Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Νέα Δημοκρατία : Η “ΑΡΤΕΜΙΣ” διαψεύδει τον κ. Τσίπρα για τα όσα είπε στη Βουλή


Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Τα στοιχεία από το σύστημα “ΑΡΤΕΜΙΣ”, εκθέτουν την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, καθώς επιβεβαιώνουν την αδράνεια και την απουσία πολιτικών για την αδήλωτη εργασία. Ταυτόχρονα, όμως, διαψεύδουν τα όσα είπε πρόσφατα ο κ. Τσίπρας στη Βουλή για το θέμα αυτό».


Πλήρης Δήλωση


«Ύστερα από τρία χρόνια απραξίας και συνειδητής παραπληροφόρησης, το Υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία του συστήματος “ΑΡΤΕΜΙΣ” για την καταγραφή της αδήλωτης εργασίας.

Σύμφωνα με αυτά, το Φεβρουάριο του 2013 η αδήλωτη εργασία ήταν στο 40,47%, ενώ τον Αύγουστο του 2014 υποχώρησε στο 12%! Δηλαδή, μέσα σε μόλις δυο χρόνια, με μια δέσμη συνεκτικών, διαρθρωτικών αλλαγών και παρεμβάσεων και με στοχευμένες πολιτικές, επιτεύχθηκε εντυπωσιακή μείωση της κατά 28,47%!!! 

Έκτοτε, στα επόμενα 3 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας μειώθηκε μόλις κατά 1,7%! (Σχήμα 1)

Τα στοιχεία αυτά εκθέτουν την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, καθώς επιβεβαιώνουν την αδράνεια και την απουσία πολιτικών για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας. Ταυτόχρονα, όμως, διαψεύδουν τα όσα είπε πρόσφατα ο κ. Τσίπρας στη Βουλή για το θέμα αυτό.

Υπενθυμίζεται, ότι το σύστημα “ΑΡΤΕΜΙΣ” δημιουργήθηκε το 2013, με σκοπό την παρακολούθηση και τη συστηματική καταγραφή της αδήλωτης εργασίας σε μηνιαία βάση δίνοντας έμφαση στους κλάδους που παρουσιάζουν υψηλή παραβατικότητα. Δυστυχώς, από την 1/1/2015, η δημοσιοποίηση των εν λόγω στοιχείων διακόπηκε χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση.

Τα στοιχεία αυτά εκθέτουν το ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνοντας στην πράξη ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν έκανε τίποτα το ουσιαστικό για την προάσπιση των εργαζομένων, καθώς και για την περαιτέρω καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας». 





Τι αναφέρει το Σύνταγμα των Σκοπίων για «μακεδονική» γλώσσα και ιθαγένεια -Αλυτρωτισμός και διεκδικήσεις


Το σύνταγμα της ΠΓΔΜ βρίθει αλυτρωτικών αναφορών, παρά τις αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις τις οποίες έχει υποστεί, με πιο πρόσφατη αυτή του 2011. Ο αλυτρωτισμός είναι ευκρινής ήδη από το προοίμιο του συντάγματος, το οποίο, μάλιστα, έχει τροποποιηθεί και βελτιωθεί έναντι της αρχικής μορφής του. Εκεί γίνεται λόγος για «τις παραδόσεις της πολιτειακής κατάστασης και νομιμότητας της Δημοκρατίας του Κρουσόβου και των αποφάσεων της Αντιφασιστικής Συνέλευσης της Λαϊκής Απελευθέρωσης της Μακεδονίας, και το δημοψήφισμα της 8ης Σεπτεμβρίου 1991», ως θεμέλια της απόφασης για δημιουργία της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», αλλά και του συντάγματος της χώρας.

Η Αντιφασιστική Συνέλευση της Λαϊκής Απελευθέρωσης της Μακεδονίας, γνωστή με το ακρωνύμιο ASNOM, αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε ως βασικό στόχο την «ενοποίηση» της γεωγραφικής Μακεδονίας, παρουσιάζοντας τα τμήματά της που ανήκαν τόσο στη Γιουγκοσλαβία όσο και στα υπόλοιπα κράτη ως υπό κατοχή. Στο άρθρο 3, το οποίο προσδιορίζει τα σύνορα της ΠΓΔΜ ως «απαραβίαστα», έχει γίνει μια προσθήκη η οποία αναφέρει ότι η χώρα «δεν έχει εδαφικές αξιώσεις έναντι οποιουδήποτε γειτονικού κράτους». Ωστόσο τονίζεται ότι τα σύνορα μπορεί να αλλάξουν μόνο σε συμφωνία με το σύνταγμα «και στην αρχή της ελεύθερης βούλησης, όσο και σε συμφωνία με τους γενικά αποδεκτούς διεθνείς κανόνες».

Τα άρθρα 4 και 7 του συντάγματος είναι εκείνα που προσδιορίζουν ως «μακεδονική» την ιθαγένεια και τη γλώσσα των Σλαβομακεδόνων της ΠΓΔΜ. Το άρθρο 49 του συντάγματος είναι, επίσης, μια κατ’ εξοχήν επίδειξη αλυτρωτισμού. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η Δημοκρατία ενδιαφέρεται για το καθεστώς και τα δικαιώματα εκείνων των προσώπων που ανήκουν στον Μακεδονικό Λαό σε γειτονικές χώρες καθώς και για τους εκπατρισμένους Μακεδόνες, βοηθά την πολιτισμική ανάπτυξη και προωθεί τους δεσμούς μεταξύ τους». Επ’ αυτού, στην τελευταία αναθεώρηση έγινε μια προσθήκη (Addendum) όπου αναφέρεται ότι «στην άσκηση αυτής της μέριμνας η Δημοκρατία δεν θα παρεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών ή στις εσωτερικές υποθέσεις τους».

Τα άρθρα 130 και 131 περιγράφουν τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα και, εν πολλοίς, σκιαγραφούν τα εμπόδια της Ελλάδας στην πορεία για μια συμφωνία erga omnes. Στο άρθρο 130 τονίζεται ότι αλλαγή στο σύνταγμα μπορεί να γίνει α) με πρόταση του προέδρου (δηλαδή του εκ του VMRO προερχόμενου Γκιόργκι Ιβάνοφ), β) με κυβερνητική πρωτοβουλία 30 βουλευτών ή γ) με 150.000 υπογραφές. Στο άρθρο 131 ορίζεται ότι «για να αρχίσει» η διαδικασία αλλαγής του συντάγματος, απαιτούνται τα δύο τρίτα (δηλαδή 80 από τους 120 βουλευτές) της Βουλής. Επ’ αυτού έχει γίνει μια ενδιαφέρουσα προσθήκη το 2005, όπου η πλειοψηφία των ψήφων στη Βουλή θα πρέπει να ανταποκρίνεται όχι επί του συνόλου του πληθυσμού της ΠΓΔΜ αλλά επί κοινοτήτων που την απαρτίζουν.



ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Καταγγελίες για κομματικές κρίσεις ανώτατων αξιωματικών στην ΕΛ.ΑΣ.


Ως «ρηχές», κομματικές της… Πλ. Κουμουνδούρου, που δημιουργούν «δύο Αστυνομίες» προσεταιρισμένες στα… άρματα ανώτατων αξιωματικών της αστυνομικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., χαρακτηρίζονται οι κρίσεις αξιωματικών του Σώματος, από πολιτικούς και αστυνομικούς κύκλους, με ό,τι δυσάρεστες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την εύρυθμη λειτουργία ενός τόσο νευραλγικού κρατικού μηχανισμού.

Διά της… περιφοράς υπογραφών συνεδρίασε το ΚΥΣΕA και με την υπ’ αριθ. 1/2018 απόφασή του, ύστερα από πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, παρέτεινε τη θητεία του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνου Τσουβάλα, για ένα ακόμη έτος.

Από εκεί και έπειτα, ενώ υπήρχε η πρόθεση κάποιων «τομών» στον βαθμό των αντιστράτηγων, με τουλάχιστον 2-3 αποχωρήσεις, η παρέμβαση της… Πλ. Κουμουνδούρου φαίνεται να ήταν καταλυτική για τον περιορισμό τους σύμφωνα με τις κομματικές αποχρώσεις… Βέβαια σε αυτό συνηγόρησε η «ατολμία» για την αποστρατεία ενός αντιστράτηγου, η οποία αν αποφασιζόταν θα έθετε το δίλημμα επιλογής ανάμεσα σε δύο ομοβάθμους του για… μία θέση στην ιεραρχία, και θα συμπαρέσυρε κάποιους ακόμη στην αποστρατεία.

Με αυτή τη λογική όλα παρέμειναν στάσιμα έως τη θέση του γενικού επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντώνη Μπάκα, ο οποίος πήρε το δρόμο της αποστρατείας, παρά την επιτυχημένη πορεία του σε θέσεις Ασφάλειας και κυρίως στη διοίκηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας με σημαντικό έργο. Στη θέση τους παρέμειναν ο υπαρχηγός Αριστείδης Ανδρικόπουλος, ο προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου Μιχαήλ Καραμαλάκης, η γενική επιθεωρήτρια Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων Ζαχαρούλα Τσιριγώτη και ο γενικός επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος Χρήστος Δραγατάκης, ο οποίος φέρεται, χωρίς να είναι σίγουρο, να «μετακομίζει» στη θέση του επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος. Τη θέση του επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος, αν γίνει αυτή η αλλαγή, καταλαμβάνει ο Ανδρέας Αποστολόπουλος, μέχρι πρότινος προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, ο οποίος προήχθη σε αντιστράτηγο, παρασύροντας στην αποστρατεία τον μέχρι πρότινος γενικό αστυνομικό διευθυντή Αττικής Αλκιβιάδη Ασημακόπουλο, κάτι που γίνεται για 2η φορά στα αστυνομικά χρονικά από τη θέση του «Γαδάρχη», και τον προϊστάμενο του Κλάδου Οικονομικοτεχνικής Υποστήριξης και Πληροφορικής Γιώργο Κωτσάκη.

Τη θέση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής, σύμφωνα με πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., φαίνεται να καταλαμβάνει ο μέχρι πρότινος διοικητής Ασφάλειας Αττικής, Χρήστος Παπαζαφείρης, ο οποίος παρέμεινε για τρίτη χρονιά υποστράτηγος, ενώ στην προηγούμενη θέση του «κάθεται» ο Γιώργος Ψωμάς, προϊστάμενος μέχρι χθες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής και παλιός διοικητής της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ). Στη θέση του παραμένει ο διοικητής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Γιώργος Γιάννινας, ενώ προς αντικατάσταση είναι ο διοικητής της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Παρότι οι κρίσεις υποστράτηγων και ταξίαρχων, όπως και οι τοποθετήσεις τους, φαινομενικά ήταν έτοιμες με αρκετές αποχωρήσεις, οι… λίστες της Πλ. Κουμουνδούρου, με τις αντιδράσεις των «κομμένων» αξιωματικών, προκάλεσαν την παράταση… Τελικά αργά χθες το βράδυ κρίθηκαν διατηρητέοι 12 υποστράτηγοι, ενώ αποστρατεύτηκαν 9.



ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ελεύθερος Τύπος


Πανικός σε σχολείο του Μενιδίου: Ανήλικοι με σιδηρογροθιές και σιδηρολοστούς προσπάθησαν να επιτεθούν σε μαθητές




Ο διευθυντής κλείδωσε την πόρτα όταν αντιλήφθηκε τι συμβαίνει.

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη στην αρχή της εβδομάδας σε Γυμνάσιο του Μενιδίου. 

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, πέντε ανήλικοι -από 15 έως 16 ετών- εισέβαλαν στο σχολείο εν ώρα μαθήματος με σκοπό να επιτεθούν σε παιδιά που έκαναν μάθημα και με τα οποία φέρονται να είχαν διαφορές.

Τα πέντε άτομα επιχείρησαν να μπουν στο σχολείο με σιδηρογροθιές και σιδηρολοστούς, όμως ο διευθυντής του σχολείου τους αντιλήφθηκε και κλείδωσε την πόρτα. 
Ο ένας από αυτούς, όμως, κατάφερε να πηδήξει από την πόρτα και να μπει στο προαύλιο του σχολείου στο οποίο εκείνη την ώρα γίνονταν μάθημα. Από ανοιχτό παράθυρο μπήκε σε μία αίθουσα που αεριζόταν και είχε κλειδωμένη την πόρτα.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αχαρνών, κυρία Γ.Ευθυμιάδου, η οποία μίλησε στο «Καλημέρα Ελλάδα», «οι μαθητές ήταν από άλλο σχολείο και είχαν διαφορές με μαθητές από το σχολείο στο οποίο εισέβαλαν».

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Αχαρνών, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Ant1 τόνισε πως «τέτοια περιστατικά χαρακτηρίζουν το Μενίδι», καθώς γίνονται συνέχεια.

Αναφέρθηκε μάλιστα ακόμα και σε απαγωγή μαθητή από το σχολείο, αλλά και περιστατικά με πυροβολισμούς με μαθητές τραυματίες, μετά το θάνατο του μικρού Μάριου.

«Η κατάσταση έχει ξεφύγει, όμως το πρόβλημα δεν λύνεται», τόνισε ο ίδιος, ζητώντας από την Πολιτεία να λάβει μέτρα. 


Πηγή : protothema.gr


Η Τετάρτες είναι ημέρες εισβολής του Ρουβίκωνα όπου γουστάρουν



Εισβολή πραγματοποίησαν σήμερα Τετάρτη το πρωί οι αντιεξουσιαστές του Ρουβίκωνα στην ΙΖ ΔΟΥ Αθηνών που βρίσκεται στην οδό Δαμάρεως στο Παγκράτι.

25 άτομα εισέβαλαν στο κτίριο και αφού πέταξαν φυλλάδια για τους πλειστηριασμούς, αποχώρησαν χωρίς να γίνουν προσαγωγές από την αστυνομία.


Ο πλέον ακατάλληλος και ανίκανος Κατρούγκαλος υπερασπίζεται το όνομα Μακεδονία για τα Σκόπια



Διαβάζουμε στο eleftherostypos.gr για την τοποθέτηση του πλέον ακατάλληλου και να μιλάει για το Σκοπιανό Γιώργου Κατρούγκαλου που υπερασπίζεται το όνομα Μακεδονία για τα Σκόπια.

Κατρούγκαλος για Σκοπιανό: Είναι ακραίοι όσοι διαφωνούν με τον όρο Μακεδονία

«Εμείς θα επιδιώξουμε παρά το πολιτικό κόστος να φέρουμε λύση στο ονοματολογικό, αν συμβάλει κι η άλλη πλευρά, γιατί το τάγκο θέλει δύο» ξεκαθάρισε την Τετάρτη στη Βουλή ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Συνεχίζοντας είπε:  «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε τελευταία συνέντευξή του στον Παύλο Τσίμα είπε ότι «ήταν σύμφωνος με το σύνθετο όνομα».. άλλα όταν φούντωσε το θέμα, έγινε στροφή 180 μοιρών και είπε ‘’όχι Μακεδονία’’ ο Καραμανλής… Ήξεραν πώς να το λύσουν, αλλά δεν ήξεραν πώς να επανέλθουν εξουσία αν έκαναν το σωστό… εμείς είμαστε διατεθειμένοι για λύση».

«Το μείζον ζήτημα των ημερών είναι το Μακεδονικό. Μια είναι η θέση της κυβέρνησης επι της οποίας διαπραγματεύεται το υπουργείο Εξωτερικών. Έχουν εκφραστεί αιτιάσεις και διαφορετικές απόψεις από τους ΑΝΕΛ όμως έχει ρητά δοθεί από τον κ. Καμμένο πλήρης εμπιστοσύνη στον κ. Κοτζιά να διεξάγει την διαπραγματευτική προσπάθεια» ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος για να συνεχίσει με επίθεση κατά της ΝΔ: «Ποια είναι η διαπραγματευτική θέση της ΝΔ; Ο κ. Μητσοτάκης στην συζήτηση της Βουλής για το Κυπριακό είπε προκειμένου να επικρίνει τον κ. Λεβέντη ότι η εθνική αντιπροσωπεία έχει επίσημη θέση για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Μετά άρχισε την στροφή. Έχω ακούσει συγκρουόμενα πράγματα. Ο κ. Κουμουτσάκος θεωρεί και ορθά την σύνθετη ονομασία ως τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή. Έχω ακούσει όμως και ακραίες – εθνικιστικές απόψεις που δεν επιθυμούν να εμπεριέχεται ο όρος Μακεδονία ή παράγωγά της». Στην προσπάθειά του δε να ταυτίσει τις «ακραίες και εθνικιστικές θέσεις» με συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα λίγο έλειψε να συμπεριλάβει και τους ΑΝΕΛ. «Αυτά είναι ακραία που τα ακούω από την Χρυσή Αυγή, τους Ανεξάρτητους… Συγγνώμη όχι τους ανεξάρτητους, την Ένωση Κεντρώων ήθελα να πω και από ορισμένους της ΝΔ. Θα ήθελα να ξέρω την θέση της ΝΔ».

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, και ειδικά της ΝΔ, για μυστική διπλωματία, ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για υποκριτικές καταγγελίε:.« Είναι διττός ο τρόπος διαπραγμάτευσης, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ αλλά και με εντατικοποίηση του διαλόγου ενεργοποιώντας και διακυβερνητικούς διαύλους, με τη συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ εντός της ημέρας να γίνεται στο ανώτατο επίπεδο.  Εχουν γίνει έξι κύκλοι υπηρεσιακών συζητήσεων μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, και δεν έχει ζητηθεί από κανένα αρχηγό περαιτέρω ενημέρωση από τον πρωθυπουργό».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος έδωσε έμφαση και από την απάλειψη του αλυτρωτικού στοιχείου από μια ενδεχόμενη συμφωνία. «Θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά με την πλέον συμφέρουσα για χώρα λύση με συνολική σφαιρική λύση όχι μόνο με σύνθετο όνομα έναντι όλων. Κάνω έκκληση στον πατριωτισμό σας. Αλλά προσέξτε, άλλο πατριωτισμός κι άλλο πατριδοκαπηλία… Άλλο να είναι κανείς πατριώτης κι άλλο να έχει τον πατριωτισμό ως επάγγελμα».

«Στα συλλαλητήρια πήγαν Έλληνες πατριώτες, όμως έγινε προσπάθεια να κατευθυνθούν σε διαφορετική γραμμή από την εθνική» τόνισε ο υπουργός σε άλλη σημείο για να υποστηρίξει πως «όσα ακούστηκαν στο συλλαλητήριο είναι αναληθή. Δεν υπάρχουν 700.000 Έλληνες στα Σκόπια. Δεν έβαλε βέτο η Γαλλία».


Ν. Αναστασιάδης: Αν ξεπεραστεί ο αλυτρωτισμός στο σκοπιανό Σύνταγμα, ας λέγονται και Βόρεια Ελλάδα



Την ανάγκη αλλαγής του συντάγματος των Σκοπίων, υπογράμμισε, σε συνέντευξή του στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το όνομα της γειτονικής,  χώρας.

«Το όνομα δεν έχει σημασία. Δεν θα είχα αντίρρηση, αν ήθελαν να λέγονται και Βόρεια Ελλάδα, αρκεί να διασφαλίζονται τα εθνικά συμφέροντα και να εξευρεθεί ο τρόπος να ξεπεραστούν οι πρόνοιες του Συντάγματος των Σκοπίων, που μιλούν για αλυτρωτισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει το sigmalive.com.

«Είναι το όνομα που έχει σημασία ή η ταυτότητα του καθενός; Διερωτώμαι γιατί να γίνεται καβγάς για ένα όνομα, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος, τη δυνατότητα και τις προοπτικές της Ελλάδας, μέσα από επενδύσεις να ασκεί επιρροή και να ελέγχει ένα λιλιπούτειο γειτονικό κράτος. Γιατί η Ελλάδα να μην τα αξιοποιήσει όλα αυτά και να έχει έναν στενό συνεργάτη; Επειδή θα λέγεται Βόρεια Μακεδονία; Μα φοβόμαστε αν ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ή όχι Έλληνας; Δεχόμαστε να μπούμε στο διάλογο της αμφισβήτησης ενός γεγονότος;», επισήμανε ο κ. Αναστασιάδης και πρόσθεσε:

«Αν στη διαπραγμάτευση διαγραφούν τα άρθρα που μπορεί να παρενοχλούν ή να αποτελούν έστω απομακρυσμένη απειλή για την Ελλάδα, το όνομα, δεν έχει καμία σημασία, καθώς δεν θα χάσει ο ελληνισμός την ταυτότητά του».



Πηγή


Handelsblatt: Ο πάλαι ποτέ επαναστάτης Αλέξης Τσίπρας υλοποιεί με συνέπεια ό,τι πουν οι δανειστές



Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφερόμενη στην Ελλάδα κάνει λόγο για το προβληματικό παιδί της Ευρωζώνης, το οποίο τελικά άλλαξε και πλέον ακούει τους δανειστές.  

«Για μεγάλο διάστημα η Ελλάδα θεωρούνταν το προβληματικό παιδί της Ευρωζώνης. Η Αθήνα αντιστεκόταν στις μεταρρυθμίσεις και παρά τις ενισχύσεις δισεκατομμυρίων η χώρα δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια της. Τώρα όμως οι δανειστές βρίσκουν μόνο καλά λόγια (σ.σ. για την Ελλάδα). Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και πάλι, αν και σε χαμηλά επίπεδα», γράφει χαρακτηριστικά.

Στο άρθρο γίνεται αναφορά και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζοντάς τον, «ως τον πάλαι ποτέ μετανάστη που υλοποιεί στο μεταξύ τις οδηγίες των δανειστών με μεγαλύτερη συνέπεια από όλους τους προκατόχους του. Με τον Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ‘σχεδόν όλα έγιναν πιο εύκολα' λέει επαινετικά ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

Το ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι τώρα συνεργάσιμη δεν αποτελεί έκπληξη. Διότι σε λίγο καιρό ο Τσίπρας θα μπορέσει να δρέψει τους καρπούς της μακρόχρονης πολιτικής περικοπών. Στα τέλη Αυγούστου αναμένεται επιτέλους η έξοδος από τα προγράμματα προσαρμογής που δρομολογήθηκαν πριν από οκτώ χρόνια περίπου».

Παράλληλα στο άρθρο αναφέρεται ότι σύντομα θα ανακύψει και πάλι το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους το οποίο θα φέρει τον Έλληνα πρωθυπουργό σε δίλημμα: «Από τη μια πλευρά ζητά εδώ και χρόνια ελάφρυνση του χρέους. Από την άλλη όμως γνωρίζει αυτή συνοδεύεται αναγκαστικά από νέα δημοσιονομικά και μεταρρυθμιστικά μέτρα. Ο Τσίπρας μάλλον θα δυσκολευτεί να το εξηγήσει αυτό στους συμπατριώτες του. Διότι εδώ και μήνες τους λέει ότι τον Αύγουστο η Ελλάδα θα απελευθερωθεί για πάντα από την επιτροπεία των δανειστών».



Πηγή:  iefimerida.gr 


Ντόρα Μπακογιάννη : Καθυστερήσεις στην πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων



Επερώτηση στον Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Παπαδημητρίου, τον Υπ. Οικονομικών κ. Τσακαλώτο και τον Υπ. Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρο Κοντονή (υπ’ όψιν Αν. Υπουργού κ. Παπαγγελόπουλου)

ΘΕΜΑ: Καθυστερήσεις στην πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων

Σε απάντηση της υπ’ αριθμόν 2936/2017 ερώτησης που κατέθεσα για τις «πειραγμένες» αντλίες σε μεγάλο αριθμό πρατηρίων καυσίμων», ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός κ. Παπαγγελόπουλος αναφέρει ότι με το ν. 4410/2016 ιδρύθηκε Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο (ΣΕΚ) για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου σε προϊόντα που υπόκεινται σε ΕΦΚ. Κύριος σκοπός του ΣΕΚ είναι η ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των συναρμόδιων Αρχών για την πάταξη του λαθρεμπορίου, καθώς και η συγκέντρωση όλων των απαραίτητων στοιχείων, προκειμένου να καταστεί εθνική μονάδα πληροφοριών.

Όμως, στην απάντηση του κ. Αν. Υπουργού, αναφέρεται ότι «η στελέχωση του ΣΕΚ είναι υπό εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα», παρόλο που ο σχετικός ν. 4410 ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2016. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το λαθρεμπόριο στο χώρο των καυσίμων συνεχίζεται, τη στιγμή που η κυβέρνηση κωλυσιεργεί και καθυστερεί να θέσει το ΣΕΚ σε πλήρη λειτουργία.

Την ίδια στιγμή, οι έλεγχοι στην αγορά καυσίμων δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα, ούτε επιβεβαιώνουν τον αρχικό στόχο της κυβέρνησης που διατυμπάνιζε ότι σχεδιάζει να συγκεντρώσει έσοδα 1,5 δισ. από τους ελέγχους. Επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, την περίοδο 2013 – 2014, τα εισπραχθέντα ποσά από τα πρόστιμα για λαθρεμπορία καυσίμων έφταναν τα 27 εκ. ευρώ. Αντιθέτως, μειώθηκαν στα 8,1 εκ. ευρώ κατά τη διετία 2015 – 2016. Επίσης, το πρώτο 9μηνο του 2017 (Ιανουάριος – Σεπτέμβριος), στα δημόσια ταμεία εισέρρευσαν μόλις 3,1 εκ. ευρώ από πρόστιμα για διακίνηση λαθραίων καυσίμων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι την τελευταία διετία τα πρόστιμα μειώθηκαν κατά 90%. Στο μεταξύ, οι έλεγχοι από τα Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (ΚΕΔΑΚ) έχουν μειωθεί κατά 53% την τελευταία διετία, επειδή είχε καταργηθεί η «μπόνους» αμοιβή των υπαλλήλων. Άλλωστε, το είχε παραδεχθεί στη Βουλή το Μάιο του 2017 ο Υπουργός Ενέργειας κ. Σταθάκης. Με πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση των κ.κ. Σταθάκη και Χουλιαράκη, οι «μπόνους» αμοιβές επανήλθαν με στόχο να ενταθούν οι έλεγχοι των ΚΕΔΑΚ.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή στα καύσιμα, τη στιγμή που η νοθεία και η παράνομη διακίνηση καυσίμων έχουν λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Κατόπιν τούτων, επερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Υπάρχει σχεδιασμός για την πλήρη ενεργοποίηση του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου; Πότε προβλέπεται να είναι πλήρες σε λειτουργικό και επιχειρησιακό επίπεδο;

Ποια ακριβώς είναι τα αποτελέσματα από τους ελέγχους στην αγορά καυσίμων για το έτος 2017;
Η επερωτώσα βουλευτής

Ντόρα Μπακογιάννη


Έβαλε "χέρι" στον Καμμένο ο Σκουρλέτης και του μήνυσε να υπερασπιστεί τη θέση της κυβέρνησης στο Σκοπιανό



Διαβάσαμε στην kathimerini.gr για την τοποθέτηση Σκουρλέτη στο θέμα των Σκοπίων

Για το μείζον θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και τη διάσταση απόψεων ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους τοποθετήθηκε εκ νέου ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

«Δεν είναι ένα θέμα της καθημερινότητας, αλλά ένα ζήτημα που μας απασχολεί 25 χρόνια», είπε για το Σκοπιανό ο υπουργός Εσωτερικών, επισημαίνοντας πως «απαιτείται η μέγιστη ωριμότητα και υπευθυνότητα. Δεν προσφέρεται για αντιπολιτευτικές κορώνες».

«Η κυβέρνηση είναι μία συγκατοίκηση, αλλά η κυβέρνηση έχει κάνει σαφή τη θέση της, ο Πρωθυπουργός, ο ΥΠΕΞ εκφράζουν τη θέση της κυβέρνησης», είπε σχολιάζοντας τη διάσταση απόψεων ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για το Σκοπιανό και συνέχισε τονίζοντας πως «η θέση του κ.Καμμένου αφορά τον Πάνο Καμμένο και μόνο».

Ο Πάνος Καμμένος «ως Υπουργός Άμυνας οφείλει να υπερασπιστεί τη μία και μοναδική θέση, όταν εκπροσωπεί την κυβέρνηση», είπε και συμπλήρωσε πως είναι «άλλο όταν εκπροσωπεί τους ΑΝΕΛ». Χαρακτήρισε επίσης, «λάθος» την πρόταση για δημοψήφισμα και ζήτησε «εθνικά σωστή και επιβεβλημένη στάση, που θα λύσει το πρόβλημα που υπάρχει στη χώρα μας».

«Θεωρώ λάθος τη συμμετοχή των βουλευτών των ΑΝΕΛ στη συγκέντρωση», είπε και έκανε λόγο για «πολλαπλά λάθη των ΑΝΕΛ πάνω στο ίδιο θέμα».

«Η κυβέρνηση πέφτει όταν χάσει τη δεδηλωμένη», είπε, ευχόμενος «οι τοποθετήσεις Καμμένου και άλλων, να μην μπλοκάρουν τη λύση».

Απαντώντας στην αντιπολίτευση χαρακτήρισε «αίολο» το επιχείρημα ότι θα πέσει η κυβέρνηση λόγω του σκοπιανού, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «πολιτικά υπεύθυνο» και διερωτήθηκε «ποια είναι αλήθεια η θέση της ΝΔ;».

Τόνισε πως η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την ονομασία των Σκοπίων είναι ξεκάθαρη και σταθερή. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτήν την προσέγγιση από τότε που ήταν στο 3% μέχρι και σήμερα που είναι στο 33%. Υπάρχει άλλο κόμμα που να έχει πιο ξεκάθαρη θέση;», είπε σχετικά.

Σχετικά με την ενημέρωση της αντιπολίτευσης για την πορεία των διαπραγματεύσεων, είπε πως «η συζήτηση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις θα γίνει στον κατάλληλο χρόνο και πρόσθεσε ότι«θα εξαρτηθεί το αν θα γίνει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών».

Για το στόχο των διαπραγματεύσεων, σημείωσε πως δεν πρέπει «να τεθούν με κανέναν τρόπο ζητήματα αλυτρωτισμού», συμπληρώνοντας πως «με βάση αυτή την κατεύθυνση θα διασφαλίσουμε την συγκεκριμένη κατεύθυνση».

Χαρακτήρισε «ευκαιρία» την παρουσία της τωρινής κυβέρνησης των Σκοπίων, για τη λύση του ζητήματος και είπε πως «ο καθένας θα κριθεί για την ψήφο του», όταν η πρόταση που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις, θα έρθει στη Βουλή προς ψηφοφορία.

Σχετικά με τη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης, σημείωσε ότι «υπήρξαν φωνές που ήθελαν να βάλουν ένα συγκεκριμένο προφίλ», συμπληρώνοντας πως «ο καθένας πρέπει να σταθεί στο ύψος που του αναλογεί».

«Η αντίδραση, η διαμαρτυρία υπονομεύει τη διαπραγμάτευση, αφού δεν θέλουμε η άλλη πλευρά να έχει αλυτρωτικές τάσεις, να μην έχουμε κι εμείς», ανέφερε σχετικά με το συλλαλητήριο της περασμένης Κυριακής.


Προκλητικοί ανθέλληνες οι Συριζαίοι ο Καραγιαννίδης χαρακτήρισε τους Έλληνες διαδηλωτές ναζί



Εκτός από επικίνδυνοι και ακατάλληλοι για την ελληνική βουλή είναι και προκλητικοί, αντρόπιαστοι και χωρίς ίχνος αξιοπρέπειας.

Ο Καραγιαννίδης χαρακτήρισε τους Έλληνες που διαδήλωσαν ναζί προσπαθώντας έτσι να απαξιώσει την τεράστια δυναμική της διαμαρτυρίας των Ελλήνων πολιτών.

Για νομιμοποίηση των ναζί κατηγόρησε χωρίς ντροπή, όσους συμμετείχαν στο συλλαλητήριο για την ονομασία της ΠΓΔΜ την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Καραγιαννίδης.

Ο κ. Καραγιαννίδης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, δήλωσε χωρίς να ντρέπεται για αυτά που λέει:

«Το να συμμετέχεις σε μια πορεία με τους ναζί σημαίνει ότι τους νομιμοποιείς, σημαίνει ότι μαζί με αυτούς μπορείς να πορευτείς».




Απελευθερώνεται το επάγγελμα του φαρμακοποιού – Τι προβλέπει το προεδρικό διάταγμα



Ερχεται πλήρες άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού το οποίο κατατέθηκε, όπως ορίζει ο νόμος, στο Συμβούλιο της Επικρατείας για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία.

Συγκεκριμένα, με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία των φαρμακείων για :2) Φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού (ιδιώτες μη φαρμακοποιοί ) και 3) Συνεταιρισμούς μέλη της «Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας».

Σύμφωνα με το σχέδιο Διατάγματος «κάθε άδεια αντιστοιχεί σε ένα κατάστημα ή υποκατάστημα φαρμακείου. Ο ανώτερος επιτρεπόμενος αριθμός χορηγουμένων αδειών στο ίδιο φυσικό πρόσωπο αυξάνεται κατά μια άδεια κατ΄ ανώτερο όριο κατ΄ έτος μέχρι το 2020, οπότε ορίζεται ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός οι 10 άδειες σε πανελλαδική κλίμακα».

Ειδικότερα, «για το έτος 2018 επιτρέπεται η χορήγηση μέχρις 8 αδειών στο ίδιο πρόσωπο, για το έτος 2019 μέχρι 9 και για το 2020 μέχρι 10 αδειών στο ίδιο πρόσωπο».

Παράλληλα, ο ιδιώτης κάτοχος άδειας ίδρυσης φαρμακείου μη φαρμακοποιός μπορεί να λειτουργήσει το φαρμακείο, υποχρεωτικά μόνο ως Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), που πρέπει να έχει συσταθεί πριν τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας του φαρμακείου.

‘Αδειες φαρμακείου δεν χορηγούνται μόνο σε Έλληνες, αλλά και σε πολίτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Πηγή : eleftherostypos.gr


Νέα Δημοκρατία : Με την τρίτη αξιολόγηση έρχεται και ο λογαριασμός μιας παντελώς αναξιόπιστης Κυβέρνησης



Ο Σύμβουλος Δημοσιονομικής Πολιτικής του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, κ. Στέλιος Πέτσας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τα "δώρα" που φέρνει η Κυβέρνηση στους Έλληνες με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης είναι:

- Δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμοί

- Επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου ορίου

και

-Ακριβοπληρωμένη και θολή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. 

Όλα αυτά είναι ο λογαριασμός μιας παντελώς αναξιόπιστης Κυβέρνησης».


Στο Σύνταγμα το νέο συλλαλητήριο



Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προετοιμασία του νέου συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία, που θα πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα στις 4 Φεβρουαρίου. Στελέχη της διοργάνωσης αναφέρουν στην «Κ» ότι Ελληνες από όλα τα μέρη της Ελλάδας αλλά και κάθε γωνιά του κόσμου τηλεφωνούν και στέλνουν μηνύματα με αφορμή το συλλαλητήριο, που έχει προγραμματιστεί για τις 2 το μεσημέρι της μεθεπόμενης Κυριακής μπροστά στη Βουλή και στο οποίο θέλουν να δώσουν «πανεθνικό χαρακτήρα». Το σύνθημα του συλλαλητηρίου, σύμφωνα με τους ίδιους, θα είναι «Η Μακεδονία είναι Ελλάδα. Ελλάδα σημαίνει Μακεδονία» και στόχος είναι να επισημανθεί ότι δεν νοείται διαπραγμάτευση για το όνομα, καθώς και ότι δεν πρέπει να γίνει δεκτή καμία σύνθετη ονομασία.

Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι το συλλαλητήριο ενισχύει τη διαπραγματευτική ικανότητα της κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών και θα έπρεπε η κυβέρνηση να το αξιοποιεί και όχι να το αποκρύπτει. 

Οι όποιες σκέψεις υπήρξαν για πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου στον Πειραιά, στις οποίες αναφέρθηκε χθες η «Κ», φαίνεται ότι έχουν εγκαταλειφθεί οριστικά. Η πραγματοποίηση του νέου συλλαλητηρίου αναμένεται με ενδιαφέρον από όλες τις πλευρές με βάση και όσα έγιναν μετά τη Θεσσαλονίκη. Η συγκέντρωση της περασμένης Κυριακής ήταν πέραν πάσης αμφιβολίας η μεγαλύτερη που έγινε στην πόλη τα τελευταία χρόνια και από τις μεγαλύτερες στη Ελλάδα.

Η μεγάλη συμμετοχή και η εντυπωσιακή εικόνα της προκάλεσαν ήδη πολιτικό αποτέλεσμα, καθώς κυβέρνηση και κόμματα έδειξαν να λαμβάνουν υπ’ όψιν στους σχεδιασμούς τους γύρω από τη διαπραγμάτευση το μήνυμα που εξέπεμψαν ο όγκος και ο παλμός των διαδηλωτών, οι οποίοι συνέρρευσαν σχεδόν απ’ όλη την Ελλάδα.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Χωρίς καθαρίστριες ο ΕΦΚΑ: Κατάληψη από συνδικαλιστές στο κεντρικό κτίριο του Φορέα



Η κατάληψη  έχει ξεκίνησε σήμερα 7 το πρωί και στόχο έχει να αναδειχθεί το μείζον θέμα υγιεινής που βιώνουν όσοι εργάζονται στον ΕΦΚΑ. 

Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για καταστάσεις που «δεν έχουν προηγούμενο».

Η τοποθέτηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού στους Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) :

«Από την αρχή του νέου έτους ο ΕΦΚΑ αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί και να διεκπεραιώσει ακόμη και στοιχειώδεις λειτουργίες, όπως τη διευθέτηση του ζητήματος της καθαριότητας των εργασιακών χώρων μέσω της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σχετικών διαδικασιών. Από τις 2 Ιανουαρίου 2018 μόλις 86 συναδέλφισσες και συνάδελφοι ΥΕ καθαρισμού, κάποιοι από τους οποίους ακόμη και 2ωρης απασχόλησης, έχουν αναλάβει τον εκ περιτροπής καθαρισμό των κτιρίων του Οργανισμού σε ολόκληρη τη χώρα, έργο το οποίο όπως είναι αυτονόητο αδυνατούν αντικειμενικά να φέρουν σε πέρας, παρότι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό ακόμη και πέραν του κανονικού τους ωραρίου. Η κατάσταση υγιεινής στους χώρους εργασίας να είναι άθλια, απαράδεκτη αλλά και επικίνδυνη για την υγεία των εργαζόμενων, ενώ η αντιμετώπιση και τα σχόλια από το συναλλασσόμενο κοινό κάθε άλλο παρά κολακευτικά είναι για τη συνολική εικόνα του Οργανισμού. Το πρόβλημα βέβαια είναι εντονότερο στις περιφερειακές υπηρεσίες των πρώην Ταμείων, αφού στο κεντρικό κτήριο Διοίκησης φρόντισαν να υπάρχει κατά προτεραιότητα καθημερινός καθαρισμός, ενώ και τα κτήρια των υπόλοιπων επιτελικών υπηρεσιών καλύπτονται σε ικανοποιητικό βαθμό».

Το θέμα τέθηκε από εκπρόσωπο των εργαζομένων στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΦΚΑ την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου. Εκεί δόθηκε η απάντηση ότι, έως ότου ολοκληρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός και συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, όλες οι Διευθύνσεις του ΕΦΚΑ θα λάβουν το ποσό των 3.000 ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα την κατάσταση. Οι συνδικαλιστές καταγγέλλουν ότι αυτό βέβαια δεν συνέβη και στην επόμενη συνεδρίαση όπου ο εκπρόσωπός μας επανέφερε το ζήτημα, έλαβε τη διαβεβαίωση πως αυτό θα συμβεί την εβδομάδα που διανύουμε, χωρίς βέβαια μέχρι σήμερα να έχει γίνει πράξη. Όσο για το διαγωνισμό ειπώθηκε ότι στην καλύτερη περίπτωση θα έχει ολοκληρωθεί το Πάσχα… και βλέπουμε!»




Νέο αίτημα της Άγκυρας για έκδοση των οκτώ αξιωματικών



Νέο επίσημο αίτημα έκδοσης των τούρκων αξιωματικών που βρίσκονται υπό καθεστώς διοικητικής κράτησης στη χώρα μας υπέβαλε η Τουρκία. 

Η θέση της ελληνική πλευράς, όπως εκφράστηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, είναι αρνητική, με δεδομένη βέβαια την αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία (και αυτό είναι το πιο σημαντικό) απέρριψε το προηγούμενο αίτημα, όχι γιατί τους θεωρεί αθώους ή ένοχους αλλά γιατί έκρινε κυρίως πως δε θα έχουν δίκαιη δίκη.

Η τουρκική πλευρά είχε το δικαίωμα να επανέλθει με νέο αίτημα, ή ακόμα και αιτήματα, αρκεί αυτά να περιέχουν νέα στοιχεία για τους αξιωματικούς. 

Εκτιμάται δε ότι αυτό είναι το επόμενο βήμα, το οποίο πάντως πιθανότατα θα είναι ατελέσφορο, αφού, όπως δημόσια είπε και ο κ.Κοντονής, ο Άρειος Πάγος πέραν της ουσίας της υπόθεσης στάθηκε κυρίως στο ενδεχόμενο οι τουρκοι αξιωματικοί να μην έχουν δίκαιη δίκη και αποφάνθηκε πως «δε θα έχουν». 

Συνεπώς, τίποτα δεν εμπόδιζε (νομικά) τους Τούρκους να υποβάλλουν το νέο αίτημα έκδοσης, όπως και έπραξαν, πλην αυτό θα είναι μια κίνηση με ελάχιστες πιθανότητες να ευδοκιμήσει για τους ίδιους. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί τώρα είναι η ίδια όπως την προηγούμενη φορά, δηλαδή η υπόθεση θα εισαχθεί στο συμβούλιο εφετών με πιθανότητα εκ νέου να καταλήξει τον Άρειο Πάγο.


Μίνα Μουστάκα
Πηγή : in.gr


Νέο ατύχημα: Πλευρικό σκίσιμο στο αρματαγωγό Λέσβος




Στην προβλήτα του Ναύσταθμου Σαλαμίνας προσέκρουσε το βράδυ της Τρίτης, κατά τη φάση της πρόσδεσής του, το αρματαγωγό «Λέσβος» με αποτέλεσμα να υποστεί πλευρικό σκίσιμο μήκους περίπου δυο μέτρων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκάφος παρασύρθηκε από τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή και, πριν χτυπήσει στην προβλήτα, προσέκρουσε και σε άλλα αγκυροβολημένα πλοία. 

Δεν υπήρξαν τραυματισμοί και σήμερα Τετάρτη αναμένεται να γίνει ακριβής εκτίμηση του εύρους των ζημιών. Πάντως, το αρματαγωγό θα παραμείνει αρκετές εβδομάδες παροπλισμένο προκειμένου να επισκευαστεί.

Πριν από περίπου δυόμισι μήνες είχε προκληθεί και πάλι ατύχημα με τη φρεγάτα Κανάρης, η οποία κατά τον κατάπλου της στον Ναύσταθμο προσάραξε σε ξέρα κοντά στην Ψυτάλλεια.


TA NEA