Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Lucid dreams: Τα ανεξήγητα όνειρα όπου είμαστε ξύπνιοι μέσα στον ύπνο μας!



Τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, λέει μια αρκετά αισιόδοξη παροιμία, μεταφρασμένη σχεδόν σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Καμιά φορά όμως, τα όνειρα ίσως και να είναι ένα είδος… εικονικής πραγματικότητας, όπου αντί για υπολογιστή έχουμε τον εγκέφαλο και τη φαντασία μας!

Αναφερόμαστε φυσικά στα λεγόμενα «συνειδητά όνειρα» (lucid dreams), για τα οποία οι περισσότεροι είτε έχουμε ακούσει κάποια μαρτυρία ή ακόμα και έχουμε βιώσει μια τέτοια εμπειρία. Στο σημερινό τεύχος του του EThe Magazine του EleftherosTypos.gr, θα μιλήσουμε για αυτά τα περίεργα όνειρα που μοιάζουν τόσο μα τόσο αληθινά και ο εαυτός μας ως πρωταγωνιστής είναι σαν να γράφει το σενάριο όπως αυτός το επιθυμεί! Σαν να είναι δηλαδή κάτι περισσότερο κοντά στη σκέψη παρά στο όνειρο, το οποίο όσο καλά και αν προσπαθήσουμε να το περιγράψουμε, αν κάποιος δεν το έχει ζήσει, δεν μπορεί να το αντιληφθεί στο 100% του. Γιατί αν μια εικόνα ισούται με 1000 λέξεις, τότε η ίδια η εμπειρία ενός βιώματος ισούται με… εγκυκλοπαίδεια!



Ο ορισμός των lucid dreams

Συνειδητό όνειρο (διαυγές όνειρο) είναι κάθε όνειρο κατά το οποίο το άτομο έχει συνείδηση ότι ονειρεύεται ενώ το όνειρο είναι σε πλήρη εξέλιξη. Κατά τη διάρκεια του συνειδητού ονείρου, είναι δυνατό να ασκήσει κανείς έλεγχο πάνω στο ονειρικό περιβάλλον και να κάνει πράγματα που αλλιώς θα ήταν αδύνατο να κάνει στη φυσική πραγματικότητα.

Οι πρώτες αναφορές

Ήδη από αρχαιοτάτων χρόνων, ο Αριστοτέλης είχε παρατηρήσει ότι «συχνά όταν κάποιος κοιμάται, υπάρχει κάτι στη συνείδηση του που δηλώνει ότι αυτό που του παρουσιάζεται δεν είναι παρά ένα όνειρο».

Στα χριστιανικά χρόνια συναντάμε αναφορές για lucid dreams στην αλληλογραφία του Αγίου Αυγουστίνου (415 μ.Χ.) και σε κείμενα του Θωμά του Ακινάτη.

Οι μελέτες μέχρι σήμερα

Κατά την άνθηση του αραβικού πολιτισμού, τον 12ο αιώνα, ο γνωστός διδάσκαλος Ibn-el-Arabi φαίνεται ότι μελέτησε σοβαρά το φαινόμενο και θεωρούσε πολύ σημαντική τη συνειδητότητα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Τον 19ο αιώνα αρχίζουν να δημοσιεύονται αρκετές μελέτες με αποκλειστικό θέμα τα lucid dreams, των Marquis d’Harvey Saint Denis, Φρειδερίκου Νίτσε κ.ά. Τα συνειδητά όνειρα εισχωρούν τώρα και στη λογοτεχνία, όπως σε έργα του Καρόλου Ντίκενς και αργότερα του Τόμας Μαν.


Τον 20ό αιώνα, ακόμη και ο πατέρας της ψυχανάλυσης Ζίγκμουντ Φρόιντ θα αναφερθεί σε αυτά, από τη δεύτερη έκδοση και μετά της Ερμηνευτικής των ονείρων.

Τον όρο όμως «lucid dreams» τον οφείλουμε στον ολλανδό ψυχίατρο F.W. van Eeden και στο μυθιστόρημά του Η γέφυρα των ονείρων που δημοσίευσε το 1913.

Επίσης έχει επισημανθεί ότι τα ιερά κείμενα των θιβετιανών βουδιστών μοναχών δίνουν μεγάλο βάρος στην εμπειρία της συνειδητότητας κατά τον ύπνο.

Όπως αναφέρουν ανθρωπολόγοι που έχουν μελετήσει τη φυλή Senoi στη Μαλαισία, τα μέλη της φυλής αυτής υπόκεινται σε εκπαίδευση ονειρικής συνειδητοποίησης από τα παιδικά τους κιόλας χρόνια!

Στη Δύση σοβαρές έρευνες για τα lucid dreams δεν άρχισαν παρά μετά τη δεκαετία του 1960, κυρίως στις ΗΠΑ, όπου έχουν γίνει θέμα διδακτορικών διατριβών και έχουν αναγνωρισθεί με έδρες σε πολλά πανεπιστήμια.


Στα πρόσφατα βιβλία τους Conscious Mind, Sleeping Brain και Exploring the World of Lucid Dreaming o Stephen La Berge και η Jayne Gackenbach παρουσιάζουν τα τελευταία συμπεράσματα των ερευνών σε αυτόν τον τομέα.

Γίνεται λοιπόν σαφές πως αν και είναι μια κοινή ανθρώπινη εμπειρία, μόλις τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να τη μελετά στα σοβαρά η επιστήμη. Σύγχρονοι ερευνητές, όπως η Patricia Garfield, ο Charles Τ. Tart, η Celia Green κ.ά., έχουν δημοσιεύσει πολλές αφηγήσεις συνειδητών ονείρων, όπου το υποκείμενο αρχίζει σιγά σιγά να αποκτά τον έλεγχο του ονειρικού βασιλείου του. Γίνεται, όπως λένε, ένας μάγος στο υποσυνείδητο, ένας ονειροναύτης! Κι όταν μιλάμε για «ονειροναυτική», δεν κινούμαστε στον χώρο της παραψυχολογίας αλλά στον χώρο των επιστημονικών ερευνών για τη φύση του ύπνου

Στον ονειρόκοσμο λοιπόν, μπορεί κανείς να δημιουργήσει μια επιθυμητή πραγματικότητα χωρίς πολύπλοκα μηχανήματα και πανάκριβες συσκευές. Αρκεί μόνο να συνειδητοποιήσει ότι πραγματικά ονειρεύεται!

Υπάρχουν δύο τρόποι για την εκκίνηση ενός συνειδητού ονείρου. Ο ένας τρόπος είναι να δημιουργηθεί ένα συνειδητό όνειρο από… όνειρο (DILD – dream-initiated lucid dream). Αρχίζει δηλαδή ένα κανονικό όνειρο και το άτομο κάποια στιγμή συμπεραίνει ότι ονειρεύεται – χωρίς αυτό να τον αφυπνίσει. Ο άλλος τρόπος αφορά ένα συνειδητό όνειρο από εγρήγορση (WILD – wake initiated lucid dream) και επιτυγχάνεται όταν το άτομο από την πλήρη εγρήγορση μεταβαίνει σε όνειρο χωρίς διακοπή στη συνείδηση.


Μέθοδοι που προκαλούν ένα συνειδητό όνειρο

Αν είστε  τυχεροί, θα έχετε δει τη μαγεία που κρύβει ένα συνειδητό όνειρο. Αν όχι, υπάρχουν πολλές επιστημονικές έρευνες που προσπαθούν να το προκαλέσουν. Οι πιο διαδεδομένες και… ακίνδυνες είναι οι παρακάτω:

1.Κατά τη διάρκεια της ημέραςσυγκεντρώνεστε, μείνετε ακίνητοι, ρωτήστε «Ονειρεύομαι;» και σκεφθείτε κάτι που θα θέλατε να δείτε στο συνειδητό όνειρο. Επαναλάβετε κάποιες φορές την ίδια διαδικασία και είναι πολύ πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο πραγματικά στον ύπνο σας.

2.Κρατήστε ημερολόγιο ονείρων.Συνήθως βλέπουμε όνειρα που ελάχιστα λεπτά μετά την αφύπνισή μας ξεχνάμε. Φροντίστε να τα γράψετε αμέσως μόλις τα δειτε. Έτσι, μελετώντας τα θα διακρίνετε τα πιο κοινά στοιχεία των ονείρων που βλέπετε (ανθρώπους, μέρη, κτλ.) και «ενημερώνουν» τον εγκέφαλό σας ότι πραγματικά προσπαθείτε να θυμηθείτε τα όνειρά σας. Επίσης, την επόμενη φορά που θα δειτε ένα μέρος ή αντικείμενο σε κάποιο όνειρό, θα το θυμηθείτε και θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε πως βλέπετε όνειρο και κυρίως στο «πέρασμα» προς το συνειδητό όνειρο.


3.Μάθετε την καλύτερη ώρα για να δειτε ένα συνειδητό όνειρο. Αν γνωρίζετε καλά το πρόγραμμα του ύπνου σας, έχετε περισσότερες πιθανότητες να το ζήσετε. Οι μελέτες λένε ότι ένας μικρός ύπνος λίγες ώρες μετά το πρωινό ξύπνημα είναι το πιο συνηθισμένο διάστημα των συνειδητών ονείρων.

4.Προσπαθήστε την τεχνική «επιστροφή στο κρεβάτι». Ίσως είναι η πιο επιτυχημένη τεχνική.

Βάλτε ξυπνητήρι 5 ώρες από την ώρα που πηγαίνετε για ύπνο.
Κοιμηθείτε.

Για μία ώρα προσπαθήστε να συγκεντρωθείτε στην προσπάθεια να δειτε κάτι συνειδητά. Αυτό που θέλετε να δείτε και στο όνειρό σας.

Γυρίστε στο κρεβάτι και προσπαθήστε να κοιμηθείτε, λέγοντας τη φράση «ξέρω ότι θα ονειρευτώ…» συμπληρώνοντας με αυτό που θέλετε.

Μολονότι υπάρχουν χιλιάδες άρθρα στο διαδίκτυο που θεωρούν τις διαδικασίες αυτές ασφαλείς, συνιστούμε την προσοχή σας σε αυτά που… θέλετε να ονειρευτείτε αν τελικά επιτύχετε το συνειδητό όνειρο. Καλή επιτυχία!



Χάρης Αποστολόπουλος 
Ελεύθερος Τύπος


Ν.Δ.: Τα ψέματα και η κοροϊδία δεν μπορούν να σώσουν ούτε την Κυβέρνηση ούτε το ασφαλιστικό σύστημα



O Τομεάρχης Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο  Οκτώβριος 2017 θα στοιχειώνει και θα εκθέτει για πολλά χρόνια την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Είναι ο μήνας που οι προσδοκίες και οι ελπίδες 300.000 δικαιούχων σύνταξης, θα διαψευσθούν για δεύτερη συνεχόμενη φορά.

Είναι ο μήνας που θα επιβεβαιωθεί στη πράξη, ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν εξαπάτησαν και δεν κορόιδεψαν τον ελληνικό λαό, μόνο προεκλογικά, αλλά και τα τρία σχεδόν χρόνια που κυβερνούν, χωρίς ντροπή και με το ίδιο θράσος. 

Στις 3 Ιανουαρίου του 2017, σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασία, ενημέρωνε τον ελληνικό λαό, εργαζόμενους και συνταξιούχους με δεσμεύσεις και υποσχέσεις οι οποίες αποδείχθηκαν ακόμη μια μεγάλη εξαπάτηση. 

Η Υπουργός κυρία Αχτσιόγλου, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, διαβεβαίωνε και δήλωνε: “Μέχρι τον Οκτώβριο του 2017 θα έχουν εκδοθεί όλες οι συντάξεις που είναι σε εκκρεμότητα και στο εξής οι νέες συντάξεις θα εκδίδονται σε διάστημα τριών μηνών από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης”.

Οκτώβριος του 2017, και τίποτε από ότι δεσμεύθηκε δεν υλοποιήθηκε. Όχι μόνο δεν έχουν εκδοθεί οι εκκρεμείς συντάξεις, αλλά η κατάσταση  είναι ακόμη χειρότερη. 

Η εικόνα στο ασφαλιστικό σύστημα σήμερα έχει ως εξής:

• Πάνω από 300.000 κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ κόστους πάνω 3 δις ευρώ, έχουν παγώσει.

• Η έκδοση των λιγοστών συνταξιοδοτικών αποφάσεων γίνεται με το σταγονόμετρο και με ρυθμό χελώνας 

• Όλες οι νέες συντάξεις, αλλά και οι παλαιές - μετά τη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς - θα έχουν υποστεί  συνολική μείωση 20 - 40%.

• Οι  ληξιπρόθεσμες οφειλές μέσα σε σχεδόν τρία χρόνια έχουν υπερδιπλασιασθεί, λόγω της  εξοντωτικής  αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων και αγροτών

• Με εντολή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας μπλόκαραν το λογισμικό έκδοσης και απονομής συντάξεων χηρείας  για να αποκρύψουν τη γενιά των συντάξεων των 160 ευρώ  και 180 ευρώ.

Το σημερινό χάος και η αβεβαιότητα στο ασφαλιστικό σύστημα, η μετατροπή του σε φορολογικό, αλλά και η απαράδεκτη καθυστέρηση έκδοσης των συντάξεων είναι αποκλειστικό δημιούργημα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Τα ψέματα και η κοροϊδία δεν μπορούν να σώσουν ούτε τη Κυβέρνηση ούτε το ασφαλιστικό σύστημα.

Επιβάλλεται η άμεση δομική αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με στόχο να καταστεί δίκαιο, ανταποδοτικό και κυρίως ελκυστικό για τους ασφαλισμένους, εργοδότες, εργαζόμενους  και αυτοαπασχολούμενους, ώστε να διασφαλισθεί η βιωσιμότητά του.  


Βριλήσσια: Αυτοκτόνησε ο Εισαγγελέας Εφετών Επαμεινώνδας Βρακατσέλης



Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του vrilissianews.gr  σοκ έχει προκαλέσει στα Βριλήσσια η αυτοκτονία του Εισαγγελέα Εφετών Επαμεινώνδα Βρακατσέλη.

Ο γνωστός εισαγγελικός λειτουργός έδωσε ξαφνικά τέρμα στη ζωή του, πέφτοντας στο κενό από το διαμέρισμα του 4ου ορόφου, όπου κατοικούσε με την οικογένειά του στην οδό Σαλαμίνος στα Βριλήσσια.

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει τις συνθήκες υπό τις οποίες ο εισαγγελέας οδηγήθηκε στο απονενοημένο διάβημα. Γείτονες και κάτοικοι της περιοχής έσπευσαν να βοηθήσουν τον 63χρονο εισαγγελέα, τον μετέφεραν στο νοσοκομείο ήταν όμως ήδη πολύ αργά. 

Ο Επαμεινώνδας Βρακατσέλης υπέκυψε στα τραύματά του.

Πρόκειται για ένα αδέκαστο λειτουργό της δικαιοσύνης, ο οποίος βρέθηκε στην έδρα σε αρκετές πολύκροτες υποθέσεις που συγκλόνισαν την ελληνική κοινή γνώμη. Ήταν εισαγγελέας της έδρας στη δίκη για τη δολοφονία του Μιχάλη Φιλόπουλου στην Παιανία το Μάρτιο του 2007 αλλά και στην υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου. Ο Επαμεινώνδας Βρακατσέλης ήταν γνωστός για την ακεραιότητα και το ήθος του. 

Οι γείτονές του μόνο καλά λόγια έχουν να πουν για ένα άνθρωπο ευγενικό και καλοσυνάτο, που συχνά βοηθούσε τον συνάνθρωπο με διακριτικότητα.


"Κέντησε" πάλι ο Μπαλάφας



Κάθε του εμφάνιση είναι και μία έκπληξη για τον πολίτη που κάνει το λάθος να τον ακούσει, γιατί ξεστομίζει απίστευτα πράγματα που δείχνουν ότι ο κ. Μπαλάφας είναι πάντα στον δικό του κόσμο και εκτός πραγματικότητας.

Αφού μας ανακοίνωσε με θράσος στον ΣΚΑΪ, ότι δεν έχει γίνει καμία περικοπή συντάξεων εκνευρίζοντας τους συνταξιούχους, έριξε και την ιδέα του να αμολήσουν τους λαθρομετανάστες μέσα σε πλοία για να αποσυμφορήσουν τα νησιά.

Να αξιοποιηθούν πλωτά μέσα, για την παραμονή σε αυτά των μεταναστών, υπό την μορφή φιλοξενίας,  προανήγγειλε  ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας.

Ο κ. Μπαλάφας πρόσθεσε πως οι αυξημένες ροές δεν είναι κάτι που περνάει απαρατήρητο. «Μας απασχολεί και μας ανησυχεί και παίρνουμε μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πάντως πως η κατάσταση πριν από δύο μήνες ήταν ελεγχόμενη.

Πρόσθεσε ανήσυχος μην χάσει την βουλευτική του έδρα και το μηνιάτικο ότι  οι εκλογές δεν πρέπει να προκηρυχθούν νωρίτερα από το 2019, όπως είπε και ο Ντάισελμπλουμ που προσαρμόζεται στη γραμμή της κυβέρνησης.

«Εκλογές θα γίνουν το 2019, με την ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης, κι αν συμφωνεί και ο κ. Ντάισελμπλουμ να γίνουν εκλογές το ’19 τόσο το καλύτερο» είπε ο κ. Μπαλαφάς θεωρώντας ότι είναι τόσο επιτυχημένη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και δεν πρέπει γίνουν εκλογές για το το συμφέρον της χώρας μας και της κοινωνίας.






Πιο ακριβό το πετρέλαιο φέτος -Κατακόρυφη αύξηση των νέων συνδέσεων φυσικού αερίου



«Έκρηξη» των νέων συνδέσεων φυσικού αερίου σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία καταγράφουν οι Εταιρίες Διανομής (ΕΔΑ) καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η αύξηση, σε σύγκριση με πέρυσι, είναι της τάξης του 60 - 100%.

Βασική αιτία για την αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου είναι η σημαντική εξοικονόμηση πόρων για τα νοικοκυριά σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανση.

Οπως είναι γνωστό το πετρέλαιο θέρμανσης θα ξεκινήσει να διατίθεται από τις 15 Οκτωβρίου, σε τιμές που, σύμφωνα με πηγές της αγοράς και με βάση τα τωρινά δεδομένα των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας του δολαρίου, αναμένεται να κυμανθούν στα 95 - 99 λεπτά το λίτρο. Δηλαδή 3 - 5 λεπτά ακριβότερα από πέρυσι τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΔΑ Αττικής οι νέες συνδέσεις φυσικού αερίου στο 9μηνο ήταν εφέτος 17.500, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με πέρυσι ενώ σε Θεσσαλονίκη - Θεσσαλία, στο εξάμηνο οι συνδέσεις ήταν 5.837 εφέτος από 3.642 πέρυσι (αύξηση 60%). Η αύξηση των συνδέσεων αποδίδεται στο χαμηλότερο κόστος θέρμανσης σε σχέση με το πετρέλαιο, ενώ στην Αττική εφαρμόστηκε επιπλέον πρόγραμμα επιδότησης για αντικατάσταση καυστήρων και τοποθέτηση εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, το οποίο ολοκληρώνεται στις 9 Οκτωβρίου (καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων) και θα προκηρυχθεί αργότερα νέο για το 2018.

Σύμφωνα με την ΕΔΑ Αττικής, με τις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου που ίσχυαν κατά τη χειμερινή περίοδο 2016 - 2017 η εξοικονόμηση για μια πολυκατοικία δέκα διαμερισμάτων φθάνει στα 3.000 ευρώ ή 37%.

Η μετατόπιση των καταναλωτών από το πετρέλαιο στο φυσικό αέριο αλλά και η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς αερίου από 1η Ιανουαρίου 2018 (από την ημερομηνία αυτή και οι οικιακοί καταναλωτές φυσικού αερίου αποκτούν τη δυνατότητα επιλογής προμηθευτή) έχει οδηγήσει σε αντίστοιχες ανακατατάξεις στην αγορά: πετρελαϊκές εταιρίες επιχειρούν διείσδυση στην αγορά φυσικού αερίου προκειμένου να καλύψουν τις απώλειες από το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας επιδιώκουν επίσης διείσδυση στην αγορά φυσικού αερίου προκειμένου να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που παρέχει η απελευθέρωση και να παράσχουν ενεργειακά «πακέτα» (ρεύμα και φυσικό αέριο) στους καταναλωτές.

'Αδειες προμήθειας φυσικού αερίου, σύμφωνα με το μητρώο της Ρυθμιστικής Αρχής διαθέτουν (πέρα από τη ΔΕΠΑ και τις τρεις ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας) άλλες 28 επιχειρήσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι Προμηθέας Gas (όμιλος Κοπελούζου), M&M (Μότορ Όιλ - Μυτιληναίος), Hellas Power (πρώην Aegean Power), Edison, ENIMEX, ΤΕΡΝΑ, Ήρων Θερμοηλεκτρική, Gunvor, Greek Environmental & Energy, GASELA, Hellas EDIL, Greensteel-Cedalion, Watt & Volt, NRG trading, Αφοί Σούρλα. Την τελευταία διετία (από το 2015 και μετά) επιπλέον απέκτησαν άδειες προμήθειας οι εταιρίες Μακιός, Ελινόιλ, Protergia, Αλουμίνιον της Ελλάδος, Volterra, ΒΙΕΝΕΡ, CORAL, PNG, Αιγαίον Όιλ, Q Capital, Ρεβόιλ, Πετρογκάζ και SINTEZ. Αντίστροφα και η Φυσικό Αέριο Αττικής (πρώην ΕΠΑ Αττικής) πήρε άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και θα προσφέρει τους επόμενους μήνες ενεργειακά «πακέτα» στους πελάτες της.

Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης τα δεδομένα ενόψει της έναρξης της χειμερινής περιόδου έχουν ως εξής: η λιανική τιμή τον Οκτώβριο του 2016 διαμορφώθηκε στα 92 - 93 λεπτά το λίτρο και με βάση την τιμή διυλιστηρίου της περασμένης Πέμπτης η εφετινή τιμή καταναλωτή υπολογίζεται στα 95 - 99 λεπτά. Η τιμή που θα διαμορφωθεί στις 15 Οκτωβρίου, οπότε ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, εξαρτάται ωστόσο αφενός από τη διακύμανση των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας ευρώ / δολαρίου μέχρι τότε και αφετέρου από τη διαμόρφωση των περιθωρίων κέρδους εταιριών και πρατηριούχων τα οποία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας ήταν 7,64 λεπτά το λίτρο πέρυσι τον Οκτώβριο αλλά αυξήθηκαν στα 10,6 λεπτά τον Απρίλιο, στη λήξη της περιόδου θέρμανσης.

Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση πετρελαίου, αυτή βαίνει μειούμενη τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της βαθμιαίας διείσδυσης του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώθηκε το 2016 σε 1.199.550 μετρικούς τόνους, έναντι 2.908.247 μ.τ. το 2010 ενώ το 2013 είχε υποχωρήσει και στους 959.233 μ.τ.



(AΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή: iefimerida.gr 


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίζει μπάσκετ σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ για τα Παιδικά Χωριά S.O.S.



Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, παρευρέθηκε σήμερα, Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, σε τουρνουά 3χ3 μπάσκετ που διοργάνωσε η ΟΝΝΕΔ σε συνεργασία με τα Παιδικά Χωριά S.O.S.



Αμέσως μετά το τέλος της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Κώστας Δέρβος, έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:



Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θερμά συγχαρητήρια στην ΟΝΝΕΔ και στον Πρόεδρο της  Κώστα Δέρβο για την δράση την οποία ανέλαβαν σήμερα να διοργανώσουν ένα ολοήμερο τουρνουά 3χ3 μπάσκετ εδώ στα Σεπόλια με σκοπό να διαθέσουν τα έσοδα στα Παιδικά Χωριά S.O.S τα οποία εδώ και πολλές δεκαετίες κάνουν ένα εξαιρετικό έργο, στηρίζοντας παιδιά με ιδιαίτερες δυσκολίες, με μεγάλη αγάπη, στοργή και φροντίδα. 

Ο σκοπός της ΟΝΝΕΔ δεν είναι απλά να είναι μία οργάνωση που αποτελεί τον πολιτικό βραχίονα της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας. Είναι να μπορεί και αυτή να συνεισφέρει με ένα συγκεκριμένο κοινωνικό αποτύπωμα και να αναλαμβάνει κοινωνικές δράσεις, ειδικά σε μια εποχή που η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από κάθε στήριξη. Θέλω και πάλι να συγχαρώ την ΟΝΝΕΔ για την δράση την οποία ανέλαβε . 



Να ευχηθώ, αγαπητέ Πρόεδρε, πάντα τέτοια και να γνωρίζουν όλες και όλοι ότι μπορεί να είμαστε μεν  πολιτικό Κόμμα, αλλά προσπαθούμε πάντα να δείχνουμε έμπρακτα το κοινωνικό μας ενδιαφέρον, στηρίζοντας τους πιο αδύναμους. Αυτός είναι ο σκοπός μας. Και αυτή η πρόθεσή μας, θα εκδηλώνεται μέσα από σειρά από δράσεις».



Κώστας Δέρβος: «Σήμερα βρεθήκαμε στα Σεπόλια, όπου κάναμε μία διοργάνωση ενός τουρνουά 3χ3 μπάσκετ, σε συνεργασία με τα Παιδικά Χωριά S.O.S. Τα έσοδα θα τα διαθέσουμε μέσα στην εβδομάδα στα Παιδικά Χωριά S.O.S. Η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη, ξεπεράσαμε τις 45 ομάδες και είχαμε την τιμή και την χαρά να φιλοξενήσουμε τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, οποίος ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστικός, μιας και μας κέρδισε».




Τι είναι μια κρίση πανικού και πώς την διαχειριζόμαστε



Μερικοί άνθρωποι παθαίνουν κρίσεις πανικού, όταν αντιμετωπίζουν ειδικές καταστάσεις. Για παράδειγμα, μπορεί να έχουν φοβία των κλειστών χώρων (κλειστοφοβία) και να βιώνουν κρίσεις πανικού, όταν βρίσκονται σε έναν κλειστό χώρο.

Τα συμπτώματα στην κρίση πανικού μπορεί να είναι πολύ τρομακτικά και οδυνηρά ως εμπειρία για τον ασθενή. Τα συμπτώματα τείνουν να εμφανίζονται ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση και προφανή αιτία.

Τα σωματικά συμπτώματα σε μια κρίση πανικού είναι δυσάρεστα, και μπορούν επίσης να συνοδεύονται από έμμονες σκέψεις φόβου και τρόμου. Για το λόγο αυτό, τα άτομα με διαταραχή πανικού αρχίζουν να φοβούνται για το πότε θα τους συμβεί η επόμενη κρίση, κάτι που προκαλεί έναν φαύλο κύκλο “φόβου της κρίσης πανικού” και αυξάνει την πιθανότητα να επέλθει όντως μια νέα κρίση πανικού.

Μια κρίση πανικού συμβαίνει όταν το σώμα σας βιώνει μια απροσδόκητη, απρόσμενη εγρήγορση και έντονα ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα. Μπορεί να αισθανθείτε έντονο φόβο, ανησυχία και άγχος. Εκτός από αυτά τα συναισθήματα, ενδέχεται επίσης να αντιμετωπίσετε σωματικά συμπτώματα όπως:

Ναυτία

Εφίδρωση

Τρόμο

Μια αίσθηση ότι η καρδιά σας χτυπά ακανόνιστα (αίσθημα παλμών)

Ισχυρό φόβο ότι σας συμβαίνει κάτι πολύ σοβαρό στην υγεία σας, ή ότι πάθατε εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο.

Έντονο φόβο ότι "χάνετε το μυαλό σας" και "τρελαίνεστε"

Ο αριθμός των προσβολών πανικού που έχετε θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα της κατάστασής σας. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν μία ή δύο προσβολές (κρίσεις) κάθε μήνα, ενώ άλλοι μπορεί να έχουν πολλές μέσα σε μια εβδομάδα.

Οι κρίσεις πανικού μπορεί να είναι πολύ τρομακτικές και έντονες, αλλά δεν είναι επί της ουσίας επικίνδυνες για την σωματική ή ψυχική υγεία. Μια επίθεση πανικού δεν θα σας προκαλέσει οποιαδήποτε σωματική βλάβη και είναι απίθανο να πρέπει να εισαχθείτε στο νοσοκομείο.

Πόσο συχνή είναι η διαταραχή πανικού;

Τουλάχιστον το 10% των ανθρώπων θα βιώσει σε κάποια στιγμή μία κρίση πανικού, που συνήθως προκαλείται από κάποιο αγχωτικό γεγονός. Περίπου το 1% έχει γενικότερη διαταραχή πανικού. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν για πρώτη φορά τη διαταραχή όταν είναι περίπου στην ηλικία των 20-25 ετών. Η κατάσταση είναι περίπου δύο φορές πιο συχνή στις γυναίκες.

Αν και τα περισσότερα άτομα με φοβίες βιώνουν μια κρίση πανικού, όταν έρχονται αντιμέτωποι με ό,τι "πυροδοτεί" τον φόβο τους, οι κρίσεις πανικού σε άτομα με γενικευμένη διαταραχή πανικού συνήθως προκαλούνται χωρίς προειδοποίηση. Για τα άτομα με διαταραχή πανικού, μια κρίση πανικού συχνά συμβαίνει χωρίς κανέναν προφανή λόγο.

Σε γενικές γραμμμές, θεωρείται ότι μια διαταραχή πανικού προκαλείται πιθανώς από έναν συνδυασμό φυσικών (σωματικών) και ψυχολογικών παραγόντων.

Πώς αντιμετωπίζεται μια κρίση πανικού

Ο κύριος στόχος της θεραπείας για τη διαταραχή πανικού είναι να μειωθεί ο αριθμός των κρίσεων πανικού που έχετε και να συμβάλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σας. Οι δύο κύριοι τύποι θεραπείας για τη διαταραχή πανικού είναι ψυχολογική θεραπεία (ψυχοθεραπεία) και φαρμακευτική αγωγή. Εάν έχετε συμπτώματα διαταραχής πανικού, επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Ο ειδικός γιατρός σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο ψυχίατρος. Η διάγνωση της διαταραχής πανικού θα γίνει αν αντιμετωπίζετε επαναλαμβανόμενες και απροσδόκητες κρίσεις πανικού που ακολουθούνται από τουλάχιστον ένα μήνα συνεχούς άγχους ή ανησυχίας σχετικά με το ενδεχόμενο νέων κρίσεων. Αυτό λέγεται «άγχος προσμονής» και είναι από τα πολύ ενοχλητικά και επίμονα συμπτώματα.

Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές αυτοβοήθειας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της διαταραχής πανικού. Μερικές από αυτές τις τεχνικές είναι:

Μείνε εκεί που είσαι

Εάν είναι δυνατόν, θα πρέπει να μείνετε εκεί που είστε κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού. Η κρίση πανικού μπορεί να διαρκέσει έως και μία ώρα, οπότε ίσως χρειαστεί να διακόψετε μια δραστηριότητα (όπως οδήγηση) που απαιτεί έντονη προσοχή και προσήλωση.

Συγκεντρωθείτε σε απλά πράγματα που συμβαίνουν γύρω σας

Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, θα σας κάνει καλό να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι οι τρομακτικές σκέψεις σας είναι σημάδι του πανικού και τελικά θα περάσουν. Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού είναι σημαντικό για σας να επικεντρωθείτε σε κάτι που δεν είναι απειλητικό, όπως το πέρασμα του χρόνου στο ρολόι σας, ή τα ψώνια σας σε ένα σούπερ μάρκετ.

Πάρτε αργές και βαθιές αναπνοές

Αν έχετε μια κρίση πανικού, προσπαθήσετε να επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Τα συναισθήματά σας από τον πανικό και το άγχος μπορεί να επιδεινωθούν εάν αναπνέετε πολύ γρήγορα. Προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στην αργή, βαθιά αναπνοή, μετρώντας αργά (για παράδειγμα έως το τρία) σε κάθε αναπνοή μέσα και έξω (εισπνοή-εκπνοή).

"Πολεμήστε" τους φόβους σας

Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, προσπαθήστε να παρατηρήσετε τι είναι αυτό που φοβάστε και αμφισβητήστε το. Μπορείτε να επιτύχετε αυτό υπενθυμίζοντας συνεχώς στον εαυτό σας ότι αυτό που φοβάστε δεν είναι πραγματικό και ότι θα περάσει σε λίγα λεπτά.

"Δημιουργική οπτικοποίηση"

Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, πολλά πράγματα μπορούν να περνάνε από το μυαλό σας. Μερικοί άνθρωποι σκέφτονται για την καταστροφή, ή ακόμα και τον θάνατο. Αντί να αφήσετε τη φαντασία σας να εστιάσει σε αυτές τις αρνητικές σκέψεις, προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στις θετικές εικόνες. Σκεφτείτε ένα μέρος ή μια κατάσταση που σας κάνει να νιώθετε ήσυχος/η, χαλαρός/η ή άνετα. Μόλις πετύχετε αυτή την εικόνα στο μυαλό σας, προσπαθήστε να εστιάσετε την προσοχή σας σε αυτήν. Θα σας βοηθήσει με το να σας αποσπάσει την προσοχή από την κατάσταση που βιώνετε και μπορεί επίσης να συμβάλει καθοριστικά στην μείωση των συμπτωμάτων σας.

Μην "παλεύετε" με την κρίση πανικού!

Προσπαθώντας να αντισταθείτε στην κρίση και διαπιστώνοντας ότι δεν είστε σε θέση να το κάνετε, μπορεί να αυξήσει την αίσθηση του άγχους και πανικού. Αντ' αυτού, κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης πανικού, διαβεβαιώστε τον εαυτό σας ότι παρόλη την σφοδρή ενόχληση και τα συμπτώματά σας, η κρίση πανικού δεν είναι απειλητική για τη ζωή σας. Δώστε έμφαση στο γεγονός ότι η κρίση σας θα λήξει σύντομα και αφήστε τη να περάσει από μόνη της.

Χαλάρωση στην καθημερινότητά σας

Εάν έχετε διαταραχή πανικού, μπορεί να αισθάνεστε συνεχώς άγχος για το πότε θα έρθει η επόμενη κρίση (άγχος προσμονής). Μαθαίνοντας να χαλαρώνετε μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του στρες και της έντασης και μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε πιο αποτελεσματικά τις κρίσεις πανικού, όταν αυτές συμβαίνουν. Εκτός από την αναγκαία ψυχιατρική και ψυχολογική παρέμβαση στην διαταραχή πανικού, μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι συμπληρωματικές θεραπείες, όπως μασάζ και αρωματοθεραπεία, γιόγκα κλπ τους βοηθούν να χαλαρώσουν. Μπορείτε να δοκιμάσετε, επίσης, ασκήσεις αναπνοής και τεχνικές χαλάρωσης, τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού και να συμβάλουν και αυτές στη μείωση των συμπτωμάτων σας.

Άσκηση

Η τακτική άσκηση, θα σας βοηθήσει να την καταπολέμηση του στρες και την ένταση. Αν δεν έχετε άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας που να το απαγορεύουν, θα πρέπει να έχετε ως στόχο τουλάχιστον 30 λεπτά έντονης άσκησης για τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα. Πηγαίνοντας π.χ. ένα γρήγορο περπάτημα ή το περπάτημα σε ελαφρά ανηφορικό έδαφος, είναι καλά παραδείγματα έντονης άσκησης. Ωστόσο, αν δεν έχετε ασκηθεί στο παρελθόν, ή για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας για μια εκτίμηση, πριν ξεκινήσετε ένα νέο πρόγραμμα άσκησης.

Διατροφή

Τα ασταθή επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μπορεί να συμβάλουν στην εκδήλωση μιας κρίσης πανικού. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ακολουθείτε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, να τρώτε μικρά, τακτικά γεύματα και να αποφεύγετε την κατανάλωση ζαχαρούχων τροφίμων και ποτών. Αποφύγετε την πολύ καφεΐνη, το αλκοόλ και το κάπνισμα, διότι μπορεί να συμβάλουν στην εκδήλωση κρίσεων πανικού.

Γενικά

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι κρίσεις πανικού, αλλά και η διαταραχή πανικού, είναι εύκολα και αποτελεσματικά αντιμετωπίσιμες καταστάσεις και γι' αυτό είναι καλό να αναζητήστε ψυχιατρική βοήθεια έγκαιρα. Οι καταστάσεις αυτές, ακόμα και αν τελικά δεν είναι καθόλου επικίνδυνες για την ψυχική και σωματική ακεραιότητα του ατόμου, είναι πάρα πολύ ενοχλητικές και κάνουν το άτομο να δυσλειτουργεί και να υποφέρει. Η έγκαιρη ψυχιατρική βοήθεια, θα σας απαλλάξει σύντομα από τα συμπτώματα σας και θα σας επαναφέρει σύντομα σε μια καλά λειτουργική καθημερινότητα.


http://www.nhs.uk
http://www.webmd.com

Μιχάλης Θερμόπουλος
Πηγή : iatropedia.gr


Πύργος: Πυροσβέστες με χρυσή καρδιά έσωσαν σκύλο που κινδύνευε



Πεδίο δράσης τους, δεν είναι μόνο οι πυρκαγιές ή οι διασώσεις ανθρώπων σε κίνδυνο σε κάθε περίπτωση. Οι πυροσβέστες έχουν μάθει να προσφέρουν σε κάθε τι αδύναμο που μπορεί να κινδυνεύει, να σώζουν ζωές όχι μόνο ανθρώπινες, αλλά πολλές φορές και ζώων, κυρίως οικόσιτών. Μια τέτοια περίπτωση ήταν και αυτή που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβέστες της Π.Υ. Πύργου το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ένας βοσκός από τις όχθες του ποταμού Αλφειού, στο ύψος της γέφυρας της Ε.Ο. Πύργου – Κυπαρισσίας, εντόπισε ένα σκύλο, πιθανότατα ημίαιμο βέλγικο ποιμενικό, να βρίσκεται παρασυρμένος πιθανόν από τα νερά του ποταμού, πάνω σε ένα βράχο. Ειδοποίησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία που έφτασε με τρία οχήματα στο σημείο. Δύο πυροσβέστες κατέβηκαν στην κοίτη του ποταμού και ριψοκίνδυνα έφτασαν έως το σημείο που βρισκόταν βρεγμένος και τρομαγμένος ο σκύλος…

Αφού τον ηρέμησαν τον έδεσαν με σχοινί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην του προκληθεί τραυματισμός και άλλοι δύο πυροσβέστες ανέλαβαν να τον ανασύρουν στη γέφυρα. Το βλέμμα του σκύλου ήταν γεμάτο ικανοποίηση που είχε λάβει τέλος αυτή του η περιπέτεια. Οι πυροσβέστες αναζήτησαν τον πιθανό ιδιοκτήτη του και τον ενημέρωσαν. Ωστόσο έως ότου έλθει καθώς βρισκόταν μακριά από τον Πύργο, ο σκύλος φιλοξενήθηκε στον Πυροσβεστικό Σταθμό, κερδίζοντας με τα νάζια του όλο το προσωπικό.










Φωτογραφίες: Γιάννης Τσούκας 
video ρεπορτάζ Γιάννης Σπυρούνης
Πηγή : ilialive.gr


Απόδραση Γεωργιανού ισοβίτη από τις φυλακές Κέρκυρας



Επιχείρηση απόδρασης από τις φυλακές της Κέρκυρας σημειώθηκε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου όταν, κάτω από αδιευκρίνιστες έως τώρα συνθήκες, ένας κρατούμενος επιχείρησε και τελικά τα κατάφερε (αρχικώς) να δραπετεύσει από το σωφρονιστικό ίδρυμα.

Πιο συγκεκριμένα, το περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα όταν ο 32χρονος, Γεωργιανός υπήκοος ισοβίτης ο οποίος είχε μόλις πρόσφατα μεταφερθεί και εξέτιε την ποινή του στις φυλακές της Κέρκυρας, πήδηξε στην κυριολεξία από την περίφραξη των φυλακών με σκοπό να αποδράσει.

Από την πτώση όμως, τραυματίστηκε σοβαρά στα κάτω άκρα του με αποτέλεσμα να μην καταφέρει παρά να απομακρυνθεί μόλις λίγα μέτρα από το σωφρονιστικό κατάστημα.

Άμεσα, οι αστυνομικοί τον εντόπισαν και τον μετέφεραν αρχικώς στην Αστυνομική Διεύθυνση και στην συνέχεια, με ασθενοφόρο και την συνοδεία τριών περιπολικών, στο Νοσοκομείο όπου και νοσηλεύεται με κατάγματα στα κάτω άκρα.


Πηγή: corfupost.gr


Στο… μισό το ποσοστό ΣΥΡΙΖΑ – «Γκάζωσε» στο 29,3% η Ν.Δ.



Το φετινό Σεπτέμβριο δημοσιεύθηκαν συνολικά πέντε έρευνες με παρουσίαση πρόθεσης ψήφου.

Της Alco και της Marc στις αρχές του μήνα πριν από την άνοδο των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ, της Κάπα Research, που κάλυψε το διάστημα από την επίσκεψη Μακρόν στην Ελλάδα μέχρι και την ολοκλήρωση της εμφάνισης του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, και ακολούθησαν οι έρευνες της Metron Analysis και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με δειγματοληψίες μετά και την επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα των εταιριών αυτών και μόνο, ώστε να υπάρχουν συγκρίσιμα συμπεράσματα, μπορούμε να γυρίσουμε πίσω στο χρόνο για να δούμε τις διαφορές. Τι γινόταν παλαιότερα και πώς είναι οι αποτυπώσεις σήμερα; Η σύγκριση γίνεται σύμφωνα με το μέσο όρο των εν λόγω εταιριών. Σημειώνεται ότι για να είναι ενιαία τα δεδομένα, όλες οι έρευνες παρουσιάζονται με αναγωγή όσων απαντούν ότι δεν θα ψηφίσουν (αποχή, άκυρο, λευκό).

Η πορεία

Λίγους μήνες μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη αρχίσει να υποχωρεί σημαντικά, ενώ τον Ιανουάριο 2016, μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ., η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζει αξιόλογη συσπείρωση των ψηφοφόρων της, με αποτέλεσμα να πάρει κεφάλι στις δημοσκοπήσεις, με μία διαφορά της τάξης των τεσσάρων μονάδων. Τα ποσοστά κατά μέσο όρο ήταν 26,2% για τη Ν.Δ. και 22% για τον ΣΥΡΙΖΑ, αρκετά χαμηλότερα από το 35,5% που είχε πάρει στις εκλογές, δεδομένου ότι σχεδόν οι δύο στους δέκα (19,5%) απαντούσαν ότι ναι μεν θα ψήφιζαν σε επόμενες εκλογές, αλλά δεν είχαν αποφασίσει, ή δεν ήθελαν να αναφέρουν την επιλογή τους. Στην περίοδο αυτή μόνο το ΚΚΕ και οριακά η Ενωση Κεντρώων εμφανίζουν ποσοστά μεγαλύτερα από αυτά των εκλογών.

Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου (2016) οι έρευνες διεξάγονται είτε λίγο πριν είτε λίγο μετά την περσινή ΔΕΘ και το αποτέλεσμά τους παρουσιάζει αξιόλογες διαφοροποιήσεις. Οι αναποφάσιστοι μειώνονται κατά τρεις μονάδες (16,5%), αλλά αυξάνονται αρκετά τα «Αλλα κόμματα» (που βρίσκονται, πάντως, αρκετά κάτω από το όριο του 3%) με συνολικό ποσοστό 10,5% από 6,8% στην προηγούμενη περίοδο, ενώ το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή είναι τα μόνο κόμματα που ξεπερνούν το ποσοστό των τελευταίων εκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει νέα σημαντική πτώση τριών μονάδων (19%) και η Ν.Δ. δείχνει να σταθεροποιείται στα κεκτημένα της προηγούμενης περιόδου με μικρή μόνο αύξηση (26,8% από 26,2%). Παρ’ όλα αυτά, προηγείται πλέον έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 7,8%. Οχι μόνο δηλαδή κάλυψε τη διαφορά των 7,4 μονάδων με τις οποίες είχε χάσει στις εκλογές, αλλά την έχει πλήρως ανατρέψει υπέρ της.

Στο… σήμερα

Ο φετινός Σεπτέμβριος δείχνει νέες σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τον περσινό. Η Ν.Δ. κερδίζει εκ νέου 2,5 μονάδες (29,3%), με αποτέλεσμα να υπερβαίνει πλέον το ποσοστό των εκλογών (28,1%), παρότι οι αναποφάσιστοι παραμένουν στο επίπεδο του 16%. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, εμφανίζεται πλέον περίπου σταθερός με μικρή μείωση (18,7%), αλλά σε κάθε περίπτωση η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων ξεφεύγει και γίνεται διψήφια (10,6%). Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η Ενωση Κεντρώων υποχωρεί σημαντικά κάτω από το 3%, όπως και η Χρυσή Αυγή, που επιστρέφει στο αποτέλεσμα των εκλογών (7%).

Παράλληλα, εκτός από τη Ν.Δ. και το ΚΚΕ (που καταγράφεται και πάλι ανοδικό) πολύ σημαντική αύξηση σημειώνει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη με ποσοστό επίσης πάνω από αυτό των εκλογών (7,2%), ενώ για πρώτη φορά καταλαμβάνει την τρίτη θέση στη σειρά των κομμάτων.

Αυτό είναι το «δάσος» των δεδομένων που προκύπτει από όσο το δυνατόν πιο ομοειδή σύγκριση δημοσκοπήσεων, όπως εμφανίζεται κάθε Σεπτέμβριο στα τρία τελευταία χρόνια. Κρίνοντας από τα πιο πρόσφατα ευρήματα, είναι σαφές ότι η απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο μισό της εκλογικής δύναμης του των τελευταίων εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015, ενώ η Ν.Δ. έχει ήδη υπερκεράσει το ποσοστό των εκλογών και ελπίζει να εισπράξει ακόμα μία ισχυρή αναλογία από το 16% όσων είναι αναποφάσιστοι…



Πάνος Σταθόπουλος
Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής


Διαβουλιμία: Η πιο επικίνδυνη διατροφική διαταραχή σε άτομο με διαβήτη τύπου Ι



Παρά το γεγονός ότι η ιατρική και ψυχιατρική κοινότητα δεν αναγνωρίζει τη διαβουλιμία ως επίσημο ιατρικό όρο, τουλάχιστον όχι ακόμα, δεν σημαίνει ότι δεν είναι εξίσου σημαντική με πιο «γνωστές» διατροφικές διαταραχές, όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ του BBC, αφού εκτιμάται ότι περίπου το 40% των γυναικών με διαβήτη τύπου 1, ηλικίας μεταξύ 15-30 ετών, πάσχουν από διαβουλιμία.

Η διαταραχή περιγράφει τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 που επιλέγουν σκόπιμα να λαμβάνουν μικρότερη δόση ινσουλίνης προκειμένου να ελέγξουν το βάρος τους. Η πρακτική αυτή ενδέχεται να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιά στο σώμα του ατόμου που επιλέγει να το κάνει αυτό, καθώς θα μπορούσε να καταλήξει μέχρι και στην ανεπάρκεια οργάνων.

Κύρια συμπτώματα

Σύμφωνα με την οργάνωση DWED (Διαβητικοί με Διατροφικές Διαταραχές), που ασχολείται με τη διαβουλιμία και άλλες διατροφικές διαταραχές ατόμων με διαβήτη τύπου 1, υπάρχουν πολλά συμπτώματα που συνδέονται με τη διαταραχή αυτή, συμπτώματα που μπορεί να παραπέμπουν σε στην ανορεξία και τη βουλιμία, όπως και στην κατάχρηση ινσουλίνης.

Τα κυριότερα εξ αυτών σχετίζονται με τις συνεχείς αυξομειώσεις βάρους, τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπογλυκαιμίας, τους ακανόνιστους κύκλους περιόδου, τις συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα, τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, την ανορεξία, την ναυτία, την τριχόπτωση, την αφυδάτωση και την ξηροδερμία, καθώς και τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.




Πηγές: BBC, Καθημερινή


Αυτοκίνητο παρέσυρε και τραυμάτισε σοβαρά πεζό στην Συγγρού



Δεν είναι η πρώτη φορά που πεζοί προσπαθούν να περάσουν την Λεωφόρο Συγγρού πηδώντας τα προστατευτικά κάγκελα αγνοώντας τις υπόγειες διαβάσεις με κίνδυνο της ζωής τους.

Σοβαρά τραυματίστηκε ένας άνδρας που παρασύρθηκε από όχημα το μεσημέρι του Σαββάτου από ΙΧ, επιχειρώντας να διασχίσει τη λεωφόρο Συγγρού με τον τρόπο που προαναφέραμε.

Το τροχαίο έγινε στην κάθοδο της λεωφόρου Συγγρού, στο ρεύμα προς τον Πειραιά, στο ύψος της Δαβάκη.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του.




Κατάληψη από αντιεξουσιαστές, χώρος... αναψυχής



«Χώρος κοινωνικών δράσεων και αναψυχής κατοίκων και επισκεπτών» είναι το κτίριο της Μεραρχίας στα Χανιά που ανήκει στο Πολυτεχνείο Κρήτης και είναι κατειλημμένο από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, από το 2004. Αυτό υποστηρίζει η εισήγηση του υπουργείου Πολιτισμού προς το ΚΑΣ – Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΑΣ - ΚΣΝΜ) για τον χαρακτηρισμό ή μη του κτιρίου της Μεραρχίας. Η υπόθεση συζητήθηκε στα μέσα του Σεπτεμβρίου και πήρε αναβολή, ωστόσο το θέμα είναι μείζον και έχει και πολιτικές διαστάσεις. Χθες, μάλιστα, η ηγεσία του ιδρύματος απάντησε στη νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, λέγοντας ότι «το ίδρυμα δεν κυνηγάει ούτε μάγισσες ούτε επενδυτές».

Ειδικότερα, για τον χώρο η ηγεσία του Πολυτεχνείου Κρήτης προχώρησε σε προσπάθεια αξιοποίησης των κτιρίων και ολοκλήρωσε τον διαγωνισμό, τον οποίο κέρδισε ξένη επενδυτική εταιρεία. Βεβαίως, για να προχωρήσει η επένδυση πρέπει να αποχωρήσουν οι καταληψίες. Για το θέμα του υπό κατάληψη κτιρίου της Μεραρχίας, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Κρήτης (ΥΝΜΤΕ Κρήτης) σε έκθεσή της αναφέρει ότι «το κτίριο αποτελεί ιδιαίτερα αξιόλογο δείγμα της τυπολογίας του περίκεντρου περίκλειστου κτιρίου με εσωτερικό αίθριο, όπως εφαρμόστηκε τον 19ο αι. σε δημόσιο κτίριο που φιλοξένησε διοικητικές λειτουργίες, μοναδικό στο αρχιτεκτονικό απόθεμα της περιόδου στην πόλη των Χανίων. Εντάσσεται δε μαζί με τα σωζόμενα κτίρια των Φυλακών και των Στρατώνων σε ένα ιδιαίτερο σύνολο κτιρίων και ελεύθερου χώρου, της πλατείας που διαμορφώθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, που αποτελεί τοπόσημο στην εμβληματική θέση του λόφου του Καστελλίου, σήμερα χώρο κοινωνικών δράσεων και αναψυχής κατοίκων και επισκεπτών».

Το καθεστώς κατάληψης του κτιρίου, δηλαδή, χαρακτηρίζεται επίσημα από το ΥΠΠΟ ως χώρος κοινωνικών δράσεων. Για παραδείγματα «κοινωνικών δράσεων» μπορεί να ανατρέξει κανείς στην ηλεκτρονική διεύθυνση της κατάληψης. Για παράδειγμα, χθες είχε προγραμματιστεί εκδήλωση με θέμα «ενάντια σε έθνος και φύλο (γυναικεία κινήματα στην Ελλάδα 1880-1946) ενώ μία άλλη εκδήλωση που έγινε μέσα στον Σεπτέμβριο από την «Κατάληψη Rosa Nera», όπως τιτλοφορείται, είχε σύνθημα «ο καπιταλισμός δεν είναι ούτε πράσινος ούτε καθαρός». Να σημειωθεί ότι στο ΚΑΣ - ΚΣΝΜ προεδρεύει η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού κ. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, ενώ συμμετέχουν υπηρεσιακοί παράγοντες, καθηγητές από πανεπιστήμια, εκπρόσωπος του Τεχνικού επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ).

Το ιστορικό

Με βάση το ιστορικό της υπόθεσης, το Πολυτεχνείο Κρήτης το 1986 αγόρασε έναντι 103 εκατ. δραχμών, τα κτίρια των Τουρκικών Φυλακών, των Στρατώνων και της Μεραρχίας Κρητών στην Παλαιά Πόλη των Χανίων. Σε αυτά στέγασε για πολλά χρόνια εκπαιδευτικές και διοικητικές του υπηρεσίες. Το 2004 το κτίριο της Μεραρχίας κατελήφθη από ολιγομελή ομάδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, από τη Rosa Nera, αλλά πριν από την κατάληψή του είχαν δοθεί περί τις 700.000 ευρώ για εργασίες, ώστε να στεγαστεί Σχολή Καλών Τεχνών. Μάλιστα, το 2009 η τεχνική υπηρεσία του Πολυτεχνείου σε έκθεσή της ζητούσε τη στατική ενίσχυση του κτιρίου, αλλά όταν το 2010 είχαν βρεθεί χρήματα, οι καταληψίες αντέδρασαν βίαια. Εγιναν επεισόδια και υπήρξαν βιαιοπραγίες εναντίων υπαλλήλων του Πολυτεχνείου. Και αφού στη συνέχεια έγινε ο διαγωνισμός και η κατακύρωση, η σύμβαση με τον εργολάβο δεν υπογράφηκε ποτέ και χάθηκαν πόροι 4,5 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Τελικά, το 2014 έγινε μεταφορά όλων των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος στο Ακρωτήρι. Παράλληλα, τον Μάρτιο του 2014 η Σύγκλητος αποφάσισε ομόφωνα να παραχωρήσει τη διαχείριση των κτιρίων στα Χανιά στην Εταιρεία Αξιοποίησης Περιουσίας του Πολυτεχνείου, η οποία ελέγχεται 100% από το ΑΕΙ.




ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Απέτυχαν οι αυξήσεις φόρων, τώρα κόβουν και συντάξεις



Διπλά χαμένη βγαίνει η κυβέρνηση -αλλά κυρίως οι πολίτες και οι επιχειρήσεις- από το μείγμα μέτρων που επέλεξε για να τηρήσει τους στόχους του 3ου Μνημονίου.

Η αντίδραση στις αποκαλύψεις από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις ότι ήταν επιλογή της κυβέρνησης τα φορομπηχτικά μέτρα δεν μπορεί να αμβλύνει το γεγονός ότι ενώ επέμενε εξαρχής να αυξήσει τους φόρους για να μην κοπούν δαπάνες (και δη συντάξεις), τελικά άγγιξε το απόλυτο: και υπέρογκους φόρους επέβαλε, αλλά και «κόφτη» στις κρατικές δαπάνες αναγκάστηκε να βάλει προληπτικά από μόνη της -τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ ως τώρα- πέραν των όσων συμφώνησε με τους δανειστές. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, εκτός από τους αναποτελεσματικούς φόρους η κυβέρνηση επέβαλε αιματηρές θυσίες σε πολύ κρίσιμους τομείς για την κοινωνία - αν και εμβληματικούς για κυβέρνηση της Αριστεράς. Ενδεικτικά, στο επτάμηνο του 2017, δηλαδή σε διάστημα πάνω από το μισό της χρονιάς, δεν έχει αποδώσει ούτε τα μισά απ' όσα προέβλεπαν ο Προϋπολογισμός και το Μεσοπρόθεσμο για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας. Συγκεκριμένα:

■ Για δαπάνες κοινωνικής προστασίας φέτος προβλέπεται να δοθούν 2 δισ. ευρώ. Μέχρι και τον Ιούλιο είχαν διατεθεί μόλις 652 εκατ. ευρώ, δηλαδή ούτε το 30% των κονδυλίων.
■ Για το περιβόητο ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) των έως 200 ευρώ το πολύ προϋπολογίστηκε να δοθούν φέτος 760 εκατ. ευρώ - σε 7 μήνες δόθηκαν μόνο 234 εκατ. ευρώ!
■ Για επιδόματα πολυτέκνων έπρεπε να δοθούν φέτος 650 εκατ. ευρώ. Μετά και τα μέσα της χρονιάς έχουν δοθεί μόλις 290 εκατ. ευρώ, δηλαδή 10% λιγότερα απ' όσα προβλέπει το μνημόνιο.
■ Για περίθαλψη και δαπάνες υγείας προβλέπονταν φέτος 1,3 δισ. ευρώ, αλλά στο επτάμηνο δόθηκαν μόλις 400 εκατ. ευρώ, έναντι 675 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
■ Για κρατικές επενδύσεις που θα κινήσουν την οικονομία, με ετήσιο προϋπολογισμό 6,750 δισ. ευρώ, στα 2/3 της χρονιάς έχουν δοθεί μόλις 1,1 δισ. ευρώ (το 1/6 ή 16,5%).

Ηττα... κατά κράτος

Από τη στιγμή που έφερε το 3ο Μνημόνιο και για να αντισταθεί στις περικοπές συντάξεων που ζητούσε με το καλημέρα το ΔΝΤ, η κυβέρνηση επέλεξε να ρίξει το βάρος στην αύξηση των φόρων αντί στην περικοπή των κρατικών δαπανών. Μάλιστα στις διαπραγματεύσεις στο «Χίλτον», ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έφτασε να ζητά από τους δανειστές την καθιέρωση συντελεστή φόρου 60% επικαλούμενος τη Μάργκαρετ Θάτσερ και ότι όταν ήταν ο ίδιος φοιτητής στην Οξφόρδη (τότε που ξέσπασε ο πόλεμος των Φόκλαντ) εκείνη είχε επιβάλει φόρο έως και 90%!

Αυτό καταφάνηκε και στα μέτρα της διετίας 2015-2016: υπό την απειλή χρεοκοπίας συμφωνήθηκαν και ψηφίστηκαν μέτρα 6,379 δισ. ευρώ σωρευτικά. Από αυτά τα 4 δισ. αφορούσαν 19 νέους φόρους και άλλα 700 εκατ. ευρώ ήταν αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών και κρατήσεων. Σχεδόν τα 4/5 των μέτρων ήταν εισπρακτικού χαρακτήρα για να αποφευχθούν περικοπές.

Ο φορομπηχτικός πυρετός αυξήθηκε ακόμα περισσότερο στη συνέχεια. Μόνο για το 2017 προβλέπονται νέα μέτρα 1,787 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση θέλει να εισπράξει 2,033 δισ. επιπλέον έσοδα με 27 νέους φόρους! Και με επιβολή και των νέων εισφορών ΕΦΚΑ, όπως παραδέχεται πλέον και κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, «αν και δεν ήταν στις προθέσεις μας, δώσαμε διπλό κίνητρο για φοροδιαφυγή», πέραν της ζημίας και των λουκέτων που προκάλεσαν στην αγορά.

Ωστόσο το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προέβλεπε και αύξηση δαπανών (δηλαδή χαλάρωση της λιτότητας) κατά 246 εκατ. ευρώ. Ετσι, για το 2017 συνολικά προέβλεπε να δαπανηθούν 56,6 δισ. ευρώ. Με τα δεδομένα αυτά στο επτάμηνο, για το οποίο έχουν δημοσιοποιηθεί πλήρη στοιχεία (του οκταμήνου αναμένονται τις επόμενες μέρες), το Δημόσιο θα έπρεπε να έχει δαπανήσει 30,232 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν μισό δισ. παραπάνω από όσα δαπάνησε το ίδιο διάστημα πέρυσι (29,755 δισ. στο επτάμηνο του 2016).

Αντ' αυτού, όμως, τελικά δαπάνησε λιγότερα κι από πέρυσι! Οι δαπάνες ανήλθαν μόλις σε 28,667 δισ. ευρώ, δηλαδή 1,1 δισ. λιγότερα από το 2016 και 1,6 δισ. ευρώ λιγότερα από όσα προϋπολόγιζε η κυβέρνηση μόλις τον Μάιο του 2017 (όταν ψηφίστηκε το Μεσοπρόθεσμο).

Λεφτά υπάρχουν... για λίγους

Από πού βρήκε και έκοψε δαπάνες η κυβέρνηση;

■ Από μισθούς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα; Οχι, αφού στο επτάμηνο φέτος έδωσε 9,327 δισ. έναντι 9,068 δισ. πέρυσι (+260 εκατ. ευρώ).
■ Από καταναλωτικές δαπάνες για αγορά αγαθών και υπηρεσιών προς το Δημόσιο; Οχι, αφού στο επτάμηνο φέτος δαπάνησε 3,122 δισ. ευρώ έναντι 2,969 δισ. ευρώ πέρυσι (+153 εκατ. ευρώ).

Τα λεφτά αυτά (πάνω από μισό δισ.) τα έκοψε από συντάξεις και επιδόματα. Για κοινωνικές παροχές φέτος στο επτάμηνο δαπάνησε 21,695 δισ. ευρώ ενώ πέρυσι είχε δώσει 22,320 δισ. ευρώ (-625 εκατ. ευρώ).

Θύματα οι πιο φτωχοί

Αν και ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για κυβέρνηση της Αριστεράς να αποφύγει τη λιτότητα, ή τουλάχιστον να δώσει στοχευμένα αυξήσεις και να αποκαταστήσει αδικίες, τελικώς θυσίασε τους οικονομικά αδύναμους. Πέρα από την περικοπή και κατάργηση του ΕΚΑΣ, τη διακοπή ή περικοπή μερισμάτων και συντάξεων σε χήρες και πολλά δυσβάσταχτα μέτρα σε βάρος των ασθενέστερων, η κυβέρνηση έκοψε μαχαίρι σωρεία κοινωνικών επιδομάτων, που τα ενσωμάτωσε όλα στο ΚΕΑ, για να περιορίσει τη δαπάνη στα 760 εκατ. ευρώ - που ούτε και αυτά όμως δίνει στους δικαιούχους.

Ακόμα χειρότερα, το 2015 κατάργησε την κατώτατη σύνταξη, με αποτέλεσμα συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν υπολογίζοντας τα 487 που διά νόμου έδινε κατ' ελάχιστον το ΙΚΑ να πρέπει να ζουν με σύνταξη έως 100 ευρώ (και άλλα τόσα από το ΚΕΑ). Η περικοπή αυτή όμως έγινε... στα τυφλά. Πόσα εξοικονόμησε από την κατάργηση της κατώτατης σύνταξης του ΙΚΑ η κυβέρνηση; Μόλις 13 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Στο Μεσοπρόθεσμο αποτυπώνεται ότι από τα σωρευτικά μέτρα λιτότητας 6,5 δισ. που έχουν επιβληθεί από το 2015 ως το 2017 η βίαιη μείωση στους συνταξιούχους που παίρνουν την κατώτατη σύνταξη απέδωσε μόλις 26 εκατ. ευρώ - δηλαδή ποσοστό ούτε 0,5% από τους ανθρώπους που ουσιαστικά πετάχτηκαν στον δρόμο.




Κωστής Πλάντζος
Πηγή : newmoney.gr


Αναγκαστική προσγείωση A380 της Air France επειδή έσκασε ο κινητήρας



Ένα A380 της Air France που εκτελούσε πτήση από το Παρίσι στο Λος Άντζελες  πραγματοποιήσει προσγείωση έκτακτης ανάγκης στον Καναδά έπειτα από μεγάλη ζημιά σε ο ένα από τους τέσσερις κινητήρες του, όπως ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική αεροπορική εταιρεία .

Το Airbus A380 της πτήσης 066 προσγειώθηκε χωρίς ζημιές στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Γκουζ Μπέι στον Καναδά και οι 520 επιβαίνοντες απομακρύνθηκαν χωρίς να υπάρξει κανένας τραυματισμός.

Το αεροπλάνο μετέφερε 496 επιβάτες και 24μελές πλήρωμα.