διάθεσή τους κάποιες μέρες προκειμένου να υποβάλουν μήνυση: “Την άφησαν να φύγει αφού πρώτα μας είπαν ότι εξακρίβωσαν το επώνυμό της τηλεφωνικά. Για να φανταστείτε σε τι χώρα ζούμε, όταν επικεφαλής της ασφάλειας του εμπορικού κέντρου τράβηξε μία φωτογραφία την “κυρία” προκειμένου να έχει το πρόσωπό της, οι αστυνομικοί τον υποχρέωσαν να την σβήσει”, λέει η Α. και συνεχίζει: “Εμάς, το πρώτο μας μας μέλημα ήταν να πάμε στο Παίδων για να εξεταστούν τα μωρά. Εκείνη τη στιγμή τρέμεις για το χειρότερο. Δεν ξέραμε αν έχει τρυπήσει τα παιδιά με κάποια σύριγγα, σε τέτοιες περιπτώσεις ελοχεύει πάντα πάντα ο κίνδυνος μετάδοσης κάποιου λοιμώδους αιματογενούς νοσήματος. Ακόμη και σήμερα ζούμε με τον απόλυτο τρόμο και την βαθιά απογοήτευση για το κράτος δικαίου...”

Μηνύσεις χωρίς αντίκρισμα και μία τρελή ελεύθερη στους δρόμους

Οι δύο μητέρες, το ίδιο βράδυ, τηλεφωνούν στους δικηγόρους τους προκειμένου να προχωρήσουν στην υποβολή μηνύσεων: “Εκεί χάσαμε κάθε ελπίδα”, λένε και οι δύο με μία φωνή και συνεχίζουν: “Οι δικηγόροι, μας είπαν ότι δεν θα πετύχουμε τίποτα, πως ακόμη κι αν την κυνηγήσουμε η υπόθεση θα τελεσιδικήσει σε δέκα με δεκαπέντε χρόνια από σήμερα, ότι ακόμη κι αν της επιβληθεί κάποια ποινή θα είναι αστεία και θα της εξασφαλίζει την απόλυτη ελευθερία. Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη τι θα κάνουμε. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι ζούμε σε ένα κράτος μέσα στο οποίο ο κάθε τρελός είναι ελεύθερος να επιτίθεται στο παιδιά μας χωρίς να πληρώνει κανένα αντίτιμο για τις αποτρόπαιες πράξεις του. Αν αυτό λέγεται κράτος δικαίου, τότε να το χαιρόμαστε!”

Σήμερα, και οι δύο μητέρες τρέμουν να βγουν έξω από το σπίτι με τα παιδιά τους με τα τελευταία να είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Μ: “Βλέπω κάθε βράδυ στον ύπνο μου ότι κάποιος με κυνηγάει και πως δεν μπορώ να προστατεύσω το μωρό μου. Το παιδί από εκείνη την ημέρα ξυπνάει διαρκώς τα βράδια και δεν κοιμάται αν δεν το πάρω στην αγκαλιά μου. Εχθές το βράδυ, ο σύζυγός μου ήταν μέχρι αργά στην ΓΑΔΑ. Αφού οι νόμοι μάς δένουν τα χέρια ας επιληφθεί κάποιος εισαγγελέας. Η γυναίκα αυτή αποτελεί δημόσιο κίνδυνο για τα παιδιά όλου του κόσμου. Είναι ανεπίτρεπτο να κυκλοφορεί σήμερα ελεύθερη...”. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Α. η οποία δηλώνει με τρεμάμενη φωνή: “Το αποκαρδιωτικό αυτής της ιστορίας δεν είναι ότι κάποια ψυχοπαθής προκάλεσε πόνο στα μωρά μας ενώ τα κρατούσαμε στα ιδια μας τα χέρια, αλλά η συνειδητοποίηση του ότι τελικά καμία ασφάλεια κτιρίου, καμία αστυνομία κ κυρίως κανένα νομικό σύστημα δεν μπορεί να μας προστατεύσει από το να ξανασυμβεί. Λυπάμαι. Λυπάμαι πραγματικά...”





Ρομίνα Ξύδα - Μάνος Μεϊμαράκης
Πηγή : protothema.gr


ΓΣΕΕ: Τσακαλώτος-Χουλιαράκης παραποίησαν τη σύμβαση που υπέγραψαν στην ΕΑΒ

Οι κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης -Φωτογραφία: © European Union


Πραξικοπηματική και ωμή παρέμβαση από την ηγεσία του υπ. Οικονομικών στην υπογεγραμμένη σύμβαση εργασίας της ΕΑΒ καταγγέλλουν συνδικαλιστές, σωματεία και ΓΣΣΕΕ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και το Σωματείο των Εργαζομένων της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας(ΕΑΒ), μαζί με τη ΓΣΕΕ  κατήγγειλαν την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για παραποίηση της σύμβασης εργασίας που υπέγραψε η Διοίκηση της ΕΑΒ με τους εργαζόμενους της επιχείρησης.

Παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Συνομοσπονδίας και όπως ανέφερε ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Δημήτρης Τσόκας, επί ενάμιση χρόνο το σωματείο των εργαζομένων της ΕΑΒ με τη διορισμένη διοίκηση της εταιρείας, συζητούσαν για τη συλλογική σύμβαση και κατέληξαν σε συμφωνία, την οποία υπέγραψαν. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο κ.Τσόκας, η κυβέρνηση διά των κ.κ.Τσακαλώτου και Χουλιαράκη «διορθώνουν τη σύμβαση με μπακάλικο τρόπο, με ένα στυλό χειρόγραφα και γράφουν τι θα έπρεπε να γράφει. Την επιστρέφουν και την ανεβάζουν στην ΕΡΓΑΝΗ υπογεγραμμένη».

Η σύμβαση των δύο μερών υπεγράφη στις 12-10-2017, ενώ όταν επεστράφη στους εργαζόμενους στις 25-05-2018 είχε ήδη ανέβει στο ΕΡΓΑΝΗ "διορθωμένη" όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι.

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι από τις 10-11 -2017 είχε ζητήσει συνάντηση με την κ. Αχτσιόγλου για να συζητηθεί το θέμα. Επίσης, «ζητήσαμε να δούμε τον υπουργό Οικονομικών. Αρνήθηκε. Ζητήσαμε νέα συνάντηση με ήπιας μορφής διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Οικονομικών και πάλι δεν δέχτηκε».

Το μόνο που έγινε όπως ανέφεραν ήταν μια Τριμερής με το υπουργείο Εργασίας το οποίο κατέληξε λέγοντας «κατά το πέρας των τοποθετήσεων των μερών το υπουργείο αναφορικά με το κείμενο που αναρτήθηκε στο ΕΡΓΑΝΗ έπραξε σύμφωνα με το άρθρο 5 του νόμου 1876. Θέση που θα επανεξεταστεί με δεδομένο το πρωτότυπο κείμενο της αρμόδιας υπηρεσίας και το υπουργείο δεν δύναται να επέμβει στη συλλογική αυτονομία των μερών» σύμφωνα με την Ομοσπονδία.

Όπως υποστηρίζεται όλο το διάστημα μέχρι τις 25-05-2018 γινόντουσαν συνεχείς παρεμβάσεις και καταγγελίες με νέες αιτήσεις για συνάντηση με την υπουργό Εργασίας αλλά τίποτα δεν έγινε.

Τι έλεγε η συμφωνία

Σύμφωνα με το έγγραφο που διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους η αρχική μορφή της συμφωνίας ήταν η εξής:

«Η Σύμβαση αυτή, συμπληρώνει και σε καμία περίπτωση δεν καταργεί δικαιώματα των εργαζομένων που κατοχυρώθηκαν με τις προηγούμενες ΣΣΕ, Ειδικά Πρακτικά Συμφωνίας και την πρακτική της εταιρείας όπως εγγράφως έχει διατυπωθεί».

Τι αναφέρει μετά την παρέμβαση Χουλιαράκη-Τσακαλώτου

Έπειτα από την «παρέμβαση» του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και με την υπογραφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου,όπως καταγγέλλεται διαμορφώθηκε ως εξής:

«Από την έναρξη ισχύος της παρούσας καταργούνται όλες οι ρυθμίσεις προηγούμενων Συλλογικών Συμβάσεων, εκτός των ρυθμίσεων που ρητά αναφέρονται στο επισυναπτόμενο παράρτημα,το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας, εκτός εάν τα αναφερόμενα θέματα έχουν ρυθμιστεί με νεότερες διατάξεις νόμων».

ΓΣΕΕ: Πραξικοπηματική παρέμβαση

Από τη μεριά τους οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ χρησιμοποίησαν πολύ σκληρή γλώσσα κάνοντας λόγο μια πρωτοφανή και ωμή παρέμβαση με έναν πραξικοπηματικό τρόπο στο θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε μια επιχείρηση στρατηγικής σημασίας για το δημόσιο συμφέρον και έγινε λόγος για αυταρχική διάθεση εις βάρος των εργαζομένων και της επιχείρησης.

Ο Νίκος Κιουτσούκης γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ μίλησε για καθεστωτική νοοτροπία και δήλωσε ότι "είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος που σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο μερών και αντί να γίνει αποδεκτή από το υπουργείο, διαγράφονται άρθρα της σύμβασης και προστίθεται ακροτελεύτιο άρθρο στη λογική που έχει ο υπουργός ή και η κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει παραποίηση δημοσίου εγγράφου και αυτή η παραποίηση δεν μπορεί να παραμείνει στην αφάνεια».

Από τη μεριά του ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Θανάσης Δανούσης σχολίασε ότι αν αυτό συμβαίνει σε μια επιχείρηση του δημοσίου "φανταστείτε τι θα συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα και αναρωτιόμαστε αν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να επαναφέρει την κανονικότητα στις εργασιακές σχέσεις ή αν παίζουν με τις τελευταίες δηλώσεις τους οι υπουργοί της ένα παιχνίδι εντυπώσεων».

Τέλος,οι εκπρόσωποι των εργαζομένων επισήμαναν ότι ζητούν η σύμβαση να ισχύσει ως έχει διότι είναι προϊόν μεγάλης διαβούλευσης, τόνισαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα όπως μπορούν έχοντας ήδη προχωρήσει σε αγωγή και υποστήριξαν ότι έχουν τη στήριξη των Ευρωπαικών Συνδικάτων.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
 iefimerida.gr 


Λεχαινά: Δολοφόνησαν με φόλες σκυλιά και γατιά




Με το ποσό των 1000 ευρώ επικήρυξε ο Φιλοζωικός Σύλλογος Λεχαινών τον δράστη της αποτρόπαιας επίθεσης με φόλες σε αδέσποτα σε κεντρικό σημείο της πόλης, με αποτέλεσμα να δηλητηριαστούν πέντε αδέσποτα σκυλάκια και μια γάτα.

Η νέα αυτή επίθεση με φόλες έχει σημάνει συναγερμό στα Λεχαινά, όπου η τοπική κοινωνία αναζητά τους δράστες μη έχοντας άλλο τρόπο αντίδρασης.

"Κανείς δε μιλά και κανείς δεν ξέρει τίποτα για αυτό το έγκλημα. Και όσο υπάρχει ατιμωρησία τόσο θα συνεχίζεται. Ζούμε μια παράνοια. Μόλις δουν ότι συγκεντρώνονται τέσσερα πέντε αδέσποτα μαζί αμέσως βάζουν φόλες για να τα εξολοθρεύσουν" είπε η κα Τσάγκου που κλήθηκε να δει το πρωί της Τρίτης που εντοπίστηκαν τα νεκρά ζώα περί τίνος πρόκειται. 

Ο δράστης φέρεται να χρησιμοποίησε κάποιο γεωργικό δηλητήριο το οποίο έριξε δίπλα σε μαρμάρινη βρύση.

Το ένα μετά το άλλο τα σκυλάκια και η γάτα, άρχισαν να βιώνουν τις συνέπειες της φόλας και μετά απο λίγο πέθαναν.

Να σημειώσουμε πως ο αριθμός των σκοτωμένων σκύλων με φόλα στην περιοχή έχει ξεπεράσει τα 100 στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης, ενώ είναι πολλά και τα περιστατικά κακοποίησης.


Πηγή : ilialive.gr


Τον Καρανίκα τον ενδιαφέρει μόνο ο μπάφος και θριαμβολογεί στο facebook



Ο σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργού Νίκος Καρανίκας ξέσπασε από τη χαρά για τον νόμο για την φαρμακευτική κάνναβη του και ανέβασε στον λογαριασμό του στο Facebook το σχετικό ΦΕΚ.
«Προχωράμε! Η Κάνναβη στην υπηρεσία της κοινωνίας, μακριά από δεισιδαιμονίες και αναχρονισμούς. Η Ελλάδα με τον νόμο αυτό γίνεται η βασική δύναμη επενδύσεων στην φαρμακευτική κάνναβη, στον κόσμο όλο. Ξεκινήσαμε», ήταν η ανάρτηση του κ. Καρανίκα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.


Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Νίκος Καρανίκας τοποθετείται μέσα από τα social media σχετικά με την κάνναβη. Όταν το εν λόγω νομοσχέδιο είχε εισαχθεί στη Βουλή, έγραφε: «Έγινε η αρχή! Ήταν δίκαιο έγινε πράξη!», χρησιμοποιώντας το γνωστό κυβερνητικό μότο. «Θέλει αρκετή δουλειά ακόμη για να σταματήσει η δαιμονοποίηση της κάνναβης και των χρηστών της. Η νομιμοποίηση της φαρμακευτικής χρήσης της κάνναβης θα βοηθήσει ώστε να έχουμε σωστή χρήση και αντιμετώπιση της κάνναβης».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Έτοιμοι στην κυβέρνηση να εξαπατήσουν πάλι τους Έλληνες μοιράζοντας προεκλογικό σανό




Έτοιμος ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να στήσουν νέα ξεφτιλίκια με προεκλογικές φιέστες, να ανακοινώσουν φοροελαφρύνσεις τίποτα για την τσέπη μας, παροχές ψίχουλα και ότι άλλο σκεφτούν για να εξαπατήσουν ώστε να πάμε για εκλογές.

Θα παραμυθιάσουν τους πολίτες για δήθεν "μεγάλες δυνατότητες που ανοίγονται στην ελληνική οικονομία μετά το υποτιθέμενο τέλος του Μνημονίου» και θα στοχεύσουν με παρεμβάσεις υπέρ των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων, δίνοντας ψίχουλα για να κάνουν ότι δίνουν, εάν θα δώσουν.

Δεν θα πει όμως σε κανένα πολίτη ο Αλέξης Τσίπρας ψυχρός ψεύτης, ότι έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς ότι θα συνεχίσει στη γραμμή της λιτότητας τα επόμενα χρόνια και δεν πρόκειται να διαταράξει τις σχέσεις μαζί τους, μετά το τέλος του προγράμματος.

Μέσα στα ΘΑ της απάτης που θα στήσει η κυβέρνηση για να πάει σε εκλογές θα υπάρχουν μειώσεις στο φόρο εισοδήματος, τον ΦΠΑ και τον ΕΝΦΙΑ, ενώ δεν απέκλειαν να δοθεί έκτακτο κοινωνικό μέρισμα και αυτή τη χρονιά σε χαμηλοσυνταξιούχους, που μπορεί να το παρουσιάσουν και πάλι αισχρά για δήθεν 13η σύνταξη.

Όπως γίνεται σε κάθε χώρα που κυβερνάνε ακροαριστερά καθεστώτα σχεδιάζεται να πλασαριστεί η δήθεν έξοδο από τα μνημόνια με φιέστες για την εικόνα που θα ξεκινήσουν στην Πνύκα, στις 21 Αυγούστου, παρουσία προσωπικοτήτων από το εξωτερικό, ενώ ο πρωθυπουργός σχεδιάζει και μετάβαση στο Καστελλόριζο, που έχει συνδεθεί με την απόφαση του Γ. Παπανδρέου, τον Απρίλιο του 2010, για την είσοδο της χώρας στο μηχανισμό στήριξης και την περίοδο των Μνημονίων.




Στροφή 180ο από τον Τραμπ: Αποδέχομαι το πόρισμα για τη ρωσική εμπλοκή



Στροφή 180 μοιρών πραγματοποίησε ο Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με το φλέγον ζήτημα της ρωσικής εμπλοκής στις προεδρικές εκλογές του 2016, μία ημέρα μετά τη συνάντηση κορυφής με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σε συνέχεια της σφοδρής κριτικής που δέχθηκε, διαμήνυσε ότι εμπιστεύεται και στηρίζει τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ενώ διαβεβαίωσε ότι αποδέχεται το συμπέρασμά τους.

«Υπήρξε όντως ανάμιξη της Ρωσίας κατά την προεκλογική περίοδο» επεσήμανε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι σε καμία περίπτωση αυτή δεν επηρέασε το αποτέλεσμα των εκλογών.

Χθες, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο πρόεδρο, ο Τραμπ ανέφερε ότι «πιστεύω τον Πούτιν όταν λέει ότι δεν αναμίχθηκε η Μόσχα στις αμερικανικές εκλογές του 2016».


Η συγκεκριμένη δήλωση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ, με τον πρόεδρο να δέχεται ομαδικά πυρά τόσο από το Ρεπουμπλικανικό όσο και από το Δημοκρατικό κόμμα.

Σημειώνεται ότι για την ίδια υπόθεση, η αμερικανική δικαιοσύνη έχει καταθέσει αίτημα εξέτασης 12 Ρώσων αξιωματούχων, οι οποίοι φέρεται να χάκαραν την προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον.

Εν όψει των εκλογών του 2018 για το Κογκρέσο, πάντως, ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να αποσοβηθούν τυχόν νέες προσπάθειες ανάμιξης.

Σχετικά με το περιεχόμενο της χθεσινής Συνόδου, τέλος, ο Αμερικανός πρόεδρος γνωστοποίησε ότι επί τάπητος τέθηκε η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τη Συρία, το Ισραήλ, αλλά και οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters


Ανθελληνικό παραλήρημα του ψευδομουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ



Χαρακτήρισε ως «εισβολείς» τον ελληνικό Στρατό που επιβιβάσθηκε στη Μικρά Ασία μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και «νίκη» το «σκίσιμο της Συνθήκης των Σεβρών» και την απώλεια για την Ελλάδα των εδαφών της Ανατολικής Θράκης και της περιοχής της Σμύρνης.

Σε ένα ανθελληνικό και προκλητικό, για όλους τους Έλληνες, παραλήρημα επιδόθηκε ο ψευδομουφτής Κομοτηνής και πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Μειονότητας Θράκης, Ιμπραήμ Σερήφ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του την Κυριακή 15 Ιουλίου, στο τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής.

Με αφορμή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την επέτειο των δύο χρόνων από την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα χώρα, ο ψευδομουφτής Κομοτηνής βρήκε την ευκαιρία να επιδείξει για ακόμη μια φορά τον τουρκισμό του.

Χαρακτήρισε ως «εισβολείς» τον ελληνικό Στρατό που επιβιβάσθηκε στη Μικρά Ασία μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και «νίκη» το «σκίσιμο της Συνθήκης των Σεβρών» και την απώλεια για την Ελλάδα των εδαφών της Ανατολικής Θράκης και της περιοχής της Σμύρνης.

«Εύχομαι οι πεσόντες μάρτυρες κατά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15/7 να έχουν το έλεος του Θεού και οι ήρωες ταχεία ανάρρωση. Για μια ακόμη φορά εύχομαι υπομονή και περαστικά στο τουρκικό Έθνος. Όλοι σας ξέρετε πως τα σημερινά σύνορα της Τουρκίας χαράχθηκαν με τον Βαλκανικό πόλεμο του 1912. Δύο χρόνια μετά από τον Βαλκανικό πόλεμο, το 1914 άρχισε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Μετά από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, εδάφη της σημερινής Ανατολίας κατελήφθησαν και εγκαταστάθηκαν εκεί οι εισβολείς. Αργότερα το 1920 με το σύνθημα ‘’Το Τσανάκαλε δεν περνιέται’’ υπήρξαν 250 χιλιάδες μάρτυρες και ηττήθηκαν αυτοί που θέλανε να κομματιάσουν την Ανατολία. Την μέρα εκείνη κομματιάστηκε και η Συνθήκη των Σεβρών. Φτάνοντας στο 1923, ο άνθρωπος της Ανατολίας όντας νικητής αποκόμισε μια σειρά από κέρδη.

Μετά νίκη είναι και η Συνθήκη της Λωζάνης. Νίκη είναι και το σκίσιμο της Συνθήκης των Σεβρών. Κατά την γνώμη μου έγινε προσπάθεια από κάποιους να πάρουν εκδίκηση από τους ανθρώπους εκείνους που έσκισαν την Συνθήκη των Σεβρών», δήλωσε αναλυτικά ο Ιμπραήμ Σερήφ.

Θα πρέπει σίγουρα κάποιος να ενημερώσει τον κ. Σερήφ ότι η ιστορία δεν ξεκινάει επιλεκτικά από το χρονικό σημείο που ο ίδιος επιθυμεί, ότι τα εδάφη αυτά ήταν ελληνικά από αρχαιοτάτων χρόνων και πως αν θέλει να ψάξει για «εισβολείς» θα πρέπει μάλλον να κοιτάξει κάπου αλλού.

Επιπλέον, σαν άνθρωπος του Θεού καλό είναι πιστεύουμε να φέρει στο λόγο του την αγάπη και την ειρήνη μεταξύ ανθρώπων και λαών και όχι να εξάρει τα εθνικιστικά πάθη με προκλητικές εκφράσεις.


Πηγή : fonirodopis.gr


Απολύσεις με κομματικά κριτήρια στο ΚΕΕΛΠΝΟ μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος των Εργαζομένων



Την καταγγελία της σύμβασης εργασίας τριών υπαλλήλων και του προέδρου του σωματείου εργαζόμενων του ΚΕΕΛΠΝΟ αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου, κάνοντας δεκτή την εισήγηση του προέδρου του.
Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, το Δ.Σ. έκανε δεκτή την εισήγηση του προέδρου του προχωρώντας στην καταγγελία της σύμβασης των τεσσάρων εργαζομένων.
Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για πολιτική δίωξη, με τον Σταμάτη Πουλή να προαναγγέλλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη τονίζοντας ταυτόχρονα ότι είναι «ο πρώτος πρόεδρος εργαζομένων στην Ελλάδα που απολύεται με εντολή υπουργού»

Σήμερα ολοκληρώθηκε η πολιτική μου δίωξη από το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ με εντολή του συκοφάντη Πολάκη, ΧΩΡΙΣ ΟΜΟΦΩΝΙΑ. Είμαι ο πρώτος Πρόεδρος Εργαζομένων στην Ελλάδα που απολύεται με εντολή Υπουργού και μάλιστα της Αριστεράς. Τιμή μου! Η συνέχεια στη Δικαιοσύνη... Τώρα ξεκινάμε!

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ είχε ενημερώσει ότι συζητείται η απόλυσή του από τον Οργανισμό, έπειτα από σχετικό αίτημα που απέστειλε ο Π. Πολάκης προς τη διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Σημειώνεται ότι σε ανακοίνωσή το σωματείο των εργαζομένων στον Οργανισμό αναφερόταν σε «βάναυση καταστρατήγηση του Συνδικαλιστικού Νόμου» από τον Π. Πολάκη και τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θ. Ρόζενμπεργκ, υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Πουλής έχει καταγγείλει τον Π. Πολάκη για «σκανδαλώδεις ρυθμίσεις υπέρ εργαλάβων και εκταμιεύσεις εκατομμυρίων ευρώ».
Ο κ. Πουλής είχε αναφερθεί ακόμα σε παράνομη και καταχρηστική διαδικασία και «πολιτική δίωξη με εντολή Πολάκη» την οποία έχει προαναγγείλει πολλές φορές. «Είμαστε 4 άτομα και αφορά τα 3 που δεν έδωσαν τις ψευδείς βεβαιώσεις που είχε ζητήσει ο κ. Πολάκης για να ενοχοποιήσει τον Άδωνι Γεωργιάδη. Από τον Μάρτιο του 2017 την πρώτη στιγμή που αρνηθήκαμε να εξυπηρετήσουμε πολιτικές σκοπιμότητες έχει ονομαστικά αναφερθεί από τη Βουλή στο πρόσωπό μας και έχει προαναγγείλει τις διώξεις μας, με μια διαδικασία που παραβιάζει εντελώς τα συνταγματικά μας δικαιώματα», προσέθεσε ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ.
Σημειώνεται ότι το 2013 ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ είχε κάνει αυτοψία στο Κέντρο και είχε εντοπίσει 70 εργαζόμενους, οι οποίοι πληρώνονταν από χορηγικά προγράμματα. Ο κ. Πολάκης ζήτησε από τον ίδιο και τους τρεις συναδέλφους του να βεβαιώσουν ότι 22 είχαν προσληφθεί παράτυπα από τον πρώην υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη και πληρώνοντας από το Δημόσιο. Επειδή αρνήθηκαν να το κάνουν ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ τους κατηγόρησε για ψευδή βεβαίωση.

Με εντολή Πολάκη συζητείται τώρα η απόλυσή μου στο ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ.´Ο,τι και να κάνει δεν θα με φιμώσει, τα σκάνδαλά του θα διερευνηθούν μέχρι τέλους. Τα γκούλαγκ εκεί που του περνάει! Έρχονται και άλλα...

«Κατά παραγγελία Πολάκη η απόλυσή μας»

Στη συνέχεια ο κ. Πουλής σημείωσε ότι η απόλυση τους βασίζεται στο πόρισμα της γενικής επιθεωρήτριας δημόσιας διοίκησης, Μαρίας Παπασπύρου, το οποίο έγινε κατά παραγγελία του Π. Πολάκη και αφορά τις υποτιθέμενες 22 προσλήψεις επί θητείας Αδ. Γεωργιάδης για τις οποίες οι ίδιο δεν έδωσαν ψευδείς βεβαιώσεις όπως ζήτησε ο Π. Πολάκης.

Δικηγόρος εργαζόμενων: Πρόκειται για θεσμική εκτροπή

Στο μεταξύ πληρεξούσια δικηγόρος του σωματείου, Έφη Σαλμά, και των 4 υπαλλήλων που έχουν κληθεί για ακρόαση στο Δ.Σ. του κεελπνο δήλωσε ότι αυτό που διαπιστώνει είναι ότι αποτελεί θεσμική εκτροπή να καλούνται οι υπάλληλοι για να τοποθετηθούν για το αν θα τεθούν ή όχι σε αργία και την ίδια στιγμή μέσα στην ίδια ημερήσια διάταξη να έχει τεθεί θέμα καταγγελίας της σύμβασης εργασίας τους.

«Με απλά λόγια καλούνται να ακουστούν για το αν θα μπουν ή όχι σε αργία ενώ έχει προαποφασιστεί η απόλυση τους. Είναι νομικά άτοπο παραβιάζει κάθε δικαίωμα είναι και βαθύτατα ανήθικο και θεσμικά απαράδεκτο. Θέλω να δω το συμβούλιο, να εκθέσω τις απόψεις μας και μετά θα δούμε πως θα προχωρήσουμε, επιφυλασσόμενοι για κάθε δικαίωμα μας. Δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο, δεν νοείται εμπαιγμός υπάλληλων με τη θέση τους και το ψωμί τους», τόνισε η κ. Σαλμά.



ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Ερώτηση 36 βουλευτών της ΝΔ για τα ισοδύναμα της εξάμηνης παράτασης χαμηλού ΦΠΑ σε πέντε νησιά



Nα ενημερωθεί η Βουλή σχετικά με τα ισοδύναμα 28 εκατομμυρίων ευρώ για την εξάμηνη παράταση χαμηλού ΦΠΑ σε πέντε νησιά ζητούν, με ερώτησή τους στους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, 36 βουλευτές της ΝΔ, με πρώτους υπογράφοντες τους κ.κ. Βασίλη Κικίλια, Γιώργο Κουμουτσάκο και Άδωνι Γεωργιάδη.

Οι βουλευτές αναφέρουν ότι στο πρόσφατο Eurogroup της 12ης Ιουλίου 2018, οι «θεσμοί» προκειμένου να συμφωνήσουν στην παράταση κατά έξι μήνες του χαμηλού ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου, απαίτησαν από την ελληνική κυβέρνηση την κατάθεση σχετικού ισοδύναμου. Επίσης, σημειώνουν ότι ο κ. Τσακαλώτος κατέθεσε, άμεσα, έγγραφο-πρόταση ισοδύναμου με περικοπές 28 εκατομμυρίων ευρώ από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και συγκεκριμένους κωδικούς, ως ακολούθως: Πέντε εκατ. ευρώ δαπάνες για ΝΑΤΟ, τέσσερα εκατ. ευρώ για συντήρηση αεροσκαφών και άλλου εξοπλισμού, πέντε εκατ. ευρώ από την υγειονομική περίθαλψη εργαζομένων με δημόσια ασφάλιση, δύο εκατ. ευρώ για προμήθεια φαρμακευτικού υλικού, δύο εκατ. ευρώ από πληρωμές για δαπάνες ταξιδιών του προσωπικού και δέκα εκατ. ευρώ από υποχρεώσεις σε άλλα προγράμματα εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Το εν λόγω έγγραφο, που κατατέθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup, σημειώνει ότι η εξοικονόμηση των πιστώσεων των 28 εκατ. ευρώ από συγκεκριμένους κωδικούς του προϋπολογισμού του ΥΠΕΘΑ, έγινε κατόπιν συνεργασίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με το υπουργείο Οικονομικών και θα υλοποιηθεί με την έκδοση υπουργικής απόφασης από τον υπουργό Οικονομικών» τονίζουν οι βουλευτές της ΝΔ και καταγγέλλουν ότι «αυτό αποτελεί ακόμη μία επιβεβαίωση του εμπαιγμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε βάρος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεών μας».

«Μετά από όσα έχουν ήδη πράξει με το μισθολόγιο και τα επιδόματα, αλλά και τη μη υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ για τα αναδρομικά, ο κ. Τσίπρας, σε συνεργασία με τους κ.κ. Καμμένο και Τσακαλώτο, δεν διστάζουν να περικόψουν κατά 28 εκατομμύρια ευρώ τη φαρμακευτική δαπάνη και την υγειονομική περίθαλψη των στελεχών, αλλά και τη συντήρηση των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας μας. Θέτουν έτσι σε κίνδυνο την υγεία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και την άμυνα της χώρας μέσω της διαθεσιμότητας των μέσων» επισημαίνουν οι βουλευτές της ΝΔ. Όπως προσθέτουν, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εν ενεργεία και εν αποστρατεία, είναι ουσιαστικά οι πρώτοι Έλληνες πολίτες που καταλαβαίνουν την «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια, καθώς για ακόμη μία φορά γίνονται «βορά» από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στις απαιτήσεις των «θεσμών», με σαφή κομματικά και ψηφοθηρικά κριτήρια.

Οι δύο υπουργοί καλούνται από τη ΝΔ να ενημερώσουν τη Βουλή εάν ισχύει το έγγραφο-πρόταση που κατατέθηκε στο πρόσφατο Eurogroup, με περικοπές δαπανών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ, ως ισοδύναμο στην εξάμηνη παράταση χαμηλού ΦΠΑ σε πέντε νησιά και εάν εξετάστηκε η κάλυψη του ισοδύναμου από το υπερπλεόνασμα του έτους 2018 που επικαλείται η κυβέρνηση ότι θα πετύχει, αντί της περικοπής των δαπανών του ΥΠΕΘΑ.

Επίσης, ζητούν να μάθουν γιατί, εφόσον ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει ισοδύναμα, δεν κάλυψε την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος των οδοιπορικών εξόδων και της ΚΥΑ της νυκτερινής αποζημίωσης των στελεχών του ΥΠΕΘΑ, και κυρίως εάν η κυβέρνηση μπορεί να διαβεβαιώσει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και τον ελληνικό λαό, ότι οι περικοπές των συγκεκριμένων δαπανών από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν θα επιβαρύνουν την υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν θα επηρεάσουν αρνητικά τη διαθεσιμότητα κρίσιμων οπλικών συστημάτων.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Λοβέρδος: Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ... κατσαπλιάδες γεννήθηκαν, κατσαπλιάδες θα αποβιώσουν πολιτικά



Μεγάλη κόντρα του βουλευτή και πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Θανάση Καρτερό.

Κόντρα μεταξύ του πρωθυπουργικού συμβούλου Θανάση Καρτερού και του Ανδρέα Λοβέρδου προέκυψε με αφορμή τον χαρακτηρισμό «θεσμικοί κατσαπλιάδες» που χρησιμοποίησε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για να περιγράψει τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού σε σημερινό του άρθρο στην «Αυγή» επιτέθηκε στον Ανδρέα Λοβέρδο, υποστηρίζοντας πως μεταχειρίζεται εμφυλιοπολεμικούς όρους προκειμένου να επιτεθεί στην κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο κ. Λοβέρδος σημειώνει: «Ο Θανάσης Καρτερός, νυν επίσημη πένα (μολύβι, στυλό, πλήκτρο, κονδυλοφόρος) του Μαξίμου, έσπευσε να ξιφουλκήσει εναντίον μου για τον όρο «θεσμικοί κατσαπλιάδες» που χρησιμοποίησα στη Βουλή των Ελλήνων, προκειμένου να περιγράψω τη συμπεριφορά της κυβέρνησης στο θέμα του Νομοσχεδίου "Κλεισθένης". Κι επειδή δεν μπορούσε να επιχειρηματολογήσει επί της ουσίας, κατέφυγε ατυχώς σε συνειρμούς, παραβολές και συνηχήσεις σχετικές με την εμφυλιακή περίοδο.

Χρησιμοποίησα το συγκεκριμένο όρο στη Βουλή και είχα καταστήσει σαφές και καθ΄υποφοράν, επειδή ήμουν προετοιμασμένος για εναντίον μου επιθέσεις, ότι ο όρος «θεσμικοί κατσαπλιάδες» αναφερόταν στο απίστευτο και απύθμενο νομοθετικό αλλαλούμ-πλιάτσικο της Αυτοδιοίκησης από τον «Κλεισθένη». Και με την έννοια αυτή δεν αδίκησα κανέναν γιατί είχα αποσαφηνήσει πλήρως ότι κατσαπλιάς σημαίνει άρπαγας και μάλιστα με την χρήση ακατάστατης βίας. Αντιγράφω από τα επίσημα πρακτικά της Βουλής τα όσα είπα : «… Αλλά η μεθόδευση επιτρέπει έναν σκληρό χαρακτηρισμό. Πολύ σκληρό χαρακτηρισμό. Αυτά τα πράγματα, κύριε Πρόεδρε, τα κάνουν θεσμικοί κατσαπλιάδες. Και κατσαπλιάς σημαίνει άρπαγας με ακατάστατη βία. Δεν σημαίνει τίποτε άλλο. Άρπαγας με ακατάστατη βία…».

Ο ανωτέρω χαρακτηρισμός είναι αλήθεια πως στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και την κυβέρνησή τους ταιριάζει γάντι. Χτυπούν άτσαλα, ανενδοίαστα, αδίστακτα ό,τι βρουν μπροστά τους. Αφήνω τα προχθεσινά, δηλαδή την περίοδο 2010-2016. Αυτά θα τα βρουν μπροστά τους στις επόμενες εκλογές. Μένω στα χθεσινά. Επιχειρηματολογούσαν επί μήνες για την αναγκαιότητα να διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019. Λόγια, λόγια, λόγια!!! Και ξαφνικά μέσα σε δυο-τρεις ώρες οι ίδιοι άνθρωποι επιχειρηματολογούσαν πως οι δημοτικές εκλογές πρέπει να γίνουν τον Μάιο... Λόγια, λόγια, λόγια... Και σε λίγες ώρες άλλαξαν τις εβδομάδες του Μαΐου. Κι άλλα λόγια... Συν την ψευδο-αναλογική της διάλυσης των δήμων κοκ. 

Δυστυχώς γι' αυτόν, ο Θ.Καρτερός έχει άχαρη δουλειά να κάνει. Το μαύρο άσπρο δεν γίνεται. Ούτε η επίκληση μιας παλαιάς πολιτικής ταυτότητας τους σώζει. Περί Αριστεράς δηλαδή και λοιπών δήθεν καθαρτηρίων τίτλων. ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ γεννήθηκαν πολιτικά, ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πολιτικώς θα αποβιώσουν».

Να σημειωθεί οτι ο κ Καρτερός στο άρθρο του επισημαίνει μεταξυ αλλων «Ο κ Καρτερός σε σημερινό του άρθρο στην «Αυγη» αναφέρει πως η λέξη «κατσαπλιάς» έχει βαρύ εμφυλιοπολεμικό φορτίο για να υποστηρίξει «Η αλήθεια να λέγεται. Την πολιτικά ορθή λέξη, από την άποψη της επικοινωνιακής αγριότητας των ορκισμένων εχθρών της Αριστεράς, την ξεστόμισε ο Λοβέρδος: Κατσαπλιάδες! Πρόσθεσε, μπροστά, βέβαια, το θεσμικοί, αλλά τι να σου κάνει ένα χλωμό επίθετο, όπως αυτό; Εκείνο που μένει είναι οι γενειοφόροι, αδίσταχτοι, αιμοσταγείς μέχρι κονσερβοκούτι, εχθροί της πατρίδας, της θρησκείας και της οικογένειας. Τότε και τώρα. Οι κατσαπλιάδες».

Χρήστος Μπόκας
Πηγή : protothema.gr


Airbnb: Εφοριακοί με «ψεύτικες ταυτότητες» για αδήλωτα εισοδήματα μισθώσεων



Εξαιτίας της αδυναμίας –προς το παρόν– διασταύρωσης των στοιχείων, οι εφοριακοί προσποιούνται τους πελάτες για να διαπιστώσουν εάν θα δηλώσουν τα εισοδήματα αυτά στην εφορία

Μέχρι και «ψεύτικες ταυτότητες» υιοθετούν δίκην κατασκόπου οι εφοριακοί στο πλαίσιο φορολογικών ελέγχων για τον εντοπισμό φορολογουμένων που έχουν εισόδημα από μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb.

Εξαιτίας της αδυναμίας –προς το παρόν– διασταύρωσης των στοιχείων, οι εφοριακοί προσποιούνται τους πελάτες για να διαπιστώσουν εάν θα δηλώσουν τα εισοδήματα αυτά στην εφορία. Στην παρούσα φάση, οι έλεγχοι βασίζονται στα εμβάσματα που κατατίθενται από τις εταιρείες Airbnb, Booking, HomeAway κ.λπ. Στη συνέχεια, με την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ θα ελέγχεται εάν τα ποσά που υποχρεούνται να δηλώσουν είναι σε συνάφεια με τα ποσά που τους έχουν κατατεθεί. Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται αναντιστοιχία θα επιβάλλονται πρόστιμα έως και 5.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι όλες οι συμβάσεις που έχουν συναφθεί από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά, θα πρέπει να δηλωθούν υποχρεωτικά.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εταιρείες, όπως η Airbnb, είχαν αρνηθεί στο παρελθόν να δώσουν στο ελληνικό Δημόσιο περισσότερα στοιχεία από αυτά που υπάρχουν ήδη αναρτημένα στο Διαδίκτυο, καθώς πρόκειται για πελάτες της με τους οποίους έχουν συνάψει συμφωνίες. Είχαν μάλιστα επικαλεστεί το απόρρητο των πελατών τους και τον σεβασμό στην ιδιωτικότητά τους. Άλλωστε, ο εντοπισμός της φοροδιαφυγής είναι κάτι το οποίο πρέπει να αποδείξει η φορολογική διοίκηση και όχι οι εταιρείες. 

Στο μεταξύ τις επόμενες μέρες θα «ανοίξει» η ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας όλοι όσοι ενοικιάζουν ακίνητα μέσω της πλατφόρμας Airbnb θα καλούνται να δηλώσουν τις κατοικίες που ενοικιάζουν, σε ποιον τις ενοικιάζουν και για πόσο χρονικό διάστημα.

Τη Δευτέρα πάντως, παρέμβαση για τη λειτουργία του Airbnb πραγματοποίησε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει σε περιορισμό της λειτουργίας της πλατφόρμας, εκτός εάν προβεί σε σειρά αλλαγών των όρων λειτουργίας της.


Πηγή: skai.gr


4.000 επιχειρήσεις καλούνται να κατοχυρώσουν το brand name "Μακεδονία"



Του Χάρη Φλουδόπουλου

Είναι γνωστό ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας των Πρεσπών, προβλέπεται η δημιουργία επιτροπής που θα εξετάσει ζητήματα που άπτονται των εταιρικών ταυτοτήτων και του brand name εταιρειών που χρησιμοποιούν τον όρο "Μακεδονία" τόσο από την Ελλάδα όσο και από τη γειτονική χώρα. 

Η συγκεκριμένη πρόβλεψη ωστόσο δεν καλύπτει τα κενά και την ολιγωρία που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια από πλευράς ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες παράλληλα με τη διμερή επιτροπή, καλούνται να κάνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να διαφυλάξουν το brand name τους. Όπως αποκάλυψε σήμερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Αθ. Σαββάκης, στο πλαίσιο συνάντησης με εκπροσώπους του Tύπου, οι περίπου 4.000 επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία είτε στην εταιρική τους ταυτότητα είτε σε προϊόντα τους θα πρέπει μέχρις ότου ξεκινήσει η διαδικασία της επιτροπής να κινηθούν άμεσα και να κατοχυρώσουν διεθνώς την επωνυμία τους. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως είπε ο κ. Σαββάκης, καμία ελληνική εταιρεία δεν έχει κατοχυρώσει το μακεδονικό brand name στον μεγαλύτερο οργανισμό στον κόσμο στη Γενεύη, όταν αυτό έχει γίνει από 2 Σκοπιανές επιχειρήσεις, ενώ στο ευρωπαϊκό μητρώο στο Αλικάντε έχουν καταχωριστεί μόλις 24 ελληνικές εταιρείες που χρησιμοποιούν την ονομασία προέλευσης ή την επωνυμία Μακεδονία. 

Οι επιχειρήσεις αυτές θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη καθώς η κατοχύρωση κοστίζει 2 χιλιάδες ευρώ στο Αλικάντε και τέσσερις φορές περισσότερο στη Γενεύη. Γι' αυτό άλλωστε αρκετές εταιρείες είχαν μέχρι σήμερα ολιγωρήσει ή απλά είχαν περιοριστεί στην κατοχύρωση της ονομασίας τους ή των προϊόντων τους σε μεμονωμένες αγορές όπου δραστηριοποιούνται. 

Επί της ουσίας της συμφωνίας των Πρεσπών, πάντως ο κ. Σαββάκης απέφυγε να τοποθετηθεί και περιορίστηκε να τονίσει ότι η θέση του ΣΒΒΕ είναι ότι σε καθαρά επιχειρηματικό επίπεδο ήταν ανάγκη να υπάρξει λύση του Σκοπιανού, καθώς η εκκρεμότητα είχε κοστίσει στις επιχειρήσεις της Β. Ελλάδος. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τόσο τα ΕΛΠΕ και τον αγωγό που έχει περάσει σε αχρηστία ενώ η ελληνική εταιρεία θα μπορούσε να έχει πολύ μεγαλύτερη διείσδυση στην εκεί αγορά, όσο και άλλες εταιρείες τροφίμων που αναγκάζονται να εξάγουν προϊόντα κυρίως τρόφιμα, στη γειτονική χώρα ως ... αλβανικά. 

Κοινωνικός εταίρος

Πάντως η συμφωνία για το Σκοπιανό δεν ήταν το μόνο θέμα της συζήτησης του κ. Σαββάκη με τους δημοσιογράφους, καθώς ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ σχολίασε την ανάδειξη του συνδέσμου των βιομηχανιών της βορείου Ελλάδος ως κοινωνικού εταίρου. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα το οποίο ικανοποιήθηκε πέρυσι το φθινόπωρο από τον πρωθυπουργό και δεν συνδέεται με οποιαδήποτε άλλη τοποθέτηση του συνδέσμου, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ.

Ο ίδιος απέδωσε το αίτημα του συνδέσμου που κατατέθηκε για πρώτη φορά επισήμως το 2015 επί προεδρίας Μυλωνά σε δύο κυρίως λόγους: ο πρώτος αφορά στο ότι μέχρι πρόσφατα, σύμφωνα με τον κ. Σαββάκη, η βιομηχανία δεν αποτελούσε προτεραιότητα για τον ΣΕΒ. Τα τελευταία χρόνια έγινε μια στροφή και είναι θετικό το ότι βάζουν πλέον ψηλά στην ατζέντα τη βιομηχανία, είπε προσθέτοντας ωστόσο ότι ένα κομμάτι της εξειδίκευσης δεν καλύπτεται. Ο κ. Σαββάκης, επανέλαβε συχνά ότι ο ΣΒΒΕ είναι καθαρά βιομηχανικός σύνδεσμος στον οποίο αυξημένα δικαιώματα έχουν μόνο οι μεταποιητικές επιχειρήσεις, ενώ επικαλέστηκε στοιχεία ότι τα 381 μέλη του ΣΒΒΕ αντιπροσωπεύουν το 12 με 15% του βιομηχανικού ΑΕΠ της χώρας.

Ο δεύτερος λόγος για το αίτημα του ΣΒΒΕ που σύμφωνα με τον κ. Σαββάκη αποτελεί και την πρόστιθέμενη αξία του συνδέσμου είναι η περιφερειακή του διάσταση και το γεγονός ότι στο παρελθόν έχει αναδείξει θέματα και προβλήματα της παραγωγής στην περιφέρεια. Μάλιστα ο ίδιος ανέφερε ότι πρωτοβουλίες και προτάσεις του ΣΒΒΕ είχαν συγκεκριμένα αποτελέσματα σε αυτήν την κατεύθυνση όπως για οι ποσοστώσεις του αναπτυξιακού για την περιφέρεια αλλά και η δημιουργία υπηρεσίας εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη κλπ. 

Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ απέφυγε να μιλήσει για διάσταση απόψεων με τον ΣΕΒ και περιορίστηκε να σημειώσει ότι η παρουσία του συνδέσμου της Β. Ελλάδας στους κοινωνικούς εταίρους θα βοηθήσει στο να υπάρξει μεγαλύτερη πολυφωνία. 

Ωστόσο ο ίδιος έδωσε το στίγμα διαφοροποίησης σε ζητήματα όπως ο κατώτατος μισθός, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο ΣΒΒΕ είναι υπέρ της αύξησής του, υπό τον όρο ότι θα υπάρξει μείωση του μη μισθολογικού κόστους. 

Τέλος ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση έχει κάνει κάτι περισσότερο για τις επιχειρήσεις της Β. Ελλάδος σε σχέση με τις προηγούμενες, τόνισε ότι κάθε κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει διαφορετικές κρίσεις και προβλήματα, πρόσθεσε ωστόσο ότι τουλάχιστον επικοινωνιακά έχει δώσει μεγαλύτερη σημασία και υπήρχε πάντα ανοιχτός δίαυλος με τις επιχειρήσεις της Μακεδονίας. 


Πηγή : capital.gr