Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Μετά τις σημερινές αποκαλύψεις είναι βέβαιη η εξεταστική για Τσίπρα Καμμένο



Πανικός για Τσίπρα - Καμμένο στη Βουλή που τα έχασαν από το σφυροκόπημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τους ομιλητές της Νέας Δημοκρατίας και την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη!!!

Τα ερωτήματα τέθηκαν από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατία Κυριάκο Μητσοτάκη και απάντηση δεν πήραν, με τον Αλέξη Τσίπρα να παρελθοντολογεί για να γλιτώσει αντί να μιλάει για την ταμπακέρα. 

Το απλό ερώτημα που δεν απαντήθηκε και δείχνει την ενοχή Τσίπρα - Καμμένου είναι, εάν όντως ο μεσάζων κ. Παπαδόπουλος ήταν εξουσιοδοτημένος από την Σαουδική Αραβία να υπογράψει την Συμφωνία για την πώληση των 300.000 βλημάτων, που υπεγράφη άρον-άρον και στα κρυφά στο αεροδρόμιο (γιατί άραγε;), τότε γιατί οι Σαουδάραβες έστειλαν 5 Αξιωματικούς τους να υπογράψουν την Σύμβαση, αλλά για μόλις 100.000 βλήματα ; 

Πως οι Σαουδάραβες Αξιωματικοί "ξέχασαν" τον κ. Παπαδόπουλο;

Δεν ήταν, υποτίθεται, ο επίσημος εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος, ο άνθρωπός τους;

Σε κανένα ερώτημα δεν πήρε απάντηση κανένας από την αντιπολίτευση και δεν έμαθε ο ελληνικός λαός την πλήρη αλήθεια. Το μόνο που κατάλαβε ο ελληνικός λαός είναι ότι έχει μια επικίνδυνη, ανίκανη και διεφθαρμένη χωρίς καμία ηθική κυβέρνηση.

Τον λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη για Τσίπρα και Καμμένο και έρχεται και το ειδικό δικαστήριο σε μερικούς μήνες, γιατί κάποια στιγμή θα φύγουν και θα αντιμετωπίσουν τις τεράστιες ευθύνες τους για τα εγκλήματα κατά της χώρας και των ελλήνων.


Νέο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για τις καταλήψεις στα Εξάρχεια


Ως «αφετηρία» εφόδων της ΕΛ.ΑΣ σε 3-4 καταλήψεις στον χώρο των Εξαρχείων οι οποίες -σύμφωνα με την Αστυνομία- «τροφοδοτούν την βία στην περιοχή» θεωρείται η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, για την εκκένωση κτιρίου που τελούσε υπό κατάληψη στην οδό Καλλιδρομίου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση να υπάρξει «παρέμβαση» σε ορισμένες από τις 60 καταλήψεις στα Εξάρχεια είναι κεντρική επιλογή του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Νίκου Τόσκα, των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ και φέρεται να υπάρχει και σχετικά πρόσφατη έγκριση του Μαξίμου. Κι αυτό ως απάντηση στις σχετικές αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας. 

Υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ υποστηρίζουν ότι από την κατάληψη της οδού Καλλιδρομίου εκπορεύονταν εμπρηστικές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών των ΜΑΤ στην περιοχή. Ακόμη ερευνώνται από την ΕΛ.ΑΣ πληροφορίες ότι «από άλλο γειτονικό κτίριο όπου παραμένουν αναρχικοί υπάρχει πιθανότητα να προέρχονται και επιθέσεις εναντίον των ΜΑΤ στην Χαριλάου Τρικούπη από τις οποίες οι δύο ήταν ένοπλες «χωρίς ωστόσο καμιά επιβεβαίωση αυτής της αστυνομικής εκδοχής».

Στην διάρκεια της επιδρομής της ΕΛΑΣ, με την συμμετοχή της ΟΠΚΕ, των ΜΑΤ κλπ. συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, ανάμεσα στα οποία ένας 43χρονος που είχε συλληφθεί το 2013 στην Ν. Φιλαδέλφεια για παράνομη οπλοκατοχή, σε μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ . Τότε είχαν συλληφθεί και άτομα που είχε συσχετισθεί με την Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς (ΣΣ κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε δικαστικώς) αλλά και με τις ληστείες αναρχικών στο Βελβεντό, στον Φιλώτα κλπ., στη βόρειο Ελλάδα. 

Σημειώνεται ότι η κατάληψη στην οδό Καλλιδρομίου, φέρεται να συσχετίζεται με την ομάδα αντιεξουσιαστών "Αναρχική Συλλογικότητα για την Μαχητική Προλεταριακή Ανασυγκρότηση" που εμφανίζεται να έχει δημιουργηθεί το 2013. Σε πρόσφατο κείμενό τους επικροτούσαν τις συχνές επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών των ΜΑΤ στην περιοχή των Εξαρχείων και τις οποίες συγκρίνουν με αντίστοιχες σε παλαιστινιακό έδαφος. Οπως χαρακτηριστικά μνημονεύουν «οι τελετουργικές συμπλοκές αποτελούν μια πλούσια διεργασία του εξεγερσιακού αγώνα με ιδιαίτερη σημασία. Κατά βάση αποτελούν μια πραγματική εκδήλωση της μαχητικής αντίστασης. 

Η δυνατότητα της σύγκρουσης γίνεται βιωματική εμπειρία, διαμορφώνοντας ένα πρωταρχικό κέλυφος για την υλοποίηση του απελευθερωτικού φαντασιακού. Οι στιγμές αυτής της εμπειρίας αποτελούν τόπους συνάντησης και πολιτικής ζύμωσης. Για τους καταπιεσμένους, αυτή η ανοιχτή δυνατότητα αντιπαράθεσης με την καταστολή αποτελεί δημιουργική διέξοδο και εξελικτικό στάδιο, ακόμα κι όταν απουσιάζει μια οργανωμένη στρατηγική. 

Ταυτόχρονα, η δυνατότητα σύγκρουσης έρχεται στο προσκήνιο και επικοινωνείται πέρα από το χωροχρονικό σημείο εκδήλωσής της. Η στήριξη, η διάδραση και η συμβολή στην εξέλιξη αυτών των συγκρούσεων σε μια συνολική απελευθερωτική προοπτική αποτελούν ευθύνη των οργανωμένων αγωνιστών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της σημασίας των τελετουργικών συμπλοκών αποτελεί η αντίστοιχη πρακτική στα κατεχόμενα της Παλαιστίνης, η οποία εκδηλώνεται σε εβδομαδιαία βάση και εντάσσεται μέσα στις πάγιες τακτικές όλων των αντιστασιακών οργανώσεων».


Βασίλης Λαμπρόπουλος 
Πηγή : tovima.gr


Επαιξε στα Σκόπια το «απαγορευμένο» βίντεο Γκλιγκόροφ που λέει ότι οι Σκοπιανοί είναι Σλάβοι



Το δημοσίευσε σκοπιανή εφημερίδα, ενώ αποτελεί δήλωση ταμπού - Εξηγεί δημόσια πως οι Σκοπιανοί δεν έχουν καμία σχέση με τους αρχαίους Μακεδόνες και τον Μέγα Αλέξανδρο

Ένα βίντεο που η προβολή του θεωρούνταν... ταμπού έως πρότινος στα Σκόπια, δημοσιοποίησε η εφημερίδα Βέτσερ προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις. Πρόκειται για τη δήλωση του Κίρο Γκλιγκόροφ -πρώτου προέδρου της χώρας- το 1992 προς τα ΜΜΕ που εξηγεί δημόσια πως οι Σκοπιανοί, είναι... Σλάβοι και δεν έχουν καμία σχέση με τους αρχαίους Μακεδόνες και τον Μέγα Αλέξανδρο.



«Σε μια εποχή που αγωνιζόμαστε, ακόμη και στον 21ο αιώνα, υπέρ η κατά της "μακεδονικής" ταυτότητας, είναι σημαντικό να δείτε τη δήλωση του πρώτου προέδρου μας Κίρο Γκλιγκόροφ, που την έκανε στις 6 Μαρτίου του 1992, στην οποία εξηγεί ποιοι είμαστε και τι είμαστε» αναφέρει η εφημερίδα συνεχίζοντας: «Τρία χρόνια αργότερα, η χώρα μας άλλαξε  την εθνική της σημαία με ένα νεοσύστατο σχέδιο από τον Μιροσλάβ Γκάρτσεφ, καθώς και το όνομα του κράτους   μας σε ΦΥΡΟΜ (στο κείμενο ФИРОМ)».

Η προβολή της επίμαχης δήλωσης Γκλιγκόροφ, απάντηση σε ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου, ήταν απαγορευμένη και υπό... διωγμό επί κυβερνήσεων Γκρούεφσκι, αφού κατέρριπτε το κατασκευασμένο ιδεολόγημα περί καταγωγής των Σκοπιανών από τους αρχαίους Μακεδόνες. Στο πλαίσιο αυτό, συντονισμένα και μεθοδικά είχαν επιχειρήσει στο παρελθόν να παρουσιάσουν ως γραφικό τον Γκλιγκόροφ, ακόμη και ως... προδότη, προκειμένου να τον απαξιώσουν στην κοινή γνώμη της χώρας. 
Το ρεπορτάζ της Βέτσερ εντάσσεται προφανώς στην προσπάθεια της νέας κυβέρνησης Ζαεφ, να αποδομήσει πλήρως την κληρονομιά του Γκρούεφσκι, στο δρόμο προς έναν συμβιβασμό με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας.

«Η Ελλάδα χρησιμοποιεί συχνά αυτή τη δήλωση του Γκλιγκόροφ για τις ανάγκες των απόψεων της στο αίτημά της για την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος του κράτους μας, ενώ σε εμάς αυτή η δήλωση δεν έτυχε σχεδόν καμίας δημοσίευσης εδώ και 25 χρόνια. Ας την δούμε και να την ακούσουμε τώρα» καταλήγει το δημοσίευμα της Βέτσερ, προκαλώντας αντιδράσεις από εθνικιστικούς κύκλους των Σκοπίων.



Παναγιώτης Σαββίδης
Πηγή : protothema.gr


Θρίλερ με τον 21χρονο φοιτητή που δολοφονήθηκε στην Κάλυμνο


Με διαφορετικά ρούχα από αυτά που φορούσε όταν έφυγε από το σπίτι του εντοπίστηκε τελικά νεκρός στην Κάλυμνο ο φοιτητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το απόγευμα του Σαββάτου.

Ο 21χρονος, ο οποίος αγνοούνταν από την Κυριακή 19 του μήνα, βρέθηκε σε ένα χωράφι στην περιοχή Λαγκά που είναι «άντρο» τοξικομανών και γίνεται εμπόριο ναρκωτικών. «Θέλω να πάω μια βόλτα», ήταν τα τελευταία λόγια που είχε πει στη μητέρα του την τελευταία φορά που τον είδε, σύμφωνα με πληροφορίες, και έφυγε από το σπίτι.

Οι Αρχές προσπαθούν να συλλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες, ενώ οι εκτιμήσεις τους αναφέρουν ότι έπεσε θύμα επίθεσης ανδρών που εμπλέκονται σε παράνομες πράξεις στο νησί ή τοξικομανών που τριγυρνούν στο σημείο όπου εντοπίστηκε η σορός του. Το γεγονός ότι είχε διαφορετικά ρούχα οδηγεί τις Αρχές στο σενάριο που αναφέρει πως μεταφέρθηκε αμέσως μετά τη δολοφονία σε κάποιο «ασφαλές» σημείο, μέχρι να αποφασιστεί από τους δράστες πού θα ξεφορτωθούν το άψυχο σώμα του Νίκου Χατζηπαύλου.

Ο νεαρός είχε μεταβεί στο νησί για να επισκεφθεί τη μητέρα του, η οποία είναι εκπαιδευτικός. Ωστόσο, το απόγευμα της Κυριακής πήρε το ποδήλατό του για να πάει μια βόλτα και δεν γύρισε ποτέ στο σπίτι του, ενώ τις τελευταίες μέρες οι Αρχές είχαν χτενίσει την περιοχή στην προσπάθειά τους να τον εντοπίσουν, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Χθες το μεσημέρι έφτασε στο νησί ο ιατροδικαστής της Περιφέρειας Δωδεκανήσων, Πάνος Κοτρέτσος, ο οποίος αναμένεται να πραγματοποιήσει τη νεκροψία-νεκροτομή του άτυχου νέου. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο ιατροδικαστής στον Ελεύθερο Τύπο, ο φοιτητής δεν πυροβολήθηκε αλλά έφερε πολλαπλές κακώσεις σε όλο του το σώμα, ενώ εκτίμησε πως το σημείο που εντοπίστηκε δεν είναι εκείνο στο οποίο δολοφονήθηκε.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι δράστες μετά τη δολοφονία μετέφεραν τη σορό του στο συγκεκριμένο σημείο, στην προσπάθειά τους να καλύψουν ίχνη. Η σορός του άτυχου Νίκου βρέθηκε ανάσκελα (με μια κλίση προς τα δεξιά) σε τυμπανιαία κατάσταση, μελανή και φέρει θλαστικά τραύματα σε διάφορα σημεία. Ο 21χρονος φορούσε ένα παπούτσι στο δεξί του πόδι, φόρμα και ένα μπλουζάκι. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, είχε διάφορες «κακοποιήσεις από ζώα στο σώμα του», προερχόμενα πιθανότατα από κοντινή στάνη.

Εως σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί με βεβαιότητα η αιτία του θανάτου του νεαρού φοιτητή, ωστόσο, εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως χτυπήθηκε με κάποιο βαρύ αντικείμενο, πιθανότατα ρόπαλο. Ο θάνατος του άτυχου παιδιού αποδίδεται σε εγκληματική ενέργεια, από τη στιγμή που τα τραύματά του δεν είναι συμβατά με την πτώση του. Από τις εκδορές στο δέρμα του διαπιστώθηκε επίσης πως σύρθηκε από τους δράστες και μεταφέρθηκε στο συγκεκριμένο σημείο.

Οπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το σώμα του νεαρού εντοπίστηκε 60 μέτρα περίπου μακριά από το σημείο στο οποίο είχε βρεθεί το ποδήλατο του, στην περιοχή Λαγκά Χώρας Καλύμνου. Η σορός του φοιτητή εντοπίστηκε από ένα ανήλικο αγόρι (το Σάββατο) που είχε πάει στο συγκεκριμένο σημείο να κόψει κλαδιά και ενημέρωσε άμεσα τους γείτονες, ενώ εκείνοι με τη σειρά τους τηλεφώνησαν στο αστυνομικό τμήμα του νησιού.

Στην Κάλυμνο μετέβη χθες κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και της Ασφάλειας προκειμένου να ερευνήσει την υπόθεση. Προς το παρόν οι έρευνες βρίσκονται στο σκοτάδι και δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ή κάποια ένδειξη που να οδηγεί στους δράστες ή να ρίχνει φως στους λόγους που μπορεί να έστρεψαν τους δολοφόνους στην επίθεση κατά του άτυχου φοιτητή. Τα ρούχα του άτυχου φοιτητή πρόκειται να σταλούν τις επόμενες μέρες στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας, ούτως ώστε να αναζητηθεί γενετικό υλικό και αποτυπώματα που ενδεχομένως άφησαν οι δράστες.

Οι Αρχές αναμένεται επίσης να συλλέξουν μαρτυρίες από την περιοχή και να πάρουν καταθέσεις από τους κατοίκους, ενώ κατάθεση αναμένεται να δώσει και η μητέρα του σχετικά με το εάν της είχε αναφέρει κάτι περίεργο το τελευταίο διάστημα. Επιπρόσθετα, αναμένεται να καθοριστεί τις επόμενες μέρες ένας κύκλος υπόπτων, ο οποίος θα συνιστάται από άτομα με ποινικό βιογραφικό στο νησί.

Στην Κάλυμνο βρίσκονται άνδρες της ομάδας ΟΠΚΕ που τις επόμενες μέρες αναμένεται να «σαρώσουν» την περιοχή και ειδικά το σημείο όπου γίνεται εμπόριο ναρκωτικών, κάτι για το οποίο έχουν διαμαρτυρηθεί κατά καιρούς οι κάτοικοι του νησιού.


Μίλτος Σακελλάρης
Ελεύθερος Τύπος


Αθλιότητα Τασίας Χριστοδουλοπούλου που δείχνει ποιοι κυβερνούν την χώρα (video)


Για να καταλάβετε ποια ήταν στο προεδρείο της βουλής πριν από λίγο και τον ρόλο της ώστε να ντρέπεται περισσότερο ο Έλληνας για αυτούς που μας κυβερνάνε!

- Μάκης Βορίδης: Ο κ. Καμμένος θα βρεθεί σύντομα σε ακροατήρια και θα λογοδοτήσει στην επόμενη Βουλή.

-Τασία Χριστοδουλοπούλου: Φοβηθήκαμε!








Στους 23 έφτασαν οι νεκροί στην Μάνδρα Αττικής



Εντοπίστηκε ένα ακόμα θύμα, απεβίωσε μία τραυματίας.

Νεκρό άτομο εντοπίστηκε και ανασύρεται αυτήν την ώρα κοντά στο αμαξοστάσιο του Δήμου της Μάνδρας, αυξάνοντας κ τον τραγικό απολογισμό των θυμάτων που επλήγησαν από την καταστροφική πλημμύρα της περασμένης εβδομάδας.

Ο Νεκρός βρέθηκε έξω από την μάντρα του αμαξοστασίου καλυμμένος με χώματα, πέτρες, φερτά υλικά. Θα μεταφερθεί στο νοσοκομείο για να γίνει τυπικά η διαδικασία ταυτοποίησης ώστε να εξακριβωθεί 100% εάν είναι ο τελευταίος αγνοούμενος 

Την ίδια ώρα στον τραγικό κατάλογο προστέθηκε ένα ακόμη άτομο, πρόκειται για μία γυναίκα η οποία άφησε την τελευταία της πνοή στο θριάσιο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν την τελευταία εβδομάδα, θύμα και αυτή των πλημμυρών των τελευταίων ημερών. 




Βυθούλκας Διονύσης 
Πηγή : tovima.gr


Γαλλία: Αυτοκτόνησε ένας από τους επιζώντες του Μπατακλάν

Πηγή: (Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images/Ιdeal Images)


Tέλος στη ζωή του έβαλε ο 31χρονος Γκιγιόμ Βαλέτ, ένας από τους επιζώντες του μακελειού του Μπατακλάν στη Γαλλία που, όπως φαίνεται, δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει τη φρίκη που έζησε πριν από δύο χρόνια.

Στις 13 Νοεμβρίου 2015, το Ισλαμικό Κράτος αιματοκύλησε το στάδιο του Μπατακλάν σκοτώνοντας 90 ανθρώπους.

Ο Βαλέτ ήταν ανάμεσα στους «τυχερούς» που σώθηκαν αλλά για δύο χρόνια ζούσε με τον εφιάλτη εκείνης της βραδιάς.

Η οργάνωση «13onze15-Fraternité et Vérité» ανακοίνωσε ότι ο 31χρονος αυτοκτόνησε την Παρασκευή το βράδυ, μέσω στην επίσημη σελίδα της στο Facebook.

«Οι σκέψεις μας είναι με την οικογένειά του, τους φίλους του και τους συγγενείς του» έγραψαν οι διαχειριστές της σελίδας.

Ο Βαλέτ αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα αλλά είχε αρνηθεί να λάβει βοήθεια από την ομάδα υποστήριξης των θυμάτων. Τον παρακολουθούσε, ωστόσο, ένας ψυχολόγος.

«Πρέπει να θυμόμαστε πόσο σημαντικό είναι να έχουμε επίγνωση της ανάγκης να μας συνοδεύουν μέλη της οικογένειας, μιας οργάνωσης, ενός ψυχιάτρου ή ψυχολόγου. Το ψυχολογικό τραύμα που προκάλεσαν αυτές οι επιθέσεις είναι βαθύ, επίμονο, και πρέπει να αντιμετωπίζεται δεόντως» τονίζουν οι υπεύθυνοι της οργάνωσης στην ίδια ανάρτηση στο Facebook.


Πηγή : Cnn.gr


Έβγαλαν μέρος των Πυρήνων της Φωτιάς από κατάληψη στα Εξάρχεια


Ένας 43χρονος που κατά το παρελθόν είχε συλληφθεί από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και είχε κατηγορηθεί ως μέλος της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς ήταν ανάμεσα στους τέσσερις προσαχθέντες από τη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης που πραγματοποιήθηκε χθες στην κατάληψη GARE στην οδό Καλλιδρομίου στα Εξάρχεια.

Οι αστυνομικοί παρέμειναν για αρκετή ώρα μέσα στο κτίριο στην προσπάθειά τους να αναζητήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία.

Ειδικότερα, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών αναζήτησε ευρήματα στον χώρο και προσπάθησε να συλλέξει τυχόν αποτυπώματα και γενετικό υλικό.

Από νωρίς το πρωί αστυνομικοί των ΜΑΤ, άνδρες της κρατικής Ασφάλειας, αστυνομικοί της ομάδας ΟΠΚΕ, της άμεσης Δράσης και της Ομάδας ΔΙΑΣ κατέκλυσαν την περιοχή και εισήλθαν στο εσωτερικό του κτιρίου προκειμένου να το αδειάσουν, πιάνοντας στον… ύπνο τα άτομα που βρίσκονταν μέσα σε αυτό, τα οποία δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν.

Πιο συγκεκριμένα, ανάμεσά τους ήταν και ο 43χρονος ο οποίος είχε συλληφθεί σε μπυραρία στη Νέα Φιλαδέλφεια μετά τη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης και είχε κατηγορηθεί τότε ως μέλος της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς». Η σύλληψή του μαζί με άλλα τέσσερα άτομα είχε γίνει τον Μάιο του 2013 λίγους μήνες μετά τις συλλήψεις των «Πυρήνων». Οι συγκεκριμένοι συλληφθέντες τότε είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Οι χθεσινοί προσαχθέντες μεταφέρθηκαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, ενώ την ίδια στιγμή υπήρξε κάλεσμα για συγκέντρωση αλληλεγγύης στο σημείο από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Οι αρχές ερευνούν αν συνδέονται με κάποια υπόθεση του παρελθόντος και αν σχετίζονται και με άλλες καταλήψεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως για τη διπλή ένοπλη ληστεία που έλαβε χώρα το πρωί της 1ης Ιανουαρίου του 2013 δικάστηκαν συνολικά έξι νεαροί, στους οποίους είχε αποδοθεί η κατηγορία της συμμετοχής στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Κατηγορούμενοι ήταν οι Αργύρης Ντάλιος, Φοίβος Χαρίσης και Ανδρέας Μπουρζούκος, Νίκος Ρωμανός, Γιάννης Μιχαηλίδης και Δημήτρης Πολίτης.

Οι επιχειρήσεις στις καταλήψεις

Το 2017 είχαν γίνει ακόμη τρεις επιχειρήσεις σε υπό κατάληψη κτίρια των αντιεξουσιαστών σε Αθήνα και Αγρίνιο και η χθεσινή επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. είναι η τέταρτη σε ένα χρόνο.

Τον περασμένο Μάρτιο οι αρχές είχαν επέμβει μετά από εισαγγελική παρέμβαση στην κατάληψη της οδού Αλκιβιάδου. Επρόκειτο για ένα οίκημα στο οποίο λειτουργούσε παλιότερα το Δρακοπούλειο Αιμοδοτικό Κέντρο του Ερυθρού Σταυρού που είχε παραχωρηθεί στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για τη στέγαση ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών. Κατά τη διάρκεια εργασιών τον περασμένο Φεβρουάριο το κτίριο κατελήφθη από μετανάστες, κυρίως από τη Συρία, και οι εργασίες διακόπηκαν.

Αντίστοιχη επιχείρηση είχε πραγματοποιηθεί εκείνο το διάστημα στη Βίλλα Ζωγράφου, όπως επίσης και στο «Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Αγρινίου», μετά από προσφυγή που έκανε εκείνο το διάστημα ο ιδιοκτήτης του κτιρίου στη Δικαιοσύνη.

Ωστόσο, συνολικά σε όλη τη χώρα υπάρχουν 70 υπό κατάληψη κτίρια τα οποία παραμένουν στα χέρια των αντιεξουσιαστών.

Ανάμεσα στα οικήματα που έχουν καταληφθεί είναι το ξενοδοχείο City Plaza, στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Κατριβάνου, το ξενοδοχείο Ονειρο στην οδό Σπύρου Τρικούπη 57, και άλλα κτίρια στην οδό Βερανζέρου 16-28, Μάρνης 32, Σολωμού 78, Νικηφόρου 7, Σωκράτους 7, Πειραιώς 12, Μαιζώνος 28, Σατωβριάνδου, Μαυρομιχάλη 47, Νικηταρά 12, Χαλκοκονδύλη 58, Γ’ Σεπτεμβρίου 64, Αγίου Κωνσταντίνου 17, Νεοφύτου Μεταξά και Δεληγιάννη.


Παναγιώτης Σπυρόπουλος
Μίλτος Σακελλάρης
Ελεύθερος Τύπος


Νέα επίθεση Ρουβίκωνα με βαριοπούλες στην Περιφέρεια Αττικής



Αντιεξουσιαστές της ομάδας του «Ρουβίκωνα» έκαναν επίθεση σήμερα Δευτέρα νωρίς το πρωί, στο κτίριο της Περιφέρειας Αττικής στη λεωφόρο Συγγρού. 

Οι αντιεξουσιαστές προκάλεσαν φθορές με βαριοπούλες στην είσοδο του κτιρίου από την οδό Λεμπέση και πέταξαν μπογιές.

Όπως γίνεται πάντα μετά τις καταστροφές και τους βανδαλισμούς οι αντιεξουσιαστές αποχώρησαν χωρίς να τους ενοχλήσει κανένας προς άγνωστη κατεύθυνση γιατί δεν υπήρχε περιπολικό να τους μεταφέρει στα σπίτια τους.

Ο Ρουβίκωνας γνωστοποίησε την επίθεσή με σχετική ανάρτηση σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, ενώ αναφέρονται στις πρόσφατες πλημμύρες στη Δυτική Αττική και επιρρίπτουν ευθύνες στον κρατικό μηχανισμό.


Πονάει η γάμπα σας; Τι μπορεί να φταίει;



Αποτελεί ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα, ειδικά για τις γυναίκες, και σαφώς είναι μία άκρως ενοχλητική κατάσταση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο πόνος στη γάμπα πολλές φορές συνοδεύεται και από πρήξιμο. Στην περίπτωση μάλιστα που επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα χρήζει ιατρικής αντιμετώπισης.

Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι ένοχες αιτίες που προκαλούν το πρόβλημα αυτό!

Μήπως ξεφύγατε με το αλάτι;

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού στο φαγητό προκαλεί κατακράτηση υγρών από τον οργανισμό με αποτέλεσμα να παρατηρείται συχνά πρήξιμο στα χέρια, τα δάχτυλα, το πρόσωπο και το στομάχι. Εάν παρατηρείτε πρήξιμο στις γάμπες σας, η αιτία μπορεί να βρίσκεται στο αλμυρό γεύμα που καταναλώσατε, καθώς και σε κάποιους άλλους παράγοντες.

Τρώτε πολλές επεξεργασμένες τροφές

Πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν κρυφό αλάτι με συνέπεια να μην μπορείτε να ελέγχετε την ποσότητα αλατιού που χρησιμοποιείτε. Πάντα να συμβουλεύεστε τις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων και να αποφεύγετε όσα περιέχουν πάνω από 650 mg αλατιού.

Καθιστική εργασία ή πολύωρη ορθοστασία

Αν κάνετε καθιστική εργασία, είναι χρήσιμο κάθε τόσο να σηκώνεστε και να περπατάτε για λίγο προκειμένου να βελτιώνετε την κυκλοφορία του αίματος. Το ίδιο ισχύει και για τα πολύωρα ταξίδια με το αυτοκίνητο. Εάν η δουλειά σας απαιτεί πολύωρη ορθοστασία, είναι χρήσιμο να φοράτε κάλτσες συμπίεσης που βοηθούν την κυκλοφορία του αίματος.

Καρδιά

Ένα άλλο ιατρικό πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο ή πόνο στις γάμπες είναι οι καρδιακές παθήσεις. Η κακή λειτουργία της καρδιάς μπορεί να προκαλέσει συγκέντρωση υγρού στα πόδια. Στα άτομα με κυκλοφορικά προβλήματα οι φλέβες δεν είναι τόσο ελαστικές, με αποτέλεσμα να μην επιστρέφει όσο γρήγορα πρέπει το αίμα στην καρδιά.


Πηγή: healthreport.gr


Άνοιξε την Κυριακή η πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα – Πώς θα κάνετε αίτηση



Σε λειτουργία βρίσκεται η ιστοσελίδα του υπουργείου οικονομικών (www.koinonikomerisma.gr) στην οποία μπορούν να υποβάλλονται οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα.

Στην ιστοσελίδα παρατίθενται έξι βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι για να λάβουν το κοινωνικό μέρισμα:

– Βήμα 1. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).

– Βήμα 2. Μετά την συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας (το ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, φύλο κτλ), οικονομικά στοιχεία (φορολογητέο και αφορολόγητο ετήσιο εισόδημα), περιουσιακά στοιχεία (αξία ακίνητης περιουσίας, τόκους καταθέσεων) και μια λίστα με τα μέλη του νοικοκυριού σας.

– Βήμα 3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού λογαριασμού (IBAN) στον οποίο είστε δικαιούχος ή συν-δικαιούχος. Σας προτρέπουμε να εισάγετε ένα e-mail και τον αριθμό ενός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.

– Βήμα 4. Σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.

– Βήμα 5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.


– Βήμα 6. Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί [Έγκριση -Συναίνεση]. Εάν πληροίτε τα κριτήρια του κοινωνικού μερίσματος 2017, εμφανίζεται και το ποσό του κοινωνικού μερίσματος που αντιστοιχεί στο νοικοκυριό σας. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι αναλυτικά.



Πηγή : eleftherostypos.gr


«Πρόβα εκλογών»! Σε περιδίνηση κυβέρνηση και Καμμένος, λόγω Σ. Αραβίας



Σε «πρόβα εκλογών» μετατρέπεται ντε φάκτο η αυριανή συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα διασταυρώσουν με ιδιαίτερη ένταση τα ξίφη τους, ενώ στη συνεδρίαση αναμένεται ότι θα τοποθετηθούν και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ιδιαίτερος προβληματισμός για τη συνεχιζόμενη συζήτηση περί εμπλοκής του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου, καθώς: Πρώτον, επισκιάζεται το αφήγημα περί success story της κυβέρνησης Τσίπρα με μοχλό τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος. Δεύτερον, ακυρώνεται η προσπάθεια να βρεθεί η Ν.Δ. σε θέση άμυνας στα θέματα διαφάνειας, μέσω της αξιοποίησης των Paradise Papers, ενώ πλήττεται και το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς. Tρίτον, εκφράζονται φόβοι για περαιτέρω αποκαλύψεις, ενώ η παραμονή του κ. Καμμένου και των ΑΝΕΛ αποτελεί όρο για την επιβίωση της κυβέρνησης.

Ο εντεινόμενος προβληματισμός του κ. Τσίπρα αποτυπώνεται και στην επιλογή να μεταθέσει τη συζήτηση της επερώτησης της Ν.Δ. για τη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, ώστε να είναι παρών, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα είχε επιχειρήσει να παραμείνει έξω από το «κάδρο» της αντιπαράθεσης για την υπόθεση.

Πλέον, υπό την πίεση και του κυβερνητικού του εταίρου ή κατ’ άλλους επειδή πιστεύει ότι έχει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του κ. Μητσοτάκη στις αναμετρήσεις τους στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνει να στηρίξει πλήρως τον κ. Καμμένο, ανοίγοντας όλη τη «βεντάλια» της κριτικής που έχει ασκήσει κατά καιρούς στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ για θέματα διαφάνειας: Από την υπόθεση του Χρηματιστηρίου και της Siemens, μέχρι τα δάνεια προς τα κόμματα, τις υποθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, της Novartis και τα Paradise Papers. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να εμπλακεί σε μια αντιπαράθεση με τον κ. Τσίπρα για υποθέσεις του παρελθόντος, αλλά θα επιμείνει στα ερωτήματα που εγείρονται αναφορικά με την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας και τις σχέσεις του υπουργού Αμυνας με τον μεσάζοντα όπλων, επιχειρώντας να εμφανίσει τους κ. Τσίπρα και Καμμένο ως «συνυπεύθυνους». Θα καλέσει, δε, τον πρωθυπουργό εάν επιθυμεί να συζητήσουν για το παρελθόν να το πράξει σε άλλη συζήτηση στη Βουλή.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στην Πειραιώς τις τελευταίες ημέρες εξετάστηκε το ενδεχόμενο η αυριανή συζήτηση της επερώτησης της Ν.Δ. να αξιοποιηθεί για ευρύτερες πρωτοβουλίες: Να ζητήσει, δηλαδή, ο πρωθυπουργός να κινηθεί η διαδικασία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ή η Ν.Δ. να υποβάλει πρόταση μομφής είτε κατά του κ. Καμμένου είτε συνολικά κατά της κυβέρνησης.

Τυχόν πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης –με το επιχείρημα ότι η Ν.Δ. ζητεί επί της ουσίας την αποχώρηση του υπουργού Aμυνας, αλλά δεν έχει τις «αντοχές» να καταθέσει πρόταση μομφής– έχει το πλεονέκτημα ότι θα μεταφέρει τη συζήτηση σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αντιπαράθεσης με τη Ν.Δ., αλλά και θα συσπειρώσει τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ANEΛ όπου έχουν αρχίσει ήδη να ακούγονται κριτικές φωνές και ερωτήματα για τους έως τώρα χειρισμούς. Από την άλλη, όμως, έχει το μειονέκτημα ότι μπορεί να εκληφθεί ως αμυντική κίνηση του πρωθυπουργού έναντι των συνεχιζόμενων αποκαλύψεων.

Από την πλευρά της, στην παρούσα τουλάχιστον φάση, η Ν.Δ. δεν προσανατολίζεται στην κατάθεση πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Aμυνας ή συνολικά κατά της κυβέρνησης. Στην Πειραιώς εκτιμάται πως εάν καταθέσει πρόταση μομφής και αυτή απορριφθεί από το σύνολο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ANEΛ, επί της ουσίας η υπόθεση θα «κλείσει» πολιτικά. Αντιθέτως, τώρα θα παραμείνει ανοικτή, εξέλιξη κρίσιμη για την Πειραιώς καθώς εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα μπορεί να υπάρξουν και νέες αποκαλύψεις όχι μόνο για τη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά και για άλλη πώληση οπλικού συστήματος επί υπουργίας Καμμένου.

Ακραία πόλωση

Σε κάθε περίπτωση η αυριανή συζήτηση μετατοπίζει την αντιπαράθεση μεταξύ των κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη σε ένα επίπεδο ακραίας πόλωσης, που δεν συνάδει με τη ρητορική του πρωθυπουργού περί εξάντλησης της τετραετίας.

Εξάλλου, πολλοί εκτιμούν πως η υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα ευρύτερων εξελίξεων, καθώς δοκιμάζει τις αντοχές όχι μόνο ορισμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, –οι Ν. Φίλης και Γ. Κυρίτσης ζήτησαν να ακυρωθεί η συμφωνία– αλλά και των ίδιων των ANΕΛ.

Οπως λέγεται, δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να ενεργοποιηθεί προσωπικά. Ενώ τυχαία δεν είναι ούτε η οξύτατη αντίδραση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στο ενδεχόμενο να δημοσιοποιηθούν τα απόρρητα έγγραφα που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ. Ανδρέας Λοβέρδος, παρότι ο κ. Καμμένος σε μια άκρως αμφιλεγόμενη κίνηση είπε ότι θα τα αποχαρακτηρίσει ο ίδιος.


ΚΩΣΤΗΣ Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


«Πλοίο της χρονιάς» το θωρηκτό Αβέρωφ



Το Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ», το «θωρηκτό της νίκης», το μοναδικό «εν ζωή» πολεμικό πλοίο που συμμετείχε ενεργά στους δύο παγκόσμιους πολέμους χωρίς να γνωρίσει την ήττα, επιλέχθηκε από τη Lloyd's List για το βραβείο «Πλοίο του έτους 2017», με κριτήριο τα επιτεύγματά του και την προσφορά του στο Εθνος.

Στην ετήσια τελετή απονομής των ελληνικών ναυτιλιακών βραβείων 2017 της Lloyd's List παρέστη ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης.


Το κόλπο με τα όπλα



Τσουνάμι αποκαλύψεων καίει τον υπουργό Αμυνας - Ολο το ιστορικό του σκανδάλου - Ο μεσάζων που έδινε εντολές στους αξιωματικούς - Ο ρόλος της ΕΥΠ - Αιχμάλωτος ο Πρωθυπουργός, αναζητεί έξοδο διαφυγής.

Πότε με απειλές φυλάκισης για την αποκάλυψη απόρρητων εγγράφων και πότε με εκκλήσεις για επίδειξη νηφαλιότητας, ευθύνης και σοβαρότητας για ζητήματα εθνικού συμφέροντος προσπαθεί η κυβέρνηση να στήσει αναχώματα στο τσουνάμι των αποκαλύψεων σχετικά με την πώληση πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επιστράτευσε και το επιχείρημα του χρηματισμού. «Υποστηρίζει η αντιπολίτευση τη δυνατότητα δημόσιοι λειτουργοί να πωλούν δημόσια έγγραφα σε τρίτους;» έθεσε το ερώτημα σε επίσημη δήλωσή του, αποκαλύπτοντας την τελική γραμμή άμυνας της κυβέρνησης. Τη σπίλωση μέχρις εξοντώσεως των αξιωματικών που αποκάλυψαν τον σκοτεινό ρόλο του Βασίλη Παπαδόπουλου. Η αυριανή συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών, πέραν της προφανούς έντασης, αναμένεται να φέρει στην επιφάνεια μια λεπτομερέστερη εικόνα των γεγονότων και ίσως να δοθούν κάποιες απαντήσεις. Αν και οι αλλοπρόσαλλες κινήσεις Βούτση - Καμμένου, με τη σφράγιση και αποσφράγιση εγγράφων, προδίδουν διάθεση συσκότισης της απόπειρας πώλησης βλημάτων 105 mm και βομβών ΜΚ 82/83 - μια ακόμη πιο σκοτεινή πτυχή της αραβικής περιπέτειας της κυβέρνησης.

Αυτή τη φορά είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί μόνο επικοινωνιακά ή στρεψόδικα η υπόθεση από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο, γιατί υπάρχουν επιστολές, υπομνήματα και αναφορές, με υπογραφές, σφραγίδες και αριθμούς πρωτοκόλλου. Αυτά τα έγγραφα αποκαλύπτουν ένα πρώτου μεγέθους σκάνδαλο αλλά και μια αγωνιώδη προσπάθεια των αξιωματικών που χειρίστηκαν τις διαπραγματεύσεις με τον Παπαδόπουλο, αρχικά να προειδοποιήσουν ότι κάτι δεν πάει καλά, πότε με υπαινικτικές διατυπώσεις και πότε θέτοντας ευθέως τον προβληματισμό τους. Και κατόπιν, όταν αντιλήφθηκαν ότι δεν ίδρωνε το αφτί της ηγεσίας, να ορθώσουν τις άμυνές τους.


Το πρακτικό της 29ης Αυγούστου

Αυτά αποδεικνύονται από σειρά εγγράφων αλλά και από το πρακτικό της σύσκεψης, στις 29 Αυγούστου του 2017, πέντε αξιωματικών της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων / Διεύθυνση Αμυντικών Προγραμμάτων και Κύριων Συμβάσεων (ΓΔΑΕΕ/ΔΑΠΚΣ), με επικεφαλής τον ταξίαρχο Μισαήλ Παπαδάκη με την επίσημη αντιπροσωπεία του υπουργείου Αμυνας της Σαουδικής Αραβίας. Το πρακτικό κατέθεσε στη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος και σε αυτό καταγράφεται η πρόθεση του επικεφαλής της ξένης πλευράς στρατηγού Μοχάμεντ αλ Ενιάζι να αγοράσει 100.000 βλήματα και όχι 300.000, όπως προέβλεπε η διακρατική συμφωνία, η επισήμανσή του ότι αγνοεί τη διακρατική συμφωνία αλλά και την εκπροσώπηση του κράτους του από τον Παπαδόπουλο, η επιθυμία του να πραγματοποιηθεί η αγορά με συμφωνία ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις (G to G) χωρίς διαμεσολαβητή και το αίτημά του να του δοθούν στοιχεία πιστοποιημένης μεταφορικής εταιρείας.

Η επίσκεψη της επίσημης αντιπροσωπείας είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει πέντε ημέρες. Μετά την παραπάνω σύσκεψη, το άγριο επεισόδιο στο γραφείο του υπουργού Αμυνας και το «ξήλωμα» του ταξιάρχου από επικεφαλής της ΔΑΠΚΣ μόλις πέντε μήνες μετά την τοποθέτησή του και την απαγόρευση εισόδου των Σαουδαράβων στο Πεντάγωνο, η επίσκεψη κράτησε δύο ημέρες. Στάθηκε όμως αφορμή για να τιναχθεί η συμφωνία στον αέρα.


Η εγγύηση πληρωμής

Στις 30 Αυγούστου, αμέσως μόλις έφυγε κακήν κακώς η σαουδαραβική αντιπροσωπεία από την Αθήνα, ο γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Κ. Κυριακίδης (είναι αυτός που υπέγραψε άρον-άρον τη διακρατική συμφωνία με τον Παπαδόπουλο στο αεροδρόμιο της Μίκρας) έστειλε υπόμνηση στον Παπαδόπουλο με κοινοποίηση στην ελληνική πρεσβεία στο Ριάντ ζητώντας να κατατεθεί άμεσα η ανέκκλητη ενέγγυα πίστωση (έγγραφο που εκδίδεται από μια τράπεζα και αποτελεί ουσιαστικά αμετάκλητη εγγύηση πληρωμής) για τη διακρατική συμφωνία, διαφορετικά η συμφωνία θα καταγγελθεί μονομερώς από το υπουργείο Αμυνας. Τα χρήματα δεν κατατέθηκαν ποτέ, άρα τυπικά η συμφωνία είναι άκυρη από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Και όχι επειδή το ήθελε ο κ. Καμμένος.

Αλλωστε η σπουδή να σφραγιστούν τα απόρρητα έγγραφα που κατέθεσε ο κ. Λοβέρδος φανερώνει ότι η κυβέρνηση δεν επιδιώκει τη διαφάνεια αλλά να κρατήσει κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα. Ελάχιστη ουσία υπάρχει στις δύο αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ, η πρώτη στις 2 Φεβρουαρίου 2017, με την οποία δίδεται η δυνατότητα αξιοποίησης των 300.000 βλημάτων και η δεύτερη στις 17 Μαρτίου 2017, με την οποία εγκρίνεται η συνημμένη διακρατική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία. Τα ερωτήματα αφορούν το τι γνώριζαν οι υπογράφοντες για τη συγκεκριμένη συμφωνία. Ο Αλέξης Τσίπρας ήξερε ή εξαπατήθηκε; Για τον Πάνο Καμμένο λιγοστεύουν οι απορίες, ο Νίκος Κοτζιάς όμως μήπως είχε λάβει ενημέρωση από την ελληνική πρεσβεία στο Ριάντ, από τον Νοέμβριο του 2016, ότι ο Παπαδόπουλος δεν εκπροσωπεί το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και ότι αντιμετωπίζει και διάφορα άλλα ζητήματα; Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης τι ρόλο είχε στην ιστορία; (Για την ιστορία, τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ υπογράφουν ακόμη ο Π. Κουρουμπλής και ο Ν. Τόσκας.)


Η επίσκεψη Αποστολάκη στην Ιορδανία

Τίποτε δεν μπορεί να μπει στη θέση του αν δεν ειπωθεί η ιστορία από την αρχή, από τον Μάιο του 2016. Τότε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκης πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ιορδανία. Επιστρέφοντας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, συνέταξε ένα απόρρητο ενημερωτικό σημείωμα για τις επαφές που είχε και στο οποίο αναγράφεται το ενδιαφέρον των Ιορδανών για αγορά 300.000 βλημάτων 105 mm. Το σημείωμα περιλαμβάνει και την πρόταση να αποσυρθούν τα συγκεκριμένα πυρομαχικά από το επιχειρησιακό πρόγραμμα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και να ενταχθούν σε υποπρόγραμμα αξιοποίησης μη επιχειρησιακά αναγκαίου στρατιωτικού εξοπλισμού.
Για τον σκοπό αυτόν συστάθηκε η ειδική επιτροπή που προβλέπει ο νόμος και παράλληλα ο κ. Καμμένος εισηγείται την αλλαγή του άρθρου 107 Ν. 3971/2011 ώστε να διευκολυνθεί η εκποίηση του υλικού, η οποία δημοσιεύεται στο ΦΕΚ στις 27 Ιουλίου 2016. Σε εκείνο το χρονικό σημείο εμφανίζεται ξαφνικά ο Βασίλης Παπαδόπουλος στο Πεντάγωνο. Με επιστολή που στέλνει στις 20 Ιουλίου 2016 στις αρμόδιες διευθύνσεις εμφανίζεται ως εκπρόσωπος του Βασιλείου της Ιορδανίας και ζητεί να ενημερωθεί για τις διαδικασίες αποχαρακτηρισμού των 300.000 βλημάτων ώστε να προσκομίσει τα απαραίτητα έγγραφα. Στις 10 Αυγούστου, ένα περίεργο δελτίο Τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της ΓΔΑΕΕ. Ο αναπληρωτής, τότε, γενικός διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων Κ. Κυριακίδης ενημερώνει ότι την προηγούμενη ημέρα συναντήθηκε με τον Παπαδόπουλο «κατόπιν αιτήματος της Ολυμπιακής Βιομηχανίας» και τον «ενημέρωσε για τις προβλεπόμενες διαδικασίες εκποίησης Αμυντικού Υλικού και όπως αυτές διαμορφώθηκαν από την πρόσφατη νομοθεσία σύμφωνα με τον ν. 4407/16».


Ο μεσάζων έδινε εντολές να φτιαχτούν βόμβες!

Ο Παπαδόπουλος δεν εμφάνισε πληρεξούσιο από την Ιορδανία. Ωστόσο, στις 14 Αυγούστου, στέλνει επιστολή στο γραφείο του υπουργού Αμυνας με κοινοποίηση στον Κυριακίδη, στην οποία αναφέρεται στην «πρόσφατη συνάντησή» τους και σε «προηγούμενη ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ» για «τα διαθέσιμα προς πώληση αποθέματα». «Ο πελάτης μας, Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, έχει σοβαρότατο ενδιαφέρον για άμεση αγορά» των συγκεκριμένων βλημάτων και περισσότερων «άλλων διαμετρημάτων» γράφει. Και ζητεί να ορισθούν συγκεκριμένες ημερομηνίες προκειμένου να επισκεφθεί την Ελλάδα τετραμελής ομάδα ανώτατων αξιωματικών της Σαουδικής Αραβίας, με σκοπό «την καταγραφή και αξιολόγηση του αποθέματος προ της έκδοσης των απαραίτητων εγγράφων» για την άμεση αγορά και εξαγωγή του υλικού. Ετσι απλά άλλαξε «ο πελάτης» από Βασίλειο της Ιορδανίας σε Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. 

Οταν στις 7 Νοεμβρίου ο κ. Καμμένος πιέστηκε από την ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων των βουλευτών της ΝΔ Βασίλη Κικίλια και Αναστάσιου Δημοσχάκη, κατέθεσε στη Βουλή τη διακρατική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία και το πληρεξούσιο του Β. Παπαδόπουλου, με ημερομηνία Μαΐου 2016! Δηλαδή ο Παπαδόπουλος εμφανίζεται να έλαβε εντολή εκπροσώπησης του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας για την αγορά των 300.000 βλημάτων περίπου ταυτόχρονα με την εισήγηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, η οποία όμως αφορούσε την... Ιορδανία!

Το πληρεξούσιο έχει εμφανή ελαττώματα που θέτουν εν αμφιβόλω τη γνησιότητά του. Επιπλέον, ερμηνεύεται ότι δεν δίνει δικαίωμα υπογραφής συμφωνίας στον Παπαδόπουλο, αλλά μόνο οριστικοποίησης (to finilize), διαχείρισης και πώλησης αποθεμάτων αμυντικού υλικού της ελληνικής κυβέρνησης. Ελέγχθηκε από τους αρμοδίους η γνησιότητά του; ‘Η μήπως έκαναν τα στραβά μάτια προκειμένου να παρακαμφθεί ο νόμος που απαγορεύει τους μεσάζοντες στα εξοπλιστικά μετά το σκάνδαλο Τσοχατζόπουλου, προκειμένου ο Παπαδόπουλος να εμφανιστεί ως εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας; Η διακρατική συμφωνία υπογράφεται στις 13 Ιουνίου του 2017 και την επόμενη ημέρα οι αξιωματικοί που χειρίστηκαν την υπόθεση υποβάλλουν Φύλλο Ενημερώσεως Εισηγήσεως από το οποίο συνάγεται ότι η εντολή για την υπογραφή της σύμβασης προέρχεται από τον κ. Καμμένο.

Ο μεσάζων επιθεωρεί στρατόπεδα!

Η ιστορία στραβώνει για τα καλά όταν αναλαμβάνει τη Διεύθυνση Αμυντικών Προγραμμάτων και Κύριων Συμβάσεων ο ταξίαρχος Παπαδάκης. Από την πρώτη ώρα ανακαλύπτει περίεργα πράγματα. Οπως μια επιστολή του Παπαδόπουλου πριν από τρεις μήνες, στις 3 Ιανουαρίου 2017, με την οποία ζητούσε να επιθεωρήσει τα προς πώληση πυρομαχικά τριμελής σαουδαραβική αντιπροσωπεία. Λίγες ημέρες αργότερα εμφανίστηκε η ξένη αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τον Βασίλη Παπαδόπουλο, τον αδελφό του Δημήτρη, και έναν Αραβα τον οποίο ο Παπαδόπουλος δήλωσε ως ταξίαρχο, στρατιωτικό ακόλουθο στο Παρίσι και στη Γενεύη, ονόματι Χαλίντ Σαέντ αλ Καχτάνι. Μόνο που ο πραγματικός στρατιωτικός ακόλουθος της Σαουδικής Αραβίας στο Παρίσι ήταν και παραμένει μέχρι σήμερα ο πρίγκιπας Τούρκι μπιν Χαλίντ μπιν Αμπντουλάχ αλ Σαούντ. Ο Παπαδόπουλος επιθεωρεί ελληνικά στρατόπεδα και στη συνέχεια ζητεί να επιθεωρήσει και άλλα στρατόπεδα για λογαριασμό του Κατάρ. Ποιος έδωσε την άδεια επιθεώρησης των στρατοπέδων; 

Στη σύσκεψη της 29ης Αυγούστου 2017 στο Πεντάγωνο ο ταξίαρχος Παπαδάκης ενημέρωσε την επίσημη σαουδαραβική αντιπροσωπεία ότι δεν απαιτείται επιθεώρηση των βλημάτων «καθόσον δική τους ομάδα τα επιθεώρησε στην αρχή του έτους. Η ξένη αντιπροσωπεία δήλωσε άγνοια της σχετικής ομάδας επιθεώρησης. Επίσης ρώτησε, αφού είναι υπογεγραμμένη η Σύμβαση πάνω από δύο μήνες, γιατί δεν έχουν παραληφθεί ακόμη τα πυρομαχικά από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας», όπως αναφέρεται στα πρακτικά. Η απάντηση ήταν επειδή δεν έχει κατατεθεί η ανέκκλητη ενέγγυα πίστωση, όπως προβλέπει η διακρατική συμφωνία. Η επίσημη αντιπροσωπεία ήρθε στην Ελλάδα έπειτα από τις ενέργειες του Παπαδάκη και του πρόξενου Κλουβάτου, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι το υπουργείο Αμυνας της Σαουδικής Αραβίας δεν γνώριζε τίποτα από αυτά που γίνονταν στην Αθήνα. 

Ο εγχώριος μεταφορέας

Οταν αποκαλύφθηκε η πραγματικότητα, ο κ. Καμμένος κάλεσε στις 30 Αυγούστου το πρωί τον ταξίαρχο Παπαδάκη στο γραφείο του, παρουσία του Α/ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκη, του Α/ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή και άλλων ανώτερων αξιωματικών. Δεν του ζήτησε ενημέρωση για τη συζήτηση με τους εκπροσώπους του υπουργείου Αμυνας της Σαουδικής Αραβίας, γι’ αυτό είχε τηλεφωνήσει ο Παπαδόπουλος την προηγούμενη ημέρα. Μόνο ένα πράγμα τον έκαιγε. Ποιος έδωσε το τηλέφωνο της πιστοποιημένης μεταφορικής εταιρείας στους Σαουδάραβες για τη μεταφορά των βλημάτων. Στη διακρατική συμφωνία προβλέπεται πωλητής (υπουργείο Αμυνας), αγοραστής (ΒΣΑ) και υπεργολάβος «οποιοσδήποτε τρίτος φορέας (εγχώρια εταιρεία) με τον οποίο θα συνάψει σύμβαση ο αγοραστής για εκτέλεση του έργου μεταφοράς των πυρομαχικών. Ο τρόπος επιλογής του εγχώριου μεταφορέα αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του αγοραστή». Του αγοραστή, δηλαδή του Παπαδόπουλου, ως εκπροσώπου της Σαουδικής Αραβίας, ιδιότητα με την οποία υπέγραψε και τη διακρατική συμφωνία. 

Οπότε τίθεται εύλογα το ερώτημα. Αφού οι Σαουδάραβες ήθελαν 100.000 βλήματα, πού θα παρέδιδε τα υπόλοιπα 200.000 ο Παπαδόπουλος και μέσω ποιας μεταφορικής εταιρείας, αν όχι μιας πιστοποιημένης; Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, ο Πρωθυπουργός «θα κληθεί να απαντήσει στη Βουλή και στα ακόλουθα ερωτήματα: Γιατί σε διακρατική συμφωνία κυβέρνησης προς κυβέρνηση υπάρχει μεσάζων; Ποιος είναι ο κ. Παπαδόπουλος; Και ποια είναι η σχέση του με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο; Σε ποιες αγοραπωλησίες όπλων έχει εμπλακεί ο κ. Παπαδόπουλος;». 

Το μυστήριο με τις βόμβες

Σύμφωνα με την αναφορά Παπαδάκη, την 1η Μαρτίου 2017 ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις της υπηρεσίας του με τον Παπαδόπουλο. Το σχέδιο διακρατικής συμφωνίας δεν υπεγράφη άμεσα γιατί ο Βασίλειος Παπαδόπουλος έθεσε ως προϋπόθεση την υπογραφή ανάλογης διακρατικής συμφωνίας για την προμήθεια αεροπορικών βομβών ΜΚ 82/83. 

Δεν ήταν η πρώτη φορά που έθετε το ζήτημα των βομβών ο Παπαδόπουλος. Στις 16 Φεβρουαρίου 2017 ο κ. Κυριακίδης έστειλε υπηρεσιακό σημείωμα στον κ. Καμμένο προκειμένου να τον ενημερώσει ότι η ΓΔΑΕΕ έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με «τον κ. Παπαδόπουλο – Ολυμπιακή Βιομηχανία» για τη διακρατική συμφωνία και ότι απομένει να οριστεί η τιμή αγοράς ανά τεμάχιο. Προσθέτει όμως και τα ακόλουθα:

«Η πρόθεση της εταιρείας για πώληση στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας αεροπορικών βομβών ΜΚ 82 και ΜΚ 83 μέσω διακρατικής συμφωνίας με τη χώρα μας είναι ανεξάρτητο θέμα με το υποπρόγραμμα για την εκποίηση των 300.000 βλημάτων ΠΒ 105 χιλιοστών. Επιπρόσθετα σας γνωρίζονται τα παρακάτω:

1Το ΓΕΑ στους πίνακες εύχρηστου και μη επιχειρησιακά αναγκαίου στρατιωτικού εξοπλισμού έχει παρουσιάσει απόθεμα 700 σε αριθμό αεροπορικές βόμβες ΜΚ 82, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει αποστείλει στο ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ κατάλληλο υποπρόγραμμα για την εκποίησή τους. Επιπλέον, δεν είναι βέβαιο ότι προτίθεται να εκποιήσει τα εν λόγω πυρομαχικά μέσω διακρατικής συμφωνίας ή διαγωνισμού.

2Οι αεροπορικές βόμβες ΜΚ 83 δεν παρουσιάζονται στους πίνακες εύχρηστου και μη επιχειρησιακά αναγκαίου στρατιωτικού εξοπλισμού του ΓΕΑ.

3Ο κ. Παπαδόπουλος - Ολυμπιακή Βιομηχανία ΑΕ έχει εκδώσει με δική του πρωτοβουλία End User’s Certificate για τις αεροπορικές βόμβες ΜΚ 82-83 χωρίς η υπηρεσία επ’ αυτού να έχει αναλάβει καμία δέσμευση.

4Σύμφωνα με τη σχετική επιστολή του ο κ. Παπαδόπουλος - Ολυμπιακή Βιομηχανία ΑΕ θεωρεί ως αναπόσπαστο κομμάτι της συνεργασίας του την αγορά των αεροπορικών βομβών ΜΚ 82-83 από τις ΕΔ, χωρίς να είναι απόλυτα σαφές εάν αυτό είναι απαιτητό για την ολοκλήρωση της πώλησης των βλημάτων 105 mm». 


Στις 24 Μαρτίου 2017 ο Παπαδόπουλος στέλνει φαξ στο υπουργείο Αμυνας, υπόψη του αναπληρωτού γεν. διευθυντή Κ. Κυριακίδη. «Θα θέλαμε να μας γνωστοποιήσετε την πρόοδο των υπηρεσιών σας σχετικά με την αγοραπωλησία των ΜΚ 82/83 για την οποία η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας έχει ήδη εκδώσει πιστοποιητικό τελικού χρήστη για ΜΚ 82 από 8/6/2016 και από 27/11/2016 για πυρομαχικά των 105 mm και ΜΚ 83. Ζητούμε να μας γνωστοποιήσετε το συντομότερο δυνατόν για ποιον λόγο δεν συγκροτήθηκε επιτροπή για τις ΜΚ82 τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και επίσης για ποιον λόγο συγκροτήθηκε επιτροπή μόνο για τα πυρομαχικά των 105 mm και όχι επίσης για τις ΜΚ83 που εντάσσονται στο ίδιο πιστοποιητικό τελικού χρήστη. Οι μεγαλύτερες ποσότητες οι οποίες αναφέρονται στα πιστοποιητικά για τις ΜΚ82/83 εκδόθηκαν με την πιθανότητα, ασχέτως των προς εκποίηση ποσοτήτων από ΓΕΑ, οι υπόλοιπες ποσότητες να παραχθούν από τα ΕΑΣ στο εργοστάσιο Λαυρίου (αναφέρομαι σε συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τον πρώην γενικό διευθυντή των ΕΑΣ Ναύαρχο Χρηστίδη, και οι οποίες διεκόπησαν λόγω αποχώρησής του)» αναφέρει. Ο ναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης παραιτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2017 από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων διατυπώνοντας αιχμές για τις πολιτικές του υπουργείου Αμυνας. 

Εντύπωση προκαλεί η σημείωση της υπηρεσίας στο πλάι του εγγράφου. «Να κληθεί άμεσα για έλεγχο κειμένων. Να απαντήσουμε “τα λοιπά εκφεύγουν της αρμοδιότητάς μας”». Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το ύφος της επιστολής, σαν να απευθύνεται ο Παπαδόπουλος σε υφισταμένους του! Ανάλογη συμπεριφορά περιγράφει και ο Παπαδάκης στην αναφορά του. «Την 29η 20.27 Αυγ. 17, και ενώ βρισκόμουν στο σπίτι μου, μου τηλεφώνησε εκ νέου ο Βασίλειος Παπαδόπουλος» για να ρωτήσει για τον αξιωματικό που έδωσε το τηλέφωνο της μεταφορικής στους Αραβες. «Μου είπε ότι λυπάται αλλά από δω και στο εξής δεν ξέρει τι θα γίνει. Του ανέφερα ότι μόνο ως απειλή μπορώ να το εκλάβω, πράγμα ανεπίτρεπτο και του έκλεισα το τηλέφωνο». Ολη η παραπάνω αλληλογραφία (όπως και η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας) πραγματοποιείται ενώ ο Βασίλης Παπαδόπουλος, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, έχει αποχωρήσει από την εταιρεία Ολυμπιακή Βιομηχανία ΑΕ από τις 30 Νοεμβρίου 2016 και δεν μπορεί να την εκπροσωπεί νόμιμα. Βρίσκεται όμως στο ΔΣ ο αδελφός του Δημήτρης. 

Ερώτημα: Η συμφωνία για τις βόμβες έχει προχωρήσει και σε ποιον βαθμό; Γιατί αν αληθεύουν όσα μεταδίδονται από αρμόδιες πηγές, μετά την παραπάνω αλληλογραφία Παπαδόπουλου - Κυριακίδη, οι διαδικασίες εξελίχθηκαν με αξιοσημείωτα ταχείς ρυθμούς. 


Η πιστοποίηση

Οι βόμβες ΜΚ 82/83 είναι περιζήτητες διότι θεωρούνται οι πιο φθηνές έξυπνες βόμβες, αλλά όπως για όλα τα όπλα και πυρομαχικά αμερικανικής κατασκευής, χρειάζεται άδεια από τις Αρχές των ΗΠΑ προκειμένου να εξαχθούν σε τρίτες χώρες, πράγμα που επισημάνθηκε στη συνάντηση της επίσημης αντιπροσωπείας των Σαουδαράβων στο Πεντάγωνο. 

Οι διαπραγματεύσεις της ΓΑΔΕΕ με τον Παπαδόπουλο βασίστηκαν στο πιστοποιητικό τελικού χρήστη το οποίο παρέδωσε στις υπηρεσίες του υπουργείου Αμυνας ο επιχειρηματίας και το κατέθεσε ο κ. Καμμένος στη Βουλή. Με αυτή την πιστοποίηση συζητούσε για αγορά 4.000 βομβών, 700 από το ΓΕΣ και οι υπόλοιπες θα κατασκευάζονταν από τα ΕΑΣ, που έχουν σχετική άδεια από τις ΗΠΑ, στο Λαύριο. Το ίδιο το έγγραφο όμως προκαλεί τεράστια ερωτήματα. Δεν έχει ημερομηνία, ούτε το διεθνώς αναγνωρισμένο περιεχόμενο, αλλά ένα κείμενο σε κάκιστα αγγλικά, χωρίς τις αναγκαίες υπογραφές και σφραγίδες. 



Κρουστάλλη Δήμητρα 
ΤΟ ΒΗΜΑ


Αγωγή για το τροχαίο με την Πόρσε 1,5 εκατ. ευρώ ζητά η οικογένεια Πατµάνογλου από τον «Μr Jumbo»



Στις αρχές Νοεµβρίου ο Υπάτιος Πατµάνογλου που στο τροχαίο έχασε τη σύζυγό του και το παιδί τους κατάθεσε στο Μονοµελές Πρωτοδικείο Αθηνών αγωγή µε την οποία στρέφεται εναντίον του ιδιοκτήτη του οχήµατος, των κληρονόµων του θανόντος οδηγού και της ασφαλιστικής εταιρείας.   Η χρηµατική αποζηµίωση αφορά σε ψυχική οδύνη των συγγενών της Αποστολίας και του µικρού Παύλου, στις ζηµιές που προκλήθηκαν στο αυτοκίνητο αλλά και στα προσωπικά αντικείµενα που υπήρχαν µέσα. 

Οι χρηµατικές αξιώσεις είναι οι συνηθισµένες που εγείρονται σε αυτές τις περιπτώσεις και αγγίζουν το 1,5 εκατ. ευρώ», η αγωγή εκδικάζεται στις 20 Φεβρουαρίου.





Νέα Υόρκη: Δύο τραυματίες σε εμπορικό κέντρο



Δύο άνθρωποι φέρεται να έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με την Αστυνομία, στο εμπορικό κέντρο Galleria at Crystal Run, στο Μίντλταουν της Νέας Υόρκης.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει σαφές αν οι τραυματισμοί προέρχονται από τους πυροβολισμούς, στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν προχωρήσει στην εκκένωση του χώρου.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος βρισκόταν στο χώρο, ξαφνικά ακούστηκε συναγερμός και οι υπάλληλοι των καταστημάτων έλεγαν σε όλους να τρέξους προς τις εξόδους.




Το Λιμενικό κατέσχεσε 1,6 τόνους κάνναβης μετά από καταδίωξη 48 ωρών



Σαράντα οκτώ ώρες διήρκεσε μεγάλη καταδίωξη του λιμενικού με ταχύπλοο εμπόρων ναρκωτικών, που ξεκίνησε από τα αλβανικά παράλια και ολοκληρώθηκε στην Κέα.

Η ταχύτητα που ανέπτυξε το σκάφος έφθασε τα 50 μίλια με αποτέλεσμα η καταδίωξή του από το λιμενικό να γίνεται από αέρος και δια θαλάσσης βάση στρατηγικού σχεδίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σκάφος μετέφερε 1,6 τόνους κάνναβης.


Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Λέσβο: Άγριες συμπλοκές Αφγανών με έναν νεκρό



Τριάντα άτομα συνεπλάκησαν σε κεντρικό σημείο χωριού κοντά στον καταυλισμό της Μόριας - Με πολλές μαχαιριές στο στήθος βρέθηκε το θύμα, το οποίο είχε αποφυλακιστεί πρόσφατα - Διαφεύγει ο δράστης του εγκλήματος

Πρωτόγνωρες για τους κατοίκους των χωριών της Λέσβου είναι ο καταστάσεις που εκτυλίσσονται καθημερινά γύρω τους, με αποκορύφωμα το περιστατικό που συνέβη το απόγευμα της Κυριακής. Τα σοκάκια του χωριού Πάμφυλα γέμισαν αίματα από τις άγριες συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδες Αφγανών μεταναστών που όπως αποδείχτηκε διαμένουν σε σπίτια που έχουν νοικιάσει στο χωριό.

Από τις συγκρούσεις έπεσε νεκρός ο επονομαζόμενος «Χαμπίμπι», βαρύτατα χτυπημένος στο στήθος με μαχαίρι. Επρόκειτο για ένα γνώριμο στην Αστυνομία, Αφγανό μετανάστη, που είχε πρόσφατα αποφυλακισθεί αφού εξέτισε ποινή φυλάκισης καταδικασμένος για παράνομη μεταφορά μεταναστών και προσφύγων έναντι αμοιβής το καλοκαίρι του 2015, από τη βόρεια Λέσβο στη Μυτιλήνη σε συνεργασία με Έλληνα, ο οποίος επίσης καταδικάστηκε. 

Ο «Χαμπίμπι» δεν εργαζόταν, φαίνεται όμως πως «νοίκιαζε» σε αγροτικές εργασίες ομοεθνείς συμπατριώτες του που είχαν εγκατασταθεί σε παλιά σπίτια στο χωριό, ακόμα και σε κελιά στην εκκλησία του χωριού. Οι κάτοικοι λένε επίσης ότι στα σπίτια αυτά διέμεναν και Αφγανοί μετανάστες που είχαν πρόσφατα έρθει στο νησί και έβρισκαν στέγη αντί του γνωστού καταυλισμού της Μόριας που απέχει περί τα τέσσερα χιλιόμετρα από τα Πάμφυλα.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν περίπου στις 6:30 το απόγευμα. Αυτόπτης μάρτυρας μιλάει για περίπου 30 άτομα που χτυπήθηκαν άγρια μεταξύ τους. Κάποιοι από αυτούς ήταν με το μέρος του θύματος και κάποιοι αντίθετοι σε αυτόν. Ο χώρος πάνω στον κεντρικό δρόμο του χωριού γέμισε κυριολεκτικά αίματα. Το θύμα έφυγε τρέχοντας από το σημείο των συγκρούσεων και οι μαρτυρίες Ελλήνων περιοίκων συμφωνούν ότι ένας Αφγανός με το μαχαίρι στο χέρι άρχισε να τον κυνηγά. Όπως όλα δείχνουν, περίπου 300 μέτρα πιο πάνω σε ένα από τα σοκάκια του χωριού τον πρόλαβε και του κατάφερε πολλές μαχαιριές στο στήθος.

Κατά τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν, όλοι με μαχαιριές, άλλοι τρεις Αφγανοί οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης όπου και μέχρι τώρα νοσηλεύονται. Θεωρείται όμως ότι υπάρχουν και άλλοι ελαφρότερα τραυματίες που διέφυγαν στα γύρω κτήματα. Στα ελαιοκτήματα θεωρείται ότι διέφυγαν και πολλοί από τους όσους έχουν διαφύγει από τη Μόρια.

Προσήχθησαν 11 Αφγανοί όλοι μέσα από σπίτια στο χωριό, ενώ στις 9:30 το βράδυ στην αυλή ενός από τα σπίτια που διέμεναν μετανάστες βρέθηκε πεταμένο ένα ματωμένο μαχαίρι το οποίο θεωρείται ότι είναι το όργανο του εγκλήματος. Επίσης βρέθηκαν πεταμένα και ματωμένα ρούχα πράγμα που σημαίνει ότι πιθανά ο δράστης του φόνου να άλλαξε ρούχα για να περνά απαρατήρητος στους δρόμους της πόλης, όπου φαίνεται πως κατέφυγε.



Πηγή : protothema.gr