Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Νέα Δημοκρατία : Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τις νέες αποκαλύψεις Βαρουφάκη



Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό κ.Αλέξη Τσίπρα και αίτηση κατάθεσης εγγράφων κατέθεσαν στη Βουλή εννέα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με τις πρόσφατες αποκαλύψεις Βαρουφάκη για τα σχέδια που ετοίμαζε η Κυβέρνηση στο πρώτο εξάμηνο του 2015.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αναφέρονται στην πρόσφατη ανάρτηση του Γ. Βαρουφάκη στην προσωπική του ιστοσελίδα  με την οποία επανέρχεται «στις αναφορές του περί ύπαρξης σχεδίου για παράλληλο σύστημα πληρωμών - το οποίο προετοίμαζε η πρώτη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ». Και προσθέτουν: «Συγκεκριμένα, παραπέμπει σε σελίδες του βιβλίου του “Adults in the Room” το οποίο θα κυκλοφορήσει σύντομα και στα Ελληνικά με τίτλο “Ανίκητοι Ηττημένοι” και ισχυρίζεται  ότι ο κ. Τσίπρας γνώριζε για το σχέδιο παράλληλων πληρωμών και ότι ο ίδιος το είχε παρουσιάσει στο σπίτι του στην Κυψέλη ήδη από τον Νοέμβριο του 2014, παρουσία των κ. Γιάννη Δραγασάκη και Νίκου Παππά. Το σχέδιο αυτό “είχε παρουσιαστεί στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου το Μάρτιο του 2015 στην παρουσίαση του νομοσχέδιου για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης”. Μάλιστα, η εφημερίδα Real της 9ης Ιουλίου 2017 παρουσίασε και ένα τμήμα πολλών σελίδων του εισηγητικού αυτού σχεδίου».

Με βάση όλα τα παραπάνω ερωτάται ο πρωθυπουργός:

«1. Ποια ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2015;

2. Έγινε ή όχι παρουσίαση από τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη του σχεδίου για “παράλληλο σύστημα πληρωμών”, σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου ή άλλου συλλογικού Κυβερνητικού Οργάνου;». 

Παράλληλα, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν «να δοθεί αντίγραφο της σχετικής εισήγησης και των ημερήσιων διατάξεων των σχετικών συνεδριάσεων του Φεβρουαρίου και Μαρτίου του 2015 των συλλογικών Κυβερνητικών Οργάνων. Ακόμη να δοθούν τα ονόματα των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου που συμμετείχαν, καθώς και εκείνων που τυχόν έλαβαν το λόγο, έτσι ώστε να διαπιστώσουν τα μέλη του Κοινοβουλίου και ο ελληνικός λαός εάν ο πρώην Υπουργός κ. Βαρουφάκης ψεύδεται ή εάν όντως έγινε αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου για ”παράλληλο σύστημα πληρωμών” στο Υπουργικό Συμβούλιο».


Θέμα Δημοκρατίας θέτουν ευθέως οι εισαγγελείς! Σκληρή ανακοίνωση για τις δηλώσεις Παπαγγελόπουλου - Πολάκη




Θέμα Δημοκρατίας θέτουν ευθέως οι εισαγγελείς, με ανακοίνωση της Ενώσεως τους, με την οποία τοποθετούνται για τις πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλου στη Βουλή αλλά και τις αλλεπάλληλες δηλώσεις και αναρτήσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ενώσεως Εισαγγελέων Ελλάδος:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης στην Βουλή, στις 5.7.2017 και την «κριτική» που άσκησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας σε  αποφάσεις των Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας, επισημαίνει τα εξής :

Η Δικαιοσύνη συνιστά τον τρίτο και πλέον αξιόπιστο πυλώνα της Δημοκρατίας. Από την θέση σε ισχύ του Συντάγματος, οι λειτουργοί της ασκούν υπεύθυνα και μέσα στα συνταγματικά πλαίσια τα καθήκοντά τους, μεταξύ των οποίων είναι και ο έλεγχος, μέσω των δικαστικών αποφάσεων, της εκτελεστικής εξουσίας, προς όφελος του Ελληνικού λαού. Κατά συνέπεια, οι αδικαιολόγητες και ατεκμηρίωτες επιθέσεις εναντίον της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της, βάλλουν ευθέως κατά της ίδιας της Δημοκρατίας και όταν προέρχονται από φορείς εξουσίας που είναι ταγμένοι να υπηρετούν και να προστατεύουν την Δημοκρατία, συνιστούν φαινόμενο λυπηρό και επικίνδυνο για αυτήν.

Η Ε.Ε.Ε. καλεί όποιον γνωρίζει συγκεκριμένες ενέργειες δικαστικών λειτουργών που αντιβαίνουν στα καθήκοντά τους, να απευθυνθεί άμεσα στα θεσμικά  όργανα της Δικαιοσύνης, αντί να αναφέρει ως γεγονότα, πραγματικές ή προσχηματικές υποψίες του, προκαλώντας απαράδεκτη γενίκευση που αμφισβητεί τη λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία αυτών και βλάπτει ευθέως το θεσμό της δικαιοσύνης.    

Καλούμε τους συναδέλφους μας εισαγγελικούς λειτουργούς να αδιαφορήσουν για τις ανοίκειες δηλώσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα από διάφορους λειτουργούς της εκτελεστικής εξουσίας και να συνεχίσουν να πράττουν το καθήκον τους, επιδεικνύοντας το σθένος και το ήθος που αρμόζει στους Έλληνες Εισαγγελείς.

Η Ε.Ε.Ε., συναισθανόμενη την ευθύνη που έχει απέναντι στους Έλληνες πολίτες, δηλώνει ότι οι  Έλληνες Εισαγγελείς εκτελούν, όπως οφείλουν τα καθήκοντά τους, τηρώντας απαρέγκλιτα το Σύνταγμα και τους νόμους και θα συνεχίσουν να το πράττουν, όπως έχουν υποχρέωση απέναντι στον Ελληνικό λαό, τηρώντας τον όρκο τους.


Αργεί η ανάκαμψη της οικονομίας


Παρά το γεγονός πως η απαισιοδοξία μεταξύ των Ελλήνων επιχειρηματιών δείχνει να περιορίζεται, οι εννέα στους δέκα εκτιμούν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας παραμένει άσχημη. Παράλληλα κρίνουν αποσπασματικές τις όποιες μεταρρυθμίσεις έχουν υλοποιηθεί και καυτηριάζουν ότι έχουν γίνει ασυντόνιστα, χωρίς τη συμμετοχή των άμεσα εμπλεκόμενων μερών και δίχως ένα συνεκτικό σχέδιο επίλυσης των προβλημάτων του επιχειρείν.

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να καταδεικνύουν ως μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν το ασταθές φορολογικό πλαίσιο (84,8%), την αδυναμία πρόσβασης σε ρευστότητα με ανεκτούς όρους (54,6%), την καθυστέρηση στην απονομή Δικαιοσύνης (49,2%), τις γενικότερες αδυναμίες που προκύπτουν από το θεσμικό πλαίσιο και την ποιότητα των νόμων (49,0%), καθώς και την απουσία κινήτρων για επενδύσεις (48,9%).

Αυτά προκύπτουν από την πρώτη ετήσια μεγάλη έρευνα του Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος του ΣΕΒ, με τίτλο «Ο σφυγμός του επιχειρείν», η οποία πραγματοποιήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 706 επιχειρήσεων με τη συνδρομή της MRB.

Οι επιχειρήσεις εκφράζουν χαμηλή ικανοποίηση τόσο από την ποιότητα όσο και από τη διαφάνεια των υπηρεσιών του Δημοσίου και αξιολογούν με χαμηλό βαθμό την αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων που έχουν εφαρμοστεί. Την ίδια ώρα, ζητούν την ένταση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. Ενδεικτικά, το 69,3% των επιχειρήσεων θεωρεί μεν αναγκαίες τις μεταρρυθμίσεις στη φορολογική πολιτική και διοίκηση, όμως μόλις το 7,0% αξιολογεί θετικά αυτές που πραγματοποιήθηκαν.

Από την άλλη πλευρά, καταγράφεται ότι, κατά την εκτίμηση των ελληνικών επιχειρήσεων, η αγορά αρχίζει μεν να σταθεροποιείται, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν πειστικές ενδείξεις ότι η χώρα θα επιστρέψει σύντομα στην ανάπτυξη.

«Μεταρρυθμίσεις γίνονται. Ομως έχουν δυσφημιστεί τόσο πολύ, που ελάχιστοι τις πιστεύουν. Οπως οι απλοί πολίτες, έτσι και οι Ελληνες επιχειρηματίες, τις ταυτίζουν με αύξηση φόρων και εισφορών, οριζόντιες περικοπές και περιορισμούς στη ρευστότητα. Είναι κρίσιμο να ορίσουμε ξανά τι σημαίνει μεταρρύθμιση, να μιλήσουμε θετικά, δηλαδή, για τις πολιτικές εκείνες που οδηγούν στην ανάπτυξη της οικονομίας, απελευθερώνουν αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, καταργούν ειδικά προνόμια, βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα του κράτους και χτίζουν σχέσεις εμπιστοσύνης με την παγκόσμια επενδυτική», σημειώνει μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας.

Την ίδια ώρα, υπογραμμίζει ότι «η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε με μεγαλύτερη βεβαιότητα το μέλλον, καθώς αφαιρεί ένα σύννεφο ανασφάλειας που βρισκόταν πάνω από την ελληνική οικονομία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους Ελληνες επιχειρηματίες ότι πλέον η πλειονότητα των πολιτικών κομμάτων υποστηρίζει τη θέση της χώρας στον πυρήνα της Ευρωζώνης, καθώς και ότι σε συνεργασία με τους εταίρους μας έχει συμφωνηθεί ένα ξεκάθαρο μονοπάτι που μπορεί να μας οδηγήσει με σχετική ασφάλεια ξανά στις αγορές, ίσως νωρίτερα από το 2018». «Αποδεικνύουμε επιτέλους, σε διεθνείς και εγχώριους επενδυτές, ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι ξανά αξιόπιστη. Αυτό αποτελεί βασικό παράγοντα επιστροφής στην κανονικότητα και τη μόνη ελπίδα για βελτίωση των δυσμενών όρων που καλείται σήμερα να λειτουργήσει η ελληνική επιχείρηση», συμπληρώνει ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Πώς όμως μπορεί να αλλάξει αυτό; «Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία τόσο του κράτους όσο και της αγοράς, πρέπει να ενταθεί, να γίνει πιο στοχευμένη, να επικοινωνηθεί καλύτερα», απαντά ο κ. Φέσσας. Και εξηγεί πως «τα ευρήματα της έρευνας του ΣΕΒ παρέχουν έναν σαφή οδικό χάρτη για τα μέτρα πολιτικής που οι ίδιες οι επιχειρήσεις κρίνουν ως αναγκαία προκειμένου να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν, αλλά και τα πεδία στα οποία οφείλει να εστιάσει την προσοχή της η πολιτεία, ώστε να βελτιώσει τη διεπαφή της με τις επιχειρήσεις και εντέλει να δημιουργήσει ένα πραγματικά φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Θα επαναλαμβάνουμε αυτή την έρευνα κάθε χρόνο ώστε να λειτουργεί σαν αξιόπιστο μέτρο σύγκρισης και διόρθωσης για την ελληνική οικονομία και τους φορείς του κράτους».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας καταγράφεται κατά την άποψη των επιχειρήσεων (92,5%) ως δυσμενής.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, η εκτίμηση των επιχειρήσεων για τη δική τους πορεία είναι αισθητά καλύτερη από εκείνη της χώρας, καθώς σχεδόν 6 στις 10 επιχειρήσεις (59,3%) την αξιολογούν πολύ έως αρκετά καλή και σταθερή.

Οι πέντε νέες «φυλές» του ελληνικού επιχειρείν

Η κρίση δημιούργησε επιχειρήσεις πολλών διαφορετικών ταχυτήτων. Οι έξι στις δέκα παλεύουν για την επιβίωσή τους, ενώ από τις άλλες τέσσερις, μόλις οι δύο εμφανίζονται πραγματικά ισχυρές. Διαφορετικές «φυλές» μέσα στην ίδια αγορά. Με βάση την κατηγοριοποίησή τους στην έρευνα του Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος του ΣΕΒ «Ο σφυγμός του επιχειρείν», η κρίση αναδεικνύει μια νέα τυπολογία.

Οι νέες αυτές «φυλές» του επιχειρείν στην Ελλάδα είναι πέντε και τα χαρακτηριστικά τους αποτελούν σε μεγάλο βαθμό «φωτογραφία» της αγοράς σήμερα.

Κατ’ αρχάς, το μεγαλύτερο ποσοστό (40%) είναι οι «αδύναμες επιχειρήσεις που όμως αντέχουν». Επονται οι «ευάλωτοι που βρίσκονται σε κίνδυνο» (24,1%). Η τρίτη σε αριθμό επιχειρήσεων φυλή είναι οι «υγιείς με προοπτική» (15,7%) και ακολουθεί στην τέταρτη θέση η φυλή των «σταθερών αλλά επιφυλακτικών» (13,8%). Μόνον ποσοστό 6,4% είναι οι «δυνατοί και αισιόδοξοι».

Σε επίπεδο κλάδων, οι κατασκευές και το εμπόριο, καθώς έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, εμφανίζονται ως οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη απαισιοδοξία, ενώ η πρωτογενής παραγωγή, οι μεταφορές και ο τουρισμός αξιολογούν θετικά την υφιστάμενη οικονομική τους κατάσταση. Ακόμη, παρατηρείται ότι όσο μικρότερο είναι το μέγεθος των επιχειρήσεων, βάσει αριθμού εργαζομένων, τόσο μεγαλύτερες είναι οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Επιπλέον παρατηρούνται διαφορετικές «ταχύτητες» και εντός των κλάδων. Ενδεικτικά παραδείγματα η μεταποίηση και ο τουρισμός, όπου οι οργανωμένες επιχειρήσεις δηλώνουν πιο αισιόδοξες για το μέλλον σε σχέση με τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις. Τέλος, οι επιχειρήσεις της Αττικής περισσότερο και των νησιών λιγότερο (χάρη στον τουρισμό, κυρίως) εμφανίζονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση, από τον μέσον όρο του συνόλου των επιχειρήσεων της χώρας. Στην έρευνα ζητήθηκε από τις επιχειρήσεις να αξιολογήσουν και δέκα βασικές παραμέτρους, οι οποίες σχετίζονται με το ευρύτερο εγχώριο και διεθνές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, προκειμένου να αποτυπωθεί η άποψή τους για το πόσο ευάλωτο είναι το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα στην ευρύτερη εγχώρια και διεθνή συγκυρία. Ως σημαντικότερα εμπόδια καταγράφονται οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές (83,8%), η πολιτική αστάθεια στη χώρα (65,7%) –υπό την έννοια της συνεχούς αβεβαιότητας που προκαλούν οι εντάσεις γύρω από τις αξιολογήσεις των προγραμμάτων, το «country risk» και οι συζητήσεις για Grexit– οι εγχώριες οικονομικές επιπτώσεις της ύφεσης και του προγράμματος προσαρμογής (60,0%) και η διαφθορά (40,3%). Σημειώνεται πως η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία δεν είχε ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος.

Οσον αφορά τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, αξίζει να σημειωθεί ότι οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στη διαδικασία έναρξης ή αδειοδότησης επιχειρήσεων, στην απονομή Δικαιοσύνης, στον τρόπο διεξαγωγής των δημοσίων προμηθειών και στην αγορά προϊόντων δεν εκτιμάται πως έχουν ακόμη επηρεάσει την καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων, παρόλο που εντοπίζονται για χρόνια στα κυριότερα προβλήματα που υποδεικνύουν οι επιχειρήσεις.

Η βασική ερμηνεία των οικονομολόγων-συντακτών της έρευνας είναι η αδυναμία των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών σε αυτά τα πεδία να επιφέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων ή στην προσέλκυση επενδύσεων. Ομως εκτιμάται επίσης πως η αγορά έχει αποκτήσει την ευελιξία να λειτουργεί σε μορφές οργάνωσης επιχειρήσεων, οι οποίες όλα αυτά τα χρόνια επιβίωναν παρά την ύπαρξη αυτών των προβλημάτων.

Φορολογία

• Μείωση των φορολογικών συντελεστών και επέκταση ηλεκτρονικών συναλλαγών.
• Παράταση του χρόνου συμψηφισμού των ζημιών με μελλοντικά κέρδη από 5 σε 10 χρόνια.
•Αποκατάσταση της κανονικότητας των φορολογικών ελέγχων όσον αφορά τους χρόνους των παραγραφών.
• Αξιοποίηση του φορολογικού
πιστοποιητικού για την ολοκλήρωση του ελέγχου των ανέλεγκτων χρήσεων.

Χρηματοδότηση

• Αρση των κεφαλαιακών περιορισμών.
• Διευθέτηση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
• Αναμόρφωση των κριτηρίων αξιολόγησης των επιχειρηματικών σχεδίων (business plans) από τις τράπεζες για χορήγηση δανείων.
• Αναθεώρηση της πολιτικής ενυπόθηκων δανείων των τραπεζών (π.χ. αλλαγή του μείγματος χρηματικών και εμπράγματων εγγυήσεων).

Δικαιοσύνη

• Θεσμοθέτηση της υποχρεωτικότητας του μηχανισμού εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών σε κάποιες περιπτώσεις (π.χ. υποθέσεις με μικρό αντικείμενο διαφοράς).
• Βελτίωση των υφιστάμενων θεσμών προδικαστικής επίλυσης.
• Μείωση του όγκου των εκκρεμών υποθέσεων μέσω της ομαδοποίησης και εκκαθάρισης ομοειδών υποθέσεων.
• Εισαγωγή της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης (e-justice/Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων).


Ηλίας Μπέλος
Καθημερινή


Αυστρία: Απαγόρευση εισόδου στον Τούρκο υπουργό Οικονομίας




Η Αυστρία απαγόρευσε στον Τούρκο υπουργό Οικονομίας, Νιχάτ Ζεϊμπεκτζί να εισέλθει στην χώρα, για μία εκδήλωση αναφορικά με την επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Την είδηση μετέδωσε το ραδιόφωνο ORF επικαλούμενο δηλώσεις εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Αυστρίας.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα στον Τούρκο υπουργό Οικονομίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείο αποδίδοντας την απαγόρευση σε λόγους ασφαλείας, καθώς όπως είπε η επίσκεψη εγκυμονούσε κινδύνους για τη δημόσια τάξη.

Σε παρόμοια ενέργεια προέβη πριν από λίγες ημέρες και η Ολλανδία, καθώς ανακοίνωσε ότι ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τουγρούλ Τουρκές, δεν ήταν ευπρόσδεκτος σε παρόμοια εκδήλωση.


Παρέμβαση Καμίνη - Μπουτάρη για το πανεπιστημιακό άσυλο




«Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα του ευνομούμενου και δημοκρατικού κόσμου στην οποία δεν τηρείται το πανεπιστημιακό άσυλο», τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι δήμαρχοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, Γιώργος Καμίνης και Γιάννης Μπουτάρης.

Σύμφωνα με τους δυο δημάρχους, «η έννοια του πανεπιστημιακού ασύλου στη χώρα μας διαστρεβλώνεται βάναυσα. Ταυτίζεται εν τέλει με ένα ιδιότυπο 'άσυλο' για παράνομες και αντικοινωνικές πράξεις από κάθε είδους εγκληματικές ομάδες που βρίσκουν την ευκαιρία να δρουν ανενόχλητες στο χώρο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, επηρεάζοντας αρνητικά τη λειτουργία των πόλεων».

Όπως αναφέρουν «η προσχηματική επίκληση του πανεπιστημιακού ασύλου έχει ξεκάθαρα συντελέσει σε μεγάλο βαθμό στη μετατροπή των πανεπιστημιακών χώρων σε εστίες κοινωνικής εξαθλίωσης και κινδύνου για την ευρύτερη δημόσια υγεία και ασφάλεια».

Οι δυο δήμαρχοι καλούν τους δημοκρατικούς πολίτες να αντιταχθούν «στη νοσηρή ταύτιση του ασύλου με κάποιο δήθεν 'άβατο', αξιώνοντας εδώ και τώρα την θεσμική αποκατάσταση της πραγματικής του αποστολής. Της αποστολής που επιτάσσει το σύνταγμα της ελληνικής δημοκρατίας».



Πηγή : kathimerini.gr


Χίλιους λογαριασμούς οφειλετών που χρωστούν ακόμα και 100€ αδειάζει κάθε ημέρα η Εφορία




Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, σε κατασχέσεις καταθέσεων ακόμη και για 100 ευρώ προχωρεί η Εφορία προκειμένου να εισπράξει όσα περισσότερα χρήματα μπορεί προκειμένου να μειωθεί ο δυσθεώρητος όγκος ληξιπρόθεσμων οφειλών που ξεπερνά αυτήν τη στιγμή τα 95,18 δισ. ευρώ. 

Όπως  αποδεικνύεται από τις κατασχέσεις την πληρώνουν τελικά οι φτωχοί γιατί το κράτος περισσότερα εισπράττει από όσους χρωστούν χαμηλά ποσά παρά από εκείνους που χρωστούν υπέρογκα ποσά καθώς οι περισσότεροι είτε έχουν πτωχεύσει τις επιχειρήσεις τους είτε φαίνονται φτωχοί. 

Μόνο τον Μάιο σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ αυξήθηκε ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή υπό κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, κατά 24.059. 

Κάθε εργάσιμη ημέρα του Μαΐου γίνονταν κατασχέσεις σε πάνω από 1.000 τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί έως το τέλος του έτους προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι των εσόδων.

Συνολικά ο αριθμός των οφειλών που βρίσκονται υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχεται σε 930.160 ενώ ο αριθμός των οφειλών στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχεται σε 1.619.875. Από την αρχή του 2017 έως τα τέλη Μαΐου έγιναν 91.104 κατασχέσεις.


Το σύνδρομο της «Καμμένης» Κυβέρνησης αποτελειώνει τον Τσίπρα




Σε κατάσταση πολιτικής απομόνωσης έχει περιέλθει η κυβέρνηση, ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εναγώνια προσπάθειά του να καλύψει τον Πάνο Καμμένο, ενεπλάκη ο ίδιος στο γιγαντιαίο σκάνδαλο με τον παρακρατικό και παραδικαστικό μηχανισμό.

Η απαξιωτική αντιμετώπισή του από το σύνολο των πολιτικών αρχηγών και το σφυροκόπημα που δέχεται ο ίδιος προσωπικά για τις άθλιες καθεστωτικές πρακτικές των Καμμένου και Πολάκη, τον αναγκάζουν να καταφύγει σε πρακτικές περιχαράκωσης, που συνοδεύονται από έναν πολιτικό κατήφορο, ο οποίος οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια την κυβέρνηση σε αποσταθεροποίηση και τον ΣΥΡΙΖΑ σε πανωλεθρία.

Εκτός από την μπόχα που αναδύει η εμπλοκή του Καμμένου στην υπόθεση Γαννουσάκη, στο Μαξίμου έχουν να αντιμετωπίσουν και τη σκληρή πραγματικότητα των δημοσκοπήσεων, που καταγράφουν μια ακατάσχετη αιμορραγία ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, που κατευθύνονται απευθείας στη Νέα Δημοκρατία.

Στο Μαξίμου έχει χτυπήσει κόκκινος συναγερμός και οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα αναζητούν επειγόντως πρωτοβουλίες, προκειμένου να ξεφύγει η κυβέρνηση από το στρατηγικό και πολιτικό αδιέξοδο και να απεμπλακεί από τις περιπέτειες του Πάνου Καμμένου.

Ο προβληματισμός που αναπτύσσεται ανάμεσα στους συνεργάτες του πρωθυπουργού, είναι αν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός μπορούν να αντέξουν το σφυροκόπημα ολόκληρης της αντιπολίτευσης, σε μια συγκυρία που έχουν απέναντι και τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου.

Το σύνδρομο της Καμμένης κυβέρνησης που είναι εγκλωβισμένη στις παρακρατικές πρακτικές προκαλεί επικίνδυνους κραδασμούς και για πρώτη φορά αναστάτωση στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιχείρησε να αντιστρέψει το κλίμα, επιχειρώντας ολική επαναφορά στη σκανδαλολογία, στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το πόρισμα της επιτροπής για τα εξοπλιστικά.

Το μόνο που κατάφερε ήταν να εμφανίζεται τραγικά απομονωμένος με τους πολιτικούς αρχηγούς να απέχουν από τη συζήτηση και να τον προειδοποιούν ότι δεν θα τον ακολουθήσουν στον κατήφορο της σκανδαλολογίας.

Η τραγωδία των δημοσκοπήσεων

 Μια μέρα μετά το στραπάτσο στη Βουλή, ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του, είχαν να αντιμετωπίσουν την τραγωδία των δημοσκοπήσεων.

Η ακατάσχετη αιμορραγία που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με την αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που εμφανίζει η ΝΔ, καθώς και τη δυναμική που αναπτύσσει το κόμμα της Φώφης Γεννηματά, έχουν προκαλέσει έμφραγμα στα κορυφαία κλιμάκια της κυβέρνησης.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, μιλούν για ανάληψη τολμηρών πρωτοβουλιών, για την αντιστροφή του κλίματος, αλλά όταν έρχεται η ώρα των προτάσεων κανείς δεν διατυπώνει κάτι συγκεκριμένο που μπορεί να λειτουργήσει θετικά για την κυβέρνηση.



Πηγή : lykavitos.gr


Γ. Μομφεράτος : Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάλυψαν ιδεολογικά τους τρομοκράτες



Ο Γιώργος Μομφεράτος είναι γιος του εκδότη της εφημερίδας «Απογευματινή» Νίκου Μομφεράτου, ο οποίος δολοφονήθηκε από τη 17Ν το 1985.

Ενεργός στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, είχε έρθει στην επικαιρότητα μετά την έντονη διαμαρτυρία του εναντίον της προβολής του βιβλίου του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Σήμερα μιλάει στο iefimerida για ένα θέμα που έφερε στην επικαιρότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στο κυβερνών κόμμα: «Μήτρα της τρομοκρατίας στην μεταπολίτευση είναι η αριστερά» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο Γιώργος Μομφεράτος δίνει την δική του, τεκμηριωμένη εκδοχή, στην ίδια κατεύθυνση.

Η συνέντευξή του:

Πριν από λίγες ημέρες ξέσπασε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στη Βουλή, με αφορμή μια δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την προέλευση της τρομοκρατίας στην Ελλάδα. Είναι τελικά η Αριστερά η «μήτρα» της τρομοκρατίας στην Ελλάδα;

Κοιτάξτε, επειδή αυτά τα θέματα είναι πολύ ευαίσθητα, πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα προσοχή αλλά και με παρρησία. Αν μιλάμε για την Ελλάδα της Μεταπολίτευσης δεν είπε κάτι που δεν ισχύει. Από το 1974 και μετά η συντριπτική πλειοψηφία των τρομοκρατικών ενεργειών, των ενεργειών βίας με ιδεολογικό προκάλυμμα, έγιναν από οργανώσεις που αυτό-εντάσσονταν στην άκρα Αριστερά.

Θέλω, όμως, να ξεκαθαρίσω κάτι. Η αφαίρεση ανθρώπινων ζωών σε συνθήκες ελεύθερης έκφρασης – όπως είναι η Δημοκρατία που ζούμε από το 1974 και μετά – με το πρόσχημα ενός πολιτικού σκοπού, δεν έχει στην πραγματικότητα καμμία ιδεολογία: είναι ένας ωμός μισανθρωπισμός και η αυθεντικότερη έκφραση του φασισμού. Είτε φοράει το μανδύα της Αριστεράς, είτε της Δεξιάς, στοχεύει στον εκφοβισμό της κοινωνίας και κυρίως στην ικανοποίηση του διαταραγμένου ψυχισμού των δραστών.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Συνασπισμός και μετέπειτα ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο ήταν στην αντιπολίτευση, «εξέθρεψαν» την τρομοκρατία, τόσο μέσα από τη ρητορική τους, όσο και με τη στήριξη που παρείχαν σε τρομοκράτες. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη;

Η τρομοκρατία δεν έχει κόμματα και χρώματα. Έχει εγκληματίες, δειλούς δολοφόνους που αναζητούν ιδεολογικό καταφύγιο για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους. Μην ξεχνάμε και το βόλεμα των επαναστατών της 17Ν που με χρήματα ληστειών είχαν φιάξει της βιλίτσες τους, ζούσαν χωρίς να εργάζονται παρά μόνο απεργάζονταν τις ληστείες για το βόλεμα της τσέπης τους και τις δολοφονίες για το βόλεμα της ψυχής τους. Αυτή είναι η αλήθεια για τους τρομοκράτες.

Από την άλλη βέβαια, αν θέλουμε να μιλάμε πάντα με παρρησία, υπήρξε ένα μέρος της κοινωνίας που επικροτούσε την δράση της τρομοκρατίας. Η τρομοκρατία είχε εξαιρετική επικοινωνιακή επιτυχία και το μέρος της κοινωνίας που συζητάμε τους απέδιδε κατά κάποιο τρόπο τα εύσημα του καθαρού πολιτικού κινήτρου και αναγνώρισε την αυτοδικία ως μία μορφή δικαιοσύνης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ή μάλλον αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – μην τους βάζουμε όλους σε ένα τσουβάλι – υπήρξαν μέρος αυτής της «συμπαθούσας» κοινωνίας και προσέφερε ιδεολογική κάλυψη στους τρομοκράτες. Δηλαδή, αντί να πει στους τρομοκράτες χωρίς περιστροφές, αστερίσκους και παρενθέσεις: «δεν έχετε καμία σχέση με την Αριστερά και την ιδεολογία της, είστε εγκληματίες», όπως για παράδειγμα έκανε το ΚΚΕ, τους παρείχε άλλοθι, πολιτικό και ιδεολογικό.

Το βίωσα, δυστυχώς, όταν έβλεπα μέλη της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ να έρχονται ως μάρτυρες υπεράσπισης στις δίκες των μελών της 17Ν. Θυμάμαι το Πρόεδρο να τους ρωτάει: - Εχετε δει κάποια δολοφονία; - Όχι. - Εχετε κάποιο στοιχείο για κάποια υπόθεση; - Όχι. Ξέρετε κάποιον από τους κατηγορουμένους; - Όχι; Γιατί είστε μάρτυρας; -Γιατί είναι πολιτική η δίκη. Αυτή ήταν μια σοβαρά ανεύθυνη συμπεριφορά. Θα σας θυμίσω ότι πριν από μερικά χρόνια, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε βρεθεί ακόμη στην εξουσία, υπήρχαν μέλη του, τα οποία λίγο - πολύ βάφτιζαν τους τρομοκράτες «πολιτικούς κρατούμενους» και τις δίκες τους, «δίκες φρονημάτων».

Αλλά και κυβέρνηση που έγινε, ο πρώτος (ή δεύτερος?) νόμος που έφερε στην Βουλή, είχε φωτογραφική διάταξη για την αποφυλάκιση του Ξηρού (θα μπορούσε να μας πει άραγε κανείς αν χρησιμοποίησε οποισδήποτε άλλος την σχετική φωτογραφική διάταξη για να αποφυλακισθεί; Έστω ένας;). Μάλιστα, τελευταία στιγμή – την Μεγάλη Πέμπτη του 2015 - μπήκε και μία νέα παράγραφος στον νόμο, φωτογραφικό μνημείο και αυτό, που έλεγε το εξής καταπληκτικό: Aν είσαι κατηγορούμενος φυλακισμένος και η συμβία σου κρύψει στο σπίτι της μία συγκατηγορούμενή σου που διαφεύγει της σύλληψης, τότε η συμβία σου έχει ελαφρυντικά και δεν προφυλακίζεται για το έκλημα της υπόθαλψης εγκληματία!

Πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν έχουν ευθύνη. Οχι ευθύνη γιατί δημιούργησαν τρομοκράτες, αλλά γιατί τους παρείχαν και μάλιστα απλόχερα δήθεν ηθική νομιμοποίηση.

Πως μπορεί το πολιτικό σύστημα να σταματήσει τον κύκλο αίματος της τρομοκρατίας;

Δεν είναι μόνο θέμα του πολιτικού συστήματος. Είναι ευρύτερο θέμα όλης της κοινωνίας. Δεν αρκεί να καταδικάζουμε τις ληστείες και τις δολοφονίες. Πρέπει να απορρίψουμε και την βία συνολικά, από όποια πλευρά και αν προέρχεται, ως τρόπο να επιλύουμε τα κοινωνικά και τα πολιτικά μας προβλήματα.

Ξέρετε, ένα από τα προβλήματα μας είναι ότι εκτός από την σωματική βία, μας αρέσει να ρίχνουμε την μπάλα στην εξέδρα εισάγοντας και στην συζήτηση την λεκττική βία, την ψυχολογική βία, την βία των μνημονίων, κλπ, κλπ. Μπορεί να υπάρχουν όλες αυτές οι βίες, αλλά η σωματική βία είναι η μόνη που αποτελεί τόσο άμεση βία κατά της ζωής και προκαλεί τον πραγματικό φόβο.

Ο πολιτικός κόσμος λοιπόν πρέπει να βγει μπροστά σε αυτό το ζήτημα και να επιδείξει μηδενική ανοχή σε οποιοδήποτε επίπεδο σωματικής βίας. Οταν εκδηλώνεται σωματική βία δεν πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε συζήτηση: είναι καλή, είναι κακή, είναι αριστερή, είναι δεξιά, είναι ήπια, έχει ιδεολογικο-θρησκευτική νομιμοποίηση, κλπ. Η σωματική βία πρέπει να καταδικάζεται από όλο το πολιτικό φάσμα χωρίς καμμία άλλη παράμετρο.

Δεν ζητάμε εκδίκηση, ούτε δικαίωση. Θέλουμε το αίμα των συγγενών μας να είναι το τελευταίο.



Πηγή:  iefimerida.gr 


Πιο βρόμικος ο δημόσιος βίος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία




Και η θεωρία του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ηγεσία της κυβέρνησης Τσίπρα έχασαν σε μικρό χρονικό διάστημα το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ προβλήθηκε στην πορεία προς την εξουσία σαν μία δύναμη κάθαρσης και αποδεικνύεται, τώρα που ελέγχει την κυβέρνηση, ότι με τις επιλογές του συμβάλλει στο να γίνει πιο βρόμικος ο δημόσιος βίος στην Ελλάδα.

Το ηθικό πλεονέκτημα που επικαλέστηκαν ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του ήταν περισσότερο επικοινωνιακό και λιγότερο ουσιαστικό.

Το Μαξίμου έχει πλέον φτάσει στο σημείο να πρωταγωνιστεί στην πτώση ποιότητας του δημόσιου βίου, στην προσπάθεια επιβολής αδιαφάνειας σε ζητήματα μεγάλης σημασίας, αλλά και σε απαράδεκτους συμψηφισμούς, σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει την κομματική βάση και να ελέγξει την πολιτική φθορά της κυβέρνησης.

Με τις πρωτοβουλίες που παίρνει ο κ. Τσίπρας, δημιουργούνται σοβαρές δυσλειτουργίες στην οικονομία και ενισχύεται η κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος. Όσο πιο διεφθαρμένο εμφανίζεται το ευρύτερο σύστημα εξουσίας, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η επιστροφή στη δυναμική οικονομική ανάπτυξη, εφόσον άλλοι επενδυτές διστάζουν και άλλοι ζητούν πρόσθετες εγγυήσεις με συγκεκριμένο κόστος. Παράλληλα, κλιμακώνεται η κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος σε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομική και η κοινωνική καθημερινότητα έχουν γίνει εξαιρετικά δύσκολες για τους περισσότερους συμπολίτες μας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για την ποιότητα και την προοπτική του δημόσιου βίου.

Ρεκόρ υποκρισίας

Όπως σε όλα τα ζητήματα, έτσι και σε ό,τι αφορά την κάθαρση και τη διαφάνεια στον δημόσιο βίο η πολιτική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ συνοδεύτηκε από αλλεπάλληλα ρεκόρ υποκρισίας.

Εάν ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του ενδιαφέρονταν ειλικρινά να προωθήσουν την αναγκαία κάθαρση, δεν θα προχωρούσαν σε πολιτική, κυβερνητική συνεργασία με το πιο σάπιο κομμάτι της ΝΔ, που εκφράζει ο κ. Καμμένος, και το πιο σάπιο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ –με ειδικότητα στη νομή της εξουσίας–, που εκφράζουν διάφοροι «αγωνιστές» του βολέματος και της διαπλοκής, οι οποίοι εξυπηρετήθηκαν όταν ήταν το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και τώρα έχουν ενσωματωθεί στην κυβερνητική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ σαν… εκφραστές του νέου στην πολιτική. Έχουμε φτάσει στο σημείο να καταγγέλλουν τη διαφθορά των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στενοί συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου που έχουν βρει κομματικούς και κυβερνητικούς ρόλους με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όσο για τον τελευταίο, τάχθηκε και αυτός δημόσια υπέρ της κυβερνητικής παράταξης.

Από τον τρόπο που διεκδίκησε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται η βασική πολιτική του στόχευση.

Επιδίωξή του ήταν να επικρατήσει με όλα τα μέσα, γι’ αυτό σχημάτισε μια ετερόκλητη κυβερνητική πλειοψηφία, με πολλούς εκπροσώπους του παλιού συστήματος και της διαφθοράς του.

Η πολιτική υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται και μέσα από το προσωπικό παράδειγμα βασικών στελεχών του. Δεν πρέπει να έχει υπάρξει προηγούμενο κυβέρνησης με τόσα στελέχη με εκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό τα οποία θεωρούν αυτονόητο να τα κρατάνε σε απόσταση ασφαλείας από την ελληνική οικονομία που υφίσταται τις συνέπειες των πειραματισμών της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Μάλιστα, όσο πιο αριστεροί δηλώνουν οι εκφραστές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, τόσο πιο ασύδοτη είναι η οικονομική συμπεριφορά τους σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα πρώην υπουργού, η οικογένεια της οποίας κατάφερε να προλάβει, με διαφορά ωρών, την επιβολή των capital controlsκαι να βγάλει πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στο εξωτερικό. Όλες μαζί οι περιπτώσεις των εκατομμυριούχων εξωτερικού του ΣΥΡΙΖΑ συνθέτουν την εικόνα της πολιτικής υποκρισίας που τον χαρακτηρίζει.

Από το κακό στο χειρότερο

Η πορεία της κυβέρνησης Τσίπρα σε ζητήματα ήθους της εξουσίας και διαφάνειας ξεκίνησε άσχημα και εξελίχθηκε χειρότερα.

Να θυμίσουμε ότι ο πολιτικός γάμος Τσίπρα-Καμμένου στηρίχτηκε σε ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα 500 εκατ. δολαρίων, το οποίο προωθήθηκε παρά το γεγονός ότι το δημόσιο ταμείο ήταν άδειο και στις αρχές του 2015 ο κ. Τσίπρας είχε επιλέξει τη ρήξη με την Ευρωζώνη, γεγονός που έκανε ακόμη πιο δύσκολη τη χρηματοδότηση του ελληνικού Δημοσίου.

Η λεγόμενη παλιά διαπλοκή δεν είχε κανένα παράπονο από την κυβέρνηση Τσίπρα, εφόσον εφάρμοσε με θαυμαστή συνέπεια τις μεθόδους που συνήθιζε να καταγγέλλει, καθαρά για λόγους εντυπωσιασμού, κατά το παρελθόν. Ενδεικτική η συνέχιση των λεγόμενων φιλικών διακανονισμών με τους παραχωρησιούχους των εθνικών οδών, που κόστισαν πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια στο δημόσιο και στο ευρωπαϊκό ταμείο στο όνομα της επίσπευσης της κατασκευής των εθνικών οδών, η οποία καθυστερούσε και με ευθύνη των παραχωρησιούχων. Δεν είναι τυχαίο ότι το «Έθνος» του Ομίλου Μπόμπολα έφτασε σε ένα άδοξο εκδοτικό, δημοσιογραφικό τέλος υπερασπιζόμενο με ζήλο που συγκρινόταν με εκείνον της «Αυγής» το έργο της κυβέρνησης, η οποία εξυπηρέτησε πλήρως τα συμφέροντα του Ομίλου Μπόμπολα στον κατασκευαστικό κλάδο.

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας δεν έδειξε να ενδιαφέρεται για την κακοδιαχείριση στον τομέα των εξοπλιστικών προγραμμάτων κατά το παρελθόν, εφόσον την εφάρμοσε με προκλητικό τρόπο στο ξεκίνημα της κυβερνητικής του πορείας. Και η εργολαβική λεηλασία του δημόσιου συμφέροντος τον άφησε αδιάφορο, γι’ αυτό άλλωστε φρόντισε να χρηματοδοτήσει, με δημόσιο ευρωπαϊκό και ελληνικό χρήμα, τη συνέχισή της.

Με το πέρασμα του χρόνου η έλλειψη ήθους και διαφάνειας που χαρακτηρίζει την ελληνική κυβέρνηση έγινε πιο προκλητική. Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο Έλληνα πρωθυπουργού ο οποίος χρησιμοποίησε το πρωθυπουργικό αεροσκάφος για να επισκεφτεί την έδρα του Ομίλου Ρότσιλντ στο Παρίσι και να διαπραγματευτεί, σε ατομικό επίπεδο, τη διαχείριση του μελλοντικού δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου από τον συγκεκριμένο όμιλο.

Θα πρέπει επίσης να ανατρέξουμε στην υπόθεση Κοσκωτά για να δούμε τόσο χοντροκομμένες κυβερνητικές παρεμβάσεις στην προσπάθεια να ελεγχθεί ο χώρος των ΜΜΕ από επιχειρηματίες που διαφημίζουν τις στενές πολιτικές τους σχέσεις με την κυβέρνηση. Αυτά που συνέβησαν σε πολιτικό επίπεδο με τον κ. Καλογρίτσα, ο οποίος έπαιρνε μέρος σε συσκέψεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την… πάταξη της διαπλοκής, και τον κ. Σαββίδη, ο οποίος βλέπει στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα τον Έλληνα Πούτιν και δηλώνει δημόσια –θεωρώντας ότι είναι σωστή η μετάφραση από τα ρωσικά– ότι ο Μητσοτάκης δεν πρόκειται να γίνει ποτέ πρωθυπουργός της Ελλάδας, ξεπερνούν κάθε προηγούμενο από το 1974 και μετά.

Εκτός ελέγχου

Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση Τσίπρα δέχεται μεγάλη πολιτική πίεση εξαιτίας του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος-μνημονίου με πολύ σκληρούς όρους για εκατομμύρια συμπολίτες μας και αναδεικνύει σε αυτές τις δύσκολες γι’ αυτήν συνθήκες τα χειρότερα χαρακτηριστικά της.

Ο κ. Τσίπρας καλύπτει πλήρως τις παρακρατικές μεθοδεύσεις του κ. Καμμένου, ο οποίος επιδιώκει να διαμορφώσει τον χώρο των ΜΜΕ στα μέτρα της κυβέρνησης με κάθε τρόπο και χωρίς τον παραμικρό σεβασμό στο αξίωμα που κατέχει, στη διάκριση των εξουσιών, στη νομιμότητα.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός κάνει ό,τι μπορεί για να μη μάθουμε πώς ακριβώς στήθηκε το μεγάλο κόλπο του 2015, από το οποίο η ελληνική οικονομία ζημιώθηκε ένα ποσό της τάξης των 100 δισ. ευρώ αλλά συγκεκριμένα κυβερνητικά στελέχη και συνεργάτες, από τον τότε υπουργό Οικονομικών κ. Βαρουφάκη μέχρι τον πολυσυζητημένο Νοτιοκορεάτη σύμβουλο των κυβερνήσεων Τσίπρα, βγήκαν κερδισμένοι σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Με πολλά κυβερνητικά στελέχη να θεωρούνται ανήθικα και διαπλεκόμενα από τους περισσότερους πολίτες, το Μαξίμου αναδεικνύει αμφιλεγόμενες και αμαρτωλές διαχειριστικές υποθέσεις του παρελθόντος, σε μια προσπάθεια να αμυνθεί πολιτικά μέσα από συμψηφισμούς. Οι συμψηφισμοί αυτού του είδους γίνονται αντιληπτοί από την ευρύτερη κοινή γνώμη ως ομολογία ενοχής της σημερινής κυβέρνησης.


Γιώργο Κύρτσος
Πηγή : freesunday.gr