Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που ειδικευόταν στην παρασκευή και διακίνηση λαθραίων καπνικών προϊόντων


Η μεθοδική έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας της Ελληνικής Αστυνομίας, είχε σαν αποτέλεσμα να διακριβωθεί πλήρως η δράση ενός δομημένου εγκληματικού δικτύου, τα μέλη του οποίου δραστηριοποιούνταν στη συστηματική παρασκευή και διακίνηση λαθραίων καπνικών προϊόντων, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό.

Ο απολογισμός της επιχείρησης είναι (18) συλληφθέντες αλλοδαποί, ηλικίας από 21 έως 82 ετών, μεταξύ των οποίων και οι «υπεύθυνοι» της οργάνωσης, ενώ για την ίδια υπόθεση ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται ακόμη (3) άτομα.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, παραβάσεις του εθνικού τελωνειακού κώδικα, του νόμου για την κύρωση κώδικα φόρου προστιθέμενης αξίας, ήτοι λαθρεμπορία βιομηχανοποιημένων καπνών, των οποίων οι δασμοί, φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις που στερήθηκε το Δημόσιο υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ, καθώς και για παραβάσεις του νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα – προανάκριση, που βασίστηκε στη συνδυαστική μελέτη και ανάλυση στοιχείων και δεδομένων, προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούταν σε διεθνικό επίπεδο.

Σκοπός της ήταν η παρασκευή τσιγάρων με επιγραφές διάφορων επώνυμων εταιρειών, τα οποία διακινούσαν λαθραία στη χώρα μας και στο εξωτερικό, αποφεύγοντας την πληρωμή των αναλογούντων δασμών και φόρων, προκειμένου να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος.

Αναλυτικότερα διαπιστώθηκε ότι οι συλληφθέντες, για την επίτευξη του εγκληματικού τους σκοπού, διατηρούσαν στην περιοχή του Κορωπίου αποθήκες τις οποίες είχαν μετατρέψει σε πλήρως εξοπλισμένα εργοστάσια, για την επεξεργασία του καπνού και για την παρασκευή σιγαρέτων.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών αποκαλύφθηκαν :

πλήρης υποστηρικτικός μηχανισμός για τις δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης, με κτιριακές εγκαταστάσεις, εργοστάσιο παραγωγής, αποθηκευτικούς χώρους και χώρους στάθμευσης και μεταφόρτωσης και μηχανολογικός εξοπλισμός, για την παραγωγή των λαθραίων τσιγάρων συνιστά κυριολεκτικά ολοκληρωμένη γραμμή επεξεργασίας , τυποποίησης και συσκευασίας τέτοιων προϊόντων.

Χαρακτηριστικό της οργανωμένης δράσης και του επαγγελματικού τρόπου λειτουργίας της οργάνωσης είναι ότι προκειμένου να μην γίνεται αντιληπτή η δραστηριότητα της από τις διωκτικές Αρχές, δρούσε ως εξής :

τα προς εξαγωγή πακέτα τσιγάρων ήταν αποθηκευμένα σε πακέτα που ανέγραφαν ότι περιέχουν διάφορα είδη ζαχαρωτών, όμοια σε μέγεθος και σχήμα με πραγματικά πακέτα τσιγάρων, περιμετρικά των τοίχων των εγκαταστάσεων – αποθηκών που χρησιμοποιούσαν ως εργαστήρια, είχαν τοποθετήσει ειδικά στρώματα μόνωσης, ώστε να μην ακούγεται θόρυβος από τη λειτουργία των μηχανημάτων, ενώ οι χώροι παραγωγής και αποθήκευσης που χρησιμοποιούσε η οργάνωση βρίσκονταν σε δυσπρόσιτο σημείο, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την επιτήρηση αυτών.



Στην κατοχή τους, καθώς και στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε αποθήκες – εργοστάσια και οικίες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

Στην πρώτη εγκατάσταση (αποθήκη-εργαστήριο) κατασχέθηκαν :

μηχανολογική εγκατάσταση για την επεξεργασία καπνού, η οποία αποτελείται από δύο επιμέρους μονάδες συνδεδεμένες μεταξύ τους,
μονάδα υποδοχής και κοπής ακατέργαστου καπνού
μονάδα ανάδευσης και εξαγωγής καπνού,
(105.900) τσιγάρα διάφορων επώνυμων εταιρειών,
(9.500) φύλλα ακατέργαστου καπνού,
(3.550) κιλά περίπου επεξεργασμένο καπνό,
πλήθος υλικών τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τσιγάρων,
μεταλλική δεξαμενή για την ανάδευση καπνού.



Στην δεύτερη εγκατάσταση (αποθήκη-εργαστήριο), κατασχέθηκαν:

μηχανή παρασκευής τσιγάρων,
μηχανή συσκευασίας τσιγάρων,
μηχάνημα απορρόφησης διπλού συλλέκτη μάρκας
μηχανή φιλτραρίσματος καπνού.
(879.940) τσιγάρα διαφόρων επώνυμων εταιρειών,
(2.000) κιλά περίπου χύμα επεξεργασμένου καπνού,
(6.509.000) φίλτρα για την παρασκευή τσιγάρων,
(117) δοχεία με κόλλα για την παρασκευή τσιγάρων και πλήθος υλικών τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τσιγάρων.

Από τον περιβάλλοντα χώρο κατασχέθηκαν:

κοντέινερ με (5.700.000) τσιγάρα,
κοντέινερ με (3.450.000) φίλτρα τσιγάρων,
κοντέινερ με πλήθος μονωτικών υλικών που χρησιμοποιούνταν στους τοίχους των αποθηκών μόνωση
(2) κλάρκ και (2) αυτοκίνητα.

Επιπλέον εντός κοντέινερ βρέθηκαν αντικείμενα για τα οποία κλήθηκε υπάλληλος της Εφορείας Αρχαιοτήτων ανατολικής Αττικής και διαπίστωσε ότι πρόκειται για αγγεία - ολόκληρα και θραύσματα - τα οποία χρονολογούνται από το 2.000 Π.Χ.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες των συλληφθέντων βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

μηχανικό εξάρτημα για παραγωγή τσιγάρων και ζυγαριά ακριβείας,
πλήθος πακέτων τσιγάρων στερούμενων ταινίας ειδικού φόρου κατανάλωσης, (2.340) ευρώ και (1.200) Γρίβνα Ουκρανίας,
(2) φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και μονάδα αποθήκευσης USB πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων με τηλέφωνα και μάρκες τσιγάρων, πλήθος κινητών τηλεφώνων, καθώς και οδηγίες χρήσεως για συναρμολόγηση και λειτουργία μηχανημάτων παρασκευής τσιγάρων.

Η δραστηριότητα της οργάνωσης στερούσε το Δημόσιο από σημαντικά έσοδα καθώς μόνο τα (16) εκατομμύρια φίλτρα και βιομηχανοποιημένα τσιγάρα, καθώς και οι (5) τόνοι και (450) κιλά επεξεργασμένου καπνού που προοριζόταν για την κατασκευή τσιγάρων, αντιστοιχούν σε δασμούς και φόρους που ξεπερνούν τα (2,5) εκατομμύρια ευρώ.

Τα κατασχεθέντα πακέτα τσιγάρων, καπνού και των άλλων χύμα καπνικών ειδών, θα παραδοθούν προς φύλαξη στη Διεύθυνση Ελέγχου Τελωνείων του Υπουργείο Οικονομικών για την επιβολή των αναλογούντων δασμών και λοιπών φόρων.

Οι συλληφθέντες με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του οδηγούνται στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.






















Η ΕΡΤ στο πλευρό του ηγέτη των Podemos για τη βίλα με την πισίνα




Επί 5 λεπτά η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στη Μαδρίτη δικαιολογούσε τον Πάμπλο Ιγκλέσιας, στη νέα μεσημεριανή εκπομπή του Κώστα Αρβανίτη.

Η δημοσιογράφος είχε γράψει αρχικά στο προσωπικό της προφίλ στο facebook τις ενστάσεις της για τον θόρυβο που προκάλεσε η αγορά της βίλας.

Ανάμεσα στα επιχειρήματα που παρέθεσε ήταν και το ότι είναι απολύτως σύνηθες στη Μαδρίτη ένα σπίτι να έχει πισίνα, ότι τα ακίνητα είναι ακριβά στην Ισπανία, ότι δεν το έκλεψε αλλά πήρε στεγαστικό!

Τα ίδια επανέλαβε σήμερα στην ΕΡΤ.


Δείτε το βίντεο:



Πηγή : omadaalithias.gr


Ο δουλέμπορος που δήλωνε εκδότης και συναντούσε υπουργούς


Ο 52χρονος ομογενής από τη Γεωργία γνώριζε πολύ καλά πώς να παίζει το επικοινωνιακό παιχνίδι και να παρουσιάζεται ως επιχειρηματίας με έφεση στη θρησκεία.

Παρουσιαζόταν ως εκδότης παγκόσμιας εφημερίδας για τους Ποντίους, δήλωνε πρόεδρος ενός συλλόγου που οργάνωνε ταξίδια θρησκευτικού τουρισμού σε μοναστήρια της χώρας, συναντούσε υπουργούς, βουλευτές και άλλους παράγοντες...

Τελικά, συνελήφθη και προφυλακίστηκε ως ο εγκέφαλος μιας εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε παράνομα αλλοδαπούς μετανάστες από την Ελλάδα στην Ιταλία έναντι 4000 ευρώ το “κεφάλι” ενώ διέθετε και πολυτελή θαλαμηγό με σημαία Τουρκίας για τα παράνομα ταξίδια. Πρόκειται για τον 52χρονο με το ψευδώνυμο Zoras Baron. Γεννημένος το 1966 στο Σοχούμι της Γεωργίας, μόνιμος κάτοικος των νοτίων προαστίων με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και ικανότητες να προσεγγίζει πολιτικά πρόσωπα και επιχειρηματίες προκειμένου να “χτίζει” το κοινωνικό του status που φρόντιζε να επιδεικνύει στο προφίλ του στο Facebook. 

Μέσα από τη δικογραφία που παρουσιάζει το ΘΕΜΑ, αποκαλύπτεται όλη η δράση της συμμορίας που εκμεταλλευόταν τον πόνο και τη δυστυχία ταλαίπωρων μεταναστών για να τσεπώνει χιλιάδες ευρώ και τα μέλη της να ζουν πολυτελώς με ακριβά αυτοκίνητα, σκάφη και ωραίες γυναίκες. Η Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού Σώματος σε συνεργασία με τα βατράχια της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών (Μ.Υ.Α) κατάφεραν να εκμεταλλευτούν την πληροφορία που τους έδωσε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, να προχωρήσουν την έρευνα και με μια κινηματογραφική επιχείρηση να συλλάβουν επτά μέλη του κυκλώματος, και να κατασχέσουν τη θαλαμηγό Ιmren 1, στο εσωτερικό της οποίας ήταν στοιβαγμένοι 38 αλλοδαποί μετανάστες ανάμεσα στους οποίους και παιδιά. 

Δήλωνε εκδότης και συναντούσε υπουργούς

Μετά την πληροφορία που έφθασε από την ΕΥΠ οι αξιωματικοί της Ασφάλειας του Λιμενικού, κατάφεραν στις 10 Μαΐου να εντοπίσουν τη θαλαμηγό με την ονομασία Imren 1 στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ακρωτηρίου Γέρακα της Ζακύνθου και του Κατάκολου Ηλείας μέσα στην οποία βρήκαν τους παράνομους μετανάστες. Στη συνέχεια, με παράλληλες επιχειρήσεις σε σημεία της Αττικής και της Αχαίας κατάφεραν να συλλάβουν συνολικά επτά άτομα, ανάμεσα τους και τον “διευθυντή” της οργάνωσης τον επονομαζόμενο και Zoras Baron. Οι λιμενικοί, αποδίδουν στον συγκεκριμένο τον ρόλο του αρχηγού, κάτι που ο ίδιος, στην απολογία του αρνείται παρουσιάζοντας μια τελείως διαφορετική εκδοχή των πραγμάτων. “Θεωρώ ότι η εμπλοκή μου στην υπόθεση οφείλεται στην κακιά στιγμή, διότι εγώ επικοινωνούσα με τον Λ.Σ (σ.σ αναφέρεται στον υπαρχηγό της συμμορίας) για την εξαγωγή φραουλών. Με τον συγκεκριμένο μιλούσα στο τηλέφωνο ποντιακά, σπάνια ελληνικά και ρωσικά. Εγώ ασχολούμαι με τη δημοσιογραφία και τον θρησκευτικό τουρισμό και αποκηρύσσω όλες τις πράξεις που έκαναν αυτοί οι άνθρωποι”, είπε στην απολογία του ο Zoras Baron. Μάλιστα, ξεκινώντας να μιλάει στον ανακριτή, περιέγραψε με λίγες λέξεις τον εαυτό του: “Είμαι εκδότης της εφημερίδας, Ένωση Ποντίων, παγκόσμιας κυκλοφορίας, είμαι πρόεδρος του συλλόγου Αγία Ματρώνα που οργανώνει ταξίδια θρησκευτικού τουρισμού, σε μοναστήρια σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Το κέντρο των δραστηριοτήτων μου είναι στην Καλλιθέα, οδός (σ.σ αναφέρεται η διεύθυνση). Εγώ μένω στην Αργυρούπολη και σχεδόν καθημερινά πηγαίνω στο ξενοδοχείο Όασις, στη Γλυφάδα, στη Λεωφόρο Ποσειδώνος. Πηγαίνω εκεί και κλείνω δωμάτια και μεταφέρω τους τουρίστες και κάνω τα ραντεβού μου”. 

Η αλήθεια είναι όπως λένε στην πιάτσα αυτοί που γνωρίζουν ότι ο 52χρονος ομογενής από τη Γεωργία, γνώριζε πολύ καλά πως να παίζει το επικοινωνιακό παιχνίδι και να παρουσιάζεται ως επιχειρηματίας με έφεση στη θρησκεία. Το προσωπείο αυτό το συντηρούσε με συνεχείς αναρτήσεις στο Facebook και φωτογραφίες με σημαίνοντα πρόσωπα του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου. Φυσικά κανείς δεν γνώριζε πως πίσω από τον επιχειρηματία, σύμφωνα με τη δικογραφία, κρυβόταν ένας σκληρός δουλέμπορος. Μάλιστα ανάμεσα στις δεκάδες φωτογραφίες που έχει ανεβάσει στο Facebook σε περίοπτη θέση φιγουράρουν δύο καρέ σε διαφορετικό χρόνο, μέσα στο γραφείο του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή. Του πολιτικού προϊστάμενου δηλαδή της υπηρεσίας που του πέρασε χειροπέδες και τον οδήγησε προσωρινά στη φυλακή. Βέβαια, κανείς δεν γνωρίζει πως κατάφερνε να πλησιάζει και να κλείνει ραντεβού με τον υπουργό, εκμεταλλευόμενος πιθανότατα την ιδιότητα ως εκδότης και πρόεδρος θρησκευτικού συλλόγου. 

Οι αξιωματικοί της Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού (ΔΙ.ΔΙ.ΝΑ.Λ) κατάφεραν να τους παγιδέψουν και να ακούν όλες τις συνομιλίες τους. Ο Zoras Baron για κάθε έναν συγκατηγορούμενο του είχε και μια δικαιολογία για τις επαφές μαζί του. “Τον Λ.Σ (σ.σ αναφέρεται στον υπαρχηγό του κυκλώματος )τον γνωρίζω από μικρό παιδί. Όταν αποφυλακίστηκε, ήρθε και με βρήκε, γιατί αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και για να τον βοηθήσω, τον πήγα στο Άγιο Όρος, στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονος. Έτσι ξεκινήσαμε πάλι να έχουμε κοινωνικές επαφές, ερχόταν να με βρει στο ξενοδοχείο Όασις, μου έλεγε τα προβλήματα που αντιμετώπιζε, λόγω όσων είχε περάσει στη ζωr1 του και τον είχαν κάνει να έχει τάσεις αυτοκτονίας. Επειδή έχω πελάτες από Ρωσία, που έκαναν εμπόριο φρούτων στη Ρωσία, ζήτησα από τον Λεωνίδα να μου βρει οδηγούς φορτηγών, ώστε να μεταφέρουμε τα φρούτα, π.χ. φράουλες, από την Ελλάδα στα Σκόπια, λόγω του εμπάργκο και από εκεί θα τα έπαιρναν οι Ρώσοι για να τα μεταφέρουν στη Ρωσία. Ο Λ.Σ μπορούσε να βρει οδηγούς, διότι μένει στον Ασπρόπυργο, όπου μένουν πολλοί Πόντιοι, άνεργοι και ήθελαν δουλειά. Ο Λ.Σ πράγματι βρήκε ανθρώπους, όμως ο Ρώσος με τον οποίο εγώ είχα κάνει συμφωνία, με κορόιδευε, για τρεις εβδομάδες και τελικά δεν έγινε η δουλειά”. 




Σφαίρες, όπλα και ρευστό 

Όπως αναφέρεται στη δικογραφία: “Από την έρευνα και τις αναλύσεις στοιχείων, προκύπτει ότι οι επτά συλληφθέντες εκτός από την επικείμενη παράνομη μεταφορά με το σκάφος Imren1, ασχολούνταν σφόδρα και με άλλες παράνομες δραστηριότητες όπως λαθρεμπόριο τσιγάρων κ.λ.π. Συνομιλούν συνωμοτικά με αριθμούς κινητών που δεν είναι δηλωμένοι στο όνομα τους. [....]. Η θαλαμηγός Imren 1, κατέπλευσε στον λιμένα Νεάπολης Βοιών, στις 8 Μαρτίου με καπετάνιο (σ.σ αναφέρεται σε συγκεκριμένο πρόσωπο) και επιβαίνοντα (σ.σ αναφέρει το όνομα) ο οποίος ήταν πάντα δίπλα στο σκάφος, σε κάθε ενέργεια που γινόταν ώστε να ετοιμαστεί για το επικείμενο δρομολόγιο. [...]. Για όλες τις ενέργειες που γίνονταν ενημερωνόταν ο αρχηγός, ο οποίος εκτός από τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις έκανε συναντήσεις σε ξενοδοχείο της Γλυφάδας και σε καφετέρια του Ασπροπύργου με άτομα εκτός της φερόμενης οργάνωσης με σκοπό να ετοιμαστεί το σκάφος για το δρομολόγιο και τη μεταφορά παράτυπων μεταναστών”. 

Από την επιχείρηση του κλιμακίου της ΔΙ.ΔΙ.ΝΑ.Λ του Λιμενικού και των βατραχανθρώπων της ΜΥΑ, στα σπίτια των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο πιστόλια, σφαίρες, μαχαίρια και σιδηρογροθιές, κροτίδες, μια κλεμμένη μηχανή, 9 κινητά τηλέφωνα, 29 κάρτες Sim και 27.400 ευρώ. Όπως επίσης φορητοί υπολογιστές, συστήματα εντοπισμού GPS τα οποία έχουν σταλεί στα εργαστήρια και εξετάζονται εξονυχιστικά προκειμένου οι αξιωματικοί του Λιμενικού να διαπιστώσουν τις επαφές του κυκλώματος και τις περίεργες διαδρομές της οργάνωσης. Και οι επτά συλληφθέντες μετά την απολογία τους στον ανακριτή προφυλακίστηκαν ενώ ο συνήγορος δύο εκ των συλληφθέντων κ. Δημήτριος Γκαβέλας μιλώντας στο ΘΕΜΑ τονίζει πως “Η αποδιδόμενη κατηγορία στηρίζεται αποδεικτικά σε καταγεγραμμένες συνομιλίες των εμπλεκομένων προσώπων. Οι εντολείς μου κατηγορήθηκαν παρεμπιπτόντως καθώς ουδεμία πληροφορία είχε παρασχεθεί για το πρόσωπο τους και με βάση προανακριτική εικασία που θεωρώ αβάσιμη. Οι συνομιλίες τους δεν σχετίζονται με τις ερευνημένες πράξεις και δε μπορούν να αξιολογηθούν ποινικά. στο παρόν δικονομικό στάδιο όσοι πραγματικά ενέχονται σε παράνομη δραστηριότητα έχουν ήδη ομολογήσει”.


Δημήτρης Πώποτας, Aρια Καλύβα
Πηγή : protothema.gr


ΕΛΤΑ: Απέδωσαν 22,5 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ



Ποσό ύψους 22, 5 εκατ. ευρώ απέδωσαν τα ΕΛΤΑ στη ΔΕΗ αναφορικά με το ζήτημα των λογαριασμών καταναλωτών οι οποίοι είχαν αποπληρωθεί μέσω Ελληνικών Ταχυδρομείων, ενώ δρομολογείται μία ακόμη πληρωμή αντίστοιχου ποσού εντός δεκαημέρου.

Τα χρήματα αυτά, προήλθαν, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, από μέρος οφειλών του Δημοσίου προς τα ΕΛΤΑ, αποτελούν δηλαδή τμήμα των χρημάτων που δικαιούνται τα Ελληνικά Ταχυδρομεία από το 2013 έως το 2014, ως αποζημίωση της καθολικής υπηρεσίας που επιτελούν και δεν ήταν μια ενίσχυση που δόθηκε χαριστικά από το κράτος στα ΕΛΤΑ. Τα 3 επιπλέον εκατ. αποτελούν συμψηφισμό οφειλών της ΔΕΗ προς τα ΕΛΤΑ.

Σύμφωνα με κύκλους της Διοίκησης , παρότι τα Ελληνικά Ταχυδρομεία βρέθηκαν εκ νέου στο στόχαστρο διαφόρων συμφερόντων, «πληρώνοντας» τη γενικευμένη ύφεση που παρατηρείται στη ρευστότητα της αγοράς, επέδειξαν αντανακλαστικά, έδρασαν αθόρυβα, μεθοδικά και χωρίς έπαρση, έχοντας την απόλυτη στήριξη του κυβερνητικού μηχανισμού, έδωσαν ένα τέλος στο θέμα που δημιουργήθηκε.

Από αυτή την κρίση έγινε μάλιστα κατανοητό ότι η ΔΕΗ έχει ανάγκη το εκτεταμένο δίκτυο των Ελληνικών Ταχυδρομείων σε όλη την Ελλάδα, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι, παρά τη δημιουργία εντυπώσεων, που προήλθε από αβάσιμες εκτιμήσεις διαφόρων κύκλων, χιλιάδες πολίτες εξακολουθούν να συρρέουν στα ταχυδρομικά καταστήματα καθημερινά για να πληρώνουν εκεί τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.


Πηγή : in.gr


Δυστύχημα στον αέρα για δύο αλεξιπτωτιστές που συγκρούστηκαν στον αέρα




Ο 34χρονος Ρουσλάν Σιμπγκατούλιν και ο 48χρονος Όλεγκ Σελκάνοφ πραγματοποιούσαν μια συνηθισμένη πτώση από αεροπλάνο στην επαρχία του Ταταριστάν.

Τελικά και οι δύο έχασαν τη ζωή τους όταν έπεσαν ο ένας πάνω στον άλλο ενώ βρίσκονταν στον αέρα με αποτέλεσμα να χάσουν τις αισθήσεις τους.




Έρχονται εξώδικα σε καταναλωτές της ΔΕΗ με χρέη άνω των 1.000 ευρώ



Με μαζική αποστολή εξωδίκων σε καταναλωτές με ανεξόφλητες οφειλές άνω των 1.000 ευρώ ξεκίνησε τη δράση της η Qualco που έχει προσληφθεί από τη ΔΕΗ για να συνδράμει στο έργο της είσπραξης των ανεξόφλητων οφειλών ύψους 2,8 δισ.

Η Qualco προχωράει στοχευμένα σε αγρότες και επαγγελματίες της περιφέρειας και των νησιωτικών περιοχών με χρέη άνω των 1.000 ευρώ που είτε δεν τα έχουν ρυθμίσει είτε έχουν μπει σε διακανονισμό αλλά βγήκαν εκτός διότι δεν τήρησαν τις ρυθμίσεις.

Σε πρώτη φάση αποστέλλονται εξώδικα μέσω των οποίων οι οφειλέτες καλούνται να διακανονίσουν τα χρέη τους εντός 15 ημερών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι οφειλέτες ειδοποιούνται και τηλεφωνικά. Η δεύτερη φάση αφορά όσους έχει σταλεί το εξώδικο και δεν έχουν ανταποκριθεί σε ένα εύλογο διάστημα, οπότε ακολουθεί διακοπή της ηλεκτροδότησης και στη συνέχεια διεκδίκηση των οφειλών από τη ΔΕΗ με δικαστικά μέσα. Ο στόχος που έχει θέσει η Qualco, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει από τη ΔΕΗ είναι η είσπραξη για φέτος 50 εκατ. ευρώ, ποσό που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιχείρησης θα υπερκαλυφθεί και θα φτάσει στα 150 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο περιορισμός των ανεξόφλητων οφειλών της ΔΕΗ αποτελεί πλέον και μνημονιακή δέσμευση, αφού για τους πιστωτές οι πληρωμές του λογαριασμού ρεύματος συνδέονται με την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού.

Την πορεία των ανεξόφλητων οφειλών παρακολουθούν και οι συστημικές τράπεζες, οι οποίες, όπως έχει αποκαλύψει η «Κ», διεκδικούν τα ποσά που θα εισπραχθούν προκειμένου να αναχρηματοδοτήσουν το κοινοπρακτικό ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Με στόχο τη βελτίωση της ρευστότητας της εταιρείας, εξάλλου, η διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της 27ης Απριλίου ένα πιο σφιχτό πρόγραμμα διακανονισμών, που προβλέπει μεγαλύτερες προκαταβολές και λιγότερες δόσεις. Οι καταναλωτές πελάτες της ΔΕΗ εξακολουθούν να διαχωρίζονται σε έξι κατηγορίες με κριτήριο τον βαθμό συνεπείας τους, ενώ σε όλες τις κατηγορίες ο μέγιστος αριθμός μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης είναι 24 μήνες έναντι 36 που ισχύει σήμερα. Για μέσο μηνιαίο λογαριασμό μέχρι 100 ευρώ απαιτείται προκαταβολή του 10% της οφειλής, για μηνιαίο λογαριασμό 101-250 ευρώ το 15% και από 250 ευρώ και πάνω το 20%.

Αναζήτηση νέου ορκωτού ελεγκτή

Στην αναζήτηση διεθνούς ελεγκτικού οίκου για την έγκριση των αποτελεσμάτων χρήσης του 2017 βρίσκεται η ΔΕΗ. Το θέμα συνδέεται με τη δυνατότητα της εταιρείας να βγει για χρηματοδότηση στις αγορές και σύμφωνα με πληροφορίες έχει επισημανθεί στη διοίκηση ότι για να γίνει αυτό τα οικονομικά της αποτελέσματα θα πρέπει να έχουν πιστοποίηση από έναν από τους τέσσερις μεγάλους διεθνούς οίκους, δηλαδή τους KPMG, Deloitte, EY και PwC. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ για το 2017 έχουν ελεγχθεί από τη ΣΟΛ. Θολό σημείο για τους αναλυτές στα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε η ΔΕΗ για τη χρήση του 2017 είναι η μείωση των επισφαλειών, ύψους 400 εκατ. Η επιλογή ελεγκτών για την εταιρική χρήση από 1/1/2018 έως 31/12/2018 αποτελεί, πάντως, ένα από τα θέματα της τακτικής γενικής συνέλευσης που έχει οριστεί για τις 7 Ιουνίου. Η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων αναμένεται να εγκρίνει επίσης την ανανέωση της θητείας του κ. Μανόλη Παναγιωτάκη στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προστατέψει τους καταναλωτές από την ανεξέλεγκτη αύξηση της βενζίνης



Ανίκανη η κυβέρνηση να ελέγξει την αισχροκέρδεια στα καύσιμα.

Η Ελλάδα είναι στην δεύτερη θέση ως πιο ακριβή χώρα στις τιμές της βενζίνης στην Ευρώπη  και η κυβέρνηση δηλώνει απλά ότι δεν εξετάζει την οποιαδήποτε παρέμβαση στην αγορά για να προστατεύσει τους καταναλωτές και τους κατοίκους της νησιωτικής χώρας.

Η αισχροκέρδεια στα καύσιμα έχει ξεπεράσει κάθε όριο ηθικής με θύματα τους καταναλωτές, πάνω από το φράγμα των δύο ευρώ ανά λίτρο βρίσκεται η αμόλυβδη βενζίνη στις Κυκλάδες, ενώ στα Δωδεκάνησα και στις Σποράδες το έφτασε.

Σε περισσότερα από 22 νησιά και νομούς της χώρας η βενζίνη πωλείται πάνω από 1,90 ευρώ ανά λίτρο, ενώ σε ύψη ρεκόρ βρίσκονται η τιμή του πετρελαίου κίνησης καθώς και του μαζούτ.

Το ντίζελ κίνησης πλησιάζει την τιμή που είχε καταγραφεί τον Σεπτέμβριο του 2013, όταν το πετρέλαιο Brent κόστιζε 116 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ σήμερα πωλείται σχεδόν 80 δολαρίων και όχι 116 δολάρια.




Ν.Δ. : Η Κυβέρνηση συνεχίζει να κρύβεται για τις φωτογραφικές προκηρύξεις των Γραμματέων



Ο Τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κιλκίς, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 3 μήνες από την κατάθεση Επίκαιρης Επερώτησης 37 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για το ζήτημα των φωτογραφικών προκηρύξεων στις θέσεις Διοικητικών και Τομεακών Γραμματέων. Με συγκεκριμένα παραδείγματα καταδείξαμε ότι οι προκηρύξεις δεν ακολούθησαν ενιαίους κανόνες αλλά διαφοροποιήθηκαν ανά θέση ανάλογα με τους προεπιλεγέντες από τους Υπουργούς υποψηφίους.

Προφανώς, η κ. Γεροβασίλη δεν αισθάνεται την υποχρέωση να απαντήσει στις σοβαρές καταγγελίες που έγιναν από τη Νέα Δημοκρατία αλλά και τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν και αποκαλύπτουν τις μεθοδεύσεις για την επιλογή κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε θέσεις ευθύνης με τετραετή θητεία που στοχεύουν στη δέσμευση της επόμενης κυβέρνησης. 

Εκτός αυτού, πρόσφατα ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης  “η εκπόνηση μελέτης από ειδικούς εμπειρογνώμονες” για την ολοκλήρωση της δήθεν μεταρρύθμισης.

Η κ. Γεροβασίλη οφείλει να έρθει άμεσα στη Βουλή και να δώσει τις απαιτούμενες εξηγήσεις στις τεκμηριωμένες καταγγελίες που κάναμε. Σε διαφορετική περίπτωση ας ακυρώσει τη φωτογραφική αυτή διαδικασία που υπονομεύει κάθε έννοια αντικειμενικότητας και αξιοκρατίας και εμπαίζει τους πολίτες οι οποίοι αξιώνουν μία πραγματικά ακομμάτιστη δημόσια διοίκηση».


«Η Αθήνα ήταν δική μας» έγραφε κάποτε ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κιμ Τόρα



Ο ίδιος σε άρθρο του, δημοσιευμένο το 2011 στο περιοδικό «Ara» («Τώρα»), θριαμβολογούσε πως «Η Αθήνα ήταν δική μας», για να δηλώσει την (και ιστορικά τεκμηριωμένη) εθνική υπεροχή των Καταλανών.

Ποια είναι άραγε η σχέση του νεοεκλεγέντος υπερεθνικιστή προέδρου της Καταλονίας Κιμ Τόρα με την Ελλάδα, και ιδιαίτερα με την Αθήνα; Για να απαντήσει κανείς στην ερώτηση τούτη θα πρέπει να αναδιφήσει τόσο στην προσωπική ιστορία του πολιτικού, που διακρίνεται για τις ακραίες θέσεις του περί «υπεροχής», σε όλα τα επίπεδα, του καταλανικού έθνους, αλλά και στις σελίδες της βυζαντινής ιστορίας, αναφορικά με τη δράση της Καταλανικής Εταιρείας και το Δουκάτο των Αθηνών.

Ο Κιμ Τόρα είναι φανατικός αναγνώστης της καταλανικής ιστορίας και ως ζηλωτής της ανεξαρτησίας προτιμά, φυσικά, ιδιαίτερα εκείνες τις περιόδους και επεισόδια που συνέβαλαν ώστε να οικοδομηθούν οι εθνικοί μύθοι. Ειδικά ως επικεφαλής της πρωτοβουλίας Οmnium Cultural, του Πολιτιστικού Κέντρου Μπορν, λίκνο του καταλανισμού, αλλά και ως ιδρυτής του εκδοτικού οίκου A Contra Vent (Με κόντρα άνεμο) φρόντιζε πάντοτε να ανασύρει από τη λήθη σελίδες της καταλανικής δημοσιογραφίας και ιδεολογίας που ταυτιζόταν με προσωπικότητες της ανεξαρτησίας, που εν γένει θεωρούνται αμφιλεγόμενες για τις υπερβολικές, συχνά ρατσιστικές, ξενοφοβικές, υπεροπτικές και έως φιλο-φρανκικές τους θέσεις (όπως οι δεδηλωμένα «αγαπημένοι» του Τζουζέπ Ντενκάνς, Ντανιέλ Καρδόνα, και οι «ούλτρας» αδελφοί Μικέλ και Τζουζέπ Μπαδία).

Όμως πέρα από τις αδιαμφισβήτητης αξίας για τους Καταλανούς ιστορικές σελίδες του εθνικού του έπους, που σχετίζονται με τα γεγονότα στην Ιβηρική Χερσόνησο, ο Τόρα πάντοτε εξέφραζε την αγανάκτησή του, που το ιστορικό ενδιαφέρον των συμπατριωτών του δεν στρέφεται και προς τα «ανδραγαθήματα» των προγόνων τους και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ιδίως σε μία περίοδο που έχει παραμείνει εν γένει παραγνωρισμένη, όπως αυτή που αναφέρεται στην πολυαίμακτη και καταστροφική επέλαση των Αλμογαβάρων της «Καταλανικής Εταιρείας» του Ρογήρου του Ανθηρού στην κεντρική Ελλάδα και την Αθήνα, τον 14ο αιώνα. Μία εκστρατεία, που κατέληξε στην κατάληψη του Δουκάτου των Αθηνών, και που στην ελληνική παράδοση κληροδότησε την επονομασία του «Καταλανού» ως ισότιμη του κατακτητή, του σφαγέα, του βαρβάρου.

Βέβαια για τον Τόρα, το ιστορικό τούτο επεισόδιο έχει άλλο βάρος κι άλλη σημασία. Ο ίδιος σε άρθρο του, δημοσιευμένο το 2011 στο περιοδικό «Ara» («Τώρα»), θριαμβολογούσε πως «Η Αθήνα ήταν δική μας», για να δηλώσει την (και ιστορικά τεκμηριωμένη) εθνική υπεροχή των Καταλανών.

Όπως τονίζει ο Τόρα στο άρθρο του, είναι λυπηρό που οι συμπατριώτες του δεν σχεδίαζαν εκείνο το έτος μία εορταστική επέτειο για τα 700 χρόνια από τη νίκη στη μάχη του Αλμυρού (1311), που σήμανε και την ολοκληρωτική επικράτηση των Καταλανών στην κεντρική Ελλάδα, στην εκστρατεία που είχε ξεκινήσει ύστερα από την πρόσκλησή τους από τον διεκδικητή του θρόνου της Κωνσταντινούπολης Ανδρόνικο, το 1304. Και αφού εξαπλώθηκε ως «καταλανική εκδίκηση» μετά τη δολοφονία του Ρογήρου, έχοντας δηώσει στο διάβα της τη Θράκη, τη Μακεδονία και τον ίδιο τον Άθω (όπως καταμαρτυρούν στα χρονικά τους οι Νικηφόρος Γρηγοράς και Ραμόν Μουντανέρ), αλλά όχι και τη Θεσσαλονίκη, κατέληξε στην κατάληψη της Βοιωτίας, καθώς και του Δουκάτου των Αθηνών και της Θεσσαλίας (Νέαι Πάτραι) τις οποίες κατείχαν οι Γάλλοι του Γκοτιέ ντε Μπριέν. Τα εδάφη αυτά εκηρύχθησαν υπό την επικυριαρχία του βασιλέα της Αραγωνίας, γι’ αυτό μέχρι και σήμερα οι διάδοχοι φέρουν και τους τίτλους «Δουξ των Αθηνών και των Νέων Πατρών».

Ο Τόρα στο άρθρο του τονίζει πως «δεν θα ήταν παράξενο που οι Άγγλοι, εάν μία τέτοια (ένδοξη) οδύσσεια περιλαμβανόταν στην ιστορία τους, κατά πάσα πιθανότητα θα είχαν πραγματοποιήσει 54 ταινίες, 256 ντοκυμαντέρ, και δεκάδες σειρές στο BBC. Η περιπέτεια των Καταλανών στην Ελλάδα τα έχει όλα: πάθος, θανάτους, καταστροφές, εκδίκηση, πολιτική, τέχνη, ωμότητες, δολοφονίες, προδοσίες, κάλλος, έπος, μίση, αίμα, κατακτήσεις. Και σεξ. Ένα πραγματικό “χιτ“ σε ώρα τηλεθέασης prime time».

Ο νυν πρόεδρος υποστηρίζει στο ίδιο κείμενο πως το θέμα αυτό θα πρέπει να λάβει μεγαλύτερη έκταση στο σχολικό πρόγραμμα και τα εγχειρίδια διδασκαλίας. «Αποτελεί μία ιδιαίτερη ευκαιρία για να εξηγήσουμε στα παιδιά μας ένα κομμάτι της ιστορίας μας, ίσως μοναδικής στο είδος της, που βασίζεται σε νίκες και επικές περιπέτειες και που θα μπορούσε να συμβάλει τα μέγιστα στο εθνικό συλλογικό μας ασυνείδητο. Χωρίς μύθους τι είμαστε;».

Βέβαια, μέσα στο εθνικιστικό του παραλήρημα ο Τόρα δεν αποφεύγει τις ιστορικές παραποιήσεις: πολιτογραφεί ως Καταλανό και τον Σικελό ναύαρχο Ρότζερ ντε Λάουρια, ναύαρχο του Πέδρο Γ’ της Αραγώνας, για του οποίου τη νίκη γράφει πως επέτρεψε «στους Καταλανούς να ανοίξουν τις πύλες του πιο όμορφου κοσμήματος στον κόσμο», αναφερόμενος στην Ακρόπολη. Βέβαια, τότε η Αθήνα δεν είχε την παλαιά της λάμψη, αλλά επίσης δεν ήταν όπως έγραφε ο Τόρα «η Ακρόπολη, το κάστρο των Αθηνών, καταλανικό για 80 χρόνια», καθώς η Αθήνα βρισκόταν στην επικυριαρχία του βασιλείου της Αραγώνας (στο οποίο υπαγόταν τότε η κομητεία της Καταλονίας) που διήρκεσε έναν αιώνα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Τόρα επισημαίνει πως οι Καταλανοί «είμαστε τόσο εθισμένοι στις ήττες και στις αποτυχίες, που για μία φορά επιτέλους έχουμε να προσφέρουμε (στα παιδιά μας) δόξα και θριάμβους, και να τα μάθουμε πως ονόματα όπως Λιούρια (του Ρότζερ ντε Λάουρια, καταλανιστί), Ροκαφόρτ, ή Εστένσα, είναι κάτι παραπάνω από απλές ονομασίες δρόμων –και να προσπαθήσουμε να τους διδάξουμε πως τούτες οι τέσσερις επαρχίες ήταν κάποτε αυτοκρατορία. Και ας βγούνε να μας ψέξουνε ορισμένοι καλοθελητές προοδευτικοί πως αυτή η κατάκτηση δεν ήταν παρά καρπός μίας κατακτητικής πράξης και μίας εκδίκησης. Όμως όπως μου έλεγε προ ημερών ο Φραντσέσκ Πουτζπελάτ “θα δεις που κάτι θα γίνει την 700ή επέτειο από την κατάκτηση της Αθήνας”. Είχε πέρα για πέρα δίκαιο, βάσει των όσων έχουμε δει να γίνονται ως σήμερα», τόνιζε το πλούσιο σε εξελίξεις και για την Καταλονία έτος 2011 και την τοτινή μετεξέλιξη του κυβερνώντος CiU σε διάτορο κήρυκα της ανεξαρτησίας.


Πηγή : in.gr


Αλλάζουν όλα για τις Ανώνυμες Εταιρείες -Τι προβλέπει νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ

Φωτογραφία: IntimeNews


Αλλάζει ριζικά το πλαίσιο για τις ανώνυμες εταιρείες με το σχέδιο νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση από το υπουργείο Οικονομίας.

Στη ριζική αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου το οποίο αφορά την λειτουργία των ανώνυμων εταιρειών προχωρά η κυβέρνηση με στόχο την μείωση της γραφειοκρατίας, περισσότερη διαφάνεια αλλά και καλύτερη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση «οι νέες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αποβλέπουν σε μια καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της  επιχείρησης, αξιοποιούν την τεχνολογία, βελτιώνουν τη θέση των μετόχων, απλοποιούν την εταιρική καθημερινότητα με αντίστοιχη εξοικονόμηση κόστους».

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, καταργούνται οι ανώνυμες μετοχές από την 1 Ιανουαρίου 2020. Η ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με την κυβέρνηση, οδηγεί στη απλοποίηση, αφού πλέον οι κανόνες  θα είναι ενιαίοι χωρίς διάκριση μεταξύ ονομαστικών και ανώνυμων μετοχών.

Το ελάχιστο ύψος του κεφαλαίου της ανώνυμης εταιρείας ορίζεται πλέον στο ποσό των 25.000 ευρώ και θα πρέπει να καταβάλλεται ολόκληρο κατά τη σύσταση της εταιρείας.

Επίσης προβλέπεται ότι το  διοικητικό συμβούλιο μιας ΑΕ μπορεί, για τις μικρές και πολύ μικρές εταιρείες, να είναι και μονομελές από τριμελές που είναι σήμερα. Το διοικητικό συμβούλιο της ΑΕ εκλέγει η γενική συνέλευση, αν δεν ορίζεται κάτι άλλο στον νόμο. Ωστόσο προβλεπεται ότι το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ορίζεται στο καταστατικό.

Ακόμη, ενσωματώνεται οδηγία της ΕΕ, η οποία αφορά την ενεργό συμμετοχή των μετόχων, ιδιαίτερα ως προς τα κεφαλαία που αφορούν την καταβολή αμοιβών σε μέλη του διοικητικού συμβουλίου και την διαφάνεια και εποπτεία των συναλλαγών συνδεδεμένων μερών. Μέτοχοι μπορούν να ζητήσουν με αγωγή από το δικαστήριο την εξαγορά των μετοχών τους από την εταιρεία εάν η παραμονή τοςυ σε αυτή καθίσταται, κατά τρόπο προφανή, ιδιαίτερα ασύμφορη.

 Επιπλέον, αυστηροποιούνται οι ποινές αναφορικά με την ψευδή πληροφόρηση του επενδυτικού κοινού και συγκεκριμένα τιμωρείται με φυλάκιση και με χρηματική ποινή από 10.000 μέχρι 100.000 ευρώ ο ιδρυτής, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου ή ο διευθυντής της εταιρείας, ο οποίος εν γνώσει του προβαίνει σε ψευδή ή παραπλανητική δήλωση προς το κοινό, που αφορά την κάλυψη ή την καταβολή του κεφαλαίου, ή  με σκοπό την εγγραφή σε τίτλους που εκδίδει η εταιρεία και αφορά στοιχεία αυτής, τα οποία ασκούν ουσιώδη επιρροή επί των εταιρικών υποθέσεων.

 Το νομοσχέδιο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση  από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης  έως και τις 31 Μάιου 2018 .

 ΑΠΕ

Πηγή: iefimerida.gr 


«Yποχρεωτική χρήση χρεωστικών καρτών για συναλλαγές άνω των 100 ευρώ»



Οι ρηξικέλευθες προτάσεις του προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), Νίκου Καραμούζη.

Την κατάργηση των μετρητών σε όλες τις εταιρικές συναλλαγές, την υποχρεωτική πληρωμή μισθών και εισφορών μέσω τραπεζών και «την υποχρεωτική χρήση χρεωστικών καρτών για συναλλαγές άνω των 100 ευρώ χωρίς χρεώσεις, με επιβάρυνση του δημοσίου για το σχετικό κόστος των τραπεζών», πρότεινε απόψε, από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), Νικόλαος Καραμούζης.

Τη συγκεκριμένη πρόταση κατάθεσε ως μέρος ενός πακέτου επτά «ακατέργαστων» όπως είπε, ρηξικέλευθων ιδεών, ικανών «να ταρακουνήσουν τις αγορές» και να βελτιώσουν την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής.

Ο κ. Καραμούζης επισήμανε ακόμη, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι επίκειται ανακοίνωση για περαιτέρω χαλάρωση των capital controls και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα καταργούσε αν μπορούσε από αύριο κιόλας, όλους τους περιορισμούς για τις επιχειρήσεις. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης «όχι μόνο 2%, αλλά και 3% και 4% για την ελληνική οικονομία είναι εφικτή» υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως η προσέλκυση επενδύσεων, και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται να προωθήσει την ασφαλιστική και μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση.

Αναλυτικότερα, μιλώντας από το βήμα της ανοιχτής συνεδρίασης της 43ης ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), ο κ.Καραμούζης ώς μέρος του «πακέτου» των επτά ιδεών, πρότεινε ακόμη η Ελλάδα «να κοπιάρει ακριβώς όπως είναι» το μοντέλο της Κύπρου για τους μη κατοίκους, όσον αφορά τις προϋποθέσεις και τους όρους έγκρισης εταιρικής φορολογικής έδρας, έκδοσης ελληνικού διαβατηρίου και απόκτησης status μόνιμου φορολογικού κατοίκου, διαχείρισης προσωπικής και εταιρικής περιουσίας με εισαγωγή του θεσμού των trusts και διαχείρισης ναυτιλιακών επενδύσεων.

«Στόχος είναι η μετατροπή της Ελλάδας σε σύγχρονο και ανταγωνιστικό χρηματοπιστωτικό και ναυτιλιακό κέντρο» επισήμανε και είπε χαρακτηριστικά, ότι είναι ντροπή να έχουμε τη μεγαλύτερη ναυτιλία στον κόσμο και ο Πειραιάς, ή όποια άλλη πόλη επιλέξουμε (για αυτόν τον ρόλο) να μην είναι το μεγαλύτερο ναυτιλιακό κέντρο».

Εισηγήθηκε επίσης μαζικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και ευρεία αξιοποίηση των συμπράξεων δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) στις επενδύσεις κοινωνικών υποδομών και στα μικρά περιφερειακά έργα.

Πρότεινε επιλογή 50 περιοχών της χώρας για προ-αδειοδότηση επιχειρηματικών ζωνών με προκαθορισμένους όρους δόμησης και χρήσης γης και με όλες τις σχετικές αδειοδοτήσεις διαθέσιμες, στρατηγική “all in one permit” για εμβληματικά έργα και με δεσμευτικούς χρόνους με ρήτρες για έγκριση.

Υπεραποσβέσεις 200% για νέες επενδύσεις επιχειρήσεων και υπερεκπτώσεις για έξοδα έρευνας και ανάπτυξης, γενναία φορολογική και ασφαλιστική μεταρρύθμιση και δημιουργία ενός ουσιαστικού one stop shop για σημαντικές ξένες και εγχώριες επενδύσεις, συμπληρώνουν το «πακέτο» των επτά προτεινόμενων ιδεών.

Ο κ. Καραμούζης υποστήριξε ακόμη ότι την περασμένη δεκαετία η Ελλάδα σπατάλησε την ευκαιρία που προέκυψε από την ένταξή της στην ευρωζώνη, και ξόδεψε πάνω από 400 δισ. ευρώ πολύτιμους χρηματοοικονομικούς πόρους από τις αγορές και τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, στην υιοθέτηση ενός σαθρού παραγωγικού προτύπου, που πρόσφερε επίπλαστη και βραχυχρόνια ευμάρεια.

«Αυτά τα χρήματα δεν οδήγησαν στο παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας. Τώρα έχουμε μπροστά μας μια νέα μεγάλη ευκαιρία. Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι το κράτος-επιχειρηματίας στην Ελλάδα απέτυχε. Το κράτος και η κατανάλωση δεν μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη. Το θέμα των επενδύσεων είναι κομβικό, και πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να έχουμε επενδυτική έκρηξη. Το ίδιο ισχύει και για τις εξαγωγές» τόνισε και πρόσθεσε ότι απαιτείται να συνδυάσουμε ένα πολυετές επενδυτικό πρόγραμμα δεκάδων δισεκατομμυρίων με παράλληλη σημαντική αύξηση της οικονομικής εξωστρέφειας.

«Ας θέσουμε ως χώρα φιλόδοξους στόχους για την επόμενη πενταετία, να φτάσουν οι επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ πάνω από 20%, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών πάνω από 40% του ΑΕΠ και οι εισροές ξένων κεφαλαίων πάνω από 5% του ΑΕΠ ετησίως από 2% φέτος» σημείωσε ο κ. Καραμούζης.


Πηγή : news.gr


Ίλιντεν (και μόνο Ίλιντεν) θέλουν Ζάεφ και Ντιμιτρόφ

AP Photo/Boris Grdanoski


Όπως μεταδίδουν σκοπιανά μέσα ενημέρωσης ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ υποστήριξε πως η εξέγερση του Ίλιντεν, που έλαβε χώρα το 1903, δεν ενέχει εδαφικές διεκδικήσεις και φέρεται να προσέθεσε πως με βάση αυτή την ονομασία έχουν γίνει δεκτές προτάσεις για αναθεώρηση του Συντάγματος.

Στην πρόταση για «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» επιμένει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, με την γειτονική χώρα μάλιστα να αφήνει να εννοηθεί πως επί του παρόντος δεν προτίθεται να δεχτεί άλλη ονομασία.

Όπως μεταδίδουν σκοπιανά μέσα ενημέρωσης ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ υποστήριξε πως η εξέγερση του Ίλιντεν, που έλαβε χώρα το 1903, δεν ενέχει εδαφικές διεκδικήσεις, και συνιστά λύση αξιοπρέπειας καθώς δεν επηρεάζει αρνητικά το ευαίσθητο ζήτημα της ταυτότητας.

Φέρεται να τόνισε επίσης πως τα Σκόπια μελετούν το πάγιο αίτημα της Αθήνας για αναθεώρηση του Συντάγματός τους μόνον εφόσον προκριθεί η ονομασία «Ίλιντεν».

Σε παραπλήσιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος είπε πως δεν υπάρχει καταλληλότερη πρόταση για το όνομα από το «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν», όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο MIA.

Ο κ. Ζάεφ είπε ότι εξ όσων γνωρίζει η πρόταση για το «Ίλιντεν» δεν φαίνεται να συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή, εξέφρασε όμως την ελπίδα πως η ελληνική πλευρά θα επανεξετάσει σοβαρά την θέση της.

Έως τώρα η ελληνική αντιπολίτευση έχει απορρίψει κατηγορηματικά την εν λόγω πρόταση, καταγγέλλοντας πως πρόκειται για έκφανση αλυτρωτισμού.

Αποστάσεις από το «Ίλιντεν» έχει λάβει και το Μέγαρο Μαξίμου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να δηλώνει πως η Αθήνα εξακολουθεί να προκρίνει τις πέντε πιθανές ονομασίες που είχε καταθέσει ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν το «Ίλιντεν».

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός υποστήριξε πάντως πως η λύση του «Ίλιντεν» είναι «win-win», δηλαδή συνιστά κέρδος και για τις δύο πλευρές, και πρόκειται για μια καλή λύση που μπορεί να λύσει την 25ετή διένεξη για το ονοματολογικό.

Οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό θα συνεχιστούν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών την Πέμπτη και την Παρασκευή, με τον Νίκο Κοτζιά να συναντά τον ομόλογό του Ντιμιτρόφ στην Νέα Υόρκη, υπό τον διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς.


Πηγή: skai.gr


Έσφαξε την γυναίκα του και μητέρα 3 παιδιών με δεκάδες μαχαιριές


Οικογενειακή τραγωδία συγκλονίζει το Πανελλήνιο, με θύμα μια γυναίκα.

Το φονικό έλαβε χώρα  στο Μεγαλοχώρι Τρικάλων και έχει σοκάρει την τοπική κοινωνία και όλη την Ελλάδα.

Ένας άνδρας, μετά από οικογενειακό καβγά, μαχαίρωσε με πάνω από δέκα μαχαιριές την νοσηλεύτρια σύζυγό του, ηλικίας 45 ετών με αποτέλεσμα να βρει τον θάνατο.

Η γυναίκα και σύζυγος του δράστη ήταν μητέρα τριών παιδιών…

Ο άνδρας συνελήφθη από την αστυνομία.


Νέα Δημοκρατία : Τα μέλη του Ρουβίκωνα δρουν με την ανοχή του Μαξίμου




Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας για την επίθεση του Ρουβίκωνα στο ΣτΕ

«Μετά την έφοδο του Ρουβίκωνα ακόμη και στο Σ.τ.Ε. δεν έχει πια σημασία αν τα μέλη του δρουν με την ανοχή του Μαξίμου ή με τον εσκεμμένο αφοπλισμό της αστυνομίας. Όταν ο Δήμαρχος Τήνου μηνύει και συλλαμβάνονται επί τόπου οι Ρουβίκωνες, η ανοχή της δράσης τους από την Κυβέρνηση είναι προφανές ότι οφείλεται σε μια κατάπτυστη πολιτική επιλογή που επέφερε απόψε ακόμη και ευθεία απειλή προς τη Δικαιοσύνη».


Στήν χώρα μας κυβερνά η αναρχία που κάνει ότι θέλει με τις ευχές ΣΥΡΙΖΑ



50 μέλη του Ρουβίκωνα, εισέβαλαν το βράδυ της Δευτέρας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, την ώρα που διεξαγόταν η κεκλεισμένων των θυρών Διάσκεψη της Ολομέλειας για το ασφαλιστικό -και πιο συγκεκριμένα, για τον νόμο Κατρούγκαλου.

Τραυμάτησαν και απείλησαν οι αναρχικοί τον φρουρό, προκειμένου να μην τους εμποδίσει, όπου μετά ενημέρωσε το κέντρο της Άμεσης Δράσης και στο σημείο μετέβη η Αστυνομία, η οποία αναζητά τους υπόπτους.



Τα μέλη του Ρουβίκωνα πέταξαν μπογιές στην είσοδο, ενώ κατέστρεψαν και το μηχάνημα, το οποίο ελέγχει για μεταλλικά αντικείμενα, στη συνέχεια μπήκαν στο κτίριο και έσπασαν τα πάντα όπου και αποχώρησαν ανενόχλητοι.

Η ανάρτηση του Ρουβίκωνα στο Indymedia για την επίθεση στο ΣτΕ

Το παρακάτω κείμενο, με τίτλο «Επίθεση στο ΣτΕ: Για τους γέρους και τις γριές μας σήμερα, για εμάς αύριο...», αναρτήθηκε στο Indymedia  λίγο μετά την εισβολή στο Συμβούλιο της Επικρατείας:

Η μόνη ελπίδα είναι στο δρόμο. Οι νεότερες γενιές, αυτές που θα ζήσουν το καθεστώς ολοκλήρωσης της φιλελεύθερης ατζέντας, αυτές που αντί για σύνταξη θα παίρνουν 250 ευρώ ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και θα πληρώνουν τα φάρμακα από την τσέπη τους, πρέπει να βγουν στον δρόμο. Οι παλιότερες γενιές, τα θύματα της ληστείας και της βίαιης φτωχοποίησης πρέπει να πιέσουν τις νεότερες γενιές να βγουν στο δρόμο.

Πραγματοποιήσαμε πριν λίγη ώρα συμβολική επίθεση στο κτίριο του Συμβούλιου της Επικρατείας . Ο λόγος προφανής, η απόφασή του που έκρινε "συνταγματικό" τον νόμο Κατρούγγαλου για μείωση των συντάξεων.

Ξέρουμε τι θα μας πουν: Θα μας πουν ότι λαϊκίζουμε. Θα μας πουν ότι ψάχνουμε εύκολη συγκίνηση. Θα μας πουν ότι εκμεταλλευόμαστε την δυστυχία. Ότι υπονομεύουμε την εθνική προσπάθεια να σταθεί η χώρα στα πόδια της. Ότι υπονομεύουμε την δικαιοσύνη που πρέπει να σεβόμαστε τις αποφάσεις της. Ότι δεν έχουμε λύσεις. Και βέβαια θα μας πουν ότι εκφράζουμε την ανομία.

Τα πράγματα είναι απλά:

Μόνο στον καπιταλισμό, από όσα συστήματα είχαν ποτέ οι άνθρωποι στην ιστορία τους, η ηλικιωμένος και η ηλικιωμένη, λογίζονται ως σκουπίδια. Κι έχουν υπάρξει συστήματα, με τα σημερινά μέτρα, πιο βάρβαρα από τον καπιταλισμό. Πάντα ο φτωχός είχε τη μοίρα του κι ο φτωχός που γέρασε ακόμα χειρότερη. Μόνο όμως σήμερα αυτό είναι θεσμισμένο και θα έλεγε κανείς γίνεται μέρος του «πολιτισμού». Αυτό που ίσχυε για τα γερασμένα άλογα νομοθετείται τώρα και για ανθρώπους.

Χωρίς κοινωνικό ιστό, με το άτομο και την οικογένειά του να είναι τα απομονωμένα κύτταρα της παραγωγικής και καταναλωτικής μάζας, η ασφαλιστική κάλυψη και η σύνταξη ήταν μόνη απάντηση στην επιβίωση όσων δεν μπορούν πλέον να παράγουν υπεραξία για κάποιο αφεντικό. Έτσι μπορούν να παραμείνουν στην κατανάλωση και να συνεχίσουν να έχουν λόγο να ψηφίζουν ως το ύστατο υποκατάστατο κοινωνικής και πολίτικής ισχύος που τους έχει απομείνει. Για δεκαετίες οι ίδιοι οι εργάτες/τριες και τα κατώτερα μικροαστικά στρώματα πλήρωναν για να μπορούν να έχουν αυτό το «προνόμιο» ή άμεσα ή μέσω της δουλειάς τους που το αφεντικό καρπώνονταν (η υποτιθέμενη συμμετοχή του εργοδότη). Μαζεύτηκαν τεράστια κεφάλαια στα χέρια του κράτους. Και το κράτος όχι μόνο χρησιμοποίησε μέρος τους για τις ανάγκες του αλλά υπηρετώντας τις επιταγές του κεφαλαίου τζόγαρε αυτά τα χρήματα στο καπιταλιστικό καζίνο του χρηματιστηρίου προ κρίσης ενώ στην κρίση κούρεψε τις καταθέσεις και τα αποθεματικά των ταμείων για να ανταποκριθεί στην επιτροπεία των μνημονίων και του χρέους. Αποτέλεσμα η σαρωτική μείωση των συντάξεων και η αυξανόμενη συμμετοχή στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Γεγονότα του τύπου «γερνάει ο πληθυσμός και δεν φτάνουν οι εισφορές», «το κράτος δεν είναι καλός επενδυτής», φταίει η «εισφοροδιαφυγή», φταίνε οι «σκανδαλώδεις συνταξιοδοτήσεις», μπορεί να έχουν μερίδιο ευθύνης στη σημερινή κατάσταση αλλά όχι το κυρίαρχο. Το κυρίαρχο γεγονός είναι ότι η εξουσία χειρίστηκε αυτά τα χρήματα σαν να ήταν δικά της και τα σκόρπισε για τις δικές της δουλειές. Το κυρίαρχο είναι ότι η εξουσία αποφάσισε ότι οι ηλικιωμένοι είναι γερασμένα άλογα.

Σε αυτό το καθεστωτικό τσίρκο των υποτιθέμενων διακριτών εξουσιών της αστικής δημοκρατίας το ΣτΕ είναι ο τελευταίος αλλά καθόλου ασήμαντος από συμβολικό κύρος, τροχός της άμαξας. Εκεί υποτίθεται ότι κρίνεται η «νομιμότητα των νόμων», εκεί φυλάγεται η σφραγίδα μιας ανεξάρτητης δικαιοσύνης που αναλαμβάνει να επικυρώσει ή όχι τις αποφάσεις της όποιας κυβέρνησης στο όνομα του συντάγματος. Στην πραγματικότητα είναι το πολιτικό εργαλείο του δικαστικού πόλου εξουσίας που όπως κάθε άλλος πόλος κάνει ταυτόχρονα δύο πράγματα: ανταγωνίζεται τους άλλους μέσα στο σύστημα και φροντίζει για την ισχύ, την επιβίωση και την ενίσχυση του ίδιου του συστήματος. Οι αποφάσεις του ΣτΕ τα τελευταία χρόνια δείχνουν ανάγλυφα πως γίνονται και τα δύο αυτά μαζί. Για μια σειρά θέματα νταραβέρι ή κόντρα με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση αλλά όταν πρόκειται για συστημικές επιλογές δείχνει πάντα αίσθημα ευθύνης για το καθεστώς. Και κάτι "παραιτήσεις" όπως η πρόσφατη του Σακελαρίου μόνο προσχηματικές μπορούν να θεωρηθούν αν όχι ένας βατήρας για μελλοντική πολιτική καριέρα. Ας πούμε στο ζήτημα της αντισυνταγματικότητας περικοπών μισθών και συντάξεων, όταν πρόκειται για βαθύ κράτος όπως αστυνομία, στρατός, δικαστές τότε το ΣτΕ απλώνει φτερούγες προστασίας. Για τον νόμο Κατρούγκαλου όμως, για τους εκατοντάδες χιλιάδες ηλικιωμένους της κοινωνικής βάσης, για αυτούς τα πάντα γίνονται σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος.

Είμαστε βέβαιοι πως με την κοινωνική ειρήνη που επικρατεί ούτε αυτή η σειρά μειώσεων των συντάξεων θα είναι η τελευταία. Το κεφάλαιο θέλει την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης θέλει να αντικαταστήσει το κράτος ως συλλέκτης εισφορών και επενδυτής αυτών των κεφαλαίων. Η ΕΕ και το ΔΝΤ θέλουν να γλιτώσουν χρέος και να πετύχουν την πλήρη εναρμόνιση με την φιλελεύθερη ατζέντα. Τα αφεντικά πιέζουν αφόρητα για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, στην πραγματικότητα θέλουν να μειώσουν κι άλλο τους μισθούς και μέσω της μείωσης αυτών των εισφορών. Ο Σύριζα, όπως και η ΝΔ θα κάνουν ότι χρειάζεται ως κυβερνητικός πόλος εξουσίας στο σύστημα για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της κορυφής της πυραμίδας. Από την πλευρά του κράτους δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι επιδιώκει τη συνέχιση, έως την ολοκλήρωση, αυτής της οικονομικής και ηλικιακής ευγονικής.

Η μόνη ελπίδα είναι στο δρόμο. Οι νεότερες γενιές, αυτές που θα ζήσουν το καθεστώς ολοκλήρωσης της φιλελεύθερης ατζέντας, αυτές που αντί για σύνταξη θα παίρνουν 250 ευρώ ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και θα πληρώνουν τα φάρμακα από την τσέπη τους, πρέπει να βγουν στον δρόμο. Οι παλιότερες γενιές, τα θύματα της ληστείας και της βίαιης φτωχοποίησης πρέπει να πιέσουν τις νεότερες γενιές να βγουν στο δρόμο. Οι παλιότερες γενιές έχουν την εμπειρία περισσότερο από όλους πως μόνο με δύναμη αντιμετωπίζεται η δύναμη. Πως τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς μάχη, πως τίποτα στον κοινωνικό πόλεμο δεν κρατιέται χωρίς διαρκή επαγρύπνηση, συνέπεια και τόλμη τις κρίσιμες στιγμές. Αυτή την εμπειρία που θέλει η εξουσία να αφανίσει μαζί με τους φυσικούς της φορείς, τα γερασμένα άλογα.

Σε όσα θα μας πουν μετά από τη δράση μας, εμείς απαντάμε:

Αν λαό λέμε τους καταπιεζόμενους και τους εκμεταλλευόμενους τότε είμαστε μέρους του. Και για αυτούς που μόνο τα αξεσουάρ στα ρούχα τους κοστίζουν παραπάνω από μια σύνταξη δεν έχουμε κανένα πρόβλημα επίσης να παραδεχτούμε ότι «λαϊκίζουμε». Η συγκίνηση άλλωστε είναι διαφορετική αν έχεις άδειο ή γεμάτο στομάχι αλλά δεν είναι σκέτη η συγκίνηση που μας νοιάζει να το διευκρινίσουμε. Μας νοιάζει μόνο η συγκίνηση που γίνεται συνειδητή οργή και οδηγεί σε οργάνωση και δράση. Γιατί την δυστυχία, ως μέρος του λαού την ζούμε. Τη ζούμε οι ίδιοι/ες, οι γονείς μας, τα παιδιά μας. Κι όσο για την «εθνική προσπάθεια» του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου να «μαζέψει τα πάντα», ναι την υπονομεύουμε. Και ναι, καθεστωτικές λύσεις δεν έχουμε γιατί καθεστωτικές λύσεις δεν υπάρχουν. Οι λύσεις είναι στη βάση είτε ως αγώνας για υπεράσπιση δικαιωμάτων είτε ως το επίπονο και τεράστιο έργο της κοινωνικής ανατροπής που θα μας γλιτώσει μια για πάντα από το πραγματικό πρόβλημα που κανένα μπάλωμα δεν αντιμετωπίζει. Εφόσον η βουλή, η κυβέρνηση, το ΣτΕ, η τρόικα και οι αποφάσεις τους είναι ο νόμος και η δικαιοσύνη τότε με περηφάνια δηλώνουμε η ανομία και υπονομευτές του δικαίου τους.

Κι ας μας πουν γραφικούς κάτι «κύριοι στρατηγοί της ριζοσπαστική αριστεράς». Κι ας χτυπιούνται κομματάρχες και πληρωμένες πένες των Media. Κι ας βοηθάμε δημάρχους από μηδενικά να γίνουν νούμερα.

Εμείς δράσαμε για τους γέρους και τις γριές. Τους δικούς μας γέρους και γριές σήμερα, τους εαυτούς μας αύριο. Αυτών η γνώμη μας νοιάζει, των σημερινών και αυριανών γερασμένων αλόγων της τάξης μας.

Τη γνώμη της άλλης πλευράς την ξέρουμε πριν κάνουμε το οτιδήποτε... και δεν μας πολυενδιαφέρει.

21/5/2018

Αναρχική Συλλογικότητα Νέας Φιλαδέλφειας

Αναρχική Συλλογικότητα Ρουβίκωνας

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Σύντροφοι/Συντρόφισσες