Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Μαύρα σύννεφα πάνω από τα ελληνικά νοικοκυριά: Αποταμίευση, τέλος!



Μπορεί ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Νοέμβριο να παρέμεινε αμετάβλητος σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του ΙΟΒΕ ωστόσο τα ελληνικά νοικοκυριά δεν… ατενίζουν το μέλλον με ιδιαίτερη αισιοδοξία.

Με μελανά χρώματα εξακολουθούν να προβλέπουν το μέλλον τους τα νοικοκυριά στην Ελλάδα καθώς, σύμφωνα με την έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για το Νοέμβριο, το 60% (από 58% τον Οκτώβριο) αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης τους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 2% (από 5%) προβλέπει μικρή βελτίωση.

Το ίδιο απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι Έλληνες και για την πορεία της χώρας καθώς το 64% των καταναλωτών προβλέπει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, «τον τελευταίο μήνα δεν επήλθαν σημαντικές αλλαγές στην οικονομική πολιτική, με αποτέλεσμα να παγιώνεται η σταθερότητα στην οικονομία. Έχει δημιουργηθεί η προσδοκία πως η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος δεν θα αποτελέσει σημείο τριβής με τους εταίρους και πιστωτές και θα ολοκληρωθεί σύντομα.

Οι φορολογικές και λοιπές επιβαρύνσεις που επηρεάζουν τις προσδοκίες πολιτών και επιχειρήσεων έχουν ήδη σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί κατά το προηγούμενο διάστημα.

Συνολικά οι προσδοκίες έχουν σταθεροποιηθεί σε επίπεδο που είναι μεν υψηλότερο από πριν ένα έτος – και άρα συνεπές με την τρέχουσα ανάκαμψη,- αλλά σαφώς χαμηλότερο από το αντίστοιχο επίπεδο στις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες».


Αναλυτικότερα: Στη βιομηχανία, οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες δεν μεταβάλλονται, με τις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση και το ισοζύγιο των αποθεμάτων να επιδεινώνονται οριακά.

στις κατασκευές, επιδεινώνονται οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα αυτών που ασχολούνται με τα δημόσια έργα, όπως και οι προβλέψεις για την απασχόληση
στο λιανικό εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνονται, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ τα αποθέματα βρίσκονται σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

στις υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων εξασθενούν, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, με τις θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της όμως να βελτιώνονται, έστω και οριακά στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, καταγράφεται βελτίωση του ισοζυγίου για τις προβλέψεις της ανεργίας και οριακή ανάκαμψη στις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας, με τις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και την πρόθεση αποταμίευσης να επιδεινώνονται.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την έρευνα του ΙΟΒΕ


Πηγή : eleftherostypos.gr


Ο Λεβετσοβίτης κάνει την έκπληξη στο ΕΕΑ



Ενώ στο ΕΒΕΑ Μίχαλος και Ραβάνης έχουν ήδη εκλεγεί χωρίς αντίπαλο, στο ΕΕΑ γίνεται ντέρμπι. 


φωτό: Γιάννης Θεοδοσίου

Ο απερχόμενος πρόεδρος Γιάννης Χατζηθεοδοσίου δεν κατάφερε να βρει συναίνεση και δεν έχει έναν, αλλά 7 ανθυποψηφίους. Μάλιστα ο ένας εξ αυτών απειλεί να του πάρει την πρωτιά. 

φωτό : Νίκος Λεβετζοβίτης

Μιλάμε για τον σημερινό Αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Νίκου Λεβετσοβίτη,  ο οποίος έχει πετύχει κάτι που φαινόταν ακατόρθωτο μέχρι πρόσφατα. Ένωσε 3 παρατάξεις του Επιμελητηρίου και έφτιαξε ένα πολύ ισχυρό ψηφοδέλτιο με υποψηφίους από όλους τους κλάδους και από όλες τις περιοχές της Αττικής. 

Επιπλέον, οι επαγγελματίες χρεώνουν στον Χατζηθεοδοσίου εναγκαλισμούς με τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό του στοιχίζει. Έχουμε ντέρμπι λοιπόν στις 2,3 και 4 Δεκεμβρίου.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο είναι το μοναδικό στην Αθήνα, όπου διεκδικείται η προεδρία. Στο ΕΒΕΑ και στο ΒΕΑ οι Μίχαλος και Ραβάνης κατεβαίνουν χωρίς αντίπαλο, κάτι που προσπάθησε να κάνει και ο Χατζηθεοδοσίου, αλλά χωρίς επιτυχία. Έτσι έχουμε 8 συνδυασμούς να συμμετέχουν στις εκλογές. 

Ο πιο δυναμικός φαίνεται να είναι η «Ανανεωτική Κίνηση Επαγγελματιών» του Νίκου Λεβετσοβίτη που με μια ισχυρή ομάδα παλιών και νέων υποψηφίων φαίνεται να κερδίζει έδαφος καθημερινά.


Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα τα μέλη της οποίας διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες στο κέντρο της Αθήνας και στην Δυτική Αττική



Εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εγκληματική ομάδα τα μέλη της οποίας διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες στο κέντρο της Αθήνας και στη Δυτική Αττική.

Συνελήφθησαν, απογευματινές ώρες της 25-11-2017, μετά από συντονισμένη επιχείρηση της ανωτέρω Υπηρεσίας, στην Πλατεία Καραϊσκάκη, στον Άγιο Παντελεήμονα, στο Παγκράτι και στην Κυψέλη, τέσσερα (4) μέλη της σπείρας. Πρόκειται για δυο υπηκόους Αλβανίας, ηλικίας 43 και 49 ετών (αρχηγός) και δύο ημεδαπούς, ηλικίας 57 ετών αμφότεροι. Επιπλέον, στην ίδια επιχείρηση συνελήφθη και ένας 56χρονος ημεδαπός για χρήση ναρκωτικών.

Στο πλαίσιο της διερεύνησης υπόθεσης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, διασταύρωση στοιχείων, ταυτοποιήσεις ατόμων και δημιουργία “προφίλ” των εμπλεκομένων, πιστοποιήθηκε η ιεραρχική δόμηση του εγκληματικού κυκλώματος, οι ρόλοι των μελών του και η παράνομη δράση τους στη διακίνηση ναρκωτικών, ενώ εντοπίστηκαν και οι χώροι αποθήκευσης-απόκρυψης ναρκωτικών.

Συγκεκριμένα, ως προς τον ρόλο των δραστών, ο 49χρονος είχε αρχηγικό ρόλο και κατεύθυνε τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής ομάδας, ενώ την μεταφορά των ναρκωτικών πραγματοποιούσε ο 57χρονος ημεδαπός με ταξί στο οποίο εργαζόταν ως οδηγός.


Από τις έρευνες σε οικίες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

Ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους -6.265- γραμμαρίων
Ποσότητα κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα) βάρους -130- γραμμαρίων
Ποσότητα νοθευτικής ουσίας βάρους -145- γραμμαρίων
Μικροποσότητες ηρωίνης και κοκαΐνης
Μία (1) ζυγαριά ακριβείας
Το χρηματικό ποσό των -820- ευρώ
Τέσσερα (4) κινητά τηλέφωνα

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο οποίος τους παρέπεμψε στον Ανακριτή.


Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Στόχος ο μηδενισμός των νέων λοιμώξεων και των θανάτων




Ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αχαΐας, κύριος Ιάσονας Φωτήλας, για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Από το 2013 και έπειτα, παρατηρείται πτώση στα  νέα κρούσματα του ιού HIV/AIDS. 

Όμως, αυτή η επιτυχία δε σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς ενδέχεται να αντικατοπτρίζει τις δυσκολίες πρόσβασης σε δωρεάν και ανώνυμη εξέταση η οποία  αποτελεί προϋπόθεση για τη μείωση του αριθμού των αδιάγνωστων οροθετικών ατόμων. Είναι σημαντικό επίσης να επανεκκινήσουν οι εξετάσεις για τη μέτρηση του ιικού φορτίου και της γονοτυπικής αντοχής που γίνονται πλέον μόνο σε κατεπείγουσες περιπτώσεις, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων στα εργαστήρια των τεσσάρων κέντρων αναφοράς της χώρας. Όπως καταγγέλλουν οι Μ.Κ.Ο.,  οι φορείς του ιού,  δεν είναι σε θέση να διακριβώσουν την κατάσταση της υγείας τους. 

Θα πρέπει, επίσης, το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ να επικαιροποιήσουν το μητρώο των οροθετικών ατόμων. Η εικόνα που παρουσιάζουν τα στοιχεία είναι πιθανώς δυσμενέστερη της πραγματικής. Η επικαιροποίηση θα επιτρέψει στην Πολιτεία να σχεδιάσει και να υλοποιήσει αποτελεσματικότερες πολιτικές αναχαίτισης του HIV στην Ελλάδα.

Το μήνυμα και ο στόχος της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS πρέπει να είναι ο μηδενισμός των νέων λοιμώξεων και των θανάτων. Η Κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να παρέχει τα απαιτούμενα μέσα για την πρόληψη - μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και της ενημέρωσης - και τη θεραπεία. Όμως, και οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει να αναλάβουν στο μέτρο που τους αναλογεί την ευθύνη τους, γνωρίζοντας ότι με τη συμπεριφορά τους στη σεξουαλική τους ζωή μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία, όχι μόνο τη δική τους, αλλά και των οικείων τους. Όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε σε αυτήν την προσπάθεια. Θα πρέπει, τέλος, να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε όλοι οι πολίτες που είναι φορείς του ιού να μην έρχονται αντιμέτωποι με προκαταλήψεις στον εργασιακό τους χώρο ή την κοινωνική τους ζωή».


Απίστευτο κάνουν και άλλες προσλήψεις στην ΕΡΤ με εντολή Νίκου Παππά σε βάρος του ελληνικού λαού



206 προσλήψεις ορισμένου χρόνου στην ΕΡΤ έχει προετοιμάσει να κάνει ο απαράδεκτος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και να γίνουν άμεσα το επόμενο διάστημα γιατί  όπως είπε «υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε διάφορες ειδικότητες»!

Μάλιστα είπε με θράσος ο Νίκος Παππάς για τις προσλήψεις στην ΕΡΤ : «ξέρουμε πως γι αυτό θα δεχθούμε κριτική και διάφορες επικρίσεις…» αλλά όπως ισχυρίσθηκε υπάρχουν μεγάλες ανάγκες σε σειρά ειδικότητες, όπως μοντέρ, αμπιγιέζ , μεταφραστών, μουσικών παραγωγών… »

Απαντώντας στην Βουλή, σε επίκαιρη Ερώτηση του Αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή της ΕΚ Μάριου Γεωργιάδη, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής είπε πως το κόστος ενός μόνιμου στην ΕΡΤ είναι μικρότερο από ότι να πάρει την αντίστοιχη υπηρεσία από την αγορά εργασίας. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως ένας μοντέρ «απ έξω κοστίζει στην ΕΡΤ 1.960 ευρώ ενώ ένας μόνιμος τεχνικός του μοντάζ της ΕΡΤ κοστίζει 1.500…».

Ο κ. Νίκος Παππάς αιτιολόγησε το υψηλό κόστος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που πληρώνουμε ακριβά όλοι οι Έλληνες, στις ανάγκες να είναι παντού στην Ελλάδα για να καλύπτει όλα τα γεγονότα.


Οι Θεσμοί πιέζουν τον Γαβρόγλου για αύξηση διδακτικών ωρών και αξιολόγηση



Αξιολόγηση εκπαιδευτικών, αύξηση διδακτικού ωραρίου, αλλά και αύξηση του αριθμού μαθητών στις σχολικές τάξεις φέρεται να ζητούν οι θεσμοί από το υπουργείο Παιδείας.

Η τελευταία συνάντηση (προχθές αργά το απόγευμα) έχει φέρει αναστάτωση στο γραφείο του υπουργού Παιδείας, με την ηγεσία να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς -αν υπερισχύσουν οι πιέσεις των θεσμών- θα κληθεί να λάβει δύσκολες πολιτικές αποφάσεις σε θέματα που ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση αλλά και ως κυβέρνηση έθεσε «κόκκινες γραμμές».

Τόσο στο θέμα του ωραρίου (σ.σ. γίνεται συζήτηση ακόμα και για 30 διδακτικές ώρες την εβδομάδα) όσο και στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, είχε κατά καιρούς καταρρίψει οποιοδήποτε σενάριο εφαρμογής τους. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, τα δύο θέματα δεν έφυγαν ποτέ από την ατζέντα των θεσμών, παρά τις αντιπροτάσεις της πολιτικής ηγεσίας.

Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη και στην περίπτωση που το υπουργείο Παιδείας υποχωρήσει, οι ενέργειες αυτές πολύ πιθανόν να έχουν πολιτικό κόστος, το οποίο δεν επωμίζεται μόνο ο νυν υπουργός Παιδείας.

Στο θέμα της αξιολόγησης, το γεγονός ότι προχωράει η αξιολόγηση στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα αλλά και το ότι το υπουργείο Παιδείας δεν έχει να παρουσιάσει καμία νομοθετική πρωτοβουλία στην αντιπρότασή του για αυτοαξιολόγηση σχολείων και αξιολόγηση στελεχών εκπαίδευσης (σ.σ. περίπου 20.000 άτομα), δεν λειτουργεί υπέρ της πολιτικής ηγεσίας. Εδώ και πολλούς μήνες εξαγγέλλεται το νομοθετικό πλαίσιο για την αυτοαξιολόγηση και την αξιολόγηση στελεχών, κι όμως δεν έχει θεσμοθετηθεί ακόμα (σ.σ. δεν έχει παρουσιαστεί καν σχετικό νομοσχέδιο), ενώ είχε ειπωθεί ότι θα εφαρμοστεί από την τρέχουσα χρονιά.

Μία ακόμα βόμβα, που -χρονικά- θα σκάσει πολύ γρήγορα στα χέρια του υπουργού Παιδείας είναι η αύξηση του ωραρίου. Χρόνια, άλλωστε, σέρνεται η συγκεκριμένη πρόταση από την έκθεση του ΟΟΣΑ για την Παιδεία το 2011, η οποία δεν ζητούσε μόνο αυξημένο ωράριο αλλά και να επωμιστούν οι εκπαιδευτικοί με χρόνια εμπειρίας τις περισσότερες ώρες διδασκαλίας και όχι οι νεότεροι, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει τώρα.

Δεν τους βγήκαν τα νούμερα

Πριν από μερικές εβδομάδες το υπουργείο Παιδείας προχώρησε αιφνιδιαστικά σε ψαλίδι των εξεταζόμενων μαθημάτων, στις ενδοσχολικές εξετάσεις της Γ’ Λυκείου, παρατείνοντας με αυτόν τον τρόπο το διδακτικό έτος κατά δύο εβδομάδες. Εκτός από την παιδαγωγική αξία της αύξησης της διδασκαλίας των μαθημάτων στο Λύκειο (σ.σ. η παράταση αφορούσε και τις τρεις τάξεις) που προέβαλλε το υπουργείο Παιδείας, ήταν ένας «έμμεσος» τρόπος αύξησης των ωραρίου των καθηγητών, κάτι που είχαν καταγγείλει και οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών. Αλλωστε, οι θεσμοί επανέρχονται συνέχεια σε αυτό το αίτημα και ένας από τους λόγους που τελικά έγινε δεκτή η εισήγηση του ΙΕΠ για μείωση των ενδοσχολικών εξετάσεων (σ.σ. η οποία είχε παραδοθεί αρκετό καιρό πριν στο υπουργείο Παιδείας) ήταν αυτός.

Ομως, και πάλι τα νούμερα δεν τους βγήκαν και οι θεσμοί επιμένουν σε μεγάλη αύξηση του ωραρίου. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες προτείνουν ακόμα και 30 ώρες εβδομαδιαίως, όταν σήμερα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση το υψηλότερο ωράριο φτάνει τις 24 ώρες και το χαμηλότερο τις 18.

Σημειώνεται ότι επί υπουργίας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, έγινε αύξηση ωραρίου κατά δύο ώρες, προκαλώντας τεράστιες αντιδράσεις στον εκπαιδευτικό χώρο, με τον ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση να δυναμιτίζει την κατάσταση.

Αξιολόγηση

Ψηλά στην ατζέντα των θεσμών φέρεται ότι βρίσκεται το ζήτημα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Ηδη επί υπουργίας Νίκου Φίλη, οι θεσμοί είχαν θέσει επιτακτικά το θέμα και πλέον φαίνεται ότι στέρεψε η παράταση χρόνου. Σε πρακτικό επίπεδο, αν τελικά οριστικοποιηθεί το θέμα της αξιολόγησης, η εφαρμογή πολύ πιθανόν να μη μπορεί να εφαρμοστεί από την επόμενη χρονιά, καθώς δεν υπάρχει έτοιμο σχέδιο. Αντίθετα, η αύξηση ωραρίου και μαθητών στις σχολικές τάξεις πολύ πιθανόν να σκάσουν στα χέρια του κ. Γαβρόγλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία στη συζήτηση για την αξιολόγηση και το ωράριο των εκπαιδευτικών επανήλθε στο ζήτημα των μόνιμων προσλήψεων, χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα. Αντίθετα, οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο στον «Ε.Τ.» για έντονες πιέσεις από την πλευρά των θεσμών στο ζήτημα της αξιολόγησης και αδυναμία της διαπραγματευτικής ομάδας εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας να αποφύγει παράταση εκ νέου.

Οι καθυστερήσεις άλλωστε σε αυτοαξιολόγηση και αξιολόγηση στελεχών από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας έχουν οξύνει την κατάσταση, καθώς σε παλαιότερες συναντήσεις με τους θεσμούς φέρεται να είχε ειπωθεί ότι μετά τη θεσμοθέτηση των παραπάνω θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της αξιολόγησης.

Αύξηση αριθμού μαθητών

Παρά τις υπουργικές υποσχέσεις για μείωση των μαθητών στις σχολικές τάξεις, οι θεσμοί φαίνεται όχι μόνο να βάζουν μπλόκο, αλλά να ζητούν και αύξηση. Αυτή τη στιγμή στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά ο αριθμός των παιδιών κυμαίνεται στα 25 και στα γυμνάσια και λύκεια στα 27-30. Ενα ακόμα θέμα που φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.


Ελπίδα Οικονομίδη
Ελεύθερος Τύπος




Προσπάθησαν να απαγάγουν παιδί έξω από σχολείο στην Κερατέα



Αναστάτωση έχει προκαλέσει στις Αρχές η καταγγελία για απόπειρα απαγωγής παιδιού στην Κερατέα.

Σύμφωνα με την καταγγελία που έκαναν οι γονείς του παιδιού στο αστυνομικό τμήμα της Κερατέας, το παιδί τους λίγο έλειψε να πέσει θύμα αρπαγής από άγνωστο άνδρα που επέβαινε σε μαύρο αυτοκίνητο ενώ επέστρεφε στο σπίτι από το δημοτικό σχολείο.

"Τη Δευτέρα υπήρξε μία καταγγελία από την οικογένεια ενός παιδιού στο αστυνομικό τμήμα Κερατέας. Η καταγγελία αναφερόταν στην προσέγγιση ενός μαύρου αυτοκινήτου δίπλα από το Δημοτικό σχολείο, όπου ο άγνωστος αυτός άνδρας είπε στο παιδί ότι 'μου έχει πει η μαμά σου να σε πάω στο σπίτι'. Το παιδάκι αρνήθηκε και το αυτοκίνητο έφυγε. Αυτό ήταν το περιστατικό. Κατά την άποψη μας είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό το οποίο δεν πρέπει να μας πανικοβάλει, ούτε να μας τρομοκρατήσει" είπε ο αντιδήμαρχος Κερατέας, Αναστάσιος Αντωνίου, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Δείτε το βίντεο :




Ετσι ζητούσαν οι σελέμπριτις τα ναρκωτικά από το κύκλωμα του Κολωνακίου: Το «κοκορέτσι» και η «κρεμούλα»


Σάλο έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για το κύκλωμα κοκαΐνης του Κολωνακίου και οι λεπτομέρειες της δράσης του. 

Όπως έχει γίνει γνωστό για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ως εμπλεκόμενοι, θα δικαστούν τον ερχόμενο Μάιο 27 άτομα. Μάλιστα ορισμένοι από αυτούς αντιμετωπίζουν το αδίκημα της σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. 

Ουσιαστικά η υπόθεση χωρίζεται σε δυο μέρη, με το ένα να τοποθετείται σε γνωστό κοσμικό στέκι του Κολωνακίου.Σε αυτό βασικός διακινητής είναι ένας 53χρονος επιχειρηματίας ο οποίος έσπρωχνε τα ναρκωτικά σε γνωστούς θαμώνες του μαγαζιού και όχι μόνο, καθώς έκανε παραδόσεις στην περιοχή του Λυκαβηττού με το αυτοκίνητό του. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εστιατόριο-μπαρ ανήκε σε ετερόρρυθμη εταιρία με εταίρους έναν 41χρονο επιχειρηματία νυχτερινών κέντρων, που έγινε γνωστός από την πολυετή σχέση του με ξανθιά παρουσιάστρια, έναν παρουσιαστή που αυτή την περίοδο βρίσκεται σε δημοφιλή πρωινή εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης, μια ηθοποιό με καριέρα το 80 και το 90, αλλά και τον γιο της. Οι δυο τελευταίοι δραστηριοποιούνται με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια στον τομέα της εστίασης. Ο 53χρονος στην επιχείρηση μπήκε το 2013 και τελικά η κατάληξη της συνεργασίας δεν ήταν καλή, περιλαμβάνοντας καβγάδες και εξώδικα. 

Η πασίγνωστη τετράδα των ιδιοκτητών, σύμφωνα με το βούλευμα που τους οδήγησε σε δίκη, κατηγορούνται ότι από το Νοέμβριο του 2013 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2015, από κοινού, χωρίς να είναι τοξικομανείς, διέπραξαν το έγκλημα της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 53χρονος ακόμη και σήμερα διαφεύγει της σύλληψης. 

Πώς ζητούσαν τα ναρκωτικά

Η δράση του κυκλώματος άρχισε να ξετυλίγεται μετά από μια καταγγελία στην ΕΛ.ΑΣ. και ακολούθησε καταγραφή συνομιλιών από τον κοριό της αστυνομίας. Από εκεί προκύπτουν και οι κωδικές λέξεις που χρησιμοποιούσαν τα μέλη του κυκλώματος με τους πελάτες για τις αγοραπωλησίες τους. 

«Τσόκο»: Κατεργασμένο χασίς τύπου «σοκολάτα».
«Κρεμούλα»: Μεθαμφεταμίνη τύπου MDMA.
«Malboro μαλακό»: Κοκαΐνη. 
«Κοκορέτσι»: Κοκαΐνη.
«Λουλούδια», «Παπάδες», «20ευρη κάρτα», «CD»: Ηταν ακόμη μερικές κωδικές ονομασίες που χρησιμοποιούσαν για τα ναρκωτικά. 
«Αλβανό»: Αν το ναρκωτικό που ήθελαν ήταν από την Αλβανία.
«Πατρίδα»: Αν το ναρκωτικό που ζητούσαν ήταν ελληνικό.
«Φου»: Οταν ο πελάτης δεν είχε ιδιαίτερη προτίμηση για την προέλευση του ναρκωτικού. 
«Σκου»: Αν ο πελάτης ήθελες skunk. 


Πηγή: iefimerida.gr 


Ρεύμα σε τιμές Σουηδίας... στην Ελλάδα των μνημονίων




Το πρώτο εξάμηνο του 2017, οι Ελληνες καταναλωτές πλήρωσαν την κιλοβατώρα ακριβότερα κατά 12,8% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016 - Τα ελληνικά νοικοκυριά καταλήγουν το πρώτο εξάμηνο του 2017 να πληρώνουν την ένατη υψηλότερη τιμή για ηλεκτρικό ρεύμα μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. και την 11η για φυσικό αέριο

Στην Ελλάδα των μνημονίων και των κοινωνικών μερισμάτων, η κιλοβατώρα ηλεκτρικού ρεύματος κοστίζει όσο και στη Σουηδία, όπου το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι 2,5 φορές υψηλότερο. 

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» το πρώτο εξάμηνο του 2017, οι Ελληνες καταναλωτές πλήρωσαν την κιλοβατώρα ακριβότερα κατά 12,8% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016, έναντι μείωσης 0,5% κατά μέσον όρο στην Ε.Ε. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση μετά της Κύπρου (22%), που αποτελεί όμως ένα απομονωμένο ηλεκτρικό σύστημα (χωρίς διασυνδέσεις).


Το δημοσίευμα αναφέρει: «Ακριβά εξακολουθούν να πληρώνουν και το φυσικό αέριο οι Ελληνες καταναλωτές, παρά το γεγονός ότι η τιμή επιβαρύνεται με τα χαμηλότερα επίπεδα φορολογίας στην Ευρώπη. Ενώ οι τιμές φυσικού αερίου στην Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του έτους υποχώρησαν κατά 6,3%, στην Ελλάδα μειώθηκαν μόλις κατά 0,7% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016. Το ίδιο διάστημα, στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων οι καταναλωτές επωφελήθηκαν από μεγάλες μειώσεις. Στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη οι τιμές υποχώρησαν κατά 21,4%, στην Κροατία κατά 17,5%, στη Σερβία κατά 14,2% και στη Βουλγαρία κατά 10,3%.

Ετσι, τα ελληνικά νοικοκυριά καταλήγουν το πρώτο εξάμηνο του 2017 να πληρώνουν την ένατη υψηλότερη τιμή για ηλεκτρικό ρεύμα μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. και την 11η για φυσικό αέριο.

Πρόκειται για στοιχεία της Eurostat που είναι αποκαλυπτικά του ελλείμματος ανταγωνισμού των εγχώριων αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και ερμηνεύουν αντιστοίχως το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της οικονομίας της χώρας. Τα στοιχεία της Εurostat επιβεβαιώνουν παράλληλα την κριτική που ασκείται περί της αναποτελεσματικότητας των μεταβατικών μέτρων έναντι επιλογών που οδηγούν σε μια πραγματικά ανταγωνιστική αγορά. Ούτε οι δημοπρασίες της ΔΕΠΑ που επέβαλε από το 2014 με απόφασή της η Επιτροπή Ανταγωνισμού ούτε οι δημοπρασίες της ΔΕΗ, τα περίφημα ΝΟΜΕ, που επέλεξε η κυβέρνηση έναντι της «Μικρής ΔΕΗ» για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, κατάφεραν να μειώσουν τις τιμές για τους καταναλωτές. Αντίθετα, τα ΝΟΜΕ είναι βέβαιο ότι έφεραν καλύτερες τιμές για τους καταναλωτές της γειτονικής Βουλγαρίας όπως και της Ιταλίας, αφού ιδιώτες πάροχοι διέθεσαν σε εξαγωγές υψηλά ποσοστά – κάποιοι ακόμη και το 80%– της ισχύος που αγόρασαν σε χαμηλή τιμή από τη ΔΕΗ. Η ίδια η αγορά έχει εκτιμήσει την επιβάρυνση του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας από την καθυστέρηση εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων για τη μετάβασή της στο ευρωπαϊκό μοντέλο σε 0,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Ενδεικτικό των επιβαρύνσεων της έντονα ρυθμιζόμενης ελληνικής αγοράς είναι ότι το ποσοστό των ρυθμιζόμενων χρεώσεων στον λογαριασμό ρεύματος διαμορφώθηκε στο πρώτο εξάμηνο του έτους στο 41%.

Η Eurostat για να κάνει πιο συγκρίσιμες τις τιμές μεταξύ των κρατών-μελών παίρνει ως βάση την ετήσια κατανάλωση μιας λάμπας 10 Watt, η οποία καίει ρεύμα 3 ώρες ημερησίως. Οι Ελληνες με βάση αυτή τη σύγκριση πληρώνουν 1,94 ευρώ την κιλοβατώρα, όσο ακριβώς και οι Σουηδοί και ελάχιστα πιο κάτω από τους Αυστριακούς (1,95 ευρώ). Το ακριβότερο ρεύμα το πληρώνουν οι Δανοί και ακολουθούν οι Γερμανοί, οι Βέλγοι, οι Ιρλανδοί, οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι και οι Ιταλοί. Βούλγαροι, Λιθουανοί, Ούγγροι, Κροάτες, Ρουμάνοι και Εσθονοί πληρώνουν το φθηνότερο ρεύμα στην Ε.Ε.

Το πρώτο εξάμηνο του 2017 στην Ελλάδα οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκαν στα 19,4 ευρώ ανά 100 κιλοβατώρες έναντι 17,2 το πρώτο εξάμηνο του 2016, καταγράφοντας αύξηση 12,8% που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μετά την Κύπρο.

Η τιμή για τις 100 κιλοβατώρες χωρίς φόρους ήταν 11,39 ευρώ έναντι 11,69 ευρώ. Το συνολικό μερίδιο τελών και φόρων στην τελική αξία κατανάλωσης ανέβηκε στο πρώτο εξάμηνο του έτους στα 7,97 ευρώ (100 κιλοβατώρες) έναντι 5,54%».


Πηγή : protothema.gr


Πιθανότητα δολιοφθοράς στο ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ


Σε ναυπηγείο στα Αμπελάκια Σαλαμίνας όπου φυλάσσεται επί 24ωρου βάσεως από στελέχη του λιμενικού σώματος, οδηγήθηκε το μεσημέρι με τη βοήθεια ρυμουλκών, το δεξαμενόπλοιο "ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ".

Η επιχείρηση ανέλκυσης και απομάκρυνσης του ναυαγίου, επιτεύχθηκε από εξειδικευμένο προσωπικό του ομίλου Σπανόπουλου, με την χρήση ενός πλωτού γερανού ελκτικής ισχύος 1300 τόνων, ρυμουλκών, αντιρρυπαντικών σκαφών και εξειδικευμένου καταδυτικού συνεργείου.

Το πλοίο συνόδευσαν απορρυπαντικά σκάφη και ρυμουλκά, καθώς και πλωτά του λιμενικού σώματος, ενώ στο σημείο όπου μεταφέρθηκε, τοποθετήθηκε πλωτό φράγμα για προληπτικούς λόγους.

Να σημειωθεί ότι η δικαστική έρευνα της υπόθεσης βρίσκεται στα χέρια της 5ης ανακρίτριας Πειραιά, η οποία έχει ορίσει πραγματογνώμονα για την υπόθεση του ναυαγίου, ενώ δύτες της αναδόχου εταιρείας πραγματοποίησαν σήμερα μία τελευταία βιντεοσκόπηση του πλοίου και του βυθού όπου βρισκόταν εδώ και δυόμισι μήνες.

Η πλευρά της πλοιοκτήτριας εταιρείας, για τη βύθιση του πλοίου δεν είχε αποκλείσει από την αρχή ως αιτία του ναυαγίου την πιθανότητα κάποιας δολιοφθοράς.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, στον πάτο του "ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ" φαίνεται να διαπιστώνεται η ύπαρξη τρύπας με φορά της λαμαρίνας προς τα μέσα.

Υπενθυμίζεται ότι το δεξαμενόπλοιο, κατασκευής 1972 και με χωρητικότητα 3.205 τόνων, βυθίστηκε νοτιοδυτικά της νησίδας Αταλάντης, ενώ ήταν αγκυροβολημένο και φορτωμένο με 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil, ενώ σε αυτό επέβαιναν δύο μέλη του πληρώματος από τα συνολικά 11.

Πάντως, φως στα αίτια της βύθισης του "ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ", αναμένεται να ρίξουν, ο ειδικός πραγματογνώμονας που έχει οριστεί από την 5η ανακρίτρια και αναμένεται να συντάξει τη σχετική έκθεση, αλλά και οι επιθεωρητές του υπουργείου Ναυτιλίας.

Προανάκριση για την υπόθεση του ναυαγίου πραγματοποιείται ταυτόχρονα από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά αλλά και την ΕΛΥΔΝΑ (Ελληνική Υπηρεσία Διερεύνησης Ναυτικών Συμβάντων) όπου έως σήμερα έχουν καταθέσει ορισμένα από τα μέλη του πληρώματος.


Πηγή : capital.gr


Άκυροι οι πολιτικοί γάμοι των ομόφυλων ζευγαριών


Μόνο με νομοθετική ρύθμιση η καθιέρωσή τους - Ακυρώθηκε ο  γάμος του ομόφυλου ζευγαριού στην Τήλο - Τι δηλώνει ο δικηγόρος τους

Οριστικά και αμετάκλητα τα ομόφυλα ζευγάρια δεν μπορούν να τελέσουν πολιτικό γάμο στην Ελλάδα, αλλά  μπορούν να αρκεστούν σε σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης.

Ο  Άρειος Πάγος ακύρωσε το πολιτικό γάμο που είχε συνάψει στην Τήλο ομόφυλο ζευγάρι και σύμφωνα με τον δικηγόρο τους Βασίλη  Χειρδάρη θα προσφύγουν στο  Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η υπόθεση έφτασε μέχρι το Ανώτατο Πολιτικό Δικαστήριο ύστερα από αίτηση αναίρεσης του ομόφυλου ζευγαριού κατά  απόφασης του Εισαγγελέα Ρόδου που ακύρωνε το γάμο τους. Ο γάμος είχε γίνει τον Ιούνιο του 2008 στο Δημαρχείο  της Τήλου. 

Οι  αρεοπαγίτες  έκριναν ότι η ενέργεια αυτή εκ μέρους του εισαγγελέα «δεν αποτελεί επέμβαση στην ιδιωτική ζωή  των εν λόγω προσώπων (σ.σ.: του ομόφυλου ζεύγους ), αλλά προβλεπόμενη από το νόμο διαδικαστική ενέργεια, που αποτελεί μέτρο αναγκαίο για την προστασία της ηθικής, ενόψει του ενδιαφέροντος της Πολιτείας  για την ομαλή διαμόρφωση  και λειτουργία  των οικογενειακών σχέσεων.

Όμως, κατά τους αρεοπαγίτες  δεν  αποτελεί επέμβαση «στην οικογενειακή ζωή  των εν λόγω προσώπων, για το λόγο ότι κυρίως στην περίπτωση του «γάμου» δύο προσώπων του ιδίου φύλου  το ζητούμενο είναι κατά πόσον υπάρχει μεταξύ των προσώπων αυτών  «οικογένεια», η  νομική έννοια  της οποίας έχει ως σταθερά στοιχεία το γάμο  και τη  συγγένεια  έτσι ώστε να τίθεται ζήτημα προστασίας της».

Ο Άρειος Πάγος ερμηνεύοντας τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου  (ΕΣΔΑ) επισημαίνουν ότι δεν επιλύεται το ζήτημα του ενδεχόμενου γάμου, μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, αλλά αντίθετα εναπόκειται  στην εσωτερική έννομη τάξη  και στο εθνικό δίκαιο να καθορίσει  τις προϋποθέσεις για να είναι έγκυρος ένας τέτοιος γάμος. 

Δηλαδή, ο Έλληνας νομοθέτης θα καθορίσει το θέμα αυτό του γάμου ομόφυλων ζευγαριών.

Παράλληλα, αναφέρουν οι δικαστές ότι  «ακριβώς για το λόγο αυτό σε όσες Ευρωπαϊκές χώρες  (Ολλανδία, Βέλγιο, Δανία, Σουηδία, Ισπανία κ.λπ. ) θεσπίστηκε  κατά τα τελευταία έτη  ο γάμος ομόφυλων προσώπων, τούτο υπήρξε αποτέλεσμα  νομοθετικής πρωτοβουλίας του εκάστοτε εθνικού νομοθέτη  και όχι υποχρέωση συμμόρφωσης  προς τις ρυθμίσεις του άρθρου 12 της ΕΣΔΑ».

Μάλιστα σημειώνεται στην αρεοπαγιτική απόφαση ότι η  βούληση του Έλληνα νομοθέτη  φτάνει –  τουλάχιστον επί του παρόντος– μέχρι την επέκταση του συμφώνου  συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, γεγονός  το οποίο, κατά τους δικαστές «ανεξάρτητα από τον αντίλογο που θα μπορούσε να παραθέσει κανείς, αποτελεί την έκφραση της βούλησης  της εσωτερικής έννομης τάξης, η οποία θεωρείται ότι αντανακλά  τις ηθικές και κοινωνικές αξίες  και παραδόσεις του ελληνικού λαού , που δεν αποδέχεται τη θέσπιση γάμου  για τα ομόφυλα ζευγάρια».

Ο δικηγόρος του ομόφυλου ζευγαριού Βασίλης Χειρδάρης μετά την έκδοση της αρεοπαγιτικής απόφασης δήλωσε τα εξής:

Η απόφαση του Αρείου Πάγου  κρίνει   αμετάκλητα ότι ο γάμος των ομοφύλων που έγινε στην Τήλο δεν έχει νομική υπόσταση.

Η απόφαση αγνοεί τις κοινωνικές, ιστορικές, νομολογιακές  και νομοθετικές εξελίξεις για τον γάμο των ομοφύλων και τις διεργασίες που γίνονται σε παγκόσμιο πιά επίπεδο καθώς και  τη σύγχρονη πραγματικότητα και στηρίζεται ερμηνευτικά στον Ρωμαίο νομοδιδάσκαλο Μοδεστίνο του 3ου μ.Χ. αιώνα, που έδωσε ένα ορισμό για τον γάμο που έχει ξεπεραστεί από την πραγματικότητα εδώ και πολλά χρόνια.

Ο Άρειος Πάγος «γαντζώνεται» στις παραδοσιακές δομές της κοινωνίας και κατανοεί την έννοια της οικογένειας αντίθετα με τη δημιουργική και εξελικτική ερμηνεία του όρου από τα Δικαστήρια του Στρασβούργου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δυτικών κρατών.

Ταυτίζει την οικογένεια με το γάμο και τη συγγένεια, αποκλείοντας κάθε άλλη μορφή συμβίωσης. Πλέον όμως, αυτή η ταύτιση έχει ξεπεραστεί από όλη τη σύγχρονη νομολογία, που έχει καταστεί πάγια και σταθερή.   Ο Άρειος Πάγος εξοβελίζει από την έννοια της οικογένειας  όσους δεν είναι παντρεμένοι και δεν έχουν συγγένεια, νομολογιακή θέση που δεν συμβαδίζει με τον σύγχρονο ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό και μας πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω.

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου επέκτεινε μάλιστα την έννοια της οικογένειας περιλαμβάνοντας σ΄ αυτήν και σχέσεις που δεν διαθέτουν το χαρακτηριστικό της συγκατοίκησης, καθώς και αυτές που δεν είναι σύμφωνες με την εθνική νομοθεσία».



Παναγιώτης Τσιμπούκης 
Πηγή : protothema.gr


Ποτά-μπόμπες σε εργαστήριο παραγωγής και εμφιάλωσης



Εργαστήριο παραγωγής και εμφιάλωσης λαθραίων αλκοολούχων ποτών είχαν στην κατοχή τους τα τέσσερα άτομα (τρεις Ελληνες και Βούλγαρος) που συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη για λαθρεμπόριο από την υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος.

Η αστυνομία κατέσχεσε 760 φιάλες διαφόρων επωνύμων αλκοολούχων ποτών, αυτοκόλλητες ετικέτες επώνυμων αλκοολούχων ποτών, 415 λίτρα αλκοολούχα υγρά, πώματα και εργαλεία για την παραγωγή αλκοολούχων ποτών, 1.095 πακέτα λαθραία τσιγάρα και 1.500 ευρώ.

Ειδικότερα, ύστερα από ενδελεχή αστυνομική έρευνα και κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, εντοπίστηκαν, σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, οι τρεις Ελληνες να παραλαμβάνουν από τον Βούλγαρο και να τοποθετούν στα Ι.Χ. οχήματά τους 320 φιάλες επώνυμων αλκοολούχων ποτών με ένσημη ταινία φορολόγησης βουλγαρικών Αρχών, τις οποίες είχε επιμελώς κρυμμένα σε φορτηγό έμφορτο με μεταλλικά εξαρτήματα.

Ακολούθησαν έρευνες στα σπίτια και σε αποθηκευτικούς χώρους των συλληφθέντων, κατά τις οποίες εντοπίστηκε σε αποθηκευτικό χώρο σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, που χρησιμοποιούσε ένας εκ των Ελλήνων συλληφθέντων, εργαστήριο παραγωγής και εμφιάλωσης λαθραίων αλκοολούχων ποτών με κατάλληλο εξοπλισμό (αντλίες, μεταλλική δεξαμενή, μηχανισμούς πλήρωσης φιαλών, φιλτραρίσματος, εμφιάλωσης και συσκευασίας κ.α.), όπου χωρίς να διαθέτει την απαιτούμενη από την αρμόδια Αρχή άδεια ίδρυσης ποτοποιίας, προέβαινε στην παρασκευή λαθραίων αλκοολούχων ποτών, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη ποσότητες λαθραίας αιθυλικής αλκοόλης.


Πηγή : tanea.gr


Ο Πομπέο για τη θέση του Τίλερσον, ο Τομ Κότον για τη CIA



ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τις τελευταίες εβδομάδες του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ διανύει ο Ρεξ Τίλερσον, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των New York Times, που επικαλούνται υψηλά ιστάμενες πηγές του Λευκού Οίκου.

Κατά το ρεπορτάζ, στο υπουργείο Εξωτερικών θα τοποθετηθεί ο νυν αρχηγός της CIA, Μάικ Πομπέο, ενώ τη θέση του στα κεντρικά της υπηρεσίας στο Λάνγκλεϊ θα αναλάβει ο γερουσιαστής από το Αρκάνσας Τομ Κότον.

Τόσο ο Πομπέο όσο και ο Κότον ακολουθούν φιλοπόλεμη γραμμή στο θέμα του Ιράν, σε αντίθεση με την πιο προσεκτική στάση του Τίλερσον.

«Σύμφωνα με τα πλάνα του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Τζον Κέλι, ο ανασχηματισμός στο επιτελείο εθνικής ασφαλείας θα γίνει περί τα τέλη της χρονιάς ή αμέσως μετά», έγραψε η εφημερίδα.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Fraport: Έντονες οι ανησυχίες σχετικά με το «Μακεδονία»


Για ακύρωση πτήσεων και έργα αναβάθμισης

Τις έντονες ανησυχίες που είχε διατυπώσει περισσότερο από έναν χρόνο πριν, σχετικά με την αρνητική επίπτωση που θα είχαν στη λειτουργία του αεροδρομίου «Μακεδονία» τα έργα του Δημοσίου (σ.σ. στη διασταύρωση των διαδρόμων προσαπογείωσης 16/34 και 10/28) υπενθυμίζει με ανακοίνωσή της την Πέμπτη η Fraport Greece, αναφερόμενη στην ακύρωση πτήσεων από διεθνή αερομεταφορέα (σ.σ. πρόκειται για την easyJet, η οποία χθες και σήμερα προχώρησε σε εκτροπή -στο αεροδρόμιο της Αθήνας- των πτήσεών της προς και από το αεροδρόμιο «Μακεδονία»).

Στην ανακοίνωσή της, η Fraport Greece αναφέρει: «Οι ακυρώσεις πτήσεων από το αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης από διεθνή αεροπορική εταιρία, επιβεβαίωσαν τις έντονες ανησυχίες που είχαν διατυπώσει, εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, η Fraport Greece, οι τοπικές αρχές, τοπικοί τουριστικοί φορείς και αεροπορικές εταιρείες σχετικά με την υλοποίηση των έργων στο αεροδρόμιο από το Δημόσιο και τη συνακόλουθη μείωση της κίνησής του. 

Στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες αυτές, η Fraport Greece πρότεινε μία σειρά λύσεων που θα επέτρεπαν την απρόσκοπτη λειτουργία του αεροδρομίου. Το Δημόσιο, όπως ήταν δικαίωμά του, αποφάσισε ότι τα έργα έπρεπε να υλοποιηθούν. Η Fraport Greece παρέχει στον ανάδοχο του έργου κάθε βοήθεια που απαιτείται για την ταχεία και ασφαλή ολοκλήρωση των έργων».

Η εταιρεία διευκρινίζει ακόμη ότι «όλα τα θέματα που αφορούν στη χρήση του τροχόδρομου "F" ως διαδρόμου προσγείωσης-απογείωσης για τις πτήσεις του αεροδρομίου "Μακεδονία", είναι αρμοδιότητα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), όπως επίσης είναι και η ενημέρωση προς τις αεροπορικές εταιρίες κάτι που έκανε με την έκδοση NOTAM. 

Επίσης, με επίσημη ανακοίνωσή της στις 24.11.2017, η ΥΠΑ πιστοποίησε τη χρήση του τροχόδρομου 10/28 ως κύριου διαδρόμου προσγείωσης-απογείωσης του αεροδρομίου» (σ.σ. δεδομένου ότι στους διαδρόμους προσγειώσεων-απογειώσεων 16/34 και 10/28 γίνονται έργα αναβάθμισης, ο τροχόδρομος «F» του αεροδρομίου χρησιμοποιείται προσωρινά για την προσαπογείωση των αεροσκαφών).

Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τον περασμένο Σεπτέμβριο, με την ευκαιρία της 82ης ΔΕΘ, ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, είχε επισημάνει ότι δεν τίθεται θέμα για συνέχιση ή μη των εργασιών στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», καθώς σε περίπτωση παύσης των εργασιών το ελληνικό Δημόσιο θα κληθεί να καταβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε μεγάλα ποσά διαμορφώνονται και οι αποζημιώσεις που θα πρέπει να δοθούν σε εργολάβους που έχουν αναλάβει το έργο.

Ο ίδιος είχε τότε επισημάνει ότι πρόκειται για δύο έργα συγχρηματοδοτούμενα, ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες είχαν μετατεθεί χρονικά, προκειμένου να μη συμπέσουν με την τουριστική περίοδο.


Πηγή : tovima.gr


Ο «χοντρός» που κατηγορείται για ληστείες παραδόθηκε live στην τηλεόραση




Πρωτοφανές είναι αυτό που συνέβη στην ελληνική τηλεόραση. Ο άνδρας, ο οποίος κατηγορείται ότι ο «χοντρός» στην «σκληρή» συμμορία των ληστών εμφανίστηκε στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου, Tatiana Live, στο Ε ενώ η αστυνομία τον καταζητεί.

Πρόκειται για τον Ανδρέα Τουρνά γεννημένο στις 4 – 1 – 1979 στην Αθήνα ο οποίος καταζητείτο από την αστυνομία για ληστείες. Ο φερόμενος ως ληστής κάλεσε στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου και ζήτησε να μιλήσει πριν παραδοθεί να πει την αλήθεια του.

Δείτε τα video της εκπομπής :






Πηγή: Tatiana Live, newsit.gr


Στην δημοσιοποίηση τα στοιχεία ταυτότητας και φωτογραφίες των εννέα ατόμων που σχετίζονται με τρομοκρατία



Δίνονται στην δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.), τα στοιχεία ταυτότητας και φωτογραφίες των εννέα ατόμων που σχετίζονται με τρομοκρατία.

α) τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες των συλληφθέντων.

Πρόκειται για τους :

1) (επ.) ACER ή DEMIR (ον.) Ergul ή Halil του Hidir ή του Ali και της Besser ή της Hatun , που γεννήθηκε την 01-06-1977 στην Τουρκία.




2) (επ.) AGARMIS (ον.) Burak του Atanur και της Fadime , που γεννήθηκε την 17-06-1994 στην Ολλανδία.




3) (επ.) BIBER ή DUZ (ον.) Hassan ή Sabri του Abdullah ή του Huseyin και της Celile ή της Kamile , που γεννήθηκε την 17-08-1958 στην Τουρκία.




4) (επ.) DOGAN (ον.) Mehmet του Lutfu και της Pakize , που γεννήθηκε την 25-11-1958 στην Τουρκία.




5) (επ.) GOKOGLOU (ον.) Ali - Ekram του Husseyin και της Yukser , που γεννήθηκε την 30-11-1968 στην Τουρκία.




6) (επ.) SECER (ον.) Halaz του Mahmut και της Gulkiz , που γεννήθηκε την 15-05-1997 στην Τουρκία.




7) (επ.) NACI OZPOLAT (ον.) Sadi του Halil και της Latife , που γεννήθηκε την 01-09-1969 στην Τουρκία.




8) (επ.) SAYAR (ον.) Anil του Bekir και της Leyla , που γεννήθηκε την 18-11-1991 στην Ολλανδία.




9) (επ.) ΖΑΤ (ον.) Ismail του Mustafa και της Medine , που γεννήθηκε την 01-07-1953 στην Τουρκία.




β) φωτογραφίες και αναγραφόμενα προσωπικά στοιχεία καταφανώς πλαστών εγγράφων, που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κατά την διάρκεια ερευνών σε οικία στο Νέο Κόσμο:

πλαστό δελτίο αστυνομικής ταυτότητας με αριθμό «ΑΚ 696867», ημερομηνία έκδοσης 18-11-2013 και στοιχεία κατόχου «ΣΑΡ ΙΣΜΑΗΛ», όνομα πατρός «ΑΧΜΑΤ», όνομα μητρός «ΛΑΥΛΑ», ημερομηνία γέννησης 18-5-1970, τόπο γέννησης «Κομοτηνή» και εκδούσα Αρχή «Τ.Α. Κολωνού»,



πλαστό διαβατήριο Ελληνικών Αρχών με αριθμό «ΑΙ 3389933», όνομα κατόχου «ΣΑΡ ΙΣΜΑΗΛ», γεννηθείς 18-05-1970 στην Κομοτηνή,



πλαστή άδεια οδήγησης Ελληνικών Αρχών με αριθμό «540171846», όνομα κατόχου «ΣΑΡ ΙΣΜΑΗΛ» και ημερομηνία γέννησης 18-05-1970 στην Κομοτηνή,



πλαστό διαβατήριο Γαλλικών Αρχών με αριθμό «17ΖΧ11088», όνομα κατόχου «DOGAN MEMET » και ημερομηνία γέννησης 21-11-1958,


πλαστό διαβατήριο Αρχών Δημοκρατίας της Αυστρίας με αριθμό «Ρ3012405», όνομα κατόχου «ΥΑSAR CIHAN» και ημερομηνία γέννησης 23-09-1986 στην Αυστρία,


πλαστό ειδικό διαβατήριο Τουρκικών Αρχών με αριθμό «S 00363198», όνομα κατόχου «GOKOGLU SATILMIS» και ημερομηνία γέννησης 05-04-1966 στην Τουρκία.



γ) φωτογραφίες και αναγραφόμενα προσωπικά στοιχεία και έγγραφα, που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια ερευνών σε δεύτερη οικία στο Νέο Κόσμο:

διαβατήριο Ολλανδικών Αρχών με αριθμό «ΝRHP9B688», όνομα κατόχου « Sayar Anil» και ημερομηνία γέννησης 18-11-1991 στο Άμστερνταμ,


άδεια οδήγησης εκδοθείσα από Αρχές της Ολλανδίας, με στοιχεία κατόχου «Sayar Anil» και ημερομηνία γέννησης 18-11-1991 στο Άμστερνταμ,


ευρωπαϊκή κάρτα υγείας με αριθμό «09229194530002373517», εκδοθείσα από Αρχές της Ολλανδίας, με όνομα κατόχου « Sayar Anil » και ημερομηνία γέννησης 18-11-1991,


άδεια παραμονής αλλοδαπού με στοιχεία κατόχου «ZAT ISMAIL» του «ΜOUSTAFA», γεννηθείς 01-07-1953 στην Τουρκία, στο εμπροσθόφυλλο της οποίας υπήρχε, μεταξύ άλλων, η χειρόγραφη ένδειξη «ΤΠΑ 34020»,



ειδικό δελτίο ταυτότητας αλλοδαπού πολιτικού φυγάδα, με αναγραφόμενα στοιχεία «ZAT ISMAΙL» του «ΜOUSTAFA», γεννηθείς 01-07-1953 στην Τουρκία, στο εμπροσθόφυλλο του οποίου υπήρχε, μεταξύ άλλων, η χειρόγραφη ένδειξη «ΤΠΑ 34020».



Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση χρονικής διάρκειας έξι (6) μηνών, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην ανάγκη προστασίας του κοινωνικού συνόλου από την εγκληματική δράση των παραπάνω, τη διευκόλυνση διερεύνησης της επίδοσης - συμμετοχής τους και σε άλλες ομοειδούς βαρύτητας αξιόποινες πράξεις, την ευχερέστερη ικανοποίηση της ποινικής αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των εγκλημάτων που τέλεσαν και τη διακρίβωση των στοιχείων τυχόν συμμετόχων.

Στο πλαίσιο αυτό παρακαλείται όποιος πολίτης γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά με τη συγκεκριμένη δημοσιοποίηση και κυρίως αν τα παραπάνω πρόσωπα, με τα δημοσιοποιηθέντα ή με άλλα στοιχεία, είχαν προβεί σε οποιαδήποτε συναλλαγή όπως, εκμίσθωση οχήματος, διαμερίσματος, οικίας, γκαράζ ή άλλου χώρου κ.λπ., να επικοινωνήσει στους αριθμούς κλήσης 1014 και 10414 της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας. Σημειώνεται ότι εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.