Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Καρδιακή προσβολή: Το πρώιμο σημάδι ενός εμφράγματος που λίγοι ξέρουν


Τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, δύσπνοια και ζάλη. Αλλά, αυτή η απειλητική για τη ζωή κατάσταση θα μπορούσε να εντοπιστεί εγκαίρως και από ένα άλλο, άγνωστο στους πολλούς, σημάδι.

Η εφίδρωση θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο σημάδι για καρδιακή προσβολή, ειδικά εάν ο ασθενής δεν ασκείται, ή δεν κάνει κάποια ενεργή δραστηριότητα εκείνη την στιγμή.

Τι συμβαίνει πριν από μια καρδιακή προσβολή

Η άντληση αίματος γίνεται πιο δύσκολη, όταν η καρδιά εξασθενεί, οπότε το σώμα χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια για να διατηρήσει σταθερή την παροχή αίματος.

Στην συνέχεια, προκειμένου να ρίξει την θερμοκρασία του, η οποία αυξάνεται από αυτή την προσπάθεια, το σώμα καταφεύγει στην εφίδρωση. Όταν αυτή αρχίσει να γίνεται πολύ πιο έντονη από το συνηθισμένο, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Τι λένε οι ειδικοί

“Τα τυπικά συμπτώματα στην καρδιακή προσβολή περιλαμβάνουν πόνο στον θώρακα, στον ώμο και στον βραχίονα, καθώς και δυσφορία στον λαιμού και την γνάθο”, λέει η δρ. Catherine Ryan από το Πανεπιστήμιο του Illinois.

Και συνεχίζει: “Το καμπανάκι κινδύνου θα πρέπει να ηχήσει αν κάποιος ξαφνικά αρχίσει να ιδρώνει υπερβολικά. Τότε, μην μπερδευτείτε και νομίζετε, ότι είναι από γρίπη. Αν δεν έχετε πυρετό, τότε θα πρέπει να ανησυχήσετε ότι είναι κάτι άλλο”.

Η νυχτερινή εφίδρωση είναι επίσης ένα κοινό σημάδι καρδιακής προσβολής, αλλά ορισμένες γυναίκες μπορεί να την μπερδέψουν με σύμπτωμα εμμηνόπαυσης, σύμφωνα με την ιατρική ιστοσελίδα Healthline.

Εάν ξυπνήσετε μέσα σε ιδρωμένα σεντόνια, ή εάν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, λόγω εφίδρωσης, πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Γενικά

Μια καρδιακή προσβολή προκαλείται όταν η παροχή αίματος στην καρδιά μπλοκάρεται ξαφνικά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην καρδιά και μπορεί να καταλήξει σε θάνατο.

Η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανακοπή. Αυτό συμβαίνει, όταν η καρδιά σταματά να αντλεί αίμα στο σώμα.

Καρδιακές προσβολές μπορεί να προκληθούν και από στεφανιαία νόσο. Αυτή είναι η πάθηση όπου οι αρτηρίες βουλώνουν από συσσωρευμένες πλάκες χοληστερόλης.

Εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακές παθήσεις είναι:

οι καπνιστές
οι διαβητικοί
τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)
τα άτομα με πρόβλημα υπερβολικού σωματικού βάρους

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος μείωσης του κινδύνου εμφράγματος.

Η μείωση της ποσότητας τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά στη διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο. Οι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν τρόφιμα με υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών, όπως βούτυρα, κέικ, λουκάνικα και κρέμες γάλακτος.

Η τακτική σωματική άσκηση και η διατήρηση ενός υγιούς Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) θα συμβάλει επίσης στην μείωση του κινδύνου θανατηφόρας καρδιακής προσβολής.


Βρείτε επιτόπου τον δικό σας ΔΜΣ

Είναι πανεύκολο να υπολογίσετε με ένα κλικ ΕΔΩ τον δικό σας Δείκτη Μάζας Σώματος με το μοναδικό online εργαλείο του Iatropedia.

Ο ακόλουθος πίνακας είναι ένας "μπούσουλας" για το υγιές σωματικό βάρος, ανάλογα με το ύψος σας. Στην κόκκινη περιοχή ορίζεται η παχυσαρκία, στην κίτρινη το περιττό βάρος, στην πράσινη το φυσιολογικό βάρος και στην μπλε η λιποβαρής κατάσταση ενός ατόμου.




Μιχάλης Θερμόπουλος
Πηγή : iatropedia.gr


Ευρωπαϊκό αδιέξοδο στο προσφυγικό- Στην τετραμερή προσβλέπει ο Τσίπρας



Με τις προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του Αιγαίου να αυξάνονται και με φόντο τις πρόσφατες αναφορές Τουσκ για κατάργηση της υποχρεωτικής ποσόστωσης προσφύγων για τις χώρες της Ε.Ε. ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στρέφεται στις Βρυξέλλες αναζητώντας τη συνδρομή τους στο θέμα αυτό που αποτελεί ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» για την κυβέρνηση.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο κ. Τσίπρας θα έχει σήμερα στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Αγκελα Μέρκελ αλλά και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ με θέμα τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας και το προσφυγικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει να ασκηθούν πιέσεις από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες στην Αγκυρα για ανάσχεση των ροών που έχουν αυξηθεί. Στην Αθήνα υπάρχει ανησυχία ότι η απόφαση της κυβέρνησης να μετακινηθούν πρόσφυγες και μετανάστες στην ενδοχώρα, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά του Αιγαίου, όπου η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως εκρηκτική, μπορεί να πυροδοτήσει περαιτέρω αύξηση των αφίξεων.

Μάλιστα ενδεικτική του εκνευρισμού που επικρατεί στο Μαξίμου για το θέμα αυτό είναι και η δήλωση Τσίπρα με την οποία χαρακτήρισε «άσκοπη και άστοχη» την παρέμβαση Τουσκ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, ηγέτες χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκρούστηκαν κατά μέτωπο για ένα θέμα που συνεχίζει να τους διχάζει, την φιλοξενία των προσφύγων που φθάνουν στην Ευρώπη.

Οι συνομιλίες που άρχισαν στο δείπνο των ηγετών συνεχίστηκαν ως τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, καθώς ηγέτες έκαναν ασυμβίβαστες μεταξύ τους προτάσεις, ανέφεραν διπλωμάτες.

Για μια «αρκετά θυελλώδη» συζήτηση έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις, ενώ η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ τόνισε πως «έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε», προσθέτοντας πως «οι θέσεις» των κρατών τα οποία εκφράζουν διαφωνίες «δεν άλλαξαν».

Ήδη προσερχόμενοι στην πρώτη τους Σύνοδο Κορυφής ως ηγέτες, οι νέοι πρωθυπουργοί της Πολωνίας και της Τσεχίας διεμήνυσαν ότι δεν είχαν καμιά διάθεση υποχώρησης.

Αισθάνθηκαν πιθανόν ενισχυμένοι λόγω της αρχικής επιστολής που απηύθυνε στους ηγέτες ενόψει της Συνόδου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας. Σε αυτή χαρακτήρισε τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις για την μετεγκατάσταση προσφύγων αναποτελεσματικές. Η τοποθέτησή του εξόργισε αρκετές κυβερνήσεις, αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος έχει μπροστά του βουλευτικές εκλογές, πιθανόν τον Μάρτιο, τόνισε ότι χρειάζεται «μια δέσμευση για την μετεγκατάσταση των προσφύγων».

Η καγκελάριος της Γερμανίας καταδίκασε αυτή που αποκάλεσε «επιλεκτική αλληλεγγύη».

Ενώ ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε τόνισε: «δεν μπορούμε να έχουμε ένα σύστημα βάσει του οποίου οι χώρες ψωνίζουν ό,τι τους αρέσει από την ΕΕ, αλλά δεν δείχνουν καμιά πρόθεση να επιδείξουν την απαραίτητη αλληλεγγύη».

Μετά τις επικρίσεις της Γερμανίας, του Βελγίου και άλλων, ο Τουσκ αναγκάστηκε να διορθώσει το σημείωμά του προς τους ηγέτες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Οι τέσσερις πρωθυπουργοί των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών της λεγόμενης ομάδας Βίσεγκραντ προσέφεραν χθες στην Ιταλία 35 εκατομμύρια ευρώ για να υποστηριχθούν προγράμματα στη Λιβύη για το μεταναστευτικό ζήτημα, με σκοπό την μείωση των ροών προς την Ευρώπη.

Θέλουν να συμβάλλουν με χρήματα, εξοπλισμό και προσωπικό στην αυστηρότερη φρούρηση των εξωτερικών συνόρων, αλλά να μην υποδεχθούν πρόσφυγες, ειδικά μουσουλμάνους από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, επιχειρηματολογώντας ότι αυτό θα έθετε εν αμφιβόλω την εθνική τους ασφάλεια.

Δεν αναμενόταν να ληφθεί απόφαση χθες βράδυ και το σχέδιο να επιτευχθεί μια συμφωνία για τη μεταρρύθμιση και τη δημιουργία κοινού συστήματος ασύλου αμφισβητείται. Μια πηγή προσκείμενη στο περιβάλλον του προέδρου της Γαλλίας τόνισε ότι η διένεξη ενδέχεται να πάρει καιρό να επιλυθεί.

Η Γερμανία και άλλα κράτη που υποστηρίζουν τις ποσοστώσεις προειδοποιούν ότι ενδέχεται να επιβάλλουν στις χώρες που αθετούν την υποχρέωσή τους να υποδεχθούν πρόσφυγες να το πράξουν, με ψήφο κατά πλειοψηφία, εάν δεν εξευρεθεί συμβιβασμός.

Αλλά αυτό εγείρει το ενδεχόμενο να βαθύνουν οι διχασμοί την ώρα που οι 27 προσπαθούν να προβάλλουν ένα αρραγές μέτωπο, εν μέσω των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Τόσο η Ιταλία όσο και άλλες χώρες που συνεισφέρουν στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό απείλησαν να στερήσουν από τα κράτη που δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Νέα Δημοκρατία για την επίθεση αντιεξουσιαστών σε φοιτητές στο ΠΑΜΑΚ



Η ανοχή στο έγκλημα και την βία των δικών της παιδιών είναι προκλητική από την κυβέρνηση.

Τα βέλη της στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία μέσω της  Τομεάρχη Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, για τα περιστατικά βίας που σημειώθηκαν στο ΠΑΜΑΚ.

«Ως πότε η Κυβέρνηση θα παραμένει θεατής απέναντι στα περιστατικά βίας και ανομίας στα Τριτοβάθμια Ιδρύματα; Ακόμη ένα κρούσμα βίας έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο ανάλογων περιστατικών στο χώρο των Τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων, συγκεκριμένα, αντιεξουσιαστές εισέβαλαν στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με λοστούς και προκάλεσαν εκτεταμένες υλικές ζημιές. Μαρτυρίες κάνουν λόγο και για επιθέσεις εναντίον φοιτητών».






Προκαλεί την Ελλάδα ο Γαβρόγλου και ταυτίζεται με Ερντογάν για εκλογή αρχιμουφτή



Επικίνδυνος από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε υπουργός και καθαρά ανθέλληνας σε προκλητικό βαθμό!! 

Διαβάζουμε στο protothema.gr :

Ο υπουργός Παιδείας αποδέχεται την εκλογή μουφτή και τονίζει ότι σημασία έχει το εκλεκτορικό σώμα από το οποίο θα αναδεικνύεται ο θρησκευτικός εκπρόσωπος της μουσουλμανικής μειονότητας.

Θέμα εκλογής μουφτή από την μουσουλμανική κοινότητα της Θράκης ανοίγει ο κ. Κώστας Γαβρόγλου υποστηρίζοντας δε, ότι υπάρχει «ασυμμετρία» μεταξύ των διαδικασιών ανάδειξης του Οικουμενικού Πατριάρχη και των μουφτήδων.

Λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην χώρα μας, ο υπουργός Παιδείας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κανάλι της Βουλής και θα προβληθεί σήμερα στις 21:00  τάχθηκε υπέρ της εκλογής Μουφτή υπό προϋποθέσεις, τονίζοντας ότι: «Θα πρέπει να αρχίσει μια πολλή σοβαρή συζήτηση, με την ίδια τη μειονότητα ως προς το θέμα της ορθολογικοποίησης της εκλογής μουφτήδων» ενώ σε άλλο σημείο υποστήριξε «Το σοβαρό ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί και νομίζω πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότη­τα που υπάρχει για συζητήσεις, είναι ο προσδιορισμός του εκλεκτορικού σώματος», επισημαίνοντας ότι «τον Πατριάρχη δεν τον εκλέγει η ρωμαίικη κοινότητα στην πόλη, δεν τον εκλέ­γουν καν ιερείς, τον εκλέγουν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Άρα υπάρχει πάντα στην εκλογή των θρησκευτικών ηγετών, ένα ειδικό εκλεκτορικό σώμα».

Ο κ. Γαβρόγλου αναφέρει ότι μετά την ψήφιση του νόμου, που κάνει προαιρετική την εφαρμογή της Σαρίας, με Προεδρικό Διάταγμα, θα οριστούν οι δικονομικές αρμοδιότητες του μουφτή, ενώ θα ακολουθήσει σύσταση επιστημονικής επιτροπής, από νομικούς και ειδικούς, επί του Ισλαμικού δικαίου.

Αποτιμώντας την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Ελλάδα, ο κ. Γαβρόγλου σχολιάζει ότι ο τούρκος Πρόεδρος «έχασε την ευκαιρία να μιλήσει σε ευρωπαίους εταίρους», ενώ ερωτηθείς για το αν υπήρξε όφελος για τη χώρα μας από την επίσκεψή του, απαντά πως «είναι καλό να σπάνε οι πάγοι».


Αίγυπτος: Στο φως ακέφαλο άγαλμα της θεάς Αρτέμιδας




Το ακέφαλο άγαλμα που πιστεύεται ότι ανήκει στην αρχαία θεά Αρτέμιδα, έφεραν στο φως μέλη της αιγυπτοελβετικής αρχαιολογικής αποστολής στην αρχαία πόλη του Ασουάν της Αιγύπτου. 

Το γεγονός καταγράφει η «Αλ Αχράμ», επισημαίνοντας ότι η αποστολή, με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Βόλφγκανγκ Μίλερ, ανακάλυψε το άγαλμα του οποίου η ενδυμασία φαίνεται να αντιστοιχεί στην αρχαία Ελληνίδα θεά. Ωστόσο, από το άγαλμα λείπουν τα πόδια και το δεξί χέρι. 

Η ανακάλυψη αυτή ανακοινώθηκε με μία σειρά άλλα σημαντική ευρήματα από αρχαιολογικές αποστολές, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται τέσσερις παιδικοί τάφοι της 18ης δυναστείας και ένα νεκροταφείο.



Πηγή : TO BHMA


20 “πολεμικές” φωτογραφίες που μας βάζουν σε σκέψεις για την ανθρωπότητα



Δεν υπάρχουν λόγια για τις παρακάτω 20 μοναδικές φωτογραφίες από την πρώτη γραμμή πολέμου. Δεν σε κάνουν να ανατριχιάσεις ούτε δημιουργούν αποτροπιασμό, αλλά να σκεφτείς ότι μπορεί να υπάρχει και λίγη...τρυφερότητα σε αυτόν τον κόσμο. 

Οι φωτογραφίες δείχνουν στρατιώτες και στρατιωτικούς στο πεδίο της μάχης να παίζουν, να κοιμούνται και να μοιράζονται το λιγοστό φαγητό τους με κάποια ζωάκια ενώ κάποιοι από αυτούς να προσπαθούν να τα σώσουν. Οι περισσότερες φωτογραφίες είναι από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Πόλεμο του Βιετνάμ. Είναι συγκλονιστικό να βλέπεις ότι οι ίδιοι άνθρωποι που την ίδια στιγμή σκοτώνουν άλλους ανθρώπους, δείχνουν όλη τους τρυφερότητα στα ζώα που μπορείτε να δείτε στις παρακάτω συναισθηματικές φωτογραφίες...



Πηγή : onalert.gr


Γυναίκα σπρώχνει 25χρονη σε συρμό και την σκοτώνει



Το περιστατικό συνέβη στην Ρουμανία και δείχνει τη στιγμή που μια γυναίκα σπρώχνει εν ψυχρώ μια 25χρονη στις γραμμές, αυτή να παρασύρεται από τον διερχόμενο συρμό και να χάνει την ζωή της.

Δράστης είναι μια 36χρονη, η οποία αρκέστηκε να πει στους αστυνομικούς ότι δεν είχε σπίτι και ότι έβρισκε καταφύγιο συχνά στους σταθμούς του μετρό. 

Όπως αποδείχθηκε από την έρευνα της αστυνομίας η 36χρονη είχε προσπαθήσει να ρίξει και δεύτερη γυναίκα στις γραμμές αλλά δεν τα κατάφερε επειδή εκείνη αντέδρασε και γλίτωσε.




Εισβολή αντιεξουσιαστών με λοστούς στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας - Χτύπησαν φοιτητές



Μπήκαν στο πανεπιστήμιο με λοστούς και τα έκαναν «γυαλιά καρφιά» σε διάφορους χώρους Αντιεξουσιαστές εισέβαλαν το μεσημέρι της Πέμπτης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Περίπου 10 άτομα (άντρες και γυναίκες) μπήκαν στο πανεπιστήμιο με λοστούς και τα έκαναν «γυαλιά καρφιά» σε διάφορους χώρους. Δεν σταμάτησαν μάλιστα μόνο στις υλικές καταστροφές, όπως καταγγέλλουν φοιτητές, οι δράστες τους χτύπησαν. 

Συγκλονίζει η μαρτυρία φοιτητή που δέχτηκε επίθεση από τους αντιεξουσιαστές.

Ο φοιτητής Α.Σ., την ώρα της εισβολής των αντιεξουσιαστών, βρισκόταν στην είσοδο του Πανεπιστημίου. Όπως καταγγέλλει στο «porotothema.gr», απρόκλητα του επιτέθηκαν με μπουνιές και κλωτσιές. 

«Άρχισαν να με χτυπούν με μπουνιές και κλωτσιές σε ολόκληρο το σώμα. Κάποια στιγμή κάποιος φώναξε ότι δεν έχω σχέση με αυτά (σ.σ. εννοώντας τις φοιτητικές παρατάξεις), τότε κατάφερα να φύγω και να κρυφτώ, εκείνοι συνέχιζαν να τα σπάνε. Μόλις έφυγαν βγήκα τρέχοντας και έφυγα», λέει στο protothema.gr.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φοιτητές ζήτησαν τη βοήθεια αστυνομικών οι οποίοι την ώρα της επίθεσης περνούσαν τυχαία έξω από το Πανεπιστήμιο όμως οι μοτοσυκλετιστές της ΕΛΑΣ απάντησαν ότι δεν μπορούν να παρέμβουν επικαλούμενοι το πανεπιστημιακό άσυλο. 







Πηγή : protothema.gr



Παραμένει ο παραλογισμός – Με τόκο ενός μήνα η καθυστέρηση πληρωμής φόρου έστω και μία ημέρα


Η ανάγκη για όσο το δυνατό περισσότερα έσοδα, ωθεί το υπουργείο Οικονομικών να αναβάλλει για μία ακόμη φορά την φερόμενη ως απόφασή της, οι φορολογούμενοι που καθυστερούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους προς την εφορία να πληρώνουν φόρο, ανάλογα με τις ημέρες καθυστέρησης, και όχι να πληρώνουν έστω για μία ώρα καθυστέρησης τον τόκο ενός ολόκληρου μήνα.

Ο υπολογισμός του τόκου ανά ημέρα λόγω εκπρόθεσμης καταβολής αναβάλλεται για το 2020.

Αυτό προβλέπει νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών με τίτλο «Αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και άλλες διατάξεις» στο οποίο ενσωματώνεται κοινοτική οδηγία και επιβάλλονται αυστηρότερη εποπτεία και πρόστιμα στις επενδυτικές εταιρίες ΑΕΠΕΥ από τις εποπτικές αρχές (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Τράπεζα της Ελλάδος).

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου αναβάλλεται για την 1η Ιανουαρίου 2020 αντί 1η Ιανουαρίου 2018 η πρόβλεψη που είχε τεθεί για «τόκο ανά ημέρα» και όχι για ολόκληρο τον μήνα. Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών επεκτείνει και για την παλαιότερη «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013 , το δικαίωμα του οφειλέτη να ζητά να μπει σε ρύθμιση μια δόση που αδυνατεί να πληρώσει, πριν αυτή ακόμα καταστεί εκπρόθεσμη.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και φορολογικές ρυθμίσεις, που προβλέπουν τα εξής:

1. Παρατείνεται και για τα έτη 2018 και 2019 η χρέωση τόκων «με τον μήνα» (αντί ανά μέρα καθυστέρησης) σε περίπτωση ληξιπρόθεσμων χρεών. Ουσιαστικά οι οφειλέτες θα επιβαρύνονται για άλλα δύο χρόνια με προσαυξήσεις για ολόκληρο τον μήνα, έστω και για 1 μέρα καθυστέρησης. Και αυτό γιατί μέχρι 1.1.2018 δεν θα ήταν έτοιμα τα ηλεκτρονικά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών να υποστηρίζουν αυτόν τον υπολογισμό, όπως απαιτείτο να είναι από προηγούμενους νόμους. Κατά την πληρωμή της οφειλής, εισπράττονται υποχρεωτικά οι αναλογούντες φόροι και το πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής.

2. Επεκτείνεται και στην παλαιότερη ρύθμιση χρεών (του ν.4152 του 2013) το δικαίωμα «προειδοποιημένης καθυστέρησης» στην πληρωμή μιας δόσης, ώστε από 1.1.2018 να μπορούν και οι οφειλέτες αυτοί να ζητούν ρύθμιση πριν καταστεί ληξιπρόθεσμη η οφειλή τους.

3. Παρέχεται για δύο χρόνια (αντί για ένα χρόνο και εξάμηνη παράταση) σε κληρονόμους, το περιθώριο να προβούν σε αποδέσμευση του οχήματος που είχε παραληφθεί με απαλλαγή από τέλος ταξινόμησης απο άτομα με αναπηρία. Μετά την παρέλευση διετίας όμως, θα επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ, ενώ απειλούνται και με τις διατάξεις περί λαθρεμπορίας.

4. Για ΙΧ επιβατηγά που προέρχονται από τρίτες χώρες (εκτός ΕΕ) με προσωρινή εισαγωγή και τελούν σε τελωνειακό καθεστώς αναστολής, ορίζεται ότι πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας 2017 και εφεξής με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα τους και την ημερομηνία υπαγωγής του οχήματος στο καθεστώς προσωρινής εισαγωγής στην Ελλάδα.

5. Περιορίζεται η απαλλαγή από ΦΠΑ για παράδοση και εισαγωγή πλοίων ανοικτής θαλάσσης. Δεν επηρεάζονται όμως πλοία αλιείας, τουριστικά κλπ.

6. Αίρεται η τελωνειακή απαγόρευση που είχε τεθεί στα εργοστάσια να μην κατεργάζονται ταυτόχρονα στην ίδια μονάδα αιθυλική αλκοόλη και ξύδια.


Πηγή : newsit.gr


Πυροβόλησαν γνωστό ψυχίατρο στο κέντρο του Ηρακλείου



Γνωστό ψυχίατρο του Ηρακλείου πυροβόλησαν άγνωστοι την Πέμπτη το βράδυ στη Χανιόπορτα, ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι δράστες είχαν στήσει ενέδρα στον 50χρονο γιατρό και του επιτέθηκαν όταν βγήκε από το ιατρείο του και κατευθύνθηκε στο αυτοκίνητό του.

Δέχτηκε 3-4 πυροβολισμούς, οι οποίοι δεν βρήκαν τον στόχο τους. Ετσι, του δόθηκε η δυνατότητα να ξεφύγει και να μπει στο όχημά του. 

Ενας από τους δράστες έσπασε το τζάμι με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει στο πρόσωπο από τα θραύσματα.

Ο γιατρός κατάφερε να εκκινήσει το ΙΧ και να κατευθυνθεί σε κοντινό φαρμακείο, όπου του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Αμέσως ενημερώθηκε η αστυνομία και ξεκίνησαν έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θύμα τους αναγνώρισε και η σύλληψή τους είναι θέμα χρόνου.



TA NEA


Αυτοπυροβολήθηκε με το όπλο του πατέρα της!



Μια νέα απόπειρα αυτοκτονίας ενός 17χρονου κοριτσιού συγκλονίζει την κοινωνία των Χανίων.

Το νεαρό κορίτσι, άγνωστο για ποιον λόγο, τα ξημερώματα της Πέμπτης πήρε το πιστόλι του πατέρα της, συνταξιούχου αστυνομικού, και αφού το έστρεψε στον εαυτό της πυροβόλησε για μία φορά αυτοτραυματιζόμενη στην περιοχή του στομαχιού. 

Η κοπέλα από την περιοχή του Ακρωτηρίου, μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένη στο νοσοκομείο Χανίων όπου τις προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες και σύμφωνα με πληροφορίες διέφυγε τον κίνδυνο η ζωή της.

Έρευνα διενεργεί η Ασφάλεια Χανίων για το περιστατικό και για το πως βρέθηκε το πιστόλι στα χέρια του παιδιού ενώ στη διάθεση της δικαιοσύνης είναι και ο πατέρας της 17χρονης.



Πηγή : cretalive.gr


Νέα μείωση κατά 1 δισ. ευρώ του ορίου του ELA



Σε περαιτέρω μείωση του ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες (ELA) κατά 1 δισ. ευρώ συμφώνησε η ΕΚΤ, το οποίο πλέον διαμορφώνεται στα 24,8 δισ. ευρώ. Η μείωση του ανώτατου ορίου αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών σημειώνει η ΤτΕ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ελλάδος «στις 14 Δεκεμβρίου 2017 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 24,8 δισεκ. ευρώ έως και την Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος».

«Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 1,0 δισεκ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών που προέρχονται από καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και από την πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές» καταλήγει η ΤτΕ. 


ΤΟ ΒΗΜΑ


Κυριάκος Μητσοτάκης : Η μείωση των φόρων είναι δέσμευση μου ανεξαρτήτως πλεονάσματος



Συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στον «Φιλελεύθερο» και τον Γενικό Διευθυντή της εφημερίδας κ. Θανάση Μαυρίδη:

Έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα είναι το νέο σύνθημά σας, αλλά οι πολίτες αναρωτιούνται αν το κόμμα σας είναι έτοιμο να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Είμαστε έτοιμοι. Και αυτό θα φανεί και στο Συνέδριό μας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο όπου θα παρουσιάσουμε το σχέδιο μας για την Ελλάδα της επόμενης μέρας.

Έχουμε δουλέψει πολύ καιρό και πολύ μεθοδικά. Κάναμε 7 θεματικά προσυνέδρια και 2 θεματικές ημερίδες, μιλήσαμε με ειδικούς επιστήμονες, επαγγελματίες και ανθρώπους της αγοράς. Συζητήσαμε με πολίτες που βρίσκονται εκτός των στενών κομματικών τειχών. Και διαβουλευτήκαμε ανοιχτά με την κοινωνία μέσα από ερωτηματολόγια τα οποία συμπλήρωσαν δεκάδες χιλιάδες πολιτών.

Το σχέδιό μας έχει στο επίκεντρό του τον πολίτη και ειδικά τους πιο αδύναμους  Έλληνες αλλά και τη μεσαία τάξη. Τη δική τους ζωή θέλουμε να κάνουμε καλύτερη. Και έχουμε και το σχέδιο και τους ανθρώπους και την αποφασιστικότητα για να το πετύχουμε.

Έχετε θέσει ως βασική προτεραιότητα την μείωση των φόρων αλλά και την εκ νέου διαπραγμάτευση του ύψους των πλεονασμάτων. Θα σας ακούσουν οι δανειστές; Είναι εφικτή η υλοποίηση μιας τέτοιας δέσμευσης; 

Κύριε Μαυρίδη, οι φόροι θα μειωθούν και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτη δέσμευσή μου ανεξαρτήτως της αποδοχής του αιτήματός της επόμενης κυβέρνησης να μειωθούν τα πλεονάσματα που έχει συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό θα γίνει γιατί είναι στρατηγική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας και βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας

Η σημερινή υπερφορολόγηση, που αποτελεί συνειδητή επιλογή της Κυβέρνησης όπως οι ίδιοι ομολογούν, έχει μειώσει - πολλές φορές δραματικά - το  διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων και έχει πλήξει καθοριστικά τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας. Αυτό εξάλλου επισημαίνουν και όλες οι εκθέσεις που αναφέρονται στην πορεία της ελληνικής Οικονομίας. Αλλά το αντιλαμβάνονται και οι πολίτες στην καθημερινότητα τους.

Θα πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι μικρότεροι φόροι δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη μικρότερα έσοδα για το κράτος. Υπάρχουν περιπτώσεις που η μείωση των φόρων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων. Αυτό συνέβη άλλωστε και με τον Φ.Π.Α. στην εστίαση τον οποίο μείωσε η Κυβέρνηση Σαμαρά ενώ παράλληλα αυξήθηκαν τα έσοδα του κράτους.

Θεωρώ λοιπόν ότι αν εμείς παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με μείωση φόρων, μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στην οικονομία, ταχύτερες και περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις, θα καταλάβουν όλοι ότι η χώρα έχει μια αξιόπιστη και αποφασισμένη κυβέρνηση. Και εκτιμώ ότι έτσι θα πείσουμε τους δανειστές μας να δεχτούν έναν χαμηλότερο στόχο πρωτογενών πλεονασμάτων και πριν από το 2023. Αλλά επαναλαμβάνω: οι μειώσεις φόρων για τις οποίες έχουμε δεσμευθεί θα ισχύσουν ανεξαρτήτως της διαπραγμάτευσης για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Όλοι μιλούν για μεταρρυθμίσεις και φέρνουν μέτρα. Πείτε μας 3 μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν το σημερινό σκηνικό στη λειτουργία του κράτους και οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα. 

Θα σας πω τις τρεις πρώτες νομοθετικές μας πρωτοβουλίες που αποτελούν παράλληλα σημαντικές μεταρρυθμίσεις . 

Νέο οργανόγραμμα για την ανώτατη διοίκηση. Με απλούστερες δομές, σαφείς αρμοδιότητες και ξεκάθαρους κανόνες λειτουργίας.

Χαμηλότεροι Φόροι: Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια, μείωση της φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% επίσης σε δύο χρόνια, μείωση του φόρου στα μερίσματα και αύξηση του ορίου για υποβολή Φ.Π.Α. στις 25.000 ευρώ. 

Αυτά θα γίνουν άμεσα. Και παράλληλα θα επιδιώξω εκτός από την απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας να οικοδομήσουμε την  ευρύτερη δυνατή συναίνεση ώστε ο νέος φορολογικός νόμος να μην αλλάξει για τουλάχιστον μία πενταετία.

Η τρίτη μεταρρύθμιση αφορά την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των επενδύσεων. Οι προθεσμίες έκδοσης αδειών από την πλευρά του κράτους  θα τηρούνται απαρέγκλιτα. Το βάρος της συμμόρφωσης θα αντιστραφεί από τον ιδιώτη στο κράτος.  Αλλά δεν μένουμε μόνο εκεί:  θεωρούμε ότι οι επενδύσεις μεγάλου ενδιαφέροντος θα πρέπει να  έχουν προτεραιότητα. Επίσης οι έλεγχοι πιστοποίησης θα μπορούν να γίνονται και από ιδιώτες, όπως συμβαίνει ήδη με τα ΚΤΕΟ ή στη Ναυτιλία.

Ο συνδυασμός αυτών των δράσεων θα διαμορφώσει το περιβάλλον εκείνο που απαιτείται για να έρθουν νέες επενδύσεις στην Ελλάδα. Επενδύσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. 

Ανανέωση σημαίνει απομάκρυνση παλαιότερων στελεχών; Θα δούμε σχετικές πρωτοβουλίες από εσάς; 

Όχι, δεν υπάρχει διαχωρισμός στελεχών ανάμεσα σε παλαιά και νέα. Τα στελέχη που έχουν προσφέρει για πολλά χρόνια στη Νέα Δημοκρατία μπορούν και πρέπει να συνεχίσουν να προσφέρουν. Ανανέωση σημαίνει πρωτίστως να δίνεις ευκαιρίες σε νέα πρόσωπα. Και αυτό κάνω συστηματικά. Θέλω να δώσω την ευκαιρία σε ανθρώπους με ικανότητες που θέλουν να προσφέρουν και δεν έχουν κάποιον «γνωστό» στο κόμμα, να μπουν στην πολιτική. Αυτό γίνεται ήδη με το μητρώο στελεχών που είναι συνιστά μία σημαντική καινοτομία. Και μπορώ να σας πω από τώρα ότι και η ανανέωση στα ψηφοδέλτια του κόμματος στις ερχόμενες εκλογές θα ξεπερνά το 50%. Η ανανέωση είναι μια διαρκής διαδικασία, ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίζουμε μέρα με τη μέρα. Και νομίζω ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο. Λίγη υπομονή χρειάζεται και θα δείτε τα νέα αυτά πρόσωπα στα επόμενα ψηφοδέλτιά μας...


Καταδικάστηκε η γυναίκα που κλώτσησε το παιδάκι που ζητιάνευε



Ο φωτογράφος Δημήτρης Μεσσίνης, το καλοκαίρι του 2013, απαθανάτισε μια ντροπιαστική απάνθρωπη πράξη.

Στην φωτογραφία φαίνεται μια γυναίκα η οποία περπατούσε στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αεροπαγίτου ενώ λίγα μέτρα πιο πέρα, ζητιάνευε ένα κοριτσάκι, παίζοντας ακορντεόν, όταν η γυναίκα πλησίασε το παιδί και το κλώτσησε με το πόδι της.

Για την απάνθρωπη πράξη ασκήθηκε αυτεπάγγελτη δίωξη εναντίον της γυναίκας.

Ο  Δημήτρης Μεσσίνης, ενημέρωσε τέσσερα χρόνια μετά στο Facebook για την τιμωρία της γυναίκας που διέπραξε την απάνθρωπη πράξη : «τέσσερα χρόνια μετά, η κατηγορουμένη καταδικάστηκε ερήμην σε ποινή φυλάκισης τριών μηνών με αναστολή. Είναι στιγμές που νιώθω πολύ περήφανος για το λειτούργημα που ασκούσα όλα αυτά τα χρόνια».