Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Ο γύρος κατοχυρώνεται ως ελληνικός στην Ευρωπαϊκή Ένωση!


Σε… εθνικό μας προϊόν εξελίσσεται ο γύρος, μετά τη φέτα και το γιαούρτι!

Όπως έκανε γνωστό ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ), έχει καταθέσει φάκελο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την καταχώριση του «ελληνικού γύρου» ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη στο ενωσιακό Μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ της ΕΕ, ενώ εξετάζεται και η δυνατότητα παράλληλης υποβολής αίτησης για καταχώριση της ονομασίας «Γύρος» ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν. Σκοπός αυτής της προσπάθειας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, είναι η ανάδειξη της αυθεντικότητας της ελληνικής παραγωγής γύρου, όπως έχει κατοχυρωθεί από τον Κώδικα Τροφίμων & Ποτών, τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στη διεθνή αγορά, η καταγραφή των χαρακτηριστικών, του τρόπου παραγωγής, των προϋποθέσεων και των τεχνικών λεπτομερειών του προϊόντος, αλλά και η δημιουργία προστιθέμενης αξίας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για τον γύρο ως παραδοσιακό προϊόν της Ελλάδος.

Η ετήσια παραγωγή υπολογίζεται στους 110.000 τόνους, εκ των οποίων σχεδόν το 80% προέρχεται από τις 10 μεγάλες βιομηχανίες του κλάδου και το υπόλοιπο 20% από 80 μικρότερες εταιρείες. Σημαντικό είναι και το κομμάτι των εξαγωγών, στις οποίες όμως δραστηριοποιούνται μόλις οι 5 μεγαλύτερες βιομηχανίες εξάγοντας το προϊόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και σε κάποιες τρίτες χώρες, όπου αυτό όμως επιτρέπεται.

490 τόνοι ημερησίως

Αντίστοιχα η κατανάλωση στους χώρους εστίασης υπολογίζεται μαζί με τα σουβλάκια και άλλα είδη κρέατος στους 700 τόνους ημερησίως, εκ των οποίων το 60%-70% αφορά στον γύρο, δηλαδή περίπου 420-490 τόνοι την ημέρα.

Οπως αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ELVIDA FOODS που παράγει το γνωστό brand «Hellenic Gyros», κ. Στέλιος Σκαρίμπας, η οικονομική κρίση βοήθησε στην ανάπτυξη του γύρου καταγράφοντας αύξηση τουλάχιστον 30%. Αυτό οφείλεται στη στροφή των καταναλωτών από τις πίτσες και τα σπαγγέτι που είναι ακριβότερα σαν φαγητά στον… φθηνό γύρο! Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, επήλθε κορεσμός στη συγκεκριμένη αγορά και αναπόφευκτα πολλά ψητοπωλεία έχουν οδηγηθεί στο λουκέτο.

Η αξία της αγοράς του γύρου εκτιμάται στα 500 εκατ. ευρώ ετησίως στα 16.500 ψητοπωλεία της χώρας, εκ των οποίων περίπου 380 εκατ. ευρώ «μένουν» στις βιομηχανίες.

100% ελληνική «πατέντα»

Αναφορικά με την ελληνικότητα του γύρου, όπως σημειώνει στον «Ε.Τ.» ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΣΕΒΕΚ, κ. Γιώργος Οικονόμου, είναι 100% ελληνική «πατέντα» ως προς τον τρόπο παρασκευής του. «Ο γύρος είναι κομμάτι χοιρινού κρέατος τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο. Δεν έχει καμία σχέση με το τουρκικό ντονέρ, παρά μόνο στον τρόπο ψησίματος». Αλλωστε, όπως υπογραμμίζει, οι Τούρκοι δεν τρώνε χοιρινό. Για αυτό τον λόγο την Τρίτη 27/2/18 θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη ώστε να συναινέσουν όλοι οι κτηνοτροφικοί (πρωτογενής τομέας) και μεταποιητικοί φορείς της χώρας, καθώς και οι υπηρεσιακοί παράγοντες των συναρμόδιων υπουργείων, στη χάραξη μίας εναρμονισμένης, κοινά αποδεκτής στρατηγικής, για την προστασία, προβολή και προώθηση του ελληνικού γύρου.


Γωγώ Κατσέλη
Ελεύθερος Τύπος


Το ΚΕΕΛΠΝΟ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ιλαρά!



Τον προβληματισμό τους για τη συνεχιζόμενη επιδημία ιλαράς εκφράζουν οι ειδικοί, καθώς και την αναγκαιότητα άμεσης εφαρμογής των μέτρων πρόληψης από τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας.

Αυτά εξέφρασαν στην «Επιστημονική Συνάντηση Επαγγελματιών Υγείας για την Ιλαρά» που συνδιοργανώθηκε πριν λίγες ημέρες στο Δώμα του Ευαγγελισμού από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός».

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναπληρωτής καθηγητής χειρουργικής Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ έδωσε έμφαση στη συνεχιζόμενη επιδημία ιλαράς, καθώς και στην αναγκαιότητα άμεσης εφαρμογής των μέτρων πρόληψης από τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας της χώρας μας.

Η διοικήτρια του Ευαγγελισμού, Παναγιώτα Γκουλάκη-Μητσάκη, τόνισε τον προβληματισμό των επαγγελματιών υγείας σε σχέση με την ιλαρά και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ιωάννης Μπασκόζος, υπογράμμισε ότι είναι ανεπίτρεπτο να μένει κάποιος υγειονομικός ανεμβολίαστος, καθώς πρόκειται για κοινωνική ευθύνη.

Επίσης, τόνισε τη μεγάλη σημασία της καμπάνιας εμβολιασμών στους πληθυσμούς προσφύγων - μεταναστών και Ρομά, προσπάθεια η οποία θα συνεχιστεί και θα ενταθεί.

Για τους εμβολιασμούς

Τη συνάντηση άνοιξε με την ομιλία της η Θεανώ Γεωργακοπούλου, υπεύθυνη του Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, η οποία παρουσίασε τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα της τρέχουσας επιδημίας ιλαράς στη χώρα.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη εμβολιασμού όλων των επαγγελματιών υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Στη συνέχεια, η Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Θεοδωρίδου-Παπαγρηγορίου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αναφέρθηκε στις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την επιδημία ιλαράς και τους εμβολιασμούς.

Η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε ότι οι συστάσεις για τον εμβολιασμό των βρεφών, των παιδιών και των ενηλίκων δεν έχουν αλλάξει, διότι η επιδημία ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη. Τόνισε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών θα πρέπει να γίνεται σε πρωιμότερη ηλικία, των βρεφών στην ηλικία των 12 μηνών, ενώ για τα μεγαλύτερα παιδιά, τη 2η δόση του εμβολίου, συστήνεται να την κάνουν σε διάστημα τριών μηνών μετά τον αρχικό εμβολιασμό.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο εμβολιασμός των ενηλίκων παραμένει απαραίτητος για όσους γεννήθηκαν μετά το 1970 και δεν έχουν νοσήσει ή δεν έχουν κάνει και τις δυο δόσεις εμβολιασμού που είναι αναγκαίες για την ανοσοποίησή τους.


Πηγή: tanea.gr


Φορολογικές δηλώσεις 2018: Πώς θα υπολογιστούν οι φόροι



Περισσότερα από 6,2 εκατομμύρια νοικοκυριά και απλοί φορολογούμενοι θα κληθούν εντός του δεύτερου τριμήνου του τρέχοντος έτους να υποβάλουν ηλεκτρονικά, μέσω εφαρμογής που θα λειτουργήσει στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τις φορολογικές δηλώσεις 2018 για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2017.

Οι διατάξεις με βάση τις οποίες θα υπολογιστούν οι τελικές φορολογικές επιβαρύνσεις επί των εισοδημάτων του 2017, κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων που θα υποβάλουν οι φορολογούμενοι, δεν παρουσιάζουν σημαντικές αλλαγές σε σύγκριση με αυτές που ίσχυσαν πέρυσι, κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2016.

Οι αλλαγές που θα ισχύσουν φέτος στους κανόνες υπολογισμού του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων είναι τρεις:

α) Η κατοχύρωση του δικαιώματος της έκπτωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες υπό την προϋπόθεση ότι κατά τη διάρκεια του 2017 εξόφλησαν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ή με μετρητά (όσοι έχουν ηλικία άνω των 70 ετών, όσοι έχουν αναπηρία 80% και άνω κι όσοι υπάγονται σε ορισμένες ακόμη ειδικές κατηγορίες) δαπάνες για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών συνολικού ύψους από 10% έως και 18,75% επί του συνολικού ετήσιου -δηλωθέντος ή τεκμαρτού- εισοδήματός τους. Σε περίπτωση μη κάλυψης του απαιτούμενου ποσοστού, το ακάλυπτο ποσό θα φορολογείται με 22%.

β) Η κατάργηση της διάταξης που προέβλεπε έκπτωση από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος του 10% της ετήσιας δαπάνης του φορολογούμενου για ιατρική, νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη, εφόσον η δαπάνη αυτή υπερέβαινε το 5% του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματός του.

γ) Η κατάργηση της απαλλαγής του 25% του συνολικού ακαθάριστου ετήσιου εισοδήματος των βουλευτών και των δικαστικών λειτουργών από τον φόρο εισοδήματος.

Αναλυτικά, κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων που θα υποβάλουν φέτος τα φυσικά πρόσωπα, για τη φορολόγηση των εισοδημάτων του έτους 2017, θα ισχύσουν οι εξής κανόνες:

1. Εφαρμογή φορολογικής κλίμακας με συντελεστές 22% - 45% για τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, ατομικές επιχειρήσεις και αγροτικές δραστηριότητες. Τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις και τα εισοδήματα από επιχειρηματικές δραστηριότητες (από ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις, από ατομικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ή από την ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος) θα φορολογηθούν με ενιαία κλίμακα, αφού προηγουμένως αθροιστούν.
Στην κλίμακα αυτή, ο κατώτατος συντελεστής φόρου ανέρχεται στο 22% και επιβάλλεται μέχρι το επίπεδο ετήσιου εισοδήματος των 20.000 ευρώ. Πάνω από το επίπεδο ετήσιου εισοδήματος των 20.000 ευρώ και μέχρι τα 30.000 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής φόρου 29%, ενώ πάνω από τα 30.000 και μέχρι τα 40.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής φόρου 37%. Για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ προβλέπεται συντελεστής φόρου 45%.
Η ίδια κλίμακα που περιγράψαμε στην προηγούμενη παράγραφο θα εφαρμοστεί και για τον υπολογισμό του φόρου στα εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες. Η φορολόγηση όμως των αγροτικών εισοδημάτων με την κλίμακα αυτή θα γίνεται αυτοτελώς, δηλαδή τα αγροτικά εισοδήματα δεν θα αθροίζονται με τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα για να φορολογηθούν κατόπιν με την κλίμακα.

2. Έκπτωση φόρου εισοδήματος έως 1.900-2.100 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες: Ειδικά για τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, καθώς επίσης και για τα εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες που αποκτούν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες προβλέπεται έκπτωση φόρου:

1.900 ευρώ για φορολογούμενους χωρίς προστατευόμενα τέκνα και ετήσιο εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ. Η έκπτωση φόρου για τους μη έχοντες εξαρτώμενα τέκνα και έχοντες ετήσιο εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο 8.636,36 ευρώ (1.900 ευρώ / 22% = 8.636,36 ευρώ).
1.950 ευρώ για φορολογούμενους με 1 προστατευόμενο τέκνο και ετήσια εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ. Η έκπτωση φόρου για τους έχοντες 1 εξαρτώμενο τέκνο και εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο 8.863,64 ευρώ (1.950 ευρώ / 22% = 8.863,64 ευρώ). 
2.000 ευρώ για φορολογούμενους με 2 προστατευόμενα τέκνα και ετήσιο εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ. Η έκπτωση φόρου για τους έχοντες 2 εξαρτώμενα τέκνα και εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο 9.090,91 ευρώ (2.000 ευρώ / 22% = 9.090,91 ευρώ). 
2.100 ευρώ για φορολογούμενους με 3 ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα και ετήσιο εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ. Η έκπτωση φόρου για τους έχοντες 3 ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και ετήσιο εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο 9.545,45 ευρώ (2.100 ευρώ / 22% = 9.545,45 ευρώ).
Το ισχύον κατά περίπτωση ποσό έκπτωσης φόρου θα αφαιρείται από τον αρχικώς αναλογούντα φόρο, ο οποίος θα έχει προκύψει από την εφαρμογή του συντελεστή φόρου 22% επί του ετήσιου εισοδήματος. Π.χ., σε ετήσιο εισόδημα από συντάξεις 15.000 ευρώ, το οποίο απέκτησε συνταξιούχος χωρίς προστατευόμενα τέκνα, αναλογεί φόρος 3.300 ευρώ (15.000 Χ 22% = 3.300 ευρώ). Από το ποσό των 3.300 ευρώ (το ποσό του αρχικώς αναλογούντος φόρου) θα αφαιρείται στη συνέχεια η έκπτωση φόρου των 1.900 ευρώ και το τελικό ποσό του φόρου που αναλογεί θα περιορίζεται στα 1.400 ευρώ (3.300 ευρώ - 1.900 ευρώ = 1.400 ευρώ).
Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία ο φόρος που αναλογεί με βάση τον ελάχιστο συντελεστή 22% είναι μικρότερος από την ισχύουσα έκπτωση φόρου, το ποσό της έκπτωσης αυτής θα περιορίζεται ακριβώς στο ύψος του αναλογούντος φόρου και θα τον μηδενίζει.
Π.χ. σε εισόδημα 8.000 ευρώ από μισθούς, το οποίο έχει αποκτηθεί από εργαζόμενο χωρίς προστατευόμενα τέκνα, ο φόρος που αναλογεί με την εφαρμογή του συντελεστή 22% είναι 1.760 ευρώ (8.000 Χ 22% = 1.760 ευρώ), ενώ η ισχύουσα έκπτωση φόρου, σύμφωνα με τα όσα προαναφέραμε, φτάνει τα 1.900 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή η έκπτωση φόρου θα περιοριστεί στα 1.760 ευρώ (όσο και ο αναλογών φόρος) και αφαιρούμενη από τον φόρο θα τον μηδενίσει. Δηλαδή δεν θα αφαιρεθούν 1.900 ευρώ από τον φόρο των 1.760 ευρώ, ώστε να προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο (επιστροφή φόρου) 140 ευρώ για τον φορολογούμενο (1.760 ευρώ - 1.900 ευρώ = -140 ευρώ), αλλά το ποσό της έκπτωσης θα περιοριστεί αυτόματα στο επίπεδο του αναλογούντος φόρου, ώστε απλώς να τον εξαλείψει.

Για όσους από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ, η ισχύουσα κατά περίπτωση έκπτωση φόρου (των 1.900-2.100 ευρώ) θα μειώνεται κατά το 1% του πέραν των 20.000 ευρώ τμήματος του ετήσιου εισοδήματος.

Έκπτωση φόρου υπό προϋποθέσεις

Κάθε μισθωτός, συνταξιούχος και κατ’ επάγγελμα αγρότης, για να δικαιούται έκπτωσης φόρου έως 1.900-2.100 ευρώ, θα πρέπει κατά τη διάρκεια του 2017 να έχει εξοφλήσει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή μέσω e-banking) δαπάνες για αγορές αγαθών ή παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους ίσου με ποσοστό:

10% του ετήσιου εισοδήματός του, πραγματικού ή τεκμαρτού, εφόσον το εισόδημα αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ,
10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ και 15% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο -πραγματικό ή τεκμαρτό- εισόδημά του ανέρχεται σε 10.001 έως και 30.000 ευρώ και
10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ, 15% επί των επόμενων 20.000 ευρώ και 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο -πραγματικό ή τεκμαρτό- εισόδημά του ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία το τεκμαρτό εισόδημα, δηλαδή αυτό που προκύπτει από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, είναι μεγαλύτερο του δηλωθέντος και η επιπλέον διαφορά δεν καλύπτεται από τον φορολογούμενο, το ύψος της ετήσιας δαπάνης για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών που πρέπει να έχει εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για να κατοχυρωθεί η έκπτωση φόρου θα προσδιορίζεται ως ποσοστό επί του (υψηλότερου) τεκμαρτού κι όχι επί του (χαμηλότερου) δηλωθέντος εισοδήματος. Π.χ., εάν το συνολικό πραγματικό εισόδημα ενός φορολογούμενου είναι 10.000 ευρώ και το τεκμαρτό είναι 15.000 ευρώ, τότε το συνολικό ποσό των δαπανών που πρέπει να έχει εξοφλήσει το 2017 με «πλαστικό χρήμα» ή μέσω e-banking δεν ανέρχεται σε 1.000 ευρώ (10% Χ 10.000 ευρώ), αλλά σε 1.750 ευρώ [(10% Χ 10.000 ευρώ) + (15% Χ 5.000 ευρώ)].

Εξάλλου σε κάθε περίπτωση κατά την οποία ο φορολογούμενος δεν κατάφερε να καλύψει το απαιτούμενο ποσό δαπάνης με πληρωμές μέσω καρτών ή μέσω e-banking, το «ακάλυπτο» ποσό θα φορολογείται με 22%.

Από την υποχρέωση να έχουν εξοφλήσει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή e-banking) τις δαπάνες που κατοχυρώνουν την έκπτωση φόρου, εξαιρούνται οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες φορολογούμενοι 70 ετών και άνω, τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

Οι φορολογούμενοι που υπάγονται στις παραπάνω περιπτώσεις «εξαιρέσεων» οφείλουν, ωστόσο, να έχουν καλύψει τα προαναφερθέντα ποσοστά του ετήσιου εισοδήματος με δαπάνες αγοράς και παροχής υπηρεσιών, εξοφληθείσες με μετρητά. Για τον λόγο αυτό οφείλουν να έχουν συγκεντρώσει και να έχουν διαφυλάξει τις αποδείξεις των δαπανών αυτών στα σπίτια τους, ώστε να είναι σε θέση να τις προσκομίσουν στις αρμόδιες φορολογικές αρχές σε περίπτωση που τους ζητηθούν για έλεγχο.
Πλήρης εξαίρεση από την υποχρέωση κατοχύρωσης της έκπτωσης φόρου με πληρωμές δαπανών είτε με ηλεκτρονικά μέσα είτε με μετρητά προβλέπεται για τις παρακάτω κατηγορίες:
Υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών.

Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων.

Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
Φορολογούμενοι που δεν έχουν εισόδημα από καμία κατηγορία ή έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο ή και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ.

Φορολογούμενοι που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματός τους.

Φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
Υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.

Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).
Όσοι διαμένουν σε οίκους ευγηρίας και σε ψυχιατρικά καταστήματα, καθώς και οι φυλακισμένοι.
3. Εφαρμογή αυτοτελούς κλίμακας φορολογίας για τα εισοδήματα από ακίνητα, με συντελεστές από 15% έως 45%: Προβλέπεται αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων από την εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας με κλίμακα στην οποία ισχύουν συντελεστές φόρου:

α) 15% μέχρι το επίπεδο ετήσιου εισοδήματος 12.000 ευρώ.
β) 35% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ.
γ) 45% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ.
4. Επιβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κλιμακωτά, με συντελεστές από 2,2% έως 10%, σε ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ: Στους έχοντες -πραγματικά ή τεκμαρτά- ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, αθροιστικά απ’ όλες τις πηγές, θα επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης που θα υπολογίζεται κλιμακωτά, ως εξής:
0% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος μέχρι τα 12.000 ευρώ,
2,2% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 20.000 ευρώ,
5% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 20.001 ως 30.000 ευρώ,
6,5% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 30.001 ως 40.000 ευρώ,
7,5% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 40.001 ως και 65.000 ευρώ,
9% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 65.001 ως και 220.000 ευρώ και
10% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος πάνω από τα 220.000 ευρώ.

Το τεκμαρτό εισόδημα το οποίο θα λαμβάνεται υπ’ όψιν για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα προσδιορίζεται από το άθροισμα των τεκμηρίων διαβίωσης (των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης του άρθρου 31 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος) και των τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (των δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων του άρθρου 32 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος).

Σε κάθε περίπτωση συνταξιούχου ηλικίας άνω των 65 ετών, το τεκμαρτό εισόδημα που θα προκύπτει από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης θα μειώνεται κατά 30% και για τον υπολογισμό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία το τεκμαρτό εισόδημα του φορολογούμενου θα είναι μεγαλύτερο από το δηλωθέν, αλλά ο φορολογούμενος θα καλύπτει τη διαφορά αναγράφοντας στη δήλωσή του και συγκεκριμένα στους κωδικούς 787-788 του Πίνακα 6 ποσό κεφαλαίου προερχόμενου από εισοδήματα παρελθόντων ετών το οποίο αναλώθηκε εντός του 2017 για αγορές περιουσιακών στοιχείων κ.λπ., τότε ως βάση υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα λαμβάνεται υπόψη το δηλωθέν εισόδημα κι όχι το τεκμαρτό.

5. Επιβολή προκαταβολής φόρου εισοδήματος έναντι του επόμενου έτους με συντελεστή 100% επί του κυρίου φόρου εισοδήματος, σε όσους δηλώνουν εισοδήματα από επιχειρηματικές ή και αγροτικές δραστηριότητες, καθώς επίσης και σε όσους φορολογούνται με βάση όχι τα δηλωθέντα εισοδήματά τους, αλλά με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Στην τελευταία αυτή περίπτωση, η πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος που θα έχει προκύψει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων θα φορολογείται ως εισόδημα από επιχειρηματικές δραστηριότητες και επί του κυρίου φόρου που αναλογεί σ’ αυτήν θα υπολογίζεται και προκαταβολή φόρου με συντελεστή 100%.

6. Κατάργηση της διάταξης που προβλέπει έκπτωση, από τον φόρο εισοδήματος κάθε φυσικού προσώπου, του 10% του ποσού των δαπανών του για ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματός του. Οι φορολογούμενοι δεν δικαιούνται πλέον μείωση φόρου κατά το 10% των εξόδων ιατρικής, νοσοκομειακής και φαρμακευτικής περίθαλψης, εφόσον αυτά υπερβαίνουν το 5% του φορολογητέου εισοδήματός τους, αλλά οι εν λόγω δαπάνες θα συνυπολογιστούν και θα συμπεριληφθούν στις λοιπές δαπάνες που λαμβάνονται υπ’ όψιν για την κατοχύρωση της ετήσιας έκπτωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ, την οποία δικαιούνται οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Συνέπεια της κατάργησης της έκπτωσης των ιατρικών και φαρμακευτικών δαπανών από τον φόρο εισοδήματος θα είναι η περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση των φυσικών προσώπων όταν θα γίνει η εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για το 2017.

7. Κατάργηση της φοροαπαλλαγής των βουλευτών και των δικαστικών λειτουργών: Οι διατάξεις που προέβλεπαν έκπτωση από το φορολογητέο ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης και των συνολικών αποδοχών των δικαστικών λειτουργών ποσού ίσου με το 25% του ακαθάριστου ποσού αυτών ως τεκμαρτού ποσού για την κάλυψη των δαπανών άσκησης του βουλευτικού και του δικαστικού λειτουργήματος καταργήθηκαν. Η κατάργηση της έκπτωσης ισχύει και για τους εν ενεργεία και συνταξιούχους λειτουργούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καθώς και για τα μέλη των οικογενειών των αποβιωσάντων δικαστικών λειτουργών και λειτουργών του ΝΣΚ, τα οποία συνταξιοδοτούνται κατά μεταβίβαση, σύμφωνα με τις διατάξεις του συνταξιοδοτικού νόμου, λόγω του θανάτου των λειτουργών αυτών.

8. Εκπτώσεις δαπανών για χρηματοδότηση κομμάτων και πολιτικών προσώπων από το φορολογητέο εισόδημα: Το ποσό της δαπάνης που πραγματοποίησε το 2017 φορολογούμενος για την ιδιωτική χρηματοδότηση πολιτικού κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων θα εκπέσει ολόκληρο από το φορολογητέο εισόδημά του. Το ποσό της έκπτωσης μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 20.000 ευρώ. Επίσης, το ποσό της δαπάνης που πραγματοποίησε το 2017 φορολογούμενος για την ιδιωτική χρηματοδότηση υποψηφίου ή αιρετού βουλευτή θα αφαιρεθεί ολόκληρο από το φορολογητέο εισόδημά του. Το ποσό της έκπτωσης αυτής δεν μπορεί να υπερβεί τα 5.000 ευρώ.

9. Επιβολή τέλους επιτηδεύματος από 400 έως 650 ευρώ σε κάθε φορολογούμενο που έχει ασκήσει επιχειρηματική δραστηριότητα: Οι φορολογούμενοι που ασκούν ατομικά επιχειρηματικές δραστηριότητες (εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ή ελευθέρια επαγγέλματα) θα πληρώσουν και για τη χρήση του 2017 το ετήσιο τέλος επιτηδεύματος, το οποίο ανέρχεται σε 650 ευρώ και σε επιπλέον 600 ευρώ, για κάθε υποκατάστημα. Ειδικά για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκια», δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι 3 φυσικά ή και νομικά πρόσωπα, ή το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από 1 φυσικό ή νομικό πρόσωπο, τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος, ανέρχονται σε:

α) 400 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε τουριστικό τόπο ή σε πόλεις-χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
β) 500 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
Η περιοχή του Νομού Αττικής λογίζεται ως μια πόλη, καθώς και το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

Εξαιρούνται από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος τα πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.
Σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότητας μέσα στη χρήση, το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης ή της άσκησης του επαγγέλματος. Χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών λογίζεται ως μήνας.

Εξαιρούνται από τις υποχρεώσεις καταβολής του τέλους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους. Επίσης εξαιρούνται ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών, καθώς και οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο έτος της ηλικίας.

10. Έκπτωση παρακρατηθέντων και προκαταβληθέντων φόρων εισοδήματος, από το συνολικό ποσό του αναλογούντος φόρου εισοδήματος που προκύπτει από το άθροισμα των φόρων που αναλογούν στις επιμέρους κατηγορίες εισοδημάτων. Από τον φόρο που αναλογεί στο σύνολο των εισοδημάτων του φορολογούμενου απ’ όλες τις βασικές πηγές (από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματικές δραστηριότητες, αγροτικές δραστηριότητες και ακίνητα) αφαιρούνται οι φόροι που παρακρατήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2017 από εισπραχθέντα ποσά μισθών ή συντάξεων, καθώς και οι φόροι που προκαταβλήθηκαν κατά το περασμένο έτος, λόγω της ύπαρξης και στην περσινή φορολογική δήλωση εισοδημάτων από επιχειρηματικές ή και αγροτικές δραστηριότητες ή λόγω φορολόγησης με βάση τα τεκμήρια κατά την εκκαθάριση της περσινής δήλωσης.

11. Έκπτωση παρακρατηθέντων ποσών ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, από το συνολικό ποσό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που αναλογεί στο άθροισμα των εισοδημάτων του φορολογούμενου απ’ όλες τις πηγές. Από το συνολικό ποσό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που αναλογεί στο άθροισμα όλων των εισοδημάτων του φορολογούμενου αφαιρείται (εκπίπτει) το άθροισμα των ποσών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που παρακρατούνταν κάθε μήνα από τους μισθούς ή τις συντάξεις τις οποίες εισέπραττε ο φορολογούμενος κατά το προηγούμενο έτος.



Πηγή : naftemporiki.gr


Συρία: Ανεβαίνει το θερμόμετρο μετά την κατάρριψη ισραηλινού F16


Μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον συριακών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και ιρανικών στόχων στη Συρία εξαπέλυσαν σήμερα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις τη στιγμή που ο συριακός στρατός ισχυρίζεται ότι έπληξε ισραηλινό μαχητικό F16 το οποίο συνετρίβη στο βόρειο Ισραήλ, σε μια κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι το μαχητικό συνετρίβη ενώ πραγματοποιούσε πλήγματα εναντίον «ιρανικών στόχων» στη γειτονική Συρία, με αποτέλεσμα ένας από τους πιλότους του να τραυματιστεί σοβαρά.

«Δώδεκα στόχοι, περιλαμβανομένων τριών συστοιχιών αντιαεροπορικής άμυνας και τεσσάρων ιρανικών στόχων που αποτελούν τμήμα του ιρανικού στρατιωτικού μηχανισμού στη Συρία, δέχθηκαν επίθεση», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. «Στη διάρκεια της επίθεσης, αντιαεροπορικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν προς το Ισραήλ, με αποτέλεσμα να ηχήσουν συναγερμοί στο Βόρειο Ισραήλ», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το F16 έπεσε στο βόρειο Ισραήλ, όμως στρατιωτικός εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε αν το αεροσκάφος επλήγη πράγματι από αντιαεροπορικά πυρά ή αν έπεσε λόγω βλάβης. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που ο ισραηλινός στρατός ανακοινώνει ανοικτά πως επιτέθηκε εναντίον «ιρανικών στόχων» στη Συρία, από το 2011 που άρχισε ο πόλεμος στη γειτονική χώρα, όπου το Ιράν βοηθάει στρατιωτικά το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Οι εχθροπραξίες φαίνεται πως συνεχίζονται.

Το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε πως η αντιαεροπορική άμυνα απώθησε μερικές ώρες αργότερα μια νέα επίθεση της ισραηλινής αεροπορίας κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό. Η κλιμάκωση άρχισε μέσα στη νύχτα με την αναχαίτιση από τον ισραηλινό στρατό πάνω από το ισραηλινό έδαφος ενός μη επανδρωμένου αεροπλάνου που το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι είναι ιρανικό. «Ένα μαχητικό ελικόπτερο προχώρησε στην επιτυχή αναχαίτιση ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους που είχε εκτοξευτεί από τη Συρία και είχε εισέλθει στο Ισραήλ», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. «Σε αντίποινα, ο στρατός επιτέθηκε σε ιρανικούς στόχους στη Συρία».

Οι ένοπλες δυνάμεις διευκρίνισαν στη συνέχεια πως στοχοθέτησαν στοιχεία του συστήματος εκτόξευσης μη επανδρωμένων αεροπλάνων. Τότε τα ισραηλινά αεροπλάνα δέχθηκαν «πολλαπλά πυρά αντιαεροπορικών πυραύλων», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι πιλότοι ενός από τα αεροπλάνα αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος τους και έπεσαν σε ισραηλινό έδαφος, όπου μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο. Ο ένας από τους δύο έχει τραυματισθεί σοβαρά. Το αεροπλάνο τους συνετρίβη στην περιφέρεια της κοιλάδας Τζεζρίλ, ανατολικά της Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με την αστυνομία. Σύμφωνα με το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, η πρώτη ισραηλινή αεροπορική επίθεση είχε στόχο μια στρατιωτική βάση στο κέντρο της χώρας.

Το πρακτορείο υποστήριξε πως επλήγησαν περισσότερα από ένα αεροπλάνα. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, οι ισραηλινές επιδρομές έγιναν εναντίον στόχων στο ανατολικό τήμα της επαρχίας Χομς (κεντρική Συρία), σε μια περιοχή όπου είναι παρούσες, όπως είπε, ιρανικές δυνάμεις, καθώς και μέλη της φιλοϊρανικής λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ. Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε ότι θεωρεί πως «η ιρανική επίθεση και η συριακή απάντηση αποτελούν σοβαρή παραβίαση της ισραηλινής κυριαρχίας».

Παρακολουθεί την κατάσταση «και είναι εντελώς έτοιμος για νέες ενέργειες». «Το Ιράν είναι υπεύθυνο γι' αυτή τη σοβαρή παραβίαση της ισραηλινής κυριαρχίας», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικος.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Συνελήφθη ο ηγέτης του καρτέλ Λος Ζέτας στο Μεξικό



Ο αρχηγός του διαβόητου καρτέλ Los Zetas, τον οποίο είχαν επικηρύξει οι ΗΠΑ με το ποσό των 5 εκατ. δολαρίων, συνελήφθη στο Μεξικό, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Ο Χοσέ Μαρία Γκισάρ Βαλένσια ή «Ζ43» συνελήφθη χωρίς να προβάλει αντίσταση σε μια επιχείρηση στη συνοικία Ρόμα, στην καρδιά της Πόλης του Μεξικού, ανέφερε ο Ρενάτο Σάλες, ο Εθνικός Επίτροπος, αρμόδιος για την ασφάλεια.

Το καρτέλ Ζέτας, που ιδρύθηκε από πρώην λιποτάκτες στρατιωτικούς των ειδικών δυνάμεων, έγινε γνωστό για τις βίαιες μεθόδους του, κυρίως τους αποκεφαλισμούς των αντιπάλων του. Ο αρχηγός του ήταν καταζητούμενος για υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών και όπλων, για οργανωμένο έγκλημα, για ανθρωποκτονίες και απαγωγές.

Το… βιογραφικό του

Σύμφωνα με πολλά μεξικανικά μέσα ενημέρωσης, ο «Ζ43», που έχει διπλή υπηκοότητα, μεξικανική και αμερικανική, γεννήθηκε το 1969. Αρχικά δρούσε από την Πολιτεία Μιτσοακάν, κατόπιν, από το 2001, από την Ταμαουλίπας, στο βόρειο Μεξικό. Από το 2003 μετέφερε τη βάση του στο Παλένκε, στην Πολιτεία Τσιάπας, όπου «στρατολόγησε ντόπια εγκληματικά στοιχεία», δήλωσε ο Σάλες.

Τα τελευταία χρόνια επέκτεινε τη δράση του στη Βερακρούς, κατά μήκος του Κόλπου του Μεξικού και στην Πολιτεία Πουέμπλα.

Οι αρχές θεωρούν ότι από το 2007 ευθύνεται για την εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών από την Κολομβία, μέσω Γουατεμάλας.

Ο προηγούμενος αρχηγός των Ζέτας, ο Ομάρ Τρεβίνιο ή «Z42», συνελήφθη το 2015.

Τον Αύγουστο του 2010 η οργάνωση εκτέλεσε 72 μετανάστες από χώρες της Κεντρικής Αμερικής που αρνήθηκαν να εργαστούν για λογαριασμό της ή δεν είχαν τα λύτρα για να εξαγοράσουν την ελευθερία τους.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Με την ουρά στα σκέλια και μετά την νέα ξεφτίλα Κυβέρνησης - Δικαιοσύνης προτείνουν προανακριτική Επιτροπή για Novartis



Η ξεφτίλα κυβέρνησης - Δικαιοσύνης οδήγησε τον Τσίπρα να κατεβάσεις τους τόνους γιατί δεν τους βγήκε η προσπάθεια εμπλοκής αντιπάλων στο σκάνδαλο Novartis.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δημήτρη Τζανακόπουλος, ο άνθρωπος που έκανε πρώτος το λάθος να δείξει την σκευωρία της κυβέρνησης πηγαίνοντας τρέχοντας στον Άρειο Πάγο είπε, ότι ο Τσίπρας θα προτείνει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει την Δευτέρα την κατάθεση πρότασης για Προανακριτική Επιτροπή από την Βουλή.

Οι διαρκείς συσκέψεις των προηγούμενων ημερών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος οριστικοποίησαν σε μεγάλο βαθμό τους χειρισμούς στην υπόθεση αυτή, βλέποντας τον περίγελο στην κοινωνία και τις αντιδράσεις όσων κατηγορούνταν χωρίς επαρκή στοιχεία.

Υπό το βάρος λοιπόν των δεύτερων σκέψεων και φοβούμενοι μήπως ξεστρατίσει η υπόθεση σε δύσκολους χειρισμούς με αποτέλεσμα να ξεφτιλιστούν περισσότερο, ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του αποφάσισαν την επιστροφή της δικογραφίας ουσιαστικά  στους δικαστές οι οποίοι και θα διερευνήσουν σε βάθος το σκάνδαλο Novartis που πολλά χρόνια σέρνεται και δηλητηριάζει την πολιτική ζωή του τόπου.

Με την απόφαση για Προανακριτική και καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι τα περιγραφόμενα στη δικογραφία που κατατέθηκε στη Βουλή αδικήματα έχουν παραγραφεί, προκρίθηκε αυτή η διαδικασία, επιστροφής δηλαδή της υπόθεσης στην τακτική Δικαιοσύνη για τα περαιτέρω βήματα, ώστε να διερευνηθούν οι πιθανές ευθύνες των φυσικών προσώπων, όπως και τυχόν αξιόποινες πράξεις πολιτικών προσώπων, για αδικήματα που δεν υπόκεινται σε παραγραφή, όπως είναι η κατηγορία για «ξέπλυμα μαύρου πολιτικού χρήματος».




Δημητρακόπουλος: Κουρελόχαρτα οι καταθέσεις των «κουκουλοφόρων» στην υπόθεση Novartis



Με αιχμές κατά της δικαιοσύνης μίλησε ο διακεκριμένος ποινικολόγος Μιχάλης Δημητρακόπουλος στο ΘΕΜΑ 104,6 και χαρακτήρισε παντελώς άκυρη δικονομικά τη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί στην υπόθεση Novartis.

Όπως κατήγγειλε το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν τήρηθηκαν οι πολύ αυστηρές προϋποθέσεις που βάζει για τη χορήγηση του καθεστώτος προστατεύομενου μάρτυρα ο νόμος του 2001 με την αναθεώρησή του επί πρωθυπουργίας Σαμαρά το 2014.

«Μια από αυτές είναι ότι εφαρμόζεται σε περιπτώσεις εγκληματικών οργανώσεων. Υπάρχει εδώ εγκληματική οργάνωση;» τόνισε ο κ. Δημητρακόπουλος χαρακτηρίζοντας «κουρελόχαρτα» τις καταθέσεις που περιλαμβάνονται στην υπόθεση.

Ο κ. Δημητρακόπουλος καταφέρθηκε και κατά τη εισαγγελέως Διαφθοράς κυρίας Τουλουπάκη υπενθυμίζοντας ανάλογη συμπεριφορά της, ότι δέκα ημέρες πριν τις εκλογές του 2015 πήγε ως αντιεισαγγελέας πρωτοδικών για την υπόθεση Φαλτσιανί αλλά «έπρεπε να είχε πάρει την έγκριση ή του εισαγγελέα εφετών ή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

Όσον αφορά τις κατηγορίες και το αν έχουν παραγραφεί ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος είπε κατηγορηματικά: Αυτά τα αδικήματα εάν βρεθεί δικαστικό όργανο που θα πει ότι δεν είναι παραγεγραμμένα εγώ θα σταματήσω τη δικηγορία.


Σειρά επιθέσεων αντιεξουσιαστών εναντίον αστυνομικών στο κέντρο της Αθήνας


Όπως κάθε βράδυ και με ορμητήριο της γιάφκα του Πολυτεχνείου και την περιοχή των Εξαρχείων, οι αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή των Εξαρχείων.

Αντιεξουσιαστές, με κουκούλες και κράνη, πραγματοποίησαν σειρά επιθέσεων εναντίον διμοιριών των ΜΑΤ, από τις 22:00 έως την 1:00, στην συμβολή των οδών Τοσίτσα και Πατησίων, καθώς και στην Χαριλάου Τρικούπη.

Από τις επιθέσεις ευτυχώς δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός, ενώ η αστυνομία προχώρησε μόνο σε προσαγωγές τριών ατόμων, τα οποία αργότερα άφησε ελεύθερα, αφού δεν προέκυψε κάτι σε βάρος τους.


Χατζής σε Αυλωνίτου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ! «Είσαι άσχετη και λες ψέματα, ντροπή σου»



Η Αυλωνίτου δεν είναι η πρώτη φορά που ξεφτιλίζεται και σίγουρα μέχρι να γίνουν οι εκλογές ώστε να πάει σπίτι της δεν είναι και η τελευταία.

Όπως φαίνεται από την πορεία της δεν ιδρώνει και το αυτί της στην ξεφτίλα, και δεν διστάζει χωρίς να έχει ενημερωθεί για ότι την ρωτάνε να προκαλεί και τον συνομιλητή της λέγοντας άλλα αντί άλλων, και αφήνοντας υπονοούμενα.

Το υπονοούμενο της βουλευτού προς τον Χατζή ότι εμπλέκεται στην υπόθεση Novartis, με τη φράση «δε σας συμφέρει…» ήταν η σπίθα που άναψε την φωτιά και εκεί η Αυλωνίτου δεν ήξερε απο που να φύγει, εάν κατάλαβε τι είπε και τι έχει γίνει. 

Ακούστε το ηχητικό : 






Σαμαράς: «Να ξέρουν οι συκοφάντες ότι θα τους πάω μέχρι τέλους»



«Να ξέρουν οι συκοφάντες ότι θα τους πάω μέχρι τέλους» προειδοποιεί ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με αφορμή τη στοχοποίησή του στην υπόθεση Novartis.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα»: «Απαντώ στη συκοφαντία μηνύοντας τους συκοφάντες. Κι όποιος άλλος χρειαστεί να ελεγχθεί, θα ελεγχθεί στην πορεία. Και θα μηνυθεί στην πορεία. Θα τους πάω μέχρι τέλους».

Ο πρώην πρωθυπουργός εξαπολύει επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα τον οποίο ευθέως συνδέει με μία «σκευωρία» που βασίζεται, όπως επισημαίνει, σε «ανώνυμους μάρτυρες».

Προσθέτει δε, ότι η Δικογραφία καταρρέει, αφήνοντας παράλληλα βαρύτατες αιχμές για τους χειρισμούς της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

«Όλοι όσοι επιθυμούν "φυγή προς τα μπρος" για τη χώρα με μεταρρυθμίσεις, δεν πρόκειται να συμβιβαστούν με το Μαδουριστάν που στήνει ο κος Τσίπρας», διαμηνύει επίσης ο πρώην πρωθυπουργός.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Μητσοτάκης στην βελγική εφημερίδα De Tijd : Χάσαμε τρία χρόνια, οι συνέπειες στην οικονομία είναι πολύ ακριβές



Η βελγική εφημερίδα De Tijd, έχει αφιέρωμα στην οικονομία της Ελλάδας, με τίτλο «Η Ελλάδα βγαίνει πάλι από το τούνελ», η συντάκτρια του άρθρου φιλοξενεί τις απόψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ξεχωριστό ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα αποτέλεσε την επιτομή των προβλημάτων της ευρωζώνης».

Οι δηλώσεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην βελγική εφημερίδα De Tijd : 

«Ο σημαντικότερος αντίπαλος του Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επικρίνει τις "καταστροφικές διαπραγματεύσεις" της ακροαριστερής κυβέρνησης των Αθηνών: "Χάσαμε τρία χρόνια. Οι συνέπειες για την οικονομία είναι πολύ ακριβές: 1 δισ. ευρώ".

Ο Μητσοτάκης διατηρεί ένα άνετο προβάδισμα έναντι του Τσίπρα στις ελληνικές δημοσκοπήσεις. Τα ποσοστά του κόμματός του κυμαίνονται γύρω στο 34%-37%, δηλαδή περίπου 10 μονάδες υψηλότερα από ό,τι το κόμμα του Τσίπρα. "Καθόλου κακά για ένα γόνο πολιτικής δυναστείας", λέει χαριτολογώντας σε μια συνομιλία στα γραφεία του κόμματός του στην Αθήνα.

Ο Μητσοτάκης κάνει εκστρατεία εναντίον του "μαρξιστή" Τσίπρα, στον οποίο προσάπτει πελατειακές σχέσεις προς όφελος συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων. Ο ίδιος ο Μητσοτάκης τάσσεται υπέρ μιας στρατηγικής περικοπών και ανάπτυξης. Η υψηλή φορολογία πρέπει να μειωθεί ώστε να υπάρξουν περισσότερα περιθώρια για επενδύσεις.

"Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα δεν συμμετείχε στις συζητήσεις για την Ευρώπη", λέει ο Μητσοτάκης: "Η χώρα εμφανιζόταν ως η επιτομή των προβλημάτων που ταλανίζουν την ευρωζώνη". Ο Μητσοτάκης επικρίνει επίσης το "νοσηρό" πολιτικό κλίμα και τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας και της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα του. Κατηγορεί τον Τσίπρα ότι επεμβαίνει στη δίκη για την Novartis και διαδίδει ψεύδη.


"Ο Τσίπρας θρέφει το λαϊκισμό", υποστηρίζει ο Μητσοτάκης. Τονίζει ότι ένα ακροαριστερό κόμμα συνεργάζεται στην κυβέρνηση με τους δεξιούς εθνικιστές ΑΝΕΛ».


Η Νέα Δημοκρατία είπε από την αρχή "όλα στο φως"



Η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κυρία Μαρία Σπυράκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Νέα Δημοκρατία είπε από την αρχή "όλα στο φως". Και εννοείται ότι λέει “ναι” και στην προανακριτική επιτροπή, ανεξαρτήτως του κατηγορητηρίου που προφανώς θα κατασκευάσει η Κυβέρνηση για να υποστηρίξει τη σκευωρία της.

Όμως οι μάρτυρες θα έρθουν χωρίς κουκούλες. Όχι μόνο γιατί τους ξέρει ήδη η Κυβέρνηση, αλλά και γιατί το καθεστώς προστασίας τους είναι νομικά διάτρητο, καθώς απαιτεί την έγγραφη έγκριση του αντιεισαγγελέα διαφθοράς του Αρείου Πάγου, την οποία παραδόξως δεν ζήτησε η αρμόδια εισαγγελέας.

Κατά τα λοιπά, θεωρούμε αυτονόητο ότι η Κυβέρνηση, σε αντίθεση με την επιλογή της να συγκαλύπτει, μέχρι σήμερα, το σκάνδαλο Καμμένου, θα συναινέσει επιτέλους στη διαλεύκανση του, τώρα που έφτασε στη Βουλή».




Η Ελένη Τουλουπάκη λέει ότι : Τηρήθηκε πιστά το γράμμα του νόμου για τους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση Novartis



Η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης που χειρίστηκαν την υπόθεση Novartis έκαναν κοινή δήλωση και τονίζουν ότι:

«Ουδέποτε συμμετείχαμε σε κοινή σύσκεψη με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ή με οποιοδήποτε άλλο κυβερνητικό στέλεχος για την υπόθεση NOVARTIS. Οι μάρτυρες τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας τηρώντας πιστά το γράμμα του νόμου. Το τμήμα της δικογραφίας που αφορά σε πολιτικά πρόσωπα υποβλήθηκε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ως είχαμε εκ του Συντάγματος υποχρέωση».

Οι εισαγγελείς διευκρινίζουν επίσης ότι η έρευνα που διενεργείται στην Ελλάδα για τη NOVARTIS είναι παράλληλη και όχι κοινή σε σχέση με ενδεχόμενες έρευνες που πιθανώς διενεργούνται από άλλα κράτη.


Εξαφανίστηκε 16χρονη από το σπίτι της



Η 16χρονη φαίνεται ότι χάθηκε από το σπίτι της στις 19:00 την Τετάρτη (07/02).

Η Εσμεράλντα έχει ύψος 1,60 μ., ζυγίζει 53 κιλά, έχει μαύρα μαλλιά και καστανά μάτια. Το «Χαμόγελο του Παιδιού» εξέδωσε Amber Alert προκειμένου να εντοπιστεί. 

Οποιοσδήποτε έχει κάποια πληροφορία, παρακαλείται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με «Το Χαμόγελο του Παιδιού», όλο το 24ωρο, στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» καθώς και σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας.




Απειλές από τον Τούρκο αρχηγό: Έχουμε τη δύναμη για στρατιωτική επιχείρηση στο Αιγαίο!



«Η Τουρκία, παράλληλα με την επιχείρηση στο Άφριν, είναι σε θέση να εξασφαλίσει τα συμφέροντα της σε όλες τις θάλασσες που την περιτριγυρίζουν» δήλωσε ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Για τη δυνατότητα της Τουρκίας να κάνει παράλληλα με τις επιχειρήσεις στην Αφρίν της Συρίας και μια «στρατιωτική επιχείρηση στο Αιγαίο» έκανε λόγο νωρίτερα σήμερα ο Επιτελάρχης των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα πάντα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Χουλουσί Ακάρ πρόσθεσε: «Έχουμε τη δύναμη (ισχύ) για να διεξάγουμε στρατιωτική επιχείρηση στο Άφριν και ταυτοχρόνως στο Αιγαίο» και έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η χώρα είναι αποφασισμένη για την διαφύλαξη των δικαιωμάτων και συμφερόντων της σε όλες τις θάλασσες της, που προέρχονται από το διεθνές δίκαιο και διεθνείς συμφωνίες».

Ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Χουλουσί Ακάρ, επέβλεψε τις δραστηριότητες των μονάδων εδάφους και αέρος του στρατού που συμμετέχουν στο βόρειο τμήμα της Συρίας από το αεροπλάνο Eλέγχου και Προειδοποίησης Αερομεταφορών (HIK), Boeing 737 AEW&C, συνοδευόμενος από το διοικητή των δυνάμεων ξηράς, στρατηγό, Γιασάρ Γκιουλέρ, το ναύαρχο Αντνάν Ομπάλ και το διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας, πτέραρχο Χασάν Κιουτσουκακιούζ. 
Λαμβάνοντας πληροφορίες σχετικά με τις επιχειρήσεις και τις δραστηριότητες που διεξήγαγαν οι διοικητές της περιοχής, ο Ακάρ έδωσε τις απαραίτητες οδηγίες.


Αργότερα, συνοδευόμενος από τους διοικητές, επισκέφθηκε την τουρκική περιοχή Αιγαίου, και επέβλεψε τις δραστηριότητες των αεροσκαφών που λειτουργούν στην περιοχή μέσω δραστηριοτήτων ελέγχου του εναέριου χώρου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, από το αεροπλάνο HİK.

Αργότερα, έφτασε στη Σμύρνη, έλαβε ενημέρωση για το έργο που επιτέλεσε στην περιοχή η Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων μέσω των Συστημάτων Σύγχρονης Ανίχνευσης, Διάγνωσης και Ελέγχου στο Κέντρο Συντονισμού Ναυτικών Δυνάμεων, από όπου έκανε και δηλώσεις.

«Η Επιχείρηση Κλάδος Ελιάς, γίνεται σύμφωνα με τα δικαιώματά της χώρας μας, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ειδικότερα 1624 (2005), 2170 (2014) και 2178 (2014) και το δικαίωμα της αυτοάμυνας στο 51ο το άρθρο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών. Η Τουρκία, δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις και η επιχείρηση γίνεται με σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας». Ο κύριος σκοπός, σύμφωνα με τον Ακάρ, είναι «η παροχή ασφάλειας και σταθερότητας ώστε τα αδέλφια μας στη Συρία να επιστρέψουν ασφαλή στα σπίτια τους».


Ο Ακάρ τόνισε ότι στο σχεδιασμό και την εκτέλεση της επιχείρησης στόχος είναι μόνο οι τρομοκράτες και τα καταφύγιά τους, οι θέσεις, τα όπλα, τα εργαλεία και ο εξοπλισμός, και δίνεται κάθε είδους προσοχή και ευαισθησία, ώστε να αποτραπεί η πρόκληση ζημιών σε αμάχους/αθώους.

Ο στρατηγός Ακάρ, σχολίασε τα τουρκικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος και δήλωσε ότι δεσμεύεται για την προστασία των συμφερόντων της χώρας:

«Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι το Αιγαίο είναι μια θάλασσα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας και ειλικρινά ελπίζουμε ότι τα υφιστάμενα προβλήματα στο Αιγαίο θα επιλυθούν στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας. Οι δυνάμεις, οι οποίες είναι αποτελεσματικές, αξιοσέβαστες και αποτρεπτικές δυνάμεις, δεσμεύονται για την προστασία των δικαιωμάτων της χώρας μας και της εθνικότητάς μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι αποφασισμένες και πρόθυμες να εκπληρώσουν όλα τα καθήκοντα που τους δόθηκαν, ειδικά όσον αφορά την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας μας, με τη δύναμη που έχει αποκτήσει από την αγάπη και την εμπιστοσύνη του λαού».

Υπογραμμίζοντας ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είχαν την ικανότητα να διοικούν τρεις επιχειρήσεις με σύγχρονες μεθόδους σε ένα κέντρο διοίκησης, ο Ακάρ είπε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορούσαν να ελέγξουν όλη την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο με υψηλή τεχνολογία. «Μπορούμε να καλύψουμε ολόκληρο το Αιγαίο, όχι μόνο τα Καρντάκ (Ίμια), έχουμε την εξουσία να λειτουργούμε στο Αφρίν και να ελέγξουμε ταυτόχρονα την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο», δήλωσε ο Ακάρ.




Πηγή : protothema.gr