Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Καφετζόπουλος: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλει να γίνει δικτατορία



Επίθεση στην κυβέρνηση έκανε ο Αντώνης Καφετζόπουλος με σκληρές εκφράσεις.

Ο γνωστός ηθοποιός σχολιάζοντας τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε συνδυασμό και με τα όσα ανέφερε σε συνέντευξή της η σύντροφος του πρωθυπουργού για την ανάληψη της κυβέρνησης, αλλά όχι της εξουσίας «Συμπτωματικά έρχεται αυτή η υπόθεση σε μια εποχή που συζητάμε αν έχει η κυβέρνηση την εξουσία. Την εξουσία απολύτως μια εκτελεστική αρχή ενός ή πολλών ανθρώπων, γι' αυτό υπάρχει και η λέξη χούντα -δηλαδή ενότητα στα ισπανικά- οτιδήποτε είναι πάνω από τη δικαστική εξουσία, από τα νόμιμα όργανα τα οποία ελέγχουν την εκτελεστική εξουσία δηλαδή την κυβέρνηση, τη νομιμότητα των αποφάσεών τους κλπ λέγεται δικτατορία. Αν εννοεί αυτό ως κατάληψη της εξουσίας επειδή δεν της αρκεί η διακυβέρνηση, τότε έχουμε να κάνουμε με μια διάθεση να γίνει δικτατορία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Έχουμε ένα τέτοιο σύμπτωμα. Συμπτωματικά συμβαίνει να κάνουμε αυτή τη συζήτηση, επειδή το άνοιξε το θέμα ο πρωθυπουργός δια της συζύγου του" είπε ο δημοφιλής ηθοποιός και σκηνοθέτης, μιλώντας στην εκπομπή «Εντός ΘΕΜΑτος» στο ραδιόφωνο στο «Πρώτο ΘΕΜΑ».

«Ο μόνος τρόπος να επιστραφούν οι 8 αξιωματικοί στην Τουρκία είναι από το παράθυρο. Νόμιμος τρόπος δεν υπάρχει» είπε εν συνεχεία ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Αντώνης Καφετζόπουλος. Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών και ιδιαίτερα τη σύλληψη και εκ νέου φυλάκιση του αξιωματικού που είχε λάβει πολιτικό άσυλο, ο Αντώνης Καφετζόπουλος αναφέρθηκε στην απόφαση του Αρείου Πάγου, λέγοντας ότι οι ανώτατοι δικαστές αποφάνθηκαν ότι "τα στοιχεία εναντίον τους είναι αόριστα, οι κατηγορίες δεν έχουν τεκμηριωθεί ότι έχουν επιδοθεί σε εγκληματικές πράξεις και ως εκ τούτου δεν πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία και δεν θα εκδοθούν».

Και συνέχισε: «Εκεί κινδυνεύει η ζωή τους. Αυτό που τώρα παρακολουθούμε είναι ο πλάγιος τρόπος της κυβέρνησης να παρακάμψει αυτή την απόφαση. Αν πέσει αυτός ο τοίχος, θα πέσει για όλους μας. Αν παρακάμψει η κυβέρνηση την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου και τους μπουζουριάσει, όπως έκανε με τον άνθρωπο και τους στείλει πίσω δεν υπάρχει καμία προστασία για όλους μας, όπως ορίζει το Σύνταγμα της πολιτείας μας».

"Πολύ σοβαρή υπόθεση" χαρακτήρισε επίσης ο Αντώνης Καφετζόπουλος τις καταγγελίες που έκανε ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης στον ΘΕΜΑ 104,6 περί παρακολουθήσεων.

«Ο Απόστολος Δοξιάδης δεν είναι απ' τους ανθρώπους που φωνάζουν "λύκος, λύκος...". Ποιοι είναι αυτοί που τον παρακολουθούν; Είναι της ΕΥΠ; Είναι αστυνομικοί; Να μας πουν ποιοι είναι...Είναι σοβαρή η καταγγελία επειδή την κάνει αυτός ο συγκεκριμένος άνθρωπος».

Ο Αντώνης Καφετζόπουλος θύμισε παλαιότερες υποθέσεις χορήγησης ασύλου σε Έλληνες από χώρες της Ευρώπης κατά την περίοδο της χούντας, όπως συνέβη με τους αξιωματικούς του αντιτορπιλικού «Βέλος» στην Ιταλία, ή για άλλους χιλιάδες πολιτικούς εξόριστους οι οποίοι έλαβαν όλα τα προνόμια από τις χώρες στις οποίες κατέφυγαν.

Θυμήθηκε επίσης και την υπόθεση του Ρολφ Πόλε μέλους της φράξιας Κόκκινος Στρατός στον οποίο τότε επί διακυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή ο Άρειος Πάγος αρνήθηκε την έκδοσή του στη Γερμανία, γιατί κινδύνευε από τα λευκά κελιά σε μια σύμμαχο χώρα της τότε ΕΟΚ. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ρωγμή. Η ρωγμή δεν είναι η απόφαση της δικαστού για τον αξιωματικό. Η ρωγμή είναι ότι με πλάγιους τρόπους -με έναν απολύτως παράνομο τρόπο- έγινε η σύλληψή του, όπως καταγγέλλουν οι δικηγόροι του. Ο αστυνομικός διευθυντής ο οποίος εκτελούσε εντολές κάποιου πολιτικού προϊσταμένου με ελαστική συνείδηση».

Διαβάστε το τελευταίο σχόλιο του Αντώνη Καφετζόπουλου στα social media για τους Τούρκους αξιωματικούς:





Πηγή: iefimerida.gr 


Οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι και ξεφτιλίζουν την χώρα! Μουζάλας: Βάσιμες ενδείξεις ότι οι οκτώ είναι πραξικοπηματίες



Αυτή την απίστευτη δήλωση αγνοώντας τις συνέπειες της βλακείας του έκανε ο Μουζάλας δίνοντας χαρά στην Τουρκία και ξεφτιλίζοντας την χώρα διεθνώς όπως κάνει και όλη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

«Υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι είναι πραξικοπηματίες» οι οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί, είπε ο ανεύθυνος και επικίνδυνα ανίκανος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ενώ για την αίτηση ακύρωσης στη χορήγηση ασύλου στον τούρκο αξιωματικό δήλωσε πως προχώρησε σε αυτήν την ενέργεια επειδή θα ήθελε να είναι βέβαιος ότι «η χώρα μου δεν δίνει άσυλο σε πραξικοπηματίες».

«Η έφεση έγινε και επειδή - όσον αφορά εμένα που την υπέγραψα - θα ήθελα να είμαι βέβαιος ότι η χώρα μου δεν δίνει άσυλο σε πραξικοπηματίες» είπε ο κ. Μουζάλας.

«Βγήκε μία απόφαση (σ.σ. για τη χορήγηση ασύλου σε αξιωματικό). Αυτήν την απόφαση εμείς την εφεσιβάλαμε με βάση το Κράτος Δικαίου. Οπως έχουν βγει άλλες 1.500 αντίθετες αποφάσεις, δεν τις εφεσιβάλαμε. Ποια είναι η διαφορά; Η διαφορά είναι ότι εδώ πέρα υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι πρόκειται για πραξικοπηματίες. 

»Βλέπετε, εγώ δεν λέω ότι είναι πραξικοπηματίες. Και κατά την άποψή μας αυτό δημιουργεί, είναι γνωστό αυτό, ένα πρόβλημα με τη γείτονα χώρα και εμείς αυτό που θέλουμε, αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός είναι ότι είμαστε Κράτος Δικαίου, θα πάμε δικαστικά», υπογράμμισε ο κ. Μουζάλας. 

«Ο,τι αποφασίσουν τα δικαστήρια. Επομένως, εφαρμόσαμε μία διαδικασία, θα πάει μέχρι τέλους, ό,τι αποφασίσουν τα Δικαστήρια», είπε ο ανεκδιήγητος και ανεύθυνος υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ


Αποχή από τις συνεδριάσεις των δικαστηρίων οι Δικαστές και οι Εισαγγελείς της χώρας



   Το Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αποφάσισε κατά την συνεδρίαση της 9ης Ιανουαρίου 2018 την αποχή των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών από τις συνεδριάσεις των Δικαστηρίων της Χώρας (πολιτικών και ποινικών) ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ιδιωτική διαμεσολάβηση το οποίο πλήττει την συνταγματικά κατοχυρωμένη ελεύθερη πρόσβαση του πολίτη στη Δικαιοσύνη. Η δημιουργία ενός ενδιάμεσου σταδίου υποχρεωτικής ιδιωτικής διαμεσολάβησης καθιστά απαγορευτική την μετέπειτα προσφυγή στα Δικαστήρια ιδίως για την οικονομικά ασθενέστερη και συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία του λαού.

   Καλούμε όλους τους συναδέλφους να τηρήσουν την απόφαση του Δ.Σ. και να απέχουν από τα καθήκοντά τους την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018 από ώρα 09.00’ έως 11.00’ ενημερώνοντας τους παρευρισκόμενους διαδίκους και δικηγόρους για τον λόγο της αποχής.


Ν.Δ: Η Κυβέρνηση η οποία υποσχόταν έσοδα 3 δις ευρώ από τη φοροδιαφυγή μέσα σε 6 μήνες, τελικά κατάφερε να εισπράξει λιγότερα από 100 εκ ευρώ σε 3 χρόνια



Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Κυβέρνηση η οποία υποσχόταν έσοδα 3 δις ευρώ από τη φοροδιαφυγή μέσα σε 6 μήνες, τελικά κατάφερε να εισπράξει λιγότερα από 100 εκ ευρώ σε 3 χρόνια»

Πλήρης Δήλωση

«Με καθυστέρηση 6 μηνών, η Υφυπουργός Οικονομικών τελικά απάντησε σε Κοινοβουλευτική Ερώτηση σχετικά με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου επιβεβαιώνοντας ότι οι επιδόσεις της κυβέρνησης είναι σχεδόν ανύπαρκτες. 

Η Κυβέρνηση η οποία υποσχόταν έσοδα 3 δις ευρώ από τη φοροδιαφυγή μέσα σε 6 μήνες, τελικά κατάφερε να εισπράξει λιγότερα από 100 εκ ευρώ σε 3 χρόνια.

Συγκεκριμένα:

Από τη λίστα Λαγκάρντ, τα εισπραχθέντα ποσά, από την έναρξη ελέγχου της λίστας το 2013, ανέρχονται, συνολικά, στα 45.3 εκ ευρώ.

Από τη λίστα Μπόργιανς, που είχε γίνει σημαία από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, τα συνολικά εισπραχθέντα έσοδα ανέρχονται στα 445 χιλ ευρώ.

Σχετικά με τα εμβάσματα εξωτερικού, μέχρι το 2015, ξεκίνησαν 1.478 έλεγχοι. Από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι τον Αύγουστο 2017 έχουν γίνει μόλις 44 έλεγχοι. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το Μάιο του 2017, δεν έχει υπάρξει σχεδόν καμία μεταβολή στα εισπραχθέντα ποσά έως το Σεπτέμβριο.

Ανάλογη εικόνα ως προς τους ελέγχους υπάρχει και στον τομέα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου στα καύσιμα. Συγκεκριμένα, τα εισπραχθέντα ποσά για υποθέσεις παραβάσεων καυσίμων ανέρχονταν στα 27 εκ ευρώ την περίοδο 2013 - 2014, μειώθηκαν στα 8.1 εκ ευρώ την περίοδο 2015 - 2016, ενώ έχουν εισπραχθεί μόλις 3.1 ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2017.

Τέλος, στον τομέα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα, η εικόνα που παρουσιάζεται το 2017, όπως και το 2016, είναι  πολύ χειρότερη της περιόδου 2014 - 2015.

Αποδεικνύεται συνεπώς, για ακόμη μία φορά, ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, 3 χρόνια αφότου ανέλαβε την εξουσία, συνεχίζει να είναι πρωταθλήτρια στη φοροεπιδρομή, αλλά ουραγός στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής». 


Spiegel: «Ο Ερντογάν βάζει τις φωνές και ο Τσίπρας πάει πάσο»


Ένα ιδιαίτερα επικριτικό άρθρο για την κυβέρνηση και τον έλληνα Πρωθυπουργό ειδικότερα με αφορμή την υπόθεση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

«Όταν η εύνοια του Ερντογάν είναι πιο σημαντική από τα ανθρώπινα δικαιώματα» είναι ο τίτλος ιδιαίτερα καυστικού για τον Αλέξη Τσίπρα και την ελληνική κυβέρνηση εν γένει άρθρου του Spiegel - που δημοσιεύει στα ελληνικά η Deutsche Welle - με αφορμή την υπόθεση των «8». Όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό: «Με όλα τα μέσα η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αρνηθεί σε τούρκους στρατιωτικούς την παροχή ασύλου. Προφανώς πρέπει να θυσιαστούν τα δικαιώματά τους για να κατευναστεί ο Ερντογάν».

Επί της ουσίας το εκτενέστατο άρθρο υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση υποτάσσεται στις επιταγές της Άγκυρας: «Ο Ερντογάν βάζει τις φωνές και ο Τσίπρας πάει πάσο», γράφει χαρακτηριστικά το γερμανικό περιοδικό, υπενθυμίζοντας ότι η Άγκυρα έχει ζητήσει επανειλημμένως την έκδοση των στρατιωτικών με την κατηγορία ότι είναι προδότες και πραξικοπηματίες. «Η Ελλάδα διαβεβαίωσε την τουρκική κυβέρνηση ότι θα συνεργαστεί μαζί της στην υπόθεση. Η Αθήνα χρειάζεται την Άγκυρα ως αξιόπιστο εταίρο, κυρίως δεδομένης της προσφυγικής κρίσης και της προσπάθειας να διατηρηθεί στο Αιγαίο η ηρεμία. Ο έλληνας πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει ότι Τούρκοι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα του. Πλέον όμως, και με δεδομένη την καταρχήν αναίρεση της απόφασης για το άσυλο, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να εξαντλεί όλες τις νομικές της δυνατότητες προκειμένου να τους αρθεί το δικαίωμα παραμονής».


Η Αθήνα υιοθετεί τα τουρκικά επιχειρήματα

Σύμφωνα με το Spiegel η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ακόμη και να υιοθετεί τα επιχειρήματα των τουρκικών αρχών κατά των «8». Στη σχετική αίτηση για την ακύρωση του ασύλου επαναλαμβάνεται η κατηγορία της Άγκυρας ότι πρόκειται για πραξικοπηματίες ενώ υπάρχει παραπομπή και στις υποτιθέμενες αποδείξεις τις οποίες έχει κρίνει ήδη ως ανεπαρκείς ο Άρειος Πάγος. «Έχουμε ισχυρές ενδείξεις ότι πρόκειται για πραξικοπηματίες», είπε το βράδυ της Τρίτης σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική υπουργός Γιάννης Μουζάλας. Ξαφνικά, επισημαίνει το Spiegel, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να πιστέψει ακόμη και τις υποσχέσεις του Ερντογάν ότι οι στρατιωτικοί θα τύχουν δίκαιης δίκης στην Τουρκία, και αυτό παρότι η ελληνική Δικαιοσύνη έχει καταλήξει ήδη στο αντίθετο συμπέρασμα.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει την κατακραυγή του δικηγορικού κόσμου, οργανώσεων αρωγής, διανοούμενων αλλά και της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, γράφει το Spiegel, επισημαίνοντας ότι «οι δικηγόροι των στρατιωτικών εκφράζουν φόβους ότι θυσιάζονται τα δικαιώματα των Τούρκων για να μετριαστεί η οργή του Ερντογάν. ‘Η ελληνική κυβέρνηση υφίσταται μόμπινγκ από την Άγκυρα’, αναφέρει στο Spiegel Online ο Όμηρος Ζέλιος, ένας εκ των δικηγόρων των "8"». Κατά την ανάγνωση του Θάνου Ντόκου από το ΕΛΙΑΜΕΠ, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί με μια αδέξια αντίδραση να διορθώσει ένα λάθος με ένα καινούριο λάθος. «Εάν η κυβέρνηση ανησυχεί τόσο πολύ για τις συνέπειες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την προσφυγική κρίση, τότε θα μπορούσε να στείλει τους "8" πίσω στην Τουρκία αμέσως μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα και μάλιστα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας». Άλλοι υποστηρίζουν ότι ο Τσίπρας ενεργεί με αυτό τον τρόπο μόνο και μόνο για να πει στο τέλος στον Ερντογάν ότι έκανε ό,τι μπορούσε στο πλαίσιο της διάκρισης των εξουσιών. «Το παρελθόν όμως έχει δείξει ότι ο Ερντογάν δεν συμβιβάζεται με το επιχείρημα της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης», σχολιάζει το Spiegel.


ΤΟ ΒΗΜΑ


Αστυνομοκρατούμενη Χίος για να περάσει η πολιτική Μουζάλα



Τα ρέστα της δίνει αυτές τις ώρες η κυβέρνηση για να επιβάλλει, με κάθε τρόπο, την διόγκωση της χωρητικότητας της ΒΙΑΛ. Την παρουσία του άφαντου τόσο καιρό στο νησί μας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής περιφρουρεί πλήθος αστυνομικών δυνάμεων. Διμοιρίες των ΜΑΤ συνεχίζουν και σήμερα το έργο … προστασίας τους, με τις απειλές του αστυνομικού διευθυντή χθες στους κατοίκους ότι η όποια αντίδραση εκδηλωθεί θα προκαλέσει αυτόματη σύλληψη, να συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ.

Η Αριστερή κυβέρνηση μεταχειρίζεται κάθε μέτρο καταστολής για να περάσει τις αντίθετες στην κοινωνία της Χίου αποφάσεις της. Πριν λίγο οι παριστάμενοι δημοσιογράφοι ενημερώθηκαν ότι ο υπουργός θα δει σε κλειστή σύσκεψη αντιπροσωπεία των κατοίκων του Χαλκειούς. Θα δεσμευτεί και στο ερώτημα τι θα γίνει αν, μετά την ολοκλήρωση του έργου του στη Χίο, αφιχθούν άλλοι 500 πρόσφυγες και μετανάστες; Έχει απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα;

Τα δημοσιογραφικά ερωτήματα, αν θέλουμε να υποβληθούν, θα βρει χρόνο να τα απαντήσει  ο κ. Μουζάλας στο αεροδρόμιο λίγο πριν αναχωρήσει!

Εννοείται ότι οι Χαλκούσοι συνεχίζουν να γεύονται τον πλήρη απομονωτισμό από κάθε τοπική εξουσία. Εννοείται, επίσης, ότι η υπόλοιπη Χίος θεωρεί ότι μόνοι τους οι κάτοικοι του Χαλκειούς πρέπει να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. 


Πηγή




Θεσσαλονίκη: Νεκρός και τρεις τραυματίες σε καταδίωξη




Ένα άτομο έχασε τη ζωή του και άλλα τρία τραυματίστηκαν στη διάρκεια καταδίωξης φορτηγού αυτοκινήτου από αστυνομικούς του τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Παιονίας.

Οι αστυνομικοί επιχείρησαν να κάνουν έλεγχο στο φορτηγό στην περιοχή του Πολυκάστρου Κιλκίς, ωστόσο ο οδηγός του δεν σταμάτησε, ανέπτυξε ταχύτητα και κατευθύνθηκε προς τη Θεσσαλονίκη.

Ακολούθησε καταδίωξη, και στο ύψος της Σίδνου, έξω από τη Θεσσαλονίκη, το φορτηγό ξέφυγε από την πορεία του και ανετράπη με αποτέλεσμα ένας από τους επιβαίνοντες να χάσει τη ζωή του και οι άλλοι τρεις να τραυματιστούν, σύμφωνα με ενημέρωση από το ΕΚΑΒ. 

Ολοι τους μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο οδηγός του οχήματος ήταν Ελληνας και οι υπόλοιποι Αλβανοί.


ΤΑ ΝΕΑ


Σφοδρή επίθεση κατά της Εκκλησίας από κυβερνητικούς κύκλους για το Σκοπιανό: Την ταυτίζουν με τη Χρυσή Αυγή!


Κατηγορούν, μεταξύ άλλων, την ηγεσία της Εκκλησίας για ανοιχτή παρέμβαση στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας μετά την ανακοίνωση για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Πρωτοφανή επίθεση κατά της εκκλησίας εξαπέλυσαν κυβερνητικοί κύκλοι μετά την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων στην οποία ξεκαθαριζόταν ότι η Εκκλησία «δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου "Μακεδονία" ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου Κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της "Μακεδονίας"».


Στη διαρροή που έκαναν οι κυβερνητικοί κύκλοι ταύτιζαν την ηγεσία της εκκλησίας με τη Χρυσή Αυγή ενώ, μεταξύ άλλων, εξέφραζαν ερωτήματα για το αν η ηγεσία της Εκκλησίας αποφάσισε να κάνει ανοιχτή παρέμβαση στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας.

Συγκεκριμένα έθεταν πέντε θέματα:

- άραγε η ηγεσία της Εκκλησίας αποφάσισε να συμπορευθεί με το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής;

- εξέφραζαν απορία αν η ηγεσία της Εκκλησίας «αποφάσισε να κάνει ανοικτή παρέμβαση στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας», και πρόσθεταν ότι καθώς ήδη με την κριτική της έχει ξεπεράσει τα όρια των «αρμοδιοτήτων» της, «μήπως να μας πει κιόλας η Εκκλησία και ποιο όνομα θέλει, για να το διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με τα Σκόπια;». 

- η ηγεσία της Εκκλησίας δεν μπήκε καν στον κόπο να ρωτήσει την κυβέρνηση και να ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων. 

- η ηγεσία της Εκκλησίας, όπως δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν θέλει να εμπλέκεται το κράτος στις «ιερές υποθέσεις» της, θα πρέπει να γνωρίζει, εξίσου ξεκάθαρα, ότι επιβάλλεται να μην εμπλέκεται και η ίδια στις κρατικές και διπλωματικές υποθέσεις. Ειδικά σε τέτοια σοβαρά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής

- η ηγεσία της Εκκλησίας, η οποία δηλώνει ότι «κόπτεται» για τα εθνικά θέματα, επιβάλλεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και να εστιάζει στο εθνικό συμφέρον και όχι στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων ιεραρχών, και πολύ πιθανώς, των προσωπικών πολιτικών «συγγενειών» τους, με πρόσχημα δήθεν τις ανησυχίες του «ποιμνίου» τους για το ονοματολογικό.


Πηγή : protohema.gr


Τουλάχιστον 13 οι νεκροί από κατολισθήσεις λάσπης στην Καλιφόρνια



Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των κατολισθήσεων λάσπης που έπληξαν τη νότια Καλιφόρνια και ο απολογισμός των θυμάτων είναι πιθανό να αυξηθεί, καθώς ομάδες έρευνας και διάσωσης με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών και ελικοπτέρων συνεχίζουν να επιχειρούν στην πληγείσα περιοχή, τόνισε ο σερίφης της κομητείας Σάντα Μπάρμπαρα Μπιλ Μπράουν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. Ο απολογισμός των θυμάτων είναι ακόμη πιο βαρύς από εκείνος της χειρότερης κατολίσθησης λάσπης στην Καλιφόρνια στην πρόσφατη ιστορία, τη 10η Ιανουαρίου 2005, στη Λα Κοντσίτα, μόλις 32 χιλιόμετρα νοτιότερα από την περιοχή η οποία επλήγη την Τρίτη. Η Άμπερ Άντερσον, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της κομητείας Σάντα Μπάρμπαρα (SBCFD), τόνισε ότι μόλις το 10 ως 15% εκ των κατοίκων που είχαν λάβει εντολή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους συμμορφώθηκε.

Οι κατολισθήσεις λάσπης ξερίζωσαν δέντρα, παρέσυραν και διέλυσαν αυτοκίνητα και κάλυψαν ολόκληρες γειτονιές, ανέφερε ο σερίφης Μπράουν. «Ο καλύτερος τρόπος που θα μπορούσα να περιγράψω την κατάσταση είναι πως μοιάζει σαν πεδίο μάχης του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου», είπε ο Μπράουν. Οι περισσότερες από τις περιοχές που σαρώθηκαν από τις κατολισθήσεις λάσπης είχαν πληγεί τον Δεκέμβριο από την πυρκαγιά «Τόμας», που κατέκαψε τη μεγαλύτερη έκταση στην ιστορία της Πολιτείας της Καλιφόρνιας. Δεν υπάρχει πλέον αρκετή βλάστηση για να απορροφά το νερό, να συγκρατεί το έδαφος και να προστατεύει τους οικισμούς της περιοχής. Ο αυτοκινητόδρομος 101, κατά μήκος των ακτών της Πολιτείας της Καλιφόρνιας στον Ειρηνικό Ωκεανό, είναι αδιάβατος για περίπου πενήντα χιλιόμετρα.


Πηγή


Έκλεψαν κοσμήματα αξίας 4 εκατ. ευρώ από το ξενοδοχείο Ritz



Εντυπωσιακή ληστεία σημειώθηκε την Τετάρτη το απόγευμα στο πολυτελές ξενοδοχείο Ritz στο Παρίσι, όπου εισέβαλαν πέντε άνδρες με καλυμμένα τα πρόσωπα και οπλισμένοι με τσεκούρια. Κατάφεραν να φύγουν με λεία «αξίας μεγαλύτερης των 4 εκατομμυρίων ευρώ» σε κοσμήματα, προτού τρεις εξ αυτών συλληφθούν.

Περίπου στις 18:30 (τοπική ώρα, 19:30 ώρα Ελλάδας) οι πέντε άνδρες εισέβαλαν στο γνωστό ξενοδοχείο που βρίσκεται στην πλατεία Βεντόμ στην καρδιά του Παρισιού. Άρπαξαν τα κοσμήματα και διέφυγαν. Η αξία των κλοπιμαίων: «μεγαλύτερη των 4 εκατομμυρίων ευρώ», σύμφωνα με δικαστική πηγή.

«Διάσημοι κοσμηματοπώλες είχαν εκθέσει τα κοσμήματά τους στο Ritz», εξήγησε μια αστυνομική πηγή.

«Ακούσαμε έναν δυνατό θόρυβο και αναταραχή στον δρόμο. Περαστικοί κατέφυγαν στο ξενοδοχείο για να γλιτώσουν. Δεν γνωρίζαμε τι συμβαίνει. Μας είπαν ότι πρόκειται για ληστεία», διηγήθηκε ένας εργαζόμενος στο ξενοδοχείο που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ένας συνάδελφός του δήλωσε ότι είδε μια μοτοσικλέτα να κινείται με μεγάλη ταχύτητα και αντίθετα στο ρεύμα στην οδό Καμπόν, πίσω από το Ritz. Το διάσημο ξενοδοχείο, όπου είχε ζήσει η Κοκό Σανέλ, άνοιξε ξανά τις πόρτες του τον Ιούνιο του 2016 έπειτα από τέσσερα χρόνια εργασιών ανακαίνισης.

Αστυνομικοί που πραγματοποιούσαν περιπολία στην περιοχή κατάφεραν να συλλάβουν τρεις από τους ληστές, όμως δύο παραμένουν ασύλληπτοι. Η εισαγγελία του Παρισιού έχει ξεκινήσει έρευνα για ληστεία, σύμφωνα με δικαστική πηγή.

Η πλατεία Βεντόμ και τα περίχωρά της, όπου βρίσκονται διάσημα κοσμηματοπωλεία και ωρολογοποιία, γίνεται συχνά στόχος ληστών.

Το 2014 είχε ενισχυθεί η ασφάλεια στην περιοχή έπειτα από πολλές βίαιες ληστείες σε πολυτελή κοσμηματοπωλεία. Τότε είχαν καταγραφεί πέντε ληστείες με όπλο σε διάστημα μικρότερο των επτά μηνών, όλες τους μέρα μεσημέρι, με λεία που εκτιμάται μεταξύ 420.000 και 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Τον Μάρτιο του 2016 οι ληστές είχαν εισβάλει στο κοσμηματοπωλείο Chopard το μεσημέρι και αφού απείλησαν τους υπαλλήλους με ένα όπλο και μια χειροβομβίδα άρπαξαν κοσμήματα αξίας 6 εκατομμυρίων ευρώ. Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν πέρυσι τον Απρίλιο τρεις άνδρες.

Τον Μάιο του 2017 ένα κοσμηματοπωλείο στην οδό Πε, δύο βήματα από την πλατεία Βεντόμ, έγινε στόχος τριών ανδρών με τσεκούρια και όπλο. Έφυγαν με λεία αξίας «πολλών εκατομμυρίων ευρώ».

Όμως η πιο γνωστή ληστεία που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στη γαλλική πρωτεύουσα ήταν αυτή του Οκτωβρίου του 2016 με θύμα την Αμερικανίδα τηλεπερσόνα Κιμ Καρντάσιαν. Πέντε ένοπλοι εισέβαλαν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου της. Αφού την απείλησαν με όπλο και την έκλεισαν στο μπάνιο, έκλεψαν κοσμήματα αξίας εννέα εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ληστεία εναντίον προσώπου που έχει καταγραφεί στη Γαλλία εδώ και είκοσι χρόνια.


ΤΑ ΝΕΑ


Κύπρος: Ο δολοφόνος του Τάσου Ισαάκ εξελέγη «βουλευτής» του ψευδοκράτους



Ο Ερχάν Αρικλί καταζητείται από το καλοκαίρι του 1996 όχι μόνο από τις κυπριακές αρχές, αλλά και από την Ιντερπόλ - Κυκλοφορεί όμως ελευθερος καθώς η Τουρκία και τα κράτη δορυφόροι της  αρνούνται να εκτελέσουν τα εντάλματα.

Θέση στην «Βουλή» της παράνομης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου» εξασφάλισε ο Ερχάν Αρικλί, πρόεδρος του κόμματος των εποίκων «Αναγέννηση» και ένας από τους καταζητούμενους για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ, το καλοκαίρι του 1996.


Ο Ερχάν Αρικλί καταζητείται όχι μόνο από τις κυπριακές αρχές, αλλά και από την Ιντερπόλ.

Ο Αρικλί, γνωστός για την εμπρηστικό του λόγο και την πολιτική του δράση, εξελέγη στην Αμμόχωστο και είναι ανάμεσα στους 21 νέους «βουλευτές». 
Παρά το γεγονός ότι είχαν εκδοθεί συνολικά 11 εντάλματα σύλληψής για τους δολοφόνους των Ισαάκ και Σολωμού, αυτοί κυκλοφορούν μέχρι σήμερα ελεύθεροι, καθώς η Τουρκία και κάποια κράτη «δορυφόροι» της, αρνούνται να εκτελέσουν τα εντάλματα.

Ο Αρικλί είχε συλληφθεί το 2012 στο Κιργιστάν, από το οποίο η Κύπρος ζήτησε άμεσα την έκδοσή του, χωρίς ωστόσο αυτό να γίνει κατορθωτό. Έκτοτε αφέθηκε ελεύθερος και επέστρεψε στα κατεχόμενα.

Ο Αρικλί κατάγεται από το Ardahan της βορειοδυτικής Τουρκίας και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Κερύνειας το 1997.



Πηγή : protothema.gr



Δικηγόρο, πρώην βουλευτή «δείχνει» ο δολοφόνος της Δώρας



Νέα τροπή φαίνεται ότι παίρνει η υπόθεση δολοφονίας της 32χρονης εφοριακού, Δώρας Ζέμπερη, στο Β' Νεκροταφείο. Σε νέο υπόμνημά του προς τον ανακριτή, ο καθ' ομολογία δράστης κατονομάζει γνωστό δικηγόρο ως τον ηθικό αυτουργό της δολοφονίας.

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο 58χρονος έστειλε νέο υπόμνημα στον ανακριτή, κατονομάζοντας το «αφεντικό», όπως το χαρακτήριζε σε προηγούμενο υπόμνημά του. Σύμφωνα με τον καθ' ομολογία δολοφόνο, πρόκειται για γνωστό μεγαλοδικηγόρο της Αττικής, ο οποίος στο παρελθόν υπήρξε βουλευτής.

Οι Αρχές, πλέον, θα διερευνήσουν κατά πόσον ευσταθούν οι ισχυρισμοί του, τους οποίους αμφισβητεί ο δικηγόρος του πατέρα της Δώρας, Απόστολος Λύτρας. 

Ο 58χρονος σημείωνε σε προηγούμενο υπόμνημά του ότι εκείνος μόνο την τραυμάτισε για να της πάρει την τσάντα και οι άλλοι δύο την εκτέλεσαν. 

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του δράστη, τα δύο άτομα τού έταξαν 30.000 ευρώ για να σκοτώσει την άτυχη κοπέλα, ενώ τον είχαν προμηθεύσει με ναρκωτικά καθώς και με το μαχαίρι του εγκλήματος.

Στο μακροσκελές έγγραφό του, αναφέρει ότι την παρακολουθούσε επί μακρόν και αποφάσισε ο ίδιος να τη σκοτώσει στο Β' Νεκροταφείο, προσθέτοντας ότι είχε λάβει προκαταβολή για την αποτρόπαιη πράξη του και ότι μέσα στην τσάντα του θύματος εκτός από τα προσωπικά αντικείμενα υπήρχαν και στικάκια με πληροφορίες.

Λίγες ώρες αργότερα, ωστόσο, μιλώντας στο STAR μέσα από τις φυλακές Δομοκού υποστήριξε ότι ο ίδιος την τραυμάτισε λίγο στο χέρι, λέγοντας πως άλλοι την εκτέλεσαν, γιατί αυτό ήθελαν από την αρχή.


ΤΑ ΝΕΑ


Πόρισμα πυροσβεστικής: Tα καλώδια της ΔΕΗ «έκαψαν» τον Κάλαμο τον Αύγουστο του '17



Το πόρισμα το οποίο ολοκληρώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, ορίζει ως χώρο έναρξης της μεγάλης πυρκαγιάς μια περιοχή με δέντρα κοντά στον οικισμό του Καλάμου δίπλα στο δρόμο Καπανδριτίου – Αγίων Αποστόλων όπου υπάρχουν πυλώνες της ΔΕΗ.

Την ευθύνη στη ΔΕΗ για τη φωτιά στον Κάλαμο τον Αύγουστο του 2017, όπου έγιναν στάχτη 25.000 στέμματα, επιρρίπτει το πόρισμα της πυροσβεστικής.

Ουσιαστικά με το πόρισμα ανοίγει ο δρόμος για διεκδικήσεις αποζημιώσεων από τους κατοίκους που υπέστησαν τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, άλλα ακίνητα, αλλά και σε ζωικό κεφάλαιο.

Ο φάκελος σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» παραδόθηκε ήδη πριν μερικές εβδομάδες στην Εισαγγελία Αθηνών. 

Στον φάκελο περιλαμβάνεται το πόρισμα το οποίο ολοκληρώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και ορίζει ως χώρο έναρξης της μεγάλης πυρκαγιάς μια περιοχή με δέντρα κοντά στον οικισμό του Καλάμου δίπλα στο δρόμο Καπανδριτίου - Αγίων Αποστόλων όπου υπάρχουν πυλώνες της ΔΕΗ ΔΕΗ 0,00%.

Από το πόρισμα φαίνεται ότι προκύπτει με σχετική βεβαιότητα πως η φωτιά ξεκίνησε από τους πυλώνες.

Αυτή ήταν άλλωστε και η περιγραφή πολλών κατοίκων της περιοχής.


Πηγή


Πλειστηριασμοί: «Οχι» δανειστών στην παράταση προστασίας της α' κατοικίας



Αρνητικοί εμφανίζονται οι ξένοι τεχνοκράτες στο ενδεχόμενο παράτασης των προστατευτικών διατάξεων για την πρώτη κατοικία, του γνωστού νόμου Κατσέλη- Σταθάκη, που εκπνέει σε 12 μήνες.

Σχετικό αίτημα δεν έχει υποβληθεί- όχι ακόμα τουλάχιστον- από την ελληνική πλευρά, καθώς ειδικά στη διαπραγματευτική ομάδα γνωρίζουν πολύ καλά ότι μόλις και μετά βίας κατάφεραν να διασώσουν τις σημερινές διατάξεις, αφού το κλίμα δεν είναι θετικό. Παρά ταύτα, οι αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Κ.Ο. εν όψει του κύματος των πλειστηριασμών, που θα «φουσκώνει» μήνα με το μήνα, έχει προβληματίσει την κυβέρνηση και η σκέψη για παράταση του νόμου Κατσέλη- Σταθάκη για έναν ακόμα χρόνο, δηλαδή ως το τέλος του 2019, φαίνεται να γυροφέρνει.

Πληροφορίες από το στρατόπεδο των δανειστών αναφέρουν ότι οι ξένοι τεχνοκράτες παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις σε αυτό το «ευαίσθητο» θέμα, που συνδέεται με το μείζον ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών και η πρώτη αντίδραση στο ενδεχόμενο μιας παράτασης του προστατευτικού πλαισίου για την πρώτη κατοικία, είναι αρνητική.

Οι διατάξεις που εκπνέουν το Δεκέμβριο προβλέπουν ότι προστασία πρώτης κατοικίας παρέχεται για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα, που δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης κατά 70%. Έτσι για άγαμο το πλαφόν ορίζεται στις 13.906 ευρώ, για το ζευγάρι στις 23.659 ευρώ, ενώ προβλέπεται προσαύξηση 5.714 ευρώ για κάθε παιδί, με «ταβάνι» τις 40.800 ευρώ. Η αξία της κύριας κατοικίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για άγαμο, τις 220.000 ευρώ για ζευγάρι, με προσαύξηση 20.000 ευρώ για κάθε παιδί και «ταβάνι» τις 280.000 ευρώ.

Πάγια θέση των δανειστών είναι ότι πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα της η κουλτούρα του κακοπληρωτή, αν και αναγνωρίζουν ότι η οικονομική κρίση κατέστησε αφερέγγυους χιλιάδες δανειολήπτες, χωρίς δική τους υπαιτιότητα. Παρά ταύτα, θεωρούν ότι οι ρυθμίσεις που παρέχονται από τις τράπεζες, μέσω του Κώδικα Δεοντολογίας, είναι επαρκείς για να καλύψουν τέτοιες υποθέσεις, πόσο μάλλον όταν η αντιμετώπιση δεν είναι οριζόντια αλλά κατά περίπτωση (ad hoc), φτάνοντας ακόμα και στη μερική ή ολική διαγραφή δανείων.

Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να πιεί μέχρι τέλους το πικρό ποτήρι των πλειστηριασμών και να αναλάβει το σχετικό πολιτικό κόστος, τρέμοντας στην ιδέα να υπάρξουν και «ατυχήματα» ήτοι να βγουν στο «σφυρί» και ακίνητα μικρομεσαίων νοικοκυριών. Ο βαθμός κινδύνου ανεβαίνει από τη στιγμή που δεν υπάρχει και δεν προβλέπεται να υπάρξει ανάλογη προστατευτική διάταξη για την πρώτη κατοικία, για οφειλές προς το Δημόσιο, που λίαν συντόμως θα χρησιμοποιεί, επίσης, το «εργαλείο» των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Επί της ουσίας, η μόνη ασφαλιστική δικλείδα αυτή τη στιγμή είναι οδηγίες του 2010, με βάση τις οποίες οι έφοροι οφείλουν να κατάσχουν ακίνητα- ακόμα και κύρια κατοικία- αλλά να μην προχωρούν σε πλειστηριασμό, εφόσον διαπιστώνουν ότι πρόκειται για κύρια κατοικία. 


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Πηγή: iefimerida.gr 




Ο Αλβανός ΥΠΕΞ προκαλεί Κοτζιά: Θα μιλήσουμε και για «Τσαμουριά»



Εν όψει της συνάντησης των δύο υπουργών Εξωτερικών στην Κορυτσά, στις 19 του μηνός, ο Ντιτμίρ Μπουσάτι αποκαλύπτει (;) ότι στο τραπέζι θα τεθεί και το «τσάμικο» ζήτημα - «Τσάμικο» ζήτημα δεν υφίσταται και δεν τον συζητάμε σχολίασαν κύκλοι του ΥΠΕΞ.

Θέματα τα οποία ουδέποτε στο παρελθόν είχαν συζητηθεί φαίνεται ότι θα τεθούν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα υποστήριξε σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Ντιτμίρ Μπουσάτι. 

Πιο συγκεκριμένα, εν όψει της συνάντησής του στην Κορυτσά, τις επόμενες ημέρες, με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, ο κ. Μπουσάτι προκαλεί, καθώς αναφέρει ότι στο «πακέτο» των συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών, συμπεριλαμβάνεται και το «ζήτημα της Τσαμουριάς». 

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Ora News», ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι στο πακέτο που περιλαμβάνει την άρση του εμπολέμου περιλαμβάνεται και το «τσαμικό ζήτημα» και μεταξύ άλλων το ζήτημα του νεκροταφείου ή του προσκυνήματος των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. 
Τα πακέτα επίλυσης των θεμάτων, όπως τα περιέγραψε και τα ανέλυσε στη συνέντευξή του ο Μπουσάτι, είναι:

- «Πρώτο πακέτο είναι η επίλυση της εμπόλεμης κατάστασης που συνδυάζεται με το θέμα των Τσάμηδων. Στο πακέτο αυτό υπάρχουν τα ακίνητα των Τσάμηδων, το ζήτημα του νεκροταφείου ή του προσκυνήματος των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου στην Αλβανία κ.λπ.»

- «Δεύτερο πακέτο είναι τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα της εθνικής ελληνικής μειονότητας και συνδυάζεται με τα δικαιώματα των Αλβανών που ζουν στην Ελλάδα».

Επίσης, όπως είπε, υπάρχουν προξενικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν, προκειμένου «να διευκολυνθούν οι συμπατριώτες μας, τόσο από τις άδειες οδήγησης όσο και για την προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων τους, όσων ζουν στην Ελλάδα».

Ως τρίτο πακέτο, ο Αλβανός ΥΠΕΞ περιέγραψε το «πακέτο του μέλλοντος», λέγοντας ότι αφορά θέματα που σχετίζονται με την τελική διευθέτηση του συνοριακού καθεστώτος, καθώς υπάρχει η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και η υφαλοκρηπίδα από τη μία πλευρά και από την άλλη η απόφαση του 2009 (του συνταγματικού δικαστηρίου που ακύρωσε την Συμφωνία) μαζί με τις θέσεις των δύο πλευρών.
«Θέμα προσδιορισμού κανόνων για τα χερσαία σύνορα»

Τόνισε ακόμη ότι υπάρχει και θέμα χερσαίων συνόρων, κυρίως για τη συντήρηση και τον καλύτερο καθορισμό τους. 

«Τα θέματα που έχουν σχέση με το μέλλον, είναι η οριστική επίλυση του μεθοριακού καθεστώτος, έχουμε από τη μία, την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα  και τα χερσαία σύνορα από την άλλη, όχι τα σύνορα αυτά καθ΄ αυτά, αλλά  τη συντήρησή τους και  τον προσδιορισμό κανόνων για τα χερσαία σύνορα. Πρόκειται για θέματα, τα οποία επηρεάζουν ασφαλώς και  το μέλλον μας» είπε ο Ντιτμίρ Μπουσάτι στο αλβανικό κανάλι «Ora News».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας, τουλάχιστον επί του παρόντος, οι συνομιλίες μεταξύ Αθήνας και Τιράνων αναπτύσσονται με διερευνητική διάθεση και όχι με στόχο τη διαπραγμάτευση.

«Εμείς αναμένουμε από την Ελλάδα να συνεχίσει με την άρση του νόμου του εμπολέμου σε συνταύτιση με τη συνταγματική πρακτική. Πρόκειται για ένα θέμα που ανήκει στην ελληνική πλευρά. Εκείνο για το οποίο ενδιαφερόμαστε εμείς, είναι να έχουμε μια αποτελεσματική ακύρωση του νόμου του εμπολέμου, με μια ισοδύναμη πράξη» λέει ακόμη ο κ. Μπουσάτι, ο οποίος μίλησε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό «Ora News».

Προς το παρόν, αν και οι δηλώσεις Μπουσάτι έχουν γίνει γνωστές στην Αθήνα, δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από το υπουργείο Εξωτερικών. Έτσι, δεν είναι γνωστό εάν ο κ. Κοτζιάς επιθυμεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα στις απευθείας συνομιλίες του, σε λίγες ημέρες, με τον Αλβανό ομόλογό του, ή εάν όντως οι θέσεις Μπουσάτι αντικατοπτρίζουν και την πρόθεση της Αθήνας να προσέλθει σε ανοιχτό διάλογο, όπου η απέναντι πλευρά θα θέσει και το ζήτημα της «Τσαμουριάς»...

Η συνάντηση των δύο υπουργών είναι προγραμματισμένη για τις 19 Ιανουαρίου και αξίζει να σημειωθεί ότι θα διαρκέσει τρεις ημέρες, ενώ θα διεξαχθεί «κεκλεισμένων των θυρών».


Πηγή : protothema.gr


Χωρίς μετρό, τρόλεϊ, πλοία και νοσοκομεία την Παρασκευή




Το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών και η Ενωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ αποφάσισαν 24ωρη απεργία αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, που αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής. 

Αύριο δένουν κάβους τα πλοία σε όλη τη χώρα και παραλύουν οι δραστηριότητες στα λιμάνια, καθώς η εκτελεστική επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας αποφάσισε να προχωρήσει σε 24ωρη απεργία. Η ΠΝΟ δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων. Εικοσιτετράωρη απεργία έχουν εξαγγείλει για αύριο και οι νοσοκομειακοί γιατροί όλης της χώρας αντιδρώντας στην κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας στα πρωτοβάθμια σωματεία. Την κινητοποίηση στηρίζει και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών που καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν σε αυτή. Αύριο δεν πρόκειται να κυκλοφορήσουν εφημερίδες, εξαιτίας της απεργίας των εργαζομένων των πρακτορείων διανομής Τύπου. Το ΠΑΜΕ διοργανώνει για αύριο στις 12 το μεσημέρι συλλαλητήριο στην Ομόνοια.


Η...κινητή βόμβα προκαλεί ανησυχία στο λιμάνι



Το 8μελές πλήρωμα εκ των οποίων δύο Ουκρανοί, πέντε Ινδοί και ένας Αλβανός κατόπιν εντολής του της Εισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά, συνελήφθη και πρόκειται να προσαχθεί ενώπιον της.

Μια...κινητή βόμβα που κανένας δεν ξέρει που θα καταλήξει βρίσκεται ακόμη στο λιμάνι του Ηρακλείου! Η παραμονή του ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ στο λιμάνι προκαλεί ιδιαίτερα μεγάλη ανησυχία αφού το πλοίο είναι φορτωμένο με 410 τόνους εκρηκτικών!

Η νέα τροπή με το πλοίο σημαίας Τανζανίας ήρθε όταν διαπιστώθηκε ότι τελικά κατευθυνόταν για τη Λιβύη όπου υπάρχει εμπάργκο από την ΕΕ.  Όπως προέκυψε από την προανάκριση ο Πλοίαρχος  έλαβε εντολή από τον πλοιοκτήτη  να χαράξει για το λιμάνι  Μισουράτας Λιβύης, προκειμένου να  παραδώσει το σύνολο του φορτίου, 29 εμπορευματοκιβωτίων (εκρηκτικές ύλες – πυροκροτητές και λοιπός εξοπλισμός αυτών. 
Μάλιστα εντοπίστηκε  ημερολογιακή εγγραφή στο ημερολόγιο γέφυρας του πλοίου την 18-12-2017, Λιβύη για την οποία σύμφωνα με το άρθρο 2, παρ. 1α σε συνδυασμό με την παρ. 4.1 του Παραρτήματος Ι του Κανονισμού ΕΕ 2016/44, σχετικά με περιοριστικά μέτρα λόγω της κατάστασης στη Λιβύη και για την κατάργηση του Κανονισμού ΕΕ αριθ. 204/2011 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, απαγορεύεται η πώληση, προμήθεια, μεταβίβαση ή εξαγωγή, άμεσα ή έμμεσα, εξοπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή. 

Υποτίθεται, σύμφωνα με τα φορτωτικά έγγραφα  ότι το φορτηγό  είχε φορτώσει από  το λιμάνι  Mersin Τουρκίας τα 29 containers  με λιμάνι εκφόρτωσης το Τζιμπουτί,  και από  το λιμάνι Ισκεντερούν της Τουρκίας οι 11 δεξαμενές υγραερίου με λιμένα εκφόρτωσης το Ομάν.

 Όμως στο πλοίο  δεν βρέθηκαν από τους Λιμενικούς οι ναυτιλιακοί χάρτες για τις περιοχές Τζιμπουτί και Ομάν. Το 8μελές πλήρωμα εκ των οποίων δύο  Ουκρανοί, πέντε  Ινδοί και ένας  Αλβανός  κατόπιν εντολής  του  της Εισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά, συνελήφθη και πρόκειται να προσαχθεί ενώπιον της, για σοβαρές παραβάσεις άρθρων του Π.Κ.

Τόσο  το φορτίο όσο   και το  πλοίο κατασχέθηκαν.

 Για την υπόθεση ενημερώθηκε η αρμόδια Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, προκειμένου επιληφθεί για θέματα αρμοδιότητάς της.

Η υπόθεση άρχισε να διαδραματίζεται στην Κρήτη  ανήμερα των Θεοφανείων όταν μετά  από αξιοποίηση πληροφοριών του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής,  εντοπίστηκε από ναυαγοσωστικό σκάφος του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., το Φ/Γ πλοίο “ANDROMEDA” σημαίας Τανζανίας, που έπλεε στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Νικολάου Κρήτης, προκειμένου ελεγχθεί πλοίο και φορτίο από άνδρες Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. και του Τελωνείου Κρήτης.

Δύο ημέρες αργότερα   κρίθηκε απαραίτητος ο ενδελεχής έλεγχος του φορτίου. Δόθηκε εντολή   να καταπλεύσει στον λιμένα Ηρακλείου Κρήτης, συνοδεία περιπολικού σκάφους Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. 

Αφού εκφορτώθηκε το σύνολο του φορτίου, διενεργήθηκε έλεγχος από τον οποίο επιβεβαιώθηκε το περιεχόμενο των 29 εμπορευματοκιβωτίων με τις εκρηκτικές ύλες και τους πυροκροτητές  διασταυρούμενο με τα αναγραφόμενα στα δηλωτικά και συνοδευτικά έγγραφα του φορτίου. Ομοίως επιβεβαιώθηκε ότι, οι 11 δεξαμενές υγραερίου ήταν κενές φορτίου.

Παράλληλα, στις 9-1-2018 διενεργήθηκε στο πλοίο επιθεώρηση από το Τοπικό Κλιμάκιο Επιθεωρήσεων Πλοίων Ηρακλείου και διαπιστώθηκαν συνολικά 102 σοβαρές παρατηρήσεις/ελλείψεις αναφορικά με την αξιοπλοΐα του, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια του πλοίου, του πληρώματος και του φορτίου.


Πηγή