Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Εισβολή του Ρουβίκωνα στο Πεντάγωνο χωρίς να γίνει ούτε μία σύλληψη



Ανικανότητα και ανοχή από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με τους αντιεξουσιαστές να αλωνίζουν και να ξεφτιλίζουν το κράτος.

Σε ανακοίνωση του το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας επιβεβαιώνει την εισβολή σε ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα στρατόπεδα της Ελλάδας, από την πύλη επί της λεωφόρου Μεσογείων - "Παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων" ζητεί ο Πάνος Καμμένος

Περίπου είκοσι άτομα της ομάδας «Ρουβίκωνας» χωρίς καμία αντίσταση έφτασαν, το μεσημέρι, έως τα σκαλιά του υπουργείο Εθνικής Άμυνας και πέταξαν φέιγ-βολάν. 

Κανένας δεν τόλμησε να τους συλλάβει και να τους κρατήσει και αυτό είναι ακόμα μία ντροπή για το ελληνικό κράτος.

Η επιβεβαίωση :





Αντιδικτατορικοί αγώνες Ελλήνων στην Γερμάνια που συνέβαλαν στην εδραίωση της Ελληνικής Δημοκρατίας.


Η συμβολή του Γιώργου Βουκελάτου στο αντιδικτατορικό αγώνα.

Η 21η Απριλίου τον βρήκε στη Γερμανία ως εκπρόσωπο της Ένωσης Κέντρου και Γενικό Γραμματέα της ισχυρής τότε Οργάνωσης Δ. Γερμανίας και Δ. Βερολίνου.

Έχει σπουδάσει νομικά και πολιτικές επιστήμες με γερμανική υποτροφία.

Εργαζόταν ως σύμβουλος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων. Διευθυντής Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και δημοσιογράφος. Από την πρώτη στιγμή του στρατιωτικού πραξικοπήματος ηγήθηκε του αντιδικτατορικού αγώνα στον γερμανόφωνο χώρο. 

Στις 7 Σεπτεμβρίου 1967 η χούντα του αφαίρεσε την ιθαγένεια.

Το 1968 στήριξε αρχικά την πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου για την ίδρυση του ΠΑΚ, σύντομα όμως ήλθε σε σύγκρουση με κατεύθυνση τους ιδεολογικούς και πολιτικούς στόχους και τις πρακτικές του Α. Παπανδρέου και παραιτήθηκε από τη θέση του Γεν. Γραμματέα της Ε.Κ. και μαζί με την πλειοψηφία των κεντρώων ηγετικών στελεχών συγκρότησε την "Ομάδα Δημοκρατίας".

Από το 1967 ως το 1974 εξέδιδε την πολιτική επιθεώρηση "Δημοκρατία", ήταν συντάκτης του ιστορικού εβδομαδιαίου "Δελτίου Τύπου" του Συνδικάτου της IG Metall και άλλων συνδικαλιστικών εντύπων.

Το 1968 ίδρυσε με τον Γ. Ανωμερίτη την αντιστασιακή οργάνωση "Ελληνικό Δημοκρατικό Κίνημα". Τον Οκτώβριο του 1969, το Στρατοδικείο Αθηνών τον επικήρυξε ως αρχηγό της Οργάνωσης.

Από το 1970 συνεργάστηκε με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και αγωνίστηκε για την ένωση του πολιτικού κόσμου με στόχο Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Στις 24 Ιουλίου 1974 επέστρεψε στην Ελλάδα έπειτα από πρόσκληση του Κ. Καραμανλή.

Είναι ιδρυτικό μέλος της "Νέας Δημοκρατίας".

Λευτέρης Παπαδόπουλος, στην εφημερίδα "Τα Νέα" 

Το σπίτι του Γιώργου Βουκελάτου. Ήταν ο αρχηγός. Κεντρώος. Σ' αυτόν τηλεφωνούσαν οι πάντες, στην τραπεζαρία του γίνονταν οι συνεδριάσεις για το πώς θα οργανωθεί, στην περιφέρεια στην αρχή και σε όλη τη Γερμανία κατόπιν, η αντιδικτατορική πάλη. Εκείνος έδινε τις κατευθύνσεις για τα συλλαλητήρια. Με δική του εντολή πήγαμε, ο Άγγελος -μ' ένα Φίατ 124, σαράβαλο, που οδηγούσε συνεχώς με ελάχιστες ώρες ύπνου- ο βουλευτής Παπαδόπουλος κι εγώ, στην Κοπεγχάγη και τη Στοκχόλμη, για ν' ανάψουν οι πρώτες σπίθες των αντιχουντικών αντιδράσεων από τους Έλληνες μετανάστες, Απρίλη-Μάη.

Λευτέρης Παπαδόπουλος,στο thegreekcloud.com αναφέρεται στην περιπέτεια του και κάνει αναφορά για την αντιδικτατορική δράση του Γεώργιου Βουκελάτου

Άρχισα να αισθάνομαι περίπου σαν… ήρωας! Παράγγειλα καφέδες και πιάσαμε συζήτηση. Έτσι έμαθα ότι υπήρχε οργάνωση της Ένωσης Κέντρου στη Γερμανία με έδρα το Μπαντ Γκόντεσμπεργκ, στη Βόννη, και πως στην οργάνωση έκανε κουμάντο ο Γιώργος Βουκελάτος, έχοντας δίπλα του τον Αλέκο Μπέτση, τον Ηλία Χατζηανδρέου, τον Αντρέα Χριστινίδη και τον Άγγελο Μαρόπουλο.

Ακούγοντας το τελευταίο όνομα, ένοιωσα σα να μου χάριζαν ένα βασίλειο! «Ο Άγγελος είναι φίλος μου! Μεγαλώσαμε μαζί. Στην ίδια γειτονιά. Συμμαθητές από την πρώτη τάξη του δημοτικού. Υπάρχει αριθμός τηλεφώνου του, για να επικοινωνήσουμε;» Σε τρία λεπτά, μιλούσα με τον Μαρόπουλο. Και το ίδιο βράδυ κοιμόμουνα στο σπίτι του. Ένα υπόγειο στη θρυλική Κβέλλεν στράσσε –πενήντα μέτρα από το «στρατηγείο» του Βουκελάτου.

Ο Άγγελος μ’ έφερε σε επαφή με την οργάνωση. Με πήρε μαζί του και στην Κολωνία, στην Ντώυτσε Βέλλε, όπου εργαζόταν. Εκεί γνώρισα τον Κώστα Νικολάου, που έδειξε πρόθυμος να με βοηθήσει για να πιάσω δουλειά στον ραδιοσταθμό. Γνώρισα και τον Μάριο Νικολινάκο, αλλά είπαμε μόνο ένα «χαίρω πολύ».

Ο Βουκελάτος ήθελε να βγάλει μια εφημερίδα, τη Δημοκρατία, κι εγώ ήμουν επαγγελματίας δημοσιογράφος, στο επιτελείο της μεγαλύτερης ελληνικής εφημερίδας. (Τα Νέα πουλούσαν τότε 250.000 φύλλα Αθήνα-Πειραιά! Κι εγώ, εκτός από τη στήλη που έγραφα, ήμουν και ένας από τους υπεύθυνους ύλης.) Το πράγμα κόλλαγε περίφημα και ο Γιώργος ήταν ενθουσιασμένος.

Στις 25 Απριλίου, ο Βουκελάτος κάλεσε τον Μαρόπουλο και του ζήτησε να πάει στη Δανία και στη Σουηδία και να μιλήσει στα κόμματα, σε λαϊκές συγκεντρώσεις και στην τηλεόραση, για το πραξικόπημα. «Πάρε μαζί σου και τον Λευτέρη. Και τον Τάσο, βέβαια». Ο Τάσος Παπαδόπουλος ήταν βουλευτής Δράμας της Ένωσης Κέντρου. Ένας χοντρός, δυνατός άντρας. Είχε πάει για δουλειές στη Γερμανία, τον βρήκε εκεί το πραξικόπημα και έσπευσε να δικτυωθεί με την οργάνωση για να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Στις 26 Απριλίου, ο Άγγελος, ο Τάσος κι εγώ, μπήκαμε σ’ ένα Φίατ 124 και ξεκινήσαμε για την Κοπεγχάγη. Ήταν ένα ατέλειωτο, μαρτυρικό ταξίδι. Ο Μαρόπουλος οδηγούσε συνεχώς και κοιμόταν, μια-δυο ώρες, στο βολάν. Στο αυτοκίνητο κοιμόμουν κι εγώ. Κι ο βουλευτής. Που ροχάλιζε εφιαλτικά.....................................

Ο Γιώργος Βουκελάτος είχε αναφερθεί βιογραφικά σε συνεντεύξεις του για την δράση του ίδιου και συνεργατών του στην Γερμανία.

"Εγώ προέρχομαι από την Ένωση Κέντρου. Όταν ήρθα να υπηρετήσω το στρατιωτικό μου στην Ελλάδα το 1964, έχοντας ήδη δραστηριοποιηθεί στον χώρο της Γερμανίας είχα δημιουργήσει μια σοσιαλιστικοδημοκρατική κίνηση η οποία επρόσκειτο στην Ενωση Κέντρου και μου ζήτησε ο Γεώργιος Παπανδρέου να τον δω. 

Ο Γεώργιος Παπανδρέου τότε ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πήγα στο Καστρί και τον είδα και μου εζήτησε να αναλάβω την συγκρότηση μια οργάνωσης στον δυτικοευρωπαϊκό χώρο διότι ήθελε να μπολιαστεί η ένωση κέντρου με ανθρώπους από το εξωτερικό φοιτητές, συνδικαλιστές κτλ. 

Ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου είχε σπουδάσει στο Βερολίνο είχε τις αναμνήσεις του και πίστευε ότι από εκεί θα μπορούσαν να έρθουν άνθρωποι για να βοηθήσουν την Ελλάδα. Έτσι δημιούργησα μια οργάνωση στην Γερμανία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η οποία είχε 42 τοπικές οργανώσεις με 3.000 περίπου μέλη τα οποία είχαν ταυτότητα πλήρωναν συνδρομή και η ηγεσία εκλεγόταν δημοκρατικά με εκλογές. Στην αρχή φυσικά η ηγεσία ήταν διορισμένη διότι ο Γεώργιος Παπανδρέου με διόρισε με απόφαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας ώστε να ηγηθώ αυτής της προσπάθειας σαν εκπρόσωπος της Ενωσης Κέντρου στην Γερμανία. 

Στη συνέχεια εκεί έκανα εγώ συνέδριο και εξελέγην ομόφωνα Γενικός Γραμματέας διότι δεν είχαμε Πρόεδρο αλλά γενικό γραμματέα και έτσι η  21 Απριλίου (Χούντα) βρήκε μια οργάνωση συγκροτημένη στην Γερμανία. Έτσι γνώρισα και τον Ανδρέα Παπανδρέου. Την ίδια περίοδο το 1964 ήθελε τότε να με διορίσει σύμβουλο και να μου αναθέσει τα προβλήματα των ελλήνων στην Γερμανία και την παλιννόστηση τους. Εγώ αρνήθηκα γιατί όπως του είπα εγώ υπηρετώ το στρατιωτικό μου και δεν ήρθα εδώ για διορισμό αρνούμενος την πρόταση του. 

Όταν βγήκε ο Ανδρέας στο εξωτερικό πήγα στο Παρίσι και τον υποδέχτηκα. Κάναμε μία συζήτηση και έτσι αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε. Του είχα συστήσει όταν πάει στις ΗΠΑ να μην αρχίσει να καταφέρεται κατά των αμερικανών και του ΝΑΤΟ διότι πίστευα πως η χούντα μπορούσε να φύγει με προσπάθειες σε πολιτικό επίπεδο. 

Ο Ανδρέας ενώ πείστηκε τελικά έκανε το ακριβώς αντίθετο. 

Κι αργότερα μίλησε για ένοπλο αγώνα. Για τον Τίτο που μας είχε στείλει στο βασιλιά στη Ρώμη, τον Καντάφι κτλ. Τότε έγραψα ένα αρκετά κριτικό άρθρο, ήταν το 1968 και ο Ανδρέας ζήτησε τη διαγραφή μου από το κόμμα. Εγώ παραιτήθηκα και οδήγησα τα πράγματα σε συνέδριο που έγινε στη Γερμανία στο Ανόβερο όπου μη εμφανιζόμενος ο ίδιος ο Ανδρέας αλλά στέλνοντας για να επηρεάσει τους συνέδρους την γραμματέα του Αγγέλα Κοκόλα ώστε να μην εκλεγώ και το αποτέλεσμα ήταν να κερδίσει μόνο 6 ψήφους κατά της εκλογής μου από τις συνολικά 27. 



Το ίδιο βράδυ μου διεμήνυσαν άνθρωποί του ότι επιθυμεί να με βρει για να τα βρούμε αλλά απήντησα πως δεν έχουμε προσωπικές διαφορές για να τα βρούμε, ει μη μόνο πολιτικές. Φυσικά στην Γερμανία είχα ζητήσει πολιτικό άσυλο το οποίο και πήρα διότι η Χούντα μου είχε πάρει την ιθαγένεια μετά το μνημόνιο που είχα καταθέσει κατά της Χούντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με είχε επικηρύξει κιόλας σαν καταζητούμενο, μέχρι την επιστροφή μου το 1974 μετά από τηλέφωνο του ίδιου του Κωνσταντίνου Καραμανλή ο οποίο με πήρε στο σπίτι μου στην Γερμανία και μου ζήτησε να μεταβώ με όλη μου την ομάδα την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα για να βοηθήσουμε στην εδραίωση της δημοκρατίας. 


Η γνωριμία με τον Μητσοτάκη έγινα μετά την επικήρυξη μου από την Χούντα και τα πρωτοσέλιδα ότι καταζητούμαι πλέον και επίσημα. Ένας κοινός μας φίλος ο Βασίλης Μαυρίδης οποίος έκανε αγώνα κατά της δικτατορίας αξιοπρεπή και επίμονο και ο οποίος έβγαζε τότε ένα δελτίο που λεγόταν ντοκουμέντο και πήγαινε σε όλα τα κράτη της Ευρώπης και στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με έπεισε και μου είπε ότι νομίζω ότι πρέπει να δεις τον Μητσοτάκη. Ομολογώ πως στην αρχή δε μου φάνηκε καλή ιδέα. Συναντηθήκαμε λοιπόν το 1968 στο Πύργο του Μπάντεγκορντεσπεν στο ρεστοράν ο οποίος ήταν και κοντά στο σπίτι μου. Συζητήσαμε για την πορεία όλων των προσπαθειών που γίνονταν από την Γερμανία, είχαμε μια πάρα πολύ καλή συζήτηση επιπέδου. Μου είπε τότε ο Μητσοτάκης ότι αποφεύγει να κάνει δηλώσεις εντυπωσιακές αλλά εργάζεται παράλληλα πολύ σοβαρά για την πτώση της Χούντας και μάλιστα θεωρεί ότι η μόνη λύση για την σωτηρία την Ελλάδας ήταν η λύση Καραμανλή με τον οποίο συνεργαζόταν εκείνη την εποχή στενά και ο Μητσοτάκης τον στήριζε και συμβουλευτικά και ψυχικά. 

Την λύση Καραμανλή υποστήριζα και εγώ και μάλιστα είχα συναντηθεί μαζί με τον Καραμανλή ήδη τρεις φορές μετά από δικιά του επιθυμία συζητώντας επί μακρών και επιβεβαιώνοντας μου και την άψογη συνεργασία που είχε με τον Μητσοτάκη. Μάλιστα μου εκμυστηρεύτηκε ο Μητσοτάκης ότι θα βγεί στην Ευρώπη ο Παπασπύρου ως ο τελευταίος πρόεδρος της Βουλής να μιλήσει στο ΝΑΤΟ και το βρήκα όπως του είπα πολύ σπουδαία κίνηση. Μου ζήτησε να τον βοηθήσω και να τον προστατέψω τον Παπασπύρου διότι μετά την ομιλία του στο ΝΑΤΟ δεν γνωρίζει εάν θα μπορέσει να ξαναγυρίσει την Ελλάδα ή εάν θα το ρισκάρει να επιστρέψει. Κάτω από αυτές τις συνθήκες ξεκίνησε μια εκ μακρών συνεργασία και επικοινωνία με τον Μητσοτάκη και αναπτύχθηκε μια φιλία και μια εμπιστοσύνη ανάμεσα μας, πολλές φορές προσπάθησε η ασφάλεια της χούντας και ο τύπος να μας συνδέσουν μαζί σαν οργάνωση αλλά διαψεύστηκαν."

Περισσότερα αναφέρονται στο βιβλίο του κ. Γιώργου Βουκελάτου ΚΒΕΛΛΕΝΣΤΡΑΣΕ 2 Αγώνες και Παρασκήνια στην δικτατορία 




«Οχυρό» μπαχαλάκηδων το Πολυτεχνείο – Εκδηλώσεις με… face control από καταληψίες



Επέτειος του Πολυτεχνείου με… face control από τους καταληψίες κάνουν λόγο στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, εντοπίζοντας αρκετά κενά για το πώς θα εξελιχθεί η σημερινή μέρα όσον αφορά την κατάθεση στεφάνων, τη συμμετοχή φοιτητικών παρατάξεων αλλά και την πορεία της σημαίας.

Η κατάληψη που ξεκίνησε από τα ξημερώματα της Τετάρτης μετά τη λήξη του Φεστιβάλ Εξέγερσης στο ιστορικό συγκρότημα της οδού Πατησίων φέρεται να «έσπασε» προσχηματικά, σύμφωνα με τους αρμόδιους αξιωματικούς της Αστυνομίας, χθες το απόγευμα και άνοιξαν οι πόρτες ώστε να μπουν μέσα φοιτητικές παρατάξεις αλλά και απλός κόσμος. Βέβαια η κεντρική πύλη παραμένει κλειστή, με τις δύο μικρές πόρτες στην Πατησίων να έχουν ανοίξει για την πρόσβαση του κοινού. Οι καταληψίες φαίνεται να υποστηρίζουν πως ο «χώρος έχει δοθεί», ωστόσο η είσοδος, όπως ισχυρίζονται στελέχη της αστυνομίας, θα… επιτρέπεται σε ανθρώπους με πολιτική ταυτότητα, όχι όμως με κομματική και κομματικούς σχηματισμούς φοιτητικών παρατάξεων.

Οι καταληψίες περιορίστηκαν στο κτίριο Γκίνη, που έχει μετατραπεί σε «οχυρό» μάχης, εντός του συγκροτήματος, το οποίο ήταν υπό κατάληψη και πέρσι καθ’ όλη τη διάρκεια του τριήμερου εορτασμού της επετείου. Οι φοιτητικοί σύλλογοι αποφάσισαν χθες αργά το απόγευμα να ορίσουν ομάδες περιφρούρησης ώστε να παραμείνει το Πολυτεχνείο ανοιχτό σήμερα, ημέρα επετείου και κορύφωσης των εκδηλώσεων, κάτι που είναι ασαφές ως ενδεχόμενο, με τους αστυνομικούς να μην αποκλείουν ο εορτασμός να εξελιχθεί στο… πεζοδρόμιο του πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Οι κουκουλοφόροι έχουν μετατρέψει τον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου Γκίνη σε «οχυρό» μάχης. 5.ΟΟΟ αστυνομικοί θα συμμετάσχουν στα μέτρα ασφαλείας
Σύμφωνα με ανακοίνωση σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου που περιγράφεται το πώς άνοιξαν οι πόρτες του Πολυτεχνείου: «Το ΕΜΠ μετά από παρέμβαση 300 συντρόφων και συντροφισσών. Καλούμε τις δυνάμεις του κινήματος, την εργατική τάξη και τον λαό να πλαισιώσει τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης της εξέγερσης του 1973» και υπογράφεται από την ομάδα «Ταξική Αντεπίθεση». Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί πορεία προς το Πολυτεχνείο από φοιτητές για να ανοίξουν οι πόρτες του Ιδρύματος για τον εορτασμό της 44ης επετείου της εξέγερσης.

Οι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας που συμμετέχουν στα μέτρα ασφάλειας των εορτασμών και παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό του Πολυτεχνείου κάνουν λόγο για μετατροπή του περιβάλλοντος χώρου του κτιρίου Γκίνη σε «οχυρό» μάχης. Τις προηγούμενες ημέρες, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Εξέγερσης, οι αστυνομικοί εντόπισαν κινήσεις αποκλεισμού, στις οποίες προχώρησαν νεαροί Ελληνες και αλλοδαποί καταληψίες, τοποθετώντας περιμετρικά του κτιρίου οδοφράγματα με καρέκλες, θρανία και… πόρτες!

Τα περίπου 100 άτομα που παρέμεναν εκεί και κατέλαβαν λίγο αργότερα το Πολυτεχνείο έχουν συλλέξει στα «οχυρωματικά έργα» υλικό για την εκδήλωση επιθέσεων εναντίον αντιπάλων και αστυνομικών δυνάμεων. Οι αστυνομικές πληροφορίες κάνουν λόγο για μεγάλο όγκο από πέτρες, ξύλα και κενά μπουκάλια, που έφερναν με καροτσάκια από… σούπερ μάρκετ, δίπλα από τα «μπλόκα» των καταληψιών, ενώ δεν αποκλείουν ο βαρύτερος «οπλισμός» όπως βόμβες μολότοφ και φωτοβολίδες ευθείας βολής να κρύβονται στο εσωτερικό του κτιρίου.
Σημειώνεται ότι στα μέτρα ασφαλείας και περιφρούρησης των εκδηλώσεων και της πορείας θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί, αριθμός λίγο μεγαλύτερος από τον περσινό.

Ο αστυνομικός σχεδιασμός των μέτρων ασφαλείας περιλαμβάνει την ισχυρή αστυνομική παρουσία, πληροφοριακό δίκτυο, έγκαιρη ενημέρωση, πλαισίωση των ύποπτων ομάδων και παρέμβαση στην αρχή εκδήλωσης επεισοδίων. Έχουν δοθεί εντολές για αυξημένα μέτρα σε αστυνομικά τμήματα, ενώ έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για έντονα μέτρα αυτοπροστασίας των αστυνομικών που πραγματοποιούν περιπολίες, υπό τον φόβο επιθέσεων σε βάρος τους. Στο μεταξύ σε επιτήρηση θα βρίσκονται καταλήψεις που φιλοξενούν πρόσφυγες στο κέντρο της πόλης, ενώ ήδη στην περιοχή των Εξαρχείων και όχι μόνο έχουν αναπτυχθεί «μυστικές» ομάδες αστυνομικών ειδικών υπηρεσιών για τον εντοπισμό ύποπτων κινήσεων.

Προκαταρκτική για την κατάληψη

Προκαταρκτική εξέταση για την κατάληψη του Πολυτεχνείου ξεκίνησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Στόχος της αστυνομίας, που ανέλαβε την έρευνα με την εποπτεία της εισαγγελικής αρχής, είναι να ελεγχθεί το κατά πόσο τελούνται οι αξιόποινες πράξεις πλημμεληματικού χαρακτήρα, της κατάληψης δημοσίου κτιρίου και της άσκησης παράνομης βίας.

Να σημειωθεί πως οι αστυνομικές δυνάμεις δεν είναι σε θέση να εισέλθουν του πανεπιστημιακού χώρου, καθώς, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η επέμβασή τους επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση που εντός του ιδρύματος τελούνται κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα και μάλιστα στο πλαίσιο του αυτοφώρου.




Παναγιώτης Σπυρόπουλος-Ελπίδα Οικονομίδη
Ελεύθερος Τύπος 


Γιάννης Ρούμελης: «Βοήθεια πνίγομαι!» – Τα τελευταία λόγια του 38χρονου οδηγού νταλίκας που αγνοείται στη Μάνδρα!



Συγκλονίζει η μαρτυρία της θείας του 38χρονου οδηγού νταλίκας που αγνοείται - «Γιατί δεν αναφέρονται τα ονόματα; Δεν ψάχνουμε για ένα σκυλί. Και τα σκυλιά έχουν ονόματα», είπε οργισμένη - «Πήρε τηλέφωνο το αφεντικό του και του είπε ότι στις έξι το πρωί είχε ντελαπάρει. Φώναζε "Βοήθεια! Νερό! Πνίγομαι!"

Έκκληση προς όποιον γνωρίζει οτιδήποτε απευθύνει η οικογένεια του 38χρονου οδηγού νταλίκας, Ιωάννη Ρούμελη του Κωνσταντίνου ο οποίος αγνοείται από τις έξι το πρωί της Τετάρτης 15/11/2017 στη Μάνδρα Αττικής.

Η θεία του Κ. Ρούμελη μιλώντας στο Καλημέρα Ελλάδα είπε: «Κάνουμε έκκληση σε όποιον γνωρίζει κάτι. Είναι 38 ετών οδηγός του φορτηγού. Ενός επικαθήμενου που είναι κάτω από τα λασπόνερα. Αγνοείται από τις έξι το πρωί. Το παιδί πάλευε για το μεροκάματο. Κάνουμε έκκληση αν κάποιος τον έχει δει. Αν είναι κάπου χτυπημένο το παιδί είναι η τελευταία μας ελπίδα. Γιατί δεν αναφέρονται τα ονόματα; Δεν ψάχνουμε για ένα σκυλί. Και τα σκυλιά έχουν ονόματα. Ψάχνουμε ένα παιδί 38 ετών που πάλευε με μόχθο. 

Πήρε τηλέφωνο το αφεντικό του και του είπε ότι στις έξι το πρωί είχε ντελαπάρει. Φώναζε «Βοήθεια! Νερό! Πνίγομαι!»

«Δεν μας ενδιαφέρει. Να μάθουμε θέλουμε. Να βρούμε έστω και το σώμα του. Η οικογένειά του είναι άρρωστη. Η μητέρα και ο πατέρας του. Είμαστε οικογένεια που έχουμε πάθει πάρα πολλά στη ζωη μας. Ο πατέρας του είναι στην εντατική και η μητέρα του είναι με άνοια!»




Πηγή : newsit.gr


Έκθετη η Δούρου: Υπήρχε έτοιμο σχέδιο από το '15 για τις πλημμύρες, αλλά έμεινε στα χαρτιά!



Αν και ο δήμος Μάνδρας ζητούσε από την Περιφέρεια Αττικής να προχωρήσει τα αντιπλημμυρικά ακριβώς στα ρέματα που προκάλεσαν το κακό, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση - Τι δήλωνε η Περιφερειάρχης, κατηγορώντας τους προκατόχους της και τι (δεν) έκανε τελικά

Με την υποχώρηση της στάθμης των νερών από τις γειτονιές τις Δυτικής Αττικής εκτός του μεγέθους της βιβλικής καταστροφής αποκαλύπτονται και οι ευθύνες των αρμοδίων για μία προαναγγελθείσα τραγωδία. 

Στο στόχαστρο των κατοίκων της πληγείσας περιοχής και των αυτοδιοικητικών παραγόντων της βρίσκεται η Περιφέρεια Αττικής, η οποία μόλις εννιά μέρες πριν την φονική πλημμύρα της περασμένης Τετάρτης διαβεβαίωνε προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι πανέτοιμη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα στο συγκεκριμένο σημείο. Την ίδια ώρα η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου μπορεί να δηλώνει έτοιμη να αναλάβει ενδεχόμενες ευθύνες που θα προκύψουν από τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης καταθέτοντας αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου όμως οι κινήσεις της αυτές δεν φαίνεται να βρίσκουν ανταπόκριση μεταξύ των πληγέντων. 

Η αναζήτηση των ευθυνών επικεντρώνεται σε ένα αντιπλημμυρικό έργο στο δήμο Μάνδρας και αφορά στην εκτροπή και διευθέτηση των χειμάρρων, που τελικά σκόρπισαν τον θάνατο, και το οποίο δεν έγινε ποτέ παρά το γεγονός ότι υπάρχει έτοιμη μελέτη από το 2015. Η δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας Ιωάννα Κριεκούκη μιλώντας στο protothema.gr έκανε γνωστό ότι η μελέτη για το αντιπλημμυρικό έργο, προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ, εγκρίθηκε πριν δύο χρόνια και ζητήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής η κατά προτεραιότητα εκτέλεση του έργου δεδομένης της επικινδυνότητας των χειμάρρων «Αγία Αικατερίνη» και «Σούρες», ήδη από την 1η Ιανουαρίου 2015 όταν και η νέα δημοτική αρχή ανέλαβε τα καθήκοντά της. Η αρμοδιότητα εκτέλεσης του έργου είναι δεδομένη και ανήκει στην Περιφέρεια, από την οποία ο δήμος Μάνδρας δεν διαπίστωσε κανέναν ενδιαφέρον όχι μόνο για την αντιπλημμυρική θωράκισή του αλλά ούτε για τον καθαρισμό της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών Θηβών, που μετατράπηκε σε χείμαρρο, κάτι που έκαναν προ 15νθημέρου οι υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και τη δική τους σημασία έχουν τα όσα έλεγε η κυρία Δούρου περί ευθυνών για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής ακριβώς δύο χρόνια πριν, όταν στις 24 Νοεμβρίου 2015 είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) όπου συζητήθηκε το θέμα των έργων του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού. Μετά το πέρας της συνάντησης, η Περιφερειάρχης δήλωνε: «Τα ψέματα τελείωσαν για την αντιπλημμυρική προστασία. Ήλθε η ώρα να πάψουν οι κάθε είδους δικαιολογίες αδράνειας και να ξεκινήσουν τα έργα. Έργα απαραίτητα για τη ζωή και την περιουσία των πολιτών, τα οποία δεν μπορεί να είναι αντικείμενο ενός blame game που αναζωπυρώνεται σε κάθε κακοκαιρία. Δεν μπορούν κάποιοι, σε μια απόπειρα να δικαιολογήσουν την επιλογή απραγίας τους, να επιχειρούν να αποσείσουν τις ευθύνες τους και να τις μεταφέρουν σε άλλους. Οι δύο βαθμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε συνεργασία με την κεντρική εξουσία, έχουν την αρμοδιότητα και την ευθύνη απέναντι στους πολίτες να προχωρήσουν, με σοβαρότητα και σύστημα, στα αναγκαία, χρονίζοντα έργα υποδομής, έτσι ώστε η Αττική να μην πνίγεται σε κάθε νεροποντή. Τα αντιπλημμυρικά έργα είναι κρίσιμης σημασίας και δεν προσφέρονται για επιφανειακή αντιμετώπιση με όρους μικροπολιτικής. Η αξιοπιστία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κρίνεται από τα έργα αυτά».

Στο παραπάνω προφανώς πλαίσιο του εντοπισμού και της απόδοσης των ευθυνών για την απώλεια της ζωής 16 συνανθρώπων μας, ενώ τα ξημερώματα αγνοούνταν ακόμα τέσσερις, την καταστροφή των περιουσιών και των δημοσίων υποδομών στη Δυτική Αττική, εντάσσεται η αναφορά της κυρίας Δούρου στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Η Περιφερειάρχης αφού ενημέρωσε την κυρία Δημητρίου για το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας, το οποίο αριθμεί 163 έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες επικεντρώθηκε στο «ιδιαίτερα δαιδαλώδες και χρονοβόρο θεσμικό πλαίσιο υλοποίησης των έργων που προσκρούει σε χρόνιες παθογένειες του ελληνικού δημοσίου, όπως η επικάλυψη αρμοδιοτήτων και η διάχυση ευθυνών μεταξύ των φορέων του ελληνικού δημοσίου», όπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Αττικής αποδίδοντας πλήρως τις καθυστερήσεις των έργων στο γραφειοκρατικό ελληνικό δημόσιο: «Οι εγκρίσεις και οι παρακολουθήσεις των έργων από αρχαιολογικές υπηρεσίες, οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις των έργων και οι οριοθετήσεις των ρεμάτων αλλά και οι αυθαιρεσίες, η άναρχη δόμηση και έλλειψη πολεοδομικού σχεδιασμού, καθυστερούν ακόμη περισσότερο την υλοποίηση των έργων. Επιπλέον, το νομοθετικό πλαίσιο των διαγωνιστικών διαδικασιών, η διαδικασία των ενστάσεων, η έννομη προστασία των διαγωνιζόμενων και ο χρόνος γενικά που απαιτείται μέχρι την εγκατάσταση των αναδόχων και η σημαντική υποστελέχωση των Υπηρεσιών του Δημοσίου σε εξειδικευμένο προσωπικό δεν συμβάλλουν στην έγκαιρη υλοποίηση έργων».

Βέβαια, στις 2 Απριλίου 2014 πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, όπου και εξελέγη, η κυρία Δούρου έβλεπε τα δεδομένα της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αττικής σαφώς πιο εύκολα. Εδινε μάλιστα και χρονοδιάγραμμα 6 μηνών για την εκπόνηση σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας κατακεραυνώνοντας τον προκάτοχο του για έλλειψη τέτοιου πλάνου. «Ολα τα αντιπλημμυρικά και τα έργα διευθέτησης των ρεμάτων, ο σχεδιασμός των λεκανών απορροής, η οριοθέτηση και αποτύπωση των ρεμάτων, θα πρέπει να εντάσσονται σε ένα γενικό αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, σε επίπεδο τουλάχιστον λεκάνης απορροής. Ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να εκπονηθεί μέσα σε έξι μήνες. Αυτός ο αποσπασματικός σχεδιασμός που ακολουθεί και η παράταξη του απερχόμενου Περιφερειάρχη, είναι που οδήγησε σε καταστροφές στις αρχές του 2013, και τον Νοέμβρη του ίδιου έτους στο Καματερό. Όταν χάθηκε μία ζωή, καταστράφηκαν περιουσίες, προκλήθηκαν μεγάλες υλικές ζημιές», ήταν η ακριβής δήλωσή της.


Η δήλωση της Ρένας Δούρου, όπως δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της


Μανόλης Γαλάνης
Πηγή : protothema.gr


Μόλις 5,7 δισ. μπορεί να ανακτήσει το Δημόσιο από τα 45,5 δισ. που έδωσε για τις τράπεζες




της Νένας Μαλλιάρα
capital.gr

Κεφάλαια 45,5 δισ. ευρώ έχει επενδύσει το Ελληνικό Δημόσιο στις τράπεζες, εκ των οποίων δυνητικά ανακτήσιμα είναι μόλις τα 5,7 δισ. ευρώ, εκτιμά το Ελεγκτικό Συνέδριο της Κομισιόν στην Έκθεσή του για την αντιμετώπιση της ελληνικής χρηματοπιστωτικής κρίσης μέσω των προγραμμάτων προσαρμογής. 

Οι επισημάνσεις του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ) είναι λίαν καυστικές, τόσο για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών από το 2013 και εφεξής, όσο και για την εταιρική διακυβέρνηση τραπεζών και ΤΧΣ, καθώς και τους χειρισμούς για την αντιμετώπιση των "κόκκινων" δανείων.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο της Κομισιόν επικρίνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αρνήθηκε να μετάσχει στην έρευνα του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, μη αναγνωρίζοντας την αρμοδιότητά του. "Οι πληροφορίες που μας παρείχε ήταν ανεπαρκείς ως αποδεικτικά στοιχεία αναγκαία για την εκτέλεση των ελεγκτικών εργασιών μας", αναφέρει χαρακτηριστικά το ΕΕΣ.

Ανακεφαλαιοποιήσεις 

Όπως αναφέρει η Έκθεση του ΕΕΣ, το αποτέλεσμα από τις παρεμβάσεις στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο είναι πενιχρό. Έως τον Δεκέμβριο του 2016, το ΤΧΣ είχε διοχετεύσει στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο 45,4 δισ. ευρώ, ενώ οι αναμενόμενες ζημίες ανέρχονταν σε 36,4 δισ. ευρώ.

Συνολικά, μόνο ένα ελάχιστο μέρος των αναμενόμενων ζημιών θα μπορούσε δυνητικά να ανακτηθεί σε βάθος χρόνου από πιθανή αύξηση της τιμής των μετοχών των συστημικών τραπεζών, και τα περισσότερα κεφάλαια του προγράμματος για τις εγχώριες τράπεζες αναμένεται να παραμείνουν μέρος του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.

Ειδικότερα, το ΤΧΣ διέθεσε 31,9 δισ. ευρώ για τις συστημικές τράπεζες και 13,5 δισ. ευρώ για τις υπό εκκαθάριση τράπεζες (συνολικά 45,4 δισ. ευρώ) εκ των οποίων ανέκτησε μόλις 2,7 δισ. ευρώ από τις συστημικές τράπεζες και 0,5 δισ. ευρώ από τις υπό εκκαθάριση (συνολικά 3,2 δισ. ευρώ).

Το δυνητικά ανακτήσιμο ποσό εκτιμάται στα 5,7 δισ. ευρώ (3,8 δισ. ευρώ από τις συστημικές τράπεζες, 1,9 δισ. ευρώ από τις υπό εκκαθάριση). Οι αναμενόμενες ζημιές για το Δημόσιο (ΤΧΣ) από τη στήριξη των τραπεζών προσδιορίζονται από το ΕΕΣ στα 36,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 25,4 δισ. ευρώ από τις συστημικές και 11 δισ. ευρώ από τις τράπεζες υπό εκκαθάριση!

Οι όροι του δεύτερου και του τρίτου προγράμματος επέτρεπαν τη χρήση του ΤΧΣ μόνον ως ύστατη πηγή στήριξης των ανακεφαλαιοποιήσεων του 2014 και του 2015, αναφέρει το ΕΕΣ.

"Αυτό σήμαινε ότι το ΤΧΣ δεν μπορούσε να συμμετάσχει στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών σε περίπτωση ενδιαφέροντος από ιδιώτες επενδυτές, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η περαιτέρω χορήγηση δημόσιων κεφαλαίων. Επομένως, κατά τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, ασκήθηκαν σημαντικές πιέσεις στις τιμές των μετοχών, με αποτέλεσμα τη σημαντική ποσοστιαία απομείωση της συμμετοχής του ΤΧΣ, το οποίο ήταν ήδη πλειοψηφικός μέτοχος των τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2013".

To EEΣ επισημαίνει επίσης ότι οι εκτιμήσεις των κεφαλαιακών αναγκών που προβλέπονταν στα δύο πρώτα προγράμματα δεν βασίζονταν πάντοτε σε αρκούντως συντηρητικές παραδοχές. Παραδείγματος χάριν, ακόμη και το δυσοίωνο σενάριο για την αύξηση του ΑΕΠ, που είχε διατυπωθεί τον Ιανουάριο του 2011, ήταν θετικότερο από τις πραγματικές οικονομικές επιδόσεις κατά 4,6 εκατοστιαίες μονάδες, 7,8 εκατοστιαίες μονάδες και 4,7 εκατοστιαίες μονάδες για τα έτη 2011, 2012 και 2013, αντίστοιχα.

Εταιρική διακυβέρνηση 

Περαιτέρω, σύμφωνα με τις επισημάνσεις του ΕΕΣ, ενώ οι ελληνικές τράπεζες διασώθηκαν με δημόσιο χρήμα και οι μετοχές τους πέρασαν κατά πλειοψηφία στο κράτος, δεν έγινε αλλαγή των παλαιών μετόχων και των παλαιών διοικήσεων και το ΤΧΣ δεν είχε ουσιαστικά τη δυνατότητα να τοποθετήσει νέα πρόσωπα στις διοικήσεις. 

Ο όρος για αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών ετέθη στο τρίτο πρόγραμμα, με αποτέλεσμα το ΤΧΣ να αξιολογεί πλέον τις επιδόσεις τους, επισημαίνει το ΕΕΣ. Αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι τα κριτήρια που τέθηκαν  για τη συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών ήταν αρκετά αυστηρά, αποκλείοντας μάλιστα από αυτά στελέχη τα οποία θα μπορούσαν να έχουν μία "πιο σφαιρική αντίληψη" της ελληνικής πραγματικότητας και της κατάστασης στην αγορά.

Οι μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα δεν επικεντρώθηκαν επαρκώς στη διακυβέρνηση και την εγχώρια εποπτεία των λιγότερο σημαντικών τραπεζών, επισημαίνει επίσης το ΕΕΣ. "Σχεδόν έξι χρόνια μετά τη θέσπιση του πρώτου προγράμματος, επιτόπιος έλεγχος που διενεργήθηκε από την ΤτΕ και τον ΕΕΜ τον Μάρτιο του 2016 ανέδειξε στη μεγαλύτερη εξ αυτών τράπεζα σοβαρές εσωτερικές αδυναμίες όσον αφορά τη διακυβέρνηση, τη διαχείριση των κινδύνων και τις πρακτικές δανεισμού", αναφέρει "φωτογραφίζοντας" την Attica Bank.

Επικριτικό είναι το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο και για τη διακυβέρνηση του ΤΧΣ. Όπως αναφέρει, στο πρώτο πρόγραμμα σχεδιάστηκε η αρχική δομή διακυβέρνησης του ΤΧΣ, η οποία, ωστόσο, δεν εξασφάλιζε αυξημένη ανεξαρτησία από τις αρχές. 

Παρά τον όρο που περιλαμβανόταν στο δεύτερο πρόγραμμα, βάσει του οποίου το ΤΧΣ έπρεπε να έχει διοικητική δομή δύο επιπέδων (απαρτιζόμενη από το Γενικό Συμβούλιο και την Εκτελεστική Επιτροπή), τα προβλήματα ανεξαρτησίας δεν επιλύθηκαν. Της αδυναμίας αυτής επελήφθη το τρίτο πρόγραμμα, με την έμφαση που δόθηκε για πρώτη φορά στη διαδικασία επιλογής των ανώτατων στελεχών του ΤΧΣ.

Ωστόσο, οι λύσεις που προτείνονταν στο δεύτερο και το τρίτο πρόγραμμα δεν διασφάλιζαν επαρκώς την αποδοτική διάκριση αρμοδιοτήτων και εξουσιών μεταξύ των δύο οργάνων λήψης αποφάσεων. Η διαδικασία λήψης αποφάσεων του ΤΧΣ ήγειρε επίσης σοβαρές ανησυχίες ως προς τη διαφάνειά της.

"Παραδείγματος χάριν, το 2013, το ΤΧΣ ενέκρινε την πώληση πλειοψηφικής συμμετοχής σε θυγατρική τράπεζας, παρότι η συναλλαγή δεν βασίστηκε σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών με περισσότερους συμμετέχοντες", αναφέρει "φωτογραφίζοντας" την περίπτωση της "Πανγαία" της Εθνικής Τράπεζας επί διοίκησης Τουρκολιά.

"Κόκκινα" δάνεια

Σύμφωνα με την Έκθεση του ΕΕΣ, οι μεταρρυθμίσεις που συντελέστηκαν στο χρηματοπιστωτικό τομέα διασφάλισαν τη βραχυπρόθεσμη σταθερότητα του κλάδου, αλλά ορισμένες διαρθρωτικές αδυναμίες δεν αντιμετωπίστηκαν κατά τρόπο διεξοδικό ή περιελήφθησαν στο πρόγραμμα με καθυστέρηση (π.χ. η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η εταιρική διακυβέρνηση). 

Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως αναφέρεται, το δεύτερο πρόγραμμα προέβλεπε όρο κατάρτισης σχεδίου υλοποίησης για τη βελτίωση της είσπραξης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και τον καθορισμό σχετικών τιμών-στόχου στις υπό εκκαθάριση τράπεζες έως το τέλος του Ιουλίου του 2013. Ο όρος αυτός αποτέλεσε αντικείμενο διαφόρων ερμηνειών με αποτέλεσμα να σημειωθεί σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίησή του. 

‘Όπως αναφέρεται δηκτικά απέναντι στην ΕΚΤ, ως επόπτη των τραπεζών, το Ελεγκτικό Συνέδριο της Κομισιόν "μόλις τον Απρίλιο του 2014 θεσπίστηκε όρος, στο δεύτερο πρόγραμμα, που προέβλεπε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος όφειλε να θεσπίσει βασικούς δείκτες επιδόσεων για την παρακολούθηση της προόδου των τραπεζών ως προς τον περιορισμό των ιδιαίτερα υψηλών χαρτοφυλακίων ΜΕΔ. Επιπλέον, στον τομέα αυτό, η Επιτροπή δεν έκανε πλήρη χρήση της ιδιότητάς της ως παρατηρητή στα όργανα λήψης αποφάσεων του ΤΧΣ, η οποία της παρείχε την πρόσθετη δυνατότητα να διασφαλίζει τη συμμόρφωση προς τους όρους των προγραμμάτων".

Όπως επισημαίνεται σε άλλο σημείο της Έκθεσης, όταν το 2012 η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας προεξοφλήθηκε πλήρως και προέκυψε η κεφαλαιακή ανεπάρκεια των τραπεζών, δεν αξιολογήθηκε ο τρόπος με τον οποίο τα δημοσιονομικά μέτρα θα επηρέαζαν περαιτέρω τη φερεγγυότητα των οφειλετών των τραπεζών και, κατ’ επέκταση, την αγοραία αξία των δανείων τους. Παραδείγματος χάριν, δεν αναλύθηκε ο βαθμός στον οποίο οι υψηλότεροι περιοδικοί φόροι επί της ακίνητης περιουσίας θα έπλητταν τις τιμές των ακινήτων και τα στεγαστικά δάνεια.

Στο πλαίσιο των δύο πρώτων προγραμμάτων, αναφέρει το ΕΕΣ, δόθηκε έμφαση στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την παροχή ρευστότητας, αλλά δεν ακολούθησαν αποτελεσματικά μέτρα για τη διαχείριση των ΜΕΔ (π.χ. το πρώτο πρόγραμμα προέβλεπε μόνο δέσμευση για την αξιολόγηση της νομοθεσίας περί αφερεγγυότητας). Στο δεύτερο πρόγραμμα το πρόβλημα των ΜΕΔ επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστεί κυρίως μέσω της εσωτερικής διαχείρισής τους από τις τράπεζες, η οποία, αν και αναγκαία, αποδείχθηκε σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματική.

Το ΕΕΣ επισημαίνει επίσης ότι η δημιουργία εταιρείας κατοχής και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (asset management company, AMC) που είναι μια από τις πλέον διαδεδομένες λύσεις διεθνώς, δεν χρησιμοποιήθηκε στα ελληνικά προγράμματα, λόγω χρηματοδοτικών περιορισμών και άλλων παραγόντων (όπως η διαφοροποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, ζητήματα διακυβέρνησης και επιφυλάξεις σχετικά με τη νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ). 

Το πλαίσιο αφερεγγυότητας

Ειδική μνεία γίνεται στην πολυπλοκότητα του πλαισίου αφερεγγυότητας που "παρέτεινε μάλλον επ’ αόριστον το πρόβλημα των ΜΕΔ, αντί να συμβάλει στην αντιμετώπισή του με βάση ένα συνεκτικό, κεντρικό στρατηγικό πλαίσιο με σαφείς πολιτικές προτεραιότητες". Όπως αναφέρεται, ο σχεδιασμός του πλαισίου δεν έλαβε επίσης υπόψη την περιορισμένη ικανότητα της δικαιοσύνης να χειριστεί αποτελεσματικά μεγάλο αριθμό υποθέσεων. Όλα αυτά τα προβλήματα πολυπλοκότητας και ικανότητας από κοινού προκάλεσαν καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα η στρατηγική αθέτηση υποχρεώσεων και ο ηθικός κίνδυνος να διαδοθούν σε ολόκληρο το σύστημα.

Το νομικό πλαίσιο για την αφερεγγυότητα των φυσικών προσώπων είχε ως αποτέλεσμα να κατακλυστεί η δικαιοσύνη από περίπου 200.000 αιτήσεις νομικής προστασίας και να παρασχεθεί στους δανειολήπτες αναστολή πληρωμών λόγω της τεράστιας συσσώρευσης υποθέσεων, η εξέταση των οποίων αναμένεται να διαρκέσει έως και 15 χρόνια.

Το πρόβλημα επιδεινώθηκε λόγω της ανεπαρκούς παροχής καθοδήγησης στους δικαστές και των προβλημάτων σχεδιασμού που προηγήθηκαν του νόμου του 2015 (όρου του τρίτου προγράμματος), όπως η δυνατότητα μηδενικής ή ελάχιστης καταβολής από τους δανειολήπτες έως την εξέταση της υπόθεσής τους.

Συνεπώς, το πλαίσιο δεν ήταν καλά στοχοθετημένο, καθώς μη επιλέξιμοι δανειολήπτες υπέβαλλαν ούτως ή άλλως αίτηση υπαγωγής τους στο καθεστώς αφερεγγυότητας, προκειμένου να αποφύγουν τυχόν εις βάρος τους ενέργειες των πιστωτών τους έως την εξέταση της υπόθεσής τους. Οι μη στοχοθετημένοι κανόνες για την αφερεγγυότητα των νοικοκυριών συνέβαλαν επίσης στην υπονόμευση της νοοτροπίας πληρωμών των δανειοληπτών.

Η Τράπεζα της Ελλάδος και οι εγχώριες τράπεζες εκτιμούν ότι το ένα έκτο των επιχειρήσεων και τουλάχιστον το ένα τέταρτο των νοικοκυριών είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Μόνο στο τρίτο πρόγραμμα περιελήφθη όρος που προέβλεπε τη δημιουργία ενεργού δευτερογενούς αγοράς για τη διαχείριση και πώληση ΜΕΔ.

Ωστόσο, αρκετά βασικά εμπόδια δεν ήρθησαν ούτε από τον νόμο που ψηφίστηκε στα τέλη του 2015 ούτε από τις δύο περαιτέρω τροποποιήσεις του το 2016 (οι οποίες περιελάμβαναν και τα εξυπηρετούμενα δάνεια), και το νομικό πλαίσιο παρέμεινε γραφειοκρατικό.

Η ενίσχυση των χρηματοδοτήσεων

Μολονότι τα προγράμματα θέσπισαν όρους για τη βελτίωση της πρόσβασης των ΜΜΕ σε χρηματοδότηση, - αναφέρει το ΕΕΣ - οι μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα προέβλεπαν μόνο τη σύσταση του Institute for Growth (Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο).

Επιπλέον, το ποσό που χορηγήθηκε για τον σκοπό αυτό (περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ) ήταν χαμηλό σε σχέση με τις χρηματοδοτικές ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων.  Οι περιορισμοί στη διαθεσιμότητα πιστώσεων υπονόμευσαν τις προσπάθειες αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, καθώς οι εγχώριες ΜΜΕ αντιμετώπισαν σημαντικές δυσκολίες πρόσβασης σε χρηματοδότηση.

Ρευστότητα

Ήδη από το πρώτο πρόγραμμα, ζητήθηκε από τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον δανεισμό της κεντρικής τράπεζας (ήτοι το Ευρωσύστημα), καθώς η ρευστότητά τους βρισκόταν ήδη υπό πίεση. Υπό αυτές τις συνθήκες, το πρώτο πρόγραμμα δεν κατάφερε να μειώσει την εξάρτηση από τον δανεισμό της κεντρικής τράπεζας, κάτι που επετεύχθη στο πλαίσιο του δεύτερου και του τρίτου.

Παρ’ όλα αυτά, το 2016 οι ελληνικές τράπεζες συνέχισαν να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της περιορισμένης ρευστότητας, καθώς η εξάρτησή τους από τον δανεισμό της κεντρικής τράπεζας υπερέβαινε κατά πολύ το επίπεδο του 2009,  καίτοι χαμηλότερη σε σχέση με την κορύφωσή της στα μέσα του 2015 (150 δισεκατομμύρια ευρώ). 

Όσον αφορά τις συνήθεις πηγές ρευστότητας, το 2016 δεν υπήρχε καμία ένδειξη σταθερής επιστροφής των καταθέσεων (μειωμένες κατά σχεδόν το ήμισυ σε σύγκριση με το 2009, από 238 δισ. ευρώ σε 121 δισ. ευρώ) και η πρόσβαση των εγχώριων τραπεζών σε άλλες πηγές χρηματοδότησης εξακολουθούσε να είναι περιορισμένη. 

Κερδοφορία 

Με τις πολιτικές που θεσπίστηκαν από τα προγράμματα επιχειρήθηκε η βελτίωση της κερδοφορίας των τραπεζών μέσω συγχωνεύσεων και εκ βάθρων αναδιαρθρώσεων. Μειώνοντας σημαντικά το προσωπικό και τα καταστήματά τους, οι εγχώριες τράπεζες βελτίωσαν σημαντικά τον δείκτη κόστους/εσόδων (51,9 %, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 65,7% στην ΕΕ το 2016) και τις λειτουργικές δαπάνες τους. Ωστόσο, σε ενοποιημένη βάση, εξακολούθησαν να καταγράφουν ζημίες στο μεγαλύτερο μέρος της ως άνω περιόδου και οι επιδόσεις τους ως προς μια σειρά δεικτών κερδοφορίας συνέχισαν να συγκαταλέγονται στις χειρότερες της ΕΕ.

Συνολικά, τα προγράμματα δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τη ραγδαία επιδείνωση των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών, πρωτίστως λόγω των δυσμενών μακροοικονομικών και πολιτικών εξελίξεων. Ο διαμεσολαβητικός ρόλος των τραπεζών υπονομεύθηκε και η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας όχι μόνο περιορίστηκε, αλλά κατέστη και ακριβότερη.


Εικόνα ντροπής στην Παιδιατρική κλινική



Τα...ποντίκια "κάνουν βόλτες"

Αγαπητό Cretalive, 

Η φωτογραφία ελήφθη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και συγκεκριμένα στην Παιδιατρική Κλινική...

Είναι τραγικό να βλέπουμε τέτοιες εικόνες σε Νοσοκομείο και μάλιστα σε χώρο που βρίσκονται μικρά παιδιά!

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία 

Δ.Κ.



Πηγή : cretalive.gr


Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη για το προσφυγικό - μεταναστευτικό στη Χίο


Κυρία Περιφερειάρχα, κύριοι Δήμαρχοι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φίλες και φίλοι, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω σήμερα λέγοντάς σας ότι η σκέψη όλων μας βρίσκεται στους συμπολίτες μας, οι οποίοι δοκιμάζονται από μία πρωτοφανή τραγωδία στη Δυτική Αττική.

Θέλω να εκφράσω την οδύνη μου για αυτήν τη μεγάλη τραγωδία, τα συλλυπητήριά μου στους συγγενείς των θυμάτων, τη συμπαράστασή μου σε όλους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι και ακόμα και σήμερα δοκιμάζονται και θα δοκιμάζονται για αρκετές μέρες ακόμα. Και βέβαια να δώσω τα συγχαρητήριά μου στην Πυροσβεστική, τις Ένοπλές Δυνάμεις, την Αστυνομία για την αυτοθυσία με την οποία άλλη μία φορά παρενέβησαν σε μία μεγάλη κρίση.
       
Δεν είναι, φίλες και φίλοι, σήμερα η ώρα να αποδώσουμε ευθύνες. Εξ’ ορισμού την πρώτη ευθύνη την έχει πάντα η Κυβέρνηση, η Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία καλείται να διαχειριστεί μία κρίση. Γνωρίζουμε, όμως, πολύ καλά, ότι στη Δυτική Αττική - μία περιοχή την οποία και εγώ προσωπικά γνωρίζω καλά -  έχουν συντελεστεί διαχρονικά μια σειρά από εγκλήματα. Άναρχη δόμηση, μπαζώματα ρεμάτων, πλήρης έλλειψη ουσιαστικού αντιπλημμυρικού σχεδιασμού. Έχω ήδη ζητήσει και προχωράμε στη συγκρότηση ως Νέα Δημοκρατία, μιας ειδικής επιστημονικής επιτροπής, η οποία θα μελετήσει σε βάθος αυτήν την πρωτοφανή καταστροφή. Θα αναζητήσει τα αίτιά της και θα προτείνει τις αμέσως επόμενες μέρες συγκεκριμένες λύσεις και παρεμβάσεις.

Αυτό περιμένετε φίλες και φίλοι από ένα υπεύθυνο και σοβαρό Κόμμα. Δεν θα ήθελα να σκεφτώ τι θα έλεγε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν βρισκόταν στην Αντιπολίτευση και εμείς στην Κυβέρνηση, αν είχε συντελεστεί μία τέτοια τραγωδία. Δεν θα το κάνω όμως, γιατί αποδεικνύουμε με αυτόν τον τρόπο έμπρακτα ότι σε πείσμα όλων όσων θέλουν να ισχυριστούν το αντίθετο, δεν είμαστε όλοι το ίδιο.

Σε αυτήν λοιπόν τη συγκινησιακά φορτισμένη μέρα φίλες και φίλοι, βρισκόμαστε εδώ στη Χίο - και πράγματι για πρώτη φορά εξ’ όσων γνωρίζω εδώ και αρκετές δεκαετίες -  το Κόμμα κάνει μία κεντρική σημαντική Προσυνεδριακή ημερίδα - εκδήλωση, για ένα αντικείμενο το οποίο σάς είναι γνωστό. Και φυσικά με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύουμε και εμείς έμπρακτα το ενδιαφέρον μας για τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου που έχουν υποστεί το μεγάλο βάρος από αυτές τις πρωτοφανείς προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, τις οποίες βιώσαμε τα τελευταία 4 χρόνια. 

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους ομιλητές οι οποίοι μας τίμησαν σήμερα με την παρουσία τους. Το Ναύαρχο τον κύριο Καραγεωργόπουλο, τον κ. Νίκα, τον κ. Πανάκη και ένα ειδικό ευχαριστώ στον καθηγητή τον κ. Άγγελο Συρίγο. Το λέω, διότι είναι ένας άνθρωπος ο οποίος στοχοποιήθηκε πολιτικά, γιατί είχε το θάρρος της γνώμης του. Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος ότι την επόμενη μέρα εμείς τέτοιες περιπτώσεις στοχοποίησης ανθρώπων που εκφράζουν την άποψή τους εντός ενός ακαδημαϊκού ιδρύματος, από οργανωμένες μειοψηφίες που επιμένουν να τραμπουκίζουν καθηγητές και φοιτητές, δεν πρόκειται να τις δεχθούμε.

            Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω, παίρνοντας αφορμή από κάτι το οποίο είπε ο κ. Κανάκης. Τα εύσημα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος πρέπει να τα αποδώσουμε πρώτα  απ’ όλα στους ίδιους τους νησιώτες. Σε εσάς, στην κάθε μία και στον κάθε έναν ξεχωριστά, που με μεγάλη αξιοπρέπεια, με περίσσευμα ανθρωπισμού, με περίσσευμα καρδιάς, αντιμετωπίσατε αυτό το πρωτοφανές φαινόμενο το οποίο χτύπησε τα νησιά σας. 

            Πρέπει επίσης να αποδώσουμε τα εύσημα στο Λιμενικό, στην Αστυνομία, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους ψαράδες. Βρεθήκατε απροετοίμαστοι και χωρίς κεντρικό συντονισμό, υποχρεωθήκατε να διαχειριστείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μία μεγάλη, μία πρωτοφανή κρίση και τα καταφέρατε πολύ καλά. Και επίσης, ένα ευχαριστώ οφείλω να το πω, έστω και αν η ορολογία μερικές φορές είναι παρεξηγημένη, στις καλές - το τονίζω - και στις σοβαρές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι οποίες και αυτές συνεισέφεραν με τον τρόπο τους και βοήθησαν τη κεντρική Πολιτεία να διαχειριστεί αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Λυπάμαι που θα το πω - και δεν έχω πρόθεση να αναλώσω πολύ από τον χρόνο σας στο να ασκήσω κριτική - αλλά η κυβέρνηση δεν είχε κανένα απολύτως σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Ή μάλλον, είχε σχέδιο να υιοθετήσει μία πολιτική ανοιχτών συνόρων, να καταντήσει την Ελλάδα ένα κέντρο μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών προς τη Δυτική Ευρώπη. Να απορρίψει την κεντρική αρχή, ότι σύνορα υπάρχουν και στη θάλασσα. Δεν υπάρχουν μόνο στη ξηρά. Δεν ξεχνάμε τη φράση του κ. Τσίπρα, ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα.

            Το τελικό αποτέλεσμα ήταν δυστυχώς απολύτως προβλέψιμο. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, πέρασαν από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου το 2015. Οι ροές αυτές σταμάτησαν μόνο όταν έκλεισαν πια τα βόρεια σύνορα και εφαρμόστηκε στην πράξη η κοινή δήλωση, αυτό το οποίο αποκαλούμε, συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.
           
Μόνο που δυστυχώς, όπως επισημάνθηκε και από τους ομιλητές, η κατάσταση στα νησιά δεν βελτιώθηκε. Και δεν βελτιώθηκε, διότι η πραγματικότητα εφαρμογής αυτής της συμφωνίας, είναι ότι λειτούργησε πρωτίστως αποτρεπτικά. Μειώθηκαν με άλλα λόγια οι ροές των προσφύγων και μεταναστών που πέρασαν από το Αιγαίο και έφτασαν στα νησιά. Δεν λειτούργησε, όμως, η συμφωνία ως προς τον δεύτερο κεντρικό της πυλώνα που είναι οι επιστροφές στην Τουρκία όσων δεν απολαμβάνουν διεθνούς προστασίας. Όσων δηλαδή δεν παίρνουν, δεν απολαμβάνουν το δικαίωμα του ασύλου και δεν κατατάσσονται στην κατηγορία του πρόσφυγα.

            Φίλες και φίλοι, είχατε την ευκαιρία να ακούσετε από τους ομιλητές βασικούς άξονες μίας συγκροτημένης πολιτικής στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό. Μία πολιτική την οποία η Νέα Δημοκρατία έχει παρουσιάσει από τους πρώτους μήνες που ανέλαβα Πρόεδρός της. Θυμάμαι αγαπητέ Δήμαρχε, κ. Αγγελόπουλε στη Σάμο όταν βρεθήκαμε, στα πλαίσια ενός Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω δημόσια τους κεντρικούς άξονες της πολιτική μας. Μία πολιτική η οποία, λυπάμαι που θα το πω, σήμερα είναι περισσότερο επίκαιρη παρά ποτέ. Τους πρώτους μήνες, τότε που ανέλαβα Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, είχαμε βρεθεί στο Προεδρικό Μέγαρο όλοι οι Πολιτικοί Αρχηγοί τον Μάρτιο του 2016 για να επιχειρήσουμε να χαράξουμε μία κεντρική πολιτική, μία εθνική γραμμή αντιμετώπισης του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος. Και λυπάμαι που θα το πω. Οι κεντρικοί άξονες αυτής της συμφωνίας που πετύχαμε τότε δεν εφαρμόστηκαν ποτέ στην πράξη, διότι δυστυχώς υπάρχουν ακόμα και σήμερα φωνέ μέσα στην κυβερνητική πλειοψηφία που δεν επιθυμούν την εφαρμογή αυτής της πολιτικής. Και τη «νύφη», δυστυχώς, την πληρώνετε όλοι εσείς οι κάτοικοι της Λέσβου, οι κάτοικοι της Χίου, οι κάτοικοι της Σάμου, σε μικρότερο βαθμό οι κάτοικοι της Λέρου, οι κάτοικοι της Κω. Διότι αυτό το οποίο συμβαίνει δυστυχώς τους τελευταίους μήνες στα νησιά, είναι ότι παρότι σε απόλυτο αριθμό οι ροές είναι σχετικά μειωμένες, ο απόλυτος αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που συγκεντρώνονται στα νησιά, ξεπερνούν το όριο αντοχής των τοπικών κοινωνιών.

            Θέλω λοιπόν να το πω και από εδώ ξεκάθαρα: Εμείς ως Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να ανεχθούμε τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου να γίνουν μόνιμο «πάρκινγκ» ψυχών. Με μόνιμη παρουσία προσφύγων και μεταναστών πολύ μεγαλύτερη από τις αντοχές της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής οικονομίας. Και επιτρέψτε μου να σας πω, ότι αυτό είναι κάτι το οποίο είχα την ευκαιρία να το πω και στο Ευρωκοινοβούλιο πριν από δύο μέρες, όταν μίλησα σε ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της πολιτικής μας οικογένειας και με ρώτησαν τι γίνεται με το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα. Τους περιέγραψα αναλυτικά την κατάσταση που βιώνετε εδώ στη Χίο, την κατάσταση που βιώνετε σε ακόμα μεγαλύτερη ένταση στη Λέσβο. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στη Σάμο. Διότι πρέπει να έρθει κανείς εδώ στα νησιά για να αντιληφθεί πραγματικά την έκταση και το μέγεθος του προβλήματος. Και όσο και αν στον πυρήνα της δικής μας πολιτικής είναι ο απόλυτος σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου - ο οποίος θέλω να το ξεκαθαρίσω είναι αδιαπραγμάτευτος και απορρέει όχι μόνο από διεθνείς συμφωνίες, αλλά από τον ίδιο τον δικό μας τον αξιακό κώδικα - άλλο τόσο αδιαπραγμάτευτη πολιτική προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών. Της δικής σας ασφάλειας.

            Ξέρετε, μιλάμε συχνά ως Νέα Δημοκρατία για τα ζητήματα της ασφάλειας. Της εφαρμογής του νόμου και της τάξης και δεχόμαστε μία κριτική από κάποιους «αριστερούς», ότι αυτή είναι μία πολιτική η οποία έχει ιδεολογικό πρόσημο, η οποία μας λένε, είναι δεξιά πολιτική. Εγώ τους λέω λοιπόν ξεκάθαρα, η πολιτική ασφάλειας και εφαρμογής νόμου και τάξης δεν είναι ούτε δεξιά, ούτε αριστερή, ούτε κεντρώα πολιτική. Είναι η σωστή πολιτική. Είναι η ελάχιστη υποχρέωση ενός Κράτους δικαίου απέναντι στους πολίτες του. Να μπορείτε να βγαίνετε από τα σπίτια σας, να αισθάνεστε ασφαλείς. Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ελευθερίας και είναι και προϋπόθεση βέβαια άσκησης οικονομικής δραστηριότητας.

Τι πρέπει να γίνει λοιπόν; Θα συνοψίσω τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας στο ζήτημα της αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος, στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Θα επαναλάβω και θα επιχειρήσω να συνοψίσω πολλά πράγματα από αυτά τα οποία ειπώθηκαν ήδη από τους ομιλητές μας.
Πρώτον, επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης αιτημάτων ασύλου. Αν δεν κάνω λάθος, τα αιτήματα αυτά εξετάζονται στην Ευρώπη εντός 4 - 6 εβδομάδων σε πρώτο και δεύτερο βαθμό. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και εδώ. Ο λόγος για τον οποίον οι αιτήσεις αυτές χρονίζουν είναι γνωστός. Δευτεροβάθμιες επιτροπές οι οποίες λειτουργούν σε πολύ χαμηλότερη δυναμικότητα από αυτήν που απαιτείται και πολλές φορές λειτουργούν - θα το πω και ανοιχτά - και με ένα ιδεολογικό πρόσημο, διότι έχουν και μία συγκεκριμένη άποψη για το πώς πρέπει να χορηγούνται και να εξετάζονται τα αιτήματα ασύλου. Άμεση λοιπόν επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου, διότι γνωρίζουμε ότι όλοι όσοι θα φτάσουν σήμερα στην Ελλάδα θα αιτηθούν ασύλου από την ελληνική Πολιτεία και αυτά τα αιτήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται εντός 6 εβδομάδων. Και από την στιγμή που ένα αίτημα θα απορρίπτεται σε πρώτο βαθμό, θα πρέπει αυτός του οποίου το αίτημα έχει απορριφθεί, να πηγαίνει σε ένα κλειστό κέντρο φιλοξενίας. 
           
Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος σε αυτό. Πρώτοι θέσαμε στο δημόσιο διάλογο τη έννοια των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων. Αυτά δεν έγιναν ποτέ. Και δεν έγιναν, επειδή ακριβώς υπάρχει συγκεκριμένη ιδεολογική αντίδραση από έναν πυρήνα εντός του ΣΥΡΙΖΑ για τη λειτουργία τέτοιων κέντρων. Εμείς, λοιπόν, σε αυτό το ζήτημα είμαστε απολύτως ξεκάθαροι. Διάκριση μεταξύ προσφύγων και παράτυπων μεταναστών. Οι παράτυποι μετανάστες, αυτοί οι οποίοι δεν δικαιούνται ασύλου, μέχρι που να επιστραφούν στην Τουρκία, θα πρέπει να φιλοξενούνται σε κλειστές δομές φιλοξενίας και φυσικά θα πρέπει οι διαδικασίες επιστροφής στην Τουρκία να επιταχυνθούν στο μέγιστο δυνατό. Διότι σήμερα δεν γίνονται επιστροφές. Ακούσαμε και τους αριθμούς. Είναι κάπου μεταξύ 1.500 και 2.000 οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν επιστραφεί από τα νησιά στην Τουρκία, αλλά σε αυτούς θα πρέπει να συμπεριλάβετε και ένα σημαντικό αριθμό κοντά στους 1.000, οι οποίοι επέστρεψαν οικειοθελώς. Δεν ήταν αποτέλεσμα, δηλαδή, μιας απόφασης της ελληνικής διοίκησης η επιστροφή τους στην Τουρκία.

 Όσο δεν έχουμε επιστροφές,  τόσο νομοτελειακά θα αυξάνει ο αριθμός στα νησιά. Όσο καθυστερούν οι αιτήσεις ασύλου, τόσο θα μειώνεται ο αριθμός αυτών που θα παίρνουν άσυλο και θα έχουν τη δυνατότητα στη συνέχεια ελεύθερα να μπορούν να μετακινηθούν στην υπόλοιπη Ελλάδα. Άρα επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, γρήγορη επιστροφή στην Τουρκία, αυτών οι οποίοι πρέπει να επιστρέψουν, σε πλήρη εναρμόνιση με την κοινή δήλωση με τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

Δεύτερος πυλώνας και πολύ σημαντικός για μένα, είναι η απόλυτη διαφάνεια στη διαχείριση εθνικού και ευρωπαϊκού χρήματος.  Έχουν διατεθεί, φίλες και φίλοι, πάρα πολύ σημαντικά κονδύλια από την Ευρώπη για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.  Αν αθροίσουμε όλους τους πόρους και όλα τα Ταμεία τα οποία χρηματοδοτούν τέτοιες δράσεις, πλησιάζουμε σε ένα ποσό το οποίο προσεγγίζει το 1 δις ευρώ. Το πώς ακριβώς έχουν διατεθεί αυτά τα χρήματα, που έχουν πάει, εάν υπάρχει πραγματικό αντίκρισμα στις τοπικές κοινωνίες, εάν υπάρχει ουσιαστική λογοδοσία από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που παίρνουν αυτά τα χρήματα, εάν τα χρήματα κατευθύνονται αντί να πηγαίνουν σε ανταποδοτικές δράσεις στο να κάνουν κάποιοι προσλήψεις για να μπορούν με αυτό τον τρόπο να ικανοποιούν την εκλογική τους πελατεία, όλα αυτά δεν τα γνωρίζουμε αλλά θα τα μάθουμε. Βέβαια έχει θέσει πολλές ερωτήσεις και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ο οποίος κάνει μια εξαιρετική δουλειά για το πρόβλημα στη Βουλή. Δυστυχώς, όμως, οι απαντήσεις τις οποίες έχουμε πάρει από τον αρμόδιο Υπουργό δεν είναι ικανοποιητικές και είμαι μάλλον επιεικείς στην ορολογία την οποία χρησιμοποιώ.

Ταυτόχρονα με τη διαφάνεια στη διαχείριση δημόσιου χρήματος θα πρέπει να υπάρχει μια αυστηρή οριοθέτηση του ρόλου των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Θέλω για άλλη μια φορά να συγχαρώ τις σοβαρές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για το σπουδαίο έργο το οποίο επιτελούν.  Να συγχαρώ τους Γιατρούς του Κόσμου, τον κ. Κανάκη και στο πρόσωπό του όλες τις άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις οι οποίες διέπονται από αρχές ανταποδοτικότητας, διαφάνειας, λογοδοσίας και ανθρωπισμού. Αναγνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι δεν είναι όλες οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έτσι. Και γνωρίζετε και εσείς καλύτερα από εμένα ποιος ήταν ο ρόλος κάποιων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων τα χρόνια της μεγάλης έξαρσης του προσφυγικού. Ποια ήταν η ατζέντα τους και τι ρόλο τελικά επιτέλεσαν;

Άρα πιστοποιημένο Μητρώο όλων των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και ξεκάθαρος έλεγχος της δράσης του στα πλαίσια ενός συνολικού σχεδίου πολιτικής για το προσφυγικό -μεταναστευτικό έτσι ώστε να γνωρίζουμε επακριβώς ο καθένας τι κάνει, που το κάνει και πως πρέπει να κινείται. Τρίτος πυλώνας, η φύλαξη και η προστασία των συνόρων και των θαλασσίων ορίων της χώρας.  Σύνορα υπάρχουν στην ξηρά, σύνορα υπάρχουν και στη θάλασσα. Η φύλαξη των συνόρων είναι όρος εθνικής κυριαρχίας. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης όπως θυμίζω συχνά στους Ευρωπαίους συνομιλητές μου. Δεν μπορούμε να έχουμε έναν ασφαλή χώρο εσωτερικής μετακίνησης πολιτών στη Ζώνη Σέγκεν χωρίς να φυλάσσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα. Και αυτή είναι μια αποστολή την οποία ούτε μπορούμε ούτε πρέπει να επωμιστούμε μόνοι μας ως χώρα. Θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία με την Ευρώπη όπως και ευρωπαϊκή υποστήριξη και χρηματοδότηση για αυτές τις δράσεις.

Η συνεργασία με την FRONTEX είναι μια διαδικασία η οποία είναι ικανοποιητική αν και γνωρίζω ότι έχει ορισμένα προβλήματα. Είναι όμως μια πρώτη κίνηση στην κατεύθυνση να αποκτήσει η Ευρώπη στο μέλλον μια ευρωπαϊκή δύναμη φύλαξης των εξωτερικών της συνόρων. Και εμείς αυτή την εξέλιξη, φίλες και φίλοι, σας το λέω εδώ από τη Χίο, δεν πρέπει να τη φοβόμαστε.  Διότι η Ευρώπη πρέπει να μπει σε αυτό το «παιχνίδι», γιατί αν δεν μπει, θα συμβεί κάτι που υπονόησε ο κ. Γαληνός η η ο Δήμαρχος της Λέσβου: Να γίνουν τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου ένα πιόνι σε μια μεγαλύτερη σκακιέρα, σε ένα μεγαλύτερο «παιχνίδι». Κάποιοι μπορεί να βολεύονται με το να παρκάρουν πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, να μας δίνουν και κάποια χρήματα, διότι δεν θέλουν να επωμιστούν τη δική τους ευθύνη και αρμοδιότητα. Και αυτή η ευθύνη είναι να φυλάσσουν τα σύνορά μας, τα ευρωπαϊκά σύνορα, να επωμιστούν το βάρος, και να απορροφούν και αυτοί με τη σειρά τους ένα ποσοστό προσφύγων στις δικές τους χώρες. Και αυτό, φίλες και φίλοι, αν δεν το πράξουν εμείς δεν πρόκειται να το ανεχτούμε. 

Και έρχομαι τώρα στον τέταρτο πυλώνα της πολιτικής μας, τη διαμόρφωση μιας σωστής και συγκροτημένης ευρωπαϊκής πολιτικής αλληλεγγύης και αμοιβαίας κατανομής βαρών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι πάρα πολύ άδικο η Ελλάδα εξαιτίας και μόνο της γεωγραφίας της να επωμίζεται μόνη της το πολύ μεγάλο βάρος διαχείρισης προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.  Τα προγράμματα μετεγκατάστασης ήταν η πρώτη δειλή απόδειξη ότι υπάρχει κάποια έστω ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην κατανομή των προσφύγων σε όλη την Ευρώπη. Δυστυχώς όμως τα προγράμματα αυτά είναι ημιτελή, έληξαν μάλιστα κιόλας, το τρέχον πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί. Γιατί;  Διότι δυστυχώς υπάρχουν μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες με πρώτες τις λεγόμενες χώρες του Βίζενγκραντ της κεντρικής Ευρώπης, οι οποίες αρνούνται πεισματικά να υποδεχθούν έστω και έναν πρόσφυγα στο πλαίσιο των προγραμμάτων μετεγκατάστασης.

Όμως, φίλες και φίλοι, αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως εκδήλωση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Οι συνολικοί αριθμοί των προσφύγων και των μεταναστών που μπήκαν στην Ευρώπη και χαίρομαι που παρουσίασε ο κ. Συρίγος τα στοιχεία, είναι σχετικά περιορισμένοι τον τελευταίο χρόνο σε σχέση με το τι συνέβαινε σε άλλες χρονιές. Είναι πάρα πολύ εύκολο για την Ευρώπη, για αυτούς που απολαμβάνουν καθεστώς διεθνούς προστασίας, για τους πρόσφυγες, να γίνει ένας πραγματικός επιμερισμός σε όλα τα ευρωπαϊκά Κράτη ανάλογα με το μέγεθος και την οικονομική δυνατότητα κάθε χώρας.  Αν συνέβαινε αυτό, θα ήταν πολύ εύκολο για κάθε χώρα να μπορέσει να απορροφήσει έναν μικρό αριθμό προσφύγων και να τους εντάξει χωρίς καμία απολύτως δυσκολία στις τοπικές κοινωνίες. Εδώ όμως δυστυχώς, είναι που πέφτουμε θύματα του εύκολου λαϊκισμού και του εύκολου εθνικισμού που υπονομεύει τέτοιες πολιτικές αλληλεγγύης.

Εμείς λοιπόν ως Ελλάδα έχουμε κάθε λόγο να επιμένουμε να διεκδικούμε μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αλληλεγγύη δεν σημαίνει μόνο χρήματα αλλά και δίκαιο επιμερισμό των βαρών σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Σημαίνει επίσης και έναν ενιαίο κανονισμό ασύλου για όλη την Ευρώπη, όπως και επαναξιολόγηση του κανονισμού του Δουβλίνου ο οποίος έχει εξαντλήσει ξεπεράσει πια τη χρησιμότητά του. Η εφαρμογή του βάζει σε κίνδυνο σήμερα που μιλάμε να σταλούν πίσω στην Ελλάδα άνθρωποι οι οποίοι μπήκαν παράνομα στην Ευρώπη και εντοπίζονται σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Βάσει του Δουβλίνου το οποίο έχει επανεργοποιηθεί, αυτά μπορεί να επιστραφούν στην Ελλάδα. Άρα χρειάζεται από την Ευρώπη μια συνολική πολιτική αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος η οποία θα δώσει έμφαση και στην αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Και αυτές είναι ο πόλεμος, η φτώχεια και ο αποκλεισμός σε πολλές χώρες του τρίτου κόσμου οι οποίες πρέπει να υποστηριχθούν οικονομικά από την Ευρώπη ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα εκεί που γεννιέται και όχι εκεί που εκδηλώνεται.  Να τελειώσει επιτέλους αυτός ο τραγικός πόλεμος στη Συρία, να βρουν οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής τη δική τους οικονομική δυναμική, ώστε οι άνθρωποι να καταλαβαίνουν ότι μπορούν να έχουν μια προοπτική στον τόπο τους, αντί να αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον σε μια ήπειρο η οποία δεν μπορεί πια και δεν αντέχει να φιλοξενήσει τόσο μεγάλο αριθμό οικονομικών μεταναστών.

Τελειώνω με τον πέμπτο πυλώνα της πολιτικής μας που αφορά τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και των νησιών που έχουν σήμερα υποστεί σημαντική οικονομική επιβάρυνση από αυτή την πολύ μεγάλη περιπέτεια. Για το ζήτημα του Φ.Π.Α. δεν θα πω πολλά πράγματα, θα πω μόνο ότι εμείς ήμασταν αυτοί που υπερασπιστήκαμε τον μειωμένο Φ.Π.Α. και κάποιοι άλλοι δυστυχώς τον εκχώρησαν. Και ο μειωμένος Φ.Π.Α. δεν βρήκε τη θέση του, στο κοινωνικό μέρισμα το οποίο ο κ. Τσίπρας με τόσο μεγάλη άνεση διένειμε - ούτε καν η παράτασή του για έναν χρόνο.

Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχει ανάγκη για την εκπόνηση και ενός συγκεκριμένου αναπτυξιακού εργαλείου για να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Δυστυχώς, ο επενδυτικός νόμος, το γνωρίζετε και εσείς, είναι ένα αδειανό πουκάμισο. Ελάχιστα τα χρήματα και ακόμα λιγότερες οι προτάσεις επιχειρήσεων οι οποίες εντάχθηκαν ή πρόκειται να ενταχθούν στον επενδυτικό νόμο. Τα νησιά, όμως, του Βορειοανατολικού Αιγαίου έχουν σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία μπορούν και πρέπει να αξιοποιήσουν μέσα από ένα ολοκληρωμένο περιφερειακό σχέδιο το οποίο θα λαμβάνει υπόψη και την ηθική υποχρέωση της ελληνικής Πολιτείας να προσφέρει έστω και κάποια μικρά αντισταθμιστικά οφέλη στα νησιά τα οποία τόσο ταλαιπωρήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Να αναφέρω παραδείγματος χάριν την περίπτωση της Χίου στην οποία βρισκόμαστε. Είχα την ευκαιρία να συζητήσω πριν με το Δήμαρχο την ανάγκη να τεθεί σε απόλυτη πρώτη προτεραιότητα η επέκταση του διαδρόμου του αεροδρομίου της Χίου. Ένα έργο στο οποίο ήδη έχουν γίνει οι απαλλοτριώσεις. Δηλαδή το μεγαλύτερο κομμάτι του κόστους το έχει ήδη αναλάβει το ελληνικό Δημόσιο το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί έτσι ώστε να μπορέσει η Χίος να αναπτύξει πλήρως το αναξιοποίητο τουριστικό της δυναμικό. Γιατί μην κοροϊδευόμαστε, αν το αεροδρόμιο δεν μπορεί να υποδέχεται πτήσεις charter και ο διάδρομος δεν είναι αρκετά μεγάλος, δεν πρόκειται ποτέ η Χίος να γίνει ένα κέντρο τουριστικής ανάπτυξης, όπως έχει γίνει η Σάμος. Τέτοια λοιπόν έργα τα οποία δεν είναι εξαιρετικά κοστοβόρα, είναι εξαιρετικά σημαντικά για την αναπτυξιακή δυναμική του νησιού. Πρέπει επιτέλους να ολοκληρωθούν όχι μόνο γιατί θα ήταν ούτως ή αλλιώς απαραίτητα για το νησί, αλλά γιατί αποτελούν την ελάχιστη θα έλεγα ηθική υποχρέωση της οργανωμένης Πολιτείας απέναντι στο θάρρος, στον ηρωισμό και στην καρτερικότητα που οι κάτοικοι της Χίου και συνολικά των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου έχουν δείξει στη διάρκεια όλης αυτής της πολύ μεγάλης περιπέτειας.

Κλείνω, φίλες και φίλοι, με μια γενικότερη πολιτική παρατήρηση. Εμείς ως Νέα Δημοκρατία πορευόμαστε προς το 11ο Συνέδριό μας παρουσιάζοντας με λεπτομέρεια πτυχές του προγραμματικού μας λόγου. Το κάνουμε, διότι πιστεύουμε ακράδαντα στη δύναμη της αλήθειας και του ορθού λόγου.  Το κάνουμε, διότι εμπιστευόμαστε την κρίση των πολιτών μετά τη λαϊκίστικη λαίλαπα που χτύπησε τη χώρα που την έχει καταδικάσει σε μια μακροχρόνια ύφεση. Έχει καταδικάσει πολλούς συμπολίτες μας στην ανεργία και στη φτωχοποίηση. Μετά από αυτήν τη λαίλαπα οι πολίτες θα δώσουν και πάλι την ευκαιρία στην μεγάλη μας Παράταξη να βγάλει τη χώρα από το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ως αποτέλεσμα των πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Ο λόγος μας είναι συγκεκριμένος και συγκροτημένος. Ο λόγος μας πιστεύω ότι απαντά στα ερωτήματα και στους προβληματισμούς που όλοι εσείς έχετε. Θέλω όλοι σας, όλοι οι Έλληνες πολίτες που θα ακούσουν τον πολιτικό λόγο της Νέας Δημοκρατίας να βρουν τη δική τους θέση στις δικές μας απόψεις και προτάσεις. Έχουμε σχέδιο για την επόμενη μέρα της Ελλάδος. Έχουμε σχέδιο για το τι θα γίνει στη χώρα μας μετά τα Μνημόνια.  Έχουμε σχέδιο για το πώς θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις, να δημιουργήσουμε θέσεις απασχόλησης, να δημιουργήσουμε πλούτο, να φέρουμε πίσω τα νέα παιδιά τα οποία εγκατέλειψαν τη χώρα κατά εκατοντάδες χιλιάδες στα χρόνια της κρίσης και το πώς θα αντιμετωπίσουμε την κοινωνική φτώχεια, τον αποκλεισμό, τα προβλήματα των νοσοκομείων, το τεράστιο πρόβλημα, το μεγάλο πρόβλημα του προσφυγικού μεταναστευτικού ζητήματος για το οποίο μιλήσαμε σήμερα.

Δεν έχω αμφιβολία, φίλες και φίλοι, ότι όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών νωρίτερα ή αργότερα οι πολίτες θα εμπιστευτούν και πάλι τη μεγάλη μας Παράταξη, τη μεγάλη μας πολιτική οικογένεια τη Νέα Δημοκρατία, την Παράταξη που πάντα στάθηκε όρθια στα δύσκολα και πάντα με αίσθημα ευθύνης οδηγούσε τη χώρα στο μέλλον με αισιοδοξία, με χαμόγελο, με αυτοπεποίθηση, με τη σιγουριά που αρμόζει σε όλες και σε όλους. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας, σας ευχαριστώ για το θερμό σας χειροκρότημα αυτή τη δύσκολη μέρα. Αυτή τη δύσκολη μέρα για όλες και για όλους.

Σας ευχαριστώ πολύ, να είστε καλά. 




Η αστυνομικός - συγγραφέας με την παιδική ψυχή



Μπορεί η καθημερινότητα να τρομάζει, μπορεί ο ανθρώπινος πόνος να γίνεται αφόρητος όμως υπάρχουν διέξοδοι και σε πολλές περιπτώσεις που αναζητάς την ελευθερία στο πνεύμα και την ψυχή και ο νους σου ταξιδεύει, γιατί έχεις αυτό δικαίωμα, το όνειρο μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Έτσι μόνο μπορεί να περιγράψει ο δημοσιογράφος, o ακροατής, o πολίτης, o γονιός ακόμα και τα παιδιά που καταλαβαίνουν ίσως περισσότερα από τους μεγάλους, τη Φωτεινή Κωνσταντοπούλου, την αστυνομικό η οποία εκτός από το νόμο που επέλεξε να υπηρετήσει, άνοιξε τα φτερά της και με επιτυχία «πέταξε» στο φανταστικό κόσμο που όλοι ονειρευόμαστε.


Η κ.Κωνσταντοπούλου υπηρετεί στο γραφείο τύπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη όμως γνωρίζει καλά τις μαγευτικές περιοχές του τόπου που ζούμε,άλλωστε σε ένα τέτοιο τοπίο αποφάσισε να κάνει τα πρώτα της βήματα στην συγγραφή παιδικών βιβλίων,μεταφέροντας τη μαγεία του παραμυθιού σε όλη την Ελλάδα από τις Πρέσπες.

Η ευαισθησία της αυτή εκδηλώθηκε όπως είπε στη συνέντευξή της στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη αφού ως παιδί ξετρελαινόταν με τα παραμύθια και ως έφηβη να ταξιδεύει κάνοντας το γύρο ενός φανταστικού κόσμου γεμάτο μαγεία.

Στα 18 μου έγινα αστυνομικός, αλλά αποφάσισα παράλληλα να ασχοληθώ με την συγγραφή βιβλίων. Από την αρχή ήθελα ένα βιβλίο μου να το δωρίσω για κάποιον ιερό σκοπό» είπε περιγράφοντας το ξεκίνημα της νέας της προσέγγισης για τη ζωή και τα κατάφερε αφού έσοδα από τα παιδικά βιβλία της έχουν ενισχύσει πολλές δράσεις για τα παιδιά.


Η κ.Κωνσταντοπούλου μίλησε για  πρόσφατο βιβλίο της, το «Μέρλο, Περιπέτεια στα σύννεφα» (εκδόσεις ΑΠΑΡΣΙΣ, σε εικονογράφηση Μαριάννας Φραγκούλη). 

Σε αυτό το έργο- απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας τριών μέχρι εφτά χρόνων- πρωταγωνιστεί ο ζωηρός Μέρλο, ως ανήσυχο μικρό συννεφάκι που ξεκινά μια περιπέτεια γνώσης κι αναζήτησης. Πρόκειται για μια γλυκιά ιστορία που μας μαθαίνει να αποφεύγουμε τους αγνώστους και τα εμπόδια στο δρόμο προς το στόχο, που με πίστη προσπαθούμε να φτάσουμε!

Διδάγματα ζωής και ανθρωπιάς αφού τα έσοδα των πωλήσεων θα διατεθούν για το «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ» που  είναι η Νεφέλη, ο Αντώνης, η Βάσια, η Φωτεινή και ο Νίκος και η Ευαγγελία. Είναι κάθε παιδί που νοσεί με καρκίνο στην Ελλάδα.


Σε ένα άλλο της βιβλίο καταγράφει την ψυχή 12 προσφυγόπουλων μέρος των εσόδων του οποίου διατέθηκε για τη στήριξη των δομών φιλοξενίας των ασυνόδευτων παιδιών– προσφύγων της PRAKSIS ενώ το βιβλίο “Ο Τυροκοφτερός",αφορά τη διατροφή παιδιών ηλικίας άνω των επτά ετών. 

Η συγγραφική της επιτυχία « Μια Ζαχαρένια Συνταγή» ήταν  το πρώτο ελληνικό βιβλίο που τέθηκε υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες. Η συγγραφέας έλαβε τιμητική αναγνώριση για αυτό, αλλά και για την πολύτιμη προσφορά της στην παγκόσμια εκστρατεία "Back2School", που στηρίζει την πρόσβαση στην εκπαίδευση των παιδιών-προσφύγων. 


Έτσι, τον Φεβρουάριο του 2016, έγινε η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα που έλαβε τον τίτλο της «Υψηλού προφίλ υποστηρίκτριας της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες». Ο τίτλος High Profile Supporter απονέμεται σε προσωπικότητες από όλον τον κόσμο, που με την κοινωνική προσφορά τους συμβάλλουν τα μέγιστα στο έργο της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε., αποτελώντας πηγή έμπνευσης για όλους τους ανθρώπους.


Πηγή : ekriti.gr


Αναστολή 13.000 αιτήσεων για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης



Οι μηνιαίες διασταυρώσεις έδειξαν ότι οι συγκεκριμένες αιτήσεις δεν είχαν τροποποιηθεί ώστε να αποτυπώνεται η τρέχουσα κατάσταση των νοικοκυριών.

Σε αναστολή τέθηκαν την Δευτέρα περίπου 13.000 εγκεκριμένες αιτήσεις του προγράμματος KEA, διότι μετά από την διεξαγωγή των μηνιαίων διασταυρώσεων, διαπιστώθηκε ότι οι συγκεκριμένες αιτήσεις δεν είχαν τροποποιηθεί ακόμη ώστε να αποτυπώνεται η τρέχουσα κατάσταση των νοικοκυριών.

Η αναστολή γίνεται για να αποφευχθούν άλλες κυρώσεις (όπως λ.χ. η αποβολή από το πρόγραμμα για ένα χρόνο).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, «το KEA είναι ένα πρόγραμμα με πρωτοποριακά στοιχεία που εφαρμόζονται για πρώτη φορά στη χώρα, με στόχο να βοηθήσει τα νοικοκυριά άμεσα, τη στιγμή που το έχουν ανάγκη. Ως εκ τούτου, η οποιαδήποτε αλλαγή στη σύνθεση, το εισόδημα, τα περιουσιακά στοιχεία ή άλλη σοβαρή αλλαγή, πρέπει να δηλώνονται από τους πολίτες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑ, το αργότερο τον επόμενο μήνα από τη στιγμή που συμβαίνουν».

Οι υπηρεσίες του Υπουργείου θα στείλουν εντός των προσεχών ημερών κατευθύνσεις στους Δήμους σχετικά με το χειρισμό όλων αυτών των υποθέσεων ώστε να διευθετηθούν ομαλά και οι δικαιούχοι που θα κριθούν ως έχοντες δικαίωμα συνέχισης στο πρόγραμμα, να πληρωθούν αναδρομικά τον επόμενο μήνα.




Στέλιος Παπαπέτρου
Πηγή : news247.gr