Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Καλαμάτα: Συνελήφθη 17χρονος για το βιασμό 15χρονης σε τουαλέτα



Στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκεται από την ημέρα των Χριστουγέννων, ένας 17χρονος ρομά έπειτα από καταγγελία που έγινε από 15χρονη για βιασμό.

Το απόγευμα της παραμονής των Χριστουγέννων σε τουαλέτα ιντερνέτ καφέ που λειτουργεί στην Καλαμάτα, ο 17χρονος σύμφωνα με το ανήλικο κορίτσι, τη βίασε. 

Ακολούθησε καταγγελία στο Α.Τ. Καλαμάτας και ο 17χρονος, ο οποίος είναι γνωστός στο κορίτσι, συνελήφθη. Εντός της ημέρας αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης.



Πηγή


Λεβέντης: Ο «Ρουβίκωνας» είναι σαν συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ




Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης αναφερόμενος στον «Ρουβίκωνα» υποστήριξε ότι «έχουν δημιουργήσει ένα είδος, σαν συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, που κάνει τις βρωμοδουλειές».

Ο κ. Λεβέντης σε συνεντευξή του στον ΣΚΑΪ, επεσήμανε παράλληλα ότι  από την πλευρά της κυβέρνησης «δεν υπάρχει μόνο ανοχή, αλλά και υποδαύλιση». «Ενώ τους είχαν συλλάβει, ο Βούτσης έδωσε εντολή να τους αφήσουν ελεύθερους» πρόσθεσε. 

«Υπάρχει εντολή κάλυψης και έχει την ευθύνη ο Τσίπρας», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων. Αποκάλυψε επίσης ότι συναντήθηκε με τον αρχηγό της αστυνομίας και τον Νίκο Τόσκα, και του είπαν να πάει στο υπουργείο να ενημερωθεί. Ο κ. Λεβέντης όπως είπε, απάντησε ότι «αν δεν συλλάβουν το «Ρουβίκωνα», δεν πάω και μου απάντησε ότι προσπαθούν».

«Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει ψήφους από κάτι τρελούς τους αφήνει να εκτρέπονται για να λέει και σε αυτό το κοινό ότι σας ανεχόμαστε» τόνισε μεταξύ άλλων .

Μιλώντας για τις πολιτικές εξελίξει εκτίμησε ότι θα γίνουν εκλογές μέσα στο 2018. 


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Μπαράζ διορισμών: 53.648 προσλήψεις σε υπουργεία και δήμους για το… εκλογικό 2018



Με 15.048 μονίμους και 38.600 εποχικούς υπαλλήλους θα ενισχυθούν υπουργεία, δήμοι, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, μουσεία, νοσοκομεία, ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ μέσα στο 2018.

Συνολικά θα γίνουν 53.648 νέες προσλήψεις στο στενό και ευρύτερο Δημόσιο. Οι περισσότερες προσλήψεις αφορούν σε προσωπικό που θα προσληφθεί στους ΟΤΑ, είτε με μόνιμες συμβάσεις είτε με εποχικές.

Μεταξύ των ειδικοτήτων που θα ζητηθούν είναι: εργάτες, βρεφονηπιοκόμοι, διανομείς, αρχαιολόγοι, νοσηλευτές, οδηγοί, χειριστές μηχανημάτων, διοικητικοί, νηπιαγωγοί, ψυχολόγοι, εφοριακοί, γεωπόνοι, διασώστες, γυμναστές, ναυαγοσώστες, τεχνίτες, μηχανικοί, καθαριστές, διοικητικοί, καλλιτεχνικό προσωπικό, γιατροί κ.ά.

Μόνιμοι

Σωφρονιστικά ιδρύματα 588
ΕΥΔΑΠ 300
Διαφ. Φορείς (ΥΕ) 100
Δήμοι 8.845
Ενστολοι 2.600
Υπ. Πολιτισμού 200
ΑΕΠΠ 45
ΤΡΑΙΝΟΣΕ 60
ΕΛΤΑ 510
ΑΑΔΕ 1.800


Εποχικοί

ΔΕΚΟ 4.000
ΟΤΑ, παιδικοί σταθμοί 12.000
Μουσεία 4.000
ΟΚΑΝΑ, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΚΕΘΙ 700
ΕΛΓΟ, ΕΛΓΑ, ΕΒΖ 750
Κέντρα Υποδοχής & Αλληλεγγύης 400
Φεστιβάλ 450
Περιφέρειες (δακοκτονία) 700
Κατασκηνώσεις, πλαζ 600
Νοσοκομεία 3.000
Κοινωφελής εργασία 12.000


Σοφία Εμμανοηλίδου
Ελεύθερος Τύπος


Αγριεύει το Δημόσιο: Αναγκαστική εκτέλεση για χρέη πάνω από 500 ευρώ


Στο στόχαστρο 1,8 εκατομμύρια οφειλέτες - Τρεις φορές την εβδομάδα οι πλειστηριασμοί για χρέη σε Εφορία και Ταμεία - Το Δημόσιο θα μπορεί να εκποιεί ακίνητα και στη χαμηλή εμπορική αξία, αντί στην αντικειμενική.

Ποδαρικό με άγριες διαθέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων από το Δημόσιο ακόμα και για πολύ μικρές οφειλές, επιφυλάσσει το 2018 για 4,2 εκατομμύρια φορολογούμενους που έχουν απλήρωτα χρέη στην Εφορία. Η νέα χρονιά απειλεί να εξελιχθεί σε έτος πλειστηριασμών, καθώς όλη η χώρα μετατρέπεται σε ένα τεράστιο «e-σφυρί» για χρέη σε Εφορία και Ταμεία, καθώς θα επιτρέπεται στο Δημόσιο να εκποιεί ακίνητα και στη χαμηλή εμπορική αξία, αντί στην αντικειμενική.

Στο στόχαστρο μπαίνουν αυτομάτως 1,8 εκατομμύρια οφειλέτες που χρωστούν πάνω από 500 ευρώ, ενώ άλλοι 2,3 εκατομμύρια θα ζουν κάθε μήνα με τον φόβο μήπως ξεπεράσουν το όριο αυτό, αν θα χάσουν κάποια δόση πληρωμής από παλαιούς ή τρέχοντες φόρους.

Αλλάζουν τα πάντα

Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν βρέθηκαν τόσοι πολλοί αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς. Σχεδόν ένας στους τρεις φορολογούμενους (δηλαδή ένα στα τρία νοικοκυριά) έρχεται το 2018 αντιμέτωπος με πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Οι αλλαγές θα είναι σαρωτικές, όπως αποτυπώνονται στη συμφωνία με τους δανειστές για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση. Πριν από τις 20 Ιανουαρίου η κυβέρνηση θα έχει ψηφίσει «με έναν πόνο» εκατοντάδες νέες διατάξεις, ανάμεσα στις οποίες και τις αλλαγές στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), που ανοίγουν τον δρόμο για μαζικούς πλειστηριασμούς από την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η κυβέρνηση έδειξε ήδη την αποφασιστικότητά της να εφαρμόσει το σχέδιο με διάταξη που ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή και θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή προκειμένου να ασκείται αυτεπάγγελτα δίωξη και να συλλαμβάνονται όσοι παρεμποδίζουν τους πλειστηριασμούς που επίκεινται.

Και αν τα επεισόδια κατά τη διενέργεια πλειστηριασμών φαντάζουν πρωτόγνωρα, ενδεχομένως και να ωχριούν μπροστά σε εικόνες όπου, στο αμέσως επόμενο στάδιο, ιδιοκτήτες θα απομακρύνονται -και βιαίως αν χρειαστεί- από το σπίτι που έχασαν σε πλειστηριασμό.
Το κοκτέιλ των νέων διατάξεων προμηνύεται εκρηκτικό:

- Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί γίνονται καθεστώς, πολλαπλασιάζονται (τρεις φορές αντί μίας εβδομαδιαίως) και υποκαθιστούν την παραδοσιακή διαδικασία στα Ειρηνοδικεία.

- Παρότι αναβλήθηκαν πολλάκις υπό τον φόβο επεισοδίων (μετά τις 30 Νοεμβρίου και τους ψεκασμούς στο Ειρηνοδικείο μπροστά στις κάμερες και για τα μάτια της τρόικας προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση) οι πλειστηριασμοί επιστρέφουν δριμύτατοι μόλις ψηφιστεί ο νέος εφαρμοστικός νόμος αμέσως μετά τις γιορτές. Με τις διατάξεις του ίδιου νόμου επεκτείνονται και για το Δημόσιο οι διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ώστε να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για πλειστηριασμούς, όπως μεταξύ ιδιωτών. Από μόλις 500 ευρώ οφειλή, το Δημόσιο θα ασκεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κατά των οφειλετών.

- Στον ΚΕΔΕ δεν υφίσταται καμία προστασία για την πρώτη κατοικία, ούτε έφερε καμία σχετική τέτοια διάταξη η κυβέρνηση τις προηγούμενες μέρες που κατέθετε τροπολογίες για να μοιράζει μέρισμα από το υπερπλεόνασμα. 

- Στο εξής δεν θα στέκεται εμπόδιο η αντικειμενική αξία, για να εκπλειστηριαστεί κάποιο ακίνητο για χρέη στο Δημόσιο. Με βάση τον ΚΕΔΕ, αν το ακίνητο δεν έπιανε την αντικειμενική, απαγορευόταν να πουληθεί κι έτσι όλοι οι πλειστηριασμοί έβγαιναν ουσιαστικά άγονοι. Πλέον τα ακίνητα θα βγαίνουν στο σφυρί για χρέη στο Δημόσιο και στην εμπορική αξία (δηλαδή και κάτω από την αντικειμενική).

- Οι χρόνοι προειδοποίησης και αντίδρασης για τον οφειλέτη συρρικνώνονται δραματικά. Με ένα ενημερωτικό email από τη Διεύθυνση Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, θα τρέχουν οι διορίες για να ξεκινήσει ο πλειστηριασμός χωρίς να χάνεται χρόνος για να επιδίδονται ή να θυροκολλούνται κατασχετήρια, καθώς θεωρείται αυτομάτως ότι ο οφειλέτης έλαβε γνώση από την ημέρα αποστολής (και όχι της παραλαβής) της ειδοποίησης.

- Από 1-1-2018 προβλέπεται ξαφνικός θάνατος και για όσους κάνουν χρήση της ρύθμισης των 100 δόσεων. Η ρύθμιση θα χάνεται αν ο οφειλέτης δεν εξοφλεί στην ώρα τους όλες τις νέες οφειλές του (πέραν των δόσεων που πληρώνει). Δηλαδή έστω και για μία ημέρα καθυστέρηση θα χάνει τη ρύθμιση, χωρίς περιθώριο μισού ή ενός μήνα που ίσχυε για να προλάβει να πληρώσει.

Ποιοι κινδυνεύουν

Από τα 4,1 εκατομμύρια φορολογουμένους που είχαν χρέη στην Εφορία ως τον Οκτώβριο, οι 8 στους 10 (3,5 εκατομμύρια συνολικά) παλεύουν με μικρά χρέη, της τάξεως των 3.000 ευρώ κατά μέσο όρο.

Είναι ενδεικτικό ότι περίπου 2,35 εκατομμύρια οφειλέτες χρωστούν αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν χρέη από μόλις 1 έως και 500 ευρώ. Οι υπόλοιποι 1,75 εκατομμύρια οφειλέτες χρωστάνε πάνω από 500 ευρώ, αλλά μόλις 400.000 έχουν οφειλές πάνω από 10.000 ευρώ.

Θεωρητικά οι πλειστηριασμοί θα έπρεπε να ξεκινήσουν από τους 5.500 οφειλέτες που χρωστάνε τα περισσότερα στο Δημόσιο, από 1,5 εκατ. ευρώ και πάνω έκαστος. Και δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί αυτό στο πρώτο διάστημα για να απενοχοποιηθούν έτσι και οι πλειστηριασμοί στα μάτια της κοινής γνώμης. Με τη διαφορά ότι οι περισσότεροι από τους μεγαλοοφειλέτες αυτούς είναι είτε νεκροί, είτε κατεστραμμένοι, είτε στη φυλακή, οπότε για να εισπράξει το Δημόσιο θα ψαρεύει σύντομα και σε πιο ρηχά νερά.

Γι’ αυτό άλλωστε στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι από τα σχεδόν 100 δισ. ευρώ χρέη στην Εφορία, πραγματικά εισπράξιμα είναι μόνο τα 9-10 δισ. ευρώ, δηλαδή όσα συνολικά χρωστάνε οι 3,5 εκατομμύρια μικροοφειλέτες με τα χρέη της τάξεως των 3.000 ευρώ. Αντιθέτως από σεσημασμένους μεγαλοοφειλέτες που χρωστάνε, για παράδειγμα, 1 δισ. ευρώ (ο λογιστής Νίκος Κασιμάτης από τη Θεσσαλονίκη) ή και έως 6 δισ. ευρώ (Ακρόπολις Χρηματιστηριακή) το Δημόσιο δεν περιμένει πια να εισπράξει ούτε ευρώ.

Στην πράξη, το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη στοχοποιήσει τους 1.718.371 οφειλέτες που χρωστούν λίγα αλλά έχουν μπει και αυτοί στον προθάλαμο των κατασχέσεων, ενώ 1.014.295 φορολογούμενοι έχουν ήδη υποστεί κατάσχεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Τα πράγματα αγριεύουν όμως, καθώς κατασχέσεις ακινήτων μέχρι σήμερα σήμαιναν πρακτικά ότι ο οφειλέτης παρέμενε στο σπίτι του, ενώ πλέον θα αποβάλλεται από τη στιγμή που θα περνά σε ξένα χέρια η περιουσία του.

Και αν κάποιος πίστευε ότι η εκποίηση ενός ακινήτου για μικρή οφειλή θα αποτελούσε υπερβολή και δεν θα συνέβαινε στην περίπτωσή του, ο νόμος έχει προβλέψει και γι’ αυτό: ο πλειστηριασμός προχωρά και ό,τι περισσέψει μετά την εξόφληση του χρέους επιστρέφει στον πρώην ιδιοκτήτη. Αυτά, όμως, μπορεί να είναι και ελάχιστα αν το ακίνητο εκποιήθηκε σε τιμή πολύ κατώτερη των προσδοκιών του.

Γραμμές άμυνας

Για να επιβιώσουν από τον βομβαρδισμό των πλειστηριασμών, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επιδεικνύουν συνεχή εγρήγορση και να έχουν τον νου τους στραμμένο στην Εφορία και στα email με τις ειδοποιήσεις για οφειλές ή μέτρα είσπραξης που τους αποστέλλει το υπουργείο Οικονομικών. Σε καμία περίπτωση δεν συγχωρείται εφησυχασμός, καθώς τα μέσα άμυνας είναι περιορισμένα:

Οσοι θεωρούν πως η πρόληψη είναι η καλύτερη άμυνα, θα αναγκάζονται να κρατούν τις οφειλές τους διαρκώς κάτω από τα 500 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή θα υποστούν μόνο κατασχέσεις χρηματικών ποσών από τράπεζες ή εις χείρας τρίτων (στον μισθό από τον εργοδότη τους, στις πληρωμές από ενοικιαστές τους ή σε εισπράξεις από πελάτες). Καθώς όμως θα τρέχουν παλιές και νέες υποχρεώσεις, αφού δεν μπορούν να εξοφλήσουν πλήρως θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον έναν κουμπαρά ασφαλείας για τη δύσκολη στιγμή, ακόμα και αν είναι... από τα κάλαντα των παιδιών (αφού, ούτως ή άλλως, πρόκειται για ιδιαίτερα χαμηλά ποσά οφειλών).

- Οσοι αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητες δυσκολίες θα πρέπει να κάνουν συνεχώς νέες ρυθμίσεις και προτού καν βγει κάποια οφειλή τους ληξιπρόθεσμη. Από τον Ιανουάριο η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά. Αν δεν προνοήσουν και μείνει απλήρωτη κάποια οφειλή χωρίς να έχει ρυθμιστεί, η ζημιά μπορεί να είναι ανεπανόρθωτη. Αυτόματα μπορεί να χαθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων και τότε ξεκινάει ο αληθινός εφιάλτης: να αναβιώσουν πρόστιμα και να γίνει άμεσα απαιτητό ολόκληρο το ποσό. 

Η καταστροφή στην περίπτωση αυτή μοιάζει δεδομένη. Ακόμα και αν δεν έχει κάνει ήδη κάποιος ρύθμιση και για την πιο μικρή οφειλή, από τον Ιανουάριο και με την πρώτη κίτρινη κάρτα που θα δεχθεί για οφειλή που έμεινε απλήρωτη, θα έχει πολύ μικρά χρονικά περιθώρια αντίδρασης για να διακανονίσει επιτόπου ή να εξοφλήσει πλήρως για να εξαλείψει τον κίνδυνο να βρεθεί αντιμέτωπος με τις αυστηρές διορίες πριν από τη λήψη μέτρων κατάσχεσης και πλειστηριασμών.


Πηγή : protothema.gr


Δημοσκόπηση: Τι λένε οι Σκοπιανοί για αλλαγή ονόματος



Τα ευρήματα δημοσκόπησης που διενεργήθη στα Σκόπια, ανήρτησε στον λογαριασμό του στο twitter ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αντόνιο Μιλοσόσκι.

Συγκεκριμένα η δημοσκοπική εταιρεία Brima Galup ρώτησε τους πολίτες των Σκοπίων κατά πόσο θα συμφωνούσαν ή όχι με αλλαγή ονόματος της χώρας τους προκειμένου να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Τα αποτελέσματα δείχνουν πως σύμφωνοι με την αλλαγή ονόματος είναι το 35%, ενώ αντίθετοι το 49%. Τα επιμέρους χαρακτηριστικά αποτυπώνουν τα εξής ενδιαφέροντα: Το 15,6% εκείνων που συμφωνούν με την αλλαγή ονόματος, προσδιορίζονται ως «Μακεδόνες» και το 81,4% ως Αλβανοί.

Αντίθετα, αυτοί που διαφωνούν με την αλλαγή ονόματος το 67,1% προσδιορίζεται ως «Μακεδόνες» και το 7,2% Αλβανοί.

Συνολικά κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ τάσσεται το 10,3%.



Πηγή : eleftherostypos.gr


Δολοφονία στην Κρήτη: Επνιξε τον πατέρα του και μετά πήγε για ύπνο



Βάσει των νέων δεδομένων η επίθεση του γιου εναντίον του πατέρα σημειώθηκε αργά το βράδυ αλλά όχι σε συμπλοκή όπως ισχυρίζεται ο δράστης. Σύμφωνα με το δελτίο του Alpha που επικαλείται αστυνομικές πηγές, οι ενδείξεις που έχει ο ιατροδικαστής και η αστυνομία από την αυτοψία στον χώρο δείχνουν πως το θύμα δέχθηκε επίθεση την ώρα που κοιμόταν.

Πληροφορίες αναφέρουν πως μία ατάκα του πατέρα για κάποιο οικογενειακό ζήτημα ήταν η αφορμή για το έγκλημα. Μάλιστα η συζήτηση έγινε σε κάποιο καφενείο και στη συνέχεια ακολούθησε το έγκλημα.

Κάποια στιγμή μετά τα μεσάνυχτα, ο πατέρας και ένας φίλος του επέστρεψαν στο σπίτι όπου βρήκαν τον 34χρονο να κάθεται στην αυλή. Τον μετέφεραν μέσα στο κρεβάτι του. Όταν θεώρησαν ότι ο 34χρονος κοιμήθηκε, ο φίλος του πατέρα έφυγε από το σπίτι και ο πατέρας έπεσε επίσης για ύπνο.

Ωστόσο τώρα οι αρχές εξετάζουν το σενάριο ο 34χρονος να ξύπνησε και μη μπορώντας να ξεχάσει την ατάκα του πατέρα του που τον εξόργισε, κατευθύνθηκε προς το μέρος του. Γρονθοκόπησε τον 61χρονο και στη συνέχεια τον έπνιξε με ένα μαξιλάρι. Μάλιστα στη συνέχεια έπεσε για ύπνο.

Ο 34χρονος ισχυρίστηκε πως ο πατέρας του πήγε να τον χτυπήσει

Ο 34χρονος πατροκτόνος είπε στις αρχές «τσακωθήκαμε. Δεν θυμάμαι πώς αρχίσαμε να καβγαδίζουμε. Κάποια στιγμή θυμήθηκα ότι όταν ήμουν μικρός με έδερνε. Τότε σηκώθηκε να με χτυπήσει. Τον έπιασα από το κεφάλι με λαβή και του έκλεισα το στόμα με τα χέρια. Όταν πίνω δεν ξέρω τι κάνω».

Ο 34χρονος μετά τη σύλληψη του, δήλωσε μετανιωμένος και απέδωσε το έγκλημα στο γεγονός ότι ήταν μεθυσμένος, καθώς όπως υποστήριξε, όταν πίνει γίνεται βίαιος. Ο δράστης πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Τετάρτη.


Πηγή


Τρία χρόνια σε φυλακή της Αιγύπτου θα κάνει η Βρετανή τουρίστρια που μετέφερε παυσίπονα




Σε φυλάκιση τριών ετών καταδικάστηκε τελικά η Βρετανή τουρίστρια που μετέφερε στη βαλίτσα της παυσίπονα και συνελήφθη στην Αίγυπτο. Η οικογένεια της Λόρα Πλάμερ, διευκρίνισε ότι η κόρη τους κατηγορήθηκε για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και κινδύνεψε είτε να βρεθεί στη φυλακή για 25 χρόνια είτε να τιμωρηθεί με την εσχάτη των ποινών.

Η 33χρονη Βρετανή μετέφερε 290 δισκία Tramadol, ένα παυσίπονο, το οποίο είναι νόμιμο στη Βρετανία, αλλά είναι απαγορευμένο στην Αίγυπτο. Η ίδια η οικογένειά της λέει ότι «κρίθηκε σήμερα ένοχη μόνο και μόνο γιατί είναι αφελής». Τα παυσίπονα προορίζονταν για τον Αιγύπτιο σύντροφό της, Ομάρ Καμπούρ, ο οποίος υποφέρει από οξείς πόνους στην πλάτη.

Η δίκη της Λόρα Πλάμερ πραγματοποιήθηκε ανήμερα των Χριστουγέννων. Οι δικηγόροι άσκησαν άμεσα έφεση.

Η Ρομπέρα Σινκλέρ, μητέρα της Βρετανής τουρίστριας, ταξίδεψε στην Αίγυπτο για να παραστεί στις ακροαματικές διαδικασίες. Αναφέρει ότι η κόρη της δεν προσπάθησε να κρύψει τα φάρμακα και θεωρείσαι ότι της γίνεται κάποιου είδους φάρσα όταν την σταμάτησαν για έλεγχο.  

Σύμφωνα με την κ. Σινκλέρ η κόρη της κρατείται σε κελί χωρίς κρεβάτια μαζί με 25 ακόμη γυναίκες. «Θα πεθάνει εκεί μέσα», είπε χαρακτηρίζοντας τις συνθήκες διαβίωσης απάνθρωπες. 

Η οικογένεια της Βρετανής χαρακτηρίζει παρωδία την όλη ιστορία και επιρρίπτει ευθύνες εξίσου στο υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας και την κυβέρνηση της Αιγύπτου. 


Πηγή


Φορτσάκης: Βίαιες μειοψηφίες λυμαίνονται τα ελληνικά πανεπιστήμια



Τα ελληνικά Πανεπιστήμια «τα λυμαίνονται βίαιες μειοψηφίες και εξωπανεπιστημιακές ομάδες» και «στις εξετάσεις κυριαρχεί η αντιγραφή», καταγγέλλει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ.

Τα ελληνικά Πανεπιστήμια «τα λυμαίνονται βίαιες μειοψηφίες και εξωπανεπιστημιακές ομάδες» και «στις εξετάσεις κυριαρχεί η αντιγραφή», καταγγέλλει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής, Θεόδωρος Φορτσάκης. Υποστηρίζει εξάλλου την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την συμπληρώνει με την δική του πρόταση που προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας νομικού προσώπου με συνταγματική κατοχύρωση, το πανεπιστημιακό νομικό πρόσωπο».

Όπως εξηγεί ο κ. Φορτσάκης «ο νόμος θα πρέπει να ορίζει τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας αυτών των πανεπιστημίων. Όποιος, κράτος ή ιδιώτης, πληροί τις προϋποθέσεις αυτές θα πρέπει να μπορεί να προχωρήσει στην ίδρυση και λειτουργία του. Πάντοτε με κρατική εποπτεία. Έτσι δεν θα είχαμε ούτε κρατικά ψευδο-πανεπιστήμια χωρίς καθηγητές και φοιτητές ούτε ιδιωτικά ψευδο-πανεπιστήμια σε διαμερίσματα πολυκατοικιών».

Μιλώντας γιά το κοινωνικό μέρισμα που έδωσε η Κυβέρνηση, ο κ. Φορτσάκης λέει ότι 
«η δημοσιονομία της φιλανθρωπίας» που υπαγορεύει η μικροπολιτική πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Η κυβέρνηση -λέει- επέβαλε μια σκληρή φορολογική αφαίμαξη που αποσάρθρωσε τη μεσαία τάξη και στέρησε την αγορά από την παραμικρή ρευστότητα. Όλοι οι πολίτες υποφέρουν από την κατάσταση αυτή. Είναι απαράδεκτο -τονίζει- να χαρακτηρίζει η κυβέρνηση αυτή την υπεραφαίμαξη ως
«υπεραπόδοση».

Σύμφωνα με τον κ Φορτσάκη «το κλειδί της επιτυχίας της ΝΔ έγκειται στην ικανότητά της να πείσει τους πολίτες ότι διαθέτει συγκροτημένο εθνικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. 
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης -προσθέτει- είναι ένας λογικός μετριοπαθής κεντροδεξιός πολιτικός, που όσο στηρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία άλλο τόσο στηρίζει τον άνθρωπο που έχει ανάγκη τονίζει ο κ. Φορτσάκης ενώ για τον Αντώνη Σαμαρά σημειώνει: 
«Είναι κρίμα που δεν αφέθηκε να ολοκληρώσει το έργο του, διότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο τέλος της τετραετίας του θα είχε βγάλει οριστικά τη χώρα από την κρίση»

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι ΝΔ τάσσεται στο πρόγραμμα της υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης ο κ. Φορτσάκης απαντά ότι «ο συνδυασμός δημόσιας και ιδιωτικής ασφάλισης, αν είχε υιοθετηθεί νωρίτερα, θα είχε ασφαλώς αποτρέψει την κατάρρευση του ασφαλιστικού μας συστήματος». «Δείτε -λέει- που έχει καταντήσει τους συνταξιούχους μας η δημόσια ασφάλιση των πολιτών».

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ Θεόδωρου Φορτσάκη:

Ερ.: Κύριε Φορτσάκη, ως άνθρωπος που υπηρετήσατε το Ελληνικό Πανεπιστήμιο από την κορυφαία του θέση θα ήθελα να σας ρωτήσω γιατί η ΝΔ έχει «σηκώσει» τόσο πολύ το θέμα με την κατάσταση που επικρατεί στα Πανεπιστήμια; Είναι πράγματι τόσο κακή ή την μεγαλοποιείτε, όπως λένε κάποιοι, τα όποια προβλήματα που πάντα υπήρχαν για κομματικά οφέλη;

Απ.: Τα πανεπιστήμια κατέχουν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα κεντρική θέση. Είναι εξάλλου καθοριστικός ο ρόλος των πανεπιστημίων και για την οικονομία μας. Αλλά και πέρα και περισσότερο από αυτό το πανεπιστήμιο αποτελεί για την κοινωνία και την Πολιτεία μας σταθερό σημείο αξιακής και πνευματικής αναφοράς. Κατέχει έτσι κεντρική θέση σε ολόκληρο το πολιτειακό μας σύστημα. Είναι λοιπόν, όχι μόνο για τους φοιτητές μας, αλλά για όλους τους πολίτες ιδιαίτερα σημαντικό το πανεπιστήμιο να μπορεί να επιτελεί επιτυχώς και αποτελεσματικά την ακαδημαϊκή και την κοινωνική λειτουργία του. Διάσπαρτα σε έναν αλλοπρόσαλλο πανεπιστημιακό χάρτη που δημιουργήθηκε περισσότερο για προσπορισμό κομματικού οφέλους παρά για λόγους ακαδημαϊκούς, έχουν δυστυχώς περιέλθει σε απερίγραπτο χάλι. Τα λυμαίνονται βίαιες μειοψηφίες, τμήματά τους κατέχονται από ανεξέλεγκτες εξωπανεπιστημιακές ομάδες, βαριές παρανομίες συντελούνται στο χώρο τους, οι καταλήψεις εμποδίζουν συστηματικά την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων, η οργάνωση της διδασκαλίας και ιδίως του συστήματος παρακολούθησης της συνεχούς προόδου των φοιτητών χωλαίνει σημαντικά, μεγάλος αριθμός φοιτητών λιμνάζει, στις εξετάσεις κυριαρχεί η αντιγραφή. Είναι λοιπόν επείγον να προχωρήσουμε σε συνολική ανασυγκρότηση.

Ερ.: Ενα από τα ζητήματα που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Δεδομένης και της Συνταγματικής απαγόρευσης πόσο εύκολο είναι να υλοποιηθούν και γενικά είναι κάτι που λείπει από μια χώρα που οι πολίτες της δυσκολεύονται να επιβιώσουν;

Απ.: Είναι επείγον να αναθεωρηθεί το περίφημο άρθρο 16 του Συντάγματος, που κατοχυρώνει το κρατικό μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση. Αποτελεί εξάλλου το άρθρο αυτό μοναδικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ΝΔ έχει δεσμευτεί ότι θα λάβει σχετική πρωτοβουλία το ταχύτερο δυνατόν. Για να ξεφύγουμε από το μανιχαϊσμό έχω προτείνει να δημιουργηθεί μια νέα κατηγορία νομικού προσώπου με συνταγματική κατοχύρωση, το «πανεπιστημιακό νομικό πρόσωπο». Ο νόμος θα πρέπει να ορίζει τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας αυτών των προσώπων, δηλαδή των πανεπιστημίων. Όποιος, κράτος ή ιδιώτης, πληροί τις προϋποθέσεις αυτές θα πρέπει να μπορεί να προχωρήσει στην ίδρυση και λειτουργία του. Πάντοτε με κρατική εποπτεία. Έτσι δεν θα είχαμε ούτε κρατικά ψευδοπανεπιστήμια χωρίς καθηγητές και φοιτητές ούτε ιδιωτικά ψευδοπανεπιστήμια σε διαμερίσματα πολυκατοικιών.

Ερ.: Κύριε Φορτσάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στο Συνέδριο ότι η ΝΔ μπαίνει στην τελική ευθεία για τη νίκη. Όμως σε όλες τις δημοσκοπήσεις βλέπουμε να παραμένει καθηλωμένη στα ίδια ποσοστά εδώ και ένα χρόνο παρότι προηγείται ενώ η κυβέρνηση αντιθέτως δείχνει να κλείνει την «ψαλίδα». Τι απαντάτε;

Απ.:Όλες οι δημοσκοπήσεις το τελευταίο διάστημα δείχνουν ότι η ΝΔ προηγείται σημαντικά του ΣΥΡΙΖΑ, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και 12%, ακουμπώντας την αυτοδυναμία. Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός έναντι του Αλέξη Τσίπρα με πολύ μεγάλη διαφορά. Είμαι βέβαιος ότι τα ποσοστά αυτά θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν. Το κλειδί της επιτυχίας της ΝΔ έγκειται στην ικανότητά της να πείσει τους πολίτες ότι διαθέτει συγκροτημένο εθνικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Το έχει το σχέδιο αυτό, με συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις, που έχει ήδη ανακοινώσει για πολλούς τομείς και συνεχίζει. Αλλά, όπως το ξέρουμε όλοι, η καλύτερη δημοσκόπηση είναι οι εκλογές.

Ερ.:Πώς σχολιάζετε όλες αυτές τις παροχές που έδωσε το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση; Είναι προεκλογικές; Θα έχουμε πρόωρες εκλογές ή θα εξαντλήσει την τετραετία όπως δηλώνει;

Απ.: Η κυβέρνηση επέβαλε μια σκληρή φορολογική αφαίμαξη που αποσάρθρωσε τη μεσαία τάξη και στέρησε την αγορά από την παραμικρή ρευστότητα. Όλοι οι πολίτες υποφέρουν από την κατάσταση αυτή. Είναι απαράδεκτο να χαρακτηρίζει η κυβέρνηση αυτή την υπεραφαίμαξη ως «υπεραπόδοση». Συνειδητά υπερέβη τους ήδη πολύ υψηλούς μνημονιακούς στόχους «πλεονάσματος», ώστε να διανείμει ένα μικρό μέρος του σε κατηγορίες που υποφέρουν, ως δήθεν κοινωνική στήριξη. Την ίδια στιγμή μειώνει τις κοινωνικές δαπάνες, 1,6 δις, 7,8% κάτω σε σχέση με πέρυσι, στον προϋπολογισμό που μόλις ψηφίστηκε. Η  «δημοσιονομία της φιλανθρωπίας» που υπαγορεύει η μικροπολιτική πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Όσο για την τετραετία, είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα μείνει γαντζωμένη όσο μπορεί περισσότερο στην εξουσία, αλλά αυτό τελικά θα το κρίνει η πραγματική κατάσταση και εξέλιξη της οικονομίας.

Ερ.: Είναι γνωστό ότι ο Αντώνης Σαμαράς σάς έβαλε στην πολιτική. Τι σημαίνει για σας ο κ. Σαμαράς; Θεωρείτε ότι τον αδίκησαν οι δανειστές και δεν τον στήριξαν μετά τις ευρωεκλογές του 2014;

Απ.: Ο Αντώνης Σαμαράς επιτέλεσε ένα μοναδικό, σε παγκόσμιο επίπεδο, κατόρθωμα. Σε μόλις 2,5 χρόνια έκανε περισσότερα από όσα άλλοι σε δεκαετία. Είναι κρίμα που δεν αφέθηκε να ολοκληρώσει το έργο του, διότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο τέλος της τετραετίας του θα είχε βγάλει οριστικά τη χώρα από την κρίση. Είναι πολιτικός που διέθετε όραμα, κουλτούρα, ευγένεια και απαράμιλλο θάρρος.

Ερ.: Κύριε Φορτσάκη δέχεται μια κριτική η ΝΔ και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης ότι σπεύδει να υιοθετήσει και τα «πιο σκληρά και ανάλγητα μέτρα των δανειστών γιατί και ίδιος τα ίδια πρεσβεύει». Μάλιστα ο Νίκος Παππάς είπε στη Βουλή ότι προτείνετε ασφαλιστική κάλυψη των πολιτών κατ' επιλογή. Πως το σχολιάζετε;

Απ.: Όλες οι επιλογές της ΝΔ εγγράφονται στο πλαίσιο του κοινωνικού και μεταρρυθμιστικού φιλελευθερισμού, που στηρίζεται στην ατομική πρωτοβουλία από τη μια, στην κοινωνική στήριξη των ασθενέστερων από την άλλη. Για μας το άτομο είναι πάντα ενταγμένο αναπόσπαστα στο κοινωνικό σύνολο, το καλό του ενός δεν νοείται χωρίς το καλό του άλλου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας λογικός μετριοπαθής κεντροδεξιός πολιτικός, που όσο στηρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία άλλο τόσο στηρίζει τον άνθρωπο που έχει ανάγκη. Κοινωνικά ανάλγητοι είναι αυτοί που με το πρόσχημα της ανατροπής αποδείχτηκαν οι πιο σκληροί εκτελεστές των σχεδίων των δανειστών. Δεν είναι σε θέση να δώσουν σε κανένα μάθημα κοινωνικής ευαισθησίας. Ο συνδυασμός δημόσιας και ιδιωτικής ασφάλισης, αν είχε υιοθετηθεί νωρίτερα, θα είχε ασφαλώς αποτρέψει την κατάρρευση του ασφαλιστικού μας συστήματος. Δείτε πού έχει καταντήσει τους συνταξιούχους μας η δημόσια ασφάλιση των πολιτών.

Ερ.: Τι απαντάτε, κύριε βουλευτά, στο ερώτημα 
«που θα βρείτε τα λεφτά» για όλα όσα υπόσχεστε; Ο κ. Τσίπρας είπε και στη Βουλή πολλές φορές ότι θα κάνετε απολύσεις. Κάποιοι λένε ότι αυτό είναι η 
«Αχίλλειος πτέρνα» του προγράμματος σας. Τι λέτε;

Απ.: Έχει κουραστεί να επαναλαμβάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι δεν θα κάνουμε απολύσεις στο Δημόσιο. Αυτό βεβαίως δεν περιλαμβάνει τους παράνομα βολεμένους
«ημετέρους». Έχουμε με λεπτομέρεια ανακοινώσει τις δαπάνες που θα περικοπούν χωρίς σε τίποτα να θιγεί η ποιοτική παροχή κρατικών υπηρεσιών. Υπάρχει ακόμα πολύ
«λίπος». Όλα είναι λεπτομερώς καταγραμμένα στο πρόγραμμά μας. Όμως γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το σημαντικότερο κατόρθωμα θα είναι όχι τόσο η αναγκαία περικοπή δαπανών, αλλά η απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων που θα δημιουργήσουν νέο πλούτο, σε όφελος όλων μας. Το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα με έμφαση στην προσέλκυση και διευκόλυνση των επενδύσεων το εγγυάται.

Ερ.: Κύριε Φορτσάκη, πόσο σας λείπει η θέση του Πρύτανη του ΕΚΠΑ; Μήπως βιαστήκατε να μπείτε στην πολιτική;

Απ.: Όπως θυμάστε, από την θέση του Πρύτανη, αλλά και προηγουμένως, για πολλά χρόνια, από τη θέση του Πρόεδρου της Νομικής Σχολής Αθηνών, είχα δώσει μάχη για να κρατήσω το πανεπιστήμιό μας στη θέση που του πρέπει. Δεν υπολόγισα για αυτό καμία προσωπική θυσία. Αποχώρησα από τη θέση του Πρύτανη όταν πείστηκα ότι μόνο από πολιτικό βήμα μπορούσε πλέον να δοθεί λύση στη κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στα πανεπιστήμια. Το ακαδημαϊκό βήμα δυστυχώς δεν αρκεί. Ωστόσο πάντα αισθάνομαι το πανεπιστήμιο «σπίτι» μου, διδάσκω ακόμα ορισμένες ώρες και είμαι παρών αδιάλειπτα στις εκδηλώσεις και στις δράσεις του. Θα ήθελα να μπορώ να κάνω στην Πολιτεία όσα προσπάθησα ως Πρύτανης στο πανεπιστήμιο, γι' αυτό δεν μετανιώνω για την επιλογή μου.




Πηγή: skai.gr


Ηράκλειο: Γκρέμισαν το σπίτι του Καζαντζάκη για να φτιάξουν πάρκινγκ



Μια φωτογραφία από το Ηράκλειο, που ανέβασε στο facebook ο συγγραφέας Άρης Σφακιανάκης προκαλεί θλίψη και οργή.

Σε… πάρκινγκ έχει μετατραπεί το σπίτι του Νίκου Καζαντζάκη στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπως καταγγέλλει με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο γνωστός συγγραφέας, Άρης Σφακιανάκης.

Μάλιστα, ο κ. Σφακιανάκης φωτογράφησε το σημείο και το ανήρτησε στο διαδίκτυο με δεκάδες πολίτες να σχολιάζουν το συγκεκριμένο γεγονός.


Πηγή : protothema.gr


Η ΣΕΚΑΠ δρομολογεί διαδικασία πτώχευσης της επιχείρησης



Ένα βήμα πριν την πτώχευση βρίσκεται η ΣΕΚΑΠ καθώς έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη έκτακτο Δ.Σ με τη συμμετοχή ειδικών σε θέματα πτωχεύσεων ώστε να δρομολογηθεί η σχετική διαδικασία. 

Με ανακοίνωσή της η ΣΕΚΑΠ υποστηρίζει ότι μετά τις πρόσφατες αποφάσεις από το εφετείο Κομοτηνής σχετικά με την επικύρωση παλαιότερου προστίμου 38 εκ. ευρώ που είχε επιβάλει το οικείο τελωνείο, παρεμποδίζεται η λειτουργία της εταιρείας. 

Η εταιρεία με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «στο πλαίσιο της ουσιαστικής παρεμπόδισης της λειτουργίας της εταιρείας, λόγω της έκδοσης απορριπτικής απόφασης από το Εφετείο Κομοτηνής για το πρόστιμο ύψους 38 εκατ. ευρώ για παραβάσεις, οι οποίες έλαβαν χώρα το 2009, καθώς και της πρόσφατης απόφασης των τελωνειακών Αρχών της Ξάνθης, η οποία κατέστησε ανέφικτη την πώληση προϊόντων στην εσωτερική αγορά, η ΣΕΚΑΠ ανακοινώνει τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Διοικητικού της Συμβουλίου».

Σύμφωνα με την επιχείρηση, η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου, με την συμμετοχή ειδικών από κορυφαίες ελληνικές εταιρείες, που εξειδικεύονται σε θέματα πτωχεύσεων.
Όπως έγινε γνωστό, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ θα συζητήσουν τη διαμορφωθείσα κατάσταση και θα ξεκινήσουν την προετοιμασία για τη διαδικασία αναγκαστικής πτώχευσης της επιχείρησης.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγους μήνες η κυβέρνηση είχε ψηφίσει τροπολογία στη Βουλή που προέβλεπε την απαλλαγή επενδυτών από πρόστιμα για λαθρεμπόριο, υπό προϋποθέσεις, η οποία - σύμφωνα με καταγγελίες της αντιπολίτευσης ήταν «φωτογραφική» υπέρ της ΣΕΚΑΠ.


ΤΟ ΒΗΜΑ


Η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα βγάλει την χώρα από το μνημόνιο



Η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν πιστεύει την κυβέρνηση για έξοδο από το μνημόνιο σύμφωνα με το «βαρόμετρο» της MRB για τη νέα χρονιά για λογαριασμό της Realnews.

Το 60,9% των ερωτηθέντων δεν πιστεύουν ότι η χώρα θα βγει στις αγορές το αργότερο έως το 2018. ενώ το 25,8% πιστεύουν ότι η χώρα θα βγει στις αγορές εντός του νέου έτους.

Το 66,3%, εκτιμά ότι η τυχόν έξοδος από το μνημόνιο δεν θα είναι καθαρή και θα απαιτηθεί πιστοληπτική γραμμή στήριξης.

Το 76,5% του συνόλου των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι χρειάζεται να υπάρξει εθνικός διάλογος και συνεννόηση για την Ελλάδα της μεταμνημονιακής περιόδου και μόλις το 13,8% εκφράζει την αντίθεσή του σε αυτό.

Υπέρ του εθνικού διαλόγου και της συνεννόησης τάσσονται το 82,9% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 75,8% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, το 65,9% της Χρυσής Αυγής, το 78,7% της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το 72,7% του ΚΚΕ, το 76,9% του Ποταμιού, το 80,2% των ΑΝΕΛ, το 64,5% της Ενωσης Κεντρώων αλλά και το 63,5% όσων αναφέρονται στην αδιευκρίνιστη ψήφο.


Η ανοχή της κυβέρνησης στις επιθέσεις του Ρουβίκωνα σε πρεσβείες ξεφτιλίζουν την χώρα διεθνώς



Τη σύλληψη των μελών του Ρουβίκωνα ζήτησε η πρέσβειρα του Ισραήλ, Ιρίτ Μπέν-Άμπ από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, Τρίτη κάτι για το οποίο ο κ. Τόσκας την διαβεβαίωσε.   

Αφορμή στάθηκε η πρόσφατη επίθεση του Ρουβίκωνα με μπογιές στο κτίριο της ισραηλινής πρεσβείας, στο Ψυχικό, ανήμερα των Χριστουγέννων, οργάνωση που κτυπά πρεσβείες ανενόχλητα στην Ελλάδα με την ανοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ξεφτιλίζοντας την χώρα.   

Η ανακοίνωση της πρεσβείας, λέει ότι : «κατά την διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Υπουργός καταδίκασε την επίθεση εναντίον της Πρεσβείας και υποσχέθηκε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την σύλληψη των δραστών και την παραπομπή τους στην δικαιοσύνη».  


Κοινωνικό μέρισμα σε Ινδούς, Αιγύπτιους, Αλβανούς και... Γερμανούς! Ένας στους δέκα δικαιούχους είναι αλλοδαπός


Πολίτες... 172 διαφορετικών εθνικοτήτων μεταξύ των δικαιούχων - 9.700 που το έλαβαν, είναι από Ινδία, Μπανγκλαντές, Σρι Λάνκα, Αίγυπτο, Φιλιππίνες και Κίνα - 97.000 είναι από Αλβανία, Βουλγαρία και Ρουμανία - 1.500 είναι από χώρες όπως Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία και Βρετανία.

Τελευταία ημέρα υποβολής των αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα είναι η σημερινή, ωστόσο τα στοιχεία που προκύπτουν από τα ποσά που έχουν καταβληθεί μέχρι στιγμής, είναι εντυπωσιακά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, το κοινωνικό μέρισμα έχουν λάβει, μέχρι στιγμής, πολίτες 172 διαφορετικών εθνικοτήτων! Ανάμεσα τους βρίσκονται Ινδοί, Αιγύπτιοι, Φιλιππινέζοι, Αλβανοί, Βούλγαροι και άλλοι.

Το εντυπωσιακό πάντως είναι ότι ανάμεσα τους υπάρχουν και υπήκοοι που προέρχονται ακόμα και από Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία και Βρετανία! 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, προκύπτει πως: 

- 9.700 που έλαβαν το κοινωνικό μέρισμα είναι από Ινδία, Μπανγκλαντές, Σρι Λάνκα, Αίγυπτο και Φιλιππίνες, άλλοι 400 από την Κίνα, που εργάζονται στην Ελλάδα.

- 97.000 από τους δικαιούχους είναι από Αλβανία, Βουλγαρία και Ρουμανία.

- 1.500 δικαιούχοι είναι από χώρες όπως Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία και Βρετανία.

Η πλατφόρμα του κοινωνικού μερίσματος (www.koinonikomerisma.gr) έμεινε ανοιχτή και την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, προκειμένου να συμπεριληφθούν επιπλέον κατηγορίες δικαιούχων, που δεν πληρούσαν όλα τα κριτήρια αξιολόγησης κατά την προηγούμενη φάση της διαδικασίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η πλατφόρμα ήταν ανοιχτή -για τελευταία ημέρα- για τις ακόλουθες περιπτώσεις:

 -Μονογονεϊκές οικογένειες, οι οποίες λαμβάνουν το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων ή το επίδομα πολυτέκνων για τις οποίες προωθείται η θέσπιση ευνοϊκότερου συντελεστή στάθμισης με στόχο να διευρυνθεί η βάση των δικαιούχων απ’ αυτήν την κατηγορία. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες που ήδη η αίτησή τους έχει εγκριθεί η διαδικασία θα γίνει αυτόματα και τυχόν διαφορά στο ύψος του ποσού που έχει εγκριθεί θα πιστωθεί αυτόματα σε δεύτερη πληρωμή στο λογαριασμό που έχει δηλωθεί.

 -Ηλικιωμένοι άνω των 67 ετών για τους οποίους δεν θα ισχύσει το κριτήριο της υποχρεωτικής ασφάλισης του ενός μήνα.

 -Μονοπρόσωπα νοικοκυριά στα οποία δικαιούχος είναι άτομο με αναπηρία 67% και άνω για τα οποία επίσης, δεν θα ισχύσει το παραπάνω κριτήριο.

- Νοικοκυριά που από σφάλμα στις φορολογικές τους δηλώσεις, δήλωσαν δαπάνες φροντιστηρίων στο πεδίο για τις δαπάνες των ιδιωτικών σχολείων.

- Νοικοκυριά στα οποία εντοπίστηκαν σφάλματα κατά τη διασταύρωση των στοιχείων τους στις βάσεις δεδομένων και οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν ή ακυρώθηκαν.


Πηγή : protothema.gr